Gost autor| Nostalgija| Zabava| Život

Полица за снове

miloradkakmar RSS / 01.10.2010. u 21:31

Moja gošća: razmisljam


   Годинама је све изгледало таман онако како тереба гледано из удобности њене фотеље у којој је седела ногу подвијених под себе и донекле отсутно превлачила дланом преко леђа својих хировитих мачака. Под прстима је осећала разлику – крзна су била сасвим лична особеност сваке од њих и чак и у мраку знала је која јој се лењо сместила у крило – женке су биле од свиле и памука, а мужјаци од вуне, сомота и лана. Забављало ју је то препознавање додиром, али главно задовољство јој је представљало посматрање полице и зида изнад ње. Рекло би се, ништа нарочито. Рам од алуминијума, полице од стакла и задња страна у огледалима. Није то једноставно објаснити, али је збиља изгледало да је у том простору постигнут неки нарочит склад коме је било тешко одолети. Или јој се бар тако чинило.

  Умела је помно да размешта стварчице које је време наплавило на њу тако да ништа ничему не смета и да све добије свој потпун одраз у дубинама огледала. Ни мало једноставан посао, ако мене питате. Дражесна фигурина од јасписа заустављена у игри кокетно је захтевала  да њен покрет буде видљив са свих страна. Давна фотографија деце у пољу процветалих сунцокрета тражила је први план. Руком осликано звоно разбијено приликом једног јаловог лова на муву која је полудела пред олују од које још није било ни назнаке дурило се у керамичкој пепељари са ружом коју није волела, али није имала снаге ни да је се реши јер ју је подсећала на неког важног у њеном животу. Џепни часовник је тврдоглаво одбијао да показује проток времена и упорно је ћутао, наизглед неподмитљив и доследан, али у суштини само јако уморан од хода у празно. Суви цветови лаванде хватали су ноћну рескост штедро отпуштајући мирисе помахниталог лета. Загасита биста девојке чувала је у коси руску бајку о Тамари коју би ваљало с времена на време поново испричати, само када не би била толико тужна. Цртеж канадских Индијанаца одбијао је  да стане  у било који рам који није личио на њега. Реплика лицидерског срца од вунице и платна откуцавала је трептаје раздраганости. Камена ружа из Сахаре вапила је за подневим наплавима светлости са јужног прозора. Седам слонова за срећу од кинеског жада се временом разбежало, али они који су остали желели су простора за своје подигнуте сурле. Кутијице за накит нерадо су признавале да у својим постављеним дубинама уместо блага чувају трице којима је давно заборављена намена и посрамљене због тога пристајале су да се повуку у позадину. Централно место морало је да припадне бронзаном звону са давно непостојеће бакине капије у Шорићу. Корњаче од керамике и месинга сабијале су се једна уз другу како би дале што јаснију асоцијацију на њено име. Брод у боци подигао је једра у потрази за ветром носећи са собом  сасвим посебну поруку коју је свакако требало нагласити. Велика стаклена ваза стрпљиво је чекала сезонско цвеће. Зеленим цветовима пажљиво осликан овал наслањао се на зид растужен неупотребом. Изнад њега, на зиду, наизглед сасвим немарно, висиле су слике у које се заљубила на први поглед и одмах знала да мора да их има, јер су успеле да јој пренесу причу која је била само њена и коју је ретко ко разумео тако потпуно и дубоко.

   Успевала је да сваком предмету нађе право место. Танак слој фине прашине који би остајао на стаклу ако би нешто било случајно померено казивао је да је све баш онако како треба и да је задовољна поретком ствари. Поглед на полицу и зид изнад ње чинио се савршеним. Међутим, приметила је готово невидљиве знаке упозорења. Хватач снова није радио како треба. Испрва је мислила да му је мрежа сувише широка. Пустила је танког дугоногог паука из угла собе да је поправи, али се ништа није променило. Почели су да је нападају немири, из прикрајка, подмукло, неизреци су се гомилали по рубовима усана у горке грудвице, бесанице су је водиле у мутна праскозорја без сјаја која су јој умарала поглед.

Схватила је да нешто страховито важно недостаје на њеној полици. Није умела да се сети шта, али су временом празна места у одразу  огледала почела да добијају облике које је требало препознати. Пажљиво их је посматрала тражећи под капцима наговештаје. Ништа се није догодило. Затим је увежбавала незаинтересованост, благу досаду чак, неупитаност и помиреност. То је дало резултате.

Сетила се чигре.

  Мисао о зврку који плеше по поду разгалила ју је. Задиханост вртње, опчињеност покретом, немерљивост детиње радости подсетила ју је на то да је готово заборавила да се игра. Тако је први облик добио име и донео јој краткотрајан мир. Но, није све било тако једноставно. Сенке су се згушњавале око ње и кидале јој нити размишљања у прегршти упитника. Шкољке у посудама од стакла су заверенички ућутале. Само се Царево уво осмелило да јој својим седефом дуге понуди очигледан одговор.

Калеидоскоп, синуло јој је.

   Хипнотисаност која ју је обузимала док је као дете затечена чаролијом облика вирила кроз кратку цев чија је унутрашњост у дослуху са светлошћу  наводила око на чисту радост изненада ју је поново преплавила. Истог тренутка направила је мало места између стаклених делфина и клепетуше из Струмице да би у свакодневницу вратила боје. Површина огледала још увек је деловала немирно. Божићни кактус се снуждио иако га је редовно заливала и није му падало на памет да процвета. Остао је упоран у својој накани да се инати чак и када му је корњење пажљиво ушушкала свежом земљом. Али, подсетио ју је на зиму и знала је да се домогла још једног решења.

 Снежна кугла.

   Замишљала је како је лагано  помера у руци и онда посматра лелујање пахуља док се безгласно спуштају на неку ведру фигурицу. Сасвим довољно кича за неког коме је готово жао што од напада чистунства није сачувао ону ужасну венецијанску гондолу од пластике са шареним лампицама и велику италијанску лутку у бесмисленој хаљини од тила тек мало забаве и надмоћности духа ради. Могућност да себи допусти и мало искорака из крутости  прилично трапаво исцртаних оквира звучала је примамљиво и изазовно. Када јој се учинило да се свећа постављена на отворен длан од керамике накривила и решила да се истопи иако није била упаљена, уочила је да још увек нешто недостаје. Нека цвркутава грудва перја разговарала је са ветром и поверавала му узбуђења лета на југ заклоњена од погледа зидом који се дизао иза северног прозора.

Музичка кутија, у тренутку је знала.

   Потреба да се поклопац са интарзијама од лакованог дрвета дотакне дланом те да се затим пажљиво подигне у потрази за кључићем за навијање била је толико снажна да је одмах устала и померила у страну црни камен са Елбруса и преместила пегавог пингвина ближе тањиру са кога су се готово сасвим испрали Снежана и њени патуљци. Треба поново да пусти музику у свој живот. У противном, оглувеће од свакодневнице.

    И тако је склад  поново био  успостављен. Мачке у њеном крилу опет су почеле тихо да преду док је она задовољно седела у својој фотељи посматрајући  полицу и зид изнад ње. 

women2.jpg
 

 



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mirelarado mirelarado 22:39 01.10.2010

*****

Треба поново да пусти музику у свој живот. У противном, оглувеће од свакодневнице.


У фином, меком ткању ове приче о успоменама, сновима и празнинама на једној полици има нечега од умирујућег звука старе музичке кутије.



П.С. Поздрав ноћној смени.

razmisljam razmisljam 23:02 01.10.2010

Re: *****

Читаш ми мисли, драга Мирела . Идеја ми је била да неко од посетилаца добије на поклон нешто попут овога што си окачила уз свој коментар. Хвала .

Ноћна смена узвраћа поздраве уз сасвим пригодан поклон:

mirelarado mirelarado 23:39 01.10.2010

Re: *****

razmisljam
Ноћна смена узвраћа поздраве уз сасвим пригодан поклон:


Хвала, Размишљам.


razmisljam razmisljam 00:02 02.10.2010

Re: *****

Увек је лепо видети те.
У то име:

miloradkakmar miloradkakmar 23:31 01.10.2010

Ja sam

u detinjstvu imao usnu harmoniku. Tvoja priča me je odmah podsetila na nju i kako sam je pred spavanje brisao i ostavljao do jutra na polici iznad kreveta. Na koricama je imala naslikane žabe.

razmisljam razmisljam 23:52 01.10.2010

Re: Ja sam

Милораде, да се још мало присетиш и да видиш шта си могао да постигнеш да си можда био мало упорнији у вежбању:

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:06 02.10.2010

Mačke su

mir i ravnoteža. Oko boga Ra. Pravi snovi su oni koje opredu mačke.



razmisljam razmisljam 00:25 02.10.2010

Re: Mačke su

Јелице, канда да си потпуно у праву што мачака тиче.
Све честитке за наслов, куму и поткума .

А да предложиш Горданцу ( да се не би превише једила ) да НС преименујемо у Нови Кумовски Сад. Мени би одговарало, јер и сама тамо гајим пар изврсних кумовских јединки, а мој брат можда и пола туцета.

За мачке, једна права мачећа чигра:

myredneckself myredneckself 00:28 02.10.2010

Re: Ja sam

Замишљала је како је лагано помера у руци и онда посматра лелујање пахуља док се безгласно спуштају на неку ведру фигурицу.

Лепа прича, размишљам



Неку куглу, треш елдекор и ја сам добила од некуда, и много сам волела да гледам у те пахуљице

Поздрав, трећа смена на свом месту, слуша лагану музику потихо, да не будим праведнике који су уснули...

mirelarado mirelarado 00:41 02.10.2010

Re: Стаклена кугла

myredneckself
Поздрав, трећа смена на свом месту, слуша лагану музику потихо, да не будим праведнике који су уснули...


На свом месту и расположена за асоцијације, као и увек, МРНС.


razmisljam razmisljam 01:03 02.10.2010

Re: Ja sam

Драго ми је да је трећа смена на својим местима и расположена за ноћашње дежурство.

Ја сам имала неколико примерака и не баш превише кичастих, али су ми се поразбијале од пречесте употребе и баш ми недостају. Не знам ни како ни зашто, али ме је гледање у то лагано слегање пахуља веома опуштало. Готово као рибице у акваријуму: Тишина, покрет и боје...

Музика пријала, хвала. Ноћас сам у ситуацији да могу и мало гласније да јој се посветим а да не морам да пазим на уморне спаваче:)

Погледај ове ,,кугле''. Зар нису неодољиве?

razmisljam razmisljam 01:12 02.10.2010

Re: Стаклена кугла

Асоцијације су једна од најлепших играчки за које знам, Мирела. А ова твоја је права.

Памтим ову сцену још од првог гледања филма, када сам била сувише млада да га разумем. Али ме је заболела заувек.

За тебе, једна неодољива снежна кугла:

myredneckself myredneckself 09:32 02.10.2010

Re: Стаклена кугла

На свом месту и расположена за асоцијације, као и увек, МРНС.

Дивна ти је асоцијација, Мирела, да ми се није раније придремало, и да сам дуже била будна, ко зна како бих се ја надовезала у ноћашњем расположењу?
Данас (сутра) је нови дан (хе,хе...к'о Скарлет) и суочена са дневним тривијама могу се надовезати овим, ал' да ми не замерите ти и размишљам. Ако треба, наћићемо ми копчу за роузбад, увек.
Дакле, једне од санки (биле су још једне) из Грађанина Кејна су продате за 60.500$. Нови власник? Стивен Спилберг, хе, хе...шмекер



Jelica Greganović Jelica Greganović 11:11 02.10.2010

Re: Mačke su

А да предложиш Горданцу ( да се не би превише једила ) да НС преименујемо у Нови Кумовски Сад.

Ma kakvi, vi'š kako me napeglala i za prvi pokušaj, sve kažiprstom, uopšte se ne šali
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:17 02.10.2010

Sneg!

Makar u kugli, sneg
Zato obožavam te kugle i sve ostale unutra sngopadajuće pojave, ne pitam na kakvu figuricu padaju, samo da veju. Meni su čak najdraže one u kojima je samo sneg

razmisljam razmisljam 11:31 02.10.2010

Re: Стаклена кугла

ал' да ми не замерите ти и размишљам


Нема замерања МРНС. Зар нисмо ту да бисмо се дружили, надовезивали, добацивали асоцијацијама? Тако ја некако гледам на то. Према томе, свака нова искрица је више него добродошла.

За слушање и чување тајни и боја, једно Царево уво:

razmisljam razmisljam 11:33 02.10.2010

Re: Mačke su

Дакле, онда је паметније да ћутимо и трпимо. Али, кумови су кумови, прави, новосацки.
razmisljam razmisljam 11:41 02.10.2010

Re: Sneg!

Meni su čak najdraže one u kojima je samo sneg


Онда, свакако, овако нешто долази у обзир:


stari92 stari92 13:06 02.10.2010

Mace su :

Jelica Greganović
mir i ravnoteža. Oko boga Ra. Pravi snovi su oni koje opredu mačke.


:-
(X))
razmisljam razmisljam 13:35 02.10.2010

Re: Mace su :

Белег остави свој

крајпочетак је све


stari92
добродошао и хвала на посети и добро одабраној музици. Пријала је.

А мачке:



stari92 stari92 15:02 02.10.2010

Igra staklenih perli

razmisljam
Белег остави свој

крајпочетак је све


А ?!




D)r.Ristic

razmisljam razmisljam 15:14 02.10.2010

Re: Igra staklenih perli

А?!

Радила је радозналост. Морала сам мало да се распитам о Вама. Тако сам узела себи слободу да Вас цитирам. Деловало ми је сасвим прикладно. Мислим, свратили сте, тиме оставили некакав свој белег и тако то...
Јесам ли нешто урадила погрешно?

Музика је... музика моје младости.
stari92 stari92 15:25 02.10.2010

eH,Mene !

razmisljam
А?!

Морала сам мало да се распитам Od Tebe ))

Музика је... музика моје младости.


&


.
..
~
razmisljam razmisljam 15:47 02.10.2010

Re: eH,Mene !

Слушам ову музику коју СИ ми окачиО и изненада ми на памет пада како сам некад у тренуцима разиграности и понесености мелодијама, а будући сама код куће, умела да уљудно замолим брезову метлу дугачке дршке да заплеше са мном.
Чудни су путеви асоцијација...

И драго ми је што смо прешли на ти. Просто, први пут си ми у гостима, па није било у реду... Али кад ти кажеш...

R.E.M. је пун погодак ( шта ће мени музичка кутија поред тебе ). Узвраћам истом мером.

loader loader 14:07 02.10.2010

Vrteska nežnih slika :)





razmisljam razmisljam 14:23 02.10.2010

Re: Vrteska nežnih slika :)

ухваћена у паукову мрежу крхкости:



Када бих хтела да наставим малу игру зановетања и замерки поводом Ваших јављања ( што овом приликом нећу ) изјаснила бих се да ми пинк и није нека омиљена боја. Опет, чигре су једна тако опчињавајућа ствар...
loader loader 15:05 02.10.2010

Re: Vrteska nežnih slika :)

Ne bih onako divnu boju srozavao zbog jedne ipak samo bljuzga tv stanice

A ove niske na slici... Nikad nisam video sitnije bisere
razmisljam razmisljam 15:23 02.10.2010

Re: Vrteska nežnih slika :)

Наравно да се поново тако лепо не разумемо. ТА ТВ станица је последње на шта сам помислила. Једноставно, у стварном животу имам ничим изазван отпор спрам свих облика розе, пинк и бебеће плавих боја. Уз неколико изузетака, наравно.
Као што су, на пример, дивља циклама



или незаборавак


stari92 stari92 15:37 02.10.2010

3K



.. usput,
cini Mi se da Me se izbegava,nekako,od,strane,Blogera/ica !

D)
razmisljam razmisljam 15:50 02.10.2010

Re: 3K

cini Mi se da Me se izbegava,nekako,od,strane,Blogera/ica !


Не разумем питање...
loader loader 16:08 02.10.2010

Re: Vrteska nežnih slika :)

razmisljam




Nisam bio ni blizu pretpostavke da ne volite navedene boje, pa sam nekako automatski oklevetao pinkoviziju :) .. Izvinjavam se zbog neopreznosti.

Šta kažete na ovu lepoticu. Slikao sam je maločas samo za vas :)

stari92 stari92 16:21 02.10.2010

Ma,nema veze ..

..
zagrc,
D(
razmisljam razmisljam 16:27 02.10.2010

Re: Vrteska nežnih slika :)

Извињење је сасвим непотребно, али, пошто је већ ту, прихваћено.

Лепотица минђушица може увек. Природа је једина која има праве боје и свака јој добро пристаје.

Затечена сам и обрадована Вашом пажњом. Хвала.

Да Вам погледам у длан кад је већ ту?
stari92 stari92 16:31 02.10.2010

Re: 3K

razmisljam
!


Не разумем питање...

Nikog da polemi .. zira
.. bar,da protivurechi,Mi,malo,..
a,kamo li da se druggi,s' Men' ..
ako,mogu Ja sam da projektujem ..
stvarnos'

H h hva la Ti za odnos spram Moi ..
nema vishe-njente-rien-basta- ..


(
razmisljam razmisljam 16:32 02.10.2010

Re: Ma,nema veze ..

Да ли ти треба раме за плакање? Или можда марамица...?

stari92 stari92 16:39 02.10.2010

smetnuh s Uma Mi Mog

Ti si,sada,Moj drug - Nemoj da bi te ko dir'o !!!
Il' :

bocvena bocvena 18:58 02.10.2010

Opet divni

sitni vez rečima, razmišljam!

Uspela si u jednu priču da smestiš sve moje omiljene predmete...
Kaleidoskop imala kao mala i satima posmatrala promenu zrnaca u novu sliku - mali kurs razmeštanja svemira u novo umetničko delo.
Muzička kutija sa balerinom i monoton zvuk neke klasične teme - tako umirujuće poznato.
Snežna kugla, a unutra Venecija (?)...kao da u Veneciji ikada pada sneg:)
I obavezna mačka koja juri čigru!
Na spisku nedostaje samo mali lornjon sa slajdovima Moskve (donela tetka sa putovanja) i imaš sliku male Bocvene.

Izgleda sam ja bila tvoja junakinja još u detinjstvu...sada sam neka druga.
razmisljam razmisljam 22:40 02.10.2010

Re: Opet divni

sada sam neka druga.


bocvena
да ли ово треба да ми личи на малодушност? Сумњам... Али можда није на одмет да и сама попуниш празнине помоћу малих трикова сакривених у калеидоскопу, чигри, снежној кугли и музичкој кутији. Тада ћеш, верујем,поново моћи да поверујеш да на Венецију веје снег и да ће балерина пре или касније да оживи баш у тренутку када скренеш поглед са ње а мелодија се заврши...

Уз извињење што касним са одговором један старински калеидоскоп:



и песма - бајка која можда има и срећан крај, упркос свему:

bocvena bocvena 18:21 03.10.2010

Re: Opet divni

да ли ово треба да ми личи на малодушност?

Ponekad ravnodušnost, ali nikada malodušnost:)

Upravo suprotno, velika Bocvena je pobedila izolovanost one male (ponekad prisilnu, češće samoizabranu). Nisam neko ko detinjstvo pamti kao najlepše životno doba. Ko što ni muzika ni ljudi ni hrana nisu bili bolji kad sam bila mlada. SADA je uvek bolje nego juče, a SUTRA će biti još bolje.

razmisljam razmisljam 23:15 03.10.2010

Re: Opet divni

Bocvena,
наравно, опет касним... Извини!
Драго ми је да ниси малодушна. Некако сам то и предосетила... А равнодушна? Како оно беше, шта је закључено на Владимировом блогу - да ли то уопште постоји?

Мала Bocvena подсећа на малу Размишљам у погледу самовољне изолације. Мада, ова прва је очигледно прилично напредовала, а ова друга...

Како год, допада ми се овај твој став:


SADA je uvek bolje nego juče, a SUTRA će biti još bolje.


За тебе:


zilikaka zilikaka 22:49 02.10.2010

...

Divno ispričana priča koju sam tako lako ilustruješ u glavi!
razmisljam razmisljam 23:10 02.10.2010

Re: ...

zilikaka

Лако је самостално је илустровати ако те не поду'вати промаја са једне, а сујета са друге стране.

У сваком случају, поклончић за лепе речи и свраћање:

zilikaka zilikaka 23:29 02.10.2010

Re: ...

A ja da ponovim još jednom, divno je imati posla sa umetničkim dušama.
Za mene je potpuno osveženje.
razmisljam razmisljam 23:40 02.10.2010

Re: ...

Је л' ти беше инжењер по сујети...хтедох рећи струци?

Зачуђујуће си непрецизна у изражавању, јер нисам ти ја нешто уметничка душа. Једноставно, речи ми иду од руке, а и некако сам осећајна па ме свака, и најмања, животна промаја поремети и натера да је искажем... А ако ћемо право, и ти спадаш у исту категорију ако ти прија ово што пишем.

Са задовољством пристајем да будем твој освеживач и прилажем још зеру ( али праве ) уметности, музичку кутију са Ван Гоговим ирисима:



mashha mashha 23:42 02.10.2010

Re: ...

Zaista... rečima oslikana priča... divno
Za sreću:
razmisljam razmisljam 00:13 03.10.2010

Re: ...

Машо,
хвала што си свратила и оставила ми лепе речи, цветић и срећне слонове. Обрадовала си ме.

Узимам слободу да ти не персирам иако се срећемо први пут, али, с обзиром да сам из прикрајка учествовала у Далијевом и твом путу ка браку, а и на Јелицином слављеничком блогу тим поводом, некако вас обоје осећам својима.

За вашу заједничку срећу:

mashha mashha 00:43 03.10.2010

Re: ...

hvala ti
Pročitala sam tvoj tekst još sinoć, ali Milorad zna da ja najčešće volim da ćutim kad svratim na njegov blog, uživam, mislim hiljadu raznih misli... i osećam neki mir koji ostaje posle njegovih reči. Tako je i sa ovim tekstom Pažljivo pisana i rečima oslikana blagotvorna tišina.
Veliki pozdrav i domaćinu
razmisljam razmisljam 01:08 03.10.2010

Re: ...

Знам то и ја, мислим за твоје тихо свраћање... Чини ми се да си му то неком приликом и рекла. Тим више ми је било драго што си решила да за собом оставиш траг.

Милорада ћу да поздравим сутра,јер ми је управо јавио да се повлачи на спавање, а у његово и своје име захваљујем одмах.

И да, нема на чему. Лепо је присуствовати тако позитивним животним причама као што је Далијева и твоја, па макар из прикрајка. ( Изгледа да смо по том нечујном присуству код неких аутора сличне. )

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana