Društvo| Na današnji dan| Život| Životni stil

Svetski Dan Mladih

loader RSS / 12.08.2010. u 21:00

12. avgust je međunarodni Dan mladih. Mislim da tu činjenicu valja pomenuti ovde. O mladima sam, ne tako davno, već pisao jedan tekst, tako da će ovaj biti nešto kraći.

Mladi su verbalno uvek podržani od strane društva, odnosno pojedinaca, posebno ako ljude o tome pitate javno, u uličnim tv-anketama.. U praksi je priča, uglavnom, sasvim drugačija. Ne postoji istinski stav da mladima treba jedan malo aktivniji, iskreniji pristup - tako da se pomaci u ovoj oblasti dešavaju veoma sporo.

mladisedei.jpg

 Čitavog dana su se kroz vesti provlačile i informacije o Danu mladih, kao i da je cela godina, do sledećeg 12. avgusta, proglašena godinom mladih. Sticajem okolnosti, sa puno ljudi sam komunicirao. Mnogi od njih su nesumnjivo slušali, ili čitali vesti. Ipak, niko, ali baš niko, ne pomenu ništa. Makar ono, da je to zaista lep praznik, baš stoga što je tematski vezan za mlade. Eto, i to može da posluži kao jedna vrsta „lakmus papira", koji pokazuje koji nivo ticanja vlada kad je svet mladih u pitanju.

Nekad je dovoljno makar opomenuti javnost, ljude, na temu mladih. Makar da ih budu svesni kao činjenice. Jer, čitave generacije su izrasle, a da taj proces njihova bližnja okolina maltene nije ni primetila. Samo se pojavi odrastao čovek. U koga skoro ništa nije ulagano, osim onih stvari koje idu po „defaultu". Maltene, kao samonikla biljka.

Vreme u kome mladi odrastaju nipošto se ne može okarakterisati kao podesno. Ambijent porušenih vrednosti, ekonomska kriza... Ako se mladima ne pozabavimo drugačije i iskrenije nego do sada, oni će biti upravo kao taj ambijent, u kome odrastaju. A to nikako nije dobar ishod.

Mladi su uvek lepi. Jer je lepa mladost na njima. Ali to ne sme da zavara. Ispod te ljupke pojavnosti generacija koja pristiže krije čitav niz nedorečenosti.   



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 21:13 12.08.2010

...

Vreme u kome mladi odrastaju nipošto se ne može okarakterisati kao podesno. Ambijent porušenih vrednosti, ekonomska kriza... Ako se mladima ne pozabavimo drugačije i iskrenije nego do sada, oni će biti upravo kao taj ambijent, u kome odrastaju. A to nikako nije dobar ishod.


Nije stvar u podesnom ili nepodesnom vremenu, loaderu, nego u tome koliko se svaki roditelj, pojedinacno, a potom i svi ostali bavi mladima i njihovim potrebama.

Mada, nije da nisi u pravu.

Uz rizik da me napadnu kao Jugonostalgicara, zaista mi je uzasno kad uporedim koliko smo mogucnosti za sport, muziku i slicno imali mi, a koliko je ima danasnja omladina...

Kad sam ja podpadala pod mlade, bila je samo stvar moga interesovanja i volje hocu li se pridruziti nekom sportskom klubu, amaterskom pozoristu, horu, folkloru i slicno.

Danas je to stvar love. I to povelike.

I sta onda klinci da rade????
loader loader 21:17 12.08.2010

Re: ...

Stvar je u kompletnom odnosu. To znači i roditelji, i društveni ambijent... Sve je važno.
... bila je samo stvar moga interesovanja i volje hocu li se pridruziti ...

Prepoznajem te dane :) .. Ipak, danas nije tako. Mislim da je teže mladima koji danas stasavaju. A to što je stvar love (mada ne samo love), proizilazi upravo iz činjenice da se vrednosni sistem u godinama koje su za nama rasparao.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:49 12.08.2010

Re: ...

mlekac


I sta onda klinci da rade????


U delu (Beo)grada gde svako veče šetam ima nekoliko škola, a svaka od njih ima sportski centar sa više različitih sportskih terena. Svi tereni su od početka raspusta, čitavu noć, osvetljeni jakim reflektorima, na koševima i golovima su nove mreže, u školama koje imaju bazene pristup je besplatan, bazen na Košutnjak radi i noću...
Da ne dužim: uslovi za košarku, mali fudbal, odbojku, plivanje ... su gotovo idealni. Takve uslove moja generacija u socijalizmu nije mogla ni da sanja.
Ipak, osvetljeni tereni su gotovo pusti, ali okolni parkovi su puni vrlo mladih devojaka i mladića, sede sa dvolitrama piva, puše, piju, galame, psuju...i tako do zore.

loader loader 21:56 12.08.2010

Re: ...

Da.
Ipak, osvetljeni tereni su gotovo pusti,
Ja tu vidim, opet, ono što mora da ide zajedno sa tim materijalnim uslovima za igru, iskazivanje... - a to je zdrav vaspitni ambijent, vrednosni sistem, bavljenje mladima...

Imaju i računare. Pa su, uglavnom, po čitav dan na "fejsu", najčešće obavljajući krajnje pojednostavljenu komunikaciju. Naša generacija je i o računaru mogla samo da sanja, kroz futurističke priče, ali ta priča o materijalnim uslovima je samo deo čitave priče...
masovna_keva masovna_keva 22:41 12.08.2010

Re: ...

Ako se mladima ne pozabavimo drugačije i iskrenije nego do sada, oni će biti upravo kao taj ambijent, u kome odrastaju. A to nikako nije dobar ishod.

A ko smo to "mi" koji treba da se bavimo mladima ? Ko o čemu, baba o uštipcima a masovnadonjacrtakeva o odgovornosti i bavljenju roditeljskom.
Stvar je u kompletnom odnosu. To znači i roditelji, i društveni ambijent... Sve je važno

Mlekac pominje stvar izbora čime će se baviti a V.Stojković društveni ambijent(osvetljen, besplatan teren koji je prazan).
Pa, ko sad treba decu i mlade da usmeri na sport ili neku drugu aktivnost ako ne roditelj ?
loader loader 00:12 13.08.2010

Re: ...

Pa, ko sad treba decu i mlade da usmeri na sport ili neku drugu aktivnost ako ne roditelj ?

Ja nisam shvatio da je neko rekao "ne roditelj"
Na vaspitanje i razvoj svakako najviše utiču baš roditelji. Makar bi tako trebalo da bude. Zatim su tu nastavnici u školi, pa društvo sa kojim mlada osoba provodi najviše vremena, pa mediji, pa atmosfera u bližoj i daljoj životnoj okolini... Sve je to zastupljeno u nekom svom procentu.
mlekac mlekac 02:42 13.08.2010

Re: ...

Vojislav Stojković
mlekac


I sta onda klinci da rade????


Da ne dužim: uslovi za košarku, mali fudbal, odbojku, plivanje ... su gotovo idealni. Takve uslove moja generacija u socijalizmu nije mogla ni da sanja.
Ipak, osvetljeni tereni su gotovo pusti, ali okolni parkovi su puni vrlo mladih devojaka i mladića, sede sa dvolitrama piva, puše, piju, galame, psuju...i tako do zore.



Ajde da se ne zezamo.

Besplatne skolice sportova preko raspusta????

U trajanju od po 10 dana maksimalno! I da si se unapred prijavio (t.j. da si na spisku) Ovo znam jer imam decu tog uzrasta. Znaci, uslov prvi - moras biti prijavljen unapred. Uslov drugi - jedan kurs samo jednom u toku raspusta. 10 dana. Posle mozes da probas da nadjes nesto drugo. Ako ima mesta.

Ne kazem, lepo je to, ali kazi ti meni sta je 10 dana naspram cele godine????

I sta mozes da treniras 10 dana?

Da ti pojednostavim, ja sam mogla da odlucim da igram folklor, recimo...
Sve sto je trebalo bilo je da pronadjem najblizi KUD i da redovno dolazim na probe. Ako mi je islo, napredovala sam, ako mi bas i nije islo - nema veze, mogla sam da ostanem da se druzim ili da odem da probam nesto drugo.

Neki sport, horsko pevanje, ma sve i svasta.

Jedina dve stvari koje su se placale bili su kursevi jezika i casovi instrumenata po raznim RU.

Dete koje bi da proba folklor, danas, automatski ce da kosta roditelje izmedju 1500 i 2000 mesecno. (A to ti jos spada pod JEFTINIJE). Znaci, nista ono probas pa ako ide... Probas, ali samo ako imas lovu. Ako nemas nemoj ni da pomisljas.

O tome ja pricam.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:16 13.08.2010

Re: ...

Uopšte se ne zezam, a pričam o ovome:

Tokom ovog letnjeg raspusta u ponudi beogradskim učenicima naći će se besplatni programi 55 sportskih organizacija sa preko 100 programskih sportskih sadržaja na teritoriji svih 17 beogradskih opština, od kojih se većina realizuje u 15 sportskih centara.

Za programe letnjeg raspusta u 2010. godini izdvojena su sredstva u ukupnom iznosu od 22.653.600 dinara, i to za programe sporta 16.653.600 dinara i 6.000.000 dinara za programe u oblasti rada sa mladima.

U okviru programa za mlade naći će se škole ikonopisa, slikanja uljem na platnu, izrade tapiserija, kaligrafije, grafita, keramike, fotografije, škole stripa, obuka za turističke vodiče volontere, škola žongliranja i druge. Savez izviđača Beograda realizovaće izviđački kamp u Nautičkom selu u Boljevcima, uz obezbeđen prevoz.

U okviru sportsko-rekreativnih programa sportski centri i sportske organizacije ponudiće letnje kampove sa raznovrsnim sportsko-rekreativnim i kreativnim programom. U ovom programu učestvuju: Gradski centar za fizičku kulturu, „Pionirski grad”, Ustanova za vršenje javne službe u oblasti fizičke kulture „Ljubomir Ibanović Gedža”, Sportsko preduzeće „Torvel”, „Zvezda siti oaza”, Sportsko-rekreativni centar „Milan Gale Muškatirović”, JP SKC „Obrenovac”, Savez za sport i rekreaciju invalida Beograda, Fitnes klub „Tonus”.

Školu plivanja i usavršavanja tehnike plivanja ponudiće sledeći sportski centri: Gradski centar za fizičku kulturu, JP SPC „Novi Beograd”, Republički zavod za sport, JP Ada Ciganlija, Ustanova za vršenje vršenje javne službe u oblasti fizičke kulture „Ljubomir Ivanović Gedža”, JP SC „Olimp”, CFK „Vračar”, SRC „Tašmajdan”, Centar za razvoj plivačkog sporta, Savez za sport i rekreaciju invalida Beograda, Sportski klub „Junior sport”, Plivački klub „Nun”, Spasilačka asocijacija Srbije, Sportsko-rekreativni klub „Rebro”. Školu vaterpola ponudiće JP Ada Ciganlija, SRC „Tašmajdan”, KSC „Pinki – Zemun”, CFK „Vračar”
Školu tenisa ponudiće Gradski centar za fizičku kulturu, SC „Olimp”, SC „Kovilovo”, „Partizan Žarkovo”, SRK „Rebro”, Willi commerce, TK „Studio 1”, TK „Vidovdan”, Udruženje pedagoga fizičke kultura Lazarevac i SC „Voždovac”. U programu škole jahanja učestvovaće klubovi „Beograd”, „Pegaz”, „Stremen” i Savez za sport i rekreaciju invalida Beograda, dok će se škola jedrenja odvijati u Jedriličarskom klubu „Zemun”.

Pored ovih programa, u ponudi će se naći i škole odbojke na pesku, odbojke, košarke, fudbala i rukometa, fitnes programi, škole badmintona, ragbija, atletike, orijentiringa, stonog tenisa, šaha, džudoa, rolera, softbola, sportskog penjanja, kajaka i kanua, raftinga, skijanja na vodi i druge. Detaljne informacije o svakom programu s telefonima organizatora, datumima održavanja i satnicom nalaze na sajtu grada Beograda (www.beograd.rs).

Uporedo sa sportsko-rekreativnim programima u Beogradu svake godine za vreme letnjeg raspusta 11 sportskih centara („Taš”, „Banjica”, „Košutnjak”, „Zvezdara”, „Mladenovac”, „Vračar”, GCFK, „Obrenovac”, „Novi Beograd”, „Lazarevac-Kolubara”, „Pinki”) obezbeđuju jedan dan u nedelji (sreda) učenicima osnovnih i srednjih škola u Beogradu besplatno korišćenje bazena.

izvor
masovna_keva masovna_keva 16:38 13.08.2010

Re: ...

Ja nisam shvatio da je neko rekao "ne roditelj"


Niko nije rekao "ne roditelj" ja sam njih shvatila da je,upravo, roditelj.
Roditelj je taj koji dete usmerava pa je mlekac razmisljala kojom aktivnoscu da se bavi a V.S. je dao (evo malo ispod i izvora) da je "drustvo" dalo mogucnost i to besplatnu, ali niko ili malo mladih ima afinitet da se bilo cime ,smislenim, bavi (sto je po meni, na prvom mestu,roditeljski propust - stvar usmeravanja). Sto se mladje dece tice, kojima je potrebna pratnja, takodje roditelj nije u fazonu da trosi svoje dragoceno vreme (ma kako ono opravdano ili neopravdano bilo) pa da dete voda po radionicama i sportskim centrima.
Dakle, kakav takav drustveni ambijent postoji ali ne i roditeljska zainteresovanost da iskoriste ono sto je deci, dato pa da ih na taj nacin, usmeri ka necem smislenom.
I, naravno da je nekada bio mnogo veci izbor, za DŽ, ali ponesto se i u danasnje vreme nadje. Evo, ja predlazem muzicku skolu tokom cele godine.
mlekac mlekac 19:10 13.08.2010

Re: ...

Vojislav Stojković
Uopšte se ne zezam, a pričam o ovome:

[i]Tokom ovog letnjeg raspusta u ponudi beogradskim učenicima naći će se besplatni programi 55 sportskih organizacija sa preko 100 programskih sportskih sadržaja na teritoriji svih 17 beogradskih opština, od kojih se većina realizuje u 15 sportskih centara.


To je sve tacno, ali ono sto ti ne kazu dok ne odes tamo je da svaki taj program traje po DESET dana!

Znaci, recimo, ako hoces da ti dete ide na plivanje, to je OK, ali deset dana. Posle toga ili trazi drugi bazen ili neki drugi sport...

O tome ti pricam. Taman se klincima dopadne, kad nema vise. T.j. ima, al' mora da se plati.

Znaci, od svega postoji samo besplatan bazen sredom. Nista vise. Samo on nije vremenski ogranicen.
mlekac mlekac 19:12 13.08.2010

Re: ...

masovna_keva

I, naravno da je nekada bio mnogo veci izbor, za DŽ, ali ponesto se i u danasnje vreme nadje. Evo, ja predlazem muzicku skolu tokom cele godine.


Moze, kevo, ako se setis da upises dete pre nego sto napuni devet godina...

Posle ne moze.
loader loader 23:38 13.08.2010

Re: ...

da je "drustvo" dalo mogucnost i to besplatnu, ali niko ili malo mladih ima afinitet da se bilo cime ,smislenim, bavi

Koliko sam shvatio, spor je oko toga što to, ili traje veoma kratko, ili mora da se plati (a tada više i nije besplatno).
Dakle, kakav takav drustveni ambijent postoji ali ne i roditeljska zainteresovanost da iskoriste ono sto je deci
Društveni ambijent je u istom stanju kao i roditeljska moć da deci pruže ono što im treba (nematerijalno). To nisu dve odvojene stvari, već, naprotiv, deo iste celine.
loader loader 23:41 13.08.2010

Re: ...

Masovna mama:
Evo, ja predlazem muzicku skolu tokom cele godine.


. . . .
AlexDunja AlexDunja 21:13 12.08.2010

;)))

opet vreme za vic:

Smara Ciga svog sina:

Čale: A brE kakvi ste vi današnji mladi sve mora da vam se nacrtA i da na tacnU…
Sin: Šta ti je bre čale, nismo tako loši, na nama svet ostAje
Čale: ma gde niste bre, skroz ste jadni bre…
Sin: šta, pa ni vi roditelji niste cveče, aj reci mi ko je izmislio struju!
Čale: Kako ko bre, pa NikolA TEsla
Sin: Pa naravno NikOla TEsla, a ne njegov čale!

ja verujem u njih.
loader loader 21:33 12.08.2010

Re: ;)))



Smara...

Taj izraz, "smarati", ... Poznat? :)

ja verujem u njih.

Verujem i ja, naravno. U šta ćemo da verujemo, ako ne u njih.
Opet, to nije dokaz da im se pruža dovoljno.
masovna_keva masovna_keva 22:29 12.08.2010

Re: ;)))

opet vreme za vic:

dobar ! :)
sesili sesili 21:49 12.08.2010

Mislim i ja

da naši mladi ne žive u dobrom ambijentu. Kad se setim moje mladosti.! Ja pokušavam da mojim sinovima i snahama ponešto olakšam. Ne na tacni, kao Ciga. Ali i lepe reči, sloga u porodici, pravilna orijentacija. A šta je pravilno - ne slažemo se uvek u mišljenju. U svakom slučaju, čestitam im buduće dane.
loader loader 21:58 12.08.2010

Re: Mislim i ja

Ne na tacni, kao Ciga.


Ali i lepe reči, sloga u porodici, pravilna orijentacija.

Duboko sam ubeđen da je to jedna od stvari koja je neophodna za ono što bismo nazvali pravilnim stasavanjem
sesili sesili 22:06 12.08.2010

Moram da dodam

Nešto se događa i sa mladim roditeljima. Nedovoljno se posvećuju deci, posao i sticanje novca su im primarni. U mojim godinama, znam da se bez novca ne može, ali ponekad je bolje da se manje finansijki pruži deci, a da se sa njima puno priča, druži. Moj muž, a naročito ja (on je bio terenac) puno smo o tome vodili računa. Nekad sam rekla da nemam nešto da im kupim, iako nije bilo tako, da bi shvatili da se ne može dobiti sve. Sada, roditelji kupuju ljubav, a to mi se ne sviđa. Ako smaram. izvinjavam se.
loader loader 22:16 12.08.2010

Re: Moram da dodam

ali ponekad je bolje da se manje finansijki pruži deci, a da se sa njima puno priča, druži.

Bravo

Ako smaram...

.. jok, more
houp houp 23:14 12.08.2010

lakmus papir

Ako su nam deca budućnost a mi tu budućnost zapostavljamo.
Kakva će nam ta budućnost biti?!

Ispod te ljupke pojavnosti generacija koja pristiže krije čitav niz nedorečenosti.


Tvrdim da je neusmerena inteligencija najopasnija.
loader loader 00:59 13.08.2010

Re: lakmus papir

Ja više ne znam šta da tvrdim
stefan.hauzer stefan.hauzer 23:19 12.08.2010

.

myredneckself myredneckself 01:52 13.08.2010

Re: .

Dobro je da će se u Srbiji doneti Zakon o mladima
Loše je što imamo oko 2ooooo mladih nezaposlenih ljudi i što ovaj svoj praznik dočekuju besposleni i u siromaštvu
mr. loader, u ime mladih
loader loader 02:12 13.08.2010

Re: .

nezaposleni mladi obično znači osećaj neispunjenosti, nezadovoljstva... a samim tim i veća verovatnoća da će to iskijati na neki ne baš poželjan način..

hvala za cvetić,
baš je mirišljav
loader loader 02:40 13.08.2010

Re: .

für immer punk...

immer, immer .. :)

rastko.pocesta rastko.pocesta 20:20 15.08.2010

Ko to?

To su oni što ne mogu da glasaju, budu izabrani, a pravo na slobodu govora i mirnog okupljanja im se vrlo često oduzimaju? Što im se u mnogim samozvanim "naprednim demokratijam" ukida pravo slobode kretanja, odnosno limitira?
loader loader 22:10 15.08.2010

Re: Ko to?

Demokratija je relativan pojam. Zavisi šta je za koga razvijeno, a šta ne. Na šta tačno mislite, kad kažete limitiranje slobode kretanja..?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana