Moj grad| Život

Prvi utisci iz Srbije

jednatanja RSS / 27.07.2010. u 19:43

"Oh shit, f...f....f...." pomislila sam 20 km pre granice sa Srbijom.  Naime, kao brižno-perfektna majka, domaćica, spremajući se da provedem par nedelja u Srbiji pripremila sam bukvalno dvesto stvari koje su mi u zadnjih mesec dana navirale u snu i javi, od lekova, zelenog kartona za auto, zdravstvenog osiguranja, garderobe za toplo i hladno vreme, bojica za crtanje u kolima, poklončića za rodbinu i drugare, sendviča, vode i keksa, jedino se po običaju nisam setila te jedne ali najvažnije stvari - da pogledam detetu u pasoš.  Da sam to uradila videla bih da je detetu američki pasoš istekao još u maju.  Eto, i šta sad.  Ništa, kasno za kajanje.  Psujem, žmu psuje, obliveni znojem stigosmo na granicu.  Mađarski carinik lista pasoše, vraća ih nazad, dolazimo kod našeg carinika.  Sve se nadam, ali malo morgen....u srpskog carinika oči sokolove...

 "Gospođo, jel vi imate drugi pasoš za Nikolu?"

 "Nemam"

 "Znate da mu je ovaj istekao?"

 "Da, evo, verujte mi primetila sam tek kod Szegedina."

 "Pa šta ćemo sada?"

 "Pa Nikolu smo upisali u matičnu knjigu kad se rodio" -hvatam se za slamku.

 "U kom gradu?" 

 Ja kažem.

 "Kako ste mu upisali prezime, sa CH?"

 "Mislim sa Š"

 (tip, tip, tip na kompjuteru)

 "Ulica ta i ta, broj 9"

 "Jeste!" uzvikujem prijatno iznenađena da su pronašli džuniora u sistemu.

 "Hm...hm...(duža pauza, tip, tip, tip na kompjuteru)....Gospođo, ja ću njega pustiti u Srbiju na osnovu njegovog državljanstva u Srbiji, ali on NE  MOŽE izaći iz Srbije ni sa jednim drugim pasošem osim sa srpskim."

 Eh, lepi mladi carinik sa probojnim plavim očima ni ne sluti ironiju svojih reči.  Meni majka nije verovala kad sam joj govorila da meni ne predstavlja problem da po inostranim imigracionim odeljenjima prolazim testiranje, razvlačenje, stavljanje pod elektronski mikroskop mog statusa svake godine minimum jedanput ZBOG našeg pasoša.  A evo sad bez njega, moj sin će biti doživotni zarobljenik Srbije.

 "Gospođo, da li smo se dogovorili?"

 "Jesmo, naravno!" -osmehujem se.

 "Mama, moj pasoš nije dobar?" pita me sin sa zadnjeg sedišta.  

 "Ma ne, ali moraćemo da ti napravimo i srpski pasoš, taj je bolji"

 "Jupiii, imaću još jedan pasoš!!!" viče sav razdragan.  Žmu se oglasi po prvi put "What was all that talking about?"  "Everything is great dear, the officer was very nice"

 Sledeće jutro u stanu uključim radio ostavljenog pre godinu dana na istoj omiljenoj stanici uz koju je doručak posebno prijatan doživljaj.  Svake godine sa nestrpljenjem očekujem koja pesma će se prva oglasiti sa zvučnika za doček.

 "Šta će mi šalvare, šta će mi daire, šta će mi crne kose, i duge noge bose..."

 "Oh shit, nedelja je, narodnjaci......" pomislim i tražim neku internacinalnu da ne mučim žmua.

 

happy.jpgIspred svoje zgrade vidim prvi put ove godine kontejner na kome piše "ПЛАСТИКА -МÜANYAG -PLASTIKA", da ne bude zabune.  Super, super -mislim, ali neću glasno da hvalim, to je negde drugde normala.  Od ujne se vraćam sa ogromnom tikvom u kesi, paprikama i kiseljakom direktno iz organic bašte. Usput srećem poznanicu "Kad ćete doći kod nas u baštu na kaficu, da se deca poigraju, imamo i bazen, a kajsija nije baš rodila ove godine ali može da se nabere još poneka?"  Eh draga, kad bi znala da mi ta rečenica vredi više od samog kafenisanja, u Deutschlandu se po tefteru traži termin za posete 2 meseca unapred  -razmišljam i odgovaram "Navratićemo, javiću ti".  Juče odvela Nikolu u javni WC (20 din) ja se mašam za novčanik a radnica preventivno viče "Za malog ne treba!!!"  Ženica u javnom WC-u ne bi verovatno mogla da zamisli da meni prošlog meseca u nemačkom restoranu na 35 stepeni napolju nisu hteli da daju čašu vode sa slavine za umornog i plačljivog Nikolu, nego su me naterali da onako s nogu kupim staklenu flašu.  

 Inače ovde bili silni komentari o komarcima a ja ubila dosada samo dva, i to mala a vi pisali o Golijatima i karakondžulama.  Sve u svemu, ovo je početak u Srbiji koji obećava, zaista!  U zdravlje! ;)



Komentari (97)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:57 27.07.2010

Dobro nam došli

Kada sam video naslov pomislio sam: "evo još jedne pljuvačine po Srbiji i nama što ostadosmo u njoj od naše dijaspore", kad ono....

Dobro nam došla jednatanja, i ti i Nikola i muž.
nsarski nsarski 20:20 27.07.2010

Jos pljuvacine po Srbiji

Kada sam video naslov pomislio sam: "evo još jedne pljuvačine po Srbiji i nama što ostadosmo u njoj od naše dijaspore"


Ja sam se, posle par decenija odsustva u vise navrata, u poslednjem cugu 15 godina u kontinuitetu, vratio pre godinu dana u SRB. I evo moj kraci Report to Jeremaya (not to be confused with Report to Greco)

U Srbiji mozete da kupite kilo paradajza na pijaci i da vam seljanka ubaci u kesu jos jedan, "za decu", bez naplate.

U Srbiji mozete da udjete u mesaru, pokazete na komad mesa koji vam se dopadne i kazete "sameljite mi". Oni to urade. U USA je takav dogadjaj nezamisliv - meso je unapred samleveno u Portoriku.

U Srbiji, ako vam stane auto na naplatnoj rampi, moze vam se desiti da sluzbenici na rampi zalegnu iza automobila i pomognu vam da ga upalite "na gurku".

U Srbiji ce vam prodavac u radnji koja nema to sto trazite da vas uputi na susednu radnju - njegovu konkurenciju - gde to ima.

U Srbiji ce saobracajna policija da vas tretira kao manjeg prekrsioca, porazgovarace, rukovace se nekad, a mozda ce i da oproste kaznu. U USA ce vam saobracajni policajac prici s ledja i tretirace vas kao malo nabeljenog Bin Ladena, sve vreme drzeci ruku na oruzju.

U Srbiji se TV program emituje na vise jezika, neki titlovani, neki ne, pa neka gleda ko sta voli. Oni koje muci neka domaca budalastina imaju opciju da promene kanal, naravno. Ali, oni bi radije gledali "Farmu", na primer, i psovali, umesto da gledaju solidan film na nekom drugom kanalu i uzivali. Srpska posla!

U Srbiji -la vita e bella!

P.S. Welcome to the free world, jednatanja!





jednatanja jednatanja 20:23 27.07.2010

Re: Dobro nam došli

hvala Vojo, samo realno izveštavam...pljuvačine po Srbiji od strane dijasporaca ne volim ali mogu da razumem iznenađenje i reakciju na ono što nismo naviknuti. Uverena sam da je svakodnevan život Srbina u Srbiji ili dijaspori ustvari vrlo sličan, iako smo i jedni i drugi ubeđeni da se drastično razlikuje...Fazon je isti, sve su ostalo nijanse...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:35 27.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

nsarski

Boze Sarski u kom delu Amerike si ti ziveo?
nsarski nsarski 20:38 27.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

Boze Sarski u kom delu Amerike si ti ziveo?

Mizzourah! (The Show Me state)
jednatanja jednatanja 20:40 27.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

hehe, hvala Nsarski, jutros me jedna starija žena pozdravlja "Dobro jutro komšinice!! Stigli ste! Jao što su deca porasla" a nemam pojma ko je iako vrlo dobro memorišem likove.

U Srbiji, gde si neko i kad nisi niko.

p.s. nemački policajci su stvarno kul, ljubazni, prosto poželiš da se sretneš s njima, ni nalik kolegama po profesiji iz US.
nim_opet nim_opet 20:51 27.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

Ne kazem da u Srbiji nema, ali da moze da se nadje unaokolo, moze:

a) Re: paradajza - Jubilee Market, 99 John St., NY, NY10038 (cisto ako neko hoce da proveri) - nije paradajz nego nektarine - vidi prodavacica da je jedna od nektarina u mojoj kesi (posto ja fala bogu ne gledam kad trpam voce) gnjila, ode i donese mi dve nazad, i jos se izvinjava.
b) Re: Mesara - Sparrow Meat Market, Ann Arbor, MI 48104 a moguce i da je 109, ne mogu da trazim sad; ne samo sto ce da mi samelje izabrani komad, nego ce da mi kaze i sa koje farme je dosao.
c) Re: prodavca - The Westin Philadelphia, PA 19103 - ne mogu da produzim rezervaciju u hotelu jer nemaju sobe, nemaju ih ni u ostalim Starwood hotelima unaokolo - recepcioner mi nalazi sobu u Palomaru, koji nije deo istog lanca, i sa kojim dakle nece deliti nikakav prihod
d) Re: rampe - nikad mi se nije desilo, i sasvim je moguce da toga ima samo u Srbiji, ne verujem da ce iko sa naplatne rampe ovde da izadje da me gura, nego ce jos da mi naplate kaznu sto blokiram prolaz (i.e. GW Bridge - 2 poena sa dozvole ako krenes u rikverc na naplatnoj rampi).
e) Re: policije - trebalo bi da 90 dana po selidbi u drzavu Njujork promenim i vozacku dozvolu. Policajac me pita sto nisam, ja rekoh nisam stigao. On mi kaze da nema smisla da mi to racuna u prekrsaj, nego da idem lepo u DMV prvom prilikom i to uradim, kosta $10 a mogu i da dam dobrovoljni prilog za translpantaciju of $1 , pa ce me izaci celih $11. I jos mi kaze da NY DMV trazi issue date na vozackoj dozvoli, a posto MI ne pise isti, da ce mi trebati drivers' record, pa da me ne bi dzabe vracali sa saltera, to zatrazim pre nego sto odem.
U Beogradu su me zaustavljali redovno, onako na ulici, bez razloga, ponekad u istoj noci dva puta i trazili da otvaram gepek, podizem sedista, otvaram prvu pomoc (i naplatili kaznu jer nemam hanzaplaste, 800 dinara) i odgovaram sta radim tako kasno na ulici. Jednom sam morao da objasnjavam kakva mi je to knjiga "Psihopatologija" i sta ce mi ako ne studiram medicinu.
f) televizija, a posebno trash televizija, je svuda ista, i svuda popularna. U Americi me jos izludjuju sto i takav najgori tresh cenzurisu i ubacuju biiiip-biiiiip-biiiiiiippp.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:53 27.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

Mizzourah! (The Show Me state)

ocigledno nije neki friendly state. bila sam samo u prolazu pa ne mogu da kazem nista, ali ovo sto pricas mi jezivo, a zivim u Texasu.
friendly Texas sa zgodnim i veoma ljubaznim policajcima. gradic u kome svako ume da zastane i da te pita jel ti treba jump start kad ti auto ne pali, grad u kome ako nema u prodavnici to sto ti treba sutra ima da ti stigne na kucnu adresu brzom postom. ako se slucajno desi da cekas na red malo duze dobijes to sto si trazio za dzabe i tako. kazem ja da smo mi u Texasu specijalni slucajevi a samo mi Pajic veruje... i Chuck Norris
Doctor Wu Doctor Wu 20:56 27.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

U Srbiji -la vita e bella!

Jos jedna stvar: u Srbiji mi ne pada na pamet da idem na blog.
jednatanja jednatanja 21:06 27.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

friendly Texas sa zgodnim i veoma ljubaznim policajcima


njanja im vraća uslugu i skenira...
antioksidant antioksidant 21:13 27.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

Doctor Wu
U Srbiji -la vita e bella!

Jos jedna stvar: u Srbiji mi ne pada na pamet da idem na blog.
isto se i meni desilo kad sam bio u londonu
AlexDunja AlexDunja 21:17 27.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

U Srbiji -la vita e bella!

P.S. Welcome to the free world, jednatanja!


bilo bi lepo,
da malo izadješ iz svojih cipela,
i nazuješ prve koje se nadju.

i malo razmišliš
šta si rekao.
antioksidant antioksidant 21:22 27.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

AlexDunja
U Srbiji -la vita e bella!

P.S. Welcome to the free world, jednatanja!


bilo bi lepo,
da malo izadješ iz svojih cipela,
i nazuješ prve koje se nadju.

i malo razmišliš
šta si rekao.
а што да квари забаву?
AlexDunja AlexDunja 21:26 27.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

а што да квари забаву?

ah, da:)

ja se zaboravih.

Doctor Wu Doctor Wu 21:43 27.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

sine, sace da krenu ove narikace...
antioksidant antioksidant 21:47 27.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

Doctor Wu
sine, sace da krenu ove narikace...
a ne wu, resicemo ti problem / sledeci put kad dodjes u srbiju dacu ti ja svoj stari lap top pa mozes da blogas do sutra
nsarski nsarski 21:53 27.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

p.s. nemački policajci su stvarno kul, ljubazni, prosto poželiš da se sretneš s njima, ni nalik kolegama po profesiji iz US.

Takvo je i moje "nemacko" iskustvo. Ja sam, nazalost, vise vremena proveo preko bare.
loader loader 23:06 27.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

AlexDunja:

ah, da:)
ja se zaboravih.

blogovatelj blogovatelj 23:16 27.07.2010

Re: Dobro nam došli

Uverena sam da je svakodnevan život Srbina u Srbiji ili dijaspori ustvari vrlo sličan, iako smo i jedni i drugi ubeđeni da se drastično razlikuje...Fazon je isti, sve su ostalo nijanse...


Pricali su mi prijatelji dogodovstinu sa letovanja na Kubi.
Upoznali neku kubansku ekipu, zapili se lepo sa njima, a zavrsili tako sto je svako svakome pricao "blago vama, pojma nemate koliko ste srecni"
JJ Beba JJ Beba 00:13 28.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

U Srbiji mozete da kupite kilo paradajza na pijaci i da vam seljanka ubaci u kesu jos jedan, "za decu", bez naplate.

i kaže "da porastu"
marta l marta l 05:19 28.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji


njanja_de.manccini
kazem ja da smo mi u Texasu specijalni slucajevi a samo mi Pajic veruje... i Chuck Norris


verujem ti i ja. a imate i KOLACHE...radnja sa pecivom kao na Dorcolu
Doctor Wu Doctor Wu 06:19 28.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

antioksidant
a ne wu, resicemo ti problem / sledeci put kad dodjes u srbiju dacu ti ja svoj stari lap top pa mozes da blogas do sutra

Bas te nesto proteralo ovih dana, provaljujes, pa ne mozes da stanes. Svaka cas'.
blogovatelj blogovatelj 06:53 28.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

ocigledno nije neki friendly state


Moje severnoamericko iskustvo se svodi na istinu koja se nalazi negde izmedju istina nsarskog i njanje.
Jedino pravilo je da nema pravila. Imao sam dogodovstine i sa ekstremno ljubaznim trgovcima, a naletao sam i na one koje jedino mogu da opisem recju stoka.
Za kanadsku muriju imam samo reci hvale. Ako napravis sitan prekrsaj ne uzimaju za zlo, ako je malo veci kazne te, ali upisu manji prekrsaj od napravljenog. Vozio sam 72 km/h tamo gde je ogranicenje 50km/h a upisao mi je da sam vozio 65km/h i time mi ustedeo $60 kazne plus mi nisu pisali kaznene poene zbog te njegove usluge, pa mi osiguranje nije povecavano. Ovo mi se dva puta desilo.
Vece prekrsaje od ovih nisam pravio, ali znam da sa povecanjem prekrsaja kazne rastu eksponencijalno.
Onaj kome u Ontariju padne na pamet da vozi 50km/h preko limita i bude uhvacen u prekrsaju, moze da ocekuje kaznu od $2000-10000 plus sto ti kola oduzimaju na licu mesta, a vracaju ti ih kad dodjes na sud, sedam dana kasnije. Sto automatski povlaci dodatne troskove od mesta prekrsaja do kuce.
Moj poznanik iz Cikaga je testirao svog novog Porsea pri povratku iz Ontarija, vozio preko svake granice i uzeli su mu auto nedaleko od Detroita. Morao je da plati taksi do Detroita, avion od Detroita do Cikaga, pa ga je neko jos posle vozio nazad na sud, gde su ga kaznili $2000 jer mu je to bio prvi prekrsaj u Ontariju, inace bi ga rebnuli vise.
A bili su izuzetno ljubazni, pa su mu Porsea vratili posle sudjenja.
blogovatelj blogovatelj 06:57 28.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

Jos jedna stvar: u Srbiji mi ne pada na pamet da idem na blog.


Kakav blog, pa rodjena majka se smrtno naljutila na mene kad sam bio poslednji put, jer nije posteno mogla da prica sa mnom.
Uvek je nesto i neko bio preci od nje.
Jesam kreten.
mlekac mlekac 07:11 28.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

njanja_de.manccini
Mizzourah! (The Show Me state)

ocigledno nije neki friendly state. bila sam samo u prolazu pa ne mogu da kazem nista, ali ovo sto pricas mi jezivo, a zivim u Texasu.
friendly Texas sa zgodnim i veoma ljubaznim policajcima. gradic u kome svako ume da zastane i da te pita jel ti treba jump start kad ti auto ne pali, grad u kome ako nema u prodavnici to sto ti treba sutra ima da ti stigne na kucnu adresu brzom postom. ako se slucajno desi da cekas na red malo duze dobijes to sto si trazio za dzabe i tako. kazem ja da smo mi u Texasu specijalni slucajevi a samo mi Pajic veruje... i Chuck Norris


Verujem ti i ja, njanjo - iako nikad nisam bila u Teksasu!
srdjan.pajic srdjan.pajic 13:07 28.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

njanja_de.manccini
nsarski

Boze Sarski u kom delu Amerike si ti ziveo?


Boze Nsarski, u kom delu (?) Srbije ti sad zivis? Juce se poubijase oko parkinga u Silikonskoj dolini (Strahinjica Bana), troje mrtvih, koliko sam skapirao. Na Zrenjanincu se organizuju redovno nocne trke ludaka, pre neki dan je dizelas, ucesnik trke, ubio zenu (Porseom). U pekari me baba napizdila jer je sestricini trebalo 30 sekundi da se odluci da li ce da uzme zuzu ili rol virslu. Ispred policijske stanice u kojoj sam cekao za pasos, u 6 ujutro pobise se, 5. na spisku sa 21. na spisku, jer je 5. na spisku spavao u kolima na parkingu umesto da dezura celu noc na stepenistu. Mojoj kevi, dok joj je "baba ubacijvala extra paradajz", maznuli novcanik iz kese, pa sam cekao jos jednu celu noc ispred panduracije. Probao sam da posaljem najobicniju sliku u USA koju sam dobio od tetke na poklon, trebalo mi je nedelju dana da nabavim sve potvrde, jos je drkadzija u Zavodu za Papire pola sada frktao i ufkao na mene sto nisam sam izmerio koliko je prokleta slika velika, pa je morao da sidje sa fejsbuka da bi se latio metra.

Jedino su sir i paradajz na pijaci stvarno dobri . I moze da se lepo radi iz kafica, barem kad dobaci internet do mog suncobrana i bilo bi jos lepse kad bih smeo ovim zenama za susednim stolom da kazem da mi smeta dim od cigareta. Da, jos nesto dobro, sto stvarno nigde nema, doziveo sam da mi pandur skuva kafu u 3 ujutro, gde sam cekao drugu noc. Doduse, nije samo meni, nego su tu bile neke 3 cice, pa ne bi ispao frajer da nije i meni kuvao.



srdjan.pajic srdjan.pajic 13:14 28.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

njanja_de.manccini
Mizzourah! (The Show Me state)

ocigledno nije neki friendly state. bila sam samo u prolazu pa ne mogu da kazem nista, ali ovo sto pricas mi jezivo, a zivim u Texasu.
friendly Texas sa zgodnim i veoma ljubaznim policajcima. gradic u kome svako ume da zastane i da te pita jel ti treba jump start kad ti auto ne pali, grad u kome ako nema u prodavnici to sto ti treba sutra ima da ti stigne na kucnu adresu brzom postom. ako se slucajno desi da cekas na red malo duze dobijes to sto si trazio za dzabe i tako. kazem ja da smo mi u Texasu specijalni slucajevi a samo mi Pajic veruje... i Chuck Norris


Kod mene u Seljoradu je isto ovako, sve suprotno od ovog sto Nsarski napisa. A posto sam i u Misuriju bio, pecinarskim poslovima, nisam ni tamo nista od ovog sto on pise iskusio. Mozda je stvar i u tome sto je on bio u gradu, a ja se muvao po vukojebinama, po nekim sasvim malim mestima, gde stranca verovatno nisu videli u zivotu. Jedino sto nikog nisam mogao da razumem gotovo ni rec, izem im ja taj juznjacki akcenat!
NNN NNN 13:28 28.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

srdjan.pajic

Nunčake, nema druge
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:01 28.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

pajic
Mozda je stvar i u tome sto je on bio u gradu, a ja se muvao po vukojebinama, po nekim sasvim malim mestima, gde stranca verovatno nisu videli u zivotu. Jedino sto nikog nisam mogao da razumem gotovo ni rec, izem im ja taj juznjacki akcenat!


ma nase mesto je prepuno stranaca (valjda zbog universiteta) a verujem i tvoje mesto iz istih razloga. a akcenAt n e d i r a j!

marta l
verujem ti i ja. a imate i KOLACHE...radnja sa pecivom kao na Dorcolu

jao marta kako si se setila? mora da si probala njihovo pecivo za razliku od mene posle posla idem da kupim da vidim o cemu se radi. ja preferiram jednu drugu pekaru u gradu ali kad kazes da je dobro onda moram da probam.

Hemičarka Hemičarka 15:25 28.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

jao marta kako si se setila? mora da si probala njihovo pecivo za razliku od mene posle posla idem da kupim da vidim o cemu se radi. ja preferiram jednu drugu pekaru u gradu ali kad kazes da je dobro onda moram da probam.


I, bre, Njanjo, pa i ja sam probala KOLACHE, a živim u Pensilvaniji. Bila sam u Hjustonu pre nekih mesec dan, tamo mi je uvek baš lepo.
jednatanja jednatanja 18:48 28.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

ma nase mesto je prepuno stranaca (valjda zbog universiteta)


Akademska sredina u SAD je verovatno i najbolja, najlepša i najprijatnija u Americi a i šire, a gradići u kojima su univerziteti smešteni pokupili su "čar" te nestvarne atmosfere. Svi obrazovani, puno mladih, Ameri kao Ameri predusretljivi i dobrice. Na neki način taj život na Uni-ju ili koledžu nema mnogo veze sa realnošću, to jest sa tim kakav je ostatak Amerike. Ustvari univerziteti predstavljaju najbolje lice Amerike. Ja te razumem NJanjo da vam prija u takvom okruženju, i meni je.
maksa83 maksa83 21:01 28.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

U Srbiji mozete da kupite kilo paradajza na pijaci i da vam seljanka ubaci u kesu jos jedan, "za decu", bez naplate.

Kad moja g-đa tašta gura moje dete (bilo koje) po pijaci ovaj se nadobija koječega bez da ova išta kupi. Te pijačne keve su - keve.
maksa83 maksa83 21:03 28.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

Paja
Doduse, nije samo meni, nego su tu bile neke 3 cice, pa ne bi ispao frajer da nije i meni kuvao.

Pazi MUP Srbije je, šta god pričali, equal opportunity employer, a ti si simpatičan mladić, tako da se ne bih šokirao da je kuvao kafu tebi a da su se ove cice ogrebale usput.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:59 28.07.2010

Re: Jos pljuvacine po Srbiji

maksa83
Paja
Doduse, nije samo meni, nego su tu bile neke 3 cice, pa ne bi ispao frajer da nije i meni kuvao.

Pazi MUP Srbije je, šta god pričali, equal opportunity employer, a ti si simpatičan mladić, tako da se ne bih šokirao da je kuvao kafu tebi a da su se ove cice ogrebale usput.


Meni se sad, sa istorijske distance od tri noci, cini da je pandur bio toliko zagoreo, da mu je bilo potpuno svejedno kod koga ce od nas cetvoro to kuvanje kafe da urodi plodom. Posle je depresivan legao u sluzbenog pezoa, upalio erkondisn i zaspao ko zaklan. Ne znam za vas, ali ja volim takvu policiju!
NNN NNN 19:59 27.07.2010

natürlich

Srbija
jednatanja jednatanja 20:24 27.07.2010

Re: natürlich

ti to pozajmio Biljinu mašnicu?
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:59 27.07.2010

zato

tebi pocetak obecava jer jos nisi krenula sa projektom - pasos!
jednatanja jednatanja 20:25 27.07.2010

Re: zato

e u pravu si Njanjo, avantura je pred nama...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:32 27.07.2010

Re: zato

sve najbolje ti zelim.
Goran Vučković Goran Vučković 23:09 27.07.2010

Pasoši

e u pravu si Njanjo, avantura je pred nama...

Ne znam kako je ove godine, rekoše da je bila gužva pre par meseci - ali valjda se ljudi sete pasoša pred letovanja. Ja sam prošle godine u aprilu izvadio novi pasoš i ličnu kartu bez ikakvih problema - samo sam se dovoljno rano nacrtao ispred. Samo reci da živiš u inostranstvu, i daće ti da napišeš (rukom) molbu za izradu po hitnom postupku, tako da onda završe za 3-4 dana. Svakako nemoj da čekaš sa odlaskom, ako ne ostaješ u Srbiji predugo.

Moje iskustvo sa šalterskim službenicima u Srbiji je bilo sasvim pozitivno u ovih par poslednjih godina, inače - čak sam se iživljavao kad sam bio pre par meseci, pa sam aktivirao ličnu kartu za digitalno potpisivanje.

mlekac mlekac 07:15 28.07.2010

Re: zato

jednatanja
e u pravu si Njanjo, avantura je pred nama...

Tanja - ne znam u kom si kraju grada, ali preporucujem da izbegavas stanice na VEEELIKIM opstinama.

Po mom iskustvu, najbolje je otici na Stari Grad, Vracar ili Savski Venac.

Nije da i tamo nema guzve, ali u poredjenju sa Novim Beogradom, Palilulom, Vozdovcem i Zvezdarom to je super malo.


tyson tyson 12:51 28.07.2010

Re: zato

Tanja - ne znam u kom si kraju grada

A jel' Tanja uopšte u Beogradu?!



mlekac mlekac 13:03 28.07.2010

Re: zato

tyson
Tanja - ne znam u kom si kraju grada

A jel' Tanja uopšte u Beogradu?!




MEA KULPA!

Potpuno si u prvu, Tajsone!

Odoh da se stidim pola sata...
yugaya yugaya 13:04 28.07.2010

Re: zato

tyson
Tanja - ne znam u kom si kraju grada

A jel' Tanja uopšte u Beogradu?!


Mislim da u Beogradu ne gaje trojezicne kontejnere


mlekac mlekac 15:09 28.07.2010

Re: zato

yugaya
tyson
Tanja - ne znam u kom si kraju grada

A jel' Tanja uopšte u Beogradu?!


Mislim da u Beogradu ne gaje trojezicne kontejnere





Ne bih znala, draga. Zmu je zaduzen za iznosenje smeca. Ja istima ni ne prilazim.
jednatanja jednatanja 18:51 28.07.2010

Re: Pasoši

Samo reci da živiš u inostranstvu, i daće ti da napišeš (rukom) molbu za izradu po hitnom postupku, tako da onda završe za 3-4 dana.


hvala Gorane!
jednatanja jednatanja 18:59 28.07.2010

Re: zato

Mislim da u Beogradu ne gaje trojezicne kontejnere


ne gaje u Beogradu, ali u severno-bačkom okrugu imamo više jezika nego u Briselu, neki dan čujem na pijaci dvojica seljaka razgovaraju, ne mogu ama baš nigde da "smestim" govor, kaže mi majka "rusinski"...
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:25 28.07.2010

Re: Pasoši

Vucko
Ne znam kako je ove godine, rekoše da je bila gužva pre par meseci - ali valjda se ljudi sete pasoša pred letovanja. J


Ove godine, barem u mom kraju grada, je guzva veca nego prethodne. Uredno se za broj ceka od ponoci (do 1 sat su obicno razgrabljeni, ali ljudi cekaju uredno ko ovce do ujutru, da bi izbegli tuce, kao sto je ona koju pomenuh dole). Na moju veliku radost su najnadrkaniju babu eliminisali (Mica Ubica), da radi na registracijama, jer je nesto valjda zakenjala. Ali su doveli umesto nje nekog jos nadrkanijeg pandura, koji ujutru deli brojeve ko sto se deli posta u centralnom zatvoru, barem ja to tako zamisljam - onako svakog merka ispod oka, pa neodlucno premesta tvoj broj kao sibicar, pa ruka sa brojem krene, pa se vrati, pa kao premislja da li da ti broj da ili da te odjebe jer si sigurno nesto nepropisno vec uradio. Jedno jutro trazi da mu se preda "spisak" koji sami cekaci prave, a drugo pak jutro kaze da ga taj spisak uopste ne zanima.

Na moju srecu, taj murkan me nesto zgotivio i dobio sam pasos za dva dana (to sa zahtevima za ubrzano procesiranje je naucna fantastika, koja mozda negde funkcionise, ovde kod mene na periferiji moras da im se u uvuces u bulju, inace te salju u "glavnu" stanicu, koja je slicna Ausvicu i ispred koje rade profesionalni cekaci, neki penzosi koji su samoinicijativno doneli sto i stolice i radne sveske i delovodnike, pa organizuju spiskove, legitimisu ljude i pripremaju ih za podelu brojeva, onako iz ciste pensionerske dosade.

Cuo sam da tu traze da pokazes da imas povratnu kartu, da bi usao na to brzo procesiranje??!?! Mislim, ko je blesav da se uzda u tu administraciju, i da kupuje povratnu kartu, sem ako ne ostaje barem mesec dana, jer sve zavisi samo od toga da li ce pandur biti dobre volje da pusti po ubrzanoj proceduri, ili da potera "na normalno".

Pokusao sam i za inovacijom, ali su htele neke zene da me lincuju drugu noc, kad sam predlozio da lepo taj spisak zalepimo na vrata stanice i da ostavimo olovku i idemo kuci da spavamo. Jer svi koji dolaze ionako idu prvo kod dezurnog pandura, pa ih ovaj posalje nazad na parking, kod nas, da se stavi na spisak. Ja ne znam sta je to u pitanju, kao da svi imaju nuncake u glavi.








sesili sesili 20:26 27.07.2010

To Srpkinjo

da se hvalimo malo. Neka te ne plaše ovi za pasoš, nisu baš toooliki redovi! Šalim se malo, ali je bilo lepo čitati tvoje reči. Dobrodošli i još lepše se proveli!
jednatanja jednatanja 20:53 27.07.2010

Re: To Srpkinjo

hvala Sesili, bolje vas našla, sad još samo malo sunca i parada...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:46 27.07.2010

Re: To Srpkinjo

Uživaj Tanja!
Čitam tvoj blog i tako mi se ide nazad...a bila sam pre par nedelja, samo mi Zubar Motorista minirao doživljaj...mi ovog leta nećemo moći kolektivno u maitcu...ali šaljemo delegata, Prestolonaslednik koji je do onomad zvrndao po Exitu i Bgd se sad malo odmara, a onda nazad u Srbiju gde će od ponedeljka - da volontira. Da i Majka Srbija vidi neki sevap od njega.
mara92 mara92 23:53 27.07.2010

Re: To Srpkinjo

Jelica Greganović
Uživaj Tanja!
Prestolonaslednik koji je do onomad zvrndao po Exitu i Bgd se sad malo odmara, a onda nazad u Srbiju gde će od ponedeljka - da volontira. Da i Majka Srbija vidi neki sevap od njega.

ОПА!!!!
алал вера...ако му нешто затреба...мислим, наши смо...ту смо
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:32 28.07.2010

Re: To Srpkinjo

Falavi ja sam predlagala neki rudnik, ali je sve bilo zauzeto tako da će se baviti svojim vrlo skromnim doprinosom evrointegracijama...
Biljana 77 Biljana 77 14:03 28.07.2010

Re: To Srpkinjo

ja sam predlagala neki rudnik

Porodična tradicija ili vaspitna mera?
blogovatelj blogovatelj 14:04 28.07.2010

Re: To Srpkinjo

ja sam predlagala neki rudnik, ali je sve bilo zauzeto


Мислим да би и најобичнија њива са кукурузом или кромпиром и мотичица могли да реше тај проблем.
jednatanja jednatanja 18:54 28.07.2010

Re: To Srpkinjo

da volontira


vidi se, Jelice, da si ga dobro vaspitala
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:57 28.07.2010

Re: To Srpkinjo


Porodična tradicija ili vaspitna mera?

2 u 1

vidi se, Jelice, da si ga dobro vaspitala

Da nauči da ne može sve za pare. Nešto mora i na kreditne kartice.

Мислим да би и најобичнија њива са кукурузом или кромпиром и мотичица могли да реше тај проблем.

I to je bilo u kombinaciji, ali je čika Andra izrazio sumnju da on može da okopa onoliko koliko takav dvometraš pojede.
Biljana 77 Biljana 77 11:23 29.07.2010

Re: To Srpkinjo

ali je čika Andra izrazio sumnju da on može da okopa onoliko koliko takav dvometraš pojede.

yugaya yugaya 21:28 27.07.2010

bebe i pasosi

Meni majka nije verovala kad sam joj govorila da meni ne predstavlja problem da po inostranim imigracionim odeljenjima prolazim testiranje, razvlačenje, stavljanje pod elektronski mikroskop mog statusa svake godine minimum jedanput ZBOG našeg pasoša. A evo sad bez njega, moj sin će biti doživotni zarobljenik Srbije.


Joj kako te razumem

Meni je najveca glupost ono kada smo bebu prijavili u Srbiji pa onda ovde pravili papire, i potrebno je bilo pribaviti naravno Potvrde o nekaznjavanju od suda i MUP-a...potrajalo je dva meseca jer to iz Srbije salju policiji ovde gde zivimo da proveri i tek kada dobiju informaciju da ni u inostranstvu nije kriminalac izdaju papire...govorimo sve vreme o BEBI OD DVA MESECA - najveci kriminalni domet joj je bio da se pokaki i izvan pelene
jednatanja jednatanja 21:36 27.07.2010

Re: bebe i pasosi

Pa super, ja sam taj redak preskočila misleći da se ne odnosi na decu.
yugaya yugaya 23:40 27.07.2010

Re: bebe i pasosi

jednatanja
Pa super, ja sam taj redak preskočila misleći da se ne odnosi na decu.


U Srbiji ne.

U MUP-u su se svekru smejali kada im je trazio taj papir za bebu - izgleda da je stopa kriminaliteta medju odojcadi znatno manja nego u EUropi pa ne traze

Jelica Greganović Jelica Greganović 08:38 28.07.2010

Re: bebe i pasosi

Samo se vi zezajte...
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:19 27.07.2010

Srbija

Sretnem danas poznanicu Dankinju. Vratila se u svoju zemlju posle 3 godine. Nismo stigli ni da se vidimo dok je bila u Srbiji.

- Kako si, pitam ja.
- Odlično, odgovara - samo nedostaje mi Srbija
omega68 omega68 22:30 27.07.2010

Re: Srbija

Tanja
bocvena bocvena 23:44 27.07.2010

Au, al' nagrnula ova

dijaspora na blog...

I izgleda svako našao ono što je i ostavio (i podsetio se zbog čega je otišao)...Pa se neko iznervirao, a neko obradovao.

Od svoje senke ne možeš pobeći.

Tanja...
bauer. bauer. 02:43 28.07.2010

Re: Au, al' nagrnula ova

Od svoje senke ne možeš pobeći.

Kako to misliš... ne može se biti brži od senke?



Ne znam, čini mi se samo, da kad se ima malo kinte i malo pameti u glavi (ni jednog ni drugog se ne mora imati previše), gotovo svuda može biti lepo za život. Već, koliko možeš da zažmuriš na okruženje... Ono gore, sa jednim ekstra paradajzom, mi se čini kao mali eksperiment u blogovanju. Little far fetched.
bocvena bocvena 07:38 28.07.2010

Re: Au, al' nagrnula ova

gotovo svuda može biti lepo za život. Već, koliko možeš da zažmuriš na okruženje.




Moja sreća je tamo gde smo nas četvoro zajedno. Danas je to Srbija, sutra nemam pojma. Ali bitno je da smo zajedno.
jednatanja jednatanja 19:54 28.07.2010

Re: Au, al' nagrnula ova

I izgleda svako našao ono što je i ostavio (i podsetio se zbog čega je otišao)...Pa se neko iznervirao, a neko obradovao.


miloradkakmar miloradkakmar 00:16 28.07.2010

Ima

u Srbiji čemu se vratiti.
Evo, kako mirno spava ova ravnica. Čuje se samo kreket žaba.

P.S.Lepo se provedite.
jednatanja jednatanja 19:03 28.07.2010

Re: Ima

hvala Milorade, mada tvoj grad ne volim jer se najduže kroz njega prolazi autobusom kad se ide za Novi Sad, mnogo vam dugačak grad bre...
miloradkakmar miloradkakmar 22:39 28.07.2010

Re: Ima

jednatanja
hvala Milorade, mada tvoj grad ne volim jer se najduže kroz njega prolazi autobusom kad se ide za Novi Sad, mnogo vam dugačak grad bre...

Kad ne daju da se gradi obilaznica !?Ovako put kroz Temerin i Bački Jarak,kažu da je dugačak 12 kilometara sa šest semafora, usporava ulazak u Novi Sad sa severa. Znaju nadležni šta rade!?
Ti ubuduće siđeš u centru, popiješ kaficu i odmorno nastaviš ka Novom Sadu.
marta l marta l 04:03 28.07.2010

sve volim...hmm?

volim da se vracam u Beograd. A volim da se vracam i tamo...moracu pre konacnog resenja malo u recimo Mizzourah, po argumente

uzivaj u svemu Tanja
blogovatelj blogovatelj 07:05 28.07.2010

Re: sve volim...hmm?

volim da se vracam u Beograd. A volim da se vracam i tamo


Osecam radost kada dodjem u Beograd i olaksanje kada odlazim.

Cane Partibrejkers je vlasnik gornje recenice. Ja samo da dodam da se i ja tako osecam kada dodjem iz Kanade za Srbiju.
jednatanja jednatanja 19:53 28.07.2010

Re: sve volim...hmm?

volim da se vracam u Beograd. A volim da se vracam i tamo.


Teško je onom koji je živeo u dve-tri države, ili u dva-tri grada u jednoj državi, da se skrasi na jednom mestu i ne mrda. Uvek hoćeš da se vratiš nekom koga voliš...hvala Marta
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 08:03 28.07.2010

samo da pozdravim


i lep provod.
jednatanja jednatanja 19:05 28.07.2010

Re: samo da pozdravim

hvala Srđane
predatortz predatortz 10:32 28.07.2010

Dobro nam došla

Jako lep tekst.
jednatanja jednatanja 19:06 28.07.2010

Re: Dobro nam došla

a ti imaš jako lep komentar za predatora, hvala
predatortz predatortz 12:14 29.07.2010

Re: Dobro nam došla

jednatanja
a ti imaš jako lep komentar za predatora, hvala


Ih, nisam ja baš pravi predator. Samo se pravim
edi-va edi-va 11:01 28.07.2010

Modus Srbija

Posle šesnaest godina odsustva:

Sve se ovde može i ništa se ne može.
Ovde svako zna nekoga ko opet zna nekoga.
Bubašvabe u (jednom) supermarketu su normalna pojava, osim kad ih nema.
Lift se često kvari, al` ga i popravljaju.
Svi ljubazno govore: „Dobar dan komšinice!“
Skoro me je devojka sa devetog sprata pitala da joj pozajmim usisivač i ako je do tog trenutka nikada nisam srela.
Klinka me pita: „Mama što se meni svi smeškaju?“
- Smeškaj se i ti, nema u tome ničeg lošeg.
Na igralištu mi se žali:“Vidiš onu crvenokosu seku, stala mi je na ruku i nije mi se izvinula!“
- Nije ona kriva, nisu je naučili.

...

Policija me je za godinu dana dva puta zaustavila - jednom sam napravila prekršaj (umesto 60 km/h bilo je 94 km/h – dokumentovano na jednom magistralnom putu). Priznala sam krivicu, objasnila gde i zašto žurim. Pustili su me da nastavim, ništa mi nisu naplatili.

...

Ponekad mi je neprijatno kada vidim kako pojedini (ne)žive ... Mnogo mi je neprijatno kada me klinka pita zašto od nje manja deca trčkaraju između automobila na raskrsnici i pitaju za novac – nemam dovoljno pametan odgovor, i ako se trudim da objasnim. Svaki moj odgovor iziskuje njeno ponovno: „Zašto?“

...

Sve u svemu, ljudi se smeju više nego što se dalo očekivati – mnogi imaju dovoljno razloga da budu ogorčeni, ljuti, mrzovoljni.

...

Aus Deutschland vermisse ich Brötschen und Filterkaffee.




libkonz libkonz 12:55 28.07.2010

Re: Modus Srbija

navalili ovi gastarbajteri. Tanja, lepo se provedi ovde!
Edi, nema te dugo. Pozdrav!
NNN NNN 13:35 28.07.2010

Re: Modus Srbija

Policija me je za godinu dana dva puta zaustavila - jednom sam napravila prekršaj (umesto 60 km/h bilo je 94 km/h – dokumentovano na jednom magistralnom putu). Priznala sam krivicu, objasnila gde i zašto žurim. Pustili su me da nastavim, ništa mi nisu naplatili.
Je l' možda bio i ovaj drug organ?
edi-va edi-va 15:10 28.07.2010

Re: Modus Srbija

libkonz
navalili ovi gastarbajteri. Tanja, lepo se provedi ovde!
Edi, nema te dugo. Pozdrav!


Edi je exgastos
Mada, nije isključeno da ponovo odlepršam ... na treću stranu.
Pozdrav tebi i ostalima!


@ NNN
Dva organa. Fini, razumni, kulturni.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:18 28.07.2010

Re: Modus Srbija

Dva organa. Fini, razumni, kulturni.

Blago tebi
jednatanja jednatanja 18:40 28.07.2010

Re: Modus Srbija

Edi, pa gde si ti? Ti se znači vratila, svaka čast na odluci i hrabrosti! Kann ich gut verstehen, dass du Brötchen vermisst...
navrhdabrbavrdamr navrhdabrbavrdamr 05:55 29.07.2010

Re: Modus Srbija

ја се извињајем што питам, зар није "das Brot" и "Brötchen"?
edi-va edi-va 09:23 29.07.2010

Re: Modus Srbija

navrhdabrbavrdamr
ја се извињајем што питам, зар није "das Brot" и "Brötchen"?


U pravu si.

edi-va edi-va 09:26 29.07.2010

Re: Modus Srbija

jednatanja
Edi, pa gde si ti? Ti se znači vratila, svaka čast na odluci i hrabrosti! Kann ich gut verstehen, dass du den Brot vermisst...




jednatanja jednatanja 09:54 29.07.2010

Re: Modus Srbija

evo prepravljeno.

Edi, gde se deci više sviđa škola, u SR ili D? Živo me interesuje, pošto sam pričala sa dva naša povratnika i obe žene kažu da su im deca srećnija ovde u SR, i njima kao roditeljima je "lakše"....
edi-va edi-va 11:58 29.07.2010

Re: Modus Srbija

jednatanja


Edi, gde se deci više sviđa škola, u SR ili D? Živo me interesuje, pošto sam pričala sa dva naša povratnika i obe žene kažu da su im deca srećnija ovde u SR, i njima kao roditeljima je "lakše"....


Moja tek kreće u predškolsko od septembra. Vrtić joj se dopada i rekla bih da je happy – za sada.
Jeste, lakše je sveukupno gledano. Konkretno u tom smislu što socijalna mreža koju čine rodbina, prijatelji, komšije, itd. savršeno funkcioniše.
jednatanja jednatanja 13:45 29.07.2010

Re: Modus Srbija

Da, socijalna mreza je super stvar
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:51 28.07.2010

Ne mogu da odolim

Glede mog incidentnog bloga od pre par meseci:

"Pijani vikend" u Beogradu

Tanja, izvini za trol
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:35 28.07.2010

Re: Ne mogu da odolim

"Pijani vikend" u Beogradu

eh, ni ja ne mogu da odolim to što je blog bio incidentan je zbog pogrešnih zaključaka blogera, autora bloga, zar ne? ako te nismo ubedili da si bio u krivu, onda možemo da nastavimo. ne ovde, to se slažem.
jednatanja jednatanja 20:24 28.07.2010

Re: Ne mogu da odolim

"Pijani vikend" u Beogradu
simpatično ime za promociju na srpskom, ne znam kako su preveli na ostale jezike, nadam se ne doslovno...
maksa83 maksa83 20:56 28.07.2010

Re: Ne mogu da odolim

Milutin Milošević
"Pijani vikend" u Beogradu


Glupo im je to.
Mislim, ko će da opraši sve te beogradske gospodične (rade i vične) ako se isponapijaju k'o dupeta. Ts. Ts. Ts.

Milutin Milošević Milutin Milošević 21:51 28.07.2010

Re: Ne mogu da odolim

to što je blog bio incidentan je zbog pogrešnih zaključaka blogera, autora bloga, zar ne?

Ovo smo valjda već apsolvirali
jasnaz jasnaz 15:34 30.07.2010

pod)sećanje: na ruжe



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana