Biz

Most na reci Cam

Dušan Dobromirov RSS / 16.07.2010. u 21:47
      Insprisan nedavnom posetom Kembridžu, rešio sam da napišem post posle duže pauze. Nažalost, dužina boravka u Kembridžu (samo 5 dana) ne može mi poslužiti kao izgovor za odsustvo sa bloga B92. Mada je razlog posete bio posao, bilo je dovoljno vremena za obilazak znamenitosti i uživanje u atmosferi ovog Harry Potter-ovskog univerzitetskog centra. Jedna od značajnijih znamenitosti Kembridža je svakako „King's College" (na slici), koji je osnovao Henry VI davne 1441. godine. Jedan od poznatijih bivših studenata ovog koledža je John Maynard Keynes, čiji je rad ponovo postao veoma aktuelan poslednjih godina.
 

      Kejnzijanska teorija u makroekonomiji se bazira na tvrdnji da država mora da interveniše kako bi ublažila delovanje ekonomskih kriza koje se periodično javljaju usled poslovnog ciklusa. Teorija je bila opšteprihvaćena tokom trajanja Bretton Woods sporazuma, do 1971. godine. Usled delovanja poslednje velike finansijske krize, Kejnzijanska teorija ponovo dobija na značaju i mnoge države počinju da finansijski (fiskalno) stimulišu ekonomiju kako bi se prebrodila kriza. Finansijska intervencija ima dva moguća modela: povećanje poreskih stopa ili zaduživanje države i korišćenje tih sredstava kako bi se podstakla potrošnja. Najznačajniji zagovornik modela povećanja poreza i korišćenja tako prikupljenih prihoda za finansijski stimulans privredi je Nemačka. Isti model je preuzela i Velika Britanija, posle formiranja konzervativne vlade Dejvida Kamerona. U prethodnom periodu, za vreme laburističke vlade Gordona Brauna, Velika Britanija se, kao i SAD, zaduživala emitovanjem državnih obveznica kako bi stimulisala potrošnju. Ovde se jasno vidi da će model prikupljanja sredstava za stimulisanje privrede zavisiti i od političkog opredeljenja vladajuće većine u nekoj državi. Levo orijentisane partije na vlasti će pozajmljivati novac a desno orijentisane vlade će podizati poreze. Podizanje poreskih stopa nije politički popularno, dok prodaja državnih obveznica izaziva inflaciju i dugoročne budžetske probleme (pozajmljen novac se nažalost mora vratiti, sa kamatom). U oba slučaja, povećana potrošnja i potražnja za robom i uslugama bi trebale da podstaknu rast privredne aktivnosti i to bi dalje trebalo da doprinese ekonomskom rastu i izlasku iz krize.


      Kritičari Neo Kejnzijanskog modela ukazuju na probleme koji se javljaju usled državne intervencije kao što su: inflacija, smanjenje privatnih investicija, nepravedna raspodela finansijskih sredstava i kratkoročno delovanje mera. Inflacija dolazi usled finansijskih injekcija privredi koje utiču na povećanje monetarne mase. Posebno su ozbiljne posledice inflacije u slučaju zaduženja putem državnog duga. Privatne investicije su manje jer investitori ne mogu konkurisati državi, koja ne investira po tržišnim kriterijumima. Nepravedna raspodela državnih stimulativnih sredstava se javlja usled načina distribucije finansijskih injekcija. U mnogo slučajeva su se sredstva namenjena ozdravljenju ekonomije, u vidu raznih bonusa, slile u privatne džepove. Kratkoročno delovanje mera je posledica ograničenja koje nameće državni budžet. Država ne može dugoročno finansirati potrošnju već samo dok se ne postignu željeni efekti i prebrodi kriza. Kada su Kejnza pitali zašto uvek posmatra stvari kratkoročno, lakonski je odgovorio: „dugoročno-svi smo mrtvi".


      U slučaju Srbije, primenjivani Kejnzijanski model se bazira na potrošnji prihoda od privatizacije i prodaje deviznih rezervi (što je jedan vid zaduživanja). Nekoliko puta se u javnosti pojavila ideja o povećanju PDV-a ali je ideja ekspresno odbijena. Ovo bi se moglo uzeti kao dokaz da je u Srbiji na vlasti levičarska vlada, mada postoji kritika da je leva orijentacija vlade deklarativne prirode. Pored navedenih loših implikacija Kejnzijanskog modela uopšte, u slučaju Srbije postoji još par posebnih problema. Problem predstavljaju loši mehanizmi stimulisanja privrede pa se o infrastrukturnim projektima puno priča a malo se na njima radi. Posebno me zabavljaju razne „strategije" razvoja u koje država ulaže kao na primer: razna skijališta (na žalost, potreban je redovan sneg) i najnovija ideja nastala u vrhuncu euforije svetskog fudbalskog prvenstva o ulaganju u fudbalsku infrastrukturu („tu smo jaki,bićemo prvaci, to nam je šansa"). Loši mehanizmi distribucije pojačani su izrazito visokim stepenom korupcije što predstavlja osnovni problem društva (e tu smo stvarno jaki). Na CPI listi za 2009. godinu Srbija zauzima visoko 83. mesto, pa je lošije plasirana od Svazilenda i Trinidada i Tobaga. E kada bismo mogli da to iskoristimo kao komparativnu prednost.

      Neko će se zapitati a šta je sa tržištem. U prethodnim postovima sam pokušavao da se bavim lokalnim tržištem kapitala a sada, ostaje nam da se nadamo da će se neko u vladi setiti tržišne privrede i ostalih utopija. Do tada nam preostaje čudesni svet mašte Harry Potter-a.

King
King's College

Atačmenti



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 22:18 16.07.2010

Prvi :)

Dobro nam se povrnuli na blogistan :)
nim_opet nim_opet 22:19 16.07.2010

Pa jel bas mora 'Most na reci "Cam" '?

Ako je u tekstu Kembridz, onda je i u naslovu reka "Kem", ovako ispade da je most na nekoj reci Cam (po imenu, reka ispade negde u Istocnoj Aziji).
Dušan Dobromirov Dušan Dobromirov 22:29 16.07.2010

Re: Pa jel bas mora 'Most na reci "Cam" '?

U pravu ste.
Dr M Dr M 22:44 16.07.2010

Re: Pa jel bas mora 'Most na reci "Cam" '?

Pa jel bas mora 'Most na reci "Cam" '?


Ili, da se jos vise priblizi ovim prostorima,

"Na Kemu cuprija"..
talicni talicni 22:49 16.07.2010

Dobro primeceno

U slučaju Srbije, primenjivani Kejnzijanski model se bazira na potrošnji prihoda od privatizacije i prodaje deviznih rezervi (što je jedan vid zaduživanja).


Najveci problem je sto ponestaje preduzeca koja se mogu prodati.
radulence radulence 02:25 17.07.2010

.

„dugoročno-svi smo mrtvi".

ovo sam razumeo.

chitam dalje....
filantrop filantrop 09:31 17.07.2010

Jedno glupo pitanje

Najznačajniji zagovornik modela povećanja poreza i korišćenja tako prikupljenih prihoda za finansijski stimulans privredi je Nemačka.

Uopste ne mislim da sam pametan kao Nemacka (zapravo sam pametniji) ali..

ako se povecaju porezi stanovnistvu, pri nepromenjenoj plati, dovodi do smanjenja kupovne moci ne?
dakle ostaje manje para za potrosnju tj. kupovinu jer se vise platio porez.

U slucaju manje potrosnje, preduzeca, koja [roizvode robu za potrosnju, smanjuju svoju proizvodnju ili se zatvaraju jer ne mogu da prodaju (inace idu u gubitak) a radna snaga postaje visak, tj. stvara se nezaposlenost.
Nezaposleni ne placaju nikakav porez naprotiv, traze od drzave razne beneficije za nezaposlene, dakle trosak na budzet a ostali zaposleni moraju da izdrzavaju i nezaposlene i da placaju povecan porez. Zar se na ovaj nacin ne smanjuje osnov za ubiranje poreza (za sve ostale potrebe pa i za stimulisanje privredne aktivnosti)?

A povecanje korporativne poreske % dovodi do povecanja cena proizvoda (proizvodjaci podignu cene za povecanje poreza) pa se opet kupuje manje, pa se opet smanjuje proizvodnja ili se preduzeca zatvaraju pa opet nezaposljenost i gornji pasus.

Drugo,
zar Nemacka vec nema izuzetno visoke poreze?
Dušan Dobromirov Dušan Dobromirov 10:01 17.07.2010

Re: Jedno glupo pitanje

Pitanje uopste nije glupo. U potpunosti ste u pravu.

Klasican Kejnzijanski pristup bi u situaciji krize isao na smanjenje poreza. Poreske stope tu sluze kao instrument uticaja na poslovni ciklus, pa se u krizi one smanjuju a povecavaju kada kriza prodje.

Nemacka ne zeli da se zaduzuje jer je svesna da to dugorocno vodi u probleme sa inflacijom ili sa drzavnim dugom (Grcka). Zbog toga se opredeljuje na "stezanje kaisa" kako bi imala sredstava za neophodne intervencije.

Ja licno, jos uvek nisam u potpunosti izgubio veru u slobodno trziste i monetarni model. Prema monetarnom modelu, na poslovne cikljuse se utice merama monetarne politike, ali su efekti delovanja sporiji (ali i dugorocniji). Mislim da su problemi nastali zbog nedostatka adekvatne striktnije regulative trzista.

U svakom slucaju, ne postoji idealno resenje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana