Život

Eh prošlosti...

mikele9 RSS / 10.09.2010. u 13:12

4b75d4d054eded21a20913202.jpg

General, tako me zvao. Dve godine sam bio mlađi od njega a onda je to bila ohohoj razlika. Tih šest solitera, ubrzo nazvanih Šest kaplara, iznikli su, čini se preko noći. Oni sa Starog Sajmišta gledali su nas sa zavišću. Oficirska deca, dobro obučena, idu u gimnazije i na fakultete... a oni, žive u barakama koje su ostale od logora i u straćarama koje su njihovi očevi i majke podigli iza Savskog nasipa. Bili su kivni na nas, iako je to bilo besmisleno i često su dolazili da nas maltretiraju i provociraju. Ja nisam voleo da se tučem, čak ni da se svađam. Uvek sam pokušavao da svaku razmiricu ili njihovu provokaciju, rešim razgovorom. Da sam hteo i zeleo mogao sam da budem jedan od glavnih tabadžija! Bio sam visok i razvijen, snažan...tukao sam se samo kad nisam mogao da izbegnem.

Sa Čedom Šiptarom sam se upoznao na ušću, ustvari u restoranu „Ušće" 1966 godine. Bio je jak kao bik, kipteo je od snage i voleo je da maltretira ljude. Upao je u restoran i s vrata počeo da traži mušteriju. Sedeo sam sa nekoliko momaka i jednom devojkom, svojom prvom komšinicom. Svi su bili iz kaplara. Obožavao je da userava momke u prisustvu devojaka. Seo je za sto do našeg i počeo da dobacuje. Drugari su pobeleli, počeli su da se vrpolje i nije potrajalo dugo, ostao sam sam sa Ksenijom. Nisam bio uplašen iako me Ksenija molila da ustanemo i odemo. Kad je upoznao, bilo mu je krivo što je pravio sranja, ona se zaista bila utronjala. Ja ne samo da sam ga iznenadio nego i zajebao kao niko do tada! Ustao sam od stola, prišao mu i rekao, to nikad nisam zaboravio: Dođi, sedi s nama, 'ajde da popijemo kilo, dva...da se upoznamo i razgovaramo kao ljudi. Jeb'o te, ustao je k'o navijen, k'o da je samo to čekao i seo s nama! Pričao mi je kasnije da se u sebi pljuvao ali posle prvog kila i moje mirne i staložene priče odakle sam došao u kaplare i njemu se razvezao jezik. Bio si čudo za mene! Pored tebe sam se osećao kao đačić. Svašta si znao i umeo to da kažes i objasniš jednostavnim, razumljivim rečima. Ali jebi ga, on je ipak bio on, Čeda, Šiptar. Nestalo nam je cigareta i on nije izdržao a da me stavi na probu. Blizu nas je sedeo jedan par i pušio, videle su se i kutije na stolu. Rekao mi je :Idi uzmi im cigare. Bez reči sam ustao i prišao im. Od muzike nije čuo šta sam im rekao ali sam se vratio sa šest cigareta, za svakog po dve. Bilo mu je glupo da me
išta pita.
Posle nekoliko dana smo se sreli i poveo sam ga u stan. Keva mu je bela panja, pricao je kasnije, kad sam joj nazvao „dobar dan Gospođo, zagrlila me i rekla mi: Sine, zovi me tetka Radmila. Često je svraćao kod nas i uvek se čudio što se oseća prijatno, normalni ljudi, eto šta je! A što je pravila punjene paprike! Zadržala me nekoliko puta na ručku. General je i ispao takav kakav je jer je imao normalne roditelje. Ista moja keva samo obrazovanija ali kao preslikana. Ostale su neke fotografije kad su njegovi bili na moru pa je stan bio otvoren, što bi danas rekli od 0 do 24 časa a onda smo govorili, Non Stop. On ponekad i nije bio u stanu ali je društvo uvek bilo tu, smenjivali smo jedni druge.
Igrale su se karte, pilo se, slušala se muzika „do daske", svi smo ulagali lovu, koliko je ko imao. Gaga je pravio večere, Bobo je odvodio ribe u njegovu sobu,
Žule, Bora i Ljubiša nisu ustajali od stola igrajući poker. Kad bi se vratio, često je sedao s njima i igrao. Niko nije nikoga a ponajmanje njega, pitao gde ide i šta radi. Bilo nam je divno tako kako je.
Nekako u to vreme se zaposlio kao prodavac knjiga. Išao je od stana do stana i nudio ih, sa sobom je nosio i zaključnicu. Rekao sam mu: Kada već prodaješ knjige, pročitaj po neku i preporučio sam mu nekoliko. Lakše ćeš ubediti kupce ako sa poznavanjem i razumevanjem govoriš o onome šta prodaješ.Ti si blagoglagoljiv, rekao sam, niko ti neće odoleti. Bio je u pravu. Nije prošlo mnogo vremena, uspeo sam da uštedim lovicu i od krojača u Brankovoj iznajmim izlog i prednju prostoriju u kojima sam izložio stare stvari, antikvitete kako se to kaže: Ikone, stari novac, sablje, kutijice i druge andrmolje koje sam odavno skupljao i držao u šupi na Starom Sajmištu. Uspostavio sam vezu sa taštom Ljube Popovića pa sam uskoro imao na prodaju i slike, i ne samo Ljubine. Razleteo sam se, uspeo sam da dobavim i Šejku, onda postepeno i ostale koji su se tražili. Posao mi je krenuo nisam mogao da verujem kako dobro.
Ja sam posle druge godine Prava upisao Akademiju tako da je od samog početka znao moj rad. Pao je na dupe kad sam mu pokazao ikonu Majke Božje koju sam uradio prema Rubljovu! Želeći da što više naučim i saznam, pripremao sam dasku prema starim receptima skoro godinu dana, sloj po sloj preparature, nabavio sam zemljane boje i mešao ih sa jajetom. Jebote, kao da je slikano pre 600, 700 godina, lozio se Čeda!
Odma' mi je predložio da pravim ikone a on ce da ih valja. Nasmejao sam se, idi bre Čedo, ja sam ovo uradio za svoju dušu, hteo sam da uđem u proces starih majstora što više mogu. Ne pada mi na pamet da štancujem ikone. Nemaš ti ni trunke smisla za posao, ljutio se. A kad se bilo kom kuronji dopadne neki tvoj crtež, akvarel ili grafika i to glasno kaze, odmah mu daješ i to sa zadovoljstvom na licu.
Mislio je da sam malo pomeren. Ne možeš davati svoj rad svakom buzdovanu kome se dopadne! Ali Čeda je bio Čeda.
Naleteo sam jednom na njega i Feliksa, gluvarili su po Terazijama. Ufurali smo se u Kasinu i olešili od pića. Feliks je pričao o svojim zajebancijama po Švedskoj, i ja sam kenjao nešto, on se smejao i nalivao. Posle smo otišli u Kozaru kao da gledamo Kum-a. Danas je to Kum-1 a onda je bio prvi i samo Kum. Ma nismo videli ni belu mačku, samo smo se smejali i zajebavali i ometali predstavu kako nam je rekla jedna matora razvodnica koja je pokušala da nas izbaci napolje.

Uskoro je kupio sam stan u Mike Alasa na Dorčolu, napravio vizit kartu, već se pomalo znalo za njega. Kupio je i zeleni mercedes i jednom je zaustavio trolejbuski saobraćaj na sred Terrazija ispred hotela Moskve kad sam me ugledao: Upadaj Generale, idemo do mene. Odveo me u stan a ja sam se smejao gledajući pet brava i metalne zaštite na vratima: Jebo te, ti kao da unutra čuvaš zlatne rezerve Saudijske Arabije! Pao sam na dupe kad sam video kako sve čuva slike. Ispod plafona je bio napravio metalne nosače i slagao sliku pored slike, bilo ih je ispod kreveta, uz zidove, jedva si mogao da se okreneš. Ponudio me Napoleonom starim 20 godina, najzad je i on mogao, činilo mu se, dostojno da uzvrati Znao je da to meni ne znači mnogo, uostalom pio sam samo crnogorsku Lozu, ali nisam ni migom pokazao da primećujem njegovo razumljivo mi razmetanje. Slatko smo se zapili, uspeo sam da ga opustim, da bude ono što jeste, Čeda moj drugar. Svratio sam nekoliko puta u radnju, on je u međuvremenu od krojača otkupio ceo prostor, popili bismo po neku ali kako je vreme odmicalo, svraćao sam sve ređe, sve ređe smo se i viđali, jebi ga život više razdvaja nego spaja. Kako bilo da bilo, Čeda zvani Šiptar je ostavio neizbrisiv trag u mom životu.



Komentari (60)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mirelarado mirelarado 14:09 10.09.2010

Шест каплара :)

Одведе ме ова твоја прича, Микеле, на Нови Београд мог детињства и гимназијских дана. Присетила сам се извесног Жоржа и момка званог Ајкула од којих смо ми клинци зазирали, а њихове, махом измишљене, "подвиге", тј. кафанске обрачуне, с дивљењем препричавали... После су се, кажу, поженили и постали озбиљни породични људи. Баш ми с допало како си описао Чеду и та минула времена. :)

A Kaплари? Још су ту, стражаре на уласку у Нови Београд.



ЕДИТ: Прва?
krkar krkar 17:47 10.09.2010

Re: Шест каплара :)

Присетила сам се извесног Жоржа и момка званог Ајкула од којих смо ми клинци зазирали, а њихове, махом измишљене, "подвиге", тј. кафанске обрачуне, с дивљењем препричавали... После су се, кажу, поженили и постали озбиљни породични људи


Nije da ti vraćam za Čedu, ali moram:

Žorž Stanković i Pera "Ajkula" Jelušić. Nekad sitne barabe sa Fontane, posle malo krupnije, posle još krupnije... Pera je negde ispao iz slike a Žorž je postao veliki reketaš, ubica i zločinac. Ubijen je kad je jednom još većem kriminalcu stao u tanjir glede šverca celih železničkih kompozicija nafte.

Sin porodičnog čoveka Žorža i naslednik u poslu (okrutniji a manje sposoban, kažu) ubijen je nekoliko godina kasnije.

Ponekad je dobro što je BG palanka, bar znaš s kim imaš posla.
mikele9 mikele9 18:32 10.09.2010

Re: Шест каплара :)

Одведе ме ова твоја прича, Микеле, на Нови Београд мог детињства и гимназијских дана. Присетила сам се извесног Жоржа и момка званог Ајкула од којих смо ми клинци зазирали, а њихове, махом измишљене, "подвиге", тј. кафанске обрачуне, с дивљењем препричавали... После су се, кажу, поженили и постали озбиљни породични људи. Баш ми с допало како си описао Чеду и та минула времена. :)

Na žalost Mirela nisu postali ozbiljni porodični ljudi. Žorž je bio u početku lokalni tabadžija iz Paviljona, kasnije kriminalac, u međuvremenu i bokser Crvene Zvezde, sećam se kako mu je Vujković na jednom meču, glavu pretvorio u krvavu masu a on je i dalje jurio na njega. Sećam se i njegovih reči: Ja udaram i udaraju me dok jedan od nas ne padne mrtav. Ubijen je na stepenicama starog Merkatora. Kasnije i njegov sin koji je krenuo njegovim putem. Za razliku od Žorža, Čeda jeste bio tabadžija u mladosti a kasnije je pokušao da se ufura u svet umetnosti gledajući samo kako će da zaradi. Momak koga si nazvala Ajkulom je bio Pera Jelušić ali ne znam šta je bilo s njim. Kako bilo, detinjstvo i mladost u Novom Beogradu, i meni je bila lepa i rado je se sećam.

A Kaплари? Још су ту, стражаре на уласку у Нови Београд.

Majka mi i dalje živi u Kaplarima ali od našeg društva a bilo nas je približno istih godina od 1945 do 1949 godine oko pedestak, ostalo nas je živih svega devet...ne deset, Bata Šakal je u Kanadi.
Hvala ti na javljanju PRVA
mikele9 mikele9 18:39 10.09.2010

Re: Шест каплара :)

Žorž Stanković i Pera "Ajkula" Jelušić. Nekad sitne barabe sa Fontane, posle malo krupnije, posle još krupnije... Pera je negde ispao iz slike a Žorž je postao veliki reketaš, ubica i zločinac. Ubijen je kad je jednom još većem kriminalcu stao u tanjir glede šverca celih železničkih kompozicija nafte.

Krkar, tek kad sam odgovorio Mireli Video sam tvoj komentar, napisali smo isto.
Nema laži nema prevare
mirelarado mirelarado 19:07 10.09.2010

Re: Шест каплара :)

mikele9
Žorž Stanković i Pera "Ajkula" Jelušić. Nekad sitne barabe sa Fontane, posle malo krupnije, posle još krupnije... Pera je negde ispao iz slike a Žorž je postao veliki reketaš, ubica i zločinac. Ubijen je kad je jednom još većem kriminalcu stao u tanjir glede šverca celih železničkih kompozicija nafte.

Krkar, tek kad sam odgovorio Mireli Video sam tvoj komentar, napisali smo isto.
Nema laži nema prevare


Ето, а ја сам упамтила само те надимке којима су ме застрашивали у детињству.
brandname brandname 00:22 11.09.2010

Re: Шест каплара :)

Žorž je bio u početku lokalni tabadžija iz Paviljona, kasnije kriminalac, u međuvremenu i bokser Crvene Zvezde, sećam se kako mu je Vujković na jednom meču, glavu pretvorio u krvavu masu a on je i dalje jurio na njega. Sećam se i njegovih reči: Ja udaram i udaraju me dok jedan od nas ne padne mrtav.

Sin porodičnog čoveka Žorža i naslednik u poslu (okrutniji a manje sposoban, kažu) ubijen je nekoliko godina kasnije.

Like father, like scum: Na početku gimnazije, tamo negde osamdesprve-druge, trenirao sam, neko vreme, boks u "Radničkom". (Ložio se ja, ko klinac, na taj kružok: Crnjanski, Koča Popović, Hemingvej, sv. Žene... Entuzijasta-pripravnik za umetnika mora sve da proba - šaatipričam, sve znaš.)
Batica, Žoržov sin - tako su ga zvali - bio je neke tri godine mlađi od mene, imao je, nači, 11-12, al je već nastupao u borbama. Dijabola bez premca, čak i u onako ljutoj konkurenciji!
Na onovremenom derbiju između "Radničkog" i "Pule", u uvodnom meču je radio s dečkom dve godine starijim, pola glave višim i 7-8 kila težim. Na pola prve runde bio je sav krvav al nije stao, sve dok sudija nije prekinuo. Malo je falilo da prisutni tata Georg prebije ringovnog zbog te odluke. I tako, pisalo mu na čelu kako će da završi - a i nije imo neki izbor...
Majka mi i dalje živi u Kaplarima ali od našeg društva a bilo nas je približno istih godina od 1945 do 1949 godine oko pedestak, ostalo nas je živih svega devet...ne deset, Bata Šakal je u Kanadi.

Ja sam zimus sračunao da od najbližih prijatelja, njih 7-8, s kojima sam se družio u različitim periodima života i različitim šemama, imam više mrtvih nego živih - a tek smo prevalili četrdesetu... Kažem ženi da ću s ovim preostalim primercima da organizujem kladžu na temu "ko je sledeći?" (Mislim da sam favorit iz senke, al ne mora da znači. I ovaj je mislio da ima samo pet godina, pa sastavio već, skoro, četres.)
Za kraj, umjetnički dojam: Koristiš sve složenije narativne strategije; ovde, vidim, klizna tačka gledišta - "fokalizacija" po Ženetu - a la Flober i Henri Džejms...
O-pa-san si
mikele9 mikele9 10:06 11.09.2010

Re: Шест каплара :)

Entuzijasta-pripravnik za umetnika mora sve da proba - šaatipričam, sve znaš.)

Potpuno prirodno. Ja dizao tegove, trčao na 100m 12 sekundi (na štopericu), igrao desno krilo u Budućnosti (kratko), ronio, obarao ruku...eh, šta je sve potrebno proći da bi se postalo umetnikom
(Mislim da sam favorit iz senke,

Puj, puj, puj...daleko bilo!
Za kraj, umjetnički dojam: Koristiš sve složenije narativne strategije; ovde, vidim, klizna tačka gledišta - "fokalizacija" po Ženetu - a la Flober i Henri Džejms...
O-pa-san si

Benevolentan si prema meni ali neću da lažem, prija mi
st.jepan st.jepan 16:57 10.09.2010

Lepo je...

Tek pred kraj teksta, skopcao sam da se radi o cuvenom Cedi galeristi, valjda prvom privatnom galeristi u gradu. Jel' stvarno bio prvi?
krkar krkar 17:07 10.09.2010

Zaklela se zemlja raju

da se tajne sve saznaju.

I tako je neškolovana baraba Čeda Šiptar poslala čuveni uticajni galerista Čeda E, vlasnik galerije F. Odavno više nije važno.

Sad još reci i da si učestvovao u pretvaranju jednog velikog falsifikatora u velikog slikara pa da te proglasim Brojem 1 Bloga. Ni ovome odavno više nije važno.
mirelarado mirelarado 17:17 10.09.2010

Re: Zaklela se zemlja raju

st.jepan & krkar

Зар вам је у овој, тако личној, причи из неког другог времена најважније то што знате ко је Чеда?!
Е, Београде, паланко!
krkar krkar 17:40 10.09.2010

Re: Zaklela se zemlja raju

mirelarado
st.jepan & krkar

Зар вам је у овој, тако личној, причи из неког другог времена најважније то што знате ко је Чеда?!
Е, Београде, паланко!


Izrazito mi je važno!

Ja sam kao klinac bio crna ovca jer sam Čedu smatrao papkom koji umetnost gleda i vrednuje isključivo kroz njenu lukrativnu stranu. A pola Beograda me ubeđivalo da ne mogu tako da sudim o čuvenom galeristi. Mali, pokrij se ušima i ćuti, ko si ti da sudiš o Čuvenom Čedi.

Sad me Mikele u potpunosti osvetio. Hvala mu!

A lične aspekte priče eventualno komentarišem na ličnim porukama
mirelarado mirelarado 17:54 10.09.2010

Re: Zaklela se zemlja raju

krkar
Izrazito mi je važno!

Ja sam kao klinac bio crna ovca jer sam Čedu smatrao papkom koji umetnost gleda i vrednuje isključivo kroz njenu lukrativnu stranu. A pola Beograda me ubeđivalo da ne mogu tako da sudim o čuvenom galeristi. Mali, pokrij se ušima i ćuti, ko si ti da sudiš o Čuvenom Čedi.

Sad me Mikele u potpunosti osvetio. Hvala mu!


А ово болдовано је недопустиво, зар не?

Шалу на страну, зато и кажем да је Београд легло малограђанштине: галеристи по дефиницији нису љубитељи уметности, већ трговци, само се они образовани мало умешније скривају иза образине поклоника и покровитеља уметности, а и њима је зарада у првом плану, ништа мање него необразованим папцима... Ти си само био реалан, одмалена.
st.jepan st.jepan 18:25 10.09.2010

Re: Zaklela se zemlja raju

Tek pred kraj teksta, skopcao sam da se radi o cuvenom Cedi galeristi

To je bio komplimet tvom literarnom postupku.
U tome i jeste draz tvog teksta.
Od nepoznatog, sasvim licnog, ka postepenom naslucivanju i prepoznavanju opstepoznatog.
mikele9 mikele9 18:51 10.09.2010

Re: Zaklela se zemlja raju

Zaklela se zemlja raju
da se tajne sve saznaju.

I tako je neškolovana baraba Čeda Šiptar poslala čuveni uticajni galerista Čeda E, vlasnik galerije F. Odavno više nije važno.

Sad još reci i da si učestvovao u pretvaranju jednog velikog falsifikatora u
velikog slikara pa da te proglasim Brojem 1 Bloga. Ni ovome odavno više nije važno.

Konsekventni Krkaru! Nije Čeda jedini bio neškolovana baraba koji je postao...ima takvih baraba i danas i još gorih što nam sudbinu kroje i život nam svakodnevni zagovnjavaju.
Ljubu Popovića nikad nisam smatrao slikarem a još manje umetnikom,
taj ne zna da nacrta ciglu iz profila. Ceo život slikam ženske aktove a kad nenamerno da ne kažem slučajno, vidim njegovu sliku sa golim ženskim telom, dođe mi da povraćam Inače, proglašavaj me i za Mesiju, sve ti je dozvoljeno na ovom blogu.
baš te srdačno pozdravljam,
Mikele
mikele9 mikele9 18:57 10.09.2010

Re: Zaklela se zemlja raju

Ja sam kao klinac bio crna ovca jer sam Čedu smatrao papkom koji umetnost gleda i vrednuje isključivo kroz njenu lukrativnu stranu.

Dobro si ga smatrao iako si bio klinac. I sam sam to rekao ali nas dvojica smo imali i taj neki drugi odnos i ja ga se ne odričem.
Sad me Mikele u potpunosti osvetio. Hvala mu!

Da li sam te osvetio ili osvestio?
mikele9 mikele9 18:59 10.09.2010

Re: Zaklela se zemlja raju

Шалу на страну, зато и кажем да је Београд легло малограђанштине: галеристи по дефиницији нису љубитељи уметности, већ трговци, само се они образовани мало умешније скривају иза образине поклоника и покровитеља уметности, а и њима је зарада у првом плану, ништа мање него необразованим папцима... Ти си само био реалан, одмалена.

Lepo rečeno/napisano
mikele9 mikele9 19:01 10.09.2010

Re: Zaklela se zemlja raju

To je bio komplimet tvom literarnom postupku.
U tome i jeste draz tvog teksta.
Od nepoznatog, sasvim licnog, ka postepenom naslucivanju i prepoznavanju opstepoznatog.

Blagodarim ako se odnosi na mene
bauer. bauer. 06:21 11.09.2010

Re: Zaklela se zemlja raju

Sad još reci i da si učestvovao u pretvaranju jednog velikog falsifikatora u velikog slikara pa da te proglasim Brojem 1 Bloga. Ni ovome odavno više nije važno.

Jeli ovde reč o Tapiju? To je bila moja prva asocijacija. Vidim da je Mik, gore, pomenuo Ljubu Miloševića? Koliko mi je poznato, Tapi je bio tata za sve. Nažalost, ni njega više nema. Da to potvrdi, ili da se odbrani.
mikele9 mikele9 10:10 11.09.2010

Re: Zaklela se zemlja raju

Jeli ovde reč o Tapiju? To je bila moja prva asocijacija. Vidim da je Mik, gore, pomenuo Ljubu Miloševića? Koliko mi je poznato, Tapi je bio tata za sve. Nažalost, ni njega više nema. Da to potvrdi, ili da se odbrani.

Ne znam da li je Krkar mislio na...ali ipak slutim da je mislio na Ljubu, ne Miloševića nego Popovića. A Ljuba je živ i mogao bi da se brani do kraja sveta a da se ne odbrani. Moj stav!!!!!
krkar krkar 10:19 11.09.2010

Re: Zaklela se zemlja raju

Ne znam da li je Krkar mislio na...ali ipak slutim da je mislio na Ljubu, ne Miloševića nego Popovića. A Ljuba je živ i mogao bi da se brani do kraja sveta a da se ne odbrani. Moj stav!!!!!


Ne, mislio sam baš na prvopomenutog hiperrealistu, omiljenog slikara stanovnika Zabele i CZ-a, čitalaca Ljiljane Habjanović-Đurović, nosilaca kajli, vlasnika Porše kajena i korisnika šlepera...

Mada, drago mi je kad mi neko stručan potvrdi da nisam baš sasvim lud kad godinama tvrdim da ne vidim nikako tu genijalnost Ljube Popovića. Mis'm, ne vidim je na slikama a za mišljenje Mire Adanje i likovnih kritičara Glorije, Praktične žene i Ilustrovane politike me svečano zabole...
mikele9 mikele9 09:21 12.09.2010

Re: Zaklela se zemlja raju

Ne, mislio sam baš na prvopomenutog hiperrealistu, omiljenog slikara stanovnika Zabele i CZ-a, čitalaca Ljiljane Habjanović-Đurović, nosilaca kajli, vlasnika Porše kajena i korisnika šlepera...

Sory. Gospodina Kajlu/Porše kajena sam jednom zakačio na TV kako drži čas slikanja! Nikad to neću zaboraviti! I sad me boli stomak.
Mada, drago mi je kad mi neko stručan potvrdi da nisam baš sasvim lud kad godinama tvrdim da ne vidim nikako tu genijalnost Ljube Popovića. Mis'm, ne vidim je na slikama a za mišljenje Mire Adanje i likovnih kritičara Glorije, Praktične žene i Ilustrovane politike me svečano zabole...

Drago mi je da si na čelo tima eminentnih likovnih znalaca stavio Miru Adanju. Njeno poimanje umetnosti, prevashodno slikarstva, nadilazi i Rableovo zajebavanje
ddsonik ddsonik 17:20 10.09.2010

Film

Odlican! Nekako mi je bio kratak pa sam procitao jos jedanput da ispratim svaku scenu detaljnije
Slikar slika i kad pise!

Uzivao sam, nadam se da ce se i Cedi svideti.

Srdacan pozdrav
krkar krkar 17:41 10.09.2010

Re: Film

nadam se da ce se i Cedi svideti.


Nema Čede, biće već najmanje 15 godina
ddsonik ddsonik 18:02 10.09.2010

Re: Film

Nema Čede, biće već najmanje 15 godina

Nisam to znao...sad mi je malo bedak sto sam to napisao...
Hvala na informaciji
mikele9 mikele9 19:03 10.09.2010

Re: Film

Film
Odlican! Nekako mi je bio kratak pa sam procitao jos jedanput da ispratim svaku scenu detaljnije
Slikar slika i kad pise!

Ti si moj prijatelj pa da ne preteruješ malo
mikele9 mikele9 19:05 10.09.2010

Re: Film

Nema Čede, biće već najmanje 15 godina


Nisam to znao...sad mi je malo bedak sto sam to napisao...
Hvala na informaciji

Krkar ti je već odgovorio, nemoj da ti je bedak, danas jesmo, sutra nismo ali bolje da jesmo
Pozdrav dragom trojcu iz Šangaja
selica_nena selica_nena 22:42 10.09.2010

Majstore,

ćutim.
Znači, objasnio!

P.S. Taj izraz koriste klinci za nešto mnogo dobro
mikele9 mikele9 23:44 10.09.2010

Re: Majstore,

Majstore,
ćutim.
Znači, objasnio!

P.S. Taj izraz koriste klinci za nešto mnogo dobro

Hvala Lastavice Neno na rayumevanju
miloradkakmar miloradkakmar 22:51 10.09.2010

Neću

da se mešam u beogradski život, ali mislim da je dobro što je Čeda sreo Mikele-a i postao galerista.
mikele9 mikele9 23:51 10.09.2010

Re: Neću

Neću
da se mešam u beogradski život, ali mislim da je dobro što je Čeda sreo Mikele-a i postao galerista.

Kad se osvrnem za sobom , život mi je bogat, prebogat raznim ljudima, raznih profesija i zanimanja...od akademika, abasadora, glumica, balerina, operskih pevačica svetskog glasa, književnika... do lupeža, čak ubica. Nisam ga ja birao, mislim svoj život, susreti i kontakti su se dešavali.
mlekac mlekac 23:01 10.09.2010

Mikele, Mikele...

Pa moras li bas da nas podsecas koliko smo matori? I mi i Novi Beograd!
A od tvog do mog bloka bila pukla beskrajna sikara, i samo sa leve strane zgrada SIV-a sa cuvenim vodoskokom!

Novi Beograd 60-ih! Potpuno nadrealno, cak i sa stanovista nas koji smo tada bili bas klinci.

Hvala za podsecanje!

Usput, jedan zanimljiv tekst
i, naravno, malo o izgradnji N.Bgd.:


EDIT:
Nisam mogla da odolim da ti ne okacim i ovo:


Sudeci po bloku 29 koji se gradi negde na horizontu, rekla bih da je ovo snimak s kraja 60-ih/ pocetka 70-ih
mikele9 mikele9 23:56 10.09.2010

Re: Mikele, Mikele...

Novi Beograd 60-ih! Potpuno nadrealno, cak i sa stanovista nas koji smo tada bili bas klinci.

Hvala za podsecanje!

EDIT:
Nisam mogla da odolim da ti ne okacim i ovo:

U to vreme sam napravio tablu i na njoj napisao reči mog pokojnog druga Dr Ratka Raleta Stojakovića: SOLO SITY MAJMUNSKO OSTRVO. Zaista su Kaplari + kineski zid i lamele bili ostrvo usred bara, jezera i šikare. Ali bilo nam je lepo
mlekac mlekac 00:50 11.09.2010

Re: Mikele, Mikele...

E, moram ovo da ti ispricam:
Krenem onomad da setam ovo moje zemsko cetvoronozno celjade, i zabazam, nicim izazvana, na kraj Studentske, t.j. onaj deo sto bi, jel' te, trebalo da izlazi na auto put, a mozda i oce - jednog dana. E, tu stoji parcence starog N.Bgd. Jedna utrina sa sve trskom, sasom i onim belim puzicima! Sreca da nije bilo prolaznika, jer bi verovatno pomislili da sam poremetila pamecu, posto sam stajala jedno 15 minuta, piljila u taj gustis i setno se prisecala Novog Beograda svoga detinjstva...
mikele9 mikele9 10:12 11.09.2010

Re: Mikele, Mikele...

posto sam stajala jedno 15 minuta, piljila u taj gustis i setno se prisecala Novog Beograda svoga detinjstva...

Sećanja su kostur naših života
krkar krkar 09:35 11.09.2010

6 kaplara

Ako se ne varam na autobuskoj stanici kod 6 kaplara piše (ili je relativno skoro pisalo) 6 solitera

Sećam se kao da je juče bilo - a ima tome 20 godina, kada je neki penzionisani potpukovnik u doba kolektivnog ludila u Odjecima i reagovanjima napisao pismo kako nije u redu da se zovu zgrade 6 kaplara, svaka čast kaplarima ali u JNA taj čin i ne postoji a u pomenutim zgradama žive oficiri ugavnom viših činova koje vređa naziv 6 kaplara...

Ne bih smeo da se zakunem ali čini mi se da sam nekad negde video i naziv 6 podoficira
mikele9 mikele9 10:18 11.09.2010

Re: 6 kaplara

6 kaplara
Ako se ne varam na autobuskoj stanici kod 6 kaplara piše (ili je relativno skoro pisalo) 6 solitera

Sećam se kao da je juče bilo - a ima tome 20 godina, kada je neki penzionisani potpukovnik u doba kolektivnog ludila u Odjecima i reagovanjima napisao pismo kako nije u redu da se zovu zgrade 6 kaplara, svaka čast kaplarima ali u JNA taj čin i ne postoji a u pomenutim zgradama žive oficiri ugavnom viših činova koje vređa naziv 6 kaplara...

Ne bih smeo da se zakunem ali čini mi se da sam nekad negde video i naziv 6 podoficira

U pravu si, zaista je pisalo 6 solitera. U ponedeljak idem u kaplare pa ću proveriti.
Znao sam penzionisanog potpukovnika, bio je malo pomeren, radio je pre penzionisanja u KOS-u i patio je od paranoidne šizofrenije. Svuda i u svakom je video neprijatelja.
Za 6 podoficira, ne bih (takođe) mogao da se zakunem i ne zvuči mi poznato
margos margos 11:47 11.09.2010

Re: 6 kaplara

šes askera.... žemo?

krkar krkar 13:31 11.09.2010

Re: 6 kaplara

Znao sam penzionisanog potpukovnika, bio je malo pomeren, radio je pre penzionisanja u KOS-u i patio je od paranoidne šizofrenije


Nisi razumeo, služba je sve pacijente iz Laze mlađe od 25 koji su imali maniju gonjenja i svuda videli neprijatelja odma' slala na vojnu akademiju ako nisu bili baš sasvim kljakavi.

mikele9 mikele9 14:41 11.09.2010

Re: 6 kaplara

šes askera.... žemo?

Žemo što se mene tiče al se nekako ustalilo bilo 6 kaplara. Mada današnji klinci kažu : kod Hajata
mikele9 mikele9 14:44 11.09.2010

Re: 6 kaplara

Nisi razumeo, služba je sve pacijente iz Laze mlađe od 25 koji su imali maniju gonjenja i svuda videli neprijatelja odma' slala na vojnu akademiju ako nisu bili baš sasvim kljakavi.

Prihvatam da nisam razumeo ali sam zaista poznavao čoveka, bio mi je komšija.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:19 11.09.2010

Re: 6 kaplara

6 podoficira

mikele9 mikele9 16:35 11.09.2010

Re: 6 kaplara

6 podoficira

Svojevremeno je JNA da ne bi delovalo podcenjivački, umesto naziva podoficir, uvela naziv MLAĐI OFICIR. Znači moglo bi i 6 mlađih oficira
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:30 11.09.2010

Re: 6 kaplara

Znači moglo bi i 6 mlađih oficira

I ne samo to, nego bi i onu narodnu "Sa tri cara spala na kaplara" trebalo shodno prevesti.
mikele9 mikele9 20:25 11.09.2010

Re: 6 kaplara

I ne samo to, nego bi i onu narodnu "Sa tri cara spala na kaplara" trebalo shodno prevesti.

Jel ovako: "Sa tri cara spala na podoficira/mlađeg oficira"
mlekac mlekac 22:09 11.09.2010

Re: 6 kaplara

mikele9
šes askera.... žemo?

Žemo što se mene tiče al se nekako ustalilo bilo 6 kaplara. Mada današnji klinci kažu : kod Hajata

Greska, Mikele, sad se kaze kod Usca, misleci naravno, na TC Usce. Hajat je iz 90-ih
mlekac mlekac 22:10 11.09.2010

Re: 6 kaplara

krkar
Ako se ne varam na autobuskoj stanici kod 6 kaplara piše (ili je relativno skoro pisalo) 6 solitera

Sećam se kao da je juče bilo - a ima tome 20 godina, kada je neki penzionisani potpukovnik u doba kolektivnog ludila u Odjecima i reagovanjima napisao pismo kako nije u redu da se zovu zgrade 6 kaplara, svaka čast kaplarima ali u JNA taj čin i ne postoji a u pomenutim zgradama žive oficiri ugavnom viših činova koje vređa naziv 6 kaplara...

Ne bih smeo da se zakunem ali čini mi se da sam nekad negde video i naziv 6 podoficira

A ovde kod mene, u Zmuovom bloku, stoje "Generalice" u kojima nikada nije stanovao ni jedan cin visi od kapetana! Razlog? Zgrade nemaju lift!

EDIT:
Mesna urbana legenda kaze da su, kad su projektovane, zaista bile namenjene za drugove generale, ali da ni jedan nije pristao da se useli u njih zbog gorepomenutih razloga, pa su ih nudili ko onu Sremcevu skocidevojku dok nisu ovi sa nizim cinovima pozurili da se dokopaju velikih stanova.
mikele9 mikele9 22:54 11.09.2010

Re: 6 kaplara

Greska, Mikele, sad se kaze kod Usca, misleci naravno, na TC Usce. Hajat je iz 90-ih

A zašto si ti mlekac uvek u pravu?
krkar krkar 23:50 11.09.2010

Re: 6 kaplara

A zašto si ti mlekac uvek u pravu?


To ti se rodi tako i to ti je to.

Posle se mi ženimo k'o na lutriji. 50% ih je uvek u pravu ali samo za 5% se to primećuje pre ženidbe.
mlekac mlekac 09:07 12.09.2010

Re: 6 kaplara

mikele9
Greska, Mikele, sad se kaze kod Usca, misleci naravno, na TC Usce. Hajat je iz 90-ih

A zašto si ti mlekac uvek u pravu?

Ma otkud ti to?
Taman posla da sam uvek u pravu. Al' kad su ove nove generacije u pitanju, malo previse njih mi trcka kroz kucu, pa sam, eto, nacula, kako se to sada vika...

krkar
A zašto si ti mlekac uvek u pravu?


To ti se rodi tako i to ti je to.

Posle se mi ženimo k'o na lutriji. 50% ih je uvek u pravu ali samo za 5% se to primećuje pre ženidbe.


Ti lepo rece odavno da mome Zmuu treba dici spomenik il' tako nesto. E, sad dal' sam je u onom zanemarljivom procentu od 0,025% to vec ne bih znala kasti...
mikele9 mikele9 09:27 12.09.2010

Re: 6 kaplara

A zašto si ti mlekac uvek u pravu?




To ti se rodi tako i to ti je to.

Posle se mi ženimo k'o na lutriji. 50% ih je uvek u pravu ali samo za 5% se to primećuje pre ženidbe.

A, vidim da ti je mlekac već odgovorila.
More kad se zaljubiš, može ona da bude i 1000% u pravu a ne samo 5%, ti srljaš dalje k'o guska u magli
mikele9 mikele9 09:33 12.09.2010

Re: 6 kaplara

Ma otkud ti to?
Taman posla da sam uvek u pravu. Al' kad su ove nove generacije u pitanju, malo previse njih mi trcka kroz kucu, pa sam, eto, nacula, kako se to sada vika...

Šalio se tvoj drug mlekac, a u pravu si inače, mlogo se bre brzo menja, ne mogu da stignem, taman se naviknem na jedno a oni podignu...pa novo ime
angie01 angie01 18:22 11.09.2010

,

mikele9 mikele9 19:06 11.09.2010

Re: ,

angie01

Vrlo dobro!
Služimo narodu!
jasnaz jasnaz 10:03 12.09.2010

eh,

mikele9 mikele9 18:18 12.09.2010

Re: eh,

krkar krkar 21:29 12.09.2010

Re: eh,

mikele9


Od Puča, slikano od Jadrana.
mikele9 mikele9 21:58 12.09.2010

Re: eh,

krkar
Od Puča, slikano od Jadrana.

Kod moje majke se nalazi fotografija brata i mene snimljena 1951 na kojoj je pečat: Foto Dubrovnik
fedor18 fedor18 10:01 13.09.2010

most

Iako nema mnogo veze s tvojom temom ,za tvoj blogerski trud,evo malo i drugačijih emocija, kratki film -Most -barem kao životne spone između prošlosti,sadašnjosti i budućnosti...

http://www.youtube.com/watch?v=Q6kvV2qGWIg
http://www.youtube.com/watch?v=TU5VKRU1gcs
http://www.youtube.com/watch?v=q33VX27Knu0
http://www.youtube.com/watch?v=J9h7fNuZy18
mikele9 mikele9 10:09 13.09.2010

Re: most

Hvala fedore18
mikele9 mikele9 10:03 13.09.2010

Obavjest

Nema vise ni sest kaplara, ni sest podoficira...na tramvajskoj stanici pise: 21 BLOK

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana