Nostalgija| Život

Draško

mikele9 RSS / 27.09.2010. u 23:34

 09.jpg

Puhala je žestoka Bura. Njega smo spazili nakon stotinjak metara na talijanskoj strani granice. Bio je odjeven u habitus miš boje s kapuljačom na glavi. Izgledal je kak neki sivi franjevac, uz to još i duga brada. Pokraj njega su pogruženo i nekak jadno stojali muškarac okrugle glave i crnomanjasta puca tridesetih godina ljepih nogu. On je pokazival autostoperski palac. Bastica je kazao: Stani, da vidimo gdje su se uputili, ionak ne žurimo. Stao sam kraj njih, Basta je otvoril vrata od krša i pokušao engleski. Okrugloglavi se primakao knjemu i rekao: Kaži im da idemo do Trsta. Basta se razveselio: Pa vi ste naši, upadajte i mi gibamo za Trieste. Nećete moći s te strane, vrata su zablokirana, ubacio sam se. On je ušel prvi i poslije mu je itekak dobro došla kapuljača jer se i prozor sa te strane nije mogao zatvorit do kraja. Pokrenul sam krš i krenuli smo. Bastica se okrenuo k njima i počeo se raspitivat tko su i odakle su. Pokazalo se da mu je on kolega, slikar a da su svo troje iz Beograda i učesnici Festvala u Portorožu. Otkrilo se i zašto ono dvoje izgledaju tak kak izgledaju. Naime, okrugloglavi kojem je to bilo prvi puta da izađe vani, je smislil da 500 maraka savije u trubicu i smjesti u kutiju Dunhil-a. Prirodno, carinici su vidjevši ga crvenog kao rak, odmah otvorili Dunhil, dalje ga nisu ni pretresali. Oduzeli su mu marke, odveli su ih u službene prostorije i napisali mu kaznu. Franjevac je prešel granicu i kako se vrijeme odužilo a autobus kojim su krenuli morao je nastaviti put, ušel je u jedan buffet i popil Grapu s pivom.  Pa onda još jednu turicu, pa još jednu, sve dok ih nije vidio da prelaze granicu. Onda je on donio odluku da se stopira. I ustopirali su nas.

Isprva mi nije bil simpa, učinilo mi se da previše govori ali moram priznati da je Bastica prednjačio, nije zatvaral usta. Ispričal im je, nije mi bilo prav, da sam prodal restoran u Gornjem Gradu i zakupil zaselak Monte Castagna vis-a-vis Grožnjana. Zaselak! Sedam kuća godinama nenapučenih, čiji su vlasnici davno poumirali a nasljednici se rasuli po svijetu od Amerike do Australije. Nemam što kriti ali, mislio sam, tek smo ih susreli, ne znamo se, baš ima dug jezik! Od svega je sačuval samo folksvagenov kombi na kojem je firma, ime restorana, PIRANHA, nastavljao je Bastica. Odjednom sam shvatil da on već dugo šuti i sluša. Koji je razlog da idete u Trst, pitao sam. On je kratko rekao da ide kupiti nekoliko kistova, Talensove uljane boje i sinu patike. I Gitanes i burbon, rekao si, progovorio je okrugloglavi. Da i to, promrsio je kroz zube. I Basta je htio kupit neke boje, pa smo se prvo parkirali pokraj radnje sa umjetničkim materijalom. Poslije toga smo se odpelali do Stande, odao mi je priznanje na uspješnom parkiranju na malom prostoru između jedne blistave Alfe i srebrnog Porschea. Mi smo kupili hranu za Baka i Macu i dvije ampulice Four Rosies da nam se nađe za usput. Okrugloglavi i puca su samo razgledavali, shvatil sam da nemaju novaca. On je kupil box Gitanesa i ampulicu takođe Four Rosies i tiho ih je pital treba li im para, hoće li što za kupit. Diskretno im je dao neke novce, koliko ne znam, okrenul sam glavu. Vratiću ti čim stignemo u Beograd crveneći je prošaptao okrugloglavi. Kupili su i oni nekoliko paklica Dunhila, čokoladu...i što ti ja znam što već. Odveli smo ih na Miramare u naš omiljeni buffet. Ja častim prvu turu, rekel sam. On je poručio Grapu, toga se sjećam. I nastavio je i kasnije sa Grapom. Popili smo nekoliko tura, mrak je već bio pao i riješili smo se vratiti. Do granice smo popili jednu ampulicu burbona, uglavnom on, Basta i ja, okrugloglavi je samo jednom liznuo a puca je rekla da ne pije. Druga ampulica je stradala do ulaska u Portorož. Čak sam se i ja raskravil, nije nam se rastajalo, on nas je pozval u svoju sobu i sad se sjećam broja 333, da popijemo i njegovu ampulicu: Nisam je valjda kupio da je nosim za Beograd, našalio se. Ono dvoje je reklo da su premoreni i da idu na spavanje.

Soba u Palasu je bila jednokrevetna sa banjom i malenom terasom okrenutom k moru. On je s terase donio limenke hladnog Laškog piva pa smo nas dvojica sjeli na krevet i započeli armirano betoniranje dok se Basta tuširao. Ostavili smo i za njega jednu limenku i trećinu ampule burbona. Poslije nas je poveo u Bar u prizemlju gdje smo nastavili da pijemo, ovoga puta Črnog Baruna, tek izašli proizvod pivovarne iz Laškog. On  ga je začinjavao Istarskom Grapom, bio nam je pravo društvo, mogel je popit barem kao nas dvojica ak ne i više. U tri izjutra bili smo mrtvi pijani, više nismo mogli riječ izgovoriti, samo smo se smijali kao blesavi. Odveo nas je u sobu, on i ja smo legli u krevet a Bastica je, prvo ga je pital, prostro na tepih njegov habitus, u pokrio se dekom koju je pronašao u plakaru. Probudili smo se u osam sati, nas dvojica smo rekli da ćemo ga čekati u Ljubljani, gdje su jedino u Portorožu točili Laško u litarske krigle. On je sa Švedskog stola potrpao u džepove habitusa kuhana jaja, paštetice, kajzerice i žemlice i donio nam u Ljubljanu. Zatekao nas je sa Radovanom starim frendom iz Zagreba i njegovom TV ekipom. Već je kružila treća tura. Priključil nam se i kad je poručivao Grapu, on i konobar su se prepoznali. Još 1976 godine je sa ženom, vraćali su se iz Ciriha i odlučili da neko vrijeme provedu u Istri idući od Ankarana, Kopra, Umaga do Portoroža, dakle, 1976 godine su u osmom mjesecu ručali  odličnu Oradu u Ljubljani.

On je nastavio da svakog jedanaestog mjeseca u godini dolazi u Portorož na Festival, tako da je faktički postao prepoznatljivi lik ne samo u Portorožu nego i u Piranu, gdje je često objedovao Pri Pavelu. Ilustovao je Bilten koji je iz dana u dan izdavao festival. Priča se da su po Kantu njegovi sugrađani mogli navijati ure, e i on je tačno u devet sjedao u kaffe, zaboravil sam mu ime, tik do Ljubljane, poslije esspressa poručivao bi Grapu i Črnog Baruna i počinjao da crta. To bi potrajalo do podne i kada bi bio zadovoljan urađenim i količinom popijenog pića, odlazio bi u redakciju i predavao ilustracije za sutrašnji broj. Taj dan nas je zadržal u Portorožu a uveče su nas on i Radovan sa posuđenim karticama uveli u hotel Metropol na gala večeru. Svidjela mi se njegova suzdržljivost. Svi oko nas su se naprosto grabili za hranu koje je bilo toliko da ni dva puta više gostiju ne bi moglo da je pojede, a on je uzeo samo jednu jabuku. U neka doba nam je svega bilo preko glave i Basta i ja smo odlučili da krenemo doma. Pitali smo da li ko hoće poć s nama i on je jedini pristao. Radovan je odista bio prezauzet a oni njegovi Beograđani su se prenemagali, te ne bi da propuste ovo, te ono. Utrpali smo se u krš i krenuli. Kad smo prolazili kraj luke gdje se odmah kraj ceste nalazi benzinska pumpa, Basta je rekao da bi trebali da naspemo. Izdržaće, imamo ga dovoljno, bio sam pijano kategoričan. Nismo odmakli od Portoroža ni dvadeset kilometara, krš se zakašljao i stao. Bastici hvala što rječju nije pomenuo benzinsku pumpu u Portoroškoj luci. I kaj bumo delali sad, rekao je on smijući se i protežući se na svježem istarskom zraku u jedan po ponoći. Bože kao je lepo, pokazao je na nebo osuto zvijezdama, a mirisi, ovo nikada neću zaboraviti. Ti uzmi kanticu i stopiraj, staće ti neko, rekao sam Basti, a nas dvojica ćemo skrajnuti krš sa ceste i čekaćemo te u Konobi. Pošli smo zajedno cestom i poslije nekoliko minuta na Bastin znak zaustavio se auto. Dolazim prije nego poručite drugu turu, doviknuo nam je Basta ulazeći u kola.

U Istri živim već dulje vrijeme i poznam je kak svoj džep. Konoba se nalazila na stotinjak metara od mjesta gdje smo ostavili krš. To vam je obična drumska kavana u kojoj pošto svrše svoje dnevne poslove, sjede mladi istrijani i nalivaju se Grapom i crvenim vinom. Upozoril sam ga da ne vole nova lica ali i da većinu poznam te se nadam da neće bit problema. Okružil sam pogledom po konobi i spazil sam mladog mesara i njegovog brata kod kojih smo kupovali meso za razne fešte, kojih u Istri ima maltene svaki drugi dan. Pozvali su nas za svoj sto. I oni i mi smo bili dobro naliveni ali smo ipak nastavili da pijemo. On je i dalje pio Grapu. Iako po prirodi šutljivi i nekomunikativni, izgleda da im se dopao, istrijani su ga pitali otkud je i čime se bavi. Kad im je rekel da je slikar, odmah su našli komad papira i molili ga da ih nacrta  A sve vrijeme je stizala turica za turicom. Bili su prezadovoljni kak ih je narisal, mladi mesar je ustao i išao od stola do stola pokazujući susjedima i prijateljima papir. Već sam pomislil da će morati da riše cijelu kavanu, kad se na vratima kao dobri duh pojavio Basta. Nisu nam dozvolili da platimo ni jednu turu, odpratili su nas s osmjesima i mahanjem ruku! Da, prije toga je Bastica popil dvije Grape, Da se ugrijem. On je imal u sebi nešto što je privlačilo ljude. Iako sam cijeli život oprezan i nepovjerljiv, čak i ja sam se poslije tri dana primil na njega.  Kombi smo držali parkiranog kod davno napuštene i zapuštene kapelice nekada posvećene Svetom Josipu a koja je danas služila mještanima za odlaganje kabastog smeća. Bio je oduševljen kada je vidio da iz krša vadimo akumulator i premještamo ga u kombi ali nekaj manje kad mu je Bastica rekao da mora držati kleme sve dok se ne uspnemo uz Monte Castanju. Kombi njie imao svjetla, znali smo put na pamet. Nagib do gore je preko 15% ali smo se mi već uhodali, zaletimo se, ubacimo u drugu, ne skidamo nogu s gasa i uspjevamo da se u cugu uspnemo do vrha. Pun mjesec je svijetlio tako silno da je bilo vidljivo kao u prvi sumrak. Oduševio se a kada mu je prišao Bak, moj veliki crni šnaucer, pomazili su se kao da se dugo znaju. Ni Bak mu nije odolio. Svih osam dana koliko smo bili skupa, nije se odvajao od njega, neprestano mu je stvaljao glavu u krilo i tražio da ga mazi i češka. Bio sam više nego iznenađen, Bak je skoro poludivalj i kad god nam dođe posjeta, on ili reži ili se povlači od posjetilaca. Ušli smo u kuću i Basta je založio Napu. Zaboravil sam pomenut da smo usput probudili Ronalda i kupli kanister crvenoga vina.

Sjeli smo za stol i počeli piti. On je pitao imamo li Grapu i ja sam mu iznio bocu u kojoj je bilo dvedesetak biljaka i bobica sa istarskih livada  i šuma. To sam dobil kada mi se rodio sin i nikako se nisam mogao odlučit da je načnem. Odjedared mi se učinilo da je upravo sad ta prilika. Brbljavi Bastica mu je ispričao sve a on mi je rekao da se osjeća izuzetno počašćenim. Prvo je dugo mirisao Grapu, onda je ustao, nazdravio mojemu sinu a meni i mojoj obitelji zaželio puno sreće u životu, kimnuo je Basti i do dna ispio Istarski nektar, kako ga je nazval. Bilo mi je milo i prijatno. Odzdravil sam mu a i Basta.

Onda sam odlučil da umijesim moj čuveni kruh. To vam je ustvari kruh od ražanog brašna u koji ja dodajem još i razne sjemenke i sušeno bilje, malo mrvljenog ružmarina, timijana, sušene bobice brusnice i borovnice, iz kojih su povađene koštice, zatim bučne sjemenke i od suncokreta, malo soli, mrvicu papra i dvoprst tucane suhe crvene paprike. Sve sam to zamjesio s vodom na stolu oko kojeg smo sjedili i pili. E da, dodao sam i mrvicu suhe germe.

Bastica se premjestio do Nape i skinuo jaknu a on je ostao u svojem habitusu vis-a-vis mene. Iznenađenjima nikad kraja, pokrio sam zdjelu s tijestom i postavio je blizu vatre da nadođe, a kad sam se okrenuo, Maca mu je bila u krilu! Što li je to u njemu što je privlačilo ne samo ljude nego i životinje? Razgovarali smo o svemu i svačemu, mijenjali teme, razmjenjivali mišljenja i poglede i sve u svemu u većini slučajeva stavovi su nam se poklapali. Tijesto je ubrzo naraslo, šakama sam formirao loptu, spljoštio je malo i stavio na pod Nape, prekrivši je potom žarom.  Poslije uru i pol vremena kruh je bio pečen, otresao sam s njega pepeo i ostatke žara i stavio ga na stol. Kad se malo prohladio rukama sam svakome otkinuo parče, onda je i on prešao na vino. Ako se nešto može nazvati ugođajem, rekao je, onda je to ovo i sad! Do pet sati smo bili popili vino, kanister je bio prazan. Vrijeme je da odmorimo svoja mučenička tijela i pijane glave, kak bi rekla Skarlet O’ Hara, sutra....to jest, danas je novi dan, izgovoril je Bastica. Odpelali smo se na kat, njemu pokazali ležaj, dali mu svijeću  i dobro se sjećam da sam ga opomenul da je ugasi prije nego zaspe.

Probudio se prije nas, vani ga je dočekao Bak pa su skupa krenuli u obilazak, gazeći travu mokru od slane. Ustali smo i mi i počel sam spremat zajutrak, omlet od deset jaja pečen na sitno sjeckanom špeku, posut listićima ružmarina i bosiljka. Nisam mogao izdržat nego sam mu rekel da mu je svijeća izgorjela do kraja, da se mogao zapaliti drveni pod, da smo svi skupa mogli izgorjet... Izvinjavao se govoreći da je bio toliko pijan i umoran da je zaspao čim je legao. Ubuduće se to neće dešavati, neću više koristiti sveću, dobro se snalazim u mraku a i upoznao sam prostor.

Pitao me za kameni mostić koji se nalazi pedesetak metara iznad kuće. Rekao sam mu da je tu nekada prolazila uskotračna željeznica a most je Musolini prvo podigao u Abisiniji zbog potreba svoje armije a nakon poraza, most je kamen po kamen prenijet i ponovo sagrađen na ovom mjestu jer je Istra u to vrijeme pripadala Italiji.

Zaselak Monte Castagna  sa svojih sedam kuća koje sam zakupil na deset godina, se nalazi na vrhu brijega s kojega se pruža krasan pogled prije svega na Grožnjan, koji je vazdušne linije udaljen, ne više od kilometar. Ispod u dolini plavičasto svjetlucajući, protiče Mirna prepuna Brancina koji tu dolaze da polože ikru. Ja sam na sve to tijekom vremena oguglao ali sam promatrajući njegovo oduševljavanje, iznova počeo da spoznajem svu ljepotu ovog istarskog kutka.

Bastica ga je odveo u svoj atelje, prizemnu kućicu u kojoj je slikao. Imal je jednog galeristu u Njemačkoj za kojeg je radil slike na staklu u stilu Hlebinske škole, ne više od dvije mjesečno. Galerist ga plaćao može se reći solidno, što nam je dobro dolazilo za naše poduhvate i preduzimanja. Bastica i ja smo kombijem punim mesa i pića obilazili istarska sela koja su pravila fešte povodom blagdana, rođenja, smrti a najčešće stradanja svoga sveca zaštitnika. Svako selo je imalo svog sveca, tako da se događalo da po petnaest dana ne budemo doma. Kako bi stigli u selo, iz kombija bismo vadili presječeno metalno bure sa nogarima, punili ga ćumurom koji bi se ubrzo, upaljen, pretvorio u žar, preko smo stavljali rešetku gradela koju nam je po Bastinoj zamisli načinio Feruccio i moliću ljepo, pekli odreske, kotlete, vješalice... Na rasklopivom kamperskom stoliću nalazilo se piće, boce Grape, bijelog i crvenog vina i limenke piva. Ne mogu se potužit, dobro smo prolazili. On se lako i jednostavno uklopio, prevrtao je meso, sipao piće i prizivao posjetioce: Izvolite dragi prijatelji, kušajte i opet ćete nam se vratiti. Ali ja sam oduljio svoju priču, nemam mjere a drugima sam sklon zamjeriti da govore previše.

Moram priznat da sam ga na neki način zavolio, Basta veli: Od prvog trenutka mi se dopal. Provezli smo ga s kraja na kraj Istre, pili smo i jeli uvijek na drugom mjestu, i ribu i školjke ali i cuceke koje je na ražnju pekao naš frend novosađanin. Jednom prilikom sam prema njemu ispao, malo je reći, maliciozan.

Bili smo kod naših prijatelja, kuća im se nalazi na samom kraju Buzeta onkraj pruge, dobro smo bili popili i on je na talijanskom nazdravio domaćinima i u nastavku veselo rekao: Ja sam vam poliglota, govorim francuski, italijanski, bosanski sarajevske raje, srpski i hrvatski. Ne znam što mi je to trebalo ali sam

reagirao riječima: A najgore hrvatski! Nije mu bilo prav ali su domaćini i Basta spasili stvar sipajući piće i nazdravljajući.

Kada je došlo vrijeme rastanka, oprostili smo se poljubivši se u oba obraza. Rekao nam je na odlasku da nikada neće zaboraviti, prije svega nas dvojicu a napose i sve ugođaje koje smo mu priuštili, da smo postali neodvojiv dio njegovog života.

P.S. Neizostavno moram dodati i ovo!  U vrijeme nadasve besmislenog klanja u nekdašnjoj nam zajedničkoj domovini, Bastica i ja smo bili u Austriji, u Beču.

Jedne noći, bolje je reći ranog jutra, bilo je prošlo tri ure, pozvali smo ga telefonom. Kada se javil bunovan i trgnut iz sna, rekel sam u slušalicu: Kak si nam kaj, ćetnik jedan? Ko je to, čuli smo njegov škripav glas. Nismo ga htjeli dulje maltretirati: Ovdje su tvoje ustaše, Bastica i Draško. Zagrcnul se je i zaplakal: Dragi moji... često mislim na vas i vreme koje smo proveli zajedno,

u mom ste srcu, kako ste, odakle se javljate....? I kaj da vam velim, nema se tu kaj više reći.  Komentari (60)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

topcat topcat 23:36 27.09.2010

!!!!!

Grožnjan! ; )))))))))))

tko bi ga promašio?

(idem čitati)


edit:
Bijah ljetos u Grožnjanu. Bubnuli smo u neko sumnjivo doba, s idejom kako je tamo sve kao nekad. Heh...na terasi nije bilo nikoga, balvan city skroz prazan...nešto malo ekipe u onom "talijanskom" kafiću. Popili sok(!) i išli ča.

mikele9 mikele9 00:53 28.09.2010

Re: !!!!!

!!!!!
Grožnjan! ; )))))))))))

tko bi ga promašio?

(idem čitati)


edit:
Bijah ljetos u Grožnjanu. Bubnuli smo u neko sumnjivo doba, s idejom kako je tamo sve kao nekad. Heh...na terasi nije bilo nikoga, balvan city skroz prazan...nešto malo ekipe u onom "talijanskom" kafiću. Popili sok(!) i išli ča.

Uzeleo sam se i Groznjana i Istre, zivot mi je nepotpun bez njih
Zavidim ti
stefan.hauzer stefan.hauzer 23:45 27.09.2010

.


mikele9 mikele9 00:56 28.09.2010

Re: .

Hvala Stefane, kao i uvek najbolje moguce
Da li secas vremena kad su Dado i Tihomir svirali sa New Foundation?
stefan.hauzer stefan.hauzer 20:53 28.09.2010

Re: .

mikele9
Hvala Stefane, kao i uvek najbolje moguce
Da li secas vremena kad su Dado i Tihomir svirali sa New Foundation?

hehe,dragi mikele...mlad sam ja da bi se toga secao.

nego,imao sam starije ucitelje,pa sam tako i ja uz njih zavoleo neke stvari...mozda stare...ali fantasticne .
jer prava ljubav godine ne broji =)
pozdrav
mikele9 mikele9 22:12 28.09.2010

Re: .

hehe,dragi mikele...mlad sam ja da bi se toga secao.
nego,imao sam starije ucitelje,pa sam tako i ja uz njih zavoleo neke stvari...mozda stare...ali fantasticne .
jer prava ljubav godine ne broji =)
pozdrav

Lepo si sam odgovorio: PRAVA LJUBAV GODINE NE BROJI
mirelarado mirelarado 01:17 28.09.2010

У позни сат...

Тако ми је лепо замирисала ова твоја прича, Микеле. Замирисала на рибу, вино, конобе, истарска сеоца... и на оно најлепше и најважније: на пријатељство.

mikele9 mikele9 09:40 28.09.2010

Re: У позни сат...

У позни сат...
Тако ми је лепо замирисала ова твоја прича, Микеле. Замирисала на рибу, вино, конобе, истарска сеоца... и на оно најлепше и најважније: на пријатељство.

Imam Ruzmarin na terasi i kad sam uzbrao nekoliko listića i počeo da ih žvaćem, odjednom mi se sve pojavilo pred unutarnjim očima, jasno i mirišljavo...i nadasve PRIJATELJSKI
mirelarado mirelarado 15:58 28.09.2010

Re: У позни сат...

mikele9
Imam Ruzmarin na terasi i kad sam uzbrao nekoliko listića i počeo da ih žvaćem, odjednom mi se sve pojavilo pred unutarnjim očima, jasno i mirišljavo...i nadasve PRIJATELJSKI


"There's rosemary; that's for remembrance.
Pray, love, remember."

(Shakespeare, Hamlet)


mikele9 mikele9 17:56 28.09.2010

Re: У позни сат...

"There's rosemary; that's for remembrance.
Pray, love, remember."

Koliko je teško a koliko je dragoceno pronaći osobu sa kojom deliš iste ili slične emocije, bez velike galame i mahanja, privlačenja pažnje...
mirelarado mirelarado 18:19 28.09.2010

Re: У позни сат...

mikele9
Koliko je teško a koliko je dragoceno pronaći osobu sa kojom deliš iste ili slične emocije, bez velike galame i mahanja, privlačenja pažnje...


It happens... once in a Blue Moon.
mikele9 mikele9 18:48 28.09.2010

Re: У позни сат...

It happens... once in a Blue Moon.

Neprevaziđljivo
margos margos 22:16 28.09.2010

Re: У позни сат...

Jedan od, po mom računanju, dokaza tvoje vitalnosti, jeste izmišljavanje reči. Što to volim! :)
mikele9 mikele9 23:22 28.09.2010

Re: У позни сат...

Jedan od, po mom računanju, dokaza tvoje vitalnosti, jeste izmišljavanje reči. Što to volim! :)

Tako mi funkcionisu mentalije, ziv ne bih bio da nesto novo ne smislim
Drago mi je da ti se to dopada
margos margos 23:31 28.09.2010

Re: У позни сат...

Tako mi funkcionisu mentalije, ziv ne bih bio da nesto novo ne smislim
Drago mi je da ti se to dopada

Kako mi se ne bi dopadalo, pobogu.
Jednom prilikom, spremila sam neku paštetu od pasulja, pa stavila na krekere, pa dekorisala, pa.... jedan od gostiju se nećka da l' da uzme još, a muž kaže: 'Uzmi, bre, ona to sad napravila i nikada više.'
A i tad sam izmislila, ne bih umela da ponovim.
mikele9 mikele9 23:50 28.09.2010

Re: У позни сат...

Kako mi se ne bi dopadalo, pobogu.
Jednom prilikom, spremila sam neku paštetu od pasulja, pa stavila na krekere, pa dekorisala, pa.... jedan od gostiju se nećka da l' da uzme još, a muž kaže: 'Uzmi, bre, ona to sad napravila i nikada više.'
A i tad sam izmislila, ne bih umela da ponovim.

Od danas nas mogu, moraju nazivati izmislioci raznoraznarija
mlekac mlekac 04:09 28.09.2010

Sta se ovde dogadja???Krle pise o Beogradu a Mikele o primorju

BTW.
Sjajan tekst, po obicaju, Mikele, pogotovo sto je o Istri, koju volem najvise na svetu.
mikele9 mikele9 09:47 28.09.2010

Re: Sta se ovde dogadja???

Sta se ovde dogadja???


Krle pise o Beogradu a Mikele o primorju

BTW.
Sjajan tekst, po obicaju, Mikele, pogotovo sto je o Istri, koju volem najvise na svetu.

I Krle je pisao o Visu a ja o Beogradu, eto draga Mlekac šta se ovde događa
Uobraziću se zbog tvojih komplimenata a Istra ima posebno mesto u mom srcu i životu, znam joj svaki kutak...
mlekac mlekac 03:45 29.09.2010

Re: Sta se ovde dogadja???

mikele9
Sta se ovde dogadja???


Krle pise o Beogradu a Mikele o primorju

BTW.
Sjajan tekst, po obicaju, Mikele, pogotovo sto je o Istri, koju volem najvise na svetu.

I Krle je pisao o Visu a ja o Beogradu, eto draga Mlekac šta se ovde događa
Uobraziću se zbog tvojih komplimenata a Istra ima posebno mesto u mom srcu i životu, znam joj svaki kutak...

Boze zdravlja, sescemo jednom da se iscakulamo o Istri...

Sta ces, ima ovde ludjaka koji su 80-ih sedali petkom navece na "Uchku", a vracali se istom nedeljom navece na posao (Sreca te je i sa svim kasnjenjima uspevala da stigne u Bgd do 8 ujutro)

mikele9 mikele9 08:35 29.09.2010

Re: Sta se ovde dogadja???

Boze zdravlja, sescemo jednom da se iscakulamo o Istri...

Sta ces, ima ovde ludjaka koji su 80-ih sedali petkom navece na "Uchku", a vracali se istom nedeljom navece na posao (Sreca te je i sa svim kasnjenjima uspevala da stigne u Bgd do 8 ujutro)

Dace Bog a i mi cemo da pripomognemo oko zdravlja pa cemo se iscakulati o Istria Nostra.
ddsonik ddsonik 04:36 28.09.2010

Wow!

Uzivao sam u prici - hvala puno!

Prosto ne mogu da poverujem kako si u stanju da se toliko ubacis u drugo lice i promenis i boju, miris, ukus, zvuk price. nije da me do sada nisi iznenadjivao, ali stvarno sam odusevljen.

puno pozdrava!
mikele9 mikele9 09:56 28.09.2010

Re: Wow!

Wow!
Uzivao sam u prici - hvala puno!

Prosto ne mogu da poverujem kako si u stanju da se toliko ubacis u drugo lice i promenis i boju, miris, ukus, zvuk price. nije da me do sada nisi iznenadjivao, ali stvarno sam odusevljen.

puno pozdrava!

Prijatelju hvala ti na pohvalama. Pored cinjenice da sam ziveo u gradovima sirom Jugoslavije, sto smatram kvalitetom, postoji u meni, mojoj prirodi, nesto kameleonsko
u pozitivnom smislu. Gde god da se nadjem...od Svajcarske, Francuske, Istre, Zagreba, Podgorice, Novog Pazara... ja se vrlo lako uklapam cak i jezicki.
Pozdrav trojcu iz Sangaja, Princezi
margos margos 10:49 28.09.2010

Re: Wow!

postoji u meni, mojoj prirodi, nesto kameleonsko
u pozitivnom smislu. Gde god da se nadjem...od Svajcarske, Francuske, Istre, Zagreba, Podgorice, Novog Pazara... ja se vrlo lako uklapam cak i jezicki.

''...Ne znam što mi je to trebalo ali sam reagirao riječima: A najgore hrvatski! Nije mu bilo prav ...''

Vidi se - čita se - i zašto...
mikele9 mikele9 12:27 28.09.2010

Re: Wow!

Vidi se - čita se - i zašto...

Dlaka u jajetu
margos margos 12:42 28.09.2010

Re: Wow!

Je l ti to meni da ja vidim/tražim tu dlaku?

C c c ... druuuuuuuže moj... jok ja! Tj. jok ovaj put.:)
mikele9 mikele9 14:15 28.09.2010

Re: Wow!

Je l ti to meni da ja vidim/tražim tu dlaku?

C c c ... druuuuuuuže moj... jok ja! Tj. jok ovaj put.:)

Ma ne tebi nego Drašku...i ne ccckaj mi druuuuugarice moja draga
fedor18 fedor18 08:14 28.09.2010

nostalgija

...i kada postane jasno da je vrijeme neumitno prošlo,on postaje još neumjereniji,okrene glavu i počne pjevati...
umjesto "Ja sjećam se" od KUD-a,može i ovo kao ugođaj

mikele9 mikele9 09:58 28.09.2010

Re: nostalgija

Astor Piazzola! Kako da ne može dragi Fedore, dapače
jasnaz jasnaz 10:34 28.09.2010

dalmatinski / 8.010 jutro

mikele9 mikele9 10:58 28.09.2010

Re: dalmatinski / 8.010 jutro

dalmatinski / 8.010 jutro


dobro jutro
dobar dan
dobra večer...
do kraja Vremena
fedor18 fedor18 13:08 28.09.2010

Re: dalmatinski / 8.010 jutro

mikele9
dalmatinski / 8.010 jutro


dobro jutro
dobar dan
dobra večer...
do kraja Vremena

Zar nije nekako više istrijanski
mikele9 mikele9 14:19 28.09.2010

Re: dalmatinski / 8.010 jutro

Zar nije nekako više istrijanski

Naravno da jeste. Istra je Istra, od Rijeke kreće Primorje a od Zadra (koliko se sećam) se nastavlja Dalmacija.
Meni je Istra do kraja Vremena
fedor18 fedor18 14:27 28.09.2010

Re: dalmatinski / 8.010 jutro

mikele9
Zar nije nekako više istrijanski

Naravno da jeste. Istra je Istra, od Rijeke kreće Primorje a od Zadra (koliko se sećam) se nastavlja Dalmacija.
Meni je Istra do kraja Vremena

a i koza ili jarac kao simbol...
jasnaz jasnaz 09:27 29.09.2010

: dalmatinski / 8.010 jutro -- original!

fedor18
mikele9
dalmatinski / 8.010 jutro


Zar nije nekako više istrijanski


--- dalmatinac: na dimnjaku jednog krova u Pirovcu. od teme: atmosfera/sećanje/prijateljevanje, a

--- do Istre doleće po pozivu ---
mikele9 mikele9 13:48 29.09.2010

Re: : dalmatinski / 8.010 jutro -- original!

--- dalmatinac: na dimnjaku jednog krova u Pirovcu. od teme: atmosfera/sećanje/prijateljevanje, a

--- do Istre doleće po pozivu ---

Verujem da odgovaraš/objašnjavaš Fedoru,
ja, DA....atmosfera/sećanje/prijateljevanje +++++++++++
miloradkakmar miloradkakmar 15:19 28.09.2010

Grappa prijateljstva

Veže ljude, jače od krvi.
kukusigameni kukusigameni 22:17 28.09.2010

Re: Grappa prijateljstva

Ima u Istri raznih rakija. Jedna od najboljih koje sam ikada probao (a probao sam ih o ho ho, kukusigameni) je bila rakija od zizule, u Istri, Montizel, preko puta Motovuna.
PS. Sjajan tekst i prelepo podsecanje. Pogodi me Piran i Pavel. Uh.
Btw, u Istri se cepa biska.
mikele9 mikele9 23:36 28.09.2010

Re: Grappa prijateljstva

Grappa prijateljstva
Veže ljude, jače od krvi.

Na delu dokazano prijatelju Milorade

mikele9 mikele9 23:45 28.09.2010

Re: Grappa prijateljstva

Ima u Istri raznih rakija. Jedna od najboljih koje sam ikada probao (a probao sam ih o ho ho, kukusigameni) je bila rakija od zizule, u Istri, Montizel, preko puta Motovuna.
PS. Sjajan tekst i prelepo podsecanje. Pogodi me Piran i Pavel. Uh.
Btw, u Istri se cepa biska.

Svako mesto, svaki domacin pravi Grappu na svoj nacin po vekovnom iskustvenom receptu. Jedni stavljaju ovo, drugi i to i ono i sta vec ne. Ja sam najbolju Grappu pio kod Marka Petrovica iz Bala (Valle) kod Rovinja. Citav buket biljaka je bio zajedno sa raznim bobicama u njoj. Inace to je vrsta Lozovace, samo ime govori. A Pavel i Kod Udovice...al' se tamo dobro klopalo
fedor18 fedor18 09:10 29.09.2010

Nekako

sam uvek više preferirao malvaziju u celoj ovoj grappa priči
Pre osam godina radio sam u jednom vinskom podrumu u Motovunu (onom preko puta pumpe u centru)
Tu su se pored vina,proizvodile i razne varijante lozovača.
Bilo je tu svakakvih dogodovština,a i čudnovatih lokalnih grappa koje su se mogle probati.
Ali,meni su uglavnom prejake,pa sam ih probao na kašičicu ili koristio kao dezinfikaciono sredstvo (jeres)...
kukusigameni kukusigameni 09:24 29.09.2010

Re: Nekako

sam uvek više preferirao malvaziju u celoj ovoj grappa priči


Jes ali sta ces onda da pijes u jutro?
fedor18 fedor18 09:26 29.09.2010

Re: Nekako

kukusigameni
sam uvek više preferirao malvaziju u celoj ovoj grappa priči


Jes ali sta ces onda da pijes u jutro?

Drugačije priče su,ako si u Istri radno,a ne paradno
Ujutro može malo lozovače,na kašičicu.
kukusigameni kukusigameni 09:31 29.09.2010

Re: Nekako

Ujutro može malo lozovače,na kašičicu.


Uz fritaju sa sparogama.
fedor18 fedor18 09:34 29.09.2010

Re: Nekako

kukusigameni
Ujutro može malo lozovače,na kašičicu.


Uz fritaju sa sparogama.

uh, nisam bio biljojed,ako si mislio na mene kada si izrekao ovu digresiju o šparogama...nekako sam se suzdržavao do popodneva,a onda teletina...
mikele9 mikele9 13:51 29.09.2010

Re: Nekako

Bilo je tu svakakvih dogodovština,a i čudnovatih lokalnih grappa koje su se mogle probati.
Ali,meni su uglavnom prejake,pa sam ih probao na kašičicu ili koristio kao dezinfikaciono sredstvo (jeres)..

Ja sam ih koristio kao dezinfikaciono sredstvo iznutra, čistio organizam od svakojakih virusobakterija
mikele9 mikele9 13:55 29.09.2010

Re: Nekako

Jes ali sta ces onda da pijes u jutro?

Moj najmlađi stric je doručkovao deci Loze i komad ovčijeg sira, držalo ga to bogami do posle podne. Al' bila domaća Loza, mog najstarijeg strica Petra. Lako,lagano i ja sam još kao osamnaestogodišnjak prigrlio tu vrstu doručka
mikele9 mikele9 13:59 29.09.2010

Re: Nekako

Uz fritaju sa sparogama.

uh, nisam bio biljojed,ako si mislio na mene kada si izrekao ovu digresiju o šparogama...nekako sam se suzdržavao do popodneva,a onda teletina...

Vidim disput je u toku pa ne bih da se mešam....ipak, samo da dodam da mi je istarska Grappa najbolje išla uz jaki kozji sir
fedor18 fedor18 14:03 29.09.2010

Re: Nekako

mikele9
Bilo je tu svakakvih dogodovština,a i čudnovatih lokalnih grappa koje su se mogle probati.
Ali,meni su uglavnom prejake,pa sam ih probao na kašičicu ili koristio kao dezinfikaciono sredstvo (jeres)..

Ja sam ih koristio kao dezinfikaciono sredstvo iznutra, čistio organizam od svakojakih virusobakterija

Odličan (5),ali za vreme tromesečnog posla tamo,pio sam minimalne količine alkohola.Jednostavno, tempo posla je prejak-istovar grožđa u muljače,kupanje prvih ostataka "prljavim" vinom odozgo (visiš na 10 metara),pranje bačvi,istovar drugih ostataka peteljki u vaške (rupe) za rakiju...Radno vreme od 8h-8.30h,pa do uveče,tj. dokle god ima grožđa,tj.dokle god ga kooperanti dovoze...
Na kraju posla (nakon tri meseca),uz cash ,mogao si da odneseš kući malvazije,merlota i rakije koliko si mogao da poneseš...
E, onda je bila uživancija
fedor18 fedor18 14:21 29.09.2010

Re: Nekako

mikele9
Jes ali sta ces onda da pijes u jutro?

Moj najmlađi stric je doručkovao deci Loze i komad ovčijeg sira, držalo ga to bogami do posle podne. Al' bila domaća Loza, mog najstarijeg strica Petra. Lako,lagano i ja sam još kao osamnaestogodišnjak prigrlio tu vrstu doručka

I Superhik je tako počeo,Vaša Visosti
mikele9 mikele9 20:10 29.09.2010

Re: Nekako

I Superhik je tako počeo,Vaša Visosti

Znam, zato je Moja Visost u pedesetoj godini odlučila da batali Superhikov put, drum, cestu, stazu i bogazu
fedor18 fedor18 20:12 29.09.2010

Re: Nekako

mikele9
I Superhik je tako počeo,Vaša Visosti

Znam, zato je Moja Visost u pedesetoj godini odlučila da batali Superhikov put, drum, cestu, stazu i bogazu

Pobegao si od sebe ?

mikele9 mikele9 21:21 29.09.2010

Re: Nekako

Pobegao si od sebe ?

No, I Cannot Escape Myself...osim kad mogu
malasneki malasneki 09:45 29.09.2010

divan text

ili bolj reci, divna prica.
mikele9 mikele9 14:01 29.09.2010

Re: divan text

divan text
ili bolj reci, divna prica.

Hvala Sneki, drago mi je da ti se sviđa
fedor18 fedor18 15:55 30.09.2010

Malo je

zamrlo na blogu.Valjda se treznimo od silnih rundi iz teksta i komentara
kukusigameni kukusigameni 18:11 30.09.2010

Re: Malo je

Neko me hik, zvao, hik?
fedor18 fedor18 20:18 30.09.2010

Re: Malo je

kukusigameni
Neko me hik, zvao, hik?

Hic Rhodus, Hic Salta dabome ...
Nadam se da će u sledećem blogu poštovanog M9 biti manje alkohola,a više žena
mikele9 mikele9 20:27 30.09.2010

Re: Malo je

Hic Rhodus, Hic Salta dabome ...
Nadam se da će u sledećem blogu poštovanog M9 biti manje alkohola,a više žena

U sledećem (upravo objavljenom) neće biti više žena ali ni trunke alkohola.
U nekom sledećem sigurno
fedor18 fedor18 21:13 30.09.2010

Re: Malo je

mikele9
Hic Rhodus, Hic Salta dabome ...
Nadam se da će u sledećem blogu poštovanog M9 biti manje alkohola,a više žena

U sledećem (upravo objavljenom) neće biti više žena ali ni trunke alkohola.

Uh,ima narcizma i elitizma...I eskapizma, mazohizma, demokratije
mikele9 mikele9 21:46 30.09.2010

Re: Malo je

Uh,ima narcizma i elitizma...I eskapizma, mazohizma, demokratije

Drago mi je da si apostrofirao demokratiju, to mi je kao što vidiš i bio cilj

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana