Kultura| Život

Iśekosmo śekirom jezik na pola

dirtyharry RSS / 15.08.2010. u 04:10

Šta neko drugi radi u svom dvorištu, ne treba da nas se tiče. Tako braća Crnogorci hoće da imaju i svoj jezik koji će se zvati crnogorski. Ja tu ne vidim nikakav problem osim možda te sitnice što je jezik isti kao i srpski sa manjim varijacijama koje mogu da se podvedu pod dijalekt i naravno ono što nigde ne piše a što je neko proklamovao, da neko ne može da ima svoju državu ako nema i svoj jezik.

Međutim, nekim malim ljudima to nije bilo dovoljno pa su i rešili dalje da razdvajaju narode a jezik je samo jedan od instrumenata tog razdvajanja pa su morali da uvedu i neke nove glasove da bi se crnogorski razlikovao od srpskog. Ni to nije problem i Vuk Karadžić je posle nekog vremena uveo slovo ”h” kada je čuo da se govori u nekim delovima Hrvatske, Dalamcije, Dubrovnika i Crne Gore.

Jezik se mora iskarikirati i izvitoperiti da bi se stvarno razlikovao od zajedničkog jezika kojim se svi služimo.

Jedan od problema je što ni sami Crnogorci (ovde mislim na one koji su zaduženi za standardizaciju jezika ne za sam narod) nisu još načisto oko pravopisa i gramatike a i samog jezika koji nisu standardizovali (a i ne možeš naterati ljude da pričaju onako kako nisu naučili) a hoće da uvode crnogorski jezik kao službeni u opštini Mali Iđoš u Bačkoj.

Koliko sve to sa uvođenjem crnogorskog jezika ima smisla i u Crnoj Gori može da se vidi i iz ovog intervjua ministra kulture Crne Gore Branislava Mićunovića:

Iz tog razloga dovodim na svoj blog jedan tekst profesorke Snježane Kordić koja je mnogo kompetentnija na temu jezika od mene. Tekst je dostupan na više mesta na internetu. Nije na napisan na srpskom, nije napisan na crnogorskom ili bosanskom, ali ipak ne sumnjam da će svi razumeti. Opisuje situaciju u Hrvatskoj ali ja ne vidim nikakve razlike i mislim da i Crna Gora ide istim putem:

Lingvistica i profesorica na više njemačkih fakulteta, Snježana Kordić, objavila je knjigu "Jezik i nacionalizam", u kojoj nudi spoznaje o tome kako se jezik instrumentalizira za nacionalističke ciljeve, kako se falsificira prošlost i izgrađuju mitovi koji podupiru ideološki poželjnu sliku stvarnosti. U knjizi, također, navodi da Hrvati, Srbi, Bošnjaci i Crnogorci imaju zajednički standardni jezik.

"Hrvati, Srbi, Bošnjaci i Crnogorci imaju zajednički standardni jezik pa se ne može govoriti o različitim standardnim jezicima, nego o standardnim varijantama jednog te istoga standardnog jezika", smatra Kordićeva.

"Svi prigovori nazivu srpskohrvatski, a porijeklo im nije znanost, pokazali su se kao znanstveno neutemeljeni", tvrdi autorica u knjizi, napominjući kako je ustavno proglašavanje službenog jezika suvišno.
Ona je također istakla i to kako posljednjih dvadeset godina u Hrvatskoj je čistoća jezika ili jezični purizam postao velika tema, prisutna na svakom koraku, piše Monitor.hr.
"Dominacija purizma znak je dominacije nacionalizma", tvrdi autorica, navodeći kako purizam u Hrvatskoj nije svojstvo jezika, nego kroatista koji to svoje svojstvo žele nametnuti drugim govornicima u Hrvatskoj.
Navodi kako hrvatski jezikoslovci prave umjetne razlike, jer od toga imaju niz prednosti - to je dobro plaćen posao i dodatan izvor zarade te da, kako dodaje, ministarstvo finansira njihove projekte, jer su uvjereni da je različitost jezika "od životne važnosti za opstanak države".
Podsjetivši na riječi Chrostophera Huttona iz knjige "Lingvisti i Treći Reich" da je u lingvista u službi nacizma materinski jezik uzdignut na prijestolje kao božanstvo, Kordić u nastavku zaključuje kako takav odnos prema jeziku danas vlada u Hrvatskoj.
"Kada bi kroatisti prestali naređivati ljudima kako da govore i umjesto toga opisivali jezik kakav on jest, u društvu bi današnji broj "jezikoslovaca" u Hrvatskoj postao nepotreban i mnogi bi kroatisti ostali bez posla, smatra Kordićeva.
Knjiga "Jezik i nacionalizam" (430 str.), koju je objavio zagrebački izdavač "Durieux" ima tri poglavlja - Jezični purizam, Policentrični standardni jezik te Nacija, identitet, kultura, povijest.

Koga interesuje može da pročita i dva intervjua koja je dotična profesorka dala Novostima (Word DOC 4MB) i Slobodnoj Bosni.

Država Srbija daje pravo Crnogorcima u Malom Iđošu da podnesu zahtev da se Crnogorski jezik uvede kao službeni. Ovo povlači više akcija za sobom. Blic kaže da će ”Službenici će morati da znaju crnogorski”. Šta to znači?! Da se do sada nisu uspešno sporazumevali nego da je potreban crnogorski jezik?

Ko će da radi u svim državnim službama sa znanjem ovog jezika? Crnogorci?!

Ako je ovo samo izgovor da bi se oni zaposlili u državnim službama onda mi to ima smisla, jer drugačije ne znam kako ovo da se postigne.

Ko će stanovnicima Malog Iđoša da garantuje da im se dotični službenik obraćao na crnogorskom i da im je dokument koji dobiju iz neke službe ispravno napisan na crnogorskom kada još uvek nema zvanične gramatike i pravopisa. Nešto više o tome možete videti ovde.

Deci u školama će morati da se obezbedi nastava na crnogorskom jeziku i udžbenici na crnogorskom jeziku. S obizrom da jezik nije standardizovan, ko će da drži časove i predaje toj deci kada nije završio školu za nastavnika crnogorskog jezika?

Recimo novoproklamovana crnogorska gramatika Bosiljke Kankaraš predlaže da se umesto lokativa koristi akuzativ, što bi značilo ”živi u grad”, ”đeca idu po ulica”, ”čovjek u krš”, pa dalje lične zamenice - ja, ti, sebe, se - u genitivu, dativu, akuzativu i vokativu imaće nastavak e, pa će biti: "Daj mene tu knjigu" ili "Tebe ću vrnuti oni dug"! Umesto "Molimo vas" treba govoriti "Molimo ve", a umesto "Ne bilo nas" - "Ne bilo ne". Glagol jesti menjaće se ovako: ijem, iješ, ije, ijemo, ijete, iju itd. Ima još dosta primera.

Šta kažu sami stanovnici Malog Iđoša možete da vidite na sledećem linku:

 

Amerikanci (i mnogi drugi) pričaju engleski. Austrijanci (i drugi) pričaju nemački. Brazilci pričaju portugalski. Primeri se nižu u nedogled i niko ne povlači pitanje samog jezika.

Čisto za kraj da se zna da nemam ništa protiv Crnogoraca, daleko od toga, ali po meni je ovako nešto potpuno besmisleno. Jedno veliko trošenje para ni za šta i mlaćenje prazne slame.

EDIT:Otišao jedan naš student na intervju u USA posle poziva profesora na nekom fakultetu. U svom CV-ju je između ostalog napisao da govori više jezika, među kojima su srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski, engleski. Profesor je pored ostalog bio impresioniran znanjem jezika pa ga je pitao "You can speak all those languages?" na šta je student odgovorio potvrdno. Odgovor profesora je bio "Aj, ne seri!" (na srpskom ili bilo kom od ovih drugih jezika verujem da ovo znači isto). Na šta je dotični student hteo da doživi srčani udar. Profesor je bio sa prostora bivše SFRJ. U epilogu, student je primljen na fakultet ali u CV-ju ne stoje više četiri jezika. Komentari (318)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 04:45 15.08.2010

a sad polako

stavi šlem, navuci pancir i skoči u najbliži rov, naoružan strpljenjem

ps: prvi
(daj neko da to prevede na crnogorski)
blogovatelj blogovatelj 05:34 15.08.2010

Re: a sad polako

ps: prvi
(daj neko da to prevede na crnogorski)


Ma pusti to.
Ajde probaj pa ovo prevedi na srpski ako si majstor.

mirelarado mirelarado 07:27 15.08.2010

Re: a sad polako

Ух, Хари, прибојавам се да ћеш зажалити што си ову тему поставио.
О њој сам већ рекла све што сам имала. И даље немам ништа против права Црногораца да језик којим говоре називају црногорским. Да ће то довести до оваквих, типично балканских и расипничких државно-политичких потеза, каквих се по правилу не либе управо сиромашне и неразвијене земље, било је јасно од самог почетка.

А књизи Сњежане Кордић и теби - велика препорука.

П.С. У вези с темом препоручујем и овај текст Марка Де Манчинија.
dirtyharry dirtyharry 07:39 15.08.2010

Re: a sad polako

Unfuckable
stavi šlem, navuci pancir i skoči u najbliži rov, naoružan strpljenjem
ps: prvi
(daj neko da to prevede na crnogorski)


Svestan sam toga prijatelju i mislim da će pre ili kasnije sa neke strane da sukne drvlje i kamenje. U međuvremenu sam se malo opremio
dirtyharry dirtyharry 07:50 15.08.2010

Re: a sad polako

mirelarado
Ух, Хари, прибојавам се да ћеш зажалити што си ову тему поставио.

I ja nešto imam takav osećaj ali mi je mnogo bezveze što ljudi rade i pokušavaju da naprave nešto što je po meni besmisleno.

mirelarado
А књизи Сњежане Кордић и теби - велика препорука.

Hvala

mirelarado
П.С. У вез с темом препоручујем и овај текст Марка Де Манчинија.

Odličan tekst .
koksy koksy 08:05 15.08.2010

Re: a sad polako

Unfuckable
stavi šlem, navuci pancir i skoči u najbliži rov, naoružan strpljenjem

ps: prvi
(daj neko da to prevede na crnogorski)

Mislim da ce senti da dominira.
Unfuckable Unfuckable 11:19 15.08.2010

Re: a sad polako

Ajde probaj pa ovo prevedi na srpski ako si majstor.

pazi - meni i za razumevanje pojedinih blogerki treba titl
blogovatelj blogovatelj 05:33 15.08.2010

E moj Hari...

Ja bih sve to nazvao teatrom apsurda na Balkanu.
Valjda je Andriceva misao da je "na Balkanu je u svakom trenutku moguće sve"
Razmišljaj malo o tome.
Meni je ta misao stalno u glavi od kad sam saznao za nju.
dirtyharry dirtyharry 08:06 15.08.2010

Re: E moj Hari...

Od kako nisam zvanično na Balkanu tako mnogo više pratim dešavanja, pa mi se i kako ti kažeš ovakvi apsurdi čine još apsurdnijim kada se vidi koliko mogu daleko da odu.
sesili sesili 06:15 15.08.2010

Da nije smešno

bilo bi tuuužno. Đever i jetrva mi žive u PodgoricU i priča mi ona da je njezina drugarica, Crnogorka, živi u BeograD, polagala crnogorski e da bi dobila neki dokument. TO platila 100 eura! Eh, braći Crnogorci, šta VI bi?
dirtyharry dirtyharry 08:08 15.08.2010

Re: Da nije smešno

sesili
bilo bi tuuužno. Đever i jetrva mi žive u PodgoricU i priča mi ona da je njezina drugarica, Crnogorka, živi u BeograD, polagala crnogorski e da bi dobila neki dokument. TO platila 100 eura! Eh, braći Crnogorci, šta VI bi?

Ko što reče elis dole "Pitanje o imenu jezika malo veze sa jezikoslovstvom ima, mnogo više sa kabinetima." nisam znao da i takvih slučajeva ima.
radulence radulence 06:53 15.08.2010

.

sve je novokomponovano
pa se prave i novokomponovani 'mrtvi' jezici.


elis elis 07:45 15.08.2010

Kolo okolo kaktusa...

1.
Postavimo li pred čoveka iz, recimo, Southamptona i drugog iz, recimo, Busovače, jabuku na sto i upitamo li ih šta je to što smo im pokazali, prvi će spremno dati odgovor: "Oh, that's an apple, of course", a drugi će, ništa manje spremno, reći: "Pa jabuka, bolan ne bio."
Jabuka će, naravno, i pre i posle dobijenih odgovora biti ista.

2.
Ukoliko za tinejdžerku od nekih 15-16 godina njen drugar iz razreda, sa vragolastim bleskom u očima, kaže: "Al' je lepa", to je veoma simpatičan iskaz, na kog ćemo blagonaklono gledati. Ako istu rečenicu sa istim bleskom u očima izgovori matora drtina od pedeset godina, samo možemo osetiti gađenje i potrebu da mu učinimo nažao, recimo, da mu rascepimo lobanju.

3.
Iznad veoma upitne intencije onih koji se obrušavaju na potrebu balkanskih etnija da jezik kojim se glasaju nazivaju ovim ili onim imenom, kao još upitnija se ističe činjenica da ta obrušavanja dolaze upravo iz najheterogenijeg jezičkog prostora u kojem, paradoksalno, skoro da i ne može biti reči o jednom jeziku.

4.
Sve ovo u stvari i nije problem. Pitanje o imenu jezika malo veze sa jezikoslovstvom ima, mnogo više sa kabinetima. Problem koji se poput vrtletne, neprelazne planine uzdiže pred nama sadržan je u povlačenju lepog, valjanog, odista živog jezika pred najezdom mrmljanja, mrmoljenja, mrsimuđenja koja su nam preplavila prostor u kojem bi trebala vladati jasna reč i jasna rečenica.

5.
No, ni to ne treba da čudi. Jezik je poput jedrenjaka. Misao je vetar koji mu jedra nadima. Tamo gde ima pune, bogate misli, tamo će i taj jedrenjak biti veličanstven, kao na Turnerovim platnima. Tamo gde je misao osakaćena, ružnjikava, tamo će taj jedrenjak nalikovati na one rđave olupine, isečene ostatke ostataka plovila JRM u tivatskom Arsenalu.

6.
U seriji "Koreni", stariji je se svakako sećaju, glavni lik je afrički crnac na američkom jugu, Kunta Kinte, kojem vlasnici daju ime Tobi. Pred sam kraj serije, moguće da je bila posljednja epizoda, Tobi više nije rob, već slobodan čovek koji radi kao batler u kući svojih nekadašnjih gospodara. Mladi belac u jednom trenutku pita Tobija zašto on, kao svi drugi crnci, ne govori žargonom. Tobi mu odgovara rečenicom koja bi morala da stoji istaknuta u holu svake osnovne škole ovde: "Mladiću, kada čovek počne da govori u žargonu, on počne i da misli u žargonu."

7.
Kada se ima šta za reći, suštastveno, istinito i proživljeno, najmanje je bitno ime jezika na kojem će se to izgovoriti. Ime je važno za one kojima je jezk lokot za bravljenje, a ne ključ za otključavanje sveta.
dirtyharry dirtyharry 08:01 15.08.2010

Re: Kolo okolo kaktusa...

Waw
freehand freehand 22:34 15.08.2010

Re: Kolo okolo kaktusa...

elis
Ukoliko za tinejdžerku od nekih 15-16 godina njen drugar iz razreda, sa vragolastim bleskom u očima, kaže: "Al' je lepa", to je veoma simpatičan iskaz, na kog ćemo blagonaklono gledati. Ako istu rečenicu sa istim bleskom u očima izgovori matora drtina od pedeset godina, samo možemo osetiti gađenje i potrebu da mu učinimo nažao, recimo, da mu rascepimo lobanju.

A šta bismo sa mladićem od oko 46 godina, koji voli sve što vole mladi?
elis elis 23:07 15.08.2010

Re: Kolo okolo kaktusa...

freehand

A šta bismo sa mladićem od oko 46 godina, koji voli sve što vole mladi?


Opet mu ne bih preporučio. Jer, za zavođenje maloletne devojke se ide u zatvor, ali ne na maloletničko odelenje
freehand freehand 23:31 15.08.2010

Re: Kolo okolo kaktusa...

elis
Opet mu ne bih preporučio. Jer, za zavođenje maloletne devojke se ide u zatvor, ali ne na maloletničko odelenje

Dobro je. Mislim, loše je, ali bolje od one glagolske stvari sa lobanjom. Preneću mu, u svakom slučaju.
wukadin wukadin 12:52 16.08.2010

Re: Kolo okolo kaktusa...

Elis, preopširan si u nečemu što je tako jednostavno - izraz frustracija onih koji ni slučajno ne bi da budu dovedeni u vezu sa Srbima, a sad vidimo ne bi da zaostanu za braćom (njihovom?) Hrvatima i "Bošnjacima". Ovi drugi će imati navodnike dok se ne ustale sa jednim imenom nacije 50 godina... Možda im popustim ako se izjasne nedvosmisleno već sada - recimo da nisu Bosanci u smislu nacije...
Ali što kucam ovu poruku/komentar...
A da! Pomenuo si Arsenal iz Tivta, pa imaš preporuku. Znam čoveka koji je igrao beka u Arsenalu
elis elis 13:04 16.08.2010

Re: Kolo okolo kaktusa...

wukadin
Elis, preopširan si u nečemu što je tako jednostavno - izraz frustracija onih koji ni slučajno ne bi da budu dovedeni u vezu sa Srbima, a sad vidimo ne bi da zaostanu za braćom (njihovom?) Hrvatima i "Bošnjacima". Ovi drugi će imati navodnike dok se ne ustale sa jednim imenom nacije 50 godina... Možda im popustim ako se izjasne nedvosmisleno već sada - recimo da nisu Bosanci u smislu nacije...
Ali što kucam ovu poruku/komentar...
A da! Pomenuo si Arsenal iz Tivta, pa imaš preporuku. Znam čoveka koji je igrao beka u Arsenalu


Wukadine, Elis je potpuno promašena adresa za ovaj komentar. Ja se lično slažem da navodnici na bošnjačkom imenu sasvim lepo pristaju, mene, naime, bošnjaštvo podseća na jutanu vreću na kojoj je flomasterom napisano "Bošnjaštvo", pa u se u nju trpaju raznorazni sadržaji. Pri čemu na tom poslu najprilježnije rade Cerić, Radončić i Tunjo.
Ja, inače, nit' sam Bošnjak, nit' Bosanac (dobro, to jesam zemljopisno, ali samo napola, no nikako etnički), nit' Srbin, nit' Hrvat. A ni Jugosloven ili štagod slično. Sad, da me pitaš šta jesam, nije u skladu sa boljim običajima, zar ne
No, ima nešto sporno u tvom govorenju. To ubeđenje u vlastitu bitnost i davanje sebi prava za presuđivanje. Vidiš, mada ja mogu iskazivati sumnju u kvalitativne atribucije tog bošnjaštva, ne pada mi na pamet da osporavam činjenicu da je jedan broj ljudi to prihvatio kao svoje određenje. Ako krenemo tim putem, završićemo na onom delu pozornice rezervisanom za klovnove što se frljaju šlagom. Jer, dragi moj Wukadine, istorija je dinamična i ne u njoj ne postoji legitimitet jednog trenutka nad drugim. Kao što sada mi svedočimo nastajanju jedne nacije, zar ti nije palo na pamet da su nekada neki drugi ljudi svedočili nastajanju nekih drugih nacija. Ako misliš da nakon uspostavljanja nekih davnih nacija ne postoji valjan razlog da nastaju nove, onda ćeš doći na kraju do stava da nema razloga da se rađaju novi ljudi. Koji će nam moj. Imaju naši preci, imamo mi i to je to. Vidiš da stvarnost nije baš sasvim plošna i linearna?
Uzgred, hvala za preporuku, ali ja govorio o remontnom zavodu u Tivtu. Pre par godina me baš rastužio prizor rastočenih i rasečenih topovnjača i podmornica sa oznakama JRM.
freehand freehand 13:09 16.08.2010

Re: Kolo okolo kaktusa...

Jer, dragi moj Wukadine, istorija je dinamična i ne u njoj ne postoji legitimitet jednog trenutka nad drugim. Kao što sada mi svedočimo nastajanju jedne nacije, zar ti nije palo na pamet da su nekada neki drugi ljudi svedočili nastajanju nekih drugih nacija.

A sve počelo oko Vavilona i kvarnog poteza sa mešanjem jezika!
Bar neka veza sa temom, hebi ga.
wukadin wukadin 13:50 16.08.2010

Re: Kolo okolo kaktusa...

To ubeđenje u vlastitu bitnost i davanje sebi prava za presuđivanje.


Dečko se kreće na skejtu oko zgrade. Ne mora da znači - iz njegovog referentnog sistema se zgrada kreće oko njega.
Eto Ajnštajnovog poklona čovečanstvu - svako sebe može smatrati za centar Svemira

Vidiš, mada ja mogu iskazivati sumnju u kvalitativne atribucije tog bošnjaštva, ne pada mi na pamet da osporavam činjenicu da je jedan broj ljudi to prihvatio kao svoje određenje.


Pa je li prihvatio?!
Za mene je nacija ozbiljna stvar. Neka istraju u tome neko vreme, pa OK, onda Bošnjaci su (bez navodnika). Odkud ja znam šta će sutra reći, a ipak postoje neki Srbi, pa i neki Hrvati već dosta dugo.
Zašto mi je ovo bitno?
Zato jer se potencira i neki bosanski identitet. Pa sad čujem da postoji i bosanski jezik. Mali je korak od toga pa da sutra kažu kako Srbi u RS (ako baš hoćeš - u BiH) govore bosanski, kako su oni Bosanci pravoslavne vere, gde je pravolavlje samo konfesija, "slavljenje slave"...
Eto zbog toga.
Znam, odnosno videh iz rasprave a kad sam pisao komentar nisam to znao, da si subjektivan po tom pitanju. Pa i ja sam. Ne sviđa mi se nikakvo moguće ugrožavanje postojanja Srpske. Gledam na rat onako kako gledaju u BN televiziji koja radi po zakonima zajendice BiH - "odbrambeno-oslobodilački rat" tako ga tamo zovu. Ergo, moja strana je da sam protiv nametanja bosanskog identiteta Srbima.
S tvoje strane barikade, naravno, stvari izgledaju drugačije. Ne sporim.

elis elis 14:07 16.08.2010

Re: Kolo okolo kaktusa...

wukadin
To ubeđenje u vlastitu bitnost i davanje sebi prava za presuđivanje.


Dečko se kreće na skejtu oko zgrade. Ne mora da znači - iz njegovog referentnog sistema se zgrada kreće oko njega.
Eto Ajnštajnovog poklona čovečanstvu - svako sebe može smatrati za centar Svemira

Vidiš, mada ja mogu iskazivati sumnju u kvalitativne atribucije tog bošnjaštva, ne pada mi na pamet da osporavam činjenicu da je jedan broj ljudi to prihvatio kao svoje određenje.


Pa je li prihvatio?!
Za mene je nacija ozbiljna stvar. Neka istraju u tome neko vreme, pa OK, onda Bošnjaci su (bez navodnika). Odkud ja znam šta će sutra reći, a ipak postoje neki Srbi, pa i neki Hrvati već dosta dugo.
Zašto mi je ovo bitno?
Zato jer se potencira i neki bosanski identitet. Pa sad čujem da postoji i bosanski jezik. Mali je korak od toga pa da sutra kažu kako Srbi u RS (ako baš hoćeš - u BiH) govore bosanski, kako su oni Bosanci pravoslavne vere, gde je pravolavlje samo konfesija, "slavljenje slave"...
Eto zbog toga.
Znam, odnosno videh iz rasprave a kad sam pisao komentar nisam to znao, da si subjektivan po tom pitanju. Pa i ja sam. Ne sviđa mi se nikakvo moguće ugrožavanje postojanja Srpske. Gledam na rat onako kako gledaju u BN televiziji koja radi po zakonima zajendice BiH - "odbrambeno-oslobodilački rat" tako ga tamo zovu. Ergo, moja strana je da sam protiv nametanja bosanskog identiteta Srbima.
S tvoje strane barikade, naravno, stvari izgledaju drugačije. Ne sporim.Vidiš, Wukadine, ti si na barikadi, sa istomišljenicima. Moja tvrđava je pustinja. To je neosvojiva fortifikacija, upravo stoga što nema zidova. Sa srećom ti na barikadama. Ja ti tvoju RS ne ugrožavam, niti branim BiH. Ja o čovečnosti ovde pokoju prozborim. O sumnji i o stidu.
Tvoj je problem, Wukadine, što si čovek bez sposobnosti da promišlja, čovek zaljubljen u silu i autoritet. Kod takvih se samo jedno pitanje postavlja: kojem će autoritetu dopasti šaka. Da te se, pre BN televizije dočepao Čeda, ovde bi liberalčio, da si, kojim čudom, kao "Bošnjak" rođen, verovatno bi ovde propagirao Avazove stavove. Upravo takvi poput tebe otežavaju raspetljavanje jednostavnih, tehničkih problema.
A da se i ne govori o tvojoj nekonzistenciji. Jednoj etničkoj skupini osporavaš pravo na ime, dakle i na postojanje, jer nemaju potvrdu istoričnosti, dočim se ovde postavljaš kao branilac jednog provizorijuma koji ni dve decenije postojanja nije sastavio. Smešno. Baš smešno.
wukadin wukadin 14:16 16.08.2010

Re: Kolo okolo kaktusa...

Vidim elokventan si. Eto, priznaću ti da si u jednoj diskusiji (ne samnom) oko mrskog ti izdajnika Sarajeva Kustrurice pobedio, uostalom sam sam zastupao tezu da broj preporuka znači nešto...
LM, kao što vidiš znam priznati nekad nešto "objektivno", i kad mi ne odgovara. A znam biti i liberalan, u smislu: neka te veruj šta hoćeš.
Veruj ti da si objektivan, mrzi me sad da ti dokazujem suprotno. Biće vremena, možda jednom...
Samo ću te podsetiti da Pilat do sada nije dobio odgovor na pitanje "šta je istina". Što nije smetalo da u ime raznih "istina" budu pobijeni milioni.
Bar je poštenije priznati da imaš svoju stranu barikade, a ne da zastupaš nešto što bi bilo obavezno za sve.
Problem univerzalija (uostalom kao i recimo tradicije) je mnogo komplikovaniji da bismo ga sada pregledali.
I da. Da sam rođen kao "Bošnjak", odnosno tada Musliman sa velikim M, gledao bih na stvari drugačije. Da li bih se krio iza univerzalnosti ne znam.
Ako stvarno ne ugrožavaš RS, možeš živeti u miru, što se mene tiče.

Jednoj etničkoj skupini osporavaš pravo na ime, dakle i na postojanje, jer nemaju potvrdu istoričnosti, dočim se ovde postavljaš kao branilac jednog provizorijuma koji ni dve decenije postojanja nije sastavio.


A šta tu ima nedosledno, dragi moj?!
Ako se dogodi ono za šta kežeš da nisi, ako nestane Republika Srpska, to je istorijski sud. Kao što je bilo i sa RSK.
Jedni se bora za jedno, drugi za drugo, a ti si, reče, neutralan.
Isto važi i za ime "Bošnjak". Uostalom, ja i ne očekujem da sarajevska klika prihvati tako lako pravo na postojanje RS.
Što reče pravoslavni vladika, po nekima teoretičar genocida
Neka bude borba neprestana

freehand freehand 14:30 16.08.2010

Re: Kolo okolo kaktusa...

Dečko se kreće na skejtu oko zgrade. Ne mora da znači - iz njegovog referentnog sistema se zgrada kreće oko njega.


Au, Wukadine... Nisam ljubitelj ni tvojih politčkih konstrukcija, ali... Drž' se ti toga!
Ni slučajno ne prelazi na fiziku.
wukadin wukadin 14:49 16.08.2010

Re: Kolo okolo kaktusa...

Ajnštajn je rekao da nema povlašćenog referentnog sistema.
Znači ni evro-američki referentni sistem nije povlašćen. Neko drugi ima sasvim legitimno pravo na drugačije viđenje - od etike do konkretnih situacija.
Uostalom, nisam ja izmislio moralni i kulturni relativizam.

Не дозволимо да понављамо грешку и да верујемо да постоји тотално добро и зло.
Лао Це


Uostalom, ako baš hoćeš, ni USA ne mora biti apsolutno zlo. Ja Elisa nikada ne bih ubeđivao da je američka uloga u ratovima u SFRJ bila loša. On ima pravo da je vidi drugačije.
E, ako bi neki Srbin (ili ko se obraća Srbima) hteo da diže Klintonu spomenik, a znam da ima takvih...
freehand freehand 16:26 16.08.2010

Re: Kolo okolo kaktusa...

wukadin
Ajnštajn je rekao da nema povlašćenog referentnog sistema.

Ma u redu je to sa Ajnštajnom. Ali ako se dečaku okreće zgrada oko glave- ili je u pitanju epileptični napad i treba odmah zvati lekara a ne filozofirati, ili se mladac nakonzumirao nečega čega nije smeo pa treba pozvati roditelje i/ili policiju.
man ray loves me man ray loves me 08:33 15.08.2010

brazilski portugalski

je mnogo mnogo dalji od portugalskog nego bilo koja dva srpskohrvatska dijalekta. portugalci imaju i 'ti' (tu) i 'vi' (voce) na primer, a brazilci samo 'vi' (voce), a posto se glagoli menjaju u rodu, imaju dakle jednu petinu manje (voce se menja isto kao trece lice jednine).

sto se tice crnogoraca, i want to be a woman.

od svih srpskohrvatskih varijanti, meni je najlepsi dalmatinski dijalekt. tako je super! uzela sam da gledam nase malo misto i da ga ucim.

dirtyharry dirtyharry 09:06 15.08.2010

Re: brazilski portugalski

man ray loves me
je mnogo mnogo dalji od portugalskog nego bilo koja dva srpskohrvatska dijalekta

To sam naveo kao primer države koja koristi drugi jezik a ne pravi svoj, bolji primer je španski a države koje ga koriste ne prave argentinski, kolumbijski, meksički od njega...
dant.gwyrdd dant.gwyrdd 09:25 15.08.2010

Re: brazilski portugalski

je mnogo mnogo dalji od portugalskog nego bilo koja dva srpskohrvatska dijalekta. portugalci imaju i 'ti' (tu) i 'vi' (voce) na primer, a brazilci samo 'vi' (voce), a posto se glagoli menjaju u rodu, imaju dakle jednu sestinu manje.

Mislite licu?
man ray loves me man ray loves me 09:33 15.08.2010

Re: brazilski portugalski

da, hvala.
dant.gwyrdd dant.gwyrdd 09:39 15.08.2010

Re: brazilski portugalski

Nema na čemu.
Atomski mrav Atomski mrav 14:46 15.08.2010

Re: brazilski portugalski

bolji primer je španski a države koje ga koriste ne prave argentinski, kolumbijski, meksički od njega...

Zapravo, najinteresantnije je to što se u Argentini, Kolumbiji, Meksiku taj jezik zove španski a u Španiji - kastiljanski!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:25 15.08.2010

Re: brazilski portugalski

Zapravo, najinteresantnije je to što se u Argentini, Kolumbiji, Meksiku taj jezik zove španski a u Španiji - kastiljanski!

Doctor Wu Doctor Wu 08:39 15.08.2010

A jel znas sta je posebno

interesantno? Da vlast koja se dici svojim, aj' da kazem, slobodnotrzisnim, ko-plati- vise pristupom svim temama (pocevsi od ekonomskih, sudsko-pravnih, preko crkvenih, istorijskih, diplomatskih pa do pitanja drzavljanstva- nisu li i drzavu napravili zato sto im se to vise isplatilo?) odjednom se po pitanju jezika ponasa krajnje rigidno, gotovo komunisticki, sakateci jezik, maltretirajuci, silujuci ga kao neke Moldavke po niksickim, cetinjskim i podgorickim klubovima.

Bogdan Tirnanic je jednom napisao, verovatno citirajuci nekog, kako nista coveka ne odaje tako kao jezik.
dirtyharry dirtyharry 12:18 15.08.2010

Re: A jel znas sta je posebno

Doctor Wu
sakateci jezik, maltretirajuci, silujuci ga

Upravo tako. Ja nisam previše bio po Crnoj Gori ali neka pravila koja sam video u pravopisu i gramatici koja je predložena (ne znam da li je sada i usvojena) su toliko rogobatna da mi nije jasno zašto se toliko trude da ga naprave još gorim kada nigde nisam čuo Crnogorce da tako pričaju.
U jednom članku sam video da su rekli da je pravi crnogorski jezik sahranjen sa Njegošem pre 160 godina i da su ga oni sada oživeli.
Pa valjda i jezik evoluira (nabolje nadam se) pa ne moraju da se koriste meki i tvrdi znakovi koje je još Vuk izbacio da bi moglo da se kaže kako je naš jezik jedinstven i da nije isti sa ostalima.
Doctor Wu Doctor Wu 16:48 15.08.2010

Re: A jel znas sta je posebno

Pa valjda i jezik evoluira (nabolje nadam se) pa ne moraju da se koriste meki i tvrdi znakovi koje je još Vuk izbacio da bi moglo da se kaže kako je naš jezik jedinstven i da nije isti sa ostalima.

Ona diskusija na koju je mirelarado uputila gore je vrlo poucna. S jedne strane imamo rigidne, komunisticki pravoverne, gotovo bih rekao mrtvacki birokratske zastupnike new slavic order 'sta-ti-tu-meni-ovo-je-novo-vreme-nove-drzave-novi-jezici' stava, a s druge potpuno zivotu okrenutog Brajovica (uz ne malu pripomoc fundamentalnim znanjima potkovane mirelerado). Jednostavno se na ovakve 'crnogorsko-idjoske' kao i one 'bosnjacke' idiotizme ne treba osvrtati, treba jednostavno pustiti da zivot odradi svoje.
wukadin wukadin 12:56 16.08.2010

Re: A jel znas sta je posebno

3. За реформског телетабиса нација је нешто приватно/ небитно/ случајно/
недефинисано (непотребно прецртати). Ипак он инсистира, чак ватрено брани
право Црногорцима и Бошњацима да имају своју нацију (иако је то све
приватно/ небитно/ случајно/ недефинисано).


Како препознати реформског телетабиса

p.s.
Pa valjda i jezik evoluira (nabolje nadam se) pa ne moraju da se koriste meki i tvrdi znakovi koje je još Vuk izbacio da bi moglo da se kaže kako je naš jezik jedinstven i da nije isti sa ostalima

Mašan Stanković, večiti poslanički kandidat LDP-a, za koga se sumnja da spava sa Milovom slikom je znao reći kako jezik spontano nastaje, kao slušao je neka predavanja kurseve o tome. Recimo, tako spontano latinica istisne ćirilicu, pa onda govorimo anglo-srpski. Međutim, on nije za spontanost kad je u pitanju "rodna ravnopravnost", onda "politički korektno" izražavanje, a poprilično mu smeta i spontani razvoj jezika kako vidimo na srbovanje.com. U stvari, to mu i ne smeta, to mu je super da pokazuje kako su Srbi glupi.
Isti je naravno veliki pristalica "crnogorskog jezika" kao i svega što se radi u Milostanu.
mikele9 mikele9 09:02 15.08.2010

Jezik

Dragi mladi prijatelju Harry, ja sam 1965 godine maturirao u (tadašnjoj) Titogradskoj gimnaziji Slobodan Škerović na Srpsko-Hrvatskom jeziku. Tako je bilo sve dok dičnom pjesniku Jevremu Brkoviću i političarima nije došlo iz prkna u glavu da osnuju Dukljansku Akademiju znanosti i umjetnosti i započnu kampanju za izdvajanje Crnogorskog jezika kao samostalnog, autohtonog i sl. Sve je to velika sprdnja od koje imaju itekakve koristi mnogi. Političari pre svega, jer zamajavaju gladni i osiromašeni populus i Dukljanski Akademici kojima se pune džepovi. Krenulo je to odavno kada su Nikšićki profesori odbili uz podršku studenata i đaka, da Srpski jezik preinače u Crnogorski. Postoji anegdota iz tog doba: Voze se kolima dva studenta i vide profesora (jednog od retkih tada) koji se zalagao za Crnogorski jezik. Zaustave auto i jedan od njih se obrati profesoru: Profesore hoćete li da vas priJEBAČIMO?
Po logici kojom se služe tz crnogorski lingvisti, u Srbiji postoje Piroćanski, Leskovački, Vranjanski, Istočnosrpski, Kosovski, Beogradski, Novosadski, Čačanski...i koji već sve ne jezici. Dijalekti su dijalekti....ali uzalud trošim reči, politika je kurva i to po ko zna koji put doživljavamo na delu.
Pozdravljam te,
Mikele
dirtyharry dirtyharry 11:53 15.08.2010

Re: Jezik

mikele9
politika je kurva i to po ko zna koji put doživljavamo na delu.

E moj iskusni prijatelju, u pravu si. Sve je to stvar politike i to ne samo kod Crnogoraca nego kod svih naroda u bivšoj SFRJ. Bitno je da se mi lepo razumemo:maca22 maca22 15:36 15.08.2010

Re: Jezik

mikele9
Tako je bilo sve dok dičnom pjesniku Jevremu Brkoviću ...

Zar on nije frizer?
simicmacan simicmacan 09:47 15.08.2010

slama

Mogao bih da napisem 100 komentara na ovu temu ali i ja mislim da bi to bilo mlacenje prazne slame, kao sto je i oni mlate ... jer i kod nas mlate praznu slamu. Izgleda da se vise niko ne seca da je u nasem skolstvu coveka stvorio Bog i sveg onog mucenja oko veronauke u skolama ... bilo mi je muka ... povracao sam ... bilo je zeleno i gusto ... posmatrao sam to! :)
docsumann docsumann 09:59 15.08.2010

Ma,

nek priča i piše svak na jeziku kojeg sam nazove i uredi kako hoće. Problem je što oni žele da i nama koji tradicionalno pričamo srpski (starohercegovačkog dijalekta) kao što je recimo slučaj u Boki i Nikšiću, nametnu taj neoarhaizam kao zvanični i obavezni.

Ja sam u šali izmislio rečenicu u kojoj bi se nalazila sva tri ova nova glasa (slova). Kako nemam navedenu tastaturu neka ti glasovi budu :

sj - za meko s
zj - za meko z
zz - za tvrdo z

Dakle, navedena rečenica bi bila reklama za neki od kineskih restorana u CG.

SJedi, izjedi lešo bizzina.

Bizzin - inače znači pas,a bizza - keruša
Lešo - znači kuvano

dirtyharry dirtyharry 14:15 15.08.2010

Re: Ma,

docsumann
Ma,
nek priča i piše svak na jeziku kojeg sam nazove i uredi kako hoće. Problem je što oni žele da i nama koji tradicionalno pričamo srpski (starohercegovačkog dijalekta) kao što je recimo slučaj u Boki i Nikšiću, nametnu taj neoarhaizam kao zvanični i obavezni.

Ovo je već suludo. Ja sam bio blago rečeno zbunjen kada sam pročitao neke od predloga iz gramatike i pravopisa kako bi na crnogorskom nešto trebalo da se kaže. Nikad nisam čuo da bilo koji Crnogorac tako priča.
docsumann docsumann 14:53 15.08.2010

Re: Ma,

Ja sam bio blago rečeno zbunjen kada sam pročitao neke od predloga iz gramatike i pravopisa kako bi na crnogorskom nešto trebalo da se kaže. Nikad nisam čuo da bilo koji Crnogorac tako priča.


Pa vjrovatno će početi prvi da ga pričaju spikeri na državnom dnevniku, zatim javne ličnosti u bliskom dilu sa vlstima, pa političari, slično kao u Hrvatskoj početkom 90-tih, samo što su se oni nakon Tuđmanove smrti brzo opametili.

Sjedni, pojedi kuvanog psa !
gedza.73 gedza.73 12:49 16.08.2010

Re: Ma,

docsumann
Dakle, navedena rečenica bi bila reklama za neki od kineskih restorana u CG.
SJedi, izjedi lešo bizzina.
.....
Sjedni, pojedi kuvanog psa !


elis elis 10:00 15.08.2010

Od Karpata do Doverskih vrata

Kad god, a nije ta rasprava ekskluzivitet jednog podneblja, pripadnik jednog etnikuma ospori pravo susednom, srodnom, možda čak mejozom nastalom etnikumu da jezik koji je u osnovi isti nazove drugačijim imenom, taj osporitelj u stvari poručuje sledeće:


1.
Vi, gospodo draga, nemate šta vredno da kažete, te što će vam stoga i ime jezika.


2.
Ja, gospodo draga, nisam učio znanje i ne želim da razumem da je i moj jezik nekada drugo ime imao. A to ne želim, gospodo draga, da razumem, jer bih kroz to razumevanje morao priznati da trenutak u kojem živim nije početak i kraj istorije, niti je jedini mogući etalon stvarnosti.Kome je u životu najbitnije štivo izvod iz matičnih knjiga, a najmiliji govor onaj sa skupštinskih govornica, taj će traćiti vreme u zaludnim raspravama o imenu jezika. Za onog ko ume da se jezikom odista služi, to je pitanje bez ikakvog značaja.

Nije, opet kažem, problem u imenu kojim jezik nazivamo. Problem je u odstupanju jezika, na čije mesto dolazi skoro nemušto glasanje. Crnogorski, hrvatski, bosanski, srpski... sve su to danas jezici na kojima je teško i misliti i govoriti. Teško, naporno, mukotrpno. Jezik koji je danas u upotrebi skoro da ničega nema od sadržajnosti koja ga je do pre par decenija krasila. Nebitno da li ga zovemo mnogim imenima ili samo jednim imenom, jezik je ovdašnji ranjen, oboleo, sparušen.

Evo i mog koraka u politički diskurs, mada nastojim, kao čovek koji se za pristojna smatra, da ostanem izvan toga: upravo su vlasti ovih provizorijuma balkanskih te kojima odgovara obogaljivanje jezika. Jer se nevaljanim jezikom ne može izreći valjana misao. Niti se nevaljanim jezikom može neko ismevati, oštro i duboko. A vlasti ovdašnje na sve će pristati, ništa ih uznemiriti neće, izuzev oštre misli i oštrog podsmeha. I eto, upravo u tome leži ključ za razumevanje osovinskog trojstva araličko-sidranovsko-bećkovićevskog. Takvi jezikom ne govore, takvi jezikom raspamećuju. I zaslepljuju slabe duše, uplašene odgovornošću da se bude čovek, odgovornošću koja zahteva da se pita, preispituje, sumnja...
ana.antic ana.antic 15:54 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

elis

I eto, upravo u tome leži ključ za razumevanje osovinskog trojstva araličko-sidranovsko-bećkovićevskog. Takvi jezikom ne govore, takvi jezikom raspamećuju. I zaslepljuju slabe duše, uplašene odgovornošću da se bude čovek, odgovornošću koja zahteva da se pita, preispituje, sumnja...


zasto 'sidranovskog'?
elis elis 16:20 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

ana.antic
elis

I eto, upravo u tome leži ključ za razumevanje osovinskog trojstva araličko-sidranovsko-bećkovićevskog. Takvi jezikom ne govore, takvi jezikom raspamećuju. I zaslepljuju slabe duše, uplašene odgovornošću da se bude čovek, odgovornošću koja zahteva da se pita, preispituje, sumnja...


zasto 'sidranovskog'?


A zašto ne?
Jedne sam prilike već napisao da se Avdo transformisao iz odličnog scenariste u pučkog pesnika i zabavljača koji nepogrešivim instinktom razumeva da će puk dukate bacati onom, koji im govori umirujuće i prepoznatljivo, onom, koji puku olakšava identifikaciju.
Avdo je sarajevska sveta krava, ispodprosečan literat, u poslednje vreme čak i veoma loš, čovek koji ne ume da svoju životnu muku i zbunjenost nosi dostojanstveno i u tišini, već je raspodeljuje sa čaršijom, čineći i nju dodatno mučnom i zbunjenom, kao da već nije dovoljno takva. I jezik mu je plošan, uprošćen, kindergartenovski slikovit, nimalo nalik jeziku kakvim silazi u samu utrobu literature.
ana.antic ana.antic 16:32 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

elis
ana.antic
elis

I eto, upravo u tome leži ključ za razumevanje osovinskog trojstva araličko-sidranovsko-bećkovićevskog. Takvi jezikom ne govore, takvi jezikom raspamećuju. I zaslepljuju slabe duše, uplašene odgovornošću da se bude čovek, odgovornošću koja zahteva da se pita, preispituje, sumnja...


zasto 'sidranovskog'?


A zašto ne?
Jedne sam prilike već napisao da se Avdo transformisao iz odličnog scenariste u pučkog pesnika i zabavljača koji nepogrešivim instinktom razumeva da će puk dukate bacati onom, koji im govori umirujuće i prepoznatljivo, onom, koji puku olakšava identifikaciju.
Avdo je sarajevska sveta krava, ispodprosečan literat, u poslednje vreme čak i veoma loš, čovek koji ne ume da svoju životnu muku i zbunjenost nosi dostojanstveno i u tišini, već je raspodeljuje sa čaršijom, čineći i nju dodatno mučnom i zbunjenom, kao da već nije dovoljno takva. I jezik mu je plošan, uprošćen, kindergartenovski slikovit, nimalo nalik jeziku kakvim silazi u samu utrobu literature.


pa sad, sidran u poslednje vreme do mene dopire samo sporadicno, ali ipak dovoljno da mislim da ga nikako ne bi trebalo trpati u istu recenicu sa onom prethodnom dvojicom. koliko god se trudili da o tim stvarima raspravljamo objektivno i hladne glave, analiticki, ipak nisu svi isti, i ne snose svi jednaku odgovornost (ne mislim samo na ovu trojicu sada). a narocito se to odnosi na njih. to kako sidran izlazi na kraj sa svojom mukom i zbunjenoscu i razocaranjem posebno je pitanje (a i njegova licna stvar), ali ga ipak ne cini promoterom zla kakvi su bili i aralica i beckovic. meni se tako cini.
a da je ispodprosecan, to se ne slazem. mada ja mislim da ispodprosecni nisu bili ni ova druga dvojica, samo su u jednom trenutku odabrali da postanu takvi, ali to je druga prica.
elis elis 16:50 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

ana.antic

pa sad, sidran u poslednje vreme do mene dopire samo sporadicno, ali ipak dovoljno da mislim da ga nikako ne bi trebalo trpati u istu recenicu sa onom prethodnom dvojicom. koliko god se trudili da o tim stvarima raspravljamo objektivno i hladne glave, analiticki, ipak nisu svi isti, i ne snose svi jednaku odgovornost (ne mislim samo na ovu trojicu sada). a narocito se to odnosi na njih. to kako sidran izlazi na kraj sa svojom mukom i zbunjenoscu i razocaranjem posebno je pitanje (a i njegova licna stvar), ali ga ipak ne cini promoterom zla kakvi su bili i aralica i beckovic. meni se tako cini.
a da je ispodprosecan, to se ne slazem. mada ja mislim da ispodprosecni nisu bili ni ova druga dvojica, samo su u jednom trenutku odabrali da postanu takvi, ali to je druga prica.


Da ne otimamo blog našem inspektoru Callahanu, nije ovo mesto za raspredanje o srazu krivnje i talenta. Niti sam ja uopšte pokušao da izjednačim Sidranov modus operandi sa delovanjem druge dvojice. No da je bezazlen, nije. Čak bih se usudio reći, Sidran samo kasni za ovom dvojicom. Pothranjivanje dominantne žrtvenosamoljubne invektive, fascinacija opskurnim ubicama poput Ediba Buljubašića ni za jotu manje opasnosti u sebi ne nose od svojevremene fascinacije literata "Bermudskog trougla" onim slastičarem koji je automat za sladolede zamenio automatom u kalibru 9x19 mm.
Ja i dalje mislim da je Sidranov talenat poput visočke piramide: golem, ali nikakvog stvarnog dokaza za njega nema. Samo poziv da se u njega veruje. Ili, da budem još jasniji, nema tu ni dvanestina talenta, u sve trojici pomenutih, njihova vrednost sadržana je u manjku čitalačke vrednosti na ovim prostorima.
ana.antic ana.antic 17:01 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

elis

Pothranjivanje dominantne žrtvenosamoljubne invektive, fascinacija opskurnim ubicama poput Ediba Buljubašića ni za jotu manje opasnosti u sebi ne nose od svojevremene fascinacije literata "Bermudskog trougla" onim slastičarem koji je automat za sladolede zamenio automatom u kalibru 9x19 mm.


pobrkali smo uzroke i posledice.
meni je kristalno jasno da tu jedni jesu opasniji od drugih, a jasno mi je i otkud 'zrtvenosamoljubna invektiva' i zasto jos dugo nece utihnuti. a razlog nije u sidranu.
elis elis 17:17 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

ana.antic

pobrkali smo uzroke i posledice.
meni je kristalno jasno da tu jedni jesu opasniji od drugih, a jasno mi je i otkud 'zrtvenosamoljubna invektiva' i zasto jos dugo nece utihnuti. a razlog nije u sidranu.


Ne možemo pobrkati nešto čega se ni dotakli nismo. Ovde nije reč o uzrocima i posledicama.
Ne vidim nikakve potrebe da se Sidran tako grčevito brani. Naravno da razlog nije u njemu. On je, rekoh već, tek zabavljač puka. Ali, avaj, i onaj koji daje legitimitet jednom nadirećem duhu. Zloduhu.
No, da se vratimo na jezik. Ne spadam u jezičke čistunce, i sam volim sočno da okrpim kad god mi se prilika ukaže, uživam katkad u prostom, pučkom i zarubnom govoru, ali i dalje ću tvrditi da je otužno kada se neko ko bi da ga bardom zovu služi jezikom ulice i jezikom novina. Vidiš, ana, u trouglu 'govornik-jezik-stvarnost koja se jezikom opisuje' postoji toliko silnica međusobnog delovanja da nam ni čitav prostor na ovom sajtu ne bi bio dostatan da ih opišemo. Zato ću samo ovo dodati. Ukoliko se nužnoj, razumljivoj i opravdanoj težnji mase da pojednostavi jezik ne suprotstavi nastojanje malobrojnih da odbrane i onu aristokratsku funkciju jezika, zajednica u kojoj se to dešava biće osuđena na jedan simplifikovan jezik u kojem neće biti mesta za svet izvan vlastitog vidokruga. Da ne kažem izvan vlastitog dušekruga.
freehand freehand 17:31 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

elis
Da ne kažem izvan vlastitog dušekruga.

Biće da "dupekrug" bolje konstatuje i opisuje našu kulturnu i misaonu situaciju i praksu?!
elis elis 17:36 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

freehand
elis
Da ne kažem izvan vlastitog dušekruga.

Biće da "dupekrug" bolje konstatuje i opisuje našu kulturnu i misaonu situaciju i praksu?!


Ovoj rečenici ne bih ništa dodao, tek bih joj ponešto oduzeo. Recimo, onaj bespotrebni upitnik na kraju.
freehand freehand 17:46 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

elis
Nije, opet kažem, problem u imenu kojim jezik nazivamo. Problem je u odstupanju jezika, na čije mesto dolazi skoro nemušto glasanje. Crnogorski, hrvatski, bosanski, srpski... sve su to danas jezici na kojima je teško i misliti i govoriti. Teško, naporno, mukotrpno. Jezik koji je danas u upotrebi skoro da ničega nema od sadržajnosti koja ga je do pre par decenija krasila. Nebitno da li ga zovemo mnogim imenima ili samo jednim imenom, jezik je ovdašnji ranjen, oboleo, sparušen.

Ovo ću rado potpisati.
Ama...
Čemu onda nove gramatike, pravopisi, leksikoni i svakakve druge skupe a nepotrebne andrmolje koje uz stari jezik sa novim imenom automCki dolaze?
Pa dobro, ajde nek' se bogata bivša braća rasipaju po Cetinju i Šavniku i cijeloj prelijepoj Montenegri.
Ali mi sa stanovišta poreskog obveznika, makar ne i obavezno usko nacionalnih shvatanja i usmerenja, onaj deo sa Malim Iđošem, Kulom, Vrbasom i tendencijom širenja - malo smeta, da prostite. Jer mu misaonim procesom kroz ovo malo reči kojima se služim, logičko oprevdanje i svrsishodnost (mimo lukrativnih razloga omanje grupe pojedinaca, što se kaže), nisam mogao naći.
ana.antic ana.antic 17:47 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

pa nije grcevito, samo mi smeta to nivelisanje. a i iz ljubavi prema 'kuduzu,' recimo.
samo, razna su skrnavljenja jezika, a mnogi koji su se upirali da ocuvaju tu njegovu 'aristokratsku' funkciju itekako su se stavili u sluzbu onog zloduha iz tvog komentara.
tako da jezik ulice sam po sebi tesko da moze dovesti do zla, ali ovo verovatno nije mesto da se nastavi takva diskusija.
mlekac mlekac 17:50 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

elis
Ukoliko se nužnoj, razumljivoj i opravdanoj težnji mase da pojednostavi jezik ne suprotstavi nastojanje malobrojnih da odbrane i onu aristokratsku funkciju jezika, zajednica u kojoj se to dešava biće osuđena na jedan simplifikovan jezik u kojem neće biti mesta za svet izvan vlastitog vidokruga. Da ne kažem izvan vlastitog dušekruga.


Elis, ali nije li to problem, da ne kazem tendencija sa kojim se sudaraju gotovo svi jezici danasnjice?

Nije li upravo razvoj modernih tehnologija enormno doprineo toj tendenciji simplifikacije?

Ja sam uvek za odbranu bogatstva jezika, ali bojim se da cemo vec kroz dvadesetak godina imati citave generacije koje ce biti nesposobne da bez problema razumeju jezik Andrica, Meshe Selimovica, Crnjanskog...

Vec sam imala slucajeve klinaca iz okoline koji su odbijali da citaju narodne pesme jer su pisane "tamo nekim nerazumljivim jezikom". Dositeja da ne pominjem! (Nazalost)

freehand freehand 17:53 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

elis
freehand
elis
Da ne kažem izvan vlastitog dušekruga.

Biće da "dupekrug" bolje konstatuje i opisuje našu kulturnu i misaonu situaciju i praksu!


Ovoj rečenici ne bih ništa dodao, tek bih joj ponešto oduzeo. Recimo, onaj bespotrebni upitnik na kraju.

?
Izvol'te.
Nismo stipse.
elis elis 17:55 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

freehand

Ama...
Čemu onda nove gramatike, pravopisi, leksikoni i svakakve druge skupe a nepotrebne andrmolje koje uz stari jezik sa novim imenom automCki dolaze?
Pa dobro, ajde nek' se bogata bivša braća rasipaju po Cetinju i Šavniku i cijeloj prelijepoj Montenegri.
Ali mi sa stanovišta poreskog obveznika, makar ne i obavezno usko nacionalnih shvatanja i usmerenja, onaj deo sa Malim Iđošem, Kulom, Vrbasom i tendencijom širenja - malo smeta, da prostite. Jer mu misaonim procesom kroz ovo malo reči kojima se služim, logičko oprevdanje i svrsishodnost (mimo lukrativnih razloga omanje grupe pojedinaca, što se kaže), nisam mogao naći.


Mada savršeno razumem pitanje, čak i neki svoj odgovor, verovatno potpuno kompatibilan sa očekivanim, već imam, ipak je ovo pitanje izvanjezičko i trebalo bi, pre svega, biti upućeno onim andr(o)moljama kojima nisu dosta granice-privatizacije-narodne pravice za skupštinskih posela, već se sad i jezika dohvatili, opoganjujući ga svojim jednodimenzionalnim, upolitičenim i onečovečenim govorenjem.
elis elis 18:09 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

ana.antic
pa nije grcevito, samo mi smeta to nivelisanje. a i iz ljubavi prema 'kuduzu,' recimo.
samo, razna su skrnavljenja jezika, a mnogi koji su se upirali da ocuvaju tu njegovu 'aristokratsku' funkciju itekako su se stavili u sluzbu onog zloduha iz tvog komentara.
tako da jezik ulice sam po sebi tesko da moze dovesti do zla, ali ovo verovatno nije mesto da se nastavi takva diskusija.


Ne, Ana, ništa ja ovde ne nivelišem. Samo lamentujem nad jednim jezikom koji odumire.
A ako misliš na, recimo, jednog Bećkovića i njemu slične kao branitelje one funkcije jezika koju sam ja pomenuo, biće da sam nedovoljno jasno govorio. Aristokratska dimenzija jezika nije sadržana samo u stilu. Čak ni u sadržaju govorenog. Već i u ethosu govornika.
I, jezik ulice verovatno ne može dovesti do zla, ali mu širom otvara vrata i čini ga prihvatljivijim.
elis elis 18:34 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

mlekac

Elis, ali nije li to problem, da ne kazem tendencija sa kojim se sudaraju gotovo svi jezici danasnjice?

Nije li upravo razvoj modernih tehnologija enormno doprineo toj tendenciji simplifikacije?

Ja sam uvek za odbranu bogatstva jezika, ali bojim se da cemo vec kroz dvadesetak godina imati citave generacije koje ce biti nesposobne da bez problema razumeju jezik Andrica, Meshe Selimovica, Crnjanskog...

Vec sam imala slucajeve klinaca iz okoline koji su odbijali da citaju narodne pesme jer su pisane "tamo nekim nerazumljivim jezikom". Dositeja da ne pominjem! (Nazalost)


Jeste, to je tendencija koja je nužni plod pobede merkantilnog duha. Zato sam i napisao da je ta težnja nužna, razumljiva i opravdana.
Ova poražavajuća informacija za narodne pesme i Dositeja na najzorniji mogući način pokazuje svu apsurdnost današnjih rasprava o imenu jezika. Kog jezika, zaboga?! Jezik koji je predmet sporenja najbolje bi bilo nazvati imenom dnevnih novina koje na određenom podneblju imaju najveći tiraž.
mlekac mlekac 18:39 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

elis
Kog jezika, zaboga?! Jezik koji je predmet sporenja najbolje bi bilo nazvati imenom dnevnih novina koje na određenom podneblju imaju najveći tiraž.Da nije istinito tuzno stvarno bi bilo za

Znas sta mi je rekao jedan klinac?

- Ma teto, boli me uvo kako ce da ga zovu, mi svi ionako much more preferiramo English!

Pa ti vidi...
blogovatelj blogovatelj 21:01 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

pa nije grcevito, samo mi smeta to nivelisanje. a i iz ljubavi prema 'kuduzu,' recimo.A ljubav prema "Doli Bel" kod tebe postoji ili je mrznja prema profesoru antiglobalisti jaca od nje?
ana.antic ana.antic 21:30 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

blogovatelj
pa nije grcevito, samo mi smeta to nivelisanje. a i iz ljubavi prema 'kuduzu,' recimo.A ljubav prema "Doli Bel" kod tebe postoji ili je mrznja prema profesoru antiglobalisti jaca od nje?


jok, sad sam shvatila: ljubav prema dolly bell je ustvari isto ljubav prema sidranu
prema profesoru (!!) krvolocnom antiglobalisti negujem gadjenje (mada to nema mnogo veze sa njegovim talentom).
eto, jesi zadovoljan?
blogovatelj blogovatelj 21:49 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

prema profesoru (!!) krvolocnom antiglobalisti negujem gadjenje (mada to nema mnogo veze sa njegovim talentom).
eto, jesi zadovoljan?


Ocekivao sam ovakav odgovor, nije da nisam.
Samo mi jos reci zasto je krvolocan i zasto pored reci profesor stoje dva uzvicnika?
elis elis 22:10 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

blogovatelj

Ocekivao sam ovakav odgovor, nije da nisam.
Samo mi jos reci zasto je krvolocan i zasto pored reci profesor stoje dva uzvicnika?


Evo, preduhitriću Anu.
Nije krvoločan. Barem ne postoje uverljivi dokazi za to. Ali je kao čovek neestetičan. I neetičan. U pitanju je, naime, čovek koji je usled vlastite oholosti i opijenosti nekim ranim uspesima poverovao da granica stida koja je ujedno i granica čovečnosti za njega nije važeća.
Ne smatram da je najimućniji Nemanja Srbije neko koga treba opljuvavati na svakom ćošku, no isto tako ne smatram ni da je zaslužio odanost koju mu armija sledbenika ukazuje.
Ima još nešto znakovito kada je ovaj čovek u pitanju. On je na svojoj Gorici bio poznat kao prek mladić koji nije prezao od toga da devojci čak i najneznatnijim povodom zavali šamarčinu. Posle, u njegovim filmovima skoro da se i ne može naći ženski lik kroz kojeg se on obračunava sa celokupnom ženskom vrstom. Ne bih sad baš da neko pomisli kako mi je Kusta maločas bio na kauču, ispovedajući se, ali iz ovog što sam naveo verovatno bi se dalo ponešto izvući.
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:21 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

ех, толико јада, а све се то могло решити лакше да је само чешће прао косу.
ana.antic ana.antic 22:45 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

marco_de.manccini
ех, толико јада, а све се то могло решити лакше да је само чешће прао косу.


evo slazem se.
uzvicnici su da naglasim ucenost mu, a krvolocni su mu politicki izbori i partneri, kao i njegove ideje o tome kako da se podigne svetska revolucija.
procitah nedavno: vlasnik planine :)))
shumska shumska 22:49 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

elise, jesi ti bio učesnik u ratu?
shumska shumska 23:14 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

elise, koliko kapiram ti si bio kapetan armije BiH?
elis elis 23:16 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

shumska
elise, koliko kapiram ti si bio kapetan armije BiH?


A-ha. I bio sam učesnik rata. No, pošto vidim da voliš da guglaš, nisam ono za šta me opskurni desničari optužuju. Da ne gušimo blog, ako te šta dodatno zanima, ima pm.
shumska shumska 23:29 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

ne radi se o guglanju, to je bloger Goran Vučković otkrio na jednom od prethodnih blogova.
ok, nisi ono za šta te opskurni desničari optužuju ali si se kao kapetan armije B i H borio u poslednjem ratu na strani bošnjaka?
elis elis 23:30 15.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

shumska
ne radi se o guglanju, to je bloger Goran Vučković otkrio na jednom od prethodnih blogova.
ok, nisi ono za šta te opskurni desničari optužuju ali si se kao kapetan armije B i H borio u poslednjem ratu na strani bošnjaka?


Da, samo još uvek ne uspevam da uhvatim sponu te informacije sa mojom prisutnošću na ovom blogu.
blogovatelj blogovatelj 01:15 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

Ali je kao čovek neestetičan


Ovo je individualno vidjenje. Postoje milioni, ja sam jedan od njih, koji tvrde bas suprotno tj da Kusta poseduje nesto neponovljivo.
Bojim se da nisi razumeo ono sto on porucuje.
Vizije su zajebana stvar, moras mentalno da stignes na odredjene nivoe, da bi doziveo obasjaj.

čovek koji je usled vlastite oholosti i opijenosti nekim ranim uspesima poverovao da granica stida koja je ujedno i granica čovečnosti za njega nije važeća.


Saljiv si, to mi se dopada.

Ne smatram da je najimućniji Nemanja Srbije


Ovo bi trebalo da bude nesto kao uvreda, sta li?

On je na svojoj Gorici bio poznat kao prek mladić koji nije prezao od toga da devojci čak i najneznatnijim povodom zavali šamarčinu


Dok su za razliku od njega, ostali sarajevski jalijasi poznati sirom sveta kao romantici?!
Imas ti neki dokaz za ovo, ili ipak da to nazovemo pravim imenom - proseravanje.

Posle, u njegovim filmovima skoro da se i ne može naći ženski lik kroz kojeg se on obračunava sa celokupnom ženskom vrstom


Stvarno nisi stigao do odredjenog mentalnog nivoa da bi ukapirao njegove poruke.
Zene u njegovim filmovima su zene Balkana. Njihovi zivoti, njihovi odnosi sa svetom, pa u okviru tog sveta i njinove relacije sa muzevima, ljubavnicima, momcima lebde njegovim filmovima. Ima toliko razlicitih zenskih sudbina u njegovom stvaralastvu, da je nemoguce bilo sta tipizirati.
A ti si upravo to pokusao, kao da je rec o nekom provincijskom redatelju.
Da te podsetim, u njegovim filmovima imas zene kojima su muzevi u zatvorima, ljubavnice koje menjaju partnere samo ako procene da je lisnica u drugoga deblja no u prvoga, devojcice invalide, provincijske striptizete, brizne majke, lude majke... Da ne nabrajam vise.
Previse zenskih sudbina, lepih, ruznih, svakakvih...
Znam da ti ne vredi objasnjavati, da verovoatno ovo pises ili po partijskoj ili po platnoj liniji.
A ako vise volis holivudski slajm od njegovih remek dela, ti slobodno gledaj to.
Glupo je da gubim vreme objasnjavajuci ti.
elis elis 01:46 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

blogovatelj
Ali je kao čovek neestetičan


Ovo je individualno vidjenje. Postoje milioni, ja sam jedan od njih, koji tvrde bas suprotno tj da Kusta poseduje nesto neponovljivo.
Bojim se da nisi razumeo ono sto on porucuje.
Vizije su zajebana stvar, moras mentalno da stignes na odredjene nivoe, da bi doziveo obasjaj.

čovek koji je usled vlastite oholosti i opijenosti nekim ranim uspesima poverovao da granica stida koja je ujedno i granica čovečnosti za njega nije važeća.


Saljiv si, to mi se dopada.

Ne smatram da je najimućniji Nemanja Srbije


Ovo bi trebalo da bude nesto kao uvreda, sta li?

On je na svojoj Gorici bio poznat kao prek mladić koji nije prezao od toga da devojci čak i najneznatnijim povodom zavali šamarčinu


Dok su za razliku od njega, ostali sarajevski jalijasi poznati sirom sveta kao romantici?!
Imas ti neki dokaz za ovo, ili ipak da to nazovemo pravim imenom - proseravanje.

Posle, u njegovim filmovima skoro da se i ne može naći ženski lik kroz kojeg se on obračunava sa celokupnom ženskom vrstom


Stvarno nisi stigao do odredjenog mentalnog nivoa da bi ukapirao njegove poruke.
Zene u njegovim filmovima su zene Balkana. Njihovi zivoti, njihovi odnosi sa svetom, pa u okviru tog sveta i njinove relacije sa muzevima, ljubavnicima, momcima lebde njegovim filmovima. Ima toliko razlicitih zenskih sudbina u njegovom stvaralastvu, da je nemoguce bilo sta tipizirati.
A ti si upravo to pokusao, kao da je rec o nekom provincijskom redatelju.
Da te podsetim, u njegovim filmovima imas zene kojima su muzevi u zatvorima, ljubavnice koje menjaju partnere samo ako procene da je lisnica u drugoga deblja no u prvoga, devojcice invalide, provincijske striptizete, brizne majke, lude majke... Da ne nabrajam vise.
Previse zenskih sudbina, lepih, ruznih, svakakvih...
Znam da ti ne vredi objasnjavati, da verovoatno ovo pises ili po partijskoj ili po platnoj liniji.
A ako vise volis holivudski slajm od njegovih remek dela, ti slobodno gledaj to.
Glupo je da gubim vreme objasnjavajuci ti.Dečak, lepo ti mene izvređa na malom prostoru. Vidiš, lako je prđeti iz zavetrine. Jer jedina opasnost koja preti je smrad vlastite utrobe.
Vidim da sam ti taknuo u gurua, pa si počeo da lupetaš strašne gluposti. Što, veujem, i nije teško za nekoga ko voli filmove u kojim publika sa nestrpljenjem očekuje momenat u kojem će protrčati obezglavljena kokoš ili komad nameštaja proleteti nad krošnjama drveća.
Sad da ti pokažem u šta si se upustio ovom raspravom. Odakle ti pravo, verniče celuloida Nemanjinih, da od mene zahtevaš ikakav argument, a potom predmnevaš da je moje govorenje puko preseravanje. Teško ti poverovati da tvoj idol može da bude skot? Tvoj problem, samo tvoj problem, no činjenica da si vlasnik ozbiljnih problema ne daje ti za pravo da vređaš.
Idemo dalje, to što postoje milioni koji veruju da Kusta poseduje nešto neponovljivo, pa bi to trebao biti i dokaz njegove vrhnaravne vrednosti, u logici je poznato kao greška u mišljenju pod imenom 'argumentum ad numeram'.
Šta iz ovoga zaključujemo? Da se upuštaš u raspravu ne vladajući osnovnom veštinom potrebnom da dijalog, formalnom logikom. No dobro, ni to nije neočekivano od vernika Nemanjinog.
Onaj upit za ostale sarajevske jalijaše bedan je pokušaj apologetike, ništavniji od onog "a šta vi radite Crncima?" Pošto ti očito teško razumevaš složeniji tekst, evo, pojednostaviću: ne, ostali sarajevski jalijaši nisu romantici. No, to nikakve veze nema s onim o čemu smo ovde govorili.
Ovo za holivudski šljam i partijsku liniju Al' hoće to kad se čovek nepozvan petlja da sebi tumači svet.
Poslednje što ću ti reći, kad god mi neko pomene mentalni nivo, znam da imam posla sa nedovršenim čovekom, kojeg su drugi brusili somnabulnom literaturom. Upotreba sintagme 'mentalni nivo' ukazuje na veoma plošan i mehanicistički dožvljaj sveta, opet, nimalo iznenađujući za vernika Nemanjinog.
Oprosti ako sam te povredio, zločesti čiko je zaista nenamerno rekao da je Deda mraz ružan. Zločesti, zločesti čiko.

P.S.
Molim te, prođ' se mene sve sa svojim Kustom. Dovoljno su mi se usrali u život oni kojima je Kusta fasciniran i koji su fascinirani Kustom. Ovde se razgovara o jeziku. Bolje bi bilo da razmenimo koju o tvom jeziku i njegovim manjkavostima. Kao što je onaj sjajnoglupi tautološki iskaz 'individualno viđenje'. Ne postoji, dečak, kolektivno viđenje, ni sa aspekta fizike, ni psihologije, pa čak, osim ako nećemo natezati mak na konac, ni sa aspekta nekih drugih znanosti i disciplina kao što je, recimo, sociologija. Pogotovo u teoriji umetnosti i u estetici ne postoji nekakvo kolektivno viđenje, izuzev kod miliona koji u Kusti vide nešto neponovljivo. Dalje, u srpskom jeziku postoje jako lepe reči, razumeti i shvatiti, pa je u najmanju ruku nepristojno u komunikaciji s nekim ko ti nije intimus upotrebljavati žargonske izraze poput 'ukapirati'. Kapiraš?
Ma, dosta ti je i ovo.
blogovatelj blogovatelj 06:16 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

Dečak, lepo ti mene izvređa na malom prostoru


Ja ne vredjam, ja postavljam dijagnoze. Svidjalo se to tebi ili ne.
Nisam ni decak, kamo srece da jesam. Nekako mi se prividja da smo generacijski bliski. Uzeo sam ceteres i trecu.

Sad da ti pokažem u šta si se upustio ovom raspravom. Odakle ti pravo, verniče celuloida Nemanjinih, da od mene zahtevaš ikakav argument, a potom predmnevaš da je moje govorenje puko preseravanje. Teško ti poverovati da tvoj idol može da bude skot? Tvoj problem, samo tvoj problem, no činjenica da si vlasnik ozbiljnih problema ne daje ti za pravo da vređaš


Elokvencije ti ne manjka, manjka ti logike.
Ovo je izuzetno lepo sroceno, recito, pismeno. Nije i logicno. Nema cinjenica, samo uvrede i pljuvanje.

pojednostaviću: ne, ostali sarajevski jalijaši nisu romantici


Zasto bi onda i Emir bio romantik? Zasto bi neko to od njega i ocekivao?
U Sarajevu je odrastao, kakvi su ostali bili, takav je i on.
Zna se da Sarajevo nikad u istoriji nije bilo podneblje stvoreno za romantiku. Pre za satiranje razlicitosti. Citaj Andrica, mozda nesto i odatle naucis. Ono sto je Ivek nekada pricao, danas prica Emir, samo je tebi ta prica neugodan podsetnik, podseca te na nesto o cemu ne bi voleo da razmisljas.
To je ono za sta Andric kaze da "postoje neke stvari koje ni sami sebi ne smemo priznati kada uvece legnemo da spavamo"
Andrica sam parafrazirao, ali znam da si shvatio. Bistar si ti.

Ovo za holivudski šljam


Nepazljivo citas, rekao sam slajm, a ne sljam. Ovo je koren i uzrok problema.
Moras pazljivije da citas. Razumevanje procitanog neophodno je da bi sa mnom raspravljao.

Molim te, prođ' se mene sve sa svojim Kustom. Dovoljno su mi se usrali u život oni kojima je Kusta fasciniran i koji su fascinirani Kustom


Verujem da postoje gomile ljudi koji su dzukele a koji su Emirom opcinjeni.
Moguce da su ti usrali zivot. Znam i da si ti njihov usrao. Nekako mi se prividja. vidovit sam, sta li. Ali to je usud zivljenja u Bosni i na Balkanu.
Ne generalizuj stvari zbog te cinjenice.
Ovaj na koga si naleteo, poznat na blogu B92 pod imenom blogovatelj, je njihova suprotnost.

Oprosti ako sam te povredio, zločesti čiko je zaista nenamerno rekao da je Deda mraz ružan. Zločesti, zločesti čiko.


Nisi me povredio, to ti se prividja. Tipicno malogradjansko vidjenje celokupnog naseg dijaloga i problematike.

Ovo do sada sam odgovarao, sada pocinjem da pricam, ti pazljivo citaj, jer naucices nesto, siguran sam.
Prvo, nasu prepisku ne smatram trolom, jer pricamo o coveku koji na najbolji nacin skenira mentalitete Balkana, njihovo apsurdno vidjenje univerzuma, njihovo shvatanje sveta i problema koje zivot nosi.
Jedan deo tog njihovog sveta i deo problema je i jezik.
E sad, da bih ja uopste nesto ozbiljnije pricao sa tobom, moram najpre da pitam.
Da li si ikada bio clan neke partije ili kakve nevladine organizacije i da li si to sada?
Zasto ovo pitam?
Zato sto mozda pricas pricu po partijskoj duznosti, pa onda nemam nameru da se zamajavam i raspravljam sa tobom.
Ili, ako si clan neke NVO, onda ti mozda primanja i zivot zavise od plate koju primas, pa si primoran da pricas neke price, pa i u tom slucaju nemam vremena za gubljenje.
A ako nikad nisi bio clan neke partije ili clan neke NVO, onda mozemo da pricamo sta god pozelis, ako pozelis.
Cak i ako si nekad bio, ali vise nisi, takodje mozemo da polemisemo.
Ali ako si sada, stvarno nemam vremena za gubljenje, jer rasprava sa covekom koji voli oruzje i filozofiju, a pri tom je clan neke partije ili NVO, to je gubljenje vremena.
Napomena - kada kazem NVO ne mislim na udruzenje ljubitelja kanarinaca. Znas na sta mislim.
freehand freehand 09:35 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

Ali ako si sada, stvarno nemam vremena za gubljenje, jer rasprava sa covekom koji voli oruzje i filozofiju, a pri tom je clan neke partije ili NVO, to je gubljenje vremena.
Napomena - kada kazem NVO ne mislim na udruzenje ljubitelja kanarinaca. Znas na sta mislim.


Bogami, ja ne znam na šta mislite.
Znači li to da pre ngo pomislim da učestvujem u diskusiji na blogu moram prikazati
1. rodni list/krštenicu;
2.Uverenje o pripadnosti Državi;
3. Bukvicu sa sve činovima, učešćima, nagradama i kaznama;
4. članske karte svih organizacija i odruženja kojima se ikad pristupalo;
5. fotokopije listova iz leksikona sa osdgovorima na pitanja "volim/ne volim", a sa posebnim naglaskom na Kustu?!

Ma hajte, molim Vas! Volim i ja oružje i filozofiju u isto vreme, pa ne vidim kako bi me to diskalifikovalo u raspravi na temu cijepanja jezika.
Kakve veze sa temom ima čin čoveka sa kojim diskutujete i vojska u koj ga je stekao u raspravi u kojoj on to nikako i nikada nije ni spomenuo ni nagovestio?
Isto pitanje važi i za vladine i nevladine organizacije, partije i udruženja.
Po mom je sudu Ellis dobio sedi dva zato što je promašio temu, pa umesto o nazivu jezika i politici (kako je tema postavljena) raspravljao o njegovom sadržaju i značenju. To što o Kusturici i Sidranu ima svoje mišljenje... Ne bi bilo zgodno da ga je pominjao baš na zborovima JUL-a i nekih NVO (Kustu u prvom, Sidrana u drugom slučaju); inače misaoni proces i saopštavanje njegovih derivata na ovom blogu nisu zabranjeni.
Te stoga - polako. Nema razloga ni za brzinu ni za galamu.
Da nam se Hari ne bi uzbuđavao u Španiji.
elis elis 10:22 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

blogovatelj

Ja ne vredjam, ja postavljam dijagnoze. Svidjalo se to tebi ili ne.
Nisam ni decak, kamo srece da jesam. Nekako mi se prividja da smo generacijski bliski. Uzeo sam ceteres i trecu.


Prvo, ko si ti uopšte i na čemu temeljiš vlastito pravo da postavljaš dijagnoze? I to kakve dijagnoze, moliću lepo! Uvredljive pre svega.
Kad vidim kakav ti je doživljaj sveta, vernički, idolopoklonički, dodao bih, kamo sreće ne da si dečak, već kamo lepe sreće da si spermij ostao.
Dalje, ne priviđa ti se ništa, paranoiku, očito si guglao kao sumanut, pa ovde podmećeš. He, podmetačiću maleni.

blogovatelj

Elokvencije ti ne manjka, manjka ti logike.
Ovo je izuzetno lepo sroceno, recito, pismeno. Nije i logicno. Nema cinjenica, samo uvrede i pljuvanje.


Ovde si već ispao budala. Dobar komad budale. Pa o kakvim činjenicama je trebalo da bude reči u iskazu da u činjenici da imaš određenih problema nije sadržano tvoje pravo da vređaš.

blogovatelj

Zasto bi onda i Emir bio romantik? Zasto bi neko to od njega i ocekivao?
U Sarajevu je odrastao, kakvi su ostali bili, takav je i on.
Zna se da Sarajevo nikad u istoriji nije bilo podneblje stvoreno za romantiku. Pre za satiranje razlicitosti. Citaj Andrica, mozda nesto i odatle naucis. Ono sto je Ivek nekada pricao, danas prica Emir, samo je tebi ta prica neugodan podsetnik, podseca te na nesto o cemu ne bi voleo da razmisljas.
To je ono za sta Andric kaze da "postoje neke stvari koje ni sami sebi ne smemo priznati kada uvece legnemo da spavamo"
Andrica sam parafrazirao, ali znam da si shvatio. Bistar si ti.


Ovo je, opet, već pomalo đubretarski. Emira braniš na način na koji bi se svaki hajvan sveta mogao odbraniti. Zašto bi uopšte iko bio drugačiji od svoje sredine? Ti si, vidiš, braneći svog idola, ponudio apologetiku za svakog nasilnika sveta. Mnogo si bre glup.
Dalje, fašistoidna generalizacija o prirodi Sarajeva je upravo ona koja je taj grad okružila debelom crvenom linijom. I pretvorila ga u Prokletu avliju u kojoj skoro da i nema nevinih.
A ovo za invektive andrićevske, to je mnogo bezobrazno s tvoje strane. Pobegao odavde, pa sad sere i naprđuje i savete deli. I to borbeno, zilotski. Ma ajde, molim te.
Kad vidim kakvi sve dokonci se hvataju Andrića, pomislim kako bi za njegove knjige trebalo izdavati posebne dozvole. Baš kao i za oružje. Ej, ne može to svako svariti. Nije to, bolan ne bio, ni Qur'an ni Biblija. To je Andrić.

blogovatelj

Nepazljivo citas, rekao sam slajm, a ne sljam. Ovo je koren i uzrok problema.
Moras pazljivije da citas. Razumevanje procitanog neophodno je da bi sa mnom raspravljao.


Ti si mali podmetačić. Na osnovu toga što sam pomislio da je u pitanju greška u kucanju, izvlačiš nekakve grdne zaključke. I ko si ti da o razumevanju govoriš, kad se nisi udostojio da pročitaš moje reči, već si odmah, poput uvređene mlade, ciknuo do neba u odbranu verenika duše svoje.

blogovatelj

Verujem da postoje gomile ljudi koji su dzukele a koji su Emirom opcinjeni.
Moguce da su ti usrali zivot. Znam i da si ti njihov usrao. Nekako mi se prividja. vidovit sam, sta li. Ali to je usud zivljenja u Bosni i na Balkanu.
Ne generalizuj stvari zbog te cinjenice.
Ovaj na koga si naleteo, poznat na blogu B92 pod imenom blogovatelj, je njihova suprotnost.


Ovaj iskaz da ti znaš da sam se ja usrao u nečiji život je veoma ružan i dovoljan da ti kažem mnogo ružnih reči. Ne priviđa ti se, jadan ne bio, guglatoru, već si čitao one budaleštine Dodikovih talibana, Galijaševića i Trifunovića.
Ti nikakva suprotnost ničemu nisi. Ti si od onih koji podržavaju zlo uzmičući i bežeći pred njim. Da je svet napravljen po meri takvih, do sad ga verovatno ne bi ni bilo, jer bi ga zlo posve rastočilo.

blogovatelj

Nisi me povredio, to ti se prividja. Tipicno malogradjansko vidjenje celokupnog naseg dijaloga i problematike.


O malograđanštini mi govoriš ti, koji Kustinu bistu nosiš na vrh cerebruma, kao što malograđani Betovenovu bistu na pijaninu drže. Heh.

blogovatelj

Ovo do sada sam odgovarao, sada pocinjem da pricam, ti pazljivo citaj, jer naucices nesto, siguran sam.
Prvo, nasu prepisku ne smatram trolom, jer pricamo o coveku koji na najbolji nacin skenira mentalitete Balkana, njihovo apsurdno vidjenje univerzuma, njihovo shvatanje sveta i problema koje zivot nosi.
Jedan deo tog njihovog sveta i deo problema je i jezik.
E sad, da bih ja uopste nesto ozbiljnije pricao sa tobom, moram najpre da pitam.
Da li si ikada bio clan neke partije ili kakve nevladine organizacije i da li si to sada?
Zasto ovo pitam?
Zato sto mozda pricas pricu po partijskoj duznosti, pa onda nemam nameru da se zamajavam i raspravljam sa tobom.
Ili, ako si clan neke NVO, onda ti mozda primanja i zivot zavise od plate koju primas, pa si primoran da pricas neke price, pa i u tom slucaju nemam vremena za gubljenje.
A ako nikad nisi bio clan neke partije ili clan neke NVO, onda mozemo da pricamo sta god pozelis, ako pozelis.
Cak i ako si nekad bio, ali vise nisi, takodje mozemo da polemisemo.
Ali ako si sada, stvarno nemam vremena za gubljenje, jer rasprava sa covekom koji voli oruzje i filozofiju, a pri tom je clan neke partije ili NVO, to je gubljenje vremena.
Napomena - kada kazem NVO ne mislim na udruzenje ljubitelja kanarinaca. Znas na sta mislim.


Vidiš, mogu se složiti s tobom da ova priča nije troll i da je veoma bitno razgovarati o nekim stvarima, e da bismo mogli doći do odgovora na pitanja koja se uzdižu ovde, između ostalog i na ono o imenu jezika.
Evo, daću ti odgovor, mada pretpostavljam da je uzaludno davati ga nekome ko galijaševićevsko-trifunovićevska preseravanja uzima kao ozbiljnu činjenicu. Ne, blogovatelju, nikada nisam bio član niti jedne partije ili nevladine organizacije.
Čovek koji voli oružje i filozofiju nikakva retkost nije, da si malo prilježnije učio gradivo u srednjoj školi, znao bi da je istorija obilovala takvima. Od Sokrata koji nikada nije napuštao svoju Atinu, izuzev kada bi išao u ratničke pohode, pa do Sent Eksa koji je poginuo u svom lovačkom apratu. No, pretpostavljam da ti je to promaklo, jer ni jednog ni drugog, ni bilo kojeg između njih nema u Kustinim filmovima.
Evo, blogovatelju, ja tebi odgovorih. Sad ti meni odgovori na postavljena pitanja, dakle, odakle ti, na osnovu čega crpiš svoje pravo da me vređaš i zašto u diskusiji sa mnom koristiš svoja google-intelligence otkrića?
I još jedno pitanje: kako se u tvoju etičku arhitekturu uklapa zaljubljenost u čoveka koji podržava osobu protiv koje postoji AKTIVNA i na ČINJENICAMA UTEMELJENA optužnica za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti? Ili je, biće, Kusti dozvoljeno da pornografski balavi nad tužnom sudbinom paramedicinara sedobradog i generala-pobegulje, čineći ih tako i tebi bližima i prihvatljivijima?


freehand

Po mom je sudu Ellis dobio sedi dva zato što je promašio temu, pa umesto o nazivu jezika i politici (kako je tema postavljena) raspravljao o njegovom sadržaju i značenju.


Dragi freehand, ovde se moram pokušati odbraniti. Zaboga, kako ćemo razgovarati o imenu nekog fenomena, pre nego što utvrdimo njegov sadržaj? Pa ni detetu se ime ne određuje pre nego što se utvrdi da li je dečak ili devojčica.
freehand freehand 10:31 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

Dragi freehand, ovde se moram pokušati odbraniti. Zaboga, kako ćemo razgovarati o imenu nekog fenomena, pre nego što utvrdimo njegov sadržaj? Pa ni detetu se ime ne određuje pre nego što se utvrdi da li je dečak ili devojčica.

Eh?
A ja sam imao ženskog pulija koja se zvala Gavrilo...

Inače, rasprava o Sadržaju nikad dobru nije vodila, da ti ja kažem. Da se mi ipak držimo suštine. Dakle - forme!
elis elis 10:36 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

freehand
Dragi freehand, ovde se moram pokušati odbraniti. Zaboga, kako ćemo razgovarati o imenu nekog fenomena, pre nego što utvrdimo njegov sadržaj? Pa ni detetu se ime ne određuje pre nego što se utvrdi da li je dečak ili devojčica.


Eh?
A ja sam imao ženskog pulija koja se zvala Gavrilo...

Inače, rasprava o Sadržaju nikad dobru nije vodila, da ti ja kažem. Da se mi ipak držimo suštine. Dakle - forme!


Kako god da se zove jezik u kojem se ženskica pulija može zvati Gavrilom, taj jezik moj Daj sliku Gavrila.
koksy koksy 12:30 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

to je bloger Goran Vučković otkrio na jednom od prethodnih blogova

Ovo sam tek sad ukačio.
Ja naravno nisam baš pao s kruške e da ne bih znao da je "društvena mreža" bremenita zamkama i infiltratima svakojakim ali nakon što sam se upoznao sa elementima nadasve bizarne biografije kapetana Čak Norisa, ovom prilikom izjavljujem da mi se stanje sa urođenom fobijom od službi jebeno pogoršalo. Do te mere da se pitam da l' tikve i dalje saditi il' se iz zida vo vijek-vijekov iskopčati .
elis elis 12:41 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

koksy
to je bloger Goran Vučković otkrio na jednom od prethodnih blogova

Ovo sam tek sad ukačio.
Ja naravno nisam baš pao s kruške e da ne bih znao da je "društvena mreža" bremenita zamkama i infiltratima svakojakim ali nakon što sam se upoznao sa elementima nadasve bizarne biografije kapetana Čak Norisa, ovom prilikom izjavljujem da mi se stanje sa urođenom fobijom od službi jebeno pogoršalo. Do te mere da se pitam da l' tikve i dalje saditi il' se iz zida vo vijek-vijekov iskopčati .


Ti se, koksy, nisi upoznao sa elementima bilo kakve biografije, već sa podmetanjima D.Trifunovića i Dž.Galijaševića, kojima se svako ozbiljan i upoznat sa činjenicama nasmejao. A poneko ih i na sud dao. To su isti ljudi koji, primerice, negiraju dešavanja u Potočarima. Slažeš li se i tu s njima? Ili smatraš da ti je dozvoljeno da kažeš: ovo ću prihvatiti, ovo neću? To baš i nije konzistencija na kojoj se može graditi ozbiljan pristup stvarnosti.
No, s obzirom na vlastito priznanje o paranoji od koje boluješ, ne očekujem da razumeš ovo što ti govorim.
alselone alselone 13:01 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

elis
već kamo lepe sreće da si spermij ostao.
He, podmetačiću maleni.
Ovde si već ispao budala. Dobar komad budale.
Ovo je, opet, već pomalo đubretarski.
Pobegao odavde, pa sad sere i naprđuje i savete deli. I to borbeno, zilotski.
Ti si mali podmetačić.
jer ni jednog ni drugog, ni bilo kojeg između njih nema u Kustinim filmovima.
No, s obzirom na vlastito priznanje o paranoji od koje boluješ, ne očekujem da razumeš ovo što ti govorim


Da mi je biti moderator, samo jedan dan.
wukadin wukadin 13:10 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

prema profesoru (!!) krvolocnom antiglobalisti negujem gadjenje


Nisma ni sumnjao.
"krvoločni antiglobalista" baš fensi.
Nego, recite mi Ana - idu li zajedno Čavez i Ahmedinedžad?
Zato što reče neko za Kustu... ne, nema veze, neću da vam olakšavam jednostavan odgovor (takvi su najteži) ako pročitate moje pitanje.
wukadin wukadin 13:15 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

Ne smatram da je najimućniji Nemanja Srbije


Ovo bi trebalo da bude nesto kao uvreda, sta li?


Nije li liberalistička mantra kako nije sramota biti bogat?!
Ne vidim da se Čeda stidi džipova, on to radi zbog Srbije...
koksy koksy 13:20 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

elis
koksy
to je bloger Goran Vučković otkrio na jednom od prethodnih blogova

Ovo sam tek sad ukačio.
Ja naravno nisam baš pao s kruške e da ne bih znao da je "društvena mreža" bremenita zamkama i infiltratima svakojakim ali nakon što sam se upoznao sa elementima nadasve bizarne biografije kapetana Čak Norisa, ovom prilikom izjavljujem da mi se stanje sa urođenom fobijom od službi jebeno pogoršalo. Do te mere da se pitam da l' tikve i dalje saditi il' se iz zida vo vijek-vijekov iskopčati .


Ti se, koksy, nisi upoznao sa elementima bilo kakve biografije, već sa podmetanjima D.Trifunovića i Dž.Galijaševića, kojima se svako ozbiljan i upoznat sa činjenicama nasmejao. A poneko ih i na sud dao. To su isti ljudi koji, primerice, negiraju dešavanja u Potočarima. Slažeš li se i tu s njima? Ili smatraš da ti je dozvoljeno da kažeš: ovo ću prihvatiti, ovo neću? To baš i nije konzistencija na kojoj se može graditi ozbiljan pristup stvarnosti.
No, s obzirom na vlastito priznanje o paranoji od koje boluješ, ne očekujem da razumeš ovo što ti govorim.

Ja sam bio potpuno siguran da si za tastaturom i da na odgovor neću dugo čekati te sam, stoga, jako ponosan na sebe zbog ove činjenice.
O D.T. i Dž.G. (sa sve Margetićem) imam izvesno mišljenje i dodatna (službena ili neslužbena, sad svejedno) crtanja mi nisu potrebna.
Ne vidim kakvu možeš imati korist od toga da mi pojašnjavaš kako nisam dobro razumeo tvoj "balkanski krug kredom".
Pusti! Paranoja k'o paranoja.
elis elis 13:28 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

koksy

Ne vidim kakvu možeš imati korist od toga da mi pojašnjavaš kako nisam dobro razumeo tvoj "balkanski krug kredom".
Pusti! Paranoja k'o paranoja.


Nije ovo pitanje koristi, samo ti skrećem pažnju da je krajnje nepristojno i neuviđavno pozivati se na nezvanične baljezgarije iz žute štampe u nastojanju da diskvalifikuješ neku osobu. A pri tom imaš priliku da upravo toj osobi postaviš pitanje koje te žulja. Ako kažeš 'ne zanima me, što bih pitao', to je opet nepristojno, jer si se nepozvan našao ovde da reflektuješ upravo na fašistoidne Trifunovićeve i Galijaševićeve invektive. Eto, o tome je reč.
wukadin wukadin 13:58 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

Elis, vidim da ti nije problem da odgovaraš umesto Ane, pa povodom izraza "krvoločni antiglobalista" odgovori mi na (retoričko) pitanje idu li zajedno Čavez i Ahmedinadžad.
Mogu posle objasniti zašto.
elis elis 14:15 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

wukadin
Elis, vidim da ti nije problem da odgovaraš umesto Ane, pa povodom izraza "krvoločni antiglobalista" odgovori mi na (retoričko) pitanje idu li zajedno Čavez i Ahmedinadžad.
Mogu posle objasniti zašto.


Dokoličarim ovih dana, pa mi nije problem. Inače, ne bih baš toliko nadobudan bio da sebi dajem za pravo umesto drugoga odgovarati.
Ne idu zajedno Čavez i Ahmadinedžad. Odnosno, idu zajedno taman onoliko koliko zajedno idu Vjekoslav Luburić i Momčilo Đujić. Pretpostavljam da su čuo za onu čuvenu Luburićevu da Jugoslaviju treba rušiti "i sa crnim vragom, ako ustreba." Tako i ovu dvojicu imenovanih povezuje jedino zajednički protivnik, ništa više.
Evo, odgovorio sam ti, ali nemoj, molim te, da me uvlačiš u rasprave o globalnim političkim pitanjima. Nisam ni voljan za to, ni potkovan. Ovde se razgovara o imenu jezika kojim govorimo, a ja samo pokušavam da dođem do odgovora na pitanje otkud ljudima tolika zapenjenost i ubeđenost u ispravnost vlastitih stavova, ma koji da su. Ja, evo, zaista nemam odgovor koji bih se usudio kandidovati kao opšte rešenje. Imam neke svoje lične odgovore, ali oni za ovu raspravu nikakvog značaja nemaju.
intrepid intrepid 14:26 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

elis

Dodikovih talibanaDodik, za razliku od tebe nije ucestvovao u ratu, rat je docekao kao clan partije reformista Ante Markovica, bio je proganjan od SDS-ovog ratnog rezima, spasavao je i pomagao svima za vreme ratnih godina..itd. A sto se tice talibana, njih ces lako naci u Federaciji BiH..tj. na onih 22% teritorije koju kontrolise ajatolah Ceric i njegova svita.
wukadin wukadin 14:29 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

ne idu zajedno Čavez i Ahmadinedžad.


Je li?
A što ne idu?!
Zato što je jedan kao levičar, a drugi kao desničar.
A vidiš, oni se baš lepo druže, što je i trebalo dokazati.
Usput videsmo da bi i ti pomalo drugima da pričaš kako da se ponašaju.
Zašto sam postavio pitanje?
Jedan od sarajevskih mrzitelja Kuste reče kako ne idu zejdno (Santa) Maradona i Koštunica. Ne znam da li bi Maradona tražio od Koštunjavog da mu vrati dres...

No, i bez svega toga meni je dosta general Đap - komunista, borac za nacionalnu slobodu i čovek koji je voleo da lepo živi. Eto, vidiš kako može zajedno.
Uzgred je srokao Amere

p.s. Pa dobro, i sa crnim vragom protiv težnje da neko (USA) ima apsolutnu moć, što i jeste jedina odlika crnog vraga.
elis elis 14:37 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

intrepid
Dodikovih talibanaDodik, za razliku od tebe nije ucestvovao u ratu, rat je docekao kao clan partije reformista Ante Markovica, bio je proganjan od SDS-ovog ratnog rezima, spasavao je i pomagao svima za vreme ratnih godina..itd. A sto se tice talibana, njih ces lako naci u Federaciji BiH..tj. na onih 22% teritorije koju kontrolise ajatolah Ceric i njegova svita.


Za tebe i za sve buduće guglatore:
1. Da, učestvovao sam u ratu. Dobrovoljno.
2. Ne vidim značaj te činjenice za moje prisustvo ovde.
3. Nisam optužen ni osumnjičen za bilo kakvo nedelo protiv zakona i običaja ratovanja, niti bilo šta slično.
4. Postoji pokušaj Dodikovih talibana, Galijaševića i Trifunovića da kroz razna podmetanja mojoj malenkosti izguraju jednu drugu priču kojoj ovde nije mesto. Taj pokušaj je sa prezirom odbačen od strane Tužilaštva u Beogradu.
5. Svako dalje skretanje diskusije na tu stranu, pri čemu ja nisam bio taj koji je započeo ovo podmetanje, smatraću elementarnim bezobrazlukom i hajvanlukom. I uljudno reći, marš u p... materinu, yebo vas Trifunović i vi njega.
6. Jebe mi se za Dodika i njegovu apologetiku. Jednako kao i za Cerića. U mom kraju bi rekli k'o da si govno prepolovio.
6. Tačka.

Dakle, gde smo stali sa jezikom i njegovim imenom.
elis elis 14:49 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

wukadin
ne idu zajedno Čavez i Ahmadinedžad.


Je li?
A što ne idu?!
Zato što je jedan kao levičar, a drugi kao desničar.
A vidiš, oni se baš lepo druže, što je i trebalo dokazati.
Usput videsmo da bi i ti pomalo drugima da pričaš kako da se ponašaju.
Zašto sam postavio pitanje?
Jedan od sarajevskih mrzitelja Kuste reče kako ne idu zejdno (Santa) Maradona i Koštunica. Ne znam da li bi Maradona tražio od Koštunjavog da mu vrati dres...

No, i bez svega toga meni je dosta general Đap - komunista, borac za nacionalnu slobodu i čovek koji je voleo da lepo živi. Eto, vidiš kako može zajedno.
Uzgred je srokao Amere

p.s. Pa dobro, i sa crnim vragom protiv težnje da neko (USA) ima apsolutnu moć, što i jeste jedina odlika crnog vraga.


Sarajevski mrzitelji Kuste u mojoj arhitekturi sveta zauzimaju isto mesto sa banjalučkim zaljubljenicima u Andrića. Koji pri tom Andrića ne čitaju, već se diče njegovom naknadno odabranom etničkom atribucijom. Reklo bi se, ista govna. Ja o Kusti sa sasvim drugih pozicija. Čak mu nikada neću prigovoriti njegov politički diskurs, izuzev onog odista neukusnog pornografisanja sa Radovanom i Ratkom. Ali i to je razumljivo, hoće to kad se pije neumereno.
Ne znam zbog čega i ti, kao i mnogi drugi, ne možeš prihvatiti postojanje različitosti i valera. Šta te navodi da veruješ da ja, kao neko ko ne nalazi za shodno da na sedždu pred Nemanjom pada, nužno moram biti zastupnik duha sarajevskoga? I da nužno moram biti neprijateljem duha srpskoga? Ne čini li ti se da je to pomalo pojednostavljen pristup stvarima? Uostalom, imam ja za tebe malo zajebanije pitanje: zašto ti veruješ da su Dodik i Republika Srpska autetnični izrazi duha srpskoga. Zar to ne bi, oh, sada ne možemo znati, tek će istorija odgovor da dadne, sasvim komotno mogli biti i simptomi obolenja? Zar se nikad nisi zapitao da li je moguće da je autentični srpski duh sadržan u jednom, recimo, Pekiću? Ili Tucoviću? Opet ti kažem, ne znam ni ja odgovor na ovo pitanje, samo te pitam odakle tvoja ubeđenost da si u pravu, da ti je sve jasno i da sve znaš? Ja toga, vidiš, nemam.

Dalje, ne pričam drugima kako da se ponašaju, samo podsećam na neki nužni minimum za komunikaciju. A taj minimum ne podrazumeva upotrebu laži kao istine.

Treće, kupio si me sa Ngyenom, Dien Bien Phu mi je dugo bio predmetom izučavanja.
wukadin wukadin 14:55 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

Dakle, gde smo stali sa jezikom i njegovim imenom.


Pošto su na drugom mestu elegantno izvrdao.
Evo samo što se tiče jezika.
Ako se sutra (ili je to već danas?) proglasi da nema više "bošnjačkog" nego je "bosanski", čije onda pravo braniš?! Onih koji bi da govore "bošnjački" ili onih koji bi da govore "bosanski"? Etičko pitanje, pošto ti je, vidim, stalo do etike...
Čisto onako lično, da ti to onda ne deluje kao rašomon? Ili... Recimo da i ne moraš da braniš nečije pravo. Svi koje znaš da govore "bošnjački" odjednom govore "bosanski". I to ti nije nimalo čudno, tek tako pošto im je to rekao Silajdžić ili možda Cerić?!?
Isto važi i za dilemu "Bošnjak" ili "Bosanac".
Čisto tehničko pitanje:
Šta ako nisam obavešten pa slučajno kažem govorniku "bosanskog" jezika da govori "bošnjački", ili vice versa. Da ga možda nacionalno ne vređam u tom slučaju?!?
wukadin wukadin 15:01 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

Uostalom, imam ja za tebe malo zajebanije pitanje: zašto ti veruješ da su Dodik i Republika Srpska autetnični izrazi duha srpskoga. Zar to ne bi, oh, sada ne možemo znati, tek će istorija odgovor da dadne, sasvim komotno mogli biti i simptomi obolenja?


Postoji izborna volja, postoje i nacionalni interesi koje oni brane. A moraš priznati, ili ajd da vidim da negiraš, kako je Dodik porpilično iznervirao neke koji bi da ukinu Srpsku. Ti reče da nisi od takvih...
Što se tiče Srpske, nesumnjivo je bar 90% njenih stanovnika srpske nacionalnosti za njeno postojanje sa velikim ingerencijama. Eto, šak i neka "Naša stranka" nije protiv RS ili za naglo menjanje ustava BiH.
Ostalo će dati istorija svoj sud, nije sporno, čak sam ti to rekao gore.
A ja nekako nisam siguran da se sutra "Bošnjaci" neće masovno pisati kao "Bosanci".
Ako uopšte u BiH bude popisa...
elis elis 15:06 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

wukadin
Dakle, gde smo stali sa jezikom i njegovim imenom.


Pošto su na drugom mestu elegantno izvrdao.
Evo samo što se tiče jezika.
Ako se sutra (ili je to već danas?) proglasi da nema više "bošnjačkog" nego je "bosanski", čije onda pravo braniš?! Onih koji bi da govore "bošnjački" ili onih koji bi da govore "bosanski"? Etičko pitanje, pošto ti je, vidim, stalo do etike...
Čisto onako lično, da ti to onda ne deluje kao rašomon? Ili... Recimo da i ne moraš da braniš nečije pravo. Svi koje znaš da govore "bošnjački" odjednom govore "bosanski". I to ti nije nimalo čudno, tek tako pošto im je to rekao Silajdžić ili možda Cerić?!?
Isto važi i za dilemu "Bošnjak" ili "Bosanac".
Čisto tehničko pitanje:
Šta ako nisam obavešten pa slučajno kažem govorniku "bosanskog" jezika da govori "bošnjački", ili vice versa. Da ga možda nacionalno ne vređam u tom slučaju?!?


Ovako, ja lično imam problem i sa bosanskim i sa bošnjačkim kao imenima za jezik. Dijalekti se nazivaju po toponimima, tako da je bosanski prihvatljiviji izraz. Koliko vidiš, u pisanju koristim srpski. Verujem, puno lepši i pravilniji nego kod velike većine onih koji veruju da koriste da taj jezik.
Ne branim, Wukadine, nikakvo pravo, koliko puta treba da ti kažem da samo hoću da znam odakle u ljudima tolika količina uverenosti i tako silovita reluktantnost ka sumnji i pitanjima. Ima još nešto: nisam nikakav branitelj bosanskog ili bošnjačkog jezika, ali ne nalazim da su u pravu oni koji bi takvo nazivanje jezika osporavaju, noseći neke mračne intencije u duši. Ne branim pravo na ovo ili ono ime, već na pravo da ljudi nesmetano dođu do dopuštene granice ne ugrožavajući druge. Dakle, Srbima u BiH jednako je opasno i odvratno nametati bilo koje ime jezika, izuzev srpskog, kao što je opasno i odvratno osporavati drugima da taj jezik, potpuno isti, uostalom, nazivaju nekim drugim imenom. Zar je tako teško razumeti ovu jednostavnu formulu?
Neprekidno me prozivaš, čas za skrivanje u univerzalnost, čas za pristrasnost, daj se jednom odluči, molim te. Ja ti, evo, stalno govorim da odista ne uzgajam dnevnopolitičke stavove. Nemam prijem u pustinji
Da li ćeš uvrediti čoveka koji sebe naziva Bošnjakom ako njegov jezik nazoveš bošnjačkim? Ne znam, verovatno hoćeš. Ali to je njegov i tvoj problem. Mene ćeš uvrediti ako ga nazoveš bilo kojim imenom. Jer, moj jezik nije ni bosanski, ni bošnjački, a ti ako kažeš da je srpski, uvredićeš me svojom zluradošću i osećanjem da si našao dokaz za nešto, bogapitajšta.
blogovatelj blogovatelj 18:03 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

Kad vidim kakav ti je doživljaj sveta, vernički, idolopoklonički, dodao bih, kamo sreće ne da si dečak, već kamo lepe sreće da si spermij ostao.


Ovde si već ispao budala. Dobar komad budale


Uvrede, time se ne slusim...

Dalje, ne priviđa ti se ništa, paranoiku, očito si guglao kao sumanut, pa ovde podmećeš. He, podmetačiću maleni.

Stvarno pridajes sebi nekog znacenja.
Mislis li da bih ukucavao tvoje ime u Gugl? Klasican oblik kompleksa vise vrednosti.

Ovde si već ispao budala. Dobar komad budale. Pa o kakvim činjenicama je trebalo da bude reči u iskazu da u činjenici da imaš određenih problema nije sadržano tvoje pravo da vređaš.


Covece, rekoh, dijagnoze postavljam, svidjalo se tebi to ili ne.
Hajde molim te reci mi sta je cinjenica u onome sto sam bio citirao?

Ti si mali podmetačić. Na osnovu toga što sam pomislio da je u pitanju greška u kucanju, izvlačiš nekakve grdne zaključke


Hajde da kazemo da si u pravu. A kako sam ja to mogao da znam?!
I opet uvrede...

Ovaj iskaz da ti znaš da sam se ja usrao u nečiji život je veoma ružan i dovoljan da ti kažem mnogo ružnih reči. Ne priviđa ti se, jadan ne bio, guglatoru, već si čitao one budaleštine Dodikovih talibana, Galijaševića i Trifunovića.


Koliko sam procitao ovde, bio si oficir armije BIH, dovoljno da te ne tretiram kao mama Terezu. Zar mislis kad si komandovao pucanje na suprotno brdo niko nije ostajao bez najmilijih i niko nije zavijan u crno?
Cak i ako nisi komandovao, bio si sraf u sistemu koji je to radio. I to ne sitan sraf, nego sraf osrednje velicine.
Prvi put u zivotu sada cujem za ovu dvojicu iza Dodikovog imena. Ali stvarno prvi put.

koji Kustinu bistu nosiš na vrh cerebruma, kao što malograđani Betovenovu bistu na pijaninu drže. Heh.


Rekoh svidja mi se tvoj smisao za humor. U umetnosti ono sto prezivi tri generacije, tj nekih 75 godina, ostaje zauvek. Njegovi filmovi su otprilike na pola puta. Ako budemo dobrog zdravlja, mozda i dozivimo trenutak kada budes shvatio da sam u pravu. Samo sto to ni tada neces priznati.

Vidiš, mogu se složiti s tobom da ova priča nije troll i da je veoma bitno razgovarati o nekim stvarima, e da bismo mogli doći do odgovora na pitanja koja se uzdižu ovde, između ostalog i na ono o imenu jezika.


Eto, oko necega se slazemo. A mislim da je ovo nesto fundamentalno. Jos kada bi malo pisao hladnije glave, mogli bismo lepo i da pricamo.

Evo, daću ti odgovor, mada pretpostavljam da je uzaludno davati ga nekome ko galijaševićevsko-trifunovićevska preseravanja uzima kao ozbiljnu činjenicu. Ne, blogovatelju, nikada nisam bio član niti jedne partije ili nevladine organizacije.


Da ponovim, ne znam ko su ova dvojica.
A sada bingo...
Za partije mislim da lazes, jel mi se ovo prividja, ne znam ni sam...
Ajde opet probaj da odgovoris, ali ovoga puta istinito, ako zelis da pricamo.
Sad ja mogu ovde da iznesem dokaz da lazes, ali to bi moglo da se tretira kao nesto privatno, sto u sustini i jeste, pa da me banuju, kao nekada druga clana sto su banovali.
Zato ja ne iznosim nista o tvom zivotu, iako ponesto znam, a izvor nije Gugl.
Pa sad ti mozgaj sta znam i odakle znam, ali znam da si ovo za partije slagao.
I probaj da iskreno odgovaras.
elis elis 18:07 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

blogovatelj
Kad vidim kakav ti je doživljaj sveta, vernički, idolopoklonički, dodao bih, kamo sreće ne da si dečak, već kamo lepe sreće da si spermij ostao.


Ovde si već ispao budala. Dobar komad budale


Uvrede, time se ne slusim...

Dalje, ne priviđa ti se ništa, paranoiku, očito si guglao kao sumanut, pa ovde podmećeš. He, podmetačiću maleni.

Stvarno pridajes sebi nekog znacenja.
Mislis li da bih ukucavao tvoje ime u Gugl? Klasican oblik kompleksa vise vrednosti.

Ovde si već ispao budala. Dobar komad budale. Pa o kakvim činjenicama je trebalo da bude reči u iskazu da u činjenici da imaš određenih problema nije sadržano tvoje pravo da vređaš.


Covece, rekoh, dijagnoze postavljam, svidjalo se tebi to ili ne.
Hajde molim te reci mi sta je cinjenica u onome sto sam bio citirao?

Ti si mali podmetačić. Na osnovu toga što sam pomislio da je u pitanju greška u kucanju, izvlačiš nekakve grdne zaključke


Hajde da kazemo da si u pravu. A kako sam ja to mogao da znam?!
I opet uvrede...

Ovaj iskaz da ti znaš da sam se ja usrao u nečiji život je veoma ružan i dovoljan da ti kažem mnogo ružnih reči. Ne priviđa ti se, jadan ne bio, guglatoru, već si čitao one budaleštine Dodikovih talibana, Galijaševića i Trifunovića.


Koliko sam procitao ovde, bio si oficir armije BIH, dovoljno da te ne tretiram kao mama Terezu. Zar mislis kad si komandovao pucanje na suprotno brdo niko nije ostajao bez najmilijih i niko nije zavijan u crno?
Cak i ako nisi komandovao, bio si sraf u sistemu koji je to radio. I to ne sitan sraf, nego sraf osrednje velicine.
Prvi put u zivotu sada cujem za ovu dvojicu iza Dodikovog imena. Ali stvarno prvi put.

koji Kustinu bistu nosiš na vrh cerebruma, kao što malograđani Betovenovu bistu na pijaninu drže. Heh.


Rekoh svidja mi se tvoj smisao za humor. U umetnosti ono sto prezivi tri generacije, tj nekih 75 godina, ostaje zauvek. Njegovi filmovi su otprilike na pola puta. Ako budemo dobrog zdravlja, mozda i dozivimo trenutak kada budes shvatio da sam u pravu. Samo sto to ni tada neces priznati.

Vidiš, mogu se složiti s tobom da ova priča nije troll i da je veoma bitno razgovarati o nekim stvarima, e da bismo mogli doći do odgovora na pitanja koja se uzdižu ovde, između ostalog i na ono o imenu jezika.


Eto, oko necega se slazemo. A mislim da je ovo nesto fundamentalno. Jos kada bi malo pisao hladnije glave, mogli bismo lepo i da pricamo.

Evo, daću ti odgovor, mada pretpostavljam da je uzaludno davati ga nekome ko galijaševićevsko-trifunovićevska preseravanja uzima kao ozbiljnu činjenicu. Ne, blogovatelju, nikada nisam bio član niti jedne partije ili nevladine organizacije.


Da ponovim, ne znam ko su ova dvojica.
A sada bingo...
Za partije mislim da lazes, jel mi se ovo prividja, ne znam ni sam...
Ajde opet probaj da odgovoris, ali ovoga puta istinito, ako zelis da pricamo.
Sad ja mogu ovde da iznesem dokaz da lazes, ali to bi moglo da se tretira kao nesto privatno, sto u sustini i jeste, pa da me banuju, kao nekada druga clana sto su banovali.
Zato ja ne iznosim nista o tvom zivotu, iako ponesto znam, a izvor nije Gugl.
Pa sad ti mozgaj sta znam i odakle znam, ali znam da si ovo za partije slagao.
I probaj da iskreno odgovaras.


Ajd, mr'š!
blogovatelj blogovatelj 18:10 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

Pobegao odavde, pa sad sere i naprđuje i savete deli. I to borbeno, zilotski. Ma ajde, molim te.


Zaboravih ovo, nisam nikada bezao, otisao jesam, godine 2002 kada su svi ratovi prosli.
Sve ratove preziveo sam ziveci u Srbiji.
Nikada nisam bio niti sam sada clan neke partije ili NVO.
I opet uvrede...
elis elis 18:16 16.08.2010

Re: Od Karpata do Doverskih vrata

blogovatelj
Pobegao odavde, pa sad sere i naprđuje i savete deli. I to borbeno, zilotski. Ma ajde, molim te.


Zaboravih ovo, nisam nikada bezao, otisao jesam, godine 2002 kada su svi ratovi prosli.
Sve ratove preziveo sam ziveci u Srbiji.
Nikada nisam bio niti sam sada clan neke partije ili NVO.
I opet uvrede...


Moderacija, odskora sam prisutan na blogu, pa se još ne snalazim s tehnikalijama. Ima li načina da mi se ova opsednuta budaletina skine s grbače. Pa vidi li iko šta ovaj piše, te ne gugla me, te sve zna o meni, te ima neke dokaze, te ne sme da ih podastre, te ima nekakva priviđenja u kojima se ja pojavljujem. Yebote, ovako kreću zapleti filmova B-produkcije o kakvom manijakalnom ubici... Gde je 'ignore button'?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana