Budućnost| Društvo| Roditeljstvo| Život

Hey, kids, leave us teachers alone

alexlambros RSS / 31.07.2010. u 00:32

AleXandar Lambros

Dva puta godišnje, u jeku zime i u jeku leta (posebno tada) ja budem zadovoljan svojom profesijom. Ostatak vremena gunđam, uglavnom u sebi jer svako moje glasno izrečeno negodovanje naiđe na salvu nerazumevanja i rafalnu paljbu argumenata: „A šta bi ti? Da ti se ne zna radno vreme, da ne znaš šta je vikend i šta su praznici, da te svakakve budale maltretiraju i iživljavaju se i ucenjuju, da ti puca kičma i obavljaš pet poslova za platu od pola jednog?

Ok, kontam. Budem, naravno, primoran da izrazim puno razumevanje i delimično slaganje - zaista se ne bih žalio da je plata tri puta veća nego što jeste (1.200 evra ukoliko ste srećni da imate pun fond časova). Ali, na moje zaprepašćenje tek ova izjava izazove erupciju negodovanja i komentara. Šta ja, za boga miloga, umišljam? I znam li ja uopšte šta sve ljudi rade i za koje pare?

Čekaj bre, to što ste vi pristali na standarde nedostojne Evropljanina 21. veka, zaista je vaš problem. I to veliki. Sem toga, na osnovu takvog stava ne mogu ništa drugo da zaključim sem da vi za svoju decu od škole i ne očekujete ništa drugo do da odigra ulogu dnevnog boravka. Zbog čega bi pravilo „kolko para tolko muzike" bilo primenljivo na sve ostale profesije sem prosvetarsku?

U očima prosečnog Srbina biti učitelj ili nastavnik, znači biti siromašan. To je nešto što se podrazumeva. Biti nastavnik i voziti dobra kola i, recimo, biti obučen u nekonfekcijsko odelo, dovodi u sumnju njegove profesionalne kvalifikacije. Mislim da takvo viđenje stvari potiče još od prvog srpskog prosvetitelja, Sv. Save. Ako ćeš nekoga nečemu da podučavaš podrazumeva se da ćeš biti gladan i polugo i da će ti jedina nagrada biti misao o tome kako ćeš ostati u toploj uspomeni svojih negdašnjih đaka. Ta, jedva modifikovana ideja, provlačila se kroz vekove sve do, evo, današnjih dana. Đura Jakšić koji je svoj umetnički genije traćio po seoskim školama, Dositej Obradović (danas nam je potreban ne jedan, već 100 Dositeja, da egzorcizuju ono organizovano zatupljivanje iz škola), pa do anonimnih heroja i heroina socijalističkog obrazovanja kakva je bila i moja učiteljica Stana.

Treći ili četvrti razred najviše, čas poznavanja prirode i društva. Učiteljica Stana, uvek decentno obučena u komplet strogog kroja i cipelama čije su štikle davale ritam tišini u učionici, izvodi nas jednog po jednog da na karti pokažemo koji su to susedi SFRJ i izdeklamujemo njihove glavne gradove. Sedim i čekam svoj red besomučno ponavljajući u glavi - Budimpešta-Mađarska, Bukurešt-Rumunija, Budimpešta-Mađarska, Bukurešt-Rumunija ....

Konačno dolazi i red na mene ... Počinjem od Mađarske da se ne bi desilo da pobrkam Budimpeštu sa Bukureštom dok obrnem čitav krug. Sve dobro ide dok ne stigoh do poslednjeg SFRJ suseda.
„Au, Aus, Aust, Austr ... Australija!" - konačno odahnem.

„Vrati se na mesto."

Samo toliko. „Vrati se na mesto." Nikakva dalja objašnjenja. Sve mi je bilo jasno.

A evo par primera iz moje prakse, 20 i kusur godina kasnije ... Reč je o srednjoškolcima, učenicima trećeg i četvrtog razreda turističkog smera koji pored obične, regularne geografije kao predmet imaju i turističku geografiju.

Ja: „Kad kažeš ‘gradske komune na jadranskoj obali', na šta misliš?
Ona: Tajac.
Ja: Pa pitam samo ako bismo hteli da vidimo to o čemu pričaš gde bismo otišli?
Ona: Tajac i dalje.
Ja: Evo preformulisaću - koje to zemlje izlaze na Jadransko more?
Ona: Muk.
Ja: Pa gde je Jadransko more? Eto, to te pitam.
Ona: Muk.

Drugi primer - devojka izašla na vanredno polaganje i ne zna ništa, ja onda krenem da listam reprodukcije po knjizi ne bi li nešto prepoznala ... ne prepoznaje ama baš ništa, čak ni egipatske piramide. Dolazimo do Ajfelovog tornja koji konačno prepoznaje ...

Ja: Evo, samo mi reci gde se Ajfelov toranj nalazi i pustiću te.
Ona: U Beogradu.

Primer treći ...

Ona: Centar helenističke kulture bio je u AleHandriji.
Ja: Gde?
Ona: U AleHandriji.

Primer četvrti ...

On: Centar vizantijske umetnosti bio je u Carigradu.
Ja: Jeste. Danas je to koji grad?
On: Ćuti.
Ja: Sloveni su ga zvali Carigrad zbog toga što su u njemu stolovali vizantijski carevi, Grci ga i dan danas zovu Konstantinopolj tj. Konstantinov grad, po njegovom osnivaču Konstantinu Velikom. A kako se taj grad danas zove?
On: Rim.


Primer peti ... devojka odgovara venecijansko renesansno slikarstvo (pitanje koje je sama izabrala)... međutim, umesto venecijansko sve vreme govori venecuelansko ... ispravljam tri puta i na kraju pitam:

„Pa dobro, gde je Venecija?"
„U Španiji:"

Primer šesti ...

Ona: Srbija je u srednjem veku svoje granice proširila do Egipta i Mesopotamije.
Ja: Ih, stani malo. Kako do Egipta, pa gde je Egipat?
Ona: U Evropi.
Ja: Kako u Evropi?
Ona: Pa piše u knjizi.
Ja: Donesi da vidim.
Donosi knjigu u kojoj piše „do Epira i Makedonije".

I tako ...

Religija u Rimskom carstvu pre hriščanstva je budizam, islam je nastao u Kini, godina 1912. je dvanaesti vek ....
I ako mislite da izmišljam, razumem vas.

Da razjasnim ... Ne mislim da je potrebno da deca znaju latinski naziv svake pečurke i mislim da je šest časova dnevno previše za njihov uzrast (za svačiji baš ako hoćete), ali mislim da od informacije da su Leonardo, Rafaelo i Mikelanđelo velikani renesanse a ne likovi iz crtanog filma neće da im pukne glava. Reč je o elementarnoj prostorno vremenskoj orijentaciji ... Deca danas završe srednju školu i nemaju blagog pojma ni o čemu.

ko ne uči biće Velja
ko ne uči biće Velja
Pa ok, neko će reći, dosta je bilo onih vremena kada su se deci u glavu utuvljivale tone beskorisnih informacija, bilo je i vreme da obrazovanje postane praktičnije. Na žalost, kao i svaka druga tranzicija u ovoj zemlji, i ova je promašila svoj cilj. Amerikanizacija je otišla ne u smeru praktičnijeg i svrsishodnijeg obrazovanja već samo u smeru popuštanja opšte discipline i srozavanje standarda u tradicijama američkih državnih škola. Hodnici srpskih srednjih škola puni su gojazne dece koja na odmorima cirkaju litre koka kole i ostalih nezdravih napitaka, tamane tone čipsa i puše cigare. U školu se dolazi u garderobi u kakvoj vaši roditelji vas nisu hteli da puste ni ispred zgrade. U majicama koje pokazuju pirsinge u pupcima i salčiće koji kipe preko šljokičavih kaiševa i kipućim dekolteima. Dečaci su najčešće obučeni u trenerke, što uopšte nije neadekvatno, budući je odlazak u školu za većinu samo lagano razdrmavanje pred uobičajene poslepodnevne blejačke aktivnosti.

Školu ne završi onaj ko nije podneo dokumenta, mada ni za to nisam siguran. Teže je pasti sa stolice nego na popravnom ispitu (što se samo po sebi razume kao krajnje esktremna mera) ...

Uopšte, kombinacija bele kuge, siromaštva, nezaposlenosti, temeljne pinkoizacije društva čija je glavna akciona tačka glorifikacija gluposti dali su zadivljujuće rezultate.

Sasvim mi je jasno da je nemoguće naterati nekoga da preko volje nešto nauči (prinuda rezultira „drži vodu dok majstori odu" pristupom) te da je procenat radoznale, zainteresovane i pametne dece u opštoj populaciji manje viši isti bez obzira na društvene okolnosti. Međutim, ono što zabrinjava jeste obrtanje vrednosne skale za 180 stepeni.

ili Viki
ili Viki
U praksi, to vam ovako izgleda ... Biti glup (ili da se poslužim eufemizmom, neobavešten) je vrlo cool, dok je biti pametan i obavešten vrlo retro, da ne kažem zaostalo. Ako se na času trudite da budete interaktivni, kao što se ja uglavnom trudim, silno ćete se namučiti da animirate drugu stranu. Pametna deca zbog straha od izopštenosti veoma se ustručavaju da se javljaju i diskutuju i uglavnom čekaju da budu pitana (ili da dođe vreme kontrolnog). Nije ni malo retko da u razredu čujete komentare ovog tipa - „Jaoooo, evo ga/evo je, ovaj/ova se OPET javlja!", „Radiš li ti šta drugo sem što štrebaš" i slični komentari obično praćeni (pod)smehom razreda. Nekada su se svi trudili da se združe sa pametnijima i boljima danas je situacija potpuno drugačija i većina dece nastoji da im „ortaci" budu osvedočeni školski problemi.

Razlog zbog koga prosečna većina s neodobravanjem gleda na isticanje bilo koje vrste jeste i taj što su vrlo zabrinuti da se standard i očekivanja kojim slučajem ne podignu za trunčicu naviše. Nisu deca kriva. U državi u kojoj je vest na dnevniku asfaltiranje 10km seoskog puta a izgradnja običnog mosta smatra se najkapitalnijom mogućom investicijom, ovakvo stanje stvari je sasvim očekivano.

Srozavanje standarda mudro i planski odvija se tako da za neuspeh odeljenja krivica padne na nastavnika - ako više od polovine razreda dobije kečeve a jedna četvrtina dvojke, podrazumeva se da je problem u nastavniku a ne učenicima. Zbog toga se na petice i četvorke od strane vršnjaka često gleda s neodobravanjem.

umetnost, biologija, veronauka
umetnost, biologija, veronauka
Ispitivanje i kontrolne vežbe najavljuju se nedeljama unapred i u raspored aktivnosti treba iskalkulisati i nekoliko odlaganja. Prvo sledi serija organizovane kuknjave i moljakanja a potom pozivanje na već tamo neki član školskog pravilnika koji, primera radi, kaže da ne možete istog dana ispitivati hemiju i istoriju ...
Gradivo ćete iscepkati na nanomikrome, ali to neće doneti željene rezultate. Ako im ne izdiktirate 8 od ukupno četiri pitanja koje nameravate da date za kontrolni, smatraće se da ste nikakav pedagog. I pored toga, ogromnu većinu mrzeće da pročita i u pet do sedam rečenica izvuče suštinu za tih nekoliko pitanja već će radije provesti dve noći ukucavajući lekcije u mobilne telefone ili ih mikro rukopisom prepisujući na ceduljice. Imao sam slučaj učenice koja je predviđajući sve moguće kombinacije pitanja koje mogu zapasti, pripremila 10 gotovih kontrolnih zadataka, uredno unapred potpisanih i spremnih za hitro i neprimetno izvlačenje i zamenu u datom trenutku. Za tako nešto potrebno je barem tri puta više vremena nego da se ista ta pitanja dva puta pročitaju.

Inače, prevara se podrazumeva. Takođe se očekuje da se uglavnom pravite ludi tj. gluvi i slepi, i reagujete tek u ekstremnim situacijama. Sećam se svog prvog pokušaja prepisivanja. Isto kod učiteljice Stane. Bejah zapisao neku matematičku stvar na drvenom lenjiru. Stana, kojoj nikada ništa promicalo nije, beše to primetila, došetala do mene najspokojnijim mogućim hodom puštajući me da se znojim, uzela lenjir, pogledala šta na njemu piše i blago me njime čuknula po glavi. Ostatak dana proveo sam brinući hoće li o tome izvestiti moje roditelje. Za moju majku ovakav strašan slučaj u ono vreme predstavljao je kriminalitet u najavi. Naravno, nije neznanje ono što vas iritira već tako uporno i beskrupolozno demonstrirana volja da se podvali pa kako god.

Sveopšta lenjost, nemarnost i nedostatak osećaja za intelektualno poštenje su pandemijski. Deca dođu u srednju školu i vi im morate objašnjavati da format sms poruka nije prikladan za davanje odgovora, bilo pisanog ili usmenog. Zadate im da se kod kuće pozabave nekim pitanjem i problemom i dobijete copy paste odštampanu stranicu sa vikipedije sa sve spoljnim linkovima i rečima poput „znanost" i „općenito" ...

I na kraju, nekada su se deca šlihtala profesorima, danas se profesori šlihtaju deci. I da, škola jeste fabrika za štancovanje mediokriteta jer je razvijanje kritičke svesti daleko teži posao od proste prezentacije podataka. Nastavnici nisu vlasnici monopola na znanje. Makar ne više. Znanje je danas više nego dostupno. Tako da iznošenje podataka i nadzor nad njihovim usvajanjem odavno već nije njihova glavna uloga. Ali nije, ili ne bi trebalo da bude, ni obavljanje beskrajne i besmislene administracije kako to prosvetna inspekcija i država zamišljaju. Deci treba preneti nešto od sopstvene strasti i ... nadahnjivati ih ...

A sada me izvinite, na raspustu sam ...

E, da, ukinite veronauku, ljubim vas ... ko god da je nadležan ... Ali odmah ....

 

RAD JEDNE MOJE UČENICE

 

 

 

 

 



Komentari (120)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

seceranac seceranac 01:14 31.07.2010

evo

Veronauka i gradjansko promasaj

da ne pominjem druge promasaje


posto su sve reforme obrazovanja sirom sveta u poslednjih pola veka uspevale samo da uniste obrazovanje zahtevam da se politicari ostave reformi obrazovanja i da se uhvate jagnjica ili prasica ili bilo cega drugog obnovljivog

umesto da menjaju planove i programe neka povecavaju plate uciteljima i tako privuku najbolje u skolu - to je najbolje sto bilo ko moze da uradi
alexlambros alexlambros 01:18 31.07.2010

Re: evo

umesto da menjaju planove i programe neka povecavaju plate uciteljima i tako privuku najbolje u skolu - to je najbolje sto bilo ko moze da uradi


desavalo mi se X puta da me neko pita gde radim i ja kazem da radim u skoli ... "jao, bas bezveze, nisi uspeo nista bolje da nadjes?"

maca22 maca22 01:53 31.07.2010

Re: evo

alexlambros

desavalo mi se X puta da me neko pita gde radim i ja kazem da radim u skoli ...

westvleteren westvleteren 17:48 01.08.2010

Re: evo

Da sam ja ministar prosvete, ja bih lepo fino i diplomatski pored opcija veronauka i gradjansko uveo i opciju broj 3: nista. Ko bi mogao argumentovano da se suprotstavi ovakvoj odluci? A vremenom bi stvari dosle na svoje mesto.
zilikaka zilikaka 17:56 01.08.2010

Re: evo

Ta treća opcija je ukinuta jer je bila vrlo popularna
Ako je već na volju, mnogi su birali da neće veronauku, a ni građansko.
Mislim da je tu veronauka gubila na očekivanoj popularnosti, pa je uvedeno da NEŠTO moraš.
westvleteren westvleteren 18:15 01.08.2010

Re: evo

Zar je stvarno tako bilo.
Ja sam mislio da je to moja originalna strategija da se veronauka diskretno izbaci iz edukativnog sistema.
Ako je tacno onda stvarno zivimo u fasistickoj drzavi.
olivera2804 olivera2804 21:29 01.08.2010

Re: evo

seceranac
Veronauka i gradjansko promasaj

da ne pominjem druge promasaje


Moja komsinica, koja je inace diplomirana domacica i koja svoje tri cerke bicuje kada dobiju cetvorku a ne peticu ( deca su inace funkcionalno nepismena), na pitanje zasto je izabrala da idu na veronauku a ne na gradjansko, kaze:

" Kako zasto, pa da nauce praznike!"

A znanje praznika inace sluzi da odredi kad sme a kad ne sme da se pere ves i sl.
mlekac mlekac 22:14 01.08.2010

Re: evo

olivera2804
na pitanje zasto je izabrala da idu na veronauku a ne na gradjansko, kaze:

" Kako zasto, pa da nauce praznike!"

A znanje praznika inace sluzi da odredi kad sme a kad ne sme da se pere ves i sl.


Meni su za to sluzile baka i mama. Sad bi, valjda, ja trebalo da preuzmem tu funkciju, ali, iskreno, nemam naviku da piljim u kalendar. Ako slucajno znam da je praznik, OK, ispostujem ga, a ako ne znam...
angie01 angie01 07:19 02.08.2010

Re: evo

Moja komsinica, koja je inace diplomirana domacica i koja svoje tri cerke bicuje kada dobiju cetvorku a ne peticu ( deca su inace funkcionalno nepismena), na pitanje zasto je izabrala da idu na veronauku a ne na gradjansko, kaze:

" Kako zasto, pa da nauce praznike!"

A znanje praznika inace sluzi da odredi kad sme a kad ne sme da se pere ves i sl.



Kiza car Kiza car 08:38 02.08.2010

Re: evo

Zato sam ja svojoj ženi kupio veš-mašinu da ne mora da pere...
zilikaka zilikaka 09:39 02.08.2010

Re: evo

mlekac

olivera2804na pitanje zasto je izabrala da idu na veronauku a ne na gradjansko, kaze:" Kako zasto, pa da nauce praznike!"A znanje praznika inace sluzi da odredi kad sme a kad ne sme da se pere ves i sl.Meni su za to sluzile baka i mama. Sad bi, valjda, ja trebalo da preuzmem tu funkciju, ali, iskreno, nemam naviku da piljim u kalendar. Ako slucajno znam da je praznik, OK, ispostujem ga, a ako ne znam...

Uvek sam lako pamtila brojeve, pa još od mladosti znam te važnije datume. Mogu crkvenjak da budem! Možda mi je bilo interesantno da naučim, jer je tada takva stvar bila jeres, a ja očigledno volim da pišam uz vetar.
Da je tada moglo da se ide na veronauku, u onim okolnostima bih sigurno išla. Čitala sam o tome sve što mi je ruku dopalo.
Sad, kada postajemo pravoslavna Džamahirija, moje dete ide na građansko. Ne pada mi na pamet veronauka.
..jedino ako on kasnije ne odluči drugačije.
Jukie Jukie 02:02 31.07.2010

Potpisujem sve rečeno

A meni je najgore kad se ostali nastavnici prime na celu stvar i uključe se u lobiranje za odlaganje i poklanjanje ocena. I počnu da te ubeđuju da je đak bio na času (iako znaš da nije bio jer si ih sve prebrojao i popisao gde je ko sedeo) i uzgred napomenu kako je on dobro dete i ne bi on pobegao.

I to "dobro dete" se svuda provlači! Nemoj ovo, on je dobro dete, nemoj ono, on je dobro dete. Poništi mu tu jedinicu jer neće biti vukovac.

Onda osmaci dođu posle upisivanja ocene za rad na času da se bune kako si ih prevario i izdao pošto si pre toga bio ljubazan prema njima (??? ). Tada saznaš da postoje dve vrste nastavnika: a) strašni nastavnici koji viču na đake i muče ih i daju im male ocene, i b) dobroćudni nastavnici koji su ljubazni i oni skoro svima daju petice sem baš najslabijim u odeljenju. A pošto si bio normalan i ljubazan prema njima, a posle si objektivno ocenio rad na času ili kontrolni, to znači da si ih prevario jer su oni očekivali da će dobiti petice ni na šta, i sad si im uništio životne planove (i neće biti vukovci i jednog dana neće biti lekari... btw čitam nešto da imamo bar 100 odsto više diplomiranih lekara nego što nam treba u državi).

itd itd.
westvleteren westvleteren 18:12 01.08.2010

Re: Potpisujem sve rečeno

Mislim da je kljuc u tome da se odvoji proces predavanja od procesa ocenjivanja. Nesto slicno postoji ovde u Belgiji. Ovde deca vec u osnovnoj skoli polazu predmete preko ispita/kolokvijuma (iz 4 ili 6 delova tokom godine). U nesto starijem uzrastu to vec lici na ispite na fakultetima, dakle polaze se ceo semestar odjednom. Ovim se resavaju dva problema:
1. pritisak nastavnika na ucenike (npr. nastavnici koji imaju pik na nekog ucenika)
2. pritisak roditelja na nastavnike (vise ne bi imao smisla jer nastavnik nije taj koji daje ocenu)
Moram da primetim da bi se u Srbiji ovim resio i problem bodovanja ocena za prijemni ispit. Posto bi testove sastavljalo ministarstvo prosvete, niko ne bi bio u prednosti jer je dosao iz skole u kojoj su kriterijumi bili nizi pa su samim tim i ocene bolje.

Najbitnija stvar je da bi se odnos ucenik-nastavnik promenio od "neprijatelji" do "prijatelji koji idu ka zajednickom cilju".
Jukie Jukie 23:06 01.08.2010

Re: Potpisujem sve rečeno

westvleteren
Mislim da je kljuc u tome da se odvoji proces predavanja od procesa ocenjivanja. Nesto slicno postoji ovde u Belgiji. Ovde deca vec u osnovnoj skoli polazu predmete preko ispita/kolokvijuma (iz 4 ili 6 delova tokom godine). U nesto starijem uzrastu to vec lici na ispite na fakultetima, dakle polaze se ceo semestar odjednom. Ovim se resavaju dva problema:1. pritisak nastavnika na ucenike (npr. nastavnici koji imaju pik na nekog ucenika)2. pritisak roditelja na nastavnike (vise ne bi imao smisla jer nastavnik nije taj koji daje ocenu)Moram da primetim da bi se u Srbiji ovim resio i problem bodovanja ocena za prijemni ispit. Posto bi testove sastavljalo ministarstvo prosvete, niko ne bi bio u prednosti jer je dosao iz skole u kojoj su kriterijumi bili nizi pa su samim tim i ocene bolje.Najbitnija stvar je da bi se odnos ucenik-nastavnik promenio od "neprijatelji" do "prijatelji koji idu ka zajednickom cilju".

Znam šta hoćeš da kažeš ali onda bi se radilo kao što se do sada radilo na ovim ispitima za upis u srednju školu: javna je tajna da đaci prepisuju na tim ispitima sve u 16. A neko zapadne da bude u učionici kod nastavnika koji ne da da se prepisuje i onda on ima manje poena. I opet se ništa ne bi postiglo.
inco inco 11:31 02.08.2010

Re: Potpisujem sve rečeno

Jukie
Znam šta hoćeš da kažeš ali onda bi se radilo kao što se do sada radilo na ovim ispitima za upis u srednju školu: javna je tajna da đaci prepisuju na tim ispitima sve u 16.


Malo jevtino cudeso koje se zove IP kamera resava problem prepisivanja samo tako...
pticarka pticarka 02:19 31.07.2010

Tugo, nesreco

Potpuno vas razumem. Jako je tuzno sto se obrazovanje sve manje i manje ceni u Srbiji, a koliko vidim i ovde u Americi bar u drzavnim skolama. Trenutno radim u centru za obrazovanje odraslih gde izmedju ostalih imamo i casove za ljude koji nisu zavrsili srednju skolu pa se sada spremaju za taj finalni test kako bi dobili nekakvu diplomu (mislim da je to kod nas ekvivalent vecernjoj skoli). Neverovatan broj dece i mladih ljudi ne zavrsi srednju skolu ovde. Mnogo je tuzno kakvih sve problema imaju ti ljudi i vrlo ih je tesko ukljuciti u drustvo. U Srbiji se ta deca nekako proguraju, ali im i to dodje kao nekakva medvedja usluga.
Ja sam godinu dana radila u Srbiji kao nastavnik u osnovnoj skoli i sem dece (malisani 1-2 razred) i dva (da, da 2) nastavnika sve je bilo totalni haos, apatija i kompletna nekompetentnost nafilovano sa "Ih, bre kakva si, pa pokloni detetu ocenu pedagogica obecala njihovim roditeljima... Kako neces? Ima da 'oces."- Nisam <_<
srdjan.pajic srdjan.pajic 10:19 31.07.2010

Re: Tugo, nesreco

pticarka
Potpuno vas razumem. Jako je tuzno sto se obrazovanje sve manje i manje ceni u Srbiji, a koliko vidim i ovde u Americi bar u drzavnim skolama.


Ne bih bas ovako generalisao. Kao i public Univerziteta, ima odlicnih public skola, kako osnovnih tako i srednjih (high). I to ih, koliko sam skapirao, ima dosta, Zavisi u kom delu USA se zivi, to jest koliko pojedine opstine imaju para. Isto tako ni sve privatne skole nisu nuzno dobre. Meni su u Americi najsumnjivije (home schools), posto sam video nekoliko puta rpoizvod, decu koja su isla u te "skole" svojih roditelja.

Verujem da tu i tamo i u Srbiji moze da se nadje po neka skola u koju vredi upisati decu, ali mi se cini da je kod nas to vise na nivou pojedinih nastavnika, nego celog skolskog kolektiva.







Jukie Jukie 11:36 31.07.2010

Re: Tugo, nesreco

srdjan.pajic

Meni su u Americi najsumnjivije (home schools), posto sam video nekoliko puta rpoizvod, decu koja su isla u te "skole" svojih roditelja.


Problem sa home schools je taj što postoji nekoliko uglavnom nepreklapajućih razloga zbog kojih se deca "upisuju" u iste:
-porodica pripada malobrojnoj verskoj zajednici i hoće da vaspitava decu u skladu sa svojom verom (može da bude sekta a može da bude sasvim Ok varijanta)
-deca su nadarena a u lokalnoj školi nemaju uslova da ih pravilno stimulišu
-deca imaju "posebne potrebe" i lokalna škola opet nema uslova da ih pravilno stimuliše
-deca su istovremeno nadarena i imaju "posebne potrebe" i tu skoro nijedna škola nema uslova da ih pravilno stimuliše
-neki roditelji su jednostavno toliki luzeri da ih mrzi da vode decu do škole svako jutro(!) ili da se bakću sa domaćim zadacima, pa ostave decu ispred televizora i idu da rade šta im volja

Zakoni naravno variraju od američke države do američke države, pa u nekima đaci uopšte ne moraju da polažu nikakve zvanične ispite a u drugima moraju svake godine.
U svakom slučaju ako neko stvarno želi i može da radi sa svojim detetom, mogu da se postignu jako dobri rezultati. Na mestima gde ima mnogo homeschoolovane dece postoje asocijacije porodica koje zajednički organizuju neke aktivnosti gde je potrebno imati veći broj dece, npr. ekskurzije ili sportske treninge (tamo su dečji sportski timovi uglavnom organizovani po školama a ne po klubovima pa homeschoolovana deca ne pripadaju nijednom timu)
mlekac mlekac 14:11 31.07.2010

Re: Tugo, nesreco

Jukie

U svakom slučaju ako neko stvarno želi i može da radi sa svojim detetom, mogu da se postignu jako dobri rezultati. Na mestima gde ima mnogo homeschoolovane dece postoje asocijacije porodica koje zajednički organizuju neke aktivnosti gde je potrebno imati veći broj dece, npr. ekskurzije ili sportske treninge (tamo su dečji sportski timovi uglavnom organizovani po školama a ne po klubovima pa homeschoolovana deca ne pripadaju nijednom timu)


Mnoge americke porodice koje zive van USA ukoliko u mestu u kome zive nema americke skole idu na Homeschooling varijantu. Medjutim, ovi koje sam ja sretala to zaista ozbiljno shvataju, znaci svakodnevni rad i polaganje zavrsnog ispita na kraju godine.

Jednostavno, ljudi planiraju da se kad-tad vrate kuci i ne zele da deca moraju da im menjaju skolski program.
angie01 angie01 17:08 31.07.2010

Re: Tugo, nesreco

ima odlicnih public skola, kako osnovnih tako i srednjih (high). I to ih, koliko sam skapirao, ima dosta,

pticarka pticarka 01:01 01.08.2010

Re: Tugo, nesreco

Potpuno tacno. Nije mi bila namera da generalizujem, samo da skrenem paznju na, po meni, alarmantni broj losih skola. Ima ovde izvrsnih skola, sa odlicnim uslovima za rad. Za mene je problem to sto kod upisa dece morate voditi racuna u koju skolu ce otici i to vec kod osnovne skole. Mene takve stvari brinu.
elfish elfish 02:25 31.07.2010

Prepisivanje na bubicu

Alo, alo...slušaj zadatke. J....e, kakva je ovo matematika, nigde brojeva.

Prvi: neki lim ( limes ) pa crtica na desnu stranu, pa položena osmica ( beskonačno ), pa šajkača na levu stranu ( suma ), a ispod i = 1, a iznad n. pa onda ide 2 h ćirilično ( x ) + 4 kroz h ćirilično na malu dvojku ( na kvadrat ) - 8, pa sve to na neko i.
Drugi: Jao, ovo je sa nekim dlakama ( integrali ).

- Glas sa druge strane žice ( najčešće iznajmljeni apsolvent PMF-a ): Prvo ću da ti odradim taj sa šajkačom, a posle taj sa dlakama. Javljam rešenje za 15 min ( prevrt očima i j…..e milosne majčice u sebi ).

Sutra:
- E kevo, 10 sam dobila, znači, razvalila sam.
-Jao, ljubi majka svoju pametnu devojčicu. Znala sam da u tebi čuči genije.

(izvor: www.vukajlija.com)
pticarka pticarka 02:29 31.07.2010

Re: Prepisivanje na bubicu

i i
mlekac mlekac 03:13 31.07.2010

Cuj, deca...

Ja sam, u jednom trenutku radila kao predavac na obuci nezaposlenih. Ja, tada, tek presla 30 a pola polaznika debelo stariji od mene...

I pocese prituzbe na jednog od njih "Profesoorkaa, ovaj me gadja iz duvaljke, ovaj me bode chiodom, ovaj..." E, taj je bio bilmez od svojih 40 i nesto kome je zavod za zaposljavanje davao mesecnu nadoknadu da polazi doticnu obuku!

I jednog dana stvarno mi je prekipelo (posto svi pokusaji razgovora nisu pomagali) i ja ga posaljem u cosak!

Posle je dosao da mi kaze kako nije u redu da ga tretiram kao osmogodisnjaka kad je njemu...

Ali vise nije pravio rusvaj.
yugaya yugaya 12:41 31.07.2010

Re: gori od dece

mlekac
Ja sam, u jednom trenutku radila kao predavac na obuci nezaposlenih. Ja, tada, tek presla 30 a pola polaznika debelo stariji od mene...

I pocese prituzbe na jednog od njih "Profesoorkaa, ovaj me gadja iz duvaljke, ovaj me bode chiodom, ovaj..." E, taj je bio bilmez od svojih 40 i nesto kome je zavod za zaposljavanje davao mesecnu nadoknadu da polazi doticnu obuku!

I jednog dana stvarno mi je prekipelo (posto svi pokusaji razgovora nisu pomagali) i ja ga posaljem u cosak!

Posle je dosao da mi kaze kako nije u redu da ga tretiram kao osmogodisnjaka kad je njemu...

Ali vise nije pravio rusvaj.


Ima i ono kada su ucenici em stariji em im je mesecna plata kao tvoja godisnja i ti sad treba da ih grdis sto nisu uradili domaci zadatak


A na testu mi je najvise puskarala poreska uprava
mlekac mlekac 22:16 31.07.2010

Re: gori od dece

yugaya
mlekac
Ja sam, u jednom trenutku radila kao predavac na obuci nezaposlenih. Ja, tada, tek presla 30 a pola polaznika debelo stariji od mene...

I pocese prituzbe na jednog od njih "Profesoorkaa, ovaj me gadja iz duvaljke, ovaj me bode chiodom, ovaj..." E, taj je bio bilmez od svojih 40 i nesto kome je zavod za zaposljavanje davao mesecnu nadoknadu da polazi doticnu obuku!

I jednog dana stvarno mi je prekipelo (posto svi pokusaji razgovora nisu pomagali) i ja ga posaljem u cosak!

Posle je dosao da mi kaze kako nije u redu da ga tretiram kao osmogodisnjaka kad je njemu...

Ali vise nije pravio rusvaj.


Ima i ono kada su ucenici em stariji em im je mesecna plata kao tvoja godisnja i ti sad treba da ih grdis sto nisu uradili domaci zadatak


A na testu mi je najvise puskarala poreska uprava


To je neko prokletstvo skolske klupe!
Pricao mi jedan direktor, ozbiljan covek, tad vec i deda, kaze:

"Ne znam sta je toj, profesorka, cim se nadjemo u skamiji, svi mi oma pocnemo - puskice, prepisivanja, podmetanja, a sve, bate, ozbiljni ljudi i direktori, al' ete ta skamija, ma prosto te vuce..."
jxxx jxxx 05:14 31.07.2010

...

Srž problema je u tome što je u današnjem svetu takva škola prevaziđena kao institucija. U ranijem društvu gde je svakodnevni protok informacija bio daleko manji, a društvena kontrola veća, škola je bila konkurentan izvor informacija.

Danas tu postoji problem i za loše i za dobre učenike. Znači, na stranu krimosi i mediokriteti, šta neko stvarno pametno dete može da nauči u školi danas?! Sve i da ga stavimo u neku hipotetičku u kojoj bi svi profesori bili totalni geniji u poslu koji rade (koji je, doduše, i dalje - predavanje u standardno koncipiranoj školi). Internet pruža daleko više informacija na daleko svariviji način, daleko slobodnije. I prosečni debil u današnje vreme, avaj - u stvari zaista ZNA više nego njegov vršnjak od pre samo 30 godina. Čak i u Srbiji, ovakvoj kakva je, štaviše, ona je odličan primer jer se od gotovo pretežno subsistence agriculture došlo do information age-a za tako malo vreme.

I kao što su se nekome pre 30 godina u Srbiji stariji smejali jer nema pojma o stvarnom životu jer ne bi znao da pomuze kravu ili odvoji žito od kukolja, tako se u današnje vreme možemo smejati novima što ne znaju gde je Jadransko more, matematičke operacije koje nisu potrebne u prodavnici, ili istoriju neke od država koja više ne postoji. Seljaku koji se borio da skupi hranu da preživi još godinu dana nije bilo na kraj pameti da razmišlja o kilometrima dalekim morima i integralima, jer je 'znao' šta je zaista bitno u životu, ako želiš da preživiš, i to dostojanstveno. Oni u sredini znaju da je ipak bitno biti obrazovan u današnjem svetu, jer to je ono što najviše koristi vođenju dostojanstvenog života, a muža krava više nije tako bitna i prepušta se onima obrazovanim za to. Oni novi znaju da ako treba mogu da odu na vikipediju i prepišu esej o svim aspektima Jadranskog mora, ili da izguglaju šta je sad pa ta neka matematička stvar, ako baš baš mora, jer su informacije postale jeftine i lako dostupne, i nije više od presudnog značaja nositi ih svuda sa sobom u glavi - tu se čuvaju mesta za ono što smatraju inače zabavnim i lepim (genocid koji na tom polju vrši preovladavajuća kultura u pre svega u Srbiji, ali i drugde donekle, je druga priča). A kakve su starije generacije u uploadovanju slika na fejse, vezivanju na wireless, guglanju do malo komplikovanije informacije, instaliraju moda za igricu, itd? Na svoj način je interesantno kako debilno delujuća deca u današnje vreme rasturaju što se toga tiče.


Škole prosto sve više teže tome da izgube ljušturu mudrosti oko svoje srži - oruđe za kontrolu masa, ukalupljivanje u kalupe koji su sistemu potrebni, i generalno dresiranje za trpljenje otupljujućeg repetitivnog posla do kraja života da bi oni koji ne isprate tu priču do kraja kupili bolje jahte.


Sa sasvim druge strane, što više znanja, to više mudrosti, ispunjenijeg i slobodnijeg života, to više jačih, boljih, lepših iskustava, to više otvorenih dimenzija postojanja. Ali to je već ono što nikada nije znala većina. I tek tu kako vreme prolazi, od seljačkog šamana do internet gurua, stvari postaju sve bolje.
rozalija rozalija 07:21 31.07.2010

Re: ...

Zanima me sta tacno podrazumevamo pod time da je skola orudje za ukalupljivanje i zaglupljivanje? Jel' moze neki primer?
margos margos 07:43 31.07.2010

Re: ...

rozalija
Zanima me sta tacno podrazumevamo pod time da je skola orudje za ukalupljivanje i zaglupljivanje? Jel' moze neki primer?

Triput pročitah pitanje dok nisam shvatila šta mi u njemu smeta - odjednom sam se osetila kao da sam pred tablom i učiteljica me pita 'šta podrazumevamo' a ja odgovor ne znam, jer očekujem da je to nešto iz lekcije koju nisam zapamtila.
A znam šta ja podrazumevam - a to je da u školama malo ima pitanja o ličnom mišljenju (razmišljanju) i doživljaju i sve je nekako lažno kolektivno - što (po mom sudu) vodi zaglupljivanju i ukalupljivanju.
sima2000 sima2000 08:05 31.07.2010

Re: ...

Internet pruža daleko više informacija na daleko svariviji način, daleko slobodnije. I prosečni debil u današnje vreme, avaj - u stvari zaista ZNA više nego njegov vršnjak od pre samo 30 godina


Informacije koje se nalaze na internetu su potpuno beskorisne bez odgovarajućeg predznanja, poznavanja stranih jezika i kapaciteta za analitičko i kritičko razmišljanje.
Naravno da je nepotrebno znati napamet godinu Maričke bitke i da se to može naći na vikipediji, ali ako se nema blaga predstava o tome da je u srednjem veku postojala srpska država i da su postojali turci osmanlije koji su osvojili tu našu državu i njome vladali narednih 5 vekova, onda je sama informacija o datumu bitke potpuno neupotrebljiva.

Kapaciteti za analitičko i kritičko razmišljanje se ne mogu razviti bez treninga i vežbe. Isto i kao kapaciteti za precizno ubacivanje lopte u koš. I upravo to bi škola trebalo da radi.

Ja sam na fakultetu položio tri matematike (5 semestara). Sada se matematikom ne bavim već godinama, ne bi umeo ni prijemni za srednju školu da položim i kad vidim integral smrznem se. Ali zato itekako umem da odvojim bitno od nebitnog, da analiziram problem, ponudim rešenje, uočim nedostatke u bilo kakvom sistemu, napravim sintezu prikupljenih informacija.. i slično. Učenjem matematike sam osposobljen da posao kojim se sada bavim radim puno kvalitetnije, iako ne postoji nikakva vidljiva veza između te dve stvari.
rozalija rozalija 09:10 31.07.2010

Re: ...

Pa da, malo mi je skolska formulacija :) ... Ali meni sve nije jasno zasto svi pricaju o tome kako skola ukalupljuje i zaglupljuje. Isla sam u iste te skole kao i svi ostali ovde i ne secam se ko je koji manastir izgradio ni kad je koja bitka bila ni sve matematike se ne secam, ali se secam da nas je profesorica srpskog i te kako pitala za misljenje o razgovoru djavola i jednog od brace o ideji slobode u 'Braci Karamazovima' i sta mi mislimo zasto se Ana bacila pod voz i objasnila nam je zasto Hasanaginica nije isla da poseti muza koji je bolovao od ljutijeh rana. Ne secam se kako se racuna molska masa, ali cu posle 20 godina da se setim za pola sata ako uzmem knjigu iz hemije. Zato sto me nisu naucili da bubam nego da razmisljam na odredjen, analiticki i kriticki nacin. Sad, jel to zato sto sam isla u Jovinu ili ne, ne znam. Zato vas i pitam, koja su vasa iskustva. Zato sto (odgovorno tvrdim!) nas niko nije zaglupio ni ukalupio.
dragan7557 dragan7557 09:53 31.07.2010

Re: Vaspitanje i Odgovor

Učenjem matematike sam osposobljen da posao kojim se sada bavim radim puno kvalitetnije, iako ne postoji nikakva vidljiva veza između te dve stvari.


Škole prosto sve više teže tome da izgube ljušturu mudrosti oko svoje srži - oruđe za kontrolu masa, ukalupljivanje u kalupe koji su sistemu potrebni, i generalno dresiranje za trpljenje otupljujućeg repetitivnog posla do kraja života da bi oni koji ne isprate tu priču do kraja kupili bolje jahte.

Uz primedbu da je kvalitetnije više nego očigledno "kvalitetnije."

cerski
Bright Spot Bright Spot 10:30 31.07.2010

Re: ...

i da su postojali turci osmanlije


... Osmatomanlije, moliću...
inco inco 11:24 31.07.2010

Re: ...

rozalija
... i sta mi mislimo zasto se Ana bacila pod voz...


Na sta ja lepo odgovorio: "Zato sto je bila ordinarna guska." Praceno i detaljnom analizom kako sam dosao do tog zakljucka, i za to moje kriticko misljenje sam dobio keca k'o vrata jerbo mi je profesorka bila rusofilka, i ned'o ti bog da nesto kazes protivu Tolstoja ili njegovih dela a da se to ne uklapa u njene prethodne koncepcije o istima...

Kriticko razmisljanje, analiza, licni stav, debata argumentima... pa tih cetiri 'postulata' se smatraju jahacima apokalipse u nasem obrazovnom sistemu. Uostalom, glavnom finansijeru i kreatoru tog istog sistema - drzavi - tako nesto uopste ne bi odgovaralo. Zamisli da se zadnjih 30-40 godina negovala kriticka misao u obrazovnom sistemu - kad bi mogao neko poput onog nesrecnog Jeremica da prodje i kao cata u MIP-u? Kad bi mogla ona tzv. Hristova nevesta, Ljiljana Colic da prismrdi bilo kojoj katedri, a da ne pominjemo mogucnost da uopste postane ministar. O mogucnostima da Sloba jase 10 godina ili da neko poput Marijanovica bude na ista vecoj poziciji od Pere Lozaca i da ne govorimo... Ne odgovara drzavi da mase previse znaju i previse razmisljaju - tesko je onda obmanuti ih i prodavati im muda za bubrege, sto su dva najjaca aduta politicara, pogotovo ovih nasih kojima su to i jedini kvaliteti.
man ray loves me man ray loves me 11:33 31.07.2010

Re: ...

Na sta ja lepo odgovorio: "Zato sto je bila ordinarna guska."

Ali nije bila ordinarna guska. Sto na neki nacin umanjuje tvoju odu sopstvenoj pameti, sto je, vidim, zajednicki imenilac za posetioce ovog bloga.
tyson tyson 12:51 31.07.2010

Re: ...

Danas tu postoji problem i za loše i za dobre učenike. Znači, na stranu krimosi i mediokriteti, šta neko stvarno pametno dete može da nauči u školi danas?! Sve i da ga stavimo u neku hipotetičku u kojoj bi svi profesori bili totalni geniji u poslu koji rade (koji je, doduše, i dalje - predavanje u standardno koncipiranoj školi). Internet pruža daleko više informacija na daleko svariviji način, daleko slobodnije. I prosečni debil u današnje vreme, avaj - u stvari zaista ZNA više nego njegov vršnjak od pre samo 30 godina. Čak i u Srbiji, ovakvoj kakva je, štaviše, ona je odličan primer jer se od gotovo pretežno subsistence agriculture došlo do information age-a za tako malo vreme.

Ne bih se složio. Danas je informacija dostupnija, ali je glupan i dalje podjednako glupan jer te informacije ne koristi.

Dva su problema, rekao bih, danas ključna u Srbiji kada je reč o nivou obrazovanja dece i maloletnika: 1) danas je u njihovom uzrastu sramota biti obrazovan i pametan, i 2) sveopšta je promocija i popularizacija gluposti i prostakluka.

To je savršen osnov za preuzimanje inicijative od strane mediokriteta i ispodprosečnih (koji su uvek u većini) i nametanje sopstvenog nivoa obrazovanja i pameti za mainstream, umesto da ih kao nekada bude stid svoje beslovesnosti i da se trude da budu bolji ne bi li se izdigli iz blata.

Naravno, ovo se nije desilo samo po sebi već je posledica opštih društvenih okolnosti od početka devedesetih do danas.



jxxx jxxx 21:40 31.07.2010

Re: ...

Kapaciteti za analitičko i kritičko razmišljanje se ne mogu razviti bez treninga i vežbe. Isto i kao kapaciteti za precizno ubacivanje lopte u koš. I upravo to bi škola trebalo da radi.

Ja sam na fakultetu položio tri matematike (5 semestara). Sada se matematikom ne bavim već godinama, ne bi umeo ni prijemni za srednju školu da položim i kad vidim integral smrznem se. Ali zato itekako umem da odvojim bitno od nebitnog, da analiziram problem, ponudim rešenje, uočim nedostatke u bilo kakvom sistemu, napravim sintezu prikupljenih informacija.. i slično. Učenjem matematike sam osposobljen da posao kojim se sada bavim radim puno kvalitetnije, iako ne postoji nikakva vidljiva veza između te dve stvari.


Nepostojanje te vidljive veze je dokaz da škola ne radi to što treba, to učenje kritičkom i analitičkom razmišljanju. Ono se najčešće uči od ljudi iz okoline, starijih učenika, sa strane. Ljudi su primorani na to, da ne bi zaostali, baš kao što je neko primoran da ubacuje loptu u koš jer veština u tome znači nešto u njegovoj ekipi iz ulice.

Da škola uči tome, postojao bi predmet pod imenom "kritičko i analitičko razmišljanje". Ovako, to je samo fraza, umesto da se podrazumeva kao fundamentalna veština koja one kojima nedostaje čini hendikepiranim individuama (no, društvo, nevezano za uređenje, ne pita za individue, njemu je potrebna radna snaga). I uvek, redovno postoje pojedinci među profesorima, koji onda ostanu ono jedno dvoje koje zaista zapamtimo, koji izmišljaju svoje tehnike kako da zaista efikasno nauče decu nečemu relevantnom. Problem je u tome što je to postao totalni arhietip - to su uvek pojedinci, koje umesto da neko posluša i pokupi poneku tehniku od njih, samo prekoravaju i teraju da se vrate "oprobanom" teranju učenja napamet zadatog seta informacija, jer zaboga, nisu svi nastavnici tu da prenose znanje, većina je tu da otalja posao, koji je najlakši na svetu kad se svede na te "oprobane" recepte.

Zanima me sta tacno podrazumevamo pod time da je skola orudje za ukalupljivanje i zaglupljivanje? Jel' moze neki primer?


Zaglupljivanjem se bave druge institucije, ja tu reč nisam upotrebio.
A ukalupljivanje je prisutno na svakom koraku, od toga što se prodaju samo propisane istine iz jednog jedinog propisanog ugla, do same podele na razrede, opšte uspehe, predmete - sve je pravljeno iz ugla potreba države i privrede, a ne iz želje za oplemenjivanjem pojedinca. Da se razumemo, ja ne učitavam ovde neko dodatno "i zato je sve to užasno!", to je prosto, analitički gledano, tako, a šta onda još uvek nemam pojma. Ima i to društvo pozitivnih strana, bolje zavisiti od njega za hranu nego od majke prirode, kakvo god da je, s njim je ipak malo lakše komunicirati. Tako da eto, da ja predajem u školi, nikoga ništa ne bih uspeo da naučim, svi bi, hteli ne hteli, morali da nastave da razmišljaju dalje i traže nove zaključke. So yeah. :)
man ray loves me man ray loves me 22:16 31.07.2010

Re: ...

Da škola uči tome, postojao bi predmet pod imenom "kritičko i analitičko razmišljanje".

Postoji i zove se matematika.
mlekac mlekac 22:18 31.07.2010

Re: ...

man ray loves me
Da škola uči tome, postojao bi predmet pod imenom "kritičko i analitičko razmišljanje".

Postoji i zove se matematika.

MRLM!
olivera2804 olivera2804 21:48 01.08.2010

Re: ...

da je u srednjem veku postojala srpska država i da su postojali turci osmanlije koji su osvojili tu našu državu i njome vladali narednih 5 vekova, onda je sama informacija o datumu bitke potpuno neupotrebljiva.


Slucaj 1.
Skoro sretoh jednu devojku od 19 godina (znaci tek je zavrsila srednju) koja se bas zacudila kad je cula da su Turci vladali Srbijom 500 godina.

Slucaj 2.
Poznanica, dipl. pedagog koja je bila ubedjena i jos uvek je, da ja mogu preko FB-a da vidim slike u njenom kompu, koje se nalaze u My pictures na njenom kompu a koje nije uploadovala. "Kako ih ne vidis, ja ih vidim, na desk-topu su...!" Inace, u skoli smo, pre 10-15 godina, obe imale informatiku.
dr.wagner dr.wagner 08:12 31.07.2010

Tehnologije

....jutro

-Navodno "sve teče" , pa se tako i vremena mjenjaju i neka znanja postaju
irelevantna , a neki postupci ili analize izvode se na druge načine ...

-Da se zaglupljujemo , to je istina (ne samo djeca) , ali to je zato jer
nam to ne šteti (bar trenutno) i jer se nedostatak vježbanja mozga ...kompenzira
tehnologijom
....primjer su tel. brojevi .... , nekada sam ih znao bar 50 napamet , a sada
samo svoj ...
-Ostalih 49 i još 100 novih brojeva danas za mene pamti mobilni telefon

-Neki dan sam shvatio da ne znam postupak za izračunavanje drugog korjena ... ,
ali zna ga kalkulator koji košta 2$ ....

-Naravno , u znanju postoje "klasici" i na tome bi škola trebala inzistirati ...
u svim predmetima ... i možda bi tu bilo prostora za jednu pametnu redukciju
gradiva i programa .... , ali ja tu nisam kompetentan i ovo je samo razmišljanje ...

-Što se tiče predmeta koji proučava prvu umjetnu oplodnju ... i kako nahraniti
hiljade ljudi sa jednim "mesnim doručkom" ... tu je bolje ne trošiti riječi ....

-Bilo, kako bilo ...tehnologija već pomaže nama muškarcima ..... , kupim nove
baterije za njezinu "igračku" ...... i mir u kući


Wagner
maksa83 maksa83 08:44 31.07.2010

Slavne Žene

U 7 razredu nastavnica zada klincima da pišu pismeni rad na temu Slavne Žene
Pošto je pregledala zadatke kaže im: "Ne mogu da verujem, od svih slavnih žena, svi ste pisali o Seki Aleksić, Ceci, Madoni ; ).... Kako nikom nije palo na pamet da piše o nekoj drugoj ženi. Recimo, kako niko nije pisao o Mariji Kiri?"
Deca počnu da se valjaju od smeha.
"Šta je smešno?” pita nastavnica
Deca: “Pa ne kaže se Marija Kiri, nego Maraja Keri"
alexlambros alexlambros 10:08 31.07.2010

Re: Slavne Žene

Deca: “Pa ne kaže se Marija Kiri, nego Maraja Keri"


zapravo se kaze Smaraja Skeri
NNN NNN 14:12 02.08.2010

Re: Slavne Žene

Lambros pisao o Madoni
alexlambros alexlambros 21:08 02.08.2010

Re: Slavne Žene

Lambros pisao o Madoni


kad moze Camille Paglia ...
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:48 31.07.2010

Apropo...

E, da, ukinite veronauku, ljubim vas ... ko god da je nadležan ... Ali odmah ....


Sedim pre par meseci na klupici u školskom dvorištu. Do mene sedi devojčica, nekih 10-12 godina stara. Zapričamo se nešto. Iskoristim priliku da je priupitam da li ide na veronauku ili na građansko. Kaže: na veronauku. Pitam je: pa, šta učite iz veronauke? Kaže ona: evo udžbenik, pa vidi.

Uzmem udžbenik, počnem da listam. Prvih pet stranica objašnjenja o tome da je zemlja okrugla, kako su nekad na zemlji živeli dinosaurusi i sve tako nešto... mislim se, što to uče iz veronauke, valjda to potpada pod geografiju i istoriju? Ali, ajde...

Priupitam dete ponovo: a šta ste učili, kako je nastao čovek? Kaže ona: pa, Bog stvorio. Kažem ja: a jel imaš ti već biologiju? Kaže ona: imam. Pa, šta kaže nastavnik biologije, kako je nastavo čovek? Kaže ona: od majmuna.

Pa, kako sad to, pitam ja nju? Jedni ti kažu od majmuna, drugi da je Bog stvorio? Šta ti misliš? Kaže ona: ne znam. Ma, dobro, jasno mi je da ne znaš, niko ne zna 100% sigurno, nego te ja pitam šta ti MISLIŠ? Kaže ona: ne znam, pitaću učitelja VERONAUKE.

A što učitelja veronauke, pitam ja, što ne učitelja biologije? Kaže ona: ne znam...
alexlambros alexlambros 10:05 31.07.2010

Re: Apropo...

Pa, kako sad to, pitam ja nju? Jedni ti kažu od majmuna, drugi da je Bog stvorio? Šta ti misliš? Kaže ona: ne znam. Ma, dobro, jasno mi je da ne znaš, niko ne zna 100% sigurno, nego te ja pitam šta ti MISLIŠ? Kaže ona: ne znam, pitaću učitelja VERONAUKE.


scena iz moje skole ... veliki odmor i grupa od nekoliko dece prilazi koleginici iz biologije:
"Profesorka, jel muskarci stvarno imaju par rebara manje ko sto kaze veroucitelj jer im je to izvadio bog da napravi Evu".

ne zezam se.
alexlambros alexlambros 10:07 31.07.2010

Re: Apropo...

A što učitelja veronauke, pitam ja, što ne učitelja biologije? Kaže ona: ne znam...


inco inco 11:28 31.07.2010

Re: Apropo...

Docim je astrologija mnogo validnija od veronauke...

Pot, meet kettle...
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:41 31.07.2010

Re: Apropo...

Docim je astrologija mnogo validnija od veronauke...


Šta god da je, i kakva god da je - astrologija nije za uvođenje u zvanični sistem obrazovanja. A nije, bogami, ni veronauka.
tyson tyson 12:59 31.07.2010

Re: Apropo...

Šta god da je, i kakva god da je - astrologija nije za uvođenje u zvanični sistem obrazovanja.

Možda fakultativno...?



kakapo kakapo 13:23 31.07.2010

Re: Apropo...

Šta god da je, i kakva god da je - astrologija nije za uvođenje u zvanični sistem obrazovanja. A nije, bogami, ni veronauka.

Evo retke prilike da se i ja složim s jednom astrološkinjom. Pa da ne propustim.
NNN NNN 14:29 02.08.2010

Re: Apropo...

"Profesorka, jel muskarci stvarno imaju par rebara manje ko sto kaze veroucitelj jer im je to izvadio bog da napravi Evu".
Adam: "Dosadno mi je. Da li bi mogao da stvoriš neko društvo?"
- Mogu da ti napravim nekog ko će da te razume, da te voli, da ti pomaže, da uvek bude uz tebe...
Adam: "Odlično! Samo, koliko će to da košta...?"
- Jedan ruka, noga i oko.
Adam: "Uuuu, mnogo! Vidi je l' može nešto da se napravi od para rebara."
man ray loves me man ray loves me 10:45 31.07.2010

you're a teacher

wow, that's depressing.
jesen92 jesen92 11:32 31.07.2010

evropski standardi

..
Čekaj bre, to što ste vi pristali na standarde nedostojne Evropljanina 21. veka, zaista je vaš problem.

..procitala na brzzaka pa mi nije jasno jel stvarno u Raci plata 1200evra?
Jukie Jukie 11:45 31.07.2010

Re: evropski standardi

jesen92
..
Čekaj bre, to što ste vi pristali na standarde nedostojne Evropljanina 21. veka, zaista je vaš problem...procitala na brzzaka pa mi nije jasno jel stvarno u Raci plata 1200evra?

Ne, tri puta veća plata nego sada je 1200 evra
maca22 maca22 11:52 31.07.2010

Re: evropski standardi

Tjah, a ja taman tamo htela da (se) predjem.
alexlambros alexlambros 12:17 31.07.2010

Re: evropski standardi


..procitala na brzzaka pa mi nije jasno jel stvarno u Raci plata 1200evra


nastavnicka plata za pun fond casova je nekih 40.000rsd ... ja mislim da bi 3 x toliko bilo prihvatljivo ....
bocvena bocvena 12:41 31.07.2010

Re: evropski standardi

I ja isto tako mislim, ali me niko ne pita za mišljenje.
Izmedju ostalog, onda profesori više ne bi mogli da kriju koliko malo truda ulažu u svoj posao, a djaci bi, napokon, morali da se prisete čemu škola uopšte služi.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:56 31.07.2010

Re: evropski standardi

nastavnicka plata za pun fond casova je nekih 40.000rsd ...


Strašno! Nije ni čudo što su retki sposobni ljudi koji ostaju u prosveti. Ko je sposoban, ide negde gde će se kroz platu to i ceniti. Samo onaj ko ne može da nađe ništa bolje, jer je nesposoban, ostaje da nam podučva decu.

Čast izuzecima!
jesen92 jesen92 16:53 31.07.2010

Re: evropski standardi

nastavnicka plata za pun fond casova je nekih 40.000rsd ... ja mislim da bi 3 x toliko bilo prihvatljivo .
...znam ja da je plata tolika ali se na trenutak obradovah da se mozda nesto lepo desava u Raci.......promene koje krecu od repa....
kleinemutter kleinemutter 17:59 31.07.2010

Re: evropski standardi

[u][/u]
Ne bih se slozila da su u prosveti sve sami nesposobni i poneko sposoban.
Ima tu dosta vrednih ljudi i dobrih nastavnika.
Ali sistem ne valja. Sistem trazi i od nastavnika da budu zaglupljeni , a ne samo od djaka.
Poenta je plivati izmedju svega ali i dalje dobro raditi svoj posao.
Nema lepseg posla od nastavnickog!

Mnogima novac nije glavni motiv posla u skoli vec deca.


I da ukinuti veronauku, obaveznoooo!
A gradjansko bi mogao biti sjajan predmet kad bi se dobro radio.
tyson tyson 13:04 31.07.2010

Sudnji Dan se bliži!


E, da, ukinite veronauku, ljubim vas ... ko god da je nadležan ... Ali odmah ....

Polutrol: jesi li video naslovnu stranu najnovijeg broja Tajma?



alexlambros alexlambros 13:26 31.07.2010

Re: Sudnji Dan se bliži!

Polutrol: jesi li video naslovnu stranu najnovijeg broja Tajma?


i posle ja kultur rasist
mlekac mlekac 14:23 31.07.2010

Re: Sudnji Dan se bliži!

tyson

E, da, ukinite veronauku, ljubim vas ... ko god da je nadležan ... Ali odmah ....

Polutrol: jesi li video naslovnu stranu najnovijeg broja Tajma?




Joj Tajsone, sad cu ceo dan da premisljam o toj jadnoj devojci...
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 13:38 31.07.2010

Preporuka

U državi u kojoj je vest na dnevniku asfaltiranje 10km seoskog puta a izgradnja običnog mosta smatra se najkapitalnijom mogućom investicijom,


...i gde ce vozovi 2030te ici citavih 100km na sat a 30 km metroa se graditi 10 godina, zaista nista drugo i ne moze da se ocekuje.

Izgleda da je obrazovanje u nasoj drzavi zadnja rupa na svirali...i naravno to je odraz zaostalosti i pogresnih prioriteta naseg drustva. A skolski program i predavacke tehnike kojim bi se razvijala kriticka svest i podsticale analiticke i kreativne sposobnosti, cak i kada jednom konacno budu dosle na red da budu promovisane u osnovnom i srednjem obrazovanju u Srbiji ( a valjda ce jednog dana), nece biti garant dobrog skolstva, dokle god su ucitelji, nastavnici i profesori sami zestoko neobavesteni, koji ne znaju kako da posalju mejl, sta je internet, jednostavno ne zive u 21om veku i sami nisu kriticni, analiticni i kreativni. A utisak je, takva je vecina...
docsumann docsumann 14:44 31.07.2010

Trud se isplati

Uvijek sam se trudio da škola ne utiče na moje obrazovanje.

Albert Ajnštajn
mlekac mlekac 14:50 31.07.2010

Re: Trud se isplati

docsumann
Uvijek sam se trudio da šlola ne utiče na moje obrazovanje.

Albert Ajnštajn

seceranac seceranac 15:02 31.07.2010

Re: Trud se isplati

docsumann
Uvijek sam se trudio da šlola ne utiče na moje obrazovanje.

Albert Ajnštajn



"Drop out of school before your mind rots from exposure to our mediocre educational system. Forget about the Senior Prom and go to the library and educate yourself if you've got any guts. Some of you like pep rallies and plastic robots who tell you what to read. Forget I mentioned it... Rise for the flag salute."

"If you want to get laid, go to college. If you want an education, go to the library."

by Frank Zappa
docsumann docsumann 15:17 31.07.2010

Re: Trud se isplati

"If you want to get laid, go to college. If you want an education, go to the library."

by Frank Zappa


Frank Zappa : Zapamtite, informacija nije znanje, znanje nije mudrost, mudrost nije istina, istina nije ljepota, ljepota nije ljubav, ljubav nije muzika, muzika je najbolja.
AlexDunja AlexDunja 17:16 31.07.2010

Re: Trud se isplati

Frank Zappa : Zapamtite, informacija nije znanje, znanje nije mudrost, mudrost nije istina, istina nije ljepota, ljepota nije ljubav, ljubav nije muzika, muzika je najbolja.


i da ponovim,
Information is not knowledge. Knowledge is not wisdom. Wisdom is not truth. Truth is not beauty. Beauty is not love. Love is not music. Music is the best...

* November 19, 1979: Lyrics to the song Packard Goose on the album Joe's Garage: Act III.

a ti m's boytoy,
sve si u pravu.
jedino nisi napisao koliko brzo
ta spirala propadanja grabi ka svom dnu.

ja povremeno radim u školi pa me taj
aspekt situacije naročito fascinira...
svaka generacija je dramatično strašnija od prethodne...

i molimte, ozbiljno te molim,
nikada nemoj djacima da pričaš o muzici
nećeš im dobro učiniti.
:)

gorran2 gorran2 21:45 31.07.2010

Vitalni značaj smrti

svaka generacija je dramatično strašnija od prethodne...
I tako dvesta godina. Danas se više ne rađaju Mocarti, Betoveni... možda čak ni Zape... Kultura i civilizacija kakve znamo nestaje kao Atlantida.

Ovde ima jedna velika istina. Jedna, ali dvosekla. S druge strane su deca i njihovo pravo. Nama se čini da imamo pravo (i dužnost) da ih poučimo, obrazujemo, vaspitamo... Da ih natopimo našim duhom i našom civilizacijom.
Oni to, naravno, malo primaju, malo više odbijaju.
Odbijaju na osnovu svog suštinskog prava.
Jer, njihova osnovna misija je da nas zagrnu zemljom i zaborave. i žive svoje živote u svom svetu.
Oni su budućnost, mi smo prošlost. Normalno je da prošlosti budućnost izgleda zastrašujuće.
A propadanje objektivno nije potpuno loše. Smrt individue i smena generacija ima u evoluciji veliki značaj za vitalnost, zdravlje i opstanak populacije.
Na nešto duže staze, to delimično vredi i za kulture i civilizacije.
AlexDunja AlexDunja 22:37 31.07.2010

Re: Vitalni značaj smrti

gorran2
svaka generacija je dramatično strašnija od prethodne...
I tako dvesta godina. Danas se više ne rađaju Mocarti, Betoveni... možda čak ni Zape... Kultura i civilizacija kakve znamo nestaje kao Atlantida.

Ovde ima jedna velika istina. Jedna, ali dvosekla. S druge strane su deca i njihovo pravo. Nama se čini da imamo pravo (i dužnost) da ih poučimo, obrazujemo, vaspitamo... Da ih natopimo našim duhom i našom civilizacijom.
Oni to, naravno, malo primaju, malo više odbijaju.
Odbijaju na osnovu svog suštinskog prava.
Jer, njihova osnovna misija je da nas zagrnu zemljom i zaborave. i žive svoje živote u svom svetu.
Oni su budućnost, mi smo prošlost. Normalno je da prošlosti budućnost izgleda zastrašujuće.
A propadanje objektivno nije potpuno loše. Smrt individue i smena generacija ima u evoluciji veliki značaj za vitalnost, zdravlje i opstanak populacije.
Na nešto duže staze, to delimično vredi i za kulture i civilizacije.

e sad si ga izdramatizovao:))))
inco inco 23:07 31.07.2010

Re: Trud se isplati

docsumann
Uvijek sam se trudio da škola ne utiče na moje obrazovanje.

Albert Ajnštajn


Zivot programera pocinje kad pobegne sa fakulteta ili ga sa istog proteraju.
- Leri Vol
angie01 angie01 17:30 31.07.2010

problem uvek ide od glave!

narochito oveko vezni kao shto je obrazovanje.

Nasha drzava jednostavno NIJE zainteresovana za isto- evo sadashnji ministar prosvete, koji bi trebalo da supervizira sve vezano za uchenje, je kao i prethodni-samo politichki kadar, isto je tako mogao da bude i gradonachelnik, direktor industrije piva ili traktora.

Ako je drzava zainteresovana da reshi dugogodishnje probleme u obrazovanju, ne bi bio nikakv problem da se ta famozna reforma vec sprovede-postoje standardi shta i kako, nije to nova topla voda koja treba da se izmisli- ali nije joj ta sitnica u fokusu!

Ono shto bi bio rezime problema- da ne pishem sada disertaciju- je da je znanje koje se ovde prenosi, konfuzno, ne selektivno i ono shto je najbitnije- neupotrebljivo!

prvo, godinama se ne menjaju zastareli programi- to shto oni zovu promenom, i nije neshto, drugo, godinama ministarstvo odobrava rukopise koji pishu isti-isto tako davno prevazidjeni i ne apdejtovani autori po politichkoj podobnosti birani- koji mogu funkcionalno jedino da igraju shah, a izmedju sebe na kalemegdanu, pod uslovom da ih neko podseca ko je i koj potez poslednji povukao!

te su udzbenici haotichni, prenatrpani i nerazumljivi za uzraste za koje su napisani-obavezna pomoc visokoobrazovanih roditelja u korishcenju, a ni to nije garancija- te umesto da deca sa zadovoljstvom uche zanimljive sadrzaje, koje ce posle praktichno vezbati, kako bi znali da primene gradivo, oni bubaju beskorisne podatke upakovane u beskonachne akademske rechenice-iskljuchivo za ocenu.

pa umesto da zapamte kvalitno 5 osnovnih stvari po nastavnoj jedinici, oni od gomile gluposti- posle odgovaranja, za koje se na razlichite nachine snalaze- ne zapamte nishta!

nastavni kadar -sa chasnim izuzecima, koji se nekim chudnim entuzijazmom bori u ovoj izgubljenoj i zapostavljenoj delatnosti- su isto manje vishe-mediokriteti i sve svoje slabosti- jer ni tu nisu postavljeni standardi, lako racikliraju kroz postavljenu konstrukciju. A kako ih je vishe, sa sve upravom shkole, da l da naglasim po kom kljuchu izabranoj-uvek nadglasaju one izuzetke, kada ovi i pokushaju neshto da pomere na bolje.

roditelji- ovi stasali devdesetih su posebna pricha- oni su i svojoj deci i odnosu prema shkoli ustanovili novokomponavanu vizuru vrednosti- pa sad ti brale prichaj neke lepe i pametne stvari-kada sva stvarnost pokazuje da je sve sasvim drugachije!
alexlambros alexlambros 18:06 31.07.2010

Re: problem uvek ide od glave!

te su udzbenici haotichni, pranatrpani i nerazumljivi za uzraste za koje su napisani-obavezna pomoc visokoobrazovanih roditelja u korishcenju, a ni to nije garancija- te umesto da deca sa zadovoljstvom uche zanimljive sadrzaje, koje ce posle praktichno vezbati, kako bi znali da primene gradivo, oni bubaju beskorisne podatke upakovane u beskonachne akademske rechenice-iskljuchivo za ocenu.


ово је скроз тачно.
ја сам размишљао да ја напишем уџбеник, имајући у виду своје искуство из праксе, али су ми сви одреда рекли да никога не занима какав је тај уџбеник него "чији си" и дал има неко да те "прогура" ...
angie01 angie01 19:01 31.07.2010

Re: problem uvek ide od glave!

имајући у виду своје искуство из праксе, али су ми сви одреда рекли да никога не занима какав је тај уџбеник него "чији си" и дал има неко да те "прогура" ...


a iz chega bi pisao udzbenik?

mozda i ti imash da te neko progura!:)))
alexlambros alexlambros 19:11 31.07.2010

Re: problem uvek ide od glave!

a iz chega bi pisao udzbenik?


2 ... iz istorije umetnosti i likovne kulture
maksa83 maksa83 19:18 31.07.2010

fidbek

„Jaoooo, evo ga/evo je, ovaj/ova se OPET javlja!", „Radiš li ti šta drugo sem što štrebaš" i slični komentari obično praćeni (pod)smehom razreda.


A jesi probao ikad na licu mesta da im objasniš da to nije uncool, i da ih spustiš na zemlju? Priznajem, da sam pedagog (mislim, vajni bih pedagog bio ; ) ja ne bih izdržao da te koji postavljaju te "cool" standarde satirem od zajebavanja i spuštanja. Uplakane bi' ih kući slao.
alexlambros alexlambros 20:08 31.07.2010

Re: fidbek

A jesi probao ikad na licu mesta da im objasniš da to nije uncool, i da ih spustiš na zemlju?


I have my methods
Jukie Jukie 20:28 31.07.2010

Re: fidbek

maksa83
„Jaoooo, evo ga/evo je, ovaj/ova se OPET javlja!", „Radiš li ti šta drugo sem što štrebaš" i slični komentari obično praćeni (pod)smehom razreda.A jesi probao ikad na licu mesta da im objasniš da to nije uncool, i da ih spustiš na zemlju? Priznajem, da sam pedagog (mislim, vajni bih pedagog bio ; ) ja ne bih izdržao da te koji postavljaju te "cool" standarde satirem od zajebavanja i spuštanja. Uplakane bi' ih kući slao.

Nema tu uplakane. Još na prvom odmoru dok ideš da zameniš dnevnik na hodniku bi te zaskočili pedagog i psiholog i odveli u svoje odaje na razgovor o tome kako se NE SME tako ponašati prema deci. Ako se takvo ponašanje nastavi, tap negativna evaluacija i pa-pa radno mesto. Šta misliš zašto (pored onih loših nastavnika) uglavnom ostaju samo zombiji koji tako idu i ništa ne vide, ništa ne čuju, ništa ne govore (a verovatno su i nakljukani lekovima za smirenje)
blogovatelj blogovatelj 20:29 31.07.2010

Re: fidbek

A jesi probao ikad na licu mesta da im objasniš da to nije uncool, i da ih spustiš na zemlju? Priznajem, da sam pedagog (mislim, vajni bih pedagog bio ; ) ja ne bih izdržao da te koji postavljaju te "cool" standarde satirem od zajebavanja i spuštanja. Uplakane bi' ih kući slao.


Godina 2001. Ja u tehnickoj skoli u Somboru predajem strucne elektro predmete.
Prolece, vreme pred kraj skolske godine. Odmor.
Koleginica koja predaje srpski dolazi u totalnoj depresiji.
Razocarana je jer djaci iz odeljenja autoelektricar nemaju nikakvu zelju da citaju lektiru.
Pitam jel bas ni jedan?
Kaze, ima jedan jedini i svi ga zbog toga zajebavaju.
A ja tom odeljenju drzim devet casova nedeljno. Predavao sam im elektrotehniku, elektroniku i jos nesto, zaboravio sam sta.
Trogodisnji su smer, sve muskarci u odeljenju pa je atmosfera u ucionici kao u spavaoni bivse JNA. Podjebavanje, prdjenje i te fore.
Dodjem na svoj cas, pitam ko cita lektiru. Oni kazu isto sto i koleginica.
Pitam zasto ne citaju, a argument im je da od toga nemaju nikakve koristi u zivotu.
Probao sam da im objasnim, ali nije islo, a nisam ni imao previse vremena.
Onda sacekam kraj godine.
Decak koji je citao knjige imao cele godine 2-3-2-3-2-3 kod mene i ponekad mu se zalomio neki kec, mada ne cesto. I tako iz svih predmeta koje sam mu predavao.
Ja ga izvedem na tablu i pitam ga najelementarnije tri pitanja iz elektronike. Da nacrta simbol diode, da nacrta simbol NPN tranzistoera i jos nesto, zaboravio sam vec sta. Dam mu 5. Pa mu dam jos jednu peticu za aktivnost na casu. I zakljucim mu 4.
Odeljenje u soku, nije im bilo jasno zasto to radim.
Isto uradim i za druge predmete koje sam mu predavao. Zbog mene je bio vrlo dobar.
A ostalima sam rekao da mu se ipak isplatilo sto je citao lektiru.
Jedino to sam mogao da uradim za tog decka.
maksa83 maksa83 20:57 31.07.2010

Re: fidbek

Isto uradim i za druge predmete koje sam mu predavao. Zbog mene je bio vrlo dobar.
A ostalima sam rekao da mu se ipak isplatilo sto je citao lektiru.
Jedino to sam mogao da uradim za tog decka.

Kapa dole + naklon do zemlje.
maca22 maca22 21:03 31.07.2010

Re: fidbek

blogovatelj

Isto uradim i za druge predmete koje sam mu predavao. Zbog mene je bio vrlo dobar.
A ostalima sam rekao da mu se ipak isplatilo sto je citao lektiru.
Jedino to sam mogao da uradim za tog decka.


alexlambros alexlambros 21:16 31.07.2010

Re: fidbek

Trogodisnji su smer, sve muskarci u odeljenju pa je atmosfera u ucionici kao u spavaoni bivse JNA. Podjebavanje, prdjenje i te fore.


Imam jedno takvo. Sad zamisli kad udjem u to odeljenje i pokrenem pricu o impresionizmu.
alexlambros alexlambros 21:17 31.07.2010

Re: fidbek

Nema tu uplakane. Još na prvom odmoru dok ideš da zameniš dnevnik na hodniku bi te zaskočili pedagog i psiholog i odveli u svoje odaje na razgovor o tome kako se NE SME tako ponašati prema deci.


skener92 skener92 21:17 31.07.2010

Re: fidbek

@ blogovatelj

maca22 maca22 21:36 31.07.2010

Re: fidbek

alexlambros
Trogodisnji su smer, sve muskarci u odeljenju pa je atmosfera u ucionici kao u spavaoni bivse JNA. Podjebavanje, prdjenje i te fore.


Imam jedno takvo. Sad zamisli kad udjem u to odeljenje i pokrenem pricu o impresionizmu.

blogovatelj blogovatelj 22:03 31.07.2010

Re: fidbek

Imam jedno takvo. Sad zamisli kad udjem u to odeljenje i pokrenem pricu o impresionizmu


Predajem jedan cas i cujem neko kaze "Profesore"
Okrenem se, pitam sta je. Mislio sam on hoce da pita nesto i da mu nesto nije jasno. A on pokazuje na druga iz klupe i kaze "On pusi Davidov, i to crni" i crce od smeha. To su im fore bile. Mada, za tu foru sam i ja morao da se smejem.

Imao sam ja puno takvih odeljenja. Jednom takvom sam bio i razredni.
Pokusavao sam da ih motivisem na razne nacine. Vrlo je zajebano, ali moze se.
Secam se da je koleginica koja je engleski predavala pricala sta radi sa njima.
Nikako nije mogla automehanicare da motivise, pa im je servirala pricu da ako zele da rade u boksu Meklaren - Mercedesa moraju da znaju engleski.
I primili su se.
Nisu hteli da uce normalne lekcije, pa je skidala sa interneta one recenice sto Bart Simpson pise po tabli na uvodnoj spici Simpsonovih. Davala im to za domaci da prevode i kaze da su imali izuzetnu volju da uce.
alexlambros alexlambros 22:32 31.07.2010

Re: fidbek

Nikako nije mogla automehanicare da motivise, pa im je servirala pricu da ako zele da rade u boksu Meklaren - Mercedesa moraju da znaju engleski.


imam neke slicne metode ... kad gotika i barok ne uspeju da izazovu interes predjem na holivud i bolivud i pop muziku .... odmah zivnu ....
mlekac mlekac 04:19 01.08.2010

Re: fidbek

alexlambros
Nikako nije mogla automehanicare da motivise, pa im je servirala pricu da ako zele da rade u boksu Meklaren - Mercedesa moraju da znaju engleski.


imam neke slicne metode ... kad gotika i barok ne uspeju da izazovu interes predjem na holivud i bolivud i pop muziku .... odmah zivnu ....



Cuveni Bombaj Rokoko!

(Za neupucene - stil opremanja kuca koji koriste bogati Indusi, gomila pozlate i svile)
blogovatelj blogovatelj 07:40 01.08.2010

Re: fidbek

@ blogovatelj


Falavi, da citiram Jelicu.
NNN NNN 14:39 02.08.2010

Re: fidbek

i pokrenem pricu o impresionizmu.
so gay
NNN NNN 14:49 02.08.2010

Re: fidbek

"On pusi Davidov, i to crni" i crce od smeha.
bolje to nego da puši zetu
haylee haylee 19:22 31.07.2010

bojim se

da je i 90ih u srednjim skolama bila ista situacija

a iz osamdesetih se secam da je na takmicenjima u krosu glavna fora bila da boljeg trkaca zaustavis ziletom po butinama.

tako da 'stari dobri' sistem bas i nije bio nista bolji.

kakvo ce dete biti u skoli pre svega zavisi od roditelja i kucnog vaspitanja, a ne od nastavnika, ili od okruzenja.

angie01 angie01 19:34 31.07.2010

Re: bojim se

kakvo ce dete biti u skoli pre svega zavisi od roditelja i kucnog vaspitanja, a ne od nastavnika, ili od okruzenja.


pa shkola je VASPITNO obrazovna ustanova, po zakonu,-samo shto svi peru ruke od onog prvog i prave se da nema veze sa njima-a ima!

mnogo je lakshe roditeljima da uspostave neko normalno vaspitanje kod dece u zemljama gde se u shkoli nastavno osoblje bavi i ovima svojim delom posla-jer onda svi prosto ochekuju isto- da je neko fin, kulturan, da poshtuje pravila civilizovanog ponashanja i onda se jasno vidi shta je prihvatljivo, a shta nije- jer svi imaju iste standarde!
Jukie Jukie 20:30 31.07.2010

Re: bojim se

angie01
.pa shkola je VASPITNO obrazovna ustanova, po zakonu,-samo shto svi peru ruke od onog prvog i prave se da nema veze sa njima-a ima!mnogo je lakshe roditeljima da uspostave neko normalno vaspitanje kod dece u zemljama gde se u shkoli nastavno osoblje bavi i ovima svojim delom posla-jer onda svi prosto ochekuju isto- da je neko fin, kulturan, da poshtuje pravila civilizovanog ponashanja i onda se jasno vidi shta je prihvatljivo, a shta nije- jer svi imaju iste standarde!

Pa deca se očigledno i vaspitavaju tako da nauče da prežive u nenormalnoj državi.
blogovatelj blogovatelj 07:37 01.08.2010

Re: bojim se

shkola


5 za pravopis od mene.
angie01 angie01 08:15 01.08.2010

Re: bojim se

5 za pravopis od mene.


f'off!

jadna deca, kojoj si ti dobar profesor!
blogovatelj blogovatelj 08:56 01.08.2010

Re: bojim se

f'off!


Vidim da si uctiva i da ne pCujes.

jadna deca, kojoj si ti dobar profesor!


Maturanti su me stavili na mesto broj dva profesora koji su im u toku cele srednje skole predavali.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana