Kultura| Životni stil

Alfa, beta i omega muškarci, i još ponešto, čemu?

vladimir petrovic RSS / 09.09.2010. u 15:50

Nulla rosa est (Ništa nije ruža)

Nekada davno lepo se govorilo: „Čovek je mera svega" (Ο άνθρωπος είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων). Pritom se pod čovekom podrazumevalo "ljudsko biće", a ne isključivo muškarac. Na osnovu praćenja nekih najnovijih medija, ovih dana bi se, izgleda, moglo reći da je „žena mera - muškarca".

Znam, znam da je uvek nezahvalno govoriti o muško-ženskim odnosima u širem društvu, jer što god da kažemo uvek postoji mogućnost da budemo krivo shvaćeni. Naime, u pitanju je stara tema (namerno ne kažem: večna) o kojoj svako od nas pojedinačno može imati svoje mišljenje, i da se dogodi da sva ta mnogobrojna mišljenja budu uglavnom tačna, svako za sebe, tako da ispadne da su skoro svi - u pravu.

Elem, neki djavo me, ipak, tera da govorim o navedenoj temi. Jer, svaki put me nešto štrecne kada vidim da nas, muškarce, ponovo dele, uporedjujući nas pritom sa - životinjama. Naime, prilikom jutarnje vožnje metroom čitam duži članak o tome da se ovaploćujemo kao alfe/bete/omege muškarci, shodno stereotipnoj podeli kod životinjskih mužjaka. (Mada, lično ne verujem da bi se ova šema iz životinjskog sveta mogla primenjivati na ljude, ako ne zbog drugog, a ono zato što mi uglavnom praktikujemo - monogamiju). Naravno, ovakvo vidjenje muškaraca postavlja se uglavnom u odnosu na - žene, pa sam zato bio slobodan da kažem da one, izgleda, bivaju mera nas - muškaraca. Ispada ovako: kakav ti je odnos prema ženi - takav si! Za to je, vele, kriv veliki i brzi tehnološki napredak, koji je ženama omogućio da sve (dobro, manje-više sve) obavljaju same, pa se muškarci iz dana u dan osećaju sve nevažnijima. Jadničići!

Kuda ide ovaj svet?

Bez namere da se suviše ozbiljno bavim kompleksnim problemom 'muškarci versus žene', pozabaviću se malo gore navedenom podelom muškaraca na alfe, bete i omege.

Zna se ko su alfe. Pojednostavljeno rečeno, to su oni tipovi s velikim platama i dominantnim karakternim crtama, tako da je njihova reč uvek poslednja - na poslu i u kući.

Srećom (ili na nesreću, ne znam), takvi nisu u većini. Naime, u većini su - beta muškarci.

A ko su bete? To su oni obični tipovi, svuda oko nas, kojima odgovara da budu u pozadini, a svojstva alfe mužjaka dobiju samo onda kada se osete ugroženima, bilo oni lično bilo njihovi najbliži. Takodje, beta muškarac uskače u ulogu alfe muškarca kada se neki alfa, iz nekog razloga, iznenadno mora povući. U takvim situacijama bete pokažu, dakle, da mogu igrati ulogu i alfi, ali im to ne leži baš previše, po prirodi se zadovoljavaju da budu - pozadinci. Što im, believe it or not, ne stvara kompleks inferiornosti. S druge strane, naginju intelektualnosti; kada sam čuo da imaju smisla za matematiku/fiziku i tako to i da rado igraju šah za vreme pauze za ručak, ma koliko kao takvi nisu mnogo zanimljivi ženama, osetio sam da su mi - bliski! Pogotovu što verujem, šalu na stranu, da je prilično teško odrediti razliku izmedju alfi i beta, jer kao što bete sporadično bivaju alfe, tako i alfe bivaju bete.  

A omege? Eh, to su oni jadnici koji se zadovoljavaju ostacima, onim što ostane iza alfi i beta muškaraca, ako uopšte nešto ostane. A, bogami, uvek ostane, koliko-toliko, jer omege opstaju. Ima ih svuda oko nas iako nisu, srećom, mnogobrojni. Kažu da su to oni dečki, koji svoje nesposobnosti najčešće kriju tako što u odnosima sa drugima bivaju sarkastični i cinični, mada su u duši veoma pitomi. Često su neoženjeni, žive sa roditeljima i kada predju tridesetu, pa i četrdesetu; majke im brinu o hrani, pranju i peglanju; oni obično nemaju devojke, pa su neretko na seksualnom planu - nevini (o tome govori američki film The 40 Year Old Virgin"). Najviše vremena provode na kauču, na kome leže nauznak povazdan a da ih ledja ne zabole, ili su za komjuterom - igrajući sofisticirane igrice ili pokušavajući da nešto stvaraju (da pišu roman, odnosno da komponuju muziku, što oni zove working on their music, i tako to), a da nikada ništa iz toga ne proistekne; poneki vise povazdan na blogu, ili stalno nešto guglaju; ili su, pak, u kafiću, na fudbalskom stadionu ili na nekom drugom mestu na kome se skupljaju dokoni. A ako su oženjeni, prepuštaju suprugama ulogu neprikosnovene šefice. Neka komanduje, ali i neka vodi brigu o svemu i svačemu; ona radi i zaradjuje, brine o deci i kući, a i o njima samima, omogućujući im da budu to što jesu, da žive u svom nestvarnom svetu, koji im tako mnogo odgovara. I nemaju nikakvih ambicija; supruge uvažavaju kao da su veliki autoriteti, što mnogim ženama, izgleda, veoma godi. (Moj drugar Pivoljub, koji mnogo voli da u kafiću priča /filozofira/ o ženama, ima običaj da kaže da se ponekad žene skuće s muškarcima koji su mnogo inferiorniji od njih iz straha da ne žive same, ali i zbog tužne činjenice da jake žene privlače slabe muškarce, a jaki muškarci više vole žene koje same za sebe nisu izazov; preferiraju sekretarice od šefovica).

Statističari govore ovako: Alfe muškarci čine 23 posto, bete čine (čak) 70 posto, o omege su oni nesrećnici koji preostaju - 7 posto.

E sada dolazi ono glavno pitanje: šta je najbolje biti, kako sa aspekta samog muškarca, tako i sa aspekta žene?

Ne znam. Ne znam ni da li ima tačnog i jednog odgovora na to pitanje, ali pogrešiće oni koji misle da je najbolje biti - alfa muškarac. Ma, jok.

Izgleda da je najbolje biti - u većini, a to su bete.

Ima svakakvih definicija beta muškaraca, medju kojima mi je pala u oči ova: To je pametan, tih muškarac, koji ne voli da se konfrontira sa onima iz svog okruženja. Zlobnici dodaju i ovo: If lucky, beta males can get a hot chick once in her 30's, after she's tired of fucking the alpha males, and decides to settle down with a beta male for money and stability". Dobro, takvo mišljenje nije baš previše pohvalno za bete, ali nije ni strašno. Takav je život.

Medjutim, kako vreme prolazi mediji sve više ističu važnost baš te sorte muškaraca. Video sam da je ugledni londonski The Sunday Times doneo članak sa naslovom/podnaslovom: WHAT MODERN WOMEN WANT: A BETA MALE", "Men are surrendering in the sex war, taking on the supporting role". Dalje nisam ni čitao, mogao sam pretpostaviti o čemu se govori. A jedne druge novine pisale su direktnije, pod ovakvim naslovom/podnaslovom: "ALPHA WOMEN, BETA MEN". "Wives are increasingly outearning their husbands, but their new financial muscle is causing havoc in the home". Što bi Španci u zaprepašćenju rekli: ¡Ay, caramba! 

Žene, dakle, postaju alfe, a muškarci bivaju bete! I omege, takodje.Otuda sve manje alfa muškaraca. Da se čovek prosto uplaši, mada ja nisam baš plašljive prirode. Ili bar tako verujem.

Bilo kako bilo, beta muškarci su IN. Ako vas to čudi, preporučujem vam da pogledate malo pažljivije muškarce u vašem okruženju. Primetićete, siguran sam, da medju njima ima malo, recimo, onih koji bi isključivo mogli biti - alfe.

A šta ćemo sa omegama? Kažu da ima žena koje vole baš takve. To su one koje su najpre trčale za alfama, pa su se razočarale, onda su preskočile bete, i spale na - omege. I otkrile da ni oni nisu za bacanje. Daj šta daš. Jer, ako postoje „Some like it hot" moraju postojati i „Some like it cold". Tako sam naišao članak u kome jedna dama ponosno izjavljuje: Having been married to an Alpha male who was obsessed with work and looks more and more miserable as the years pass I am happily with an Omega man now who appreciates the things that money can't buy. And they are a whole lot more fun to be with! Give me Omega man everytime!"

Na kraju, da pomenem i ono pitanje koje se često čuje - da li žena može popraviti muškarca? To me tera da citiram jednu glumicu, što mi se retko dešava. Naime, Marleni Ditrih (Dietrich) se pripisuje da je rekla: "Žena može da popravi muškarca, ali onda kada ga popravi - prestaje da ga voli". Dodje mi da ponovo uzviknem ono špansko: ¡Ay, caramba!

A to me dalje tera (mene koji nisam veliki filmofil, ali volim stare, dobre filmove) da se setim i nezaboravnog Orsona Velsa (Welles) i njegovog filma "Gradjanin Kejn" (Citizen Kane), koji slovi za jedan od najboljih filmova svih vremena. U tom filmu, prosto rečeno, protagonista pokazuje fenomenalnu sposobnost (i potrebu) da stiče novac. I sticao ga je tako da je zgrnuo ogromno bogatstvo. To mu je omogućilo da svojoj supruzi izgradi veliki dvorac, napuni ga lepim predmetima iz celog sveta, sve to kako bi joj pomogao da postane operska diva, jer je izražavala naklonost ka operskom pevanju. Kupio joj je i operu, orkestar, dirigente, učitelje pevanja, klapu za tapšanje, pa i kritičare. A kako se ona ponela? Zarobljena svim tim silnim posedovanjima, ona najpre pokušava samoubistvo (jer shvata da nema talenta za pevanje), a onda - napušta muža, koji ostaje usamljen I slomljen. Ovo pominjem zato što je, valjda taj Velsov Gradjanin Kejn umnogome ovaploćivao alfu muškarca. Ili ja suviše pojednostavljujem stvari?

Da više ne bih elaborirao, reći ću ono što svi znamo: ima nas svakakvih. A po onoj staroj izreci "Što je babi milo to se babi snilo" ja sam na kraju članka koji sam tog veselog jutra čitao naišao na izjavu neke dame, koja verovatno ima solidno životno iskustvo:"For True Love, Pick a Beta Male". Taj sam, nasmešio sam se sebi u bradu, pomalo šeretski, pored ostalog i zato što, kao što pomenuh gore - volim da igram šah, he, he, he...  

----------------------------------------------------

Dodatak:

Napomena: Nije obavezno čitati ovaj drugi deo, to ja pišem (i time se zanimam) više za svoju dušu, da joj dam malo oduška kada sam pritisnut raznim svakodnevnim brigama; kišovski rečeno, čim mogu, ja bežim u literaturu, tražeći u njoj utočište, svoju "Zemlju obećanu".  A i ovaj prvi deo mi, priznajem, deluje prilično nedovršeno, tako da mi se čini da teško može svrsishodno stajati - sam za sebe. (Uzgredno rečeno, predstoji mi i tronedeljno odsustvovanje, pa je to razlog da budem dugačak).

 

Na pamet mi padaju neke književne ličnosti iz davnih vremena, kada nije bilo ove podele na alfe, bete i omege (nemojte me sada ubiti u pojam pa reći da je ta podela oduvek postojala, samo se ranije drukčije zvala), ali kada se mnogo prosudjivalo o muškarcima - po njihovom izgledu, kao i, naravno,  po onome što ih zanima.

Tako Rade Konstantinović, pišući o Simi Matavulju, navodi: „Na fotografiji, Matavulj je čovek dobroćudan, skoro bezazlen, ali to je podvala; autor Bakonje fra-Brne je južnjak, i to lukavi južnjak koji ume da oseti i razume, nepogrešno, i ono što svet i ljudi pokušavaju da sakriju od njega...". Dakle, izgled vara. The first appearance deceives many. 

A kad već pomenuh Matavulja, setih se da Milan Kašanin, u eseju „Uskok", osvetljava Matavulja sa svih strana, simpatetično, ali i uz odredjenu dozu podsmevanja, o transformaciji plebejca u (navodnog) patricija: „Ne trpeći seljake, gradjanin Simo Matavulj ni trpi ni gospoštiju. Nijedan naš pripovedač nije takav plebejac kao on - i bez patrijarhalnosti i bez gospodstva. Matavulj nema plemenitosti u gledanju na život i ljude. ... U njegovim pripovetkama, sve otmene žene su tuberkulozne, blede, škrofulozne, a služavke, sve odreda, lepuškaste. Čim pomene služavku, Matavulj živne, i najmanje što kaže o njoj to je da je jedra. Što se ne bi očekivalo od čoveka koji je, u književnosti, tako oštro delio svet na dvoje - na degenerisanu, amoralnu, bigotnu gospoštiju, i na mračne, divlje, lažljive seljake - Simo Matavulj je, u životu, bio prilagodljiv u svakom društvu u kojem se našao, sa svima privlačnim i sa svima odbojnim osobinama koje prate dar prilagodljivosti. Čudan je njegov put. Roditi se u zagradju lučkog grada na Jadranskom moru i biti sin siromašne udovice s pune dece koja se preudala; ne biti ni za gimnaziju, ni šegrta, ni manastirskog djaka, nego na jedvite jade svršiti neku školu i, već na prvom koraku u život, svideti se jednom mletačkom kontu i koristiti se njegovim knjigama i znanjem; uskočiti iz katoličkoga ambijenta u pravoslavni, iz romanskog u slovenski, iz provincijskog u prestonički, postati od seoskog učitelja učitelj jednog prestolonaslednika, od opskurnog saradnika provincijskih novina šef presbiroa srpskog Ministarstva inostranih dela; za to vreme pisati priče, romane, memoare, drame, putopise, biti predsednik Srpskog književnog društva i član Kraljevske srpske akademije nauka; najposle, oženiti se milionerkom udovicom, putovati s njom po svetu ekspresnim evropskim vozovima i prekookeanskim brodovima i, na vrhuncu bogatstva i slave, udaren kapljom, pasti nasred ulice mrtav - više nego na biografiju srpskog pisca to liči na pripovetku iz francuskog romana".

Volim da čitam Kašanina, i divim se, recimo, njegovom umeću da ljude hvali i kudi istovremeno, u stilu: „Dobar je, ali... „. Tako u eseju „Prokletstvo talenta", o Jovanu Skerliću, izuzetnoj figuri srpske kritike početkom XX veka, a ujedno čoveku koji je imao pogan jezik, mada je, po izgledu, pristojno delovao, Kašanin piše: „Izuzetno velikih vrlina, i istih takvih mana, u svemu suprotnost osrednjosti, Jovan Skerlić je jedinstven primer kako u književnosti treba da se radi i kako se ne radi. Sve mu se može poreći sem talenta i, na dnu toga talenta, nevidjen izvor ideja i reči. U našoj književnosti nema mnogo ljudi koji su umeli tako matematički jasno misliti i tako majstorski pisati kao on...  U jednom pismu on poručuje sestri: Čovek je na zemlji da radi, da stvara, a ne da bude srećan. Sreće nema. Šta je taj čovek stvorio za petnaest godina!... Ni po prirodi, ni po vaspitanju, on nije bio izrazito učen čovek... Kao što u njegovoj velikoj bistrini ima zrno površnosti, tako u njegovoj aktivnosti ima senka nasrtljivosti i u samouverenju odsev osionosti. Suprotno od meditativnog tipa, koji živi van vremena, on je čovek dana... Želja mladog Skerlića je, dok je sedeo u skamiji, ne da bude strog naučnik, nego pisac koji impresionira čitaoca i govornik koji fascinira slušaoce. Neprodubljivanje materije i ponesenost rečitošću bile su Skerlićeve osobine od ranih godina.... Obdareni dijalektičar Jovan Skerlić nije bio filozofska glava". 

A kad pominjem Skerlića ne mogu a da se ne setim meni uvek drage Isidore Sekulić, od koje ne prestajem učiti. Čitam njene eseje iz stranih i domaćih književnosti i uvek nalazim dobre i mudre opservacije. Ovog puta imam u vidu njeno bavljenje genijalnim Geteom (Goethe), koji je, nesporno, bio fini, veoma ugladjen gospodin svog vremena, ali i čovek koji je stalno radio na svom usavršavanju. Tako u jednom od svoja četiri eseja posvećena Geteu, pod naslovom „Gete potpun čovek", Isidora beleži: „Na prvi mah je čudno, ali je sušta istina; da baš veliki pisci pišu jedno isto, jer pišu ono što čini suštinu čovečanskog. Gete je možda po preimućstvu genij koji nije stvorio ništa na sasvim novu temu, niti na sasvim nov način, iako je bio skroz originalan tvorac u svima pravcima, i skroz originalan čovek kao čovek. Ali, origanalan bez ičega nenormalnog ili nadnormalnog, originalan u normalnosti najvišeg mogućnog stepena. Ta visoka originalnost u punoj normalnosti značila je za Getea: živeti i raditi tako kako bi se postalo potpun čovek, ein vollständiger Mann. Taj je izraz, tu definiciju, Gete ispisao bezbroj puta u romanima svojim, u ogledima i u pismima, pa i u biografskom napisu o čuvenom Vinkelmanu: 'Živeo je kao čovek, otišao je sa sveta kao potpun čovek' . Ali tu sad treba istaknuti razliku izmedju reči: der Mensch i der Mann. Gete je upotrebio, za Vinkelmana, izraz der Mann, imajući na umu čoveka muškog i muževnog, zbor karakternih i umnih sposobnosti koje u čoveku znače ne samo muškarca, nego i borca, trpioca, junaka. Najveća osetljivost duha, i najveća otpornost karaktera, to je čovek za koga se može kazati ein Mann. Rad talenta u tvorcu koji ujedno živi svoj život čoveka, to je lična originalnost u tipu čovečnom, to je ein vollständiger Mann".

Na kraju pomenuću Balzaka, jednog od najvećih francuskih pisaca svih vremena. Taj čovek divovske energije i izvanrednih književnih sposobnosti, bio je - potpuno beznačajnog izgleda. Zabeleženo je da je jednom, u samoći, zavapio: „Bar da sam ružan, nego sam prostačkog izgleda".  Skoro da je baš tako izgledao! Može se pretpostaviti koliko je patio zbog toga, on koga su toliko privlačile žene isključivo iz aristokratskih krugova! Moglo bi se reći da je čitav svoj emotivni život proveo u nastojanju da se oženi sa groficom Hanskom, što mu je pošlo za rukom tek na nekoliko godina pre smrti. S druge strane, to mu nije smetalo (ili možda baš zbog toga) da ostavi grandiozna književna dela, koja se i danas rado čitaju širom sveta.

Štefan Cvajg (Zweig), koji je i sam bio veliki pisac (naročito je bio izvrstan biograf), u obimnoj Balzakovoj biografiji beleži ovako: „Od 1829. godine, sa svojom tridesetom godinom i u trenutku kada on sa svojom prvom pravom knjigom istupa pred svijet, Balzak je konačno Onore de Balzak; njegov spori i zaobilazni razvitak konačno je završen. Kao čovjek, kao umjetnik, kao karakter, artistički kao moralno i fizionomijski, njegova pojava je potpuno oblikovana. Nikakva odlučna crta neće se više u njegovoj slici promijeniti... Sa svim tim stvaralačkim obnavljanjem ostaće od sada Balzak jedan te isti; njegova spoljna fizionomija ne mijenja se više, kao ni karakterološka struktura. Metnemo li slike pedesetogodišnjaka pored slike tridesetogodišnjaka, naći ćemo promjene samo u sitnicama, a ne u onom bitnom; nekoliko sijedih pramenova u kosi, nekoliko sjenki pod očima, jedan žućkasti ton u ranije tako sočnom koloritu, ali je habitus potpuno  isti. U tridesetoj godini je jednom zauvijek ono individualno i jedinstveno u njegovoj pojavi došlo do konačnog izraza. Iz «malog, mršavog i blijedog mladog čovjeka»  razvojnih godina, u čijoj se spoljnoj neuglednosti imala, kao jedina pozitivnost, da istakne neka «slaba sličnost» s mladim Bonapartom «prije slave», proizišlo je, u čudnovatom kružnom kretanju, opet «debelo dijete s bucmastim obrazima» njegova prvog djetinjstva. Ono nervozno, nesigurno, nestrpljivo i neskrašljivo odstupa od trenutka kada je on zasjeo za pisaći sto, pred jednom od snage i obilja nabreklom širinom i lagodnosti, i on u liku d'Arteza prikazuje sam svoj vlastiti lik, kada kaže: «Izraz u d'Artezovim očima, koje su ranije blistale u vatri jedne plemenite ambicije, sa uspjehom se bio zamorio. Misli koje su njegovm čelu davale veličanstvenost bile su precvale; njegova nekada vitka figura bila se ugojila. Zlatne boje udobnog života pokazivale su se svuda na njegovom licu, koje je u njegovoj mladosti bilo obilježeno mrkim tonovima, bojama temperamenta koji  napreže sve snage, da bi se neprestano borio i da bi pobijedio».

Prvi - kao većinom kod umjetnika varljivi - utisak od njegova lica samo je utisak jednog zadovoljnog zdravlja koje uživa u životu, jedne jovijalne dobroćudnosti. Uprkos većinom  ne baš čistoj grivi, natorlašenoj nad tvrdim, sjajnim čelom, mekana materija od koje je to lice oblikovano - mekana i masna koža, nježni i rijetki brčići, široke i rasplinute forme - daje utisak uživalačke lijenosti, utisak jednog čmavala, jednog žderonje i neradnika. Tek kada se pogleda u njegova pleća, široka kao u kakva nosača, ta pleća jednog Votrena, u tu žilavu, muskuloznu šiju kao u bika, koja može da bude sagnuta nad radom dvanaest ili četrnaest sati, a da se ne umori, u atletska prsa, onda se dobija neka slutnja o masivnosti, o snazi njegova bića; tek ispod mekanog, rasplinutog  podbratka počinje u njemu to snažno. To tijelo je jedan blok tuča; genije njegova tijela kao i njegova djela leže u masi, u širini, u jednom neopisivom vitalitetu. Stoga je uzaludan i lažljiv svaki pokušaj da se Balzakova genijalnost tumači iz njegova lica. Vajar David d'Anže pokušao je to time što mu je čelo povisio i na njemu izmodelovao isturena izbočenja, da bi dao da misaoni rad mozga, takoreći, prodire kroz lubanju. Slikar Bulanže pokušao je da istaknutu gojaznost prikrije bijelom mantijom i da držanje gojaznog čovečuljka zategne. Roden time što mu je dao ekstatičan, ustrašen pogled čovjeka koji se budi iz tragičnih halucinacija. Njih sva trojica nastoje, iz tamnog osjećanja da se to samo posve nepretenciozno lice mora fizionomijski pojačati, kako bi se na njemu mogao raspoznati genije, da prokrijumčare demonske ili herojske elemente. I Balzak sam se ogleda na intenziviranju svog bića, kada se crta u portretu svog Z. Markasa: «Njegova kosa bila je nalik na kakvu grivu; njegov nos je bio kratak i spoljošten, na vrhu ižljebljen i sa širokim krilima kao u kakva lava. I čelo mu je bilo lavovsko i jednom silnom brazdom podijeljeno u dva jaka izbočenja».

On kao i svi istinski reprezentativni geniji svog naroda, kao Tolstoj, kao Luter - liči na narod, da je njegovo lice, takoreći, suma bezbrojnih anonimnih ljudi njegovog zavičaja. I u ovom naročitom slučaju to je - opet kao kod Lutera, kao kod Tolstoja - jedno zaista narodsko, jedno vulgarno, jedno svegradjansko i čak plebejsko lice. Naročito u Francuskoj izražava se duhovno stvaranje nacije u dva tipa, jednom aristokratski istančanom, rafinovano sublimiranom - kao što su Rišelje, Volter, Valeri - i drugom, u kom dolazi do izražaja snaga i zdravlje naroda, tipu Miraboa i Dantona. Balzak potpuno pripada vulgarnoj, ali elementarnoj klasi, a ne aristokratima, dekadentima. Opašimo ga plavom keceljom i postavimo ga za šank jednog bistroa u Južnoj Francuskoj, pa ga, onako dobroćudna i jovijalna, nećemo razlikovati od bilo kojeg analfabetskog krčmara, koji svojim mušterijama toči vino i s njima ćaska. Kao seljak za plugom, kao vodonoša na ulici, kao carinik, kao mornar u kojem marseljskom bordelu, svuda bi Balzak svojim  izgledom i licem djelovao prirodno. Istinit je i prirodan Balzak u košulji bez kaputa, nehatno odjeven kao kakav seljak ili kakav proleter, kao narod čije je on dio. Preodijeveno djeluje on samo onda kada pokušava da bude elegantan i da se aristokratski drži, kada se maže pomadom, kada kosu kovrči, kada na očima koje sve proniču i vide, drži lornjon, da bi oponašao kicoše Fobur-Sen Žermena. Kao i u njegovoj umjetnosti, nije njegova snaga tamo gdje je on izvještačen, gdje on filozofski ili sentimentalno odlazi u jednu sferu koja ga čini neistinitim, nego samo tamo gdje je on narod. I njegov tjelesni genije ležao je samo u njegovoj vitalnosti, u njegovoj vehementnosti, njegovoj snazi". (Ispade ovo sa Balzakom malo predugačko, ali neka mi se ne zameri, kod njega je sve bilo - veliko).

Atačmenti



Komentari (133)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maksa83 maksa83 15:55 09.09.2010

a-b-c-d..


"Alpha children wear gray. They work much harder than we do, because they're so frightfully clever. I'm really awfully glad I'm a Beta, because I don't work so hard. And then we are much better than the Gammas and Deltas. Gammas are stupid. They all wear green, and Delta children wear khaki. Oh no, I don't want to play with Delta children. And Epsilons are still worse. They're too stupid to be able …"

Brave New World, A. Huxley
docsumann docsumann 16:12 09.09.2010

Re: a-b-c-d..

Brave New World, A. Huxley


Koliko se sjećam, ovo je dio hipnopedijske lekcije namjenjene beta mladuncima.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:28 09.09.2010

Re: a-b-c-d..

Makso, dobar ti je citat. Kefalo ti, izgleda, brzo radi.

Meni najviše pada u oči ovo, naravno

I'm really awfully glad I'm a Beta, because I don't work so hard.


Ja sam danas u fazonu Viktora Vazarelija (1908-1997), pa evo za prvoga

Zebre

docsumann docsumann 16:00 09.09.2010

čoma

cult cult 16:03 09.09.2010

uh

I m too sexy for this blog.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:32 09.09.2010

Re: uh

Cult
...I m too sexy for this blog.

Hm.
A kako reaguješ na ovo?


docsumann docsumann 16:54 09.09.2010

Re: uh

try this - Greg Craola Simkins "Pinokio"

angie01 angie01 20:31 09.09.2010

Re: uh

bash me rastuzishe ovi mushkarci!
Filip2412 Filip2412 16:40 09.09.2010

...

Pade mi na pamet... oce li da se javi kolega bloger i posveti koju rec Θ muskarcima
Biljana 77 Biljana 77 16:52 09.09.2010

Alfa, beta i omega

oce li da se javi kolega bloger

Meni (shodno naslovu) pade na pamet drugi kolega bloger.
antioksidant antioksidant 16:54 09.09.2010

Re: Alfa, beta i omega

Biljana 77
oce li da se javi kolega bloger

Meni (shodno naslovu) pade na pamet drugi kolega bloger.

kad je on takav, mozes misliti kakve su kragujevacke alfe
antioksidant antioksidant 16:55 09.09.2010

Re: ...

Filip2412
Pade mi na pamet... oce li da se javi kolega bloger i posveti koju rec Θ muskarcima

a zasto mislis da je bas on strucnjak?
Biljana 77 Biljana 77 17:00 09.09.2010

Re: ...

mozes misliti kakve su kragujevacke alfe

Tiću da ne krenem dalje...

antioksidant antioksidant 17:05 09.09.2010

Re: ...


mada nije on iz kragujevca (iz nekog sela je iz okoline)
bolji primer je ....
Biljana 77 Biljana 77 17:08 09.09.2010

Re: ...

bolji primer je ....

Pravi alfa mužjak, sunce ti..
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:10 09.09.2010

Re: Alfa, beta i omega

Biljana77
...Meni (shodno naslovu) pade na pamet drugi kolega bloger

Omega68 je fini bloger, vrlo ga rado čitam.

A zašto je izabrao baš taj nik, on sam zna.

Vazareli se igrao:

Filip2412 Filip2412 18:45 09.09.2010

Re: ...

Filip2412
Pade mi na pamet... oce li da se javi kolega bloger i posveti koju rec Θ muskarcima

a zasto mislis da je bas on strucnjak?
malo shale...
teta muskarci bre, teta, tetka i tako to
docsumann docsumann 18:59 09.09.2010

Re: ...

teta muskarci bre, teta, tetka i tako to


misliš teta kao tetka, e onda pazi ovo ...

IZ ANTOLOGIJE
CRNOGORSKE GEJ POEZIJE ZA DJECU
XIX VIJEKA


... čika-čiko ga metnu čika-teti
u po brka
po zdrave pameti ...
Filip2412 Filip2412 19:16 09.09.2010

Re: ...

ha ha, kakav stih!
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:00 09.09.2010

Re: ...

docsumann
IZ ANTOLOGIJE
CRNOGORSKE GEJ POEZIJE ZA DJECU
XIX VIJEKA

... čika-čiko ga metnu čika-teti
u po brka
po zdrave pameti ...


E, svašta ti znaš.

Reklo bi se da ovakvim prilozima najavljuješ predstojeću Paradu ponosa u Beogradu...
docsumann docsumann 21:50 09.09.2010

Re: ...

E, svašta ti znaš.

Reklo bi se da ovakvim prilozima najavljuješ predstojeću Paradu ponosa u Beogradu...


ma to je jedna moja minijatura u kojoj je naslov ustvari značajniji od samih stihova, a pisano je baš zbog razbijanja tabua u vezi sa crnogorskom patrijahalnom stereotipijom uključujući i homofobiju.
ako može da pomogne što da ne, slobodno može da se iskoristi...
aleksanadar aleksanadar 16:50 09.09.2010

Хеј, салаши на северу Бачке...

kakav ti je odnos prema ženi - takav si!


Мене су, видиш, након што сам ступио у брак, научили следећем:

Одакле ти је жена, одатле си и ти!

Нисам имао појма... нисам разумео, у ствари.

Али, пошто је најбоља супруга на свету са севера Бачке, не буним се. Јер, волим салаше.



О вину и женама да не причам.
bocvena bocvena 16:50 09.09.2010

Što bih ja

volela da budem omega muškarac! To je život, to nije reklama!


Svidjaju mi se ovi tračevi iz književnosti. U stvari, uvek je zanimljivo kako muškarci posmatraju druge muškarce, koji su kriterijumi za poredjenje. Nešto sumnjam da su ovi iz tvog bloga, ali je zabavno.
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:49 09.09.2010

Re: Što bih ja

Bocvena
...volela da budem omega muškarac! To je život, to nije reklama!

Hm.
Pa zar nisi primetila da je nekima seksualni život skroz zaostao, pa dočekaju četrdesetu godinu - nevini.

'Ebem ti takav život!

Svidjaju mi se ovi tračevi iz književnosti

Nisu to tračevi. To je život.
docsumann docsumann 19:39 09.09.2010

Re: Što bih ja


dakle na tvoj racionalni i hladni op art ja odgovaram sa razigranom amorfmnom psihodelijom, naravno ne u smislu nadmetanja, već potenciranja različitost u izrazu i ukusu. I dalje Greg Craola Simkins ...

bocvena bocvena 20:13 09.09.2010

Re: Što bih ja

'Ebem ti takav život!

Ma, hebeš žene, s njima samo neki problemi:)

Pazi, do 40-te se o tebi brine mama (a ko te više voli nego mama?), a ti se zanimaš hobijima. Onda te preuzme alfa ženka i...
A ako su oženjeni, prepuštaju suprugama ulogu neprikosnovene šefice. Neka komanduje, ali i neka vodi brigu o svemu i svačemu; ona radi i zaradjuje, brine o deci i kući, a i o njima samima, omogućujući im da budu to što jesu, da žive u svom nestvarnom svetu, koji im tako mnogo odgovara. I nemaju nikakvih ambicija; supruge uvažavaju kao da su veliki autoriteti

Pustiš alfe da lupaju rukom u sto, bete da rade, žene da komanduju, a ti i dalje pišeš nepostojeći roman i igraš igrice:)

To da sam muškarac, ali pošto sam žena, to je neki drugi padež.

Bole me oči od op arta. Može malo metafizike?

vladimir petrovic vladimir petrovic 20:47 09.09.2010

Re: Što bih ja

docsumann
... na tvoj racionalni i hladni op art

Pa rekoh li ja negde u tekstu "Some like it hot" (aludirajući, naravno na film) a "Some like it cold".

Ima dobrih stvari kod Vazarelija.
Sećam se, kada sam posetio Monte Carlo, pa sa obale počeli da se penjemo uzbrdo (strmina je velika), prošli smo pored jednog hotela, i ostavivši ga za sobom, okrenuo sam se. Iza hotela je bila prizemna zgrada, verovatno garaže, sa širokim, ravnim krovom, na kome je uradjena jedna Vazarelijeva slika.
Kada smo to, dakle, uživo gledali odozgo, u velikim dimenzijama, veoma je impozantno delovalo.

Evo još malo Viktora:



ja odgovaram sa razigranom amorfmnom psihodelijom

Malo previše amorfno/psihodelično za moj ukus.

Meni više leži Bocvenin predlog (De Kiriko, De Chirico). Volim ga. Imao sam ga u vidu za neki sledeći put, he, he, he...
angie01 angie01 20:50 09.09.2010

Re: Što bih ja

angie01 angie01 20:52 09.09.2010

Re: i za devojchice

vladimir petrovic vladimir petrovic 20:57 09.09.2010

Re: Što bih ja

Bocvena
...Pazi, do 40-te se o tebi brine mama (a ko te više voli nego mama?), a ti se zanimaš hobijima. Onda te preuzme alfa ženka i...

...Pustiš alfe da lupaju rukom u sto, bete da rade, žene da komanduju, a ti i dalje pišeš nepostojeći roman i igraš igrice:)


Hm.Lako je to reći iz zezanja.
Pritom, zaboravljaš na postojanje - muškog ponosa.

Bole me oči od op arta. Može malo metafizike?

Već sam odgovorio kod Docsumanna. Ja volim De Kirika (De Chirico), ali nije ni Vasareli za bacanje. Tačno je, malo bole oči od većine njegovih slika, ali on je namerno na to išao. Ko hoće da primi (umetnost) ponekad mora i da trpi, he, he, he...

vladimir petrovic vladimir petrovic 21:04 09.09.2010

Re: i za devojchice

Hvala, Angie01
lepe su obe, i za dečake i za devojčice
bocvena bocvena 21:15 09.09.2010

Re: Što bih ja

Pritom, zaboravljaš na postojanje - muškog ponosa.

Čega?

Uticaj Vazarelija na moderni dizajn je ogroman i neosporan,

ali ja više volim klasičnu geometrijsku apstrakciju.


Ko hoće da primi (umetnost) ponekad mora i da trpi, he, he, he...

Tz,tz,tz...ne smem ništa da kažem.
docsumann docsumann 21:27 09.09.2010

Re: i za devojchice

dobri su
Meni više leži Bocvenin predlog (De Kiriko, De Chirico). Volim ga. Imao sam ga u vidu za neki sledeći put, he, he, he...


Dobri su stari majstori, ali novi donose svježe poetike, efektan pristup adekvatan savremenom trenutku

Anne Worbes



Kris Kuksi



Mark Ryden



Neo Rauch

docsumann docsumann 04:49 10.09.2010

Re: Što bih ja

Meni više leži Bocvenin predlog (De Kiriko, De Chirico). Volim ga


Kolja Tatić, čini mi se nastavlja da razvija ideje koje je "zacrtao" De Kiriko ...





vladimir petrovic vladimir petrovic 07:15 10.09.2010

Re: i za devojchice

docsumann
...ali novi donose svježe poetike,


Ova sveža poetika, blago rečeno, naginje morbidnosti!

Ne uzbudjuje me.

Naravno, jesam za inovacije, ali sve što je novo nije i - dobro per se.

Dobro u svemu tome jeste što se traže novi putevi, odnosno postavljaju novi ciljevi. Ili stari ciljevi vrednuju na nove načine.

Evo jednog novog, na stari način, Fernando Botero:





Botero (rodjen 1932. godine, u Kolumbiji) se smatra jednim od najvećih južnoameričkih slikara današnjice. (Considered Latin America’s most famous and most beloved artist, Fernando Botero is a painter, sculptor, and draftsman who is renowned for his extravagantly rounded, robust forms that are recognizable around the world...)
vladimir petrovic vladimir petrovic 07:34 10.09.2010

Re: Što bih ja


docsumann
...Kolja Tatić, čini mi se nastavlja da razvija ideje koje sje "zacrtao" De Kiriko ...

Dobro je da si se njega setio.



Volim asocijacije na puževe.
bocvena bocvena 08:55 10.09.2010

Re: Što bih ja

Jako su mi zanimljive ove slike, Dok!
A Boterove slike su savršene.

Šta ono beše tema? Muškarci?

Najbolja vrsta muškaraca je...moj muškarac. Ne zato što ga ja odredjujem već zato što se on tu dobro oseća.
docsumann docsumann 13:37 10.09.2010

Re: i za devojchice

Ova sveža poetika, blago rečeno, naginje morbidnosti!

Ne uzbudjuje me.


Morbidna?! Pa, možda malkice
Ok, Kuksi je fasciniran smrću kao fenomenom i groteskom kao izražajnom formom. Međutim takav njegov stav proizlazi iz veoma kritičkog odnosa prema modernoj civilizaciji u kojoj kao bazična pokretačka sila društva preovlađuje materijalistička pohlepa.

Meni u njegovim djelima malo smeta prenatrpanost sadržaja, ali je svakako intrigantan autor.





docsumann docsumann 13:47 10.09.2010

Re: i za devojchice

Ova sveža poetika, blago rečeno, naginje morbidnosti!

Ne uzbudjuje me.


Mark Ryden na vrlo suptilan način kombinije slikarski stil karakterističan za dječje ilustracije, bajkovite teme i određenu dozu opskurnosti u svojim radovima. Inače on je bio autor vizuelnog dizajna albuma One Hot Minute od RHCP (po meni njihovog najboljeg albuma). Često sam ga kačio na blogu, jer mi je jedan od omiljenih autora.





docsumann docsumann 14:00 10.09.2010

Re: i za devojchice

Ova sveža poetika, blago rečeno, naginje morbidnosti!

Ne uzbudjuje me.


Sigurno ne uključuješ i Neo Raucha u ovu "blago rečenu" morbidnost. On mi je jedan od najinteresantnijih savremenih autora i uz svog pokojnog zemljaka, slavnoga Max Ernsta, jedan od najboljih nadrealističkih slikara svih vremena (ovo je sasvim lični sud).





docsumann docsumann 14:10 10.09.2010

Re: Što bih ja

bocvena
ali ja više volim klasičnu geometrijsku apstrakciju


Bo, od uslovno rečeno starih majstora geometrijske apstrakcije, meni je pored Maljeviča , jedan od najuzbudljivijih František Frank Kupka



Po meni daleko maštovitiji (a sigurno raznovrsniji) od Mondrijana
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:43 10.09.2010

Re: i za devojchice

docsumann
... Sigurno ne uključuješ i Neo Raucha u ovu "blago rečenu" morbidnost. On mi je jedan od najinteresantnijih savremenih autora


Neka mi se ne zameri, ali uz sve poštovanje prema umetniku, ove dve poslednje stvarčice N. Rauha meni deluju kao - ilustracije za srednjoškolske udžbenike.

Ilustratori su nešto drugo.
docsumann docsumann 16:26 10.09.2010

Re: i za devojchice

Neka mi se ne zameri, ali uz sve poštovanje prema umetniku, ove dve poslednje stvarčice N. Rauha meni deluju kao - ilustracije za srednjoškolske udžbenike.

Ilustratori su nešto drugo.


Nemam ja šta da zamjeram, ali da intervenišem - moram.

Prvo upoznavanje sa umjetnikom. Neo Rauch je isuviše afirmisan i svjetski priznat slikar da bi ga se proglašavalo "ilustratorom". Mada ja o ilustratorima imam visoko mišljenje, ali o tome nekom drugom prilikom.
Njegovi radovi se nalaze u mnogim svjetskim muzejima.

Drugo, ti se sam često pozivaš na Endi Vorhola i kačiš njegove radove na blogu, a istovremeno se veliki dio produkcije pop-arta zasniva sa eksploatisanju ilustracija, stripova, industrijskog dizajna i sl.
Radovi Neo Raucha su estetski inspirisani i pop artom i socrealizmom, što je na prvi pogled nespojiva kombinacija, ali na drugi možda stvari ipak postanu jasnije...

Filip2412 Filip2412 16:48 10.09.2010

Re: i za devojchice

Neka mi se ne zameri, ali uz sve poštovanje prema umetniku, ove dve poslednje stvarčice N. Rauha meni deluju kao - ilustracije za srednjoškolske udžbenike.
uh, ja ovu prvu drzim ka desktop wallpaper, a i ova druga mi se svidza

ne znam zasto ali super mi je.... s tim sto ne oceljujem sad tu neku tehniku, niti sam imao prilike da vidimo te slike uzivo ali ideje, predstave koje Rauch oslikava bas me pogadjaju... deluju mi originalno, iskreno, direktno...
docsumann docsumann 17:06 10.09.2010

Re: i za devojchice

ne znam zasto ali super mi je.... s tim sto ne oceljujem sad tu neku tehniku, niti sam imao prilike da vidimo te slike uzivo ali ideje, predstave koje Rauch oslikava bas me pogadjaju... deluju mi originalno, iskreno, direktno...




Znao sam da ćeš se javiti.

Imao sam prilike da gledam dokumentarac povodom njegove izložbe u New York-u i tad sam vidio da se radi o velikim platnima (tipa 3x2 m i sl.) koja nisu pretjerano precizno bojana, tako da se pravi utisak dobija pri gledanju sa distance od takođe par metara.
Taj utisak o pomjerenoj realnosti, čudne-ironije-u-estetici, efektu slučajnih upada i uopšte mehanizmu snova u Rauchovim slikama učinio je od mene njegovog velikog poštovaoca.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:06 10.09.2010

Raširiti sliku

docsumann
...Prvo upoznavanje sa umjetnikom. Neo Rauch je

Hm. Ja sam onu napomenu za ilustratorstvo Rauhovo dao - onako, jer mi je to prvo palo na pamet. A sada kada sam video šta Wiki piše za njega (na šta si me ti uputio), naidjem na rečenicu:
From August 2005 until February 2009, he was Professor at the Leipziger Hochschule für Grafik und Buchkunst.
...


Dakle, nisam ja baš lupio ono oko ilustratorstva kao što je prvog momenta moglo izgledati, he, he, he...

Drugo, ja se na (svom) blogu osećam prilično lagodno, pa prezentiram stvari od interesa, ali o kojima ja lično ne moram imati visoko mišljenje. Moja potajna (a i javna) želja jeste da (pozitivno) provociram druge, da čujem tudja mišljenja ili da ih ne čujem, što mi opet nešto, svakako, govori.
Aun aprendo!

Tako je sa Endijem Vorholom. Volim ja da njega povremeno potržem, ali nikako zato što sam njegov poklonik, iako mi je on zanimljiv, u smislu: intrigantan! Što bi rekla Isidora Sekulić, bilo je dosta nenormalnosti i nadnormalnosti u njemu, kako u stvaralaštvu tako i u životu. Kada bih ja morao praviti listu od 100 umetnika koje volim, njega nigde ne bilo na vidiku. Ali on jeste neko, o kome treba govoriti, naročito uz čašicu absinta... (Sa Pivoljubom pričam pretežno o ženama i drugim ovozemaljskim stvarima. On ume meni iznenadno da kaže: "Znaš li ti, Vladimire, da Francuzi kažu: Ce que femme veut, Dieu le veut" /Što žena želi, i Bog hoće/. I na to onda nadoveže argumente, ja takodje, pa se teme prošire, ali njega slikarstvo ne zanima. I još nešto: obojica smo lišeni generacijskog zanimanja za fudbal, pa nije čudo što bistrimo one vode u koje mnogi ne žele da zalaze).
docsumann docsumann 17:15 10.09.2010

Re: Raširiti sliku

Tako je sa Endijem Vorholom. Volim ja da njega povremeno potržem, ali nikako zato što sam njegov poklonik, iako mi je on zanimljiv, u smislu: intrigantan!


Eto, oko toga se slažemo. I meni je EV mnogo interesantniji kao svjetski intrigantan lik sa njujorške art scene nego kao slikar.
A da je bio odličan samopromoter, lični PR i manipulator i mistifikator, bio je.

Kandinski i Kle su bili predavači na Bauhausu, pa opet nisu bili dizajneri.

Neo Rauch je jedan normalan i fino vaspitan čovjek sa začudnim slikama.

A, ovakve rasprave su prava stvar za blog i šire
gordanac gordanac 17:05 09.09.2010

pitanje:

Lako je moguće da grešim, ali ako ne grešim - zanimao bi me odgovor na sledeće pitanje
- Zašto je epigraf celog tvog teksta jedna od čuvenih rečenica koje nam je Abelard ostavio - "nulla rosa est"?

Naime, Abelard je "nulla rosa est" zapisao stavom da je "nomina nuda tenemus" - imena nam ne kazuju ništa, imena koja sami dajemo stvarima i pojavama nemaju nikakvo značenje, kao što ga nemaju ni stvari ili pojave same, sve zajedno izrečeno kao potvrda onoga što je pre Abelard-a napisao St. Bernard of Clairvaux: "Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus".(U svom drevnom imenu je ruža sama, gola imena su sve što imamo)

Jedino ako celim tekstom hoćeš reći da kakvo god ime dali bilo kakvoj stvari - to nema ama baš nikakvo značemje, ni kao ime po sebi, a tek ne kao značenje koje se pridaje stvarima koje imenujemo.
< ako je tako, ondaK mislim da razumem, tada je svejedno ŠTA se KAKO imenuje da bi se pričalo o nepostojećem značenju, već samo `nako imenujemo bilo šta bilo kako samo da bi verbalizovali, nominalizam, ništa više >

Mada, kad već citiraš Abelard-a kao epigraf (ako citiraš, naravno, moguće je da ja pogrešno čitam), ondaK ga se prvo mora spomenuti kroz pisma i Heloise, biće da je to ime za njega bilo "rosa est". I cela azbuka, abeceda, grčka latinska, bilo kakva...

vladimir petrovic vladimir petrovic 17:40 09.09.2010

Re: pitanje:

Gordanac
Lako je moguće da grešim, ali ako ne grešim


Naravno da ne grešiš.
A i sama si dala odgovor (e).

Abelar je ostavio tu sentencu da bi njome ukazao da se jezikom mogu izraziti kako davno iščezle stvari, tako i nepostojeće stvari.

Baš mi je drago da si primetila taj moto, priznajem.
Malo sam se kolebao, imao sam u vidu jedan drugi - prizemniji, ali sam se ipak odlučio za Abelara.

Podsećam na Vijonove stihove iz "The Ballade des dames du temps jadis" ("Ballad of the Ladies of Times Past":

...Où est la très sage Helloïs,
Pour qui fut chastré et puis moyne
Pierre Esbaillart à Saint-Denis?
Pour son amour ot cest essoyne.

...Where is the very wise Heloise,
For whom was castrated, and then (made) a monk,
Pierre Esbaillart (Abelard) in Saint-Denis ?
For his love he suffered this sentence.

A potom kaže one famozne stihove

...Mais où sont les neiges d'antan! (Oh, where are the snows of yesteryear!)

koje ja tako često sebi govorim kada se nečega sećam/ne sećam.

(Pošto se u Vijonovim stihovima pominje kastracija, za one koji nisu u toku da kažem da je Eloizin ujak, kada je saznao za njenu ljubav sa Abelarom, naredio da se Abelar kastrira).

O tome je, usputno, govorio i Umberto Eko, u "Imenu ruže".

Hvala, Gordanac.
Evo jednog Vazarelija:








aleksanadar aleksanadar 17:48 09.09.2010

Re: pitanje:

Podsećam na Vijonove stihove...


Balada o negdašnjim gospama

Gde je sad Flora, svud čuvena
lepotica iz Rima grada,
de je Taida, gde je njena
bratučeda Arhipijada?
Gde Eho, lepša od svih ljudi,
čiji se odgovor razleže
kad goru neki glas probudi?
Al’ gde si, gde si, lanjski sneže?

Gde je premudra Eloiza,
zbog koje snađe Abelara
škopljenje, potom crna riza?
Od ljubavnog on strada žara.
I gde je kraljica što htede
da Buridan u džak se veže
i baci usred Sene ledne?
Al’ gde si, gde si, lanjski sneže?

Kraljica Blanša što izdisa,
prebela glasom ko sirena,
Berta, Alisa, Beatrisa,
Haremburga iz zamka Mena,
pa Žana, koju Englez spali,
ali joj slavu ne sažeže;
zna li ko gde su, Devo, zna li?
Al’ gde si, gde si, lanjski sneže?

Ne pitaj za njih danas, niti
za godinu, moj vrli kneže,
jer večiti će pripev biti;
Al’ gde si, gde si, lanjski sneže?
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:53 09.09.2010

Re: pitanje:

Aleksanadar
Balada o negdašnjim gospama


Hvala ti, baš si brz.
Pitanjce: čiji je ovo prevod/prepev?

Evo još jedne zebrice:


mirelarado mirelarado 17:55 09.09.2010

Re: pitanje:

gordanac

Naime, Abelard je "nulla rosa est" zapisao stavom da je "nomina nuda tenemus" - imena nam ne kazuju ništa, imena koja sami dajemo stvarima i pojavama nemaju nikakvo značenje, kao što ga nemaju ni stvari ili pojave same, sve zajedno izrečeno kao potvrda onoga što je pre Abelard-a napisao St. Bernard of Clairvaux: "Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus".(U svom drevnom imenu je ruža sama, gola imena su sve što imamo)


За све које занима именовање, означавање бића, ствари и појмова, као и значење речи, укључујући Абеларове ставове...

И одломак из једног Абеларовог писма:

Ti si veća od nebesa, ti se veća od zemlje, ti za koju je otkupnina bio sam Stvoritelj svijeta. Ali što je on vidio u tebi, pitam te, on kojemu ništa ne nedostaje, kad je za tebe pristao na sve muke svog posljednjeg hropca, na svu sramotu svoje muke? Što li je drugo mogao tražiti u tebi ako ne tebe samu? Eto, to je tvoj istinski ljubitelj, onaj koji hoće samo tebe, a ne ono što ti pripada. To je onaj koji je uzviknuo dok je umirao za tebe: »Nitko ne može više voljeti nego onaj koji daje život svoj za one koje voli.« On te je istinski volio, a ne ja. Moja ljubav, koja nas je oboje survala u grijeh, bila je samo pohota i zato ne zaslužuje da je zovemo imenom ljubavi. Ja sam u tebi vidio način kako da zadovoljim svoje bijedne strasti i to je sve što sam ja volio u tebi. Kažeš da sam za tebe trpio. Možda je tome doista tako. Ali bilo bi tačnije reći da sam trpio poradi tebe i čak protiv svoje volje. Ne iz ljubavi prema tebi već zbog sile koju su upotrijebili protiv mene. Ne za tvoj spas već zbog tvoje boli. Naprotiv, za tvoj spas je Krist svojevoljno pretrpio svoju muku i s njom je našu dušu nadahnuo novim životom i oslobodio je od svake boli. Zato upravi k njemu, a ne k meni, preklinjem te, svu svoju odanost, sve tvoje sažaljenje i svu svoju skrušenost. Plači nad nepravednim zločinom i nad strahovitom okrutnosti kojima je bio izložen nevini čovjek, a ne nad pravednom kaznom koja je mene stigla, jer je to za nas oboje bila milost za koju moramo Nebu zahvaliti.
aleksanadar aleksanadar 18:09 09.09.2010

Re: pitanje:

Hvala ti, baš si brz.
Pitanjce: čiji je ovo prevod/prepev?


Није било тешко. Сетио сам се да је колега Рип Кирби једном већ ово објавио.

Преводилац је Коља Мићевић.
docsumann docsumann 18:09 09.09.2010

Re: pitanje:

За све које занима именовање, означавање бића, ствари и појмова, као и значење речи, укључујући Абеларове ставове...


Kad denotaciju posmatramo iz perspektive ekstenzije, konotacija
postaje pandan intenzije, odnosno značenja kao suprotnosti referencije.

mirelarado mirelarado 18:19 09.09.2010

Re: pitanje:

docsumann
За све које занима именовање, означавање бића, ствари и појмова, као и значење речи, укључујући Абеларове ставове...


Kad denotaciju posmatramo iz perspektive ekstenzije, konotacija
postaje pandan intenzije, odnosno značenja kao suprotnosti referencije.



Па ти види! Кад се овде све чешће појављују дубокоумни коментатори који пишу на некаквом англо-српском, може ваљда, мајковићу, мало да се псује и на филозофском.
docsumann docsumann 18:36 09.09.2010

Re: pitanje:

Па ти види! Кад се овде све чешће појављују блогери који пишу на некаквом англо-српском, може ваљда, мајковићу, мало да се псује и на филозофском.


filozofski, poetski, kako god - udri!

ZAUZVRAT

mudri i razboriti
često vole da naglase
kako ni Rim nije izgrađen
za jednu noć

i upravu su

ali je za jednu noć izgorio




vladimir petrovic vladimir petrovic 18:53 09.09.2010

Re: pitanje:

Mirelarado
...За све које занима именовање, означавање бића, ствари и појмова, као и значење речи, укључујући Абеларове ставове...

Dobar link.

vladimir petrovic vladimir petrovic 18:53 09.09.2010

Re: pitanje:

Mirelarado
...За све које занима именовање, означавање бића, ствари и појмова, као и значење речи, укључујући Абеларове ставове...

Dobar link.

mirelarado mirelarado 19:03 09.09.2010

Re: pitanje:

vladimir petrovic
Mirelarado
...За све које занима именовање, означавање бића, ствари и појмова, као и значење речи, укључујући Абеларове ставове...

Dobar link.



И добра слика.

Ево и једне музичке нумере, која би могла да буде илустрација за алфе из твог наслова:


maksa83 maksa83 19:10 09.09.2010

Re: pitanje:

може ваљда, мајковићу, мало да се псује и на филозофском

a) prezimena se pišu velikim slovom
b) Maljković, a ne Majković
gordanac gordanac 19:14 09.09.2010

:: pitanje:

maksa83
може ваљда, мајковићу, мало да се псује и на филозофском

a) prezimena se pišu velikim slovom
b) Maljković, a ne Majković

Максо, лингвалисто, казуј:
тvrdo ili meko "lj"? ("љ", "лј" ?)
mirelarado mirelarado 19:25 09.09.2010

Re: :: pitanje:

gordanac
maksa83
може ваљда, мајковићу, мало да се псује и на филозофском

a) prezimena se pišu velikim slovom
b) Maljković, a ne Majković

Максо, лингвалисто, казуј:
тvrdo ili meko "lj"? ("љ", "лј" ?)


Mислим да се л у наведеном примеру љотује. Никако да савладам ту транскрипцију...
maksa83 maksa83 19:37 09.09.2010

Re: :: pitanje:

Mислим да се л у наведеном примеру љотује. Никако да савладам ту транскрипцију...

Da, to je ta ... ljotićevizacija. (Kao palatalizacija.)
jasnaz jasnaz 19:53 09.09.2010

: :: lotovanje:

maksa83
Mислим да се л у наведеном примеру љотује. Никако да савладам ту транскрипцију...




BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:11 09.09.2010

Re: pitanje:

a) prezimena se pišu velikim slovom
b) Maljković, a ne Majković

piše se Buljković. makso, sedi 1.
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:18 10.09.2010

Re: pitanje:

Hvala ti, baš si brz.
Pitanjce: čiji je ovo prevod/prepev?


Aleksanadar
...Није било тешко. Сетио сам се да је колега Рип Кирби једном већ ово објавио.
Преводилац је Коља Мићевић.


Kolja Mićević je svojevrstan fenomen u prevodilaštvu.
On mi deluje kao školski primer činjenice da je prevodilaštvo - stvaralaštvo.

Mnogo se bavio Vijonom. Koliko se sećam, napisao je jednu knjigu ("Štrik i šija" na temu četiri značajna Vijonova stiha, varirajući ih majstorski na mnoštvo načina.

Meni je zanimljiv i zato što prevodi na srpski Pola Valerija (Paul Valery, 1871-1945), baveći se seriozno njime, a Valeri je bio jedna izuzetno intelektualna figura francuske kulture. (I za njega sam prvi put čuo - kod Isidore Sekulić; ona je u poslednjim danima života pisala o njemu, tako da je ostavila jedan nezavršen tekst).

P. S. Sećam se Ripa Kirbija sa ovog bloga, bilo je zanimljivo čitati ga. Those were the times...
myredneckself myredneckself 09:38 10.09.2010

Re: pitanje:

mirelarado


Кад се овде све чешће појављују дубокоумни коментатори који пишу на некаквом англо-српском, може ваљда, мајковићу, мало да се псује и на филозофском.


А шта мислиш Мирела под које слово наречени дубокоумни спадају, како се сналазе у животу, и свом том џезу?
Б. на пр. кад почне да ми филозофира на економско-финансијском, ја га сасечем у корену, одмах одем и купим два пара...ципела
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:08 10.09.2010

Re: pitanje:

myredneckself
...одмах одем и купим два пара...ципела

Misliš na nešto ovako



ili preferiraš nešto u stilu Endija Varhola, rukom farbano

mirelarado mirelarado 11:38 10.09.2010

Re: pitanje:

myredneckself
А шта мислиш Мирела под које слово наречени дубокоумни спадају, како се сналазе у животу, и свом том џезу?
Б. на пр. кад почне да ми филозофира на економско-финансијском, ја га сасечем у корену, одмах одем и купим два пара...ципела




Мислим да их има у свим категоријама, јер је и сама подела на алфе, бете и омеге релативна, као што и Владимир каже. Верујем да у животу често пролазе као твој Б. са ципелама, или можда чизмама.




myredneckself myredneckself 14:13 10.09.2010

Re: pitanje:

vladimir petrovic
myredneckself
...одмах одем и купим два пара...ципела

Misliš na nešto ovako



ili preferiraš nešto u stilu Endija Varhola, rukom farbano


Vladimire, ove louboutin-ke su OK, večite crne,
ali shodno mojoj malo otkačenoj modnoj prirodi, preferiram ove vorholov(sk)e
myredneckself myredneckself 14:26 10.09.2010

Re: pitanje:

Мислим да их има у свим категоријама, јер је и сама подела на алфе, бете и омеге релативна, као што и Владимир каже. Верујем да у животу често пролазе као твој Б. са ципелама, или можда чизмама.

Ха, да...боље да ћути, на та питања одмах вадим пиштољ, или отварам друга, болнија...


aleksanadar aleksanadar 08:58 11.09.2010

Re: pitanje:

Kolja Mićević


Погрешио сам!

Превод је дело Бранимира Живојиновића.

Налази се у књизи препева "Са врхова светске лирике". Издање Српске књижевне задруге из 2006. године.


Milan Novković Milan Novković 17:35 09.09.2010

Ja ništa nisam ....

...prepuštaju suprugama ulogu neprikosnovene šefice...

...prepustio !

Meni je to oteto Vladimire, O-T-E-T-O
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:02 09.09.2010

Re: Ja ništa nisam ....

Milan Novković
...Meni je to oteto Vladimire, O-T-E-T-O


Hm.
Hoćeš reći da su stvari postavljene na svoje mesto?!

aleksanadar aleksanadar 17:36 09.09.2010

Изреке

"Žena može da popravi muškarca, ali onda kada ga popravi - prestaje da ga voli"

Marlen Ditrih



Жене би биле много примамљивије кад бисмо могли да им паднемо у загрљај, а да им притом не паднемо шака.

Амброз Бирс
nsarski nsarski 17:38 09.09.2010

Pravo da ti kazem, Horatio,

meni sve ovo lici na neku podgrejanu Frenologiju ili neko slicno bajanje vezano za fizicki izgled i licnost/umnu snagu neke osobe. Ono sto se nekada zvalo "karakterologija" - vrsta nauke koja je zavrsila na djubristu istorije. Znas ono - "imao je siroku vilicu sto je ukazivalo na snagu karaktera", i slicne implikacije.
Mislim, kada bih video Majka Tajsona i Majkla Dzeksona u ringu, znam na koga bih se kladio, ali zivot nije boks mec, niti su zivotna dostignuca podlozna tako lakim definicijama.
Ako cemo sve meriti lovom (dakle, ako preinacimo tvoju izreku na "novac je mera svega" ) onda medju lovanima ima svakojakih tipova, a najmanje krsnih i izglednih. Tesko da bi na tom polju mnogi lovan prosao kao alfa muskarac. (Ponosan sam na sebe sto sam iskoristio podvuceni gramaticki oblik - eto, covek makar douci Srpski kad boravi u Srbiji ako cak i nista drugo ne nauci).
Zatim, ne pominjemo nista o alfa, beta, itd., zenama. Sada, kad su one ravnopravne, onda bi zene s lovom, ili na vlasti, takodje mogle tako da se dele, zar ne?
Toliko od mene za sada. Idem da se gledam u ogledalo da procenim kojoj grupi pripadam pa da se opet javim. Mozda zevzek?
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:06 09.09.2010

Re: Pravo da ti kazem, Horatio,

Nsarski
Idem da se gledam u ogledalo da procenim kojoj grupi pripadam

Izbegavaj ogledala!
Važno je kako te supruga i/ili ljubavnica doživljavaju.
Ono sto se nekada zvalo "karakterologija" - vrsta nuke koja je zavrsila na djubristu istorije. Znas ono - "imao je siroku vilicu sto je ukazivalo na snagu karaktera", i slicne implikacije.

Hm. Nešto što je bačeno na djubrište ponekad se ponovo preuzme.
Tako je u slikarstvu. Nekada neke slike, koje su smatrane kičem, nakon jednog ili više vekova bivaju proglašene dobrim delima.

Medjutim, ima nečega u izgledu čoveka.

Šalu po strani, hteo sam iznesem nešto o čemu mediji ovih dana pišu, onako kako ja to doživljavam, u svojoj neukosti (bez lažne skromnosti), he, he, he...
A opet, nije da sve uzimam k srcu... ali pisati se mora (Navigare necesse est... ).

Pitam se kako ti reaguješ na ove Vasarelijeve kockice, koje je on nazvao prosto - Optical illusion:

kukusigameni kukusigameni 18:11 09.09.2010

Re: Pravo da ti kazem, Horatio,

Ja se slazem sa nsraskim. Meni sve to zvuci kao Mercedes klase C, E, S CLK, SLK...
U to ime jedna alfa zenka.
Pozdrav!
docsumann docsumann 18:17 09.09.2010

iluzijana

Milan Novković Milan Novković 17:48 09.09.2010

Misliš da...

...WHAT MODERN WOMEN WANT: A BETA MALE...

...moderne žene stvarno znaju šta hoće !?

Može nama, modernim muškarcima, naravno, prečesto da trgne kreativna pena na usta, a da nam dame ni dalje ne znaju šta hoće :)
maksa83 maksa83 19:12 09.09.2010

Re: Misliš da...

...moderne žene stvarno znaju šta hoće !?

Ma one su ti kao customer - ne zna šta 'oće ali se vrlo ljuti kad to ne dobije.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:27 09.09.2010

Re: Misliš da...

cccc, vama to samo tako izgleda. mi ustvari znamo sta hocemo, ali od preterane brige i analize sta bi moglo da se desi u bliskoj buducnosti (normalno najcrnje moguce misli), zaboravimo da obratimo paznju na sadasnjost i nase zelje.
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:39 09.09.2010

Re: Misliš da...

njanja_de.manccini
...cccc...


Evo tebi jednog okruglog (zapravo pužastog ili pužolikog) Vazarelija



Napomena: Neko će možda pomisliti da ja kačim ove Vazareliljeve slike samo zato da bih povećao sveukupan broj komentara na svom sopstvenom blogu.

Jok, časna reč. Kod ovakve teme o alfama, betama i omegama (i kod muškaraca i kod žena) pao mi je na pamet Viktor Vazareli, koga mnogi smatraju jednim od vodeći predstavnika op art-a.

Sve su to (mislim na ova pisanja na blogu) uglavnom nekakve optičke varke, zar ne?

Meni je uglavnom simpatičan, premda ne volim baš sve njegove stvari.
Filip2412 Filip2412 19:58 09.09.2010

Re: Misliš da...

njanja_de.manccini
cccc, vama to samo tako izgleda. mi ustvari znamo sta hocemo, ali od preterane brige i analize sta bi moglo da se desi u bliskoj buducnosti (normalno najcrnje moguce misli), zaboravimo da obratimo paznju na sadasnjost i nase zelje.

Generalizacija je jako losa kao i uvek. Postoji kategorija zena koje ne znaju sta oce - moj tip ali naravno da mnoge vrlo dobro znaju.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:31 09.09.2010

Re: Misliš da...

Postoji kategorija zena koje ne znaju sta oce - moj tip

kako si ti naivan!
sve zene znaju sta hoce, samo se neke prave lude jer im tako odgovara ... i njima i alfa menu : ))))
Filip2412 Filip2412 21:11 09.09.2010

Re: Misliš da...

njanja_de.manccini
Postoji kategorija zena koje ne znaju sta oce - moj tip

kako si ti naivan!
sve zene znaju sta hoce, samo se neke prave lude jer im tako odgovara ... i njima i alfa menu : ))))

njanjo nemoj me zbunjivati taman pomislih da sam nesta ukapirao
topcat topcat 01:37 10.09.2010

Re: Misliš da...

Mali muzički intermezzo


FIND ME A PRIMITIVE MAN
From : "Fifty Million Frenchmen, 1929"
(Cole Porter)

Now, before this modern idea had burst
About the women and children first,
The men had much more charm than they have today.
And if only one of that type survived,
The very moment that he arrived,
I know I'd fall in love in a great big way.
I can't imagine being bad
With any Arrow collar ad,
Nor could I take the slightest joy
In waking up a college boy.
I've no desire to be alone
With Rudy Vallee's megaphone,
So when I'm saying my prayers, I say:

Find me a primitive man,
Built on a primitive plan.
Someone with vigor and vim.
I don't mean a kind that belongs to a club,
But the kind that has a club that belongs to him.
I could be the personal slave
Of someone just out of a cave.
The only man who'll ever win me
Has gotta wake up the gypsy in me,
Find me a primitive man,
Find me a primitive man.
Filip2412 Filip2412 02:27 10.09.2010

Re: Misliš da...

FIND ME A PRIMITIVE MAN
bjutiful
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 02:34 10.09.2010

Re: Misliš da...

Find me a primitive man,
Find me a primitive man.


Ok, Ok,
jel može ovaj?



Vladimire izvini, nisu slike iz istog perioda kao tvoje. evo da popravim malo utisak jedan od mojih omiljenih - Magritte

cbronson cbronson 18:16 09.09.2010

hot women + alpha man

aleksanadar aleksanadar 18:21 09.09.2010

Re: hot women + alpha man

Како ради ово: LOOK INSIDE?
nsarski nsarski 18:31 09.09.2010

Re: hot women + alpha man

Како ради ово: LOOK INSIDE?

If you have to ask, you don't want to know:)))
(Odes na Amazon. com sajt i nadjes knjigu - posle ti se kaze samo.)
cbronson cbronson 18:34 09.09.2010

Re: hot women + alpha man

U jednom ženskom časopisu na više stranica naveli su genezu ženske emancipacije (ma što to bilo) od ranih 60-tih (seksualna revolucija) do danas.

Ako ljudsko društvo potječe iz nekakvog prakrda, stvari su se odvijale otprilike ovako:
Alfa mužjak je vladao cijelim krdom, posebno njegovim ženskim dijelom, ali vršeći pritisak i na istospolce.
Pojavljuje se dominantna ženka, koja se opire dominaciji alfa mužjaka i istovremeno vrši pritisak na pripadnice istog spola.
Podređene, i od dominantne ženke potisnute ženke nalaze mjesto kod alfa-mužjaka, dok podređeni mužjaci traže utočište kod dominantne ženke.
Tako su nastali sljedeci spojevi:

1.dominantna žena - podređeni muškarac
2.dominantan muškarac - podređena žena
3.podređena žena - podređen muškarac
4.dominantni muškarac - dominantna žena
5.dominantna žena - podređena žena, i
6.dominantan muškarac - podređeni muškarac.

Spoj pod 1.) podrazumjeva nerađanje i ženski karijerizam.
Spoj pod 2.) podrazumjeva machizam i nasilje u obitelji.
Spoj pod 4.) podrazumjeva nerađanje, te muški i ženski karijerizam.
Spojevi pod 5 i 6, u svim izvedenicama, podrazumjevaju nerađanje i u dobroj mjeri - nasilje.
Spoj pod 3 podrazumjeva rađanje u nižem socijalnom raslojavanju.

Iz gornjeg je vidljivo da su održanje (odabir) vrste i evolucija krenuli pomalo suprotnim smjerom.
Prepusteni su, naime, patrijarhalnim zajednicama i nižim slojevima našega "čopora".

i jos jedan simpa komentar
ŽENAMA STVARNO NIJE LAKO. ZASTO?

Simpatični muškarci su ružni.

Zgodni muškarci nisu simpatični.

Zgodni i simpatični muškarci su pederi.

Zgodni, simpatični i heteroseksualni muškarci su oženjeni.

Muškarci koji i nisu tako zgodni, ali su zato simpatični, nemaju novaca.

Muškarci koji i nisu tako zgodni, ali su zato simpatični i imaju novaca, misle da trčimo samo za njihovom lovom.

Zgodni muškarci koji nemaju novaca trče za našom lovom.

Zgodni muškarci koji nisu tako simpatični, a barem su djelomično heteroseksualni, ne trzaju na nas.

Muškarci koji trzaju na nas, a osim toga su i heteroseksualni i imaju novaca, obično su - papci.

Muškarci koji koliko-toliko dobro izgledaju, koji su simpatični, imaju novaca i koji su, hvala Bogu, heteroseksualni, obično su sramežljivi i neće
ti prvi prići.

Muškarci koji nikada neće prvi prići, automatski će izgubiti zanimanje za tebe, ako im ti prva priđeš.

*************



Maticar je sudac koji osuduje na dozivotnu.

komentar leda
sa jednog hrvatskog foruma
Milan Novković Milan Novković 18:34 09.09.2010

Re: hot women + alpha man

Како ради ово: LOOK INSIDE?

Odlično, hvala na pitanju (samo pozajmljujem Star Trek joke, inače i sam grebem po ekranu već 10 minuta
cbronson cbronson 18:36 09.09.2010

Re: hot women + alpha man

aleksanadar
Како ради ово: LOOK INSIDE?

linkovao sam sliku, samo kliknes na sliku i citas 12 stranica besplatno, za ostatak knjige 12 dolara, please...
nsarski nsarski 18:54 09.09.2010

Re: hot women + alpha man

sa jednog hrvatskog foruma


U najkracem: men are like public toilets - they are either occupied or full of sh*t.
kukusigameni kukusigameni 19:03 09.09.2010

Re: hot women + alpha man

U jednom muskom javnom wc-u kod pisoara je pisalo:

"Da li i zene pisu grafite u svojim WC-ima?"

a ispod:

"Ne, mi kad hocemo da pisemo dodjemo kod vas u WC."
Filip2412 Filip2412 19:32 09.09.2010

Re: hot women + alpha man

hot women + alpha man
nijesam cito ali pretpostavljam o cemu se radi.... nisu lose te knjige... ima puno slicnog materijala, treba to u skoli da se uci, tamo posle 12 godine

ja bih to ovako ukratko prepricao: Stop giving fcuk! (ne, nije Siddhārtha Gautama, mada zvuci kao da su njegove reci)

EDIT:
danasnji status mog fejsbuk prijatelja, neam pojma odakle je citat ali se nekako uklapa u taj prosti koncept alpha men & hot women:
- "But women aren't just bodies! ... boor! They're "companions" as well! What of their charms, their grace, their twitterings?
- sure, sure! if suicide appeals to you ..."
docsumann docsumann 19:47 09.09.2010

Re: hot women + alpha man

ja bih to ovako ukratko prepricao: Stop giving fcuk! (ne, nije Siddhārtha Gautama, mada zvuci kao da su njegove reci)


4krofnica 4krofnica 20:41 09.09.2010

Re: hot women + alpha man

ja sam (izgleda) jedina zavirila u te besplatne strane:


In this book you will learn the following:
- How to attract woman by just being yourself?


tu negde moze da se stane, ...cemu? ..bolje da iscitas lepo onog kaludjera sto je prodao ferari , ostavis dobro placen posao i odes da zivis na nekoj planini, cist vazduh uzivancija. ima i jedna divna decija (?) knjiga koja to sve mnogo lepse (i krace) opise.

S.T.


(necu zebru hocu slona)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana