Društvo

Letnja razbibriga (plus harač)

Krugolina Borup RSS / 09.08.2010. u 17:22

wa-tu-is-BlueMosque04.jpgNešto sam ovih dana evocirala uspomene, pa se prisetih kako smo pre skoro godinu dana Zorka i ja bile u poseti jednom porodilištu, kojom prilikom sam doživela da nam gosn. glavnokomandujući pomenute ustanove uskrati uvid u porođajne protokole. U stvari, nismo mi ni tražile uvid u protokole, niti smo tim poslom došle, ali iz nekog samo njemu poznatog razloga pomenuti gosn. glavnokomandujući je načelnici porodilišta pred nama dao strogo uputstvo: "Sve možete da im date, ali protokole nikako."

Evociram uspomene, kažem, i mislim se: a što ja ne bih smela imati uvid u bolničke potokole o propisanim procedurama za porođaj? Zašto bi to bila državna tajna? Mislim se, kažem, te odlučim da se malko dopisujem ne samo s Ministarstvom zdravlja, već i sa porodilištima koja su javne ustanove, i čija dokumentacija takođe podleže Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Mislim, ako pravila po kojim nas porađaju nisu od javnog značaja, pa šta jeste?

I tako sednem i popunim Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, tražeći kopije porođajnih protokola, aTresiram na sedam porodilišta (Front, Višegradska, Dragiša Mišović, Zvezdara, Niš, Kragujevac, Novi Sad), turim u kuFerte i pravac - pošta.

Taj izlet do pošte, to mi je glavna rekreacija i razbibriga u ove letnje dane.

A u pošti...

Ne, nije red. Penzije su tek sutra.

Nego, doplatna markica za izgradnju hrama Svetog Save.

Čim sam kuFerte predala, kaže meni mlađahno devojče za šalterom: "Samo da znate, morate da platite doplatnu markicu za hram Svetog Save."

Presečem je pogledom, nalaktim se na oni šalter i dreknem: "E, neću!"

Kaže meni mlađahno devojče: "Verujte, morate, inače ne mogu da primim poštu."

Kažem ja: "Neću, ja sam muslimanka, za džamiju ću da platim, za hram Svetog Save neću i neću!"

Skoči mlađahno devojče istog trenutka sa stolice, kaže "Sačekajte" i pobeže po šeficu. Isprepadah je, očigledno, a verujem da nisam ni prva ni poslednja. Posle mi je žao bilo.

Dođe šefica, ljubazna, fina, kaže: verujte, moramo, bio nam je još jedan gospodin druge  veroispovesti i bunio se, ali mi moramo.

Kažem ja, dajte vi meni napismeno da morate.

Ode ona i donese nekakav papir, dopis, daje mi da čitam, u njemu piše "...saglasno uredbi Vlade Republike Srbije o izdavanju doplatnih poštanskim markica...".

Kažem ja, fotokopirajte mi to.

Kaže ona, ne mogu, mogu samo da vam dam fiskalni račun.

Dajte onda fiskalni račun.

Dadoše mi.

Platim harač, strpam onaj fiskalni račun u džep, i upitam se: kakva li bi reakcija ljudi što čekaju red u pošti (a što sam napravila red, ujeeeee....) bila kada bi od sutra počele da se prodaju obavezne doplatne markice za izgradnju džamije?

Zamislim.

Smrznem se od pomisli.

I krenem si kući.

Da čekam odgovor od mojih milih i dragih sedam porodilišta, i da aTresiram novu kuFertu za Srpsku pravoslavnu crkvu. Rešila sam da im otšiljem taj fiskalni račun, da me ture na zid tog Skadra na Bojani imenom i prezimenom kao HARAČODAVCA.

 



Komentari (56)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 17:54 09.08.2010

Lepa slička

Plave džamije

Inače ja tvrdim da je taj zakon o izdavanju doplatne poštanske marke (na osnovu koga oni posle donose te uredbe za svaku pojedinačnu marku) protivustavan...
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:58 09.08.2010

Re: Lepa slička

Ne znam je li protivustavan, ama je definitivno protivmozgovan.
filantrop filantrop 17:58 09.08.2010

Re: Lepa slička

protivustavan..

bas sam to hteo da pitam?
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:59 09.08.2010

Re: Lepa slička

bas sam to hteo da pitam?


Nađoh negde na netu da su neke NVO pokretale pitanje ustavnosti, ali da je ustavni sud odbacivao sve podneske, jer je stvar kao ustavna, šta li...
niccolo niccolo 18:04 09.08.2010

Re: Lepa slička

bas sam to hteo da pitam?

Ja tako mislim. Sad, mrzi me da detaljišem...Ne znam ovo oko odbacivanja podnesaka, mada je i pitanje kako su izgledale te NVO inicijative i kako su koncipirali razloge, ja u pravničko znanje i sposobnosti NVOova nemam baš previše poverenja...
maca22 maca22 18:05 09.08.2010

Re: Lepa slička

Ustavni su prinudni haraci? Strashno.
antioksidant antioksidant 19:59 09.08.2010

Re: Lepa slička

Sad, mrzi me da detaljišem...Ne znam ovo oko odbacivanja podnesaka, mada je i pitanje kako su izgledale te NVO inicijative i kako su koncipirali razloge, ja u pravničko znanje i sposobnosti NVOova nemam baš previše poverenja

баш штета што те мрзи да детаљишеш. било би занимљиво прочитати твоју стручну анализу (могло би и скраћено - чисто који чланови устава се крше)
sentinel26 sentinel26 00:13 11.08.2010

Re: Lepa slička

Krugolina Borup
bas sam to hteo da pitam?

Nađoh negde na netu da su neke NVO pokretale pitanje ustavnosti, ali da je ustavni sud odbacivao sve podneske, jer je stvar kao ustavna, šta li...


Počev od 2001. godine sve vlade Srbije su svake godine donosile Uredbu o doplatnoj markici za izgradnju Hrama "Sv.Save".

Sve te uredbe su imale i imaju zakonsku snagu, a donošenje takvih uredbi Ustav isključuje.

Uredbama se bliže reguliše nešto što je već propisano zakonom i isključivo u granicama koje je postavio sam taj zakon.

Medjutim, ovaj zakon koji je donijela Skupština Srbije 15.07.2005., je takav da daje vladi neograničena ovlašćenja da može bilo kada i za bilo koje namjene da propisuje izdavanje doplatnih poštanskih markica.

Po stupanju na snagu tog zakona, same uredbe više nijesu protivustavne i protivzakonite, tako njih ne vrijedi napadati.
Treba "napasti" sam taj zakon.

Lično mislim da zakon nije u saglasnosti sa Ustavom jer proširuje ovlašćenja i nadležnost vlade izvan okvira propisanog Ustavom Srbije.
Skupština nema nadležnosti da prenosi, delegira ili daje ovlasti vladi izvan okvira propisanog Ustavom.

Slijede :
- Zakon, i
- Uredba iz 2010.g.

sentinel26 sentinel26 00:16 11.08.2010

Re: Zakon

ZAKON O IZDAVANJU DOPLATNE POŠTANSKE MARKE
(„Službeni glasnik RS“ br. 61/2005 )
Član 1
Ovim zakonom uređuje se izdavanje i naplata doplatne poštanske marke (u daljem tekstu: doplatna marka) na poštanske pošiljke u unutrašnjem poštanskom saobraćaju u Republici Srbiji.
Odredbe ovog zakona ne odnose se na pošiljke novina i časopisa.
Doplatna marka izdaje se u apoenima, najviše do 50% od iznosa nominalne vrednosti poštanske marke za pisma težine do 20 grama.

Član 2
Sredstva od prodate doplatne marke koristiće se za finansiranje humanitarnih akcija, obeležavanje istorijskih i kulturnih događaja, projekte od javnog interesa kao i druge akcije od šireg društvenog značaja.

Bližu namenu, korisnika, način izdavanja, tiraž, visinu apoena i vremenski period izdavanja doplatne marke utvrđuje Vlada Republike Srbije.

Sredstva iz stava 1. ovog člana koristiće se prema programu koji donosi korisnik tih sredstava, na koji saglasnost daje Vlada Republike Srbije.
Korisnik sredstava iz stava 1. ovog člana podnosi tromesečni izveštaj o korišćenju sredstava nadležnom ministarstvu.

Član 3
Prodaju, odnosno naplatu doplatne marke vrši javno preduzeće koje, u skladu sa zakonom, obavlja delatnost unutrašnjeg poštanskog saobraćaja.
Sredstva iz stava 1. ovog člana uplaćuju se sedmodnevno na račun propisan za uplatu prihoda budžeta Republike.

Član 4
Sve troškove izdavanja i distribucije doplatne marke snosi korisnik kome se usmeravaju sredstva od prodate doplatne marke.

Član 5
Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".


NeuroRadoznalost NeuroRadoznalost 00:19 11.08.2010

Re: Zakon

Član 2
Sredstva od prodate doplatne marke koristiće se za finansiranje humanitarnih akcija, obeležavanje istorijskih i kulturnih događaja, projekte od javnog interesa kao i druge akcije od šireg društvenog značaja.


Ustav Republike Srbije
Svetovnost države
Član 11.
Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.

Koliko ja znam Ustav je iznad svih drugih zakona....
sentinel26 sentinel26 00:20 11.08.2010

Re: Uredba

UREDBA O IZDAVANJU DOPLATNE POŠTANSKE MARKE
“IZGRADNJA SPOMEN-HRAMA SVETOG SAVE”
(“Službeni glasnik RS” br. 50 / 2010 )

Član 1
Na poštanske pošiljke u unutrašnjem poštanskom saobraćaju, osim na pošiljke novina i časopisa, plaća se doplatna poštanska marka "Izgradnja Spomen-hrama Svetog Save" od 2. avgusta do 13. septembra 2010. godine.

Marka iz stava 1. ovog člana izdaje se u tiražu od 5.000.000 komada, u apoenu u visini od 10 dinara.

Član 2
Sredstva od prodate doplatne poštanske marke iz člana 1. ove uredbe, JP PTT saobraćaja "Srbija" uplaćuje sedmodnevno na račun propisan za uplatu sredstava ostvarenih prodajom doplatne poštanske marke "Izgradnja Spomen-hrama Svetog Save".

Sredstva iz stava 1. ovog člana usmeravaju se Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve za finansiranje građevinsko-zanatskih i radova na uređenju enterijera Spomen-hrama Svetog Save, a koristiće se prema programu koji donosi korisnik tih sredstava, na koji saglasnost daje Vlada.

Član 3
Način izdavanja doplatne poštanske marke reguliše se ugovorom između korisnika doplatne poštanske marke i preduzeća koje obavlja poslove prodaje doplatne poštanske marke u skladu sa zakonom.

Član 4
Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".


Pa kažu Srbija sekiralna država ?
maca22 maca22 00:22 11.08.2010

Re: Uredba

sentinel26
Pa kažu Srbija sekiralna država ?

Sekira nas, što jes jes. :)
sentinel26 sentinel26 00:31 11.08.2010

Re: Uredba

maca22
sentinel26
Pa kažu Srbija sekiralna država ?

Sekira nas, što jes jes. :)

Kod mene stvarno postoji ta dilema...

Ja se izvinjavam, naljutiće mi se jezičari (mislim na struku a ne na dužinu istog ) da li se pravilno kaže "sekularna" ili "sekiralna" ?

maca22 maca22 00:34 11.08.2010

Re: Uredba

Sad ću bacim pogled u Rečnik srpskoga književnog jezika Matice srpske i Matice Hrvatske koji je ujedno i normativan rečnik.

Nema sekiralan, samo sekularan. Možda još neko da baci pogled u neki rečnik stranih reči. A lično ni ja nikad nisam čula za sekiralan.
filantrop filantrop 01:04 11.08.2010

Re: Zakon

Re: Zakon


hvala
buba_truba buba_truba 16:35 11.08.2010

Re: Uredba

maca22
Sad ću bacim pogled u Rečnik srpskoga književnog jezika Matice srpske i Matice Hrvatske koji je ujedno i normativan rečnik.

Nema sekiralan, samo sekularan. Možda još neko da baci pogled u neki rečnik stranih reči. A lično ni ja nikad nisam čula za sekiralan.

A da probaš sa Rečnikom crnogorskog jezika?
hazar hazar 18:43 11.08.2010

Re: Uredba

A da probaš sa Rečnikom crnogorskog jezika


kviskobg kviskobg 01:12 13.08.2010

Re: Uredba

buba_truba
maca22
Sad ću bacim pogled u Rečnik srpskoga književnog jezika Matice srpske i Matice Hrvatske koji je ujedno i normativan rečnik.

Nema sekiralan, samo sekularan. Možda još neko da baci pogled u neki rečnik stranih reči. A lično ni ja nikad nisam čula za sekiralan.

A da probaš sa Rečnikom crnogorskog jezika?


Na crnogorskom je mozda śekularan (šjekularan)?
maca22 maca22 18:01 09.08.2010

Kru

maca22 maca22 18:11 09.08.2010

Re: Kru

Pa zar oni u porodilistima protokole uopste imaju?
A u pošti...

Ne, nije red. Penzije su tek sutra.

Nego, doplatna markica za izgradnju hrama Svetog Save.

O saspensa.

(a što sam napravila red, ujeeeee....)

Drzi svoje!
stasava stasava 20:23 09.08.2010

Re: Kru

Pa zar oni u porodilistima protokole uopste imaju?

A ako ih imaju, zasto ih kriju kao 'najvecu drzavnu tajnu"?Ne mogu da verujem da glavnokomandujuci krije nesto sto upravo treba da bude javno! A mozda ga sramota sto su zastareli, zgazeni vremenom, neupotrebljivi? A za markicu posebna prica.....
maca22 maca22 20:36 09.08.2010

Re: Kru

Ma nemaju, nego je pravio blef da pomisle da ih imaju.
stasava stasava 20:57 09.08.2010

Re: Kru

Ma nemaju, nego je pravio blef da pomisle da ih imaju

I ja mislim, jer uvek kad se desi nesto nezeljeno, na porodjaju i uopste, ne kazu da su postovani protokoli, nego uvek , ali uvek...." sve je uradjeno po pravilima savremene medicinske nauke..." Kako to procene i izmere, nikako mi nije jasno.
stasava stasava 21:10 09.08.2010

Re: Kru

http://www.farmakon.rs/tema/uvodjenje-protokola-lecenja/
Ko je odgovoran i dokle ce sve da ostane samo na prici?
hazar hazar 21:12 09.08.2010

Može mu se

da vam ne da protokole , a vi isto tako imate pravo da ih tražite. Sve u svemu ništa bitno. Da i meni neko malo malo dosađuje na poslu, možda bih i ja odbio saradnju.

Što se tiče doplatne markice, tu vaša veroispovest nema nikakve veze. Donet je zakon, ispitana njegova ustavnost i vi samo možete da kukate. Meni razrezali porez na imovinu za ekologiju, pa iako mi se ne sviđa ideja moraću da platim.

Zanimljiva ideja vam je doplatna markica za džamiju. Verujem da bi reakcija bila kao kada bi u recimo Turskoj raspisali porez za izgradnju crkve. Hoću reći, da je ideja prilično smešna.
maca22 maca22 21:30 09.08.2010

Re: Može mu se

Divim se uspesnom jezgrovitom izrazavanju..
hazar hazar 22:10 09.08.2010

Re: Može mu se

maca22
Divim se uspesnom jezgrovitom izrazavanju..

Ah, laskav(ice)če.
reanimator reanimator 08:07 10.08.2010

Re: Može mu se

hazar

maca22Divim se uspesnom jezgrovitom izrazavanju..Ah, laskav(ice)če.

Sine, ne odgovaraj joj, koliko večeras će da te tuži za sexualno uznemiravanje
Your friendly neighbour...
ed_novipazar ed_novipazar 09:01 10.08.2010

Re: Može mu se

hazar

Zanimljiva ideja vam je doplatna markica za džamiju. Verujem da bi reakcija bila kao kada bi u recimo Turskoj raspisali porez za izgradnju crkve. Hoću reći, da je ideja prilično smešna.

Mene reakcija sa saltera ne bi interesovala. Lako je pretpostaviti. Bilo bi mi zanimljivo kako bi reagovao Ustavni sud. Da li bi i finansiranje izgradnje centralne dzamije u Novom Pazaru preko doplatnih markica proglasio ustavnom.
hazar hazar 11:13 10.08.2010

Re: Može mu se

ed_novipazar

Mene reakcija sa saltera ne bi interesovala. Lako je pretpostaviti. Bilo bi mi zanimljivo kako bi reagovao Ustavni sud. Da li bi i finansiranje izgradnje centralne dzamije u Novom Pazaru preko doplatnih markica proglasio ustavnom.

Nema razloga da se proglasi neustavnom. To je politička odluka i jedina eventualna sankcija za vlast bi bila na rezultatima narednih izbora.
maca22 maca22 12:50 10.08.2010

Re: Može mu se

I ta politicka odluka je sranje, i ti mozes da se bunis koliko hoces, isto tako. :)
kviskobg kviskobg 14:47 10.08.2010

Re: Može mu se

Znaci, vecinska religija u nekoj zemlji moze da ima doplatne markice, jer ako se to dozvoli manjinskoj onda jao si ga vlastima na izborima...

Nesto mi se cini da su, po Ustavu, sve religije jednake u Srbiji? Ili je (kao onomad u Staljinovom SSSR-u) neko ipak malo vise jednak od drugih?

Nemam nista protiv Hrama St Save (pisem ovo na 100m vazduhom od njega), pravoslavac sam, ali me apsurdnost haraca u ovoj drzavi sve vise ostavlja bez teksta...

Da li je to nas kolektivni IQ sa (valjda) prosecnih 100-tinak pao na 50?

"Jedva cekam" poreze na imovinu na jesen, kazu da ce biti "ni po babu ni po stricevima", a ja se i bojim da ce biti tako...nece biti ni za babe ni za striceve nego za obican svet koga ne stiti nepotizam i politikantstvo...

Kad se setim preduzeca "Obavezna taksa za izlazak iz zemlje" D.o.o, koje je zarilo i palilo devedesetih, mislim da smo navikli na gluposti i da cemo i dalje cutati i trpeti....
stasava stasava 15:20 10.08.2010

Re: Može mu se

Da li je to nas kolektivni IQ sa (valjda) prosecnih 100-tinak pao na 50?

Pa lepo je Ministar zdravlja predlagao da se kolektivno radi test inteligencije kada je bio slab odziv na -Zavrni rukav, boc protiv novog gripa. Imaju dobre ideje bivsi odlikasi, nema samo ko da slusa.
hazar hazar 15:27 10.08.2010

Re: Može mu se

Nesto mi se cini da su, po Ustavu, sve religije jednake u Srbiji? Ili je (kao onomad u Staljinovom SSSR-u) neko ipak malo vise jednak od drugih?

Jesu i to bi se videlo na eventualnom ustavnom izjašnjavanju oko markice za džamiju. Druga je stvar što većinski narod( u ovom slučaju pravoslavni ) još i može da proguta porez za dovršenje ( posle 100 godina gradnje) Hrama Sv.Save, a ne može i neće finansiranje gradnje džamije.

Situacija bi bila znatno povoljnija za izgradnju džamije kada bi se Muslimani u Srbiji izjašnjavali kao Srbi muslimanske veroispovesti. Tada bi mogli da diskutujemo o verskoj ravnopravnosti, ali oni su odabrali da im veroispovest bude jedini nacionalni identitet, pa mu onda ovo dođe manjinsko pitanje.
kviskobg kviskobg 17:29 10.08.2010

Re: Može mu se

hazar
Nesto mi se cini da su, po Ustavu, sve religije jednake u Srbiji? Ili je (kao onomad u Staljinovom SSSR-u) neko ipak malo vise jednak od drugih?

Jesu i to bi se videlo na eventualnom ustavnom izjašnjavanju oko markice za džamiju. Druga je stvar što većinski narod( u ovom slučaju pravoslavni ) još i može da proguta porez za dovršenje ( posle 100 godina gradnje) Hrama Sv.Save, a ne može i neće finansiranje gradnje džamije.

Hram se i vise od 100 godina planira, gradnja pocela pre 75 godina....

Situacija bi bila znatno povoljnija za izgradnju džamije kada bi se Muslimani u Srbiji izjašnjavali kao Srbi muslimanske veroispovesti. Tada bi mogli da diskutujemo o verskoj ravnopravnosti, ali oni su odabrali da im veroispovest bude jedini nacionalni identitet, pa mu onda ovo dođe manjinsko pitanje.


To je njihovo razmisljanje, pogresno ili ispravno nije na nama da sudimo, ali takodje ne odobravam da se ijedna verska zajednica kvalifikuje samo onako kako to odgovara vecini u jednoj zemlji..

Mada ovde covek izgleda mora vecito da se ulaguje nekome i izigrava Gustava...bilo to gazda, drzava ili javno mnjenje...

kviskobg kviskobg 17:40 10.08.2010

Re: Može mu se

Hm, ja mislim da bi Tomici Torbici (pitajte privatne klinike i ordinacije sto ga tako zovu iza ledja) pre trebalo uraditi IQ test...

Verujem da bi se sam Katel zacudio kako covek na jednoj tako odgovornoj funkciji koja je odgovorna za zivot ili smrt miliona ljudi, moze da ima IQ daleko ispod ocekivanja...

A sto se tice novog gripa, ja sam sprovodio prvoobolelog u Srbiji na Univerzijadi sa minimalno propisanim sredstvima zastite (nisam podlegao panici), i nisam se nikad ni zakasljao a kamoli nesto vise..

Odlikasenje Tomicino ili ne, ne daje nikakve garancije za spretnost i logicnost u prakticnom resavanju menadzerskih i strucnih problema...

Racionalnost je nesto sto je davno izumrlo kod politicara, bitno je slikati se za medije i ponosno pokazivati primljenu vakcinu...

hazar hazar 19:48 10.08.2010

Re: Može mu se

To je njihovo razmisljanje, pogresno ili ispravno nije na nama da sudimo, ali takodje ne odobravam da se ijedna verska zajednica kvalifikuje samo onako kako to odgovara vecini u jednoj zemlji..

Mada ovde covek izgleda mora vecito da se ulaguje nekome i izigrava Gustava...bilo to gazda, drzava ili javno mnjenje...

Ne bih baš rekao da nas se ne tiče da li Muslimani iz Raške oblasti nešto umišljaju ili ne. Kada čovek u Politici pročita izjavu Zukorlićevog saradnika koji govori o autonomiji nekakvog istorijskog sandžaka i pri tom pominje otcepljenje ako BiH ne ostane cela, onda se zapita do kog stepena treba da ide tolerancija.

Svakom je jasno da takva rabota ne može na Balkanu da prođe bez krvi, a u tom svetlu je odgovornost državnih organa ogromna. Takve izjave su izuzetno opasne i na njih se mora reagovati odmah.
ed_novipazar ed_novipazar 13:42 11.08.2010

Re: Može mu se

hazar

Kada čovek u Politici pročita izjavu Zukorlićevog saradnika koji govori o autonomiji nekakvog istorijskog sandžaka i pri tom pominje otcepljenje ako BiH ne ostane cela, onda se zapita do kog stepena treba da ide tolerancija.

Svakom je jasno da takva rabota ne može na Balkanu da prođe bez krvi, a u tom svetlu je odgovornost državnih organa ogromna. Takve izjave su izuzetno opasne i na njih se mora reagovati odmah.

Ma kakve krvi, ne pricaj svasta. Evo, Ugljanin je na pocetku svoje politicke karijere zagovarao Sandzak Republiku ukoliko se raspadne YU. Ljajic mu je bio najblizi saradnik. Danas su obojica ministri u Vladi RS. Najkraci put do uspjeha.
hazar hazar 14:25 11.08.2010

Re: Može mu se

Ma kakve krvi, ne pricaj svasta. Evo, Ugljanin je na pocetku svoje politicke karijere zagovarao Sandzak Republiku ukoliko se raspadne YU. Ljajic mu je bio najblizi saradnik. Danas su obojica ministri u Vladi RS. Najkraci put do uspjeha.

U tom momentu je i KiM bilo u drugom planu, a sada su stvari malo drugačije. Iskreno se nadam da bi se problem mogao rešiti tako što će Ugljanin i Ljajić biti zamenjeni Zukorlićem i ..., tj. da onaj ko u Raškoj oblasti od muslimanskih prvaka ima najveće poverenje naroda postane i njegov predstavnik u Beogradu.
NeuroRadoznalost NeuroRadoznalost 00:10 10.08.2010

Protokoli

Odmah da napomenem u pitanju je KC Niš i ne odnosi se na ostale zdravstvene ustanove.
Na ginekologiji kad sam tražio protokole nisu ih imali i nisu znali gde su ali su tvrdili da su po ginekološkoj praksi(!?). Kad sam pitao koja je to praksa rekli su mi da je to praksa koja je uspešna i gotovo, kasnije sam saznao da se kunu u neku knjigu koja je preko 35 god. stara.
Sa druge strane jedna lepa priča o zdravstvu je da Hematologija npr. ima protokole, i to u pisanoj formi, koji se stalno update-uju i koji obuhvataju apsolutno najnovije stavove u toj oblasti u šta sam se lično uverio.
stasava stasava 06:51 10.08.2010

Re: Protokoli

Na ginekologiji kad sam tražio protokole nisu ih imali i nisu znali gde su ali su tvrdili da su po ginekološkoj praksi(!?).

A direktorka LKS kaze da je uvodjenje obavezujucih protokola stvar politicke volje, jer inicijativu MORA da pokrene MZ. Ne mogu da shvatim da nesto od cega zavisi kvalitet zdravstvene usluge, sto znaci i zivot, sme da zavisi od politicke volje?
maca22 maca22 09:10 10.08.2010

Re: Protokoli

A cemu sluzi (a uz to i ne radi) LKS?
antioksidant antioksidant 09:13 10.08.2010

Re: Protokoli

A cemu sluzi (a uz to i ne radi) LKS?

forma
stasava stasava 10:37 10.08.2010

Re: Protokoli

A cemu sluzi (a uz to i ne radi) LKS?

forma

Pa da traze vece plate. Ako ne postoje protokoli i Osiguravajuca drustva, na osnovu cega tvrde da nema nikada lekarske greske i da se sve radi po pravilima savremene medicinske nauke? Na osnovu onih smesnih izvestaja komisija za spoljni strucni nadzor?
strenum strenum 10:38 10.08.2010

Re: Protokoli

stasava
jer inicijativu MORA da pokrene MZ.


hahahaha
Ja sam prvo pomislila da ovo MZ znaci Mesna zajednica

Mada, mozda bi bolje prosli da oni pokrecu inicijative za zdravlje gradjana, ukljucujuci i protokole...
antioksidant antioksidant 10:40 10.08.2010

Re: Protokoli

jer inicijativu MORA da pokrene MZ.

inace inicijativu mora da pokrene fond jer ako njega ne interesuje sta placa ko ce drugi?
mlekac mlekac 02:29 11.08.2010

Re: Protokoli

strenum
stasava
jer inicijativu MORA da pokrene MZ.


hahahaha
Ja sam prvo pomislila da ovo MZ znaci Mesna zajednica


Ima nas jos sa slicnim idejama...
maca22 maca22 09:24 11.08.2010

Re: Protokoli

mlekac
strenum

hahahaha
Ja sam prvo pomislila da ovo MZ znaci Mesna zajednica

Ima nas jos sa slicnim idejama...

Da se prijavim i ja. :)
kviskobg kviskobg 10:30 11.08.2010

Re: Protokoli

maca22
mlekac
strenum

hahahaha
Ja sam prvo pomislila da ovo MZ znaci Mesna zajednica

Ima nas jos sa slicnim idejama...

Da se prijavim i ja. :)



Evo i mene......:))
stasava stasava 15:37 10.08.2010

harac

Bilo bi lepo kada bi se harac u vidu doplatnih markica uveo kao sredstvo placanja protokola zamalja sa uredjenim zdavstvenim sistemom. Mislim, jeste da smo mi lider u regionu, ali....
maca22 maca22 23:19 10.08.2010

:Blink:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=08&dd=11&nav_id=451095
U Institutu za onkologiju i radiologiju novi problemi sa radioterapijom - dva aparata isključena zbog vrućine, od ukupno četiri radi samo jedan, pišu "Novosti".

kviskobg kviskobg 10:32 11.08.2010

Re: :Blink:

maca22
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=08&dd=11&nav_id=451095
U Institutu za onkologiju i radiologiju novi problemi sa radioterapijom - dva aparata isključena zbog vrućine, od ukupno četiri radi samo jedan, pišu "Novosti".



Neka kupe one ogrrroomne ventilatore sto je hteo da bezecuje Zirinovski pa nek ih hlade dan i noc...

A ne da se ljudi pate....
maca22 maca22 13:44 15.08.2010

Re: :Blink:

Novo:
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=08&dd=15&nav_id=451940
Medicinski turizam donosi milione
15. avgust 2010. | 13:16 | Izvor: Press
Beograd -- Srbija bi mogla da ima ogroman profit od medicinskog turizma, koji je u svetu poslednjih godina hit.
maca22 maca22 14:58 15.08.2010

Re: :Blink:

Smem ovde i ovo (MH blog je bez otvorene teme)
http://www.blic.rs/Vesti/Reportaza/202703/Spas-za-nedonoscad
dubokoiplavo dubokoiplavo 12:55 11.08.2010

Pametno!

Kako si se samo dosetila, ja u takvim trenucima pobesnim al i nekako zacutim. Ma moram da provezbam ovaj jezik malo...I meni pre neki dan dok sam slala prijave za bahato krsenje saobracajnih propisa u mojoj ulici nalepise te markice i tek kada sam platila i ona to tamo negde bacila-rece da je za hram SS. Jaoooo ko da me ubode... Sva sam se pusila...
kobacmess kobacmess 01:08 15.08.2010

markiranje

ima i većih problema ova država od te markice, aman taj hram se 80 godina već pravi, neka ga završe već jednom, sem ako nije cilj ginisov rekord

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana