Društvo| Ljudska prava| Religija

Pravoslavlje über alles

Predrag Azdejković RSS / 25.08.2010. u 13:40

nalepnica.11591.jpgPripadnici većine retko kad razmišljaju kako žive i kako se osećaju manjinske grupe u društvu u kome pravila diktira većina. A kada i razmišljaju retko kad obraćaju pažnju na negativna osećanja i odbacuju ih kao preterana. Nije redak slučaj kad većina trenira strogoću prema manjini, toga smo se u Srbiji makar nagledali. Najveći problem svakako jeste kada većina počinje da guši manjine i od homoseksualaca pravi heteroseksualce, od Hrvata, Bošnjaka, Mađara... pravi Srbe, od katolika, muslimana, ateista... pravi pravoslavce. Trenutno u Srbiji imamo suptilno pokrštavanje i nametanje pravoslavne vere.

U poslednje vreme smo svedoci kako je korišćenje datuma izašlo iz mode, te se umesto njih koriste veliki i mali pravoslavni praznici. Tako možemo da čujemo od raznih političara kako je, na primer, južnokorejska kompanija za proizvodnju auto-delova „Jura" do Preobraženja zaposlila nekoliko stotina radnika, da će se određeni zakoni doneti do ko zna već kog pravoslavnog praznika. Političari očigledno misle da svi građani Republike Srbije, bez obzira na verski identitet, znaju kada su ti pravoslavni praznici. To mišljenje dele i mediji, jer ne prevode te informacije za nas sa jeftinijim kartama. Mada to i ne čudi jer na tim istim medijima često možemo da čujemo da se lepo vreme očekuje sve do Đurđevdana. Da li je došlo vreme da uskoro, bez obzira da li smo katolici, muslimani, ateisti, jogi letači, nećemo moći da pratimo vesti i vremensku prognozu ako u kući nemamo pravoslavni kalendar?

Naši političari možda nisu završili osnovnu školu, ali večernji kurs veronauke svakako jesu. Oni su danas naši najveći vernici i ne propuštaju priliku da se krste, ljube ikone, popovske ruke i razmeću svojim poznavanjem pravoslavnog kalendara i običaja. Još malo pa će umesto zakona i ustava da citiraju Bibliju, što bi bio vrhunac njihovog političko-marketinškog licemerja. Ali, zašto oni to rade? Najverovatnije im je neko rekao da se narod pali na vernike, te su oni počeli masovno da se uvlače glasačkom telu. Voleo bih da upoznam one koji misle da su političari iskreni vernici i da tu nema trunke političkog marketinga!

Posebno su mi interesantni kada se grupno okupe u nekom hramu, poređaju se po debljini i krenu da pomeraju usne kao da znaju molitvu, dok im vreo vosak kaplje po grešnim prstima. Često im se desi da se obrukaju, jer ih Ministarstvo vera nije dobro pripremilo. Već je postao legendaran slučaj kada je premijer Deda Mraz odbio naforu (osveštani lebac za one koji ne znaju) rečima „neka hvala, malopre sam doručkovao", da bi se kasnije predomislio i tražio jedan griz. Ono što me brine jeste poruka koja se takvim grupnim političkim molitvama pred kamerama šalje javnosti. Poruka da je Srpska pravoslavna crkva glavni društveni faktor i da su sveštenici iznad svetovnih zakona. Ako se predsednik pokloni i poljubi ruku patrijarhu pred kamerama, da li je to poruka da je on patrijarhov sluga, odnosno da je patrijarh glava Srbije?

Ono što zabrinjava jeste da je Srpska pravoslavna crkva ušla u sve pore društva i u sve državne institucije. Sveštenici su članovi RRA i raznih nekih komisija, na svim državnim dešavanjima sveštenici su u prvom redu, crkva je jako bliska sa Vojskom Srbije, ušetala je u osnovne i srednje škole, oslobođena je poreza i fiskalnih kasa, sveštenicima država uplaćuje zdravstveno i penziono osiguranje... i sve bih to mogao da preživim, ali njima to nije dovoljno.

Skoro sve političke partije imaju svoju partijsku slavu, ogroman broj opština i gradova ima svoju opštinsku i gradsku slavu, organizacije i ustanove imaju svoju slavu, prostorije državnih i partijskih organizacija se osveštavaju... I sve je to divno i krasno, ali moram da se zapitam da li smo mi ostali dobrodošli? Ako opština ili grad ima svoju slavu, da li to znači da neko ko nije pravoslavac može da postane predsednik opštine, odnosno gradonačelnik? Naravno da ne može.

Pored gradova, opština, sela, mesnih zajednica, slave imaju medicinari, pekari, ribari, škole... Samo prostitutke još uvek nemaju svoju slavu. Ali da se vratimo na školsku slavu. U Utisku nedelje Muamer Zukorlić je spomenuo kako je nekorektno da muslimanska deca moraju da slave školsku slavu Svetog Savu. Usledio je odgovor da to nema nikakve veze sa pravoslavljem, već da je to ima veze sa školstvom, obrazovanjem i da je Sveti Sava bio prosvetitelj?! Terati nepravoslavnu decu da slave i obeležavaju školsku slavu Svetog Savu je najčistiji primer pokrštavanja koje je na delu u Srbiji. Ne bih imao ništa protiv da je u pitanju školski praznik Rastko Nemanjić, ali je u pitanju slava (tradicija koju imaju samo pravoslavni Srbi) i u pitanju je pravoslavni svetac. Na sve to treba dodati da sva deca te nedelje moraju da crtaju Svetog Savu! Mnogi u tome ne vide nikakav problem, jer retko kad obraćaju pažnju na manjinske grupe, ali ima i onih koji vide, ali se zlobno naslađuju kako se vrši nepravda nad manjinom.

Često nas slažu da živimo u sekularnoj državi gde su crkva i država odvojene. Pravoslavna crkva nije odvojena od države već je njen sastavni deo. Ali, da li je politička moć Srpske pravoslavne crkve toliko velika i kako je došlo do toga da se ona za sve pita? Na popisu iz 2002. godine 95 odsto građana se izjasnilo kao vernici, odnosno 85 odsto su pravoslavci. Zbog tog procenta danas imamo situaciju kakvu imamo. Mnogi su zloupotrebljavali ove brojke da bi se dočepali moći i u tome su uspeli. Nažalost, na tom popisu sam se izjasnio kao pravoslavac, što sebi nikada neću oprostiti. Sledeći popis će biti 2011. godine, tako da ću imati priliku da tu grešku ispravim.

Objavljeno 25.08.2010. E-novine

Predrag M. Azdejković

www.azdejkovic.com

Atačmenti



Komentari (309)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sesili sesili 13:53 25.08.2010

Manjine

Slažem se sa tobom da često većina pokušava (uspeva li) da manjinama nameće svoj stav. Slažem se i da crkva kod nas dobija sve više na značaju u državi, a ne mislim da je to ispravno. Ja sam hrišćanka, ali to je moja privatnost i nikada je ne namećem drugome. Moja najbolja drugarica je katolkinja. Nisam primetila da se neki državni poslovi planiraju do Đurđevdana, Mitrovdana... Možda mi je promaklo. Ali, ovo za deda Mraza i naforu... mislim da je urbana legenda! Nemoguće!
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 13:59 25.08.2010

Re: Manjine

shumska shumska 14:11 25.08.2010

Re: Manjine

ovo za sv. savu i muslimansku decu je tako promašeno, šta tom zukorliću još neće pasti na pamet.
pa šta da radimo kad je opismenjavanje i školstvo uopšte ovde duboko vezano za crkvu. odakle nam pismo, škole, država, autokefalnost?
da sam bilo koje veroispovesti ne bi mi smetalo da znam i učim o ličnosti kakav je bio o sv. sava.
falim te bože što je jedan takav postojao (kao svetli primer u odnosu na ove današnje)
edit - a ovaj flert političara sa crkvom mi je preljigav
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 14:22 25.08.2010

Re: Manjine

da se ne lažemo. učimo hvalospeve o sv. savi... ja smatram da je on bio zločinac.

vezano je za crkvu jer pre 500 godina ništa drugo nije ni postojalo, a danas se velikim koracima vraćamo baš tome, da ništa drugo osim crkve ne postoji.
borislavadespic borislavadespic 15:41 25.08.2010

Re: Manjine

shumska
ovo za sv. savu i muslimansku decu je tako promašeno, šta tom zukorliću još neće pasti na pamet.


Čovek grmi i seva na sve strane svestan needukovanosti auditorijuma - koje vere bio.
borislavadespic borislavadespic 15:44 25.08.2010

Re: Manjine

Definišimo manjinu!
Tvrdim da su pravoslavci u ovoj državi manjina.
Pravoslavci, a ne deklarativni pravoslavci i deklarativni vernici i ne teheranke i ostali formalisti.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 15:48 25.08.2010

Re: Manjine

Pravoslavci, a ne deklarativni pravoslavci i deklarativni vernici i ne teheranke i ostali formalisti.


Slažem se. Mislim da je na njima odgovornost da počiste svoje dvorište.
borislavadespic borislavadespic 15:49 25.08.2010

PRVI SRPSKI ZLOČINAC

Predrag Azdejković
da se ne lažemo. učimo hvalospeve o sv. savi... ja smatram da je on bio zločinac.vezano je za crkvu jer pre 500 godina ništa drugo nije ni postojalo, a danas se velikim koracima vraćamo baš tome, da ništa drugo osim crkve ne postoji.


Ako misliš da je Sveti Sava prvi srpski zločinac, molim za nas, široke narodne slojeve, kakve fakte. I objasni nam šta je to pokrštavanje - ako ti nije teško. Biće ovde preko 1000 komentara, daj da na početku bude definisano sve što bi moglo da vazbudi moderatora (svašta me da bude govor mržnje, pa i najdobronamerniji tekst).
borislavadespic borislavadespic 15:50 25.08.2010

Re: Manjine

Predrag Azdejković
Mislim da je na njima odgovornost da počiste svoje dvorište.


Mislim da su im dvorišta puna ovih o kojima ti pišeš. Kako je krenulo, počeće opet da se mole po pećinama (ima li neka neotkrivena) i katakombama!
antonacci antonacci 17:46 25.08.2010

Re: Manjine

Predrag Azdejković
da se ne lažemo. učimo hvalospeve o sv. savi... ja smatram da je on bio zločinac.

vezano je za crkvu jer pre 500 godina ništa drugo nije ni postojalo, a danas se velikim koracima vraćamo baš tome, da ništa drugo osim crkve ne postoji.


A kako je on to bio zločinac?

Od svih Nemanjića,on je valjda jedini kome se ta etiketa ne može lako nalepiti.
docsumann docsumann 17:56 25.08.2010

Re: Manjine

A kako je on to bio zločinac?

Od svih Nemanjića,on je valjda jedini kome se ta etiketa ne može lako nalepiti.


Pa podržavao je progone bogumila, a ti progoni su bili prilično okrutni i nemilosrdni.
stojadinovicp stojadinovicp 18:21 25.08.2010

Re: Manjine

Predrag Azdejković
da se ne lažemo. učimo hvalospeve o sv. savi... ja smatram da je on bio zločinac.

I zločinac i nacista... Nije bez veze ono govno od Velimirovića poredilo Hitlera sa Savom...
docsumann docsumann 18:58 25.08.2010

Re: Manjine

I zločinac i nacista... Nije bez veze ono govno od Velimirovića poredilo Hitlera sa Savom...


nacista ??? evo prekrstih se i lijevom i desnom

makca92 makca92 19:38 25.08.2010

Re: Manjine

antonacci


A kako je on to bio zločinac?

Od svih Nemanjića,on je valjda jedini kome se ta etiketa ne može lako nalepiti.


Bolje pitanje je kako je on to zaslužio da bude školska slava (pardon, praznik, pošto škola ne sme da ima slavu)?
Je li on zidao škole? Je li učio Srbe da čitaju i pišu?
cbronson cbronson 20:04 25.08.2010

Re: Manjine

Bolje pitanje je kako je on to zaslužio da bude školska slava (pardon, praznik, pošto škola ne sme da ima slavu)?
Je li on zidao škole? Je li učio Srbe da čitaju i pišu?


taj sava je nesto zidao bez dozvole i dosli onda ovi dulicevi i odvalise ga od kazni. a najvise je puko na belvilu, tu je ogromnu kintu ulozio a hipo puko ko zvecka i tako se za savu culo pa je postao slavan. zato se i slavi.
borislavadespic borislavadespic 20:11 25.08.2010

Re: Manjine

makca92

Je li učio Srbe da čitaju i pišu?


Jok! Samo je reformisao pravopis (ujednačio redakciju) i preveo, tako, neke sitničice.
Bonner Bonner 21:45 25.08.2010

Re: Manjine

Ej bre deco, sta vam je, opustite se malo, pustite to, verne da veruju, neverne da ne veruju, jel postoji nesto u Srbiji sem Crkve, Rezolucije UN, Akademije, te teme su toliko vec sazvakane, dosadne, vec vidjene, ne razumem kako neko uopste moze vise i rec da potrosi na sve to, cak i po narudzbi...

jebite se bre vise svi zajedno po Rezoluciji UN na Svetog Savu u Paradi ponosa!

evo za sve verne i manje verne, leto, sunce, dance ... just smoke my cigarette and hush






avocado avocado 23:34 25.08.2010

Re: Manjine

borislavadespic

Jok! Samo je reformisao pravopis (ujednačio redakciju) i preveo, tako, neke sitničice.


"Reformisao pravopis" je ipak malo preteran izraz... neko bi jos mogao da pomisli da je on pisao o pravopisu i postavljao neka formalna pravila pravopisa...

Da ne pominjemo to da je u pitanju pravopis jezika koji se koristio samo u crkvama... sto ga mozda kandiduje da se njegov dan (tacnije dan njegove smrti?!) slavi kao praznik bogoslovskog fakulteta... ali Sveti Sava aka Rastko Nemanjic apsolutno nikakvih dodirnih tacaka nema sa svetovnim obrazovanjem... da je bar nekad pomenuo da bi bilo lepo kad bi srpska deca isla u skole... nije ni pomislio nista slicno... jel on u zivotu usao u neku skolu?

To sto je nekima normalno da skole proslavljaju dan duhovnosti (zvanican naziv tog praznika u zakonu) a ne dan nauke i obrazovanja... to je posebna prica...

Preveo, tako, neke manastirske tipike?

(ako sam promasio ironiju... kasno je i pospan sam...
mlekac mlekac 07:05 26.08.2010

Re: Manjine

avocado
a ne pominjemo to da je u pitanju pravopis jezika koji se koristio samo u crkvama...


Ajde da ne brkamo Staroslovenksi - koji je, doduse, ocuvan samo u pisanom obliku, ali NIKAKO samo preko crkvenih spisa, sa Crkvenoslovenskim koji je bio mesavina Srpskog i Ruskog koriscena za bogosluzenja u XVIII i pocetkom XIX veka.

Staroslovenski je bio rasprostranjen na mnogo siroj teritoriji nego sto je Srbija, i smatra se prajezikom svih juznoslovenskih jezika, a srpska redakcija je bila samo jedna od mnogih...

Nazvati Staroslovenski jezikom koji se koristio samo u crkvama isto je kao nazvati Latinski ili Starogrcki jezikom samo za poslovice i dijagnoze!

Mislim, boli me uvo, svadjajte se koliko 'ocete oko Rastka Nemanjica, ali nemoj potezati stvari iz istorije jezika koje, ocigledno, ne poznajes kako treba.

Hvala.
borislavadespic borislavadespic 07:45 26.08.2010

ORAO GA IZEO

avocado
Da ne pominjemo to da je u pitanju pravopis jezika koji se koristio samo u crkvama... sto ga mozda kandiduje da se njegov dan (tacnije dan njegove smrti?!) slavi kao praznik bogoslovskog fakulteta... ali Sveti Sava aka Rastko Nemanjic apsolutno nikakvih dodirnih tacaka nema sa svetovnim obrazovanjem... da je bar nekad pomenuo da bi bilo lepo kad bi srpska deca isla u skole... nije ni pomislio nista slicno... jel on u zivotu usao u neku skolu?To sto je nekima normalno da skole proslavljaju dan duhovnosti (zvanican naziv tog praznika u zakonu) a ne dan nauke i obrazovanja... to je posebna prica...Preveo, tako, neke manastirske tipike?(ako sam promasio ironiju... kasno je i pospan sam...


Hej, hej! Izgleda da nije mesto za ovu temu (spomenula sam samo kao informaciju)! Reforma pravopisa u periodima redakcija znači nivelacije. Kako norme nisu bile deskriptivne, nije ni mogao pisati. Nije reč o "jeziku crkve", već o književnom jeziku. Sveti Sava je nesporno bitan za istoriju srpskog književnog jezika. Da ne davim - nisu se u to vreme pisali samo akatisti i prepisivali i prevodili tipici.

Evo nečeg simpa za dobro jutro: na marginama jednog rukopisa jedan prepisivač je zapisao: PILE PRHNU DA MI POTRE, ORAO GA IZEO!
daniel_n daniel_n 11:43 26.08.2010

Re: Manjine

Hm, nije li g. Karadžić zaslužan za pismo, a Obrenović za državu?
Pulse Pulse 03:49 27.08.2010

Re: Manjine

Predrag Azdejković
Premijer se obrukao pred patrijarhom!

http://www.alo.rs/vesti/23610/Premijer_se_obrukao_pred_patrijarhom



a vidim i Dacic je na ovoj slici. Pa zar oni nisu SOCIJALISTICKA partija. gde kod socijalista ima mesta za boga? kako je to objasnjeno u njihovom partijsom manifestu?


sve za vlast?
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 10:44 27.08.2010

Re: Manjine

Pa oni su SPS - Socijalistička pravoslavna stranka
neverovatnimiki neverovatnimiki 14:19 25.08.2010

Zasto kazes SKS,a mislis na SPC?

Ko se na popisu kao pravoslavac izjasni,popisan se budi!
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 14:26 25.08.2010

Re: Zasto kazes SKS,a mislis na SPC?

SKS - misliš na Savez komunista Srbije ili?
neverovatnimiki neverovatnimiki 15:01 25.08.2010

Re: Zasto kazes SKS,a mislis na SPC?

Mislim na Savez komunista Srbije. :)
Vernici su samo preleteli iz jedne crkve u drugu.Ponasanje,stavove i prdeze nisu promenili.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 15:03 25.08.2010

Re: Zasto kazes SKS,a mislis na SPC?

Ali su svi ugrabili prvi red u crkvi.
borislavadespic borislavadespic 15:46 25.08.2010

Re: Zasto kazes SKS,a mislis na SPC?

neverovatnimiki
Mislim na Savez komunista Srbije. :)Vernici su samo preleteli iz jedne crkve u drugu.Ponasanje,stavove i prdeze nisu promenili.


Samo što deca više ne crtaju Tita.
Nego, ne sećam se nešto jeli se ko bunio što smo crtali petokrake i akekvatne scene povodom određenih praznika.
angie01 angie01 16:05 25.08.2010

Re: Zasto kazes SKS,a mislis na SPC?

Samo što deca više ne crtaju Tita.


sad crtaju svetogsavu!

i poshto je sv sava shkolska slava-prave, kako to vec dolikuje priredbu za taj dan i onda u prvom redu-direktor shkole , lepo obuchen, listersko odelo specijalno izvadjeno i ochishceno za taj dan, roze svilena kineska kravata, pored lokalne shkolske ulizice sa novim frizurama i znojem pomeshanim sa parfemom-opet laznim od kineza, ispod poliesterskih bluza, naginju se njemu na ramena i shapucu u poverenju!

uchenici isto svechani, pochinju slavlje, tako shto se zahvaljuju dobrom Gospodu Bogu i svi u sali ustanu, prekrste se na kraju s onim bogougodnim znachajnim pogledom da su uchinili sve shto treba u ovako svechanom chasu!

posle idu dramske slichice iz zivota kralja Aleksandra, kako bi deca josh od malena nauchila kako je on bio divan, poshten i nadasve chovek koji je voleo svoj narod, te su tako on, sv Sava i gospod Pravoslavni podvucheni kao najsvetliji i najznachajniji likovi za jednog srpskog shkolarca!
neverovatnimiki neverovatnimiki 16:16 25.08.2010

Re: Zasto kazes SKS,a mislis na SPC?

cbronson cbronson 16:18 25.08.2010

Re: Zasto kazes SKS,a mislis na SPC?

angie01
i poshto je sv sava shkolska slava-prave, kako to vec dolikuje priredbu za taj dan i onda u prvom redu-direktor shkole , lepo obuchen, listersko odelo specijalno izvadjeno i ochishceno za taj dan, roze svilena kineska kravata, pored lokalne shkolske ulizice sa novim frizurama i znojem pomeshanim sa parfemom-opet laznim od kineza, ispod poliesterskih bluza, naginju se njemu na ramena i shapucu u poverenju!

... nije valjda tako davno bilo angie da si zaboravila fetish svake nastavnice - bros od svetlucavih kamencica i nezaobilaznu veliku ogrlicu od cilibara ili laznih bisera, nekad bila mala radinost, a danas mejdincajna.

shto se tice tvog kritickog osvrta na sadrzaj proslave - nisi se dovoljno potrudila, jedan.
gedza.73 gedza.73 16:19 25.08.2010

Re: Zasto kazes SKS,a mislis na SPC?

angie01

Vidiš, Anđo, uvek postoje maloumnici. Verovatno će se iz ove mase izroditi pojedinci koji će ekstremno shvatati pravoslavlje.
Kao i iz onih titovih priredbi što su izašli retardirani kojima je komunizam isprao mozak.
A ima ljudi koji su ljudi.
Misli o tome.
angie01 angie01 17:01 25.08.2010

Re: Zasto kazes SKS,a mislis na SPC?

nisi se dovoljno potrudila, jedan


he, he-ovi su mi najomiljeniji-samozvani ocenjivachi!

ni charls, ni bronson!
Bili Piton Bili Piton 17:06 25.08.2010

Re: Zasto kazes SKS,a mislis na SPC?

borislavadespic


Samo što deca više ne crtaju Tita.
Nego, ne sećam se nešto jeli se ko bunio što smo crtali petokrake i akekvatne scene povodom određenih praznika.


Tada niko nije smeo da se buni, jer bi letela glava, i za manje od toga su letele. Sto ne znaci da nikom nije bilo do "bunjenja", naprotiv.

Sada ne zivimo u komunizmu (na svu srecu) - pa se ljudi javno bune, i to sasvim s pravom.

Dosta vise tog terora, i titovskog i svetosavskog.
angie01 angie01 17:06 25.08.2010

Re: Zasto kazes SKS,a mislis na SPC?

A ima ljudi koji su ljudi.


vidish, gedzo-zbog manipulanata za sopstvenu korist,i nesvesnih ovchica, kojima treba predvodnik, da bi u grupi znali shta da misle i osecali se da nechem, bez obzira na ono shto jesu pripadaju, mnoge dobre stvari su dobile sasvim suprotnu konotaciju, a ljudi, oni sushtinski, potpuno su potisnuti u ilegalu, gde ih niko nit primecuje, nit zarezuje!
docsumann docsumann 18:40 25.08.2010

Re: Zasto kazes SKS,a mislis na SPC?

Ali su svi ugrabili prvi red u crkvi.


seljačine uvijek u prve redove...

Dž.Štulić
docsumann docsumann 18:52 25.08.2010

I'm too sexy for your curch

docsumann docsumann 19:33 25.08.2010

Re: Zasto kazes SKS,a mislis na SPC?

mnoge dobre stvari su dobile sasvim suprotnu konotaciju, a ljudi, oni sushtinski, potpuno su potisnuti u ilegalu, gde ih niko nit primecuje, nit zarezuje!


Potpuno se slaže, s tim da bih dodao da vjera, odnosno njeno upražnjavanje bi i trebalo da bude nešto sasvim lično i intimno.
cbronson cbronson 19:43 25.08.2010

Re: Zasto kazes SKS,a mislis na SPC?

Potpuno se slaže, s tim da bih dodao da vjera, odnosno njeno upražnjavanje bi i trebalo da bude nešto sasvim lično i intimno.

... to se podrazumeva...

borislavadespic borislavadespic 20:31 25.08.2010

SVETOSAVSKI TEROR

Bili Piton

jer bi letela glava


Moramo da pazimo da ne budemo istrgnuti iz konteksta: ako u "svetosavskom teroru" ne leti glava, znači li to da "svetosavcima" treba da se penjemo na glavu!

Hajde da svim religijskim grupama zaštitnik građana izdejstvuje POTPUNA PRAVA. Neka u svakom Mini-Maxiju bude iznad kase sat sa terminima za klanjanje, neka kažnjavaju kafedžije ako za vreme ramadana rade i neka strpaju namesec dana u zatvor svako ko za vreme ramadana na ulici bude zatečen u žvakanju, gutanju ili pušenju. Je li neko od vas živeo u verskoj državi? Ako jeste, neka kaže je li Srbija ikada bila na tom putu.
I u najgora vremena, kada se busalo u srBska prsa (sada to čine samo isfrustrirani nedozreli balvani sa margine), ništa gore od spota Nade Topčagić sa uplakanom babom nad postavljenim stolom (niko se nije borio protiv zloupotrebe starih!) nije moglo da se desi. Jer sve drugo je FEMKANJE, a Feme nam je Sterija lepo dočarao. Čak se ne sme ustvrditi da su klanja koja smo preživeli plod nastojanja opisana u osnovnoj postavci posta - needukovana masa je činila upravo to, meso i masu, a konfesija u pravom smislu je stradala koliko i nevini svet. Kao i među ministrima, i među vladikama ima onih koji manje ili više privlače pažnju - neko žirafom, neko mrtvačkom glavom. Iza zločina, iza zla i iza gluposti ne stoje konfesije, već LJUDI.

Poučeni prethodnim, kajemo se što nismo više larmali zbog onih koji su blagosiljali zločine, a pred zločinima kojima nam se danas preti ćutimo. A sve nam se dešava jer smo NEZNALICE. Nemamo pojma o čemu govorimo, nemamo pojma šta pišemo, šta tvrdimo, šta napadamo i šta branimo.

Neka je Sveti Sava prvi srpski zločinac (kao, uostalom, i svi Srbi kojima je stalo do toga da su Srbi, te je to genetska kob kao i ona nebeska komponenta), ali to je bezočna laž jer je njegov tata stariji od njega, a i on je imao neke pretke...
A šta bi s Vladimirom i Kosarom?
U potrazi za korenima srpskog zločinaštva mora se začeprkati dublje od svetosavlja. Ako ćemo tako.
A ako nećemo, onda dajte da definišemo taj svetosavski teror kako ga danas percipiramo i jednom zauvek raskinemo sa prošlošću.
Bili Piton Bili Piton 21:14 25.08.2010

Re: SVETOSAVSKI TEROR

borislavadespic

ako u "svetosavskom teroru" ne leti glava


...ne znaci da jednog dana mozda nece i poleteti.
borislavadespic borislavadespic 07:49 26.08.2010

Re: SVETOSAVSKI TEROR

Bili Piton

borislavadespicako u "svetosavskom teroru" ne leti glava ...ne znaci da jednog dana mozda nece i poleteti.


Ha! Ti koji se nazivaju "svetosavcima" mogu samo da razbijaju izloge i tuku se na utakmicama! I nikada neće moći da sOčine onu kritičnu masu jer se međusobno ne podnose.
A svetosavci - oni su benigni. Poznajem šačicu. I dala bih im sva prava koja im pripadaju jer bi nam onda cvetala poljoprivreda.
Vlasta92 Vlasta92 14:27 25.08.2010

Hm

Sveštenici su članovi RRA i raznih nekih komisija,


E, da, ovo je skoro neverovatno. Nekako nam izmiče ta budućnost, sklanja se i pušta prošlosti da nas vodi. Svašta...
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 14:32 25.08.2010

Re: Hm

Oduševio sam kada sam saznao da je pravoslavni sveštenik i član komisije za izbor najbolje medijske kampanje i PR-a.
mlekac mlekac 14:45 25.08.2010

Re: Hm

Predrag Azdejković
Oduševio sam kada sam saznao da je pravoslavni sveštenik i član komisije za izbor najbolje medijske kampanje i PR-a.

Pa pravi covek na pravom mestu!
Sta te tu cudi? Crkva je majstor za PR vec vekovima! Dok jos nisu ni znali da to uopste ima ime, a nekmoli koje je!
gedza.73 gedza.73 14:51 25.08.2010

Re: Hm

E, da, ovo je skoro neverovatno. Nekako nam izmiče ta budućnost, sklanja se i pušta prošlosti da nas vodi. Svašta

Baš svašta. Ja mislim da treba da se ponovo uvede lapot. Šta će nam ta stara prošlost, sve to treba izbrisati.
gedza.73 gedza.73 14:48 25.08.2010

Uh

Zahvatio si baš široko, sa leva na desno.
U nečemu si u pravu, a u nečemu silno, sinko, grešiš.
Tačno je da pripadnici većine retko misle kako se osećaju i koja prava imaju manjine.
Jeste problem kad većina želi da preoblikuje manjinu.
Jeste problem što se vremenska prognoza upravlja prema pravoslavnim praznicima
Jeste problem što se inostrna ulaganja upravljaju prema pravoslavnim praznicima.
Političari ko političari, da li si ti očekivao nešto pametno od njih?

. I sve je to divno i krasno, ali moram da se zapitam da li smo mi ostali dobrodošli?

Ja mislim da niste. Čak mi se čini da imaju obezbeđenje sa palicama, koje čim primeti da nisi pravoslavac, odmah stupi u akciju. Propisno te izdeveta dok se ne popravoslaviš. ili dok ne poplaviš
Ako opština ili grad ima svoju slavu, da li to znači da neko ko nije pravoslavac može da postane predsednik opštine, odnosno gradonačelnik? Naravno da ne može.

Ne može, u pravu si. Čak postoje i posebna pravila u vezi sa crkvenim učenjem koje svaki gradonačelnik mora da nauči i dosledno primenjuje.

Oko istorije? Šta da radiš? Da je postojala tada neka NVO (ne znam koliko se tada dobijalo novca iz inozemstva) koja je čuvala narod (na stranu sve greške SPC kroz istoriju), učila (kako-tako), čuvala identitet sad bi imali neke druge svece.
Terati nepravoslavnu decu da slave i obeležavaju školsku slavu Svetog Savu je najčistiji primer pokrštavanja koje je na delu u Srbiji. Ne bih imao ništa protiv da je u pitanju školski praznik Rastko Nemanjić, ali je u pitanju slava (tradicija koju imaju samo pravoslavni Srbi) i u pitanju je pravoslavni svetac.


Kad bi imao neki vremeplov da se vratiš u prošlost, vežeš tog Nemanjića da ga dovedeš i pošalješ u hag, druga bi se pesma pevala. Mada kad pomislim morao bi da ih navataš podosta i ustanika, i pisaca, i političara, i seljaka koji su bili povezani sa tim prokletim pravoslavljem.
Možda bi onda samo imao mali problem. Pitanje bi bilo kakvo bi se zvala ova zemlja, da li bi postojala, da li bi ti ovo sad pisao.

Nemoj da si sisa (ne ona fidelinkina sa Dragovog bloga) pa da me brišeš.

Filip2412 Filip2412 15:02 25.08.2010

Re: Uh

Kad bi imao neki vremeplov da se vratiš u prošlost....
Možda bi onda samo imao mali problem. Pitanje bi bilo kakvo bi se zvala ova zemlja, da li bi postojala, da li bi ti ovo sad pisao.
bez preterivanja, ja iskreno mislim da bi se zvala isto i prostirala na barem duplo vecoj teritoriji, imala mnogo mnogo vise stanovnika...

Jedan od glavnih razloga burne srpske istorije sa puno ratova katastrofalinih po stanovnistvo je pogresan izbor konfesije od strane Save Nemanjica.

Mislim, sad je kasno i ovo nema nikakve upotrebne vrednosti ali je meni, gledajuci istoriju ocigledno.

********************

Danas me SPC najvise nervira jer ima jak etnicki predznak, ali to je problem sa svim pravoslavnim crkvama. Da nema toga mozda bi smo imali Muslimane/Katolike itd. koji misle da su Srbi i onda bi Srbija sa raznolikom religijskom slikom bila malo srecnija zemlja?

Ovako, non stop imamo etnicke grupe koje placu kako su ugrozene, a i jesu jer je kao mejnstrim stalno promovisana isuvise stroga definicija srpstva te su mnogi hteli - ne hteli, vec po rodjenju odbaceni.
ivankagrump ivankagrump 15:37 25.08.2010

Re: Uh

Veliki problem je sto drzava Srbija ne podstice, a mozda i nema nacina da podstice patriotizam kod gradjana Srbije. Nekako je sve orijentisano na patriotizam etnickih Srba, ukljucujuci i Savindan.
Filip2412 Filip2412 15:45 25.08.2010

Re: Uh

ivankagrump
Veliki problem je sto drzava Srbija ne podstice, a mozda i nema nacina da podstice patriotizam kod gradjana Srbije. Nekako je sve orijentisano na patriotizam etnickih Srba, ukljucujuci i Savindan.
e g z a k l i

nacina ima, samo treba malo pameti i malo sirih pogleda, nije roket sajens

zapravo, to je i jedini patriotizam na kome treba raditi, jer patriotizam etnickih Srba je manje vise vec prisutan u dovoljnoj meri i nema posebne potrebe raspaljivati ga
borislavadespic borislavadespic 15:54 25.08.2010

Re: Uh

Filip2412
Da nema toga mozda bi smo imali Muslimane/Katolike itd. koji misle da su Srbi i onda bi Srbija sa raznilikom religijskom slikom bila malo srecnija zemlja? Ovako, non stop imamo etnicke grupe koje placu kako su ugrozene, a i jesu jer je kao mejnstrim stalno promovisana isuvise stroga definicija srpstva te su mnogi hteli - ne hteli, vec po rodjenju odbaceni.


Jeste, taj parametar konfesije koji je postao parametar nacionalnog identiteta nije da nas je unesrećio, nego je - kada je trebalo da se još malo izdiferenciramo - doveo do toga da parametar jezika postane parametar nacionalnog identiteta. A ako jezik (književni) nemaš - stvori ga.
gedza.73 gedza.73 16:16 25.08.2010

Re: Uh

Filip2412
Jedan od glavnih razloga burne srpske istorije sa puno ratova katastrofalinih po stanovnistvo je pogresan izbor konfesije od strane Save Nemanjica.

Mi smo ti čuveni po tome da od dva zla uvek odaberemo gore. Ali to je, što je.
Danas me SPC najvise nervira jer ima jak etnicki predznak...jer je kao mejnstrim stalno promovisana isuvise stroga definicija srpstva te su mnogi hteli - ne hteli, vec po rodjenju odbaceni.

Slažem se.
ivankagrump
Veliki problem je sto drzava Srbija ne podstice, a mozda i nema nacina da podstice patriotizam kod gradjana Srbije. Nekako je sve orijentisano na patriotizam etnickih Srba,

I sa ovim.
A oko čišćenja dvorišta koje pominje Peđa. Sad me je zatekao (nemoj da ti padaju neke ideje na pamet<_<.
U pravu je on. Ali čini mi se da ne postoji adekvatan način da vernici promene ponašanje nekih velikodostojnika SPC.
Veći deo kritika stoji. Ovde političari prave medveđu uslugu pravoslavcima.
Čovek stvarno treba da bude budala i da glasa za nekoga samo zato što je ateista,musliman, katolik, jevrejin, pravoslavac.
Ali da se nadamo da će se iz kvantiteta pojaviti neke prave vrednosti.

Kod mene, u selu, u crkvenom dvorištu stoji spomenik poginulima u I sv.ratu.
Na spomeniku je reljef na kome je krst sa četiri oscila, šahovnica i polumesec sa zvezdom. U crkvenoj porti. jedno pored drugog. Nema veze sa temom, ali je lepo.
Filip2412 Filip2412 17:05 25.08.2010

Re: Uh

Jeste, taj parametar konfesije koji je postao parametar nacionalnog identiteta nije da nas je unesrećio
absolutely... open your eyes, bre...

i da ubacimo Klea u reprezentaciju....

cbronson cbronson 19:12 25.08.2010

Re: Uh

ivankagrump
Veliki problem je sto drzava Srbija ne podstice, a mozda i nema nacina da podstice patriotizam kod gradjana Srbije. Nekako je sve orijentisano na patriotizam etnickih Srba, ukljucujuci i Savindan.

mozete li navesti suprotan primer iz najblizeg okruzenja, molicu lepo?
da li srbija mozda sprecava svoje gradjane da ispoljavaju patriotizam prema svojoj drzavi, ako je kao takvu osecaju?
upotreba simbola, zastave, grba je regulisana zakonom, ucesce na manifestacijama takodje, nikome nije zabranjeno da koristi drzavne simbole i izrazava osecanja prema nosiocima drzavnog znamenja, sportskim reprezentacijama, umetnickim, naucnim i drugim predstavnicima u medjunarodnoj javnosti...
mozda neki gradjani srbiju dozivljavaju kao novu jugoslaviju ili bi zeleli da ona to postane?
mozda je neki kao takvu vide i kao svoju rezervnu drzavu dok neku drugu nacionalnu drzavu smatraju svojom pravom drzavom?
savindan prosvetari obelezavaju kao pocetak skolstva u srbiji, ne znam sta je tu sporno, ako crkva i vernici istog dana slave neku slavu onda je to podudarnost. uostalom, spc svakog dana slavi po neku slavu, tako da je i vas rodjendan verovatno i neki svetac po crkvenom kalendaru. big dil. evropa tog savindana, recimo, obelezava dan holokausta, jugoslovenski partizani obelezavaju igmanski mars, to je imendan aerodroma nikola tesla u beogradu koji se pre toga zvao aerodrom beograd...
slavjanka slavjanka 21:30 25.08.2010

Re: Uh

Uh i sa moje strane. Ova razmena mišljenja koliko god ponekad izgledala uzaludna, dovela je i do toga da neko kaže ono št je najveći problem pravoslavlja. NACIONALNE AUTOKEFALNE CRKVE! Tu leži i osnovna slabost. Svako gleda da se "izbori" samo za svoju nacionalnu autokefalnu - Bože, da li da kažem - crkvu. Svaka autokefalna pravoslavna crkva proglašava svece i tako neki novi ruski svetac nije i srpski. Pa ljudi moji, može li to tako? Mnoge autokefalne crkve imaju raskole... Da li bi ih bilo u tolikom broju da je jedna jedina pravoslavna crkva sveta? Ne bi! A šta je rekao Bog? Delite se deco? Nije. Bog je rekao volite se i čuvajte se. A vidite samo kako se razgovara (ako sme da se kaže da se razgovara, jer kod nas se ponešto i kaže o raskolu sa Makedoncima ali i ne i o raskolima u Srbiji). Da ne dužim, ovo je osnovni problem koji bi Srpska pravoslavna crkva mogla da zdravo postvi i da razreši sve koji žele da odu pa da poradi na objedinjavanju pravoslavlja sveta.
alexlambros alexlambros 23:53 25.08.2010

Re: Uh

Jedan od glavnih razloga burne srpske istorije sa puno ratova katastrofalinih po stanovnistvo je pogresan izbor konfesije od strane Save Nemanjica.


sto jes jes
olivera2804 olivera2804 09:33 26.08.2010

Re: Uh

Jedan od glavnih razloga burne srpske istorije sa puno ratova katastrofalinih po stanovnistvo je pogresan izbor konfesije od strane Save Nemanjica.


Uciteljica u 4. osnovne ( davne '92) kaze: "Zamislite deco, da nije bilo Sv. Save, sad bismo bili svi bili katolici"...zamislite reakciju nas dece od 12 godina...pa kako onda da mu ne budemo zahvalni, da ne prevamo "Uskliknimo s ljubavlju" i ne pravimo njegov lik od pasulja i kukuruza za izlozbu povodom skolske slave.
U prvom osnovne nosili smo pionirske marame i crtali Tita i zastavu sa petokrakom, posle 3 godine smo slavili Sv. Savu...a isti ljudi su stajali u prvim redovima, uvek.

Kamo srece da je ostao tamo gde je bio i da je pustio svog starijeg brata da odluci...sve bi sada drugacije bilo...

gedza.73 gedza.73 10:26 26.08.2010

Re: Uh

Kamo srece da je ostao tamo gde je bio i da je pustio svog starijeg brata da odluci...sve bi sada drugacije bilo..

A kasnije bi morao neko da se odluči za islam.
Doduše, dosta njih se i odlučilo.


A zamisli sreće da se nismo doselili na Balkan.
Ili sreće da si rođena u Americi.


Predrag Azdejković Predrag Azdejković 11:30 26.08.2010

Re: Uh

Ili sreće da si rođena u Americi.


Ja sam rođen u Nemačkoj, pa vidi gde sam dospeo!!!
gedza.73 gedza.73 12:28 26.08.2010

Re: Uh

Ja sam rođen u Nemačkoj, pa vidi gde sam dospeo!!

Šta se buniš. Bar ti je život zanimljiv.
A ti ti si taličan. Zamisli da si se rodio u Nemačkoj ali jedno 55 godina ranije.
Pulse Pulse 04:04 27.08.2010

Re: Uh

slavjanka
Uh i sa moje strane. Ova razmena mišljenja koliko god ponekad izgledala uzaludna, dovela je i do toga da neko kaže ono št je najveći problem pravoslavlja. NACIONALNE AUTOKEFALNE CRKVE! Tu leži i osnovna slabost. Svako gleda da se "izbori" samo za svoju nacionalnu autokefalnu - Bože, da li da kažem - crkvu. Svaka autokefalna pravoslavna crkva proglašava svece i tako neki novi ruski svetac nije i srpski. Pa ljudi moji, može li to tako? Mnoge autokefalne crkve imaju raskole... Da li bi ih bilo u tolikom broju da je jedna jedina pravoslavna crkva sveta? Ne bi! A šta je rekao Bog? Delite se deco? Nije. Bog je rekao volite se i čuvajte se. A vidite samo kako se razgovara (ako sme da se kaže da se razgovara, jer kod nas se ponešto i kaže o raskolu sa Makedoncima ali i ne i o raskolima u Srbiji). Da ne dužim, ovo je osnovni problem koji bi Srpska pravoslavna crkva mogla da zdravo postvi i da razreši sve koji žele da odu pa da poradi na objedinjavanju pravoslavlja sveta.



bog nije nista rekao :)

izvini nisam mogla da odolim

ako hoces bas - bog je rekao - parafraziram - veruj samo u mene i ni u jednog drugog boga jer svi su oni lazni a ako ne verujes u mene ja cu da te sprzim u paklu :) nikad nije spominjao neko podeljivanje crkve...nije racunao na Henrija VIII

e sad problem je sto svaki bog to kaze pa musliman veruje u svog, ti pravoslavac u svoga, katolik u svoga a onaj tamo negde u papua new guinea u nekog svog. jbg to je osnova religije - mrzi tudjeg boga iako je 'rekao' isto sto i tvoj
slavjanka slavjanka 14:39 28.08.2010

Re: Uh

A šta je rekao Bog? Delite se deco? Nije. Bog je rekao volite se i čuvajte se. A vidite samo kako se razgovara (ako sme da se kaže da se razgovara, jer kod nas se ponešto i kaže o raskolu sa Makedoncima ali i ne i o raskolima u Srbiji).


Bog nije ćutao, naravno. Ali ja govorim o tome šta je govorio. Nije propovedao vlast, propovedao je ljubav. PROBLEM SU NACIONALNE AUTOKEFALNE CRKV GDE svako tera vodu na svoju vodenicu, a zaboravlja se reka koja se tako isporazdelila da joj ni imena nema. Bilo je jedno jedino hrišćanstvo koje se, istorijski gledano, vrlo brzo podelilo na istočno i zapadno a kasnije su se konstituisala dva pravna lica Katolička crkva koja je i danas jedinstvena i Pravoslavna crkva koja je podeljena, podeljena na mnoge autokefalne nacionalne crkve, tu leži slabost. Ponosni smo što nam je veliki prosvetitelj Sv. Sava izborio autokefalnost ali pritom zaboravljamo da se autokefalne cfkve ponašaju kao države i javlja se mnogo, mnogo vlasti i borba za vlast i borba za prevlast i nacionalni uticaj putem crkve. Tu se otvaraju teme koje zabrinjavaju na više načina.

A pak što svako ima ime za svoga boga, i pritom svi kažu da je bog jedan, to ne smeta ali vodi ka jednom pitanju: ako svi veruju da je Bog jedan, zašto ima toliko verskih ratova?

Pomenula si Henrija VIII, on je praktično proglasio autokefalnost, izmislio dogmatsko pokriće, i obezbedio sebi uslova da se ženi i ženi da bi dobio sina. Ali sve uzalud. Dugo potiskivana Elizabeta, koja je bila proglašavana i za nezakonitu odredila istoriju Engleske.

Duga priča koja želi da kaže jedno: Crkva se izjednačila sa vlašću te se pitam šta mi to sada imamo?
die hard die hard 19:20 28.08.2010

Re: Uh

Ja sam rođen u Nemačkoj, pa vidi gde sam dospeo!!!


To se zove kurata sreća
Vlasta92 Vlasta92 15:22 25.08.2010

..Dude..

cbronson cbronson 15:27 25.08.2010

predrage, predrage,

taman ti je krenulo, kad sad ovo... tz,tz,tz
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 15:37 25.08.2010

Re: predrage, predrage,

docsumann docsumann 15:47 25.08.2010

Re: predrage, predrage,

Ovo izgleda kao omot nekog black metal albuma.
cbronson cbronson 15:51 25.08.2010

Re: predrage, predrage,

nemoj veroljub ovo da vidi... jos si i rodjen u dojcland...
Filip2412 Filip2412 16:47 25.08.2010

Re: predrage, predrage,

docsumann
Ovo izgleda kao omot nekog black metal albuma.
pa slusaj... black metal svakako ne trazi inspiraciju u budizmu
neverovatnimiki neverovatnimiki 16:59 25.08.2010

Re: predrage, predrage,

cbronson
taman ti je krenulo, kad sad ovo... tz,tz,tz


Sto?Red sisa,red krstova-zar to nije sustina neo-pravoslavlja?-Kic,kic,krst,kic,kic,krst,krst,kic,kic...
docsumann docsumann 17:02 25.08.2010

Re: predrage, predrage,

pa slusaj... black metal svakako ne trazi inspiraciju u budizmu


Jesi li pročitao linkovani tekst? Totalne dileje, još se ne spominju njihove radikalne akcije po Norveškoj, koje su uključivale i paljenje crkava i sl. Jebiga, jednom prilikom su zapalili neku vrlooo staru crkvu koja ja bila nacionalni spomenik kulture. Tad ih je policija žestoko pričepila i prestali su da budu aktivni na taj način. Ostala im samo muzika koju doduše ne slušam...
Premalo paganizma, previše satanizma.
cbronson cbronson 17:35 25.08.2010

Re: predrage, predrage,

Sto?Red sisa,red krstova-zar to nije sustina neo-pravoslavlja?-Kic,kic,krst,kic,kic,krst,krst,kic,kic...

e, sad, mico, zasto su sise kic, ima sisa koje su pravo umetnicko delo...
stojadinovicp stojadinovicp 18:27 25.08.2010

Re: predrage, predrage,

šmrc, moje želje, moji snovi
Filip2412 Filip2412 20:05 25.08.2010

Re: predrage, predrage,

Jesi li pročitao linkovani tekst? Totalne dileje
ma budaletine... pogledacu tekst...
docsumann docsumann 21:30 25.08.2010

Re: predrage, predrage,

Jesi li pročitao linkovani tekst? Totalne dileje

ma budaletine... pogledacu tekst...


evo ti link na engleskom

Takoše nije loš dokumentarac napravljen o toj opskurnoj sceni - True Norwegian Black Metal
Veoma interesantno sa fenomenološke strane.
niccolo niccolo 15:42 25.08.2010

Konstruktivan predlog

Samo prostitutke još uvek nemaju svoju slavu.

Predlažem svetog Sisoja...ali nisam baš najsigurniji koji dan on pada...
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 15:51 25.08.2010

Re: Konstruktivan predlog

Prepodobni Sisoje Veliki je pre nekoliko godina proglašen za slavu B92 bloga:

Srećna slava blogeri
borislavadespic borislavadespic 15:57 25.08.2010

Re: Konstruktivan predlog

Marija Magdalena!
niccolo niccolo 15:57 25.08.2010

Re: Konstruktivan predlog

ove godine nismo obeležili
docsumann docsumann 16:00 25.08.2010

Re: Konstruktivan predlog

ove godine nismo obeležili


Znaš kako se kaže - Zeleni Zub prezire slavu, ali voli slavski kolač
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 16:20 25.08.2010

Re: Konstruktivan predlog

niccolo
ove godine nismo obeležili


ja jesam, u krugu porodice... skromno, kriza je
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 16:32 25.08.2010

Hit godine

Moji su drugovi popovi rasuti po celom svetu
Kad treba oteti tu se svak snalazi kao ptica u letu
Takva je sudbina il privilegija
jer bog je srbenda a vernik izdašan
a lova završi u nekom od naših džepova

I svi su popovi žestoki momci ali bez srca
I baš me briga što neka ovca bez para grca
Pevam na sahrani gledam da otaljam
To je pop muzika tempo ubrzavam
a kada završim žurim do ovce sledeće

Da smo živi i zdravi još godina sto
Dok je glupih i slabih čuvaće nas bog
Da su najlepša deca uvek pored nas
Jer ovaj život je kratak i prozuju za čas...


milosss92 milosss92 06:51 26.08.2010

Re: Hit godine

jer premijer je srbenda i vernik izdašan
pa lova završi u nekom od naših džepova


tajatehno tajatehno 17:07 25.08.2010

Engleska

Pa ne zivimo u Engleskoj,nego u Srbijici.
neverovatnimiki neverovatnimiki 17:17 25.08.2010

Re: Engleska

tajatehno
Pa ne zivimo u Engleskoj,nego u Srbijici.


A to je opravdanje,izvinjenje,dijagnoza?
buba_truba buba_truba 17:31 25.08.2010

Re: Engleska

neverovatnimiki
tajatehno
Pa ne zivimo u Engleskoj,nego u Srbijici.
A to je opravdanje,izvinjenje,dijagnoza?

Usud.
looping looping 17:59 25.08.2010

Re: Engleska

buba_truba
neverovatnimiki
tajatehno
Pa ne zivimo u Engleskoj,nego u Srbijici.
A to je opravdanje,izvinjenje,dijagnoza?

Usud.

To je cista Geografija.
deset_slukom deset_slukom 17:23 25.08.2010

Vernici

Na popisu iz 2002. godine 95 odsto građana se izjasnilo kao vernici


Bilo bi dobro kada bi se definisao termin "vernik", verujem da bi ovaj procenat pao na neki manji, jednocifreni broj.

Lično mislim da je vernik onaj, koji ispunjava makar minimalne zahteve samog Boga... Naime, on zahteva od svojih vernika da mu služe. Koliko znam iz filmova, ovi zapadni vernici idu nedeljom u crkvu, pre obroka se zahvaljuju Bogu na hlebu nasušnom, idu na ispovest,...

S namerom da saznam koji su minimalni zahtevi koje Bog postavlja svom pravoslavnom stadu, jednom prilikom sam u pretraživač ukucao "služiti Bogu". Na prvih sedam ekrana bili su hrvatski sajtovi, i nekoliko iz Bosne. Bilo je tu raznih tekstova o veri, privatnih blogova vernika, tek, utisak je da se to tamo ozbiljno shvata. Na sedmom ekranu se pojavio sajt poreklom iz Srbije, ali ga nije kreirao pravoslavni vernik, nego pripadnik neke od Hare-Krišna religija. Do desetog ekrana nije bilo ničega iz Srbije, onda sam odustao.
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:45 25.08.2010

Re: Vernici

Решио да спознаш шта значи служити Богу и на десетом екрану одустао? Аућ.
deset_slukom deset_slukom 18:07 25.08.2010

Re: Vernici

marco_de.manccini
Решио да спознаш шта значи служити Богу и на десетом екрану одустао? Аућ.


Pomislio sam - mora da ima i neki lakši način. Evo, i na blogu ima vernika?
ivankagrump ivankagrump 18:58 25.08.2010

Re: Vernici

Ja kontam da ne postoji minimum, samo maksimum a svako treba da tezi tom maksimumu pa dokle stigne. A i ako mnogo brljas, uvek mozes da ispovedis grehe i pokajes se, pa jovo nanovo

Linkovala sam Pedjin blog na ovom forumu, pa red je da linkujem i njih kod Pedje Ako imas pitanja za vernike, tu ces ih naci.

deset_slukom deset_slukom 21:22 25.08.2010

Re: Vernici

ivankagrump
Ako imas pitanja za vernike, tu ces ih naci.


Hvala na linku, malo sam pogledao temu "Pravoslavlje za početnike", odakle sam "spoznao" sve što me je zanimalo. A to je - da se i pravoslavni vernici mole Bogu svakog dana, kao i svi drugi (verujući) hrišćani.

Pokušavam da zamislim bilo koga od meni poznatih likova koji ima svoje "molitveno pravilo", i izjavljuje da: "Поред тога, читам једну катизму из Псалтира на дан, и молим се Исусовом молитвом на бројанице."...

Hteo sam samo da kažem, da je realnija procena broja vernika negde ispod cenzusa.

hazar hazar 22:04 25.08.2010

Re: Vernici

S namerom da saznam koji su minimalni zahtevi koje Bog postavlja svom pravoslavnom stadu, jednom prilikom sam u pretraživač ukucao "služiti Bogu". Na prvih sedam ekrana bili su hrvatski sajtovi, i nekoliko iz Bosne.

A da probate na ćirilici?
deset_slukom deset_slukom 23:29 25.08.2010

Re: Vernici

hazar
A da probate na ćirilici?


Svaka čast! Nikada se ne bih setio da koristim ćirilicu na net-u

Doduše, i ovako su prvi rezultati na latinici, tako da mi nije baš jasna logika pretraživača, ali se tu već mnogo češće pojavljuju "naši".
looping looping 17:54 25.08.2010

?

"U Utisku nedelje Muamer Zukorlić je spomenuo kako je nekorektno da muslimanska deca moraju da slave školsku slavu Svetog Savu. Usledio je odgovor da to nema nikakve veze sa pravoslavljem, već da je to ima veze sa školstvom, obrazovanjem i da je Sveti Sava bio prosvetitelj?! Terati nepravoslavnu decu da slave i obeležavaju školsku slavu Svetog Savu je najčistiji primer pokrštavanja koje je na delu u Srbiji."

Mozda pokrstavanje znaci i primoravanje na zvanicni srpski jezik? A mozda da promenimo i naziv drzave da drugima ne bude neugodno?

"Pored gradova, opština, sela, mesnih zajednica, slave imaju medicinari, pekari, ribari, škole... Samo prostitutke još uvek nemaju svoju slavu."

Slavu mogu da imaju i prostitutke ako zele, one nisu nista gore od drugih - to je rekao i Isus. Ne vidim zasto se one smatraju najgorima u ovom poredjenju.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 18:06 25.08.2010

Re: ?

Mozda pokrstavanje znaci i primoravanje na zvanicni srpski jezik? A mozda da promenimo i naziv drzave da drugima ne bude neugodno?


Ovo se zove jeftine manipulacije.
looping looping 18:23 25.08.2010

Re: ?

"Mnogi u tome ne vide nikakav problem, jer retko kad obraćaju pažnju na manjinske grupe, ali ima i onih koji vide, ali se zlobno naslađuju kako se vrši nepravda nad manjinom."
Zivim u UAE, drzavi gde je pretezno muslimanska vera. Pravoslavac sam, petak je ovde nedelja i tada se ne radi, nedelje su radne, slavi se njihov drzavni praznik, njihova neka nova godina, pravoslavna nova godina se ne slavi, u danima ramadana zabranjeno je raditi duze od 6 casova, svi zakoni vezani su za njihovu veru.
I meni to ne smeta.
Zasto?
Imam razumevanja jer znam gde zivim i to postujem. Tako je u vecini muslimanskih drzava, kao sto u katolickim drzavama ne mozete da ne radite petkom... itd. Kada mi se sve to ne bude svidelo napusticu ovu zemlju i otici negde gde mi odgovaraju praznici ovi, oni...
ps
Izvinjavam se na manipulaciji.
stojadinovicp stojadinovicp 18:33 25.08.2010

Re: ?

BRAVO!!! Sam si dovoljno dokazao poredivši Srbiju sa zatucanim muslimanskim diktaturama!!!

NORMALNO da TEBI ne smeta jer bi voleo da to isto vidiši ovde kod nas, da "cveta" praznoslavlje i da se svima ostalima začepe gubice, da se zabrani ikome da misli svojom glavom nego da "ćuti i puši" kako mu popovi narede!

genije...
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 19:04 25.08.2010

Re: ?

Zivim u UAE, drzavi gde je pretezno muslimanska vera.


Superiška. Ja živim u svojoj zemlji, Srbiji... i meni smeta.

To što u nekoj zemlji postoji nešto slično, ne znači da je to OK.

Drugo, muslimanske zemlje ne kriju šta su, dok se mi lažno predstavljamo kao sekularna država koja nema državnu religiju.


looping looping 19:05 25.08.2010

Re: ?

U svakoj drzavi je zatucana diktatura. Svako natura svoja pravila. Samo se svi prave fini. Samo izadji malo iz Srbije, idi u engleske, americke skole ako zelis nesto da saznas. Sta deca slave i sta pevaju. Ja vidim da je u Srbiji najmanja povezanost drzave i crkve, cak svako moze da pljuje crkvu koliko hoce sto se i vidi iz prilozenog, i sto mi ne smeta - pljuvati po religiji ili bilo cemu nije lepo ali je ljudsko pravo.
A u Srbiji se nista nikom ne zabranjuje.

"cveta" praznoslavlje

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana