Društvo| Istorija| Jubileji| Kultura| Na današnji dan

Dan borca, Dan ustanka, NOB – čiji deda pominjati ne da?

Milan Karagaća RSS / 08.07.2010. u 00:10

Srbija je pompezno obeležila dan oslobođenja Beograda i 65.godišnjicu pobede nad fašizmom, ali još uvek nije načisto na kojoj strani je tokom rata trebalo biti.

Ispada kao da je Srbija pobedila a da se nikada nije pobunila ni digla ustanak protiv fašističkih okupatora, a ponekad izgleda kao da se tokom rata sva premestila na Mars pa 1944.godine vratila e da bi oni komunisti činili masovne zločine.

Eto prođoše 4. i 7.juli a da ih Srbija zvanično ne obeleži a mediji jedva i pomenuše.

Srbija je, verovatno, jedina država u Evropi koja samo kad zatreba ističe svoj doprinos pobedi nad fašizmom i antifašizam kao vrednost kojoj je privržena, a stidljivo i svake godine sve manje obeležava dan borbe protiv fašizma. Sedmi juli- Dan ustanka naroda Srbije, već pet godina nije državni praznik. Nije toliko bitan datum niti da li će se praznovati, ali nije mudro to što je Srbija 'zaboravila' da bar jedan dan u godini posveti sećanju na borbu protiv fašista.

 Doduše, predsednica skupštine  je bila na svečanosti u Beloj Crkvi

bela-crkva-2.jpg 


ali izgleda kao predstavnica SPS a ne zvanične Srbije jer bi u tom slučaju i protokol podrazumevao prisustvo garde i i visokih oficira. Nigde se ne vidoše predstavnici ministarstva odbrane ni vojske Srbije,. što je novina u odnosu na ranije godine.Ko je to naredio da oficiri ne učestvuju u polaganju venaca, da li NOR spada u tradicije VS ili neko hoće da ih briše? Ni na sajtu MO nema vesti o učešću vojske na manifestacijama, izgleda su rešili da se pojavljuju samo tamo gde i predstavnici SPC jer ni njih nije bilo.

Da li stranke tzv. građanske provinijencije stvarno ne razumeju ili im niko nije objasnio razliku između antifašizma i antikomunizma ili svesno marginalizuju NOB i ogromne žrtve sopstvenog naroda kako ne bi uvredili tzv. “antikomunističku Srbiju” iz vremena 2. svetskog rata koja je bila kolaborantska.

Čudan protokol bi i prilikom uručivanja medalje predsedniku Srbije,što je ruski ambasador učinio na sasvim drugačiji i manje svečan način nego kada je uručivao medalju D.Ćosiću, a logično bi bilo obrnuto ili na istom skupu.Ovako ispada kao da je našem predsedniku medalja dodeljena naknadno ili namerno 7.jula da ga podsete na Dan ustanka.

Iz ideoloških razloga Srbija neće da se ponosi onim čime se svi ponose, a iz istih razloga  nema ni hrabrosti ni dostojanstva da se stidi onoga čega se svi stide. Očito je da zvanična Srbija ima dugogodišnji problem nalazeći se stalno malo u drugom stanju, pa može i četnici i partizani a zapravo samo četnici, pa jesmo antifašisti ali smo pre svega antikomunisti.

U vreme dok je antifašizam bio deo našeg identiteta 4.juli je obeležavan kao Dan borca, sećanje na dan kada je 1941.godine Politbiro CK KPJ u Ribnikarevoj kući na Dedinju doneo odluku da se otpočne sa oružanim ustankom protiv okupatora. Nekima se  ta odluka nije sviđala pa su  već 5. jula vlasti su zajedno sa gostujućom silom otvorili logor za Srbe na Banjici.

Kažu da 7. juli neće da slave jer je to komunistički praznik i jer su komunisti počeli građanski rat.

Nije u pitanju odnos prema komunizmu već odnos prema onima koji su se borili za slobodu i onima koji su bili izdajnici. Sudeći po odnosu prema 2.svetskom ratu biće da u zvaničnoj Srbiji preovlađuju oni koji smatraju da je bilo važnije sa okupatorom nastaviti borbu protiv komunista i NOP-a nego oslobađanje zemlje od okupacije.

Dakle, komunisti su  12. jula izdali proglas kojim pozivaju sve snage da se ujedine u borbi za oslobođenje zemlje.,a samo mesec dana kasnije “patriotska” vlast objavljuje čuveni antikomunistički “Apel srpskom narodu” u kome se Srbi ne pozivaju samo na poslušnost već i „da odlučno u svakoj prilici i svim sredstvima“ pomognu borbu okupatora i kvislinga protiv boraca narodnooslobodilačkog pokreta.

Upravnik grada Beograda Dragi Jovanović pozvao je uglednike u zgradu opštine i održao im preteći govor .Apel su potpisala 533 lica.(Spisak potpisnika dat je u prilogu) Neki su, uprkos pretnji policije, odbili da potpišu apel. Profesor Miloš Đurić je na upit kolege-profesora muzike  svoje odbijanje  obrazložio čuvenom rečenicom: »Lako je tebi, ti u diple sviraš, a ja svojim studentima etiku predajem”. Ovaj dokument »srpskih rodoljuba«, kako ga novi tumači istorije najcešće nazivaju, nastao je u vreme snažnog nemačkog prodora u dubinu sovjetske teritorije, kada je izgledalo da bi Nemačka mogla dobiti rat, i u uslovima beskrupuloznih postupaka okupatora u Srbiji. Očito je da su brojne istaknute ličnosti srpskog društva nastojale da obezbede sopstvenu sigurnost. Iskazali su svoju privrženost okupatoru osuđujući komunistički ustanak na samom njegovom početku. Interesantno je da ova srpska elita nije nikada digla svoj glas protiv četnika, koji su, takođe, u početku svoga organizovanja 1941. godine i sami preduzimali izvesne diverzantske i oružane akcije protiv okupatora.

Dakle, dok je komunistima na prvom mestu bila borba za oslobođenje pa onda vlast, ovim drugima je cilj bio borba protiv komunista i po cenu kolaboracije.

Prema tome, jasno je ko je izazvao građanski rat jer je "Apel" bio otvoreni poziv na međusobni obračun

Ono što njima onda nije uspelo izgleda uspevaju njihovi ideološki ostrašćeni naslednici i istomišljenici tako da se 4. i 7. juli , kao i svi drugi datumi i sećanja na NOB, brišu iz udžbenika, a tzv. nezavisni mediji padoše u duboku amneziju.

Za razliku od Srbije,(možda  Konuzin nije insistirao ) eto u Republici Srpskoj, uz učešće ruskog ambasadora u organizaciji na Kozari je održan tradicionalni skup povodom Dana borca uz prisustvo kompletnog rukovodstva RS.

Rizikujući da ponovo budem napadnut od onih koje ne interesuju činjenice jer znaju istinu, koji istoriju znaju unapred, kojima je najdraži istorijski metod „s kolena na koleno“ i „preko kolena“, koji su za dijalog ali pod uslovom da se ne iznose nepovoljne činjenice, koji nisu ostrašćeni osim kada su u pitanju neistomišljenici i koji svakome ko drukčije kaže prilepe etikete i uvrede, javno postavljam pitanja da li Srbija smatra da je trebalo da se bori protiv fašizma ili ne,  i da li smatra da je antifašizam vrednost i njena tradicija ili ne.? Zašto je antikomunizam mnogo poštovaniji nego antfašizam.? Da li današnja Srbija smatra većim patriotama one su koji tokom rata bili antikomunisti i nisu ništa činili ili su otvoreno bili u kolaboraciji ili one koji su bili u redovima narodnooslobodilačkog pokreta pa makar i neki od njih bili komunisti.?

Verujem da će nam u traženju odgovora na ova i druga pitanja pomoći intervju prof.Đorđa Stankovića,istoričara i šefa Katedre za istoriju Jugoslavije Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Unapred molim sve da svoje komentare usmere u pravcu kako prevaziđi podelu na dve Srbije i po ovom pitanju, čemu ili kome one koriste i možemo li imati barem toliko osećaja prema ljudima koji su se borili za oslobođenje i poginuli ne dočekavši  ni kraj rata ni sve ono što se komunističkoj vlasti s pravom ili neopravdano pripisuje kao skrnavljenje svetlih ideala boraca za slobodu.



Komentari (107)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragan7557 dragan7557 07:28 08.07.2010

Re: Patriotizam IV Reich-a

Da li današnja Srbija smatra većim patriotama

Gradacija je egoizam, patriotizam, nacizam itd.

Ima i druga:

samoljublje, rodoljublje, čovekoljublje.

Dovoljno je reći da je patriotizam lokal politička slanina na koju se uz dobru propagandu može postići i proširenje Patrie Nostre proširenjem Lebens Raum-a, pa onda u Patriu nostru recimo uđu sa velikom ljubavlju i drugi patrioti da bi što više doprineli stvaranju III Reich- a a može i IV ... i ostalih sve do globalnog Reicha svetske Imperije, koja u nedostatku nepatriota poždere samu sebe odnosno svoju populaciju.

cerski
nim_opet nim_opet 03:09 08.07.2010

Treba izgleda Rusi da nas podsecaju...

...i onda nije ni cudno sto nas smatraju svojom igrackom na Balkanu - pre nekoliko godina, veoma obrazovani Amerikanac mene pita ako Srbija nije bila protiv fasista u drugom svetskom ratu, protiv koga je onda bila? Zna covek istoriju, reakcija je bila na skorasnja dogadjanja - ne slanje nikoga na proslavu oslobodjenja Ausvica, generalno zapostavljanje antifasizma, razne neo-naciste po Srbiji it. I sta da odgovorim? Protiv koga (ili sa kim) je Srbija bila?
Kaze da ga ponasanje podseca na bivse Balticke republike SSSR-a; koje jesu bile u sprezi sa silama osovine (iz odredjenih razloga, videli ih kao oslobodioce etc), pa im je malo teze da govore naglas o tom periodu, ali da mu je malo suludo da drzava koja nije ni pocela ni zavrsila rat kao clanica Osovine ima takve probleme sa sopstvenom prosloscu. I da, cak ni Balticke republike ne poricu da je antifasizam civilizacijska norma.
dragan7557 dragan7557 07:02 08.07.2010

Re: Treba izgleda Rusi da nas podsecaju...

pre nekoliko godina, veoma obrazovani Amerikanac mene pita ako Srbija nije bila protiv fasista u drugom svetskom ratu, protiv koga je onda bila?

Manje bitno ili potpuno nebitno je protiv koga je Srbija bila ili jeste ili će biti, ono što je bitno je da je srbija stalno protiv sebe i ostatka sveta što je jasno eskaliralo sa S.M. na čelu.

Srbija koja je:
malo suludo da drzava koja nije ni pocela ni zavrsila rat kao clanica Osovine ima takve probleme sa sopstvenom prosloscu.

je u ovom momentu žrtva svoje Elite koja u nastojanju da opravda promene koje nisu donele ama baš ništa dobro, indoktrinira narod prošlošću kako isti ne bi primetio sadašnjost.
Dakle, dok je komunistima na prvom mestu bila borba za oslobođenje pa onda vlast,

Prijatelju mislim da se varaš, komunistima je na prvom mesti bila Ideologija kako bi je pomoću osvajanja vlasti sproveli u delo. Narod je u svim ideologijama topovsko meso (može i hrana Profita) i kao takav sekundarna sirovina.

Personifikacija država (više puta sam upozorio na ovu sumanutost) se radi namerno i proračunato i u našim vremenima organizovano.

MC (Mind Control) je osnovna poluga modrenih sistema upravljanja masama i usmeravanjem mase ka cilju. Poprilično dobro prikazano u filmu "American Hero."

cerski
dragan7557 dragan7557 07:12 08.07.2010

Re: Treba izgleda Rusi da nas podsecaju...

Zašto je antikomunizam mnogo poštovaniji nego antfašizam.?

Odgovor na ovo je veoma prost: tako je naređeno a odmah po naređenju usvojeno.

Kad budeš vlast biraću te reče svojevremeno neki seljak V. Draškoviću.

Najveći deo (90%) populacije apsolutno nema ni pojma šta znače ova dva pojma, o kojima se priča, a kako mi se čini bitno je zauzeti "stav" kako bi se pripadalo jačem taboru (moderno nazvana win, winn izbor) a već po izboru i interesu onoga ko nemajući pojma o bilo čemu od navedenog taj stav zauzima.

cerski
wukadin wukadin 08:00 08.07.2010

Re: Treba izgleda Rusi da nas podsecaju...

I da, cak ni Balticke republike ne poricu da je antifasizam civilizacijska norma.


Onda svesno krse tu normu izmestanjem spomenika crvenoarmejcima i slavljenjem SS-ovaca.
I da, znam poslanickog kandidata LDP-a koji je, kada mu je to predoceno, na jednom forumu stavio estonsku zastavu kao svoj avatar. Eto dokle ide bolest mrznje prema Rusiji.
A i Biljana Srbljanovic je imala zanimljive komentare o antifasistickim borcima - kako su silovali i pljackali
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:04 08.07.2010

Re: Treba izgleda Rusi da nas podsecaju...

Prijatelju mislim da se varaš, komunistima je na prvom mesti bila Ideologija kako bi je pomoću osvajanja vlasti sproveli u delo.

Nema partije kojoj nije cilj da dodje na vlast ali je poenta da je tadašnja KPJ
pozvala narod u oslobodilačku borbu a druge stranke u borbu protiv komunista a ne okupatora.
Tu se demistifikuje ko je bio promoter građanskog rata.
cbronson cbronson 09:18 08.07.2010

Re: Treba izgleda Rusi da nas podsecaju...

Milan Karagaća
Prijatelju mislim da se varaš, komunistima je na prvom mesti bila Ideologija kako bi je pomoću osvajanja vlasti sproveli u delo. Nema partije kojoj nije cilj da dodje na vlast ali je poenta da je tadašnja KPJpozvala narod u oslobodilačku borbu a druge stranke u borbu protiv komunista a ne okupatora.Tu se demistifikuje ko je bio promoter građanskog rata.

... a odmah nakon rata u kome nisu vodili i gradjanski rat komunisti su raspisali demokratske izbore na svim nivoima...
wukadin wukadin 09:35 08.07.2010

Re: Treba izgleda Rusi da nas podsecaju...

1941. ulaze nemacki tenkovi u Zagreb. Cisto uzgred, narod ih radosno pozdravlja.
Drug Stari a.k.a. Broz i jedan njegov kompanjon to gledaju kroz prozor sobe.
- Au, sad smo gotovi - kaze Brozu partijski drug.
- Ne, mi tek pocinjemo - odgovara Broz.
No, nije to ni pocelo ni zavrsilo se tada. Uvek je bilo makijavelista, s'o bi reko drug Maca. Tako je famoznih devedesetih Veliki Reformator iz opozicije radosno docekivao svaki neuspeh tadasnjeg rezima a.k.a. stradanje naroda. Sto gore to bolje, njihova je maksima.
seceranac seceranac 09:46 08.07.2010

Re: Treba izgleda Rusi da nas podsecaju...

cbronson
Milan Karagaća
Prijatelju mislim da se varaš, komunistima je na prvom mesti bila Ideologija kako bi je pomoću osvajanja vlasti sproveli u delo. Nema partije kojoj nije cilj da dodje na vlast ali je poenta da je tadašnja KPJpozvala narod u oslobodilačku borbu a druge stranke u borbu protiv komunista a ne okupatora.Tu se demistifikuje ko je bio promoter građanskog rata.

... a odmah nakon rata u kome nisu vodili i gradjanski rat komunisti su raspisali demokratske izbore na svim nivoima...


pa jel nije bilo izbora?

izbori su bili su posteni koliko i oni pre rata u "demokratskoj" kraljevini
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:50 08.07.2010

Re: Treba izgleda Rusi da nas podsecaju...

... a odmah nakon rata u kome nisu vodili i gradjanski rat komunisti su raspisali demokratske izbore na svim nivoima...

Izbore je raspisala vlada Tito-Šubašić kojoj je mandat dao kralj Petar II,
intrepid intrepid 22:23 08.07.2010

Re: Treba izgleda Rusi da nas podsecaju...

Biljana Srbljanovic je imala zanimljive komentare o antifasistickim borcima - kako su silovali i pljackal


pa, to je istina.... staljinovi vojnicii su silovali zene sirom srbije a najvise slucajeva je zabelezeno u beogradu. majke su sakrivale tek stasale devojcice po raznoraznim skrovistima da bi ih sacuvale od terora "oslobodioca". biljana je potpuno u pravu:)))
niccolo niccolo 06:58 08.07.2010

Nelogičnost

a tzv. nezavisni mediji padoše u duboku amneziju.

A u kakvoj je vezi pitanje da li je neki medij nezavisan ili je zavisan od pitanja da li je neki medij objavio vest o četvrtom i sedmom julu? To što je neki medij nezavisan od vlasti još uvek ne mora da znači da se njegovi urednici neće složiti sa vlašću u ćutanju o tim danima, niti sam pojam nezavisnosti medija podrazumeva da mediji moraju da pričaju sve suprotno od vlasti...
dragan7557 dragan7557 07:17 08.07.2010

Re: logičnost

To što je neki medij nezavisan od vlasti

Na ovom svetu NE POSTOJI ništa nezavisno jer je sve povezano i u službi nečeg drugog. Inter-konekcija svega sa svim.

Koliko god je žaba nezavisna u odnosu na zmiju koja je proguta toliko su i mediji nezavisni od vlasti.

"Nezavisnost" i "sloboda" su najobičnije OTRCANE floskuletine za prigodnu upotrebu.

cerski
niccolo niccolo 08:44 08.07.2010

Re: logičnost

Na ovom svetu NE POSTOJI ništa nezavisno

Uključujući i tebe...
NNN NNN 11:13 08.07.2010

Re: logičnost

niccolo
Na ovom svetu NE POSTOJI ništa nezavisno

Uključujući i tebe...


nestor92 nestor92 07:48 08.07.2010

Nije to lako...

Srbija nije bila bog zna kakvo uporište partizana u Drugom svetskom ratu. Sa druge strane, tzv. prekodrinski Srbi su to bili gotovo u pretežnom smislu.

Srbija je obilovala nosiocima spomenice 1944. i 1945. godine.

Naša posleratna istoriografija ( i ikonografija ) je u potpunosti prestala da deluje - postali smo u većini rezistentni. Sa druge strane do nacionalnog pomirenja nikada nije došlo pošto Drugi svetski rat nije završen kod nas.

Žrtve su još uvek tu. Nerehabilitovani "zločinci" i oduzeta imovina. To mora da se reši. To je delom i razlog za ovo o čemu pišete.

Drugi razlog su dometi naše vlasti i političara. Ali to nije tema. Ili je tema svih tema.

Pozdrav.
dragan7557 dragan7557 08:03 08.07.2010

Re: Nije to lako...

Srbija nije bila bog zna kakvo uporište partizana u Drugom svetskom ratu.

Bolje reći nikakvo.
. Sa druge strane, tzv. prekodrinski Srbi su to bili gotovo u pretežnom smislu.

?
Sa druge strane do nacionalnog pomirenja nikada nije došlo pošto Drugi svetski rat nije završen kod nas.

Pa nije ni Kosovska Bitka (jedna ničim izazvana) na sreću one druge su stavljene ad akta.

Žrtve su još uvek tu. Nerehabilitovani "zločinci" i oduzeta imovina.

Šta beše sa oduzetom imovinom radnika koja je bila čini mi se i po Ustavu Neotuđiva Društvena Svojina?
To mora da se reši.


Svakako.

cerski
nestor92 nestor92 09:09 08.07.2010

Re: Nije to lako...

[dragan7557].
Sa druge strane, tzv. prekodrinski Srbi su to bili gotovo u pretežnom smislu.

?


Pa možda se nisam precizno "odrazio". Mislio sam da kažem da je partizanski pokret iz raznih razloga imao veće uporište medju Srbima koji su živeli zapadno od Drine.
wukadin wukadin 07:54 08.07.2010

opet smaranje

Sad ce opet da pricaju kako je vrhunsko herojstvo bilo ubistvo zandara.
Kad cujem rec zandar, pa jos u kontekstu nemacke okupacije, prva asocijacila mi onaj iz serije Alo Alo sto je mislio da zna francuski.
E takvog je lika roknuo buduci narodni heroj.
Slava mu!

p.s. Ima li smisla biti antifasista, a ne biti protiv americkog fasizma?!?
dragan7557 dragan7557 08:23 08.07.2010

Re: opet smaranje

p.s. Ima li smisla biti antifasista, a ne biti protiv americkog fasizma?!?

Zar tako o "najslobodnijoj demokratiji" vas celog svetai njegove okoline?

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:20 08.07.2010

Re: opet smaranje

Sad ce opet da pricaju kako je vrhunsko herojstvo bilo ubistvo zandara.
Kad cujem rec zandar, pa jos u kontekstu nemacke okupacije, prva asocijacila mi onaj iz serije Alo Alo sto je mislio da zna francuski.

Pa Wukadine nije uopšte poenta na tom džandaru jer čovek i nije kriv što je njegova vlada odlučila da spreči svako i ružno pričanje o prijateljima okupatorima.
Taj događaj se desio 7. jula a recimo 5.jula je Nedićeva država zajedno sa Nemcima stavila u pogon Banjički logor, sigurno ne kao sportsko-rekreacioni centar.
Kažu da je Draža prvi gerilac Evrope i još u maju počeo akcije protiov okupatora, pa nije li on izazvao represalije okupatora.
Prema tome, ključno pitanje je zašto Srbija ignoriše uopšte ustanak protiv okupatora pa bilo koji datum to bio. Ali to bi očito moralo značiti da demokratska Srbija kaže da je onaj Apel bio sraman.
Ako je ustanak i otpor okupatoru bio besmislen, zašto onda ne reći da je Srbija i 1914.trebalo da kapitulira a ne da se zamajava sa cerskom, kolubarskom i ostalim bitkama i lomatanjem preko Alnabije.
wukadin wukadin 09:26 08.07.2010

Re: opet smaranje

o prijateljima okupatorima.


Zanimljivo, kad guglujem svoje ime i prezime, sto inace volim da radim, izadje ova slika... a da pisao sam ja ranije o tome, povlacio paralele ondasnje i sadasnje vlasti, ondasnje i sadasnje "Evrope". Procitati tekst plakata, zanimljiv je

I ponosan sam sto izguglujem taj plakat.

'41 HITLER
'99 NATO
'08 EULEX

Ako je ustanak i otpor okupatoru bio besmislen, zašto onda ne reći da je Srbija i 1914.trebalo da kapitulira a ne da se zamajava sa cerskom, kolubarskom i ostalim bitkama i lomatanjem preko Alnabije.


Ako je otpor komadanju zemlje, ambasadama zapadnih sila i njihovim tajkunima besmislen, zasto onda ne reci da je i 1941. bio besmislen. Sad bar nece ubijati sto za jednog, nadam se...
kukusigameni kukusigameni 09:28 08.07.2010

Re: opet smaranje

Prema tome, ključno pitanje je zašto Srbija ignoriše uopšte ustanak protiv okupatora pa bilo koji datum to bio.


Naci pod 6. aprilski rat.

A ne pod 7. juli.
jinks jinks 08:07 08.07.2010

Koliko god

pokusavali da budete istorijski korektni iz jednog ugla gledanja na istoriju, ipak izgleda da i vi cinite ono sto zamerate drugima ... i vi zanemarujete neke istorijske cinjenice.

Prosto, organizovana borba protiv okupatora pocela je i pre 4. i 7. jula. Poceli su je i pripadnici stranke koju pominjete, pocele su je i neke druge oruzane jedinice.

Ako se vec prica o antifasizmu mozda se najvise se zanemaruju borci koji su pruzili otpor vojnicima osovine, poginuli ili internirani u 6. aprilskom ratu. Zar to nije bila herojska antifasisticka borba vojske drzave koja je odbila da saradjuje sa jednom stranom u ratu, u kojoj su ucestvovali ljudi bez obzira na politicku ili bilo koju drugu pripadnost.

Zar sam 27. mart, u okolnostima koje su tada vazile, nije bio dovoljna zrtva na oltaru pobede u II sv. ratu od strane jednog naroda.

Interesantno kakav je odnos KPJ i Kominterne prema II sv. ratu bio do 22. juna (napad Nemacke na SSSR), a kakav nakon toga. Do 22. juna, KPJ i Kominterna (koji su u to vreme bili saveznici sa Nemackom, na osnovu potpisanog ugovora o saveznistvu) bili su totalno indiferentni prema okupaciji Jugoslavije, ako ne cak i opredeljeni pro sila osovina.

Izjave koje je KPJ davala u vezi sa 27. martom i 6. aprilskim ratom i naknadnom okupacijom granice se sa sramnima (naprimer, to da su organizovali 27. martovske demonstracije jedna je od istorisjkih najblaze receno neistina). Najdalje je otisao ogranak KPJ - KPH koja je od Kominterne trazila da se nakon osnivanja NDH KPH odvoji od KPJ i da postane nezavisna partiska celija (sto znaci da su KPH komunisti bili priznali NDH). I slicno.

E tek nakon sto se desio 22. jun, KPJ je dobila od Kominterne direktivu da krene u organizovane borbe. Interesantno, da je od samog pocetka ustanka, u kome nisu ucestvovale samo KPJ jedinice, Kominterna u onome sto je videla kao svoju interesnu zonu vrsila tesku propagandu protiv drugih nacionalnih pokreta otpora (cak i u vreme kada je njihova antifasisticka borba negde bila veceg intenziteta nego KPJ), gde repovi te Kominternine propagande sezu i do danasnjih dana.

p.s.

Dakle, dok je komunistima na prvom mestu bila borba za oslobođenje pa onda vlast, ovim drugima je cilj bio borba protiv komunista i po cenu kolaboracije.

Ovo sadrzi tri ozbiljne istorijske tvrdnje, gde je sve tri potrebno dokazati.

Naprimer ... prvu. Tesko, tesko dokazivo. Postoji nekoliko dokumetnovanih istorijskih dogadjaja koji dokazuju potpuno suprotno. Naprimer, razlozi neuspeha pregovora izmedju JVO i Tita o zajednickoj borbi, pregovori izmedju Tita i Nemaca u Zagrebu (gde je zarad dolaska na vlast bio spreman na i ostvario mnoge nezamislive saradnje) i slicno.
dragan7557 dragan7557 08:21 08.07.2010

Re: Koliko god

pregovori izmedju Tita i Nemaca u Zagrebu (gde je zarad dolaska na vlast bio spreman na mnoge nezamislive saradnje) i slicno.

Radi vlasti: "Glavu dajem Državu ne dajem" (kad je osvojim) je Univerzalni stav koji je uvek u "modi."

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:32 08.07.2010

Re: Koliko god

Prosto, organizovana borba protiv okupatora pocela je i pre 4. i 7. jula. Poceli su je i pripadnici stranke koju pominjete, pocele su je i neke druge oruzane jedinice.

Sve je to OK, samo neka se država odredi oko ustanka. Jesmo li ga imali, je li to osuđuje ili pozdravlja. Kako možemo da obeležavamo pobedu nad fašizmom pa još pričamo kako smo tome doprineli a ne znamo kada smo počeli niti priznajemo one koji su se borili.
Problem, koji uporno pokušavam da istaknem je da, kada je antifašizam u pitanju, treba ostaviti po strani ideološka sporenja komunisti-antikomunisti.
U tome antikomunisti namerno ili nesvesno opravdavaju fažizam i okupatore, u čemu posežu i za pričama rekla -kazala.
Ako se vec prica o antifasizmu mozda se najvise se zanemaruju borci koji su pruzili otpor vojnicima osovine, poginuli ili internirani u 6. aprilskom ratu. Zar to nije bila herojska antifasisticka borba vojske drzave koja je odbila da saradjuje sa jednom stranom u ratu, u kojoj su ucestvovali ljudi bez obzira na politicku ili bilo koju drugu pripadnost.

Da , to je bila antifašistička borba i svi poginuli u aprilskom ratu su borci za slobodu kao i oni koji su se borili u NOB od 1941-45.
Interesantno kakav je odnos KPJ i Kominterne prema II sv. ratu bio do 22. juna (napad Nemacke na SSSR), a kakav nakon toga.

Ovo je dosta paušalno. KPJ je jož od Splitskog plenula 1935.godine vodila politiku stvaranja širokog antifašističkog fronta, pa imate 5.zemaljsku kondferenciju pa majsko savetovanje 1941. godine i proglas posle formiranja fašističke NDH gde KPJ poziva sve na ustanak i da se suprostave zločinima ustaša.
Najdalje je otisao ogranak KPJ - KPH koja je od Kominterne trazila da se nakon osnivanja NDH KPH odvoji od KPJ i da postane nezavisna partiska celija (sto znaci da su KPH komunisti bili priznali NDH).

ovo je tipično podmetanje jer je na osnicvačkom kongresu KPH jasno istaknuto da se odbacuje svaki šovinizam i poziva na bratstvo i jedinstvo.Da li je bilo pojedinaca sa takvim stavom kao što navodite ne isključujem ali oni su odstranjeni.
E tek nakon sto se desio 22. jun, KPJ je dobila od Kominterne direktivu da krene u organizovane borbe. Interesantno, da je od samog pocetka ustanka, u kome nisu ucestvovale samo KPJ jedinice, Kominterna u onome sto je videla kao svoju interesnu zonu vrsila tesku propagandu protiv drugih nacionalnih pokreta otpora (cak i u vreme kada je njihova antifasisticka borba negde bila veceg intenziteta nego KPJ), gde repovi te Kominternine propagande sezu i do danasnjih dana.

Interesantna interpretacija.Napad na SSSR je bio sigurno podstrek i dodatni motiv da se ubrzaju pripreme za ustanak i otpočne sa oružanom borbom ali činjenica je da je KPJ, za razliku od drugih KP uključujući i Francuske upravo sledeći instrukcije Kominterne odugovlačile sa ustankom.Da li ste nekada razmišljali zašto je ruska vojna misija došla kod partizana tek 1944,godine za razliku od britanske koja je bila od kraja 1941.godine.
Ne znam na koju propagandu mislite i koji su ti što su vodili intenzivniju antifašističku borbu od KPJ.
Postoji nekoliko dokumetnovanih istorijskih dogadjaja koji dokazuju potpuno suprotno. Naprimer, razlozi neuspeha pregovora izmedju JVO i Tita o zajednickoj borbi, pregovori izmedju Tita i Nemaca u Zagrebu (gde je zarad dolaska na vlast bio spreman na i ostvario mnoge nezamislive saradnje) i slicno.

Poznato je i zašto se nisu dogovorili Draža i Tito i ko je prekršio dogovor pa dobijeno oružje od partizana okrenuo protiv njih.
Eto Tito se nije uspeo dogovoriti sa Nemcima a Nedić i Draža jesu, šta ćete bili su veće diplomate.
jinks jinks 11:59 08.07.2010

Re: Koliko god

Najdalje je otisao ogranak KPJ - KPH koja je od Kominterne trazila da se nakon osnivanja NDH KPH odvoji od KPJ i da postane nezavisna partiska celija (sto znaci da su KPH komunisti bili priznali NDH).


ovo je tipično podmetanje jer je na osnicvačkom kongresu KPH jasno istaknuto da se odbacuje svaki šovinizam i poziva na bratstvo i jedinstvo.Da li je bilo pojedinaca sa takvim stavom kao što navodite ne isključujem ali oni su odstranjeni.

Ovo nije podmetanje, vec istorijska cinjenica. Kominterna je dobila zvanican zahtev od KPH da se izdvoji iz KPJ, nakon osnivanja NDH.

Naravno, istorija uvek moze da se naknadno prekroji tako sto se nesto proglasi za delo pojedinca, ili odmetnute frakcije (takvo prekrajanje istorije je inace poznata praksa Kominterne), i tako sto ce da se potenciraju neki paralelni istorijski dogadji.

Inace, nase zapadne komsije su poznate po tom delovanju na vise frontova (imaju svoje ljude na svim zaracenim stranama, pa ko pobedi prevede ceo narod na pobednicku stranu).

To su radili u I sv. ratu ... bilo ih je i u vojsci Austro-Ugr, a bilo ih je i na strani kasnijih pobednika, njih nekolicina koji su potpisali Krfsku deklaraciju i kasnije ceo hr narod preveli na stranu pobednika.

To su radili i u II sv. ratu ... bilo ih je na strani sila osovine kao NDH, bilo ih je i na strani Sovjeta (Tito ...) ... ne znam da li znate da je cak bio i jedan zapadni komsija i na cetnickoj konferenciji u selu Ba. Pretpostavljam da je tamo poslat da u slucaju pobede JVO u II sv. ratu ceo hr narod prevede i na tu pobednicku stranu.

Pa zasto to ne bi uradili i u slucaju osnivanja NDH i KPH.

Poznato je i zašto se nisu dogovorili Draža i Tito

Glavna tacka neslaganja bila je oko toga da li treba voditi samo oslobodilacki rat, ili oslobodilacki rat i revoluciju. Zahtev JVO bio je da se ideoloska neslaganja ostave po strani, i da se pitanje buduceg drustvenog uredjena zamrzne, do pobede i oslobodjenja. Zahtevano je da Tito prestane sa osnivanjem Revolucionarnih komiteta i Odbora po oslobodjenim teritorijama, sto on naravno nije prihvatio.

Eto Tito se nije uspeo dogovoriti sa Nemcima


Netacno ... Tito je itekako uspeo da se dogovori sa Nemcima ... i o tome sta ce se raditi u slucaju iskrcavanja Saveznika na Balkan, a i o tome sta treba raditi sa potencijalnim saveznicima Saveznika na Balkanu u tom slucuju.

Nemci i Tito su dosli do zakljucka da su im ti "neki" zajednicki neprijatelji, nakon cega su preduzeli koordinisane (preterano bi bilo reci zdruzene, ali i koordinacija je nekada sasvim dovoljna da bi se postigao cilj) akcije protiv istih.

Kao posledica toga doslo je do sustinskog poraza rivalskog pokreta u Bosni, nakon cega se vise nikada nisu oporavili, i nakon cega je KPJ preuzelia primat i na kraju i pobedila.

Jedno od kljucnih pitanje je sta bi bilo da su se Saveznici iskrcali na Balkan. Koji bi narodi i pokreti stali na njihovu stranu, a koji ne. I da li bi se tada NOB rascepio po nacionalnoj i ideoloskoj osnovi, jer su Staljin (pa i Tito) bili protiv iskrcavanja Saveznika ... posto bi to znacilo njihov siguran gubitak vlasti na ovim prostorima. Sta mislite sta bi JVO radila u toj situaciji, i da li bi u Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji buknuo neki novi nacionalni ustanak protiv sila osovina.

Staljin je to verovatno znao, i znao je da ce zbog toga verovatno izgubiti deo Balkana, i zato je bio protiv iskrcavanja Saveznika na Balkan (koji je JVO zeljno iscekivala, a Tito radio protiv toga, pa cak i zajedno sa Nemcima ... uprkos saradnji koju je imao sa saveznickom misijom, sto celoj prici daje poseban obrt).
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:06 08.07.2010

Re: Koliko god

Ovo nije podmetanje, vec istorijska cinjenica. Kominterna je dobila zvanican zahtev od KPH da se izdvoji iz KPJ, nakon osnivanja NDH.

dajte link, dokument.
Inace, nase zapadne komsije su poznate po tom delovanju na vise frontova (imaju svoje ljude na svim zaracenim stranama, pa ko pobedi prevede ceo narod na pobednicku stranu).

i naši neki su bili čvrsto na jednoj strani pa se malo preračunali iako su sa oduševljenjem obaveštavali građanstvo kako nemačke trupe nezadrživo nadiru kroz Rusiju i samo je pitanje dana kada će pobediti a onda i oni biti pobednici.
To su radili u I sv. ratu ... bilo ih je i u vojsci Austro-Ugr, a bilo ih je i na strani kasnijih pobednika, njih nekolicina koji su potpisali Krfsku deklaraciju i kasnije ceo hr narod preveli na stranu pobednika

Vaše poznavanje istorije i geografije je fascinantno. Pa pre 1.sv.rata Hrvatska a i BiH su bile u sastavu Austro-ugarske države koja je mobilisala pred rat.Izgleda svesno preskačete činjenicu da su mnogi dezertirali iz austrougarske vojske i kao dobrovoljci se pridružili sprskoj vojsci na Solunskom frontu. Dobrovaljci na Solunskom frontuje su bili npr. i
Krleža i Stepinac.
Zahtevano je da Tito prestane sa osnivanjem Revolucionarnih komiteta i Odbora po oslobodjenim teritorijama, sto on naravno nije prihvatio.

Neće baš biti tako sve. A šta su trebali da na oslobođernu teritoriju dovode nedićevu vlast.
Nemci i Tito su dosli do zakljucka da su im ti "neki" zajednicki neprijatelji, nakon cega su preduzeli koordinisane (preterano bi bilo reci zdruzene, ali i koordinacija je nekada sasvim dovoljna da bi se postigao cilj) akcije protiv istih.

Svašta
Kao posledica toga doslo je do sustinskog poraza rivalskog pokreta u Bosni, nakon cega se vise nikada nisu oporavili, i nakon cega je KPJ preuzelia primat i na kraju i pobedila.

Da li to mislite na onu gospodu koja se koncentrisala na drugoj strani Neretve i čekali u zasedi partizane i ranjenike.
Jedno od kljucnih pitanje je sta bi bilo da su se Saveznici iskrcali na Balkan. Koji bi narodi i pokreti stali na njihovu stranu, a koji ne. I da li bi se tada NOB rascepio po nacionalnoj i ideoloskoj osnovi, jer su Staljin (pa i Tito) bili protiv iskrcavanja Saveznika ... posto bi to znacilo njihov siguran gubitak vlasti na ovim prostorima. Sta mislite sta bi JVO radila u toj situaciji, i da li bi u Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji buknuo neki novi nacionalni ustanak protiv sila osovina.

Prvo,partizani su bili priznat saveznik od strane Engleza i Amerikanaca i Rusa nakon Teheranske konferencije kada su Ruzvelt, Čerčil i Staljin odlučili da snažnije pomognu partizane jer se jedini bore protiv zajedničkog neprijatelja.Pitanje iskrcavanja saveznika na Jadransku obalu je razmatrano prilikom razgovora Tita sa feldmaršalom Aleksandrom a i u diplomatskim prepiskama između Čerčića i Staljina.To pitanje je tretirano isključivo kao
operativno-strategijsko u planiranju operacija u završnim operacijama, pri čemu je Tito tretiran kao saveznik.
Druga je stvar što su neki od 1941. godine sedeli i čekali maštajući da će se englezi iskrcati, oterati Nemce i njima dati vlast a oni pobedonosno proglasiti da je pobedila mudra taktika čekanja i gledanja dok Nemci 4 godine odbvode Srbe u logore, odvoze rudna i drtuga bogastva, streljaju.
Dakle, ne sporim ja Vama pravo da sebe bilo kojim argumentima ubedjujete i da budete u tom ubeđenju, jedino što Vam to nikako ne može biti izgovor i opravdanje za one pojedince i pokrete koji su bili kolaboranti.
jinks jinks 15:46 08.07.2010

Re: Koliko god

Vaše poznavanje istorije i geografije je fascinantno. Pa pre 1.sv.rata Hrvatska a i BiH su bile u sastavu Austro-ugarske države koja je mobilisala pred rat.Izgleda svesno preskačete činjenicu da su mnogi dezertirali iz austrougarske vojske i kao dobrovoljci se pridružili sprskoj vojsci na Solunskom frontu. Dobrovaljci na Solunskom frontuje su bili npr. i
Krleža i Stepinac.

Pa naravno da su bili u sastavu Austro-Ugarske, u cemu je problem. I naravno da se ogroman broj pripadnika tog naroda sa velikim poletom borio i ovde kod nas.

I vi sada upravo radite ono o cemu ja i pisem. Izvukli ste nekolicinu njih koji su prebegli, i sa njih nekoliko pokusavate da operete hiljade drugih koji su se svojski borili, zasluzivali ordenja i cinove, kod nas, u Galiciji, i ko zna gde sve ne.

Sta znaci, Krleza i Stepinac su protiv teza hiljadama vojnika koji su ostavili dubok trag na mnogim frontovima (na primer, i Tito je bio u jednoj od specijalnih AU jedinica, poznatoj po zverstvima u Macvi ... hocete da kazete da je on ovde brao cvece. Za svoje zasluge monarhiji, tada je odlikovan i unapredjen u visi cin).

Nemci i Tito su dosli do zakljucka da su im ti "neki" zajednicki neprijatelji, nakon cega su preduzeli koordinisane (preterano bi bilo reci zdruzene, ali i koordinacija je nekada sasvim dovoljna da bi se postigao cilj) akcije protiv istih.

Svašta

Nije svasta ... o tome pisu i neki poznati istoriografi i biografi pripadnici NOB-a.
Prvo,partizani su bili priznat saveznik od strane Engleza i Amerikanaca i Rusa nakon Teheranske konferencije kada su Ruzvelt, Čerčil i Staljin odlučili da snažnije pomognu partizane jer se jedini bore protiv zajedničkog neprijatelja.Pitanje iskrcavanja saveznika na Jadransku obalu je razmatrano prilikom razgovora Tita sa feldmaršalom Aleksandrom a i u diplomatskim prepiskama između Čerčića i Staljina.

Pod jedan, Tito je priznat kao saveznik pre svega na insistiranje Staljina.

Sto se tice iskrcavanja na Jadran, pogledajte sta upravo Cercil pise o tome. Staljin je bio protiv toga, izricito ... citava strategija druge polovine II sv. rata vrti se oko te odluke. Cercil je bio za to da se Saveznicke snage iskrcaju na Balkan, gde bi uz pomoc lokalnih snaga zgromili Nemacku i zarvsili rat bez Normandije, verovatno mnogo ranije nego sto se to na kraju i desilo. Ali u tom slucaju Staljin ne bi postavio svoje rezime u celoj istocnoj i jugoistocnoj Evropi. Da ne pisemo kako je '44. zaustavio trupe u napredovanju prema Nemackoj kako bi zauzeo Balkan, Bugarsku, Rumuniju, Madjarsku.

Kakav Tito, kakav Aleksander, o cemu pricate. Pa Staljin je po svoj prilici nezavisno od Saveznika pravio i alternativnu strategiju u slucaju iskrcavanja na Balkan, u kojoj je Tito izgleda ucestvovao pregovarajuci sa onima sa kojima je pregovarao.

Dakle, ne sporim ja Vama pravo da sebe bilo kojim argumentima ubedjujete i da budete u tom ubeđenju, jedino što Vam to nikako ne može biti izgovor i opravdanje za one pojedince i pokrete koji su bili kolaboranti.

Ko opravdava kolaborante, kada i gde sam ja to napisao. I jos da ovo sto sam napisao stavljate u kontekst opravdavanja zlocina okupatora ...
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:37 08.07.2010

Gle...

... sačuvali su one velike petokrake sa Sleta za Dan Mladosti. Nisam ih video, ima 20 godina.

A u mojoj MZ borci lepo obeležili 4. jul. Bila priredba, pesme, diplome...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 08:50 08.07.2010

...

Milan

Srbija je pompezno obeležila dan oslobođenja Beograda i 65.godišnjicu pobede nad fašizmom, ali još uvek nije načisto na kojoj strani je tokom rata trebalo biti.
Ispada kao da je Srbija pobedila a da se nikada nije pobunila ni digla ustanak protiv fašističkih okupatora, a ponekad izgleda kao da se tokom rata sva premestila na Mars pa 1944.godine vratila e da bi oni komunisti činili masovne zločine.


Hm, Milane, a jesi li ti cuo da je EU donela ekstra deklaraciju kojom se izjednacavaju zlocini fasista i komunista? Ili ti je to promaklo?
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:39 08.07.2010

Re: ...

Hm, Milane, a jesi li ti cuo da je EU donela ekstra deklaraciju kojom se izjednacavaju zlocini fasista i komunista? Ili ti je to promaklo?

Nije mi promaklo Vaso, to je najveća sramota koja devalvira EU kao , kako kažu, najveći mirovni projekat posle obračuna sa fašizmom.
Koliko mi je poznato deklaraciju su inicirale stranke desnice,i stranke iz zemalja koje su bile pod ruskom čizmom sve do pada Berlinskog zida pa svoju averziju prema ruskom komunizmu iskazuju tako što izjednačavaju fašizam i komunizam.
Samo idioti mogu da ignorišu sledeće činjenice i amnestiraju fašizam, dakle u 2. svetskom ratu bile su 61 država zaraćene , sa jednom milijardom i sedam stotina miliona stanovnika i povrsinom od 131,5 miliona kvadratnih kilometara, odnosno 96% Zemljine povrsine! Bilo je mobilisano oko 110 miliona stanovnika od 210 miliona odraslog muskog stanovnistva. Bilo je 50 miliona poginulih i 35 miliona ranjenih ljudi. Interesantno je i to da je najveci broj zrtava bio zbog masovnih ubijanja stanovnistva koje su sistematski sprovodile fašističke države! Broj poginulih civila je veci od vojnih gubitaka. Racuna se da je život izgubilo preko 30 miliona civilnih lica, dok je u ratnim operacijama život izgubilo 19 miliona vojnika.
U koncentracionim logorima bilo je u toku rata zatvoreno oko 26 miliona ljudi. Po nekim nepotpunim podacima u njima je ubijeno oko 20 miliona ljudi. Od ovog broja samo u Aušvicu je ubijeno oko 4 miliona ljudi iz 27 država.
Zbog fašistickog terora bilo je 110 miliona izbeglica, 45 miliona uhapšenih, 20 miliona dece je ostalo bez roditelja a 10 miliona civilnih radnika i zarobljenika odvedeno je u Nemacku na rad (uglavnom prinudno).

Za 6 godina rata unisteno je oko 30 miliona stambenih zgrada…samo u Evropi materijalna steta je bila oko 277,7 milijardi dolara po cenama iz 1938. Najvecu materijalnu štetu je pretrpeo Sovjetski Savez (128 milijardi dolara), zatim Poljska (65 milijardi dolara) i na trecem mestu je Jugoslavija.
Svako onaj ko to zaboravlja, pa bio to i sam predsednik Češke, Estonije ili bilo koje , je nemoralan i monstruozan tip.
wukadin wukadin 09:42 08.07.2010

Re: ...

Je li donela? Koji organ EU?
Ako jeste, to nije dobra vest. To je rusofobna kampanja.
A kad vec govorimo o komparaciji zlocina, recimo numerickoj, to ide ovako
1. komunisti
2. nacisti
3. liberalisti
4. fasisti
Voljan dokazati da nacizam nije isto sto i fasizam.
kukusigameni kukusigameni 09:43 08.07.2010

Re: ...

Samo idioti mogu da ignorišu sledeće činjenice i amnestiraju fašizam


Svako ko amnestira fasizam je fasista!
wukadin wukadin 09:45 08.07.2010

Re: ...

to je najveća sramota koja devalvira EU kao


Aaaa... zato je EU postala sarena laza za vas
Ako, respektujem kad su nekome ideali mladosti iznad aktuelnog marketinga.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:39 08.07.2010

Re: ...

A kad vec govorimo o komparaciji zlocina, recimo numerickoj, to ide ovako
1. komunisti
2. nacisti
3. liberalisti
4. fasisti

da li pod nevine žrtve komunista ubrajate i gubitke nacističke Nemačke tokom 2.svetskog rata. Ako da , onda je to sramota, ako ne, onda vam redosled nije tačan i čini podmetanje.
Voljan dokazati da nacizam nije isto sto i fasizam.

Nema potrebe ulaziti u teorijske rasprave. U ovom kontekstu se misli na sile osovone Rim-Berlin-Tokijo čija je ideologija bila nacizam i fašizam, a cilj porobljavanje celog sveta i uništavanje celih naroda. Srbija je više komunicirala sa nacistima nego italijanskim fašistima ali je imala iskustvo sa bugarskim i mađarskim fašistima kao i balistima.
cbronson cbronson 11:12 08.07.2010

Re: ...

karagaca
Za 6 godina rata unisteno je oko 30 miliona stambenih zgrada…samo u Evropi materijalna steta je bila oko 277,7 milijardi dolara po cenama iz 1938. Najvecu materijalnu štetu je pretrpeo Sovjetski Savez (128 milijardi dolara), zatim Poljska (65 milijardi dolara) i na trecem mestu je Jugoslavija.

... i jedino su komunisti na teritoriji jugoslavije unistavali sopstvenu infrastrukturu i stvarali materijalnu stetu sopstvenoj zemlji zbog cega su okupacione snage vrsile odmazdu nad civilnim stanovnistvom.
wukadin wukadin 11:19 08.07.2010

Re: ...

da li pod nevine žrtve komunista ubrajate i gubitke nacističke Nemačke tokom 2.svetskog rata.


Pricam o kvantitivnim zrtvama. Zbog prvobitnog greha mozemo samo razgovarati o stepenima (ne)vinosti, sto ce reci da je to relativni pojam. Recimo ruska deca ubijena u Beslanu su najnevinija, pa onda dolaze djaci u Kragujevcu, pa Jevreji stradali u Ausvicu, pa zaposleni u WTC 11. septembra 2001, pa poljski oficiri u Katinu, pa tek onda Alijini vojnici streljani u Srebrenici...
Dakle, zrtve komunista su oni stradali zbog ideje komunizma, zrtve liberalista oni stradali zbog ideje liberalizma. Sto bih se ogranicavao samo na WW2. Verujem da se ni evropski parlamentarci nisu ogranicavali. Dakle, u zrtve komunizma dolaze kvantitativno pre svega zrtve Staljina i Velikog Maoa.

Nema potrebe ulaziti u teorijske rasprave. U ovom kontekstu se misli na sile osovone Rim-Berlin-Tokijo čija je ideologija bila nacizam i fašizam

OK, to je jedna od cetiri moguce upotrebe reci "fasizam".
Jedna druga se odnosi na diskreditaciju protivnika, posebno pogodno ako ovaj nasiroko koristi sredstva prinude. Onda samo pljunes "pu fasista!"
Nema potrebe ulaziti u rasprave za sada. Ako se pojavi neko sa pricama da je u Srbiji fasizam, intervenisacu

Edit: Ako vas vec zanimaju nemacke zrtve, moj odgovor je DA, u skladu sa parametrima koje sam izneo. Civil stradao u bombardovanom gradu je nevina zrtva, zena koju su silovali vojnici ili neko ko je prinudno raseljen. Ima tu i dosta zrtava liberalizma, odnosno zapadnih demokratija - u Drezdenu, Hamburgu, Berlinu, takodje u japanskim gradovima Tokuju, Hirosimi i Nagasakiju. Zrtve atomskih eksplozija su zrtve ideologije liberalnih demokratija, posto danas znamo da je ono bila cista demonstracija sile.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:23 08.07.2010

Re: ...

Milan
Nije mi promaklo Vaso, to je najveća sramota koja devalvira EU kao , kako kažu, najveći mirovni projekat posle obračuna sa fašizmom.
.............................................................................
Svako onaj ko to zaboravlja, pa bio to i sam predsednik Češke, Estonije ili bilo koje , je nemoralan i monstruozan tip.


Onog momenta kad EU nesto usvoji onda ona iza toga stoji a ne neki "nemoralni i monstuozni tipovi" (nedavno procitasmo i da bi nosenje majice sa Ce Gevarinim likom u Poljskoj bilo kaznjivo)... Da ne bude zabune ni ja se ne slazem sa tom deklaracijom, ali mi se cini da je i ovo tvoje pisanje suvise jednostrano i da na neki nacin radis ono sto su radili i nekadasnji jugoslovenski komunisti: potiskujes borbu za komunisticki sistem i insistiras iskljucivo na antifasizmu...

A realno gledano njima je bilo podjednako bitno i jedno i drugo, samo su o onom "revolucionarnom" delu manje pricali ne bi li privukli narod na svoju stranu (sto im je uspelo). A ondasnja Jugoslavija je bila "zemlja seljaka" u kojoj je udeo radnicke klase bio vrlo mali pa su i u partizanima bili najvecim delom seljaci. I daleko najveci deo ljudi se nije niti razumeo niti borio za (ili protiv) neku ideologiju (niti su mnogo znali o komunizmu i fasizmu): nego su se borili ZA SLOBODU a protiv neprijatelja i okupatora. Rekao bih da je cak i najveci deo onih koji su se uclanili u komunisticku partiju bio zaveden pricama o "medu i mleku u komunizmu"...

Drugim recima, nema ni jedne bitnije politicke snage u Srbiji koja nije antifasisticka ali je velikom delu njih je medjutim problem da prihvati proslavu starih komunistickih praznika zbog svojih antikomunistickih stavova. Naravno SPS-u (i nekim skojevcima ) to nije problem posto se oni osecaju kao zastupnici i nastavljaci i tog ideoloskog dela. Ostali bi morali da nadju neki nacin kojim bi mogli da se ograde od komunizma a da slave samo onaj slobodarski i antifasisticki deo ... i da u to sve ukljuce i one druge koji sebe smatraju antifasistima i borcima za slobodu ...
wukadin wukadin 11:33 08.07.2010

Re: ...

Vaso, mislim da se najveci broj ljudi borio za svoj zivot i zivot svojih najdrazih. Zato je bilo mnogo vise partizana preko Drine, nego u Srbiji.
Ostalo si u pravu.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:55 08.07.2010

Re: ...

wukadin
Vaso, mislim da se najveci broj ljudi borio za svoj zivot i zivot svojih najdrazih. Zato je bilo mnogo vise partizana preko Drine, nego u Srbiji.


Slazem se u potpunosti - to je upadalo u onu moju opstu formulaciju "ZA SLOBODU a protiv neprijatelja i okupatora"... Ljudi preko Drine nisu ni imali mnogo izbora: ili u borbu ili pod kamu/u Jasenovac ... A partizani bili ocigledno bolje organizovani i uspesniji od cetnika. I (skoro) niko tu pojma nije ni imao sta je komunizam - ukljucujuci veliki deo onih koji su ga propagirali ...
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:20 08.07.2010

Re: ...

cbronson
karagaca
Za 6 godina rata unisteno je oko 30 miliona stambenih zgrada…samo u Evropi materijalna steta je bila oko 277,7 milijardi dolara po cenama iz 1938. Najvecu materijalnu štetu je pretrpeo Sovjetski Savez (128 milijardi dolara), zatim Poljska (65 milijardi dolara) i na trecem mestu je Jugoslavija.

... i jedino su komunisti na teritoriji jugoslavije unistavali sopstvenu infrastrukturu i stvarali materijalnu stetu sopstvenoj zemlji zbog cega su okupacione snage vrsile odmazdu nad civilnim stanovnistvom.

Interesantan pristup.Pa prijatelju da se ne pravimo bas toliko naivni. Radi se o šteti koju su naneli okupatori tokom aprilskog bombardovanja i rata, tokom ratnih dejstava, uništavanja koje su vršili Nemci prilikom povlačenja pa i uključujući i razaranja od savezničkog bombadrovanja.
Nemoralno je pripisivati Rusima, Poljacima i partizanima da su sami rušili svoju zemlju,a o nikakvoj krivici nacističke Nemačke ne govoriti.
Ti partizani su izgleda bili neki destruktivni pokret koji je išao rušio kuće, zgrade, fabrike, pruge i puteve kao što to rade sada ove navijačke grupe posle utakmice sa onim nadstrešnicama na autobuskim stanicama i žardinjerama.
Pa valjda su rušili ono što je okupator koristio u operativne vojne svrhe.
Dobro, nisu se ponašali kao onaj drugi pokret koji se proglašava takođe antifašističkim a čuvao je pruge i puteve i obezbeđivao nesmetano kretanje nemačkih jedinica.
cbronson cbronson 14:34 08.07.2010

Re: ...

karagaca
Pa valjda su rušili ono što je okupator koristio u operativne vojne svrhe.
Dobro, nisu se ponašali kao onaj drugi pokret koji se proglašava takođe antifašističkim a čuvao je pruge i puteve i obezbeđivao nesmetano kretanje nemačkih jedinica.

okupator je koristio sve sto je moglo da se koristi, komunisti su dizali u vazduh sve sto su mogli da dignu. nigde i ne pominjem ruse i poljake, mislim iskljucivo na ove nase pametnjakovice.

da su manje unistavali danas bi jedan deo porodice dejanovic imao na raspolaganju vise firmi za privatizovanje, dok bi drugi deo porodice dejanovic sa vecom strascu obelezavao ovaj praznik koji je takvima osim slobode doneo i jos ponesto...
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:00 08.07.2010

Re: ...

mislim iskljucivo na ove nase pametnjakovice.

Partizani nisu rušili kuće, stambene zgrade niti su palili sela i proterivali civilno stanovništvo.
Dakle, oni su mala deca i pravi humanitarci u odnosu na sve one pametnjakoviće sa svih strana u ratovima 90-ih godina u BiH i Hrvatskoj.
intrepid intrepid 23:39 08.07.2010

Re: ...

pa poljski oficiri u Katinu,


Danas se i jedan Putin izvinjava Poljacima za Katinsku sumu, a kod nas se slicni zlocini jos uvek pravdaju. Srbija je jedina zemlja u Evropi, gde se udbaski zlocinac u udarnom terminu jedne ozbiljne televizije hvali svojim zlocinima. I svi sute...

kukusigameni kukusigameni 09:47 08.07.2010

JNA

Cetres prve sedmog jula,
Zikina se puska cula!
On opali prvu pusku,
pa Hitleru razbi njusku!
Lezi Hitler kraj bunkera,
otego se ko dzukela!
sentinel26 sentinel26 11:44 08.07.2010

Je li bilo ustanka u Srbiji ?

Prijatelju, postaje sumnjivo da li je Srbija bila uopšte okupirana 1941.godine.
Imala je vladu koja se ni u čemu nije sukobljavala niti sporila sa stranom vojskom, saradjivali su čak i na polju kulture...

Sumnjivo je da li je bilo nekakvog ustanka. Ko je ustao i protiv koga ?
Kad nema okupatora nemate protiv koga da ustanete.

Istina ustanak može da se diže i protiv nenarodnog režima.
Ustanak (neoružani ) smo imali 05.oktobra 2000.godine koji je propao.

Krajem 1944.godine pred dolazak Ruske vojske iz šume su iskočili "grupice" partizana, (a bilo ih je oko 800 hiljada boraca na teritoriji Jugoslavije ) i iz Srbije i Beograda išćerali Nijemce i njihove drugare i saradnike.

Jedna starija gospodja mi jednom davnom prilikom ovako rekla :
- "Mi nijesmo 1944. partizane dočekivali sa cvijećem,
nego smo ih gadjali kamenjem i vikali vrćite se nazad u šumu,
nama su naši Nijemci dobri,
naši četnici nijesu klali cio narod, no
samo komuniste i partizanske simpatizere i po nekog sumnjivog.
Sve neposlušne smo spakovali u logore,
one koji nijesu deportovani za Njemačku ili
nijesu htjeli sami da umru, strijeljali smo.
Sve Jevreje smo pokupili i predali Nijemcima i
očistili Beograd od njih još 1942.godine.
I Hitlera smo lično depešom obavijestili o tom velikom uspjehu."


Prijatelju, danas na početku XXI vijeka u Srbiji djeluje nekoliko pro-fašističkih grupa (organizacija ) imaju svoje programe djelovanja, statute i sve što im treba ...

Srbija je postala policijska država a takvima nije u interesu da se slave bilo kakvi dani koji podsjećaju na nekakve ustanke, jer bi narodu moglo svašta pasti na pamet ...

Jedan visoki (lokalni ) funkcioner jedne važne vladajuće partije, nezadovoljan tekstom koji je napisao neki novinar otišao je do njega i na njegovom rodjenom pragu ga "naučio pameti" ( pesnicama ) kako treba ubuduće da piše ...

cbronson cbronson 11:49 08.07.2010

Re: Je li bilo ustanka u Srbiji ?

Jedna starija gospodja mi jednom davnom prilikom ovako rekla :
- "Mi nijesmo 1944. partizane dočekivali sa cvijećem,
nego smo ih gadjali kamenjem i vikali vrćite se nazad u šumu,
nama su naši Nijemci dobri,
naši četnici nijesu klali cio narod, no
samo komuniste i partizanske simpatizere i po nekog sumnjivog.
Sve neposlušne smo spakovali u logore,
one koji nijesu deportovani za Njemačku ili
nijesu htjeli sami da umru, strijeljali smo.
Sve Jevreje smo pokupili i predali Nijemcima i
očistili Beograd od njih još 1942.godine.
I Hitlera smo lično depešom obavijestili o tom velikom uspjehu."

bash recita bakica, beogradjanka, srpkinja, pa govori ijekavicu.
da nije nosila crnu uniformu i brkove a la adolf?
wukadin wukadin 11:55 08.07.2010

Re: Je li bilo ustanka u Srbiji ?

Prijatelju, danas na početku XXI vijeka u Srbiji djeluje nekoliko pro-fašističkih grupa (organizacija ) imaju svoje programe djelovanja, statute i sve što im treba ...


Rekoh da cu intervenisati.
Ajd sad: jesu li to fasisti ili nacisti, kontam da Śetinel ne zna razliku.
A kad vec govori o programima, red bi bio da ih vidimo.
Ako ce sad Śetinel ili neki njegov drugar reci "nemojmo sad o tome, nije tema", slazem se. Nije ni trebalo optuzivati Srbiju da je sigurna kuca za fasizam. Ili bese nacizam...
Za ostalo, cekam da se prijatelj izjasni je li (bila) Srbija fasisticka ili nije. Jesu li u Srbiji radosno docekali okupatora, ili su to uradili neki Montenegrini (danas poznati kao Dukljani ili ti Crnogorci koji nijesu Srbi).
sentinel26 sentinel26 14:56 08.07.2010

Re: Je li bilo ustanka u Srbiji ?

cbronson
Jedna starija gospodja mi jednom davnom prilikom ovako rekla :
- "Mi nijesmo 1944. partizane dočekivali sa cvijećem,
nego smo ih gadjali kamenjem i vikali vrćite se nazad u šumu,
nama su naši Nijemci dobri,
naši četnici nijesu klali cio narod, no
samo komuniste i partizanske simpatizere i po nekog sumnjivog.
Sve neposlušne smo spakovali u logore,
one koji nijesu deportovani za Njemačku ili
nijesu htjeli sami da umru, strijeljali smo.
Sve Jevreje smo pokupili i predali Nijemcima i
očistili Beograd od njih još 1942.godine.
I Hitlera smo lično depešom obavijestili o tom velikom uspjehu."

bash recita bakica, beogradjanka, srpkinja, pa govori ijekavicu.
da nije nosila crnu uniformu i brkove a la adolf?

Jok, bila je obučena u crninu, za mužem koji je skončao u Blajburgu, nosaše ponosno njegovo odlikovanje za postignute uspehe u selu Vranić...
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:55 08.07.2010

Re: Je li bilo ustanka u Srbiji ?

Nije ni trebalo optuzivati Srbiju da je sigurna kuca za fasizam. Ili bese nacizam...

Ovo svakako ne stoji i daleko od toga da je Srbija sigurna kuća za fašizam i nacizam.
Sramota je međutim da u Srbiji već duže vreme nema baš preteranog gostoprimstva za antifašizam.To je sramota, da se Srbija ne ponosi antifašizmom da bi prikrila stid zbog nekih koji su u određenom istorijskom periodu zbog raznoraznih, uglavnom ideoloških, razloga bili naklonjeni okupatoru.
draft.dodger draft.dodger 13:54 08.07.2010

...

Država je bez gaća...
Piša niz noge.
nestor92 nestor92 14:07 08.07.2010

Revizionizam

Ustanak (neoružani ) smo imali 05.oktobra 2000.godine koji je propao.




Prijatelju, postaje sumnjivo da li je Srbija bila uopšte okupirana 1941.godine.


Jeste, to je ipak nesumnjivo. Srbija je okupirana. Verujem i da je Crna Gora okupirana.

Sumnjivo je da li je bilo nekakvog ustanka. Ko je ustao i protiv koga ?
Kad nema okupatora nemate protiv koga da ustanete.


E već taj ustanak u Srbiji jeste sumnjiv.

U većem delu Srbije Nemci su se sporadično pojavljivali. A ubistvo žandarma nije ustanak protiv okupatora. I ne treba da se slavi. I nije trebalo nikada. Žao mi je, ali je tako. Mi smo sve vreme slavili početak gradjanskog rata.

sentinel26 sentinel26 14:53 08.07.2010

Re: Revizionizam

nestor92
Ustanak (neoružani ) smo imali 05.oktobra 2000.godine koji je propao.
Prijatelju, postaje sumnjivo da li je Srbija bila uopšte okupirana 1941.godine.
Jeste, to je ipak nesumnjivo. Srbija je okupirana. Verujem i da je Crna Gora okupirana.
Sumnjivo je da li je bilo nekakvog ustanka. Ko je ustao i protiv koga ?
Kad nema okupatora nemate protiv koga da ustanete.
E već taj ustanak u Srbiji jeste sumnjiv.
U većem delu Srbije Nemci su se sporadično pojavljivali. A ubistvo žandarma nije ustanak protiv okupatora. I ne treba da se slavi. I nije trebalo nikada. Žao mi je, ali je tako. Mi smo sve vreme slavili početak gradjanskog rata.

Mogao sam ja da upotrebim riječ "sumnjivo" ali je pitanje ima li svrhe.

Veliki broj gradjana Srbije ( rodjenih poslije rata ) tvrdi da nije ni bilo nikakvog ustanka. Onda se nameće pitanje je li bilo okupacije ?

Neka najprije rasčiste, da li su ustajali ili još čekaju...
Ako jesu, neka izaberu datum i neka ga obilježavaju pristojno i bez velike pompe.

Ne mora da bude onaj koji je odabrao A.Ranković (ubistvo žandara ) da bi Srbiju stavio na prvo mjesto...

Gradjanski rat je bio u Španiji a u Srbiji se kolaboracija sa nacistima može po naredbi (ili dogovoru ) nazivati svakojako ali se to izvan nje nidje u svijetu ne priznaje kao gradjanski rat...
Ratove u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu u svijetu ne nazivaju gradjanskim ratom, osim u Srbiji sa očeglednim ciljem da umanje sopstvene zločine ...

Moja porodica i ja lično znamo, doživjeli i vidjeli okupaciju, u 4 godine rata kuća spaljena 4 puta, palili je njemački vojnici i još neki koji nijesu bili Nijemci.

Danas ovdje u Srbiji, pa i na blogu, učesnici raznih profašističkih ("svetovračevskih" ) kongresa šalju poruke, i meni i drugima, podsjećanja radi, jer ja znam ko su i kakve su profašističke organizacije (grupe ) organizovane u Srbiji i kakve su im namjere i želje ...
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:17 08.07.2010

Re: Revizionizam

U većem delu Srbije Nemci su se sporadično pojavljivali. A ubistvo žandarma nije ustanak protiv okupatora. I ne treba da se slavi. I nije trebalo nikada. Žao mi je, ali je tako. Mi smo sve vreme slavili početak gradjanskog rata.

Pa nisu ni imali potrebe jer je državni aparat Srbije bio u njihovoj službi. E sada kome je to nacionalni ponos neka mu je na čast.
Prilikom bombardovanja Beograda ubjeno oko 3.000 ljudi. Prva streljanja u aprilu i maju za jednog poginulog 100. Zbog pogibije nemačkog oficira selo Donji Dobrić je spaljeno! U dva meseca pojedinačno streljano 146 ljudi. U junu u manjim grupama streljanja, a uoči napada na SSSR pohašsili poznate komunitse i španske borce".
"Prva masovna streljanja po naređenju nemačkog komandatna u Srbiji 28. juna do 5. jula 1941. posle napada na SSSR, pre ustanka u Srbiji. U julu streljano oko 400 talaca u Beogradu, Valjevu, Čačku, Užicu i Smederevskoj Palnci. U julu i avgust 1941. oko 1000 talaca. Izveštaj nemačkog zapovednika na bvalkanu od 11. avgusta za odmazdu zbbog napada na nemački auto kada je ubijen 1 Nemac a jedan estao, nemački komandant u Užicu naredio masovno streljanje Srba iz okoline mesta gde je izvršen napad. Nedićeva žandarmerijska straža izvršila streljanje, a ljude za streljanje prikupila nemačka policiska četa".
"U Šacpu jedinice nemačke 342. divizije 24. septembra za dva sata sakupile 4.000 muškaraca od 14 do 17 godina i oko 50 postreljali zato što se nisu odmah prijavili to jest kasnili su. Istog dana preko Save u Klenak i Jarak prebacili 5.500 ljudi i svikoji nisu mogli da izdrže napor, oko 150 ljuid, pobili uz put. 30. septembra strelali oko 1.000 Srba u Šapcu, a 12. oktobra u Zaasavici 863 lica".

Tačno je, ubistvo žandarma nije ustanak jer je Rađevska četa bila još ranije organizovana ,a kao što se iz teksta napred vidi imalo je razloga za ustanak i da se brani od terora, vlast u čijoj je službi taj žandar je 5. jula organizovala logor na Banjici. Po meni, niti je taj žandar trebao da rastura zbor niti je trebalo na njega pucati ukoliko žandari nisu prvi pucali.
Nego, čisto sumnjam da bi mnogi koji ovde govore da je Srbin pucao na Srbina, tako isto govorili da je žandar ubio Žikicu i zato takav pristup i smatram čistim licemerjem. Građanski rat su počeli još pre rata oni koji su formirali logore u Višegradu, Bileći i drugde u koje su trpali sve političke protivnike uključujući i studente i sindikalne aktiviste.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:40 08.07.2010

Re: Revizionizam

Mi smo sve vreme slavili početak gradjanskog rata.

Pa da, evo i dokaza:
З а п и с н и к
са састанка са српским генералштабним пуковником Дражом Михаиловићем 11. новембра 1941.
Састанак је одржан у гостионици преко пута станице Дивци, а почео је у 19,15 и завршио се у 20,35 часова.
Присутни су са немачке стране:
Потпуковник Когард
Војни управни саветник др Кисел
Капетан Матл
СС Оберштурмфирер Винике
Штандартенфирер Матерн
Присутни са српске стране:
Пуковник Дража Михаиловић
Мајор Александар Мишић, обојица у униформи
Пуковник Пантић
Капетан Митровић, обојица у цивилу
Потпуковник Когард прочитао је следећу изјаву:
Господине пуковниче! Од стране Главне команде у Србији имам налог да изјавим:
Пре две недеље поручили сте нам преко Ваших повереника у Београду да је Ваша намера 'да нећете више дозволити да се српска крв бескорисно пролива и српска имовина даље уништава'. Истоврамено сте понудили да се заједно са немачким Вермахтом и органима Недићеве владе борите против комунизма.
Понуда је од стране Главне команде одбијена јер:
1) Немачки Вермахт ће сам у најкраћем времену окончати са комунизмом и
2) главни командант не може имати поверења према Вама као савезнику.
Недићева влада, полазећи од правилног сагледавања стања у Србији, од почетка се ставила у борбу против комунизма. Генерал Недић је тежио да за ову борбу придобије све расположиве борце у српском подручју, али му то, упркос многим настојањиина, код Вас, господине пуковниче, није пошло за руком. Ви сте се ставили на страну оних који желе да Немце протерају из земље и који су већ крајем септембра склопили са комунистима чврст борбени савез. Борбу сте водили са оним официрима, подофицифима и војницима који су се својевремено сакрили у шумама и засеоцима и који нису на одговарајући начин одведени у ропство од стране немачког Вермахта.
О Вашим борбеним методама мора се, на жалост, истаћи да се Ваши људи често служе лукавствима и да би остварили успехе против мирних немачких трупа. При том указујем на заробљавање немачких војника код Крупња, Лознице и Горњег Милановца. Ваши четници нанели су на тај начин штету немачком Вермахту, примењујући средства која нису у употреби регуларних трупа.
И ако се Ви сада, после свега наведеног, проглашавате савезницима немачког Вермахта, онда се то не може сматрати као стварно уверење.
Немачки Вермахт је почео са уништавањем свих 'устаника' и у томе постигао добре успехе. Вама је, такође, познато да су у покрету првокласне фронтовске дивизије и тенковски одреди. Ваш положај, господине пуковниче, погоршава се из дана у дан, док се наш положај стално побољшава. Као генералштабни официр, Ви свакако оцењујете исправно положај и знате да ће се зима и наставак немачких операција рђаво завршити по Ваше борбене групе.
Немачки Вермахт не може да се оптерети таквим савезницима који му се привремено прикључују из разлога опортунитета. Сем тога, став Ваших вођа и бораца не може се тако брзо променити као што је то потребно.
Да је Ваша понуда дошла из стварног уверења, господине пуковниче, то би се морало осетити у вођењу борби у последње време. Али, то није био случај, јер Ви сте допустили да Краљево буде 1. новембра нападнуто тенковима, иако сте 28. октобра упутили понуду немачком Вермахту.
Ви сте, господине пуковниче, имали више прилика да се прикључите елементима реда у интересу српског народа, па ипак их нисте искористили. Коста Пећанац је правовремено кренуо исправним путем.
У односу на Вашу намеру да поштедите српску крв и имовину овлашћен сам да Вам означим једини пут, а то је: обустављање борбе и безусловна предаја.
У то спада: предаја свег оружја, као и целокупне муниције и опреме; ослобађање немачких заробљеника који су ухваћени од стране Ваших група или се налазе на Вашем подручју. Познато Вам је, господине пуковниче, да настављање борби на Вас ставља кривицу за даље проливање крви. То утолико више што за сваког мртвог Немца стотину, а за сваког рањеног Немца 50 Срба одговара својим животом. Ваши људи такође знају да немачки Вермахт мора да примењује мере одмазде у првој линији на породицама бораца који се налазе у шумама.
Вама, господине пуковниче, неће бити лако да донесете одлуку о капитулацији. Главна команда у Србији не види ни после зрелог размишљања никакав други излаз из ситуације. Не би ни са немачког ни са српског становишта било одрживо да Ваше борбене групе у погодном тренутку поново почну са илегалном борбом. А то је изгледа и намера Ваших претпостављених, оних који вуку конце из Лондона.
Уколико Ви, господине пуковниче, не прихватите услове које сам навео, борба против Ваших четника наставиће се у истој форми као што је против комунистичких банди већ поћела. Можете бити уверени да ће Србија по други пут, али овога пута од Ваше стране, бити непотребно гурнута у несрећу, да ће у њој после најновије офанзиве немачког Вермахта у најкраће време бити заведени мир, ред и рад.'
Пуковник Дража Михаиловић је одговорио (приложено стенограму):
'Нисам представник ни Лондона ни било које друге земље. Не интересују ме зато ни Ваше досадашње ни Ваше будуће намере. Али, у Србији су у току мере на основу којих се неће проливати крв оних који нису криви. Комунисти ће и даље изазивати препаде да би убијали невине. Недић се није могао пробити, јер се није могло деловати на отворени начин. Српски народ воли слободу, без обзира на то што је слободу изгубио, он се нада да ће је поново стећи. Недићева влада је потпуно отворено иступила и ставила се на страну окупатора, и то је била њена грешка. Није моја намера да ратујем против окупатора, јер као генералштабни официр познајем снаге обеју снага. Нисаин комуниста, нити радим за њих. Али, ја сам покушао да ублажим и спречим њихов терор. Сами Немци су предали Ужице, а тиме је почела трка између мене и комуниста. Пошто су Немци повукли свој слаби гарнизон, комунисти су напали Горњи Милановац, па сам стога и ја морао то да учиним. Они су кренули на Чачак, па сам морао и ја. Пошли су на Краљево, морао сам и ја.
Напад на Крупањ није моје дело, већ је то дело отпадника поручника Мартиновића. Али, моји људи су кренули на Лозницу зато да је комунисти не заузму. Напад на Шабац је дело непослушних елемената. Тамо сам наредио повлачење, јер је бесмислено нападати Шабац, ако се не може заузети лева обала. Никад нисам склапао озбиљне споразуме са комунистима, јер они се не брину за народ. Њих воде странци, они који нису Срби: Бугарин Јанковић, Јеврејин Линдемајер, Мађар Борота, два муслимана чија ми имена нису позната, припадник усташа мајор Боганић. (Имена и подаци су нетачни сем имена Бороте, али он није Мађар — нап. аутура.) То је све што знам о комунисличком вођству. Они хоће да погине што више Срба како би доцније имали успеха. Моја једина намера је да спречим терор који је исто толико ужасан као и немачки. Народ је тренутно изложен двема терористичким акцијама, а невин је! Терористички акти комуниста се спроводе изазивањем инцидената, како би били стрељани они које су Немци похапсили.
Као војник не стидим се што сам националиста. У том својству желим једино да служим народу. При том нисам се ставио на страну оних који желе да истерају Немце. Али нећу да дозволим, узимајући у обзир слабе немачке снаге које су у земљи, да Србија постане комунистичка. Водила се борба са појединим официрима и подофицирима, али то је ипак био само мањи број. Наша дужност је, као војника да се не предамо док год можемо издржати. С тога нам се не може пребацити зашто се не предајемо. Никад нисам помишљао на то да се у вези с тим служим лукавствима.
Захтевам да ми се омогући да наставим борбу против комунизма која је почела 31. октобра. Ми знамо како се води борба у шуми, нарочито против елемената који желе да се сакрију.
Неопходно је имати муницију! Рачунајући с тим, дошао сам овамо.
Комунизам у земљи представља опасност за српски народ и за немачки Вермахт који има други задатак него да га овде сузбија.
Надао сам се да ћу још ове ноћи добити једну ограничену количину муниције и мислио сам да ће на првом месту ово питање бити разматрано!
Није ми познато да су се моји четници служили недозвољеним средствима. Борба против окупатора била је нужно зло како народне масе не би прешле на страну комуниста. Мени је као војнику ситуација више него јасна. Никад се не бих упуштао у препаде да није дошло до комунистичких препада и да Немци нису предавали градове и села. Комунисти располажу једном фабриком муниције у Ужицу и поседују склацлиште муниције. Молим да ми се још ноћас у интересу српског народа, као и у немачком интересу, ако је могуће, испоручи муниција.
У том случају не би дошло више ни до каквих препада на немачке трупе.
У супротном случају, то јест, ако се муниција не испоручи, комунисти би поново завладали подручјем и успоставили везу са Црном Гором и Санджаком. Они насилно мобилишу људе, уз примену терора и са пиштољем у руци терају их у напад. У редовима комуниста нема нарочито много убеђених идеолога. У селима број њихових присталица износи једва 1%, у градовима нешто више. Моја потајна замисао била је да српски народ, који је прожен националном свешћу, заштитим од комунизма. С тога сам морао да покушам да будем толико снажан да могу да заштитим националне елементе и да тиме избегнем непотребне житве на свим странама. За напад од 1. новембра код Краљева нисам ја одговоран, јер сам управо наредио да се моје трупе повуку и да се сакупе ради борбе против комунизма. Али, око Краљева има још данас група партизана.
Са Костом Пећанцем нисам се могао сложити, јер је био склопљен један отворени споразум који народ не би могао да прихвати. Коста Пећанац је изгубио сваки углед у народу. Да сам следио његов пример, остао бих такође без угледа и утицаја. Не знам да ли ћете Ви као странац разумети моју изјаву, али помислите може ли човек да ступи отворено на страну окупатора, а жели отворено да се бори против оних који су преузели примамљиво име 'бораца за слободу'. Коста Пећанац је добио ознаку издајника. Може се само потајно деловати на националној основи да се национална ствар не би компромитовала.
Претпостављам да би се после ове изјаве мени могло указати више поверења кад је реч о мојој исправности и мојим намерама, као и да ми се могла пружити помоћ. Молим да се положај схвати онако како је то корисно за обе стране.
Молим још једном да ми се још ноћас испоручи одређена количина муниције!
Само по себи је разумљиво да све ово са обе стране треба да се задржи у највећој тајности. Молио бих, ако је могућно, да ми се још ноћас да одговор у вези са помоћи муницијом. Све моје снаге су окупљене за борбу против комунизма.
К: Права окупатора су тачно утврђена у међународном праву. На основу тога, Ваша је борба, пуковниче Михаиловићу, илегална. Уосталом, Ви сте имали многе прилике за сарадњу. Немачки Вермахт није почео са проливањем крви. То је само по себи произишло из илегалног вођења борби. При том, ми смо имали два непријатеља: пуковника Михаиловића и комунизам. Њиихов терор изазвао је мере одмазде. Као пример злоупотребе поверења наводим препад у Горњем Милановцу. Тамо су немачки војници, под изговором да су угрожени од комуниста, били обманути и заробљени.
ДМ: Овај случај ми није познат, по мом наређењу није испаљен ни један метак.
К: Од главнокомандујућег у Србији ја немам никакав други налог сем да пуковника Михаиловића питам да ли он безусловно капитулира или не.
ДМ: Не видим никаквог разлога што ми је упућен позив за овај сусрет ако се хтело да ми се ово саопшти. То ми се могло поручити и преко посредника.
К: Морао бих одмах да добијем одговор.
ДМ: Иако сам вођа, ипак нисам сам. Не могу ову одлуку да донесем, а да не чујем мишљење својих потчињених вођа.
К: Када могу да рачунам са одговором?
ДМ: Моји другови су у борби против комуниста на врло широком фронту, а ова борба је тешка и скопчана са многим губицима. Одговор за кратко време могу онда да дам када га добијем са фронта.
К: Ако одговор не испадне позитиван, борба против вас биће настављена.
ДМ: Нећемо се борити против Немаца, па ни онда ако нам ова борба буде наметнута.
К: Ја сам у Чачку и сам доживео једну такву борбу.
АМ: Ми смо једино хтели да држимо окупљене наше снаге, јер смо се бојали да ће се једног дана немачке трупе отуд евакуисати. Тада бисмо сви ми доспели под крвави нож комуниста.
ДМ: Знам да су долине Мораве и Дунава важне за Немце, због тога сам претпоставио да предстоји са њихове стране напуштање појединих градова и села западне Србије и да је ово подручје за немачки Вермахт без интереса. Стога нисам могао допустити да комунисти овладају овим подручјем, утолико пре што је у Србији сасвим мало идеолошки привржених комуниста.
К: Моја изјава је окончана. Када желите, господине пуковниче, да будете враћени на договорено место?
ДМ: Одмах.
АМ: Изјава пуковника Драже Михаиловића, са којом се у потпуности слажем, долази из најплеменитијег српског срца. Молио бих да се свакој његовој речи поклони поверење. Ми вам нећемо бити неверни. Оно што сте ви изразили одговара срцу сваког старог ратника. Молим Вас да то испоручите господину генералу.
К: Није у војничкој природи да се непотребно пролива крв, ми ударамо само против рђавих елемената.
АМ: Да ли се зна нешто о борби коју ми тренутно водимо против комуниста?


kukusigameni kukusigameni 15:47 08.07.2010

Re: Revizionizam

Ja samo ne razumem da li je bilo zabranjeno slaviti 4. odnosno 7. juli ove godine. I u cemu je problem? Ko hoce da slavi neka slavi ko nece ne mora.
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:00 08.07.2010

Re: Revizionizam

kukusigameni
Ja samo ne razumem da li je bilo zabranjeno slaviti 4. odnosno 7. juli ove godine. I u cemu je problem? Ko hoce da slavi neka slavi ko nece ne mora.

To se slažem i ne radi se o tome već o tome zbog čega se zvanična Srbija kao država odriče tih praznika i da li je antifažizam deo naše istorijske tradicije i identiteta (pošto je identitet vrlo često upotrebljavana reč u poslednje vreme). I da ponovim, kako slavimo pobedu nad fašizmom a ne znamo da li smo i kada digli ustanak protiv njerga, čak ni da li je dizanje ustanka bila grešaka ili ne.
Ne može država da ima po tim pitanjima dilemu.
kukusigameni kukusigameni 16:05 08.07.2010

Re: Revizionizam

Sto se slavljenja raznih praznika tice, misljenja sam da je KPJ i SKJ mnogo vise gresio nego danasnja vlast.
Ne može država da ima po tim pitanjima dilemu.

Vidite da moze.
nestor92 nestor92 16:18 08.07.2010

Re: Revizionizam

Veliki broj gradjana Srbije ( rodjenih poslije rata ) tvrdi da nije ni bilo nikakvog ustanka. Onda se nameće pitanje je li bilo okupacije ?


Sedmojulski dogadjaj nije ustanak i nije zasluzio mesto koje mu je dato.

Moja porodica i ja lično znamo, doživjeli i vidjeli okupaciju, u 4 godine rata kuća spaljena 4 puta, palili je njemački vojnici i još neki koji nijesu bili Nijemci.


Ne postoji porodica koju Drugi svetski rat nije dotakao, promenio je i unesrecio. Ni ja nisam upoznao neke svoje rodjake koje je trebalo da sretnem u zivotu, da ne govorim o drugim stvarima.

Nosio sam crvenu maramu, to je bilo tako, ali jednostavno 2010. godine u svojim kasnim cetrdesetim ne mogu vise sve da progutam. A cuo sam i jednu i drugu stranu. U porodici je bilo i partizana, komunista, ali i cetnika.

Glupo je da mi i dan danas raspravljamo o ovome, ali bojim se da je za to krivo decenijsko cutanje ili laganje ili samo sakrivanje i precutkivanje. Ne Vi i ne ja.



Milan Karagaća Milan Karagaća 18:42 08.07.2010

Re: Revizionizam

Sto se slavljenja raznih praznika tice, misljenja sam da je KPJ i SKJ mnogo vise gresio nego danasnja vlast.

Oni malo preterivali u jednu a ovi mnogo više u drugu stranu.
Ne može država da ima po tim pitanjima dilemu.
Vidite da moze.

To i jeste problem. Recimo Velika Britanija,Rusija, SAD, Francuska i Poljska nemaju dilemu po tom pitanju.
A Srbija dozvoljava sebi da se svrstava iza Bugarske , Rumunije, Baltičkih zemalja, pa i zemalja nastalih na prostoru bivše SFRJ. Makedonija ima dan ustanka,Crna Gora svakako, eto i Hrvatska se hvata i reafirmiše antifašističku borbu, Josipović ide 27.jula u Srb, obnavljaju spomenike vezane za NOB.
milisav68 milisav68 20:12 08.07.2010

Re: Revizionizam

To i jeste problem. Recimo Velika Britanija,Rusija, SAD, Francuska i Poljska nemaju dilemu po tom pitanju.

Ni Velika Britanija, ni SAD nemaju državne praznike vezane za pobedu nad fašizmom.
cbronson cbronson 22:06 08.07.2010

Re: Revizionizam

Moja porodica i ja lično znamo, doživjeli i vidjeli okupaciju, u 4 godine rata kuća spaljena 4 puta, palili je njemački vojnici i još neki koji nijesu bili Nijemci.

jedna kuca moze biti spaljena samo jednom, a cetiri puta mogu biti spaljene cetiri kuce a ne samo jedna. svaka cast na upornosti i graditeljskom umecu, ja bih odustao kod druge kuce i zidao na nekom drugom mestu.
kukusigameni kukusigameni 22:22 08.07.2010

Re: Revizionizam

Oni malo preterivali


kukusigameni kukusigameni 22:58 08.07.2010

Re: Revizionizam

Ovo ste napisali u tekstu.

koji su za dijalog ali pod uslovom da se ne iznose nepovoljne činjenice,


Ja sam napisao ovo.

Sto se slavljenja raznih praznika tice, misljenja sam da je KPJ i SKJ mnogo vise gresio nego danasnja vlast.


I onda ste srusili sami sebe. Potpuno bez razloga.
Oni malo preterivali u jednu a ovi mnogo više u drugu stranu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:31 08.07.2010

Re: Revizionizam

cbronson
Moja porodica i ja lično znamo, doživjeli i vidjeli okupaciju, u 4 godine rata kuća spaljena 4 puta, palili je njemački vojnici i još neki koji nijesu bili Nijemci.

jedna kuca moze biti spaljena samo jednom, a cetiri puta mogu biti spaljene cetiri kuce a ne samo jedna. svaka cast na upornosti i graditeljskom umecu, ja bih odustao kod druge kuce i zidao na nekom drugom mestu.

Zar i tako prostu stvar treba crtati da bi neko razumeo.
Dakle, nisu to bile dedinjske vile gde su sedeli nemački komandanti i njihovi domaćini i prijatelji već seoske kućice oid kamena pokrivene slamom, ili od pruća pokrivene slamom pa kad naišu ustaše, čertnici, Italijani, Nemci i popale selo narod pre toga ako uspe pbegne u šumu ili dalje. Onda partizani povrate tu teritoriju i narod se vrati pokrije te zidine ili sklepa brvnaru i tu bude dok je slobodna teritorija.
Ko to ne razume ne razume ni zašto je narod u tim krajevima masovno otišao u jedinice NOB, ni zašto je partizanski pokret bio mnogo masovniji nego razne formacije palikuća i pljačkaša.
nestor92 nestor92 09:33 09.07.2010

Re: Revizionizam

dedinjske vile gde su sedeli nemački komandanti i njihovi domaćini i prijatelji


Jesu li to one u kojim sede deca partizanskih komandanata?

Znate, pokušavam čitavog veka da razumem ... neku vrstu strašnog licemerja koja se provlači kroz žal za Titovim i nešto kasnijim vremenom koja pokušava da nam saopšti kako smo onda lepo živeli.

Takve konstatacije obično slede priče o pomodnom prihvatanju crkve ili amnestiranju četništva od strane mladeži koja ne zna šta priča i nekih kvaziintelektualaca nacionalnog ili nacionalističkog usmerenja. Klerofašizam, šta drugo.

Morate da znate da Vaš pogled na svet ne dele svi, čak ni približno svi. Niti su svi živeli dobro, niti su svi dobili stanove i džabe ih otkupili, niti su svi uživali blagodeti pripadanja KPJ - SKJ i drugim masovnim organizacijama.

Postoje ljudi u Srbiji i to ogoroman broj koji su jedva čekali i to s pravom da im "vide ledja".

I oni nisu fašisti i nisu ni fašistoidni.

Korist od vrste antifašizma koja je u ovoj zemlji bila vladajuća posle 1945. uostalom smo osetili na sopstvenoj koži ako ne pre a ono prilikom raspada sistema bratstva i jedinstva.

Zato, 4. i 7. jul i slični praznici meni ne nedostaju. Verujem ni mnogima drugima.

I ne verujem da sam fašista. Naprotiv.

sentinel26 sentinel26 12:29 09.07.2010

Re: Revizionizam

cbronson
Moja porodica i ja lično znamo, doživjeli i vidjeli okupaciju, u 4 godine rata kuća spaljena 4 puta, palili je njemački vojnici i još neki koji nijesu bili Nijemci.

jedna kuca moze biti spaljena samo jednom, a cetiri puta mogu biti spaljene cetiri kuce a ne samo jedna. svaka cast na upornosti i graditeljskom umecu, ja bih odustao kod druge kuce i zidao na nekom drugom mestu.

Ovo samo pokazuje na kojoj su strani vaše simpatije i mržnju ...

Kuća u gornjem tekstu označava objekat u kojem je boravila porodica, nemam namjere da vam crtam od kakvog materijala je bila sagradjena ona koja je spaljena 1941, a ni od kakvog materijala su bile one sagradjene kasnije i takodje spaljene kasnije ...

A što se tiče "drugog mjesta" (koje ustvari predstavlja vašu poruku ), nijesmo bili obaviješteni da u zemlji postoji neko mjesto dje Nijemci i njihovi saradnici kolaboracionisti ne pale kuće ...

U to vrijeme nije bilo Tanjug-a, Bete, Blica, Novosti, NSPM, RTS-a i drugih.
Da je bilo toga možda bi saznali za neko mirno mjesto dje se ne pali i ubija ...

nestor92 nestor92 14:10 08.07.2010

Revizionizam

Ustanak (neoružani ) smo imali 05.oktobra 2000.godine koji je propao.




Prijatelju, postaje sumnjivo da li je Srbija bila uopšte okupirana 1941.godine.


Jeste, to je ipak nesumnjivo. Srbija je okupirana. Verujem i da je Crna Gora okupirana.

Sumnjivo je da li je bilo nekakvog ustanka. Ko je ustao i protiv koga ?
Kad nema okupatora nemate protiv koga da ustanete.


E već taj ustanak u Srbiji jeste sumnjiv.

U većem delu Srbije Nemci su se sporadično pojavljivali. A ubistvo žandarma nije ustanak protiv okupatora. I ne treba da se slavi. I nije trebalo nikada. Žao mi je, ali je tako. Mi smo sve vreme slavili početak gradjanskog rata.

duchesse duchesse 15:25 08.07.2010

+ 1.000.000 za post

. Pisala bih o glupostima koje redovno slušam od ljudi koji, u svojim 20im godinama i/ili ranim 30im, neverovatno ogorčeno reaguju na bilo kakav pomen NOB-a i bilo čega što ima veze sa komunističkom erom, ali nemam snage. Umesto toga, mogu samo da kažem da ću svoje dete učiti pravu istoriju, a nek je ovi prepravljaju koliko hoće. Toliko od mene.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:46 08.07.2010

Re: + 1.000.000 za post

duchesse
. Pisala bih o glupostima koje redovno slušam od ljudi koji, u svojim 20im godinama i/ili ranim 30im, neverovatno ogorčeno reaguju na bilo kakav pomen NOB-a i bilo čega što ima veze sa komunističkom erom, ali nemam snage. Umesto toga, mogu samo da kažem da ću svoje dete učiti pravu istoriju, a nek je ovi prepravljaju koliko hoće. Toliko od mene.

Hvala lepo, drago mi je da ima ljudi kojima je istina i etika na prvom mestu a ne gusle i diple, kako reče onaj prof.Đurić kada je odbio da potpiše onaj sramni apel koji su mnogi intelektualci i crkveni velikodostojnici potpisali potvrđujući time da niti su intelektualci ni patriote.
intrepid intrepid 16:15 08.07.2010

Re: + 1.000.000 za post

. Pisala bih o glupostima koje redovno slušam od ljudi koji, u svojim 20im godinama i/ili ranim 30im, neverovatno ogorčeno reaguju na bilo kakav pomen NOB-a i bilo čega što ima veze sa komunističkom erom, ali nemam snage. Umesto toga, mogu samo da kažem da ću svoje dete učiti pravu istoriju, a nek je ovi prepravljaju koliko hoće. Toliko od mene.


ajd' sad onu, kako je baba partizanka oslobodila beograd) pa, to nema ni u crtanom romanu mirko i slavko. by the way: mirko i slavko su dokaz kakav je bio "komunisticki pokret otpora" u srbiji. bezali su cetri godine po sumama i gorama, i onda ponosno usli za staljinovim hordama u beograd. pa se pod njihovom zastitom raspojasali i udri po srpskoj intelektualnoj, antikomunistickoj eliti....ocistili su srbiju od srpskih intelektualaca, industrijalaca, domacina, studenata, glumaca, pisaca..../ srbija se na zalost jos uvek nije oporavila od komunistickih zlocina:))
nestor92 nestor92 16:22 08.07.2010

Re: + 1.000.000 za post

mogu samo da kažem da ću svoje dete učiti pravu istoriju


Prava istorija ne postoji.

Postoji samo necije gledanje na dogadjaje koji su se pred njim odigrali. Setite se samo na koliko nacina se tumaci ono sto ste Vi licno preziveli poslednjih 10-20 godina.

Mene je moj pokojni matori naucio jedinu pravu istoriju. A ona se zove: "Sine, ne budi iskljuciv".

Pozdrav Vojvodstvu
duchesse duchesse 16:43 08.07.2010

Re: + 1.000.000 za post

Prava istorija ne postoji.
Postoji samo necije gledanje na dogadjaje koji su se pred njim odigrali. Setite se samo na koliko nacina se tumaci ono sto ste Vi licno preziveli poslednjih 10-20 godina.
Mene je moj pokojni matori naucio jedinu pravu istoriju. A ona se zove: "Sine, ne budi iskljuciv".
Pozdrav Vojvodstvu

Vojvodstvo otpozdravlja i pozdravlja poziv na "neisključivost", if I may say so. Svakako stoji da istorija nije egzaktna nauka, ali neke činjenice su nepromenjive koliko god se trenutna ova-ili-ona vlast trudila da ih prilagodi svojoj viziji prošlosti.

I pozdrav za neustrašivog intrepida zato što se setio moje babe. Ostatak komenta nisam pročitala, malo sam zasićena tom pričom, kao što već gore napisah.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:49 08.07.2010

Re: + 1.000.000 za post

ocistili srbiju od srpskih intelektualaca, domacina, industrijalaca, glumaca, pisaca..../ srbija se na zalost jos nije oporavila od tog zlocina:))

Jesu li to one ljudine što su potpisale onaj apel i njima slični?
bezali su, koliko ih noge nose, cetri godine po sumama i gorama, i onda ponosno usli za staljinovim hordama u beograd.

i tako sve bežeći nakupi ih se 800.000 na kraju rata i posle Rusije, Engleske i SAD najjača vojna sila antihitlerovske koalicije.
A što se hordi tiče, tačno bradate horde zajedno sa onim crnokošuljašima bežaše glavom bez obzira zajedno sa svojim zaštitnicima fašističkim hordama.
filantrop filantrop 18:55 08.07.2010

Re: + 1.000.000 za post

Pisala bih o glupostima koje redovno slušam od ljudi koji, u svojim 20im godinama i/ili ranim 30im, neverovatno ogorčeno reaguju na bilo kakav pomen NOB-a i bilo čega što ima veze sa komunističkom erom, ali nemam snage. Umesto toga, mogu samo da k


da znas.
dal zbog krize ili ne znam cega, izgleda da se misli da bi nam bilo bolje da smo bili nemacka kolonija. ljudi ne shvataju da sloboda nema cenu a za nju su mnogi dali zivote.
mozda bi javnost htela da se osvrne i na neka dostignuca komunisticke ere kao sto je npr. nesumnjiva emancipacija zena, koja ni u pojedinim razvijenim zemljama evrope tada nije postojala,
kao i pristup visokom skolstvu, eno je vest od juce posto su skolarine u srbiji.
koliko ce gradjana srbije moci da plati onakve skolarine? i kakva je buducnost zemlje koja je privredno mrtva a skolovanje moguce samo za najbogatije?
u komunistickoj eri pristup univerzitetima imali su svi. druga je stvar sto taj potencijal nije umeo da se iskoristi.
mayo1 mayo1 20:30 08.07.2010

Re: + 1.000.000 za post

duchesse
.
Pisala bih o glupostima koje redovno slušam od ljudi koji, u svojim 20im godinama i/ili ranim 30im, neverovatno ogorčeno reaguju na bilo kakav pomen NOB-a i bilo čega što ima veze sa komunističkom erom, ali nemam snage. Umesto toga, mogu samo da kažem da ću svoje dete učiti pravu istoriju, a nek je ovi prepravljaju koliko hoće. Toliko od mene.

Srdjan Cvetkovic Srdjan Cvetkovic 21:35 08.07.2010

7. јули 1941.

Евој једног судског прилога гледе дискусије о херојском чину од 7. јула 1941. http://www.ilustrovana.com/tekst.php?broj=2608&tekst=02
Мишљења сам да би као дан устанка ако га треба славити свакако било сретније иѕабрати неки херојски чин из Априлског рата или прву већу и ѕаједничку акцију партиѕана и четника нпр ослобађање Лоѕнице 31.августа 1941.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:43 08.07.2010

Re: 7. јули 1941.

Srdjan Cvetkovic
Евој једног судског прилога гледе дискусије о херојском чину од 7. јула 1941. http://www.ilustrovana.com/tekst.php?broj=2608&tekst=02
Мишљења сам да би као дан устанка ако га треба славити свакако било сретније иѕабрати неки херојски чин из Априлског рата или прву већу и ѕаједничку акцију партиѕана и четника нпр ослобађање Лоѕнице 31.августа 1941.

Slažem se da je bilo mnogo primernijih datuma da se uzmu za dan ustanka i da su oni koji su odredili upravo taj dan pogrešili. Čak ni objašnjenja da se htelo pokazati kako je ustanak prvo podignut u Srbiji ne pije vodu jer nije tačno a i neprimeran događaj je izabran.
Potpuno se slažem sa Vama da bi bilo istorijski korektno a i u interesu konačnog skidanja sa dnevnog reda ideoloških ostrašćenosti, posebno u interesu konačnog stavljanja tačke na sukobe oko toga, za dan ustanka uzeti upravo dan kada su partizani i četnici izveli prvu veću zajedničku akciju protiv okupatora.U svakom slučaju, Srbija treba da obeležava Dan ustanka jer za razliku od svih drugih porobljenih zemalja u Jugoslaviji, dakle i Srbiji bio je od početka narodnoosolobodilački pokret.U tom slučaju, Srbija se ponosno vraća tamo gde joj je i mesto-u redove antihitlerovske i antifašističke koalicije.
Pogotovo nije dobro da se u ideološke sukobe gura vojska i da joj se nameće opet ideološka matrica, jer kako inače objasniti da ove godine nigde ne bi pripadnika ministarstva odbrane i vojske a prošle i pretprošle godine su bili, evo sa linka koji ste dali:
"Овако гласи вест на сајту Министарства одбране републике Србије постављена 7. јула 2008. “Дан антифашистичког устанка народа Србије - 7. јули - свечано обележен у Белој Цркви, крај Крупња. Венац на бисту народног хероја Жикице Јовановића Шпанца, који је подигао устанак у Белој Цркви пре 67 година, у име Министарства одбране положили су представници Генералштаба Војске Србије. Пуковник Сретен Егерић, мајор Слободан Тмушић и капетан Радојица Радовић из Прве бригаде Копнене војске."
A ove godine nigde vojske. Šta se to promenilo, ko je naredio da da vojska ne prisustvuje kada venac polaže predsednica narodne skupštine?
Kod nas se izgleda sa gardom zajebava kako kome padne na pamet od toga da prave svečani špalir kad poslanici ulaze u skupštinu, da statiraju prilikom bilo kojeg događaja i proslave koje organizuje vojska i ministarstvo odbrane, do izigravanja ikebane na litijama i drugim verskim obredima. A najnoviji hit je bilo ono u Nišu kada je ministar sačekao patrijarha sa postrojenom jedinicom garde i onda partijarh izvršio smotru. Pa to, osim u Iranu, nema ni u jednoj civilizovanoj državi, ni u Rusiji, ni u Grčkoj ni u jednoj sekularnoj. Pa niogde se vojska ne postrojava ni kad dolazi papa.
Znači, ipak neko vojsci menja image i tradiciju pa tako se NOB proteruje iz tradicija naše vojske.
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 22:19 08.07.2010

smesno mi je ovo.


sad sam malo porocitao sve sto ljudi ovde pisu i neke mi stvari nisu jasne.

da li vi stvarno mislite da je kad neko na vasaru ubije zandara dobar razlog za slavlje? gradjanskog rata se ljudi stide, i s pravom, ne slave ga.

PS
em ubise dva pandura, takoreci proletera, em upropastise seljacima vasar, sve zarad revolucije koja jede svoju decu (i samog zikicu je pojela, ne). imam utisak da je taj zikica bio opasan probisvet.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:55 08.07.2010

Re: ja se malo informisao i naisao na ovo

Dejan Tiago Stanković
sad sam malo porocitao sve sto ljudi ovde pisu i neke mi stvari nisu jasne.

da li vi stvarno mislite da je kad neko na vasaru ubije zandara dobar razlog za slavlje? gradjanskog rata se ljudi stide, i s pravom, ne slave ga.

Trebali ste onda pročitati i celi post.
Ja stvarno ne mislim da je to bio razlog za slavlje, niti bi bio da je bilo i obrnuto-da je žandar ubio Žikicu.Pročitajte na linku kod Srđana, tu je bilo pitanje ko će koga pa je ispalo ovako. Već sam negde gore napisao da bi bilo pametnije da su žandari progledali kroz prste a i da su ovi drugi pozvali i njih da im se pridruže ili ako neće da se rastanu.Naš problem je u tome što i da je npr. žandar ubio Žikicu neki tada ne bi rekli ni da je počeo građanski rat ni da je Srbin pucao na Srbina, već verovatno da je žandar časno vršio svoju dužnost.One koji manipulišu ne interesuje ni taj žandar ni partizan kao ljudi već koriste kao ideološki izgovor.
Kao što se iz Apela može videti , građanski rat nije počeo sukobom u Beloj crkvi već stavom građanskih stranaka Nedićeve vlade i čika Draže da se bore protiv komunista a ne okupatora.
cbronson cbronson 23:06 08.07.2010

Re: ja se malo informisao i naisao na ovo

Kao što se iz Apela može videti , građanski rat nije počeo sukobom u Beloj crkvi već stavom građanskih stranaka Nedićeve vlade i čika Draže da se bore protiv komunista a ne okupatora.

legitimno je pravo legitimne vlade da se bori protiv onih koji nasilnim putem zele promenu vlasti. zasto bismo mi danas slavili dan kada su u srbiji komunisti otpoceli borbu za nasilno preuzimanje vlasti? ta borba je sa ove vremenske distance vise nego ocigledna. danas taj dan slave oni koji su od takve promene vlasti imali i neke koristi.

mi obicni ljudi nismo od tog sedmog jula imali nikakve koristi, nismo nista nacionalizovali, nismo pohodili dedinje, senjak i ostala beogradska brda i ostavili svojim naslednicima kapital za buducnost.

mi i dalje sedimo na pruznim pragovima i cekamo kraj revolucije.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:23 08.07.2010

Re: ja se malo informisao i naisao na ovo

legitimno je pravo legitimne vlade da se bori protiv onih koji nasilnim putem zele promenu vlasti.

legitimna vlada je pobegla iz zemlje, a onoj Nedićevoj je legitimitet dao Hitlerov komandant za Srbiju.
zasto bismo mi danas slavili dan kada su u srbiji komunisti otpoceli borbu za nasilno preuzimanje vlasti?

Komunisti su počeli borbu za oslobođenje zemlje pa i nasilno uzimanje vlasti koju je okupator uspostavio kada je okupirao zemlju.
Naravno korist za sve je bilo oslobođenje zemlje, a nije bila za one koji su sa svojim saveznicima izgubili rat.

cbronson cbronson 23:40 08.07.2010

Re: ja se malo informisao i naisao na ovo

demokratija je sastoji, izmedju ostalog, i iz postovanja procedura koje su odraz tradicije, obicaja, morala, etike i civilizacijskih dostignuca jednog drustva. kada jedna raspamecena druzina nasilno i u krvi prekine taj prirodni sled demokratskog drustva i uspostavi krvavu, osvetnicku i primitivnu diktaturu onda se od normalnog sveta ne ocekuje da taj dan slavi, zato sto je to dan kada su porazene i pogazene sve one slavne generacije nasih predaka koje su nam u nasledje ostavile demokratske tekovine.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:23 09.07.2010

Re: ja se malo informisao i naisao na ovo

cbronson
demokratija je sastoji, izmedju ostalog, i iz postovanja procedura koje su odraz tradicije, obicaja, morala, etike i civilizacijskih dostignuca jednog drustva. kada jedna raspamecena druzina nasilno i u krvi prekine taj prirodni sled demokratskog drustva i uspostavi krvavu, osvetnicku i primitivnu diktaturu onda se od normalnog sveta ne ocekuje da taj dan slavi, zato sto je to dan kada su porazene i pogazene sve one slavne generacije nasih predaka koje su nam u nasledje ostavile demokratske tekovine.

Prijatelju o kojoj to državi i demokratiji pričamo. Demokratiji Miloša Obrenovića, demokratiji kralja Aleksandra posle 1920. i posebno uvoženja diktature 1929.godine.
Ovo je klasičan primer zamene teza pa u nedostatku činjenica eto naše svetle prošlosti u kojoj Miloš ubi Karađorđa, oni ubiće kralja Milana i Kneza Mihajla. oficiri patriotski masakriraše Aleksandra, pa dođoše opet Karađorđevići, onda se formira profašistička vlada posle ubistva Aleksandra, biše proganjani svi koji su i malo potezali pitanje prava radnika i socijalna prava, otvoriše za njih logore u Višegradu, Bileći, napuniše zatvore članovima KPJ iako je na prvim izborima bila treća parlamentarna stranka ali je odmah 1920.godine ta demokratija zabrani. Onda dođe kapitulacija i kolaboracija.
Prijatelju, nažalost malo su nam generacije predaka odtavile demokratskih tekovina, malo mudrig poteza ali zato prodavanja magle mnogo, nekritičnost, samoljublje,lenjost, neodgovornost, sklonost međusobnim svađama, nepoštovanja sopstvene istorije, pozivanje na krv, mržnju, osvetu i mnogo toga što ih je i same kroz istoriju koštalo,Prave demokratije i civilizacije na ovim prostorima još nije bilo nije je u potpunosti ima.
A što se tiče demokratije onda ako Vam nije poznato bilo je mnogo više posle 2.svetskog rata nego za vreme kraljevine SHS i kraljevine Jugoslavije.
Nemam ni potrebu ni želju da sa Vama o tome više raspravljam, Vi zadržite Vaše mišljenje mada ne mislim da bilo čime konstruktivno doprinosi ovoj raspravi. Ključno pitanje, da Vas podsetim je da li je Srbija tokom 2. svetskog rata bila na strani antihitlerovske koalicije ili na strani Hitlera. Da li treba odati dužno poštovanje antifašističkoj borbi ili je treba zaboraviti.
intrepid intrepid 03:00 09.07.2010

Re: ja se malo informisao i naisao na ovo

Komunisti su počeli borbu za oslobođenje zemlje pa i nasilno uzimanje vlasti koju je okupator uspostavio kada je okupirao zemlju




problem je sto su komunisti skrivajući se iza antifasizma krenuli u borbu za uspostavu sovjetskog imperijalizma. nema to nikakve veze sa borbom slobodnog sveta protiv fasizma. prema evropskim i svetskim kriterijima biti demokrata znaci biti antifasist i antikomunist. te dve ideologije su najvece zlo dvadesetog veka koje je odnelo milione ljudskih zivota.
milisav68 milisav68 11:06 09.07.2010

Re: ja se malo informisao i naisao na ovo

biše proganjani svi koji su i malo potezali pitanje prava radnika i socijalna prava, otvoriše za njih logore u Višegradu, Bileći, napuniše zatvore članovima KPJ

Pričate samo ono što vam odgovara a ono što vam neodgovara prećutkujete.
Ti koji su potezali prava radnika, su potezali malo i oružje, pa su u Tuzli stradala 4 rudara i 1 policajac a kasnije je ubijen i ministar policije.
Šta je vlast trebala da uradi, da ih puste da sprovedu još jednu oktobarsku revoluciju?


cbronson cbronson 14:07 09.07.2010

Re: ja se malo informisao i naisao na ovo

karagaca
Nemam ni potrebu ni želju da sa Vama o tome više raspravljam, Vi zadržite Vaše mišljenje mada ne mislim da bilo čime konstruktivno doprinosi ovoj raspravi. Ključno pitanje, da Vas podsetim je da li je Srbija tokom 2. svetskog rata bila na strani antihitlerovske koalicije ili na strani Hitlera. Da li treba odati dužno poštovanje antifašističkoj borbi ili je treba zaboraviti.

kada postavljate ovakvo pitanje pripadnicima naroda koji je podneo najvece zrtve na ovim prostorima tokom drugog svetskog rata ja moram da konstatujem da vi ne otvarate nikakvu raspravu vec pokusavate da provocirate.
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 09:06 09.07.2010

pratim ove vase napise

ciklusa "Ko o Čemu..." i pitam se sledeće:

da li ste vi, gospodine karagaća, u vreme dok ste živeli u komunizmu uopšte primetili da je reč o diktaturi?

da ste se ikada zapitali zašto nije postojala mogućnost miroljubive promene sistema i vlasti što govori opresivnosti sistema?

da li vam je ikada palo na pamet da na osnovu statistickih podataka zrtava drugog svetskog rata proverite da li su ovi sto pricaju o gradjanskom ratu mozda u pravu?

definistite sta vi smatrate slobodom? da li je nacionalnost opresora bitna, da bi se odredilo da li se zivi u slobodi ili ne?

u kojoj meri su jugosloveni 1946 bili slobodniji nego 1941?

ajd odgovorite, al nemojte opet ono vase zamajavanje, kao npr. kad vas pitaju zasto bismo obelezavali pocetak gradjanskog rata a vi odgovorite da je gradjanski rat poceo nekom drugom prilikom. ako je tako, onda tek ne treba da slavimo 7 juli jer ni pocatak bratoubilackog rata nije bio.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:31 10.07.2010

Re: pratim ove vase napise

u kojoj meri su jugosloveni 1946 bili slobodniji nego 1941?

To bi pitanje trebalo da postavite onima koji su preziveli Jasenovac,Banjički logor, Sajmiste....
u vreme dok ste živeli u komunizmu uopšte primetili da je reč o diktaturi?

Ne.
da ste se ikada zapitali zašto nije postojala mogućnost miroljubive promene sistema i vlasti što govori opresivnosti sistema?

Ako mislite na višepartijski sistem, slađem se da je trebalo poslušati Đilasa.Eto imamo sada višepartiski sistem a nešto narod nije prezadiovoljan sa demokratijom niti j ima čak ni u strankama.
definistite sta vi smatrate slobodom? da li je nacionalnost opresora bitna, da bi se odredilo da li se zivi u slobodi ili ne?

da li Vi mislite da je u Nedićevoj Srbiji i Pavelićevoj Hrvatskoj postojala sloboda pa 1945.godine ukinuta.
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 14:43 10.07.2010

Re: pratim ove vase napise

u vreme dok ste živeli u komunizmu uopšte primetili da je reč o diktaturi?

Ne.


ovo objasnjava vecinu vasih politickih stavova.
u kojoj meri su jugosloveni 1946 bili slobodniji nego 1941?

To bi pitanje trebalo da postavite onima koji su preziveli Jasenovac,Banjički logor, Sajmiste....

ili one koji su preziveili ili nisu posleratno obracunavanje sa nepodobnima, goli otok...

da ste se ikada zapitali zašto nije postojala mogućnost miroljubive promene sistema i vlasti što govori opresivnosti sistema?

Ako mislite na višepartijski sistem, slađem se da je trebalo poslušati Đilasa.Eto imamo sada višepartiski sistem a nešto narod nije prezadiovoljan sa demokratijom niti j ima čak ni u strankama.

narod je sada sam sebi kriv, ne ume da odabere. tada su bili krivi oni koji su se sami dograbili vlasti
quote]
definistite sta vi smatrate slobodom? da li je nacionalnost opresora bitna, da bi se odredilo da li se zivi u slobodi ili ne?

da li Vi mislite da je u Nedićevoj Srbiji i Pavelićevoj Hrvatskoj postojala sloboda pa 1945.godine ukinuta.


ovo je ponovo ono vase, toliko tipicno, zamajavanje sagovornika. cini mi se da smatrate da sam priglup, no to nema veze, jednostavno ne mogu da prihvatim ovakav intelektualno nakazan odgovor. Zato se odjavljujem i zelim vam puno srece sa vasom opsesijom davno propalim rezimom i zalom za mladoscu. over and out.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:36 10.07.2010

Re: pratim ove vase napise

u vreme dok ste živeli u komunizmu uopšte primetili da je reč o diktaturi?

Ne.
ovo objasnjava vecinu vasih politickih stavova.

ne mojih nego Vaših koji jednostavno odalamite diktaura i to Vam je objašnjenje za sve. Pa nije baš bila takva diktatura kako je Vi želite predstaviti, niti je bila uporediva diktatura sa onom pre 2. svetskog rata koju je uveo Aleksandar.
u kojoj meri su jugosloveni 1946 bili slobodniji nego 1941?
To bi pitanje trebalo da postavite onima koji su preziveli Jasenovac,Banjički logor, Sajmiste....
ili one koji su preziveili ili nisu posleratno obracunavanje sa nepodobnima, goli otok..

vrlo nevešto izvrtanje.Samo krajnje zlonameran, ostrašćen ili čovek koji je dozvolio da mu isperu mozak može tvrditi da je bilo više slobode za vreme okupacije i pod Hitlerom nego kada je zemlja oslobođena.Tačno, za neke koji su imali beskrajno slobode tokom okupacije dok su mnogi ležali po logorima, vešani, streljani, deportovani, nisu mogli uživati takve blagodeti, moralo se malo i odgovarati.
Sami ste ograničili na vremenski period 1941-45, pa što onda tu petljate Goli otok, to je druga tema.Nisu valjda oni kolaboranti unapred znali da će komunisti organizovati Goli otok u međusobnom obračunu pa su baš zbog toga odlučili ta tokom okupacije sarađuju sa okupatorom.
Uostalom što se Vi antikomunisti toliko sekirate za međukomunistički obračun, a ako je u pitanju ljudska briga za stradanja pa dajte već jednom izađite i sa podatkom koliko su antikomunisti streljali i predali Nemcima komunbista i njihovih simpatizera tokom okupacije.
narod je sada sam sebi kriv, ne ume da odabere. tada su bili krivi oni koji su se sami dograbili vlasti

ne, biće da je nekima krivo što se vlasti nisu dograbili neki drugi, pa što nisu, otišao im sponzor.
Zato se odjavljujem i zelim vam puno srece sa vasom opsesijom davno propalim rezimom i zalom za mladoscu.

Pravilno.I ja Vama želim puno sreće u Vašoj opsesiji za režimom koji je propao pre toga davno propalog pa njegova restauracija sada izgleda tim više anahrona. Što se tiče žala za malados ne mislim da sam mnogo stariji od Vas stim da pamtim taj propali režim i ne đalim što je propao jer da je valjao ne bi dozvolio da propadne, a Vi sigurno ne pamtite onaj koji idealizujete a bio je katastrofalan.E da, ne pominjete logore koje je kraljevina Jugoslavija organizovala za protivnike režima posle uvođenja 6-o januarske dikature.Valjda ste čuli za logore u Bileći, Višegradu, Lepoglavi koji su raspušteni kada je kraljevina Jugoslavija kapitulirala.Ma bilo je logora i 90-ih i to mnogo više i mnogo surovijih nego što je Goli otok ali je o tome izgleda malo gadno da se priča.
sentinel26 sentinel26 15:52 10.07.2010

Re: pratim ove vase napise

Milan Karagaća
...Ma bilo je logora i 90-ih i to mnogo više i mnogo surovijih nego što je Goli otok ali je o tome izgleda malo gadno da se priča.

Niš, Stajićevo i još mnogi logori u zemlji koja "nije bila u ratu" svjedoče o jednoj zloj i propaloj politici koja se povremeno zaogrće antikomunizmom...

Masovne, pa još sekundarne i tercijarne grobnice se ne mogu pokriti ni antikomunizmom, jer je i ta riječ predobra za izvodjače tih radova...

Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 18:39 10.07.2010

Re: pratim ove vase napise

onaj koji idealizujete

na osnovu cega vi zakljucujete da ja bilo sta idealizujem. posebno diktature bilo one proletarijat ili setojanuarske ili nacisticke. samo pokusavam da odgonetnem koji je razlog vase opsesije i nespremnosti da samo pojedine diktature nazivate pravim imenom.
i ne kazem da je svaka diktatura u svakom periodu svog trajanja bila jednako strasna kao sve druge, SFRJ je od sezdesetih pa nadalje bila krajnje podnosljiva, no i dalje je to diktatura. tu nema razgovora. svaka vlast koja na ovaj ili onaj nacin ne dopusta da bude smenjena jeste dikttura. dakle, niste bili obratili paznju sve one godine.
milisav68 milisav68 22:20 10.07.2010

Re: pratim ove vase napise

E da, ne pominjete logore koje je kraljevina Jugoslavija organizovala za protivnike režima posle uvođenja 6-o januarske dikature.Valjda ste čuli za logore u Bileći, Višegradu, Lepoglavi koji su raspušteni kada je kraljevina Jugoslavija kapitulirala.

A vi ne pominjete pokušaj nasilno preuzimanje vlasti od strane komunista.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:25 10.07.2010

Re: pratim ove vase napise

A vi ne pominjete pokušaj nasilno preuzimanje vlasti od strane komunista.

Ja koliko znam komunisti su na parlamentarnim izborima 1920. godine bili treća stranka sa 59 mandata. Za gradonačelnika Beograda najviše glasova dobio je Filip Filipović,komunista, u Zagrebu je bilo isto. E onda ih zabraniše jer su navodno želeli da dođu na vlast, pa koja partija ne želi da dođe na vlast.
Da li su po Vama logori opravdani time što neka stranka dolazi na vlast.Da li su logori i zabrana parlamentarnih političkih stranaka demokratska metoda ili je to opravdano samo ako je upereno protiv radničkih socijaldemokratskih i komunističkih stranaka i sindikalnih organizacija.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:06 11.07.2010

Re: pratim ove vase napise

na osnovu cega vi zakljucujete da ja bilo sta idealizujem.

na osnovu onoga što napišete u komentaru.
posebno diktature bilo one proletarijat ili setojanuarske ili nacisticke.

e vidite ogromne su razlike između upravo ove tri koje ste naveli. Nećete me ubediti da Vi ne znate koja je razlika između njih ali Vašim takvim stavom pokazujete Vama nepriličeću pristrasnost.
samo pokusavam da odgonetnem koji je razlog vase opsesije i nespremnosti da samo pojedine diktature nazivate pravim imenom.

nisam ja opsenjen bilo kojim režimom, vladarom, sistemom, ideologijom samo nastojim da budem realan.Biti realan znači prvo, da se NOB ne negira iz čisto ideoloških antikomunističkih razloga jer u partizanskom pokretu nisu bili samo komunisti koji su činili svega oko 10% na kraju rata. SKJ kada je brojno bio najmasovniji, neposredno pred raspad , imao je oko 2 miliona članova što je činilo manje od 10% stanovništva SFRJ od oko 24 miliona.Dalje, i Vi znate da u SFRJ nije bila diktatura kao npr. u Albaniji i svim ostalim zemljama lagera, uključujući i sam SSSR, a da ne govorimo o Kini.U čemu Vi zapravo vidite da je SFRJ bila diktatura osim što nije imala višepartijski sistem ali je imala bolji izborni i delegatski sistem gde su građani imali mnogo više načina da utiču na svoje predstavnije koje su izabrali nego što je to čak i sada. Da li su građani kirno živeli i radili-jesu, da li je bio zavidan nivo slobode kulturnog i umetničkog stvaranja, je li narod mogao slobodno da putuje u inostranstvo, na Zapad - jeste, da li je država strogo postupala prema onima koji su nastupali sa pozicija nacionalizma i raspirivanja nacionalne netrpeljivosti i sukoba, jeste. Da li su mnogi današnji književnici, akademici i političari mogli normalno da ser bave svojim poslom_? Pa nije nam valjda cela sadašnja elitaali nastala tek posle izbijanja sukoba, mnogi su bili i ranije, normalno radili i onda se odjednom setili da su doktorske titule , knjievne i druge nagrade dobili u "doba diktature".
SFRJ je od sezdesetih pa nadalje bila krajnje podnosljiva, no i dalje je to diktatura

Pa Vi ste jedan od retkih koji barem jednu činjenicu priznaje ali dodaje da je to i dalje diktatura. Pa objasnite nam šta je to što je SFRJ određivalo kao diktaturu, da li samo to što je popularno isticati averziju prema Brozu?Da je imao toliko protivnika koliko ih se sada hvali da su bili protiv njega pa on ne bi sastavio ni par godina na vlasti.
milisav68 milisav68 00:37 11.07.2010

Re: pratim ove vase napise

. E onda ih zabraniše jer su navodno želeli da dođu na vlast, pa koja partija ne želi da dođe na vlast

Pošto očigledno niste pročitali moj komentar(ili ga ignorišete) o ubistvu ministra policije i stradanju jednog policajca i četiri rudara u Tuzli(a bilo još incidentnih situacija sa žrtvama), ponoviću još jednom:
KPj je osvojila 59 mandata i bila treća stranka po jačini. tačno
Nije ušla u vlast-niko je nije hteo za partnera.
Hteli su vlast po svaku cenu i krenuli sa potezanjem oružja, što je po vama normalno jer jelte bore se za vlast.
Normalna reakcija svake vlasti na to bi bila-zatvor.
Da su bili logori koje vi pominjete, niko od komunista ne bi preživeo.
Nije vlast u kraljevini bila idealna ali ni komunisti nisu birali sredstva da dodju do nje, pa su čak iskoristili II svetski rat da to ostvare.
Posle nije smelo da se skrene sa Titovog puta.

Milan Karagaća Milan Karagaća 01:02 11.07.2010

Re: pratim ove vase napise

KPj je osvojila 59 mandata i bila treća stranka po jačini. tačno
Nije ušla u vlast-niko je nije hteo za partnera.

Zar je trebao parner da bi neko ko je izabran za gradona;elnika bio i imenovan?
Pošto očigledno niste pročitali moj komentar(ili ga ignorišete) o ubistvu ministra policije i stradanju jednog policajca i četiri rudara u Tuzli

Pročitao jesam, a sad da Vam i kažem da je do nemira došlo zbog radničkih štrajkova i teške socijalne situacije a ne da su ih komunisti organizovali da bi uzeli vlast.
Pa evo:
"Husinska buna je oružani otpor rudara rudnika Kreke protiv nasilja organa državne vlasti u toku generalnog štrajka rudara Bosne i Hercegovine, od 21. do 28. decembra 1920. godine, nazvan po rudarskom selu Husino kod Tuzle.
Mada je štrajk izbio zbog vladinog kršenja sporazuma o visini nadnica, koji je ona sama potpisala, proglašen je subverzijom. U njemu je učestvovalo oko 7.000 radnika, a vodila ga je Komunistička parija preko Saveza rudara, na čelu sa Mitrom Trifunovićem Učom.
Rudarske porodice u Brezi, Kreki, Tuzli i Zenici iseljene su iz državnih stanova, a rudari mobilisani. Više od 300 iseljenih rudara iz Kreke, pretežno Slovenaca, povuklo se sa štrajkačkim odborom u Husino i druga sela kraj Tuzle. Njihov otpor vojsci, žandarmeriji i „Narodnoj gardi“, koje su pokušale da strance proteraju, a domaće rudare primoraju da posao, u krvi je ugušen 28. decembra 1920. Poginulo je sedam, a ranjeno više desetina rudara i seljaka. Uhapšeno je oko 400 lica koji su se solidarisala sa štrajkačima. Surovi obračun policije i žandarmerije s rudarima u Bosni i Hercegovini izazvao je opšti revolt i protestne akcije radnika širom zemlje.
Trinaest meseci kasnije husinska buna je dobila epilog u velikom sudskom procesu vođenom u Tuzli u januaru i februaru 1922. Optužnica je teretila 350 rudara, a suđeno je 20-orici učesnika. Jure Kerošević, optužen za ubistvo žandara, osuđen je na smrt vešanjem, a 10 rudara na vremenske kazne od jednog do 15 meseci.
Protiv tog suđenja i za spašavanje Keroševića vođena je u zemlji i inostranstvu akcija solidarnosti, pa su vlasti bile prisiljene da mu zamene kaznu smrti za 20 godina robije."
Nemojte barem Vi da iskrivljujete i povr[no gledate ;injenice.
Da su bili logori koje vi pominjete, niko od komunista ne bi preživeo.

Ne mogu da verujem da Vi ne ynate za logore u kojima je bilo preko 2000 komunista i mnogo nekomunista sindikalaca i radnika u zatvoru.Nemoguće da niste čuli za logor u Bileći i poznatu pesmu "Bilećanka".Kad se drava raspala po kapitulaciji, rasspu[teni su i logori.

ali ni komunisti nisu birali sredstva da dodju do nje, pa su čak iskoristili II svetski rat da to ostvare.

pa da, dogovorili su sa Hitlerom da otpo;ne svestki rat da bi oni do[li na vlast.
Posle nije smelo da se skrene sa Titovog puta

Pa kad baš zapodevate, onda kada su počeli da skreću umesto da održavaju šta je bilo dobro a popravljaju ono loše, sve je otišlo tamo gde je otišlo u tri ... pa se ni 20 godina posle toga ne možemo oporaviti ni ekonomski ni moralno, a nažalost, mnogi teško ili nikako od psihičkih trauma koje su preživeli.A čovek lepo govorio da se ne svađaju, da žive kao ljudi, da sporove rešavaju dogovorom a ne inaćenjem i ratom.Govorio da čuvaju državu i njen građanski karakter izražen u sintagmi bratstvi i jedinstvo , što će reći tolerancija i solidarnost a ne šovinizam i rat.
Covek u belom Covek u belom 02:38 11.07.2010

Re: pratim ove vase napise

Milan Karagaća
A čovek lepo govorio da se ne svađaju, da žive kao ljudi, da sporove rešavaju dogovorom a ne inaćenjem i ratom.Govorio da čuvaju državu i njen građanski karakter izražen u sintagmi bratstvi i jedinstvo , što će reći tolerancija i solidarnost a ne šovinizam i rat.

Zaista tuzno. Mator covek, a veruje u Deda mraza...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana