Kućni ljubimci| Putovanja| Život| Životni stil

Palme i pesak, ali bez mora...

mlekac RSS / 04.08.2010. u 12:47

0024_w580_h435.jpg

Uspela sam da iščašim nogu. U redu, moja trapavost je legendarna, ali toga puta prevazišla sam samu sebe! Krenula sam da iznesem najmlađeg sina do školskog kombija koji ga vozi u vrtić, u brzini nisam gledala kako silazim sa stepenika ispred kuće i...

Ali, bolje da počnem iz početka.

Maun je varošica na severozapadu Bocvane i naše trenutno prebivalište u vreme gorepomenutog događaja.

Za turiste, Maun je, najčešće „poslednja civilizacija pre odlaska u buš". Za ostatak Bocvane - grad na pesku.

To je pomalo paradoksalno, jer samo ime, Maun, na jeziku plemena Bajei znači „mesto na kome raste kratka trska". Naravno, trske odavno nema, osim u ponekoj ogradi, ali zato peska ima u izobilju. Nalazeći se na granici između delte Okavanga i Kalaharija, Maun je pun peska i palmi. Kad sam ga prvi put ugledala setila sam se „Panonskog mornara" - „Mog mora nema i ne znam šta da radim...". Zaista, Maunu samo fali more da bi bio predivno mesto za život.

A more je tu, očigledno, nekada i bilo. Odakle bi inače poticalo ono silno kamenje sa fosilnim ostacima školjki i puževa koje lokalno stanovništvo naziva „pustinjske ruže"?

S4020187.11412.JPG

Ali, sa morem ili bez njega, mi smo tada živeli u Maunu. I, mada je mesto civilizovano, blizina divljine bila je stalno prisutna. Počev od rezervata za divlje životinje, par stotina metara od centra grada, u kome doduše nema mesoždera, ali životinje nisu ni malo pitome, pa preko beskrajnih čopora pasa lutalica, do nezaobilaznih krava, koza i magaraca koji šetaju ulicama. Kada na nebu ugledate jato ptica-grabljivica, to je siguran znak da je negde pored puta leš još jedne nesrećne životinje koja je životom platila urbanizaciju...

 

Maun je varošica. Po našim standardima čak oveća varošica. Znači, sva prateća infrastruktura je tu. Škole, gimnazije, bolnica, klinike, asfaltirane ulice, samoposluge, šoping molovi, pa čak i lokalne novine. Ali, po standardima Bocvane, Maun je, još uvek, selo. A to se vidi čim se zamakne iz centra. Domaće životinje po dvorištima (i ulicama), njive sa kukuruzom oko palmi, divlje životinje koje se pojavljuju u predgrađima...


I, mada smo po svim standardima, vodili „normalan i civilizovan" život, stalno se dešavalo po nešto što bi nas podsetilo da je divljina svuda oko nas. Na kraju krajeva, bilo je dovoljno krenuti u šetnju pored reke, koja protiče kroz centar grada, pa videti nilske konje i krokodile kako se brčkaju. Posle toga bi vam bilo kristalno jasno da je civilizacija samo privid.

S4020178.11411.JPG

Kuća u kojoj smo živeli u vreme ovog događaja bila je još jedan od „podsetnika" na taj privid. Iako blizu centra, sa pogledom na glavni put, bila je na izolovanom placu. Zato sam često govorila da živim „u bušu". Kad bi neko prvi put dolazio, obično sam objašnjavala:


- Nas je lako naći. Prođete „Alfu", i vozite prema „Sedia" hotelu. Onda, sa desne strane, nema ničeg, samo buš, pa jedna jedina žuta kuća, pa opet ništa do hotela. E, mi smo u toj žutoj kući!


I stvarno je bilo tako. Dok je leva strana puta bila pretrpana kućama, s desne strane je bila samo naša. A oko nje veliko ništa. Utrina, leti zarasla u travu i žbunje, sa ponekom palmom i akacijom.

Ni dvorište nije bilo romantičnije. Iako ogromno, zimi je u njemu bilo samo peska, uz jednu akaciju ispred kuće. Imali smo i dud, koji je, na meni nepoznat način uspevao nekako da preživi i par stabala eukaliptusa iza kuće. Pod akaciju smo stavili sto sa klupicama - i to bi bilo to.

0013_w580_h435.jpg0005.jpg


Naravno, uvek je bilo dobronamernih koji su mi predlagali da zasadim baštu, ali prostor je bio ogroman, ne smem ni da zamislim koliko bi vode trebalo da bi se bašta održala, a osim toga, meni biljke ne idu od ruke. Nisam uspevala da ih održim u životu ni u skoro idealnim uslovima na crnici, a nekmoli da pokušavam da ih sadim na pesku!


I tako je naše dvorište tavorilo u svom stanju polu-divljine. Jednom nedeljno čistila sam ga od papira i zaboravljenih igračaka, a kada bi, u kišnoj sezoni, nikla divlja trava i korov, platila bih Zimbabveance da ih počupaju, i to je bilo to.

To ogromno dvorište bilo je carstvo moje dece i pasa. Oni su do mile volje jurcali i igrali se. Često sam se, sa setom, prisećala kako sam starije troje morala da posebno spremam da bi ih „izvela" u parkić iza zgrade u Beogradu. Kako je to, tada, bila samo još jedna od obaveza na mom, i inače podužem, spisku: izvedi decu na sat vremena u park, vrati se kući, idi u prodavnicu, proveri domaće zadatke, povedi decu i pse u šetnju do keja, vrati se kući, spremi večeru... Gledajući ih kako veselo trče tamo - amo po dvorištu, prave zamkove od peska, kućicu na drvetu, ili naprosto, igraju šuge ili žmurke, nisam mogla da zamislim kako bi bilo da ih vratim na rutinu u kojoj izlazak u park predstavlja obavezu. 

A i psi su uživali. Dvorište je bilo njihova teritorija. I, mada sam u Beogradu godinama imala pse u stanu, morala sam da priznam da su ovi koje imam u Bocvani daleko srećniji. Kada im se spava, zavuku se pod drvo, ili na verandu i spavaju. Kad im se jurca - jurcaju. Uglavnom po dvorištu, ali i van njega. Problem je bila ograda. Niska i od okaste žice, nije predstavljala nikavu prepreku za pse. Ili bi prokopali ispod nje, ili bi je, jednostavno, preskočili i odlutali u buš. U početku sam pokušavala da ih sprečim, ali to je bila unapred izgubljena bitka. Nije mi preostalo ništa drugo osim da se nadam da ulica neće privući njihovu radoznalost. Na svu sreću - i nije. Buš im je bio zanimljiviji.

S4020318.11413.JPG

Sa tih izleta vraćali su se krzna punog čičaka i raznih bocki, ali, ponekad i sa „trofejima". Pronašli bi i odnekud dovukli bačenu ovčiju ili koziju kožu, probušeni fudbal ili neku drugu sličnu stvar. Ako bih primetila, „trofeje" sam oduzimala i prvom prilikom prosleđivala u đubre, ili, (u slučaju koža) zakopavala u ćošku dvorišta.


A onda su, jednoga dana, odnekud dovukli mumificiranu glavu hijene! Ne znam gde i kako je nastradala, ali suv pustinjski vazduh učinio je svoje. Bila je potpuno mumificirana.

Kao što rekoh, dvorište je zaista bilo veliko, i, osim što sam redovno sedela na klupici ispod akacije, ili kačila veš da se osuši, uglavnom sam samo vikendom išla u „izvidnicu", t.j. proveravala sam da psi nisu dovukli neko đubre koga se treba otarasiti. Tako se i desilo da mi taj „trofej" promakne. Douše, moja porodica ga je primetila, ali, pošto im je svima (uključujući i mog Žmua) bilo jako zanimljivo što je, eto, mumificirana glava hijene stigla u naše dvorište, niko nije našao za shodno da me obavesti o prisustvu iste. Pretpostavili su, s pravom, da ću je neceremonijalno otpremiti putem svih ostlih „trofeja" - u kesu za đubre. A ta moja nesvesnost, o postojanju mumificirane glave hijene u dvorištu, dovela je do događaja sa početka priče.


Dakle, krenula sam da iznesem najmlađeg sina do školskog kombija koji ga vozi u vrtić, u brzini nisam gledala kako silazim sa stepenika ispred kuće i stala sam na glavu hijene koju su psi te noći dovukli do verande!


Naravno, istog sam trenutka izgubila ravnotežu, iskrenula nogu i prosula se po pesku svom dužinom, u najneverovatnijoj pozi, jer sam pri tom sve vreme držala dete iznad sebe! On se, na sreću, nije povredio.


Ceo taj spektakl posmatrala je gomila klinaca iz školskog kombija i vozač koji u prvi mah nije znao šta treba najpre da uradi. Da diže mene ili uzima maloga? Još kad je u pesku video inkriminisani „trofej", (neka lokalna plemena veruju kako su hijene glasnici i oličenje zla te da njihovo prisustvo znači kako je neko bacio zle čini na kuću i porodicu), jadan čovek se potpuno izbezumio! Jedva ga ubedih da me ostavi gde sam i da vozi decu, a ja se nekako dovukoh do sobe i pozvah hitnu pomoć.

Dok sam lečila iščašenu nogu vodila sam uzaludnu raspravu da se „ta prokletinja" baci u đubre. Nije vredelo, morala sam to sama da uradim kad sam, konačno, prohramala, a dan-danji Žmu me povremeno pecka kako nemam ni malo stila - bar da sam iščašila nogu na glavu lava, pa da ima pravu dogodovštinu iz Afrike, a ovako, ja je iščašila na glavu hijene - i to mi je neka priča...

Atačmenti



Komentari (90)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zilikaka zilikaka 13:04 04.08.2010

Predivno

Blago tebi, koliko uspomena!
mlekac mlekac 13:07 04.08.2010

Re: Predivno

zilikaka
Blago tebi, koliko uspomena!

Posto si prva, za tebe jedan cvetic iz reke Toteng
zilikaka zilikaka 13:18 04.08.2010

Re: Predivno

Hvala, OBOŽAVAM lokvanje!
albicilla albicilla 14:58 04.08.2010

Re: Predivno

kalahari je najveca plaza na svetu... samo se dugo ceka plima...
mlekac mlekac 18:38 04.08.2010

Re: Predivno

albicilla
kalahari je najveca plaza na svetu... samo se dugo ceka plima...


Znas valjda...
Reku nekoliko puta docekasmo, ali plimu jok!
EDIT:
Samo za tebe, podsecanje na Deltu Okavanga:
zilikaka zilikaka 19:20 04.08.2010

Re: Predivno

kalahari je najveca plaza na svetu... samo se dugo ceka plima...

To ko u Sahari, lepa plaža, al more daleko.
Innana Innana 13:06 04.08.2010

Pozdrav

Prica je odlicna, slike su jos bolje, a izvini sto se smejem ko blesava, tacno vidim facu tom vozacu...Bad bad juju
mlekac mlekac 13:08 04.08.2010

Re: Predivno


Sto je najgore, i ja sam se smejala, iako me je djavolski bolelo!
Biljana 77 Biljana 77 13:13 04.08.2010

Zapažanje&pitanje

pa preko beskrajnih čopora pasa lutalica

U Tunisu smo primetili da su psi nekako drugačiji od ovdašnjih. Uglavnom su bili dosta visoki, tj. dugačkih nogu, vretenastog tela, kratke dlake. Kakvi su tamo?
mlekac mlekac 13:15 04.08.2010

Re: Zapažanje&pitanje

Biljana 77
pa preko beskrajnih čopora pasa lutalica

U Tunisu smo primetili da su psi nekako drugačiji od ovdašnjih. Uglavnom su bili dosta visoki, tj. dugačkih nogu, vretenastog tela, kratke dlake. Kakvi su tamo?



Moj Seth. Autohtoni BW streeter!

EDIT
Visina i boja moze da varira. Neki su malo nizi i mogu da imaju belo, ali vecina je bas ovakva.
zilikaka zilikaka 13:19 04.08.2010

Re: Zapažanje&pitanje

A "garovi" ništa?
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:07 04.08.2010

Re: Zapažanje&pitanje

U Tunisu smo primetili da su psi nekako drugačiji od ovdašnjih. Uglavnom su bili dosta visoki, tj. dugačkih nogu, vretenastog tela, kratke dlake. Kakvi su tamo?

Moj Seth.


Možda baš zato što liče na Setha, boga pustinje i svoje rođake šakale i vukove. Uostalom i boja je pustinjska.



mlekac mlekac 18:36 04.08.2010

Re: Zapažanje&pitanje

zilikaka
A "garovi" ništa?

Slabo garovi...
mlekac mlekac 18:37 04.08.2010

Re: Zapažanje&pitanje

Jelica Greganović
U Tunisu smo primetili da su psi nekako drugačiji od ovdašnjih. Uglavnom su bili dosta visoki, tj. dugačkih nogu, vretenastog tela, kratke dlake. Kakvi su tamo?

Moj Seth.


Možda baš zato što liče na Setha, boga pustinje i svoje rođake šakale i vukove. Uostalom i boja je pustinjska.




Sve znas!
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:32 04.08.2010

Re: Zapažanje&pitanje


Mada, ja preferiram Bastet.

mlekac mlekac 20:53 04.08.2010

Re: Zapažanje&pitanje

Jelica Greganović

Mada, ja preferiram Bastet.



Pogledaj mi avatar!
sesili sesili 13:19 04.08.2010

Nije smešno

ali simpatično. Zaista se smenjuju lepota življenja - sloboda - a u isto vreme opasnosti. Još prokletstvo? Ali, pošto tvoja deca traže da se vrate, znači da vredi to izdržati. Zbog povrede noge, za tebe
mlekac mlekac 13:24 04.08.2010

Re: Nije smešno

sesili
ali simpatično. Zaista se smenjuju lepota življenja - sloboda - a u isto vreme opasnosti. Još prokletstvo? Ali, pošto tvoja deca traže da se vrate, znači da vredi to izdržati. Zbog povrede noge, za tebe


Pa to ide jedno sa drugim, sesil.
Hvala za cvetic.
Mogu ti reci da i meni nedostaje taj zivot sa prirodom...
coachko62 coachko62 13:26 04.08.2010

a mora nigde...

lepa prica..


pozzzzz
mlekac mlekac 13:28 04.08.2010

Re: a mora nigde...

coachko62
lepa prica..


pozzzzz

Vidis, moze i bez mora!

Pozz i za tebe.
miloradkakmar miloradkakmar 14:23 04.08.2010

Ja moj

rodni kraj zovem predeo gde trava nisko raste.
„mesto na kome raste kratka trska"
.
Divna priča, a slika pada neizbrisiva.
mlekac mlekac 18:36 04.08.2010

Re: Ja moj

miloradkakmar
rodni kraj zovem predeo gde trava nisko raste.
„mesto na kome raste kratka trska"
.
Divna priča, a slika pada neizbrisiva.

Slika pada bila je za skrivenu kameru!

A sto se naziva tice... vidis koliko je svet mali!
predatortz predatortz 14:24 04.08.2010

Mlekac

Ti si bogata osoba!
mlekac mlekac 18:34 04.08.2010

Re: Mlekac

predatortz
Ti si bogata osoba!

Hvala!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:18 04.08.2010

Nemoj potcenjivati hijene,

za razliku od lavova one su hrabri lovci. Za lavove love lavice. Pri tome hijene imaju odličnu organizaciju čopora, uzorni su roditelji. Tako da, ako je to uteha, skrhala si nogu na junaku, a ne lenčugi koja se ceo dan valja na suncu i čeka da mu žene donesu ručak.
mlekac mlekac 18:30 04.08.2010

Re: Nemoj potcenjivati hijene,

Jelica Greganović
za razliku od lavova one su hrabri lovci. Za lavove love lavice. Pri tome hijene imaju odličnu organizaciju čopora, uzorni su roditelji. Tako da, ako je to uteha, skrhala si nogu na junaku, a ne lenčugi koja se ceo dan valja na suncu i čeka da mu žene donesu ručak.

Pazi, kad mi nikada nije palo na pamet da to posmatram iz tog ugla! Samo nek opet pocne da me zeza, odmah cu da upotrebim tu tvoju argumentaciju! Hvala!
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:27 04.08.2010

Re: Nemoj potcenjivati hijene,

kad mi nikada nije palo na pamet da to posmatram iz tog ugla!

Hijene su žrtve nepoznavanja, iz kog se kao i uvek rodio stereotip na njihovu štetu. Dok one manirom odličnih lovaca, sposobnih da planiraju strategiju lova, love (predatorski pristup beta-alfa-beta), za to vreme "kralj džungle" čmava po ceo dan božji. Zbog toga je dosta dugo važilo i to da su hijene isključivo strvinari koji čekaju da se ogrebu o tuđi plen. Zapravo, hijene love noću i to se ne vidi, a ujutru dođu lavovi i oteraju ih od plena koji su ulovile. Zato je tako česta scena u kojoj lavovi jedu, a hijene čekaju. One zapravo čekaju na svoj plen koji su same, pošteno ulovile.
Pored toga su sirote hijene ružne, tako da je bilo lako od njih napraviti gadne strvinare, još gadnijeg "smeha". U stvari su hrabre, imaju odlično organizovanu hijerarhiju čopora i hijena nikada neće napasti i ubiti svoje mladunče, kao što će to uraditi lav. U krdu hijena prvo jedu mladunci, pa onda odrasli. Za razliku od lavova.
Tek poslednjih godina, zahvaljujući istraživačima koji su se bavili noćnim proučavanjem životinja, hijenama se daje zasluženi ugled srčanih i inteligentnih životinja, koje na prvo mesto postavljaju organizovanu brigu o mladuncima.
mlekac mlekac 19:42 04.08.2010

Re: Nemoj potcenjivati hijene,

Jelica Greganović
kad mi nikada nije palo na pamet da to posmatram iz tog ugla!

Hijene su žrtve nepoznavanja, iz kog se kao i uvek rodio stereotip na njihovu štetu. Dok one manirom odličnih lovaca, sposobnih da planiraju strategiju lova, love (predatorski pristup beta-alfa-beta), za to vreme "kralj džungle" čmava po ceo dan božji. Zbog toga je dosta dugo važilo i to da su hijene isključivo strvinari koji čekaju da se ogrebu o tuđi plen. Zapravo, hijene love noću i to se ne vidi, a ujutru dođu lavovi i oteraju ih od plena koji su ulovile. Zato je tako česta scena u kojoj lavovi jedu, a hijene čekaju. One zapravo čekaju na svoj plen koji su same, pošteno ulovile.
Pored toga su sirote hijene ružne, tako da je bilo lako od njih napraviti gadne strvinare, još gadnijeg "smeha". U stvari su hrabre, imaju odlično organizovanu hijerarhiju krda i hijena nikada neće napasti i ubiti svoje mladunče, kao što će to uraditi lav. U krdu hijena prvo jedu mladunci, pa onda odrasli. Za razliku od lavova.
Tek poslednjih godina, zahvaljujući istraživačima koji su se bavili noćnim proučavanjem životinja, hijenama se daje zasluženi ugled srčanih i inteligentnih životinja, koje na prvo mesto postavljaju organizovanu brigu o mladuncima.

Ne zaboravi da su pri tom, hijene jedna od najstarijih vrsta sisara! I, ako me secanje sluzi, zive u matrijarhatu - t.j. zenka je vodja copora, znaci, vrlo razumne i prilagodljive zivotinje!
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:39 04.08.2010

Re: Nemoj potcenjivati hijene,

Tačno tako, mnogi sisari predatori žive u matrijarhalnoj organizaciji čopora. Od vukova do mudrih slonova.
Jukie Jukie 23:57 04.08.2010

Re: Nemoj potcenjivati hijene,

Jelica Greganović
.Tek poslednjih godina, zahvaljujući istraživačima koji su se bavili noćnim proučavanjem životinja, hijenama se daje zasluženi ugled srčanih i inteligentnih životinja, koje na prvo mesto postavljaju organizovanu brigu o mladuncima.

Imao sam kao mali dve enciklopedije gde je bio potpisan Volt Dizni i u obe su hijene bile žestoko opljuvane (doduše ni druge životinje nisu bile baš politički korektno dočekane, ali za hijene je bilo strašno).
Inače u Izgubljenom svetu (knjizi za Jurasik Park) se pominje naučnica koja podržava hijene

Sa druge strane sudeći po ovim novim dokumentarcima hijene i nemaju neku naročito organizovanu brigu o mladuncima. Sve zavisi od striktno određenog naslednog statusa; oni mladunci sa dna lestvice i nemaju neka naročita prava. Divlji psi su ustvari oličenje postavljanja dece na prvo mesto.
Jukie Jukie 00:06 05.08.2010

Re: Nemoj potcenjivati hijene,

Jelica Greganović
Tačno tako, mnogi sisari predatori žive u matrijarhalnoj organizaciji čopora. Od vukova do mudrih slonova.

slonovi nisu predatori.
Nego postoje tu razni oblici. Mnoga krda životinja uopšte nemaju odrasle mužjake, nego se sastoje samo od ženki i mladunaca (slonovi, jeleni), a mužjaci se od adolescencije naovamo okupljaju u momačke grupe i povazdan sede i gledaju utakmice na TV i piju pivo.
Hijene su ustvari jedine koje ja znam da imaju matrijarhat i istovremeno i mužjake u čoporu. Kod divljih pasa (vukova, šakala) postoje alfa mužjak i alfa ženka i oni su oboje direktori pa tek onda idu ostali. Vukovi inače uopšte ne praktikuju dečja prava kao afrički divlji psi.
mlekac mlekac 04:14 05.08.2010

Re: Nemoj potcenjivati hijene,

Jukie
Jelica Greganović
.Tek poslednjih godina, zahvaljujući istraživačima koji su se bavili noćnim proučavanjem životinja, hijenama se daje zasluženi ugled srčanih i inteligentnih životinja, koje na prvo mesto postavljaju organizovanu brigu o mladuncima.

Imao sam kao mali dve enciklopedije gde je bio potpisan Volt Dizni i u obe su hijene bile žestoko opljuvane (doduše ni druge životinje nisu bile baš politički korektno dočekane, ali za hijene je bilo strašno).
Inače u Izgubljenom svetu (knjizi za Jurasik Park) se pominje naučnica koja podržava hijene

Sa druge strane sudeći po ovim novim dokumentarcima hijene i nemaju neku naročito organizovanu brigu o mladuncima. Sve zavisi od striktno određenog naslednog statusa; oni mladunci sa dna lestvice i nemaju neka naročita prava. Divlji psi su ustvari oličenje postavljanja dece na prvo mesto.


Moj Zmu obozava hijene i cesto citira Brema koji je, kaze, imao dve pripitomljene koje je na uzas mesnog zivlja setao ulicama Kaira na povocu!

Nazalost, ja nikada nisam imala zivaca da procitam CELOG Brema, tako da ne smem da garantujem za pricu...
blogovatelj blogovatelj 06:26 05.08.2010

Re: Nemoj potcenjivati hijene,

skrhala si nogu na junaku, a ne lenčugi koja se ceo dan valja na suncu i čeka da mu žene donesu ručak


Jeste, ali kad naidje drugi copor lavova koji predstavlja realnu i pravu opasnost, zna se ko se iznenada pojavljuje i resava stvar.
Tata od 300kg zive vage.
Jukie Jukie 09:50 05.08.2010

Re: Nemoj potcenjivati hijene,

mlekac

Moj Zmu obozava hijene i cesto citira Brema koji je, kaze, imao dve pripitomljene koje je na uzas mesnog zivlja setao ulicama Kaira na povocu!Nazalost, ja nikada nisam imala zivaca da procitam CELOG Brema, tako da ne smem da garantujem za pricu...

Ja sam čitao oba Brema, i ovog skraćenog prerađenog i dopunjenog što su mi ga kupili u 5-6 razredu, i neku staru ali neskraćenu verziju u biblioteci fakulteta.

Imao je tri hijene, od kojih je jedna bila "bezobrazna i kvarila je i ove druge dve" pa je bila uspavana po kratkom postupku (tadašnjim metodama). To nisu stavili u novu politički korektnu verziju iz 80-tih

Verujem da je bio vođa čopora po principu Cezara Milana, čvrsta ruka, nema zezanja, a hijene inače imaju striktnu hijerarhiju koju skoro nikad ne dovode u pitanje a nauče je još kao bebe. Tako da se on postavio kao dominantna hijena od prvog dana (verujem da su ga viđale kako naređuje slugama pa su ga odmah doživele kao vođu hijensko-ljudskog čopora).

Jedna od zanimljivosti je da Brem navodi kako hijenama kada se pozdravljaju iz zadnjice izlazi debelo crevo, što danas znamo da su oni njihovi lažni penisi i penisi u erekciji.
mlekac mlekac 11:28 05.08.2010

Re: Nemoj potcenjivati hijene,

Jukie

Verujem da je bio vođa čopora po principu Cezara Milana, čvrsta ruka, nema zezanja, a hijene inače imaju striktnu hijerarhiju koju skoro nikad ne dovode u pitanje a nauče je još kao bebe. Tako da se on postavio kao dominantna hijena od prvog dana (verujem da su ga viđale kako naređuje slugama pa su ga odmah doživele kao vođu hijensko-ljudskog čopora).


Kad smo kod vodje copora, prosto je neverovatno kako zivotinje ocas ukapiraju ko je Alfa u kuci! Zmu vezba glasne zice, ali kad mama naidje...

Nego Zmu kaze da su ovaj deo o trecoj hijeni verovatno izbacili jos ranije, njegov Brem je s kraja 60-ih i tog dela nema.
maca22 maca22 11:58 05.08.2010

Re: Nemoj potcenjivati hijene,

blogovatelj
skrhala si nogu na junaku, a ne lenčugi koja se ceo dan valja na suncu i čeka da mu žene donesu ručak


Jeste, ali kad naidje drugi copor lavova koji predstavlja realnu i pravu opasnost, zna se ko se iznenada pojavljuje i resava stvar.
Tata od 300kg zive vage.

Nije mi poznata takva opsanost.
Znam samo da mužjak može ženke iz jednog čopora da integriše u svoj (da proširi brojnost posluge:)). A to je već privatan problem između dva lezilebovića.
Jukie Jukie 12:31 05.08.2010

Re: Nemoj potcenjivati hijene,

mlekac

Nego Zmu kaze da su ovaj deo o trecoj hijeni verovatno izbacili jos ranije, njegov Brem je s kraja 60-ih i tog dela nema.

To verujem, ta knjiga u biblioteci je bila baš, baš stara, i papir je bio prilično braonkast, i bila je u nekoliko tomova. Dok ona modernija verzija ima samo jednu knjigu i sitna slovca, i nema one ogromne bele margine sa strane.

Nego kad smo išli da kupujemo tu knjigu*, prodavačica nam je rekla da je ovo "najnovije" (i da imaju sve životinje) pa sam pretpostavio da je to skraćivanje, dodavanje i preuređivanje urađeno početkom 80-tih.

*mi smo u stvari hteli da kupimo "Tajni život životinja" Volta Diznija, što je knjiga za npr. 3-5 razred, pa su nam (sekira u med) prodali ovu za napredniji uzrast.
Jukie Jukie 12:36 05.08.2010

Lavovi

maca22

Znam samo da mužjak može ženke iz jednog čopora da integriše u svoj (da proširi brojnost posluge:)). A to je već privatan problem između dva lezilebovića.

Kod lavova bogami ne može, lavice u jednom čoporu su sve ista familija (ženski rodoslov) i ne bi pustile stranu lavicu da priđe plenu, pa bi ona naravno otišla i vratila se nazad kući. A ne može jedan mužjak da rukovodi nad dva fizički razdvojena čopora. Teško može i jednim, pošto čopor uglavnom vode braća ili braća od strica/tetke/oboje, tako da je potrebno nekoliko mužjaka da brane čopor od gomile grupica braće lavova tinejdžera koji se motaju okolo. Velika je konkurencija tamo, čim ostane samo jedan lav po čoporu neko ga istera
maca22 maca22 12:44 05.08.2010

Re: Lavovi

Opet dolazimo na isto. Ne brani on lavice, nego sebe na poziciji gazde.
mlekac mlekac 13:45 05.08.2010

Re: Nemoj potcenjivati hijene,

Jukie

*mi smo u stvari hteli da kupimo "Tajni život životinja" Volta Diznija, što je knjiga za npr. 3-5 razred, pa su nam (sekira u med) prodali ovu za napredniji uzrast.

Onaj u dve knjige? Sa bozanstvenim slicicama?
Jooj, te dve sam znala napamet! Jos uvek ih cuvam. Doduse, sad su obe plave (vremenom nestale ona crvena i zelena ovojnica), ali i dalje su predivne...
blogovatelj blogovatelj 14:39 05.08.2010

Re: Nemoj potcenjivati hijene,

Nije mi poznata takva opsanost.
Znam samo da mužjak može ženke iz jednog čopora da integriše u svoj (da proširi brojnost posluge:)). A to je već privatan problem između dva lezilebovića


Kada jedan copor lavova udje na teritoriju drugog copora, to je jeziv problem.
Tebi mozda ne izgleda tako ali postavi se u njihovu poziciju.
1. Lavovi nemaju ambulante i bolnice, svaka malo ozbiljnija povreda na tim temperaturama zavrsava se infekcijama i smrcu.
2. Copor ima svoj "reon" gde lovi i onda se pojavljuje jos neko ko bi tu zeleo da jede. Taj neko ima agresivan pristup, a coporu koji je ugrozen ostaje izbor - ili povlacenje iz regiona, ili borba. Ako se povuku, opet ce morati da zadju na neciju teritoriju, pa im borba sa nekim drugim coporom ne gine. Zakljucak je - izbora i nemaju nego pocinje momentalna tuca.
Tu lavice ne zele da se mesaju sbog clana jedan ovog zakona.
Sta sledi?
Dvojica najjacih pocinju da se kolju medju sobom, a pobednik postaje alfa muzjak, da ne kazem tata. Onda on odredjuje na osnovu kolicine hrane koja mu je na raspolaganju ko ce biti u coporu, a ko mu se mora ukloniti. Naravno da to ne radi planski, nego nagonski. Njemu treba 50kg mesa dnevno, on svoje uzima, ostalima koliko ostane. Najjaci prvo uzimaju svoj deo. Zvuci poznato?
Slicno j i kod ljudskih copora koji su mnogo veci i koji se obicno nazivaju nacije.
Jukie Jukie 17:18 05.08.2010

Re: Nemoj potcenjivati hijene,

mlekac

Jukie*mi smo u stvari hteli da kupimo "Tajni život životinja" Volta Diznija, što je knjiga za npr. 3-5 razred, pa su nam (sekira u med) prodali ovu za napredniji uzrast.Onaj u dve knjige? Sa bozanstvenim slicicama?Jooj, te dve sam znala napamet! Jos uvek ih cuvam. Doduse, sad su obe plave (vremenom nestale ona crvena i zelena ovojnica), ali i dalje su predivne...

Jao nisu te (kvadratnih stranica sa pričicama i četiri stranice o svakoj vrsti?) nego jedna druga
mlekac mlekac 18:04 05.08.2010

Re: Nemoj potcenjivati hijene,

Jukie
mlekac

Jukie*mi smo u stvari hteli da kupimo "Tajni život životinja" Volta Diznija, što je knjiga za npr. 3-5 razred, pa su nam (sekira u med) prodali ovu za napredniji uzrast.Onaj u dve knjige? Sa bozanstvenim slicicama?Jooj, te dve sam znala napamet! Jos uvek ih cuvam. Doduse, sad su obe plave (vremenom nestale ona crvena i zelena ovojnica), ali i dalje su predivne...

Jao nisu te (kvadratnih stranica sa pričicama i četiri stranice o svakoj vrsti?) nego jedna druga

Imas pravo. Ja sam mislila na one sa kvadratnim stranicama! Jedna je imala i pricice, a druga je imala samo podatke o zivotinjama, ali sa BOZANSTVENIM ilustracijama!
kakapo kakapo 18:12 05.08.2010

Re: Nemoj potcenjivati hijene,

na prvo mesto postavljaju organizovanu brigu o mladuncima.

[/img]
mlekac mlekac 18:17 05.08.2010

Re: Nemoj potcenjivati hijene,

kakapo
na prvo mesto postavljaju organizovanu brigu o mladuncima.


maca22 maca22 18:59 05.08.2010

Re: Nemoj potcenjivati hijene,

blogovatelj

Sta sledi?
Dvojica najjacih pocinju da se kolju medju sobom,

Ne. Sledi kompletna tuca dva copora, sa sve lavicama.
Jukie Jukie 19:50 05.08.2010

Preuzimanje čopora lavova

blogovatelj
Sta sledi?Dvojica najjacih pocinju da se kolju medju sobom, a pobednik postaje alfa muzjak, da ne kazem tata. Onda on odredjuje na osnovu kolicine hrane koja mu je na raspolaganju ko ce biti u coporu, a ko mu se mora ukloniti. Naravno da to ne radi planski, nego nagonski. Njemu treba 50kg mesa dnevno, on svoje uzima, ostalima koliko ostane.

Ovo nije ono što sam ja gledao na TV. Mislim da se susedni čopori, pre svega, skoro nikada ne tuku (kada nastane frka, članovi manjeg čopora se diskretno udalje iz granične zone).

Tuča nastaje između ekipe starih mužjaka iz čopora i ekipe mladih mužjaka lutalica koje su tata i stričevi isterali iz rodnog čopora kad su zagrivili, ili su ih isterale neke nesrodne čike koje su oterale ili ubile tatu i stričeve kada su preuzimale čopor.

Preuzimanju čopora često prethodi to da momci lutaju po ivicama teritorijama nekoliko čopora i po godinu dana dok ne ukapiraju da je ekipa mužjaka u jednom čoporu oslabljena (npr. jedan je uginuo a ostao je samo njegov brat) i dok se oni sami ne osete dovoljno jaki da preuzmu čopor. Tada se njih dvojica-trojica bace na dedu i umlate ga od batina (ponekad preživi, ponekad ne). Zatim pobiju sve male laviće. Zatim oteraju sve mlade mužjake. Zatim smetaju lavicama dok im ne dosadi i dok se ne pomire sa sudbinom. Posle nekog vremena lavice ulaze u estrus i kreće cela avantura sa parenjem.

Jedan jedini lav mužjak ne može da bude vođa čopora u normalnim uslovima
maca22 maca22 20:08 05.08.2010

Re: Preuzimanje čopora lavova

Muzjaci lavovi su znaci jos gori nego sto smo mislili. ( )
blogovatelj blogovatelj 07:24 06.08.2010

Re: Preuzimanje čopora lavova

Ovo nije ono što sam ja gledao na TV. Mislim da se susedni čopori, pre svega, skoro nikada ne tuku (kada nastane frka, članovi manjeg čopora se diskretno udalje iz granične zone


Nisam ekspert za lavove, ali sam bas na TV-u gledao ono sto sam napisao.
Naravno da medjusobno klanje ne pocinje sem u krajnjoj nuzdi.
Medjutim, kada hrane ponestane to je neminovnost.
Gledao sam na TV-u cepanje copora lavova sa coporom hijena, jer je hrane nestalo totalno, oni ostali na vrhu lanca ishrane i neko nekoga tu mora da pojede.
kakapo kakapo 15:23 04.08.2010

hijena

Pa nisi valjda bacila mumificiranu glavu hijene? Takvo blago! Ko to još poseduje? Egipćani su pokušavali da pripitome hijenu za jelo - postoji reljef iz Starog carstva u Sakari (Mererukina grobnica). Čak su jadne hijene tovili, bolje rečeno kljukali kao guske. Izgleda da im nije uspelo.
mlekac mlekac 18:33 04.08.2010

Re: hijena

kakapo
Pa nisi valjda bacila mumificiranu glavu hijene? Takvo blago! Ko to još poseduje? Egipćani su pokušavali da pripitome hijenu za jelo - postoji reljef iz Starog carstva u Sakari (Mererukina grobnica). Čak su jadne hijene tovili, bolje rečeno kljukali kao guske. Izgleda da im nije uspelo.

Bojim se da carinici ne bi imali razumevanja da sam pokusala da je donesem nazad za Beograd!
kakapo kakapo 22:01 04.08.2010

Re: hijena

Bojim se da carinici ne bi imali razumevanja da sam pokusala da je donesem nazad za Beograd!

Bezazleni suvenir?
mlekac mlekac 04:14 05.08.2010

Re: hijena

kakapo
Bojim se da carinici ne bi imali razumevanja da sam pokusala da je donesem nazad za Beograd!

Bezazleni suvenir?


Jos kad bi u to poverovali!
zilikaka zilikaka 07:02 05.08.2010

Re: hijena

kakapo
Bojim se da carinici ne bi imali razumevanja da sam pokusala da je donesem nazad za Beograd! Bezazleni suvenir?

Dušu dao za vitrinu! Sa sve miljeom ispod
mlekac mlekac 11:23 05.08.2010

Re: hijena

zilikaka
kakapo
Bojim se da carinici ne bi imali razumevanja da sam pokusala da je donesem nazad za Beograd! Bezazleni suvenir?

Dušu dao za vitrinu! Sa sve miljeom ispod

I plasticnom gondolom pored! (Mada nemam ni gondolu )
yugaya yugaya 11:36 05.08.2010

Re: hijena

mlekac
kakapo
Bojim se da carinici ne bi imali razumevanja da sam pokusala da je donesem nazad za Beograd!

Bezazleni suvenir?


Jos kad bi u to poverovali!




...zamisli lice carinika koji na dnu kofera napipa ovo:


mlekac mlekac 11:51 05.08.2010

Re: hijena

yugaya
mlekac
kakapo
Bojim se da carinici ne bi imali razumevanja da sam pokusala da je donesem nazad za Beograd!

Bezazleni suvenir?


Jos kad bi u to poverovali!




...zamisli lice carinika koji na dnu kofera napipa ovo:



Ovo je lobanja, molim lepo. Ovde pricamo o mumificiranoj glavi, sa sve kozom i krznom!

Mada, stvarno mogu da mu zamislim facu!

EDIT:
Mada, kad smo kod lobanja, Zmu pati sto nije mogao da donese jednu ovakvu:
yugaya yugaya 11:53 05.08.2010

Re: hijena

Ovo je lobanja, molim lepo. Ovde pricamo o mumificiranoj glavi, sa sve kozom i krznom!


Bilo bi too gross da kacim original
maca22 maca22 12:01 05.08.2010

Re: hijena

mlekac
yugaya
...zamisli lice carinika koji na dnu kofera napipa ovo:

Ovo je lobanja, molim lepo. Ovde pricamo o mumificiranoj glavi, sa sve kozom i krznom!

Mada, stvarno mogu da mu zamislim facu!

Pricala mi jedna žena kako je sveojevremno i davno unela kokosov orah u Jugoslaviju. Carinik uzme, gleda, valjda prvi put vidi: "Šta je ovo? Ona kaže: "Kokosov orah". - "ORAH?!"
Sumnjičav je oni dalje, uzme, protrese, kad ono - nešto mućka unutra.
"Šta je to?" "To je mleko." - "MLEKO?!"

mlekac mlekac 12:55 05.08.2010

Re: hijena

maca22
[
Pricala mi jedna žena kako je sveojevremno i davno unela kokosov orah u Jugoslaviju. Carinik uzme, gleda, valjda prvi put vidi: "Šta je ovo? Ona kaže: "Kokosov orah". - "ORAH?!"
Sumnjičav je oni dalje, uzme, protrese, kad ono - nešto mućka unutra.
"Šta je to?" "To je mleko." - "MLEKO?!"



Tacno mogu da mu zamislim facu!
Orah sa MLEKOM unutra????
maca22 maca22 13:08 05.08.2010

Re: hijena

Brinuo se da nije bomba.
mlekac mlekac 13:13 05.08.2010

Re: hijena

maca22
Brinuo se da nije bomba.

Kako se bese zove onaj film kad svercuju neko nuklearno cudo iz Rusije u Ameriku, a svaki carinik koji to vidi ustanovi kako je u pitanju garbage disposal????
maca22 maca22 10:46 06.08.2010

Re: hijena

Ne znam.
sentinel26 sentinel26 16:34 04.08.2010

"Prokletinja"

Taman da napišem nešto o zadovoljstvu pri čitanju gornjeg teksta kad dodje ovo:

Dok sam lečila iščašenu nogu vodila sam uzaludnu raspravu da se „ta prokletinja" baci u đubre. Nije vredelo, morala sam to sama da uradim kad sam, konačno, prohramala, a dan-danji Žmu me povremeno pecka kako nemam ni malo stila - bar da sam iščašila nogu na glavu lava, pa da ima pravu dogodovštinu iz Afrike, a ovako, ja je iščašila na glavu hijene - i to mi je neka priča...


i pokvari mi zadovoljstvo...

Izvini, ko je ili šta je to "Žmu"..?

Ili ja nijesam dobro čitao ili u ovoj tvojoj drami ne učestvuje, ni kao glavi ni kao sporedni lik..?

Pomislio sam da je možda u pitanju ili sponzor dogadjanja ili neki domorodac...

Pozz.
Jukie Jukie 16:58 04.08.2010

Re: "Prokletinja"

sentinel26
Izvini, ko je ili šta je to "Žmu"..? Ili ja nijesam dobro čitao ili u ovoj tvojoj drami ne učestvuje, ni kao glavi ni kao sporedni lik..? Pomislio sam da je možda u pitanju ili sponzor dogadjanja ili neki domorodac...Pozz.


Žmu je blogerski naziv za "muž"
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:26 04.08.2010

Re: "Prokletinja"

Izvini, ko je ili šta je to "Žmu"..?

Žmu je moj Žmu, ali je očito prerastao u generički naziv za muža, ovde na blogu .
mlekac mlekac 18:32 04.08.2010

Re: "Prokletinja"

Jelica Greganović
Izvini, ko je ili šta je to "Žmu"..?

Žmu je moj Žmu, ali je očito prerastao u generički naziv za muža, ovde na blogu .


To je vise, kako bi se reklo, generacijska stvar!
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:42 04.08.2010

Re: "Prokletinja"

To je vise, kako bi se reklo, generacijska stvar!

Naravno da je generacijska, ali ja sam je izvukla iz naftalina, prvi put se žmu na blogu pojavio u mojim blogovima, a Vujica Rešin Tucić ga, uređujući moju prvu knjigu, učinio junakom, povećavši prvo slovo. I tako je u mojim pričama žmu postao Žmu.
Ma, što se mene tiče, nema frke, ni sa Žmuom, ni sa ostalim imenima.
mlekac mlekac 18:47 04.08.2010

Re: "Prokletinja"

Jelica Greganović
To je vise, kako bi se reklo, generacijska stvar!

Naravno da je generacijska, ali ja sam je izvukla iz naftalina, prvi put se žmu na blogu pojavio u mojim blogovima, a Vujica Rešin Tucić ga, uređujući moju prvu knjigu, učinio junakom, povećavši prvo slovo. I tako je u mojim pričama žmu postao Žmu.
Ma, što se mene tiče, nema frke, ni sa Žmuom, ni sa ostalim imenima.


Priznaje ti se prvenstvo!
Ja sam u odnosu na tebe ovde poletarac...
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:49 04.08.2010

Re: "Prokletinja"

Hvala
Atomski mrav Atomski mrav 08:34 05.08.2010

Re: "Prokletinja"

Žmu je blogerski naziv za "muž"

Skr. je skr. od skr.
robylad robylad 16:46 04.08.2010

malo mora

Hoces malo da posaljem? Mislim, ima ovde i palmi i peska..a i mora
mlekac mlekac 18:32 04.08.2010

Re: malo mora

robylad
Hoces malo da posaljem? Mislim, ima ovde i palmi i peska..a i mora

Ocem mora... !
Samo bojim se da ce to ici malo teze...
Ali hvala na ponudi!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:04 04.08.2010

Re: malo mora

do nezaobilaznih krava, koza i magaraca koji šetaju ulicama

Pa, to ima i van Mauna, evo i ovde kod mene...Al' ove maunske kozice su mi mnogo lepše. Iskrenije.
mlekac mlekac 22:08 04.08.2010

Re: malo mora

Jelica Greganović
do nezaobilaznih krava, koza i magaraca koji šetaju ulicama

Pa, to ima i van Mauna, evo i ovde kod mene...Al' ove maunske kozice su mi mnogo lepše. Iskrenije.

Imam dve-tri slike kako radoznalo proucavaju putne aranzmane! Mada ne znam za koji su se na kraju odlucile...

BTW Ova agencija je u najstrozem centru Mauna!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:06 04.08.2010

Re: malo mora

Imam dve-tri slike kako radoznalo proucavaju putne aranzmane! Mada ne znam za koji su se na kraju odlucile...

razmisljam razmisljam 00:14 06.08.2010

Баш се занимљиво саплићеш

и падаш . А не досадно као овде - спотакнем се о циглу, сломим подлактицу, фасујем гипс, али није за причу по блоговима. Треба бити мајстор, као ти, па знати где се и под којим условима прућити.
Узгред, не налетех на огрозд, али те имам на уму у слушају да се нешто појави .
mlekac mlekac 01:09 06.08.2010

Re: Баш се занимљиво саплићеш

razmisljam
и падаш . А не досадно као овде - спотакнем се о циглу, сломим подлактицу, фасујем гипс, али није за причу по блоговима. Треба бити мајстор, као ти, па знати где се и под којим условима прућити.
Узгред, не налетех на огрозд, али те имам на уму у слушају да се нешто појави .

JOj, leci se i cuvaj. Moja Princeza pre neki dan skinula jedan - uspomena sa voznje rolera!

Hvala sto mislis na mene i ogrozd!
razmisljam razmisljam 01:13 06.08.2010

Re: Баш се занимљиво саплићеш

Да не буде забуне - што се пада тиче, то је давно прошло време. Нагласак је био на томе да је до-са-дан у односу на твој.
А Принцезе... Шта да ти кажем, заовина је на ролерима постигла два гипса на две руке о једном трошку, с тим што је једну већ претходно ломила када се откачила грана на којој се љуљала.

Нема на чему .
mlekac mlekac 01:30 06.08.2010

Re: Баш се занимљиво саплићеш

razmisljam
Да не буде забуне - што се пада тиче, то је давно прошло време. Нагласак је био на томе да је до-са-дан у односу на твој.
А Принцезе... Шта да ти кажем, заовина је на ролерима постигла два гипса на две руке о једном трошку, с тим што је једну већ претходно ломила када се откачила грана на којој се љуљала.

Нема на чему .


Pa imala sam ja vise padova, ali ovaj mi je jedan od najzanimljivijih...
maca22 maca22 01:49 06.08.2010

Re: Баш се занимљиво саплићеш

Meni nejasno kako padnes celom duzinom a dete nastavljas drzati u vazduhu.
Dobro si jos prosla, qq.
blogovatelj blogovatelj 07:28 06.08.2010

Re: Баш се занимљиво саплићеш

Meni nejasno kako padnes celom duzinom a dete nastavljas drzati u vazduhu


Baba mog ortaka krenula na svadbu, udesila se, a kada je izlazila iz auta, nosila je tortu u rukama i oklizne se na neko blato.
Ortak kaze da je padala beskonacno sporo, rotirala se pri padu sve vreme i samo gledala kako da ne zajebe tortu. i sve vreme joj se iz grla otimao neki cijuk koji ovde ne mogu da vam napisem, morate ga zamisliti.
Zavrsni polozaj joj je bio na zemlji, sa ledjima u bari i blatu, ali je torta bila nedirnuta.
Onda su je vozili nazad kuci da se presvuce
mlekac mlekac 13:30 06.08.2010

Re: Баш се занимљиво саплићеш

blogovatelj
Meni nejasno kako padnes celom duzinom a dete nastavljas drzati u vazduhu


Baba mog ortaka krenula na svadbu, udesila se, a kada je izlazila iz auta, nosila je tortu u rukama i oklizne se na neko blato.
Ortak kaze da je padala beskonacno sporo, rotirala se pri padu sve vreme i samo gledala kako da ne zajebe tortu. i sve vreme joj se iz grla otimao neki cijuk koji ovde ne mogu da vam napisem, morate ga zamisliti.
Zavrsni polozaj joj je bio na zemlji, sa ledjima u bari i blatu, ali je torta bila nedirnuta.
Onda su je vozili nazad kuci da se presvuce


Cuj, nisam mogla sebe da gledam sa strane, ali secam se da sam instiktivno gurnula ruke sa detetom na gore, po principu, meni kako bude... Kad sam stigle do zemlje, ruke (i on u njima) i dalje su bile u vazduhu! Valjda kao ta baba sa tortom
maca22 maca22 13:43 06.08.2010

Re: Баш се занимљиво саплићеш

Onda verovatno na leđa. A zanimljivo je, i dirljivo, iako čovek pada, ima pred sobom prioritete koje štiti. :)
mlekac mlekac 14:08 06.08.2010

Re: Баш се занимљиво саплићеш

maca22
Onda verovatno na leđa. A zanimljivo je, i dirljivo, iako čovek pada, ima pred sobom prioritete koje štiti. :)

Jeste, al' bolno je!
Svaki put kad sam se pri padu povredila, to je bilo zbog toga sto sam pokusala da izbegnem da nesto razbijem, il da povredim dete!

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:44 07.08.2010

Re: Баш се занимљиво саплићеш

Mene manje boli bol pri padu od straha koji tom prilikom doživljavam.
mlekac mlekac 17:46 07.08.2010

Re: Баш се занимљиво саплићеш

Jelica Greganović
Mene manje boli bol pri padu od straha koji tom prilikom doživljavam.

Jelo, sestro, ja sam COROSKOP od rodjenja!
Dok mi nisu, konacno, u trecoj godini stavili naocare (toliko je mojoj familiji trebalo da ukapira u cemu je, mozda, problem), uredno sam padala svaki put kad bi uspela da izadjem iz stana a da me neko ne drzi za ruku.

Problem je bio sto je nas stan bio u VISOKOM prizemlju (tacno 13 stepenika izmedju ulaznih vrata i kapije), a ja, posto sam bila UZASNO dalekovida (prva dioptrija +5.5) NISAM videla stepenike, nego samo kapiju.

Tu sam se, valjda, toliko istrenirala da mi padanje dodje potpuno prirodna stvar.

Da citiram Zmua:
-Idem ja tako ulicom, sa zenom pod rukom, kako se pristoji, kad, odjednom, nema mi zene! Okrenem se, a ona sedi na sred ulice i smeje se ko blesava. Opet pala!
maca22 maca22 09:45 08.08.2010

Sa drugog bloga

ali kacim ovde jer radnja se odvija u Botsvani. :)
http://blog.b92.net/text/15822/Cessna-414-survivors-found-in-desert/
mlekac mlekac 15:21 08.08.2010

Re: Sa drugog bloga

maca22
ali kacim ovde jer radnja se odvija u Botsvani. :)
http://blog.b92.net/text/15822/Cessna-414-survivors-found-in-desert/

Ma uredu je Maco, mada, naspram toga, ovaj moj pad zvuci potpuno blesavo i detinjasto...
maca22 maca22 00:14 09.08.2010

Re: Sa drugog bloga

Mislim da ne treba porediti. :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana