Društvo| Ljudska prava| Mediji| Region| Život

Kome majka, kome maćeha

Dragan Jakovljević. RSS / 02.07.2010. u 22:16

Ako uđete na internet stranicu Ministarstva kulture Republike Srbije, uz malo truda lako ćete pronaći rezultate Konkursa za sufinansiranje projekata/programa u oblasti informisanja srpskog naroda u zemljama regiona. Prema odluci nadležne komisije, ni jedno glasilo Srba iz Mađarske, pa tako ni Srpske nedeljne novine, nije se našlo na listi onih medija iz regiona čiji projekti zaslužuju podršku naše matice. 

Najveći deo kolača ove godine odnele su naše kolege izdavači iz Crne Gore, uprkos tome što najnovije statistike govore da se 40 odsto stanovnika te države izjašnjava da govori srpskim jezikom. Ostalih 60 posto govori istim tim jezikom, drugačije krštenim. Međutim, srpsko Ministarstvo kulture je ipak ocenilo da je naš jezik tamo do te mere ugrožen da je jaka finansijska injekcija Srbije neophodna. Za razliku od Crne Gore, u Mađarskoj je, kao što poznato, srpski jezik u svom punom cvatu. Naše ministarstvo ne brine što njegovog proleća na ovim prostorima nikada nije ni bilo i sto ono malo latica sve brže vene.  Kako se i zašto dogodilo da budimpeštanske Srpske nedeljne novine ostanu bez dela svog budžeta koji im je do sada omogućavao tek goli opstanak - ne znamo, jer ni zvaničnog ni nezvaničnog obrazloženja nema, kao ni odgovora na dopise upućene na imejl adrese desetina nadležnih savetnika i viših funkcionera u Ministarstvu kulture. Nadležni u Srbiji bez sumnje dobro znaju koliki novac Mađarska svake godine izdvaja za pomoć medijima na svom jeziku u Vojvodini. Srpske nedeljne novine su, nažalost, ovoga puta ostale i bez onih minimalnih sredstava kojima nam je matica na simboličan način davala do znanja da joj je poznato da postojimo i da radimo nešto, njene pažnje vredno.
A upravo ovih dana, kakve li ironije, ministri kulture i dijaspore, sa konferencije srpskih medija iz regiona, ponudiše nam preko TV ekrana „svaku vrstu pomoći" i druge milozvučne reči u istom buketu. Za početak, obradovalo bi nas da su nas na skup posvećen nama i pozvali - ako ne direktno (kriza je, a poštanske marke skupe), a ono makar preko zajedničkih nam prijatelja iz srpske ambasade sa peštanskog Trga heroja. Ovako, okrećemo se oko sebe kao ružno pače, i pitamo - šta li (ni)je u redu, i sa kim?

Atačmenti



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:55 02.07.2010

uticaj

pa verovatno hoce u SG da uticu, a u Madjarskoj nema sta da uticu, vec mogu da inforimisu, pa sto bi trosili novce na to.

jel se novine iz Srbije i dalje distribuiraju u CG? ima li ih na kioscima? ako ima, onda je tim vise neobicna odluka.
maja.sova maja.sova 02:36 03.07.2010

Re: uticaj

Mislim da u CG postoje srpske novine (ima ih na kioscima). Znam da nije u vezi sa temom ali moram da Vam kazem jednu zanimljivost - iako je CG druga drzava - deca koja studiraju kod nas, Beograd, Nis, Novi Sad... - primaju srpsku stipendiju!?! Na sta to lici?!
Sto se naseg jezika tice... cinjenica je da polako nestaje. Imam brata i sestru koji zive u Nemackoj, a ne znaju cirilicu, a srpski govore - samo prizrensko-timocki dijalekat (jer su im roditelji odatle). Srbija, po mom misljenju, treba da resi mnogo problema, koji se svakim danom gomilaju, i postaju veci! Ne znam kako cemo uspeti, ako i uspemo! :(
krkar krkar 23:29 02.07.2010

Taman tema!


A ja slušam velike praznogovorancije raznih kretena, dijasporac Srećković širi srpsku kulturu od Klingona do, hm, Kaluđerice...

I slušajući to pitam se je li iko od tih kretena (kreteni kao kolektivitet, svi koji su u taj posao uključeni, izvinjavam se ako ima do 1% normalnih) čuo da je počela već druga decenija dvajezprvog veka, da postoje nekakvi interneti, sateliti... Slušam šta pričaju i kakve tehnološke i organizacione gluposti uvaljuju istim takvim kretenima koji ih slušaju i tapšu...

Ovoj zemlji potrebna je ili revolucija (krvava) ili okupacija (takođe krvava).
Neko mora da bude ovlašćen da svakoj bezočnoj budali prospe dva metka u čelo bez velike procedure. Do izlečenja ili istrebljenja.
assabah assabah 21:28 03.07.2010

Re: Taman tema!

krkar

A ja slušam velike praznogovorancije raznih kretena, dijasporac Srećković širi srpsku kulturu od Klingona do, hm, Kaluđerice...

I slušajući to pitam se je li iko od tih kretena (kreteni kao kolektivitet, svi koji su u taj posao uključeni, izvinjavam se ako ima do 1% normalnih) čuo da je počela već druga decenija dvajezprvog veka, da postoje nekakvi interneti, sateliti... Slušam šta pričaju i kakve tehnološke i organizacione gluposti uvaljuju istim takvim kretenima koji ih slušaju i tapšu...

Ovoj zemlji potrebna je ili revolucija (krvava) ili okupacija (takođe krvava).
Neko mora da bude ovlašćen da svakoj bezočnoj budali prospe dva metka u čelo bez velike procedure. Do izlečenja ili istrebljenja.

Au. Opasno jedno razmišljanje.
yugaya yugaya 00:34 03.07.2010

: (

U boljem polozaju nije ni skola.

Iako je i predsednik bio svratio i obecao da ce da pomogne,od toga nista i budzet za ovu godinu samo za troskove grejanja, plata i zgrade ce do 1. septembra da nestane.

I umesto priredbe za prvake - katanac na vrata ili pripajanje nekoj madjarskoj skoli.

A onda lepo za koju godinu nece biti nijedno dete koje u Madjarskoj uci da cita i pise svoj maternji srpski jezik.
Od prvacica sto su posluzili za slikanje i sa kojim je cika predsednik razgovarao na srpskom vise od polovine kod kuce ga ne govori , i naucilo je jezik bas tu, i samo tu, u toj skoli.

Vidovito ministarstvo kulture matice je verovatno odlucilo da potpunu asimilaciju Srba u Madjarskoj gasenjem novina samo malo pozuri.
Predsednik Tadić je obećao da će založiti svoj autoritet i na domaćem i na međunarodnom planu da popravi situaciju koliko god je moguće

Tom prilikom predsednik Srbije je istakao da je postojanje srpskih škola na prostoru susednih država značajno za "našu nacionalnu i dobrosusedsku politiku"

Predsednik Tadić je bio oduševljen programom, a o samoj organizaciji i uređenosti škole rekao je da je srpska škola u Budimpešti jedna od najboljih i najlepših koje je video.


A - jao, kako li tek prodju oni sto ga nisu odusevili?



EDIT: Skolski budzet se puni od strane institucija RM, da ne bude zabune. Pomoc je bila potrebna da se na papiru dodeljena sredstva koja omogucavanju odvijanje nastave na maternjem jeziku sto je garantuje sijaset zakona o manjinama, u te svrhe pojave i potrose.

Skupe markice i za dva-tri pisamca kolegama iz Unije I guess.

zadnjapetoletka zadnjapetoletka 08:54 03.07.2010

Brljotina

Jest da moze biti zgodan povod za politicku propagandu ali ubedjen sam da iza svega stoji samo izuzetna brljivost i nista vise. Ne mogu da verujem da je ovako nesto uradjeno sa namerom. Dragane, obavesti nas posle tvoje intervencije, do koje ce pretpostavlam doci, sta je zvanicno objasnjenje za ovu glupost, nema drugog imena.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 11:45 03.07.2010

Re: Brljotina

Niko se ni dalje ne oglasava ni jednom recju, ali vidim da je juce raspisan novi konkurs, identican prethodnom (!) za nesto malo mrvica koje su ostale posle prvog kruga deljenja kolaca. Valjda su sve rupe u Crnoj Gori zakrljene, pa sad ostajemo mi, ostala boranija. Pretpostavljam da je bilo jos prituzbi, jer ni srpski mediji iz Rumunije nisu dobili NISTA od mile im (nam) majke Srbije, iako su u slicnoj situaciji kao Srbi u Madjarskoj. Izgleda da je tu onaj princip - ko je najblizi vatri, taj se i ogreje! Kao sto znamo, ima nekih koji su vrlo lepo rasporedjeni tamo gde treba, a i zive po principu svi za jednog, jedan za sve pa nije ni cudo sto uvek uberu kajmak.
tmrnsk tmrnsk 07:48 04.07.2010

Re: Brljotina

Brljotina
Jest da moze biti zgodan povod za politicku propagandu ali ubedjen sam da iza svega stoji samo izuzetna brljivost i nista vise.

Kada je u pitanju Ministarstvo kulture, ovo može da bude tačno!

Neobični su i rezultati Konkursa za sufinansiranje programa/projekata u oblasti zaštite kulturnog nasleđa i bibliotečke delatnosti u Republici Srbiji u 2010. godini.

Naime, Ministarstvo kulture je "dobila" G17+, ali je zato zaštitu kulturne baštine prepustila Demokratskoj stranci u obliku jednog čoveka, koji kao predsednik "Velike" komisije Ministarstva za kulturnu baštinu utiče na sve: šta će se raditi, kako će se raditi, finansirati, proglasiti za spomenik... Naravno da onda direktno utiče i na Konkurs za sufinansiranje programa/projekata u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, pa pare dobiju objekti koje radi on, njegova venčana kuma koja je u pomenutoj Komisiji njegova zamenica i nekoliko drugih, kojima je naklonjen. A neki projekti, važni i višegodišnji, sahranjeni su delovanjem istog čoveka.

U takvom delovanju i raspodeli para se gubi svaki smisao, strategija, politika... tu nema ničega osim samovolje jednog čoveka koji se dohvatio malo vlasti.

Zato ne treba ni Konkurs, koji je tema ovog bloga gledati drugačije no kao brljotinu.
(Zar nije brljotina i slučaj državne sekretarke u Ministarstvu kulture?)
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 10:46 04.07.2010

Re: Brljotina

Iskreno verujem da nije nista vise od brljotine, ali efekti su isti. U Madjarskoj srpski (cast izuzecima) govori jos jedino po koja baka i oni koji su ga studirali, a u Rumuniji godisnje "nestaje" po 1.000 onih koji se izjasnjavaju kao Srbi - za deset godina nestala ih je trećina. Dok u svakoj vladajucoj garnituri u Srbiji svako dobije svoje pravo na brljotinu, nestadosmo.
tmrnsk tmrnsk 17:30 04.07.2010

Re: Brljotina

Iskreno verujem da nije nista vise od brljotine, ali efekti su isti.

Tačno tako. I nedalanje je delanje. Ako neko ne radi svoj posao i time zanemari Srbe u Mađarskoj i Rumuniji, isto je kao da ih je namerno zanemario.
Ti konkursi su potpuno netransparentni. Ko odlučuje i po kojim kriterijumima? Dobiješ samo rezultate i pitaš se da li tu ima neke namere, strategije, politike? Možda je samo izvučeno iz šešira, kao pri izboru patrijarha? Pa izvukli Srbe u Crnoj Gori, a u šeširu ostali Srbi u Mađarskoj ili Rumuniji. Kako znati da onih 100-tinak zaposlenih u Ministarstvu kulture uopšte radi svoj posao, ako u vestima samo čujemo kako je ministar doleteo na Mokru Goru, pa onda odleteo za Italiju...
Možda treba samo sačekati koju godinicu, sledeći ministar možda neće biti režiser, sledeći državni sekretar možda neće biti srednjoškolka sa "norveškim" iskustvom... možda svane onim preostalim Srbima (minus 1000 x broj godinica).
Dok u svakoj vladajucoj garnituri u Srbiji svako dobije svoje pravo na brljotinu, nestadosmo.

Ostaće neko da priča. Ostaće i zapisi na Internetu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana