Društvo

veceras stize: pravda ili ubistvo?

dali76 RSS / 18.08.2010. u 00:39

 

 Sati zivota za Petera Kanta (Peter Cantu)mogu se vec odbrojavati na prste samo jedne ruke.  Ovaj  35 godisnji mladic proveo je gotovo pola svog zivota iza resetaka teksaskog zatvora. Prije nekoliko dana  Teksas je odbio njegovu posljednju molbu za preinacenje smrtne kazne u dozivotnu robiju tako  da je sad gotovo sigurno da ce veceras umreti Peter Enthony Cantu vodja lokalnog ganga ciji je zlocin uzdrmao Houston tog juna sad vec davne 1993. 14godisnja Jenifer  i jena samo dvije godine starija drugarica Elizabeth vracale su se tog kobnog junskog predvecerja kuci. Kako bi ranije stigle  djevojcice   su se odlucile za precicu kroz gradski park, precicu koja ce  ih odvesti u smrt.

Nesretne  djevojcice su  spazila    sestorica   tinejdzera koji su pod okriljem predvecerja I parka  ispijali pivo. Nazalost djevojcice su ih prekasno spazile.   14 godisnja Jenifer uspijela je da  pobjegne, ali se sama vratila  cuvsi zapomaganje svoje drugarice.

Djevojcice su brutalno silovane i tucene tokom sat vremena, a onda je Peter Cantu, tad 18 godisnji vodja ganga, naredio da se nesretne djevojcice ubiju.

Zalud  su   preklinjale za zivot  obecavajuci da nece nikom pricati.   Krajni ishod je bio stravican.   Djevojcicama su bila polomljena rebra,  izbijeni prednji zubi, pocupani djelovi kose,  zadavljene su vlastitim pertlama  te im je grkljan bio  smrvljen  dzonovima njihovih ubica.

Javnost u  Houstonu bila je prestravljena ovim zlocinom, godinama djevojcica , ali I godinama njihovih dzelata; trojica najstarijih imali su samo 18 godina, dvojica tek napunili 17 dok je najmladji clan zlocinacke druzine imao samo 14 godina.

Ono sto je jos vise prestravilo javnost bilo je ponasanje  ovih mladih ubica  koji su  se svojim  zlocinom hvalili  svojim  najblizim rodjacima .

 Kad je mladji brat Peter(a) Cantu(a)  cuo kako njegov brat prica o ovom gnusnom zlocinu kao obicnoj zabavi odlucio ih je prijaviti policiji.

Peter Cantu bit ce treci i posljednji clan ganga nad kojim ce Teksas izvrsiti smrtnu kaznu. Dvojici 17 godisnjaka clanova ove druzine smrtna kazna preinacena je u dozivotnu robiju dok je najmladji clan(14) osudjen na 40 godina zatvora bez prava pomilovanja.

 Randy  Urtmhan , otac 14 godisnje Jenifer, ce se danas  po treci put  zaputiti put  Hancvila (Huntsville) da prisustvuje smaknucu   treceg  ubice svoje cerke.

Sa gnusanjem je odbio zahtev advokata da procita pismo izvinjenja koji je sastavio sam Peter Cantu. malo je suvise kasno za to, odbrusio je otac male  Jenifer. Ako hocete  da smrtna kazna ima efekat  trebalo ih je svu petoricu objesiti na pet stabala negdje u gradu. Za nekoliko sati kad umre Peter Cantu zatvorice ce se zadnje  poglavlje stravicnog zlocina koji je  uzdrmao Houston tog juna 1993.

Smrt Peter(a) Cantu(a) kao niti smrt dvojice  njegovih saucesnika u ovom zlocinu nece vratiti Jenifer I Elizabeth. Mnogobrojna istrazivanja  pokazala su da smrtna kazna ima  statisticki zanemarljiv uticaj na broj teskih krivicnih dijela. Uprkos svemu tome u Teksasu vecina   I dalje vjeruje  da za neke zlocine jednostavno nema druge kazne sem smrtne.

U to zasigurno veceras vjeruje rodbina ubijenih djevojcica.



Komentari (101)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

aleksandarz92 aleksandarz92 00:52 18.08.2010

Kazne

O za i protiv smrtne kazne može se puno raspravljati. Za Srbiju je mnogo veći problem to što
Dvojici 17 godisnjaka clanova ove druzine smrtna kazna preinacena je u dozivotnu robiju dok je najmladji clan(14) osudjen na 40 godina zatvora bez prava pomilovanja.
nema ovakvih kazni. Kod nas bi bili proglašeni za saučesnike i dobili bi po 2 godine uslovno.
dali76 dali76 00:59 18.08.2010

Re: Kazne

oni koji su protiv smrtne kazne cesto ukazuju da smrtne kazne dobijaju samo oni koji nemaju novca za dobre advokate.
Radio sam na praksi kao ucitelj u skoli gdje su dvije nesretne djevojcice bile ucenice. Nisam ni sam pametan sto reci, sto razmisljati.
Citajuci kako su trojica mladica u BGD premlatili te nozevima izboli radnicu obuzme me bijes. kako kazniti takve ljude?
NeuroRadoznalost NeuroRadoznalost 01:23 18.08.2010

Gnusan zločin

Mislim da ne postoji druga kazna koja bi mogla da se primeni za ovakve osobe. Ne samo što su počinili tako gnusan zločin oni su ga počinili bez trunke kajanja što pokazuje hvaljenje kod prijatelja. Uz to ovo je "gang related crime" što govori da je mala verovatnoća da budu rehabilitovani. Koliko sam razumeo ovde nema nedoumica po pitanju počinioca. Bolje je izvršiti smrtnu kaznu nego izdržavati ih u zatvoru do kraja života.
dali76 dali76 01:31 18.08.2010

Re: Gnusan zločin

u pravu si ovdje nema nedoumica da li su doticni pocinili zlocin , ili ne. Neki ljudi kazu da je veca kazna trunuti dozivotno u samici, mada opet vjerovatno to iscekivanje sigurne smrti je isto tako uzasno.
Inace sto se Teksasa tice i dvojica 17 godisnjaka bi bila smaknuta, ali je vrhovni sud u medjuvremenu zabranio smrtne kazne nad licima koja su maloljetna tokom cinjenja zlocina.
NeuroRadoznalost NeuroRadoznalost 01:40 18.08.2010

Re: Gnusan zločin

Da li su bili maloletni ili nisu nema veze ovakav zločin samo veoma bolestan um može da počini.
bauer. bauer. 01:52 18.08.2010

Re: Gnusan zločin

Bolje je izvršiti smrtnu kaznu nego izdržavati ih u zatvoru do kraja života.

Možda i nije bolje. Ne treba ih izdržavati nego im dati da nešto rade. A ko neće da radi, u samicu. Znam da se ovde u Nevadi automobilske tablice štancuju u zatvorima. Verovatno i mnogo drugih stvari.

Ja sam protiv smrtne kazne (priznajem da ne znam šta bih mislio da sam otac tih devojčica) ali sam pristalica akumulativnih kazni (ako se tako kaže) tipa, dva ubistva, dvestadve godine robije. Pa im posle pedeset godina robijanja skineš dvadeset godina, ako su se dobro vladali. A ne kao onaj veselnik, Legija, koji će da odleži jedinstvenu kaznu od četrdeset godina za sve ono što je uradio. I još će posle da se reintegriše u društvo, ali i da se osvrće preko ramena do kraja svog mizernog života. A možda je i to kazna, ko će ga znati?
bauer. bauer. 01:59 18.08.2010

Re: Gnusan zločin

Da li su bili maloletni ili nisu nema veze ovakav zločin samo veoma bolestan um može da počini.

Bolesne umove bi trebalo slati na lečenje, u ovom slučaju, verovatno, doživotno, a ne dosuđivati im smrtnu kaznu. Možda bi dobar, i skup, advokat uspeo da to isposluje za svog klijenta, ako bi mu to bila uteha, i njemu i njegovoj porodici. Ako ima porodicu.
bene_geserit bene_geserit 04:55 18.08.2010

Re: Gnusan zločin

bauer.
Bolje je izvršiti smrtnu kaznu nego izdržavati ih u zatvoru do kraja života.

Možda i nije bolje. Ne treba ih izdržavati nego im dati da nešto rade. A ko neće da radi, u samicu.

Jedan zatvorenik godisnje kosta USA ~35000$. I americki zatvori su pretrpani.
(ove "mudrosti" sam pokupio iz "Boston Legal" serije, sta ces kada ne citam novine a relativno sam nov u USA pa ne znam takve elementarne stvari; usput seriju toplo preporucujem - smrtnom kaznom se bavi u bar 3-4 epizode i to sa raznih aspekata: od samog izvrsenja koje je vrlo cesto krajnje surovo posto je izvrsavaju neobucena lica jer lekari i medicinsko osoblje nece, preko osudjivanja lica sa IQ na nivou idiota, procenata izvrsenja smrtne kazne nad crncima u odnosu na slicne zlocine pocinjene od strane belaca, nad siromasnima u odnosu na bogate, pa do moralnih - da li je za dominantno hriscansko drustvo moralno starozavetno "oko za oko" ili u ovom slucaju "zivot za zivot"; iako je dominantan stav autora evidentno protiv smrtne kazne - olicen kao i obicno kroz Alana Shore-a, tu je uvek i neizbezni Denny Crane da bude za).
bauer. bauer. 05:21 18.08.2010

Re: Gnusan zločin

Jedan zatvorenik godisnje kosta USA ~35000$. I americki zatvori su pretrpani.

Verujem. Ali deo tog novca oni mogu i da zarade. Drugi deo troškova moramo da snosimo mi ostali, da bi sklonili onakve životinje sa ulica. Idealnih rešenja nema, ali me teši, da i najveći među kriminalcima, i pored svih mikro privilegija, živote provode iza rešetaka.
dali76 dali76 05:45 18.08.2010

Re: Gnusan zločin

iako je izdrzavanje zatvorenika skupo, na cudjenje mnogih ispadne skuplji decenijiski sudski postupak koji vodi do smrtne kazne. tako da je i ekonomski argument izbijen iz ruku onih koji kazu da se ne "isplati" hraniti te zlikovce. Racunica bi bila drugacija kad bi se smrtna kazna izvrsavala u nekom kratkom roku poslje osude, al zakon dozvoljava ,kako sam rekao decenijsku proceduru, ciji troskovi prevazilaze troskove drzanja zatvorenika.
dali76 dali76 05:53 18.08.2010

Re: Gnusan zločin

According to the organization, keeping inmates on death row in Florida costs taxpayers $51 million a year more than holding them for life without parole. North Carolina has put 43 people to death since 1976 at $2.16 million per execution. The eventual cost to taxpayers in Maryland for pursuing capital cases between 1978 and 1999 is estimated to be $186 million for five executions.

izvor
http://www.deathpenaltyinfo.org/editorials-high-cost-death-row
seceranac seceranac 09:02 18.08.2010

Re: Gnusan zločin

Jedan zatvorenik godisnje kosta USA ~35000$. I americki zatvori su pretrpani.


nije bas tako, zatvorenici rade i izdrzavaju sami sebe ...

skorasnji primer
mlekac mlekac 03:02 18.08.2010

Kazu

da je najteze oprostiti...

Mrzi me sad da trazim, ali bilo je celo neko istrazivanje o lekovitosti oprastanja, bas nesto vezano za osudjene na smrt.

Iskreno, ne znam sta da kazem. Nisam ni zagovornik ali ni protivnik smrtne kazne. Onome kome je ostala i trunka savesti verovatno je teze da zivi sa secanjem na ono sto je uradio, a onome ko je potpuni sociopata pomoci ionako nema.
dali76 dali76 04:30 18.08.2010

Re: Kazu

Tesko je u ovakvim situacijama biti pametan. Kao sto Bower veli treba se staviti u poziciju roditelja ovih djevojcica, ali opet sa druge strane mozda je upravo moc prastanja (sto kaze Mlekac ) neka vrsta pomoci.
Oni koji su protiv smrtne kazne sem sto govore da smrtnu kaznu ne dobijaju oni koji ucine najgori zlocin vec oni sto dobiju najgoreg addvokata, cesto spominju slucajeve gdje se naknadno utvrdilo da je tuzilastvo pa poslje sud I porota ucinilo gresku.
Ispravke smrtne kazne nema.
Jedan jedini nevin zivot nije vredan smrti mnogih koji jesu krivi , tvrde oponenti najstrozije kazne.
Medjutim ovdje su stvari bar jasne jer su ova petorica momaka ucinila ono za sta su I optuzeni.
Evropski kazneni zakon se ocigledno mnogo razlikuje od ovog u Teksasu.
Ovdje maloljedtni prestupnici mogu dobiti najvise 40 godina dok ,koliko ja razumijem, u Srbiji je to maksimalna kazna za najgori moguc zlocin.

mlekac mlekac 08:34 19.08.2010

Re: Kazu

dali76
Tesko je u ovakvim situacijama biti pametan. Kao sto Bower veli treba se staviti u poziciju roditelja ovih djevojcica, ali opet sa druge strane mozda je upravo moc prastanja (sto kaze Mlekac ) neka vrsta pomoci.
Oni koji su protiv smrtne kazne sem sto govore da smrtnu kaznu ne dobijaju oni koji ucine najgori zlocin vec oni sto dobiju najgoreg addvokata, cesto spominju slucajeve gdje se naknadno utvrdilo da je tuzilastvo pa poslje sud I porota ucinilo gresku.
Ispravke smrtne kazne nema.
Jedan jedini nevin zivot nije vredan smrti mnogih koji jesu krivi , tvrde oponenti najstrozije kazne.
Medjutim ovdje su stvari bar jasne jer su ova petorica momaka ucinila ono za sta su I optuzeni.
Evropski kazneni zakon se ocigledno mnogo razlikuje od ovog u Teksasu.
Ovdje maloljedtni prestupnici mogu dobiti najvise 40 godina dok ,koliko ja razumijem, u Srbiji je to maksimalna kazna za najgori moguc zlocin.



Kad se potegne ova tema, ja se uvek setim jedne komsinice iz stare zgrade koja je tokom bombardovanja 99, kad god pocne napad, izlazila pred kapiju i vikala "Klintone, dabogda ziveo 100 godina!"

Kad su je zapanjene komsije, ciji uobicajeni repertoar je isao od "Mars u ..." do "Crk'o dabogda!" pitale kako moze tako da vice, zena je objasnila:

"Ma nek zivi 100 godina i nek se raspada od muke i bolesti, i nek moli Boga da ga uzme, a Bog nek ga ne pusta sebi - to ce mu biti najgora kazna!"
die hard die hard 22:21 20.08.2010

Re: Kazu

najvise 40 godina


Toliko vreme u zatvoru je svakako dovoljno strasno , cak i za najgori zlocin cini mi se.
talicni talicni 05:04 18.08.2010

Monstruozno

Misljenja sam da je smrtna osuda za ovakve brutalne tipove sasvim primjerena kazna.

Slucaj me zaintrigirao pa sam malo googlao.

At his arrest, O'Brien confessed that he and the other gang members raped both of the girls. He also confessed that he and Jose Medellin strangled Ertman. They wrapped his red nylon belt around her neck, then he pulled at one end while Medellin pulled at the other, until the belt snapped in two. The belt was found in a search of O'Brien's apartment.


Prosto za zanijemis.

dali76 dali76 06:17 18.08.2010

Re: Monstruozno

Inace ovaj zlocin je doveo do promjene mnogih zakona. Izmedju ostalog zbog ovog zlocina dopusteno je rodbini zrtava da prisustvuje smkanucu ubica njihovih bliznjih.
Prije ubrizgavanja smrtonosne injekcije Peteru Cantu je dato pravo, ako zeli, da kaze svoje zadnje rijeci.
Odgovor je bio kratak: nah (ne).
Otac jedne od ubijenih djevojcica je rekao da nije ni zelio nista cuti od ubice njegove cerke.
Ispred zgrade su se ,kao uosalom i svaki put, okupili oponenti kao i oni koji podrzavaju smrtnu kaznu.
dr.wagner dr.wagner 08:06 18.08.2010

Nema razlike ...

....jutro

-Isto je , smrtna kazna ili doživotni zatvor ...., važno je samo da ti
bolesnici više nikada ne dođu u poziciju za bilo kakvo nedjelo ...

-Ako takvi delikti nisu iz nehata ili u samoobrani ... , riječ je o
poremećenim ljudima i gotovo je sigurno da su oni latentna opasnost ...,zato
ih treba odstraniti iz društva , ne vjerujem u neko njihovo prosvjetljenje ...!!!

-Što bi rekla moja grosmuterica:
...."Poslje boga ... nema popravka "....

Wagner
dali76 dali76 08:17 18.08.2010

Re: Nema razlike ...

jutro gos'n Wagner
eto nema razlike a toliko sukobljavanja oko ove teme.
Naravno vracanje ovakvih ljudi nazad u drustvo bilo bi van pameti. oni koji se zalazu za ukidanje smrtne kazne predlazu da se ona zamjeni iskljucivo dozivotnom robijom bez prava pomilovanja.
Tako je recimo New Jersey nedavno ukinuo smrtnu kaznu stavljajuci do znanja da ce ona biti zamenjena iskljucivo dozivotnom robijom bez prava na pomilovanje.
Teksas, sve do nedavno, ovakvu opciju (bez prava na pomilovanje ) nije ni imao.
nije tesko zakljuciti zasto.
sesili sesili 08:55 18.08.2010

Ne znam

šta bih učinila da neko mojoj devojčici to uradi! Pa, znam, ubila bih i ja makoliko to delovalo kontradiktorno. Osuđujem ubisto, a ubila bih. Ali takvo ubistvo, iz objesti, iživljavanja, pa nisu zaslužili bolje od onog što je rekao otac: obesiti ih ODMAH! Pa, skoro je pisano kod nas da je jedan silovatelj, čim je pušten iz zatvora, počinio isto delo. Dakle, naslov bloga - pravda ili ubistvo - nije baš najpogodniji. Ovde se ubistvom postiže pravda.
seceranac seceranac 08:58 18.08.2010

osveta

ja sam protiv smrtne kazne ... uvek i u svakom slucaju ...

razloga ima mnogo ... od onoga da se ne moze ispraviti greska, preko one da nema pravo da oduzme zivot (pa ni drzava), do onog da time postize manje nego drugim vrstama kaznjavanja


mene fascinira americka opsednutost osvetom koja je neverovatno jako izrazena na svakom koraku, jos ako se uzme u obzir da su verujuca hriscanska zemlja (skoro pa dzamahirija) ne znam odakle im ta zelja za osvetom
buba_truba buba_truba 10:07 18.08.2010

Re: osveta

seceranac
mene fascinira americka opsednutost osvetom koja je neverovatno jako izrazena na svakom koraku, jos ako se uzme u obzir da su verujuca hriscanska zemlja (skoro pa dzamahirija) ne znam odakle im ta zelja za osvetom

Vidiš, za razliku od tebe ja kod Amera ne vidim to kao "opsednutost osvetom".
Samo pragmatičnost. Benefit - zvezda vodilja. Naravno, onako kako ga oni vide - ovo napominjem da se ne bismo upuštali u raspravu na temu: šta je To i za koga je ovo ili ono.
seceranac seceranac 10:13 18.08.2010

Re: osveta

buba_truba
seceranac
mene fascinira americka opsednutost osvetom koja je neverovatno jako izrazena na svakom koraku, jos ako se uzme u obzir da su verujuca hriscanska zemlja (skoro pa dzamahirija) ne znam odakle im ta zelja za osvetom

Vidiš. za razliku od tebe ja kod Amera ne vidim to ka o "opsednutost osvetom".
Samo pragmatizam. Benefit - zvezda vodilja. Naravno, onako kako ga oni vide - ovo napominjem da se ne bismo upuštali u raspravu na temu: šta je To i za koga je ovo ili ono.


nema to veze sa pragmatizmom vec je to klasicna emocionalna osveta - oko za oko, zub za zub

da ne pominjem da je gora kazna da neko dobije dozivotnu bez mogucnosti pomilovanja nego da ga "spasu" pakla amrickog zatvora smrtnom kaznom
skyspoter skyspoter 10:09 18.08.2010

cula sam

informaciju da u Americi postoji smrtna kazna za maloletnike, i to samo u nekim drzavama. Da li znas kojim?
seceranac seceranac 10:22 18.08.2010

Re: cula sam

skyspoter
informaciju da u Americi postoji smrtna kazna za maloletnike, i to samo u nekim drzavama. Da li znas kojim?


zabranjeno je 2005. odlukom vrhovnog suda do tada su maloletnici redovno kaznjavani smrtnom kaznom u nekoliko americkih drzava pre svega Teksasu

List of juvenile offenders executed in the United States since 1976

inace SAD su jedina zapadna i zvanicno tradicionalno hriscanska zemlja koja ima pozamasan udeo u ukupnom broju izvrsenih smrtnih kazni

oni izgleda hriscanstvo dozivljavaju na poseban nacin koji uopste ne uklucuje prastanje, no i pored ceste smrtne kazne stopa najtezih krivicnih dela nije manja nego u evropi koja ima mnogo blazu kaznenu politiku
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:09 18.08.2010

Kazna i zločin


KAZNA
Poslednja smrtna kazna u Srbiji izvršena je 15.februara 1992.g. Osuđeni je če­ti­ri go­di­ne če­kao na iz­vr­še­nje smrt­ne ka­zne. Od­bi­je­ne su sve žal­be za po­mi­lo­va­njem. Sa­zna­nje da mu je iz­la­zak pred stre­ljač­ki stroj ne­mi­no­van, pri­mio je pri­lič­no mir­no. Noć uoči stre­lja­nja, u som­bor­skom za­tvo­ru ni­je po­ka­zi­vao ner­vo­zu. Stra­ža­ri su mu sku­va­li ne­ko­li­ko ka­fa, ko­je je la­ga­no is­pio. Ni­je imao po­sled­nju že­lju. De­lo­vao je sta­lo­že­no ka­da je u zo­ru do­ve­den pred stre­ljač­ki stroj. Ni­je odav­ao strah, reč ni­je iz­u­stio. Sa­mo je ne­ka­ko od­sut­no gle­dao u pu­šča­ne ce­vi.

ZLOČIN
U mirnom bačkom selu Karavukovu 10. novembra 1987. kraj bi­cikla na­slo­njenog na drvo ležalo je be­ži­vot­no te­lo šestogodišnje de­voj­či­ce Ivane. Kr­va­vi tra­go­vi na ob­na­že­nim no­ži­ca­ma, a naj­ve­ća cr­ve­na mr­lja na gla­vi. Na osno­vu tra­go­va na ve­li­koj ci­gli, na­đe­noj po­red Iva­ni­nog te­la, utvr­đe­no je da je de­te ko­je se oti­ma­lo i vri­šta­lo, naj­pre ubijeno, a za­tim si­lo­vano. (izvor)

Ubica Johan Drozdek (31 godina) se sam predao i policiji objasnio da je to uradio jer devojčicin otac, inače njegov komšija, nije hteo da mu pozajmi bicikl. Bez dozvole je uzeo bicikl iz dvorišta, a devojčici je obećao čokoladu ako se s njim provoza. Odvezao ju je do šumarka na putu za groblje, ubio, pa silovao.

ŠTA REĆI?
Ja bih rekao da je za svaku suzu nevine devojčice monstrum zaslužio po jedan metak, a za silovanje i ubistvo da večno gori u paklu.
7ispala7 7ispala7 10:17 18.08.2010

pravda...

Smatram da je to pravda koja kasni od 1993 g....nisu oni njih udarili kolima pa su se preplasili i zbrisali kuci....trebao bi da imas ili pre da kazem da nemas srca gledati..ucestvovati u silovanju i onda zivotinjski gaziti i da ne nabrajam citali smo ceo tekst....takvi bolesnici ne trebaju drustvu da se razmnozavaju....sa druge strane sam procitala komentar da mogu da rade po zatvorima...ma koga briga za njihov rad ?? nek normalan svet bude na slobodi i odradjuje takve poslove i bude placen..uzasavam se pomisli i koncentrata tog zla koji zivi po tim zatvorima....ne dao bog da pobegnu i da ti zavrse u kraju..jes jednom...PRAVDA
docsumann docsumann 16:17 18.08.2010

Re: pravda...

PRAVDA


Šta je pravda u jednom ovakvom slučaju?
Satisfakcija za same žrtve?!
Osveta kao satisfakcija za roditelje žrtava? Oni tu satisfakciju, istinski nikad ne mogu dobiti.
Represivno-fizički ekvivalent prema zločincima za ono što su uradili? U ovom slučaju, on bi podrazumjevao brutalno mučenje uključujući i njihovo smaknuće na istovjetni način na koji su oni ubili svoje žrtve.

Šta je pravda, inače, sem još jedna ljudska konvencija koja proizlazi iz našeg urođenog osjećaja za etiku.
Pravo pokušava da racionalizuje i društveno uobliči taj apstraktni pojam pravde.
Kaznenim pravom, mi ustvari procjenjujemo i kvantifikujemo odmazdu koje društvo vrši nad osuđenikom za počinjeno nedjelo. Ono je prema tome, najgrublja aproksimacija našeg iskonskog osjećaja za pravednost.
Ko može tačno da ocjeni da li je za neki zločin "pravednije" dosuditi 17 ili 18 godina zatvora?

Za ovakve monstrouzne zločine sve računice u vezi adekvatne kvantifikacije vremenske kazne padaju u vodu, nijedna vremenska, pa ni doživotna, ne postiže ni približnu dovoljnost.

Na neki način društvo ipak mora da apsorbuje ovakve slučajeve. Ponekad to i nije u potpunosti moguće, jer ljudsko društvo nije u stanju da obuhvati i asimiluje sve aspekte ljudske prirode, kroz svoje kodekse i norme.

Kad već ne može da spase nečiji život, po meni, ubistvo je neopravdano. To je moj lični etički princip i nisam u stanju da ga ni sa čim racionalnim argumentujem. Ono, mogao bi i da polemišem oko toga, ali zaista ne vidim logičke principe koji bi se tu mogli koristiti.

Dakle, da skratim, ovakve osobe bi trebalo doživotno držati u posebnim ustanovama (zatvorima specijalnog tipa). Svakako da postoji način da to, s finansijske strane, ne bude na teret države, ali to uopšte nije poenta cijele priče.

Vjerujem da će se u budućnosti, intervencijama na genomu, moći preventivno djelovati prema ovakvim osobama.



blogovatelj blogovatelj 06:39 19.08.2010

Re: pravda...

Šta je pravda, inače, sem još jedna ljudska konvencija koja proizlazi iz našeg urođenog osjećaja za etiku.


Preporuka za napisano.
Stric mog druga bio je nekada sudija i osudio je nekog osudjenika na smrt. Zaboravio sam za kakvo je delo osudjen.
Po sili zakona, kao sudija, bio je zaduzen i za nadgledanje egzekucije.
U SFRJ se to radilo streljanjem.
Osudjenik je imao pravo da bira da li ce biti okrenut streljackom stroju licem ili ledjima, da li zeli povez preko ociju ili ne, da li zeli vezane ili odvezane ruke (mozda je bilo - ruke vezane napred ili nazad) i da li zeli da sedi ili stoji prilikom izvrsenja presude.
Izabrao je da stoji, izabrao je povez preko ociju, izabrao je odvezane ruke (ili ruke vezane napred) i da bude ledjima okrenut streljackom stroju.
A onda je, dok je komandir streljackog odeljenja komandovao pripremne radnje za streljanje, skinuo povez, okrenuo glavu i preko ramena pogledao u sudiju. I tako gledao, bez treptaja, sve dok nije bio ubijen.
Stric mog druga kaze da posle tog pogleda, vise u zivotu nikada i nikoga ne bi mogao da osudi na smrt, ma o kakvom zlocinu bila rec.
Ovim hocu da kazem da ne odobravam nastojanje bilo koje vlasti da upravlja ma cijim zivotom, bez obzira na razmere zlocina.
Smatram da je veca patnja i veca kazna provesti zivot u sobi velicine deset kvadratnih metara, nego biti ubijen.
Jer onda osudjenik ceo ostatak zivota razmislja o kazni i o zlocinu.
die hard die hard 22:31 20.08.2010

Re: pravda...


Smatram da je veca patnja i veca kazna provesti zivot u sobi velicine deset kvadratnih metara, nego biti ubijen.
Jer onda osudjenik ceo ostatak zivota razmislja o kazni i o zlocinu.



Oh , kolika preporuka tvom komentaru.
Kako god se uzme nisam pristalica smrtne kazne, ne podnosim drzave koje se stavljaju iznad prirodnih zakona.Nije nase da upravljamo zivotima bilo kojih ljudi, uredimo to pametnije.Budimo pametniji.
dali76 dali76 00:51 21.08.2010

Re: pravda...

tokom protesta prije smaknuca jednog od ubica, Jose Madaline) ispred njegove rodne kuce u Meksiku tiha kolona ljudi i veliki transparent" samo bog moze da oduzme zivot drugom coveku".
Na ovo su naravno imali odgovor oni koji podrzavaju smrtnu kaznu: trebali ste ovo nauciti svog sina i rodjaka(da samo bog moze oduzeti nekom zivot) pa ne bi ni bio u ovoj situaciji.
blogovatelj blogovatelj 17:38 21.08.2010

Re: pravda...

Na ovo su naravno imali odgovor oni koji podrzavaju smrtnu kaznu: trebali ste ovo nauciti svog sina i rodjaka(da samo bog moze oduzeti nekom zivot) pa ne bi ni bio u ovoj situaciji.


Sta znaci nauciti?
Sta ako su pokusali da ga nauce a on nije hteo da prihvati nauk?
Ko zna kakva je patnja naterala tog coveka, ma kakav zlocin ucinio, da od coveka postane zver?
Da li su ovi sto odobravaju smrtnu kaznu na ovom blogu ikada procitali Zlocin i kaznu ili Kamijevog Stranca?
Ako su procitali, da li su ista razumeli?
Previse imam pitanja, a njih pozivam da odgovore.
Jos da dodam, zadnjih godina razmisljam puno o uticaju religija na ljude.
Smatram da bog ne postoji, ali smatram da religije moraju da postoje, da bi onome kome se ne da objasniti nesto, bilo utuvljeno u glavu to nesto, pa ma na koji nacin.
Ne shvataju svi ljudi sve pojave na isti nacin. Neko shvati odmah, ali neko ne moze shvatiti nikad. Bolje mu je onda reci da bog kaznjava, ne bi li ga nekako sprecili u neljudskosti.
Dalje, smatram da religije pricaju o vrhunskim svemirskim vrednostima, ma kako bili iskvareni pojedini ljudi koji su od sistema dobili licencu da religiju predstavljaju na ovom svetu.
Od svih religija najvise sam upoznat sa hriscanstvom, pa da o tome prozborim neku, jer ostale religije povrsnije poznajem.
Znam da su u hriscanstvu kategorija kajanja i kategorija oprosta tretirane kao jedne od najvisih ljudskih vrednosti. Mnogo sam godina razmisljao o ovome, shvatio sam da ko ovo razume, razume pojam bitisanja humanih zivih bica u svemiru.
Zato smatram da izricanje visedecenijskih robija, cak ne ni dozivotne robije, umesto smrtne kazne, ostavlja vise mogucnosti za napredak humanog drustva nego smrtna kazna.
Jer kaznjeni ima nekoliko decenija da razmislja o zlu koje je izazvao i da se pokaje. A sistem ima mogucnost da slobodno svakome kaze kako zna sta je oprost, i kako ostavlja mogucnost svakome da sistem ne tretira kao boga, jer sistem i nije bog.
Znam da ozaloscenim porodicama ovo moze delovati kao nesto sto u njiihovim dusama izaziva cemer...
Ali, kao sto znamo, svemir nije savrsen, a nama je data mogucnost da ga mozemo uciniti boljim na dobrobit buducih generacija.
inco inco 11:01 18.08.2010

Ubistvo...

Ne znam za vas, al' ja ne bih zeleo da svojim parama od poreza finansiram izvrsenje smrtne kazne. Jer sta su drugo dzelati ako ne placene ubice - dobijaju novac da bi ubili nekoga. U drugom kontekstu, njima bi se mozda dosudila smrtna kazna jer su ubili nekoga.

Sem 'oko za oko, zub za zub' pristupa, odnosno klasicne legalizovane vendete, nema niti jednog jedinog razloga zasto bi takva kazna postojala. Sa ekonomskog stanovista, u gotovo svim uslovno receno civilizovanim zemljama smrtna kazna kosta cesto drasticno vise nego drzati takvu osobu dozivotno na robiji (gde pritom ista moze i da radi nesto u zamenu za ne provodjenje ostatka zivota u samici). S moralnog stanovista, vec sam naveo - ako je ubistvo apsolutno nedopustivo i za isto sledi smrtna kazna, vrhunac je licemerja da pod patronatom drzave moze da se legalno ubija.

Sa preventivnog stanovista, koje je omiljeno medju onima koji ne zele da priznaju da je rec o klasicnoj osveti, tek stvari postaju interesantne. Naime, po statistici, preko 99% ubistava se desava iz tri glavna motiva - koristoljublje, afekt i psihicka poremecenost - i to bas tim redom. Kad je rec o koristoljublju, oni koji cine ubistvo (bas kao i oni koji vrse provale, malverzacije, prevare...) racunaju na statistiku da nece biti uhvaceni, i vrlo svesno preduzimaju rizik da bi ostvarili neku korist. Jer takvima je cesto i zaprecena kazna od par godina prevelika, i ne bi se u tako nesto upustali da nisu apsolutno sigurni da ce se izvuci nekaznjeno. Onaj ko je spreman da izvrsi delo za koje je zapreceno 10-ak godina kazne, spreman je da izvrsi to delo i da je za isto zaprecena smrtna kazna jer je uveren da ga nece uhvatiti. Preostala dva glavna motiva zaprecenu kaznu i ne uzimaju u razmatranje zbog suzenog nivoa svesti ili nemogucnosti da procene efekte svojih 'akcija'. Dakle, smrtna kazna ne smanjuje ni za jotu procenat najtezih krivicnih dela, sto takodje potvrdjuju statistike i iz zemalja koje su uvele smrtnu kaznu nakon sto istu nisu imale, i iz onih koje su istu ukinule.

S druge strane, pored vec iznesenog ogromnog moralnog problema, postoji i vrlo realna mogucnost greske, gde se taj moralni problem samo multiplicira - jer ako neko ubije nevinu osobu, zar i on ne zasluzuje da bude, well, ubijen po navedenim 'standardima'?

Da rezimiramo - smrtna kazna nema ni moralni, ni ekonomski ni preventivni benefit, naprotiv, tako da ostaje jedino osveta kao motiv. Pa sad ako ste u XXI veku pristalice osvete, i jos sebe nazivate civilizovanim jedinkama, ne znam sta dalje da kazem. Toplo preporucujem gledanje Penn & Teller: Bullshit! epizode The Death Penalty za malo konkretniji pogled na statistiku.
gedza.73 gedza.73 11:48 18.08.2010

Re: Ubistvo...

Toplo preporucujem gledanje Penn & Teller: Bullshit! epizode The Death Penalty za malo konkretniji pogled na statistiku.

Ovde je grupa dečaka brutalno silovala i zverski ubila dve devojčice. Bez kajanja su se hvalisali svojim 'delom'.

Pa bih ti ja toplo preporučio da mesto kokica i tv-a sedneš u fotelju sat vremena, zatvoriš oči i pomisliš na poslednje trenutke ovih nesrećnih devojčica.
Da rezimiramo - smrtna kazna nema ni moralni, ni ekonomski ni preventivni benefit, naprotiv, tako da ostaje jedino osveta kao motiv. Pa sad ako ste u XXI veku pristalice osvete, i jos sebe nazivate civilizovanim jedinkama, ne znam sta dalje da kazem.

Ja znam. Da se ti lepo prijaviš u neki program socijalizacije najtežih kriminalaca, primiš par komada kući, da žive sa tvojom porodicom, pa nam posle 'civilizovano' preneseš iskustva.
aleksandarz92 aleksandarz92 11:52 18.08.2010

Re: Ubistvo...

smrtna kazna nema ni moralni, ni ekonomski ni preventivni benefit

Sam si rekao da se iz koristoljublja ubija jer ubica očekuje da će proći nekažnjeno. Ukoliko pobegne iz zatvora, možeš očekivati da se sigurno neće libiti da napravi novi zločin, jer ako ga uhvate vraća se u zatvor svakako. Možda je neke monstrume bolje preventivno ubiti, da ne dođu u situaciju da pobegnu iz zatvora.

Pa sad ako ste u XXI veku pristalice osvete, i jos sebe nazivate civilizovanim jedinkama, ne znam sta dalje da kazem

Misliš da je civilizovana nazivati druge necivilizovanim zbog drugačijeg mišljenja?
dr.wagner dr.wagner 12:28 18.08.2010

Re: Ubistvo...

....dan

inco
Ne znam za vas, al' ja ne bih zeleo da svojim parama od poreza finansiram izvrsenje smrtne kazne. Jer sta su drugo dzelati ako ne placene ubice - dobijaju novac da bi ubili nekoga. U drugom kontekstu, njima bi se mozda dosudila smrtna kazna jer su ubili nekoga.


S moralnog stanovista, vec sam naveo - ako je ubistvo apsolutno nedopustivo i za isto sledi smrtna kazna, vrhunac je licemerja da pod patronatom drzave moze da se legalno ubija.


-Hm ..., mic po mic i doći ćemo do abortusa ...

-Nije tu primarna ni preventiva , ni financijski efekt ... već stvarno
osveta kao što ste i pretpostavili u svom tekstu , bar je to moje mišljenje .

-Istina , lako je nama govoriti o moralu u XXI stoljeću , kada naše
kćeri nisu skončale u onom parku ..., a ni kćeri naših rođaka ,kumova ili
poznanika .
-Objesiti počinitelja na galge možda i nije 100% moralno , ali je puno
moralnije nego objesiti nevino dijete , a upravo je to zločinac i napravio ... ,
tako da je čak i moralni aspekt na neki način zadovoljen ...

-Zločin se nebi trebao pravdati nekim "modernim olakotnim okolnostima" kao
što su teško djetinjstvo , materijalna pozicija ili kao na "našim" prostorima
plemenskom pripadnošću ,
... možda bi nešto od toga moglo biti olakotna okolnost kod blažih djela
(npr. krađa u trgovini ili sl.), ali opravdavati ubojstvo ...to ne !

-I na kraju , zašto ne smaknuti one iz parka ..., ne treba to napraviti radi
nas drugih , već zbog njih samih i njima samima !


Wagner



7ispala7 7ispala7 13:06 18.08.2010

Re: Ubistvo...

Gledano sa strane osobe koja nije izgubila na brutalan nacin nablizeg clana porodice...naravno da tako razmisljas.Ti razmisljas o novcu , ti ne bi platio ali veruj mi da polovinu ovde pitas da bi rekli ..na licu mesta bi mu presudio(ili bi platili)
Licno mislim da ce mu smrt biti PRE blaga i cisto sumnjam da ce proci kroz onu patnju kroz koju su one prosle ...snimak njegove smrti bih pustila da vide svi preko 18 g pa sledeci put nek svako razmisli kad digne ruku na nekog.Ne trebaju nam takvi ekstremi.
inco inco 09:10 19.08.2010

Re: Ubistvo...

gedza.73
Ovde je grupa dečaka brutalno silovala i zverski ubila dve devojčice. Bez kajanja su se hvalisali svojim 'delom'.


Sto samo moze znaciti jednu stvar - da su psihopate, debelo psihicki poremecene osobe. Je l' to znaci da treba da pobijemo sve psihopate? Sto onda gradimo bolnice za psihicki obolele? Eno ti Teda Kacinskog, a.k.a Unabombera - ubio troje i tesko ranio preko 20 ljudi, takodje prilicno brutalno, i hvalio se i u novinama (uslov da prestane da ubija je bio da objavi svoj `manifest`) - osudjen na dozivotnu bez mogucnosti pomilovanja. Po cemu se razlikuje od ovih psihopata? Ko je taj ciji su moralni/eticki standardi na tako visokom nivou da mu se treba dozvoliti da bira ko ce ziveti a ko ce umreti?

gedza.73
Pa bih ti ja toplo preporučio da mesto kokica i tv-a sedneš u fotelju sat vremena, zatvoriš oči i pomisliš na poslednje trenutke ovih nesrećnih devojčica.


A znaci o tome je rec. Treba se suditi emocijama, a ne razumom? Pa sudovi su, majku mu, napravljeni bas zbog toga sto emocije mogu prilicno da zamute razum pa da se dodje do `oko za oko, zub za zub` principa i spirale zlocina. Da sam otac neke od te dve devojcice roknuo bih ja skotove bez razmisljanja - koji to otac ne bi? - ali sudovi zato i postoje, da direktno osteceni ljudi (ili cak zajednica, jer nije tesko empatisati sa brutalno ubijenim devojcicama, odnosno njihovim porodicama) ne bi bili ti koji odlucuju sta je pravda, i da se ista ne pretvori u spiralu zlocina. Ti bi da se vratimo na `princip` krvne osvete?

Pa ko je ta osoba kojoj se nikad u zivotu nije desila neka nepravda, i nije mislio da kazna dodeljena za tu nepravdu (ako je uopste i dodeljena) nije premala za ono sto mu se desilo? Eno pre neki dan mi neki kreten isekao gumu na parkingu, i napravio mi dva dana posla da uopste nadjem takvu istu, a ni materijalna steta nije zanemarljiva, i sta da sam ga zatekao kako to radi? Je l' trebalo da ubijem boga u njemu jer mi je pojeo dva dana, napravio prilicnu stetu, napravio mi prilican posao... Jer eto ja mislim da zasluzuje takav kreten da bude namodren da zapamti to za ceo zivot? Bilo ko sa strane, ukljucujuci i sud, bi rekao - pa to je samo guma - i bio bi u pravu, al' eto ja personalno, znajuci kakav mi je posao kreten napravio, mislim da nije samo guma... Emocije nisu pouzdana vaga za pravdu. Da odmah predupredim poredjenje `zivot devojcica` vs `guma` - ne pada mi na pamet da ih poredim, samo objasnjavam princip iza emocionalnog deljenja pravde.

gedza.73
Ja znam. Da se ti lepo prijaviš u neki program socijalizacije najtežih kriminalaca, primiš par komada kući, da žive sa tvojom porodicom, pa nam posle 'civilizovano' preneseš iskustva.


Ovo je vec detinjasti spin. Ja placam poreze da se takve psihopate drze sigurno i zakljucano od onih kojima bi mogli da upropaste zivot. To sto sam protiv davanja moci apstraktnoj birokratskoj tvorevini, a.k.a. drzavi, da ubija / odlucuje o zivotu i smrti, ne znaci da bih one koji su pocinili najmonstruoznije zlocine doveo u svoju kucu.

aleksandarz92
Sam si rekao da se iz koristoljublja ubija jer ubica očekuje da će proći nekažnjeno. Ukoliko pobegne iz zatvora, možeš očekivati da se sigurno neće libiti da napravi novi zločin, jer ako ga uhvate vraća se u zatvor svakako. Možda je neke monstrume bolje preventivno ubiti, da ne dođu u situaciju da pobegnu iz zatvora.


Naravno, i samim tim ne razmatra kaznu pa nema preventivni efekat (u smislu odbijanja potencijalnih ubica od onoga sto bi ucinili). Pritom, u ovom konkretnom slucaju, rec je o psihopatama. Je l' ih postojanje smrtne kazne sprecilo da ucine navedeni monstruozni zlocin (i cak da se hvale istim)? Dakle kakvu je preventivu ovde smrtna kazna postigla? To sto bi mogli iz maximum security zatvora da pobegnu? Mogu oni da pobegnu i za tih prosecnih 13 godina procesa zalbe i da ponove isto. Da ne pominjemo statistiku, bar kad je rec o USofA (posto ovde i pricamo o tamosnjem slucaju), da je nakon izvrsenja smrtnih kazni dokazano 17 slucajeva gde je smrtna kazna dosudjena bez adekvatnih dokaza, a u procesu ponovne evaluacije je preko 60 slucajeva, a 57 drugih cekaju da udju u reevaluacion proces. Dakle, vrlo je moguce da su ubili bar 17, a moguce i preko 60 nevinih ljudi u proteklih 50 godina. Za tih 50 godina, iz maximum security zatvora je pobeglo sestoro teskih ubica, cetvoro je uhvaceno pre nego sto su mogli da ucine ista, jedan je ubijen prilikom hapsenja, a sesti je uspeo da ukrade automobil i opljacka dve benzinske pumpe pritom lakse povredivsi jednog prodavca. Je l' zaista mislis da je smrtna kazna, koja je vrlo verovatno ubila dobar broj nevinih ljudi (a da ne pricamo da je samim tim pravi ubica ostao na slobodi jer vise nema ko da se zali na to) bila ovde preventiva? Usput - znate sta pise u smrtovnici ubijenih pri izvrsenju smrtne kazne? Ta-dam: Homicide!

aleksandarz92
Misliš da je civilizovana nazivati druge necivilizovanim zbog drugačijeg mišljenja?


U XXI veku se ne smatra civilizovanim ubijati ljude. Da bi se prihvatila smrtna kazna, pre svakog za ili protiv argumenta, mora covek reci da je u redu ubiti coveka. Svako ko misli da je u redu ubijati ljude se ne moze smatrati civilizovanim po danasnjim kriterijumima civilizacije. Ili ti mislis da civilizacija zaista nije otisla dalje od oko za oko, zub za zub pristupa i krvne vendete?

dr.wagner
-Hm ..., mic po mic i doći ćemo do abortusa ...


Do abortusa u osmom mesecu, o da. Do abortusa sa limitom koji je trenutno na snazi - pre razvitka nervnog sistema i pre nego sto doticno potencijalno dete postane ljudska jedinka sposobna da bilo kojim sredstvima prezivi van majcine utrobe, odnosno dok predstavlja skup celija, ili parazita u najboljem slucaju - stvari nisu uporedive. Postoji mnogo dobar razlog zasto doktori izvrsavaju abortuse, ali odbijaju da izvrsavaju smrtnu kaznu pa priuceni klompferi bodu vene osudjenicima kad ih zakace na onaj astal za izvrsenje smrtne kazne smrtonosnom injekcijom tj. koktelom.

dr.wagner
-Istina , lako je nama govoriti o moralu u XXI stoljeću , kada naše
kćeri nisu skončale u onom parku ..., a ni kćeri naših rođaka ,kumova ili
poznanika .


Ali, kao sto to vec gore navedoh, to je i cela poenta sudskog sistema. Jer direktno osteceni, a u ovakvim monstruoznim zlocinima i oni koji imaju moc empatije, nikada ne mogu cistog razuma dodeliti adekvatnu kaznu. Ja od roditelja doticnih devojcica ne bih ni ocekivao nista vise nego da zele doticnim monstrumima smrt - retki su oni koji mogu preko sopstvene tragedije da predju i da se toliko uzdignu da stvari razmotre racionalno - ali od drustva bih ocekivao mogucnost da se izdigne iznad problema i isti razmotri racionalno. U suprotnom sudovi nam i ne trebaju, delicemo pravdu na licu mesta pa kako se kome zalomi...

dr.wagner
-Zločin se nebi trebao pravdati nekim "modernim olakotnim okolnostima" kao
što su teško djetinjstvo , materijalna pozicija ili kao na "našim" prostorima
plemenskom pripadnošću ,
... možda bi nešto od toga moglo biti olakotna okolnost kod blažih djela
(npr. krađa u trgovini ili sl.), ali opravdavati ubojstvo ...to ne !


To nigde nisam ni pomenuo. Opravdanja za zlocin nema. Nikakvog. Cak ni psihicka poremecenost ili afekt. To nije opravdanje, to moze samo biti uzrok. Tesko detinjstvo i slicne gluposti su druga strana novcica zvanog neracionalni pogled na zlocin - dok jedni empatisu sa zrtvama, drugi empatisu sa pociniocima - a ni u jednom, ni u drugom slucaju emocijama nema mesta ako zaista zelimo da imamo pravni sistem.

kukusigameni kukusigameni 09:27 19.08.2010

Re: Ubistvo...

`zivot devojcica` vs `guma`


E moj sine. Ti bi namodrio (emocinalno) tog sto ti je sekao gumu? A sta da je taj koji ti je sekao gumu Mike Tyson? Ili da ima u ruci magnum? Ili da je u pitanju ceo gang? Civilizovano bi mu objasnio da je to sto radi/e, lose?
dr.wagner dr.wagner 12:04 19.08.2010

Re: Ubistvo...

Pozdrav gospodine I

-Složio bih se sa vama u gotovo svemu što ste naveli , ali treba
uvažiti i druge stavove , koji su možda i realniji i primjereniji
civilizacijskoj razini ... , koju vi pomalo i idealizirate .

-Ukratko ; Svijet bi bio bolji i sretniji da se neki ljudi nisu
ni rodili ...
-Smrtnom kaznom vi na neki način samo to ispravljate , ali nažalost
za žrtve ... kasno !

... zvuči okrutno , ali i to je jedan realan pogled ....


Wagner
pnbb pnbb 17:02 19.08.2010

Re: Ubistvo...

Sa ekonomskog stanovista, u gotovo svim uslovno receno civilizovanim zemljama smrtna kazna kosta cesto drasticno vise nego drzati takvu osobu dozivotno na robiji (gde pritom ista moze i da radi nesto u zamenu za ne provodjenje ostatka zivota u samici).

slazem se skoro sa svakom tezom ... ali ovo mi je nejasno

uz jednu kratku opasku - izmice mi smisao 'kazne' u opciji dozivotni boravak u zatvoru ( krevet hrana voda zdravstvena zastita..) za slicne monstrume

prevenciju razumem, sprecili smo ga fizicki da ponovi gnusno delo.. ali,kazna.. sta, kaznili smo ga tako sto smo mu onemogucili da i dalje ubija?
docsumann docsumann 04:59 20.08.2010

Re: Ubistvo...

Da rezimiramo - smrtna kazna nema ni moralni, ni ekonomski ni preventivni benefit, naprotiv, tako da ostaje jedino osveta kao motiv


Razmatranje ekonomskog benefita u vezi sa smrtnom kaznom je krajnje neetično.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 06:42 21.08.2010

Re: Ubistvo...

izmice mi smisao 'kazne' u opciji dozivotni boravak u zatvoru


naravno da se ubistvo ne može premeriti i dati odgovarajući tretman.
i sad ide ono: ali
ali,
ono što meni izmiče kod pogubljenja je smisao istog - tj. šta se dobro može izvući? kakav efekat ostavlja na nas posmatrače - je l' će onima koji ostaju biti zbog toga lakše? da li će iko zbog toga postati bolji čovek?

i kad nakon istog kažu kako je pravda zadovoljena, meni prosto bude muka. pravda nikada ne može biti zadovoljena u slučajevima najgnusnijih zločina, ali ono što mene zanima je sledeće:
da li je moguće da neko bude sasvim ok, dobar, smeran, čio i vedar i onda odjednom, pufff: reši da ubija? da li je moguće da niko ništa nije primetio? da li je možda smrtna kazna pokušaj da se društvo opere od nečinjenja?


što ze zatvora tiče - pa, zamisli da nemaš nikakvu kontrolu nad svojim životom. ustaješ kad ti kažu, jedeš kad ti kažu, gase ti svetlo kad oni hoće, zatvoren i skučen prostor i da ne nabrajam.
ukoliko razmišljaš o žrtvi, možeš reći kako je i to mnogo, kako je njemu superrr...ali kad pomislim da bi tu trebalo da ostane preko 40 god, paa
i nije baš super. to što ima da jede i pije i što ima gde da spava - pa i prasac sve to ima, a ja se nikad ne bih menjala sa njim.


BebaOdLonchara BebaOdLonchara 08:00 21.08.2010

Re: Ubistvo...

pa, zamisli da nemaš nikakvu kontrolu nad svojim životom. ustaješ kad ti kažu, jedeš kad ti kažu, gase ti svetlo kad oni hoće, zatvoren i skučen prostor i da ne nabrajam.

zvuči kao regular office job
kukusigameni kukusigameni 08:02 21.08.2010

Re: Ubistvo...

pa i prasac sve to ima, a ja se nikad ne bih menjala sa njim.


Tacno ali i ne moras.
Tako mozes reci da se nikada ne bi menjala ni sa prascem koji ide na klanje.
tajatehno tajatehno 12:40 18.08.2010

Milosrdje za ubicu

Za brutalno silovanje i ubistvo devojcice smrtna kazna gde smrt trenutno nastupa je milosrdje za ubicu.Priblizno adekvatna kazna za takvu svirepost bi bila smrtna kazna gde bi ubica umirao danima tako da bi imao dovoljno vremena da se seti svakog trenutka svog zlocina
antioksidant antioksidant 13:09 18.08.2010

Re: Milosrdje za ubicu

.Priblizno adekvatna kazna za takvu svirepost bi bila smrtna kazna gde bi ubica umirao danima tako da bi imao dovoljno vremena da se seti svakog trenutka svog zlocina

али ти да будеш џелат
docsumann docsumann 18:24 18.08.2010

Re: Milosrdje za ubicu

Priblizno adekvatna kazna za takvu svirepost bi bila smrtna kazna gde bi ubica umirao danima tako da bi imao dovoljno vremena da se seti svakog trenutka svog zlocina


I svima bi nam bilo mnogo lakše. Čak bi i osjetili neku prijatnu jezu kako nam prostruji niz kičmu...
ssvetlana92 ssvetlana92 13:30 18.08.2010

nema dileme

Skotove treba ubiti! Ne vidim dramaturgiju, po ovom pitanju. Mada to devojke neće vratiti, ali zašto treba imati milosti prema onima koji je nisu imali dok su ubijali drugo biće.
bubamarac bubamarac 14:35 18.08.2010

ima jedan film

Dead Man Walking
dali76 dali76 15:22 18.08.2010

Re: ima jedan film

Ima jedna istinita prica koja vjeerovatno zasluzuje blog, al ukratko…
Tod Willingham je osudjen da je izazvao pozar u vlastitoj kuci u kojem su zivot izgubile tri njegove cerke.
23 godisnji Tod je bio na losem glasu, bez stalnog posla, cesto pijan, cesto se svadjao sa suprugom, komsije su to mogle potvrditi, ali nitko od komsija nije rekao da je tod zapalio kucu sve dok to nije reklo tuzilastvo. Onda su ljudi mjenjali svoje iskaze
Advokat bez iskustva , takvog je Tod mogao I dobiti nije imao mnogo novca da plati strucnjake za pozar koji bi lako pobili nebuloze samozvanih strucnjaka za pozar koje je koristilo tuzilastvo.
Advokat je zamolio oca okrivljenog TODA da istog nagovori da prizna nedjelo jer samo tako moze dobiti dozivotnu kaznu tj spasiti glavu.
Otac mu je dao savjet koji ce ga mozda I odvesti u smrt.
Ako jesi to uradio priznaj, al ako nisi nemoj sine, I Tod ga je poslusao .
Sudjenje je trajalo tri dana . mala konzervativna sredina( teksaski gradic korzikana) nije imala milosti, cak su se citirali I djelovi biblije , pominjala tetovaza zmije koju je Tod imao na ramenu .,
Osudjen je na smrt
Onda ga je sest godina poslje dok je cekao zadnju I finalnu presudu upoznala jedna zena koja je povjerovala da je tod nevin covjek.
Nasla je I covjeka strucnjaka koji uistinu strucnjak a ne vracar, guverneru je upucen zahtev za pomilovanje sa detaljnim izvjestajem I strucnim dokazima da pozar nije podmetnut .
Zahtev je odbijen, ispostavice se nitko iz kabineta guvernera nije ni citao isti.
Tod je ubijen 2004 godine.
Osnovana je komisija.
Teksas jeste ubio nevinog covjeka..

bubamarac bubamarac 21:46 18.08.2010

Re: ima jedan film

Dead Man Walking

Snimljen prema istinitom dogadjaju, slican opisanom u ovom blogu.

Smrtna kazna?
Ko ima pravo da kazni ubicu smrcu?
Ko ima pravo da oprosti ubici?
Jedino zrtva, kad bi mogla da odluci?
Zivot ili smrt?

Teska tema.

lavandablue lavandablue 22:10 18.08.2010

Re: ima jedan film

dali76
Ima jedna istinita prica koja vjeerovatno zasluzuje blog, al ukratko…Tod Willingham je osudjen da je izazvao pozar u vlastitoj kuci u kojem su zivot izgubile tri njegove cerke.23 godisnji Tod je bio na losem glasu, bez stalnog posla, cesto pijan, cesto se svadjao sa suprugom, komsije su to mogle potvrditi, ali nitko od komsija nije rekao da je tod zapalio kucu sve dok to nije reklo tuzilastvo. Onda su ljudi mjenjali svoje iskaze Advokat bez iskustva , takvog je Tod mogao I dobiti nije imao mnogo novca da plati strucnjake za pozar koji bi lako pobili nebuloze samozvanih strucnjaka za pozar koje je koristilo tuzilastvo.Advokat je zamolio oca okrivljenog TODA da istog nagovori da prizna nedjelo jer samo tako moze dobiti dozivotnu kaznu tj spasiti glavu.Otac mu je dao savjet koji ce ga mozda I odvesti u smrt.Ako jesi to uradio priznaj, al ako nisi nemoj sine, I Tod ga je poslusao .Sudjenje je trajalo tri dana . mala konzervativna sredina( teksaski gradic korzikana) nije imala milosti, cak su se citirali I djelovi biblije , pominjala tetovaza zmije koju je Tod imao na ramenu .,Osudjen je na smrt Onda ga je sest godina poslje dok je cekao zadnju I finalnu presudu upoznala jedna zena koja je povjerovala da je tod nevin covjek.Nasla je I covjeka strucnjaka koji uistinu strucnjak a ne vracar, guverneru je upucen zahtev za pomilovanje sa detaljnim izvjestajem I strucnim dokazima da pozar nije podmetnut .Zahtev je odbijen, ispostavice se nitko iz kabineta guvernera nije ni citao isti.Tod je ubijen 2004 godine.Osnovana je komisija.Teksas jeste ubio nevinog covjeka..


ovo sto si naveo je zaista bio slucaj koji je vrlo diskutabilan i za vecu analizu, zbog nedostatka materijalnih dokaza.


ali slucaj koji je tema ovog bloga je sasvim jasan, i sasvim je jasno da je ovaj zlocinac 100% zlocinac. postoje materjalni dokazi, postoje svedoci, plus sto je i dnk analiza verovatno dokazala svoje.

ja takodje pored jos nekih ovde (izgleda su zene u vecini, ne znam zasto) nemam NISTA PROTIV smrtne kazne za takve.

jednostavno
lavandablue lavandablue 22:15 18.08.2010

Re: ima jedan film

bubamarac

Dead Man Walking

Snimljen prema istinitom dogadjaju, slican opisanom u ovom blogu.

Smrtna kazna?
Ko ima pravo da kazni ubicu smrcu?
Ko ima pravo da oprosti ubici?
Jedino zrtva, kad bi mogla da odluci?
Zivot ili smrt?
Teska tema.



ili je ubica ili nije ubica. tu dileme ni sredine nema, osim ako je iz nehata ili iz samoodbrane, ali to nije postavljena tema.

ovde je tema - pocinjeno svirepo brutalno ubistvo i kako ubicu kazniti.

vagabunda vagabunda 05:46 19.08.2010

Re: ima jedan film

ovo sto si naveo je zaista bio slucaj koji je vrlo diskutabilan i za vecu analizu, zbog nedostatka materijalnih dokaza.

ali slucaj koji je tema ovog bloga je sasvim jasan, i sasvim je jasno da je ovaj zlocinac 100% zlocinac. postoje materjalni dokazi, postoje svedoci, plus sto je i dnk analiza verovatno dokazala svoje.


slucaj koji je dali naveo jeste analiziran (nakon pogubljenja) do detalja, i zakljuceno je da je pozar izazvala, ako se dobro secam, elektricna grejalica. ali tim sudijama, porotnicima i tuziocima je ocigledno bilo jasno kao dan da je tod willingham hladnokrvni, mostruozni ubica. "beyond reasonable doubt". i to je poenta: da li ljudski pravosudni sistem zaista moze u 100% slucajeva da utvrdi istinu? iz ovog slucaja je ocigledno da ne moze. "svima je ocigledno da je optuzeni nepopravljivo sadisticko govno" nije apsolutna kategorija, neko mora da odluci ko je nepopravljivo sadisticko govno a ko nije. kome sme da se poveri takva moc? ja mislim da takav entitet ne postoji, ni u nacelu ni u praksi.

smrtna kazna mozda u mnogim slucajevima zadovoljava nase intimno osecanje pravde, ali je cinjenica da povremeno budu pogubljeni nevini ljudi. to se mozda moze smanjiti, i zato ceo proces i traje toliko dugo, ali se ne moze, i nikada se nece moci eliminisati. mislim da je besmisleno reci "ja sam za smrtnu kaznu, ali samo kada su stvari potpuno jasne". pa pobogu, optuzeni se po definiciji osudjuju na bilo kakvu kaznu samo kada su stvari potpuno jasne. ako ste za smrtnu kaznu, onda prihvatate i pogubljenje odredjenog broja nevinih ljudi. drugacija mogucnost ne postoji.


lavandablue lavandablue 12:42 19.08.2010

Re: ima jedan film

vagabunda

slucaj koji je dali naveo jeste analiziran (nakon pogubljenja) do detalja, i zakljuceno je da je pozar izazvala, ako se dobro secam, elektricna grejalica. ali tim sudijama, porotnicima i tuziocima je ocigledno bilo jasno kao dan da je tod willingham hladnokrvni, mostruozni ubica. "beyond reasonable doubt". i to je poenta: da li ljudski pravosudni sistem zaista moze u 100% slucajeva da utvrdi istinu? iz ovog slucaja je ocigledno da ne moze. "svima je ocigledno da je optuzeni nepopravljivo sadisticko govno" nije apsolutna kategorija, neko mora da odluci ko je nepopravljivo sadisticko govno a ko nije. kome sme da se poveri takva moc? ja mislim da takav entitet ne postoji, ni u nacelu ni
u praksi.
smrtna kazna mozda u mnogim slucajevima zadovoljava nase intimno osecanje pravde, ali je cinjenica da povremeno budu pogubljeni nevini ljudi. to se mozda moze smanjiti, i zato ceo proces i traje toliko dugo, ali se ne moze, i nikada se nece moci eliminisati. mislim da je besmisleno reci "ja sam za smrtnu kaznu, ali samo kada su stvari potpuno jasne". pa pobogu, optuzeni se po definiciji osudjuju na bilo kakvu kaznu samo kada su stvari potpuno jasne. ako ste za smrtnu kaznu, onda prihvatate i pogubljenje odredjenog broja nevinih ljudi. drugacija mogucnost ne postoji.

----------------------------------------------------------------------

taj prvi slucaj sa pozarom NIJE adekvatno analiziran (mozda nije bilo ni volje za to), i nije postojalo nikakvo sadisticko izivljavanje nad zrtvama niti silovanje, a potom hvaljenje o tome pred porodicom i prijateljima.
tako da, ta dva slucaja NIKAKO nisu ista.

bas zato i treba da postoji bolja analiza na sudjenjima kod diskutabilnih nejasnih slucajeva, ali kod slucajeva kao sto je tema ovog bloga NEMA NIKAKVE SUMNJE.

i da, ponavljam, samo kada su stvari potpuno jasne, a u slucaju teme bloga stvari su potpuno jasne.

vagabunda vagabunda 18:02 19.08.2010

Re: ima jedan film

uf, ja izgleda bas ne umem da objasnim...

ja ti kazem da je ljudski pravosudni sistem, ovakav kakav jeste, smatrao da prvi slucaj sa pozarom jeste adekvatno analiziran, i da nije bilo nikakve sumnje da je willingham ubica, odnosno stvari su bile potpuno jasne.

ili ti mislis da ti treba da odlucujes kada stvari jesu a kada nisu jasne? mislis da si ti razumniji/a od onih desetina sudija, porotnika, tuzilaca, koji su odlucivali u slucaju toda willinghama? ok, mozda i jesi... uopste ne relativiziram stvari, samo pokusavam da ih stavim u realan kontekst.

mozda treba da popravimo pravosudni sistem? da eliminisemo iz njega ljudske slabosti koje mogu dovesti do pogresne presude? hvale vredan cilj, nego sta da radimo do tada, a i ko ce proceniti kada ce nam sudnice postati dovoljno bozanske da mozemo mirne duse da nastavimo sa egzekucijama?

ukratko, mislim da se ne razumemo: ti pricas o kosmickoj pravdi, a ja o ljudskoj. oko kosmicke pravde cemo se verovatno sloziti, kao i oko emocija koje ovakvi slucajevi izazivaju. ali to je prilicno trivijalno pitanje. ono sto nije trivijalno i sto ja pitam je koji to realan ljudski sistem moze da utvrdi da je nesto "potpuno jasno".
markonio92 markonio92 15:25 18.08.2010

Odgovor i pitanje

Ako hocete da smrtna kazna ima efekat trebalo ih je svu petoricu objesiti na pet stabala negdje u gradu.

Mnogobrojna istrazivanja pokazala su da smrtna kazna ima statisticki zanemarljiv uticaj na broj teskih krivicnih dijela.


Smrtna kazna i jeste i nije potrebna, do daljnjeg.
Jacque Fresco je lepo ilustrovao u dokumentarcu "Zeitgeist: Addendum" (od 01:27):


Therefore laws themselves could eventually become extinct.
Instead of putting up a sign "drive carefully slippery when wet" put abrasive on the highway, so it is not slippery when wet. And when a person gets in car that drunk and a car oscillates at great deal, there's a little pendulum that swings up and back and that will pull the car over the side...
Not a law. A solution.

Put sonar and radar on automobiles so they can't hit one another.

Man-made laws are attempts to deal with occuring problems and not knowing how to solve them - they make a law.

dali76 dali76 15:40 18.08.2010

Re: Odgovor i pitanje

slazem se zakoni su tu da utvrde, izmedju ostalog , posljedica ljudskih nedjela.
kad jednom izmisle radare i sonare za ljude da ne povredjuju jedni druge , onda O.K. sve do tad zakoni su, nazalost ili ne, potrebni.
markonio92 markonio92 15:48 18.08.2010

Re: Odgovor i pitanje

Nažalost, za sada su potrebni. Sa citatom sam pre svega hteo da ilustrujem potrebu za prevencijom kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija. Naravno, kako smo civilizacijski još uvek labavi, zakoni (pa i smrtna kazna) će ostati.

Kakva je situacija sa smrtnim kaznama i kažnjavanjem odstranjivanjem udova u zemljama Bliskog Istoka, imaju li efekta ili ne?
dali76 dali76 16:10 18.08.2010

Re: Odgovor i pitanje

nemam uvida u to da li u zemljama gdje se odstranjuju udovi tijela postoji neki efekt, kao sto rekoh smrtna kazna , po mnogim istrazivanjima, nema efekat na broj krivicnih dijela .
mada kao sto rekoh jednostavno neki ljudi, posebice na jugu SAD, vjeruju da za neke zlocine, kao sto je recimo ovaj iz Houstona, jednostavno nema nema drugacije kazne za ovakve ljude sem smrtne kazne.
strenum strenum 17:41 18.08.2010

Re: Odgovor i pitanje

dali76
kao sto rekoh smrtna kazna , po mnogim istrazivanjima, nema efekat na broj krivicnih dijela .
mada kao sto rekoh jednostavno neki ljudi (...) vjeruju da za neke zlocine, kao sto je recimo ovaj iz Houstona, jednostavno nema drugacije kazne za ovakve ljude sem smrtne kazne.



Ovo je i moje misljenje.
NNN NNN 17:11 18.08.2010

jedno


govno

manje
mikisa15 mikisa15 17:24 18.08.2010

Amerika,Amerika....

Da li je tacno da je Amerika najveca demokratija ovoga sveta?Pa malo je nerealno da se takvi zlocini dese u jednoj takvoj demokratiji ili da postoje takve kazne!Mozda je ipak u pitanju ta demokratija ili drustvo u kojem taj svet zivi!
dali76 dali76 17:36 18.08.2010

Re: Amerika,Amerika....

mozemo razgovarati koliko smrtna kazna ima veze sa , ajde da kazemo modernim svatanjem demokratije. Oponenti smrtne kazne cesto ovdje isticu kako smrtnu kaznu imaju Saudijska Arabija, Kina, Iran, ...jos neke zemlje i USA.
dakle sasvim je legitimno postaviti takvo pitanje, ali vas iskreno ne razumijem kad kazete ; kako se ovakve stvari mogu deseiti u jednom demokratskom drustvu.
Hocete reci da u jednoj pravoj demokratiji ne postoje silovatelji, zlocinci i sl?
noboole noboole 18:18 18.08.2010

sto se mene tice - ubistvo

Ja cu rado izdvajati iz svog dzepa za skladiscenje najokorelijih u zlocinima umova covecanstva u zatvorima. Necu da drzava ima toliku moc. Ubistvo radi kazne.
gedza.73 gedza.73 18:44 18.08.2010

Re: sto se mene tice - ubistvo

Sve je to lepo, hipi fazon, mir među ljudima i ostalo.
Naravno da je diskutabilna smrtna kazna u mnogim slučajevima.
Ovde je dottore Wagner naveo i abortus koji je takođa neka vrsta ubistva. Ko tu ima moć i koga bi tu platio?
Kako opravdati jedno a osuditi drugo? Da li se prema svim slučajevima treba odnositi podjednako?

Meni ne pada na pamet da patim od sindroma usamljenih doma'ica koje se dopisuju sa ubicama u nadi da će ih njihova ljubav promeniti.

Monstrum sa 18 g. je počinio ubistvo. Ne kaje se za njega, čak se ponosi.
Drugooptuženi su osuđeni na doživotne robije. A on je kolovođa. Daj adekvatnu kaznu.

Hipotetička situacija.
Zemljotes, pobuna, sruši se zatvor, noboole, i samica koju si ti finansirao. U njoj je ovaj p. koji je proživeo 20-ak godina više od svojih žrtvi. Normalno, iskoristi priliku i pobegne.

Šta misliš da će na slobodi da radi: da pravi kolače ili da ubije, siluje i opljačka neku drugu devojku?
noboole noboole 22:06 18.08.2010

Re: sto se mene tice - ubistvo

Isto tako moze da se desi cunami i unisti sve u gradu zajedno sa zlocincima i potencijalnim zrtvama. Dao sam svoj subjektivni stav. Mogu ja i da argumentujem, medjutim logicka argumentacija (koja je ocevidna) mi nije bitna koliko neko osecanje da ne zelim da drustvo ima moc da organizuje pogubljenje pojedinca.

Nije uopste hipi fazon, ne bih ja zamerio tom ocu da je uzeo karabin i izresetao tog tipa.
Doctor Wu Doctor Wu 22:13 18.08.2010

Hipi libertarijanac

Nije uopste hipi fazon, ne bih ja zamerio tom ocu da je uzeo karabin i izresetao tog tipa.

A sta ako otac placa porez upravo zato da bi drzava odradila prljav posao za njega?
gedza.73 gedza.73 23:06 18.08.2010

Re: sto se mene tice - ubistvo

noboole
da ne zelim da drustvo ima moc da organizuje pogubljenje pojedinca.

ne bih ja zamerio tom ocu da je uzeo karabin i izresetao tog tipa.

Društvo ili otac,pojedinac? Hmmm. Nezgodna ti je dilema. Daj da društvu oduzmemo moć i damo je pojedincu. Onda bi ovaj pojedinac, kao jači, bio na slobodi i svi bi bili srećni.
Osim žrtava.

Doctor Wu
Ako se radi o psihopatama, koji jednostavno nemaju u sebi ni trunke empatije, onda se ocigledno radi o teskim psihickim bolesnicima. Da li to onda znaci da treba ubijati psihicki obolele ljude?


Danas se svi vade na te neke psihičke poremećaje, traume iz detinjstva, nedostatke čokolade. Ako nema sažaljenja neka bije svojom glavom u zid.

Ja, lično, nemam stav o smrtnoj kazni. Slažem se da ona nema nikakvo preventivno dejstvo. Ali ovakva bezdušna životinja, čemu služi? Da li ga treba staviti u ćeliju 2x2, bez prozora, bez izlazaka, bez svetla i baciti ključ ili ga ubiti?

Imalo je ovde par dobrih argumentata i jedne i druge strane. Teško je biti pametan i trezveno razmišljati kad se pročita za šta je ovaj lik osuđen.
noboole noboole 08:36 19.08.2010

Re: Hipi libertarijanac

Da, naravno, e tada meni drzava lici na mesaru.

Nezavisno od toga, u mom sistemu vrednosti mogucnost da se takva kazna izvrsi nad nevinim licem nadjacava zadovoljenje licne ili opste zedji za osvetom.
docsumann docsumann 18:22 19.08.2010

Re: Hipi libertarijanac

A sta ako otac placa porez upravo zato da bi drzava odradila prljav posao za njega?


A država onda plaća dželata, istim tim novcem ... lepljivim od znoja i masnim od krvi...

Otkud nama uopšte sigurnost da je smrt (narošito bezbolna, tzv. humana smrt) kazna ?
blogovatelj blogovatelj 22:51 19.08.2010

Re: Hipi libertarijanac

Otkud nama uopšte sigurnost da je smrt (narošito bezbolna, tzv. humana smrt) kazna ?


Upravo to.
Mislim da je to nagrada za ubicu.
Dozivotna robija provedena u samici je mnogo gora kazna.
Doctor Wu Doctor Wu 20:51 18.08.2010

Uh, teska tema...

Ako se radi o psihopatama, koji jednostavno nemaju u sebi ni trunke empatije, onda se ocigledno radi o teskim psihickim bolesnicima. Da li to onda znaci da treba ubijati psihicki obolele ljude? Kako i zasto su ljudi psihicki oboleli? Da li drustvo, ubijajuci ih, zapravo krije neku duboku patologiju?

S druge strane, postoji i ogroman bol roditelja kao i (duboko pravedna) potreba da se zastiti zrtva...
dali76 dali76 00:14 19.08.2010

Re: Uh, teska tema...

VHROVNi sude je prosle godine odlucio da vise silovanje maloljetne osobe ne moze biti tretirano kao djelo za koje se automatski stavlja smrtna kazna.
Predsednik Obama je optuzio sudije za ovakvu odluku( inace retko se desava da izvrsna vlast tako direktno napada odluke sudske grane vlade.
Prije pet godina vhrovni sud je isto tako zabranio da maloljetna lica mogu dobiti smrtnu kaznu. Samo zbog toga su dvojica 17 godisnjaka spasena najstroze kazne u slucaju ove dvije nesretne djevojcice iz houstona.
Takodjer Vhrovni SUD je okarakterisao smrtnu kaznu kao neustavnu u slucaju da pocinitelj ima neko phisicko oboljenje , naravno ovo mora biti jasno dokazivo .
Dakle uvode se restrikcije na smrtnu kaznu , ali ovakve restrikcije upravo promovisu oni koji zele da smrtna kazna uvijek ostane opcija na stolu.
Hansel Hansel 10:13 19.08.2010

Re: Uh, teska tema...

Ja i dalje verujem da ti mladići ne bi to uradili da su živeli u drugačijem okruženju, da su drugačije odgajani, da nisu bili prepušteni sebi i ulici... A opet, i s dobrim vaspitanjem i u povoljnim uslovima neko ne ispadne normalan (i moralan), a i iz nenormalnih uslova neko izađe kao normalan (i) moralan. Sigurno dobijamo genima potencijale za ponašanje(a), ali to su ipak samo - potencijali...

A što se tiče preventivnog delovanja postojanja bilo koje kazne - čovek je biće koje, naročito u mladosti, najefikasnije uči (na) očiglednim primerima. Ne bih ovo vezivao samo za kaznu, i empatija se, često, uči, pa tako u pravom vaspitanju vaspitač treba da pokaže sve vrline koje hoće da ima vaspitanik... A što se dela o kazni tiče, kad ovo prvo nije dovoljno, pitam se da li su te ubice znale kako se živi u zatvorima, da li su uopšte razmišljali da mogu biti kažnjeni za učinjeno. Verovatno da nisu, a zašto...
buba_truba buba_truba 11:10 19.08.2010

Re: Uh, teska tema...

Hansel
Ja i dalje verujem da ti mladići ne bi to uradili da su živeli u drugačijem okruženju, da su drugačije odgajani, da nisu bili prepušteni sebi i ulici...

Uf, što mrzim ovakve argumente! A nije ti palio na pamet da je policiji sve prijavio brat jednog od njih, čuvši ovog kako se hvali? I taj je , valjda, rastao u istom okruženju, pa je ipak ono što je njegovom bratu bilo zabavno, ovome bilo gnusno.

Dajte, man'te nas trivijalnosti.
docsumann docsumann 15:06 19.08.2010

Re: Uh, teska tema...

Da li drustvo, ubijajuci ih, zapravo krije neku duboku patologiju?


Ljudsko društvo, generalno, nije u stanju da se adekvatno nosi sa čitavom gomilom fenomena, od globalnih pa do individualno-psiholoških.
Jednostavno, ono nije nikakva savršena tvorevima.
Hansel Hansel 13:40 20.08.2010

Re: Uh, teska tema...

buba_truba
Hansel
Ja i dalje verujem da ti mladići ne bi to uradili da su živeli u drugačijem okruženju, da su drugačije odgajani, da nisu bili prepušteni sebi i ulici...
Uf, što mrzim ovakve argumente! A nije ti palio na pamet da je policiji sve prijavio brat jednog od njih, čuvši ovog kako se hvali? I taj je , valjda, rastao u istom okruženju, pa je ipak ono što je njegovom bratu bilo zabavno, ovome bilo gnusno.Dajte, man'te nas trivijalnosti.

A tebi nije palo na pamet da pročitaš i ostatak mog komentara?

To što ti i još 12-oro ljudi koji su ti dali preporuke mrzite takve komentare možda samo može da pokaže koliko se olako daju sudovi, da ne kažem - presude. Kada vidim osvetničku ostrašćenost na strani pravde, na primer u ovakvom slučaju, upitam se kako bi ti ljudi funkcionisali da su odrastali u takvim uslovima - po onome što znam o ljudima, u pitanju je najčešće samo vrsta zadojenosti (eufemistično: (ne)vaspitanja), karakter je uglavnom ono što se ne može promeniti, samo se mogu oblikovati-usmeravati njegove manifestacije. Vašim argumentima (koje ja ne mrzim) može se suprotstaviti samo jedno pitanje - čemu porodica / dobra škola / dobar komšiluk / dobro društvo... ako nisu bitni? I mačiće mora majka da nauči da love, a kamoli ljude da (ne) budu ovakvi ili onakvi... Ima beše jedna knjiga, ali i film, "Gospodar muva"... Dakle, mogu samo da ponovim da ima pojedinaca koji mogu biti dovoljno jaki da budu bolji od svog okruženja, kao i onih slabih (loših) koji uspevaju da budu značajno gori od svog. I da nemate pojma koliko latentnih ubica šeta svakoga dana pored vas ili ko vam stanuje u komšiluku... a većina njih je u regularnim uslovima sasvim OK (bar javno) dok neke stege ne oslabe... dok Nju Orleans ne doživi potop, na primer... dok Amerikanci ne uđu u Irak... i sl...
buba_truba buba_truba 16:14 20.08.2010

Re: Uh, teska tema...

Hansel
A tebi nije palo na pamet da pročitaš i ostatak mog komentara?

Palo mi je te sam i pročitala, ali nisam imala primedbi ... pa sam citirala samo ono što mi je zasmetalo. I nisam se uopšte izjašnjavala o presudi i kazni. Tako da si se džaba trudio, što se mene tiče.
Hansel Hansel 18:58 20.08.2010

Re: Uh, teska tema...

Nisam, nisam... Ali, nemoj, molim te, to izvlačenje iz konteksta... budi dobra sledeći put!
seceranac seceranac 12:19 19.08.2010

Iznenadjen i zaprepascen

Ja sam iznenadjen i zaprepascen kolicinom osvetoljubivosti, ostracenoscu, opsednutoscu ubijanjem ... medju blogerima

i niko nema ni jedan jedini (polu)argument za smrtnu kaznu osim emotivne zadovoljstine ubijanjem, licne ostrascenosti i zelje za osvetom



kakvom ce to roditelju saznanje da je jos neki roditelj izgubio dete olaksati bol zbog gubitka sopstvenog deteta?

PS> I ja sam i dete i roditelj
kukusigameni kukusigameni 12:36 19.08.2010

Re: Iznenadjen i zaprepascen

Iznenadjen i zaprepascen


Sto? Sta bi ti uradio da naidjes u parku na ovakvu scenu (i da si jos recimo naoruzan)?
nestor92 nestor92 12:48 19.08.2010

Nestor is back

Ja sam iznenadjen i zaprepascen kolicinom osvetoljubivosti, ostracenoscu, opsednutoscu ubijanjem ... medju blogerima

i niko nema ni jedan jedini (polu)argument za smrtnu kaznu osim emotivne zadovoljstine ubijanjem, licne ostrascenosti i zelje za osvetom


Pa to je pitanje predmet rasprave odavno.

Šta je svrha kazne?

Ako je to odmazda društva, onda smrtna kazna ima svoje mesto i "opravdanje".

Ako je to preventiva putem eliminacije zločinca iz društva radi zaštite njegovih ostalih članova, onda je smrtna kazna nepotrebna osim ako se uzme u obzir da "tko leži ne bježi".

Uzmimo da je kod ovako teških dela, popravljanje učinioca teško moguće.

Kakvo je zadovoljstvo u osveti treba prepustiti svakom da izabere prema svojim moralnim načelima. Porodice žrtava, moguće je, traže zadovoljstvo u patnji i strahu onih koji su im naneli bol.

Srbija ima najgore rešenje. Nema smrtnu kaznu ali nema ni neograničenu robiju. Jedno od ta dva se mora imati.
seceranac seceranac 12:54 19.08.2010

Re: Iznenadjen i zaprepascen

kukusigameni
Iznenadjen i zaprepascen


Sto? Sta bi ti uradio da naidjes u parku na ovakvu scenu (i da si jos recimo naoruzan)?



nije dovoljno sto bi ubijali posle "pravednog" sudjenja i prilike da okrivljeni kaze sta ima nego sada hoces da uzmes pravdu u svoje ruke pre nego sto se pruzi prilika da sazna sta se desava i pod kojim uslovima (zamisli ja ubijam nekog koga sam video da ubija nevinog pa onda naidje neko i vidi mene da ubijam (nevinog) pa bez provere ubije mene pa tako u krug....)

kuku si ga meni gde ja zivim,

svi su zeljni krvi
lavandablue lavandablue 12:55 19.08.2010

Re: Iznenadjen i zaprepascen

seceranac
Ja sam iznenadjen i zaprepascen kolicinom osvetoljubivosti, ostracenoscu, opsednutoscu ubijanjem ... medju blogerimai niko nema ni jedan jedini (polu)argument za smrtnu kaznu osim emotivne zadovoljstine ubijanjem, licne ostrascenosti i zelje za osvetomkakvom ce to roditelju saznanje da je jos neki roditelj izgubio dete olaksati bol zbog gubitka sopstvenog deteta?

PS> I ja sam i dete i roditelj



ili jos bolje pitanje, sta bi uradio da u parku naidjes u trenutku kada tvoje dete siluju i muce ovakvi monstrumi?
lavandablue lavandablue 13:04 19.08.2010

Re: Nestor is back


nestor92

Uzmimo da je kod ovako teških dela, popravljanje učinioca teško moguće.

- potpuno nemoguce. ali je vrlo moguce da ce takav zlocinac svojim prisustvom u zatvoru uticati svojim bolesnim umom na druge zatvorenike koji nemaju dozivotne robije.

Srbija ima najgore rešenje. Nema smrtnu kaznu ali nema ni neograničenu robiju. Jedno od ta dva se mora imati.

- slazem se. s tim sto bi se kod neogranicene robije trebala uvesti samica, ne dozvoliti monstrumu socijalne kontakte sa svim zatvorenicima.


kukusigameni kukusigameni 13:09 19.08.2010

Re: Iznenadjen i zaprepascen

Ovde su jedino zeljni krvi bili zlocinci koji su izvrsili monstruozan zlocin.
docsumann docsumann 14:50 19.08.2010

Re: Iznenadjen i zaprepascen

ili jos bolje pitanje, sta bi uradio da u parku naidjes u trenutku kada tvoje dete siluju i muce ovakvi monstrumi?


Ubistvo jedino ima smisla ako se njime spašava život žrtve.
dali76 dali76 19:44 19.08.2010

Re: Iznenadjen i zaprepascen

1992 , Na samom pocetku unutar stranackih izbora za predsednickog kandidata SAD , guverner Arkanzasa Bill Clinton nije bas sjajno prosao u drzavi New Hamshir .
Onda se odlucio za jedan marketinski korak.
Odleteo je do svoje maticne drzave da prisustvuje egzekuciji covjeka koji je ubio policajca.
Ubica je bio crnac , ali ono sto novine tada bas I nisu pisale , taj covjek je bio mentalno nesposoban da uopste razluci sta znaci smrt.
Prije nego sto ce uci u prostoriju za smaknuce dobio je svoj zadnji obrok, pravila kazu da vlasti tad ispunjavaju zelje, ako naravno zatvorska kuhinja posjeduje ise.
Elem, covjek je pojeo pola svog kolaca te zatvorskom sluzbeniku rekao da mu to spremi d ace ostatak pojesti posle kad se vrati iz prostorije za smaknuce.
Daklem Bill , koji je pobjedio za predsednickog kandidata , te posle I za predsednika, prisustvovao je smaknucu mentalno bolesne osobe , ali to tad naravno niko nije pisao.

011-495 011-495 23:38 19.08.2010

Re: Iznenadjen i zaprepascen

Smisao izvrsenja smrtne kazne je u tome da stoka vise ne ponovi isto,bilo na slobodi,bilo u zatvoru.
Ako se niko ne zgrazava nad cinjenicom da kucice koji napadnu i izgrizu ljude,uspavljuju, cemu onda cudjednje nad ovom marvom i neljudima. Drustvo i treba da organizovano trebi takve da pojedinci ne bi preuzeli stvar u svoje ruke a onda ce doci do lincovsnja,koje ne moze racionalno da proceni i presudi koje kriv a ko nije.
lavandablue lavandablue 23:01 21.08.2010

Re: Iznenadjen i zaprepascen

011-495
Smisao izvrsenja smrtne kazne je u tome da stoka vise ne ponovi isto,bilo na slobodi,bilo u zatvoru.Ako se niko ne zgrazava nad cinjenicom da kucice koji napadnu i izgrizu ljude,uspavljuju, cemu onda cudjednje nad ovom marvom i neljudima. Drustvo i treba da organizovano trebi takve da pojedinci ne bi preuzeli stvar u svoje ruke a onda ce doci do lincovsnja,koje ne moze racionalno da proceni i presudi koje kriv a ko nije.


potpisujem


011-495
da stize pravda a takodje konacno ce pijavica da spadne sa budzeta drzave tj. poreza skupljenog od gradjana. Pravda sa velikom slovom P.


opet se slazem
emocije prema svim zrtvama svih monstruma mi to nalazu.
Unfuckable Unfuckable 21:42 19.08.2010

a ja sve čekam

kad će da se pojavi neko od drugosrbijanaca i da se pokenja po američkom sistemu, društvu, Kongresu, Precjedniku te većini biračkoga tijela koje ih je biralo i označi ih kao glavne krivce za ovaj užasan zločin.

Dali, užasna priča: moja jedina dilema je koliko dugo i kako bi trebalo monstrumi da se muče pre odlaska u Pakao, ništa drugo.
dali76 dali76 03:48 20.08.2010

Re: a ja sve čekam

Zanimljivo je recimo sto tih devedesetih se nije pricalo da su neki od ovih momaka bili "undocumented " imigranti. Deceniju kasnije to bi vjerovatno bila jedna od tema.
Isto tako Jose Medalin , inace meksicki drzavljanin, trazio je pomoc svoje drzave jer mu Texas nije dao pravo da razgovara sa svojim konzulom. Uprkos pozivu medjunarodne zajednice pa i tadasnjeg predsednika Bush/a Jose Madalin , iako meksicki drzavljanin, je smaknut kao ucesnik u ovom zlocinu.
Otome se dosta pisalo prije dve godine.
011-495 011-495 23:32 19.08.2010

Naravno

da stize pravda a takodje konacno ce pijavica da spadne sa budzeta drzave tj. poreza skupljenog od gradjana.
Pravda sa velikom slovom P.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 10:58 20.08.2010

pravda ili ubistvo

Nesumnjivo postoje zlocini za koje nema adekvatne a istovremeno civilizovane kazne. Takav je i ovde opisan zlocin. Licno mislim da je najveci problem sa smrtnom kaznom to sto postoji mogucnost nepopravljive greske. To u konkretnom primeru mozda i nije slucaj ali zakoni se ne mogu primenjivati selektivno. Smrtne kazne ima ili nema. Ako analiziram licnu emociju, onako iskreno, sto pomislim na prvu loptu, smrtna kazna je vise osveta a ne kazna. Citao sam na vise mesta da smrtna kazna ne utice na stopu kriminala, cak sam citao i da je izvrsenje smrtne kazne skuplje za drustvo od dozivotne robije. A mozda je dozivotna robija i gora kazna od smrtne?
noboole noboole 14:34 20.08.2010

Re: pravda ili ubistvo

aleksandarkarisik
Nesumnjivo postoje zlocini za koje nema adekvatne a istovremeno civilizovane kazne. Takav je i ovde opisan zlocin. Licno mislim da je najveci problem sa smrtnom kaznom to sto postoji mogucnost nepopravljive greske. To u konkretnom primeru mozda i nije slucaj ali zakoni se ne mogu primenjivati selektivno. Smrtne kazne ima ili nema. Ako analiziram licnu emociju, onako iskreno, sto pomislim na prvu loptu, smrtna kazna je vise osveta a ne kazna. Citao sam na vise mesta da smrtna kazna ne utice na stopu kriminala, cak sam citao i da je izvrsenje smrtne kazne skuplje za drustvo od dozivotne robije. A mozda je dozivotna robija i gora kazna od smrtne?


Upravo sam na ovo mislio kada sam govorio o ocevidnoj argumentaciji protiv smrtne kazne.


rade.radumilo rade.radumilo 20:11 20.08.2010

Da citiram...

Citirao bih Tolkina (Gandalf u rudnicima Morije):

"Mnogi koji žive zaslužuju smrt. Mnogi koji umiru zaslužuju život. Možeš li im ga dati? Ne budi tako brz u izricanju smrtnih presuda..."
Unfuckable Unfuckable 00:35 22.08.2010

: )

100


ps: trese se k'o uključen na struju, nekako mi ide uz blog.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana