Istorija| Porodica| Putovanja| Umetnost

Ko smo mi da o tome raspravljamo

nova_slika_srbije RSS / 21.07.2010. u 19:21

     Prava dinastija, porodica Boromeo, vodi  poreklo iz 15. veka kada je Vitaliano I, rizničar milanskog vojvode, počeo da se bogati i  prikuplja veliku imovinu. Tokom  16. veka, veliki  deo današnje severne i centralne  Italije bio je poznat kao država Boromeo, a porodica je imala potpunu političku i  vojnu moć. U centralnom delu ovog feuda,  nalazi se jezero Mađore koje ne predstavlja samo geografsko-strategijsku tačku smeštenu između Alpa i  Lombardije, već je to predeo koji svojom lepotom oduzima dah, sa svojim azurno-plavim vodama i  bujnim zelenilom, okružen planinskim vrhovima prekrivenim snegom.

     Ostrvo Bela,  ukupne površine koja meri manje od jednog jutra, nekada je bilo samo neplodni brežuljak sa oštrim stenama. Ali, kroz predivnu kombinaciju mašte, rada i  bogatstva, porodica Boromeo ga je tokom 16. veka pretvorila u malu, ali prelepu fantaziju. U palati sazidanoj od sivog kamena nalazi se dom izvanredne kolekcije slika, medjutim pravu atrakciju već dugo predstavlja vrt, niz od 10 terasa koje se uzdižu kao piramida i  koje su akcentovane statuama, nišama, šiljatim vrhovima i  drugim ukrasnim formama. Priznat kao remek delo baroknog dizajna vrtova, ova veličanstevena  tvorevina  je još uvek neverovatno dobro očuvana.

      Vekovima je ostrvo Bela bilo obavezna stanica za aristokrate na njihovim velikim putovanjima, a na ostrvu su se skupljali i  umetnici i  pisci. Edit Varton je 1904. godine posvetila celo jedno poglavlje u  njenom delu “Vile Italije i  njihovi vrtovi” (nedavno ga je opet objavila izdavačka kuća Ricoli ), baš ovom imanju. Dok mu je ispevala  hvale, takođe je zabeležila i promenu u preovlađujućem mišljenju tog doba. Početkom 17. veka putnici su bili “jednoglasni u svojoj ushićenosti ostrvom”, pisala je, videći ga kao uzor “smelo preobražene prirode”. Međutim, sredinom 18. veka, moda engleskih prirodnih vrtova navela je mnoge posetioce , koji su bili u potrazi za, kako je to Vartonova podrugljivo rekla, “ tobožnjim gotskim ruševinama”, da imanje smatraju previše veštačkim. Vartonova je došla do zaključka da su Boromejski vrtovi –“usidreni u jezeru snova”- bili tako  neobični da bi ih trebalo porediti sa renesansnom poezijom, ne baštovanskim delom.

      U vreme Vartonove, ugledni posetioci bi samo morali da časte glavnog baštovana i mogli bi da uživaju u šetnji imanjem. Danas, turisti stoje u redovima tokom letnjih meseci da bi kupili karte koje im omogućavaju da udju u vrtove – po kojima  još uvek šetaju beli paunovi, kao porodično obeležje, - kao i  u zvanične prostorije palate. Međutim, tri sprata zgrade  su u potpunosti privatna, kao i ozidani vrt kome ima pristup samo porodica. Turisti retko mogu da naruše mir svakodnevnog života porodice Boromeo. “ Mi ne vidimo turiste”, kaže princeza Bona Boromeo. “Vrlo smo organizovani”.

     Rođena u Milanu u bogatoj porodici, princeza se  pokazala kao model prave vlastelinke. “To nije teret, uživam u tome”, priča o odgovornostima vođenja imanja. “Uvek ima nešto da se obnovi, nešto da se uradi”. Iako je ostatak porodice prisutan dok razgovaramo, ona je očigledno imenovani predstavnik.

     Uprkos svojoj veličanstvenosti, ostrvo Bela uspeva da funkcioniše i kao zabavno letnje skrovište. Trenutak kasnije, čuju se unuci kako vrište od zadovoljstva dok se skijaju na jezeru. Ipak jezero Mađore zadržava tišu atmosferu sa manje gužve od jezera Komo, blistavijeg komšije na istoku kojeg posećuje više slavnih ličnosti. “To je Džordž Kluni- ti ljudi”, mršti se princeza. Uznemiravajući zvuk helikoptera koji se ubrzo čuje uzrokuje njenu ljutnju. “ Berluskoni?”, pita se naglas. Kruže glasine da je premijer upravo kupio vilu na obali.

      Ako porodica Boromeo ne dočeka raširenih ruku Silvija Berluskonija, on neće biti prvi moćnik koji je naišao na hladan prijem. Kada je Napoleon sam sebe pozvao u posetu ostrvu Bela 1797. godine, “grof Boromeo ga nije primio”, kaže princeza. Nekoliko godina kasnije, verovatno ne slučajno, imperatorove trupe su uništile dvorac Boromeovih na kopnu, gde je rođen porodični svetac. Karlo Boromeo (1538-84), nadbiskup Milana, bio je vodeći reformator u crkvi, zbog čega je proglašen svecem 1610. godine. Među italijanskim porodicama, porodični svetac predstavlja najvažniji statusni simbol. Zbog toga je, čini se,  Karlov moto, humilitas (poniznost), vidljiv svuda po imanju, čak je izrezan i u živoj ogradi.  Karlova dobročinstva između ostalog uključuju i  prodaju prinčeveske titule koju je porodica dobila u 16. veku, kako bi se pomoglo siromašnima. Duže od 300 godina, porodica Boromeo je imala grofovsku titulu.  Dvadesetih godina prošlog veka, kralj Viktor Emanuel III ponovo ih je načinio prinčevima.

 Fotografija: © Rex, HELLO!
Fotografija: © Rex, HELLO!
      S obzirom na to da se palata  ne greje, porodica u njoj provodi vreme samo tokom toplijih meseci. Ostatak godine žive u Milanu, gde Vitaliano, princezin stariji sin, radi u industriji čelika, a Federiko, mlađi, bavi se nekretninama. Bratanice Lavinia, koja je udata za naslednika Anjelija, Džona Elkana, i  Beatris koja se zabavlja sa Pjerom Kaziragijem, sinom princeze Karoline, oslonac su evropske društvene scene. (Obe su ćerke prinčeveog mlađeg brata Karla, koji zauzima susedno ostrvo, Ostrvce San Đovani, gde živi u mnogo skromnijem domu koji je nekada bio samostan.) Ali, i  princ i princeza kao i njihovi potomci ne vole da govore o svom privatnom životu niti da budu mnogo vidljivi u javnosti. Kada odbije da dopusti unucima da poziraju za fotografiju uz ovu priču, princeza sa neodobravanjem govori o “ljudima koji se slikaju”.

     “Porodica je uspešna ovoliko dugo zato što se drži podalje od politike i tračeva i zato što ostaje neutralna ”, tvrdi ona. A  ko smo mi da o tome raspravljamo?

 

Izvor: W magazin, James Reginato

 

Atačmenti



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

yugaya yugaya 20:29 21.07.2010

, , , ,

jel' se vazi prva i kad je repete?
libkonz libkonz 21:05 21.07.2010

da raspravljamo?

O kome? O čemu?
AlexDunja AlexDunja 21:28 21.07.2010

Re: da raspravljamo?

O kome? O čemu?

e, lib,
znaš za novi padež u srpskom?

zove se zemunativ
i odgovara na pitanja: koga? čime?

btw. sigurna sam da krkar zna.
on je expert za srpski.

libkonz libkonz 23:01 21.07.2010

Re: da raspravljamo?

btw. sigurna sam da krkar zna.

a gde je on, lola jedna?
Mi o gramatici, a on sigurno po Bejrutu majstoriše francuskim ključem.
Bright Spot Bright Spot 00:38 22.07.2010

Hrabro...

... nema šta.
Da naučimo nešto i o Boromeovima.
nim_opet nim_opet 02:31 22.07.2010

?

Pa sta cemo sad, da stavljamo i skidamo tekstove svaki dan? Cemu?
buba_truba buba_truba 08:19 22.07.2010

Re: ?

nim_opet
Pa sta cemo sad, da stavljamo i skidamo tekstove svaki dan? Cemu?

Kako ko. Neko skida i stavlja, neko rado pročita, neko ako mu se ne dopada samo produži dalje...
A neko džangrizavo džandrlja - stvarno, čemu?
antioksidant antioksidant 08:24 22.07.2010

Re: ?

nim_opet
Pa sta cemo sad, da stavljamo i skidamo tekstove svaki dan? Cemu?

А чему толика прозивања?
mladen.mladen mladen.mladen 01:08 26.07.2010

uh dobro je!

ej super sto ti je ostao original teksta! ja ga nisam bio sacuvao a posle hteo da pokazem nekim drugarima.. jel imas mozda sacuvane i komentare one stare (aj molim te posalji mi u inbox ako ih neces posle dodati u ovaj post)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana