Život

Slobodan

mikele9 RSS / 08.09.2010. u 14:19

vojnik.jpg

Učinilo mi se da sam u njemu našao osobu sa kojom će mi lakše proteći meseci koji su bili pred nama. Bili smo kolege po struci, iako sam ja pored Likovne završio i Pozorišnu Akademiju. U početku je tako i bilo. Prvi izlazak u grad, u Sombor, iskoristili smo da posetimo kuću Milana Konjovića. Posle smo otišli u Slon da klopamo i popijemo. Već tada sam bio zapanjen koliko je mogao da popije i kolika je to želja bila za pićem! Pio je samo crnogorsku Lozu, nije nastavljao sa pivom ili vinom posle ili za vreme ručka. Ali bio je obrazovan i načitan, imali smo sijaset tema za razgovor.

Nalazili smo se u grupi od petnaest vojnika smeštenih u zasebnom delu I sprata u tri spavaone, preko puta je bila foto laboratorija i toaleti. U našoj spavaonici pored nas dvojice bio je tu i mladi fotograf Mile iz Zemuna, Bojan takođe klinac, iz Rijeke, još dvojica čijih se imena ne sećam a naknadno je posle tri dana došao i mostarac Tripa. Predložio sam ga za starešinu naše grupe i to je bilo jednoglasno prihvaćeno. On je pravio raspored čišćenja prostorija ali nije izostavljao sebe. Sećam se da je imao problema sa jednim Šiptarom, čini mi se da se zvao Ibrahim. U našoj grupi Aerofotografa bilo je šest Šiptara od kojih su njih pet uglavnom bili pristojni i moglo se makar kurtoazno komunicirati s njima. Ali jedan, zvao se Ibrahim je bio prava zver, ni njegovi ga nisu trpeli niti se družili sa njim. Vilice su mu stalno igrale, škripao je zubima i sve oko sebe gledao besno i divlje, imao sam utisak da samo traži priliku da se sa nekim dokači. Kada je na njega došao red da očisti hodnik i toalete rekao je da ima temperaturu i da jedva stoji na nogama. M. je sam uzeo ribaću četku, krpe i vodu i očistio sve da se blistalo. Sledeći put je Ibrahim opet izmislio nešto i on je ponovo očistio i hodnik i toalete. Kada se to ponovilo i po treći put, on je uveo Ibrahima u našu sobu, mi smo posle večere leškarili po krevetima, Mile i Bojan su pušili. Slušaj, rekao mu je, dva puta sam pristao da budem budala ali sada četku u ruke i pravo na čišćenje!
Trebalo je videti izraz mržnje na Ibrahimovom licu! Jo vala, paša zot, Ibrahim nije došao ovde da čisti tuđa govna! A ja mogu da čistim i tuđa i tvoja govna rekao je mirno ali sam video da je na ivici eksplozije. Tako mi žifot ćetku u ruke neću da uzmem, razdrao se Ibrahim a ti se dobro čuvaj kad spavaš, može da se i ne probudiš! On je popizdeo, zgrabio ga je za vrat, izvukao u hodnik, sa jedne puške iz soške skinuo je bajonet, oborio Ibrahima na pod, klekao mu na grudi, prislonio bajonet na vrat i kroz zube mu rekao: Da bih mogao mirno da spavam i da se ujutro probudim, sada ću da završim sa tobom. Izgledao je jezivo, pobeleo u licu, krvavih očiju...Ibrahim se usrao a bogami i mi ostali, hodnik se napunio vojnicima ali niko nije reagovao, ni Šiptari. Ibrahim je zakrkljao da se šalio, da će sve očistiti, bilo je zaista gusto! Izgledalo mi je da traje čitavu večnost. Onda je ustao, vratio bajonet na pušku i rekao: Dobro. Posle toga Ibrahim ga se klonio i gledao da mu ne bude na putu.

On se vrlo brzo zbližio sa Tripom, onim momkom iz Mostara. Zbližilo ih je piće i Tripa je pio kao nenormalan. Tripa ga je upoznao sa dva svoja najbolja druga Milim i Gagom. Postali su nerazdvojni, svaki njihov izlazak u grad se pretvarao u besomučno pijančenje. Otkrili su jednu polulegalnu kafanu u dvorištu na periferiji Sombora i tu su se opijali i bančili. Samo jednom sam na njegov poziv otišao tamo i vrlo brzo mi je dosadilo. Bukvalno sve se svodilo na piće! Posle kratkog vremena pridružio im se i njegov drug iz Titograda Aljoša. Nas dvojica smo u kasarni i dalje komunicirali na najbolji mogući način. On je svakodnevno ilustrovao zidne novine, izvrsno je crtao karikature i imao nepresušnu inspiraciju. Moja ideja je bila da napravi izložbu karikatura, znao sam da godinama učestvuje na festivalima karikature u Montrealu i Bordigeri, da je objavljivao u Studentu, Ježu, Ninu, Politici...gde sve ne? Predložio sam našem kapetanu a on komandantu bataljona majoru Brkiću koji je bio zadužen za MPV.
Pustili su ga da ode u Beograd i dali mu sedam dana da pripremi i donese izložbu. To je sve trebalo da bude u funkciji takmičenja u raznim aktivnostima između četa. Neću da lažem, zahvalio mi se i rekao da nikada neće zaboraviti moj trud i zalaganje. I zaista je iz Beograda doneo tridesetak jednobrazno uramljenih karikatura. Pomogli smo mu da ih okači u velikom holu oko stepeništa. Pozvan je major Brkić koji je sa našim kapetanom, držeći ruke na leđima i digavši obrvu počeo da razgleda izložbu. Glupave oficirčine! Ljudi bez duha! Ništa nisu razumeli, morali smo da priđemo i da im objašnjavamo karikaturu po karikaturu. Klimali su glavama ali se na njima videlo da se osećaju prevedenim žedni preko vode. Bilo pa prošlo, čak smo trebali da se osećamo srećnim što nas nisu kaznili. Vojska je uživala danima i uvek nalazila nešto novo na njegovim izvrsnim karikaturama.

Među nama je puklo kada sam se ja vratio iz Beograda. Ubedio sam majora Brkića i pokazao mu pismo kojim me pozivaju da potpišem ugovor za snimanje filma. To je bila istina nisam lagao. Dao mi je pet dana. U kasarnu sam stigao uveče oko devet i trideset. Taman na vreme za čišćenje! Bio je red na mene. Zamolio sam ga da mi nađe zamenu, bio sam premoren i nisam se osećao najbolje, čak sam imao i temperaturu. U prvom trenutku je pokušao a onda je podlegao galami ostalih koji su počeli da mu prebacuju da me favorizuje, da me tretira na drugi način nego njih, da to što sam školovan za njih ništa ne znači, da se raspored koji je on sam napravio mora poštovati. Video sam da mu je bilo neprijatno ali mi je rekao da moram da čistim, okrenuo se i otišao. Uprkos temperaturi, skupio sam snagu i sav inat koji sam posedovao i očistio i hodnik i toalete. Od tog trenutka prestao je da postoji za mene. Ni do dana današnjeg mu nisam oprostio tu malu izdaju. Slao mi je pozivnice za svoje izložbe, poslednju u septembru 2008 ali nikada nisam otišao. Verovatno je glupo od mene što se tako ponašam ali dajem sebi pravo i na činjenje gluposti.



Komentari (75)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

razmisljam razmisljam 14:36 08.09.2010

Свако има право на сопствене глупости

али, ако он није једини за кога важи ова твоја реченица

Od tog trenutka prestao je da postoji za mene.


можда би требао да мало ревидираш ставове .

Узгред, јесте ли код Слона јели и пилетину ? Постоји једна анегдота...
mikele9 mikele9 18:06 08.09.2010

Re: Свако има право на сопствене глупости

можда би требао да мало ревидираш ставове .

Ovo sam ja pisao kao da Slobodan pise/prica o meni. Mozda bi on napisao mnogo gore stvari, mozda i ne bi, mozda je sve zaboravio...ne nije, nikad mi nije dosao na izlozbu:-
(Узгред, јесте ли код Слона јели и пилетину ? Постоји једна анегдота...

Jeli smo uglavnom ribu i riblju corbu. Ispricaj nam anegdotu, pliz
razmisljam razmisljam 18:59 08.09.2010

Re: Свако има право на сопствене глупости

Ispricaj nam anegdotu, pliz


Док је мој тата био школарац гимназијалац често је са друштвом свраћао код Слона. Сви у друштву су били склони разним смицалицама, те су једаред наговорили кувара да једном од њих ( обашка гадљивом и осетљивог желуца ) уместо пилетине приреди неког сиротог шумског јежа (!?!? ).
Момак је све покусао и онолико исхвалио док му нису рекли шта је имао на менију...
Наставак није за причу...
Ето, ни не знам колико је уопште било за приповедање, али када сам већ била наговестила...
А и подсетио си ме на тату па сам се читавог поподнева бавила сетом. Хвала ти .

P.S. Је л' то из тебе тек овлаш провирује зачетак размишљања да можда ти будеш тај који ће да направи онај најтежи, први корак ?
mikele9 mikele9 21:07 08.09.2010

Re: Свако има право на сопствене глупости

Момак је све покусао и онолико исхвалио док му нису рекли шта је имао на менију..

Meni je jednom drugar ciji je otac bio lovac, servirao macku kao zeca!
Prethodno je uredno drzao u pacu koliko treba i da znas da je bila ukusna
А и подсетио си ме на тату па сам се читавог поподнева бавила сетом. Хвала ти .

I ja ovih dana mislim na svog oca, 27.avgusta se navrsilo 16 godina kako je umro. Razumem te
P.S. Је л' то из тебе тек овлаш провирује зачетак размишљања да можда ти будеш тај који ће да направи онај најтежи, први корак ?

Ne, ali ako i kad se sretnemo, prici cu mu i pozdraviti ga.

razmisljam razmisljam 21:23 08.09.2010

Re: Свако има право на сопствене глупости

i da znas da je bila ukusna


Ни овај тип није имао никакве примедбе док није сазнао шта је појео.
Тако је једна моја другарица лизала прсте једући поховане жабље батаке - мој Р. јој их у тренутку невероватне инспирације потурио као сецкана пилећа крилца. Никад нам то није заборавила ( опростила јесте - и даље се дружимо ).

Razumem te

Хвала ти.
Мом тати је срце препукло оног 11.09. када су се срушиле Близнакиње .

Микеле, извини - тек сада капирам да сам улетела у озбиљан трол. Неће ми се поновити, обећавам ( барем не на овом блогу ).
mikele9 mikele9 22:20 08.09.2010

Re: Свако има право на сопствене глупости

Хвала ти.
Мом тати је срце препукло оног 11.09. када су се срушиле Близнакиње .

Микеле, извини - тек сада капирам да сам улетела у озбиљан трол. Неће ми се поновити, обећавам ( барем не на овом блогу).

Nemoj molim te da se izvinjavas, u ovom prostoru se osecaj kao kod svoje kuce
razmisljam razmisljam 22:25 08.09.2010

Re: Свако има право на сопствене глупости

u ovom prostoru se osecaj kao kod svoje kuce


Примљено к знању .
brandname brandname 11:28 09.09.2010

Re: Свако има право на сопствене глупости

Ovo sam ja pisao kao da Slobodan pise/prica o meni.

Nice little twist
Nisam, naravno, mogao da naslutim peripetiju, ali mi je nešto zaškripalo tamo gde se pripovedač bavi prijateljevim alkoholnim stranputicama.
Osetih onu vrstu surove iskrenosti - iskrene surovosti? - kakvu čestit čovek gaji samo prema vlastitim slabostima.
Stay cool.
mikele9 mikele9 12:28 09.09.2010

Re: Свако има право на сопствене глупости

Nice little twist
Nisam, naravno, mogao da naslutim peripetiju, ali mi je nešto zaškripalo tamo gde se pripovedač bavi prijateljevim alkoholnim stranputicama.
Osetih onu vrstu surove iskrenosti - iskrene surovosti? - kakvu čestit čovek gaji samo prema vlastitim slabostima.

Ne zelim da zivim u lazi, da lazem pre svega sebe, moj zivot je moj zivot! Samo ne bih voleo da se moje pisanje o sebi, shvati kao ekshibicionizam.
Stay cool.

White great pleasure
kukusigameni kukusigameni 14:44 08.09.2010

...

Verovatno je glupo od mene što se tako ponašam ali dajem sebi pravo i na činjenje gluposti.


Ja to umem da kazem: "Pustite me da pogresim".
Pozdrav maestro.
mikele9 mikele9 18:18 08.09.2010

Re: ...

Ja to umem da kazem: "Pustite me da pogresim".
Pozdrav maestro.

Ko nije gresan neka se prvi baci kamenom na mene, rece Isus Nazarecanin
Pozdrav i tebi kukusigameni
margos margos 15:24 08.09.2010

Miškoci...

...si ti ovo pisao?
ddsonik ddsonik 15:59 08.09.2010

Re: Miškoci...

I ja sam se prvo pitao...
mikele9 mikele9 18:24 08.09.2010

Re: Miškoci...

Miškoci...
...si ti ovo pisao?

Sam, Margoci
mikele9 mikele9 18:34 08.09.2010

Re: Miškoci...

I ja sam se prvo pitao...

Jesam prijatelju, bas ja
margos margos 19:18 08.09.2010

Re: Miškoci...

Sam, Margoci

Ne samo što je pisao 'Slobodan' već ti je i rečenica drugačija... Uz to - ljuta. A na to nisam navikla.

mirelarado mirelarado 20:01 08.09.2010

Re: Miškoci...

margos
Sam, Margoci

Ne samo što je pisao 'Slobodan' već ti je i rečenica drugačija... Uz to - ljuta. A na to nisam navikla.


Заиста ме је погодила ова твоја прича, Микеле. И кад праштамо и кад не праштамо, чини ми се да ништа не боли тако потмуло и разорно као кад човека изневери пријатељ, или кад је убеђен да је он тај који је изневерио пријатеља. Можда је спас у умећу заборављања, или у умећу бележења таквих догађаја.
mikele9 mikele9 21:10 08.09.2010

Re: Miškoci...

Ne samo što je pisao 'Slobodan' već ti je i rečenica drugačija... Uz to - ljuta. A na to nisam navikla.


Margita moja draga, pokusao sam da se kameleonski transformisem u njega, izgleda da sam uspeo, sudeci po tvom komentaru
mikele9 mikele9 21:19 08.09.2010

Re: Miškoci...

Заиста ме је погодила ова твоја прича, Микеле. И кад праштамо и кад не праштамо, чини ми се да ништа не боли тако потмуло и разорно као кад човека изневери пријатељ, или кад је убеђен да је он тај који је изневерио пријатеља. Можда је спас у умећу заборављања, или у умећу бележења таквих догађаја.

Draga Mirela, nisam u zivotu mnogo ljudi povredio i izneverio ali si u pravu, na ovaj nacin se javno izvrcem kao rukavica i bez trunke sujete priznajem svoje "grehe". Ne mogu i da hocu da se naucim zaboravljanju, iako me je jedan moj drug iz osnovne skole, gledao "belo" kad sam mu ispricao glupost koju sam ucinio na njegov racun, nije mogao ni da je se seti.
mirelarado mirelarado 22:08 08.09.2010

Re: Miškoci...

mikele9
Ne mogu i da hocu da se naucim zaboravljanju, iako me je jedan moj drug iz osnovne skole, gledao "belo" kad sam mu ispricao glupost koju sam ucinio na njegov racun, nije mogao ni da je se seti.


Tо је и била моја поента, Микеле. Мислим да те годинама гризе савест због једног безазленог младалачког доживљаја, којег се ни Слободан вероватно не сећа. Можда је било потребно да га забележиш како би увидео да је гризодушје безразложно. :)
mikele9 mikele9 22:24 08.09.2010

Re: Miškoci...

Tо је и била моја поента, Микеле. Мислим да те годинама гризе савест због једног безазленог младалачког доживљаја, којег се ни Слободан вероватно не сећа. Можда је било потребно да га забележиш како би увидео да је гризодушје безразложно. :)

fedor18 fedor18 15:33 08.09.2010

...

Ti si u njemu prepoznao prijatelja,a on u datom momentu u tebi samo sredstvo."Izdaju" nisi oprostio.Da ti je lično pokucao na vrata,sa flašom nečeg dobrog u ruci i željom da se obnovi prijateljstvo na zdravim osnovama (a ne preko kurtoaznih, bezličnih pozivnica),možda bi i revidirao stav.Čovek je čudna sorta,ponekad najžešće kažnjava onoga koga najviše voli...

mikele9 mikele9 18:40 08.09.2010

Re: ...

Ti si u njemu prepoznao prijatelja,a on u datom momentu u tebi samo sredstvo."Izdaju" nisi oprostio.Da ti je lično pokucao na vrata,sa flašom nečeg dobrog u ruci i željom da se obnovi prijateljstvo na zdravim osnovama (a ne preko kurtoaznih, bezličnih pozivnica),možda bi i revidirao stav.Čovek je čudna sorta,ponekad najžešće kažnjava onoga koga najviše voli...

Nadam se da se obracas Slobodanu? Ovo sam ja pisao zamisljajuci sta bi i kako bi on o meni pisao/govorio
Hvala za IDIJOTE
fedor18 fedor18 19:39 08.09.2010

Re: ...

mikele9
Ti si u njemu prepoznao prijatelja,a on u datom momentu u tebi samo sredstvo."Izdaju" nisi oprostio.Da ti je lično pokucao na vrata,sa flašom nečeg dobrog u ruci i željom da se obnovi prijateljstvo na zdravim osnovama (a ne preko kurtoaznih, bezličnih pozivnica),možda bi i revidirao stav.Čovek je čudna sorta,ponekad najžešće kažnjava onoga koga najviše voli...

Nadam se da se obracas Slobodanu? Ovo sam ja pisao zamisljajuci sta bi i kako bi on o meni pisao/govorio
Hvala za IDIJOTE


Budi uvek Mikele.
Stavljati se u tuđu glavu,makar i kroz pisanija na blogu,na kraju može da ispadne vrlo razočaravajuće.
Postaćeš podsvesno Slobodan,mada možda to i ne želiš?
Ili se varam...
Daj najbolje što možeš od sebe,od drugog to ne očekuj.
Tu je tvoja snaga...

mikele9 mikele9 21:33 08.09.2010

Re: ...

Budi uvek Mikele.
Tu je tvoja snaga...

I da hocu a necu, bicu uvek Mikele. U meni su i moja snaga i moje slabosti.
Hvala ti fedor18
miloradkakmar miloradkakmar 15:46 08.09.2010

Prijatelj

se ne odbacuje tako lako.
Vidi se kako pišeš o M. i objavio ti je priču.
On je bio u pravu i ti si to shvatio samo nisi hteo da priznaš.



Ne rešeava problem , al' može da pomogne.
mikele9 mikele9 18:49 08.09.2010

Re: Prijatelj

Prijatelj
se ne odbacuje tako lako.
Vidi se kako pišeš o M. i objavio ti je priču.
On je bio u pravu i ti si to shvatio samo nisi hteo da priznaš.

Milorade umni covece, prijatelju, odmah si shvatio
Ne rešava problem , al' može da pomogne

Pomagala godinama a problemi se gomilali
ddsonik ddsonik 15:55 08.09.2010

principijelnost ili...

...zadrtost - tanka je linija.

Upoznali smo se u firmi, isli zajedno na pauze, lepo razgovarali, opusteno. Poceli da se posecujemo, druzimo. Bilo nam je super. Delili smo svoje muke, probleme, nedoumice, razmisljanja.Bila je usamljena i izlazili smo zajedno da joj nadjem tipa. Sticajem okolnosti, selimo se u isto vreme u drugi grad, na novi posao, opet sticajem okolnosti u istu firmu. U novom gradu sam joj bio jednini prijatelj, uvek spreman da pomognem i ona meni. Devojka (moja sadasnja gospodja) i ja, pozovemo je na rucak, da zajedno kuvamo, ispricamo se, opustimo. Onda je pocela da prica sa mnom na srpskom koji moja gospodja ne razume, njoj iza ledja, da se zali da ovo ili ono nije u redu, da rucak koji je spremala nije ono sto je ona ocekivala i neke druge gluposti. Da u onu dobru prijateljsku atmosferu unosi neki nemir i negativnu energiju koja me je povredila. Vredjala je u stvari nekoga koga ja jako volim, sto je jako dobro znala. Tad smo se rastali i ja sam prekunuo svaki kontakt. Moja gospodja je cak insistirala da se pomirimo, da joj oprostim, ali sam rekao da preko nekih stvari ne mogu da predjem. I ne mogu.Nadam se da je dobro i da je srecna, ali 'mi' od onog trenutka ne postojimo.

Majka je govorila da sam ja tezak covek. Verovatno i jesam. Verovatno je i to glupo, ali je to moj princip za koji sam spreman da platim cenu. Ili je ipak zadrtost. Ne znam, ali to da promenim ne mogu i necu.

Da ovo nisam napisao, verovatno bi izgledalo bi kao da te osudjujem.Znam da je to pitanje osecaja i da je to jednostavno tako i da niko i nista to ne moze da promeni. I tako i treba da bude.Ili mozda ne treba, ali je tako. Cenu ionako sami placamo.

Srdacan pozdrav

angie01 angie01 16:08 08.09.2010

Re: principijelnost ili...

zadrtost - tanka je linija


nije tako jednostavno-ima ljudi koji kad spuste roletnu zashvajsuju ruchku za podizanje,...e sad vrmenom se javljaju razna grebanja, da li, ne li,.....pa onda prodje suvishe i prestane smisao svih dilema!
margos margos 17:07 08.09.2010

Re: principijelnost ili...

ddsonik

Na nekoj nedavnoj temi, jedan kolega bloger napisa da je posle tridesete odlučio da stavi prijatnost ispred pristojnosti. Meni se to dopada, i kao izrečeno i kao princip. Zapravo, smatram jedino važnim da ugodimo sebi, ne ugrožavajući druge. Život, bre, mnogo brzo protrčava...

ddsonik ddsonik 17:29 08.09.2010

Re: principijelnost ili...

Draga Margos, potpuno se slazem, posebno sa ovim delom da druge ne treba ugrozavati. Upravo o tome i govorim (a verujem i Mikele); o tom 'ugodjavanju' sebi, prijatnosti. Mogu prijatno da se osecam ako sam u skladu sa sobom. Znam da ponekad neke reakcije izgledaju preterane, ali je u pitanju taj osecaj koji je posledica mnogo vise stvari nego sto se mogu opisati, jedne, da tako kazem, malo kompletnije slike. Moze da bude i greska po nekim kriterijumima i verovatno jeste, ali nikoga nisam time ugrozio sto necu da se foliram da je sve u redu kad se ne osecam tako. Ma, nezgodni neki tipusi
Veruj mi da je opisano jedini takav slucaj u mom zivotu; inace stvarno sve i svasta mogu da iskuliram, ne samo da tolerisem, vec zaista da prihvatim, razumem i postujem. Sam sam sebe iznenadio, ali (ne volim ovo ali...) jednostavno je osecaj bio taj.
Zivot zaista brzo protrcava...
Za tebe
ddsonik ddsonik 17:48 08.09.2010

Re: principijelnost ili...

nije tako jednostavno-ima ljudi koji kad spuste roletnu zashvajsuju ruchku za podizanje,.

nije uopste jednostavno, jer nije pitanje hirovitosti. Ako je samo hir, onda brzo gubi smisao (ako je uopste postojao), no sa druge strane ako je u pitanju principijelnost, doslednost samom sebi, onda smisao prezivljava test vremena jer je sustinski, ne povrsinski.
Recimo, stojim sa veoma privlacnom devojkom sam, daleko od ociju bilo kog posmatraca i dobro se slazemo i ona se sprema na 'sledeci korak' na sta ja kazem - izvini, ali ja ne mogu, jer imam devojku koju volim i ti to znas. -Ali ona je 1000 km odavde, ne moze da zna.
-ona mozda ne moze, ali ja znam.
Kraj price. Nema tu zaljenja za 'neucinjenim' jer bi 'ucinjeno' bilo nesto sa cim ne mogu da se izborim.
Eto, ima i takvih ludaka
margos margos 18:02 08.09.2010

Re: principijelnost ili...

Veruj mi da je opisano jedini takav slucaj u mom zivotu;

Eh... mlad si, pa zbog toga je jedini...

Zezaaaaaam. A možda i ne.

angie01 angie01 18:05 08.09.2010

Re: principijelnost ili...

Eh... mlad si

l ja primetila!:)))
ddsonik ddsonik 18:12 08.09.2010

Re: principijelnost ili...

Eh... mlad si, pa zbog toga je jedini...

Nadam da ce i ostati jedini
A mlad...pa, relativno je to, no u svakom slucaju, ima jos mnogo toga da se nauci
mikele9 mikele9 18:58 08.09.2010

Re: principijelnost ili...

Prijatelju ddsonik, verujem da i Slobodan misli kao ti, ja sam ovim tekstom (koji je vecim delom istinit) pokusao da se samokritikujem kroz zamisljeno pisanje Slobodanovo. Inace nisam vise zadrt (kao mladji sam bio), tolerantan sam i
nista ljudsko mi nije strano
Prijateljski pozdrav, Princezi posebno
ddsonik ddsonik 19:28 08.09.2010

Re: principijelnost ili...

Hvala Mikele. Princeza mi je nesto kilava trenutno, pa sam i ja sav kao na iglama...

Znas da mi je palo na pamet da si izvrnuo uloge, ali nisam bio siguran. Nekako je stvarno zvucalo suvise 'zadrto' da to budes ti No, ja priznajem, zaista mi se desi da sam ponekad takav...mea culpa...znam da nista nije samo crno ili samo belo, zivot naravno nije takav, ali se ja i dalje trudim da zivim u skladu sa svojim postavkama, iako mi je jasno da su neke previse krute. Ipak se pitam, gde je onda granica? Ovo sto danas mozemo da vidimo (nazalost ne samo u Srbiji, inace bi bilo lako iskorenjeno) je upravo nedostatak bilo kakvih normi. Znam da ovo u mnogome prosiruje pricu, ali i dalje mislim da je bitno imati svoj integritet i stav i ispostovati ga. Ustvari, najvise volim kada se negde pokaze da nisam u pravu - to se lako ispravi - nije me tesko ubediti
Mnogo bukvalno ponekad shvatam stvari...takav mi senzibilitet, hehe
E sad stvarno moram na spavanje - gotov sam
Hansel Hansel 20:26 08.09.2010

Re: principijelnost ili...

margos

Na nekoj nedavnoj temi, jedan kolega bloger napisa da je posle tridesete odlučio da stavi prijatnost ispred pristojnosti. Meni se to dopada, i kao izrečeno i kao princip. Zapravo, smatram jedino važnim da ugodimo sebi, ne ugrožavajući druge. Život, bre, mnogo brzo protrčava...

Da, zanimljivo je, ali život ne može biti samo prijatan, a mnogi od nas nisu samo hedonisti. Pa i da "prijatnost" zamenimo sa "odsustvom neprijatnosti", "spokojstvom"... Hoću da kažem, kroz prizmu ovog slučaja, ako nam je do nečega i nekoga stalo - vredi pokušati (ako se uspe, biće nam još prijatnije ako ne uspe, dobićemo "oslobođenje" )! Lično, uvek sam mrzeo nemušta pomirenja jer ona nikada nisu bila trajna; oproštaj se može dati samo onome ko oproštaj zatraži, nemamo mi šta da opraštamo onome kome oproštaj nije potreban ili ga ne traži - možemo samo ga ne osuđujemo i da nađemo svoj mir, zaboravimo... To mi se čini kao prava mera čovečnosti, za obe strane, čovečnosti koja nadilazi konflikt onda kada on nije rešen. Bezuslovno praštanje je zaista za nadljude, ne kažem da tome ne treba težiti, ali između trajne ljutnje/prezira i tog velikog zahteva (bezuslovnog oproštaja) ja bih za početak izabrao ovu neku sredinu... suviše smo zategnuti moralnim, da ne kažem moralističkim zahtevom da budemo mnogo veći nego što zaista jesmo. Ne može se sprat preskočiti, ali se može savladati stepenicu po stepenicu...

Dakle, ako je autoru izložbe stalo, po meni, on treba da se direktno izvini i objasni zašto je postupio kako je postupio - naravno, ako druga strana to želi da čuje. Ako pak ne želi... ne, već sam udavio ovim "mudrolijama"!

P.S. Autoru srećan drugi rođendan - na Blogu!
razmisljam razmisljam 21:16 08.09.2010

Re: principijelnost ili...

suviše smo zategnuti moralnim, da ne kažem moralističkim zahtevom da budemo mnogo veći nego što zaista jesmo. Ne može se sprat preskočiti, ali se može savladati stepenicu po stepenicu...


mikele9 mikele9 21:38 08.09.2010

Re: principijelnost ili...

Na nekoj nedavnoj temi, jedan kolega bloger napisa da je posle tridesete odlučio da stavi prijatnost ispred pristojnosti. Meni se to dopada, i kao izrečeno i kao princip.
Zapravo, smatram jedino važnim da ugodimo sebi, ne ugrožavajući druge. Život, bre, mnogo brzo protrčava..

Podvlacim: Ne ugrozavajuci druge! marko Miljanov je davno mudro rekao: Junastvo je braniti sebe od drugih a cojstvo, braniti druge od sebe.
mikele9 mikele9 21:47 08.09.2010

Re: principijelnost ili...

nije uopste jednostavno, jer nije pitanje hirovitosti. Ako je samo hir, onda brzo gubi smisao (ako je uopste postojao), no sa druge strane ako je u pitanju principijelnost, doslednost samom sebi, onda smisao prezivljava test vremena jer je sustinski, ne povrsinski.
Recimo, stojim sa veoma privlacnom devojkom sam, daleko od ociju bilo kog posmatraca i dobro se slazemo i ona se sprema na 'sledeci korak' na sta ja kazem - izvini, ali ja ne mogu, jer imam devojku koju volim i ti to znas.
-Ali ona je 1000 km odavde, ne moze da zna.
-ona mozda ne moze, ali ja znam.

Kraj price. Nema tu zaljenja za 'neucinjenim' jer bi 'ucinjeno' bilo nesto sa cim ne mogu da se izborim.
Eto, ima i takvih ludaka

Imas moju podrsku prijatelju

mikele9 mikele9 21:52 08.09.2010

Re: principijelnost ili...

Eh... mlad si, pa zbog toga je jedini...

Zezaaaaaam. A možda i ne.

Margi bre ostavi mi prijatelja sangajskog na miru! I mi neki smo nekad bili mladi, ostarice i on ali to ne znaci da ce da menja stavove
mikele9 mikele9 22:00 08.09.2010

Re: principijelnost ili...

Hvala Mikele. Princeza mi je nesto kilava trenutno, pa sam i ja sav kao na iglama.
.
Prevrnuo bih svet da mogu da joj pomognem, da vidim osmeh na njenom licu
E sad stvarno moram na spavanje - gotov sam

Laku noc, lepo spavaj i ujutro kad se probudis Princezi ce biti bolje.
margos margos 22:09 08.09.2010

Re: principijelnost ili...

Margi bre ostavi mi prijatelja sangajskog na miru! I mi neki smo nekad bili mladi, ostarice i on ali to ne znaci da ce da menja stavove

Jok, nego šta će....
Nije valjda šašav da se drži vazda istog - valja i sebi i drugima praštati i tolerisati više... i više...
mikele9 mikele9 22:10 08.09.2010

Re: principijelnost ili...

Dakle, ako je autoru izložbe stalo, po meni, on treba da se direktno izvini i objasni zašto je postupio kako je postupio - naravno, ako druga strana to želi da čuje. Ako pak ne želi... ne, već sam udavio ovim "mudrolijama"!

P.S. Autoru srećan drugi rođendana - na Blogu!

Hvala Hansel
A propos izvinjenja autora izlozbe, ono vise nije potrebno, to je sve bilo davno i ne bi imalo nikakve svrhe. Ogromna je verovatnoca da se nas dvojica vise nikad necemo sresti. Zbog kvantnih mehanicara moram dodati da je takodje ogromna verovatnoca da cemo se nas dvojica sresti
mikele9 mikele9 22:14 08.09.2010

Re: principijelnost ili...

Jok, nego šta će....
Nije valjda šašav da se drži vazda istog - valja i sebi i drugima praštati i tolerisati više... i više...

E nasmeja me bas, ljubim ja tebe takvu kakva si a najbolja si
ddsonik ddsonik 02:53 09.09.2010

Re: principijelnost ili...

Prevrnuo bih svet da mogu da joj pomognem, da vidim osmeh na njenom licu

Ne znam sta da ti kazem...natera mi suze na oci i osmeh u srcu. hvala ti puno.
Danas smo bolje
ddsonik ddsonik 03:18 09.09.2010

Re: principijelnost ili...

Jok, nego šta će....
Nije valjda šašav da se drži vazda istog - valja i sebi i drugima praštati i tolerisati više... i više...

He, ti bas uvek pogodis u centar

mikele9 mikele9 07:55 09.09.2010

Re: principijelnost ili...

Ne znam sta da ti kazem...natera mi suze na oci i osmeh u srcu. hvala ti puno.
Danas smo bolje

Rekoh ti ja, prespavaj i bice bolje. Puno mi je srce
Hansel Hansel 08:17 09.09.2010

Re: principijelnost ili...

mikele9
A propos izvinjenja autora izlozbe, ono vise nije potrebno, to je sve bilo davno i ne bi imalo nikakve svrhe. Ogromna je verovatnoca da se nas dvojica vise nikad necemo sresti. Zbog kvantnih mehanicara moram dodati da je takodje ogromna verovatnoca da cemo se nas dvojica sresti

Ja stvarno ne bih da davim, ali da kažem ipak koju kako to izgleda kada se čita sa strane - šalješ pozivnicu i pišeš o ovome, dakle - tebi ipak nije (bilo) svejedno. Čemu pozivnica nekome ako ne očekuješ da će je prihvatiti? Uzgred, jesi li siguran da ju je dobio, a nije želeo da dođe? A ako je bio obavešten, zašto nije došao - da li je vrata zablindirao, ili nisi pokucao kako bi trebalo, onako kako bi on čuo to kucanje?... Ne znam. Glupo mi sada da pišem o raznim varijantama, ako si ti ipak stavio tačku. Ali, zašto si nam onda napisao ono pre tačke?!
mikele9 mikele9 08:25 09.09.2010

Re: principijelnost ili...

Ali, zašto si nam onda napisao ono pre tačke?!

Vec sam odgovorio:
Draga Mirela, nisam u zivotu mnogo ljudi povredio i izneverio ali si u pravu, na ovaj nacin se javno izvrcem kao rukavica i bez trunke sujete priznajem svoje "grehe". Ne mogu i da hocu da se naucim zaboravljanju, iako me je jedan moj drug iz osnovne skole, gledao "belo" kad sam mu ispricao glupost koju sam ucinio na njegov racun, nije mogao ni da je se seti.


Hansel Hansel 08:51 09.09.2010

Re: principijelnost ili...

Uh, izvini, ne pročitam uvek baš sve (ili sve novo) - javno priznajem! ali ja sam zapravo hteo da kažem da postoji samo jedna prava adresa za objašnjenje - ako njeno sanduče nije blokirano... ali, možda se tamo čita - blog!

Inače, meni je super što si to rekao tom drugaru, i ja sam takav, pa me u takvim situacijama gledaju - belo... nemamo svi isti pogled na život i nisu nam svima bitne iste stvari...
docsumann docsumann 04:58 09.09.2010

za ...

ja i moj drug
ujutru
pijemo kafu usred svemira

kafa je crna, jaka i slatka
svemir skoro sasvim beskrajan
a i mi smo sigurno nekakvi


p.s. Mikeli tvoje priče, em što su dobre, em se stilski međusobno prilično razlikuju, što je rijedak kvalitet.
mikele9 mikele9 08:06 09.09.2010

Re: za ...

za ...
ja i moj drug
ujutru
pijemo kafu usred svemira

kafa je crna, jaka i slatka
svemir skoro sasvim beskrajan
a i mi smo sigurno nekakvi

Pijem kafu sa zenom
ujutru
pijemo je u svom Kosmosu
kafa je crna, jaka i gorka
Kosmos je u nama
a mi smo i dalje zajedno
p.s. Mikeli tvoje priče, em što su dobre, em se stilski međusobno prilično razlikuju, što je rijedak kvalitet.

Prija mi sto o mojim pricama imas takvo misljenje. U zivotu sam se uvek klonio sablona, upadanja u manir...pa to cinim i pisuci.
Pozdrav docsumann
GajaR GajaR 08:22 09.09.2010

Re: za ...

Mikele brate, slika koju si okačio je super...

Kako si nekad bio milad i lep...he, he!!!
mikele9 mikele9 08:56 09.09.2010

Re: za ...

Mikele brate, slika koju si okačio je super...

Kako si nekad bio milad i lep...he, he!!!

A nista ne kazes za sebe brate Gajo...vidi samo koliko si visok i naocit bio
fedor18 fedor18 10:30 09.09.2010

nebitno

Procitah ponovo tvoj tekst i premda je deo priče samo sredstvo,ovo je nelogično...

Među nama je puklo kada sam se ja vratio iz Beograda. Ubedio sam majora Brkića i pokazao mu pismo kojim me pozivaju da potpišem ugovor za snimanje filma. To je bila istina nisam lagao. Dao mi je pet dana. U kasarnu sam stigao uveče oko devet i trideset. Taman na vreme za čišćenje! Bio je red na mene. Zamolio sam ga da mi nađe zamenu, bio sam premoren i nisam se osećao najbolje, čak sam imao i temperaturu. U prvom trenutku je pokušao a onda je podlegao galami ostalih koji su počeli da mu prebacuju da me favorizuje, da me tretira na drugi način nego njih, da to što sam školovan za njih ništa ne znači, da se raspored koji je on sam napravio mora poštovati.


Svako ko je služio vojsku zna,da povratak nekog sa odsustva znači pre svega carinjenje njegovog paketa i razgovor uz čašicu (ako se uspelo prošvercovati alkohol,uglavnom da)...
Vojnik koji se vraća sa odsustva,ne može biti raspoređen toga dana na redarstvo,požarstvo ili stražu,dnevnom zapovesti za taj dan ,jer se ne može precizno utvrditi hoće li se taj vojnik uopšte pojaviti (viša sila) taj dan /veče u kasarni.
e sad možda je paket bio tanak...
mikele9 mikele9 11:13 09.09.2010

Re: nebitno

Vojnik koji se vraća sa odsustva,ne može biti raspoređen toga dana na redarstvo,požarstvo ili stražu,dnevnom zapovesti za taj dan ,jer se ne može precizno utvrditi hoće li se taj vojnik uopšte pojaviti (viša sila) taj dan /veče u kasarni.

Iz teksta
Predložio sam ga za starešinu naše grupe i to je bilo jednoglasno prihvaćeno. On je pravio raspored čišćenja prostorija





fedor18 fedor18 14:04 09.09.2010

Re: nebitno

mikele9
Vojnik koji se vraća sa odsustva,ne može biti raspoređen toga dana na redarstvo,požarstvo ili stražu,dnevnom zapovesti za taj dan ,jer se ne može precizno utvrditi hoće li se taj vojnik uopšte pojaviti (viša sila) taj dan /veče u kasarni.

Iz teksta
Predložio sam ga za starešinu naše grupe i to je bilo jednoglasno prihvaćeno. On je pravio raspored čišćenja prostorija






Demokratski pluralizam u to vreme ?
hm,sve te stvari određivali su xy godina kasnije oni sa činovima ili evidentičari,u najgorem slučaju dežurni za taj dan...A da si došao u ponoć do kada ti je verovatno glasila dozvola,onda bi ostalo nepočišćeno ili...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:28 10.09.2010

Priznajem,

tu vrstu bikovskog neopraštanja imam i ja...u stvari, mogu dosta da opraštam, do jedne crte, za koju ni sama ne znam uvek gde je ili gde će biti, a kad mi neko pređe tu crtu, ja mu vadim fajl iz fioke sećanja i palim ga. Od tada više ni ne razmišljam ni o razlogu za to, niti o toj osobi, prosto - za mene više ne postoji.
mikele9 mikele9 13:30 10.09.2010

Re: Priznajem,

Priznajem,
tu vrstu bikovskog neopraštanja imam i ja...u stvari, mogu dosta da opraštam, do jedne crte, za koju ni sama ne znam uvek gde je ili gde će biti, a kad mi neko pređe tu crtu, ja mu vadim fajl iz fioke sećanja i palim ga. Od tada više ni ne razmišljam ni o razlogu za to, niti o toj osobi, prosto - za mene više ne postoji.

Ajd vi bikovi ali šta ja kao nevina i netaknuta Devica da radim. Jelice draga ja ne zaboravljam ali prastam i prealazim preko svacega, tako me bog dao
razmisljam razmisljam 19:35 10.09.2010

Re: Priznajem,

А нису ни сви бикови исти. Мора да ми је подзнак много болећив, јер се никада не прихватам спаљивања... Све рачунам да свако има право на још једну шансу ( а онда још једну, и још једну, и још једну... ).
mikele9 mikele9 19:48 10.09.2010

Re: Priznajem,

А нису ни сви бикови исти. Мора да ми је подзнак много болећив

Meni je podznak Strelac ali i dalje vlast čvrsto drži Devica
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:01 11.09.2010

Re: Priznajem,

Ja sam u podznaku Škorpija, valjda...ako sam dobro zapamtila.
mikele9 mikele9 00:15 11.09.2010

Re: Priznajem,

Ja sam u podznaku Škorpija, valjda...ako sam dobro zapamtila.

Jebo te! Zamisli živuljku koja je pola bik a pola škorpija sa sve onim repom sa otrovnom bodljom
razmisljam razmisljam 01:25 11.09.2010

Re: Priznajem,

Свој подзнак никада нисам ни сазнала. Опет, можда се априлски бикови разликују од мајских .
margos margos 09:59 11.09.2010

Re: Priznajem,

mikele9
Ja sam u podznaku Škorpija, valjda...ako sam dobro zapamtila.

Jebo te! Zamisli živuljku koja je pola bik a pola škorpija sa sve onim repom sa otrovnom bodljom

I ja sam ta.
Kako nisi primetio ?
mikele9 mikele9 14:31 11.09.2010

Re: Priznajem,

Свој подзнак никада нисам ни сазнала. Опет, можда се априлски бикови разликују од мајских .

Ako se bikovi razlikuju od bikova onda se i ljudi, mravi, cveće, orangutani... vrlo razlikuju jedni od drugih
mikele9 mikele9 14:34 11.09.2010

Re: Priznajem,

Jebo te! Zamisli živuljku koja je pola bik a pola škorpija sa sve onim repom sa otrovnom bodljom



I ja sam ta.
Kako nisi primetio ?

Ma ne da nisam primetio, nego nisi ti ta, nema otrova u tebi
razmisljam razmisljam 15:30 11.09.2010

Re: Priznajem,

Морам признати да си успео да изведеш недвојбено исправан закључак. Доле генерализација!
( Када би фамилија здушно лицитирала на кога ми родитеља личим - подразумевало се да су обе стране терале воду на своју воденицу - увек бих кочоперно и на опште згражавање изјављивала како личим на себе. )

P.S. А можда те и нисам добро разумела... Јеси ли хтео да кажеш да се мравови међусобно разликују, или да се човеци разликују од цветја ? Орангутане ћу овом приликом да занемарим јер не личе .
mikele9 mikele9 16:32 11.09.2010

Re: Priznajem,

Морам признати да си успео да изведеш недвојбено исправан закључак. Доле генерализација!

Da ponovim po ko zna koji put: ŽIVELE RAZLIKE!
увек бих кочоперно и на опште згражавање изјављивала како личим на себе. )

Sećam se u vreme kad je moj sin bio bebac takvih diskusija ali i žena i ja smo odgovarali kao i ti: Liči na sebe
P.S. А можда те и нисам добро разумела... Јеси ли хтео да кажеш да се мравови међусобно разликују, или да се човеци разликују од цветја ? Орангутане ћу овом приликом да занемарим јер не личе .

Dobro si ti mene razumela, imaju neki čoveci koji su cvećke...ali mi žao što si zanemarila orangutane...ima tu jedan u komšiluku koji kao da je sa Sumatre
razmisljam razmisljam 17:57 11.09.2010

Re: Priznajem,

ima tu jedan u komšiluku...


Ниси схватио саму суштину мог излагања - тај из комшилука сигурно личи на оне са Суматре, али је поЈента била да ти са Суматре не личе на такве из комшилука - бољи су и самосвојнији у сваком погледу .

mikele9 mikele9 19:03 11.09.2010

Re: Priznajem,

Ниси схватио саму суштину мог излагања - тај из комшилука сигурно личи на оне са Суматре, али је поЈента била да ти са Суматре не личе на такве из комшилука - бољи су и самосвојнији у сваком погледу .

Jao meni do boga miloga!!!, koncentracija mi je na nuli!!!!
Hvala ti Razmišljam
sesili sesili 08:21 11.09.2010

Praštanje

Slažem se sa mnogim narodnim izrekama, ali ne i sa onom: pametniji popušta! Pa ako je tako, onda budale vladaju svetom. Praštam mnogo, ali ne sve. Kada sam bila mlada () volela sam da budem muškarac, da bih imala druga iz vojske! Uticaj starije braće. Vidim da to nije baš uvek pravo. Pozdrav Mikele, divan tekst, kasnim sa komentarom, ali moj internet
mikele9 mikele9 14:36 11.09.2010

Re: Praštanje

Slažem se sa mnogim narodnim izrekama, ali ne i sa onom: pametniji popušta! Pa ako je tako, onda budale vladaju svetom. Praštam mnogo, ali ne sve. Kada sam bila mlada () volela sam da budem muškarac, da bih imala druga iz vojske! Uticaj starije braće. Vidim da to nije baš uvek pravo. Pozdrav Mikele, divan tekst, kasnim sa komentarom, ali moj internet

Ispada skoro uvek, draga sesili, da pametni ispadnu budale
Pohvalu primam sa zadovoljstvom

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana