Gastronauti| In memoriam| Život

Recepti - čemu?

Milutin Milošević RSS / 01.10.2010. u 18:42

U spomen Vokiju, velikom majstoru i istraživaču kulinarstva

00.jpg

Moja žena će se od muke nasmejati kad vidi da pišem blog o hrani. Zna ona da ja znam svašta da pravim, ali takodje još bolje zna da to ne pokazujem baš toliko često. Da ne kažem da bežim od kujne kao djavo od krsta. No, ponekad me uhvate pundravci i rešim da sprčkam nešto jednostavno a ukusno (čuj: "ukusno" - pa ko još pravi bljutavu hranu sem kuvarica u vrtićima i dečijim odmaralištima) ili me društvo navuče da se pokažem u punom svetlu i spremim jedan od široke lepeze svoja dva specijaliteta.

Počesto sam se tako pitao kako se neka jela prave. Moja žena i ljubljenami tašta imaju neki rokovnik koji je njen otac dobio još za malu maturu u kojem se čuva "porodično blago" - svi recepti koje su zapisivale kao uspešne, dokazane a praktične i prihvatljive (čitaj: ne koštaju pola plate). Obično pred kćerkin rodjendan ili Novu godinu one zasednu za trpezarijski sto i po ko zna koji put listaju da vide šta da spremaju. Na kraju, sve se završi supom, sarmom, pečenjem i tortom. No, da ne bogohulim, ima u toj ćitabi odličnih recepisa koje povremeno pronadju i obraduju nas.

Opet, i od njih dve i kod nekih drugih vrsnih kuvarica, ponekad sam pokušavao da dobijem recept, oblizujući još prste od sladokusja. I, najčešće sam dobijao odgovor tipa: uzmeš malo ovoga, pa odprilike toliko onoga, pa dodaš još … Nikada za prava jela nisu imale tačan recept.

Preksinoć, brekćući od dobrog jela koje sam spremio, shvatih konačno da pravih recepata i nema. Postoji samo okvir, način na koji je neko zapisao šta je napravio, a koji onda neuspešni kuvari pokušavaju da iskopiraju. Oni koji žele da naprave jelo kojim će obradovati najpre sebe a onda i druge do kojih im je stalo, uzeće taj okvir i obogatiti ga svojom maštom. Samo tada jelo uspeva.

I tu sam definisao svoja dva pravila kuvanja. Evo ih.

 

1. Važno je šta imaš u frižideru

Vasabi
Vasabi
Da, sve što imaš u frižideru ili ostavi je vredno i može se naći u jelu. Prirodno, ovo podrazumeva da se frižider i ostava redovno pune, i to što raznovrsnijim namirnicama. Zaredjajte po rafovima prodavnica, pogotovo onih dobro opremljenih. Ima toliko namirnica i začina da je greota čitati recept i uzimati samo ono što tamo piše. Toliko je zanimljivih, srodnih ili oprečnih ukusa koji se mogu izmešati i pridodati da se jelo obogati. Recimo, pre nekog vremena sam probao kikiriki preliven vasabijem (wasabi). Grickalica obična, ali vasabi tako grize jezik da je to strava. Morao sam da ga podvalim tašti (a dogovorili smo se da svo četvoro nas tada jedemo i foliramo da je možda ona naletela na nešto ljuto dok nama baš prija - skupila joj se usta kao kokoškina guza). Jedan od narednih projekata mi je da napravim urnebes sa vasabijem. Čik da vidim da li je nekome ta ideja pala na pamet! Ima da me metnu u Veliki narodni kuvar - i u ovaj naš i u japanski.

Pojenje šarana
Pojenje šarana
Tako sam se neposredno pred Novu godinu našao u nedoumici. Navukli me mangupi da im pravim pijanog šarana. No, u grupi jedan musliman i jedan prinudni vegetarijanac. Šta sad? Kako kad u šaranče treba ubaciti dimljeno meso i špikovati slaninom? OK, zbog Rasima bi mogao da koristim ovčetinu, ali šta ću sa vegetarijancem? E, onda preko vegetarijanskog šarana (eno gore slike na vrhu bloga) nabacah svaštanešto: beli i crni luk, belu repu, šargarepu, krompir, jabuku, suve šljive, pečurke, praziluk … ko će se svega setiti. A i zašto bih? Još da sam se tada setio da pitam Floriana da me posavetuje da unutra ubacim maslinke koje imaju svoju masnoću, kakav bi to obarok bio. Nema veze, žena mi se sladila tim šaranom nekoliko dana. Kakvo je to saglasje ukusa bilo ...

 

2. Važno je kakav ukus imaju oni što će jesti tvoje jelo

Mis'im: najpre kakav ukus imaš ti! Ko je lud da pravi jela po ukusu drugih, ako je taj ukus različit od sopstvenog? Prirodno, ima caka koje omogućuju da se deo jela napravi drugačiji (recimo ja gorepomenuti urnebes uvek napravim u dve zdele - jednu za kćerku i ženu a drugu za sebe, sa doooosta belog luka) - ali to su već male tajne velikih majstora kuhinje, što bi rekli Mića i Oliver.

Idem ja, kao što rekoh preksinoć, prema stanu i razmišljam šta ću da jedem. Imam obilje namirnica za kajganu, ali bih nešto drugo da probam. Tu najpre dodje do izražaja prvi gornji savet: rešim da umesto jaja preko svašta nabacam fetu. Ostala mi od šopske pre neki dan. Joj, kako je lep ukus prženog sira, pa još pomešan sa svačim!

A sad postupak <-> ukus = vrlo važna relacija. Ja volim kad su stvari dobro pržene/pečene. Jebeš onaj krvavi biftek koji moram prvo da jurim po tanjiru, dokrajčim nožem i pustim mu svi krv pa tek onda da ga jedem. Ovde u Ženevi, gde kuvari poštuju "istančani ukus mušterija", kolega Rumun i ja uvek naručujemo "kremirani", pa onda bude onako lepo reš. Kad pravim kajganu sa paprikom, likom ili pečurkama, oni moraju biti crni pre nego što šljusnem jaja u tiganj. E, sad, svesan sam ja da ima nešto i u ukusu hrskavog povrća, ali šta ću kad volem. Tu sam, stoga, izmislio sistem postepenog dodavanja namirnica prilikom prženja. Sistem ima dve komponente. Prva je da se dobro prouči koja namirnica se koliko brzo prži, da se ne desi da tištiš jadna jaja do iznemoglosti dok čekaš da kobasica bar malo dobije boju. Tako ja uvek krenem sa namirnicama kojima treba duže, a pa postepeno dodajem sve druge. Ustanovio sam red: prvo paprika, pa pečurke, pa praziluk, pa onda stino seckano meso i beli lukac, pa na kraju sir ili jaja. Druga komponenta je da namirnice podelim u dva dela. Većinu (zbog sopstvenog ukusa) ubacim na prženje odmah, a ostatak (oko četvrtine) tek pred kraj. Tako imam i omiljeno ugljenisano i u isto vreme hrskavo jelo koje je zadržalo sopstveni ukus. A, šta kažete?

 

Da ponovim: korišćenje recepata je kao odlazak na posao - svaki dan ista rutina. Ako želite da uživate u jelu, dajte malo kreativnosti.

 

PS Hvala Profesoru za one recepte od svinjarija - neke sam već probao. Još kad bi se sada javio Djole i kad bi mu proradila savest da konačno napiše blog sa okvirnim pristupom za spremanje posebnih jela (da ne kažem: sjajnim receptima koje zna) ...

Atačmenti

  • 01.jpg / 76.2 / KB image/jpeg
  • 02.jpg / 85.32 / KB image/jpeg


Komentari (63)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libkonz libkonz 19:01 01.10.2010

Omiljena mi tema

a ja u žurbi. sad samo da se upišem, pa komentarišem sutra
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:03 01.10.2010

Re: Omiljena mi tema

Hajd' polako. Ja ću u medjuvremenu uskoro da begam, pa se i ja javljam ujutro
mariopan mariopan 15:30 02.10.2010

Re: Omiljena mi tema

A, šta kažete?

Pa

Otprilike tako se i spremaju jela, po ukusu tvom i željama tvojim po redu kako im treba da bi se skuvale ili ispekle namirnice...a ako se ukus gostiju potrevi sa tvojim proglasiće te kuvarem bez premca - samo to je merilo.
Ako se tebi tako sviđa ( a i ja tako volim, reš pečeno ) onda si superkuvar

Recepti ničemu ne služe, već samo kao okvir - šta sa nečim dobro ide a ti stavi šta želiš.

Eksperimenti su tu da obogate ukuse. Recimo da napuniš pile svačim pa i nakiselim jabukama, ispečeš. onda taj fil iznutra i svu moču od pečenja izmiksuješ i poslužiš kao sos uz isečeno pečeno pile? Jel si probao? Ajd probaj pa javi.

Kada mi dolaze Francuzi njima samo domaću supu od srećne koke kuvam i neko pčenje koje jedva da pipnu, lake voćne torte i sve na grame jedu.

Kada mi dolaze Grci onda i jaka feta u proji polazi, i jaka šopska salata, i ljuto i slano i mnogo jagnjetine sa svačim pečeno ( ono ko tvoj pijani šaran) i njima sve lepo i dobro bude, pogotovo pečene pa pohovane debele crvene paprike punjene sirom - to može i ladno nekoliko dana da se jede. Od volje ti kako ćeš da udesiš ukus.

Pušačima malo jači ukusi leže ali nepušače je teško zadovoljiti - oni stalno nešto nežno i ukusno žele. Recimo pijanog šarana i krompir salatu - to pravim najbolje na svetu

Za krompir salatu je važno da se bira srednje krupan krompir, podjednak, i da se vruć seče i preliva prelivom od 1/3 sirćeta, 2/3 vode i kašičicom (punom) soli, ulja koliko god treba i glavicom crnog luka na rebarca sečeno........taj krompir to sve upije jer je vruć ...ostaviš da se ohladi u tom softu i ocediš višak ulja i sirćeta pa poslužiš. Sočno i ukusno. Crni luk mešaš sve vreme sa krompirom - zna se. Malo bibera po želji i to je to. Ajd probaj pa javi dal ti se sviđa?
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:44 02.10.2010

Re: Omiljena mi tema

krompir salatu

Ja, ne znam zašto, nikad nisam voleo tu krompir salatu. Ne znam šta mi je. I ne znam nikoga ko je ne voli kao i ja.

Što se stranaca tiče, kad dodju, prvi dan se ožderu kao majke. Od drugog se vrate ispošćavanju. Gde da se naviknu da jedu - ne bi mogle tri plate da ih sastave kad se vrate na truli zapad.
mariopan mariopan 16:56 02.10.2010

Re: Omiljena mi tema

nikad nisam voleo tu krompir salatu.

Onda uzimam na sebe da te naranim jednom, može pijani šaran i ta salata - nema šanse da ne promeniš mišljenje - tvrdim,
Uživam da lomim predrasude prema nekim jelima
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:58 02.10.2010

Re: Omiljena mi tema

Pa, hajde, kad si navalila. Meni ne odgovara taj odnos ukusa. Možeš da probaš, ali sam uistinu sumnjičav u uspeh.
mariopan mariopan 17:33 02.10.2010

Re: Omiljena mi tema

Milutin Milošević
Pa, hajde, kad si navalila. Meni ne odgovara taj odnos ukusa. Možeš da probaš, ali sam uistinu sumnjičav u uspeh.

Hajde stvarno, dogovorićemo se, poziv šaljem na pp Ovo je ozbiljna stvar. Društvo je dobrodošlo, naročito izviđačko i blogersko Za svaki slučaj ćemo i nešto konkretno da bacimo na roštilj jer pijani šaran je za mene samo predjelo. Pa da vidimo ko to ne voli krompir salatu? Uz ostale đakonije naravno.

Samo da savladam domaći zadatak - ajvar. Nije mi lako ali žiri od prošle godine očekuje da budem na visini zadatka.
mlekac mlekac 18:32 02.10.2010

Re: Omiljena mi tema

mariopan


Samo da savladam domaći zadatak - ajvar. Nije mi lako ali žiri od prošle godine očekuje da budem na visini zadatka.


Pitaj nasu dragu razmisljam - ne da mi je postavila standard, nego ovi moji samo zvocaju da pod hitno moram da naucim da pravim ajvar kao ona!
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:05 02.10.2010

Re: Omiljena mi tema

ajvar

Ja kupujem iz Makedonije, domaći
mariopan mariopan 09:37 03.10.2010

Re: Omiljena mi tema

mlekac
mariopan


Samo da savladam domaći zadatak - ajvar. Nije mi lako ali žiri od prošle godine očekuje da budem na visini zadatka.


Pitaj nasu dragu razmisljam - ne da mi je postavila standard, nego ovi moji samo zvocaju da pod hitno moram da naucim da pravim ajvar kao ona!

Pitala bih rado ali ne smem da menjam ništa - zadatak je da bude kao prošlogodišnji - a bio je najbolji ikada - procena žirija : sin, ćerka, budući zet, zetov tata, snajka, snajkina mama, sestrin muž makedonac (taj nosi deset poena) itd... i neki gosti koji su ga dobili na poklon.
A da me ubiješ nema šanse da potrefim isti jer sam ga radila odoka - bez recepta.

Što bih volela da ga kupim gotovog u Makednoniji kao Majlutin samo da se ratosiljam posla

A gde je razmišljam objavila svoj recept da bacim pogled možda se nešto lakše od pečenja 60 kg paprika, ljuštenja, seckanja i prženja može uraditi? Pogotovo ljuštenje pečenih ljutih paprika koje moraš u rukavicama da radiš jer peče po prstima?
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:45 03.10.2010

Re: Omiljena mi tema

E, kad se setim tog procesa, u ona leta vremena pre desetak godina. Cela familija se okupljala i od ujutro do uveče pekla, ljuštila, kidala, mlela, kuvala, muljala, punila tegle ... i usput časlala, pijuckala, dobro se krkalo ...
mariopan mariopan 10:28 03.10.2010

Re: Omiljena mi tema

Milutin Milošević
E, kad se setim tog procesa, u ona leta vremena pre desetak godina. Cela familija se okupljala i od ujutro do uveče pekla, ljuštila, kidala, mlela, kuvala, muljala, punila tegle ... i usput časlala, pijuckala, dobro se krkalo ...

I ja sam planirala mobu, dve besposlene drugarice i ja , jaka ekipa,...ćaskamo i radimo, to je ovde uobičajeno bar za te veće poslove, a kada je gotovo svaka ponese po koju teglu na poklon. Srećom da skoro sve radimo u dvorištu. sve je to uhodan proces - a mašina za sudove pere tegle što mi je uvek bilo najmrskije
razmisljam razmisljam 23:06 06.10.2010

Re: Omiljena mi tema

Мариопан, дебело касним, али ћеш ваљда прочитати. Љуте папричице уопште не печем, већ само самељем са све семенкама и додам у остало ( печене паприке, мнооого белог лука и печени плави патлиџан ) па кувам.
А Млекцу хвала за рекламу.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:05 01.10.2010

ima li leseg i boljeg recepta?

arianna arianna 19:11 01.10.2010

Re: ima li leseg i boljeg recepta?

U spomen Vokiju





Vokijevio kolo
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:18 01.10.2010

Re: ima li leseg i boljeg recepta?

I tu je proces važan. Ja volim da okrenem roštilj što je više moguće puta. Da ne zagori spolja a unutra krvavica.

Evo za tebe, prijo, jedna slika od pre četiri nedelje

Milutin Milošević Milutin Milošević 19:21 01.10.2010

Re: ima li leseg i boljeg recepta?

U spomen Vokiju

Kad god se njega setim, padne mi na pamet čuvena fora Indeksovaca koji su za njegovu knjigu govorili "Kako sam pojeo ĆEBE".

PS Treći kanal!
zilikaka zilikaka 19:25 01.10.2010

Re: ima li leseg i boljeg recepta?

Važno je šta imaš u frižideru

Upravo tavi su bili moji prvi kulinarski koraci, ali
Prirodno, ovo podrazumeva da se frižider i ostava redovno pune, i to što raznovrsnijim namirnicama

studentsko vreme, pa ovo drugo nikako nije važilo.
Ipak, neverovatno mnogo jela sam uspevala da napravim od luka, krompira i ponečeg još, što se slučajno zateklo. Što je najinteresantnije, moglo je i da se pojede
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:28 01.10.2010

Re: ima li leseg i boljeg recepta?

Hvala prijatelju, spremala ljutenicu prosle nedelje, kad stigne obecani rostilj, stize i ona

Kad smo kod sarana, najvolijem pijanog


Milutin Milošević Milutin Milošević 19:38 01.10.2010

Re: ima li leseg i boljeg recepta?

najvolijem pijanog

Pa, tu sam ja majstor! Pazi ove - ispod sača - proletos u Makedoniji

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:49 01.10.2010

Re: ima li leseg i boljeg recepta?

Milutin Milošević
najvolijem pijanog

Pa, tu sam ja majstor! Pazi ove - ispod sača - proletos u Makedoniji



Au, prijatelju

Letos smo i mi na Skadarskom jezeru jeli dimljenog krapa, (vrsta sarana) ukus za neverovati, a sto ide vino
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:08 01.10.2010

Re: ima li leseg i boljeg recepta?

Letos smo i mi na Skadarskom jezeru jeli dimljenog krapa

Mora da je bilo kod Pelikana
nsarski nsarski 22:02 01.10.2010

Re: ima li leseg i boljeg recepta?

Milutin Milošević
Letos smo i mi na Skadarskom jezeru jeli dimljenog krapa

Mora da je bilo kod Pelikana


Ima i drugih Pelikana. Evo Pelicanos u Puerto Morelos (Jukatan):



Riba, sveza, se peca odavde (samo sidjes niz 4 stepenika iz restorana):



I dobijemo camarones, cerveza, limones, tortillas i picco de gallo:



da uzivas.
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:24 02.10.2010

Re: ima li leseg i boljeg recepta?

da uzivas

Au, sunce ti poljubim
spadalo92 spadalo92 16:16 03.10.2010

Re: ima li leseg i boljeg recepta?

Lele! Ovaj je baš mortus pijan! Vidi ga kako se izvalio!
intrepid intrepid 19:34 01.10.2010

...

Ovaj pijani saran na slici je pravo remek delo. Smederevac, saran, tepsija, kao da sam kod babe na rucku pre jedno 20 godina. Svaka cast majstore:))
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:10 01.10.2010

Re: ...

Smederevac, saran, tepsija

Taman se sve poklopilo. I još terasa u Vlaškoj, sa pogledom na Kosmaj, zimsko vreme, domaće vino sa Fruške gore, i društvo od Leposavića do Ženeve
krkar krkar 20:00 01.10.2010

Nenadjebivi gospodin Voki


Čika Vokija sam znao iz detinjstva, družio se sa mojim ocem i nikako nije mogao da shvati kako je moguće da moj otac nema želju da kuva (ćale ume, kad je baš frka, da baci jaja u tiganj).

Deo Vokijevih kuvara sam slušao a deo bogami i probao. Ali ubedljivo najbolje dve priče vezane za Vokija su:

1. Voki je imao 160+ kila i nije mogao da sedne u normalna kola. Nekom prilikom je kupio peglicu pa su mu majstori izbacili sva sedišta, ugradila samo jedno XXL i pretvorili je u jednosed za Vokija

2. U vreme socijalističkih neimaština (jesu li bili neki bonovi ili samo depozit za izlazak iz zemlje ne sećam se ali u svakom slučaju bila je permanentna nestašica svega pametnog), ode Voki sa ženom kolima u Trst. U povratku žena vozi, dođe na granicu, pita SFRJ carinik "imate li šta da prijavite", kaže ona "ništa, samo malo hrane". Kaže carinik "otvorite gepek" (mislim da je Golf bio u pitanju). Kad - u gepeku preko 100 kutija Barilla špageta, naslagane, što kaže Voki, k'o drva. Skoči onaj carinik: "kako ništa, a šta je ovo?" Ona ga samo povede na suvozačku stranu, bez reči mu pokaže Vokija onako debelog - i carinik mahne rukom.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:14 01.10.2010

Re: Nenadjebivi gospodin Voki

Nenadjebivi gospodin

Dve reči - dovoljno za opis
angie01 angie01 20:34 01.10.2010

Re: Nenadjebivi gospodin Voki

mirelarado mirelarado 22:25 01.10.2010

Незаборавни Војислав Воки Костић

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:50 01.10.2010

Gazda Milutine,

ribe ne favorizujem, ali ti je tepsija ko devojčica, lutka lepa.
Jesi probao vasabi da muneš u kiselu pavlaku kojom si prelio ostatke od supene govedine naseckane na salatno? Odlično, veruj.
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:27 02.10.2010

Re: Gazda Milutine,

Hm, zanimljivo. Moraću da probam
miloradkakmar miloradkakmar 23:56 01.10.2010

Danas

sam pohovao soma, a za prilog bareni krompir i salata od boranije sa belim lukom.
Nemo'š , čoveče, da staneš.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:01 02.10.2010

Re: Danas

Nije loše taj bareni krompir, nakockan, umuvati u pomenutu salatu boranijsku, pa malo više promešati, al nežno, da boranija ostane cela, a krompir se malo potroši naokolo pa napravi ko soščić koji poveže boraniju, da vi'š zgode.
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:39 02.10.2010

Re: Danas

Nemo'š , čoveče, da staneš

U oči, jedino...
cokamiki cokamiki 14:08 02.10.2010

Re: Danas

Komade somovine blago posoliti i poloziti na postelju od crnog luka isecenog na rebarca debelu bar nekoliko cm! Blago posoliti, pa prekriti sa jos puno luka! Bibera mlevenog sto vise, malo ljutine ako ukućani vole zesce, ulja poprilicno..paziti da gornji sloj luka ne izgori! Gotovo je kad luk postane kao med! Ne štedite na istom!
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:03 02.10.2010

Re: Danas

Hvala za recept. Još nisam imao posla sa somovima, ali ću morati da probam.

paziti da gornji sloj luka ne izgori! Gotovo je kad luk postane kao med!

Ja bi ga zacrneo
Ne štedite na istom!

Potpuno se slažem
mlekac mlekac 10:44 02.10.2010

Kad smo kod ribe

Evo Vokijeve price o istoj...
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:33 02.10.2010

Re: Kad smo kod ribe

E, pa i on je bio Bilećanac
ecce-florian ecce-florian 13:25 02.10.2010

Kad zrelije razmislim

Iz faze pripreme jela koje su zahtevale određeno vreme ,npr naberete vinogradarske puževe i pustite ih da izbalave i učaure (cca mesec dana) polako kako se bližim starosti postaju mi prihvatljivi sve jednostavniji i brži načini pripreme.
Iz ove sfere , a za lica na privremenom radu koja deo godine provode kao samci npr.
a) Vokijev meni omiljen
pile,so,dva limuna
jedan limun presečete pa u očišćeno pila ( valjalo bi domaće) stavite pola limun, co limun i ponovno pola limuna.Pile posolite i stavite u kesu za pečenje pa u rernu zvano pećnicu. I pečete.
prilog
1 dc maslinovog ulja,so . tek tek crvene slatke paprike, tri kašičice senfa, pola kile krompira ( domaćeg)
očišćeni krompir staviti u kesu za pečenje, naliti ulje, dodati so i tri kašičice senfa. Kesu za pečenje zatvoriti i sav krompir rukama mešati tako da se svako parče prekrije. Staviti u istu rernu s piletom i peći
Ovaj nije vokijev a razlikuje se i folija
b)na alu foliju staviti plavu ribu,posoliti, u ribu ili na staviti dve kriške limuna i grančicu ruzmarina, čen belog luga i 4-5 parčića djumbira. Foliju saviti i staviti u rernu

Kod Boleta u Vincima sinoć smuđ i som iz šerpe.
Nisam stigao da se javim jer u Golubcu nema net.Na pijaci u Gradištu Kozji sir ( ovčeg više nema) i smederevka.
Toliko.
Stop.

PS.
jedan od mojih mentora bio užasno ponosan kada je ušao u stručnu literaturu.U restoranu Viktorija u jelovnik uveden pod" Bekanova kolenica".To je nešto o čemu još uvek samo mogu da maštam.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:25 02.10.2010

Re: Kad zrelije razmislim

Lepo, lepo. Eto mene u novembru, da probamo. Samo, tad će biti svinjokolj
49 41 49 41 13:30 02.10.2010

Bujrum


Milutin Milošević Milutin Milošević 15:27 02.10.2010

Re: Bujrum

Uf, uf. A zašto pivo uz morsku 'ranu? To je jedna od retkih prilika kada preferiram vino.
ecce-florian ecce-florian 19:00 02.10.2010

Re: Bujrum

Milutin Milošević
Uf, uf. A zašto pivo uz morsku 'ranu? To je jedna od retkih prilika kada preferiram vino.

Pa zato što su ovo škampi i kobasice na buzaru ako dobro vidim.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:06 02.10.2010

Re: Bujrum

Ja vido samo čkoljke
ecce-florian ecce-florian 13:39 02.10.2010

ženski dodatak

dodatak od žene:
za jelo br 2.U krompir kao prilog ( u kesu bolje reći) ide i sok od jednog celog limuna, sve se dobro utrlja sipa u pleh, pa onda peče.
za jelo br. 3. Ukoliko u domaćim i inostranim prodavnicama ne nađete BELOG LUGA:) može da posluži i običan ili kineski BELI LUK.
...........
LAKO je nama dok imamo žene. Da parafraziram pokojnog Duška Radovića, barem imamo pre kim da se skinemo.
ps
proširena literatura
Bosanska kuharica Mr Alija Lakišić
i pod dva
jedan madjarski kuvar za sirotinju čijeg imena ne mogu da se setim.
Kako napraviti ako si rom ili skaut, rašlje kojim izvučeš creva iz ukradene kokoške, koju zatim ulepiš u blato i baciš u žar.

odo
ubiće me žena
žurim
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:29 02.10.2010

Re: ženski dodatak

ženski dodatak

Šta bi ti bez Cvetane? Pozdravi gu
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 16:25 02.10.2010

Re: ženski dodatak

Uz oba recepta, ide salata od pecenih paprika sa belim lukom.


p.s. cela kuca mi mirise na pecene paprike
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:07 02.10.2010

Re: ženski dodatak

Uz oba recepta, ide salata od pecenih paprika sa belim lukom.

Ta salata ide i uz tiramisu!
ecce-florian ecce-florian 07:36 03.10.2010

Re: ženski dodatak

Re: ženski dodatak

ženski dodatak


Šta bi ti bez Cvetane? Pozdravi gu

Ma ženama je mesto u kuhinji a ne na blogu
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:04 03.10.2010

Re: ženski dodatak

Vi'š da se moja ne javlja. Ne postizava, ne izlazi iz kujnu
bocvena bocvena 18:15 02.10.2010

Molim Gazda Milutina, ženu mu

i taštu da me usvoje...ja sve volim kao vi (spečeno, nevegetarijansko i brez krompir salate:) A najviše volim kad me neko smeni u kuvanju!
Zbog gomile obaveza, a sitne dece, upadneš u onu crnu rupu svakodnevnog kuvanja i shvatiš da vrtiš 4 jela ukrug i da je pitanje šta sutra da kuvam ravno hamletovskoj dilemi biti il' ne biti.
Muškarci se stalno poturaju kao stručnjaci i znalci, ali samo kad imaju inspiraciju...ostalim danima žene patuljci završavaju posao:) Moj se samoproglasio za majstora za pomfrit...moš' misliti.
mlekac mlekac 18:37 02.10.2010

Re: Molim Gazda Milutina, ženu mu

Muškarci se stalno poturaju kao stručnjaci i znalci, ali samo kad imaju inspiraciju...ostalim danima žene patuljci završavaju posao:) Moj se samoproglasio za majstora za pomfrit...moš' misliti.

Ima nesto u tome, bocvena...
Moj se samoproglasio majstorom za krompir paprikas, samo sto klinci nece ni da ga pipnu dok ga mama ne 'doradi'. Naravno, da 'majstor' ne vidi, da mu ne pokvarim samopouzdanje
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:10 02.10.2010

Re: Molim Gazda Milutina, ženu mu

taštu da me usvoje

Evo, nek te usvoji ona. Iovako samo misli o kuvanju. A i dosadno joj je - inače bi me pustila na miru.

Kad smo kod kuvara: ja uvek govorim da je nama muškarcima lakše da budemo dobri kuvari. I svuda na Balkanu muškarci su poznati po kuvanju. Kako da ne, kad mi kuvamo jednom u tri godine, a žene jadne svaki dan kuvaju pa kako im ne bi bilo mrsko?
Vlasta92 Vlasta92 19:45 02.10.2010

Pijani šaran

je u našoj porodici omiljeni pijanac
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:13 02.10.2010

Re: Pijani šaran

Onda dobro znaš o čemu pričam
AlexDunja AlexDunja 20:53 02.10.2010

djole

je izgleda zauzet,
odavno ga nisam videla na blogu,
pa ću da vam prenesem recept koji
mi je poslao oko nove godine
a koji je negde pokupio od ljiljane dragutinović.

Sastojci:
1. koliko osoba, toliko tanko secenih snicli (rastanji tuckom po potrebi), po mogucstvu elipticnog oblika (velicine sake)
2. Pesto rukola (ako nema, moze bosiljak)
3. Mocarela (tanko seceni slajsovi -jedno tri slajsa po snicli) - mislim da je to kod mene neko "maxi" pakovanje od 150g sira netto - za jedno 6-7 snicli
4. Susene Smokve (1.5 - 2 smokve po snicli) - skini peteljku i preseci takoda dobijes dve polovine kruznog preseka od jedne smokve
5. Putera eventualno da zamastis tiganj, ali i to ne mora, malo kapnes vina kad stavljas snicle
6. Belo vino (ja koristim Montbasiliac koji je sladak, ali moze bilo koje slatko/poluslatko, recimo muskat ili traminac)

Postupak:
1. Na pola snicle namazes pesto, postavis 3 - 4 snita mocarele i 3 - 4 polovine smokve).
2. Zatvoris i po obodu "prostepas" cackalicama - pazi da ti snicle ne puknu jer ako ti iscuri mocarela i smokva u tiganj, ima sve da se ukaramelise i na kraju ugljenise.
3. Ponovis ovo za sve preostale snicle
4. Poredjas u tiganj (predgrejan naravno)

Hints:
1. Peces sa jedne strane dok moze, odnosno dok ne pocne da biva braon, onda prevrnes na drugu.
2. Kad secer iz smokava krene da izlazi napolje zajedno sa maslinovim uljem, dolazi vino koje kapljes preko svake snicle pojedinacno. Vino na kraju dodje do kontakta snicle i tiganja i vinska para koja tada nastaje "kuva" sniclu iznutra, ukljucujuci i mocarelu (koja se ustvari topi). Ovo je jako bitan deo jer ti obezbedjuje i "termicku obradu unutrasnjosti snicle, - tek da te neko ne juri da si ga hranila zivim mesom).
3. Ponavljas tacku dva za sve snicle
4. Zaguljeni su si obodi snicle koji mogu da ostanu "zivahni" jer nisu u direktnom kontaktu sa tiganjem. Onda moras da prevrnes sniclu na bok i drzis neko vreme da se i taj deo ispece, znaci cist manuelni rad (debela snicla jer je punjena)

Eventualni dodatak na koji moja draga zena otkida:
1. Slatka pavlaka 150ml i i to ukuvas jedno 50g gorgonzole, kojim polivas snicle po serviranju.

Prezentacija:
1. Serviras sa sve cackalicama, a mozes i da ih povadis pa da serviras (pa nek gosti lupaju glavu kako ti je to tehnoloski uspelo :) )
2. Ja sluzim "krokete" ali pravljene u rerni ili "seljacki krompir". Mogu i recimo taljatele


ja sam nekoliko puta pravila,
svi koji su probali su oduševljeni...

mallo sam i experimentisala...
i više nego smokve u šniclama su mi se
dopale suve kajsije i brusnice ( u kombinaciji)
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:32 02.10.2010

Re: djole

Djole je majstor, nevidjeni
AlexDunja AlexDunja 21:40 02.10.2010

Re: djole

Djole je majstor, nevidjeni


savršeno, svi detalji su tu...
sve tehnološke tajne.

pravi majstor se nikada ne boji da
prenese znanje...zna da ga nikada ne možeš nadmašiti...

djole je
a obećao mi je da če biti gost na mom blogu
sa svojim delicijama...
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:59 02.10.2010

Re: djole

Sad će Djole, samo što nije
djole63 djole63 13:22 03.10.2010

Re: djole

Cao Aleksandra, cao Gazda

Jeste, slabije citam Blog poslednjih meseci. Od septembra pogotovo. Promenio posao, grad i drzavu ... U slobodno vreme (radnim danom uvece) ucim.

Zahvaljujem na citiranju mog recepta (cuj mog, tako sam ga lepo ukrao )
To mi je jedam od omiljenih, ima ih jos, ali priznajem lenj sam kad je pisanje u pitanju.

Vokijevu knjigu sam ni manje ni vise dobio od drage mi Taste pre nekih 7 godina. Pravio sam nesto i od tih recepata. Voki je i tome bio veliki majstor, bon vivant, hedosnista, umetnik. I hrana je umetnost svoje vrste.

Inace ovaj Blog mi je promakao jer je napisan u petak, a ja od petka do ponedeljka izbegavam racunar i internet. Svejedno, keep in touch.
Javicu se.


Milutin Milošević Milutin Milošević 19:33 03.10.2010

Re: djole

Djole, majstore. Pošto Voki nije bio na blogu, ti si legenda blogkulinarstva

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana