Ljudska prava| Muzika| Umetnost| Zabava

The Audacity of Hype

Vlasta92 RSS / 05.08.2010. u 11:09

jello_biafra.34673007_std.jpgKada sam krajem prošle godine prvi put čula novi album Jello Biafre osetila sam nešto što nisam dugo. Kao kada sam kao klinka otkrivala novu muziku. To mi se danas, i pored mnogo više nove muzike, gotovo uopšte ne dešava. Kada sam pre neki dan pročitala da Jello svira sa svojim novim bendom Guantanamo School of Medicine 7. septembra u bivšem bioskopu City Academic u Novom Beogradu, pomislila sam da će to biti divan način da se obeleži novi semestar u našim životima, i razlog da postavim ovde prikaz poslednjeg albuma. Malo je onih koji će ovo voleti, ali nema veze. Društvo malo, ali odabrano. Nadam se da ćemo se videti na ovom koncertu!

 

Čini se da je Amerika prethodnu deceniju baš dosta učinila da, ma koliko to nemoguće zvučalo, dodatno razbesni Jello Biafru. Malo se ko začudio što veliki borac za ljudska prava, političar (Green party) i javni govornik o američkoj politici premišlja i zbori, ali je mnoge obradovala vest da je, dvadesetak godina nakon raspada Dead Kennedys, Biafra okupio novi bend, a svoje stavove upakovao u jedan od najboljih hardcore-punk albuma u poslednjih nekoliko godina. Jello Biafra i Guantanamo School of Medicine objavili su Audacity of Hype krajem 2009. godine za Alternative Tentacles Records.

Biafru i Dead Kennedys sam u svoj svet primila sa određenim, akademskim zakašnjenjem. Kada je 1980. izašao njihov prvi album Fresh Fruit for Rotting Vegetables, imala sam trinaest i sve mi je vegetables bilo rotting, sem trulog, a moja „ekipa" još uvek nije išla po ploče u London, već sa planinarima na Frušku Goru. Sećam se, nešto kasnije, crveno-crne ikonografije na bedževima koje sam nosila, verovatno i pre nego što sam ih čula, kao i prvog utiska kada konačno jesam. Frka, brate, prevelika. Nikada nisam bila fan, sve se svodilo na „rispekt" i par numera koje sam volela. Nisam od onih koji slušaju samo pank, pa i tada, 80-tih, više sam volela ska. Ali, ovaj album, ovaj je album taman po meri mog razuma.

Biafra je u međuvremenu sarađivao sa mnogim bendovima, a jedna od meni lično zanimljivijih saradnji je ona sa dvojcem Jourgensen-Barken iz Ministry na osnivanju grupe Lard. Biafrini su, naravno, bili tekstovi i vokal. Numera The power od lard bila je baš, baš Jello. Ipak, najveći deo vremena prethodne dve decenije posvetio je borbi za ljudska i građanska prava, obezglavljujući verbalno onu potrošačku, koristoljubivu i surovu Ameriku, objavivši čak nekoliko albuma sa svojim govorima. No, ako je meni nedostajao Biafra u nekom prvom muzičkom planu, sa svojim bendom iza, kako li je tek bilo fanovima? Sudeći po sopstvenoj priči o tome kako se na povratak odlučio 2007. videvši odličan koncert vremešnih The Stoogesa i Iggy Popa, nedostajao je i sam sebi.

The Audacity of Hype vraća u Dead Kennedys eru, ali nosi određenu zrelost, meni lično je nekako jače i preciznije, možda za ličnu dužinu zrelosti i preciznosti, sa fantastičnom surferskom gitarom Ralph Spighta ( svirao u hardcore-punk-jazz bendu Victims Family i u Freak Accident, dvadeset godina kasnije). Pored Ralpha, tu su još i bubnjar Jon Weiss (Sharkbait, Horsey), basista Billy Gould (Faith No More) i gitarista Kimo Ball (Freak Accident, Carneyball Johnson, Mol Triffid, Griddle).

Biafrini tekstovi uvek su bili nešto poput unutrašnje strane njegovog glasa - karakterističnog, vibrirajućeg vibrata. I lirski kontekst ovog albuma tipičan je za njega. Tekstovi su oštri, revolucionarni i surovi u borbi protiv hipokrizije, laži, potrošačkog mentaliteta. On kritikuje i ismeva politiku koja vodi naciju u ratove i propast i daje satiru američke invazije na Irak, što se naročito iščitava u pesmi The Terror of Tiny Town, u kojoj na račun politike svoje zemlje, a naročito Bušove administracije, kaže: "9-11 was no conspiracy / More like spinal tap for me / Even if we wipe al Qaeda out / What will all the kids be like?". Moja omiljena numera je Three Strikes, uz koju rekordno brzo stigneš peške na posao ili spremiš gajbu, uz tipičan karaoke tekst: "The more our prisons / Are privately owned / Prison-industrial complex grows / They need more bodies / To cram in more cells / So they finance campaigns / For more 3 strike laws."

Sam naslov albuma očigledna je aluzija na knjigu "Audacity of Hope" tadašnjeg senatora Baraka Obame, koja ga je u velikoj meri popularisala. Naslov je, inače, Obama preuzeo iz propovedi svog pastora, a borac za sekularuzaciju, sveti Biafra, od Obame, sa jednim slovom razlike. Tu je aluziju na omot albuma odlično preneo i dizajner Shepard Fairey, koji je inače i autor čuvenog Obaminog postera "hope" iz pomenute predizborne kampanje.

A kako prevesti naslov? Obamino je lako: "Smelost nade". Ajd sad Biafrino. "Audicity of hype"... Kako rečju prevesti "hype"? Ja ne znam. Obratila sam se kolegi, prevodiocu, i njegov me je odgovor oduševio. U superslobodnom prevodu, "hype" znači dizanje buke, mnogo napumpanog publiciteta u vezi sa nečim što možda ne zaslužuje toliku pažnju, ili je ta buka usmerena da prikrije istinu. Naslov bi trebalo da se prevede slobodno, ali da zadrži dovoljnu sličnost sa originalom, kako smisleno, tako i čujno (prva reč: kratko srednje E i OST na kraju, druga reč, dugačko A i kratko E na kraju)... Težak posao, ali da probamo: Snenost nade? Smelost vlade? Smelost krađe? Smelost šarade? Nemilost nade? ...I to je to. Sve to.

Objavljeno pre par meseci na www.exitmusic.tv



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Biljana 77 Biljana 77 11:20 05.08.2010

Prepoznah se čas

Nikada nisam bila fan, sve se svodilo na „rispekt" i par numera koje sam volela. Nisam od onih koji slušaju samo pank


Verujem da bi onda i meni bilo
taman po meri mog razuma
.
seceranac seceranac 11:24 05.08.2010

bes

Čini se da je Amerika prethodnu deceniju baš dosta učinila da, ma koliko to nemoguće zvučalo, dodatno razbesni Jello Biafru.


Njega nije tesko razbesneti

mada i amerika se potrudila mora im se odati priznanje pa su tako za deceniju uspeli da zapocnu dva nepravedna rata u kojima je poginulo nekoliko miliona ljudi, bombarduju jos nekoliko zemalja, uniste svetsku ekonomiju, vrate srednjevekovne metode mucenja na svetsku pozornicu, zlouputrebe nezapamcen izborni entuzijazam sopstvenog stanovnistva, pripreme se za nuklearni obracun sa iranom ....
Zen Master Zen Master 12:54 05.08.2010

...

A kako prevesti naslov? Obamino je lako: "Smelost nade". Ajd sad Biafrino. "Audicity of hype"... Kako rečju prevesti "hype"? Ja ne znam. Obratila sam se kolegi, prevodiocu, i njegov me je odgovor oduševio. U superslobodnom prevodu, "hype" znači dizanje buke, mnogo napumpanog publiciteta u vezi sa nečim što možda ne zaslužuje toliku pažnju, ili je ta buka usmerena da prikrije istinu. Naslov bi trebalo da se prevede slobodno, ali da zadrži dovoljnu sličnost sa originalom, kako smisleno, tako i čujno (prva reč: kratko srednje E i OST na kraju, druga reč, dugačko A i kratko E na kraju)... Težak posao, ali da probamo: Snenost nade? Smelost vlade? Smelost krađe? Smelost šarade? Nemilost nade? ...I to je to. Sve to.


Nema potrebe prevoditi reč hype jer se zna šta isti predstavlja plus za njega kao pojam ne postoji adekvatna reč u našem jeziku a sam naslov albuma je vrlo jednostavan u prevodu tj drskost hype-a.
Ukoliko se pogleda slika potpuno je jasno o čemu se izmedju ostalog radi u toj aluziji jer lik i delo George W. Obama(mesaje) i način na koji je on postao predsednik su samo drskost hype-a i ništa drugo.
Takodje a propo naslova albuma... USA ne započinju nikada nepravedne ratove oni jedino osvajaju neophodne im resurse a sve te boogie man Ali Baba Bin Laden i njegovih 40 Al-Qaeda razbojnika, zli Iran i atomska bomba ili opaki diktator Sadam i oružja za masovno uništenje budalaštine su samo dobro smišljen i odradjen drski hype za tu igru Monopola i služe jedino hipnotisanju i zaludjivanju globalne populacije
Vlasta92 Vlasta92 13:09 05.08.2010

Re: ...

Pa mene su baš neki pitali za prevod, ne znaju svi sve, majku mu...A to što ne postoji adekvatan prevod, odatle i moja igra, koju si jako ozbiljno shvatio
docsumann docsumann 16:27 05.08.2010

Hype ?

Možda ovo pojasni ...

westvleteren westvleteren 12:01 05.08.2010

Davno bilo

Kada sam krajem prošle godine prvi put čula novi album Jello Biafre osetila sam nešto što nisam dugo. Kao kada sam kao klinka otkrivala novu muziku. To mi se danas, i pored mnogo više nove muzike, gotovo uopšte ne dešava.


Poznat mi je osecaj, mada sam i ja izgleda zasao u godine kada mi se to vise ne desava. Sad sam zaintrigiran, moracu da odsusam nesto sa albuma.
Dawngreeter Dawngreeter 12:42 05.08.2010

California Uber Alles!

Kada se Jello Biafra svojevremeno kandidovao za gradonacelnika (Ja mislim? Ili tako neka pozicija...), to je bilo, izmedju ostalog, na platformi legalizacije marihuane, zabrane SUV vozila u centru grada i obaveze da svi zaposleni u finansijskom/monetarnom/zelenaskom sektoru na teritoriji grada nose klovnovska odela.

Kakva katastrofa sto nije pobedio. :(
Vlasta92 Vlasta92 12:44 05.08.2010

Re: California Uber Alles!

Da, i baš iznenađujuće
4krofnica 4krofnica 13:31 05.08.2010

don't believe the hype!

katastrofa sto nije pobedio

odlican program, imao bi moj glas.


podrzavam svaku vrstu bunta...i ovi su pankeri ...na semplovima
Vlasta92 Vlasta92 13:46 05.08.2010

Evo dokumentarac!

AlexDunja AlexDunja 15:37 05.08.2010

uuh

sećam se kako je veliki šok
za mene bio kada sam prvi put čula Dead Kennedys.

mislim da nikada nisam uspela da odslušam
celu ploču odjednom...

poslušaću ovo. sigurno.

i možda se vidimo. ako uklopim...
Vlasta92 Vlasta92 15:41 05.08.2010

Re: uuh

Ej, to bilo super!
shumska shumska 16:18 05.08.2010

power of lard


i ako može mala ispravka - dvojac Al Jourgensen i pokojni Pol Barker
sjajan bio Lard
docsumann docsumann 16:39 05.08.2010

Re: power of lard

Inače malo ko je "prozivao" Busha kao papa Al.
O Bušovoj politici, sistemu vrijednosti, manipulacijama, lažima i smrtonosnom zajebavanju sa milonima ljudskih života, Ministry je sačinio trilogiju satkanu od (naravno) tri opaka albuma:

2004: Houses of the Molé
2006: Rio Grande Blood
2007: The Last Sucker
docsumann docsumann 16:21 05.08.2010

Jallo Biafra

je imao i odličan album sa legendarnim Nomeansno ...

Vlasta92 Vlasta92 16:49 05.08.2010

Re: Jallo Biafra


mada je meni evergreen lard, stavi ga gore i shumska...

radulence radulence 17:51 05.08.2010

.

'audacity of hype'

drskost promocije?


radulence radulence 17:59 05.08.2010

Re: .

drskost napaljenosti?
Vlasta92 Vlasta92 18:46 05.08.2010

Re: .

Uh, mislim da ovo poslednje odgovara, naročito sa šajkačom...promocija, šajkača,
You say potato, I say potato...joj kako lupam, mati mila...
cvexkeks cvexkeks 20:49 05.08.2010

Moj najdraži bedž svih vremena

bio je

TOO DRUNK TO FUCK

JB-a obožavam bez obzira sa kim svira/peva, od LARD-a do Mojo Nixon-a, a nadam se da ću ga videti 7.septembra.
batllefield77 batllefield77 20:49 05.08.2010

dk

Takodje i sa DOA
Vlasta92 Vlasta92 21:04 05.08.2010

Shut Up! Do Not Attempt to Think!




ana_radmilovic ana_radmilovic 21:11 05.08.2010

ne mogu da se odlučim

ali evo, jedna od dražih mi njegovih izvedbi
mislim da sam jednu od verzija ove pesme postavljala ovde na blogu



edit:

ulepša mi veče biafrom
fala
Vlasta92 Vlasta92 21:29 05.08.2010

Re: ne mogu da se odlučim

O, nema na čemu, zadovoljstvo je odista moje!
Samo nek matori, mili Biafra dođe, pa da se guramo sa mladima malo...
ana_radmilovic ana_radmilovic 21:36 05.08.2010

Re: ne mogu da se odlučim

Vlasta92
O, nema na čemu, zadovoljstvo je odista moje!
Samo nek matori, mili Biafra dođe, pa da se guramo sa mladima malo...

išla bih da se guram odma'
samo nek dođe

evo još jedne, stare (možda ga prizovemo)


lud, dibidus
Vlasta92 Vlasta92 22:35 05.08.2010

Re: ne mogu da se odlučim

Pa, on je prizvan, gotova stvar! Septembar samo što nije. Doduše, nemam pojma gde je taj bivši bioskop City Academic, ali već ćemo se nekako snaći. Malo me nervira što je 7.septembar utorak! Sto mu vukova Ontarija, kako ću raditi sutradan?!
ana_radmilovic ana_radmilovic 23:36 07.08.2010

Re: ne mogu da se odlučim

ja 'ladno nisam znala da on dolazi (bre!) ... samo što nije
lako za pos'o, nek' se mi proveselimo, pa polako
fedor18 fedor18 21:51 05.08.2010

odoh na bad religion

Hvala na textu i trudu...Evo songa zbog koga su narušeni odnosi izmedju Biafre i ostatka DK -XY godina kasnije...
docsumann docsumann 22:27 05.08.2010

Jello Biafra

and Revolting Coks (another Al Jorgunsen project)



katica_zlatica katica_zlatica 05:03 06.08.2010

fuj

"Tu je aluziju na omot albuma odlično preneo i dizajner Shepard Fairey, koji je inače i autor čuvenog Obaminog postera "hope" iz pomenute predizborne kampanje. "
mr_bungle mr_bungle 00:13 09.08.2010

hmm

smelost izvikanog

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana