Život

Palimpsest

mikele9 RSS / 18.07.2010. u 18:32

CiceroPalimsest.jpg 

 

Grešite! Moj pokojni otac se zvao Dragan. Uostalom ni prezime koje ste mi rekli ne znači mi ništa. Odrastao sam ovde u Buenos Airesu. Rodio sam se u Beogradu 28. Februara hiljadu devetsto šezdeset pete, tako da su me kao sasvim malu bebu, mama me je sve vreme držala u naručju, doveli u Argentinu, moju jedinu domovinu.

 

Tata je prvih nekoliko godina radio kao tehnički crtač ali su kasnije jedan njegov prijatelj Nemac i on, otvorili sopstveni arhitektonski biro. Tata se specijalizovao za unutrašnju arhitekturu i tokom vremena je postao veoma tražen u najvišim krugovima. Kada biste videli kuću u kojoj živim i vrtove oko nje, lako biste shvatili kako mu je dobro išao posao. Na žalost i on i mama su stradali u saobraćajnoj nesreći pre devet godina.

 

Ja sam takođe završio Arhitekturu i nastavio tatin posao. Imam četrdeset tri, uskoro ću napuniti četrdeset četiri godine. Oženjen sam i imam dve ćerke. Molim? Da baka je dolazila, ustvari poslednje godine svog života je provela živeći s nama. Ne, nikada mi nije ništa rekla o tome. Rekla je njemu? Ne, ne verujem! Pa zašto me nije potražio kada je saznao za mene? Baka ga je zaklela!? Zašto mi sve to pričate? Ne želim da ga vidim, ne želim nikakav kontakt sa njim! I zaista vam ne verujem ni reč. Ni mama ni baka mi nikada nisu pričale o njemu, prvi put sada od vas čujem za njega. Zar i vama to ne zvuči u najmanju ruku nesuvislo? I otkud vi to znate? Vi brat moje mame? Molim vas da me ostavite na miru. Uostalom moja mama je bila jedinica. Znam da su se razveli i da je deda živeo u Beogradu, mama mi je nešto malo ispričala kada se vratila sa njegove sahrane ali nije spominjala nikakvog brata. Znači vi ste mi ujak? Moja pokojna mama i vi imate istog oca?! Recimo da je tako, ali zašto bi moja baka kojoj vi niste ništa, baš vama ispričala ovu fantasmagoričnu priču? Da li ste svesni kakvu i koliku zbrku pravite u mojoj glavi? Kada ste ga poslednji put videli? Niste ga ni upoznali? Idite molim vas, pa o čemu mi pričamo, o duhovima? Dobro, ispričajte mi sve polako i razumljivo, to što vam je moja baka poverila. I kako ste uopšte došli u kontakt sa mojom bakom? Baka vam je to ispričala posle sahrane, a mama, je li i ona bila prisutna? Jeste! Kažete da je baku grizla savest što je mamu u četvrtom mesecu trudnoće odvela u Beograd kod dede i tu je ostala dok me nije rodila a njemu nije rekla ni reč. Nije ni mama.

 

Zar mu nije bilo čudno kad je moja mama naprasno nestala bez traga? Jeste! A, i baka je ostala u Beogradu dok se nisam ja rodio. A posle? Pustila je da prođe dvadeset godina i da mu onda kaže? Da li se on raspitivao za mamu kad se baka vratila iz Beograda? Ispričala mu je da se mama razbolela i da je morala da je odvede u Beograd kod dede koji je imao veze i poznavao najbolje lekare? Bio je mlad, ma nemojte, bili su mladi oboje, imali su nepunih devetnaest godina. Kažete htela je da je zaštiti pošto abortus nije dolazio u obzir.

 

A kako je i gde upoznala mog tatu, čoveka kojeg sam celog svog života do njegove smrti zvao tata? Ne! Bolje je da mi ne kažete, ispašće da je to bio dogovoreni brak, da je tata pristao da uzme mamu sa tek rođenim detetom i da me prizna kao svog sina!? Moj otac je bio divan i nesebičan čovek. I sada se sećam ljubavi koju mi je iskazivao. Bio je duša od čoveka, ne sećam se da je ikada povisio ton svog glasa, bez obzira o čemu se radilo. Bio je smiren, pametan, vrhunski stručnjak i voleo je mamu i mene. A šta radi, čime se bavi taj takozvani moj pravi otac? Umetnik! I gde živi, ima li porodicu? U Beogradu i ima sina. Koliko godina ima taj moj navodni brat? Trideset tri. Bože! Čak i da ste mi ispričali suštu istinu, ja ne mogu niti želim da iz osnova menjam svoj život.

 

Najbolje je da sve ostane tako kako je, mada će mi odsada biti teško da normalno nastavim da živim i da ne mislim na sve što ste mi ispričali. I šta ste postigli svojom pričom? Vi ste mi navodno ujak, on živi sa porodicom u Beogradu i ne pokazuje želju da me potraži i pronađe. A kako ste me vi pronašli? A da. Baka vam je sigurno posle sahrane....I nije vas mrzelo da dođete na drugi kraj sveta da me potražite. Ne, ne mogu da pređem na ti sa vama, pa ja vas prvi put vidim. Koje godine ste rođeni? Hiljadu devetsto šezdesete! Pa vi ste dragi moj ujače stariji od mene samo pet godina! A on? Rođen je iste godine kao moja mama? Kako su se slagali i da li su se voleli? Molim vas! Ko ste vi, jedan meni nepoznat čovek koji me pita da li su se moji roditelji voleli. Ni na kraj pameti mi ne pada da o tome pričam sa vama. Da li je mama ponekad bila setna, pa vi zaista preterujete! Uostalom ko od nas nije u pojedinim trenucima svog života bio setan ili tužan ali to nikako ne znači da je moja mama mislila na njega. Dobra stvar u svemu je ta što ste mi sastanak i viđenje zakazali u kafeu, što mi niste došli na vrata. Hvala vam zbog toga. Uzbunili biste mi porodicu. Iako u kući govorimo španski, moja žena i ćerke razumeju srpski i ko zna na šta bi sve ovo ispalo? Koliko shvatam stvari ostaju Status Quo? Ili ste došli čak iz Beograda da bi me nagovorili da ja njega potražim. U tome je stvar dakle! Zašto ga vi niste upoznali, živite u istom gradu? Izvršavate bakinu volju! Da je moja baka to želela, govorila bi mi o njemu ili bi mi bar ostavila pismo. Sve to meni liči na nekakvu srpsko-crnogorsku Borhesovštinu. Da se dogovorimo. Vi ste meni ispričali to što ste imali, saslušao sam vas i sada hajde da se lepo rastanemo i da se nikada više ne vidimo.



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 18:59 18.07.2010

paralelni zivot

isprepletan, a nedodirljiv vidljivo do ulaza neochekivano otvorenog!

gordanac gordanac 19:07 18.07.2010

pitanje:

Ne uspevam da razumem vezu između naslova i teksta, pa pitam - ima li je i ako ima gde je?
Naime, koliko znam, reč palimpsest potiče od:
παλιν + ψαω
i vezuje se za Cicerona (odnosno običaj da se tekstovi pišu i brišu na istoj podlozi, uglavnom tako da i prethodni ipak bude vidljiv), odnosno, u širem smislu za nešto sa mnogo slojeva, ili za - recikliranje.
Da li je u tom kontekstu upotrebljena i za naslov?
Ako jeste - zašto? Šta to "propuštam" pri čitanju, ha?
(ako je očigledno samo ja "ne dobacujem", ondaK i ne zaslužujem odgovor, ali šta ću kad sam - radoznala )
angie01 angie01 19:38 18.07.2010

Re: pitanje:

ja sam shvatila tako-shto postoji pricha pre priche a da su povezane-deshavenje pre rodjenja deteta, za koje on ne zna, a ima veze sa njim i njegova znana pricha u Argentini-znachi pricha preko priche=palimpsest!
mikele9 mikele9 20:03 18.07.2010

Re: pitanje:

ali šta ću kad sam - radoznala

Curiosity kill the cat, šalim se, i sam sam radoznao i to smatram vrlinom.
Znam i ja dobro šta je palimpsest. Ovde je kao naslov upotrebljena zbog bar dva sloja priče. Možda je neodgovarajuće, neprecizno, bez veze...ali palo mi na pamet
gordanac gordanac 20:31 18.07.2010

: pitanje:

mikele9
ali šta ću kad sam - radoznala

Curiosity kill the cat , šalim se, i sam sam radoznao i to smatram vrlinom.
Znam i ja dobro šta je palimpsest. Ovde je kao naslov upotrebljena zbog bar dva sloja priče. Možda je neodgovarajuće, neprecizno, bez veze...ali palo mi na pamet

Aha.
OndaK - mea culpa.
Zato što mislim da se za životne priče taj izraz jednostavno ne može upotrebiti, to su priče (bilo koje i bilo čije i bilo kakve) u kojima se ništa ne može brisati, samo se može dopisivati, i uvek je sve - tu, stalno, tako ja mislim.
Imamo skroz različit ugao gledanja, očigledno, ukapirala sam i po citiranju čuvene izreke o "radoznalosti koja je ubila mačku" - u mom univerzumu ta je izreka POZIV na radoznalost, a ne UPOZORENJE da se ne bude radoznao, zato što mačka ima devet života, i ja je čitam da baš zato nije slučajno izabrana za izreku, meni nosi poruku da se uvek ima vremena da se bude radoznao (a sasvim se malo njih sa mnom u takvom "uglu gledanja" - složilo, naravno :)).

mikele9 mikele9 20:39 18.07.2010

Re: : pitanje:

meni nosi poruku da se uvek ima vremena da se bude radoznao (a sasvim se malo njih sa mnom u takvom "uglu gledanja" - složilo, naravno :)).

Curiosity kill the cat , šalim se, i sam sam radoznao i to smatram vrlinom.
JJ Beba JJ Beba 22:55 18.07.2010

Re: : pitanje:

"radoznalosti koja je ubila mačku" -

cleaning windows
....
I heard Leadbelly and Blind Lemon
On the street where I was born
Sonny Terry, Brownie McGhee,
Muddy Waters singin' "I'm A Rolling Stone"
I went home and read my Christmas Humphreys' book on Zen
Curiosity killed the cat
Kerouac's "Dharma Bums" and "On The Road"

What's my line?
I'm happy cleaning windows
Take my time
I'll see you when my love grows
Baby don't let it slide
I'm a working man in my prime
Cleaning windows

....
myredneckself myredneckself 23:51 18.07.2010

Re: pitanje:

Znam i ja dobro šta je palimpsest. Ovde je kao naslov upotrebljena zbog bar dva sloja priče.

Palimpsest!
Kako je lepa ta reč i kao metafora za mnoge stvari i pojave, kad o njoj dublje razmišljaš!
Zamisli onu traku na pisaćoj mašini, koja se rasušila i ne može više da se kuca po njoj. I odbaciš je. Koliko li je tu reči prekucano jednih preko drugih!? Moja stara pisaća mašina stoji u svom koferčetu, u nekom budžaku, i još ima tu svoju suvu staru traku. Znam da je nisam izvadila. Ko zna posle toliko godina kakve sve informacije, reči, tajne, ta traka krije!?
Jelica Greganović Jelica Greganović 07:46 19.07.2010

Možda

običaj da se tekstovi pišu i brišu na istoj podlozi,

je odgovor u tome da se u ovoj priči život piše i briše na istoj podlozi.
mikele9 mikele9 08:48 19.07.2010

Re: pitanje:

ja sam shvatila tako-shto postoji pricha pre priche a da su povezane-deshavenje pre rodjenja deteta, za koje on ne zna, a ima veze sa njim i njegova znana pricha u Argentini-znachi pricha preko priche=palimpsest!

Tako sam nekako i zamislioangie01
mikele9 mikele9 08:52 19.07.2010

Re: : pitanje:

I went home and read my Christmas Humphreys' book on Zen

Kerouac's "Dharma Bums" and "On The Road"

Raznežila si me Bebo
mikele9 mikele9 08:55 19.07.2010

Re: pitanje:

Koliko li je tu reči prekucano jednih preko drugih!? Moja stara pisaća mašina stoji u svom koferčetu, u nekom budžaku, i još ima tu svoju suvu staru traku. Znam da je nisam izvadila.
Ko zna posle toliko godina kakve sve informacije, reči, tajne, ta traka krije!?

Kao i uvek, umno, lucidno, palimpsestski
mikele9 mikele9 08:58 19.07.2010

Re: Možda

je odgovor u tome da se u ovoj priči život piše i briše na istoj podlozi.

A vidljivo je i napisano i izbrisano i rečeno i neizgovoreno...sve je na istoj životnoj podlozi
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:02 19.07.2010

Re: Možda


sve je na istoj životnoj podlozi

To je ekonomično i ekološki prihvatljivo, da se ne troši previše životnog mat'rijala.
mikele9 mikele9 14:19 19.07.2010

Re: Možda


sve je na istoj životnoj podlozi

To je ekonomično i ekološki prihvatljivo, da se ne troši previše životnog mat'rijala.

Mora da se temperatura spustila na 29 stepeni kad smože snage da se pozabaviš ekonomijom i ekologijom tz životnog materijala
Vse najbolše tebi i tvojoj družini
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:43 19.07.2010

Re: Možda

Mora da se temperatura spustila na 29 stepeni

Jeste, ne mož da veruješ kako je lepo kad može da se diše...kako čoveku malo treba da bude srećan...
Fala
sesili sesili 19:19 18.07.2010

Život

Poneka vrata zaista ne treba nikada otvarati! Sruši se život u trenu. Ništa nije kao pre. Kao i život, lepa i tužna priča.
mikele9 mikele9 09:02 19.07.2010

Re: Život

Život
Poneka vrata zaista ne treba nikada otvarati! Sruši se život u trenu. Ništa nije kao pre. Kao i život, lepa i tužna priča
.
Draga Sesili, život se i rađa i ruši u trenu, vrata se često i bez naše volje ili namere otvaraju i mi ustreptalog srca, uplašeni ali i radoznali virimo kroz njih
stasava stasava 20:19 18.07.2010

BsAs

O, kako sam slaba kad se pomene Argentina i BsAs, najlepsi grad na svetu , u kojem sam prozivela dve godine. Za mene je sustina price u tome.
mikele9 mikele9 09:04 19.07.2010

Re: BsAs

O, kako sam slaba kad se pomene Argentina i BsAs, najlepsi grad na svetu , u kojem sam prozivela dve godine. Za mene je sustina price u tome.

Zavidim ti! Ja ga poznajem i volim samo kroz Borhesa
mlekac mlekac 20:52 18.07.2010

Zivot pise romane

a ponekad i trilere - je li tako?

Teska prica ispricana lako i jednostavno.

Po obicaju, preporuka!

Hvala, Mikele
mikele9 mikele9 09:07 19.07.2010

Re: Zivot pise romane

Zivot pise romane
a ponekad i trilere - je li tako?
Teska prica ispricana lako i jednostavno.

Tako je Mlekac uz dodatak da mi svojim postupcima pomažemo životu u pisanju
mlekac mlekac 10:25 19.07.2010

Re: Zivot pise romane

mikele9
Zivot pise romane
a ponekad i trilere - je li tako?
Teska prica ispricana lako i jednostavno.

Tako je Mlekac uz dodatak da mi svojim postupcima pomažemo životu u pisanju

Vazda i svagda! (Sto volem da izvucem ove arhaicne reci)

Ali, s druge strane, bilo bi dosadno da je sve predvidljivo i ocekivano, zar ne?
mikele9 mikele9 12:22 19.07.2010

Re: Zivot pise romane

Vazda i svagda! (Sto volem da izvucem ove arhaicne reci)

Vazda bilo i svagda će biti
Ali, s druge strane, bilo bi dosadno da je sve predvidljivo i ocekivano, zar ne?

Dosada bi nas izbrisala kao gumicom
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 02:56 19.07.2010

Pakost ili...?

Majstore, ako je ovo samo prica - dobro si je sklopio. Ako je ovo prica iz zivota - isto. Ne znam ima li te negde u njoj, ne znam ni u kojoj bi vezi bio sa akterima, ne bih da povredim bilo koga ali preci i ulicu a ne pola sveta da se u neciji zivot unese tolika zbrka, to mi lici na malo vise od obicne pakosti. Hebiga. Promeniti nekom zivot na nesto bolje, bilo bi plemenito. Otici da bi nekom rekao da je jos pre nego se rodio sutnut kao prazna konzerva - nije lepo. Da bi sebe osloodio grize savesti? Nekada se moramo nauciti i sa tim da zivimo. U svakom slucaju dostojno Borhesa.
mikele9 mikele9 09:16 19.07.2010

Re: Pakost ili...?

Majstore, ako je ovo samo prica - dobro si je sklopio. Ako je ovo prica iz zivota - isto. Ne znam ima li te negde u njoj, ne znam ni u kojoj bi vezi bio sa akterima, ne bih da povredim bilo koga ali preci i ulicu a ne pola sveta da se u neciji zivot unese tolika zbrka, to mi lici na malo vise od obicne pakosti. Hebiga. Promeniti nekom zivot na nesto bolje, bilo bi plemenito. Otici da bi nekom rekao da je jos pre nego se rodio sutnut kao prazna konzerva - nije lepo. Da bi sebe osloodio grize savesti? Nekada se moramo nauciti i sa tim da zivimo. U svakom slucaju dostojno Borhesa.

Priča je iz života i fikcija. Ima me i nema u priči. Nema u postupku ni trunke pakosti, samo ispunjavanje amaneta ma kako to surovo izgledalo. Hvala na komplimentu.
radulence radulence 03:31 19.07.2010

'

hm.
a da nije to mozda
u stvari on
njegov otac
doshao da ga vidi?

a pitanje i dalje visi u vazduhu:

da li je mama ponekad bila setna?
buba_truba buba_truba 08:54 19.07.2010

Re: '

radulence
hm.
a da nije to mozda
u stvari on
njegov otac
doshao da ga vidi?

radulence, evo ti 1 za pažljivo čitanje!

Koje godine ste rođeni? Hiljadu devetsto šezdesete! Pa vi ste dragi moj ujače stariji od mene samo pet godina!
mikele9 mikele9 09:26 19.07.2010

Re: '

hm.
a da nije to mozda
u stvari on
njegov otac
doshao da ga vidi?

Neću te ocenjivati, buba_truba ti je već dala keca
a pitanje i dalje visi u vazduhu:
da li je mama ponekad bila setna?

Jeste, često, uostalom kao i veliki deo čovečanstva
radulence radulence 13:15 19.07.2010

Re: '

e pa
ovaj chitalac je pazljivim chitanjem
zakljuchio sledece:
1. da je u toj prichi sve istina, pricha bi ostala konfuzna i bez poente
2. da se u toj prichi nalazi i jedna jedina mala laz, pricha bi postala zanimljiva i dobila na smislu.
3. otac je umetnik rodjen '46.

ti sastojci se stave na lagano krchkanje
zatim se kao zachin
doda malo chitalachke slobode
promesha
i zakljuchi da je upravo taj momenat:

Koje godine ste rođeni? Hiljadu devetsto šezdesete! Pa vi ste dragi moj ujače stariji od mene samo pet godina!


u stvari laz.

pitanje 'da li je majka bila setna?'
onda moze natenane da se konzumira. :)

eto
tako.
je to ovde.
odavde. :)
mikele9 mikele9 13:34 19.07.2010

Re: '

e pa
ovaj chitalac je pazljivim chitanjem

Koje godine ste rođeni? Hiljadu devetsto šezdesete! Pa vi ste dragi moj ujače stariji od mene samo pet godina!


u stvari laz.

pitanje 'da li je majka bila setna?'
onda moze natenane da se konzumira. :)

eto
tako.
je to ovde.
odavde. :)

Radulence, pažljivi čitaoče, morao si da pročitaš po drugi put, hvala ti zbog toga. Šta je istina a šta fikcija, konzumiranje natenane majčine setnosti...ostavljam tebi na volju, odluči ili ne odlučuj šta ćeš...tako, odatle
kukusigameni kukusigameni 08:43 19.07.2010

Mozda gresim...

ali meni je fenomenalna prva rec ove price. Gresite! Nije ni pocelo pripovedanje, a vec neko gresi. Sve price (mozda i zivot) nastaju iz neke greske. Pomislio sam: Evo ga Mikele, krece kao omiljeni mu Tabuki, bolje od Tabukija. Nije Pereira tvrdi da... nego: Gresite!
Nedostajala mi je ta rec dok sam citao sledece. Ali nema veze... Gresite me je uvek cekala na pocetku ove price. Tako precizna rec na samom pocetku govori i najavljuje da u prici svaki lik, cak i oni samo pomenuti Grese. I samim tim, naslov ove price ja fantastican, jer daje nadu da ti isti likovi (cak i posthumno) imaju sansu da budu "podloga" po kojoj ce se pisati nove i nove price jer, uvek ce ispred svake od njih stajati: Gresite!
Svaka ti cast!
Pozdrav!
mikele9 mikele9 09:30 19.07.2010

Re: Mozda gresim...

Tako precizna rec na samom pocetku govori i najavljuje da u prici svaki lik, cak i oni samo pomenuti Grese. I samim tim, naslov ove price ja fantastican, jer daje nadu da ti isti likovi (cak i posthumno) imaju sansu da budu "podloga" po kojoj ce se pisati nove i nove price jer, uvek ce ispred svake od njih stajati: Gresite!
Svaka ti cast!
Pozdrav!

Odlično razmišljanje i lepo sročeno. S pažnjom si pročitao tekst, hvala ti
jasnaz jasnaz 19:51 19.07.2010

......... nema brisanja

mikele9 mikele9 21:02 19.07.2010

Re: ......... nema brisanja

......... nema brisanja

secrets and lies...or silence.

Ja sam za pisanje,
jedno preko drugog
stalno
uvek
bez laži
ma koliko
ne
bilo
lako
i jednostavno
margos margos 22:33 19.07.2010

Joj bre!

Ja tako detinjasto reagujem na ovakve priče, da sam samoj sebi smešna. :)
Jednom, bila sam jako mala, tata se negde zadržao i kad je došao, raspoložen, u šali je rekao da je bio kod druge ćerke, pa krenuo da objašnjava kako je ona lepa i ima kikice kao i ja i da nosi narodnu nošnju i opančiće i svašta nešto je napričao... a ja se zaledila. Posle se ispostavilo da je bio u restoranu ''Japanska ruža'' (sećaš se toga sigurno:) ) i tamo su bile konobarice u nošnjama i neka devojčica mojih godina koja se tati dopala, pa se on tako neslano našalio. Jedva me ubediše i jedva mu oprostih...
Šta li bi tek bilo da je bila istina?
mikele9 mikele9 22:46 19.07.2010

Re: Joj bre!

Joj bre!
Ja tako detinjasto reagujem na ovakve priče, da sam samoj sebi smešna. :)
Šta li bi tek bilo da je bila istina?

Šta da ti kažem Margita, život i fikcija su nerazmrsivo isprepletani, mož' da bidne al' ne mora da znači
A ja pišem li pišem, davno sam opomenuo čitaoce mojih tekstova da volim da iznenađujem prvo sebe a onda i sve (njih) ostale

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana