Društvo| Porodica| Roditeljstvo| Zdravlje| Život

PRETEŠKA TEMA ZA POGREŠNE HROMOZOME

Obren Markov RSS / 21.08.2010. u 15:02
Rodila mi se onomad kćer. Napominjem da sam i sam jedinac, muškarac, i da iz roditeljskog doma  nisam poneo nikakva iskustva kako je to kada se u porodici rodi dete.
Snalazili smo se tih dana, šta ćemo, moja supruga je izgledala uglavnom zadovoljna ali drugačija. I to, na ne baš dobar način drugačija nego pre porođaja. Ne mogu to baš da objasnim; ta promena ponašanja spada u onu sivu zonu koje se muškarci plaše ili je ignorišu, nepoznatu koju najčešće stavljamo u kategoriju "hormonski šok". Čitamo mi o tim stvarima, to sve ima razna imena ali nama to ništa ne pomaže; uglavnom smo, rekao bih sa razlogom, preplašeni.
Babica koja nas je obilazila nakon porođaja je naša kućna prijateljica, iskusna mađarica koja je ujedno bila i sestra u porodilištu. Ona je osoba u čijem sam naručju prvi put video svoju kćer, dok se supruga još oporavljala. Dakle, naš odnos je bio u svakom slučaju više od onog čisto profesionalnog, pa sam se u danu njene poslednje posete, ispraćajući je, osmelio da pitam nešto što me je svih tih dana zbunjivalo.
- Moja supruga nekako nije ista kao pre porođaja... - gotovo zamuckujem ja.
- Ma da, to je sve normalno, odgovara mi ona.
Olakšanje na mojoj strani. Pre šoka koji sledi.
- Ma da, znam, čitao sam o tome, ali hteo sam da pitam... kada ću ja ponovo imati onu veselu, nasmejanu, pozitivnu osobu za ženu... Kada će je ovo proći ?
- A, to - nasmaja se, učinilo mi se, babica - nikad. To nikad ne prolazi sasvim. Ona je sad majka. Ne nadaj se.

***

Postoji psihološka škola, nisam baš siguran koliko je priznata u zvaničnim krugovima, čija osnova proističe iz ideje da se energija, i dobra i loša, prenosi sa generacije na generaciju u okviru iste krvne linije. Po njoj, dela koja mi činimo danas stvaraju posledice po našu decu i potonje generacije u nekom sutrašnjem danu; a pri tome se uglavnom ne misli na materijalne posledice. U svrhu lečenja, u okviru ove škole je razvijena zanimljiva terapeutska tehnika virtuelnih razgovora sa osobama iz svoje porodice, živim ili mrtvim svejedno. Na parčetu papira bi se napisalo ime osobe sa kojom se razgovara, a u nekoj vrsti igrokaza osoba iz terapeutske grupe bi uzela papir, stavila ga na pod na mestu po sopstvenom nahođenju i u opuštenom razgovoru bi glumila tog rođaka. Tako se dolazi do informacija čije saznavanje često može biti blagotvorno. Podrazumeva se da su dobijeni odgovori iskreni, iz raznih razloga iskreniji od onih koji se mogu dobiti u fizičkoj komunikaciji, a takođe i istiniti jer je u svetu energije teško lagati. Dok je u kućnoj primeni sasvim moguće da jedna, zainteresovana osoba, na smenu predstavlja sve osobe iz razgovora.

Milena je tako na parčićima papira napisala svoje ime, ime svoje majke i svoje pokojne prabake. Milenin problem je strah od vode, za koji je u ranijim seansama saznala da su ga imale i njena majka, i tetka i baka... ali uzroka još nije bilo na videlu. Danas, sama kod kuće, već dovoljno uvežbana i uverena u efikasnost tehnike, prvi je put u seansu uključila i svoje treće koleno u ženskoj liniji. Stala je rutinski najpre na svoje mesto, pozdravila ih obe, a potom se premestila na majčino. Iz nje su tada izišle reči koje je čekala; kao svoja majka, rekla je da je tu, eto, osoba koja zna odgovor i koja možda može pomoći. Milenina prabaka. Polako, Milena je prešla na mesto prabake, čije je parče papira smestila u drugom kraju sobe, i spontano zauzela položaj poluokrenut od sebe i svoje majke, koje su inače gledale jedna u drugu. Bilo je neke hladnoće na tom mestu.
Znam nešto o vodi i deci, kazala je prabaka, a kroz Milenina usta. Od davnina, bilo je neželjene dece, a mi smo stanovali kraj reke, one iste koja protiče kroz grad u kojem danas vas dve živite. Mlade žene bi otišle da se porode kraj reke, neželjenu decu bi odmah davile u vodi i potom ih zakopavale, zbori prabaka.
Milena se premesti na svoje mesto, i tog trena se oseća drugačije.
- Da li se radilo o kopiladi, majko ?
Milena ponovo čini premeštaj na mesto svoje prabake.
- Da, ali ne samo o njima. Uvek je bilo neželjene dece. I u braku. Smetala su, nije se moglo ni raditi ni spavati. Obaveza je bilo mnogo, i živelo se teško. Ženske je dece naročito mnogo smetalo, valjalo ih je udavati, miraza namaći.
- Ali, muževi... Šta su oni radili ? Jesu li znali za to ? - pita Milena, kao Milena.
- To nisu bile njihove stvari. Nisu ni pitali - zbori Milena kao svoja prabaka - Ni tvoj pradeda nije pitao.
Nijednom.

***

Crvena je bila moja koleginica sa fakulteta. Osamdesetih, davno pre Bolonje, voleli smo studirati kampanjski. Često, na nekoliko večeri pred ispit, zaseli bi kod mene ili kod nje, i zatim učeći proveli zajedno nekoliko dana. Ono drugo bi u takvim danima svraćalo kući retko, tek po čist veš. Naše majke, inače tradicionalno ljubopitljive i zabrinute, su se vremenom navikle na ovaj običaj, tim pre što su se ispiti potom uglavnom i polagali. Nisu previše ni pitale, niti izražavale svoju zabrinutost na temu ko-tu-gde-spava. I, pošto su jedna drugoj hranile poodraslu decu, pri tom su postale još i prijateljice, a to se prijateljstvo održalo i duže nego ono između Crvene i mene.
Kasnije, Crvena i ja smo se viđali sve ređe, i jedno o drugome više saznavali iz razgovora svoji majki nego iz međusobnih viđenja. Vremenom, moja majka je počela da priča sve ružnije i lošije priče o tome šta, sada već njena lična prijateljica, priča o svojoj kćeri. U nekom trenutku, shvativši da se stvari izmiču kontroli, pitao sam svoju majku zašto je, po njoj, to tako, šta se tu dešava i otkuda svo to zlo.
- To je jednostavno, ljubomorna je - odgovara moja majka.
- Ko je ljubomoran, kako to misliš ? - iskreno i neiskusno sam se zbunio ja.
- Pa ona je ljubomorna na svoju ćerku, naravno.
- Ne razumem... pa, ćerka joj je... kako da bude ljubomorna, na šta ?
- Crvena je mlada, lepa, zgodna... može da bira život, može da bira muškarce, da se zabavlja i uživa, sve lepo joj je već tu i tek će joj dolaziti. A njena majka... očekuju je samo bolest, nemoć i smrt.

Nisam siguran da je moja majka u razgovoru sa mnom ikada bila iskrenija nego tada. Nisam siguran ni o kome je, obzirom na toliko jasno iskazano razumevanje, pričala. Mada, slutim da je ona u tom trenutku pomislila da je rodila glupog sina, jednog od onih koji baš ništa ne shvataju.



Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sesili sesili 15:26 21.08.2010

Čestitam!

Od srca!! Rodila se još jedna princeza! Imam unuku Kaću i ona je moja princeza, jer sam rodila dva sina. Sinovi su mi dobri, snahe takođe, ali za roditelje je uvek brižnije žensko dete. Moram redom, pošto si načeo nekoliko tema. Kada sam rodila prvog sina, već u zrelim godinama (čekala sam princa ) imala sam malo nedefinisana osećanja. Srećna što mi je u rukama, a beeeskrajno tužna, što više nema onih pokreta u stomaku, povezanosti. Bila sam prazna! To je trajalo mesec dana i - prošlo. Imaj strpljenja za svoju dragu. Kada je taj moj sin dobio ćerku i ja bila kod njih, ispratio me na autobusku i pričamo. On srećan, zahvaljuje mi se i kaže: verovao sam mama - i osećao - kada si pričala koliko ti nas voliš, ali te tek sada, kad imam Kaću, RAZUMEM. Ispunilo mi se srce. Ove majke iz sledećih priča, neću ni da komentarišem. Voli svoju ćerkicu, puuuno joj pričaj, osetićeš kolika je to sreća.
Obren Markov Obren Markov 15:36 21.08.2010

Re: Čestitam!

Sesili, hvala puno na čestitkama, (i prvom javljanju, naravno ) ali ispade mala zabuna: ipak se u prvom delu teksta radi o iskustvu sa prvim komadom od Princeze, nije se ponovilo... u stvari, sa svime što je pratilo pojavu dotične na svetu. Verovatno sam trebao jasnije naglasiti da nema ničega novog tog tipa

Ali valjda mi se da oprostiti na maloj zbunjenosti, celom tekstu je ta muška zbunjenost i neshvatanje koječega zapravo i osnovna potka...
bocvena bocvena 15:28 21.08.2010

Mnogo dobro!

Zakopao si baš duboko, pa ne mogu odmah da komentarišem. Moram malo da promislim, ali ako ništa drugo, na dobrom si putu da shvatiš žene:)

Javljam se kasnije.
Obren Markov Obren Markov 15:40 21.08.2010

Re: Mnogo dobro!

ali ako ništa drugo, na dobrom si putu da shvatiš žene:)


Joooj, nisam
Ne nadam se

A, hvala na poseti i na komentaru Očekujem to obećano javljanje posle, naravno
antioksidant antioksidant 18:46 21.08.2010

Re: Mnogo dobro!

ali ako ništa drugo, na dobrom si putu da shvatiš žene:)

шта ће ти то у животу?
bocvena bocvena 19:10 21.08.2010

Re: Mnogo dobro!

Kad porasteš, kašće ti se samo.
sesili sesili 15:41 21.08.2010

Pa...

i mene je poneo tekst. Sećam se Tufnice i njenih pitanja!!! Svejedno, sjajno je imati decu - to je najvažnije!
Obren Markov Obren Markov 15:45 21.08.2010

Re: Pa...

Sećam se Tufnice i njenih pitanja!!!


Eh da, sad više ne pita, sad odgovara

Al' jeste sjajno
dr.wagner dr.wagner 17:19 21.08.2010

Chuck Norris

....dan

-Brojni su vicevi o Čak Norisu , njegove sposobnosti su mitske ...

-On ne radi sklekove već odmiče zemlju
... dalje ..dao je gol u vaterpolu golmanu kroz noge ...
....zalupio je rotirajuća vrata ... i pogodio Kikolopa među oči ...

-Da su njegove sposobnosti bezgranične , govori još jedna njegova sposobnost ...
...Čak Noris razumije žene ...

....jedino on !


Wagner
Obren Markov Obren Markov 17:48 21.08.2010

Re: Chuck Norris

Čak Noris razumije žene


'dan, takođe

Upecao čovek ribicu zlatnu, malo skrnavu, samo jednu želju bi da ispuni... Šta će, ovo će, ono će, traži na kraju auto put do Havaja... Si lud, kaže ribica, pa ne može to, znaš ti gde su Havaji, beži bre budalo, daj neku drugu želju... Šta će čovek, seti se, kaže "Dobro, onda hoću da razumem žene". Tek će ribica
Aaaa... i kažeš, dovoljne su četiri trake na onom autoputu, jel' ?
bocvena bocvena 17:48 21.08.2010

Re: Chuck Norris

Wagnere, vraže!

Iako se opirem podeli na muški i ženski princip, ne mogu da negiram tamni vilajet ženske prirode. I to ne u nekom negativnom kontekstu. Prosto nam biologija, Mesec, empatija, materinstvo i bubice mrse konce...Prvo u pubertetu, pa jednom mesečno, pa u trudnoći, pa posle nje, pa u menopauzi...A vi samo u vojsku:)
Nije lako biti hormonski polulud stalno i raditi sve ono što vi muškarci nećete.

A sad ozbiljno.
Preskočiću ovu prvu priču, ona je lepa (kolikogod ti se tada činila zbunjujuća:) Najsmešniji su mi parovi koji veruju da će im rodjenje deteta spasiti brak. Ti se razvode u roku od 6 meseci. Trudnoća, dojenje, bebeći period,pa sa drugim, trećim detetom opet isto, to su veliki hormonski i emotivni stresovi...i radost i sreća. Pa kako koji period naidje:)))

Druge dve su tako istinite, iako će to retko ko priznati. Ok, druga je možda zaista stvar prošlosti (tj. daj bože da jeste). Treća je manje više prikrivena, ali veoma prisutna. Posebno u današnjoj kulturi koja forsira ideal večne mladosti.

Suština je da žene nisu supermajke po rodjenju. To se uči: grešiš, posrćeš, stidiš ponekad, ali voliš. Ništa manaje ne očekujemo ni od vas muškaraca.
Obren Markov Obren Markov 17:52 21.08.2010

Re: Chuck Norris

Nije lako biti hormonski polulud stalno i raditi sve ono što vi muškarci nećete


Sve ovo se isplatilo pisati zbog jednog ovakvog odgovora
zovitemegrunf zovitemegrunf 20:12 21.08.2010

Re: Chuck Norris

Imao je tu i Belafonte sta da kaze. Trazeci njegovo izvodjenje nasao sam ovo...
dr.wagner dr.wagner 22:05 21.08.2010

Re: Chuck Norris

Pozdrav gospođo B

bocvena
Nije lako biti hormonski polulud stalno i raditi sve ono što vi muškarci nećete.


-Jedna moja "bivša poznanica" je kazala :
..."Nije lako raditi sve to što vi muškarci hoćete" ...

... , ali tada smo bili mlađi


Wagner

P.S.
-Previd prvi put ,sorry ....gospodine O , naravno čestitke !
brandname brandname 22:11 21.08.2010

Re: Chuck Norris

Čak Noris razumije žene... jedino on !

I upravo zato što jedini razume žene, Čak je bio i na Devičanskim Ostrvima.
Sada se zovu Ostrva...
bocvena bocvena 22:15 21.08.2010

Re: Chuck Norris

"Nije lako raditi sve to što vi muškarci hoćete" .

Ma hajte, g-dine W, i sami znate da je ovo teški stereotip - kao muškarci uvek žele nešto više, a one se nećkaju...pa to je čak i nauka precrtala kao netačno!
dr.wagner dr.wagner 22:59 21.08.2010

Re: Chuck Norris

bocvena
.Ma hajte, g-dine W, i sami znate da je ovo teški stereotip - kao muškarci uvek žele nešto više, a one se nećkaju...pa to je čak i nauka precrtala kao netačno!


-Ma neeee ... gospođo B
.... nije bilo nećkanja ...., ali umor svladao , zato njezin komentar ...

-U ovim godinama .... , to mi je SF ... , ali sada postoje neka druga
zadovoljstva ...

... zapravo ista , ali rijeđa



Wagner

Unfuckable Unfuckable 00:44 22.08.2010

Re: Chuck Norris

brandname
Čak Noris razumije žene... jedino on !

I upravo zato što jedini razume žene, Čak je bio i na Devičanskim Ostrvima.
Sada se zovu Ostrva...

Brendnejme - rasturaš.
brandname brandname 01:07 22.08.2010

Re: Chuck Norris

Brendnejme - rasturaš.

Kad to ka'eš Tikaotakav, mora srdašce da poskoči u grudima

Unfuckable Unfuckable 01:16 22.08.2010

Re: Chuck Norris

jbg, slab sam na biohemičare.
Od takvih nekako uvek očekujem više, kontaš
ps: 6:12, not maj kap of kofi. A ja pazim na kofi.
brandname brandname 02:00 22.08.2010

Re: Chuck Norris

Oko dvojke mi već zatrebaju neke ironijske indikacije. (Porastu nivoi Tetra-hidro-kanabinola koji podstaknu nevine i naivne aspekte moje dečačke duše - biochemicaly speaking.)
P.S. 6:12 - bile dve stvari. Evo 3:07, al' teško da će da pomogne.
Unfuckable Unfuckable 02:06 22.08.2010

Re: Chuck Norris

jbg brale, ja kad vidim preko 2:30 vadim šatgan, predostrožno - takav mi je moj mali Bambi personaliti, imam licencu od proverenog Lika
docsumann docsumann 19:07 22.08.2010

Re: Chuck Norris

Čak je bio i na Devičanskim Ostrvima.
Sada se zovu Ostrva...


Direktno sa Razdjevičenih Ostrva - Midnite

angie01 angie01 21:28 21.08.2010

,

Ne nadaj se.

ne bih rekla-kada se navikne, nauchi, adaptira i ukomponije-sve ce izgledati drugachije-sem shto ona nikada vishe ne uchestvuje kao sama, shta god radila, uvek je tu i dete u nekoj novostvorenoj, samo za nju sobici u glavi.


Nisam siguran ni o kome je, obzirom na toliko jasno iskazano razumevanje, pričala.

s ovim sindromom-ljubomore majke na cerku sam se vishe puta susrela i uvek mi bilo bolesno,....donela jednom koleginica slike sa svadbe svoje prelepe cerke- ona sva nezna, savrsheno skockana, blista-mi svi odushevljeni udeljujemo komplimente njenoj lepoti, a majka ce mrtva ladna- ma neeee, nije ona lepa, ona je simpatichna, ja sam bila lepa, to ste trebali da vidite

u order of love-ne verujem!

Obren Markov Obren Markov 22:53 21.08.2010

Re: ,

u order of love-ne verujem!


Nudi neke prekonzervativne poglede na svet za moj ukus, zaista
Ali ne usuđujem se da kažem "da" ili "ne"... suviše je tu nepoznatih puteva
angie01 angie01 11:44 22.08.2010

Re: ,

suviše je tu nepoznatih puteva


kosti ne treba dirati!

a problem sopstvene zrelosti, pre svega emotivne svake vrste i spremnosti da se chvorovi odreshe, ne treba kukavichki, jer je ipak tako lakshe, vezivati za neko magichno otpetljavnja tudjih energija u proshlosti-oni neki tamo nekada- su onako kako su znali i umeli i tu ne treba neko da se mesha- ako je to uopshte moguce, znachi pricham principijelno- niti ce to, sem u nekom placebo efektu, koji nam olakshava krivicu, jer, eto ipak smo se potrudili, uchiniti bilo shta za nash problem. Tu reba poraditi na mnogo konkretniji nachin!

obashka shto ceo fazon deluje kao dekadentno salonska predstava prevare u kojoj se ipak svi prave da su sve shvatili i da stvarno uchestvuju u nechem samo za odabrane!
biba77 biba77 18:43 22.08.2010

Re: ,


Nudi neke prekonzervativne poglede na svet za moj ukus, zaista
Ali ne usuđujem se da kažem "da" ili "ne"... suviše je tu nepoznatih puteva

Pozdrav Obrene!
Zanimljiva i dirljiva prica. Cestitam ti na ocinstvu i na ceri. Zanima me sta mislis pod "prekonzervativne poglede na svet". Zar jedna terapija ima poglede na svet ili jedna terapija radi sa pogledima na svet svojih pacijenata koji nisu svesni da ih ti pogledi ev. blokiraju?!
Tema ti je super i vazna je, narocito sto si dobio jednu devojcicu, komentari su mi svi nekako promasili temu, ali valjda samo zato sto je tema duboka i mracna (kó vagina dentata =) pa niko ni ne sme da se dohvati sustine!
Jesi li pogedao Lars von Trierov Antihrist, jos jedan lik koji pokusava da skapira zene. Ja to cenim. I jos samo i mi zene da se skapiramo =),,,
Pozdrav, biba
bocvena bocvena 19:14 22.08.2010

Re: ,

E, Bibo, sad me baš zainteresova. I ja mislim da smo komentarima razvodnili Obrenov blog, ali ni sama nisam znala kako da verbalizujem osećanje koje me obuzelo posle čitanja.
Možeš li malo da pojasniš svoj stav?
biba77 biba77 21:08 22.08.2010

Re: , ne znam ni ja, ali cu pokusati

bocvena
E, Bibo, sad me baš zainteresova. I ja mislim da smo komentarima razvodnili Obrenov blog, ali ni sama nisam znala kako da verbalizujem osećanje koje me obuzelo posle čitanja.
Možeš li malo da pojasniš svoj stav?[/qu

Ni meni nije lako da ga verbalizujem,,, I mene je obuzelo neko "osecanje" posle citanja texta,,,neverovatno mi se svidja vertikala koju je obren prikazao, znaci majka sa malom bebom, koja jos mora da integrise svoja osecanja, pa onda ljubomorna majka, pa majke koje "institucionalno" ubijaju svoju decu,,,uauuu,,,Prica ima suptilnu povezanost sa MIZOGYNIJOM, zenomrstvom, i suptilno pokazuje genezis tog zenomrstva, u smislu da i sama zena ima problem sebe da razume, i sebe da voli i da prihvati. I ne dobija pravu pomoc od drugih zena(primer one ljubomorne majke). I zato mi je razumljiva potreba Obrena da zene razume, naravno,i najiskrenije mislim da tu nece dobiti puno pomoci, ni od muskaracani od zena (osim od svoje sopstvene, koja se trudi sebe samu da razume). Tu su potrebne i rodne studije i feminizam i maskulizam, da bi se razumeli,,, Kad ovakva inicijativa stigne od muskarca je zapravo fascinantno, i odmah moram da pozdravim. Mi zene jos moramo da naucimo da sebe volimo i prihvatimo, cak i kroz hormonsko ludilo, inace niko nece biti sretan!Cesto su muskarci mnogo napredniji u feminizmu, i ovaj text Obrenov je zapravo feministicki, bez obzira koliko on to ne zeli,,,hvala mu. Traba da ih pratimo. Patrijahalno drustvo smo izgradile zajedno sa muskarcima, patrijahalno drustvo nije nikakva zavera protiv zena!
Mene jos uvek interesuje zastoo je order of love prekonzervativan?
nadam se da te nisam razocerala pokusajem verbalizacije
veiliki pozdrav svima


Obren Markov Obren Markov 22:29 22.08.2010

Re: ,

Pozdrav Bibo

Zanima me sta mislis pod "prekonzervativne poglede na svet"


Moj lični pogled na svet podrazumeva veru u moć pojedinca, talenat, upornost, u njegovu odgovornost i nagrade i kazne za njega; koncepcija u kojoj nasleđujemo grehe (i vrline, ali to ispadne manje važno) svojih predaka, a naši mladi plaćaju naše račune... pa, to mi izgleda suviše, recimo, porodičnozadružno, suviše je tu nebiološkog nasleđa... U tom smislu konzervativno. Sama terapija je daleko od konzervativne, naravno.

Jesi li pogedao Lars von Trierov Antihrist, jos jedan lik koji pokusava da skapira zene.


Jesam. Sa moje tačke gledišta, nategnuto, premračno za dužinu filma. Blog kraće traje, pa sam ja to sebi iz tog razloga dopustio


komentari su mi svi nekako promasili temu, ali valjda samo zato sto je tema duboka i mracna


Pa... da. Dobro, ne baš svi. Ali tu su, ljudi se nisu prosto okrenuli, i pokazuju da su tu. Drago mi je to, a i ja sam pomalo namerno išao na provokaciju, i čini mi se da se ljudima dopalo

Cesto su muskarci mnogo napredniji u feminizmu, i ovaj text Obrenov je zapravo feministicki, bez obzira koliko on to ne zeli


Auh... Pa dobro, zavisi kako se gleda. Volim vas, fascinantne ste mi, zbunjujete me često, ali ipak i definitivno nisam feminista... Bar koliko ja znam o feminizmu

Hvala na čitanju. I na komentarima.
biba77 biba77 07:25 23.08.2010

Re: ,

Hvala na odgovoru Obrene

(ono o feminizmu je bilo samo uslovno, znam da nisi feminista, niti je tvoj tekst feministicki, malo sam bila drasticna, ali recimo gynophilski htedoh da ti udelim kompliment

Opet ne razumem zasto OoL(order of love) stoji nasuprot pojedincu (koliko ja tek verujem u moc pojedinca i njegovu odgovornost i mogucnost da uzme sudbinu u svoje ruke=), i nisu gresi nasledjeni, vec obrasci ponasanja kojim se taj greh "kompenzuje". A navike su cudo. U stvari ova terapija treba da ti oslobodi energiju tamo gde je ona blokirana ovim obrascima, kako bi mogao lakse da iskazes svoje talente i svoje individualne odluke sprovodio...
Ako ti je tu premalo genetike, da li si se upoznao sa Szondijem,,, to ti je sama genetika, a OoL kao da se malo njime inspirisao. Tu se radi o familijarnom nesvesnom koje se nalazi (!) u recesivnim genima. Ako nisi svestan rada recesivnih gena biras "prinudnu sudbinu" (takoreci opet ponavjas zivotni obrazac nekog predaka) a ako osvestis njihovo delovanje imas sansu da izaberes "slobodnu sudbinu". Imas i Szondijev test (na netu, free) kojim otkrivas te genetske tendecije, ali bolje ga ne radi (sam bez strucnog lica

Hvala od srca, veliki pozdrav
bocvena bocvena 09:35 23.08.2010

Re: ,

Hvala, Bibo, na pojašnjenju. Moram priznati da me OoL odbija u startu, užasan sam skeptik. Ali uvidjam potrebu da se rodno osvestimo (mada me podjednako zamaraju rodne studije, feminizam, maskulizam i ostali izmi:), razumemo sebe i druge i ne ponavljamo greške iz prošlosti.

Nismo suprotstavljeni. Uklapamo se kao pazl, a on nikada nije savršeno pravilnog oblika.

Inače, mislim da je to odlična tema - kako žene jedna drugoj nameću pogrešne obrasce ponašanja, vrednosti...i odsustvo solidarnosti na najneočekivanijim mestima i trenucima u životu. Majčinstvo je jako dobar primer.
Samo toga mora da se poduhvati neko mnogo stručniji od mene.
Možda ti, pa da budeš gost autor kod mene?
antioksidant antioksidant 10:12 23.08.2010

Re: ,

Moram priznati da me OoL odbija u startu,

mene licno sto je order!
unapred definisane uloge i pozicije u porodici i dok to ne resimo ... sedi di si ni za di si nisi


Inače, mislim da je to odlična tema - kako žene jedna drugoj nameću pogrešne obrasce

nametanje pogresnih obrazaca je lose po vise osnova a najgore je zbog nametanja!
Obren Markov Obren Markov 10:24 23.08.2010

Re: ,

Opet ne razumem zasto OoL(order of love) stoji nasuprot pojedincu
...
Ako ti je tu premalo genetike, da li si se upoznao sa Szondijem


Nasleđa (a ne samo genetike) mi je u tim koncepcijama zapravo previše, a ne premalo - u odnosu na ono što bih ja želeo da je istina. Više mi je nego dovoljno što smo od predaka nasledili recimo, krive noge (to je onaj deo koji je nesporan, i koji je definitivno genetički), i onda nailazim još i na ideju da treba da se borimo i sa drugim vrstama nasleđa, obrascima ponašanja a i još ponečim što se ipak teško može utrpati baš u sintagmu "obrazac ponašanja" - onako kako smo je u klasičnom smislu tih reči obično razumeli. Ne prija mi ta misao - to je sa moje strane običan ljudski stav, a ne stručan pogled, jer po obrazovanju nisam psiholog. Sa druge strane, imao sam nekog dodira sa OoL, i da mi se čini da je tema tu baš potpuno promašena, ne bih je pominjao u blogu, bar svakako ne na ovaj način. Ali, tu je Bocvena u pravu; ovo je jednostavno stvar koja zahteva poseban blog, nije je moguće ovako samo ovlaš valjano protresti. A ja se ne smatram ni izbliza dovoljno upućenim da ga napišem...

Iskreno, laknulo mi je kada sam nakon ovog teksta video komentare, uključivši i onaj da je on zapravo neželjeno feministički. Zbog nekih pređašnjih iskustava, očekivao sam da će biti napada, ali sa sasvim druge strane: da namerno potenciram razlike između muške i ženske psihologije, i to onu tamnu žensku stranu tih razlika, da to činim iz nerazumevanja ili loše namere ... mnogo je bolje ispalo nego što sam se nadao.
antioksidant antioksidant 10:34 23.08.2010

Re: ,

potenciram razlike između muške i ženske psihologije,

pepe tvor tvrdi
razlika izmedju zena i muskaraca je mala ali ... zivela razlika!
kukusigameni kukusigameni 10:38 23.08.2010

Re: ,

da namerno potenciram razlike između muške i ženske psihologije


Razlike su neophodne. Svako drustvo bi trebalo da se trudi da pronadje nacin kako ce da simbolizuje razlike medju polovima. Problem nastaje kada se shvati da ta simbolizacija zahteva odredjenu hijerarhiju. S obzirom da se u glavnom zalazemo za ista prava za oba pola, tu nastaje problem.
Obren Markov Obren Markov 11:07 23.08.2010

Re: ,

mene licno sto je order!


Tek da unesem malo dobrodošle zbrke, vidim kuda je ovo krenulo

biba77 biba77 11:28 23.08.2010

Re: ,

Uau, hvala na pozivu, uzecu ga u razmatranje posto se ni ja ne osecam dovoljno potkovana po ovom pitanju...Dugo sam se i sama pravila luda na rodna pitanja i mislila da je to neko sitnicarenje. Dok me nije lupila kriza i nisam shvatila da sam totalno blokirana, i to sopstvenom mizoginijom koju sam pokupila ko neku kijavicu usput (nije tesko, ima je svuda u razvijenim i nerazvijnim drustvima). Najstrasnije je sto mi taj unutrasnji konflikt projektujemo na spolja, i gle cuda,ljudi oko nas stradaju, sto muskarci, sto zene. Preporucila bih svima roman Dubravke Ugresic: Baba Jaga snela jaje, gde se obradjuje tema vagine dentate (ujedajuce) na vrlo pitak i lep nacin, takoreci bezbolan. U pitanju je bajka o Ivici i Marici, gde oba deteta moraju da savladaju strah od vagine (vestice), inace ce ih ona pojesti =P Svi smo odatle dosli, pa po toj logici se plasimo (iracionalno i nesveno) da cemo tamo zavrsiti (inace je kompleks majke u psihoanalizi veoma opasan, vuce nas nazad, to je pijeta u hriscanstvu, odraslo mrtvo dete u majcinom krilu)
OoL nije zapravo terapija, to je vise couching, uspesan u "lecenju" anxioznih stanja, ili za poboljsanje kvaliteta zivota, nista vise,,, ako imas neki ozbiljan psiholoski problem ne verujem da OoL tu nesto moze, ali ako mislis da mozes vise u zivotu, a to vise ti stalno izmice treba probati sa OoL. Poredak ljubavi, na nasem, meni ne smeta ovo poredak, meni se svidja ovo Ljubav, kako da ona ne smetano tece...poredak nam i onako ne gine
Ja sam vec treci mesec na OoL, i ako je veoma naporno uzivam,,,
Javi se jos Bocvena, mozemo nesto da pokusamo, da budemo solidarne, da podelimo iskustva jedna sa drugom, pa ce ljubav da cveta , jer kad zmija (zenski simbol falusnog oblika) zavoli puna basta kokosaka, da ne kazem petlova
biba77 biba77 11:33 23.08.2010

Re: ,

Tvoja prica je puna ljubavi, i normalne zapitanosti i zbunjenosti. Mnogo preporuka sa moje strane. Blago tvojoj ceri, a i tebi blago s njom!
(ko u prici vidi samo tamnu zensku stranu taj nije ni poceo da odrasta)
puno pozdrava
bocvena bocvena 11:35 23.08.2010

Re: ,

jer kad zmija (zenski simbol falusnog oblika) zavoli puna basta kokosaka, da ne kazem petlova

Ima perje da leti?

Javljam se kasnije, a vi muški papir i olovku u ruke i hvatajte beleške.
Obren Markov Obren Markov 11:46 23.08.2010

Re: ,


Ima perje da leti?

Javljam se kasnije, a vi muški papir i olovku i ruke i hvatajte beleške.


Taman postade zanimljivo a vas dve utekoste na žensko čavrljanje. E, tako nastaju stereotipi !
bocvena bocvena 13:31 23.08.2010

Re: ,

Ništa ne brini, kad Biba napiše blog o vagini dentati, a ja ga objavim, od tebe očekujem da se prvi javiš da komentarišeš. Onako nefeministički i zbunjeno (kao i ja, uostalom, jer izgleda se i nisam baš nešto rodno osvestila)
Obren Markov Obren Markov 13:47 23.08.2010

Re: ,

Ništa ne brini, kad Biba napiše blog o vagini dentati, a ja ga objavim, od tebe očekujem da se prvi javiš da komentarišeš


E pa dok vi to ne napišete crtica objavite, evo malo bukvalnog shvatanja teme (zabranjeno ispod 18, da se ne probude praiskonski strahovi )

bocvena bocvena 13:56 23.08.2010

Re: ,

Crni Obrene, taman onako uz ručak malo da pogledam blog...
Obren Markov Obren Markov 13:59 23.08.2010

Re: ,

bocvena
Crni Obrene, taman onako uz ručak malo da pogledam blog...


Izvini. Nisam gledao na sat
mlekac mlekac 02:31 22.08.2010

E, sad mi laknu...

Bar nisam sama u nerazumevanju!

Jbg, sta da radim kad sam od detinjstva bil okruzena decacima i kad sam vise volela fudbal nego tamo neke lutkice...

A onda sam dobila Princezu koja je sve sto ja nisam - Žemska sa velikim "ž".

I sad, po defaultu, trebalo bi da mama razume neke stvari, a mama...

Sreca da ima tetaka i komsinica pa kad bas zagusti imam kome da je posaljem na objasnjavanje. A ja sam i dalje
Obren Markov Obren Markov 10:36 22.08.2010

Re: E, sad mi laknu...

Jbg, sta da radim kad sam od detinjstva bil okruzena decacima i kad sam vise volela fudbal nego tamo neke lutkice...


Eh a da nije takvih što od detinjstva sa nama pikaju loptu, mi dečaci bi možda spremniji ušli u život, a ovako očekujemo poznata prijateljska lica i poznate modele ponašanja kad stignemo u godine kada krene međupolni fight... I onda kad nas dočekaju one uobičajene...
mlekac mlekac 04:17 24.08.2010

Re: E, sad mi laknu...

Obren Markov
Jbg, sta da radim kad sam od detinjstva bil okruzena decacima i kad sam vise volela fudbal nego tamo neke lutkice...


Eh a da nije takvih što od detinjstva sa nama pikaju loptu, mi dečaci bi možda spremniji ušli u život, a ovako očekujemo poznata prijateljska lica i poznate modele ponašanja kad stignemo u godine kada krene međupolni fight... I onda kad nas dočekaju one uobičajene...



A tek da znas kako je takvima kada im neka nicim prizvana muska osoba pridje i pocne sa udvaranjem, a one navikle da su decaci ortaci za fuZbal!

Dobro, to posle dodje na svoje mesto - pod uslovom da se nadje normalan Zmu, kao sto je moj, koji ne dobija fras jer mu zena ima N muskih ortaka a jedva sacicu drugarica...
Obren Markov Obren Markov 09:47 24.08.2010

Re: E, sad mi laknu...


A tek da znas kako je takvima kada im neka nicim prizvana muska osoba pridje i pocne sa udvaranjem, a one navikle da su decaci ortaci za fuZbal!


Jel bilo ono: ej, to je faul
slugapokorni slugapokorni 09:47 22.08.2010

UFFFFFFFFFF

Ova priča možda izaziva zbunjenost,ali možda je dotaknuta i ona velika misterija šta leži u ambisu koji razdvaja polove ...naime dokazano je da razmišljamo različitim delovima mozga,ali niko nikada (osim možda u šali)ne spominje mračnu činjenicu - MUŠKARCE JE LAKO RAZUMETI...a sa druge strane žene su još uvek 27 svetlosnih godina daleko od nas ...i polako,ali sigurno,gubimo bitku u ovoj virtuelnoj borbi polova...postajemo suvišni...tako da dragi Obrene - ne vredi biti zbunjen,ne vredi razmišljati,slegni ramenima i čekaj da nas vreme pomete...fatalisti su realisti pragmatičari :)))
Obren Markov Obren Markov 10:18 22.08.2010

Re: UFFFFFFFFFF

MUŠKARCE JE LAKO RAZUMETI


Nahrani zver i to je to - reče mi kadgod jedna đevuška, u sedmici u kojoj se bavila razumevanjem muškaraca
jasnaz jasnaz 19:43 22.08.2010

*** ***

Obren Markov Obren Markov 22:14 22.08.2010

Re: *** ***

sviđa mi se fotka, onako, od nekog opasnog sna je
jasnaz jasnaz 22:43 22.08.2010

: *** / ***

Obren Markov
sviđa mi se fotka, onako, od nekog opasnog sna je


i meni. i dugo nije bilo prilike da je postavim.... pa si ti napisao: priliku. i postavio: dileme

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:21 23.08.2010

Re: : *** / ***

Što se mene tiče, te stvari treba gledati onakvim kakve su u svojoj osnovi, onakvim kakvim ih je Majka Priroda napravila...žene se razlikuju od muškaraca onoliko koliko se muškarci razlikuju od žena, shodno čemu se teško može reći da muškarci teže razumeju žene no što žene razumeju muškarce. I jedan i drugi pol imaju svoje mehanizme funkcionisanja, drugačije napravljene jer drugačije zadatke im je priroda dala. Žene se menjaju posle porođaja...da. Kao što se menjaju i muškarci i žene i kroz druge faze svog životnog razvoja. Skoro bi bilo zabrinjavajuće kad se ne bi promenile posle porođaja, jer tada im se i zadaci koje im je priroda dala, menjaju. Prosto promenila im se uloga u životnom procesu.
Što se druge priče tiče, naravno da je ona teško moralno breme, jer decoubistvo je na vrhu lestvice neprihvatljivih zločina u ljudskom društvu. Koji postoji kroz istoriju i koji nas vraća u svet životinja. Tada nestanu moraln dostignuća civilizacije i postajemo parče surovog sveta prirode, u kome je majka spremna da pogine braneći potomstvo, ali i to potomstvo da pobije, ako joj ugrožava opstanak. Jer njen, od prirode dat cilj je produžetak vrste i to svim snagama, zato se cilj ne izvršava jednim mladunčetom ili leglom. Ako pomenuti ugroze majku, odnosno njen cilj da ima što više potomaka i legala, onda je to to. Strašno, ali je tako. To naravno ne opravdava, ali možda mrvu objašnjava ponašanje koje drastično krši moralne norme ljudskog roda.
Treće, takođe mislim da ima klicu u prirodnoj postavci stvari, koja ponekad isto zna da se nesvesno vrati "na početke" ili ponovo pokaže da smo i mi, ljudi, ma koliko bili napredni, pametni, razvijali se...i dalje samo komadić prirode. Potomci su, u prirodi, potencijalni budući konkurenti. Naročito istopolni. Ćerke-majke i sinovi-očevi. Možda zato negde u nama čuči ta averzija, koja uprkos vekovima razvoja ljudskog roda i dalje funkcioniše - životinjski. Iskonski. Nagonski.
mirelarado mirelarado 13:55 23.08.2010

Re: : *** / ***

Jelica Greganović




Прави коментар на ову тешку тему.

Obren Markov Obren Markov 13:56 23.08.2010

Re: : *** / ***

Potomci su, u prirodi, potencijalni budući konkurenti. Naročito istopolni. Ćerke-majke i sinovi-očevi.


Pa, stoji. Ali su ujedno i prenosioci genetskog materijala. Obe činjenice su jako duboko u nama, što dalje od svesti to bolje. Valjda je zato ova tema na neki način tabu.
angie01 angie01 14:15 23.08.2010

Re: : *** / ***

Obren Markov
Potomci su, u prirodi, potencijalni budući konkurenti. Naročito istopolni. Ćerke-majke i sinovi-očevi.Pa, stoji. Ali su ujedno i prenosioci genetskog materijala. Obe činjenice su jako duboko u nama, što dalje od svesti to bolje. Valjda je zato ova tema na neki način tabu.


a zar nije isto kod zivotinja, gde se roditelji i bez postojanja svesti, samo rukovodjeni instinktima svojski potrude da svoju decu paze i nauche svemu shto im je potrebno za opstanak.

kod choveka pak, postoje razne varijacije na temu, gde je svesti dopushteno da koristi sve mogucnosti i dobre i loshe- na primer onu oko osecaja konkurencije, shto je potpuno nepotrebno, s obzirom na to- da ne pominjemo ljubav i brigu oko potomka, da su oni sasvim druga generacija, sa drugim energijama i potrebama, tj, da su roditelji svoje priliku u tim stadijumima vec imali i sada je kod njih neki sasvim drugi nivo deshavanja i da prosto nije normalno da ipoljavaju znake neizivljenosti i nezadovoljstva preko sopstvene dece.
meni je to vishe posledica neznanja-eto kako opet ta svest moze da ima greshku u poredjenju sa pukim instinktima, koji slede matricu priode.
Obren Markov Obren Markov 14:32 23.08.2010

Re: : *** / ***

a zar nije isto kod zivotinja, gde se roditelji i bez postojanja svesti, samo rukovodjeni instinktima svojski potrude da svoju decu paze i nauche svemu shto im je potrebno za opstanak.


Ne treba idealizovati životinjski svet baš olako... Nije neobično da životinje ubijaju ili čak jedu svoje mlade, ali to najčešće ima evolutivnog smisla pre svega za pojedinu životinju (koja to čini) ali i za vrstu u celini. Da sada ne tumačim Jelicu, tu je ona, ali ja sam razumeo da misli na tu vrstu "životinjskog funkcionisanja".
angie01 angie01 15:43 23.08.2010

Re: : *** / ***

Ne treba idealizovati životinjski svet baš olako...


ne idealizujem, samo se pozivam na pojednostavljeno funkcionisanje, koje u vecini sluchajeva odradjuje potrebno, dok sa faktorom razmishljanjaprechesto ima felera-koji mogu da se otklone nekim uchenjem o roditeljstvu i njegovoj funkciji, a koje je nekako ostavljeno improvizaciji.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:13 23.08.2010

Re: : *** / ***

a zar nije isto kod zivotinja, gde se roditelji i bez postojanja svesti, samo rukovodjeni instinktima svojski potrude da svoju decu paze i nauche svemu shto im je potrebno za opstanak.

Naravno, ali kao i u drugom slučaju, tako i u trećem postoji ali i to ali nastaje na onoj crti koja ugrožava samog roditelja.
A, instinkt je čudo koje ni svest, koju uvek kao senka prati podsvest, ne može da pobedi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:17 23.08.2010

Re: : *** / ***

Da sada ne tumačim Jelicu, tu je ona, ali ja sam razumeo da misli na tu vrstu "životinjskog funkcionisanja".

Evo, probaću da budem jasnija, to životinjsko funkcionisanje je zapravo nagon koji često ni ne primećujemo, još manje njegov uzrok. A mnogo smo bliži svom "osnovnom modelu" no što smo toga svesni ili što smo to spremni da prihvatimo. Često i zbog toga jer se to kosi sa dostignutim moralnim normama ljudskog društva, koje između ostalog njima i meri stepen svoje razvijenosti.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:16 24.08.2010

Re: : *** / ***

jelice, ajlavju
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:32 24.08.2010

Re: : *** / ***

O, fala ti šeri
docsumann docsumann 18:07 24.08.2010

Re: : *** / ***

Biljana 77 Biljana 77 11:23 24.08.2010

Dva dana već žvaćem komentar

... i ništa pametno... Tek toliko da je majstorski napisano, a meni stoji neka cigla na grudima.
Obren Markov Obren Markov 11:40 24.08.2010

Re: Dva dana već žvaćem komentar

a pa hvala, hvala... čak i ono za ciglu mi se sada čini kao kompliment

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana