Društvo| Sport| Zabava| Životni stil

Naaaaaajzad!

UKinSerbia RSS / 11.08.2010. u 14:50

Za neke od nas veliki povratak se desio prošle nedelje; za neke će opet doći ovog vikenda; a za prave fanatike, u stvari nikada ne prolazi. Naravno, govorim o engleskoj fudbalskoj sezoni. Slažem se da je Svetsko prvenstvo bilo zanimljivo. Nekima je verovatno i donelo radost - mada za nas, navijače Engleske, ne baš. Ipak, ništa se ne može meriti sa podrškom svom, voljenom timu.

To je na neki način paradoks - sport koji, sa jedne strane ujedinjuje, je vrlo „plemenski"... ali ako ste navijač onda verovatno znate o čemu govorim.

4882310030_1984669193.jpg

"Konzul Šon Moran razmatra taktiku za novu sezonu. Dres Torquay United iz 1991. godine bi trebalo da ga inspiriše. "

 

Moj izabrani tim, moja prva ljubav (samo nemojte ovo da spominjete mojoj ženi), je mali klub sa jugozapada  Engleske, gde sam i odrastao - Torquay United (poznatiji kao 'Gulls - tj. Galebovi - zato što potiču iz grada na obali). Moj klub nema bogatu istoriju, brojne uspehe ili veličinu kao Liverpool, Manchester United, ili Zvezda i Partizan. Jedan prijatelj mi je rekao da više liče na Jagodinu. Ipak mislim da se šalio, jer mi nikada nismo igrali u prve dve lige. Bez obzira na sve, ja volim moj klub.

I sada se živo sećam uzbuđenja kada sam išao na prvu utakmicu na našem stadionu, Plainmoor. Bilo je to 1970. Igrali smo protiv Fulama u staroj 3. Diviziji. Bio sam okružen muškarcima i dečacima u plavom i žutom, našim klubskim bojama. Mislim da smo delili osećaj zajedničkog cilja, pripadnosti dok smo se u koloni kretali ka stadionu. Neko je počeo da uzvikuje našu parolu „Oggy, oggy, oggy". Drugi su odmah odgovarali „Aye aye aye". Miris prženog luka i hotdoga se osetio u vazduhu. Ja sam imao 6 godina. To je bila moja prva utakmica. Osetio sam da pripadam tamo. Osećaj je bio božanski.

Najčudnije je što, 40 godina kasnije, hiljadama kilometara daleko, nije ni malo bitno na kom delu sveta gledate fudbal, svi osnovni sastojci su isti. Boje se mogu razlikovati, pesme su možda na nepoznatom jeziku, i grickaju se semenke umesto prženog luka. Ali uvek je prisutan isti osećaj iščekivanja i nervoze. Da li ćemo biti bolji ovoga puta? Da li će trener praviti izmene? Da li je golman konačno naučio kako da uhvati loptu? I naravno, da li ćemo pobediti?

Obzirom da sam u Beogradu, nisam mogao da idem na utakmicu, ali sa zadovoljstvom vas obaveštavam da smo pobedili na prvoj utakmici ove sezone. Pobedili smo Northampton Town sa 3:0 i dok ovo kucam nalazimo se na čelu tabele „Lige 2" (četvrti rang takmičenja u Engleskoj). Znam da to neće potrajati. Jednostavno je tako. Ali nije ni bitno, jer oni su deo moje DNK. Nikada ih neću izneveriti.

Za koga god da navijate, kao navijač navijaču, želim vam sreću. A ako želite da saznate više i o jednom od predstavnika ove engleske igre, kliknite ovde .

Come on you ‘Gulls!


Sean Moran, konzul



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kumbare11 kumbare11 15:26 11.08.2010

Nije sve tako crno u sezoni 10/11

Kada neka ekipa završi sezonu sa Šest pobeda i Dve nerešene,svakako će se očekivati da krenu u istom ritmu i u novoj sezoni.
Pošto sam i ja pomalo(mekice)navijač pre svega Engleskih liga,a onda i Lutona (tamo negde u non-league),moram Vam reći, dragi navijaču Gullsa,da ove godine promocija je bliža nego ikada...Eunan O'Kane i Chris Zebroski su igrači koji će napraviti razliku u ovoj sezoni...
Živi bili,pa videli,u subotu ne verujem da će Lincolnu pomoći ni Chris Sutton!!

Pozdrav,pa da nazdravimo sa kojom pintom oko 18h(Naravno preko neta)!!
Cheers,
Kumbare
cbronson cbronson 15:35 11.08.2010

Re: Nije sve tako crno u sezoni 10/11

Ali uvek je prisutan isti osećaj iščekivanja i nervoze. Da li ćemo biti bolji ovoga puta? Da li će trener praviti izmene? Da li je golman konačno naučio kako da uhvati loptu? I naravno, da li ćemo pobediti?

... hoce li presuda ganicu biti pravicna?


za sve ljubitelje engleskog fudbala, jos samo tri dana do pocetka...
foghorn foghorn 15:37 11.08.2010

Zaista najzad :)

Subota popodne, šest i pet, BBC World Service, James Alexander Gordon. To je to :)
smarac smarac 15:59 11.08.2010

Leeds United

Ako bog da ulazimo u premijer ligu.

Izgubili smo prvu tekmu,ali smo se juce zagrejali za Nottm Forest..

Da se vratimo na stare staze...
jinks jinks 16:18 11.08.2010

...

I ja nekad imam osecaj da navijam za cetvoroligasa a ne za bivseg ... sta sve ne.
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:04 11.08.2010

не баш

Ipak, ništa se ne može meriti sa podrškom svom, voljenom timu.

То се само тако чини. Има и горих ствари.
skyspoter skyspoter 17:08 11.08.2010

iz cisto

kolegijalnih razloga navijam za Aston Villa.
A iz patriotskih za Wycombe Wanderers.
Colin_bgd Colin_bgd 18:45 11.08.2010

Falmer, ehm... Amex Stadium For All!

I have only three words for you:

Brighton and Hove Albion



stefan.hauzer stefan.hauzer 19:16 11.08.2010

.

west ham,west ham 'ajmo svi u glas,
stefan.hauzer navija za nas ...

skyspoter skyspoter 19:31 11.08.2010

Re: .

west ham,west ham 'ajmo svi u glas,
stefan.hauzer navija za nas ...


imam informaciju ( proverenu) da ce aston villa da vas pobedi u subotu. pa ti vidi....
stefan.hauzer stefan.hauzer 19:46 11.08.2010

Re: .

valjalo bi,uglavnom kad dobro pocne sezonu west ham,loše završi
UKinSerbia UKinSerbia 15:13 12.08.2010

Igra

Hvala svima koji su se priključili, čak i Colin-u koji misli da su „Brighton And Hove Albion“ 3 reči! Podsetio me je na neke prijatne trenutke kada smo pobedili Brighton 4:1, dok su privremeno igrali na Priestfield-u. Međutim, kada bolje razmislim, verovatno i navijači suparničkih timova imaju isto tako prijatna sećanja na utakmice u kojima su pobedili Torquay...sve ide u krug...

Pošto sam i ja pomalo(mekice)navijač pre svega Engleskih liga,a onda i Lutona (tamo negde u non-league)


Iskreno se nadam da će se Luton vrlo brzo vratiti u Ligu – mislim da su bili proštri prema vama prošle sezone.

Pozdrav,pa da nazdravimo sa kojom pintom oko 18h(Naravno preko neta)!!




Pitam se da li ima nekih Reading navijača ovde? Ako ste tu, hoću samo da vam kažem da ste čekali do poslednjeg trenutka, ali ipak čestitam na pobedi sinoć.

Svakako mi je drago da ovde ima navijača toliko različitih timova. Kao što sam i rekao u blogu, to je plemenska strast, ali nas, istovremeno, ujedinjuje. Zar nije bolje da razgovaramo o ljubavi koju delimo prema fudbalu nego da se upuštamo u prepirke? Kada se (srećom jako retko) zateknem u situaciji da se neki idioti svađaju oko fudbala, to me uvek oneraspoloži. Ja mislim da pravi navijači nisu huligani a da huligani nisu pravi navijači!

Srećno svima u subotu!

Sean Moran, konzul

Colin_bgd Colin_bgd 18:53 12.08.2010

Re: Igra

Hvala svima koji su se priključili, čak i Colin-u koji misli da su „Brighton And Hove Albion“ 3 reči!

Is this irony lost on englishman? How rude!

U svakom slucaju, cekamo da nas madjionicar Gus Poyet vrati u Championship, a Torquay Utd jedino Helen Chamberlain kao menadzer moze pomoci...
UKinSerbia UKinSerbia 11:21 13.08.2010

Re: Igra

Is this irony lost on englishman? How rude!


apologies to Colin if I appeared to have had an irony bypass. I was probably just feeling the trauma of that late goal that Reading scored against Torquay on Wednesday night. I hadn't taken out my frustration by kicking the dog or my wife, but that's still no reason to lose my sense of humour... ;-)

Oduvek sam verovao da je Gus Poyet sjajan momak i da je neko ko o fudbalu dosta razmišlja. Veoma ga poštujem i nadam se da će mu dobro ići sa Brajtonom.
Rekao bih da je Helen za Torquay uradila jako puno. Mnogo je pomogla našoj popularnosti u poslednjih 10 godina. Ona je upravo onakav navijač kakav je potreban svakom malom klubu, da bi ga ostali primetili. Na utakmicama je prilično bučna…sasvim sigurno je glasnija od mene!

Za današnji dan, petak 13., se veruje da donosi nesreću. Ja nisam sujeveran ali sam se zapitao da li imate neke ritual za koje verujete da donose sreću vašem timu? Da li uvek nosite istu majicu na utakmice? Ili se možda ne brijete sve dok vaš tim ne pobedi, ili uvek svratite na isto mesto da popijete piće pre utakmice? I ako imate neki ritual, da li radi?

Želim vam dobar vikend.

Sean

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana