Gost autor

Другачији поглед

miloradkakmar RSS / 25.07.2010. u 16:40

 Моја гошћа: razmisljam

 

                   Мислим се сатима како уопште да почнем. Како год окренем, не звучи ми као оно што бих у ствари желела да кажем. Бежи ми суштина, садржај ми измиче, реченице се гурају и тумбају и праве неочекиване заокрете које нисам имала на уму. Полако почињем да сумњам  да сам уопште у стању да изрекнем саму срж приче.

                   Покушаћу, ипак...

     Да се разумемо, не волим ружичасто. Чак ни као боју. Опет, Гучу волим од када смо се упознале та љупка варошица и ја пре равно тридесет година (Како време уме да лети!).

    Градић свијен као гнездо у котлини којом протиче река Бјелица на свом путу ка Западној Морави са чувеним Перигузом који у њу утрчава кочоперно  покрај пијаце ако није танушан попут змијиног свлака. Људи вредни и чуварни, склони да се такмиче међу собом ко ће лепше дотерати кућу и двориште, ко ће имати шареније цветне баште и терасе, боље покошен травњак и уштирканије завесе у прозорима. Све у свему, једно мирно, успорено, добродушно место где још увек може да се чује тишина и које из целогодишње летаргије на пар месеци тек овлаш разбуде школарци који дођу на летње ферије.

   Онда, у августу - раније је то био последњи викенд у месецу, око Велике Госпоине, па се под неким (кхм) притисцима померио пре  великогоспоинсгог поста – изненада све оживи. Голубови се разбеже у јатима изнад кровова, низ Јелицу гамижу колоне четвороточкаша, дижу се шатре, зајече трубе и почиње Сабор.

    Сећам се још оног времена када је покојни деда у рано недељно поподне узимао свој штап у једну, а шамлицу у другу руку и лагано кретао ка игралишту да заузме што повољнији положај за посматрање такмичења. Позорница је била усечена у страни брда тако да је шума имала улогу кулиса из којих су израњали оркестри...Огласиле би се прангије, трубачи би последњи пут рукавима угланцали трубе и директно у плексус зарило би се СА ОВЧАРА  И  КАБЛАРА .

  Тај тренутак треба доживети – лепет птичјих крила, балони који беже из дечјих руку, звук који се лепи за дијафрагму и јежи кожу док околна брда враћају одјек и умногостручују мело.

Свака година је по нечему била посебна.

   Прве је Фејат Сејдић направио пионирски корак одсвиравши маестрално КОНДОРОВ ЛЕТ   нарушивши тиме за сва времена задату тему марш – коло – народна песма. Ми смо играли по улицама у бескрајном колу које је почињало у Порти, вијугало до хотела и враћало се, делили једни другима осмехе, надигравали се (фолклораши се међусобно препознају на километар), пратили мајсторе трубе од шатре до шатре и слушали невероватна надсвиравања...Куповали смо лицидарска срца са огледалцима и пурењаке и били тако безразложно срећни.

      Једне године је Слободан Салијевић Под липом разговарао са члановима оркестра ЗЛАТНЕ УСТЕ    тако што је једну исту реченицу којом је покушао да се договори да нешто заједно одсвирају понављао све гласније и гласније на чистом јужносрпском у уверењу да ће га Амери коначно разумети буде ли довољно снажно викао.

   Па је Код Дача Бобан Марковић неке ноћи откачио и свирао до зоре за своју душу и свој ћеиф тако моћно да смо заборављали да дишемо. Почињао би да се њише у ритму као да хипнотише кобру и то је био знак да се препустио и да ћемо присуствовати непоновљивом уживању.

   Или је весело друштво под шатром наручивало ред партизанских, па ред четничких песама на опште нам згражавање, али уз искру наде да није све тако непомирљиво како изгледа, јер је било очигледно да се сасвим добро забављају.

    Једном смо бесциљно претакали поподне у лагану шетњу зајапуреним плочницима, размењивали по коју реч, цуњали по тезгама тек да се не примети колико смо залудни, кад нас је ухватио РИТАМ  а да нисмо ни приметили. Сасвим спонтано смо прилагодили кораке звуцима бас трубе и почели лагано да се пребацујемо с ноге на ногу пратећи их. Онда смо застали, затечени, и почели да се смејемо – читава улица је пулсирала на исти начин, и продавци иза тезги, и купци и докони шетачи...Не смем да се закунем, али ми се учинило да и лишће дрвореда трепери некако по такту . Па би се по неко, попут нас, изненада пренуо из омамљености и гласно насмејао, а онда настављао даље, овог пута намерно наглашавајући плесне кораке.

    Деведесетих смо се смејали Козацима који нису умели да се снађу када су им лепили новчанице на чела.  Имали су  уредно за трубе затакнуте ноте које су им ландарале испред бркова и некако се нису уклопили. Деловали су сувише уштогљено и академски, што и не чуди, јер је оркестар био састављен од уметника са конзерваторијума.

    У међувремену су године пролазиле. Полако смо деци препуштали дочекивање зоре, а ми биркали земљане ћупове и ђувечаре код чувених мајстора из Злакуса и уживали седећи с вечери на тераси уз кафу и пиће док нам је река лењо доносила музику из центра прочишћену ноћним поветарцем. Све мање смо имали жељу да заронимо у гужву – под шатрама су се запатили некакви сумњиви ликови још сумњивијег музичког укуса и пуни као брод, завлачили су најбоље оркестре на некаква ВИП места подаље од обичног пука, својим понашањем прелазили све границе доброг укуса...

  Тада смо решили да је доста.

      Опет, жао ми. Организатори су се годинама трудили да Сабор испеглају и затегну, да то збиља личи на светско, а наше (при чему не мислим на пиво). Турбо егзибиције су заустављене на врху Јелице, оркестрима класе железничка станица и општина недељом када су венчања  је забрањен приступ у варош, организоване су изложбе, одржавани збиља врхунски концерти...

 

                     Паф! И све се претворило у ружичасти мехур сапунице.

 

                     Ма, пући ће он.

 

 P.S. Ако некога занима,  ИСТОРИЈУ ТРУБЕ  може прочитати на: http://www.srbijazemljaheroja.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=377. Декоративни елементи ми баш нису по вољи, али је текст за препоруку.



Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

topcat topcat 17:08 25.07.2010

HOP!

prva
razmisljam razmisljam 17:15 25.07.2010

Re: HOP!

За прву :
МАЛО АТМОСФЕРЕ .
И извињење што не учествујем на твом блогу - некако ми је излишно коментарисати дечарца . Определила сам се да га игноришем.
Напомена: трубачи се слушају ГЛАСНО. А најбољи је дојам уживо.
У потпису : познавалац .
Умал'да заборавим : добродошла .
hazar hazar 20:55 26.07.2010

Re: HOP!

Напомена: трубачи се слушају ГЛАСНО. А најбољи је дојам уживо.

Kad izađeš ispod šatre i sve do kuće čuješ samo trube. Nisam razumeo do svadbe mog rođaka u Surdulici.

U principu ne volim nešto vašare od kako sam malčice ostario, ali samo takmičenje u Guči je svetska stvar. Pozdrav vama što mislite.
razmisljam razmisljam 21:47 26.07.2010

Re: HOP!

sve do kuće čuješ samo trube


Ако звук бас трубе не остане завезан у чвор у дну стомака онда то није то.

У Сурдулици ? Тамо мора да су свирали мајстори. Завидим Ти ( и ту прелазим на молбу да укинемо међусобно персирање, склона да се приклоним већини на блогу. ) што си учествовао у таквој јужњачкој свирци.

Ја вашаре волим, мислим, оно шаренило и гужву и прилику да се човек промува и проговори коју са разним необичним ликовима. И сав онај кич на тезгама, разнобојан и фасцинантан у облицима и бојама и повременој савршеној бесмислености или недокучивости. Има у томе нечег скоро егзотичног.

Само такмичење јесте светска ствар, али много више волим поноћни концерт, јер оркестри свирају без притиска и бирају уху и ногама пријемчивији репертоар.

Узвраћам поздрав hazare и захваљујем на посети.
Изволи прави сурдулички оркестар да освежиш сећања. И не заборави да слушаш ГЛАСНО !


miloradkakmar miloradkakmar 17:10 25.07.2010

Prvi!!!!


Nikad nisam bio u Guči, ali posle ovog teksta kao da sam tamo noćivao.

Nisam PRVI , topcat, opet.
razmisljam razmisljam 17:33 25.07.2010

Re: Prvi!!!!

Nisam PRVI


Кад не знаш да се снађеш - чим поставиш текст, ускочиш и решиш проблем .
Ево, овако ћемо : Топ је ПРВА, а ти си ПРВИ.
Изволи, иди тражи ИЗГУБЉЕНО ЈАГЊЕ.
Узгред, на километар се види да ниси био, иначе би правилно написао ноћЕвао .

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 18:33 25.07.2010

koliko se secam

Ti i ja jednom pricasmo o tom dozivljaju kada stotine truba zasviraju, a osecaj se ne moze recima opisati, nego se mora doziveti. Tad srce samo sto ne iskoci, tad suze same krenu, to je nesto najlepse sto se moze sebi priustiti.



Sto se tice ruzicaste boje, na zalost retki su oni koji je ne vole.
razmisljam razmisljam 19:03 25.07.2010

Re: koliko se secam

Да, дружиле смо се код selice-nene прошле године половином августа .
Изволи, изабери:

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:00 25.07.2010

Re: koliko se secam

Izabrala, bas danas spremala djuvec u zemljanom sudu...
mlekac mlekac 20:21 25.07.2010

Nikad nisam bila u Guci

Al' me pre n godina jedna poznanica odvukla na vranjsko vece u jednom od beogradskih hotela.

Gosti bili orkestar Seada Sejdica (sad znate koliko je davno to bilo) i Usnija.

Lumperajka potrajala do zore...

Najbolja na kojoj sam ikada bila.

U to ime:
razmisljam razmisljam 00:28 26.07.2010

Re: koliko se secam

Ниси ваљда на отвореној ватри ?
razmisljam razmisljam 00:42 26.07.2010

Re: Nikad nisam bila u Guci

sad znate

Није ваљда да си персирамо ? На твом блогу нисмо.
Шта да ти кажем ? Мислим да је греота не отићи макар на дан. Иако се штошта променило, чини ми се да је претекло довољно позитивне енергије и лепих тренутака, нарочито ако кренеш отвореног срца. Мада, гужве су постале неописиве и то уме да поквари расположење.
Делује да ће ове године преовладати Гранд парада, али, веруј ми, прави сабораши се препознају међу собом и умеју да нађу праву шатру, прави оркестар и право друштво и да се препусте музици.
Ја сам равничарка, одрасла уз тамбурице ( и крекет жаба из Великог бачког канала ) и нисам ни сањала да ће звук тог угланцаног лима икада да ми се запати у дамарима. Но, догодило се.
Уосталом, памтиш старог Феата. Што онда да те убеђујем ?
А труба се најлепше чује под отвореним небом.
Једно ЛИЦИДЕРСКО СРЦЕ за тебе. Не пропусти да гвирнеш, сасвим је посебно.
mlekac mlekac 04:36 26.07.2010

Re: Nikad nisam bila u Guci

razmisljam
sad znate

Није ваљда да си персирамо ? На твом блогу нисмо.
Шта да ти кажем ? Мислим да је греота не отићи макар на дан. Иако се штошта променило, чини ми се да је претекло довољно позитивне енергије и лепих тренутака, нарочито ако кренеш отвореног срца. Мада, гужве су постале неописиве и то уме да поквари расположење.
Делује да ће ове године преовладати Гранд парада, али, веруј ми, прави сабораши се препознају међу собом и умеју да нађу праву шатру, прави оркестар и право друштво и да се препусте музици.
Ја сам равничарка, одрасла уз тамбурице ( и крекет жаба из Великог бачког канала ) и нисам ни сањала да ће звук тог угланцаног лима икада да ми се запати у дамарима. Но, догодило се.
Уосталом, памтиш старог Феата. Што онда да те убеђујем ?
А труба се најлепше чује под отвореним небом.
Једно ЛИЦИДЕРСКО СРЦЕ за тебе. Не пропусти да гвирнеш, сасвим је посебно.


Ma ne persiramo - ovo je bila klasicna mnozina!

Kao, svi koji citaju...

Hvala za licidersko srce - mlooogo ih volem!
milisav68 milisav68 07:03 26.07.2010

Re: Nikad nisam bila u Guci

Уосталом, памтиш старог Феата

Pazi kad imam ovu ploču.
razmisljam razmisljam 14:14 26.07.2010

Re: Nikad nisam bila u Guci

ovo je bila klasicna mnozina!

Тако сам и мислила, али, к'о ( Пише ли се ово још са апострофом ? Негде нађох податак да је избачен .) велим, боље да проверим...
Лицидерска срца увек у мени изазивају некакву посебну нежност и драгост. Одувек сам волела да их поклањам.

razmisljam razmisljam 14:22 26.07.2010

Re: Nikad nisam bila u Guci

Онда, milisave68, да не мењамо:



Написах у тексту, тај човек је главни ,,кривац'' што сам се заразила трубом. А за ту бољку лека неима. Но, и да се може наћи, сувише је лепа та ,,болест'' да бих је лечила .
libkonz libkonz 09:06 26.07.2010

Lepo zvuči

i siguran sam da je Sabor trubača bio poseban ugođaj.
под шатрама су се запатили некакви сумњиви ликови још сумњивијег музичког укуса и пуни као брод, завлачили су најбоље оркестре на некаква ВИП места подаље од обичног пука, својим понашањем прелазили све границе доброг укуса...

ovo je bio jasan znak kuda sve vodi.
Pre par dana je negde, na nekoj od naših planina, ne zapamtih gde, bilo polufinalno takmičenje. Naše interesovanje je sad usmereno tamo i nadam se da ćemo dogodine to da vidimo. Ružičasta Guča me apsolutno ne zanima.
Hvala ti na ovom lepom tekstu!
razmisljam razmisljam 14:46 26.07.2010

Re: Lepo zvuči

Либе,
ево шта сам нашла о предтакмичењима.
predtakmičenja: u Vranju za južnu, a na Zlatiboru za zapadnu Srbiju. Kasnije se predtakmičenje iz Vranja seli za Leskovac, Grdelicu, na Vlasinu, pa u Surdulicu, gde se i ustaljuje. Predtakmičenje za istočnu Srbiju održava se u Boljevcu, Kučevu, Grljanu, pa opet u Boljevcu. Pored Zlatibora, predtakmičenje za zapadnu Srbiju, za orkestre iz Dragačeva i Moravičkog okruga, održava se i u Donjem Dubcu ili Kotraži.


Можда буде од помоћи. Мада, Гуча је Гуча, без обзира на све што се тренутно дешава. У ствари, читава прича, бар из мог угла гледано, своди се на то да Сабор једноставно нуди ерупцију доброг расположења и позитивних осећања. Није смисао ни ождеравање ни опијање под шатрама ( мада и тога има, али, када се скупи толико људи на једном месту и за очекивати је да ги има разних ). Просто, у ваздуху преовлађује позитивност и добронамерност и то је оно што вреди искусити.
Кад-тад, Гуча ће променити боју, искрено се надам, јер је штета уништити традицију дугу педест година.
И нема потребе да ми захваљујеш на тексту. Све заслуге иду директно теби, јер сам била погођена неким коментарима из твог блога. Прво сам кренула да тамо окачим коментар, па сам схватила да ће бити предугачак ако напишем све што желим, а нисам хтела да узурпирам твоје гостопримсво и ето... резултат је пред тобом. У то име:



libkonz libkonz 18:22 26.07.2010

Re: Lepo zvuči

Прво сам кренула да тамо окачим коментар, па сам схватила да ће бити предугачак ако напишем све што желим, а нисам хтела да узурпирам твоје гостопримсво и ето... резултат је пред тобом.

Naravno da ne bi uzurpirala prostor, ali bilo bi šteta da je ovako lep tekst završio samo kao komentar.
razmisljam razmisljam 00:03 27.07.2010

Re: Lepo zvuči

Naravno da ne bi uzurpirala prostor


Знаш Либ, ја сам ти са годинама све причљивија, па се бојим да бих претерала у дужини коментара. Једном сам на Фејсу написала порукицу тако да је одбило да је проследи даље због дужине ( Не знам зашто не уграде неки сигнал као на старим мобилним телефонима који показује колико је простора остало. ). Блог ми дође одлична вежба самоконтроле и сажимања мисли. А и некако, није ми пристојно да узимам банак у гостима.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:18 26.07.2010

Tamburica i truba

Više volem setne zvuke tamburica, ali tvoj tekst, razmisljam, o trubi i Guči je nadahnuto i lepo sročen i zato, naravno, preporuka.
razmisljam razmisljam 14:54 26.07.2010

Re: Tamburica i truba

Војиславе, захваљујем.И прилажем песму:



Смем ли да ти поставим пар питања ?
Јеси ли имао прилике да слушаш добар трубачки оркестар у неконцертној варијанти ?
Да ли си ишао у Дероње на Тамбурица фест ?

Edit: Врло намерно сам изабрала песму О тамбури .
miloradkakmar miloradkakmar 14:59 26.07.2010

Re: Tamburica i truba

Vojislav Stojković
Više volem setne zvuke tamburica, ali tvoj tekst, razmisljam, o trubi i Guči je nadahnuto i lepo sročen i zato, naravno, preporuka.
A, šta kažeš o trubi na uvce.
razmisljam razmisljam 15:54 26.07.2010

Re: Tamburica i truba

Милораде, иако ово није најбоља илустрација, нећеш веровати колико труба уме да буде умилна и тиха и заводљива и нежна, пуна дерта и сете . Уме и да јеца и да цвили и да шапуће и да плаче... Сва осећања под капом небеском уме да преточи у свој звук.
Види, сконтала сам како да окачим слику лицидерског срца :

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:12 26.07.2010

Re: Tamburica i truba

razmisljam

Смем ли да ти поставим пар питања ?
Јеси ли имао прилике да слушаш добар трубачки оркестар у неконцертној варијанти

Na svadbi mog sina goste je uveseljavao tamburaški orkestar, naravno, bez, mikrofona i zvučnika. Kao što obično biva u beogradskim restoranima, kada je veselje bilo na vrhuncu, odnekud se stvoriše i trubači. Većina prisutnih je oduševljeno zaigralo i zapevalo. Ne i najstariji gost, moj tast, inače tamburaš u mnogim kulturno-umetničkom društvima počev od 1930.g.
Kada sam ispraćao goste, pozdravljajući se sa tastom, pitao sam da li je sve bilo kao što je red i neka ne zameri ako nije. Odgovorio je da je sve bilo u najboljem redu "sem onih vatrogasaca na kraju".

Elem, u kraju gde sam rođen i odrastao trube ili tzv, "bleh" muziku svirali su samo vatrogasci, članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva, na svojim godišnjim paradama i zabavama, verovatno kao rudiment KundK vojničke tradicije.

razmisljam

Да ли си ишао у Дероње на Тамбурица фест ?



Ne, nisam i neću. Tambure i tamburaške orkestre volim da slušam u kamernoj atmosferi, najrađe u panonskim čardama i bircuzima kakvih je, nažalost, sve manje.

Da se razumemo, ja ništa nemam protiv trube i trubača, naravno, ni protiv onih koji to vole. Ali i ja, kao i babo mi i tast, volem tambure:



O tamburi i sazu šire videti ovde.
razmisljam razmisljam 17:43 26.07.2010

Re: Tamburica i truba

Војиславе,
велико хвала што си се потрудио да ми одговориш на питања.
За узврат:



Знаш ли ко је написао текст и музику ове песме ? ( Ово питам испуњена локалпатриотсим поносом )
Да ли уопште треба да ти кажем да си потпуно у праву када кажеш

Tambure i tamburaške orkestre volim da slušam u kamernoj atmosferi, najrađe u panonskim čardama i bircuzima kakvih je, nažalost, sve manje.
?
Ја ишла у Дероње да задовољим радозналост. Све је ОК, а опет, некако није то то, бар што се мене тиче.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:00 26.07.2010

Re: Tamburica i truba

razmisljam razmisljam 18:17 26.07.2010

Re: Tamburica i truba

Ако је ова слика одговор на моје питање, а немам разлога да верујем да није, нетачан је .
Под условом да те занима, изволи линк и скролуј до наслова Песмом зауставио Дунав.

[url=http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Pesmom-zaustavio-Dunav.lt.html][/url]

Заборавих у прошлом јављању да ти захвалим за твој линк о тамбури - прелистала, а подробније ћу да погледам касније.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:29 26.07.2010

Re: Tamburica i truba

razmisljam
Ако је ова слика одговор на моје питање, а немам разлога да верујем да није, нетачан је .


Odoh u ćošak sav crven i pokriven ušima da udaram glavom o zid.

PS: Tolike novce po bircuzima davao tamburašima, a niko da mi kaže pravu istinu.

Bolje mi reci ko je autor teksta i muzike ovih pesma, neću da mi bez veze ode još koji lanac livade, ionako mi nije još mnogo ostalo.



PPS: Obratiti pažnju na A-DUR.
razmisljam razmisljam 18:47 26.07.2010

Re: Tamburica i truba

Odoh u ćošak sav crven i pokriven ušima da udaram glavom o zid


Не, никако, Војиславе ! Не гајим на свом ( Хм, шта ће рећи Милорад на ову безобзирну узурпацију ? ) блогу никаква средства принуде. Видиш ли игде кукуруз за клечање ? Јесам ли те слала да сам убереш врбов прут ?
Ево ти одговора:ПЕСМОМ ЗАУСТАВИО ДУНАВ
Пола сата сам покушавала да поставим линк и нисам успела. Коначно је све прорадило.
Добро би ми дошао који ланац ливаде, али ћеш морати да га понудиш неком другом, јер не бих да знала да ти одговорим. Све се мислим да су традиционали, но не бих ставила руку у ватру...


Biljana 77 Biljana 77 14:24 26.07.2010

Zaista drugačije

razmisljam razmisljam 15:05 26.07.2010

Re: Zaista drugačije

И јесте, Биљо. Сасвим посебно и непоновљиво.
Теби и панорама за панораму:



Edit: Овакав поглед на Гучу имају голубови када прекриле небо уплашени саборским прангијама.
mlekac mlekac 18:13 26.07.2010

Pa stvarno!

Prvo me bacis u tezak dert sas trube, a onda mi potegnes, nicim izazvana tambure!

Gde ce ti dusa - ima da senlucim celu noc! Onako, meraklijski, samo moj komp i ja!


Mnogo volem tambure, to je jace od mene - valjda onaj babin slavonski gen.

U to ime, naravno Janika:

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:52 26.07.2010

Re: Pa stvarno!

Kad je blog o trubama, tambure treba smatrati trolom.

a, ko to tamo spominje slavonski gen:



razmisljam razmisljam 18:56 26.07.2010

Re: Pa stvarno!

Где има песме, ни ноге не би требале да мирују. Тако ја мислим ( да цитирам Горданац ). За твој славонски ген Славонац кога сам некада волела да слушам ( Не брини - ту су и тамбуре. ):



P.S. Свратићу до тебе касније - сада морам да се посветим припреми вечере за своју војску :)
P.P.S. Нисам ни сама помислила да ће ово да се претвори у народно весеље , али ако... Мало доброг расположења никако не може бити наодмет.
mlekac mlekac 18:59 26.07.2010

Re: Pa stvarno!

Vojislav Stojković
Kad je blog o trubama, tambure treba smatrati trolom.

a, ko to tamo spominje slavonski gen:




Moja je baka jako volela ovu drugu (od 1:10)

razmisljam razmisljam 19:01 26.07.2010

Re: Pa stvarno!

Није реч о труби, већ о Сабору. Бар је то била почетна идеја .
Но, ево тролова



и само напред. Не марим.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:06 26.07.2010

Re: Pa stvarno!

mlekac, mislim da je tvoja baka pevala ovu varijantu teksta uz tu poskočicu iz Šokadije, (odmah da kažem da ne znam ko je autor ni teksta, a ni muzike):

Kad se cigo zaželi pečeni krompira,
On pošalje ciganku u selo da svira.

Grmi seva, vreme se menja,
A ciganke varošanke još iz sela nema.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:16 26.07.2010

Re: Pa stvarno!

razmisljam
Није реч о труби, већ о Сабору. Бар је то била почетна идеја .
Но, ево тролова
и само напред. Не марим.

Marila, ne marila, ti si gost autor i nemaš alatke za banovanje, a milorad nije on line.
mlekac mlekac 19:22 26.07.2010

Re: Pa stvarno!

Vojislav Stojković
mlekac, mislim da je tvoja baka pevala ovu varijantu teksta uz tu poskočicu iz Šokadije, (odmah da kažem da ne znam ko je autor ni teksta, a ni muzike):

Kad se cigo zaželi pečeni krompira,
On pošalje ciganku u selo da svira.

Grmi seva, vreme se menja,
A ciganke varošanke još iz sela nema.



Kad se cigo zazeli medenih kolača
On posalje ciganku u selo da vrača

Grmi seva, vreme se menja,
A ciganke varošanke još iz sela nema.



To je prva pesma.

Druga je:

Ja posadih repu, repu,
zena veli mak!
Hej, haj zeno moja,
neka bude volja tvoja,
hej, haj tik i tak
Nek od repe bude mak!

Ja uhvatih ribu, ribu,
Zena veli rak!
Hej, haj zeno moja,
neka bude volja tvoja,
hej, haj tik i tak
Nek od ribe bude rak!


mlekac mlekac 19:24 26.07.2010

Re: Pa stvarno!

razmisljam

P.S. Свратићу до тебе касније - сада морам да се посветим припреми вечере за своју војску :)
P.P.S. Нисам ни сама помислила да ће ово да се претвори у народно весеље , али ако... Мало доброг расположења никако не може бити наодмет.


Odoh i ja da se pozabavim vecerom - vidimo se posle!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:51 26.07.2010

Re: Pa stvarno!

Ništa, odoh i ja onda do prvog bircuza ... da slušam trubače.
razmisljam razmisljam 20:00 26.07.2010

Re: Pa stvarno!

Marila, ne marila, ti si gost autor i nemaš alatke za banovanje, a milorad nije on line.



Значи, почиње дискриминација. Нисам ни сумњала да ће на крају да дође до тога. Ејџизам, сексизам, ауторизам од блогизам... Докле ће нас то довести ? А ја још била добра и спречила те да одеш у ћошак... Али, ако, тако ми и треба кад сам неравноправна.
razmisljam razmisljam 20:05 26.07.2010

Re: Pa stvarno!

Ništa, odoh i ja onda do prvog bircuza ...




Нећеш на сплавове ? Кажу да је тамо оно право .
А што се мене тиче, по бирцузима је некад много боља музика него у кафанама.
Посебно обрати пажњу на то да столови имају кариране столњаке, местимично прогореле цигаретама и улубљене лимене пепељаре. Са срећом!
razmisljam razmisljam 20:07 26.07.2010

Re: Pa stvarno!

vidimo se posle!


Видимо се када поново ( негде у позна доба ) дођем до тастатуре. Отег'о ми се ред иза леђа онолики. А нестрпљење расте...
miloradkakmar miloradkakmar 00:04 27.07.2010

Re: Pa stvarno!

Vojislav Stojković
razmisljam
Није реч о труби, већ о Сабору. Бар је то била почетна идеја .
Но, ево тролова
и само напред. Не марим.

Marila, ne marila, ti si gost autor i nemaš alatke za banovanje, a milorad nije on line.

Tu sam ja samo neću da smetam mojoj gošći. Sledeći put ću joj dati i mogućnost da banuje.

Trol je sastavni deo bloga.

A, ko ima u duši samo jedan instrument, ne vredi ni čašu špricera, da ne kažem bevande.
razmisljam razmisljam 00:49 27.07.2010

Re: Pa stvarno!

Sledeći put ću joj dati i mogućnost da banuje.


Нема потребе, Милораде. Си вид'о да сам се декларисала као ненасилна личност иако ме се окрутно дискриминише .

A, ko ima u duši samo jedan instrument, ne vredi ni čašu špricera, da ne kažem bevande.


Знаш да сам размишљала да убацим још неки инструмент, али сам се предомислила. Међутим, након ове твоје опаске ( са којом се заиста слажем )
можда нешто овако:



Музика која прочишћава плућа и чини те лаким попут паперјастих облака у висинама Анда.

P.S. Пре сам за чашу реског црног. Бело не марим.
Dr M Dr M 00:26 27.07.2010

Drugaciji ukus


Ne volim trubace, ili tacnije, preglasne, raštimovane i vašarizovane verzije sviranja na limenim duvackim instrumentima. A voleo sam Harry Jamesa..

Ja sam skloniji gudacima i duvackoj drvenariji..al` to je stvar ukusa...

Ali, ono sto ovde zbilja volim...je nacin na koji pises, i osnovni post i komentare.

Uspeva Ti da razmisljam i uzivam...
razmisljam razmisljam 01:10 27.07.2010

Re: Drugaciji ukus

Драги dottore,
стављаш ме у ону сасвим немогућу ситуацију када бих требала да останем скромна и смерна након твојих похвала, што основи лепог васпитања и налажу, и у најмању руку приложим ово : и тако испаднем лицемерна, пошто у ствари на уму имам ово: .

Дакле, не волим ни ја
preglasne, raštimovane i vašarizovane verzije sviranja

на било којим инструментима. Далеко било! Али, у Гучи свирају врхунски мајстори врло разноврсну и зналачки пробрану музику. Не знам да ли си приметио, али сам сасвим намерно и за сам текст и за поклончиће посетиоцима бирала најразличитије могуће мелодије, баш да бих подвукла ту некакву универзалност.

За лепе речи изволи два гудача која су умела да ме фасцинирају заједничким наступима. Док сам припремала клип, није баш савршено радио, уосталом, као ни други сличног садржаја. Надам се да ћеш ти имати више среће.




P.S. Процуњала сам управо по твојим блоговским генералијама, јер сам се сетила оне слике из повластице коју чуваш за далеко било и установила да нам аватари, када се нађу један крај другог прилично личе .
Dr M Dr M 01:30 27.07.2010

Re: Drugaciji ukus


Hvala za gudace, odslusacu sutra, kad i ostalu muziku, da ne misli komsiluk da je neka lumperajka pa da se skupljaju pod prozorom...


P.S. Kad smo kod blogogeneralija, dvanaesta preporuka ovde i cetvrti VIP izbor tamo, od mene su...
razmisljam razmisljam 01:43 27.07.2010

Re: Drugaciji ukus

Е, сад сам стварно битна и нећу више да глумим скромност. Хвала, хвала, хвала!

Мада, четвртог ВИП избора неће бити. Она три сам зарадила у време када су поезију ( читај блогове ) сви писали и сви могли да добију ВИП даштање само коментарима. Сада на то имају право искључиво носиоци титула самосталних блогоаутора а не и прости коментаторски пук.
А мени довољно и ако сам допала твоје интерне ВИП листе. Пуна капа.

Edit: Сад се сетих да је и то неизводљиво јер сам само гост аутор. Ништа, онда упиши Милорада двапут - ваљда ћеш знати зашто .
Dr M Dr M 07:39 27.07.2010

Re: Drugaciji ukus

А мени довољно и ако сам допала твоје интерне ВИП листе. Пуна капа.

Edit: Сад се сетих да је и то неизводљиво јер сам само гост аутор


I to ce se promeniti, cim Urednistvo razmisli..
razmisljam razmisljam 13:08 27.07.2010

Re: Drugaciji ukus

Ма, мени и овако сасвим удобно: мања права, али и мање обавезе. Шта ако се осилим ако добијем ауторску опцију па кренем да примењујем средства принуде ? Никад се не зна које зло мало власти може да донесе .
А и домаћин ми великодушан - кад год бих нешто да кажем, он ми уступи простор. Као што већ рекох -мени потаман.
mlekac mlekac 13:27 27.07.2010

Re: Drugaciji ukus

razmisljam
Ма, мени и овако сасвим удобно: мања права, али и мање обавезе. Шта ако се осилим ако добијем ауторску опцију па кренем да примењујем средства принуде ? Никад се не зна које зло мало власти може да донесе .
А и домаћин ми великодушан - кад год бих нешто да кажем, он ми уступи простор. Као што већ рекох -мени потаман.


Onda slobodno preuzmi titulu imele - ovim ti je urucujem umesto stafete!

razmisljam razmisljam 13:35 27.07.2010

Re: Drugaciji ukus

Хвала, штафета примљена по свим атлетским прописима.
Него, по некад мислим да Милорад може да стекне утисак да сам крпигуз .
Види шта ми се појавило када сам укуцала ову реч у претраживач фотки - тоне и тоне лубеница.
'Ош парче? Лепо је расхлађена.

mlekac mlekac 14:24 27.07.2010

Re: Drugaciji ukus

razmisljam
Хвала, штафета примљена по свим атлетским прописима.
Него, по некад мислим да Милорад може да стекне утисак да сам крпигуз .
Види шта ми се појавило када сам укуцала ову реч у претраживач фотки - тоне и тоне лубеница.
'Ош парче? Лепо је расхлађена.


Moze!
Mmmmmmmmm

Bas prija!
miloradkakmar miloradkakmar 14:45 27.07.2010

Re: Drugaciji ukus

Dr M
А мени довољно и ако сам допала твоје интерне ВИП листе. Пуна капа.

Edit: Сад се сетих да је и то неизводљиво јер сам само гост аутор


I to ce se promeniti, cim Urednistvo razmisli..

Verujem da je Uredništvo razmislilo o razmišljam samo čeka pogodan trenutak da objavi ekskluzivnu vest.
Evo ja im unapred čestitam na novoj autorki.
razmisljam razmisljam 14:58 27.07.2010

Re: Drugaciji ukus

Evo ja im unapred čestitam na novoj autorki.


Код мене у ужој ми постојбини се онако баш лепо каже : По'ити полако.
А има и она : Тиха вода брег рони.
Не журим никуд, па не жури ни ти, Милораде. Осим ако ово није суптилан начин да ме се отарасиш .
Апропо горњег цитата има и оно : Прво скочи па реци хоп!
miloradkakmar miloradkakmar 15:47 27.07.2010

Re: Drugaciji ukus

Осим ако ово није суптилан начин да ме се отарасиш .
Nikako!
Al', priznaj da se prijatnije osećaš kada si u svojoj kući.
razmisljam razmisljam 15:50 27.07.2010

Re: Drugaciji ukus

Al', priznaj da se prijatnije osećaš kada si u svojoj kući.


Овом си ме опаском натерао у процеп. Шта ћу, него да признам .
mlekac mlekac 07:51 28.07.2010

Re: Drugaciji ukus

razmisljam
Al', priznaj da se prijatnije osećaš kada si u svojoj kući.


Овом си ме опаском натерао у процеп. Шта ћу, него да признам .


Sta sam propustila???

Upalila imela???


Ako jeste, ima da pravis zurku! (Kad sam mogla ja, mozes i ti!)

Zurim, jurim, pozdravljam
razmisljam razmisljam 10:50 28.07.2010

Re: Drugaciji ukus

Аман, Млекац, полако ! Ништа ниси пропустила, то само Милорад прави збрку јер истрчава пред руду.
А журка ће да буде кад буде повода. Добићеш позивницу, не брини.
Поздрав.
Имела
jasnaz jasnaz 10:40 27.07.2010

trol: звуци

razmisljam razmisljam 13:10 27.07.2010

Re: trol: звуци

Зачикавање времена

jasnaz jasnaz 18:06 27.07.2010

: povlačim trol:


prošetati

-- moj зapis sa izložbe, danas pre podne:





razmisljam razmisljam 18:47 27.07.2010

Re: : povlačim trol:

Кад стане киша
ових дана
погледати радознало
свакако

Milutin Milošević Milutin Milošević 21:55 27.07.2010

Lepo

Što bi rekli: Insajderski
razmisljam razmisljam 23:25 27.07.2010

Re: Lepo

Драго ми је што ти се свидело, Газда. А жао што си код Либа рекао да си био и нећеш више. Можда сам ти дала повода да се предомислиш ?
Хвала на посети. С обзиром да си у АфриКи, рецимо нешто 'вако:



P.S. Ја с тобом на ти, према ранијем искуству . Не замераш ?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana