Nostalgija| Putovanja| Sport| Zabava| Život

Orlovaćani najbolje šoraju

Milutin Milošević RSS / 05.07.2010. u 17:33

Ovoga vikenda, u "prestonici Banatskih militara" Tomaševcu, održano je jubilarno Deseto svetsko prvenstvo u banatsklim šorama. Titulom svetskog prvaka oklitili su se Orlovi iz Orlovata, dok su domaće ekipe morale da se zadovolje drugim (Čoke) i četvrtim (Marijevo) mestom - izmedju njih udenule su se Bečkerečke kere.

1006704Sore049.jpg

Banatske šore

(Igra na koju bejzbol liči)

Kad su čuli Ameri za banatske šore

Rešili su odmah bejzbola da stvore

Banatske šore ili "lopta na beganje" su stara čobanska igra loptom i palicom, koja se danas igra u vojvođanskom i rumunskom delu Banata. Šore se igraju dugo na ovim prostorima, verovatno stotinak godina duže od bejzbola sa kojim ih porede. Postoji i priča da je Mihajlo Pupin, koji je rodjen u obližnjem Idvoru, pokazao igru Amerikancima, te su je oni onda unapredili i napravili svoj bejzbol. Ova priča je samo zanimljiv marketinški potez današnjih organizatora takmičenja u šorama - bejzbol liga igra se u Americi još od 1846. godine, a naš naučnik rodjen je osam godina kasnije (1854. godine). Više o istoriji šora možete saznati iz intervjua sa Prof. Dr. Svetislavom Kišprdilovom (Institut Novo Miloševo).

Banatske šore ili „lopta na beganje“ je stara čobanska igra loptom i palicom, koja se danas igra u vojvođanskom i rumunskom delu Banata. To je sport u kome se takmiče dva tima sa po 15 igrača, od kojih samo 10 izlazi na teren. Koristi se krpena loptica težine 250 do 300 grama, pravljena tako da stane takmičaru u ruku. Za razliku od američkog bejzbola gde ih ima četiri, kod šora postoje samo dve baze ili „curice“, kako ih zovu po banatski, a umesto „bejzbolki“ tu su palice od jasenovog drveta ručne izrade. Jedan meč traje sat vremena, a u slučaju nerešenog rezultata igra se petnestominutni produžetak. Ekipa koja napada, postavlja svog udarača, koji ima prava na tri pokušaja da udari lopticu palicom. Da bi stekao pravo da ponovo udara, igrač mora na napravi poen. Igrač koji udara zove se udarač, onaj koji podbacije podbacač a momci u odbrani su u „keči“. Lopta se keča, lovi, hvata a napadači šoraju, odnosno bacaju, udaraju. Prvih nekoliko udarača su u stvari trkači, koji samo formalno udare loptu i odu na osnovnu liniju, odakle trče ka curi kad dodje neko od pravih udarača.

Kere u trku
Kere u trku
Kad udarač udari loptu, igrači mogu da krenu preko terena prema curi jedan i ukoliko neko od njegove ekipe udari loptu ili se pojavi prilika on nazad prema polaznoj liniji (cura dva) koja je odmah uz udarača i podbacača. Na terenu u Tomaševcu je nekoliko borića odmah iza prve cure, pa udarači gledaju da tamo pošalju loptu jer ako ond atu zaluta onda treba vremena da propadne kroz krošnju, što trkači iskoriste da bezbedno predju teren. Za svakog igrača koji pretrči do prve cure i nazad dobija se jedan poen i stiče pravo na novi udarac. Ekipa koja se brani pokušava da uhvati bačenu lopticu i pogodi igrača koji pokušava da pretrči teren. U polju je raspoređeno devet odbrambenih igrača a deseti igrač podbacuje loptu. Posao ovih devet je da što pre uhvate loptu i njome pogode nekog od protivnih igrača u trku izmedju dve cure. Ukoliko ga pogode, tada se pravi izmena ekipa na terenu.

(Najveći deo ovog pasusa, a i delovi ispod, preuzeti su sa stranice http://www.dnevnik.rs/sr/node/514)

Taktika u šorama se svodi na raspored igrača, i u šoranju i u kečanju, izbor pravi udarača i njihova veština udarca, kao i izbor trenutka kada se trči (što zavisi od jačine kojom je lopta udarena). Podbacač Čoke je čak pokušavao da navuče trkače Orlovata da krenu i pre nego što njihov udarač udari loptu, te da ih tako izbaci iz igre i napravi promenu.

Igru prati troje sudija. Po rečima nekoliko igrača van Tomaševca, ove godine sudije su bile gore nego one na (sličnom) Svetskom prvenstvu, onom u Južnoj Africi. Orlovaćani se se žalili da se igrači Čoke odigrali samo dve utakmice na prvenstvu (druga im je bila ova u finalu), a oni iz Novog Sada su napustili teren već u trećem minutu meča protiv istog protivnika zbog sudijskih nepravdi!

Pećinko edukuje TV komentatora
Pećinko edukuje TV komentatora
Najpoznatiji promoteri banatskih šora su doskorašnji predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš i Vladimir Kozbašić - Pećinko (Ateist Rap) koji su i samo igrali a danas ponekad sude utakmice i trude se da šore dobiju status sporta unas.

 

Tomaševac i šore

U Tomaševcu su se šore tradicionalno igrale za Uskrs, posle službe u crkvi. Prvi turnir za Uskrs održan je u 1987. godine i od tada se, svake godine, održavaju uskršnji turniri u šorama. Takmiče se dve tomaševačke ekipe, Čoke i Marijevo, koje su dobile nazive prema starim delovima sela. Kada su i u susednim selima momci počeli da igraju šore, pojavila se ideja da se organizuje turnir. Tako je Tomaševac pre deset godina postao mesto gde se održavaju Svetska takmičenja u šorama. U Novom Sadu je formirano Društvo za zaštitu Banatskih šora, čijim statutom je predviđeno da se Svetsko prvestvo u banatskim šorama održava samo u Tomaševcu, prve nedelje u julu, na „terenu kod starog zabavišta“. Organizatori su Udruženje za zaštitu i očuvanje banatskih šora i Mesna zajednica, a pokrovitelj je Izvršno veće Vojvodine.

Do Tomaševca se iz Beograda stiže preko Pančeva, Kovačice i Uzdina. Ako kojim slučajem tuda odlazite, ne propustite priliku da zastanete u Kovačici, u njihovij Galeriji naivne umetnosti ili kući Zuzane Halupove. Iza Uzdina, naići ćete na lepe prirodne močvaro/barske predele. Uopšte, u celom ovom delu Banata, videćete puno roda. U samom Tomaševcu su na malte ne svakoj banderi u glavnoj ulici.

Tomaševac je tipično malo Banatsko selo, smešteno izmedju Tise i Tamiša. Ima 1756 stanovnika. Nekadašnje poprište turske vojske i militara austrijskog princa Eugena Savojskog, u čijim su redovima bili i Srbi, Tomaševac je u istorijskim spisima ucrtan kao mesto stradanja vojaka sredinom oktobra davne 1789 godine. Raskrsnica na lakat u samom centru sela spaja puteve ka Beogradu i Novom Sadu. U centru mesna zajednica, škola, par kafića i kafana. Na putu, stada goveda koja se vraćaju sa ispaše. Zbog Prvenstva, oko Mesne zajednice (iza koje je igralište) mali vašar, sa svim šta priliči: djindjuve, šećerna pena u nekoliko ukusa, majice, plejskavice, ringišpil i vozić za decu. Primat ipak drži kamion hladnjača sa pivom - ide kako i treba u toplo letnje popodne.

 

Jubilarno Deseto Svetsko prvenstvo

Jubilarno 10. Svetsko prvenstvo u banatskim šorama ove godine održano je prošlog vikenda. U subotu su održana preliminarna takmičenja, u dve grupe, da bi se u nedelju održale utakmice za plasman. Učestvovale su ekipe Marijevo i Čoke iz Tomaševca, Orlovat iz Orlovata, Sakule iz Sakula, Lale iz Bele Crkve, Đilkoši iz Pančeva, Bečkerečke kere iz Zrenjanina, Mamuti iz Kikinde, Second hand iz Novog Sada, Bećari iz Sremske Kamenice i Radimna iz Rumunije.

Titulu svetskog prvaka branila je ekipa Marijeva (prilog sa prošlogodišnjeg Prvenstva), a u pripremi ovog prvenstva smatralo se da su komšije iz Čoke prvi izazivači. Medjutim, već posle prvog dana bilo je jasno da će oni teško odbraniti titulu. Svetski šampion je izgubio od Orlovata koji je time istakao ambicije za najviši plasman. Konačno, u utakmici za treće mesto, Bečkerečke kere porazile su Marijevo i skinule ih potpuno sa pobedničkog postolja. Rezultate prvog dana možete naći na stranici RTV - izveštaj sa finalnog dana još nigde nije objavljen; daklem, ovo je ekskluziva!

Orlovi grabe ka prvoj curi
Orlovi grabe ka prvoj curi
Finale je otpočelo vodjstvom Orlovata sa 2:0, ali su domaćini ubrzo napravili promenu i poveli sa 4:2. No, Orlovat se već u 10-tom minutu vraća u igru i ponovo vodi - sa 5:4. Od tada, sve ide na njihovu vodu. Vodjstvo se uvećava na 16:4, pa 21:4. Čoke pravi promenu u 34-tom minutu, ali za četiri minuta ne useva da napravi ni jedan poen. Orlovat vraća promenom ali ne za dugo, i promene se redjaju kao na traci. Tračak nade za Čoke pojavio se u 53-ćem minutu, pri vodjstvu Orlovata od 36:8. U silnom naletu, želeći da ostvare što više poena, 15-tica Čoke idara loptu ali tako da mu ona ode iza ledja, van stadiona, i prosto poklanja promenu Orlovatu. Ovi zatim pametno troše vreme, a onda i uvećavaju razliku za još 5 poena i sasvim zasluženo ubedljivo osvajaju titulu svetskog prvaka. Nastalo je neopisivo slavlje pobednika, dok se domaćini povukoše u hlad da utole tugu u pivu.

Pobedničko slavlje
Pobedničko slavlje
Orlovaćani su titulu i nagradu od 50.000 dinara osvojili sasvim zasluženo (drugoplasirani su dobili 40.000 a treći još 10.000 manje). Pažljivi pratioci dešavanja u svetu šora kažu da je u Orlovatu posle četiri godine trvenja došlo do smene generacija i da su se dobro organizovali i opremili za ovu godinu. Oni sami kažu da su došli kao favoriti za prvo mesto i da su to na terenu i potvrdili. Mada, jedna od navijačica mi reče da se nisu posebno spremali već da su na prvenstvo došli "iz kafane".

Nadmudrivanje dva kapitena
Nadmudrivanje dva kapitena
Kapiten tima Orlovata Slobodan Stojanović pametno je vodio ekipu, posebno u trenucima kada je trebalo trošiti vreme (mada je jednom grdno kiksnuo u situaciji kada su Čoke bile u punom naletu a on nije uhvatio loptu da napravi jednostavnu promenu). Meni se kod pobednika posebno svideo Nenad Kovač (eno ga na uvodnoj fotki). On je jedan od dvojice koji su koristili jasenovu močugu umesto bejzbol palice. Kad je on bio udarač, Orlovat je zaradio najviše poena. Njegove lopte su uvek išli ili u krošnju ili zamalo u dvorište okolnih kuća, a i trčao je brzo kad je bio u prilici.

Nakon finala, trebalo je da usledi vatromet i koncert grupa Apsolutno romantično i Mila Copezo, što mi nismo mogli da dočekamo već smo krenuli nazad.

Atačmenti



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

miloradkakmar miloradkakmar 18:02 05.07.2010

Dobre

fore, te banatske šore, more!
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:11 05.07.2010

Re: Dobre

Jakako. Jednostavno a zanimljivo.

Kad se setim, inače, šta smo sve igrali kao deca. Eto piljke, pa krpiguz tek - to nam je bilo omiljeno
zilikaka zilikaka 18:09 05.07.2010

Prva

Dakle, i ako nisam, ovo mesto mi pripada zbog militarske krvi.
A za šore znam odavno
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:12 05.07.2010

Re: Prva

A za šore znam odavno

Valjda nisam nešto lupio
zilikaka zilikaka 18:49 05.07.2010

Re: Prva

Proveriću kod jednog od igrača.
Vlasta92 Vlasta92 19:07 05.07.2010

Re: Prva

A marketinški je krajnje zanimljivo.."moram da šoram", "hajde da šoramo", "pobednik u šoranju"...
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:16 05.07.2010

Re: Prva

Još kad se ubace cure u to
loader loader 00:13 06.07.2010

Re: Prva

A za šore znam odavno

Ja valjda prvi put čuo


E, pa, drago mi je da sam sada ne samo čuo,
nego se o tome nešto malo i upoznao
niccolo niccolo 19:23 05.07.2010

hm...

deluje interesantno...
mlekac mlekac 20:24 05.07.2010

Piljak, piljak...????

Bese li to ono sa palicom, pardon secenom granom i manjim parcetom drveta?
Nesto slicno ovome, samo bez loptice.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:27 05.07.2010

Re: Piljak, piljak...????

mlekac
Bese li to ono sa palicom, pardon secenom granom i manjim parcetom drveta?
Nesto slicno ovome, samo bez loptice.

Ne, to je klis.

Piljci su igrani sa (čini mi se) 5 kamenčića, oblutaka. Pa se uvek jedan baci a onda se ostali sakupljaju iatom rukom po jedan, dva... kako li beše

Evo našao sam objašnjenja:

KLIS

Klis je igra nastala na području Balkanskog poluostrva. Bila je popularna do sredine 20. veka na području današnje Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske.

Za igru je potreban jedan duguljasti komad drveta veličine do 20 centimetara i debljine do 3 centimetra koji se i naziva klise. Iskopa se jedna rupa i klise stavi na jedan kraj rupe tako da delimično visi. Udara se palicom različite dužine, ne kraće od 50 centimetara, tako da odskoči u vazduh, a onda se u vazduhu udari još jednom u pravcu drugog igrača. Drugi igrač treba da prihvati klise svojom palicom i vrati izazivaču.

IGRA PILJAKA

Ovu igru igra dva ili više igrača. Igra se s pet kamenčića okrugla oblika. Igra započinje tako da jedan po jedan igrač uzima svih pet piljaka(kamenčića) koji se nalaze na zemlji i baca ih u vazduh, a on tada okreče dlan prema zemlji ispruženih prstiju, a piljci mu padaju na prste. U koga ostane više piljaka na prstima taj započinje igru. Igra počinje s "jednojom" pa ako se uspješno odigra onda se nastavlja sa "dvojom, trojom, četverojom. Jednoja se igra tako da se svih pet piljaka baca u vazduh i oni padaju po prstima ruke okrenute dlanovima prema zemlji. Tako se raspu po zemlji. Tada se uzima jedan piljak i baca u vazduh, a istom tom rukom dok piljak leti u vazduh pokupi se drugi piljak i tako redom dok se ne pokupe sva četiri. Ako se slučajno dodirne drugi piljak odmah se ispada iz igre. Igru nastavlja drugi igrač. Igrač koji je pogriješio, kad dođe red na njega da ponovno igra, igra gdje je pogriješio. Ako se to uspješno završi onda se igra "kapija" i to tako da se palac i kažiprst stave na zemlju i njima napravi luk, vrata, kapija. Kroz njih se gura jedan po jedan piljak tako da se jedan baca u zrak i dok on leti gura se drugi kroz kapiju, ali se onda mora uhvatiti onaj koji je u zraku. Igra je završena kada se i peti piljak progura kroz kapiju.Poslije dolazi "džilituša, ostava i car".
mlekac mlekac 20:36 05.07.2010

Re: Piljak, piljak...????

Milutin Milošević
mlekac
Bese li to ono sa palicom, pardon secenom granom i manjim parcetom drveta?
Nesto slicno ovome, samo bez loptice.

Ne, to je klis.

Piljci su igrani sa (čini mi se) 5 kamenčića, oblutaka. Pa se uvek jedan baci a onda se ostali sakupljaju iatom rukom po jedan, dva... kako li beše



Jeste, klis!
Hvala za podsecanje!
49 41 49 41 21:27 05.07.2010

Re: Piljak, piljak...???? Klis + Maska

A, Mulutine; dug ti taj klis mnogo.

Moj je bio puno kraci.
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:39 05.07.2010

Re: Piljak, piljak...???? Klis + Maska

U našoj kući uvek...
milisav68 milisav68 09:53 06.07.2010

Re: Piljak, piljak...????

KLIS
Drugi igrač treba da prihvati klise svojom palicom i vrati izazivaču.

Ovo je pisao neko ko nije nikad igrao.
Mislim, nije klis loptica, može nekog da povredi.
Posle udarca se meri rastojanje od rupe pa do mesta gde je pao klis.Pobednik je onaj čije je rastojanje najveće.
Kod nas u Šumadiji se duži štap zvao maška, pa se i igra zvala klis i maška, a pravili smo ih od drške za metle.
angie01 angie01 22:01 05.07.2010

,

Milutin Milošević Milutin Milošević 22:05 05.07.2010

Re: ,

ecce-florian ecce-florian 22:32 05.07.2010

Paz molim te

ima i u wikiju
Šora(igra)
Ovo valjda da bi se razlikovalo od "one" šore.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:49 05.07.2010

Re: Paz molim te

Evo konačno i priloga RT Vojvodine



A evo i jednog "amaterskog" (obrat' pažnju na 2:32)

rastinjak rastinjak 23:06 05.07.2010

Iz prve ruke...

Odličan blog...
Ko nije bio mnogo je propustio, atmosfera odlična u oba takmičarska dana.
Nakon proglašenja pobednika usledio je fantastičan vatromet
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:43 05.07.2010

Re: Iz prve ruke...

E, šteta što sam morao ranije da krenem
Obren Markov Obren Markov 09:47 07.07.2010

A el istina...

.... da se u tom delu Banata lako može i batina dobiti, ko im se ne sviđa ?
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:03 07.07.2010

Re: A el istina...

Ti bi to, kao "insajder" trebalo da znaš. A palica za šore je baš idealna
draft.dodger draft.dodger 18:38 07.07.2010

TROL TROLUJE...

Pošto nema bloga posvećenog polufinalnim mečevima...

Muka mi je od nemačkog hardvera, uzdam se u pobedu španskog softvera!

Baš bih voleo da gledam nerviranje onog nemačkog JAŠARA SELEKTORSKOG,
koji voli da krka sline.
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:54 07.07.2010

Re: TROL TROLUJE...

Družimo se kod Omege

nemačkog JAŠARA SELEKTORSKOG

Bože me sakloni, ko sve neće biti selektor
NNN NNN 12:11 09.07.2010

:)

Sad sam se setio da sam u "vojsci" imao druga iz Tomaševca (ustvari je živeo u Krnjači)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana