Društvo| Ljudska prava| Moj grad

Ko se može zaposliti u državnoj administraciji?

Hansel RSS / 04.08.2010. u 19:22

Da se odmah razumemo, niti je ovo neka nova, niti ne-znam-kako velika tema, niti pretendujem da ću je ne-znam-kako zahvalno obraditi. Nema tu ni šta mnogo da se kaže, ali se mora reći!

Dakle, svi znamo kako je zbog krize bilo zabranjeno zapošljavanje novih službenika u državnoj administraciji, svi znamo kako je zapravo bilo najavljivano smanjenje broja već zaposlenih, ministar koji je to najviše zagovarao čak je hteo da se izglasa zakon (ili donese uredba, zaboravio sam te formalne detalje) po kome/kojoj bi ministri koji ne donesu plan smanjenja broja službenika bili kažnjeni itd. itd. Ministar je prepričavao anegdote o "zimzelenima" i "listopadnima", a onda je "zimzelenima" (iako se i on i njegove stranačke kolege lako već mogu ubrojiti u kategoriju "zimzelenih") dao po 5.000 pomoći, pod uslovom da ne primaju više od kritičnih 50.000! Sada se, evo, toliko brine da im poveća plate, uporno prkoseći MMF-u... Moguće je da sam nešto propustio, ali ne znam da se neko drastično, bar onako gromoglasno najavljivano smanjenje brojnosti administracije zapravo i desilo.

S druge strane, u Gradu Beogradu je navodno bio malo stegnut kaiš, broj zaposlenih je donekle smanjivan, iz nekih izvora čujem da su otpuštanja bila krajnje humana, kakva, slažem se, i treba da budu. Doduše, neka i toliko da su otpremnine dobijali i oni kojima je malo nedostajalo do penzije, pa je ispalo da bi Grad manje koštalo (a možda bi mu više koristilo) da ih je zadržao još tih nekoliko meseci na poslu nego da im dâ veliku otpremninu.

E, sad, jeste da je rečeno da ne može biti novih zapošljavanja, ali, Grad se razvija, je l' te, potrebne su nove službe, poneki Sekretarijat (poput onog za legalizaciju, za njegovo otvaranje se kao zaslužna samoproziva druga jedna, takođe, razume se, antibirokratska stranka), pa evo i - komunalna policija. Super, konačno! Ali, kako će komunalna policija da radi bez osoblja? Pa, naravno, mora se raspisati oglas!

Linkovani oglas se više ne vidi u rubrici "Gradski oglasi, konkursi i tenderi" zvanične internet prezentacije Grada Beograda. Valjda zato što je istekao rok za prijavu. Koliko se može videti, nema arhive, koja bi valjda pomogla nekakvoj transparentnosti (a kome to treba?), ali se stranica čiji sam link sačuvao, za sada otvara (ako je "ubiju", imam je sačuvanu).

Elem, uočićete da je za sva radna mesta, osim jednog pripravničkog, potrebno radno iskustvo od nekoliko godina (OK) i položen državni stručni ispit. Naravno, "prijave uz koje nisu priloženi svi potrebni dokazi u originalu ili fotokopiji overenoj u opštini ili sudu, kao i nepotpune i neblagovremene prijave, neće se razmatrati." 

Šta se može zaključiti već na prvi pogled? Da onaj ko je oglas raspisao ne samo da favorizuje, već oglas piše isključivo za one koji su već radili u državnoj/gradskoj upravi! A to mogu biti i oni koji su, recimo, bili proglašeni viškom (kao ona gospođa iz Fonda PIO, je l') ili su, na primer, dobili otpremninu prošle ili neke druge godine. (Mislim, pošto ne piše da ne može, onda sigurno može!) Onaj ko nije radio u državnoj upravi, ne može da ima položen državni ispit, kako mi je potvrdila ljubazna gospođa koja se prošle nedelje javila na telefon velikodušno dat u oglasu. Ali, rekla mi je, ako se ne javi dovoljan broj kandidata sa državnim ispitom, uzeće se u obzir i oni koji nemaju položen taj ispit.
- Kako, pa u oglasu piše da se takve prijave neće razmatrati!?!?
- Evo, ja Vam kažem da hoće u tom slučaju! (?!?)

Ostajem zbunjen posle ove rečenice, pitam nešto kao: "Pa, kako, ali tako ne piše...?" (a odgovor biva ponovljen) Neizgovoreni tekst je - i kad bih hteo da konkurišem, kako da znam da nije sve namešteno, zašto da vadim sve one silne dokumente, plaćam razne takse, pa i za Izvod iz Matične knjige rođenih (koji po tekstu konkursa ne sme da bude stariji od 6 meseci - zar nije stupio na snagu zakon koji je konačno propisao da Izvod važi neograničeno?!)? I, tako, čudom se čudim, kao da ne znam da živimo u parto(biro)kratiji, kao da ne znam da se verovatno unapred zna ko će sve biti primljen... kao da sam zaboravio da sam pozvao da bih se uverio. Ali, ipak me je iznenadilo ono: "Evo, ja Vam kažem" - možda nije baš sve namešteno za bivše zaposlene? A ako nije, ako se oglas ovako slobodno može tumačiti, onda su tek moguće razne mahinacije?

(EDIT: Još malo "češljam" tekst oglasa i nailazim na još jednu zanimljivost:
Један извршилац ради оспособљавања за послове стручног оспособљавања и усавршавања
Услови: висока стручна спрема, факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију;
Za još jedno ovakvo mesto traži se osoba s fakultetom za bezbednost, to još i ima smisla, ali ovaj jedan baš izgleda onako... zgodno... kao kad je zimus Pozorište mladih u NS-u tražilo biotehničara, diplomiranog na Poljoprivrednom fakultetu...)

Ima li neko prava i želju da traži onda poništenje ovakvog konkursa? Da traži uvid u zapisnike komisije za prijem u radni odnos? U dokumentaciju (koju je trebalo pripremiti za celih osam dana koliko je konkurs bio otvoren? Pitam se to kad znam da su na konkursu za prijem lekara u Dom zdravlja Zvezdara na neodređeno vreme konkurisali i oni koji su već imali radnog iskustva, radeći na određeno po raznim domovima zdravlja u Beogradu... a nisu bili oni primljeni, već drugi, bez dana radnog iskustva... možda je bio bitan ipak neki drugi staž? Njih ili nekog njihovog? Ma, neeee...



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zilikaka zilikaka 19:36 04.08.2010

Krenulo me danas :-)

..kako da ti kažem, bojim se da od tog posla nema ništa.
Zaista ne znam ni jedan slučaj da je neko konkurisao na takve oglase, i bio primljen, a da prethodno nije obezbedio "odgovarajuću podršku"
libela libela 19:42 04.08.2010

Re: Krenulo me danas :-)

Da se i ja prijavim u celoj prici kao neko ko je pokusao, vise puta, da konkurise u 'drzavnu sluzbu'. Mrka kapa, Ivice! Nema tog studijskog proseka, iskustva... pa ni drzavnog (imam polozen jer sam radio u DP pre privatizacije) koji ce nadomestiti jednu vezu.
Ako je za neku utehu, drugarica koja je izbunarila neku vezu propala je na konkursu.
Hansel Hansel 19:54 04.08.2010

Re: Krenulo me danas :-)

Eh, pa sve je kako kažete, al' ja eto - da proverim i - dokumentujem! Dobijem tako napade naivnosti... pa brže-bolje da se zalečim...
mlekac mlekac 19:38 04.08.2010

Ma neeeeeeeee...

Nije to oglas sa slikom.

To je vise ceo album!
zilikaka zilikaka 19:41 04.08.2010

Re: Ma neeeeeeeee...

To je vise ceo album!

Što kažeš!
Najčešće je plemensko stablo. Gledam ih svakog dana
gedza.73 gedza.73 21:50 04.08.2010

Re: Ma neeeeeeeee...

Najčešće je plemensko stablo.

Kanibali.
miloradkakmar miloradkakmar 21:51 04.08.2010

Pozdrav, Hansel

i dobrodošao !
oglas (pardon, konkurs!)!Šta se može zaključiti već na prvi pogled?

Ja sam zaključio da nigde nema policajaca.
Fale samo fotografije, predizborne aktivnosti nikad ne prestaju. Šta misliš koliko će oni morati da obezbede glasača onima koji su im dali posao?! Komunalna policija je to, rad na terenu i tako to....
Hansel Hansel 22:03 04.08.2010

Re: Pozdrav, Hansel

Bolje te (i vas) našao!

Ali, ovi, koliko vidim, nisu terenci, ovo sve za bazu, magacioneri, šoferi, vezisti, unutrašnji kontrolori i slično...

A to što kažeš, agitovanje u kraju, stvarno ima smisla... Bacio si papirić na ulicu, a? Ali, dobro, to je bio letak konkurentske stranke, može! Dobro, i naš da si bacio ne bi bilo frke ako glasaš za nas...

Stvarno, biće to zanimljivo kako će ta komunalna policija da zavodi red a da se zadrži vlast (ako izuzmemo aktivnosti koje pominješ i koje će možda biti dominantne do prvih izbora)... Prvo treba da prevaspitaju svoje, koji lepe plakate preko saobraćajnih znak(ov)a... Ili je to posao za saobraćajce?... Ali, u koaliciji su!
maca22 maca22 22:25 04.08.2010

Sta je to

drzavni strucni ispit? Sta se tu polaze, i kod koga?
Hansel Hansel 22:39 04.08.2010

Re: Sta je to

Nemam pojma, Maco, nisam polagao!

Koliko znam, to se obično polaže posle pripravničkog staža, ima tu valjda elemenata poslovanja u državnoj upravi, a ako je i "stručni", možda ima i elemenata vezanih za struku...

Ah, da, gospođa mi je u telefonskom razgovoru rekla da će onome ko eventualno bude primljen bez položenog ispita, biti dat rok da ispit položi... Vi'š kako država izlazi u susret podanicima!
Jukie Jukie 09:55 05.08.2010

Re: Sta je to

maca22
drzavni strucni ispit? Sta se tu polaze, i kod koga?

Pa to je kao ovo što nastavnici polažu pošto prvo godinu dana rade u jednoj školi pa posle još godinu dana imaju mentora i uče pedagogije i psihologije i ustav i svašta i onda posle čekaju da ih pozovu na polaganje još nekoliko godina. U suštini svako ko radi jedan isti posao više od pet godina to ima položeno.
pnbb pnbb 20:39 05.08.2010

Re: Sta je to

drzavni strucni ispit? Sta se tu polaze, i kod koga?

u doba kad sam ja to polagao, polagalo se pred komisijom iz struke, a imao si mentora koji ti je davao temu.. nema veze s pripravnickim stazom, morao si da imas minimum 2 godine rada u struci, plus ucesce u projektima...
znaci daleko od toga da je bilo automatski..
inace drzavni strucni ispit nema (niej imao, pardon) nikave veze radis li u drzavnoj sluzbi( a sta je to, jel i drustvena firma drzavna sluzba?) ili u privatnoj... morao si da ga imas ako si hteo da budes odgovorni projektant
Hansel Hansel 20:50 05.08.2010

Re: Sta je to

Ah, pa to je biolo NEKAD. I važilo je za projektante. Sada i telefonistima i magacionerima traže državni ispit! Ko to nema ne može ni da konkuriše!
zilikaka zilikaka 20:53 05.08.2010

Re: Sta je to

Da ali to je po Zakonu o investicionoj izgradnji, ili kako već beše.
Ne vidim način da neko ekonomske struke polaže takav ispit. Jedino zajednicko je Upravni postupak, i verovatno državno uredjenje, ili kako se vec zvaše. Osim toga, ta dva pedmeta se javljaju mnogima u okviru strucnih ispita. I lekari i apotekari imaju nešto slično. Verovatno i ostali.
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 22:29 04.08.2010

A VEZE?

Zaboravljamo i stare dobre veze. Ako neki kandidat nema potrebne kvalifikacije, a ima dobro zaleđe, lako će dobiti posao u administraciji nebitno da li je ekonomska kriza ili ne.
loader loader 09:50 05.08.2010

Back Up(s)

...da su otpremnine dobijali i oni kojima je malo nedostajalo do penzije, pa je ispalo da bi Grad manje koštalo (a možda bi mu više koristilo) da ih je zadržao još tih nekoliko meseci na poslu nego da im dâ veliku otpremninu.


... Koliko se može videti, nema arhive, koja bi valjda pomogla nekakvoj transparentnosti (a kome to treba?) ...

Sve na YouTube. Eno tamo i nekih javnih ličnosti, odnosno izvesnih njihovih izjava za koje bi danas, da nije YouTube-a, rado kazali "kako to nikada nisu izgovorili"...
Hansel Hansel 18:55 05.08.2010

Re: Back Up(s)

E, ovog prvog imaš koliko hoćeš tj. nećeš... Ne mislim na Gradsku upravu, mislim na mnoge državne firme... Živo me zanima kako to izgleda sada u NIS-u na primer, da li pravo na 700 evra po godini staža imaju i oni koji su pred penzijom (naravno, NIS nije u većinskom državnom vlasništvu, ali uslov za privatizaciju bila je saglasnost sindikata... a sindikat je tražio 700 evra po godini... i u EPS-u su bile ogromANTNE otpremnine za one koji su odlazili po "socijalnom programu" )...
maca22 maca22 19:01 05.08.2010

Re: Back Up(s)

Hocemo tamo.
Hansel Hansel 19:10 05.08.2010

Re: Back Up(s)

Gde? U NIS, EPS, GU? Da nam sredim!
Hansel Hansel 21:09 05.08.2010

Re: Back Up(s)

U međuvremenu sam obavešten o detaljima vezanim za otpremnine u NIS-u:
U NIS-u su pravo na otpremninu do sada mogli da ostvare:
1. Oni koji su podneli zahtev
2. Neće imati uslov za penziju do kraja 2012.
3. Rade na rukovodećem ili stručno-administratinom poslu
4. Koji su dobili saglasnost od rukovodioca (znači pe svega ako se ne smatra da bi se njihovim odlaskom ugrozio proces rada i ovo su do sada gotovo svi dobijali),
5. U poslednjoj turi je ponudjeno svim radnicima, ali uz uslov da se ukida to radno mesto, pa su uglavnom odlazili oni koji nemaju perspektivu. Kažu da ima mnogih kojima to nije odobreno.

Otpremnina je 750 evra bruto, što je oko 680 neto. Posle se još plati godišnji porez (to je valjda onaj za baje kojima godišnja primanja prelaze 1.000.000 ili koliko već dinara - prim. H.).

Pa sada računajte. 37 godina x 680€ = 25160€. 3 godine osoba NN sama sebi uplaćuje staž po malo većoj skali od minimalne (a može i minimalnu), to je najviše 3.000€. Ostaje 22.000, s godišnjim porezom neka je i 20.000.

Neka ispravi neko ako je napravljena neka greška...
maca22 maca22 00:27 06.08.2010

Re: Back Up(s)

Sredjuj!
Hansel Hansel 06:33 06.08.2010

Re: Back Up(s)

A je l' si gadljiva na Telekom? Njega sam zaboravio, a baš tamo su nam šanse najveće?
maca22 maca22 18:42 06.08.2010

Re: Back Up(s)

Moram prvo da probam, pa da ti kažem. Hajde, šta čekaš.
Hansel Hansel 23:46 06.08.2010

Re: Back Up(s)

Čekaj, a ti šta nudiš? Kakve su ti preporuke? Ne zapošljavaju naša velika preduzeća, a kamoli GU i DU, tek tako, bilo koga s Bloga! Ne može to baš samo da se sredi...
maca22 maca22 21:40 07.08.2010

Re: Back Up(s)

Mislila sam da si ti znacajan.
Hansel Hansel 21:47 07.08.2010

Re: Back Up(s)

Ne znam otkud ti ta ideja!
takamatsu takamatsu 05:12 06.08.2010

mrka kapa, zla prilika...

Ja - "ničije dete" - sam samo jednom (naivno) pokušala da se zaposlim u državnoj službi - na neodređeno, mislim - i to na fakultetu.
Šef katedre (žena me je dobro znala, ma - svi su me znali odlično, bilo nas je malo, mali fakultet) mi je lično, u četiri oka, rekla da nemam nikakvu šansu, iako sam daleko najbolji i najsposobniji kandidat (9.30 - pre roka završen fakultet, državni ispit, poslediplomske studije, naučni radovi, 2 godine staža), sa pogledom uprtim u moj stomak... Bila sam u petom mesecu trudnoće. Na to mesto je primljena koleginica koja ne zaslužuje opis...
To je bilo pre više od 20 godina.

Pre pet meseci su me zvali da se zaposlim u jednoj dobro plaćenoj državnoj službi, ali ne zato što imam još sedam godina školovanja i ihaj odgovarajućeg staža više, nego prosto zato što je moj kum postao kalif umesto kalifa, s tim da se učlanim u odgovarajuću partiju... Ja se zahvalila.

Naravoučenije: gledajte da vam kum bude čovek od karijere i Crnogorac (bez uvrede ikome), i čekajte par decenija....:(.
Hansel Hansel 07:24 06.08.2010

Re: mrka kapa, zla prilika...

(bez uvrede ikome)

Gde to može da bude uvreda za sposobne ljude!
mlekac mlekac 12:41 10.08.2010

Re: mrka kapa, zla prilika...

takamatsu

Naravoučenije: gledajte da vam kum bude čovek od karijere i Crnogorac (bez uvrede ikome), i čekajte par decenija....:(.

Ajd pozajmi kuma - upravo trazim novi pos'o!
A i prezime mi je crnogorsko (jes' da je zato kriv otac Zmuovog cukundede, al' necemo u sitnice...)
A zavrsila sam i sa radjanjem dece - casna pionirska!
O ostalim kvalifikacijama moze preko PP
scabies scabies 16:09 06.08.2010

Hansel,


A o državnoj administraciji ne bih...
Hansel Hansel 16:30 06.08.2010

Draga Scaby,

Hvala, ja bih tebi buketić, al' nema takvog smajlija ovde. Kad nađem negde drugde, pošaljem ti dva!

Naći ćemo se mi valjda na nekoj temi, sada bismo mogli nekad da otvorimo onu koju su svojevremeno čekala (mislim, sada imamo priliku, ali neću moći sigurno u narednih mesec dana)... Al' treba da sačekamo Kru, ako bude htela da bude raspoložena za te rasprave (zna i ona šta je obećala! )

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana