Politika

Dva teška udarca za vlast u Srbiji..

Drago Kovacevic RSS / 22.07.2010. u 19:29

Danas je vlast u Srbiji pretrpela dva teška udarca. Jedan od MSP a drugi od Ustavnog suda Srbije.

MSP je doneo mišljenje da  proglašavanje jednostrane nezavisnosti Kosova nije prekršena Rezolucija 1244 SB UN i da nije prekršen ustavni okvir niti neki od propisa međunarodnog prava. 

Ustavni sud Srbije ukinuo je, isto danas, neke odredbe Zakona o informisanju o kojima je ranije šire pisao kolega bloger Rodoljub Šabić ( nadam se da Ivana neće tražiti link), a što je jako važno za slobodu medija u Srbiji.

E, sad pod utiskom onoga što je MSP danas saopštio, ovo drugo postaje politički manje bitno, i verovatno je dan za objavljivanje, odluke Ustavnog suda Srbije dobro odabran.

SPC je zakazale neke molebane širom  Srbije za 17 časova, kad je već odluka saopštena, i otpočela sa zvonjavom tako da je izgledalo, bože me prosti kao da slave. Ne razumem se najbolje u crkvene ceremonije ali mislim da zvonjavi nije bilo mesta.

Vuk Jeremić se oglasio nakon saopštavanja odluke i kočoperno najavio daljnju borbu..

Predsednik Tadić je bio mnogo razboritiji, a i razgovarao je danas sa Bajdenom, i kazao da je ovo težak dan za Srbiju i da će se savetovati sa najširom političkom javnošću.

Gledao sam nekog Borka Stefanovića iz MIP-a, repliku Vuka Jeremića, i toga šefovi ne bi trebali puštati na medije samoga. Prosto, čovek toliko siluje zdrav razum i širi iluzije da to nije dobro za zdravlje nacije. Nakon svega što smo videli i čuli on kaže da to nije važno nego da će sve biti ispravljeno na generalnoj skupštini....neverovatno..Nadam se da je Tadić šef i da će stvar koliko, toliko dovesti do podnošljive ravni.

Uostalom, Toma Nikolić nudi pomoć i pružiće je.

No, kako god bilo, došlo je vreme da se ova promašena politika prema Kosovu redefiniše. Prosto, ne može ovako. Tadić se svojski trudio da "drugi put" izgubi Kosovo i to mu je pošlo za rukom. Oni što su ga stvarno izgubili sad mu drže lekcije(SRS), mudro ćute (SPS) ili nude pomoć u kontroli štete (Nikolić). Koštunicu ne brojim, on je politički nestao.

I evo besplatan savet.Treba malo spustiti loptu do septembra.Dotle osmisliti neku strategiju koja bi se bazirala na izvlačenje onoga što tamo mogu dobiti Srbi na Kosovu.Onda bi mogla jedna lagana rekonstrukcija vlade i zamena ministra spoljnih poslova. Ovaj današnji je mnogo radio i red je da se malo odmori..




Komentari (117)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Atomski mrav Atomski mrav 19:38 22.07.2010

I treći udarac srpskim vlastima

je ovaj tvoj post.
cbronson cbronson 19:49 22.07.2010

Re: I treći udarac srpskim vlastima

Atomski mrav
je ovaj tvoj post.

apach92 apach92 19:52 22.07.2010

Re: I treći udarac srpskim vlastima

nesto mi se javlja da ovaj put i pod ovim okolnostima jutro nece biti pametnije od veceri.
cbronson cbronson 19:53 22.07.2010

Re: I treći udarac srpskim vlastima

r. un 1244
Dodatak 2
Treba da bude postignut dogovor o sledećim načelima, radi pomaka prema rešenju kosovske krize:
1. Neposredan i proverljiv prestanak nasilja i represije na Kosovu.
2. Proverljivo povlačenje sa Kosova svih vojnih, policijskih i paravojnih snaga prema ubrzanom rasporedu.
3. Razmeštanje na Kosovu, pod okriljem Ujedinjenih nacija, efikasnog međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva, koje će delovati na način koji bude utvrđen na osnovu Poglavlja VII Povelje, tako da bude sposobno da garantuje postizanje zajedničkih ciljeva.
4. Međunarodno bezbednosno prisustvo uz znatno učešće Severnoatlantskog pakta mora da bude razmešteno pod objedinjenom komandom i kontrolom i da bude ovlašćeno da uspostavi bezbedno okruženja za sve ljude na Kosovu i da olakša svim raseljenim licima i izbeglicama bezbedan povratak svojim domovima.
5. O uspostavljanje privremene administracije za Kosovo kao dela međunarodnog civilnog prisustva pod kojim ljudi Kosova mogu da uživaju značajnu autonomiju u okviru Savezne republike Jugoslavije, odlučiće Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Privremena administracija će da omogućuje prelaznu administraciju dok uspostavlja i nadgleda razvoj privremenih demokratskih institucija samouprave koje treba da osiguraju uslove za miran i normalan život svim stanovnicima Kosova.
1. Nakon povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja biće dozvoljeno da se vrate da bi obavljali sledeće funkcije:
2. -Vezu sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim snagama bezbednosti;-Obeležavanje/čišćenje minskih polja;-Održavanje prisustva na srpskim istorijskim lokalitetima;-Održavanje prisustva na ključnim graničnim prelazima.
6. Bezbedan i slobodan povratak svih izbeglica i raseljenih lica pod nadzorom Kancelarije Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice i neometani pristup Kosovu organizacija za humanitarnu pomoć.
7. Politički proces u pravcu uspostavljanja privremenog okvirnog spoprazuma koji obezbeđuje značajnu samoupravu Kosovu, uz puno poštovanje sporazuma iz Rambujea i načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta Savezne republike Jugoslavije i ostalih država u regionu, i demilitarizaciju OVK. Pregovori između strana radi postizanja dogovora ne treba da odlažu niti da narušavaju uspostavljanje institucija demokratske samouprave.
8. Sveobuhvatni pristup privrednom razvoju i stabilizaciji kriznog regiona. Ovo će da uključuje primenu Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope uz široko međunarodno učešće radi dalje promocije demokratije, ekonomskog napretka, stabilnosti i regionalne saradnje.
9. Obustavljanje vojnih aktivnosti zahtevaće prihvatanje načela iznetih u tekstu iznad ovoga uz ostale prethodno utvrđene zahtevane elemente koji su utvrđeni u napomeni uz ovaj tekst.1 Zatim će ubrzo da bude sklopljen vojno-tehnički sporazum koji treba, između ostalog, da utvrdi dodatne modalitete, uključujući uloge i funkcije jugoslovenskog/srpskog osoblja na Kosovu:

mislim da je sasvim jasno da je prekrsena rezolucija un i to u delu u kojem garantuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja u regionu.
medjunarodni sud pravde laze i podriva ugled ujedinjenih nacija i svesno i sa namerom pokusava da ih dovede u zabludu.
gedza.73 gedza.73 20:46 22.07.2010

Re: I treći udarac srpskim vlastima

Ma kad je samo post. Ja sam ga danas zamislio kao dodole kako igra do sreće.
Nemo' se ljutiš Drago. Šta bi mi bez tebe.

starogradjanin starogradjanin 21:19 22.07.2010

Političke sluškinje iz medj. suda

Videli ste kako rade, kojim političkom gimnastikom, trikovima deluju, obrazlažu neke svoje stavove, ovi politikanti iz medjunarodnog suda... i kako nemušto i političi korektno se koristi istim metodama kao i naši poslanici u skupštini Srbije.
I oni glasaju o notornim stvarima, poslanik uradi nešto van poslovnika, i umesto da mu se izrekne mera i kazna u odnosu na član koji taj prekršaj tretira...jok, oni glasaju da li je taj poslanik prekršio zakon.
Kao što vidite, čisti hohštapleraj, ko ovaj danas što videsmo u medjunarodnom sudu.
Nisu smeli da se izjasne da li je secesija zakonita, ali su nas , to jest naše političare izigrali, što su sat vremena vrteli šuplju priču da je rezolucija po medjunarodnom zakonu uredu.
Ej bre, kako je moguće da se glasa u sudskom veću za neke odredbe zakona, nije valjda da neko misli da je zemlja okrugla, drugi da je koskasta, trouglasata ?
Nema druge, prave forme, propise, zakone, donose izgleda neopevani gilipteri, koji ih tako modifijuju, da su uvek u funkciji onog koji ih tumači, a ne u funkciji pravde i stvarnog civilizacijskog poimanja pravde kao takve.
P.S. Šta nam pokazuje ova danas sesija, izlaganje ovog medjunarodnog suda pravde, da svi političri, bili oni na lokalnom, gradskom, državnom, ili medjunarodnom mestu, oni su podložni služenju politici kao takvoj, a ne pravdi kao univerzalnoj stvari.
milosss92 milosss92 20:46 26.07.2010

Dvojci teška vlast u Srbiji..

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:00 22.07.2010

Zvonjava

SPC je zakazale neke molebane širom Šrbije za 17 časova, kad je već odluka saopštena, i otpočela sa zvonjavom tako da je izgledalo, bože me prosti kao da slave. Ne razumem se najbolje u crkvene ceremonije ali mislim da zvonjavi nije bilo mesta.

U SPC zvona pozivaju vernike na službu, podsećaju ljude na prolaznost. Zvona su tokom istorije služila i za prenošenje vesti, oglašavala požar i elementarne nepogode, zvona su najavljivala ratove i sklapanje mira.

U Memorijalnom parku u Hirošimi nalazi se "zvono nade za mir" koje svakog 6. avgusta u 8 sati i 15 minuta zvoni u znak sećanja na poginule pri atomskom udaru na Hirošimu.

Podrobnije se informisati ovde.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:02 22.07.2010

Re: Zvonjava

Hvala Vojislave...ali opet nisam načisto, čemu zvonjava..
ana_radmilovic ana_radmilovic 21:58 22.07.2010

Re: Zvonjava

Ne razumem se najbolje u crkvene ceremonije ali mislim da zvonjavi nije bilo mesta.

meni zaličilo na opelo
corn mouth corn mouth 22:38 22.07.2010

Re: Zvonjava

meni zaličilo na opelo

i meni
zar nije prvo bilo zakazano u 15h a posle ispalo u 17h?
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:38 22.07.2010

Re: Zvonjava

Stvarno mi nije jasno da li naša crkva ima i dnevno računanje vremena po nekom starom brojčaniku ili brojanici pa je 15 časova po njenom u 17. Valjda se trebalo moliti pre donošenja odluke a ne nakon. Inače, vidim da je prisustvo građana u hramu Sv..Save bilo neočekivano malo.Da li to narod ne interesuje Kosovo, ili ne veruje u molebane ili je nesporazum oko vremena.
Ovako ispada da je moleban imao tajming po onoj "Kasno Marko na Kosovo stiže".
loader loader 00:13 23.07.2010

Re: Zvonjava

Zvonjava označava da se po naciju nešto veoma značajno desilo. Ta zvona se svakako odnose i na neki vid podrške ljudima na Kosovu koji po enklavama i šćućureni u dvorištima ne znaju hoće li svi članovi porodice dočekati naredni dan.
Čemu tolika samoupitanost zbog zvonjave? Deluje malo preterano. Zvone televizijske stanice na sva zvona o vesti iz haga, zvone blogeri ovde... Zašto ne bi i crkva?
draft.dodger draft.dodger 00:27 23.07.2010

Re: Zvonjava

Oće od zvonjave da popucaju izlozi na najskupljim prodavnicama i prozori na ambasadama...
Još pamtim onu prethodnu molebanciju.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:48 23.07.2010

Re: Zvonjava

loader
Zvonjava označava da se po naciju nešto veoma značajno desilo. Ta zvona se svakako odnose i na neki vid podrške ljudima na Kosovu koji po enklavama i šćućureni u dvorištima ne znaju hoće li svi članovi porodice dočekati naredni dan.


Lepo si im to rekao, loader.

Koliko god bili ateisti, pripadnici neke druge crkve ili agnostici, ne možemo osporiti pravo SPC da na svoj način podrži svoje vernike na Kosovu, molitvama, zvonima i na drugi način koji odaberu.

Lično, volim zvona, podsećaju me na detinjstvo.




dragan7557 dragan7557 10:06 23.07.2010

Re: Zvonjava

Lično, volim zvona, podsećaju me na detinjstvo.

Abendglocken?

cerski
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:40 23.07.2010

Re: Zvonjava

Večernji zvon na sličan način odjekuje u Bavarskoj, Toskani, Podmoskovlju i panonskim selima.
loader loader 09:28 24.07.2010

Re: Zvonjava

... ne možemo osporiti pravo SPC da na svoj način ...

Naravno. Naš lični stav, kakav god da je, ne sme da nipodaštava to pravo, kao što bi trebalo izbeći i to da se u gotovo svakom gestu crkve prepoznaje smetnja nekim dnevnopolitičkim tendencijama.

Lično, volim zvona, podsećaju me na detinjstvo.

Ja nemam neki poseban odnos prema zvonima. Katkad mi prijaju, a katkad baš i ne. Inače, kad smo kod asocijacija, setih se nedostižnih scena iz filma "Rubljov", kad se pravi zvono.
eyes eyes 20:06 22.07.2010

Kosovo, Sud i sve ostalo

Umesto da diplomatskim putem prolongira priznanja Kosova, Sribija je prostrla crveni tepih Kosovu ka članstvu u UN.

Jeremic je najavio nastavak takve politike. Na pitanje, koje je on lično formulisao i predao UN kako bi ga postavili sudu, je dobio odgovor ali on kaze da je sud izbegao da se izjasni. Sve me podseća na priču iz Autostoperskog vodiča kroz Galaksiju gde naprave veliki računar (čitaj Međunarodni Sud Pravde) koji se zove Velika Misao da bi dao odgovor o smislu života. Pitali su računar da im odgovori o Životu, vaseljeni i svemu ostalom. Nakon miliona godina računanja Velika Misao je dala odgovor: 42. I dodala da je problem u pitanju, a ne u odgovoru.

Kod nas je suprotna situacija, ali Jeremic i Tadić nisu zadovoljni odgovorom. Kazu sud je izbegao da se izjasni o secesiji. Pitanje je bilo veoma jasno i odnosilo se samo na jednostrano proglasenje nezavisnosti Kosova. Toliko je bilo jasno da ni sud nije morao da precizira i daje granice svog razmatranja. Jeremic nije pitao da li je u skladu sa medjunarodnim pravom priznanje tog jednostranog priznanja od strane drugih drzava. A da je to pitao odgovor bi bio još gori po Srbiju. Nije mi jasno zašto su uopšte postavljali to pitanje. Jeremić je bio ubeđen da to priznanje nije u skladu sa medjunarodnim pravom pa je mislio da su i sudije isto tako ubeđeni u to.

Sada, nastavljaju sa politikom. Pozivaju se na Generalnu skupštinu UN. Pa dokle više. Ne nervira me to što je Kosovo nezavisno, ali me nervira ta sunovratna politika.
Kosovo nije proglasilo nezavisnost već ga je Srbija gurnula u tu nezavisnost.



Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:09 22.07.2010

Re: Kosovo, Sud i sve ostalo

Sada, nastavljaju sa politikom.

Samo se budala dva outa sapliće o isti kamen..
filantrop filantrop 20:30 22.07.2010

Re: Kosovo, Sud i sve ostalo

osovo nije proglasilo nezavisnost već ga je Srbija gurnula u tu nezavisnost.



apsolutno.
da je nekako moglo da dva miliona siptara nestane sa lica zemlje da bi srbija imala kosovske crkve za sebe.
posebna je prica sto bi srbija pre provristala na lakat nego da dozvoli tim istim 2 miliona da postanu punopravni gradjani srbije, ukljucujuci i naseljenje po celoj teritoriji srbije, a prevashodno u beogradu, kao najrazvijenijem.
pa srbija oce da crkne od muke sto mora da trpi 1 odsto crnogoraca kamoli da prihvati 25% siptara.
da se ne foliramo vise
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:27 22.07.2010

Re: Kosovo, Sud i sve ostalo

da se ne foliramo vise

preporuka!
dobar ti je komentar samo nemoj da albance zoveš šiptarima.
i molim bez objašnjavanja da oni sami sebe tako zovu.

crnci sami sebe zovu "nigger" al nemoj da bi ih neko drugi tako zvao.
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:56 22.07.2010

Re: Kosovo, Sud i sve ostalo

Tako je, ni Cigane ne treba tako zvati, već Romi

očekivano karikiranje.

menja se jezik, živ je, nije starolovenski...

osim toga, neke grupe i grupacije su izborile svoja prava da se zovu drugačije ...

recimo, žene.
sve profesije gde je to moguće sada su u ženskom rodu.
a nije bilo tako do nedavno.

da ne trolujemo, a?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:59 22.07.2010

Re: Kosovo, Sud i sve ostalo

Exitus Letalis
Tako je, ni Cigane ne treba tako zvati, već Romi

očekivano karikiranje.

menja se jezik, živ je, nije starolovenski...

osim toga, neke grupe i grupacije su izborile svoja prava da se zovu drugačije ...

recimo, žene.
sve profesije gde je to moguće sada su u ženskom rodu.
a nije bilo tako do nedavno.

da ne trolujemo, a?

Ovog, strograđanina sam poslao na lađenje....Njegovi pokušaji da bude duhovit su vrlo neobični, vrlo neuspešni...pa možda led pomogne..
Brisao sam i tebe Bronsone, jer si kopirao politički nekorektan tekst...
cbronson cbronson 22:06 22.07.2010

Re: Kosovo, Sud i sve ostalo

Ovog, strograđanina sam poslao na lađenje....Njegovi pokušaji da bude duhovit su vrlo neobični, vrlo neuspešni...pa možda led pomogne..
Brisao sam i tebe Bronsone, jer si kopirao politički nekorektan tekst...


ok drago, ja sam za red, rad i disciplinu.
a, mozda je covek cugnuo koju, tesko mu palo misljenje suda, nemoj da si strog...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:08 22.07.2010

Re: Kosovo, Sud i sve ostalo

cbronson
Ovog, strograđanina sam poslao na lađenje....Njegovi pokušaji da bude duhovit su vrlo neobični, vrlo neuspešni...pa možda led pomogne..
Brisao sam i tebe Bronsone, jer si kopirao politički nekorektan tekst...


ok drago, ja sam za red, rad i disciplinu.
a, mozda je covek cugnuo koju, tesko mu palo misljenje suda, nemoj da si strog...

Ma ok...razumem, ali agresivan je brale...baš...
gedza.73 gedza.73 22:18 22.07.2010

Re: Kosovo, Sud i sve ostalo

Exitus Letalis
osim toga, neke grupe i grupacije su izborile svoja prava da se zovu drugačije ...
recimo, žene.

Kako ih sada zovu? Muškarci?
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:38 22.07.2010

Re: Kosovo, Sud i sve ostalo


Kako ih sada zovu? Muškarci?

sve profesije gde je to moguće sada su u ženskom rodu.


evo ga još jedan duhovit il ne ume da čita duže od dva reda.

da ponovim - sve profesije gde je to moguće sada su u ženskom rodu.

što znači - direktorka, profesorka, teniserka, prodavačica, kasirka, apotekarka, svedokinja etc.
rekoh, gde god može i da dodam, gde ne zvuči rogobatno
gedza.73 gedza.73 22:44 22.07.2010

Re: Kosovo, Sud i sve ostalo

evo ga još jedan duhovit il ne ume da čita duže od dva reda.

Slaba mi koncentracija.
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:55 22.07.2010

Re: Kosovo, Sud i sve ostalo

gedza.73
evo ga još jedan duhovit il ne ume da čita duže od dva reda.

Slaba mi koncentracija.

nemoj da piješ po ovoj vrućini:)))
silver bullet silver bullet 08:08 23.07.2010

Re: Kosovo, Sud i sve ostalo

Jeremić je bio ubeđen da to priznanje nije u skladu sa medjunarodnim pravom pa je mislio da su i sudije isto tako ubeđeni u to.


Da je Jeremic Japanac, izvrsio bi harakiri.
Ali, nazalost, nije.
Umesto toga, on vice kukuriku!

koksy koksy 09:11 23.07.2010

Re: Kosovo, Sud i sve ostalo

Exitus Letalis

Kako ih sada zovu? Muškarci?

sve profesije gde je to moguće sada su u ženskom rodu.


evo ga još jedan duhovit il ne ume da čita duže od dva reda.

da ponovim - sve profesije gde je to moguće sada su u ženskom rodu.

što znači - direktorka, profesorka, teniserka, prodavačica, kasirka, apotekarka, svedokinja etc.
rekoh, gde god može i da dodam, gde ne zvuči rogobatno

Otkad to? U moje vreme, pravopis je nalagao da to budu direktorice, profesorice...
Al' dobro, mozda politicki korektan pravopis ima prioritet.
Kraja Kraja 12:28 23.07.2010

....OK....

....exita letalis....
sentinel26 sentinel26 20:26 22.07.2010

Kakvi udarci - to su "pobjede"

"slične" onoj iz Kumanova.

Kada smo na blogovima raspravljali o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, koji sam ja nazvao "Zakon o javnom ćutanju" imao sam u vidu i sramnu poderšku tome zakonu od strane NuNS-a (za razliku od UNS-a ) i LDP-a.
Njihovu podršku tome "zakonu" ja sam ociijenio kao veliku sramotu.
To i sada mislim.

Vidim večeras se i NuNS oglasio da "podržava" odluku Ustavnog Suda. Vjerujem da će se u Ustavnom sudu mnogo obradovati njihovoj podršci.
Kakav cinizam.

Što se tiče mišljenja MSP, ja sam još tada napisao da je to obraćanje Sudu greška i da od toga neće biti nikakve koristi, ali sam bio vrijedjan na blogu.

Očekivanja naših teoretičara i mudraca da će taj sud da uzme udžbenike medjunarodnog prava i nas obdari nekim prigodnim citatom nijesu se obistinile.
Sud je komentarisao i dao mišljenje o onome što se desilo na terenu (Kosovu )..

Naručili su tu muziku, pa eto im je sada.
Naum da sada idu na UN je najava novog pucanja u sopstvenu nogu.
Pa neka im je sa srećom.

Priča kako će sada separatistički pokreti u svijetu da dobiju vjetar u ledja nema realnog osnova.

Sud je decidno naglasio da on odbija da se izjašnjava o pravu na samoopredeljenje i secesiju.
To je njegov generalni stav a ne samo za Kosovo. Zašto?

Zato što ako se izjašnjava o tom pitanju onda bi on uspostavio neki "standard" po tom pitanju koji bi se mogao koristiti u budućnosti a oni to ne žele, ( to je i naglašeno u obraloženju mišljenja zašto neće da se izjašnjavaju o tom pitanju ).

To je bilo i glavno "ispitno pitanje" na kojem su srpski "analitičari" pali bez prava na popravni.

Poz.
gedza.73 gedza.73 20:49 22.07.2010

Re: Kakvi udarci - to su "pobjede"

To je bilo i glavno "ispitno pitanje" na kojem su srpski "analitičari" pali bez prava na popravni.

Bogami, srbi su pali i to je fakat. Nego da ne počne da pada i komšiluk. Bilo bi suza i pocepanih pantalona.
corn mouth corn mouth 21:21 22.07.2010

Re: Kakvi udarci - to su "pobjede"

Naručili su tu muziku, pa eto im je sada.
Naum da sada idu na UN je najava novog pucanja u sopstvenu nogu.

ponekad pomislim da ovo sto radi tadic (svesno ili ne) nije tako lose.
malo po malo, u zaludnoj ali ipak civilizovanoj brobi pravnim i diplomatskim sredstvima, dolazi se do toga da vecina poreskih obveznika srbije kaze 'hajde, dosta je bilo trosenja novca na gluposti, izgubili smo, priznajmo kosovo".

vidim da pocinju pozivi da se prihvati realnost na terenu od strane LDP, SPO. Zatim, mlaka i atipicna reakcija SPC, "Moleban" upucena svim gradjanima (???). Pa ce sutra priznanje kosova traziti Palma ili neko drugi. A onda ce za 5-10 godina neka naredna vlada da prihvati realnost i uspostavi diplomatske odnose sa kosovom, od prilike kad bude trebalo da se pristupi EU. Naravno to je bilo potrebno uraditi jos 2008. godine ali ko je imao hrabrosti za takav potez, a da ostane na vlasti ili predje cenzus na izborima...

Danasnja odluka MSP, po mom misljenju, predstavlja odlicnu vest.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 21:42 22.07.2010

Re: Kakvi udarci - to su "pobjede"

Bogami, srbi su pali i to je fakat. Nego da ne počne da pada i komšiluk. Bilo bi suza i pocepanih pantalona.

brojis li Makedoniju ?
gedza.73 gedza.73 21:47 22.07.2010

Re: Kakvi udarci - to su "pobjede"

brojis li Makedoniju ?

Koju? Grčku ili bivšu?
Bili Piton Bili Piton 22:03 22.07.2010

Re: Kakvi udarci - to su "pobjede"

gedza.73
brojis li Makedoniju ?

Koju? Grčku ili bivšu?


Bogami, kad smo kod toga, uprkos konstantnoj erekciji Grka po tom pitanju sve cesce ces na internetu naci "Macedonia" umesto FYROM.

Da dodam i ovo - srpska apstraktna vriska "Kosovo je Srbija" neodoljivo podseca na grcku histeriju ako ih u kuci, posle rucka, zamolite za "tursku kafu". Meni se to desilo jednom davno i to nikada necu zaboraviti - na moje pitanje "could I have some turkish coffee instead of instant, please" domacica je skocila kao da je ugledala zmiju i krenula da vristi "no, no, NOT turkish coffee!!! E-LJI-NJI-KO!!!


corn mouth corn mouth 22:05 22.07.2010

Re: Kakvi udarci - to su "pobjede"

brojis li Makedoniju ?

Ja bih se kladio na to da se promene granica na balkanu zavrsavaju secesijom kosova, poslednjim cinom u raspadu sfrj.
antioksidant antioksidant 22:13 22.07.2010

Re: Kakvi udarci - to su "pobjede"

Ja bih se kladio na to da se promene granica na balkanu zavrsavaju secesijom kosova,
pa valjda ce padne i neko brisanje tih jebenih granica?
gedza.73 gedza.73 22:26 22.07.2010

Re: Kakvi udarci - to su "pobjede"

'Grci su naša braća.'
Ja bih se kladio na to da se promene granica na balkanu zavrsavaju secesijom kosova, poslednjim cinom u raspadu sfrj.

U koliko? Biće, brajko moj, još nastavaka kod nas. Neverending story(al je gugl majka mara).
pa valjda ce padne i neko brisanje tih jebenih granica?

One se ne brišu. One se uvek krvavo iscrtavaju.
corn mouth corn mouth 22:34 22.07.2010

Re: Kakvi udarci - to su "pobjede"

a valjda ce padne i neko brisanje tih jebenih granica?

da postanu nevidljive, prikljucenjem EU
gedza.73 gedza.73 22:41 22.07.2010

Re: Kakvi udarci - to su "pobjede"

da postanu nevidljive, prikljucenjem EU

One su i na balkanu nevidljive. Inače u eu države imaju strogo precizirane granice. To što na granici nema carinika ne znači da granica ne postoji.
Doduše, ima policajaca.
Bili Piton Bili Piton 22:45 22.07.2010

Re: Kakvi udarci - to su "pobjede"

gedza.73
da postanu nevidljive, prikljucenjem EU

One su i na balkanu nevidljive. Inače u eu države imaju strogo precizirane granice. To što na granici nema carinika ne znači da granica ne postoji.
Doduše, ima policajaca.


Naravno da su strogo zacrtane (na politickim mapama evrope) ali su tehnicki nevidljive jer se preko njih mahom putuje bez pasosa (barem u njenom najsredjenijem kontinentalnom delu). Britanci su tu durljivi kao i obicno - ostrvski mentalitet - ali, granicu izmedju npr. Francuske i Italije prelazis uglavnom samo uz osmeh i eventualno licnu kartu.
yugaya yugaya 01:03 23.07.2010

Re: Kakvi udarci - to su "pobjede"

could I have some turkish coffee instead of instant,

i ti svasta pitas

Nescafé frappe udeo na trzistu i popularnost Violent Femmes-a u Grckoj su jos uvek misterija za ostatak sveta.

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 02:07 23.07.2010

Re: Kakvi udarci - to su "pobjede"

corn mouth
brojis li Makedoniju ?

Ja bih se kladio na to da se promene granica na balkanu zavrsavaju secesijom kosova, poslednjim cinom u raspadu sfrj.

bilo bi dobro da je tako, ali ja nešto ne verujem.

gedza
Koju? Grčku ili bivšu?

mojne me štreciraš bre, ne postoji Grčka Makedonija, bar nije postojala dok je bila Jugoslavija cela. tek kad se Makedonija osamostalila osvanuli transparenti, bilbordi itd širom Grčke kako sad i oni imaju Makedoniju. a pre im nije odgovaralo da se ta reč pominje zbog etničkog čišćenja koje se desilo 1948 kad su najurili skoro sve Makedonce. imala sam gomilu komšija koji su bili Egejski Makedonci koji nisu smeli da se vrate u rodni kraj. sva imovina ostala tamo, porodice razdvojene, jadni vucarali se po zemljama istočne Evope godinama dok se nisu ponovo našli i to uglavnom pomoću Medjunarodnog Crvenog Krsta.
ništa mi ovo nismo učili u školi, pa se zato ti zahebavaš tu.
gedza.73 gedza.73 07:45 23.07.2010

Re: Kakvi udarci - to su "pobjede"

njanja_de.manccini
ništa mi ovo nismo učili u školi, pa se zato ti zahebavaš tu.

Stvarno nisam imao pojma. Mada je to koja je makedonija 'prava' i kada je i kako nastojala krajnje diskutabilno.
Bili Piton

Nije sporno. Tako nešto sam i napisao.
antioksidant antioksidant 07:54 23.07.2010

Re: Kakvi udarci - to su "pobjede"

mojne me štreciraš bre, ne postoji Grčka Makedonija

kazu da bi grcka davno izasla iz krize da makedonija ima vise novca - prodali bi im grci ime i sve bi bilo cool
ljuboten ljuboten 11:45 23.07.2010

Re: Kakvi udarci - to su "pobjede"

Ja bih se kladio na to da se promene granica na balkanu zavrsavaju secesijom kosova, poslednjim cinom u raspadu sfrj.

bilo bi dobro da je tako, ali ja nešto ne verujem.


"Neznanje je jedini porok" (A. Kami) Upravo zbog neznaja osramotila su se dva najbolja čoveka što Srbija ima u politici - Boris Tadić i Jeremić. Oni bi trebali da znaju ali nije imao ko to da im kaže.
A evo kako plan Velike Albanije uspešno su zacrtali i ostvaruju Albanci. Naravno na vreme su pridobili na svojoj strani Ameriku, Britanija, Nemačku i Frnacuska.A političari od pomenutih država uvek su za mišljenje pitali političare Hrvate i Slovence koji su nekada radili u Beogradu, a isto će im reći i sadašnji političari u Zagrebu i Ljubljani. Doduše to oni kažu i Srbima, ali mi smo na to gluvi ili politički glupi.
Činjenica je da Albanci pretenduju na teritoriju od Podogorice do Đevđelije i od Bujanovca do Drača. Na ovoj teritoriji živi preko devet milona žitelja, od kojih su Albanci preko sedam miliona. Makedonci sa milion i šesto hiljada imaće pravo na nacionalnu manjinu, dok Srbi, Crnogoci i drugi samo kao nacionalne zajednice.
Na redu je Grčka, gde većinu čine Albanci na teriotriji Čeverija. No,kako su Grci po karakteru i kulturoški slični Srbima, znači mnogo vole da se (h)urče, nisu u stanju da pocene opasnost, pa su dali državljanstvo novopridošlim 200.000 Albanaca. A ovi kupuju imanja na primorje, ili u Atini, dok na izlazu Tirane napravili su modernu zgradu Albansko-grčke gimnazije, u kojoj se spremaju novi kadrovi za osvajanje grčke teritorije.
Grčka na sastanku NATO u Bukureštu 2008 reče Bušu "Ne!" za prijem Makedonije u NATO. Grci pate od kokošjeg slepila kao Srbi, pa ne vide da je na najuzvešenijem brdu u Skoplju, pored stare tvrđave, gde je za vreme Kraljevine bio najlepši gradski park napravljena ogromna građevina američke ambasade, koju ja i moji prijatelji nazivamo Regionalna Direkcija. A na samo 40 km. nalazise vojna baza "Bon Stil".
Samo desetak dana po vračanju Buša u Vašinton, u Atini i Solunu počeli su da pucaju bombe i molotvovljevi kokteli. A već ove godine Grčka uđe u bankrot fazu sa stalnim štrajkovima. Dok Albanci naporno rade na svom Planu i slušaju Ameriku.
docsumann docsumann 15:28 23.07.2010

Re: Kakvi udarci - to su "pobjede"

Sud je decidno naglasio da on odbija da se izjašnjava o pravu na samoopredeljenje i secesiju.
To je njegov generalni stav a ne samo za Kosovo. Zašto?

Zato što ako se izjašnjava o tom pitanju onda bi on uspostavio neki "standard" po tom pitanju koji bi se mogao koristiti u budućnosti a oni to ne žele, ( to je i naglašeno u obraloženju mišljenja zašto neće da se izjašnjavaju o tom pitanju ).


Pa standardi su upravo neophodni da bi svak znao na čemu je i prije nego što uđe u slične sporove. Ako nemaš standarde, imaš anarhiju, a ona u sprovođenju međunarodnog prava može da ima katastrofalne posljedice.
Izbjegavanje MSP da se izjasni o pravu na samoopredjeljenje i secesiju je uzrokovano trenutnim odnosom snaga na međunarodnoj sceni povodom kosovskog pitanja, a ne nekim mudrim promišljanjem budćnosti.

A da se neki secesionistički pokreti raduju ovakvoj odluci, evo već danas saznajemo : A s druge strane, predsednik Abhazije Segej Bagapš ocenio je da je mišljenje Međunarodnog suda pravde još jedna potvrda prava na nezavisnost Abhazije i Južne Osetije. On se nada da će ovakav stav podstaći dalje priznanje te dve otcepljene gruzijske autonomije.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:30 22.07.2010

Razuma odavno nema

Pismo Studentskog parlamenta Miloševiću i Rugovi
"Gospodine Miloševiću, uzmite se u pamet. Pošto živimo u zemlji u kojoj demokratske institucije ne funkcionišu, vi i nažalost samo vi držite u rukama ključ rešenja kosovske krize. Zbog vašeg nerazumno tvrdoglavog odbijanja da stupite u pregovore sa predstavnicima kosovskih Albanaca doveli ste do pojave terorizma na Kosovu i pogibije srpskih policajaca.
Shvatite da nema Kosova van Srbije i da nema Kosova bez Albanaca.
Gospodine Rugova, uzmite se u pamet. Pošto predstavnici albanskog naroda ne učestvuju u institucijama ove zemlje, vi i nažalost samo vi držite u rukama ključ rešenja kosovske krize. Vašim insistiranjem na nezavisnosti Kosova doveli ste do represije države i pogibije svojih sunarodnika.
Shvatite da nema Kosova van Srbije, jer mi shvatamo da nema Kosova bez Albanaca."
(12. mart 1998)
Ko se toga još seća.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:35 22.07.2010

Re: Razuma odavno nema

Ma niko se ne seća..
Nego Milane, kako ste vi na Forumu ocenili ovu kosovsku politiku Vuka Jeremića..
Vidim, bogami, neki se reaktivirali ponovo u ambasadore...
starogradjanin starogradjanin 21:27 22.07.2010

Re: Razuma odavno nema

Drago Kovacevic
Ma niko se ne seća..
Nego Milane, kako ste vi na Forumu ocenili ovu kosovsku politiku Vuka Jeremića..
Vidim, bogami, neki se reaktivirali ponovo u ambasadore...


Ceniš da bi to Vjerica Radeta, Pop Lazićka i turistički vodič Nataša Jovanović to bolje radili ?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:32 22.07.2010

Re: Razuma odavno nema

starogradjanin
Drago Kovacevic
Ma niko se ne seća..
Nego Milane, kako ste vi na Forumu ocenili ovu kosovsku politiku Vuka Jeremića..
Vidim, bogami, neki se reaktivirali ponovo u ambasadore...


Ceniš da bi to Vjerica Radeta, Pop Lazićka i turistički vodič Nataša Jovanović to bolje radili ?

Šta bi bolje radile...od koga...
starogradjanin starogradjanin 21:35 22.07.2010

Re: Razuma odavno nema

Drago Kovacevic
starogradjanin
Drago Kovacevic
Ma niko se ne seća..
Nego Milane, kako ste vi na Forumu ocenili ovu kosovsku politiku Vuka Jeremića..
Vidim, bogami, neki se reaktivirali ponovo u ambasadore...


Ceniš da bi to Vjerica Radeta, Pop Lazićka i turistički vodič Nataša Jovanović to bolje radili ?

Šta bi bolje radile...od koga...


Šta je tema ovde ?
Jeremić, Kosovo, rezolucija, medjunarodni sud, naša vlada, pravo ? Ili je šopska salata tema ?
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:38 22.07.2010

Re: Razuma odavno nema

neko je rekao, mislim, bogran denić, da su, velikim strpljenje, tolerancijom i radom, albanaci možda mogli da postanu jugosloveni ali srbi nikada.

dakle, ako ih ima blizu 2 miliona, to znači, 25 posto mesta u parlamentu, nekoliko ministarskih fotelja, možda i potpredsednik vlade, sudije i policajci i vojska sigurno, čak i visoki funkcioneri u raznim ministarstvima ... naravno, profesori, učitelji, apotekari ...

pa, to nema šanse u srbiji.
izbacili su ih iz biračkih spiskova kada se donosio ustav.
sad ih iskopavaju u andrijevici.

ali, ja zbilja ne razumem kakva sredstva preostaju?
nikad više neće kosovo biti u sastavu srbije.

može da ostane u ovom statusu godinama ...

nisam čula da se pozicija toliko protivila aparthejdu na kosovu.
nemoguće da nisu znali.
pravili su se ludi.
ne volim poslovica ... ali kako seješ, tako žanješ.

p.s. samo da nas obiđu tumači mišljenja. molim najlepše.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:38 22.07.2010

Re: Razuma odavno nema

starogradjanin
Drago Kovacevic
starogradjanin
Drago Kovacevic
Ma niko se ne seća..
Nego Milane, kako ste vi na Forumu ocenili ovu kosovsku politiku Vuka Jeremića..
Vidim, bogami, neki se reaktivirali ponovo u ambasadore...


Ceniš da bi to Vjerica Radeta, Pop Lazićka i turistički vodič Nataša Jovanović to bolje radili ?

Šta bi bolje radile...od koga...


Šta je tema ovde ?
Jeremić, Kosovo, rezolucija, medjunarodni sud, naša vlada, pravo ? Ili je šopska salata tema ?

Opet te ništa ne razumem..Mislim da sam o tome napisao sve što mislim.
I bez ovih viceva o šopskoj...
starogradjanin starogradjanin 21:44 22.07.2010

Re: Razuma odavno nema

Drago Kovacevic
starogradjanin
Drago Kovacevic
starogradjanin
Drago Kovacevic
Ma niko se ne seća..
Nego Milane, kako ste vi na Forumu ocenili ovu kosovsku politiku Vuka Jeremića..
Vidim, bogami, neki se reaktivirali ponovo u ambasadore...


Ceniš da bi to Vjerica Radeta, Pop Lazićka i turistički vodič Nataša Jovanović to bolje radili ?

Šta bi bolje radile...od koga...


Šta je tema ovde ?
Jeremić, Kosovo, rezolucija, medjunarodni sud, naša vlada, pravo ? Ili je šopska salata tema ?

Opet te ništa ne razumem..Mislim da sam o tome napisao sve što mislim.
I bez ovih viceva o šopskoj...


Dobro evo kad ne razumeš crtani komentar: cenim da misliš da Jeremić nema pojma, a ja te pitao pakistanski: pa ko misliš da bi to bolje radio ? Vjerica, POP-Lazićka, N. Jovanovićka i Srs-a ? Rekao bih da se namerno praviš nevešt, ali neću ti dati da se izvučeš bez odgovora.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:46 22.07.2010

Re: Razuma odavno nema

eko je rekao, mislim, bogran denić

Pokojni Desimir Tošić...
p.s. samo da nas obiđu tumači mišljenja. molim najlepše.

Ih, to je nemoguće...pa danas je već počelo..
filantrop filantrop 21:51 22.07.2010

Re: Razuma odavno nema

ako ih ima blizu 2 miliona



Kosovo’s population estimates range from 1.9 to 2.4 million. The last two population census conducted in 1981 and 1991 estimated Kosovo’s population at 1.6 and 1.9 million respectively, but the 1991 census probably undercounted Albanians. The latest estimate in 2001 by OSCE puts the number at 2.4 Million.

http://enrin.grida.no/htmls/kosovo/SoE/popullat.htm
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:28 22.07.2010

Re: Razuma odavno nema

Drago Kovacevic
Ma niko se ne seća..
Vidim, bogami, neki se reaktivirali ponovo u ambasadore...

Ne znam na koje misliš, ali mislim da u Forumu ima dosta kvalitetnih ljudi i bivših ambasadora, kao i dosta mladih ljudi koji bi mogli i takvim dužnostima uspešno da odgovore.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:31 22.07.2010

Re: Razuma odavno nema

neko je rekao, mislim, bogran denić,

Koča Popović
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:27 23.07.2010

Re: Razuma odavno nema

Milan Karagaća
Drago Kovacevic
Ma niko se ne seća..
Vidim, bogami, neki se reaktivirali ponovo u ambasadore...

Ne znam na koje misliš, ali mislim da u Forumu ima dosta kvalitetnih ljudi i bivših ambasadora, kao i dosta mladih ljudi koji bi mogli i takvim dužnostima uspešno da odgovore.

Bez sumnje je da ima tamo mnogo dobrih i kvalitetnih ljudi..
A ovo oko ambasadora, mislio sam na Lazića..
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:28 23.07.2010

Re: Razuma odavno nema

Milan Karagaća
neko je rekao, mislim, bogran denić,

Koča Popović

Možda i Koča..Ja sam to čuo na "Peščaniku" od strane Desimira Tošića..
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:07 23.07.2010

Re: Razuma odavno nema

Drago Kovacevic
Milan Karagaća
neko je rekao, mislim, bogran denić,

Koča Popović

Možda i Koča..Ja sam to čuo na "Peščaniku" od strane Desimira Tošića..

Tačno, ali je i Koča to zapisao u Igalu.
Ivan Marović Ivan Marović 21:34 23.07.2010

Re: Razuma odavno nema

Milan Karagaća
Ko se toga još seća.

Sećam se ja i jednom ću da ispričam kako je pisanje ovog pisma izgledalo
011-495 011-495 21:34 22.07.2010

jos jednom

se vidi da stipse prolaze lose u zivotu. Drugi su odavno shvatili da para vrti gde burgija nece.
Kiza car Kiza car 21:39 22.07.2010

Borko

Stefanovic...
Nekadasnji panker iz Generacije bez buducnosti...
Tetka ili neki drugi rod mu je valjda Snezana Lakicevic... Eto objasnjenja otkud on ovde. Srbija = nepotizam.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:41 22.07.2010

Re: Borko

Kiza car
Stefanovic...
Nekadasnji panker iz Generacije bez buducnosti...
Tetka ili neki drugi rod mu je valjda Snezana Lakicevic... Eto objasnjenja otkud on ovde. Srbija = nepotizam.

Strašno...mlađeg, a bezobraznijeg lažova moje oči nisu videle...
Sad verujem da je on bio u stanju napraviti onu svinjariju sa prebacivanjem Miladina Kovačevića u Srbiju...
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:01 22.07.2010

Re: Borko

sada slušam studio b.
kao jači su nam to namestili.

a taj isti sud je bio najbolji na svetu kada je srbiju "oslobodio" učešća u genocidu u srebrenici.

samo nismo sprečili.
pazi, samo tolicko!

p.s. ko će da plati ovih 50 putovanja sa tadićevim pismom?

a do septembra kosovu fale 23 priznanja pa da bude dvotrećinska većina i ode kosovo u ujedinjene nacije.

bez kinte, bez 23 pisma obamina.
dobrovoljno.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:04 22.07.2010

Re: Borko

Exitus Letalis
sada slušam studio b.
kao jači su nam to namestili.

a taj isti sud je bio najbolji na svetu kada je srbiju "oslobodio" učešća u genocidu u srebrenici.

samo nismo sprečili.
pazi, samo tolicko!

p.s. ko će da plati ovih 50 putovanja sa tadićevim pismom?

a do septembra kosovu fale 23 priznanja pa da bude dvotrećinska većina i ode kosovo u ujedinjene nacije.

bez kinte, bez 23 pisma obamina.
dobrovoljno.

Ko i dosad...Strašno je ovo...
Ako postoje besmisleno potrošeni novci onda su to ove Jeremićeve i Tadićeve avanture...I kad se sada Jeremić javi iz kakvog Gabona ili Fidžija, treba ga pod hitno prijaviti sudiji za prekršaje zbog skitnje o državnom trošku...
ivana23 ivana23 22:11 22.07.2010

Re: Borko

Exitus Letalis
a do septembra kosovu fale 23 priznanja pa da bude dvotrećinska većina i ode kosovo u ujedinjene nacije.bez kinte, bez 23 pisma obamina.dobrovoljno.


Vojin Dimitrijević:

U UN se ne može učlaniti svaka država koja to želi. Ona će postati članica UN tek kada se o tome saglase dva organa te organizacije, Savet bezbednosti i Generalna skupština. Prvi na redu je Savet bezbednosti, bez čije preporuke Generalna skupština uopšte ne može da odlučuje o ovom pitanju. Savet bezbednosti ima 15 članica, od kojih je pet povlašćeno. To su stalne članice Saveta, koje ne podležu ni izboru ni reizboru, već su poimence nabrojane u samoj Povelji. Da bi Savet doneo odluku, za nju mora da se izjasni kvalifikovana većina od 9 članica. Međutim, kolika god da je većina, odluka se neće doneti ako protiv nje glasa neka stalna članica. Ova moć jedne stalne članice, a to su Rusija (kao naslednik SSSR), SAD, Velika Britanija, Francuska i Kina, da svojim suprotstavljanjem spreči svaku odluku Saveta bezbednosti, pa i usvajanje preporuke o članstvu u UN, popularno se, ali pogrešno, naziva „pravom veta“.

Jasno je da prijem Kosova u članstvo može da spreči svaka od nabrojanih država. Prema tome, tako mogu da se izjasne one članice Saveta bezbednosti koje nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu, a to su Rusija i Kina. One pri tom ne moraju da navode nikakve razloge.

Pescanik - ceo tekst
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:22 22.07.2010

Re: Borko

ivana23
Exitus Letalis
a do septembra kosovu fale 23 priznanja pa da bude dvotrećinska većina i ode kosovo u ujedinjene nacije.bez kinte, bez 23 pisma obamina.dobrovoljno.


Vojin Dimitrijević:

U UN se ne može učlaniti svaka država koja to želi. Ona će postati članica UN tek kada se o tome saglase dva organa te organizacije, Savet bezbednosti i Generalna skupština. Prvi na redu je Savet bezbednosti, bez čije preporuke Generalna skupština uopšte ne može da odlučuje o ovom pitanju. Savet bezbednosti ima 15 članica, od kojih je pet povlašćeno. To su stalne članice Saveta, koje ne podležu ni izboru ni reizboru, već su poimence nabrojane u samoj Povelji. Da bi Savet doneo odluku, za nju mora da se izjasni kvalifikovana većina od 9 članica. Međutim, kolika god da je većina, odluka se neće doneti ako protiv nje glasa neka stalna članica. Ova moć jedne stalne članice, a to su Rusija (kao naslednik SSSR), SAD, Velika Britanija, Francuska i Kina, da svojim suprotstavljanjem spreči svaku odluku Saveta bezbednosti, pa i usvajanje preporuke o članstvu u UN, popularno se, ali pogrešno, naziva „pravom veta“.

Jasno je da prijem Kosova u članstvo može da spreči svaka od nabrojanih država. Prema tome, tako mogu da se izjasne one članice Saveta bezbednosti koje nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu, a to su Rusija i Kina. One pri tom ne moraju da navode nikakve razloge.

Pescanik - ceo tekst

Ma sve ok..Ali šta Srbija ima od toga što Kosovo nije u UN-u..Ne raumem, stvarno..
Da li je racionalnije i jeftinije sarađivati, ući u EU, ući u NATO i baviti se onim što znači život, a ne lunjati po Gabonu, Fidžiju i Maldivima i lobirati da ne priznaju Kosovo...
Šta je zapravo naša politika..To da trošimo novac kako bi nam susedi imali više problema...
sentinel26 sentinel26 22:47 22.07.2010

Re: Borko

Drago Kovacevic
Ma sve ok..Ali šta Srbija ima od toga što Kosovo nije u UN-u..Ne raumem, stvarno..
Da li je racionalnije i jeftinije sarađivati, ući u EU, ući u NATO i baviti se onim što znači život, a ne lunjati po Gabonu, Fidžiju i Maldivima i lobirati da ne priznaju Kosovo...
Šta je zapravo naša politika..To da trošimo novac kako bi nam susedi imali više problema...

Drago, to što kaže Dimitrijević je teorija. Glasanja u SB se više ne odvijuaju po receptima iz doba hladnog rata.
Danas se tamo trguje glasovima "uzdržan".
Glavni meni čine Iran i Sjeverna Koreja i još neka manja žarišta.
Kosovo je sitno za takvu trgovinu i pod nadzorom NATO pakta je u cjelini.

Osim toga, ukoliko i dodje do takvog glasanja i tzv. "Veta", već se zna koja će članica EU da stavi "Veto" na kandidaturu i prijem Srbije.

Sva igra oko UN imaće za cilj amortizaciju bruke srpske diplomatije i opstanak garniture na vlasti, a ako stvarno misle da nešto postignu onda nijesu ništa bolji od Miloševića.

U naredna 3-4 dana EU formira svoje planove u vezi Kosova i Tadić i Jeremić da imaju hrabrosti treba tamo da idu i zahtjevaju svoje učešće u tim planovima umjesto što bazaju po Africi i ubjedjuju plemena da ne priznaju Kosovo.

corn mouth corn mouth 23:08 22.07.2010

Re: Borko

drago
Ali šta Srbija ima od toga što Kosovo nije u UN-u.

dugo nema odgovora, mozda ne moze da nadje odgovarajuci link


Kiza car Kiza car 07:03 23.07.2010

Re: Borko

E da, zaboravio sam da napomenem jos jedan Borkov uspeh - pregovore oko prodaje

NIS-a Gaspromu.
dragan7557 dragan7557 09:43 23.07.2010

Re: Borko

Danas se tamo trguje

Račun molim!
Da vidimo šta smo imali:
- Četiri Rata!
- Šest Secesija!
- Upropaštena privredne baza.
- Privatizovana privreda i država.
- Užasavajuća nezaposlenost.
- Potpuno ekonomski i privredno zapuštena Srbija.
- Enormni putni (i ostali) troškovi vođa.
- Nepotrebni troškovi "eksperata."
- Nepotrebni troškovi pravosuđa čije "presude" i mišljenja su unapred poznate.

Traumatizovan narod dođe kao besplatan dodatak.

Izvol'te Računčinu!

Hval ne treba. Pošaljite u MMF.

Hoćete li nešto da popijete na Račun "kuće?"

cerski
draft.dodger draft.dodger 23:42 22.07.2010

LOGIKA TAŠTIH DILETANATA...

U vlažnom snu Vuka Jeremića, koliko sutra širom planete počinju secesije, a on u sred UN-a viče:
"Jesam vam rek'o!"

Od kraja osamdesetih, ozbiljnim problemima se bave oni koji im nisu dorasli.
Zbog toga, svako malo, dođe maca na vratanca.
koksy koksy 09:18 23.07.2010

Re: LOGIKA TAŠTIH DILETANATA...

U vlažnom snu Vuka Jeremića

Joj sto volim ove prepisivace.
predatortz predatortz 09:23 23.07.2010

Re: LOGIKA TAŠTIH DILETANATA...

draft.dodger
Od kraja osamdesetih, ozbiljnim problemima se bave oni koji im nisu dorasli.
Zbog toga, svako malo, dođe maca na vratanca.


Zašto se ograničiti na period kraja osamdesetih? Pre je bilo bolje? Ili, tek onako? Da se stavi nešto...
draft.dodger draft.dodger 13:22 23.07.2010

Re: LOGIKA TAŠTIH DILETANATA...

Zašto se ograničiti na period kraja osamdesetih? Pre je bilo bolje? Ili, tek onako? Da se stavi nešto...


U pravu si...
Istorija nam je puna taštih diletanata.
draft.dodger draft.dodger 13:29 23.07.2010

Re: LOGIKA TAŠTIH DILETANATA...

Joj sto volim ove prepisivace.

LUPUS POLUTIO, pa to je opšte mesto!
Milan Karagaća Milan Karagaća 07:49 23.07.2010

A DSS traži ostavku Tadića

Oni što su ga stvarno izgubili sad mu drže lekcije(SRS), mudro ćute (SPS) ili nude pomoć u kontroli štete (Nikolić). Koštunicu ne brojim, on je politički nestao.

Nije DSS nestao eto hoće da vaskrsne na Kosvu jer svi smo mi sa Kosova, Kosovo je Srbija a Albance ne računamo.
Ovakav ishod je direktni rezultat politike Vojislava Koštunice i njegovog mudrog brke Slobe ministra od Kosova.DSS nam se javlja
Sada Samardžić traži ostavku Tadića, samo što ne kaže i ko na njegovo mesto da sedne.
Tačno, Tadić je kriv što je prepustio da Koštunica i njegovi formulišu pregovaračku poziciju , vode pregovore i čine sve da o kompromisima nema razgovora.Tadić je povlađivao Koštunici pa smo nastupali bez konsultacija a najčešće uz konfrontacije sa EU i SAD.Onda se DSS izvukao a ostavio vruć kesten Tadiću.
U pravu je Samardžić, da je Srbija tužila sve zemlje koje su priznale Kosovo onda bi odluka suda bila vrlo precizna i nedvosmislena tako da se više ne bi morali truditi, Kosovo je ionako srbija davno izgubila.
Prema tome, da smo bili ranije pametni kao što smo sada pa insistiramo na kompromisu, moglo ga je eventualno i biti, a bojim se da je sada sve kasno.
Nama je trebalo crtati da R1244 znači suspendovanje na neodređeno vreme suvereniteta Srbije na Kosovu, pa eto i MSP to decidno sada reče.
Predsedniku Tadiću se sada o glavu obijaju tikve koje je neoprezno sa nekima sadio, a oni kojima je povladjivao zbog kohabitacije sada traže njegovu ostavku.

Milan Karagaća Milan Karagaća 08:02 23.07.2010

Re: A DSS traži ostavku Tadića

A to čuo princ pa se javi da se zna da je tu, ako zatreba.Računa na podrsku DSS i SPC i princ poručuje
Dakle,"Karađorđević je poslao pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću i ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću u kojem je apelovao na njih da, uprkos stavu suda, nastave pravednu borbu da se očuva suverenitet zemlje, sigurnost građana i teritorijalni integritet.

"Želim Vam mnogo uspeha u daljim nastojanjima da se očuvaju mir i dobri odnosi sa svim susedima u regionu radi dobra svih građana. Želim Vam takođe uspeh u naporima da se osigura budućnost Srbije u EU i prosperitet za sve građane", naveo je Karađorđević."

Mora se priznati da je njegovo gledanje korektnije i mnogo više okrenuto budućnosti nego stavovi DSS koja vuče korene iz nemanjićke Srbije
silver bullet silver bullet 08:37 23.07.2010

Re: A DSS traži ostavku Tadića

Nije DSS nestao eto hoće da vaskrsne na Kosvu jer svi smo mi sa Kosova, Kosovo je Srbija a Albance ne računamo.
Ovakav ishod je direktni rezultat politike Vojislava Koštunice i njegovog mudrog brke Slobe ministra od Kosova.DSS nam se javlja
Sada Samardžić traži ostavku Tadića, samo što ne kaže i ko na njegovo mesto da sedne.
Tačno, Tadić je kriv što je prepustio da Koštunica i njegovi formulišu pregovaračku poziciju , vode pregovore i čine sve da o kompromisima nema razgovora.Tadić je povlađivao Koštunici pa smo nastupali bez konsultacija a najčešće uz konfrontacije sa EU i SAD.Onda se DSS izvukao a ostavio vruć kesten Tadiću.
U pravu je Samardžić, da je Srbija tužila sve zemlje koje su priznale Kosovo onda bi odluka suda bila vrlo precizna i nedvosmislena tako da se više ne bi morali truditi, Kosovo je ionako srbija davno izgubila.
Prema tome, da smo bili ranije pametni kao što smo sada pa insistiramo na kompromisu, moglo ga je eventualno i biti, a bojim se da je sada sve kasno.
Nama je trebalo crtati da R1244 znači suspendovanje na neodređeno vreme suvereniteta Srbije na Kosovu, pa eto i MSP to decidno sada reče.
Predsedniku Tadiću se sada o glavu obijaju tikve koje je neoprezno sa nekima sadio, a oni kojima je povladjivao zbog kohabitacije sada traže njegovu ostavku.


Tacno tako. Hvala sto ste me postedeli kucanja.
sentinel26 sentinel26 09:34 23.07.2010

Re: A DSS traži ostavku Tadića

Milan Karagaća
Tačno, Tadić je kriv što je prepustio da Koštunica i njegovi formulišu pregovaračku poziciju , vode pregovore i čine sve da o kompromisima nema razgovora.Tadić je povlađivao Koštunici pa smo nastupali bez konsultacija a najčešće uz konfrontacije sa EU i SAD.Onda se DSS izvukao a ostavio vruć kesten Tadiću.

Prijatelju, već više puta sam napisao da je Tadić "sklonio" Koštunicu iz prve klupe u posljednju, ali je zadržao kompletan koštunizam.
Svi rezultati tog poteza još nijesu pristigli, biće ih još.
U pravu je Samardžić, da je Srbija tužila sve zemlje koje su priznale Kosovo onda bi odluka suda bila vrlo precizna i nedvosmislena tako da se više ne bi morali truditi, Kosovo je ionako srbija davno izgubila.

Ovakav proces bi bio gotov za mjesec dana i tek bi tu bilo velikog blamiranja i sramoćenja Srbije.
Genije koji je to smislio bio trebao otići na doživotni godišnji odmor ili mu zabraniti da se bavi politikom.

Predsedniku Tadiću se sada o glavu obijaju tikve koje je neoprezno sa nekima sadio, a oni kojima je povladjivao zbog kohabitacije sada traže njegovu ostavku.

Neka mu je traže, to su njegovi prijatelji.
Sve ljude koji su bili spremni da mu saopšte nešto što mu nije po volji on je otjerao, kako u stranci tako i van nje.

Nadanje naših pravnih teoretičara da će se MSP baviti "pravom na samoopredeljenje i secesiju" su se izjalovile.
Zato što Sud neće da uspostavlja nikakav standard po tom pitanju. Osada je naveo nekoliko sasvim različitih slučajeva koji nemaju ama baš ništa zajedničko.

Osada nije rekao "nijesmo se izjašnjavali" nego "Sud odbija da se izjašnjava o pravu na samoopredeljenje i secesiju".
Kome treba prevodilac ? Moje saučešće svim separatističkim pokretima.

Bilo je veoma poučno kako je Osada pojasnio format Deklaracije o proglašenju nezavisnosti.
Poznato je da su deklaracije politički akti, koji ako nemaju pravnih elemenata nijesu podložni nikakvom preispitivanju, pa je i odluka Skupštine Srbije o njenom "poništenju" nepostojeća, Osada je nije ni pomenuo.

Prije opisa Deklaracije Osada je pojasnio ovlašćenja ovlašćenog predstavnika UN da mijenja i poništava odluke privremenih organa vlasti Kosova.
Pod odlukama se podrazumijevaju pravni akti.

On je rekao da ovlašćeni predstavnik UNMIK-a nije istu poništio, (odnosno prećutno je istu priznao - moj zaključak ).

Sud je veoma pažljivo pokušao da u samoj Deklaraciji pronadje eventualne pravne elemente i u tome nije uspeo.

On je objasnio kako je ona doneta i napisana. Za nju je glasalo 109 poslanika u prisustvu predsednika Vlade i predsednika Kosova, a onda su Deklaraciju potpisali predsednik Kosova, premijer i svi prisutni poslanici.

Time je ustvari pokazao (nije to rekao ) da je Deklaracija čist politički akt bez pravnih elemenata što znači da ovlašćeni predstavnik UNMIK-a nije ni imao mandat da ga poništava.

Ovaj njihov porez nije za sprdnju, kakvu organizuju pojedini kvazi "pravni stručnjaci" koji su pravni faklutet vidjeli na slikama ili iz tramvaja, nego naprotiv, za žaljenje što taj stručnjak koji ih je tome naučio nije bio na strani Srbije.

Srbija je tražila pravno mišljenje o jednom političkom aktu.

Za mene je ova kosovska stvar završena, a sada navijam za Milku Forcan.

FORZA MILKA !!!

predatortz predatortz 09:34 23.07.2010

Re: A DSS traži ostavku Tadića

Nije DSS nestao eto hoće da vaskrsne na Kosvu jer svi smo mi sa Kosova, Kosovo je Srbija a Albance ne računamo.


Ma da. Taj DSS! Prvo su delegirali Rankovića da malo sređuje stvari... Pa su pisali Ustav iz 74. Pa su 81. poslali miliciju da skrši kontrarevoluciju. Pa su podgovarali slovenačke i bosanske milicajce da krvnički biju. Pa su svo vreme bili uz Miloševića. Pa su imali paravojske. Pa su potpisivali u Kumanovu. Pa su slagali Đinćića i navukli ga da pravi one bilborde ' Ko sme narodu da pogleda u oči?'... Pa, kad su na demokratski način izjureni iz skupštine ni to ih nije opametilo... Nastavili su svoju destruktivnu politiku dok su se drugi borili za svako preduzeće,svakog radnika, štiteći naš standard...

Ma, da ne nabrajam. Kriv je DSS. Još od Prizrenske lige su oni meni mutni!
dragan7557 dragan7557 09:50 23.07.2010

Re: A DSS traži ostavku Tadića

Srbija je tražila pravno mišljenje o jednom političkom aktu.

Alo bre prijatelju, daj bre račun, pa d' idemo kući.

cerski
sybil sybil 10:04 23.07.2010

Re: A DSS traži ostavku Tadića

boze svasta! oni bi kao odbranili kosovo, a tadic nije! bruka! sta sad, probali, nismo uspeli, pa sta? zasto ostavka?
ja se zaista zalazem da se oko kljucnih pitanja buducnosti raspise referendum, msp, eu, nato, oko svega, i onda nema dileme nego kako kaze vecina da treba tako ce biti.
silver bullet silver bullet 10:05 23.07.2010

Re: A DSS traži ostavku Tadića

Ma, da ne nabrajam. Kriv je DSS. Još od Prizrenske lige su oni meni mutni!


Jeste! Kriva je DSS! A ponaosob Kostunica i Samardzic, a za njima i Tadic i Jeremic kao nastavljaci te sumanute strategije "Kosovo je Srbija", uz uslov - uklonicemo Kostunicu ali cemo nastaviti da budemo njegovi trbuhozborci, a sve zbog komada licne vlasti!

Ali ne, nisu oni krivi za gubitak Kosova, kako ti impliciras jetko i sarakasticno ne bi li zamutio sustinu. Ne, krivi su zato sto smo izgubili (da, past tense! izgubili!) i sever Kosova, a za njihovog vakata smo imali sanse da ga zadrzimo i dobijemo kakvu takvu podelu Kosova, pa makar i u vidu enklave i sustinske povezanosti sa Srbijom kakvu ima Republika Srpska.
Posle ovog "nevaznog, savetodavnog, neobavezujuceg", ma jednom recju skoro nepostojeceg misljenja MSP-a, ta sansa je bespovratno izgubljena.
silver bullet silver bullet 10:06 23.07.2010

Re: A DSS traži ostavku Tadića

boze svasta! oni bi kao odbranili kosovo, a tadic nije! bruka! sta sad, probali, nismo uspeli, pa sta? zasto ostavka?

"Mene ne zanimaju namere, mene zanimaju dela."
Zvuci li ti poznato?
Ti ljudi su placeni da odrade posao, a ne da probaju!
Nisi odradio - idi!
Mada je i ta "politicka odgovornost", po meni, samo mlacenje prazne slame.
sentinel26 sentinel26 10:20 23.07.2010

Re: A DSS traži ostavku Tadića

dragan7557
Srbija je tražila pravno mišljenje o jednom političkom aktu.

Alo bre prijatelju, daj bre račun, pa d' idemo kući.
cerski

Stižu samo djelovi računa (akontacije ) - kompletan račun nije još, treba i PDV da se zaračuna.
Kamata ostaje za kasnije - na odloženo.

A pošto je tebi puno stalo do računa, uskoro krećem na "turneju" - Bon - Brisel - Amsterdam - Brisel, pa ti izaberi (mjesto i oružje ) lokaciju, ali nemoj poslije da se žališ.
gedza.73 gedza.73 10:25 23.07.2010

Re: A DSS traži ostavku Tadića

Osada nije rekao "nijesmo se izjašnjavali" nego "Sud odbija da se izjašnjava o pravu na samoopredeljenje i secesiju".
Kome treba prevodilac ? Moje saučešće svim separatističkim pokretima.

Nije bitno koliko glasno priča separatistički pokret već koliko veliku džukelu ima iza sebe (parafraziram snupija).
Ovi su imali baš velike džukele.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:52 23.07.2010

Re: A DSS traži ostavku Tadića

Neka mu je traže, to su njegovi prijatelji.
Sve ljude koji su bili spremni da mu saopšte nešto što mu nije po volji on je otjerao, kako u stranci tako i van nje.

Da
a sada navijam za Milku Forcan

I ja uvek.
Unfuckable Unfuckable 12:29 23.07.2010

Re: A DSS traži ostavku Tadića

Želim Vam mnogo uspeha u daljim nastojanjima da se očuvaju mir i dobri odnosi sa svim susedima u regionu radi dobra svih građana. Želim Vam takođe uspeh u naporima da se osigura budućnost Srbije u EU i prosperitet za sve građane", naveo je Karađorđević."

ko li mu je ovo sastavio?
antioksidant antioksidant 12:33 23.07.2010

Re: A DSS traži ostavku Tadića

Unfuckable
Želim Vam mnogo uspeha u daljim nastojanjima da se očuvaju mir i dobri odnosi sa svim susedima u regionu radi dobra svih građana. Želim Vam takođe uspeh u naporima da se osigura budućnost Srbije u EU i prosperitet za sve građane", naveo je Karađorđević."

ko li mu je ovo sastavio?

ja bih voleo da ga vidim da ovo procita
Unfuckable Unfuckable 12:42 23.07.2010

Re: A DSS traži ostavku Tadića

ja bih voleo da ga vidim da ovo procita

da, kao gugl translejtor sa glasom, otprilike bi tako zvučalo
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:06 23.07.2010

Re: A DSS traži ostavku Tadića

ko li mu je ovo sastavio?

Kako bre ko? Pa ima čovek Krunski sovijet, pa kabinet, ima analitiku za koju iz državnog budžeta plaća press klipinge.
E sada, ovo što ste citirali zaista izgleda kao čestitka nekim povodom, ali i pametna poruka da se osigura budućnost Srbije u EU.
docsumann docsumann 13:18 23.07.2010

Re: A DSS traži ostavku Tadića

Za mene je ova kosovska stvar završena, a sada navijam za Milku Forcan.

FORZA MILKA !!!


"Sve sami carevi i naši idoli"

iz filma Rane

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana