Zdravlje| Život| Životni stil

NESANICA ili CRVI U UŠIMA

Bojana Maljević RSS / 13.09.2010. u 05:07

  

Gledam ovaj video i osećam se kao Hičkokova plavuša, kojoj je posebno posvetio ovaj "savet". Samo meni. U nedostatku dobrih savetnika u mom životu, ja savete sve češće tražim od pokojnika. Svi ti "savršeni tipovi" su mrtvi. I još uvek su sasvim korisni. Za razliku od većine živih. Ne bih ja ušla u ovu svoju ispovest, ali Hič mi se toliko lično obratio, da nemam izbora. 

Elem, dugo me je mučila dilema u čemu je moj problem sa spavanjem. Od kada znam za sebe, ja ne spavam noću. Od oko 13.250 dana u mom životu samo sam oko 3500 puta legla pre četiri sata ujutru. Često tek kad svane. Spavam dobro. Sanjam obično lepe i zanimljive snove. Retko se budim kad zaspim. Kada imam snimanja, probe ili bilo kakve obaveze ujutru, ustanem bez većih problema. Tih dana manje spavam ili jednostavno isključim sat i naštelujem se da legnem 7 sati pre određene obaveze - i sve bude u redu. Nekada spavam svega četiri sata, retko ili gotovo nikada se ne odmaram u toku dana. 

Ovako je to počelo: u našoj porodičnoj kući na Voždovcu, u maloj ulici Ljube Šercera (zauvek ću govoriti Švercera), živeli smo baba, deda, tetka, teča, sestra od tetke, mama, tata i ja. Tu je bio i ujak sa ujnom i setrom od ujaka, ali u donjem stanu. Soba u kojoj smo spavali i živeli mama, tata i ja (Ana još nije bila rođena) imala je tri sa tri metra, ukupno devet kvadrata. U njoj je bio jedan bračni krevet na rasklapanje, moj krevetac koji se retko koristio i jedna nahtkasna. Krevetac se povremeno iznosio i njegovo mesto zauzimala su kolica u kojima sam, kažu, lakše uspevala da zaspim. Ti pokušaji neslavno su se završavali mojim ispadanjem iz kolica, naročito kada me je ljuljao tata. Kažu da nisam podnosila da budem vezana u kolicima. Kako jedna beba uopšte može znati da li je vezana? No, tako tvrde moji tadašnji ukućani. U krevetu su umesto posteljine stajali stripovi mog oca (koji su bili uzrok mog kasnijeg nespavanja, ali o tome drugom prilikom). Sa leve strane bila su vrata od malenog balkona na koji smo retko izlazili jer je baka tvrdila da je "nebezbedan".

Ja, kao beba, nisam spavala nikad. Legenda kaže da su lekari morali mene da drogiraju (ne znam čime) da bi moja majka sklopila par sati sna. Kako ni to nije uspevalo (droge nisu očekivano delovale na mene), neko se u nastupu očaja, kad su sve već pokušali, pojavio sa izuzetnom idejom: da odemo kod neke ciganke koja deci rešava te probleme. Tada sam imala već oko dve godine. Mama je plakala na tu ideju, tati je bilo smešno i nije želeo u njoj da učestvuje, tek - našla se "delegacija" sastavljena od dela rodbine i komšiluka da me odvede po to spasonosno rešenje. Jer, zaboravila sam da kažem, moje nespavanje je pratio i plač, pa je ulica to teško podnosila. E, šta je ciganka radila? Rekla je da imam crve u ušima (mama je opet plakala), te da ne mogu imati mira dok mi ona to ne izvadi. Uzela je neku slamčicu (prethodno su svi gledali i uverili se da je slamčica - slamčica) stavila je u moje uho, jedno pa drugo, i krenula kroz slamčicu da izvlači crve iz ušiju. Prave žive crve. Malecne. Kapiram da ih je držala u ustima i ubacivala u tu slamčicu, drugo objašnjenje nemam. Pošto je izvadila dvadesetak crva, poslala nas je kući. Mama je plakala, tetka ju je smirivala, tata se i dalje prezrivo odnosio prema ideji crva u mojim ušima, komšinica je bila zadovoljna... Tek činjenica je da sam ja od tada spavala. Ne baš celu noć, ali tako.... od četiri sata pa do devet, deset... nakupilo se tu nekog sna. Možda činjenica o ciganki i drogama objašnjava nekolicinu stvari iz mog kasnijeg života, uključujući i to da ne koristim nikakve droge, nikada. Uz najbolju volju i nekolicinu pokušaja -- ne podnosim ništa što utiče na moj mozak.

To sam shvatila još u ranom pubertetu, kad su počela zaljubljivanja i uz njih totalna disfunkcija svega. Ali kada je čovek zaljubljen, ili pod stresom - jasno je zašto ima nesanicu. Nisam baš često bivala zaljubljena u životu, možda svega sedam puta, pa se na tu "okolnost s opravdanjem" ne može otpisati mnogo. Radila jesam mnogo, obično pod kontinuiranim stresom, još od vremena kada sam bila dete. Ali svi radimo pod stresom, u ovoj zemlji svi su kolektivno pod šestim stepenom stresa, pa većina, valjda, spava normalno. Učila sam isključivo i samo noću. A dok sam studirala, to je čak bio predmet zavitlavanja na našoj klasi, spavala sam bilo gde - bilo kad. Dođem ujutru normalno na FDU i onda koristim svaki slobodni minut da zaspim. U hodniku, na strunjači, na parketu, u baletskoj sali, iza zavese, u "samicama", učionicama, bilo gde. Minut po minut - nadoknadila bih to što mi je trebalo, ali moju noć gubila nisam. Čak ni kada sam rodila decu. "Sad ćeš ti, zajedno sa bebinim ritmom", završilo se tako da su moje bebe manje-više u početku imale moj ritam. Srećom, povukli su na oca pa ustaju rano i spavaju noću, uvek u normalno vreme, bez problema. A ja spavam sve manje, radim noću sve više, to nije dobro za ten, nije dobro za unutrašnje organe, sve znam. 

"Zamenila si dan za noć", reče mi jedan prijatelj, lekar. Kako sam zamenila dan za noć kad meni nikad dan nije bio baš dan a noć baš noć? Od trenutka kada sam se rodila u četiri sata ujutru, to nije bilo tako. I kako se to nakon ovolikog broja godina vraća u normalu? Pokušala sam sve. Ili nisam?

Nedavno je moj zakoniti suprug, koji sa mnom živi već 16 godina, možda razrešio moju dilemu: "Nemaš ti nesanicu", kaže, "...ti samo živiš u drugoj vremenskoj zoni. Na primer u Njujorku je sada tačno onoliko sati koliko bi trebalo da bude za spavanje, a ti upravo odlaziš u krevet." (ne treba da naglašavam da se on tada bio probudio). Dakle, možda je to tačno. A možda su crvi i dalje prisutni. Dozvoljavam i neku treću mogućnost. U Njujorku će sada ponoć. Pošten svet tada odlazi na počinak. Možda da se preselim u Njujork. Hičkokov predlog ostavljam za kraj.          Laku noć. 

 



Komentari (81)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

arianna arianna 07:48 13.09.2010

Nesanica

A možda su crvi i dalje prisutni



imamo isti problem :)
kao mala, nisam nikako
doduše, meni nisu rekli za crve ali su govorili da imam pundravce, što mu izgleda dodje na isto




Ako nadješ neki praktičniji savet za rešavanje nesanice, od onog Hičkokovog, javi


pozdrav i preporuka za blog
master.dragi master.dragi 12:40 13.09.2010

Re: Nesanica


Probajte čajeve za opuštanje i duge večernje šetnje, a bez kafe u večernjim časovima.
Bojana Maljević Bojana Maljević 16:31 13.09.2010

Re: Nesanica

doduše, meni nisu rekli za crve ali su govorili da imam pundravce,

Pundravci su, valjda, u dupetu. To je drugo.

Dejan K. Dejan K. 17:21 14.09.2010

Re: Nesanica

Nisam siguran da je nesanica pravi naziv, posto ti ocigledno spavas kada ti se spava. Nesanica je naziv za one koji NE MOGU da spavaju. Tvoj muz je u pravu, ti u Njujorku zivis, pogledaj kroz prozor .

Sto se spavanja tice mislim da je to i stvar navike i naravno unutrasnjeg ritma. Celog svog zivota, odraslog, spavam od 3 po noci pa do 7-7:30, najkasnije. Ako kojim slucajem "prespavam" ovo vreme, celoga dana se osecam umorno i spor sam. Bilo je vremena da nisam spavao (cetiri puta u zivotu) sedam dana i sedam noci. Takve su bile prilike, vezane za posao... i osme noci sam opet spavao svojih 3-4 sata, bez problema... Sve je pitanje navike i unutrasnje energije. Jednom mi je jedan doktor objasnio da ja uvek spavam samo "prvi san" i da moj nacin, ocigledno, odgovara mom organizmu i glavi... Hitchcock-ov lek mi nije potreban, hvala.
Bojana Maljević Bojana Maljević 20:25 14.09.2010

Re: Nesanica

ti u Njujorku zivis, pogledaj kroz prozor .

Blagiš meni
G r o f G r o f 07:53 13.09.2010

krucijalni problem...

Net je pun manijaka.
Blog u 6.07?
Kako tebi čovek da poželi dobro jutro, kad ustaješ u podne? To je krucijalni problem bloga....
Bojana Maljević Bojana Maljević 16:39 13.09.2010

Re: krucijalni problem...

Kako tebi čovek da poželi dobro jutro, kad ustaješ u podne? To je krucijalni problem bloga....

Cccc... šta ti smatraš krucijalnim problemom...
Toliko odsustvo osećaja za "krucijalnost" ipak smatram krucijalnijim problemom ovog bloga, od toga da se meni teško može poželeti dobro jutro. Kako na blogu tako van njega.
G r o f G r o f 20:37 13.09.2010

Re: krucijalni problem...

Google kaže, ako ne laže...

"Poslovica "Ko rano rani, dve sreće grabi" konačno se pokazala netačnom. Naime, nova istraživanja otkrivaju da su noćobdije u proseku pametnije, bogatije i uspešnije.

Prema izveštaju objavljenom u časopisu ScienceNews, naučnici su podelili dobrovoljce u dve grupe - one koji vole da rano ustaju i one koji radije ostaju dugo u krevetu. Tokom istraživanja svi su odlazili u krevet u svoje uobičajeno vreme. Stručnjaci su testirali njihove reakcije i pažnju, a aktivnosti mozga snimali su skenerima. Obe grupe ispitanika bile su podjednako uspešne veoma kratko vreme posle ustajanja.

Međutim, deset sati posle ustajanja, "noćne ptice" su zablistale, bile su brže i pažnja i koncentracija su im bile na višem nivou. Uprkos tome što su spavali svojim uobičajenim ritmom i bili isto vreme budni, ranoranioci su se brže umarali. Dr Filip Penje (Philippe Peigneux) s Univerziteta Libre u Briselu (Belgija) kaže da su tokom večernjih testiranja noćni tipovi ljudi bili odmorniji i brže su obavljali postavljene zadatke. Oni su takođe u proseku bogatiji i uspešniji od jutarnjih tipova.

Ranija istraživanja su pokazala da je kasno ustajanje verovatno zapisano u našoj DNK. Stručnjaci veruju da je podelu na dva tipa stvorila evolucija još u kamenom dobu. Noćne ptice ostajale su na straži, dok su jutarnji tipovi koristili rane sate da bi nabavili hranu. Potreba za većim brojem ranoranilaca pokazala se tek kasnije, s razvojem poljoprivrede, i tada je verovatno nastala slavna, ali sada već dokazano pogrešna poslovica."


Sve noćobdije koje znam su širih pogleda, slobodoumnije, imaginativnije, duhovnije i zanimljivije od onih koje to nisu. Naravno da sam neobjektivan u rasudjivanju jer i sebe svrstavam u ljubitelje kasnosatovskog lajanja na zvezde.
Bojana Maljević Bojana Maljević 21:34 13.09.2010

Re: krucijalni problem...

Google kaže, ako ne laže...
"Poslovica "Ko rano rani, dve sreće grabi" konačno se pokazala netačnom. Naime, nova istraživanja otkrivaju da su noćobdije u proseku pametnije, bogatije i uspešnije.

Znala sam, Grofe, da će mi neko pružiti ozbiljnu utehu i snagu da istrajem
G r o f G r o f 22:48 13.09.2010

Re: krucijalni problem...




Znala sam, Grofe, da će mi neko pružiti ozbiljnu utehu i snagu da istrajem



... a možda si ti vampirica?

Baš sam se uživeo u problem.
mlekac mlekac 08:17 13.09.2010

eh,

Ima nas jos, ne brini.

Ja sam, recimo, bila najsrecnija kad sam radila jutarnji program. Lepo, ko covek, zavrsim isti, vratim se kuci do devetke i zakuntam! Taman kako treba. Bar za mene.

A sto se onog 'spavanja na grani' tice - po tome sam i dan-danji legendarna u kuci i sire.

Sve u svemu, izgleda da nas ima vise koji smo se rodili sa tim tvojim crvima.
antioksidant antioksidant 08:31 13.09.2010

obično mi svane...

... oko 5 popodne.
mirelarado mirelarado 13:07 13.09.2010

Re: obično mi svane...

antioksidant
... oko 5 popodne.


Је л' се зато каже: док једном не смркне, другом не сване? ;-)

antioksidant antioksidant 13:16 13.09.2010

Re: obično mi svane...

Је л' се зато каже: док једном не смркне, другом не сване? ;-)

Mada u bračnom životu je upravo tako (ritmovi tooootalno u raskoraku). Jedino što nas održava je ljubav

Mada momci iz Liverpula su tvrdili da je samo to i potrebno
jasnaz jasnaz 09:07 13.09.2010

druga zona

Jelica Greganović Jelica Greganović 09:39 13.09.2010

Možda nije druga zona,

nego drugo telo...meni se javlja da si ti mačka rođena u pogrešnom telu. Ne patiš od nesanice, nego imaš pravi, normalni mačiji ritam, noću ne spavaš, a danju gde god i kad god možeš.





Uuu...kamo te, dremkaš, a?


Bojana Maljević Bojana Maljević 15:55 13.09.2010

Re: Možda nije druga zona,

nego drugo telo...meni se javlja da si ti mačka rođena u pogrešnom telu. Ne patiš od nesanice, nego imaš pravi, normalni mačiji ritam, noću ne spavaš, a danju gde god i kad god možeš

Jelice, potpuno si zasenila "teoriju o drugoj vremenskoj zoni". Svaka čast. Znala sam da postoji još neko objašnjenje.


Uuu...kamo te, dremkaš, a?

Ne, radila sam. Sad ću da dremkam malo. Pa se vidimo posle.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:12 13.09.2010

Re: Možda nije druga zona,

Sad ću da dremkam malo. Pa se vidimo posle.

Važi maco
nestor92 nestor92 10:00 13.09.2010

Ovo je baš simpatična izjava

Nisam baš često bivala zaljubljena u životu, možda svega sedam puta
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:43 13.09.2010

Nema je, ššš...

spava...

Bojana Maljević Bojana Maljević 16:00 13.09.2010

Re: Ovo je baš simpatična izjava

Ovo je baš simpatična izjava
Nisam baš često bivala zaljubljena u životu, možda svega sedam puta

Računajući od obdaništa.

Je l' ti još uvek jednako simpatično?

nestor92 nestor92 17:16 13.09.2010

Re: Ovo je baš simpatična izjava

Apsolutno mi je simpatično. I nekako, znao sam da uključuje i obdanište. Baš tako i zvuči.

Ja taj podatak ne bih znao tako 'ladno da izbacim. Pravili smo nekada inventar, je li tako?

Bojana Maljević Bojana Maljević 17:39 13.09.2010

Re: Ovo je baš simpatična izjava

Ja taj podatak ne bih znao tako 'ladno da izbacim. Pravili smo nekada inventar, je li tako?

Nisam ga ni ja 'ladno izbacila. Ozbiljno se tu razmišljalo.
Pravili smo nekada inventar, je li tako?

Realno, kada odbiješ jedno na obdanište i jedno na OŠ, ostalo je lako popisati
Bar u mom životu.

p.s.
Mada, to jedno zaljubljivanje iz osnovne se posle provlačilo i kroz srednju, pa čak i kasnije... Tako da ne znam da li je u redu što sam ga računala kao "jedno zaljubljivanje"? Mislim da jeste.
nestor92 nestor92 22:42 13.09.2010

Re: Ovo je baš simpatična izjava

Dobro, dobro, verujem. Šest ili osam, pet, devet, svejedno je.

Mada, samo jedno u obdaništu i osnovnoj - malo je.

Laku noć - kad bude.
Bojana Maljević Bojana Maljević 22:51 13.09.2010

Re: Ovo je baš simpatična izjava

Mada, samo jedno u obdaništu i osnovnoj - malo je.

Ma gde je malo. Dobro da sam osnovnu i završila u tom stanju. Zamisli da je bilo više?
Neka, fala.
Meni dosta.
svbobo svbobo 10:42 13.09.2010

...

Ima to veze sa usima...svakako!
evo ti grafikon,potrazi crva na datim lokacijama...samo pazi da ga ne prepadnes i poteras na tacku koja je jako blizu a tice se nekih drugih aktivnosti...spavaces...ali...

nece biti na odmet da procitas i ovo dole -u slucaju da crv ne bude uhvacen,da odredis stranu na koju ces ga poterati!
SRECNO!

Psychosomatic 1 - psychological disorders, repressed emotional experiences
Weather - symptoms related to changes in weather
Heat - peripheral vasodilation, acute/strained low back
Insomnia 1 - insomnia, nervousness, depression
Insomnia 2 - insomnia, sleep difficulties, nervous dreams, inability to dream

Alertness - arousal, alertness
Sexual Compulsion - insomnia, lowers libido, calms sexuality
Sexual Desire - increases libido, enhances sexual arousal
Anti-Depressant 1 - endogenous depression, reactive depression, dysphoric mood
Metabolism - metabolic disorders
Sneezing - sneezing, allergies
Aggresivity 1 - irritability, aggresion, frustration, rage
Master Omega - psychological stress, OCD, fear, worry, ruminating thoughts


idem sad...slatki snovi!

Bojana Maljević Bojana Maljević 05:13 14.09.2010

Re: ...

nece biti na odmet da procitas i ovo dole -u slucaju da crv ne bude uhvacen,da odredis stranu na koju ces ga poterati!

A ovo što si boldirao u objašnjenju su tvoje sugestije na šta da obratim pažnju?
svbobo svbobo 13:55 14.09.2010

Re: ...

A ovo što si boldirao u objašnjenju su tvoje sugestije na šta da obratim pažnju?


Naravno da ne...

-Tačke Insomnia 1 i Insomnia 2 se tiču tvog problema,ukoliko to uopšte i možemo nazvati tako!
-Tačka Sexual Desire i njen bold je rezultat moje brzopletosti u nameri da što pre ponudim odgovor na tvoje pitanje i tako dam skromni doprinos u pokušaju da se problem reši!

...naime-izvesnu tačku sam čekirao kako bih dobio odgovor na neka svoja pitanja a u vezi česte i prenaglašene želje...da ne dužim...istorija bolesti je isuviše komplikovana i lična za ovo mesto...
Nadam se da ćeš razumeti...nije bilo nikakve druge namere niti sugestije...
Jednostavno-ispalo je tako!!!
Vlasta92 Vlasta92 14:32 13.09.2010

He he..

volim što vas ima..Možda bi mogli neku grupu da osnujemo? "Ćao, ja sam Vlasta i budim se svake noći najmanje deset puna....ĆAO VLASTOO!!!"
I ja imam "lak" san oduvek, a bogami i moja majka. Budila me za školu tako što stane pred vrata moje sobe i krene rukom prema kvaci (kvaki?). Spavam oko pet sati, tokom kojih se probudim do pet puta. Ako ne legnem za mraka (kao što je to slučaj za vreme trajanja EXIT-a), mogu da zaboravim na spavanje. Kad god da legnem, budim se rano, tako dan se može reći da te četiri noći festivala gotovo i ne spavam.
Treću noć bude gadno, svi me nerviraju i hoću kući, ali četvrtu, kada živci već umru, onda baš budem zabavna...

caricamajka caricamajka 15:04 13.09.2010

Re: He he..

samo da se prijavim u klub.
doduse svaka nesanica je drugacija. Moja mama kaze da posle sestog meseca bebeceg staza danju vise nikada nisam zaspala ni na trenutak a noci su prica za sebe, pola noci kod njih da se oni zlopate a pola noci kod babe i dede i tako celo detinjstvo, uopste mi nije trebao krevet, svi kreveti u kuci su bili moji a u stvari ni jedan nije bio moj. Do dana danasnjeg se budim nocu od pet do deset puta...Sto je najstrasnije nisam mogla noci koristiti za nista korisno, za vreme studija nisam mogla nocu da ucim ni 5 minuta, mogla sam samo citati a i samo to sam i radila, bila sam vrlo aktivna clanica biblioteke.
Posle nekoliko godina braka mi je muz rekao da me nikada nije video kako spavam, znaci dok on otvara oci ja se vec probudim iako sam do tada spavala.
Moja prva princeza je danju spavala po 15 minuta, s tim sto uopste nije postojao ritam, nije se znalo kada ce biti sledecih pet minuta. Od ponoci do ujutro je najvise volela da se igra... Kad je imala sest meseci mama kaze moras je ostaviti kod nas, vise ni ne hodas vec bauljas, pasces i ubices dete. Svake nedelje smo je ostavljali jednu ili dve noci kod njih da se ja malo naspavam... uz moje neprestano budjenje cak i u takvom stanju.
Nikada necu zaboraviti izjavu mog tate koji je rekao da on kada je E.kod njih ne spava cele noci. Ja mu kazem tata, pa ona ipak malo i povremeno i spava a on ce meni da to je tacno ali ja ne spavam ni onda jer cekam da se probudi kako bi bio odmah spreman da je uzmem jer ako se jako rasplace posle nece vise zaspati ni minut.
Kada je imala dve i po godine rodila se druga princeza a s ovom nespavalicom smo jos uvek imali po pet sest operaciija svake noci. Beba je spavala (posle par nedelja kada je prestala da sisa dva puta nocu) celu noc ali svaki put kada smo ustajali zbog ove starije muz je proveravao da li je ziva jer nije mogao da poveruje da beba od mesec dana spava celu noc u jednom cugu.
Kod starije je na svu srecu samo njeno rano detinjstvo licilo na moje, sada kad ima 21.godinu mnogo bolje spava od mene.
Meni su jutra strasno teska, jedva ustanem ali posle sat vremena profunkcionisem ko da sam spavala propisnih osam sati u cugu. Danju zaspim samo ako mi se temperatu primakne broju 4o, sto je vrlo retko i kada sam najstrasnije prehladjena temperaturu ne dobijam...
Pozdrav svim nespavalicama, a sta reci onim sto dobro spavaju, samo im malkice i to samo ponekad zavidim, ne znaju koliko su srecni.
Bojana Maljević Bojana Maljević 16:03 13.09.2010

Re: He he..

Možda bi mogli neku grupu da osnujemo? "Ćao, ja sam Vlasta i budim se svake noći najmanje deset puna....ĆAO VLASTOO!!!"

Može osnivanje grupe.
Ali mi ne bismo bili u istoj grupi!
Taska Dana Taska Dana 14:51 13.09.2010

Ja sam umrla jedno tri cetiri puta...


I imam savet!!!!

Pre nego sto zelis da odes na spavanje. Sedni u najdrazu stolicu udahni duboko 5 puta, opusti se i onda prstima i dlanom naizmenicno , istrljaj usne skoljke , vrlo detaljno ...nekoliko minuta sve dok ne osetis da ti usi prijatno bride. Onda lepo odi i legni na stranu kao kad pas legne sa sa nogama i rukama, savijenim i plozenim jedno pored druge...kao pas...opusti donju vilicu i malo otvori usne...disi na usta izdisi na nos...spavaces kao jagnje....:)
Vlasta92 Vlasta92 15:04 13.09.2010

Ovako!?.



Ajd sve, ali ovo sa disanjem mi nije jasno....
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:12 13.09.2010

Re: Ovako!?.

Ajd sve, ali ovo sa disanjem mi nije jasno....

ma zeza se Dana, ono ne moze da bude ozbiljan savet : ))))
Taska Dana Taska Dana 15:49 13.09.2010

Re: Ovako!?.

Mrtva sam ozbiljna...pomaze sto posto....Opustis donju vilicu ...izgleda smesno ali koga briga...:) i onda lepo dises na usta a izdises na nos...jednostavno...
Taska Dana Taska Dana 15:54 13.09.2010

Re: Ovako!?.


Zivotinje rade ono sto smo mi zapostavili...ugadjaju sebi i opustaju se da bi skupili i regenerisali snagu za novi dan...Jesi li videla kako kuce sapama sasolje svoje usi pre spavanja...lepo se nameste i spavaju ko psici kerici...:)
Taska Dana Taska Dana 16:03 13.09.2010

Re: Ovako!?.

Ne bas ovako...ruke savijes u laktovima i spustis ispred grudi jednu pored druge...noge amo savijes u kolenima ....
Bojana Maljević Bojana Maljević 16:06 13.09.2010

Re: Ja sam umrla jedno tri cetiri puta...

Onda lepo odi i legni na stranu kao kad pas legne sa sa nogama i rukama, savijenim i plozenim jedno pored druge...kao pas...opusti donju vilicu i malo otvori usne...disi na usta izdisi na nos...spavaces kao jagnje....:)

Moj pas ne spava tako

Hvala na savetu, ali meni nije problem da zaspim.
thug_b thug_b 17:22 13.09.2010

Re: Ja sam umrla jedno tri cetiri puta...

Bojana Maljević
ali meni nije problem da zaspim.

bas to htedoh da kazem, da (ne pricas svasta jer) nemas ti nikakvu nesanicu. onda se setih da se jedne jedine nesanice (sramno kratke, takodje) najvise secam po tome sto sam u jednom trenutku ugledala prozor ("ugledala" as in "lightbulb" ), prisla mu sasvim i sa nekakvom cudnim uzbudjenjem (nada je to bila) pocela da razmatram da li je dovoljno visok.
"unutrasnji" smeh koji je usledio kad sam dilemu, tako uzbudjena, pokusala razresiti potpitanjem "aaaa: visok za sta?", ravan je i slican samo ovom od gledanja hitch-a... i citanja ovog tvog bizarnog teksta:)))
ja sam posle moje "epizode" zaspala k'o klada.

tako, izgleda da se ipak kvalifikujes medj' nesanicare. oh, well... it's a dirty job...
Bojana Maljević Bojana Maljević 19:06 13.09.2010

Re: Ja sam umrla jedno tri cetiri puta...

"unutrasnji" smeh koji je usledio kad sam dilemu, tako uzbudjena, pokusala razresiti potpitanjem "aaaa: visok za sta?", ravan je i slican samo ovom od gledanja hitch-a... i citanja ovog tvog bizarnog teksta:)))


Dobar smeh je važan za dobar san.
Ima tu još nekih važnih stvari, ali smeh je, ipak, na prvom mestu.
Unfuckable Unfuckable 19:24 13.09.2010

Re: Ja sam umrla jedno tri cetiri puta...

Onda lepo odi i legni na stranu kao kad pas legne sa sa nogama i rukama, savijenim i plozenim jedno pored druge...kao pas...opusti donju vilicu i malo otvori usne...disi na usta izdisi na nos...spavaces kao jagnje.

da, da - tkzv "Koma - položaj", to je dobitna kombinacija!
Uputstvu nedostaje samo to da neposredno pre (spontanog, uglavnom) zauzimanja "pozicije" treba uliti pola litre do litar vinjaka, recimo (zavisno od gabarita i kondicije) - mada može i bilo koji drugi žešći napitak - edabi sistem pouzdano delovao
Taska Dana Taska Dana 20:46 13.09.2010

Re: Ja sam umrla jedno tri cetiri puta...

U izvini...nista nisam skapirala :)))))

Sad vidim da sam tekst napisala ko da sam jela bunike....
E, da bunike...to nije dobro za spavanje...ni na parce...nemoj u bunike....
Bojana Maljević Bojana Maljević 21:52 13.09.2010

Re: Ja sam umrla jedno tri cetiri puta...

Uputstvu nedostaje samo to da neposredno pre (spontanog, uglavnom) zauzimanja "pozicije" treba uliti pola litre do litar vinjaka, recimo (zavisno od gabarita i kondicije) - mada može i bilo koji drugi žešći napitak - edabi sistem pouzdano delovao

Unf, ne pijem žestoka pića. Jbg, već sam rekla da ne konzumiram ništa što utiče na mozak. Iz razloga jasnih svakom ko me poznaje Daj neki drugi savet.
Unfuckable Unfuckable 05:09 14.09.2010

Re: Ja sam umrla jedno tri cetiri puta...

ma to je samo dopuna uputstva, tj pojašnjenje kako se u samo par jednostavnih koraka naći u željenom položaju, opisanom u prvom komentaru, kapiram da je na tvom slučaju neprimenljivo.
Dok je jošte živahan Kardeljev duh u pogledu svežih ideja i iznalaženja rešenja uopšte - ja bih predložio stolicu za ljuljanje.
Ne gubiš ništa, a nije dosadno.
Bojana Maljević Bojana Maljević 21:42 14.09.2010

Re: Ja sam umrla jedno tri cetiri puta...

ja bih predložio stolicu za ljuljanje.

Wow, ne bi mi pala na pamet stolica za ljuljanje - nikad. A sviđa mi se.
Želim stolicu za ljuljanje!
G r o f G r o f 22:50 14.09.2010

Re: Ja sam umrla jedno tri cetiri puta...

Pa kad si baš navalila...




(pošto je slika nestala, verovatno zbog autorskog prava,... zamislite stolicu za ljuljanje neobično pitomih linija, od drveta koje je pod čarobnom rukom umetnika metamorfiralo u sofisticirani materijal, ne gubeći svoju toplinu, stolicu na kojoj ljuljanjem postajete deo skulpture)

Ako ne možete zamisliti tražite sami sliku....
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:10 13.09.2010

idiots can do it!

Hičkokov predlog ostavljam za kraj

pazi ja bi sto dalje od tog handy aplicatora : )))
i pored toga sto je jednostavan za upotrebu nadji neko drugo resenje za tvoju insomniju.

ja isto vrlo lose spavam, ali to je zbog toga sto ne znam da ostavim poslovne brige na poslu nego ih ponesem kuci.
vidis i meni je potreban lek, pa ako ga pronadjes (a da ne podrazumeva upotrebu onog aplikatora) javi molim te

aleksanadar aleksanadar 15:16 13.09.2010

Препорука

Када не могу да спавам, ја пустим свој омиљени филм, а то је Хичкокова "Вртоглавица".

После тога мирно спавам и сањам Ким Новак.

Bojana Maljević Bojana Maljević 16:08 13.09.2010

Re: Препорука

Када не могу да спавам, ја пустим свој омиљени филм, а то је Хичкокова "Вртоглавица".
После тога мирно спавам и сањам Ким Новак.

To! To je predlog! Hvala, nisam je gledala, dugo. Bravo.
otvorenota otvorenota 15:39 13.09.2010

Ko rano rani, prvi doruckuje

Provereno najbolje spavam u citavoj familiji, i ne vidim nekih posebnih koristi od toga.
Oduvek prva zaspim, braca i sestre nastave da pričaju kad se ugasi svetlo, a ja se ujutru nerviram što sam propustila momenat kad su prisluškivali tetku i mamu šta pričaju, pa su onda bežali da ih ove ne otkriju.
Ili, drugarica i ja na moru, taman smo prošle kroz ključne momente našeg izlaska, ona bi možda rekla još nešto, a ja - zaspim.

Ujutru se provereno prva probudim, svi još uvek spavaju, i to ume baš da me smori.
Da ne spominjem ko po pravilu kuva kafu kad neko od ukućana šušne u hodniku i ode u nabavku ako dotične kafe baš u tom trenutku ponestane.
Bojana Maljević Bojana Maljević 19:08 13.09.2010

Re: Ko rano rani, prvi doruckuje

Provereno najbolje spavam u citavoj familiji, i ne vidim nekih posebnih koristi od toga.

Znala sam da nema razloga ni da pokušavam
skyspoter skyspoter 15:56 13.09.2010

vi sto ne spavate

da li imate problema sa jetlag?
Bojana Maljević Bojana Maljević 16:10 13.09.2010

Re: vi sto ne spavate

da li imate problema sa jetlag?

Ja ga očito imam od kada sam se rodila.
skyspoter skyspoter 09:56 14.09.2010

Re: vi sto ne spavate


da li imate problema sa jetlag?


Ja ga očito imam od kada sam se rodila.


Da niste dozivotni clan “Insomniac’s Mile Club”?

Znam da daju odlicne privilegije :
stuja 24/7
broadband - up to 20Mb, 20GB downloads, free wireless router bilo gde u svetu
easy access to fridge and bathroom.

Jedini nag je da ne dobijate flat bed.
mlekac mlekac 16:33 13.09.2010

Sad se setih...

Nekada sam negde procitala kako je drug Mosha Pijade bio cuven po tom spavanju na parce. Kazu, dok je vodio TANJUG da je znao da legne na klupu i BUKVALNO otspava 2-3 minuta, a potom da ustane i nastavi punom parom.
Urbana legenda glasila je da mu je ta navika nespavanja osim 'na parce' ostala iz zatvorskih dana, al' ko ce ga znati?
Bojana Maljević Bojana Maljević 19:12 13.09.2010

Re: Sad se setih...

Kazu, dok je vodio TANJUG da je znao da legne na klupu i BUKVALNO otspava 2-3 minuta, a potom da ustane i nastavi punom parom.

Ta sam. Iako ne vodim Tanjug.
Urbana legenda glasila je da mu je ta navika nespavanja osim 'na parce' ostala iz zatvorskih dana, al' ko ce ga znati?

i nikad nisam bila u zatvoru.

antioksidant antioksidant 19:14 13.09.2010

Re: Sad se setih...

i nikad nisam bila u zatvoru.

još si mlada, život je pred tobom
ivana23 ivana23 19:22 13.09.2010

Re: Sad se setih...

mlekac
Nekada sam negde procitala kako je drug Mosha Pijade bio cuven po tom spavanju na parce. Kazu, dok je vodio TANJUG da je znao da legne na klupu i BUKVALNO otspava 2-3 minuta, a potom da ustane i nastavi punom parom. Urbana legenda glasila je da mu je ta navika nespavanja osim 'na parce' ostala iz zatvorskih dana, al' ko ce ga znati?


Postoji ona cuvena fotografija (foto Nikola Bibic) na kojoj Mosa Pijade spava u Skupstinskoj klupi za vreme pauze nekog zasedanja.

nema je na netu
mlekac mlekac 22:29 13.09.2010

Re: Sad se setih...

ivana23
mlekac
Nekada sam negde procitala kako je drug Mosha Pijade bio cuven po tom spavanju na parce. Kazu, dok je vodio TANJUG da je znao da legne na klupu i BUKVALNO otspava 2-3 minuta, a potom da ustane i nastavi punom parom. Urbana legenda glasila je da mu je ta navika nespavanja osim 'na parce' ostala iz zatvorskih dana, al' ko ce ga znati?


Postoji ona cuvena fotografija (foto Nikola Bibic) na kojoj Mosa Pijade spava u Skupstinskoj klupi za vreme pauze nekog zasedanja.

nema je na netu

Ivanice - ako je ti nisi nasla, onda je nema!
mlekac mlekac 22:34 13.09.2010

Re: Sad se setih...

Bojana Maljević
Kazu, dok je vodio TANJUG da je znao da legne na klupu i BUKVALNO otspava 2-3 minuta, a potom da ustane i nastavi punom parom.

Ta sam. Iako ne vodim Tanjug.
Urbana legenda glasila je da mu je ta navika nespavanja osim 'na parce' ostala iz zatvorskih dana, al' ko ce ga znati?

i nikad nisam bila u zatvoru.



Kao sto rekoh gore - nisi jedina. Moje klince dan-danji uzasava sto mogu da zaspem u sedecem polozaju i, taman kad pomisle da sam u najdubljem snu - mama vampir ustaje i nastavlja kao da je spavala ko zna koliko!

S druge strane, priznacu i to, jednom u par meseci, a kako sam matorija jednom u godinu dana, uleti mi tzv 'punjenje baterija', kad BUKVALNO mogu da prespavam 24 sata sa, eventualno, jednim ustajanjem (citaj bauljanjem) zarad fizickih potreba... U toj fazi zaista nema teorije da me iko ili ista prizove iz Morfeovog carstva.
jinks jinks 16:52 13.09.2010

Možda

priča o crvima u ušima ima veze sa sluhom. Naime, ima ljudi koji zbog buke nekad imaju problema sa snom, i taj problem pokušavaju da reše tako što koriste silikonske čepove za uši.

Možda je vama prag osetljivosti na zvuk niži, tako da i u običnim uslovima zbog toga imate problema sa spavanjem (ko zna, možda je ona romkinja to znala, tako da je problem privremeno rešila tako što vam je nečim obložila bubnu opnu)
Bojana Maljević Bojana Maljević 21:57 13.09.2010

Re: Možda

Naime, ima ljudi koji zbog buke nekad imaju problema sa snom, i taj problem pokušavaju da reše tako što koriste silikonske čepove za uši.

Ma kakvi! Buka mi ne smeta. Mogu da spavam gde 'oćeš!
Samo da ne zaspim pre 4.
jinks jinks 23:05 13.09.2010

Re: Možda

Trol o Hickoku i plavim glumicama.

Bila je emisija na tu temu, u kojoj su rekli da je od svih plavih glumica Hitckok najvise voleo da radi sa Grejs Keli. Rekao je da je ona personifikovala upravo ono sto je takvim izborom glumica zeleo da postigne.

Audiences will always remember Miss Kelly through her works with the Master of Suspense, Alfred Hitchcock. With only three films, Grace Kelly epitomized Hitchcock’s ultimate cool blonde.

The blonde in which they were perfection and glamour visually, but carried the flaws of mischief, obsession, neurosis, and infidelity.


Cak su rekli da je Hitckok prema Grejs gajio i intimna osecanja, sto neki cak uspevaju i da prepoznaju u njihovim zajednickim filmovima.
Bojana Maljević Bojana Maljević 23:08 13.09.2010

Re: Možda

Rekao je da je ona personifikovala upravo ono sto je takvim izborom glumica zeleo da postigne.

U potpunosti ga razumem. I podržavam.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:18 13.09.2010

A je l

se u nesanicu ubraja i jedenje čokolade noću? Ja to radim i bez buđenja.
Bojana Maljević Bojana Maljević 23:26 13.09.2010

Re: A je l

A je l
se u nesanicu ubraja i jedenje čokolade noću? Ja to radim i bez buđenja.

Draga Jelice,
sad da me vidiš - sa ovom totalno crnom sa lešnicima - odgovor bi se sam nametnuo
Jelica Greganović Jelica Greganović 02:30 14.09.2010

Re: A je l

Oš' malo?

Bojana Maljević Bojana Maljević 05:06 14.09.2010

Re: A je l

Oš' malo?

aleksanadar aleksanadar 09:28 14.09.2010

Re: A je l

A je l se u nesanicu ubraja i jedenje čokolade noću?


Ма, јок. То је спонтани одговор на природне импулсе.

Мада, преферирам сладолед. До 15. октобра.
Bojana Maljević Bojana Maljević 21:45 14.09.2010

Re: A je l

Мада, преферирам сладолед. До 15. октобра.

Što do 15. okt?
Ja preferiram sladoled tokom cele godine.
aleksanadar aleksanadar 09:03 15.09.2010

Re: A je l

Ja preferiram sladoled tokom cele godine.


Знаш да уживаш.
Ivana Knežević Ivana Knežević 01:06 15.09.2010

Bas lepa prica

o tome kakvi smo sareni.
Mnogo volim sarenis.
A i ovaj Hitch je stvarno colourful

Vidim da su dijagnoze i otpusne liste stigle na vreme - od New York state of mind-a do masiranja usiju i privatnih klubova - i jedino sto mogu da dodam je: lepo je spavati. Kad i gde... who cares.
Bojana Maljević Bojana Maljević 08:02 15.09.2010

Re: Bas lepa prica

A i ovaj Hitch je stvarno colourful

Jeste, baš. Sad ću opet da gledam sve njegove filmove. Između svakog ću malo da spavam
aleksanadar aleksanadar 08:40 15.09.2010

Re: Bas lepa prica

Sad ću opet da gledam sve njegove filmove.




Пада ми на памет идеја: да оснујемо кружок...


tripraseta92 tripraseta92 20:28 15.09.2010

:)

Uf! Ovo je i moj veeeliiiiki problem. Ja jednostavno obožavam noć! Naime, ja dan doživljvam kao svet obaveza, moranja, a noć je potpuno moja. Tek kad padne mrak i sve se utiša, svet se oslobađa svih stega moranja. Tada se čita, misli, diše punim plućima... noć je potpuna sloboda!
Jedino kada odem na neko samotno mesto, u planinu ili sl. mogu da ustanem rano, jer tada i dan doživljavam na isti način kao noć u gradu ( tj. mestu u kome se živi )

A, da! Ove vežbe disanja koje spominje Taska su zaista korisne. Pomažu, ali samo onima koji HOĆE da spavaju!
aleksanadar aleksanadar 20:31 15.09.2010

Re: :)

Ja jednostavno obožavam noć!


Поноћ је.
У црном плашту нема богиња.
Слободне душе то је светиња.

Ђура Јакшић

(наведено по сећању)
Bojana Maljević Bojana Maljević 21:01 15.09.2010

Re: :)

Pomažu, ali samo onima koji HOĆE da spavaju!

Idem da odradim jednu seriju vežbi disanja. Iako od noći ne odustajem, obećala sam da ću noćas leći u 22.30. Nemoj da se neko nasmejao!
svbobo svbobo 21:46 15.09.2010

Re: :)



arwenna arwenna 08:25 16.09.2010

:)

Nedavno je moj zakoniti suprug, koji sa mnom živi već 16 godina, možda razrešio moju dilemu: "Nemaš ti nesanicu", kaže, "...ti samo živiš u drugoj vremenskoj zoni.


Verujem da si se snašla da mu odgovoriš

kada je čovek zaljubljen - jasno je zašto ima nesanicu.


Jedino me buni izraz zakoniti suprug, da li to znači da imaš i nezakonitog supruga
Bojana Maljević Bojana Maljević 11:35 16.09.2010

Re: :)

Jedino me buni izraz zakoniti suprug, da li to znači da imaš i nezakonitog supruga

Naravno da imam i nezakonitog supruga. I za svakog supruga po jednog ljubavnika. I za svakog ljubavnika po jednu platonsku ljubav... i sve tako redom.
kumbare11 kumbare11 09:17 17.09.2010

zakonit-nezakonit

Nek si živa i zdrava, razapeta sa toliko ljubavnih strana...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana