Sport

Lebron, Majami i “teorija zavere”

Glas Amerike RSS / 11.07.2010. u 05:21

Glasine kažu da su se Dvejn Vejd, Lebron Džejms, Kris Boš I Kris Pol toliko sprijateljili tokom priprema i nastupa američke reprezentacije na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre 2007, a to prijateljstvo dodatno ojačali godinu dana kasnije u Pekingu, kada su povratili izgubljenu zlatnu medalju, da su napravili pakt da jednog dana (u leto 2010) zaigraju zajedno u istom NBA timu (u tom trenutku u opticaju su bili Njujork Niksi, pod uslovom da oslobode dovljno novca ispod “seleri kepa”). Zvuči neverovatno, kao najveća izmišljotina svih vremena, ili … nešto što se 75 odsto ostvarilo u četvrtak uveče …

I njima četvorici bilo je jasno da neće svi zajedno u isto vreme biti slobodni, pošto je Pol u ligu stigao dve godine posle njih, pa njemu ugovor ističe tek 2012. Stoga je plan bio da se prvo sjedine Vejd, Boš I Džejms, a da im se Pol pridruži najkasnije za dve godine. Da li će se ovaj pakleni plan ostvariti u potunosti - teško je reći, ali i ono što se do sada dogodilo zvučalo je kao naučna fantastika pre samo nekoliko dana …

Toliko o “teorijama zavere”, pređimo malo na to kako će se šestogodišnji ugovori Vejda, Lebrona i Boša sa Majamijem odraziti na raspored snaga u NBA ligi. Da li Majami automatski postaje prvi favorit za osvajanje šampionske titule? S obzirom da njih trojica sami ne mogu da igraju, a da je jedini preostali igrač koga Pet Rajli (za sada samo predsednik kluba) i trener Erik Spelstra (uskoro verovatno Rajlijev prvi pomoćnik na klupi) imaju na raspolaganju – Mario Čalmers, i da će ostatak tima verovatno činiti vrlo jeftini i u najboljem slučaju prosečni NBA veterani – odgovor na to pitanje mogao bi da glasi “teško”. Da li će biti zabavno gledati ih – sigurno, ali timova koji mogu da im pomrse račune ima i na Istoku (Boston, Orlando, Čikago, Atlanta …), a pogotovo na Zapadu (treba li podsećati da put do šampionskog prstena i dalje vodi preko Kobija Brajanta i Fila Džeksona, koji kad osvaja titule – uglavnom osvaja tri u nizu).

54817710.jpg 

Pod pretpostavkom da je tvrdnja da se nova “velika trojka” Majamija zaista toliko zbližila u reprezentaciji, “hemija” ne bi trebalo da bude problem. Sva trojica su jasno stavila do znanja da su spremni na žrtvu, bilo da se radi o posedu lopte ili visini ugovora, jer kako kažu ,u reprezentaciji su naučili da kontrolišu želju da preuzmu kontrolu nad utakmicom iz poštovanja prema podjednako talentovanim saigračima, a samim pristankom na manji ugovor pokazali su da im novac nije prioritet. Međutim, kontrolisati instinkte na turniru koji traje dve nedelje i na kome se odigra desetak utakmica nije isto što i činiti isto tokom 82 utakmice u sezoni, plus u plej-ofu. Isto tako, efektivno gledano, bar Boš i Lebron nisu pristali na mnogo manje nego što su mogli da dobiju od svojih klubova. Klivlend je mogao da ponudi Džejmsu skoro 30 miliona više od ostalih tokom šest godina, ali s obzirom da se na Floridi, za razliku od Ohaja ne plaća porez na prihod državi - onda ta razlika neto nije toliko velika. Isti je slučaj i sa Bošom, koji je u Kanadi plaćao ogroman porez na prihod. Praktično, jedini koji se odrekao značajne sume novca jeste Vejd, koji je umesto nekih 125 miliona pristao na navodnih 107.

Na kraju, nekoliko reči o odluci dvostrukog uzastopnog MVP-ja ligaškog dela NBA sezone da napusti tim u kome je proveo prvih sedam godina karijere, i u kome nije uspeo da osvoji titulu. Iako sa aspekta košarke i želje za pobedom niko ne može da ospori odluku Lebrona Džejmsa, iako je to sigurno najbolji potez koji je mogao da napravi, način na koji je saopštio svoje planove bio je vrlo okrutan za navijače Klivlenda, koji mu (neko bi rekao s pravom) to nikad neće oprostiti.

 

S druge strane, iako će u Majamiju tokom narednih šest godina - bez sumnje – osvojiti između jedne i pet šampionskih titula, Džejmsovo NBA nasleđe nikad neće biti ono što je na početku svoje karijere planirao. Neće biti u klasi sa Medžikom Džonsonom, Lerijem B(i)rdom, Majklom Džordanom, pa čak ni Ajzeom Tomasom, koji su svoje timove vodili do nekoliko titula, bez odustajanja i predavanja. Lebron će možda moći da se poredi sa Šakilom O’Nilom, koji je napustio Orlando i otišao u Lejkerse da osvoji tri titule, a zatim još jednu sa Vejdom u Majamiju , ili Kevinom Garnetom, koji je posle decenije bezuspešnih pokušaja u Minesoti, toliko željeni trofej osvojio s Bostonom. Džejms po odlasku iz Klivlenda više ne može da se smatra neprikosnovenim “brojem jedan u ekipi”. Ta titula je u Majamiju već neko vreme rezervisana za Dvejna Vejda, a tako će i ostati narednih sezona. Pa čak i da novo “troglavo čudovište” osvoji i šest titula zaredom, Vejd će i tada imati taj jedan šampionski trofej više!



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

radulence radulence 05:39 11.07.2010

.


three stooges.

enough said.
NNN NNN 09:48 11.07.2010

Munja

Džejms po odlasku iz Klivlenda više ne može da se smatra neprikosnovenim “brojem jedan u ekipi”. Ta titula je u Majamiju već neko vreme rezervisana za Dvejna Vejda, a tako će i ostati narednih sezona.
Meni se oduvek (mnogo) više sviđao Vejd, tako da mi je ovo potpuno normalno. Na neki način Vejd ih je doveo u Majami.
A bilo bi lepo da nekako dođe i Miličić tamo, pa da imaju 4/5 prvih pikova sa najjačeg drafta u 21. veku (i 2. najjačeg ikad)
mostarac mostarac 12:56 11.07.2010

Re: Munja

Zbog cega Milicic nije uspio.
Necu da kazem da je propao, ali nije dao ni 10% od onoga sto se od njega ocekivalo.
milisav68 milisav68 17:50 11.07.2010

Re: Munja

mostarac
Zbog cega Milicic nije uspio.
Necu da kazem da je propao, ali nije dao ni 10% od onoga sto se od njega ocekivalo.

Zato što je svojeglav, i zato što je pomislio da kao drugi pik na draftu treba odmah da bude zvezda tima.
A koliko mu fali kućnog vaspitanja govori i to što se nije udostojio da pozove selektora Ivkovića i da kaže zašto može/ne može da dodje na pripreme, niti se pojavio na zakazanom okupljanju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana