Jubileji| Politika| Satira

Небитност

antioksidant RSS / 23.07.2010. u 21:13

don't vote for government - али ни за радикале маме ти (и не обазири се на беџеве - радикали су радикали а спс је спс)

 


Тема је влада Србије.

 

 


Две године су ту, седмог јула је била годишњица а као и свака годишњица лепо дође подвући црту. Испуњена обећања (има их!), неиспуњена (па нађе се понеко), празни новчаници и економија која стоји... Све је то већ разглабано од стране оних којима ова влада "није на срцу". С друге стране они који се "препознају" у њој (чланови странака владајуће коалиције најчешће што већ само по себи говори нешто о власти) сасвим оправдано истичу да је оквир деловања измењен у односу на очекивани (непосредно по формирању владајуће већине дошло је до ескалације светске финансијске и економске кризе). Нећу се укључити у ту врсту коментарисања владе Србије. Не интересује ме да ли је 27 величанствених успешно или не. Ја ћу о равнотежи моћи. Интересује ме колико су (не)битни?

 

 

Овде ћу направити мало подсећање на теорију поделе власти. Власт тј управљање државом у "демократским системима" је подељена тј није сконцентрисана. Оријентална карактеристика је "Кадија те тужи, кадија ти суди". Ми тежимо другом (бољем?). Постоји Законодавна, Судска и Извршна власт. У Србији законодавну власт чини Парламент, судску Суд (да ефикасно именујемо ту неефикасност) а извршну - Влада. Српким уставом (и старим Слобиним и актуелнимТоминоВојиславоБорисовим) постоји и Украсна власт. То је Председник, док год се на тој функцији налази Милан Милутиновић. Тако су то замислили писци Устава у Србији. Док је председник Србије био Непомен, то је била најважнија функција на планети. Сличне аспирације се примећују и у време док се на Андрићевом венцу налази Психолошка установа. Само је Милан Милутиновић био оно што треба да буде, тј оно што пише у Уставима - симбол оног ког је бирао. Он лично је симболизовао Непомена. Борис Тадић релативно успешно симболизује слуђено, незаинтересовано, уморно, незадовољно, преамбициозно а неспремно да уложи труд гласачко тело Србије. Не уме да компонује као Јосиповић али лепо пева. Има људскости и храбрости да оде у Сребреницу. Има упорности да на столу држи тему територијалне целовитости Србије, има стрпљења да корачање ка интеграцијама буде сталожено и са основом... Делује слуђено и сулудо? Па да поновим - Борис Тадић релативно успешно симболизује оног ко га је бирао.

 

 
Али тема ми није Украсна власт Србије. Тема ми је, по мени највећи, неуспех групе грађана која је у уставу Србије уписана као извршна власт. Тема ми је управо перцепција владе Србије као необавезне групе грађана која се скупила да да попије кафу и спроведе оно што је неко други на неком другом месту у некој другој прилици одлучио.
 
Влада утврђује и води политику  (Устав РС)
 
Постоји раскорак између оног што у уставу и законима пише и онога што је перцепција реалности. Једно иде друмом, друго шумом. Сусрећу се само по потреби одржавања привида формалне исправности. Законодавну власт Србије чине партије. Извршну, такође партије. Злобници би рекли да ни судска власт није далеко од партијског скута. А украсна власт? То је већ ПР.

 

 

Поменуо сам Непомена и ко се сећа његовог времена зна да ни једна функција није била од значаја сем његове (и колумнисте у Дуги али то је већ непотизам). Постојао је Мирко и тада (као и Ивица али с том чињеницом декларативно нећу да се помирим) и био је (бе)значајан као и сада. Много лоших ствари нам је остало од Непомена на успомену али је доста временаи прошло да би га користили за изговоре за све и свашта.

 

Србија није до краја демократизована. Хајде да кренемо од тога. Још једна флоскула, око које ће се наћи чак и поприличан консензус. Свако ко се сложи са тим ставом сложиће се из неких својих разлога. Ја се конкретно слажем јер имам утисак да је у Србији Име важније од Функције. Функционер од Институције. Шта хоћу рећи?

 

Тамо негде почетком 90их Непомен је био председник Србије и то је била најзначајнија функција у држави. У држави којој је Србија била саставни део. Тек део целине. Сва моћ (она неформална која није записана али зато веома постоји) је била у тој Фотељи. То се променило када је Непомен постао председник Југославије (њеног остатка). Мордор је одједанпут пресељен. Моћ је пратила личност. Титуле једноставно нису значиле ништа.

 

Октобар 2000. године је донео и нешто ново у прерасподели моћи. Непомен је отишао да (привремено) чува унука Марка, Непричава је сео у фотељу и схватио да моћи нема. Извор моћи није била Функција председника СРЈ већ Име онога ко у Фотељи седи. Почетком следеће године на сцену формалне моћи активно је закорачио Премијер. Почела је права трансформација државе. Представник Извршне власти.Истина, своју моћ цедио је из реликта прошлости - (више)партијског тела чије су седнице биле значајније од седница владе. Али постојало је значајно преклапање у особама које су присуствовале заседањима.

 

Држава јесте била партијска,тј јесте припадала партијама али су партијски "лидери" били део органа који је имао уставно овлашћење да "утврђује и води политику". Бар привидно, реалност је била блиска ономе што је записано.

 

 
После је дошла кохабитација.
 
Дефиниција: Кохабитација - појам који се односи на договор две особе  које нису у сродничким односима да живе заједно, често као део емотивне или сексулане везе.
 
Постоји и дефиниција кохабитације у политици али мислим да је ова примеренија ономе што се дешавало код нас док је Непричава био премијер а ДиректноИзабрани... па рецимо украс. 
 
 
Влада извршава законе и друге опште акте Народне скупштине (Устав РС)

 

 

Период "здраве" политичке борбе за позиције завршен је повољније за Бориса Тадића (наравно, најповољније за Млађахног Динкића али он је тек појам који још нема своју дефиницију). Он је преузео све полуге моћи а Непричава је остао да забавља својом немоћи, успут се нервирајући због чињенице да Борис Тадић не спроводи Непричавин/Непоменов програм довољно брзо. Али о томе (можда) другом приликом.

 

"Победу" је Борис Тадић формализовао успостављањем већинске коалиције у скупштини Србије која је изгласала Мирка и његових 26 веселника за извршну власт. Другим речима формирана је група грађана која још никог није убедила да се може назвати тимом, која још није ни покушала да оствари искорак ка хомогености, која првенствено одаје утисак првиремености и ... небитности.

 

Постоје два узрока за то. Мирко и Борис. Мирко јесте у влади и премијер је а неубедљив је у тој улози. Борис није у влади и није премијер а боље би било да јесте. Мирка је Борис поставио. Директно изабран на украсну функцију, великог ауторитета преко 2 милиона гласова за себе а крајње симболичних надлежности, Борис није могао допустити неког са више харизме да се назове Премијером. Неког коме би та Фотеља била природно станиште из које би се наметнуо као Играч. Зато је изабран Мирко. Борис је Мирку дао Функцију а себи је задржао Моћ.

 

Наравно, извор Моћи није преко 2 милиона директних гласова за председника Србије већ контрола над Демократском странком. Мирко с Функцијом није добио лојалност странке, а „под собом" има страначке играче. Не толико јаке у гласачком телу али веома значајне у лову на 127 посланика.

 

Скупина од 27 индивидуа може постати тим само ако постоји једна особа која ће се наметнути као вођа. Формално и суштински. Формално је "први међу једнакима" Мирко, наравно. Али уз Млађахног и возача Марице, који иза себе имају странке тј гласове у скупштини тј моћ да се надуре и оду тј изазову изборе (а Млађахни има и искуства у тој делатности) Мирко нема шанси да постане суштински вођа. Он нема власт. Нема се чиме наметнути, чиме припретити. Ни Томици када оде у Немачку да пљуне у лице целокупном српском здравству, ни Млађахном када самоиницијативно износи "предлоге и реформе", када најављује да кризе нема, да је побеђена, да је искоришћена... Мирко се не пита ни када Кркобабић у име свог гласачког тела изговара историјско НЕ Међународном монетарном фонду. Па зар постоји неко ко може замислити да је Мирко неки ауторитет Мркоњићу? Коме Јеремић подноси извештај? Разредном старешини или Деда Мразу?

 

Формално, све је савршено. Извршна власт је у рукама владе. Први у влади је премијер. Он је пре 2 године скупштини изнео свој експозе и на крају је побројао чланове свог тима. Али ни једно име на том списку није он уписао. Чак ни своје. И то је на половини мандата (не рачунајући очекивану Млађахнову интервенцију клизећег с леђа) још очитије него што је било пре 2 године. И то што Марко Сомборац црта Мирка као кафе куварицу није никаква увреда. То је само перцепција целокупне јавности о равнотежи моћи у републици Србији исказана крајње профано кроз гег. Подједнако болна иако далеко значајнија чињеница у прилог небитности јесте и готово потпуно Мирково одсуство из Кораксових карикатура. Колико Мирко био вечита тема Марку Сомборцу, Коракс у њему једноставно не проналази инспирацију за осликавање данашњице.

 

Дакле, Мирко се није „наметнуо" али шта је са „тимом" који он „води"? Постоји ли? На жалост не. Целина звана влада Републике Србије се једноставно није изградила. И не говорим то због недостатка унисоних гласова из Немањине улице (имам довољно сведока да ме свака унисоност мишљења плаши). Када министарка финансија има различито мишљење о потецијалној пореској реформи од министра економије, то ми се чини као почетак дебате која може донети само квалитетније решење од на почетку предложених. Али у идеалном свету, који личи на оно што о њему пише у Уставу. У свету у коме је влада институција која утврђује политику, после раговора, дебате, размене мишљења... У српској збиљи влада никада неће обезбедити платформу за разговор, никада неће бити простор за договор, никада неће бити тело одлучивања. У Србији ће председник једне странке владајуће коалиције све своје размирице (после простачког препуцавања у медијима) разрешити у разговору са председником друге странке владајуће коалиције. Ван институција а Институцији ће остати само понижавајућа улога спровођења договореног. Ко није гледао преносе скупштинских заседања могао би да почне чисто да види како изгледају људи без свог става.

 

Наравно илузија нормалности постоји. Али то што ће се нама чинити да разговарају министри економије и унутрашњих послова не значи да се договор не склапа између Г17и СПС-а. Када се министар економије чује са председником Србије, сви знамо да се тензија између ДС-а и Г17 стишава. А Мирко нема странку. Нема посланика којима може не гласати за Закон о информисању. Зато је тело коме је он на челу небитно. Шта год писало у Уставу РС, политика се креира на другом месту.

 

 
Више од две године по изгласавању ове владе РС у парламенту, лично као највећу замерку видим чињеницу да влада још увек није ни формирана. Скупина грађана која се неформално окупља четвртком у Немањиној а од скоро и сама плаћа своју кафу једноставно не пруж довољно аргумената да се назове извршном влашћу Србије. 
..........................................

 

 
..........................................................

 

 

 И за крај - опуштање:
 
-Teacher: Can u tell me the name of 3 great kings who have brought happiness & peace into people's lives?
  
- Student: Smo-king, drin-king & fuc-king!!!!
 

 



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 21:26 23.07.2010

1.

-Teacher: Can u tell me the name of 3 great kings who have brought happiness & peace into people's lives?

- Student: Smo-king, drin-king & fuc-king!!!!


Ja počinjem sa opuštanjem. Ovo je istinita anegdota (pleonazam?):

Jedan moj drug se upoznaje sa norvežankom, u kasne sate, pripit, naravno, i ona ga kao što to zapadnjaci obično rade pri upoznavanju, pita - What are you doing for living?

- Eating, drinking, you know ...
antioksidant antioksidant 22:14 23.07.2010

Re: 1.

i ona ga kao što to zapadnjaci obično rade pri upoznavanju, pita - What are you doing for living?
stvarno su radoznali
milisav68 milisav68 21:52 23.07.2010

Alal

Ti

docsumann docsumann 21:58 23.07.2010

Re: Alal

Samo ako je bezmesno
milisav68 milisav68 22:00 23.07.2010

Re: Alal

docsumann
Samo ako je bezmesno

Tu se na stil ne obraća pažnja.
antioksidant antioksidant 22:16 23.07.2010

Re: Alal

milisav68
Ti

hvala na veceri
nestor92 nestor92 22:57 23.07.2010

Vlada

Koja vlada?

U velikoj sam dilemi da ulozim sve svoje skromne mogucnosti da pomognem tim ljudima da odu na duzi odmor.

Lista njihovih grehova: neko radi za tajkune, neko ne bi dao ostavku taman da se sruse sve bolnice, jedna ministarka tu i tamo pusti suzu, druga guta dok recituje nabubano i nedostaje joj stilista, jedan vise ne zna sta je pricao a jos manje sta prica i tako redom, sve do premijera.

Kako ono rekoste da se zove covek?
Dr M Dr M 00:34 24.07.2010

Re: Vlada

Kako ono rekoste da se zove covek?


Koj ce ga znati..?
Znam samo da sedi na zadnjem sedistu automobila...ne smeju da ga puste napred, da ne pokusa da upravlja..
ecce-florian ecce-florian 00:17 24.07.2010

veseli smo mi

molim da se ovo svrsta u tag satira


to su znate oni sa rogovima i papcima
radulence radulence 02:54 24.07.2010

e


a
zashto se
za Ukrasnu Vlast
ne izabere jedna
recimo plavusha?
crnka, red hair, nije bitno.
al' da je ukrasna.

al' stvarno.
imidza radi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana