Ljudska prava

BORSKI DOPRINOS NEPRIKOSNOVENOSTI LJUDSKOG DOSTOJANSTVA

Freedom of Information RSS / 25.06.2010. u 15:30

Autor: Rodoljub Šabić

Na adresu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti danas je stigla žalba Srpske napredne stranke koju je potpisao predsednik te stranke Tomislav Nikolić. U žalbi se ukazuje na zloupotrebu ličnih podataka više hiljada građana Bora i navodi da su ti podaci iskorišćeni za dostavljanje falsifikovanih pisama i uplatnica sa namerno pogrešno naznačenom namenom za „pomoć kampanji Srpske napredne stranke".

Navodi iz predstavke govore u prilog sumnji da je došlo do višestrukih povreda zakona. Na prvom mestu, da je izvršeno krivično delo zloupotrebe službenog položaja (neko u pošti je primio više džakova pisama sa falsifikovanim memorandumom i potpisom, ne tražeći od donosioca punomoćje za tako nešto, štaviše ne tražeći izgleda ni troškove poštarine.). Okolnosti ukazuju i na to da je došlo do robusnih, ozbiljnih i višestrukih povreda Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (te falsifikovane pošiljke deljene su 19. i 20. juna uglavnom na prostoru mesnih zajednica Zlot, Mladost, Rudar i Bakar, ali i na širrem prostoru grada Bora). Ove povrede (upotreba, stavljanje na raspolaganje, omogućavanje uvida) bez ikakve sumnje, predstavljaju zakonom o zaštiti podataka o ličnosti utvrđene kažnjive prekršaje. Konačno, uz sve to, tu je i ozbiljna sumnja da bi se moglo raditi i o izvršenju jednog „zaboravljenog" krivičnog dela. Krivičnog dela - neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka iz čl. 146 KZ-a koje predviđa da će se onaj ko podatke o ličnosti neovlašćeno upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do godinu dana, a u slučaju da delo izvrši službeno lice zaprećena kazna je isključivo zatvor, i to do 3 godine. (Ko je pravom pošiljaocu ovih pisama, ko god da je pošiljalac, mogao dati tačne adresne podatke građana?)

Radi se o velikom broju građana, i to nalaže da se postupa bez odlaganja. Tako će i biti, u skladu sa ovlašćenjima i u okviru raspoloživih mogućnosti radi utvrđivanja relevantnih činjenica, ovlašćena lica Poverenika - inspektori, izvršiće neposredan nadzor na licu mesta i nakon toga podneti odgovarajuće prekršajne ili krivične prijave. Razume se, te radnje nikako ne isključuju, nego upravo pretpostavljaju istovremeno preduzimanje mera od strane drugih nadležnih organa - MUP-a i javnog tužilaštva.

Nadležni državni organi morali bi, kako god znaju, da obezbede da onaj ko je za ovo odgovoran zaista i snosi odgovornost. I s tim u vezi moraju biti totalno, ali baš totalno irelevantne simpatije ili antipatije prema ovom ili onom političkom akteru borskih izbora, događaja u okviru koga se ovaj skandal dogodio. Jer nije reč samo o pravnim razlozima u vidu višestrukih povreda zakona, već i o razlozima koji bi se mogli podvesti pod pojam „socijalne profilaktike". Jer, ovakvo prezrivo neodgovorno poigravanje sa pravima i privatnošću građana je simptom ozbiljne socijalne bolesti. Govori o tome da (neki) učesnici političkih procesa vide političku utakmicu kao borbu bez ikakvih limita, u kojoj je sve dopušteno. U takvoj prljavoj borbi, građani u čije ime se, kažu, ona vodi, kao i njihova prava i njihovo dostojanstvo nemaju vrednost i predmet su poigravanja umesto poštovanja. Reč je o „koncepciji" koja je uzela toliko maha da je stvar nužde da njene nosioce neko podseti da živimo u zemlji u čijem Ustavu ipak piše: „ljudsko dostojanstvo je neprikosnoveno i svi su dužni da ga poštuju i štite".



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

apectator apectator 16:01 25.06.2010

trostruki skandal u Boru

Ovo sto se dogodilo u Boru je trostruko skandalozno.Prvo,neverovatno je na koji bedni nivo se srozala drzavna posta. Drugo,neko,po svoj prilici opet drzavni organ, je donosiocima dzakova punih pisama,dao adrese koje su stavili na ta pisma da bi ostvarili svoj cilj.A treca, posebno skandalozna stvar je taj cilj - zaludjivanje gradjana.
Freedom of Information Freedom of Information 16:48 25.06.2010

Re: trostruki skandal u Boru

A treca, posebno skandalozna stvar je taj cilj - zaludjivanje gradjana.

Slazem se.Sve tri varijante su sramne,treca posebno.
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:12 25.06.2010

Vidi paradoksa

Sad će radikali bez bedža da traže, a pretpostavljam i da dobiju, zaštitu od institucije koju sami ni u najluđim snovima ne bi sami napravili. Smešno, zar ne?
Sličmo je bilo kad je izvesni Todorović kad mu rušilo neku bespravnu gradnju u Zemunu to nazivao "obračun sa političkim neistomišljenicima" i najavljivao da će da se obrati sudu u Strazburu.

Ma znaju i oni gde je pravda i kome da se obrate, ali ni mrtvi to svojim biračima ne bi priznali. Mada, njihovi birači ne bi ni razumeli...
Freedom of Information Freedom of Information 16:44 25.06.2010

Re: Vidi paradoksa

Sad će radikali bez bedža da traže, a pretpostavljam i da dobiju, zaštitu od institucije koju sami ni u najluđim snovima ne bi sami napravili. Smešno, zar ne?

Mislim da odnos prema ovakvim dogadjanjima ne sme da zavisi od politickih opredeljenja, antipatija ili simaptija. On treba da bude iskljucivo stvar zakona i prava i, kao sto rekoh, socijalne profilakse.
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:38 25.06.2010

Re: Vidi paradoksa

I ja mislim isto, ali nekako mi je iščašeno. Vidim to kao igru sudbine
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:57 25.06.2010

Re: Vidi paradoksa

Sad će radikali bez bedža da traže, a pretpostavljam i da dobiju, zaštitu od institucije koju sami ni u najluđim snovima ne bi sami napravili. Smešno, zar ne?
apsurdno jeste - ali smešno nažalost nije posebno ima li se u vidu da su u ovoj svinjariji radikali bez bedža, sviđalo se to nama ili ne - ipak žrtve

ima li se u vidu da su navedeno krivično delo počinili ljudi koji pretenduju na to, ili se makar tako predstavljaju, da budu bolji od radikala, jednih ili drugih, svejedno - stvar se svakako ne bi smela završiti na podizanju prijave protiv poštara - koja će, verovatno ostati neprocesuirana

oni koji misle da su ovakvim rabotama - a bilo je u boru svega, na svim stranama - profitirali moraju znati da je to prividno i privremeno... krajnji ishod jeste, svakako, blamaža i gubitak poverenja u instituciju slobodnih i demokratskih izbora što je, dugoročno gledano, po svaki sistem koji želi da se smatra demokratskim višestruko pogubno
ukoliko je u politici apsolutno sve dozvoljeno
krajnji ishod je uvek isti, i prilično lako predvidiv: radikalizam, totalitarizam i primitivizam

Freedom of Information Freedom of Information 04:51 26.06.2010

Re: Vidi paradoksa

oni koji misle da su ovakvim rabotama - a bilo je u boru svega, na svim stranama - profitirali moraju znati da je to prividno i privremeno... krajnji ishod jeste, svakako, blamaža i gubitak poverenja u instituciju slobodnih i demokratskih izbora što je, dugoročno gledano, po svaki sistem koji želi da se smatra demokratskim višestruko pogubno

Od svih losih posledica ta je najgora i najopasnija.A bez adekvatnih reakcija,sasvim je izvesna.Zato sam za poredjenje i izabrao bolest naglasavajuci potrebu "profilaktickog "delovanja.
Hansel Hansel 23:17 26.06.2010

Re: Vidi paradoksa

Moram da kažem da radikale s bedžem ili bez njega ne podnosim, ali i da je ovo totalna idiotarija. Toliko me zaprepašćuje amaterizam ovakve "propagande" da mogu jedino da pomislim ili da je vlast BAŠ TOLIKO potcenila građane i sve mehanizme koji bi mogli da se nazovu demokratskim ili da je možda skuvano nešto od ovoga i u samoj "naprednjačkoj" kuhinji. Zašto to pomišljam - zato što je PRE izbora skandal izašao u javnost (a šta bi se drugo i očekivalo), pa je on mogao onda samo njima da ide u prilog (objavljeno saopštenje na televiziji, i to za vreme izborne ćutnje). Pomišljam i na treću mogućnost - da su ovo uradili - radikali koji su zadržali bedž. Ovo pod uslovom da su pisma otišla samo ranijim "sigurnim glasačima" radikala, ex članovima SRS-a i sl... Jer, podatke (adrese) te vrste su mogli da imaju oni, a ako su mogli da im imaju i neki drugi, onda imamo ozbiljan problem, mnogo ozbiljniji nego što izgleda uzimanje adresa iz telefonskog imenika (pa, koliko samo reklama dolazi sa štampanom adresom, koliko nas već privatnih firmi zove na fiksne telefone... naravno da to ne može da bude u redu, ali je postalo uobičajeno).

Dakle, istraga treba da utvrdi, možda pre svega, postoji li neka veza pomenutog tipa među adresantima...

Ah, da kažem da sam rođen u Boru i da sam prethodnih nekoliko dana bio tamo i da sam čuo navodno ozbiljnu priču u (linijskom) taksiju o kupovini glasova koju je navodno sprovela partija koja je uspela da preskoči cenzus - na način da su, navodno, "kupljeni" glasači fotografisali mobilnim telefonom aktiviste te partije svoj popunjeni glasački listić, dokazujući tako da su ispunili svoju "građansku dužnost", posle čega su, navodno, dobijali po 1000 dinara. Makar ni tu partiju ne voleo (kad bolje razmislim - koju pa volim? ), teško mi je da prihvatim da su mogli baš toliko da se srozaju, a teško mi da poverujem i da su se građani baš toliko srozali, pa makar i samo njih nekoliko stotina, možda hiljadu (jer, neko je valjda za tu aprtiju glasao i bez plaćanja, ako je ovo s plaćanjem iole tačno)...

Uh, groznoooo... sve skupa...

Jedino se nadam da, ako je stvarno bilo tih akcija s kupovinom glasova, na TAJ način, da se našao makar neko da listić posle fotografisanja na neki način učini nevažećim... i to bi bilo bez veze (u kontekstu cele priče), ali bi mi malo vratilo nadu u razum i u opstanak slobodnog duha koji nije, ipak, izgubio osećaj moralnih i građanskih prioriteta (možda je tu negde i ono dostojanstvo iz naslova) ako je već prazan novčanik iznad njih (a možda se rečeno dostojanstvo već tu nepovratno izgubilo?)...

EDIT: Čitam da je direktorka borske pošte rekla da je od nekoga ("koga ne poznaje" ) dobila ta pisma (ONA je dobila!?) tako da vrlo verovatno sve ide u prilog prvoj pretpostavci - da je to ipak uradila neka od partija na vlasti...
sentinel26 sentinel26 19:12 25.06.2010

Sramota nevidjenih razmera

Govori o tome da gospodi koja je na vlasti u Srbiji nije mrsko nijedno djelo radi daljnjeg ostanka u sedlu...

Izbori u Boru su potpuno neregularni, a neke neregularnosti su unaprijed najavljene.
Količina kršenja zakona u Boru je tolika da bi za hapšenje počinilaca trebala najmanje tri autobusa...

Kršenje zakona o zaštiti podataka se i u Beogradu uvježbava odavno ...

Posjedujem nekoliko dokaza gdje Infostan daje kompletne podatke (čak i sam štampa uplatnice ) u koriost raznih crkava, vjerskih i društvenih (humanitarnih ) organizacija i koje se gradjanima dostavljaju zajedno sa njihovim uplatnicama za komunalne usluge ...

Ustav Srbije za njih ne predstavlja ništa ... Imaju oni u džepovima po jedno svoje skraćeno izdanje za svaku priliku ... A zakoni, pa oni ih nijesu ni pisali da ih uvijek primjenjuju ...

Lideri na Balkanu ...
Freedom of Information Freedom of Information 05:03 26.06.2010

Re: Sramota nevidjenih razmera

Posjedujem nekoliko dokaza gdje Infostan daje kompletne podatke (čak i sam štampa uplatnice ) u koriost raznih crkava, vjerskih i društvenih (humanitarnih ) organizacija i koje se gradjanima dostavljaju zajedno sa njihovim uplatnicama za komunalne usluge ...

U pravu ste,znam. To se radi bez osnova u zakonu, olako, a pravda se humanitarnim razlozima. A to, osim ugrozavanja privatnosti gradjana, moze doprineti i ugrozavanju njihovih drugih interesa,recimo imovinskih. Najsveziji primer je bio prikupljanje sredstva za famozni, "dobrotvorni" fond Katarine Rebrace.
ecce-florian ecce-florian 19:21 25.06.2010

i samo malo o postupcima po prijavama

Tako će i biti, u skladu sa ovlašćenjima i u okviru raspoloživih mogućnosti radi utvrđivanja relevantnih činjenica, ovlašćena lica Poverenika - inspektori, izvršiće neposredan nadzor na licu mesta i nakon toga podneti odgovarajuće prekršajne ili krivične prijave.

Nažalost nakon poslednjih izjava Slobodana Homena, državnog sekretara Ministarstva pravde,o pokretanju inicijative tog izvršnog organa vlasti za razrešenje sudije u predmetima koji nisu okončani pravnosnažnom odlukom, bojim se da će za lečenje ove socijalne bolesti vlasti biti neophodne ozbiljnije mere od podsećanja aktera na zakonske okvire.
Ako podsećanje bude učinjeno u sudskim postupcima pred sudijama kojim se preti razrešenjem ukoliko ne sude "onako kako treba" a sve u zaštiti novinarske profesije ( kao da nezavisnost sudstva nije tekovina koju bi trebalo zaštiti) može se dogoditi da odluke po ovim prekršajnim ili krivičnim prijavama budu donekle uslovljene voljom vladajuće političke elite iskazane preko organa izvršne vlasti
G r o f G r o f 20:30 25.06.2010

Re: i samo malo o postupcima po prijavama

Nažalost nakon poslednjih izjava Slobodana Homena, državnog sekretara Ministarstva pravde,o pokretanju inicijative tog izvršnog organa vlasti za razrešenje sudije u predmetima koji nisu okončani pravnosnažnom odlukom,



Ne podmećite gospodine e-f.
U slučaju koji pominjete iz avina se vidi da je pomenuti sudija sudio pogrešno. Njegovo sudjenje je tako skandalozno da čini manje bitnim način na koji je sklonjen. Bitno je da je sklonjen.
Osloboditi zlostavljača i huligane u stilu "može mi se", ipak je previše i ne treba koristiti ovu gadost sa izborima da bi se kritikovao taj slučaj.
ecce-florian ecce-florian 20:50 25.06.2010

Re: i samo malo o postupcima po prijavama

Njegovo sudjenje je tako skandalozno da čini manje bitnim način na koji je sklonjen. Bitno je da je sklonjen

O radu sudija ne odlučuje publika u arenama na osnovu natpisa u štampi ili reagovanja u drugim sredstvima informisanja,kao ni o krivici ili nedužnosti okrivljenih ako se vode sudski postupci. Može , ali su to onda drugi načini suđenja koji su se pokazali kao lošiji, jer mogu naprimer,da dovedu do oslobađanja Barabe.

Hvala na reagovanju.Ono upravo pokazuje da su neki građani stvarno uvereni da su potpuno kvalifikovani da odlučuju o razrešenju sudije.Zato je i garantovan stalnost sudijskog zanimanja i posebna procedura kao i razlozi te organi za razrešenje,da sudije ne bi bile podložni pritiscima. Znate, to unosi nesigurnost u rad sudija , a onda može da dovede do donošenja odluka u kojim se neće prevashodno voditi računa o primeni zakona u konkretnom slučaju.

Slažem se jedino sa Vama da je ovo moguće trol, pa se izvinjavam i uzdržati ću se od daljih komentara o ovom "slučaju" i ostaviti ih za post sa tom temom.

ps
pretpostavljam da ste pročitali optužnicu i prvostepenu presudu te da imate uvid u izvedene dokaze kad ste doneli sud da je sudija sudio pogrešno. To je mogućno učiniti i u avionu ali iz veoma teško.
G r o f G r o f 21:33 25.06.2010

Re: i samo malo o postupcima po prijavama

Ono upravo pokazuje da su neki građani stvarno uvereni da su potpuno kvalifikovani da odlučuju o razrešenju sudije.Zato je i garantovan stalnost sudijskog zanimanja i posebna procedura kao i razlozi te organi za razrešenje,da ne bi bili podložni pritiscima.


Neki gradjani misle da nisu kvalifikovani da odlučuju ali misle da su sudije pokazale da su i te kako podložne pritiscima tajkuna, političara i mafijaša, a da su na pritiske mirnih gradjana poprilično imuni.
Mislim da ste uzeli loš primer za potenciranje procedure.
Po vama gradjani nisu dovoljno kvalifikovani ni da prepoznaju pretnju i zločin.
Ne, gradjani su debili i nećemo o tome nego o proceduri.
Ipak se slažem sa vama da sudije treba da budu zaštićeni od pritiska vlasti ali kad je očigledno da pritisak već postoji ( drugačije ne mogu shvatiti onakvo sudjenje), onda je bolje da on dolazi od vlasti nego od kriminalaca.
Vlast je koliko toliko odraz volje većine.
Uzdržavam se i ja od daljnjih komentara...i na postu sa tom temom.
mikimedic mikimedic 15:22 26.06.2010

Re: i samo malo o postupcima po prijavama

Ne podmećite gospodine e-f.
U slučaju koji pominjete iz avina se vidi da je pomenuti sudija sudio pogrešno. Njegovo sudjenje je tako skandalozno da čini manje bitnim način na koji je sklonjen. Bitno je da je sklonjen.
Osloboditi zlostavljača i huligane u stilu "može mi se", ipak je previše i ne treba koristiti ovu gadost sa izborima da bi se kritikovao taj slučaj.


ovaj komentar u potpunosti odrazava danasnje javno mnjenje u srbiji -- shvatanja pravne drzave i nezavisnosti sudstva.

mislim da je nasa danasnja drzava, na zalost, u potpunosti/adekvatna refleksija prosecne svesti naroda.

Freedom of Information Freedom of Information 20:23 26.06.2010

Re: i samo malo o postupcima po prijavama

čini manje bitnim način na koji je sklonjen. Bitno je da je sklonjen.

Bez obzira da li je neki problem delikatan ili je ocigledan, za svakog vidljiv, to ipak ne bi smelo da cini nebitnim nacin odnosno formu u kojoj se on resava. Prosto, postovanje unapred utvrdjene forme je apsolutno bitan atribut demokratije.
G r o f G r o f 20:15 25.06.2010

prosto...

Ma za sve su krivi poštari. Postali su mi sumnjivi još od onda od kada zvone dva puta...
sentinel26 sentinel26 15:53 26.06.2010

Osveta režima tek slijedi

Usudili ste se da primite žalbu SNS i da ukažete na zloupotrebe i kršenje zakona javno a sve to bez dozvole vladajućeg establišmenta.

Još se nije stišala oluja oko odbijenog amandmana na zakon koji su skovale vladajuće partije...
Možete očekivati da će uskoro protiv obojice krenuti osveta...

Prvi na redu je ombudsman - tj. zaštitnik prava gradjana Janković...
Polazna tačka, startno mjesto "izvidjača" je bio Negotin.

Dok su njegovi ljudi bili tamo TV kamere nijesu došle.
Sačekali su da odu i da dodju neki (vjerovatno opravdano ) nezadovoljni gradjani koji su eto željeli da "njegovim" ljudima predaju svoje žalbe ali "nijesu imali kome"...

Naravno novinari te TV kuće nijesu smjeli donijeti u Beograd te njihove "žalbe".

Nezadovoljni novinari nijesu nezadovoljnim gradjanima Negotina (jedna osoba + jedan bračni par ) saopštili da svoje žalbe mogu da pošalju i poštom, a što i da im kazuju kad to nije njihov posao niti radni zadatak.

Njihov radni zadatak je bio da obavijeste javnost Srbije o nezadovoljstvu gradjana Negotina radom Ombudsmana a istovremeno su sami pokazali da 90% gradjana Negotina nikada nije čula za postojanje takve funkcije i prava da se požale...

Nezadovoljne gradjane Negotina smo vidjeli i čuli šta govore...

Medjutim novinarka poznate TV kuće je svojim riječima prepričala šta su joj javili iz njegove kanclarije od zaduženih za javnost...

Recept kao iz doba Slobodana Miloševića...

G r o f G r o f 20:28 26.06.2010

Re: Osveta režima tek slijedi

Ja mislim da čitava ova, Borska priča, ima daleko veću težinu od one koja joj se pripisuje.
Sudeći po broju komentra, očigledno da većina blogera ne deli moje mišljenje, iii je razlog što je oštećena strana SNS ???????????

eyes eyes 20:38 26.06.2010

Korektivni element

Na zalost svih nas, uvek iza ovakvih postupaka stoji država. Preciznije rečeno, država omogućava takva postupanja, žmuri i ostavlja mogućnost zloupotrebe. Pošta, institucije i sve što je u rukama države je podložno zloupotrebi.

Poverenik za informacije, kao i obmudsman, kao i poverenik za ravnopravnost su samo korektivni element u tom sistemu. To nam najbolje svedoči i činjenica da, iako su "radikali bez bedža" možda bili protiv institucije poverenika, sada se na nju pozivaju. To znači da korektivni element ispunjava svoju funkciju, tj. štiti ljude od zlih postupaka države.

Ipak u zemlji Srbiji se sve gleda kroz prizmu partija, pa i ova borska drama smeta "radikalima bez bedža" samo zato što je uperena protiv njih, a ne zato što nije demokratska, fer i zakonita radnja.
ecce-florian ecce-florian 16:44 27.06.2010

naslovi vesti

Obožavam naslove vesti
cit
U Boru ponovljeni izbori
27. jun 2010. | 14:43 | Izvor: Tanjug



Pomislite na najgore, a onda se ipak smirite kada pročitate i vest , barem njen početak

Bor -- U Boru se ponavlja glasanje na dva biračka mesta - u Novom Selištu i Metovnici, zbog nepravilnosti koje je Opštinska izborna komisija utvrdila 20. juna.


Naslovi su valjda redakcijski

dodatak

neke moguće definicije pojmova

..sloboda javnog informisanja obuhvata pravo na istinitu, blagovremnu i objektivnu informaciju ...

Sloboda pristupa informacijama najčešće se određuje kao pravo svakoga da od nosioca vlasti, odnosno javnih ovlašćenja, traži i dobije relevantne informacije od javnog interesa kako bi se na delotvoran način omogućio uvid u rad i postupanje onih subjekata kojima su građani na slobodnim i demokratskim izborima poklonili poverenje da u njihovo ime i za njihov račun vrše funkciju vlasti, i, u vezi s tim, da upravljaju drugim javnim poslovima.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana