Društvo| Zdravlje

No smoking Serbia

niccolo RSS / 25.09.2010. u 19:38

Ovih dana pažnju mi privlači vest na B92 o Zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Do 11. novembra pravna lica i preduzetnici u čijim je objektima zabranjeno pušenje, kao i oni za čije objekte postoje izuzeci, moraju da usklade svoj rad u skladu da odredbama tog zakona. Da vidimo šta sve podrazumeva ovo uslađivanje:

 

Pre svega treba reći šta zakon uopšte podrazumeva pod pušenjem. Pušenje je posedovanje ili rukovanje upaljenim duvanskim proizvodom bez obzira da li se dim aktivno udiše i izdiše. Ovo je važno znati s obzirom da navedena definicija znači da čak i nepušač može biti kažnjen za kršenje ovog zakona, samo zato što je zatečen recimo kako pridržava upaljenu cigaretu prijateljice/prijatelja.

Pušnje je zabranjeno u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru i usklađivanje sa zakonom podrazumeva obezbeđivanje ove zabrane.

Radni prostor je svaki zatvoreni prostor koji služi za obavljanje poslova, kao i svaki povezani i drugi pripadajući zatvoreni prostor kao što su hodnici, liftovi, stepeništa, predvorja, zajedničke prostorije, toaleti, čekaonice, kantine, pomoćni objekti, magacini, garaže, službena vozila za prevoz ljudi i robe i dr. To praktično znači da nigde na poslu pušenje nije dozvoljeno.

Od ovoga postoji izuzetak u smislu da poslodavac može da u obezbedi posebnu prostoriju isključivo za pušenje u kojoj se ne može obavljati delatnost poslodavca i na kojoj je obavezan da istakne znak da je pušenje u toj prostoriji dozvoljeno. Stoga, od 11. novembra pušači ili neće moći uopšte da puše na poslu, ukoliko njihov poslodavac ne obezbedi ovakvu prostoriju, ili će to moći da rade samo u toj prostoriji. Ova prostorija mora da ispunjava određene uslove. Tako iznad vrata takve prostorije mora da stoji oznaka prostorija za pušenje i broj lica koja u isto vreme mogu biti u ovoj prostoriji, a u slučaju kvara ventilacionog sistema mora se automatski pojaviti oznaka zabranjeno pušenje zbog kvara na ventilacionom sistemu (nisam ubeđen koliko je baš moralo da stoji ovo automatski u zakonu). Prostorija za pušenje mora biti zatvorena u celini, sa kliznim vratima koja se moraju samostalno zatvarati, i opremljena ventilacionim sistemom koji je fizički odvojen od drugog ventilacionog sistema, tako da vazduh s duvanskim dimom iz prostorije za pušenje ne sme da prelazi u druge zatvorene prostorije. Takođe, vazduh iz prostorije za pušenje ne sme da se reciklira nego mora biti izveden u otvoreni prostor.

Pošto zabrana pušenja važi ne samo za radni prostor već i za javni, potrebno je reći i šta se smatra pod javnim prostorom. To je svaki zatvoreni prostor dostupan građanima, odnosno namenjen zajedničkoj upotrebi poput prostora u kome se obavlja delatnost državne uprave ili lokalne samouprave, zdravstvena zaštita, vaspitavanje i obrazovanje, društvena briga o deci, socijalna zaštita, kultura, sport i rekreacija, ugostiteljstvo i turizam, mediji. Dalje pod javnim prostorom se smatra i prostor u kome se obavlja snimanje i javno emitovanje, prostor za sastanke i javna okupljanja građana, objekti u kojima se obavlja trgovinsko-uslužna delatnost, kladionice, kockarnice, igračnice i druge prostorije u kojima se obavlja delatnost igara na sreću.

U nekim od ovih prostora se ne sme odrediti prostorija za pušenje. To su prostori u kojima se obavljaju sledeće delatnosti – državna uprava i lokalna samouprava, zdravstvena zaštita, vaspitavanje i obrazovanje, društvena briga o deci, socijalna zaštita, kultura, sport i rekreacija, proizvodnja, kontrola i promet lekova, proizvodnja, smeštaj i promet životnih namirnica, društvena ishrana, mediji i prostor u kome se obavlja snimanje i javno emitovanje, sastanci i javna okupljanja građana (u ovo spadaju i tržni centri primera radi).

S obzirom da pušenje nije dozvoljeno ni u onim prostorima koji nisu zatovreni, ali su funkcionalni delovi prostora u kome se obavlja delatnost zdravstvene zaštite, vaspitavanja i obrazovanja, društvene brige o deci, socijalne zaštite, uključujući i dvorišni prostor, kao i otvoreni prostor za održavanje pozorišnih, bioskopskih i drugih vrsta predstava, jasno je da će u najgoroj poziciji biti pušaci koji se bave upravo ovim delatnostima, s obzirom da oni ni na jednom mestu na i oko posla neće smeti da puše.

 

Ono što takođe može da interesuje blogere jesu pravila za ugostiteljske objekte. Tako ugostiteljski objekti za ishranu i piće čija je ukupna upotrebna površina do 80m2 i koja nisu u sastavu drugog prostora u kome je pušenje zabranjeno (tržni centri, čekaonica, odnosno stanica za dolazak i odlazak putnika u javnom prevozu, ugostiteljski objekat u sastavu poslodavca i dr.) mogu da se opredele da u njihovom objektu pušenje bude ili u potpunosti zabranjeno ili u potpunosti dozvoljeno, te kada se opredele da okače oznaku da li je u njihovom objektu pušenje dozovoljeno ili zabranjeno.

Ugostiteljski objekti čija je upotrebna površina veća od 80m2 mogu ili da u potpunosti zabrane pušenje ili da odrede deo prostora u kome je pušenje zabranjeno, a koje mora biti najmanje 50% prostora, odnosno stolova, pultova, šankova i drugih površina na kojima se služi hrana ili piće. Umesto dela prostora, može se odrediti posebna prostorija namenjena isključivo za pušenje. U tom slučaju u toj prostoriji se ne može služiti i konzumirati hrana ili piće.

Ugostiteljski objekti za smeštaj mogu imati sobe u kojima je pušenje dozvoljeno i one u kojima nije, s tim da se gostima mora ponuditi da odaberu da li će odsedati u sobi u kojoj je dozvoljeno ili u onoj u kojoj je zabranjeno pušenje. Sobe u kojima je pušenje dozvoljeno moraju imati plafon i biti potpuno zatvorene sa svih strana (osim naravno što imaju vrata i prozore) tvrdim zidovima od poda do plafona, a vazduh iz tih soba ne sme da dopire u druge prostorije u kojima pušenje nije dozvoljeno. Vrata sobe u kojoj je pušenje dozvoljeno ne smeju se otvarati u prostoriju u kojoj pušenje nije dozvoljeno, osim ako ta soba ima vrata koja se mehanički zatvaraju.

 

Na kraju da kažemo nešto i o kaznama. Novčanom kaznom od RSD 5.000 kažnjava se na licu mesta fizičko lice ako puši (zato je važna ona gornja definicija šta je pušenje) u bilo kojem zatvorenom prostoru, kao i u javnom prostoru u kome je pušenje zabranjeno, kao i ako puši u javnom prevozu, odnosno u bilo kojem zatvorenom javnom prostoru koji služi kao čekaonica, odnosno stanica za dolazak i odlazak putnika u javnom prevozu. Postoje kazne i za pravna lica, ali ih neću posebno nabrajati.

 

Vest sa B92 kaže da je otpora ovom zakonu naročito bilo u Hrvatskoj (koja je doduše u prvom trenutku u potpunosti zabranila pušenje u ugostiteljskim objektima), kao i u Grčkoj u kojoj se slične odredbe praktično ne primenjuju. Osim par zbunjujućih odredaba, ili čak ne ni celih odredaba nego pojedinih delova, odredbe našeg zakona se čine prilično razumne (doduše verujem da se oni pušači koji rade u gore pomenutim delatnostima za koje je propisana potpuna prohibicija pušenje neće u potpunosti složiti sa ovom konstatacijom J ), u smislu da ne zabranjuju pušenje u potpunosti, a opet su tako formulisane da u slučaju dosledne primene mogu da obezbede ostvarivanje ciljeva zakona. 



Komentari (153)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

omega68 omega68 19:47 25.09.2010

1.

auu ala će biti gužveee...
niccolo niccolo 19:50 25.09.2010

Re: 1.

Za prvog



auu ala će biti gužveee...

Ma jok, ja verujem u spremnost srbalja da se ponašaju u skladu sa zakonom
mikimedic mikimedic 21:42 25.09.2010

Re: 1.

dura lex sed lex

niccolo niccolo 21:48 25.09.2010

Re: 1.

dura lex sed lex

jesen92 jesen92 19:52 25.09.2010

parada

...izgleda da ce i pusaci morati da paradiraju...
niccolo niccolo 19:54 25.09.2010

Re: parada

jesen92
...izgleda da ce i pusaci morati da paradiraju...

Pa tehnički, na otvorenom pušenje nije zabranjeno
mirelarado mirelarado 20:07 25.09.2010

Re: parada

jesen92
...izgleda da ce i pusaci morati da paradiraju...


Једино им и преостаје да постану улични пушачи.


niccolo niccolo 20:08 25.09.2010

Re: parada

Једино им и преостаје да постану улични пушачи.

Meni je tu interesantnije da vidim ponašanje ugostitelja, naročito ovih sa manjim objektima - koliko će ih biti koji će da se opredele da budu nepušački objekti...
mirelarado mirelarado 20:14 25.09.2010

Re: parada

niccolo
Једино им и преостаје да постану улични пушачи.

Meni je tu interesantnije da vidim ponašanje ugostitelja, naročito ovih sa manjim objektima - koliko će ih biti koji će da se opredele da budu nepušački objekti...


Претпостављам да ће их бити занемарљиво мало. Промет им је већ смањен због кризе...
niccolo niccolo 20:15 25.09.2010

Re: parada

Претпостављам да ће их бити занемарљиво мало.

Pa to, ne bi me čudilo ni da ih ne bude.
jesen92 jesen92 21:56 25.09.2010

Re: parada

Pa tehnički, na otvorenom pušenje nije zabranjeno
to znam..ali mislim na paradiranje iz protesta protiv diskriminacije tj za ljucka prava a ne na paradiranje radi kolektivnog pusenja na otvorenom
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 23:21 25.09.2010

Re: parada

Ja sam za, al' slaba vajda
niccolo niccolo 07:03 26.09.2010

Re: parada

Ja sam za, al' slaba vajda

A i sad idu zimski meseci pa nije pogodno za paradiranje...osim ako bude blaga zima, ne znam šta kažu prognostičari.
omega68 omega68 19:53 25.09.2010

za gazdu na blog

mariopan mariopan 20:04 25.09.2010

Re: za gazdu na blog

Znaš šta?
Pa stvarno su preterali

Gde su sada borci i borkinje za MOJA ljudska prava da se trujem čime ja hoću i koliko ja hoću?
Ugrožavaju me sa svih strana.
A nikog nema da me brani?
To nije fer!
niccolo niccolo 20:05 25.09.2010

Re: za gazdu na blog

Gde su sada borci i borkinje za MOJA ljudska prava da se trujem čime ja hoću i koliko ja hoću?

Ma smeš ti da se truješ...samo ne na svim mestima
JJ Beba JJ Beba 20:25 25.09.2010

Re: za gazdu na blog

mariopan
Znaš šta?
Pa stvarno su preterali

Gde su sada borci i borkinje za MOJA ljudska prava da se trujem čime ja hoću i koliko ja hoću?
Ugrožavaju me sa svih strana.
A nikog nema da me brani?
To nije fer!

ja bih te branila al' jbg ja sam nepušač. Mislim kapiram ja vas al' vi ne kapirate nas. kada se vratim kući, pogotovo uveče posle nekog kluba ili kafića, moram cela da uskočim u mašinu za veš - ko da sam bila u pušnici
Oči naduvene, crvene, ooovooolike, ni visine ne pomaže

ima da danem dušom...


niccolo niccolo 20:27 25.09.2010

Re: za gazdu na blog

moram cela uskočim u mašinu za veš - ko da sam bila u pušnici

A ima i ljudi kojima smeta, pa kad izađu tako onde zacrvene im se oči ko da boluju od nečega...
JJ Beba JJ Beba 20:31 25.09.2010

Re: za gazdu na blog

niccolo
moram cela uskočim u mašinu za veš - ko da sam bila u pušnici

A ima i ljudi kojima smeta, pa kad izađu tako onde zacrvene im se oči ko da boluju od nečega...

ma da bre. Puše ko na takmičenju
mariopan mariopan 21:54 25.09.2010

Re: za gazdu na blog

ja bih te branila al' jbg ja sam nepušač.

Ma znam, isto kao moj sin, prvo pomiriše majcu pa onda utvrdi da se ne može oblačiti jer miriše, pa onda na ponovno pranje?


Teror nepaušača niko ne računa u diskriminaciju?
To je nepravda

Ok, i ja volem vas, al volite i vi malo mene? Makar da pušim?

Jukie Jukie 21:55 25.09.2010

Re: za gazdu na blog

JJ Beba

kada se vratim kući, pogotovo uveče posle nekog kluba ili kafića, moram cela da uskočim u mašinu za veš - ko da sam bila u pušniciOči naduvene, crvene, ooovooolike, ni visine ne pomažeima da danem dušom...


Tako je meni bilo kad sam radio u školi... zbornice su bile kao pušnice
niccolo niccolo 21:58 25.09.2010

Re: za gazdu na blog

zbornice su bile kao pušnice

Dok sam pisao tekst baš sam mislio na nastavnike, znam da po školama puše ko one babe dole...a sad nema nigde, moraće da izađu izvan školskog dvorišta...
mariopan mariopan 22:03 25.09.2010

Re: za gazdu na blog

niccolo
moram cela uskočim u mašinu za veš - ko da sam bila u pušnici

A ima i ljudi kojima smeta, pa kad izađu tako onde zacrvene im se oči ko da boluju od nečega...

Ma oni su bolesni od alergije na bilo koju zadatu temu, ne treba obracati paznju i proci ce samo od sebe.

Tu najvecu ulogu igra zadata tema, ako im niko ne javi na sta treba da im budu crvene oci oni nece ni znati ni primetiti na sta treba da budu alergicni. PROVRENO!
niccolo niccolo 22:04 25.09.2010

Re: za gazdu na blog

Ma oni su bolesni od alergije na bilo koju zadatu temu, ne treba obracati paznju i proci ce samo od sebe.

jesen92 jesen92 16:14 26.09.2010

Re: za gazdu na blog

kada se vratim kući, pogotovo uveče posle nekog kluba ili kafića, moram cela da uskočim u mašinu za veš - ko da sam bila u pušnici
..u paklu je vazda bilo zanimljivije.....ocu reci niko te ne tera da ides po klubovima i kaficima......
..a i pranje je jeftinije od sedenja u kaficu pa kad vec ides nek se obrne i masina...kad je bal nek je bal
skener92 skener92 20:05 25.09.2010

pusac

niccolo niccolo 20:10 25.09.2010

Re: pusac

intrepid intrepid 20:12 25.09.2010

Re: pusac





niccolo niccolo 20:16 25.09.2010

Re: pusac

Hm, vidim da na tubetu ima serija sličnih snimaka...
miloradkakmar miloradkakmar 20:22 25.09.2010

A,

je l' piše nešto za penzionere ?
Je l' se sme po Staračkim domovima, banjama, na izletima, čajankama, u parkovima, u redovima..... ?
niccolo niccolo 20:24 25.09.2010

Re: A,

banjama, na izletima, čajankama, u parkovima

Ovo je sve otvoren prostor, na otvorenom može (osim recimo u školskim dvorištima i slično). U redovima (osim ako nije red na otvorenom) i staračkim ne može
ivana23 ivana23 20:32 25.09.2010

***



~ ~ ~

niccolo niccolo 20:33 25.09.2010

Re: ***

E to su pljuge, a ne ova krdža što se prodaje kod nas
ivana23 ivana23 20:34 25.09.2010

Re: ***

niccolo
E to su pljuge, a ne ova krdža što se prodaje kod nas


Ima takvih i kod nas...

JJ Beba JJ Beba 20:35 25.09.2010

Re: ***

niccolo
E to su pljuge, a ne ova krdža što se prodaje kod nas

zato ovako izgledaju u 30 godina
niccolo niccolo 20:37 25.09.2010

Re: ***

zato ovako izgledaju u 30 godina

jesen92 jesen92 21:39 25.09.2010

Re: ***

niccolo, mozes li ti meni da objasnis koliko puta ovaj zakon kod nas stupa na snagu? nisam bas izlapela i znam da je ovaj poslednji krenuo da se primenjuje jos pre par meseci...kod mene na poslu svuda udarili one znakove za zabranu....itd.....Kakav sad 11 novembar? neki novi amandmani ili sta?
niccolo niccolo 21:42 25.09.2010

Re: ***

Закон је ступио на снагу одмах по усвајању, осмог дана, али су правна лица имала 180 дана да ”ускладе своје пословање” са истим. То практично значи да од 11тог не смеју да дозвољавају пушење, односно да га дозвољавају само у просторији за пушење, а до тог датума ће моћи јер још траје рок за ”усклађивање”.
jesen92 jesen92 22:00 25.09.2010

Re: ***

hvala na odgovoru..nadam se da ce da produze rok za uskladjivanje kao sto su produzili vreme za zamenu letnjih guma
honeydorian honeydorian 08:17 26.09.2010

Re: ***havana

Pa i na Kubi su ukinuli drzavno sledovanje cigara za siromasne slojeve. Zadnje vreme doslo.
niccolo niccolo 15:15 26.09.2010

Re: ***havana

Pa i na Kubi su ukinuli drzavno sledovanje cigara za siromasne slojeve. Zadnje vreme doslo.

Nemam reči...
omega68 omega68 20:44 25.09.2010

niccolo

šta to još znači?
Da li ja moram da prijavim svoju ženu ako počne da puši u kući?
Mislim, ona ne puši ali šta ako počne?
niccolo niccolo 20:51 25.09.2010

Re: niccolo

Da li ja moram da prijavim svoju ženu ako počne da puši u kući?

Ma jok, samo joj naplati na licu mesta 5.000...
mariopan mariopan 22:06 25.09.2010

Re: niccolo

niccolo
Da li ja moram da prijavim svoju ženu ako počne da puši u kući?

Ma jok, samo joj naplati na licu mesta 5.000...

Pa crkoh od smeha
omega68 omega68 07:44 26.09.2010

Re: niccolo

Da li ja moram da prijavim svoju ženu ako počne da puši u kući?


Ma jok, samo joj naplati na licu mesta 5.000...


pre će ona meni da naplati
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 21:09 25.09.2010

да знате

да ће лепо да вам буде!
још вам само фали да вам направе кабине за пушење ко оне на Франкфуртском аеродрому и све 5!

niccolo niccolo 21:12 25.09.2010

Re: да знате

још вам само фали да вам направе кабине за пушење ко оне на Франкфуртском аеродрому и све 5!

I Beogradski je zatvoren prostor...znači i oni moraju da obezbede prostoriju...a te na frankfurtskom mi se svidele kao koncept
ivana23 ivana23 21:17 25.09.2010

Re: да знате

njanja_de.manccini
да ће лепо да вам буде!још вам само фали да вам направе кабине за пушење ко оне на Франкфуртском аеродрому и све 5!


A sto su otvorena vrata kabine, pa se dim siri po holu, nikom nista.
niccolo niccolo 21:34 25.09.2010

Re: да знате

A sto su otvorena vrata kabine, pa se dim siri po holu, nikom nista

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 21:50 25.09.2010

Re: да знате

ivana23
njanja_de.manccini
да ће лепо да вам буде!још вам само фали да вам направе кабине за пушење ко оне на Франкфуртском аеродрому и све 5!


A sto su otvorena vrata kabine, pa se dim siri po holu, nikom nista.


луфтирају се људи, мало свежег климтизованог ваздуха неће да им смета : )))))
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:35 26.09.2010

Re: да знате

njanja_de.manccini
да ће лепо да вам буде!
још вам само фали да вам направе кабине за пушење ко оне на Франкфуртском аеродрому и све 5!




A jesi snimila, Njanjo, bas na tom frankfurtskom aerodromu, kako dismr cela zona gejtova oko tih akvarijuma? Valjde ne dihtuje najbolje, a i ovi pacenici moraju da udju i izadju, tako da uvek pobegne neka dimcina. Ja sam nesto mislio da odem da se zalim kod aerodromskih vlasti, da tu bas moram da cekam avion i da smrdi neizdrzivo (mislim, cisto onako, iz dosade, da ubijem vreme dok cekam na avion, a i priznajem da uzivam da maltretiram pusace, zbog maltretiranja koje sam od njih dozivljavao pola zivota).

Ali sve nesto racunam da ce pusaci da skapiraju koliko imbecilno izgledaju u tim staklarnicama, pa ce tako polako i da batale duvan. Ili ce prosto vlasti i to da zabrane, znaci totalna ekskomunikacija pusaca, sto sasvim podrzavam.


Unfuckable Unfuckable 03:45 26.09.2010

Re: да знате

pazi, naše odredbe su daleko tehnološki unapređenije jer je predviđena ventilacija (bar 50 na sat!)
tako da slobodoumno pretpostavljam da su neopremljeni und neosmišljeni drugovi Nemci propustili da instaliraju molto jake usisivače u nekim dupljama na patosu radi konačnog rešenja dimne situacije, heh...zaostalos'... -
i nemar.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:22 26.09.2010

Re: да знате

Unfuckable
radi konačnog rešenja dimne situacije, heh...zaostalos'... -
i nemar.


Nevoljne konzumente ciklon-B linije proizvoda niko nije pitao "da li vam možda smeta dim?". A ni na prosvjedovanje da im cijanidni dim pomalo ipak ne prija, nije se baš preterano obraćala pažnja, verovatno uz obrazloženje: "šta me bre briga!", "izadji, ako ti smeta", ili tako neki onovremenski ekvivalent.

Tako da ako bi hteli da ostanemo na liniji opaske o konačnom rešenju, pušači u akvarijumima, sa ispustima pri dnu, više liče na Nacoše u Nirnberškom procesu nego na Jevreje u logorima. Otud nemam baš nešto sažaljenja.
niccolo niccolo 07:08 26.09.2010

Re: да знате

mislim, cisto onako, iz dosade, da ubijem vreme dok cekam na avion

Da, na aerodromima generalno nema dovoljno zabavnih aktivnosti da se prekrati vreme između dva leta...
jesen92 jesen92 10:37 26.09.2010

Re: да знате


Ali sve nesto racunam da ce pusaci da skapiraju koliko imbecilno izgledaju u tim staklarnicama, pa ce tako polako i da batale duvan. Ili ce prosto vlasti i to da zabrane, znaci totalna ekskomunikacija pusaca, sto sasvim podrzavam.
...ima nas raznih....ja ne bi usla u onaj staklarnik i da mi plate....staklarnik je odvratan, hehuman i lici na gasnu komoru...valjda bi bilo normalnije da su tu stavili neki kafe sa dodatnom ventilacijom...manje bi smrdelo nego ovako kad velika koncentracija dima izlazi kroz vrata....

nego, svi se foliraju....kao briga o ljudima i zdravlju....da zaista brinu ne bi im palo na pamet da prave one kabine 2 sa 2 na onolikom aerodromu....
Bili Piton Bili Piton 11:54 26.09.2010

Re: да знате

jesen92

nego, svi se foliraju....kao briga o ljudima i zdravlju....da zaista brinu ne bi im palo na pamet da prave one kabine 2 sa 2 na onolikom aerodromu....


Na ciriskom aerodromu kabine za pusace izgledaju znatno humanije, to su citave zastakljene dnevne sobe gde moze lepo ljudski da se sedne i zapali, divota.

A da se svi foliraju to je tacno....evo srdjan pajic prvi
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 13:56 26.09.2010

Re: да знате

Швабе су циције бре због тога су ишли са тим решењем Смок’н Го.
Били помиње Цирих и има право тамо изгледају много лепше, толико лепше да људи устану из инвалидских колица како би попушили у таквој пријатној атмосфери.



niccolo niccolo 15:18 26.09.2010

Re: да знате

Били помиње Цирих и има право тамо изгледају много лепше, толико лепше да људи устану из инвалидских колица како би попушили у таквој пријатној атмосфери.

E, ali ovo je loža za pušenje, to je sasvim druga stvar u odnosu na ono na frankfurtskom...
jesen92 jesen92 16:20 26.09.2010

Re: да знате

Na ciriskom aerodromu kabine za pusace izgledaju znatno humanije, to su citave zastakljene dnevne sobe gde moze lepo ljudski da se sedne i zapali, divota.
..Hvala Bili za info...jes da nemam nameru uskoro da negde letim ali ako me zadesi neki tranzit samo cu preko Ciriha
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:03 26.09.2010

Re: да знате

jesen92

valjda bi bilo normalnije da su tu stavili neki kafe sa dodatnom ventilacijom...manje bi smrdelo nego ovako kad velika koncentracija dima izlazi kroz vrata....

nego, svi se foliraju....kao briga o ljudima i zdravlju....da zaista brinu ne bi im palo na pamet da prave one kabine 2 sa 2 na onolikom aerodromu....


Ma kakav cafe sa ventilatorima, to ne funkcionise. Sem ako nisi mislila da na ove akvarijume okace tablu "Cafe" i da ih eventualno zafarbaju u crno da se ne vidi spolja? Ali nesto mi se cini da ce Unf da utrci i da kaze kako mu to dosta lici na izvesne "tus kabine" za konacno resavanje pitanja.

Pusaci su opasnost po zdravlje i kao takve ih treba i tretirati. Bolje bi bilo da su napravili neki air-lock, dakle kao u onim postrojenjima za masinsku obradu nuklearnih materija: prostoriju unutar prostorije, sa negativnim gradijentom pritiska kako se ulazi, tako da NISTA ne izlazi napolje i SVE ostaje unutra (ukljucujuci i odecu pusaca, za sta bi mogli da koriste clean room skafandere, s tim sto moraju sami da plate iznajmljivanje).

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 17:08 26.09.2010

Re: да знате

Bolje bi bilo da su napravili neki air-lock, dakle kao u onim postrojenjima za masinsku obradu nuklearnih materija: prostoriju unutar prostorije, sa negativnim gradijentom pritiska kako se ulazi, tako da NISTA ne izlazi napolje i SVE ostaje unutra (ukljucujuci i odecu pusaca, za sta bi mogli da koriste clean room skafandere, s tim sto moraju sami da plate iznajmljivanje).




ti si skroz loooood
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:19 26.09.2010

Re: да знате

njanja_de.manccini
Bolje bi bilo da su napravili neki air-lock, dakle kao u onim postrojenjima za masinsku obradu nuklearnih materija: prostoriju unutar prostorije, sa negativnim gradijentom pritiska kako se ulazi, tako da NISTA ne izlazi napolje i SVE ostaje unutra (ukljucujuci i odecu pusaca, za sta bi mogli da koriste clean room skafandere, s tim sto moraju sami da plate iznajmljivanje).




ti si skroz loooood


Ha, veci vidim specijalizovane "babasere" koje stoje ispred tih prostorija i izdaju, na revers, skafandere spakovane u one male torbice dzepnog formata.

Ma ok, namerno preterujem, ali ne vidim zbog čega ne bi SVI pušaci koji dolaze na aerodrom bili posavetovani da stave nikotinske pečeve? Jes možda malo nezgodno u Americi, jer bi ih onda TSA babe terale da te pečeve skidaju da pokažu da tamo ne držene neku bombu ili hemijsko oružje za mass uništenje, ali šta je ta mala nezgodacija spram slušanja ovolikog zakeranja nas nepušača?
mariopan mariopan 19:56 26.09.2010

Re: да знате

jesen92
Na ciriskom aerodromu kabine za pusace izgledaju znatno humanije, to su citave zastakljene dnevne sobe gde moze lepo ljudski da se sedne i zapali, divota.
..Hvala Bili za info...jes da nemam nameru uskoro da negde letim ali ako me zadesi neki tranzit samo cu preko Ciriha

Pazi ako letiš JAT-om

Kažu nam da je zabranjeno pušenje u tolaetu a onesposobljavanje alarma za dim se strogo kažnjava i sankcioniše. Bila sam zaprepašćena da TO neko radi, iako sam pušač - to je zaista poslednje što bih uradila, ma koliko da traje let. Znači ima nas i takvih?

U Atini je na celom aerodromu zabranjeno pušenje - ali napolju nije. Lepo imaš klupe i pepeljare, sedneš ko čovek, kafu u ruke i zapali. Em je ekološki čistije, vetar sve razveje, em ne kršiš zakon i pušiš ko čovek na miru.
jesen92 jesen92 20:40 26.09.2010

Re: да знате

Ma kakav cafe sa ventilatorima, to ne funkcionise. Sem ako nisi mislila da na ove akvarijume okace tablu "Cafe"
...bila sam sasvim jasna, kakvi akvarijumi=cafe...protiv sam akvarijuma, bolje nista nego akvarijum...Lepo kafance sa ventilacijom(ne ventilatorima) bas kao ovo u Cirihu u koje mogu da idu i invalidi...btw...a jel znas ti koliko tvoje motorce zagadjuje okolinu.?..ja ne mogu da popusim toliko cigara za sto godina koliko gasova ode u atmosferu kad se ti provozas 100km ..
Bili Piton Bili Piton 21:22 26.09.2010

Re: да знате

jesen92
ja ne mogu da popusim toliko cigara za sto godina koliko gasova ode u atmosferu kad se ti provozas 100km ..


iju-ju!
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:28 27.09.2010

Re: да знате

jesen92
Ma kakav cafe sa ventilatorima, to ne funkcionise. Sem ako nisi mislila da na ove akvarijume okace tablu "Cafe"
...bila sam sasvim jasna, kakvi akvarijumi=cafe...protiv sam akvarijuma, bolje nista nego akvarijum...Lepo kafance sa ventilacijom(ne ventilatorima) bas kao ovo u Cirihu u koje mogu da idu i invalidi...btw...a jel znas ti koliko tvoje motorce zagadjuje okolinu.?..ja ne mogu da popusim toliko cigara za sto godina koliko gasova ode u atmosferu kad se ti provozas 100km ..


E, bolje da ne idemo na tu stranu, jer ces da nastradas, posto sam ja verovatno najbolji primer kako se stedi gorivo i ne zagadjuje atmosfera (da ne pominjem da mi se "idenje na posao" sastoji od kraceg hoda iz spavace u dnevnu sobu). A, kako ti, izvini molim te, ides na posao? Peske? Biciklom? Ili vozis neku krdzu, koja trosi olovni benzin, pa jos na to sve i pusis! Mene bi bilo sramota!
jesen92 jesen92 16:19 27.09.2010

Re: да знате

A, kako ti, izvini molim te, ides na posao? Peske? Biciklom? Ili vozis neku krdzu, koja trosi olovni benzin, pa jo
..ma ajde bre...kakav olovni benzin...ja sam jedna ozbiljna gospodza koja je na vreme presla na bezolovni a po prirodi posla ucim druge koja su goriva najbolja za okolis......moram ti prepisem recept kako da hranis motorce...
Kazezoze Kazezoze 16:25 27.09.2010

Re: да знате

jesen92
A, kako ti, izvini molim te, ides na posao? Peske? Biciklom? Ili vozis neku krdzu, koja trosi olovni benzin, pa jo
..ma ajde bre...kakav olovni benzin...ja sam jedna ozbiljna gospodza koja je na vreme presla na bezolovni a po prirodi posla ucim druge koja su goriva najbolja za okolis......moram ti prepisem recept kako da hranis motorce...

ma pusti srdjana, on vozi motor i auto koji idu iskljucivo na vodu (onu iz meksickog zaljeva).
jesen92 jesen92 21:58 27.09.2010

Re: да знате

ma pusti srdjana, on vozi motor i auto koji idu iskljucivo na vodu (onu iz meksickog zaljeva).
.....znam...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:16 25.09.2010

Kazne za pravna lica

Iako kažeš: "Postoje kazne i za pravna lica, ali ih neću posebno nabrajati", ipak, zamolio bih te za tvoj pravnički komentar i odgovor na pitanje, ko koga ovde hebe lud zbunjenog ili obrnuto:


Pojedinac koji puši na radnom mestu platiće 5.000 dinara, njegov neposredni rukovodilac 30.000 do 50.000 dinara, a firma između pola miliona i milion dinara.

Inspektori će dokazivati da je neko pušio ne samo ako ga zateknu sa cigarom u ustima već i na osnovu dima u vazduhu, pepeljare, opušaka, mirisa. izvor
JJ Beba JJ Beba 21:20 25.09.2010

Re: Kazne za pravna lica

Inspektori će dokazivati da je neko pušio ne samo ako ga zateknu sa cigarom u ustima već i na osnovu dima u vazduhu, pepeljare, opušaka, mirisa. izvor

hahahahha
biće ono - duni!
ivana23 ivana23 21:21 25.09.2010

Re: Kazne za pravna lica

Vojislav Stojković
Inspektori će dokazivati da je neko pušio ne samo ako ga zateknu sa cigarom u ustima već i na osnovu dima u vazduhu, pepeljare, opušaka, mirisa. izvor


Povecace se prodaja osvezivaca prostorija, zvaka, mentol bombona i sl.
JJ Beba JJ Beba 21:23 25.09.2010

Re: Kazne za pravna lica

Povecace se prodaja osvezivaca prostorija, zvaka, mentol bombona i sl

a inspektor ima k'o higijeničar da traži ruke na pregled. nagrabusiće ko žuti onaj kome su prsti žuti
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:24 25.09.2010

Re: Pade čovek!

JJ Beba

biće ono - duni!



niccolo niccolo 21:33 25.09.2010

Re: Kazne za pravna lica

Kazne su tačne, mislim zaista je tako propisano zakonom. Inače, ovaj
njegov neposredni rukovodilac

to je u stvari odgovorno lice u pravnom licu...

Ono što u vesti ne piše jeste da je kazna za pravno lice ova koju su spomenuli, a za preduzetnika od 300.000 do 500.000. Visine kazni jesu prilično visoke i smatram da i nije bilo neophodno propsivati toliko velike kazne.

Što se tiče ovoga

Inspektori će dokazivati da je neko pušio ne samo ako ga zateknu sa cigarom u ustima već i na osnovu dima u vazduhu, pepeljare, opušaka, mirisa

zakon spominje samo da će moći da vrše nekakva merenja, a ne i da će koristiti ovo ili ono čulo. U svakom slučaju pitanje je koliko bi to zaista bilo efikasno, jer kako ćeš posle u postupku da dokažeš da je bilo dima u vazduhu ili da si namirisao dim...Ukoliko bi se iko u pravnom licu našao u takvoj situaciji da mu inspektor napiše neku vrstu zapisnika ili slično zato što je video dim ili ga je namirisao obavezno, obavezno da se traži da se zabeleži prigovor na zapisnik na te navode...
Unfuckable Unfuckable 21:41 25.09.2010

Re: Ajdemi Pushi

a inspektor ima k'o higijeničar da traži ruke na pregled

dakle, i ko ima kamenac na zubima automatski je pod istragom. U stvari, kazniti odmah - pa neka on posle dokazuje odakle mu (kamenac, mislim)
Možda ne bi bilo loše da inspektori nose sa sobom neki portabl bronhoskop ili rentgen i na licu mesta detaljnije provere stvar. Pa što da ne uzmu i neki mali isečak tkiva na analizu, šta bi pa falilo?

Mislim da bi takođe sjajna ideja bila i da se inspektori na nekom kraćem petominutnom kursu obuče da uzimaju uzorak krvi ili urina, takođe na licu mesta (pa neka je i javno, javno je i zdravlje koje štitimo!) edabi mogli blagovremeno da oglobe prestupnika dok se nikotin ne izmetaboliše, što bi veoma blagotvorno uticalo na budžet.

Predlažem i da ministra zdravlja, popularnog i nadasve rigoroznog ali neukočenog Tomeka prekrstimo, u duhu aktuelnog približavanja dva naroda, sa sve spajanjem stolova i grljenjem, ljubljenjem i 'vatanjem - tj da mu damo i albansku varijantu imena, da bi ga južne komšije bolje razumele i povinovale se novovaspostavljenim merama (mislim: Kosovo je Srbija, zar ne?)
Moj predlog albanskog pseudonima vatrenog Tomeka neka bude - Aidemi Pushi
JJ Beba JJ Beba 21:44 25.09.2010

Re: Kazne za pravna lica

zakon spominje samo da će moći da vrše nekakva merenja, a ne i da će koristiti ovo ili ono čulo. U svakom slučaju pitanje je koliko bi to zaista bilo efikasno, jer kako ćeš posle u postupku da dokažeš da je bilo dima u vazduhu ili da si namirisao dim...Ukoliko bi se iko u pravnom licu našao u takvoj situaciji da mu inspektor napiše neku vrstu zapisnika ili slično zato što je video dim ili ga je namirisao obavezno, obavezno da se traži da se zabeleži prigovor na zapisnik na te navode..

sve je to pušagija
niccolo niccolo 21:46 25.09.2010

Re: Ajdemi Pushi

dakle, i ko ima kamenac na zubima automatski je pod istragom

Зато треба редовно ићи код зубара
na nekom kraćem petominutnom kursu obuče da uzimaju uzorak krvi ili urina

Ал’ да обавезно носе са собом и омању лабораторију да имају где да провере резултате...


П.С. Гледао Ронија на ЕС нешто после 8?
jesen92 jesen92 21:49 25.09.2010

Re: Kazne za pravna lica

..a zasto da taj neposredni rukovodilac placa kaznu? jel to znaci da neposredni rukovodilac treba da bude svakom za petama 8 sati dnevno...taj onda nema vremena da radi svoj posao...i sto bi on placao ako nije video tog sto krsi zakon...
libkonz libkonz 21:50 25.09.2010

Re: Kazne za pravna lica

i na osnovu dima u vazduhu

ne znam za vas, ali ja roštilj više ne pravim!
Za svaki slučaj
ivana23 ivana23 21:52 25.09.2010

Re: Ajdemi Pushi

niccolo
Гледао Ронија на ЕС нешто после 8?


Imate li (od danas) SK 3,4,5...
niccolo niccolo 21:53 25.09.2010

Re: Kazne za pravna lica

jel to znaci da neposredni rukovodilac treba da bude svakom za petama 8 sati dnevno...taj onda nema vremena da radi svoj posao...

Taj deo oko odgovornog lica za sprovođenje zabrane pušenja je onako regulisan...Mada, sama kazna za njega je nešto što je standard da se tako izrazim kod prekršaja, uvek ide i kazna za pravno lice i za odgovorno lice u pravnom...

ne znam za vas, ali ja roštilj više ne pravim!

niccolo niccolo 21:56 25.09.2010

Re: Ajdemi Pushi

Imate li (od danas) SK 3,4,5...

Šta je to?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:58 25.09.2010

Re: Kazne za pravna lica

Radni prostor je svaki zatvoreni prostor koji služi za obavljanje poslova... To praktično znači da nigde na poslu pušenje nije dozvoljeno.

Jel to znači da ja u svojoj kancelariji ne smem da pušim, iako ne primam stranke?

Neka meni zakonodavac slobodno popuši.
Jukie Jukie 22:00 25.09.2010

Re: Kazne za pravna lica

jesen92
..a zasto da taj neposredni rukovodilac placa kaznu? jel to znaci da neposredni rukovodilac treba da bude svakom za petama 8 sati dnevno...taj onda nema vremena da radi svoj posao...i sto bi on placao ako nije video tog sto krsi zakon...

Ai... direktorka škole je valjda morala da plaća neku kaznu što su po zidu škole nacrtani grafiti
niccolo niccolo 22:01 25.09.2010

Re: Kazne za pravna lica

Jel to znači da ja u svojoj kancelariji ne smem da pušim, iako ne primam stranke?

Aha, može da se puši samo u posebnoj prostoriji za to, koja mora da ispunjava posebne uslove.

Neka meni zakonodavac slobodno popuši.

I-ju...
Unfuckable Unfuckable 22:01 25.09.2010

Re: Ajdemi Pushi

П.С. Гледао Ронија на ЕС нешто после 8?

promašio, jbg kad čitam blogove umesto da radim nešto pametno
Nadam se da je ispunio očekivanja?
Gledao popodne Vilijamsa, poprilično osciluje

ps: kakav bre SK spominje ivana23?
niccolo niccolo 22:06 25.09.2010

Re: Ajdemi Pushi

Nadam se da je ispunio očekivanja?

3:1, rutinski...Vilijams će sutra na Robertsona.

kakav bre SK spominje ivana23?

Pojma nemam...
ivana23 ivana23 22:08 25.09.2010

Re: Ajdemi Pushi

Unfuckable
: kakav bre SK spominje ivana23?


Pa Sport klub. Uveli jos 3 kanala.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:13 25.09.2010

Re: Ajdemi Pushi

ivana23

Pa Sport klub. Uveli jos 3 kanala.


ivana23, njima se to mora objašnjavati malo detaljnije, laganije, jasnije, uz crtanje, linkovanje, boldovanje...
niccolo niccolo 22:16 25.09.2010

Re: Ajdemi Pushi

Uveli jos 3 kanala.

Sad sam baš proverio, na običnoj kablovskoj ih nisu uveli, možda na D3...
ivana23 ivana23 22:24 25.09.2010

Re: Ajdemi Pushi

niccolo
Uveli jos 3 kanala.

Sad sam baš proverio, na običnoj kablovskoj ih nisu uveli, možda na D3...


Bila sam ubedjena da si spominjao da imas digitalnu.
niccolo niccolo 22:24 25.09.2010

Re: Ajdemi Pushi

open iptv
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:59 25.09.2010

Re: Kazne za pravna lica

i sto bi on placao ako nije video tog sto krsi zakon...

komandna odgovornos'

jesen92 jesen92 23:12 25.09.2010

Re: Kazne za pravna lica

komandna odgovornos'
...najpozitivnije i najkorisnije od primene ovog zakona bice povecana zaposlnost...veeeeeliiiiiki broj inspektora je potreban da se vrsi permanentna kontrola u svim zabranjenim zonama...
JJ Beba JJ Beba 23:19 25.09.2010

Re: Kazne za pravna lica

jesen92
komandna odgovornos'
...najpozitivnije i najkorisnije od primene ovog zakona bice povecana zaposlnost...veeeeeliiiiiki broj inspektora je potreban da se vrsi permanentna kontrola u svim zabranjenim zonama...

baš me zanima da li će ridžovani za pušenje iznenada dolazti u javne prostore i špijati pušadžije obeleženi onim žutim prslucima?
tzv tačkase kontrole itajrad?
myredneckself myredneckself 23:25 25.09.2010

Re: Ajdemi Pushi


na nekom kraćem petominutnom kursu obuče da uzimaju uzorak krvi ili urina

Ал’ да обавезно носе са собом и омању лабораторију да имају где да провере резултате...


И о истом трошку да понесу и оне дрегере, да се одмах види јел неко нешто попио да заметне дувански траг
radulence radulence 23:36 25.09.2010

Re: Kazne za pravna lica


..veeeeeliiiiiki broj inspektora je potreban da se vrsi permanentna kontrola u svim zabranjenim zonama..


ne. dovoljan je samo jedan...

Unfuckable Unfuckable 02:50 26.09.2010

Re: No smoking Ronnie

П.С. Гледао Ронија на ЕС нешто после 8?

pazi Cara, što reče Čiča - "Genius at work"
ili
"Kako obeščastiti bilijarski sto za manje od 9 minuta"
Ronnie The Tzar
niccolo niccolo 07:19 26.09.2010

Re: Kazne za pravna lica

iznenada dolazti u javne prostore

Pa to je valjda zamisao, ko što bilo koja inspekcija dolazi...
"Kako obeščastiti bilijarski sto za manje od 9 minuta"

Aha, to je bio taj treći
Edit: Zeznuo sam se, nije mi se stranica u prvom trenutku otvorila, pa sam pretpostavio da tekst priča o sinoćnjem meču, kad ono to je o nekom prethodnom...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana