Mediji| Planeta| Politika

Whistleblower, heroj ili izdajnik?

Bojan Budimac RSS / 20.06.2010. u 12:54

WikiLeaks_small.10412.jpgDenijel Elsberg, američki heroj, čovek koji je objavljivanjem tzv. Pentagon papers doprineo kraju Vijetnamskog rata, je u nedavnom intervjuu ispričao sledeću anegdotu: primajući nagradu koju federacija sudija nemačkog pravosuđa dodeljuje poznatim whistleblower-ima upitao je kako se na nemačkom kaže whistleblower. Dobio je odgovor da na tom jeziku ne postoji ta reč. "A šta bi bila najbliža?" insistirao je. Odgovor je glasio - izdajnik.

Anegdota ne samo da ilustruje nedostatak reči whistleblower na drugim jezicima, nego neodoljivo podseća na onu "jednima teroristi, drugima borci za slobodu." Iz ugla onih bezuslovno lojalnih vladama, korporacijama i uopće organizacijama koje nastoje da sakriju prekoračenja, zaobilaženja ili ignorisanja zakona i pravila whistleblower-i su izdajnici. Onima koji gaje iluzije da zakoni važe za sve, te da se otkrivanjem zločina nešto može promeniti i/ili neko pozvati na odgovornost, whistleblower-i su heroji.

Ovih dana se u američkoj blogosferi (i šire) vodi žestoka rasprava o tome da li je redov-specijalista [private specialist] armije SAD Bredli Mening [Bradley Manning] izdajnik ili heroj.

md_horiz.11067.jpgBredli Mening (22), obaveštajni analitičar armije SAD u Iraku, je navodno taj koji je doturio Wikileaks-u video ratnog zločina nad civilima u Bagdadu, čije je objavljivanje aprila ove godine podiglo dosta prašine i podsetilo javnost na zaboravljeni rat u Iraku (o čemu sam tada pisao). Takođe navodno, Mening je Wikileaks-u dostavio 260.000 poverljivih depeša Stejt dipartmenta, čije bi objavljivanje po njegovim, navodnim, rečima kompromitovale SAD i njihove "skoro kriminalne političke dogovore iza zatvorenih vrata" ["almost-criminal political back dealings"].

Mening je uhapšen 26. maja i nalazi se u vojnom pritvoru u američkoj vojnoj bazi u Kuvajtu. Optužnica još uvek nije podignuta, a on je držan inkomunikado.

Za utehu bivšim i budućim whistleblower-ima, koji imaju nameru da otkrivaju zločine vladara [državnih, korporacijskih, crkvenih i kakvih god] koristeći Wikileaks, mora se naglasiti da Bredlijev pad nije uzrokovan provalom Wikileaks-ovog sistema dostave dokumenata. Mening je provaljen, zato to priču i čini čudnom, tako što je uspostavio onlajn kontakt sa Adrianom Lemom, bivšim osuđivanim hakerom, koji je povezan sa onlajn časopisom Wired, kome je navodno sve izblebetao. Lemo je ocinkario Maninga FBI-u.

Priča o otkriću Maninga je blago rečeno čudna. Najbolje ju je pokrio Glen Grinvold, koji je kontaktirao sve umešane (osim, logično, Meninga) i napravio intervju sa njegovim cinkarošem, koji više podseća na unakrsno ispitivanje (ipak je Glen advokat. Intervju se može odslušati na dnu linkovane strane).

S obzirom da je jedini izvor priče o Meningovom autovanju prilično nestabilni [mentalno oboleli] haker dešperatan za slavom, jedna od teorija je da je cela priča zapravo Pentagonov pokušaj da uništi Wikileaks, što su kontemplirali još pre puštanja Collateral murder videa (kada se već znalo da je Wikileaks u posedu, još neobjavljenog, videa goreg ratnog zločina u avganistanskom selu Garani u kome je ubijeno oko 140 civila).

"Hilari Klinton i nekoliko hiljada diplomata širom sveta će dobiti srčane napade kada se jednog dana probude i nađu čitavu riznicu poverljive spoljne politike u formatu koji omogućava pretraživanje dostupnu javnosti," Mening je rekao Lemou u onlajn "četovanju".

Panika oko mogućeg izliva dokumenata Stejt dipartmenta uporedivog sa izlivom nafte u meksičkom zalivu je startovala lov na glavu Džulijena Asanža, javnog lica Wikileaks-a. Namerno pišem glavu, jer evo šta o tome misli Denijel Elsberg: On je u opasnocti većoj od hapšenja. Hapšenje je verovatno glavna stvar, mada nije jasno na osnovu čega bi bio uhapšen. Međutim, on - moram da kažem sada, pod ovim predsednikom, on je u opasnosti da bude kidnapovan, "rentiditioniran"*, napredno ispitivan**, pa čak i ubijen. Činjenica je da je ovaj predsednik prvi u našoj istoriji, u bilo kojoj zapadnoj zemlji koliko znam, koji uzima pravo da šalje vojne snage ne samo da uhvate, nego da ubiju osumnjičenog, čak i američke građane. Bredli Mening je verovatno sigurniji u pritvoru nego da izbegava hapšenje. Asanž je, rekao bih, u opasnosnosti.

Početkom juna Asanž je trebao da učestvuje na konferenciji o istraživačkom novinarstvu u Las Vegasu i forumu o personalnoj demokratiji u Njujorku. Pojavio se na ovom drugom preko skajpa iz Australije, jer, kako reče Denijel Elsberg "advokati su mu savetovali da se kloni zemalja u kojima nema vladavine prava."

Dejli bist, koji je prvi objavio priču o lovu na Asanža, prenosi reči (naravno anonimnog) američkog zvaničnika: Voleli bismo da znamo gde se nalazi, voleli bismo njegovu saradnju u ovome. Saradnju??? Pa nije li dovoljna saradnja (partnerstvo) sa mejstrim medijima!? Kako se ispostavlja izgleda da je Vašington post, mada to demantuje***, bio u posedu videa bagdadskog masakra. Da budem precizniji, možda ne Vašington post kaotakav, ali njihov novinar Dejvid Finkel jeste. Sedeli su na njemu, kao i na gomili informacija x puta pre i posle. Da mediji rade svoj posao, a taj posao ne podrazumeva saradnju/partnerstvo sa vlastima, Wikileaks možda ne bi bio ni potreban.

Pre 39 godina kada je Danijel Elsberg posle dugog premišljanja prelomio da podeli sa američkom javnošću dokumente Pentagona i Rend korporacije iz kojih je bilo jasno da je njima bilo jasno da se Vijetnamski rat ne može dobiti, pajz sad, još 1966. (te da se radilo na njegovom održavanju, a ne završavanju) Njujork tajms i Vašington post su se maltene utrkivali u njihovom objavljivanju, a preuzimala ih je i gomila drugih novina. A nije da nije bilo pokušaja intervencije zvaničnika. Danas je teško i zamisliti tako nešto.

 

"The very word 'secrecy' is repugnant in a free and open society; and we are as a people inherently and historically opposed to secret societies, to secret oaths and to secret proceedings." -J.F.Kennedy [zaljubljenik u tajne operacije]

-----------------------------------------

* rendition, izraz za vanpravni transfer osobe iz jedne zemlje u drugu, u američkom slučaju obično u zemlju u kojoj može biti "legalno" mučena (npr. Siriju).

** enhanced interrogation, zvanični eufemizam za mučenje, torturu.

*** Never believe anything until it's officially denied. - Klod Koburn

*************************************

Beleške na margini

Osim podele na liniji Mening (heroj/izdajnik) - Lemo (cinkaroš/patriota) ovaj slučaj je i osvetlio (još) jednu tamnu stranu Obamine administracije, odnosno činjenicu da je predsednik Obama za 17 meseci u kancelariji prevazišao sve svoje prethodnike u sudskim progonima onih koji "cure" informacije, kako piše Njujork tajms. Njegova administracija je preduzela akcije koje bi isprovocirale oštre političke kritike njegovog prethodnika, Džordža W. Buša, koji se često javno sukobljavao sa štampom. Za nekoga ko se zavetovao na transparentnost Obama pokazuje suviše velik animozitet prema whistleblower-ima.

***

War crimes will be prosecuted. War criminals will be punished. And it will be no defense to say, "I was just following orders." - G. W. Bush, 17. mart 2003.

 

Atačmenti



Komentari (72)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 13:28 20.06.2010

?

Činjenica je da je ovaj predsednik prvi u našoj istoriji, u bilo kojoj zapadnoj zemlji koliko znam, koji uzima pravo da šalje vojne snage ne samo da uhvate, nego da ubiju osumnjičenog, čak i američke građane.

A do sada su za to korišćeni agenti CIA?!

EDIT: Odličan tekst i intrigantna tematika
mariopan mariopan 13:43 20.06.2010

Re: ?

jer, kako reče Denijel Elsberg "advokati su mu savetovali da se kloni zemalja u kojima nema vladavine prava."

A koje bi to zemlje bile? Za njega nema "sigurne kuće" nigde na svetu, jer i tim zemljama vlada ona koja ga lovi?
Kod nas bi se reklo "insajder"?
Nema zezanja sa najdemokratičnijom zemljom na planeti, oni će da kažu ko je zločinac, ko je "borac za slobodu" i kome će neka država da pripadne kao ratni plen, ili da propadne ako ne pada na kolena dovoljno brzo, bez obzira na Pravo i Zakone, ni civilizacijske ni ljudske norme - oni će ih sve, radi svojih inetersa - pogaziti.
Bojan Budimac Bojan Budimac 13:46 20.06.2010

Re: ?

A do sada su za to korišćeni agenti CIA?!

Ako ćemo pravo ni takve akcije nisu po slovu zakona [mislim na vansudska ubistva]. Što se tiče tajnih operacija CIA, predsednik SAD mora potpisati dokument koji se inače naziva finding. Ti papiri su najčuvanije tajne američkih vlada. S vremena na vreme se čiste kosturi iz ormana [oni "benigniji"], pa kad se to desi saznamo (između ostalog) kako su planirali da ubiju Kastra sladoledom
Bojan Budimac Bojan Budimac 13:57 20.06.2010

Re: ?

Kod nas bi se reklo "insajder"?

Pa i to je engleska reč, koja se istina kod nas koristi kao whistleblower, ali nije to baš to. Naime, po mom shvatanju razlike između ta dva izraza je da insajder ne mora imati poštene namere. Insajder može biti npr. zaštićeni svedok koji otkriva nešto iz sitnosopstveničkih razloga (umanjene kazne ili negonjenja), dok je whistleblower (zviždač u pištaljku ) neko ko ukazuje na kršenja pravila (zakona itd.) u interesu javnosti, a pri tome može da ima više štete od koristi (najčešće).
mariopan mariopan 14:22 20.06.2010

Re: ?

u interesu javnosti, a pri tome može da ima više štete od koristi (najčešće).

Ja sam mislla da insajedri to i rade u interesu javnosti, nije mi palo na pamet da mogu imati i sopstvene interese - moja greška

Edit:

Ako se otkriva zločin protiv čovečnosti, koji svakome od nas tera želudac na gore i koji bi teško pao svačijoj savesti - onda su to za mene heroji. Oni to ne rade iz sopstvenog inetersa, i često rizikuju svoju bezbednost, samo radi nečijeg ( uvek našeg, ljudskog) dobra.

Ako se insajder bavi ljudima sa kojima je on sarađivao pa tako došao do nekih saznanja, koja sada otkriva - ali se prvo pobrinuo za svoju bezbednost, ili otišao iz zemlje ili je "zaštićeni svedok" koga država štiti - onda je to poslednja jajara i cinkaroš - nije čak ni izdajnik, on je kukavica i nije čovek ni jednom ćelijom svog bića.

Zato što je njegov motiv druge prirode. On je dakle onda kada se dešavao zločin bio saučesnik, tada mu sam zločin nije smetao....ali ako mu je izmakla očekivana dobit, ili je uhvaćen....on radi svog dobra postaje izdajnik i otkucava svoje dojučerašnje kompanjone.

Tu leži razlika između ta dva pojma - bar mislim? Jedan je human drugi je sebičan i kukavički.

docsumann docsumann 14:55 20.06.2010

Re: ?

Tu leži razlika između ta dva pojma - bar mislim? Jedan je human drugi je sebičan i kukavički.

Da, a što je najgore, u svemu tome, ovaj sebični može mnogo bolje da prođe.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:11 20.06.2010

Re: ?

Tu leži razlika između ta dva pojma - bar mislim? Jedan je human drugi je sebičan i kukavički.


Da, a što je najgore, u svemu tome, ovaj sebični može mnogo bolje da prođe.

Freedom of Information Freedom of Information 18:24 20.06.2010

Re: ?

Re: ?
Kod nas bi se reklo "insajder"?

Pa i to je engleska reč, koja se istina kod nas koristi kao whistleblower, ali nije to baš to. Naime, po mom shvatanju razlike između ta dva izraza je da insajder ne mora imati poštene namere. Insajder može biti npr. zaštićeni svedok koji otkriva nešto iz sitnosopstveničkih razloga (umanjene kazne ili negonjenja), dok je whistleblower (zviždač u pištaljku ) neko ko ukazuje na kršenja

Odlican,aktuelan tekst Bojane.Insajder ce biti jedna od dve glavne tema medjunarodne konferencije koju cemo moji saradnici i ja,uz podrsku UNDP, organizovati i odrzati u Beogradu krajem ovog meseca.U tu svrho predstavicemo srpskoj javnosti prvi prevod na srpski jezik rezolucije Saveta Evrope usvojene pre nestp vise od mesec dana. Srpski termin koji se predlaze,i koji,reklo bi se, ima najvecu podrsku je "uzbunjivac".Nisam odusevljen,i sam sam cesce koristio "insajder" iako je i "insajder",bez sumnje neprecizan i formalno neadekvatan termin.Bice,bez sumnje, dobro da se cuju svi kojima je tema interesantna.Jedna stvar je,mislim, sigurna - pojam u svakom slucaju predpostavlja delovanje pojedinca u javnom a ne u licnom interesu,i naravno,samim tim,samo postene namere.
noboole noboole 18:49 20.06.2010

Re: ?

Freedom of Information


Re: ?
Kod nas bi se reklo "insajder"?

Odlican,aktuelan tekst Bojane.Insajder ce biti jedna od dve glavne tema medjunarodne konferencije koju cemo moji saradnici i ja,uz podrsku UNDP, organizovati i odrzati u Beogradu krajem ovog meseca.U tu svrho predstavicemo srpskoj javnosti prvi prevod na srpski jezik rezolucije Saveta Evrope usvojene pre nestp vise od mesec dana. Srpski termin koji se predlaze,i koji,reklo bi se, ima najvecu podrsku je "uzbunjivac".Nisam odusevljen,i sam sam cesce koristio "insajder" iako je i "insajder",bez sumnje neprecizan i formalno neadekvatan termin.Bice,bez sumnje, dobro da se cuju svi kojima je tema interesantna.Jedna stvar je,mislim, sigurna - pojam u svakom slucaju predpostavlja delovanje pojedinca u javnom a ne u licnom interesu,i naravno,samim tim,samo postene namere.



M: Pištač? Ž: pištalica?

EDIT: :-D
mariopan mariopan 19:12 20.06.2010

Re: ?

M: Pištač? Ž: pištalica?

I meni je ono "uzbunjivač" rogobatno.
Možda je bolje da o tome bude jedan blog pa bi kreativni blogeri mogli da predlože neko bolje rešenje? Verujem da bi svi učestvovali i da bi možda zajedno našli bolju reč od Uzbunjivača?
Freedom of Information Freedom of Information 19:22 20.06.2010

Re: ?

Možda je bolje da o tome bude jedan blog pa bi kreativni blogeri mogli da predlože neko bolje rešenje? Verujem da bi svi učestvovali i da bi možda zajedno našli bolju reč od Uzbunjivača?

Mozda i bi.Mada nije lako.Ne zvuce bolje ni "pistac", jos manje "pistalica". Ali hajde da probamo da napravimo najbolji termin.Zajedno cemo nesto smisliti.Trenutno u krugu ljudi sa kojima sam razgovatrao uz sve mane "uzbunjivac" kotira najbolje.Ali vaznije od konkretnog naziva je da nemamo dilemu oko dve stvari koje obavezno mora da podrazumeva- opsti interes i postene namere.
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:30 20.06.2010

Re: ?

Insajder ce biti jedna od dve glavne tema medjunarodne konferencije koju cemo moji saradnici i ja,uz podrsku UNDP, organizovati i odrzati u Beogradu krajem ovog meseca.U tu svrho predstavicemo srpskoj javnosti prvi prevod na srpski jezik rezolucije Saveta Evrope usvojene pre nestp vise od mesec dana.

Očekujem detaljan izveštaj na blogu, a bilo bi dobro i okačiti prevod te rezolucije negde.

Evo malopre dobih informaciju o sutrašnjem događaju u Evropskom parlamentu, koji će se moći pratiti uživo online HEARING: (SELF) CENSORSHIP NEW CHALLENGES FOR FREEDOM OF EXPRESSION IN EUROPE, (zbog prisutnih uglastih zagrada u linku moram da ga dam u sirovoj formi):
http://www.alde.eu/en/details/?no_cache=1&tx_ttnews[tt_news]=23424&cHash=137ca875fb.
Evropskim parlamentarcima će, između ostalih, govoriti i Džulijen Asanž, Wikileaks čovek koga lovi Pentagon.

Inače pre dva dana je parlament Islanda usvojio novi zakon o medijima ( pominjao sam ga prošli put kad sam pisao o Wikileaks) koji maksimalno štiti whistleblower-e i whistleblower websites.

Što se tiče prevoda izraza, da, ni ja nisam oduđevljen "uzbunjivačem", ali na kraju krajeva što se kaže "zovi me i lonac samo me nemoj razbiti" -- važnije je kako zaštiti ljude koj su spremni da rizikuju mnogo da bi ispravili nepravilnosti.
Freedom of Information Freedom of Information 19:45 20.06.2010

Re: ?

Očekujem detaljan izveštaj na blogu, a bilo bi dobro i okačiti prevod te rezolucije negde.

Bice i jedno i drugo.Izvestaj posle konferencije,krajem meseca a tekst rezolucije sutra ili prekosutra, na www.poverenik.rs.Vec smo napravili prvi prevod rezolucije na srpski jezik i osim sto ccemo ga objaviti na sajtu poverenika dostavicemo ga i svim redakcijama.A sticicu valjda i da ovde na blogu b92 napisem neki post.
Što se tiče prevoda izraza, da, ni ja nisam oduđevljen "uzbunjivačem", ali na kraju krajeva što se kaže "zovi me i lonac samo me nemoj razbiti" -- važnije je kako zaštiti ljude koj su spremni da rizikuju mnogo da bi ispravili nepravilnosti

Naravno,to je zapravo jedino bitno.
noboole noboole 20:05 20.06.2010

Re: ?

Obznanjivac? Dojavljivac?

Onaj-koji-urla-u-pustinji? Tiha voda?
Onaj-koji-je-pustio-muvu? Oslobodilac muve? Javnosni Muvator?
Dzezer?
Hrapavac:Hrabri-Pripadnik-Antijavne-Asocijacije?
mariopan mariopan 20:46 20.06.2010

Re: ?

noboole
Obznanjivac? Dojavljivac?

Onaj-koji-urla-u-pustinji? Tiha voda?
Onaj-koji-je-pustio-muvu? Oslobodilac muve? Javnosni Muvator?
Dzezer?
Hrapavac:Hrabri-Pripadnik-Antijavne-Asocijacije?

Šaptač?
Jer on možda ne urla, možda tiho javlja ( u tajnosti)....jer mislim da te osobe, pre svega zbog svoje bezbednosti, moraju imati zagarantovanu tajnost identiteta. Svoje tvrdnje može potkrepiti i dokumentima ne mora javno da se pokaže.
truedespot truedespot 21:00 20.06.2010

Re: ?

mariopan
noboole
Obznanjivac? Dojavljivac?

Onaj-koji-urla-u-pustinji? Tiha voda?
Onaj-koji-je-pustio-muvu? Oslobodilac muve? Javnosni Muvator?
Dzezer?
Hrapavac:Hrabri-Pripadnik-Antijavne-Asocijacije?

Šaptač?
Jer on možda ne urla, možda tiho javlja ( u tajnosti)....jer mislim da te osobe, pre svega zbog svoje bezbednosti, moraju imati zagarantovanu tajnost identiteta. Svoje tvrdnje može potkrepiti i dokumentima ne mora javno da se pokaže.


Zviždač ...
gedza.73 gedza.73 21:26 20.06.2010

Re: ?

M: Pištač? Ž: pištalica?

Zviždalica?
Tek sad sam video da ima predlog 'zviždač', ali nije rodnoravnoprava.
Izvini, skrećemo sa teme koja je vrlo ozbiljna.
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:16 21.06.2010

Re: ?

Moji predlozi za insajdera su GLASNIK i TRIBUN!
Bojan Budimac Bojan Budimac 08:42 21.06.2010

Re: ?

GLASNIK i TRIBUN

Da znaš da nisu loši predlozi.

Za ovo (naravno, ne samo za ovo) nam Brajović jako nedostaje Voleo bih čuti njegove predloge. Profe Nsarski, ima li nade?
Goran Vučković Goran Vučković 08:50 21.06.2010

Svirala

Svirala
Kad posle toga prođe neko vreme, ali iz one jame nikla zova, i tri pruta narasla lepa i prava kao sveća. Čobančad, kad nađu zovu, odseku jedan prut i od njega načine sviralu, ali kad počnu svirati, svirala izdaje glas:

— U cara Trojana kozje uši!


Malo elaboracije predloga:
- Termin je arhaičan ali i opšte poznat, tako da mu se lako daje novo značenje
- Značenje se nedvosmisleno razlikuje u kontekstu govora od prethodnog
- Odnosi se na narodnu priču koja je deo školske lektire (ili bar bila kad sam ja bio dete)
- Priča govori o neprijatnoj istini koju ni zemlja ne može da zadrži u sebi
- Termin podseća na whistleblower (zvuk), samo što dodaje semantiku zvuku - tj svirala proizvodi pesmu o nezgodnoj istini.
- Dolazeći iz narodnog predanja, možda može da doprinese "akcionom jedinstvu" tradicionalista i modernista
- Pričica o kozijim ušima (i onaj pasus), kao možda i neki logo sa sviralom i kozjim ušima, možda može da se koristi u promociji cele stvari


U cara Trojana kozje uši
nsarski nsarski 08:51 21.06.2010

Re: ?

Profe Nsarski, ima li nade?

(Blogo-)Pokojni Brajovic nas je ostavio da se sami mucimo na ovom (blogo-)svetu...Toliko znam.

Andric: nije lako ni ptici na grani, ni mravu u mravinjaku, a kamo li coveku umetniku u ovom grubom i okrutnom svetu.
docsumann docsumann 16:44 21.06.2010

Re: ?

Andric: nije lako ni ptici na grani, ni mravu u mravinjaku, a kamo li coveku umetniku u ovom grubom i okrutnom svetu.

Svijet je ovaj tiran tiraninu, a komoli duši blagorodnoj - Njegoš
draft.dodger draft.dodger 15:44 20.06.2010

Može da procuri samo istina...

Neka curi i treba da curi.
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:08 20.06.2010

Re: Može da procuri samo istina...

draft.dodger
Neka curi i treba da curi.

Wikileaks ne potvrđuje [ali ni ne demantuje] priču o posedu četvrt miliona poverljivih diplomatskih depeša. No, ako je istina da ih imaju i ako ih objave biće to zanimljivo štivo i neprocenjiva istorijska građa [na koju ne treba čekati x godina]. Navijam za to iz sve snage :)
draft.dodger draft.dodger 18:48 20.06.2010

Re: Može da procuri samo istina...

Bojan Budimac
draft.dodger
Neka curi i treba da curi.

Wikileaks ne potvrđuje [ali ni ne demantuje] priču o posedu četvrt miliona poverljivih diplomatskih depeša. No, ako je istina da ih imaju i ako ih objave biće to zanimljivo štivo i neprocenjiva istorijska građa [na koju ne treba čekati x godina]. Navijam za to iz sve snage :)


I ja se radujem toj bujici...
markonio92 markonio92 16:38 20.06.2010

Whistleblower

Srpski izraz za whistleblower-a bi verovatno bio - kvariigra
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:41 20.06.2010

Re: Whistleblower

markonio92
Srpski izraz za whistleblower-a bi verovatno bio - kvariigra

radulence radulence 21:13 20.06.2010

Re: Whistleblower

party pooper
ivana23 ivana23 21:16 20.06.2010

Re: Whistleblower

Duboko grlo (sifra - Votergejt)
nsarski nsarski 16:53 20.06.2010

Mordechai Vanunu

je verovatno najpoznatiji whistleblower danas. On je 1986 osudjen na 18 godina strogog zatvora zbog obelodanjivanja izraelskog nuklearnog programa. Ovu kaznu je odlezao u celosti, i od tih 18 godina 11 je proveo u samici. Kada je pusten "na slobodu" sud mu je odredio rigorozne restrikcije u kretanju i komunikaciji (nije mu dozvoljeno da poseduje bilo kakvu vrstu telefona ili da se ukljuci na internet, ili da kontaktira sa strancima).
Zahvaljujuci njemu, sada se zna da Izrael ima izmedju 200 i 400 nuklearnih glava u svom arsenalu oruzja. Razume se, Izrael se javno ne izjasnjava o ovome, drzeci se principa "neodredjenosti" - niti potvrdjuju niti poricu ovu tvrdnju. Danijel Elsberg, pomenut na pocetku bloga, smatra da je Vanunu heroj. Izraelski sud smatra da je izdajnik.
Stvar gledanja.
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:03 20.06.2010

Re: Mordechai Vanunu

Opet je u zatvoru i opet u samici (od 23. maja). Osuđen je na tri meseca zatvora jer je navodno prekršio zabranu o nekontaktiranju sa strancima. Evo šta pre dva dana reče Amnesty International o tome.
docsumann docsumann 17:09 20.06.2010

Re: Mordechai Vanunu

Mordechai Vanunu

Prije nekoliko godina sam gledao dokumentarac o ovom slučaju. Koliko se sjećam tu su postojali i neki razlozi lične prirode (ne mislim na novčanu korist i sl.) koji su Vanunu inspirisali na taj čin.
Stvar gledanja.

Da, u ratu i vojnobezbjednosnim igrama, ponekad, osnovna moralna načela mogu da djeluju vrlo naivno, ali koji drugi principi djelovanja ostaju pojedincu kao mogućnost? Lišavanje ličnog stava i utapanje u kolektivne šeme?! Da zažmuri i čeka ludilo da prođe?
nsarski nsarski 17:15 20.06.2010

Re: Mordechai Vanunu

Evo šta pre dva dana reče Amnesty International o tome.

To sto se sa Vanunuom desava je verovatno najveca travestija sudstva i zakonskog procesa za koju sam ja ikada cuo. Turske kadije od pre par vekova su za njih mala deca.
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:54 20.06.2010

autotroll

Turske kadije

Kad ih već pomenu. Jedna od ovdašnjih aktuelnih priča je pokušaj ove vlade da izmeni zakon o terorizmu, odnosno da izbriše deo [koji je uzgred rečeno skoro istovetan sa izraelskim] po kome deca [bukvalno deca od 8 godina pa naviše] mogu dobiti robiju od 20 godina zbog bacanja kamenja na predstavnike državnog aparata/represije. Digla se opoziciona kuka i motika protiv tog predloga [spinuju da ako se tako nešto usvoji onda će Odželan biti pušten iz zatvora, što naravno nema nikakve veze (s mozgom)]. Elem, priča se (i piše) da će Čomski i Žižek doći da podrže taj predlog simboličnim (a kakvim drugačijim, ne mogu da zamislim nijednog od njih dvojice da to stvarno radi) štrajkom glađu na nekom mitingu na Taksim skveru u Istanbulu. Detalji, kada u čijoj organizaciji i sl. su potpuno nejasni, ali ako blagovremeno saznam, možda skoknem do Istanbula da vidim.
myredneckself myredneckself 14:12 21.06.2010

Re: Mordechai Vanunu

Bojan Budimac
Opet je u zatvoru i opet u samici (od 23. maja). Osuđen je na tri meseca zatvora jer je navodno prekršio zabranu o nekontaktiranju sa strancima. Evo šta pre dva dana reče Amnesty International o tome.

Ne vidim zbog čega je on sada opasan Izraelu, Bojane?
Kakve on tajne još može otkriti, kad je ležao tako dugo u zatvoru, više od pola u samici? I tehnološki je to sve prevaziđeno.
PS
Razmišljam o našoj reči za whistleblower-a, i stalno mislim na pištalo (pištaljka), tj. da neko "zapišti", da na nešto upozori. Još kad pomislim da kod nas ima mnogo prezimena Pištalo
docsumann docsumann 14:18 21.06.2010

Re: Mordechai Vanunu

Razmišljam o našoj reči za whistleblower-a, i stalno mislim na pištalo (pištaljka), još kad pomislim da kod nas ima mnogo prezimena Pištalo

takođe i Vikalo
nsarski nsarski 14:26 21.06.2010

Re: Mordechai Vanunu

Ne vidim zbog čega je on sada opasan Izraelu, Bojane?
Kakve on tajne još može otkriti, kad je ležao tako dugo u zatvoru, više od pola u samici? I tehnološki je to sve prevaziđeno.
PS

Naravno da nije opasan kao neko ko ima "tajne" informacije. One su sve zatarele odavno, a i mnogi strucnjaci su to potvrdili. Sa te strane on je potpuno bezopasan. Medjutim, on je opasan na sasvim drugi nacin. Kao Kastro, on pruza los primer. A reakcija sudstva je smisljena da se ilustruje drugima, ono sto Comski zove "kredibilnost" - tj. da drugima pokazes kako ce da nahebu ako nesto slicno pokusaju. Logika sile, nista vise. Sila, po definiciji, mora da se demonstrira, inace je nemas.
draft.dodger draft.dodger 16:47 21.06.2010

Re: Mordechai Vanunu

docsumann
Razmišljam o našoj reči za whistleblower-a, i stalno mislim na pištalo (pištaljka), još kad pomislim da kod nas ima mnogo prezimena Pištalo

takođe i Vikalo


Ja pomišljam na LARMU.
Međutim, problem je što LARMADŽIJA više asocira na kafanu, nego na raskrinkavanje belosvetskih žbirova.

ANTIŽBIR ili PROTUŽBIR :)
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:45 21.06.2010

Re: Mordechai Vanunu


Ne vidim zbog čega je on sada opasan Izraelu, Bojane?

Prof je odgovorio umesto mene. Nije opasan što se tiče davanja novih informacija jer ih logično nema. Tako da je mrcvarenje Vanunua čista demonstracija sile iliti iživljavanje nad jednim sad potpuno benignim čovekom. Doduše, kao promoter mira sa slobodom govora i kretanja (valjda nekim osnovnim ljudskim pravima) on bi sigurno bio trn u dupetu izraelske ratnohuškačke političko-vojne elite.
Kazezoze Kazezoze 17:51 21.06.2010

pozdrav bojane!

Razmišljam o našoj reči za whistleblower-a, i stalno mislim na pištalo (pištaljka), još kad pomislim da kod nas ima mnogo prezimena Pištalo


holandska rec za whistleblower je klokkenluider (neko ko se oglasava kao budilni(k)ci), a nasa bi, po meni, trebala da bude dojavljivac ili, jos bolje, raskrinkivac(?) (jel postoji ova rec u nasem jeziku?). medjunarodna bi verovatno bila insajder, mada to sve, koliko pozitivna, ipak moze biti i negativna radnja...
myredneckself myredneckself 02:53 22.06.2010

Re: Mordechai Vanunu

nsarski

Bojan Budimac

Hvala na objašnjenju
myredneckself myredneckself 03:19 22.06.2010

Re: pozdrav bojane!

mada to sve, koliko pozitivna, ipak moze biti i negativna radnja...

Kaz, i meni padaju na pamet sve neki takvi pojmovi. Ti informeri su uglavnom negativnog značenja kod nas...druker, taster, konspirator, petokolonaš, u nekom žargonu, a kad kažeš da je neko propevao u policiji, prva pomisao je da je cinkario ekipu s kojom je bio,
ali to može biti pozitivno za javnost
stefan.hauzer stefan.hauzer 18:19 20.06.2010

Anelka,mozda zrtva...a mozda "loš dečko"

Eto,upravo sad se pokreće veliko-francusko-fudbalska zavera...
Nikolas Anelka,je izbačen sa SP u fudbalu jer je vredjao francuskog selektora Rajmonda Domeneka.A u TV izjavi...francuski kapiten Petris Evra izjavljuje,kako medj' njima postoji "izdajnik". U fazonu,neko je "taster" i dojavio je novinarima sta se dogodilo,iako su tome prisustvovali samo igrači i stručni štab.Jos je i rekao,kako on zna ko je (prilično zanimljivo)!? Francuski navijači su poprilično besni,a koplje se polomilo,nad Anelkom...koji je istina poznat kao "los dečko". No,Francuzi jos uvek mogu da prodju dalje...mada je to ,već sad, u domenu teorije.

Sad...taj sto je,po recima kapitena, "izdajnik"...za novinare,je verovatno "heroj" - jerbo,doneo im je tiraz. Tako,sve je povezano i fudbal i politika i zivot...: sve je to teorija zavere :))
Doctor Wu Doctor Wu 19:07 20.06.2010

Kriticna masa

Pre 39 godina kada je Danijel Elsberg posle dugog premišljanja prelomio da podeli sa američkom javnošću dokumente Pentagona i Rend korporacije iz kojih je bilo jasno da je njima bilo jasno da se Vijetnamski rat ne može dobiti, pajz sad, još 1966. (te da se radilo na njegovom održavanju, a ne završavanju) Njujork tajms i Vašington post su se maltene utrkivali u njihovom objavljivanju, a preuzimala ih je i gomila drugih novina. A nije da nije bilo pokušaja intervencije zvaničnika. Danas je teško i zamisliti tako nešto.

Da, ali tada je u Americi postojala kriticna masa kapitala kojoj rat u Vijetnamu nije odgovarao i zato su NYT i WP i objavili te dokumente. Danas toga u Americi nema. Koga je danas briga da li ce rat u Avganistanu trajati jos mesec dana ili 100 godina? Postoje neki freaks koji ce nesto objaviti na par siteova, ali ne postoji jasno definisan interes koji se moze izraziti novcem.
radulence radulence 19:18 20.06.2010

Re: Kriticna masa

"Whistleblower, heroj ili izdajnik?"

i jedno.
i drugo.

zavisi na kojoj strani ulice stojish.
i gledash.
nsarski nsarski 19:34 20.06.2010

Re: Kriticna masa

Da, ali tada je u Americi postojala kriticna masa kapitala kojoj rat u Vijetnamu nije odgovarao i zato su NYT i WP i objavili te dokumente. Danas toga u Americi nema.

Stavise, danas postoji kriticna masa kapitala kojoj bas odgovara da Af/Pak rat sto duze traje. Akobogda i u Iranu ce ga poceti.

Politicari su kao pelene: treba ih cesto menjati. Iz istog razloga.
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:46 20.06.2010

Re: Kriticna masa

Da, ali tada je u Americi postojala kriticna masa kapitala kojoj rat u Vijetnamu nije odgovarao

Čeličane oko Pitsburga se ne bi složile sa ovom tvrdnjom, njima svakako nije odgovarao prestanak rata u Vijetnamu. Osim toga taj isti kapital je radio na održavanju tog rata godinama, ne bih ja tako lako odbacio ni pritisak javnog mnjenja i mirovnog pokreta, koje je obajvljivanjem Pentgon papers dobilo veeelika krila -- jopet je trebalo 4 godine od njihovog objavljivanja da se rat zaustavi. Naravno, uzroci su mnogobrojni i višeslojni [ne može se prenebreći na primer uvođenje regrutne lutrije 1969. i/ili amandman na zakan o regrutaciji usvojen 1971. kada je srednja klasa i te kako počela da oseća rat na svojoj koži i u svojim redovima], staviti sve na kartu velikog kapitala je, čini mi se, pogrešno. Naime, to mi se čini kao prenebregavanje velikih promena kroz koje su SAD (i svet) prošle za ovih 40 godina.
Doctor Wu Doctor Wu 20:07 20.06.2010

Re: Kriticna masa

Stavise, danas postoji kriticna masa kapitala kojoj bas odgovara da Af/Pak rat sto duze traje. Akobogda i u Iranu ce ga poceti.

Da, cini mi se da to moze biti problem. Raznorazni penzioni i mutual fondovi su ranije, u vreme cvetanja potrosackog drustva, visoke returne mogli da ostvaruju i bez ratova. Stavise, drzavna potrosnja je bila smetnja (jer povecani government spending znaci veci poreze i manji disposable income). Danas, kad onog booma vise nema, pare se ulazu u prljave tehnologije, ratove, ne bi me cudilo ni da peru pare meksickih narkobosova.
Politicari su kao pelene: treba ih cesto menjati. Iz istog razloga

Mozda, ali biracima, izgleda, vise smeta neizvesnost nego smrad. Odatle i tako visok rate of incumbency.
Doctor Wu Doctor Wu 20:18 20.06.2010

Re: Kriticna masa

Čeličane oko Pitsburga se ne bi složile sa ovom tvrdnjom, njima svakako nije odgovarao prestanak rata u Vijetnamu.

Celicane oko Pitsburga svakako nisu jedina, a vec jako dugo nisu cak ni jedna od najvaznijih industrijskih grana u Americi. Da su one neki cinilac, Amerika bi danas bila jedna od miroljubivijih zemalja na svetu jer proizvodi 5x manje celika od Kine i vise od 2x od EU.
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:02 20.06.2010

Re: Kriticna masa

Celicane oko Pitsburga svakako nisu jedina, a vec jako dugo nisu cak ni jedna od najvaznijih industrijskih grana u Americi.

Govorimo o pre 40 godina, ako se dobro sećam.
Doctor Wu Doctor Wu 21:12 20.06.2010

Re: Kriticna masa

Govorimo o pre 40 godina, ako se dobro sećam.

Ne, govorimo o uzrocno-posledicnim odnosima i pre 40 godina i danas. Ako su celicane bile bitan faktor odluka za ratovanje pre 40 godina, kao sto ti tvrdis, sta je to sto Ameriku danas gura u ratove sirom sveta, kad su celicane bas nikakav faktor? Bice da su razlozi, ipak, neke druge i malo slozenije prirode.
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:50 20.06.2010

Re: Kriticna masa

Ne, govorimo o uzrocno-posledicnim odnosima i pre 40 godina i danas.

Da, i? Pre 40 godine čeličane oko Pitsburga su radile u tri smene za potrebe rata u Vijetnamu. Proizvodnja se desetkovala posle završetka rata i, logično, da one više nisu faktor/kapital koji odlučuje o ratu i miru.

Mi, barem ja tako kapiram, nismo u nesaglasju da kapital verovatno najpresudnije odlučuje o pitanjima rata i mira, ali se ja ne slažem da je to bio jedini (pa možda ne ni odlučujući) faktor zaustavljanja Vijetnamskog rata (šta više sklon sam da mislim da se to desilo uprkos tom interesu velikog kapitala).

Počeli smo od Pentagon papers i činjenice da su tadašnje novine objavljivale ta dokumenta, što je danas nezamislivo. Kažeš da je to zbog "svičovanja" zainteresovanog kapitala [uzgred nisi objasnio kako je to kapital "svičovao" (i kada)]. Danas je nezamislivo da Vašington post ponovi podvig poput Votergejta, a tada se to 'ladno desilo. Dosta stvari se promenilo od tada.

Dok su radnici u pomenutim čeličanama pre 40 godina videli uzročno-posledičnu vezu rata i njihove zaposlenosti, danas kongresmen (republikanac, btw) Alen Grejson, u pokušaju da sreže besmisleno ogroman vojni budžet predlaže zakon sa "nickom" The War is Making You Poor Act. Pa sad kaži da nije došlo zadnje vreme...
ivana23 ivana23 22:10 20.06.2010

Re: Kriticna masa


Doctor Wu Doctor Wu 22:18 20.06.2010

Re: Kriticna masa

Danas je nezamislivo da Vašington post ponovi podvig poput Votergejta, a tada se to 'ladno desilo. Dosta stvari se promenilo od tada.

Nezamislivo, jer kad bi ih neko tuzio veliko je pitanje da li bi imali da plate skupe lawsuits, kako bi se ponasali sponzori, ko bi oglasavo ko ne bi, da li bi akcije WPO-a pale ... Da, dosta se stvari promenilo, lova se mnogo brze okrece, niko nije dovoljno velik da padne i to preko noci, i svi danas igraju mnogo opreznije (pogotovu u Americi; u UK je to malo relaksiranije, pa nesto i prodje).

Ne treba imati iluzija, u Americi a i svetu uopste se sve vrti oko love. Masovno protivljenje ratu u Iraku nije bilo moguce bez para koje su obezbedile logistiku i odgovarajuce medijsko izvestavanje. To, naravno, ne znaci da su svih 1M ljudi koji su 2003. marsirali protiv Blaira bili placeni, ne znaci cak da oni sami nisu bili tu iz moralnih razloga, vec samo znaci da do kanalisanja, artikulisanja i organizacije tog pokreta nikad ne bi doslo da nije bilo mocne i bogate organizacije koja je taj pokret finansirala. Tako jednostavno funkcionise moderni svet.
Dok su radnici u pomenutim čeličanama pre 40 godina videli uzročno-posledičnu vezu rata i njihove zaposlenosti, danas kongresmen (republikanac, btw) Alen Grejson, u pokušaju da sreže besmisleno ogroman vojni budžet predlaže zakon sa "nickom" The War is Making You Poor Act.

Da, Obama je upravo bio pozdravljen kao predstavnik te klase nove, mlade, smart Amerike, koja hoce da saradjuje a ne da ratuje sa svetom, Amerikom Wall Streeta koja ulaze u emerging countries sa istim entuzijazmom kao u Ameriku, koja nema problema sa razvojem Kine, koja ce traziti zajednicki jezik sa muslimanima... Sve je to lepo i drago kad si van officea, kad od tebe nista ne zavisi. Medjutim, kad je usao, video si i sam sta se desava.

Bilo je i ranije 'prosvetiteljskih' poteza, protestnih, visemilionskih marseva na Washington, pa i paljenja americkih zastava. I da li je to nesto sustinski promenilo?
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:22 20.06.2010

Re: Kriticna masa


Da, Obama je upravo bio pozdravljen kao predstavnik te klase nove, mlade, smart Amerike, koja hoce da saradjuje a ne da ratuje sa svetom, Amerikom Wall Streeta koja ulaze u emerging countries sa istim entuzijazmom kao u Ameriku, koja nema problema sa razvojem Kine, koja ce traziti zajednicki jezik sa muslimanima... Sve je to lepo i drago kad si van officea, kad od tebe nista ne zavisi. Medjutim, kad je usao, video si i sam sta se desava.

Ja se ne osećam nimalo prevarenim, jer (1) slabo verujem političarima (2) slušao sam pažljivo šta priča (i gledao šta radi) pre nego što se uselio u Pensilvanija aveniju 1600 [upravo to globalno pomračenje uma prilikom njegovog izbora mi je bilo više nego smešno, što sam blagovremeno i dokumentovao]. Neka se češu tamo gde ih ne svrbi oni koji su poverovali u "change we can believe in".

Bilo je i ranije 'prosvetiteljskih' poteza, protestnih, visemilionskih marseva na Washington, pa i paljenja americkih zastava. I da li je to nesto sustinski promenilo?


Suštinski? Paaaa, sad bih zvučao jako cinično kad bih na primer rekao da civil rights movement onomad nije ništa suštinski promenio (a on se nekako baš bazirao na marševima), a ne bi bilo ni tačno (a kad se bolje pogleda ni sasvim netačno). Eto, mnogi vide izbor Obame kao krunu tog pokreta... hmmm. Ima u tome izvesne ironije s obzirom da smo sada upravo u zamahu klatna u drugom pravcu od onog pre 60, 50 i 40 godina (nadam se samo da se neće zaustaviti i da će nastaviti da se klati).

Naravno, dottore, da lova vrti svet. No, ponekad i kritične mase ljudi (ne samo kapitala) igraju neku ulogu, što opet ne znači da se i to ne može objasniti lovom i interesima. Ne znam da je iko ikad napisao istoriju čovečanstva baziranu na jednom jedinom principu (dakle, očišćenu od ideologija i tih ikebana) -- follow the money. Rado bih čitao takvo štivo.
gorran2 gorran2 23:51 20.06.2010

Fenomenologija whistleblowing-a

Potencijalni whistleblower-i sačinjavaju znatno manje od 1% stanovništva.

Zanima me kako se zove onih 90% koji reaguju "šta se to mene tiče", ili "dobro, ajd zdravo".
Onda, voleo bih naziv i za onih, npr, 9&, koji naprotiv reaguju iritirano, spontano se organizujući u kampanju "drž'te izdajnika" (uz malo organizacije i ulaganja, uključi se i većina od onih 90%).

I, kakvo je prikladno ime za društvo koje karakterišu ovakvi odnosi i ovakav protok i recepcija informacija?

Demokratija?
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:04 21.06.2010

Re: Fenomenologija whistleblowing-a


Zanima me kako se zove onih 90% koji reaguju "šta se to mene tiče", ili "dobro, ajd zdravo".

Sheeple? (sheeps + people)

Ovo drugo su teška pitanja, nemoj mene, nisam ja odavLe
gorran2 gorran2 00:31 21.06.2010

Kad se usvoje ovi

"Zakoni o elektronskim komunikacijama" i slični, koji su izgleda svetski trend, ovakvi dosadnjakovići će nam ubuduće sve manje smetati.
Pa ćemo živeti mirnije.

Mene na primer mnogo nervira ona Verica Barać koja nas stalno smara pričama kako smo prepušteni neograničenoj vlasti političko-tajkunskog kriminalnog kartela, koji je izvor sve tri "nezavisne" grane vlasti.

I ona sve to priča u sred Predsednikove beskompromisne borbe protiv... korupcije? Ili kako se već zove poziv onima koji su pokrali (pardon: legalno prisvojili) sve čega ima, da sad udele milostinju?

Jedno rečju, ti nesnosni tipovi koji stalno traže i iznose neke informacije, jednostavno ometaju funkcionisanje Sistema.
Koji ima legitimno pravo na samoodbranu.
gorran2 gorran2 01:05 21.06.2010

Re: Fenomenologija whistleblowing-a

Sheeple

Kazezoze Kazezoze 17:57 21.06.2010

Re: Fenomenologija whistleblowing-a

I, kakvo je prikladno ime za društvo koje karakterišu ovakvi odnosi i ovakav protok i recepcija informacija?

Demokratija?

mediokratija!
demokratija nije nikad ni zazivela, mada su je tako nazivali.
oduvek je bila mediokratija.
nsarski nsarski 19:06 21.06.2010

Re: Fenomenologija whistleblowing-a

Kazezoze
I, kakvo je prikladno ime za društvo koje karakterišu ovakvi odnosi i ovakav protok i recepcija informacija?

Demokratija?

mediokratija!
demokratija nije nikad ni zazivela, mada su je tako nazivali.
oduvek je bila mediokratija.

Ne, mediokriteti takvom zemljom ne vladaju. Ja bih rekao da je u pitanju kakistokratija. (Grcki: kakistos=najgori).
Pogledati wiki

Government under the control of a nation's worst or least-qualified citizens.  [quotations ▲]

* 1894, James Russell Lowell, Letters of James Russell Lowell - To Joel Benton [1876], p.159:

Is ours a "government of the people, by the people, for the people," or a kakistocracy rather, for the benefit of knaves at the cost of fools?

dali76 dali76 19:39 21.06.2010

Re: Fenomenologija whistleblowing-a

“No crisis should be wasted “ rekao je ,cini mi se White House Chief of Staff Rahm Emanuel.

this is a different kind of war. There will be no simple moment of surrender to mark the journey's end , rekao je predsednik Obama na West Point
Dok ratovi traju , krize se nastavljaju ljudi koji nam otkrivaju informacije koje na medijima ne bismo procitali postaju izdajnici.
Demokratija ovdje nazalost moze samo da gubi bitku.
Dok transparentnost postaje misaona imenica.

Bojan Budimac Bojan Budimac 20:18 21.06.2010

Re: Fenomenologija whistleblowing-a

nsarski
Kazezoze
I, kakvo je prikladno ime za društvo koje karakterišu ovakvi odnosi i ovakav protok i recepcija informacija?

Demokratija?

mediokratija!
demokratija nije nikad ni zazivela, mada su je tako nazivali.
oduvek je bila mediokratija.

Ne, mediokriteti takvom zemljom ne vladaju. Ja bih rekao da je u pitanju kakistokratija. (Grcki: kakistos=najgori).

Čini mi se da se radi o nesporazumu i da je Kaz mislio na vladavinu medija, a ne mediokriteta. Naravno nisam siguran, just guessing...
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:26 21.06.2010

Re: Fenomenologija whistleblowing-a

“No crisis should be wasted “ rekao je ,cini mi se White House Chief of Staff Rahm Emanuel.

Kao da je čitao Neomi Klajn
this is a different kind of war. There will be no simple moment of surrender to mark the journey's end , rekao je predsednik Obama na West Point

Ne reče li to Buš
Dok ratovi traju , krize se nastavljaju ljudi koji nam otkrivaju informacije koje na medijima ne bismo procitali postaju izdajnici.

Dok je ljudi kao Den Elsberg, Grinvold i ta da, znam, tiny minority, koja otvoreno govori da je Mening ako je uradio to što mu se pripisuje Heroj ja ne želim da gubim nadu. Iako sam skroz saglasan sa tobom Dalibore.
Kazezoze Kazezoze 20:30 21.06.2010

Re: Fenomenologija whistleblowing-a

e
nsarski
Kazezoze
I, kakvo je prikladno ime za društvo koje karakterišu ovakvi odnosi i ovakav protok i recepcija informacija?

Demokratija?

mediokratija!
demokratija nije nikad ni zazivela, mada su je tako nazivali.
oduvek je bila mediokratija.

Ne, mediokriteti takvom zemljom ne vladaju. Ja bih rekao da je u pitanju kakistokratija. (Grcki: kakistos=najgori).
Pogledati wiki

Government under the control of a nation's worst or least-qualified citizens.  [quotations ▲]

* 1894, James Russell Lowell, Letters of James Russell Lowell - To Joel Benton [1876], p.159:

Is ours a "government of the people, by the people, for the people," or a kakistocracy rather, for the benefit of knaves at the cost of fools?


ustvari, nisam uopste mislio na mediokritete, nego na medije (fali mi J u reci, znaci medijokratija) koji stvaraju nesto sto su prozvali demokratija, a oni su ustvari stvarni nosioci tog sistema, kao i svih ostalih vladajucih sistema, uostalom.
nekada su nosioci politickih sistema bile religije, dok su sad svu ulogu na sebe preuzeli mediji. nekad su svestenici ispirali mozak ljudima, a danas to rade TV i stampa.
kompjuter se jos uvek dobro drzi u prljavoj igri informacija koje nam se serviraju, ali je pitanje vremena kada ce se uvesti posebni zakoni po pitanju selekcije kod protoka internet informacija.
kakistokratija je, doduse, takodje zanimljiva rec za ovu vrstu vladanja.
Doctor Wu Doctor Wu 22:10 21.06.2010

Re: Fenomenologija whistleblowing-a

ustvari, nisam uopste mislio na mediokritete, nego na medije (fali mi J u reci, znaci medijokratija) koji stvaraju nesto sto su prozvali demokratija, a oni su ustvari stvarni nosioci tog sistema, kao i svih ostalih vladajucih sistema, uostalom.
nekada su nosioci politickih sistema bile religije, dok su sad svu ulogu na sebe preuzeli mediji. nekad su svestenici ispirali mozak ljudima, a danas to rade TV i stampa.

Uvek su bili mediji, samo sto su ranije mediji bile nedeljne mise a danas su to TV, novine i Internet (nisu li popovi prototipovi PR-ova?). U tom smislu je vrlo poucno sta se desava sa ovom naftnom mrljom u Meksickom zalivu: mediji u UK uopste ne izvestavaju o mrlji nego o publicity stunts Tony Haywarda. Svaki njegov istup se medijski meri i premerava a novinari se prosto utrkuju da ukazu na PR greske u njegovim nastupima. Kao da su namirisali pare, i da BP-ju hoce reci: "E, da vam ja radim PR, sve bi to glatko islo!"

Mislim da nece puno vode proteci a mi necemo moci da saznamo sta se desava na drugom kraju grada: svaka 'vest' ce biti PR excercise sracunata da poveca profit jednog ili oglasavaca. Kao kog William Burroughsa.
docsumann docsumann 00:18 22.06.2010

Re: Fenomenologija whistleblowing-a

Kao kog William Burroughsa.

On je još u predgovoru Golog Ručka pisao kako mu je jedan poznanik, agent neke savezne službe, objašnjavao kada, kako i koje će epidenije izbijati po svijetu. Sida, tada, još nije ni postojala kao bolest.
uroshenko uroshenko 02:07 21.06.2010

Bizzar

"Afera Lamo/Manning" je blago rečeno sumanuta (Grinvald se 3-4 dana razvlačio pre nego što je objavio članak zbog ogromnih rupa u priči).

Cela priča počiva na informacijama koje je medijima pružio Lamo, koji je očigledno vrlo nepouzdan izvor informacija. Ja lično mislim (dakle nemam dokaza nego osnovano pretpostavljam) da je delom ili u celosti chat log koji su objavili Wired i ostali fabrifikovan (da ne pominjem da je ono što je objavljeno manji deo celog navodnog loga). Ko i zašto je fabrifikovao, boga pitaj. Priča sa mejlovima Mening->Lamo je takođe vrlo sumanuta (odnosno na Adrijanovu verziju razmene mejlova ne dajem ni centa).

Ako je Mening stvarno zviždao proći će verovatno slično kao Mordekaj (AFAIK, Elsberg se izvukao ne zato što je sud oprostio curenje već zbog stravičnog opsega ilegalnih radnji koje su počinili Vodoinstalateri iz Bele Kuće, koji su posle finalno zglajznuli tokom Votergejta).

Pored video snimaka i "depeša", pominjalo se tu i tamo da je Mening pustio i neke vrlo osetljive informacije glede sajber-bezbednosti "unutrašnjeg" informacionog sistema vlade i vojske. Glede toga, ako je cela priča istinita u potpunosti, "unutrašnja mreža" jedine svetske supersile je u katastrofalnom bezbednosnom stanju (odnosno, kako je moguće da niskorangirani terenski operativac/analitičar ima pristup diplomatskim depešama? Potpuno mi je neverovatno da u Pentagonu/NSA niko nije čuo za containment).

Konkretna afera (nevezano za Wikileaks i opštu priču o curenju/zviždanju) će se verovartno još dugo vući kroz medije, ali nisam uveren da ćemo ikad reach to the bottom of it. BTW, Bojane, da li postoji bilo kakva oficijelna/zvanična informacija iz Pentagona pod kojim je tačno okolnostima Mening uhapšen (tj da li postoji potvrda da je uhapšen zbog Lamovog drukanja ili Pentagon mudro ćuti)?
Bojan Budimac Bojan Budimac 07:36 21.06.2010

Re: Bizzar

Da, priča je skroz bizarna i upravo zato sam je dao u "širokim potezima" ne ulazeći u detalje. Prvi impuls mi je bio da prevedem Grinvolda, ali onda pomislih "ma ko će čitati blog od 8 šlajfni", a osim toga u suštini detalji nisu toliko bitni za pitanje (iz naslova).
Bojane, da li postoji bilo kakva oficijelna/zvanična informacija iz Pentagona pod kojim je tačno okolnostima Mening uhapšen (tj da li postoji potvrda da je uhapšen zbog Lamovog drukanja ili Pentagon mudro ćuti)?

Mudro ćute i odbijaju da komentarišu Meningov status.

U međuvremenu, Birgita Jonsdotir [Birgitta Jónsdóttir], parlamentarka Islanda, postaje javno lice WikiLeaks-a, dok se Asanž krije. Ona kaže da Asanž govori istinu kada kaže da "koliko ja znam [to the best of my knowledge] WikiLeaks nije u posedu depeša -- zbog preopterećenosti sajtovog inbox-a, ako oni postoje, sajt ih nije identifikovao."

WikiLeaks ne potvrđujući i ne demantujući da je Mening izvor Collateral Murder videa (i onog iz Avganistana čije se objavljivanje očekuje veoma uskoro), zbog same sumnje da je on "leaker" angažuje advokata za Meninga, međutim Pentagon je odbio da ga primi.
ninasimone ninasimone 17:30 21.06.2010

heroj/izdajnik

ukazivač (pozitivac)
potkazivač (negativac)
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:28 21.06.2010

Re: heroj/izdajnik

ukazivač (pozitivac)

bolje zvuči nego uzbunjivač, barem meni.
ed_novipazar ed_novipazar 06:51 22.06.2010

Izraz

Freedom of Information
Ne zvuce bolje ni "pistac", jos manje "pistalica". Ali hajde da probamo da napravimo najbolji termin.Zajedno cemo nesto smisliti.Trenutno u krugu ljudi sa kojima sam razgovatrao uz sve mane "uzbunjivac" kotira najbolje.Ali vaznije od konkretnog naziva je da nemamo dilemu oko dve stvari koje obavezno mora da podrazumeva- opsti interes i postene namere.

Probajte sa "dobošar".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana