Ekologija| Hobi| Nauka| Putovanja| Životinjski svet

SEOBE

albicilla RSS / 16.08.2010. u 13:57

Copyofspring_alive_2010jpg.jpg

Prošla je gnezdilišna sezona, veliki broj mladih se ispilio (usled teških kiša, manji broj nego obično) i kada pođete u prirodu, ptice su sada posvuda oko vas? Ili nisu? U stvari jesu – iako ih ne vidite. Kraj gnežđenja označio je i kraj označavanja teritorije pesmom ili letovima i ptice su postale teško uočljive. Da tu ne bude kraj, iako je za vas leto, pticama je već otpočela jesen. I seoba na jug. Pogledajte oko sebe i zapitajte se: koliko je već prošlo otkako ste videli poslednju crnu čiopu?

Jesenja seoba je sporija od prolećne, većini vrsta se ne žuri i otuda nećete viđati onakve velike koncentracije ptica na važnim odmorištima. Crne čiope su među prvima koje nas napuštaju, već krajem jula. U avgustu nas napuštaju i bele rode, a krajem meseća nestaće i pčelarice. Laste (seoska, gradska i bregunica) će nas napustiti u septembru. Uopšteno uzev, glavnina manjih ptica pevačica odlazi krajem avgusta i u prvoj polovini septembra, dok krupnije vrste, npr. čaplje, odlaze tokom septembra, pa i oktobra. Vrhunac prolaza crnih roda je krajem septembra i početkom oktobra. Ždralovi će nas preleteti ponajviše u novembru, dok  guske i patke stižu u novembru, a vrhunac brojnosti dostići će do sredine decembra. Slično je i sa zimovanjem malih vranaca na Savi u Beogradu - i njihov broj će svoj maksimum dostići do sredine decembra.

Ono što jeseni nedostaje u kvantitetu, nadomešćuje kvalitetom: pojavom retkih vrsta i zalutalih ptica. Mnoge vrste se kod nas viđaju samo tokom seobe, bilo prolećne, bilo jesenje: ždralovi, crni orlovi, belokrile čigre i druge. U karakteristične lutalice spadaju ređe patke, galebovi i čigre, te, posebno, šljukarice.

CopyofEurasianCurlewflockwithoneSlender-billed.jpg 

Gvaš (c) Szabolcs Kokay

Među šljukaricama na seobi, treba obraćati pažnju na jata velikih carskih šljuka: nije nemoguće da se među njima nađe i poneka kritično ugrožena tankokljuna carska šljuka (druga s leva), najređa vrsta Evrope - veruje se da je preživelo manje od 10 jedinki - a niko je nije video otkako je u Mađarskoj posmatrana pre 10 godina. 



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sesili sesili 14:25 16.08.2010

Čini mi se

da su se neke ptice vratile na naše nebo. Ne pratim to stručno, kao bloger, ali vidim povremeno neke koje nisam viđala. U mom dvorištu je ponovo detlić, a nije ga bilo više godina. Tome se radujem.
albicilla albicilla 07:50 17.08.2010

Re: Čini mi se

najverovatnije veliki, a mozda i seoski (prvi se ponajvise poznaje po jarkocrvenom podrepku, drugome je to tek rumeno; takodje, prvi trazi drvece i sumu, drugi prihvata i rastrkano drvece i otvorenije terene). inace, nisu selice, tu su cele godine, a zasto ih ranije nije bilo... ko ce znati.

mene je majka nedavno zvala iz vikendice, kaze, pojavio joj se pupavac u dvoristu, prvi put u zivotu ga je videla, nije mogla da poveruje:
ljuboten ljuboten 10:30 17.08.2010

Gugutke nisu selice, ali su ugrožene.

Na mojoj terasi u jednoj od žardinjera sa cvećem svake godinen legu se gugutke. Koliko znam malo ih ima i u nestajanju su. To Vi bolje znate.
albicilla albicilla 15:55 17.08.2010

Re: Gugutke nisu selice, ali su ugrožene.

ljuboten
Na mojoj terasi u jednoj od žardinjera sa cvećem svake godinen legu se gugutke. Koliko znam malo ih ima i u nestajanju su. To Vi bolje znate.


populacija u vojvodini i srednjoj srbiji (ne racunajuci kosovo) procenjuje se na oko 80.000 gnezdecih parova (srbija sa kosovom i duplo vise), a trend populacije je ocenjen kao blagi porast brojnosti.
albicilla albicilla 08:02 18.08.2010

crna ciopa, jos jednom

Prosto sam morao da dodam i komentar dr. V. Vasica o njima:

"Crna čiopa ima gotovo paradoksalnu seobu odnosno dužinu boravka u Evropi – u proseku ostaju samo oko 100 dana. Gnežđenje se završava obično za kraće od 10 nedelja. Iz Južne Evrope odlaze za Afriku ranije nego iz Srednje i Severne! Glavni prolazi preko Izraela i Egipta su u avgustu, a u Južnu Afriku stižu u septembru, ali polaze natrag već u januaru. Te čudne ptice ispoljavaju i tzv. epimeletično ponašanje, slično delfinima koji podplivavaju pod mladunce, ranjenike i drugu nejač (pa tako i ljude)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana