Sport

Vreme za žuto

Time Bandit RSS / 03.07.2010. u 16:27

97th Tour de France

UPDATE -  Vreme Contador-a, Mission Impossible za Andy Schleck-a

Nije uspeo Andy Schleck da nadoknadi vremenski zaostatak u odnosu na Contadora na važnoj 17- toj etapi – usponu na Col du Tourmalet. Strategija njegovog Saxo Bank tima je bila jednostavna – jak tempo, naročito zadnjih 10km, čime su eliminisali sve glavne konkurente sem Contadora. A Contadoru takav tempo nije bio težak za praćenje i čini se da je vrlo agilno odgovarao na ubrzanja Schlecka zadnjih par kilometara, i na kraju je  vrlo velikodušno ustupio Schleck-u prvenstvo prolaska kroz cilj i osvajanje etape (ali sa vremenskom razlikom od 0 sec).

Na poslednjoj mogućoj etapi za poboljšanje ukupnog vremena u generalnom plasmanu (19-ta etapa vožnja na hronometar),  Contador je ostvario daleko skromniji rezultat nego što se očekivalo (zaostatak od 5:43 u odnosu na prvog Cancellara-u), moguće zbog umora i psihološkog pritiska, ali je ipak povećao vremensku razliku na 38sec u odnosu na Schleck-a, a što se i održalo do samog finiša Tour-a u Parizu. Andy Schleck je vozio svoj najbolji TT u životu, ali nije uspeo da ugrozi Contador-a, već više da dobije ideju šta sve treba da ispravi u TT vožnji (od slabog aerodinamičnog položaja, klizanja napred u sedlu, gubitka energije na pogrešno izabranoj trasi, itd,) do naredne godine. 

U istoriji Tour-a ovo je peta najmanja vremenska razlika između pobednika i drugoplasiranog. Zanimljivo je da je isto vreme – 38sec Schleck izgubio u odnosu na Contadora prilikom nepažljive promene brzine koja je zaglavila lanac, na 15-toj etapi, Nije čekao Contador tada da se Schleck vrati u trku, što je u skladu sa biciklističkim fair play-om, jer je Schleck bio u žutom kao najbolji u generalnom plasmanu, nego je agilno napao i ostvario vremensku razliku od 8 sec. Contador-ovo ponašanje se kvalifikovao kao manje biciklistički tradicionalano, a nešto slično je ponovio i njegov zemljak Carlos Sastre kada je odbio da uspori posle vesti o težem padu Sanchez-a koji je tada držao treće mesto u generalnom plasmanu. Svi ostali – glavna grupa, sem manjeg broja odbeglih vozača, su značajno usporili i omogućili Samuel Sanchez-u da se vrati u glavnu grupu posle udesa i time ne ugrozi odlično treće mesto koje je držao.

Sanchez ipak nije uspeo da se nađe kao treći na podijumu  u Parizu, jer je to mesto zaslužio vrlo dobri Denis Menchov odličnom vožnjom na TT-ju. Pre TT-ja Menchov je zaostajao 21sec za olimpijskim šampionom Sanchez-om, ali je uspeo da napravio dva minuta razlike i time obezbedi mesto na podijumu. Opšte je mišljenje da bi Menchov mogao da ugrozi i Contadora i Schleck-a samo da je imao odmornije noge na Pirinejima i da je bar delimično uspeo da prati njihov ritam. 

Na podijumu je bio i najbrži sprinter današnjice Mark Cavendish, koji je ostvario petu pobedu na ovogodišnjem Tour-u na zadnjoj etapi u Parizu, Team RadioSchack sa Lance Armstrong-om se takođe popeo na podijum kao najbrži tim, bio je tu i Alessandro Petacchi kome je prvom uspelo da objedini titule najbržeg na sva tri velika Toura, kao i najbolji brdski vozač Anthony Charteau...

Najbolji mladi vozač na Tour-u je bio Andy Schleck (treći put za redom) koji najavljuje ozbiljnu borbu za žuti žersej sledeće godine...   

UPDATE -  Vreme istine za Schleck-a i Contador-a

 

Alberto-Contador-006.jpg 

Tour de France u zadnjih par godina dobija sve više poslovičnu crtu – svako je došao sa nekim ciljem, da osvoji etapu, ili bude najbolji na TT ili prologu-u, na usponima ili sprintovima, ili na kraju ultimativno – poput Schleck-a ili Contadora (ne daj bože Armstronga – što reče organizator) osvoji Tour. Sve od ovoga, ili bar većina nije dostižna, ono što je moguće je čista poslovična realnost koja počinje pobedom Cancellara-e na TT ili prologue-u, zatim on ostaje u žutom do prvih brdskih deonica (i tada već na nekoliko sledećih etapa ima zaostatak veći od pola sata), u međuvremenu timovi, poput HTC-a koji podržavaju sopstvenog sprintera Cavendish-a (pobedio na 2 etape), ili Cervelo CTC sa Hushovdom (pobedio na 2 etape) nastoje da kontrolišu tempo glavne grupe i stignu odbegle bicikliste. Ovogodišnja TdF biciklistička iznimka je bio veteran  Petachi koji je osvojio dve etape, kao i agilni domaći biciklista Chavanell sa takođe dve etape na vrlo čudnim deonicama. Ostali timovi sa glavnim favoritima za podijum u Parizu su pratili dinamiku Tour-a, tj uspevali da ostanu što je bliže čelu glavne grupe i smanje rizik učestvovanja u udesu. 

De Beržerakova završnica 

Sada je stvarno gotov, uskliknuo je direktor organizacije Tour-a, i velikodušno dodao da ako je Armstrong-u preostalo snage i zdravlja, posle 8 etape, i ako ima volje može sada da osvoji bar jednu etapu. Kreativni organizatori, koji su zbog glasina o motorima u točkovima Cancellara-e, uveli rengentski pregled bicikli, mogli bi i da obrate pažnju na timove poput kaznene ekspedicije Euskatel-a, koji su izazvali ili učestvovali na gotovo svim udesima na Tour-u.

Posle tranzicione sedme etape, već na osmoj je ispao Lance Armstrong, prvenstveno zbog težeg pada (drugi od tri pada u tom danu) pri brzini većoj od 60km. Njegov pad je ubrzao konkurente i razlika od 20sec je porasla tokom etape do 12min. U pravljenju razlike učestvovao je debitantski tim Sky, koji je posle nametanja neizdrživog tempa bio gotovo uništen i uočljivo neprimetan na ostalim etapama. Pridružio se i BMC podržavajući oštar tempo i navlačeći Cadel Evans-u žuti žersej, koliko je to bilo pametno od strane BMC videlo se već na narednoj - 9 etapi kada Evans gubi žuti žersej i praktično svaku moguću šansu da se nađe u prvih pet (sada je u pitanju i u prvih 10, zbog teže povrede koju je zaradio u Armstrongovom udesu).

Bez obzira na udese i lošu sreću nekih od konkurenata, Schleck i Contador su prikazali najviše na brdskim etapama kroz Alpe i Pirineje, diktirajući tempo koji ih je vremenski značajno odvojio od konkurencije.

Završne etape

Nisam siguran koliko će mi prednosti trebati do pred zadnji TT da bi osvojio Tour de France, kaže Andy Schleck iz Saxo Bank, moram da budem u žutom na startu tog dana. Pod pritiskom vozim zaista brzo, neće se ponoviti situacija iz prologue-a...

Vrlo važna etapa – pojedinačna vožnja na hronometar je po rasporedu predposlednjeg dana Toura između Bordeaux i Pauillac u dužini od 52 km. Ako je Andy Schleck na dužinski pet puta skromnijem prologue imao zaostatak od preko 1min, u najgorem slučaju može očekivati zaostatak od 5min u odnosu na najbolje plasiranog biciklistu tog dana (verovatno Cancellara) a tri u odnosu na Contadora. Schleck se nada da bi to moglo da bude ispod 3min, jer će i konkurencija biti prilično umorna posle brdskih etapa na Pirinejima.

Andy Schleck nema mnogo izbora i na preostale dve etape pre vožnje na hronometar, prvenstveno brdskoj17-toj, mora da napravi ovu vremensku razliku o kojoj priča. Koliko će biti uspešan ostaje da se vidi jer i Contador, podržan od vrlo dobrog tima Astana i povratnika na TdF Vinacourov-a, ima vrlo dobrih izgleda za uspešnu završnicu u Parizu.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' 

 UPDATE - Vreme za brda

Mark-Cavendish-006.jpg 

Prvi deo Tour-a vožen na relativno ravnom terenu, a pojedine etape i na kaldrmi i vrlo uskim putevima, je završen sa današnjom 6-tom etapom. Za povremeno uzbuđenje i dramu pobrinuo se organizator Tour-a, birajući rute na kojima se desio veliki broj padova i udesa. Na uskim putevima kola sa timskom tehničkom podrškom nisu mogla brzo da se približe ugroženim biciklistima i pomognu im da nastave trku. Cela gužva se završila gubitkom vremena u generalnom plasmanu onih koji se nisu najbolje snašli i slabijim snom povređenih biciklista.

Povremeni Patron Tour-a, trenutno žuti Cancellara, je uputio blag protest sudijama i organizatorima u vezi gužve koja je nastala. Kakav Patron takav i rezultat protesta, jer talasanje nije u interesu ni samog Patrona kao i njegovog tima, a izgleda i glavnih konkurenata. Jedan drugi Patron je na prošlogodišnjem Giro-u sem protesta organizovao i bojkot naredne etape, koja se vozila bez rezultatskog značaja, a sve zbog nepažnje organizatora u obezbeđenju sigurnosti biciklista.

Očekuje se da će na planinskim deonicama biti vođena borba za podijum u Parizu. Contador i Andy Schleck su u sličnim okololnostima pokazali da mogu naglo da ubrzaju na usponima i odvoje se od glavne grupe, a onda postave sopstveni ritam koji konstantno održavaju do sledećeg naglog ubrzanja. Njihov pristup je vrlo efikasan i zahteva ogromnu energiju, ali stavlja i konkurenciju u vrlo nezahvalnu poziciju traženja adekvatnog odgovora. 

Cadel Evans je solidan vozač na usponima sa konstantnim tempom, kao i Bradley Wiggins, i čini se da će ignorisati napade Contadora i Schlek-a. Jednim delom zbog stila vožnje - konstantnim tempom se približiti vodećima, a delom i zbog moguće slabije podrške sopstvenog tima. Problem može biti i ako se vodeći previše udalje jer nije uvek moguće smanjiti rastojanje postepenim približavanjem. Armstrong je poznat po ritmičkoj vožnji na usponima, ali neće biti iznenađenje ako bude imao pristup sličan Contadoru i Schleck-u jer je primećen da trenira u tom stilu. 

Sem izdvajanja specijalista za uspone iz glavne grupe, na brdskim deonicama promeniće se i taktika većine timova. Timovi koji su na dosadašnjim etapama određivali tempo, stizali u pravo vreme odbegle bicikliste, i na kraju svojim sprinterima omogućavali povoljnu poziciju u finišu, prepustiti će mesto na čelu grupe timovima čiji lideri mogu uspešno voziti na brdskim deonicama.

************ 

Očekuje se da će ovogodišnji osvajač Paris-Roubaix i Tour of Flanders , Fabian Cancellara iz Saxo Bank, imati čast da ponese žutu maijcu na otvaranju Tour de France-a, na prologu dužine 8.9km. Skromni Cancellara kaže da se dobro oseća i da nije siguran koliko je Tony Martin iz HTC-a, a koji je pokazao odličnu formu na prošlomesečnom Tour de Suisse, ozbiljan konkurent danas na ulicama Roterdama.

 

Svetski biciklistički šampion Cadel Evans (2009 Road Race), i pored dva druga mesta osvojena na Tour-u (2007 i 2008 godine), nije uspeo da se svrtsta u uži krug favorita za osvajanje ovogodišnjeg Tour-a.  Njegovom BMC timu ove godine se pridružio i nekadašnja desna ruka (noga) Lance-a – Hincapie. Uz Hincapie-a i snažniju podršku time moguće je osvajanje etapa koje po konfiguraciji odgovaraju snazi i veštini njegovog tima.

 

Na ravnijim deonicama biće dominantniji snažniji timovi i njihovi lideri poput Cancellara ili Denis Menchov-a, na kombinovanim snalažljiviji – Lance Armstrong, a na usponima veštiji i spremniji poput Contadora i braće Schleck. Cadel sa svojima teško da može da se uklopi u ovakve zahteve Tour-a i ostvari rezultat bolji od prosečnog. Jednostavnije rečeno nema mnogo etapa na kojima Evans može da napravi neku značajniju vremensku razliku čak i da bude prvi na njima.

Alberto Contador prošlogodišnji osvajač Tour de France-a, bez obzira na vrhunske rezultate koje može da pruži na usponima, će ipak biti ograničen opštim sposobnostima koje njegov tim – Astana može da ostvari ove godine. Astana je znatno slabija ove godine u gotovo svim bitnim segmentima koji su neophodni za krajnji trijumf, i on će nestrpljivo očekivati deonice sa usponima gde će se boriti sa vremenskom razlikom koja će neminovno biti napravljena na ravnom i kombinovanom terenu. Ako ta vremenska razlika bude veća od 5min to će udaljiti Contadora od mesta na podijumu. 

Contador se pouzda u poznavanje mentaliteta prošlogodišnjeg šefa Bruyneel-a, koji sada vodi rivalski RadioShack, i nada se da će uspešno parirati taktiktici koju bi Bruyneel mogao da nametne. Takođe smatra da je sada Astana znatno kompaktnija nego prošlogodišnja, i da će imati nesebičnu pomoć Vinokourov-a i ostalih iz tima. Koliko je to moguće videće se već na početnim etapama Tour-a, jer bi u tom slučaju tim Astana morao da bude vodeći motor glavne grupe i time određuje opšti tempo trke. To teško može da se desi, jer će RadioShack, čiji su biciklisti najveštiji u takvoj ulozi, zauzeti tu poziciju i nastojati da je zadrži do kraja trke.

RadioShack ima dovoljno potencijala da diktira tempo na većini etapa, baš kao što je to činila Astana prošle godine. Na ravnijem terenu Lance će biti neposredno uz vodeće, na kombinovanom se očekuje da pruži maksimum i ako je moguće napravi vremensku razliku u odnosu na druge konkurente, a na usponima da održi poziciju ili izgubi što manje vremena u odnosu na vodeće u generalnom plasmanu. Ozbiljan rad koji je uložio u proteklih godinu dana kao i vrhunsko vođen tim od strane Johan Bruyneel-a mogli bi da i ove godine obezbede poziciju na podijumu u Parizu.

 



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Time Bandit Time Bandit 16:31 03.07.2010

Tour de France 2010




Team Livestrong TdF 2010?

molim vas nemojte se nastavljati na ovaj prvi komentar, jer ću koristiti replike na komentar kao prostor za vesti sa Tour-a u sledećih sedam dana
Time Bandit Time Bandit 20:29 03.07.2010

Re: Tour de France 2010

prologue, Rotterdam, 8.9km

Fabian Cancellara, očigledno u životnom biciklističkom zenitu, je uspeo da opravda očekivanja i trijumfuje danas fantastično snažnom vožnjom u Rotterdam-u. Očekuje se da zadrži žuti žersej u bar nekoliko sledećih etapa ako ne skoro do prvih težih planinskih deonica na Alpima.

Drugi je bio Tony Martin sa 10sec zaostatka, a koji je ovu poziciju držao tokom vrlo promenljivog vremena danas u Rotterdam-u (povremena kiša i vetar) sve do nastupa Cancellar-e.

Pozicija na startu današnjeg prologa se određivala uglavnom (za one koji su učestvovali) po obrnutom redu za ostvarene rezultate na zadnjem prošlogodišnjem TT na Tour-u. Tako su se među poslednjima pojavili Armstrong i Cancellara, kao i zadnji Alberto Contador, koji su odvozali ovaj prolog pod boljim uslovima - ulice su bile gotovo suve...



Vrlo dobro vreme je imao i Lance Armstrong posle više mršavih rezultata ove godine, kao i Alberto Contador koji uspeva da zadrži priključak sa glavnim favoritima. Njima se pridružio i solidni Levi Leipheimer iz RadioShack-a.

Uočljivo je da niko više ne smatra Carlos Sastre-a ozbiljnijim favoritom na ovogodišnjem Tour-u, bez obzira na njegov trijumf 2008 godine. Ako danas, na Cervelo bicikli koja je najbrža na svetu i ostvaruje prednost od oko 30sec na ovom prologu u odnosu na druge (30 sec na 10km), nije u stanju da se umetne prvih deset teško je očekivati nešto više na ostalim etapama...

Tour de France 2010, Generalni plasman

1 Fabian Cancellara (Swi) Team Saxo Bank 0:10:00
2 Tony Martin (Ger) Team HTC - Columbia 0:10:10
3 David Millar (GBr) Garmin - Transitions 0:10:20
4 Lance Armstrong (USA) Team Radioshack 0:10:22
5 Geraint Thomas (GBr) Sky Professional Cycling Team 0:10:23
6 Alberto Contador Velasco (Spa) Astana 0:10:27
7 Tyler Farrar (USA) Garmin - Transitions 0:10:28
8 Levi Leipheimer (USA) Team Radioshack 0:10:28
9 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Professional Cycling Team 0:10:32
10 Linus Gerdemann (Ger) Team Milram 0:10:35

Time Bandit Time Bandit 05:09 05.07.2010

Re: Tour de France 2010

Stage 1, Rotterdam to Bruxelles, 223.5km

Na ovoj vrlo ravnoj etapi trijumfovao je iskusni veteran Alessandro Petacchi , znan i kao Jet Ali, a koji se najbolje snašao posle udesa grupe biciklista u zadnjih 3km pre finiša. Po pravilima svako ko se nađe u ovih zadnjih tri kilometra ne gubi na vremenu u generalnom plasmanu bez obzira na vreme prolaska kroz cilj (računa se vreme prolaska glavne grupe). Time se sprečava nepotrebna tenzija meću vozačima i smanjuje mogućnost udesa.

I pored pomenutih pravila danas je došlo do dva udesa u samom finišu, a koja su prvenstveno omela raspoloženog Mark Cavendisha da pruži efektni sprinterski finiš. Posle prvog udesa vođstvo je preuzeo Tyler Farrar, ali nije imao snage da nastavi istim tempom u zadnjih stotinak metara. Činilo se da će preuzeti vrlo dobri Tor Hushovd, ali tada stiže snažno Jet Ali, u pravom trenutku, i to vrlo rizično sa spoljne strane uz ogradu, preuzima vođstvo i pobeđuje.

Pomenuti biciklisti, od kojih se očekuje da osvoje većinu finiša na Tour-u, su bili vrlo motivisani da trijumfuju na prvoj etapi, Cavendish zbog prestiža, Hushovd da osvetla obraz zvog skromnog tima, a Farrar da pruži svojoj naciji poklon za praznik...



Cancellara je ostao u žutom i imao čast, pored pobednika etape Petacchi-a, da primi čestitke od legendarnog Eddy Mercxk-a (the Cannibal) kao i NjKV Albert-a II of Belgium. Bio je to lep dan za mnogobrojne posmatrače u Holandiji i Belgiji koji su pozdravili učesnike Tour-a...



radulence radulence 16:35 03.07.2010

.

ohlala
le tour!

skoro pa zaboravio na to
hvala na podsecanju.
Time Bandit Time Bandit 19:52 03.07.2010

Re: .

radulence
ohlala
le tour!

skoro pa zaboravio na to
hvala na podsecanju.


nema na čemu,

za mene su Giro i Le Tour rođendani koji ne traju samo jedan dan
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:32 03.07.2010

samo da pozdravim

Gde si ti banditu jedan, bas sam se pitao?! Samo da kazem "zdravo" pa se bacam na citanje.

Time Bandit Time Bandit 17:50 03.07.2010

Re: samo da pozdravim

srdjan.pajic
Gde si ti banditu jedan, bas sam se pitao?! Samo da kazem "zdravo" pa se bacam na citanje.



čitanje, pa onda solidan trening

možda si primetio update na jednom od mojih biciklističkih blogova

legs of steel

upornim radom se stiže na le Tour de France...


man ray loves me man ray loves me 22:56 03.07.2010

ne verujem

da ce lance ponovo da pobedi. anyway, to bi bilo tuzno.
inace, tour ponovo prolazi ispred moje kuce! jupi!!!
Time Bandit Time Bandit 23:15 03.07.2010

Re: ne verujem

da ce lance ponovo da pobedi. anyway, to bi bilo tuzno.


da stvarno, ako staviš novac na njega a pre Contadora 8-13, ili Andy Schleck-a 1-5, imaš više šanse da ga izgubiš.

Na ovom poslednjem za njega Tour-u, Lance je dobro počeo, ima još nekoliko stvari da pokaže tokom sledećih etapa a koje je vežbao tokom poslednjih godinu dana sa vrlo stručnim timom...

p.s.
ono ne verejum kao da spada u grupu: iskreno se nadam, hoću da verujem, bilo bi mi drago da, imam neki osećaj, ukazuje se, itd.
man ray loves me man ray loves me 23:36 03.07.2010

Re: ne verujem

recimo samo da nisam armstrongov fan.
Time Bandit Time Bandit 23:52 03.07.2010

Re: ne verujem

man ray loves me
recimo samo da nisam armstrongov fan.


sve je to lepo, nadam se da nisi i fan reprezentacija Brazila i Argentine
man ray loves me man ray loves me 06:59 04.07.2010

Re: ne verujem

Pratim samo cycling. Svi drugi sportovi su truba.
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:58 04.07.2010

Re: ne verujem

ne verejum kao da spada u grupu: iskreno se nadam, hoću da verujem, bilo bi mi drago da, imam neki osećaj, ukazuje se, itd.

Ne dao Bog, samo da se to ne desi, bio bih više nego srećan da ...

Mene izuzetno nervira sva halabuka koja se redovno pravi oko Amstronga i kojom se svi drugi biciklisti, od kojih dosta njih trenutno bolji, tretiraju kao drugorazredni.

Vrlo ću se radovati kada (nadam se ubrzo) Lens ode u istoriju
Time Bandit Time Bandit 15:45 04.07.2010

Re: ne verujem

man ray loves me
Svi drugi sportovi su truba.


jeste vala, od kada su evropski sportski pragmatičari poslali kući latinoameričke fudbalske šarlatane, fanovima a i njihovim ljubimcima - igračima ne preostaje ništa drugo nego da duvaju u vuvuzele...
man ray loves me man ray loves me 15:54 04.07.2010

Re: ne verujem

pravo da ti kazem ne znam o cemu pricas. kao kroz maglu shvatam da je u toku svetsko prvenstvo u fudbalu, ali nemam pojma ko je prosao dalje a ko je otpao niti zasto bi to nekog interesovalo. a sta su vuvuzele znam samo zato sto im se colbert podsmevao.
Time Bandit Time Bandit 16:09 04.07.2010

Re: ne verujem

Milutin Milošević
ne verejum kao da spada u grupu: iskreno se nadam, hoću da verujem, bilo bi mi drago da, imam neki osećaj, ukazuje se, itd.

Ne dao Bog, samo da se to ne desi, bio bih više nego srećan da ...

Vrlo ću se radovati kada (nadam se ubrzo) Lens ode u istoriju


Imam poštovanja za svakog pojedinačnog učesnika Tour-a i želim im da postignu maksimalne rezultate shodno njihovim psiho fizičkim sposobnostima.

Nisu oni sedeli ispred prodavnice sa pivom između nogu i bistrili svetsku politiku, nego su ozbiljno trenirali čitavu godinu dana sa svega desetak dana odmora oko božića.

Koliko je bitna priprema za ovakve trke najbolje ilustruju jučerašnji slabiji rezultati konkurenata na prologu

- Pored dva favorita Cancellara i Martina, očekivalo se da Contador bude barem treći. Da je vrlo ozbiljan kandidat pokazao bi to drugim ili čak prvim mestom. Startujući zadnji imao je odličan pregled rezultata drugih konkurenata i najidealnije uslove (suv put). Nije uspeo i imao je 5sec zaostatka za Armstrongom. Njegov neuspeh juče je bio posledica skromnijih tejničkih i ostalih bitnijih faktora znatno slabije Astane.

Jednostavnije rečeno Astanin tim nije u stanju da odredi najpovoljniju temperaturu tela i mišića njihovog vodećeg bicikliste - Contadora, koji pregrejan nije bio u stanju da stigne rezultat jednog od glavnih konkurenata.

Očekujem više ovakvih sitnijih grešaka od strane Astane, kao i onih krupnijih od strane tima koji nije imao mnogo sati u sedlu zajedno, i pitanje je koliko će Contador na brdskim deonicam uspeti da neutrališe izgubljeno vreme...

- Andy Schleck je imao vrlo neozbiljan rezultat sa preko minut zaostatka, možda je mogao i on da stavi elektromotore u točkove poput Cancellara-e

Mene izuzetno nervira sva halabuka koja se redovno pravi oko Amstronga i kojom se svi drugi biciklisti, od kojih dosta njih trenutno bolji, tretiraju kao drugorazredni.


ko je zadržavao juče neosnovano prozvane drugorazredne da ostvare individualno bolji rezultat od nabeđenih favorita?


batou batou 19:31 05.07.2010

Re: ne verujem

Koliko je bitna priprema za ovakve trke najbolje ilustruju jučerašnji slabiji rezultati konkurenata na prologu

- Pored dva favorita Cancellara i Martina, očekivalo se da Contador bude barem treći. Da je vrlo ozbiljan kandidat pokazao bi to drugim ili čak prvim mestom. Startujući zadnji imao je odličan pregled rezultata drugih konkurenata i najidealnije uslove (suv put). Nije uspeo i imao je 5sec zaostatka za Armstrongom. Njegov neuspeh juče je bio posledica skromnijih tejničkih i ostalih bitnijih faktora znatno slabije Astane.

Jednostavnije rečeno Astanin tim nije u stanju da odredi najpovoljniju temperaturu tela i mišića njihovog vodećeg bicikliste - Contadora, koji pregrejan nije bio u stanju da stigne rezultat jednog od glavnih konkurenata.

Očekujem više ovakvih sitnijih grešaka od strane Astane, kao i onih krupnijih od strane tima koji nije imao mnogo sati u sedlu zajedno, i pitanje je koliko će Contador na brdskim deonicam uspeti da neutrališe izgubljeno vreme...


Čini mi se da ne razumeš najbolje kako funkcionišu stvari sa strategijom na licu mesta. Ovo je kratki i potpuno nebitni prolog i Bertie nema nikakve potrebe da zapinje jer se razlike mere sekundama, te stvari o kojima pričaš sa temperaturom tela i mišića se ne rade tako kako ti imaš sliku u tvojoj glavi. Da je Contador dobio prolog samo bi imao žutu majicu pre vremena i ništa više a osnovni zadatak Astane je da do Alpa sačuva svog prvog vozača od padova ili nepredvidjenih cepanja vodeće grupe i to je sve. Ja zaista ne razumem zašto stalno insistiraš na nekom izgubljenom vremenu pre brda kada je to jedino moguće ako bude nepredvidjenih situacija. U planinama će se tek videti ko ima dobre noge i tek tada se može pričati o pravim favoritima
Time Bandit Time Bandit 20:26 05.07.2010

Re: ne verujem

te stvari o kojima pričaš sa temperaturom tela i mišića se ne rade tako kako ti imaš sliku u tvojoj glavi. Da je Contador dobio prolog samo bi imao žutu majicu pre vremena i ništa više a osnovni zadatak Astane je da do Alpa sačuva svog prvog vozača od padova ili nepredvidjenih cepanja vodeće grupe i to je sve.


Ovo je priličan neuspeh Contadora, jednog od najspremnijih biciklista za TT, a na samom početku Tour-a. Ne tako veliki kao za Andy Schleck-a, ali ipak značajan.

Temperatura tela i ostalo što se dešava na takvim takmičenjima izgleda je za tebe nepoznanica (mnoge stvari nije moguće videti na TV ili jednostavno izgooglati), kao i tehnika vožnje, sportske mogućnosti timova i njihovih članova, sama dinamika Tour-a, itd...

Ja zaista ne razumem zašto stalno insistiraš na nekom izgubljenom vremenu pre brda kada je to jedino moguće ako bude nepredvidjenih situacija. U planinama će se tek videti ko ima dobre noge i tek tada se može pričati o pravim favoritima


Na ove dve viđene etape je već bilo dosta nepredvidivih situacija i udesa.
Treba prvo doći do etapa sa usponima u smislenom poretku i sa svim zdravim biciklistima. Moguće da je tebe ovakav razvoj na Tour-u iznenadio, ali ne i one koji brinu o tim stvarima u većini ekipa...

Prošle godine na mom postu o Tour de France 2009 jedan tvoj kolega - veliki znalac je napisao

Ali nema smisla da se na osnovu prve tri etape tvrdi ko i kako. Sastre najbolje vozi treću nedelju. Luis-Leon Sanchez je tuk'o Kontadora jedan na jedan na Pariz-Nica. Cadel Evans je STRAŠAN, bez obzra na lošu ekipu (nikad nije ni imao podršku). A gde su Armstrong ili Levi Leipheimer ili Andy Schleck. Zaostaci od dva-tri minuta nakon ovakvih etapa se lako anuliraju u Pirinejima ili Alpima. Tek u drugoj nedelji će se generalni plasman ustaliti i pravi rat će početi.

veliki promašaj zar ne?

čini se da vas dvojica imate sličan rukopis

batou batou 11:20 04.07.2010

Tour de France

Cadel Evans je samo jednom bio svetski šampion i to prošle godine a on i Big George Hincapie su praktično istovremeno prešli u BMC pa Hincapie nikako nije mogao doći u Cadelov BMC. Niko se neće tući da diktira tempo i vuče ceo peloton ako baš ne mora niti će to pasti na pamet Astani ili Radioshacku. Taj vruć krompir će se uvaliti onome ko je prinudjen da brani Maillot Jaune eventualno timu koji ima neki zaostatak svog prvog vozača. Teško bez ozbiljnijeg masakra na trećoj etapi sa kaldrmom ili splita glavne grupe usled bočnog vetra će bilo koja ekipa napraviti ozbiljniju razliku na ravnom a 15 minuta je u domenu naučne fantastike.
Time Bandit Time Bandit 16:29 04.07.2010

Re: Tour de France

Big George Hincapie su praktično istovremeno prešli u BMC pa Hincapie nikako nije mogao doći u Cadelov BMC.


Hincapie je tehnički došao mesec dana ranije od Evansa, jer su pregovori oko Evansovog prelaska u BMC potrajali duže. U svakom slučaju to ne menja osnovnu postavku BMC-a da organizuje tim oko Evansa kao lidera. Hincapie kao penzionisani biciklista posle prošlogodišnjeg Tour-a je bio slobodan, a i prikazao je odličnu podršku Cavendish-u na Tour-u što ga je preporučilo za zadatke sličnog profila u BMC-ju

Teško bez ozbiljnijeg masakra na trećoj etapi sa kaldrmom ili splita glavne grupe usled bočnog vetra će bilo koja ekipa napraviti ozbiljniju razliku na ravnom a 15 minuta je u domenu naučne fantastike.


brojčana greška u osnovnom tekstu, 5min je za očekivati

batou batou 18:20 04.07.2010

Re: Tour de France

Time Bandit
Big George Hincapie su praktično istovremeno prešli u BMC pa Hincapie nikako nije mogao doći u Cadelov BMC.


Hincapie je tehnički došao mesec dana ranije od Evansa, jer su pregovori oko Evansovog prelaska u BMC potrajali duže. U svakom slučaju to ne menja osnovnu postavku BMC-a da organizuje tim oko Evansa kao lidera. Hincapie kao penzionisani biciklista posle prošlogodišnjeg Tour-a je bio slobodan, a i prikazao je odličnu podršku Cavendish-u na Tour-u što ga je preporučilo za zadatke sličnog profila u BMC-ju


Meni se više čini da su orijentisani na prolećne klasike jer su uzeli Big Georga i Ballana a žele i to jako da dovedu Cancellaru dok Evansu nema niko da pomogne kad krenu brda. Prošle godine u očajno slabom Lottou Cuddles je makar imao Van der Broecka ove godine nema nikoga ko bi povukao uzbrdo tako da mu jedino ostaje da prati tudje točkove. Što se tiče Denisa, on i njegov Rabo su odličan tim samo je Denis poznat kao vrlo loš upravo na ravnim etapama kao i na spustu posebno. Pre dve godine je praktično izgubio Tour već u prvoj nedelji upravo jer isto kao i suspendovani Valverde nikako da nauči gde mora da vozi u grupi pa mu se desilo da je ostao pozadi kad su pad i vetar razbili peloton na dva dela. Moja prognoza je da će Rabo pokušati da čuva njega i Gesinka od nepredvidjenih stvari koliko god to budu mogli o nekoj prednosti za njih u prvoj nedelji nema ni govora.
Time Bandit Time Bandit 19:27 04.07.2010

Re: Tour de France

ove godine nema nikoga ko bi povukao uzbrdo tako da mu jedino ostaje da prati tudje točkove.


bio je to Mathias Frank, bar do juče

Frank is a good climber and would have been one of the men used to help support BMC team leader Cadel Evans in the mountains.
preneto sa eurosport - yahoo



Cadel Evans je pojačanje svakom timu, ali i donosi neka ograničenja. Teško je brzo sklopiti tim oko njega koji može da uradi nešto više (mesto na podijumu), iako je dobru formu prikazao na početnim etapama ovogodišnjeg Giro-a.

Nadam se da će biti uspešan na klasicima i time poboljšati psiho fizičke sposobnosti, učvrstiti podršku tima, a kasnije sve to preneti na velike Tour-ove...

Moja prognoza je da će Rabo pokušati da čuva njega i Gesinka od nepredvidjenih stvari koliko god to budu mogli o nekoj prednosti za njih u prvoj nedelji nema ni govora.


Čini se da onaj ko želi da pobedi mora da bude u čelu glavne grupe podržan sa svih strana od spostvenog tima(kao Astana danas) čime se izbegavaju negativne posledice padova u glavnoj grupi kao što se i smanjuje vreme na reakciju prilikom izazova koje prate ovu trku čak i na ravnom (poput prošlogodišnje greške Contador-a na krivini koja je usporila glavnu grupu i čeonog vetra koji ga je sačekao posle krivine i primorao da izgubi 30sec u odosu na one koji su izbegli tu zamku).

Izgleda da Denis Menchov ima problema sa koncentracijom, prošle godine na Tour-u je imao dosta padova (moguće zbog umora posle trijumfa na Giro-u), pitanje je može li ove godine njegov tim da pruži maksimum na Tour-u.
Ako se to desi, to bi svakako poremetilo značajno strategiju glavnih konkurenata...

Opet, nisam primetio ništa neuobičajeno bolje ili drugačije tokom njihovih priprema za Tour a što bi moglo da podrži mišljenje o njihovom trijumfalnom nastupu ove godine. Glavni konkurenti su odvozali sve etape po nekoliko puta, znaju vreme koje je moguće postići, kao i mogućnosti pojedinaca iz tima na gotovo svim deonicama...
batou batou 08:12 05.07.2010

Re: Tour de France

Time Bandit

Cadel Evans je pojačanje svakom timu, ali i donosi neka ograničenja. Teško je brzo sklopiti tim oko njega koji može da uradi nešto više (mesto na podijumu), iako je dobru formu prikazao na početnim etapama ovogodišnjeg Giro-a.
Čini se da onaj ko želi da pobedi mora da bude u čelu glavne grupe podržan sa svih strana od spostvenog tima(kao Astana danas) čime se izbegavaju negativne posledice padova u glavnoj grupi kao što se i smanjuje vreme na reakciju prilikom izazova koje prate ovu trku čak i na ravnom (poput prošlogodišnje greške Contador-a na krivini koja je usporila glavnu grupu i čeonog vetra koji ga je sačekao posle krivine i primorao da izgubi 30sec u odosu na one koji su izbegli tu zamku).

Izgleda da Denis Menchov ima problema sa koncentracijom, prošle godine na Tour-u je imao dosta padova (moguće zbog umora posle trijumfa na Giro-u), pitanje je može li ove godine njegov tim da pruži maksimum na Tour-u.
Ako se to desi, to bi svakako poremetilo značajno strategiju glavnih konkurenata...

Opet, nisam primetio ništa neuobičajeno bolje ili drugačije tokom njihovih priprema za Tour a što bi moglo da podrži mišljenje o njihovom trijumfalnom nastupu ove godine. Glavni konkurenti su odvozali sve etape po nekoliko puta, znaju vreme koje je moguće postići, kao i mogućnosti pojedinaca iz tima na gotovo svim deonicama...


Cuddles ima problem u glavi i teško da će ga savladati on uvek ima loš dan na Grand Tour trkama gde pukne a posle su mu svi drugi krivi osim njega. Dobar je Mathias Frank samo je još neiskusan i daleko od onogo što je mogao Van der Broeck o pravim radnim divokozama u pelotonu kao što su Szmyd u Leakygasu ili kao što je nekad bio Popo za Lensa da ne pričamo. Denis, kolumbijac Soler ili Basso su poznati da loše voze bicikl dok na primer LuLu Sanchez, Samu Sanchez, Cuddles, Cancellara, Mc Ewan, mačka Freire ili Nibali važe za one koji to najbolje rade. U svakom pelotonu oni najbolji imaju rezervisana specijalna mesta koja ih štiti od bilo kog nepredvidjenog napada ili neprijatnosti a Patron ili gazda celog pelotona ima mesto na prestolu.
To otprilike izgleda ovako
x
x
x
x
x
x x
xXx
x x x x x
x x x x x x x
x x x x x x x
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:10 06.07.2010

Današnja...

... i jučerašnja etapa bile su odlične za gledanje. Uživao sam u dinamici.

I, moram da kažem (mada iz ugla laika), ne znam gde pre da gledam - i momci na Eurosportu i ovi na RTS2 su dobro komentarisali. Pravo osveženje u karoseriji ovih što nas obično dave.
Time Bandit Time Bandit 17:18 06.07.2010

Re: Današnja...

Milutin Milošević
... i jučerašnja etapa bile su odlične za gledanje. Uživao sam u dinamici.



Odličan početak Tour-a, veliki obrti i obilje sportske drame

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana