Život

Pismo

mikele9 RSS / 03.10.2010. u 23:14

koverta.jpg

Da vam pričam o njemu? A zašto baš ja.... uostalom, pristajem, ustvari neće mi biti teško. Pre dvadesetak dana sam bio na otvaranju njegove samostalne izložbe, pozvao me mobilnim i rekao da se pozivnica na kojoj sam svojom rukom napisao tvoje ime i prezime i adresu, nalepio prethodno je olizavši, marku, vratila sa oznakom nepoznat! Svratio sam u galeriju i pre podne dok je postavljao slike. Iskreno me obradovao njegov poziv. Znamo se skoro četrdeset godina, zajedno smo sa Zoranom , i sad već pokojnim Veckom i Đurom, polagali prijemni na Akademiji. Možda je bolje, sada mi pade na pamet, da vam pročitam pismo ili još bolje pročitajte ga sami, pismo koje je napisao pre dve ili tri godine a dao mi ga je pre godinu dana. Pored onoga što piše meni i o meni, mnogo ćete saznati o njemu. Ja lično imam utisak da sam se promenio na bolje, ne odbaciujem ono što mi je u pismu spočitao, niti utisak koji je pismo na mene ostavilo. Voleo bih da čujem njegovo mišljenje ali imam utisak, nadam se da me ne vara, da ne počinje razgovor na tu temu, jer smatra da je pismo, odnosno njegov sadržaj, ostvarilo svoj cilj. Tako se i ponaša prema meni, odnosi su nam ponovo postali srdačni, lišeni napetosti ili izveštačenosti, u čemu sam, priznajem, ja prednjačio. Kako bilo evo vam pisma, pročitajte ga, ničega se ne stidim, možda nije u svim sudovima u pravu ali suštinski.... zaista sam počeo da se gubim! Obavezno mi ga vratite!

Dragi Ranko,

mao sam nameru da ti ovo kažem  pre neki dan u lice ali su nas prekinuli. A možda i nije bilo mesto ni pravi trenutak. Ne želeći da te povredim ni na koji način, želeći ti kao i uvek najbolje, hteo sam da ti kažem : Počinje da mi smeta tvoja nadobudnost i nadmenost. Smatram da je bolje da ti to kaže prijatelj, da ti to kažem ja koji ti želim dobro. Skoro četrdeset godina drugujemo, od mladosti sam voleo tvoju duhovitost, spremnost i  sposobnost za sofisticirani kalambur, sklonost ka usavršavanju, učenju i saznavanju.Ne prija mi izveštačenost koju ponekad nepotrebno ispoljavaš prema meni (razloge ne znam i ne trudim se da ih tražim), odlično znaš da se držim one Konfučijeve : Voli svoje prijatelje sa svim njihovim manama a mrzi (preteška reč za mene!) svoje neprijatelje poštujući sve njihove vrline.

Analizirajući, secirajući i dovlačeći prethodni život pred svoje umorne oči i glavu, a moram to da činim, prisetio sam se jednog tvog pogleda, onda davno, kada sam ja uspeo a ti bio poražen, što mi  dugo nije bilo jasno ali drugi su sudili. U tvom pogledu, iako ovlašno i slučajno viđenom, bilo je zavisti. Srećan zbog uspeha smatrao sam da sam pogrešno video i protumačio a ti si mi svojim čestitanjem razbio i poslednju sumnju.

I dalje si duhovit ali ti je duh preplavljen cinizmom, gorčinom,  ponekad čak i  pakošću. Stani pred sebe, znam da je to teško ali ništa nije završeno i svršeno.

Pogledaj se, zbaci blazirani osmeh, speri sa sebe mrzovolju, prestani da rangiraš ljude na važne i manje važne, izvuci iz sebe kvalitete i podeli ih bližnjima. Ukopao si se, urovio si se u privid sređenog i ispunjenog ličnog i profesionalnog života.

Dragi moj Ranko, ti si nezadovoljstvo koje hoda. Sledeći korak je bila nadmenost i nadobudnost. Da si nadobudan zbog znanja ili talenata koje poseduješ, potrudio bih se da te razumem i opravdam, pre svega zato što te volim ali to zaista ne liči na tebe, onog nekadašnjeg. Poješćeš se iznutra. Saberi se, skupi snagu, ne dozvoli da te razori kancer sujete i, nemoj da se naljutiš, osećaj inferiornosti, ma kako izgledalo da su u koliziji, koji je posledica zakočenosti, utiska da si sve već postigao i dostigao i da ne možeš dalje.

Bilo mi je užasno neprijatno a i svima ostalima kada si posle sahrane dok smo pili piće za dušu B.P., bukvalno napao Z., ni ne sećam se više zbog čega. Dok smo mi gledali u svoje ruke ili čaše, iz tebe je nešto više od dva minuta, kuljala žuč. Ni Z., koji inače nije mačji kašalj, nije mogao da se snađe i da ti bilo šta odgovori. Prvi put u životu sam ga video zanemelog, iznenađenog i nespremnog. Ličio si na onog iz narodne izreke: Pre podne mrzi sebe a posle podne ceo svet!

Mlečni Put je zrnce peska u pustinji Vasione, šta je onda dobri moj Ranko, tvoj položaj, tvoje mesto u ovoj našoj intelektualnoumetničkoj barici. Uostalom i moj i bilo čiji! Neka podatak da smo rođeni krajem prve polovine prošlog veka, makar za tren promućka i razbistri tu tvoju pametnu glavu. Vreme trajanja nam prolazi. I počni ponovo da radiš, delaš, kreiraš, stvaraš, izmišljaš i pronalaziš. Položaj na kojem se nalaziš uspeo je (na moje iznenađenje!?)  da te umrtvi, da stopira i zaustavi, da eliminiše sve tvoje dobro mi znane potencijale. Svi narodi ne samo naš, imaju izreku: Nikad nije kasno. I nije, veruj meni koji te zna i poštuje i želi da ponovo viđa i sreće onog sjajnog Ranka koji je umeo i znao, čija je mentalna snaga držala pažnju, Ranka koji je bio kreativan, čiji je duh daleko nadilazio ovdašnje mentalne nivoe.

Nekoliko naših poslednjih susreta dijametralno su suprotni, ni jedan ne nalikuje drugom, naravno,mislim na tvoje ponašanje. U jednom na primer, napravio si se da me ne vidiš iako sam ušao u prostoriju u kojoj osim tebe i Lj. nije bilo nikoga. Pravio si se da si izuzetno zauzet i koncentrisan na nešto o čemu ste ti i Lj.razgovarali. Izašao sam, nisam bio povređen ali mi nije bilo jasno tvoje ponašanje. Opet, pre neki dan na premijeri ......., bio si sa ženom, probio si se kroz gomilu do mene i ljupko me zamolio za uslugu. Rekao sam ti da sam ranije o tome obavešten i da je sve već sređeno. Ti si srce, hvala ti odgovorio si, smešeći se i mahnuo mi rukom, još jednom ti puno hvala. Došlo mi je da te oteram u pičku materinu! Molim te budi ponovo ono što jesi, sujeta ti ne priliči, ili je bar kontroliši. Imaš ti snage u sebi, samo je ponovo postani svestan.

Iskreno tvoj M.

P.S.  Bravo! Kao da si me čuo, kao da si pročitao ovo pismo, sinoć si ponovo bioonaj  pravi R.! Lucidan, pronicljiv, duhovit, lepršav, iako na ivici da preteraš, na ivici, nemam bolji izraz, histerije! Srećom nisi. Na tvoje šlagvorte ni C. ni ja nismo izdržali da ne ubacimo po koju. Bio sam iskren kada sam ti rekao da je to bilo jedno od najboljih i najprijatnijih otvaranja kojima sam prisustvovao poslednjih godina. Nastavi tako, nemoj bežati od sebe i dozvoljavati da te ruinira sopstvena sujeta. Još jednom Bravo!

P.S. 2 Juče sam saznao da si postao, da si izabran za glavu institucije u kojoj odavno delaš. Pre dve godine u konkurenciji sa N. i V. nisi uspeo da dobiješ dovoljan broj glasova. Dobro si se držao prema spolja, nisi dozvolio da se primeti koliko ti je bilo krivo. Ne mislim da je N. koji je tada bio izabran bio idealno rešenje ali mi se čini da se i pored relativne trapavosti i nesnalaženja na tom mestu, mora priznati da N. bar nije bio sujetan. Iskreno mislim da i pored činjenice da neko mora da bude na tom mestu, ja lično, pošto vas sve dobro znam skoro četrdeset godina, ne vidim ni jednu osobu sposobnu da instituciju vodi na pravi način i pomera stvari unapred. Ne radi se naravno o talentima i umetničkim dostignućima, ne, biti na čelu tako značajne institucije podrazumeva mnoge sposobnosti i umeća administrativne prirode, plivanja uz maticu, svakodnevne kontakte sa ljudima i institucijama od kojih zavisiš a očima ne možeš da ih vidiš. Ipak, znajući te, znajući tvoje sposobnosti uveren sam da ćeš biti uspešniji od N. Samo nikada nemoj zaboraviti surevnjivost, sujete i što da se lažemo, mržnju koju godinama uspešno gajite jedni prema drugima.

Čestitam ti i iskreno želim da posao obaviš najbolje što možeš.

I šta kažete? To jeste pismo iskrenog prijatelja! Mada....kad sam ga prvi put pročitao, skoro sam pobesneo...Pička ti materina, ti ćeš meni da govoriš o nadobudnosti i sujeti...držiš mi predavanja a ja sam već godinama Profesor na....Kako je vreme prolazilo a čitao sam ga često, počeo sam u pismu da izdvajam pozitivne stvari koje je o meni napisao i shvatio da je u njima suština. Od toga do početka kakvog-takvog preispitivanja samog sebe, nije proteklo mnogo. Ko je onaj koji kaže Staro drvo ne savi? I da li je bilo kome potreban put u Indiju, besomučno traženje prosvetljenja, gurui i mahariši... meni je bilo dovoljno pismo koje ste pročitali. Ako sam i za milimetar pomerio stvari u pravom smeru (njegove omiljene reči), već sam na dobrom putu. Govorim kao da sam Budista ili njegov omiljeni Lao Ce-ista. A zašto bih u ovim godinama krio bilo šta a ponajmanje pozitivan uticaj.

Hvala vam što niste izgužvali pismo. 



Komentari (58)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

fedor18 fedor18 23:30 03.10.2010

za dobru noć

i pisma koja odlaze i dolaze
mikele9 mikele9 10:28 04.10.2010

Re: za dobru noć

za dobru noć
i pisma koja odlaze i dolaze

Laku noc fedore....i dobar danasnji dan...i hvala ti na Kalahari Surfers, vec si apostrofiran kao osoba koja pusta odlicnu muziku
mirelarado mirelarado 23:44 03.10.2010

*****

Pogledaj se, zbaci blazirani osmeh, speri sa sebe mrzovolju, prestani da rangiraš ljude na važne i manje važne, izvuci iz sebe kvalitete i podeli ih bližnjima. Ukopao si se, urovio si se u privid sređenog i ispunjenog ličnog i profesionalnog života.
Dragi moj Ranko, ti si nezadovoljstvo koje hoda. Sledeći korak je bila nadmenost i nadobudnost. Da si nadobudan zbog znanja ili talenata koje poseduješ, potrudio bih se da te razumem i opravdam, pre svega zato što te volim ali to zaista ne liči na tebe, onog nekadašnjeg. Poješćeš se iznutra. Saberi se, skupi snagu, ne dozvoli da te razori kancer sujete i, nemoj da se naljutiš, osećaj inferiornosti, ma kako izgledalo da su u koliziji, koji je posledica zakočenosti, utiska da si sve već postigao i dostigao i da ne možeš dalje.


Препорука! Огромантна! Познајем многе који нису те среће, попут Ранка, да имају пријатеља који ће им на ово указати. А било би добро да га имају...

Немам шта да додам, Микеле.


mikele9 mikele9 10:32 04.10.2010

Re: *****

Препорука! Огромантна! Познајем многе који нису те среће, попут Ранка, да имају пријатеља који ће им на ово указати. А било би добро да га имају...

Немам шта да додам, Микеле.

Hvala Mirela, iako si napisala da nemas sta da dodas, dodala si pravu stvar
fedor18 fedor18 00:01 04.10.2010

dobro,dobro,

nije čudno...vi ste generacija odrasla na Bogartovim filmovima-cinizma i cuganja koliko hoćeš
mikele9 mikele9 10:40 04.10.2010

Re: dobro,dobro,

dobro,dobro,
nije čudno...vi ste generacija odrasla na Bogartovim filmovima-cinizma i cuganja koliko hoćeš

Fedore, Fedore...a Kami, Brel, Dilan, Beket, Hendriks, Luj Mal, Hjuston, Kurosava, Bunjuel, Breton, Dzojs, Dzejms Din......?
fedor18 fedor18 11:41 04.10.2010

Re: dobro,dobro,

mikele9
dobro,dobro,
nije čudno...vi ste generacija odrasla na Bogartovim filmovima-cinizma i cuganja koliko hoćeš

Fedore, Fedore...a Kami, Brel, Dilan, Beket, Hendriks, Luj Mal, Hjuston, Kurosava, Bunjuel, Breton, Dzojs, Dzejms Din......?

Mislio sam samo na Bogija,kao oficijelnog predstavnika i nekrunisanog kralja svih alkohličara i cinika...
mikele9 mikele9 13:02 04.10.2010

Re: dobro,dobro,

Mislio sam samo na Bogija,kao oficijelnog predstavnika i nekrunisanog kralja svih alkohličara i cinika...

Naravno Bogi ali ja preferiram Albert Finney-a. Mirakul od čoveka!!! Seti se samo filma POD VULKANOM. Old Hjuston i sam pijandura je divno govorio o njemu:
Ono što je Albertu padalo na pamet, ne bih mogao da smislim pa da razbijam glavu godinama, uz to, uvek je bio dobro naliven
fedor18 fedor18 13:19 04.10.2010

Re: dobro,dobro,

mikele9
Mislio sam samo na Bogija,kao oficijelnog predstavnika i nekrunisanog kralja svih alkohličara i cinika...

Naravno Bogi ali ja preferiram Albert Finney-a. Mirakul od čoveka!!! Seti se samo filma POD VULKANOM. Old Hjuston i sam pijandura je divno govorio o njemu:
Ono što je Albertu padalo na pamet, ne bih mogao da smislim pa da razbijam glavu godinama, uz to, uvek je bio dobro naliven

tjah,onda je Churchill neprevaziđen i kao cinik i kao alkoholičar,...kako li je mogao samo napisati onolike memoare uz litar whisky-a svaki dan
a i potegnuo je 90 i kusur godina života...
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 01:09 04.10.2010

Da ti kazem nesto

Hrabar si. Kad razmislim dva puta, pa i nisam takvih sretao puno u životu osim naravno, u literaturi i na filmu. I hajde, smatraj me prijateljem da i ja dodam jedno P.S. Omanjujes jedino kad ponekad ne odoliš pa skliznes u propagandu (politika ).
mikele9 mikele9 10:51 04.10.2010

Re: Da ti kazem nesto

Da ti kazem nesto
Hrabar si. Kad razmislim dva puta, pa i nisam takvih sretao puno u životu osim naravno, u literaturi i na filmu. I hajde, smatraj me prijateljem da i ja dodam jedno P.S. Omanjujes jedino kad ponekad ne odoliš pa skliznes u propagandu (politika ).

Da i ja tebi kazem nesto. Kad uspes da koliko-toliko (najvise sto mozes) rascistis u sebi i sa sobom, onda ti nije potrebna hrabrost da bi izgledao kao neko iz literature ili sa filma. Dovoljna je iskrenost i svodjenje sujete na najmanju mogucu meru.
P.S. Radoznalo te molim da mi citiras jedno skliznuce u politiku. Salim se naravno Zivimo politiku pa mogu i ja ponekad da omanem
Pozdrav,
Mikele
zilikaka zilikaka 16:39 04.10.2010

Re: Da ti kazem nesto

Da i ja tebi kazem nesto. Kad uspes da koliko-toliko (najvise sto mozes) rascistis u sebi i sa sobom, onda ti nije potrebna hrabrost da bi izgledao kao neko iz literature ili sa filma.

Ma ipak to OGROMNA hrabrost!
Baš to, pogledaš svoj lik u ogledalu i GLASNO konstatuješ da to nije ono što bi želeo, nego je samo ono što vidiš.
Dirnula me priča.
mikele9 mikele9 17:07 04.10.2010

Re: Da ti kazem nesto

Ma ipak to OGROMNA hrabrost!
Baš to, pogledaš svoj lik u ogledalu i GLASNO konstatuješ da to nije ono što bi želeo, nego je samo ono što vidiš.
Dirnula me priča.

Sve moje priče su priče o mom životu, bilo da ih pišem u prvom licu ili kao neko drugi. Moj život je moj život i ni jedne sitnice iz njega se ne odričem niti stidim. Vrlo često pišem o sopstvenim gresima i ogrešenjima o druge, bližnje, ne zaboravljam, razgolićujem se zbog potrebe da se očistim iako će to u meni trajati dok budem živ. Da li je to hrabrost pa još ogromna...ne znam. Ja to jednostavno činim jer imam jaku potrebu
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 23:20 04.10.2010

Re: Da ti kazem nesto

Dovoljna je iskrenost i svodjenje sujete na najmanju mogucu meru.

I nemoj mi samo kasti da takvih poznaješ mnogo? Što bi se blogovski reklo, davaj link
Radoznalo te molim da mi citiras

Hajd, kad si mi dao šlagvort. Kad neko od dežurnih EPP-ovaca napiše da se "onda" živelo u strahu to je O.K. i u trendu je i društveno poželjno Kad napišeš ti - ne štima. Ili briši tu rečenicu ili sve ostale bogate životne priče jer jedno sa drugim ne ide. Neko ko je živeo u strahu nema šanse da se seti jednog jedinog interesantnog dogadjaja iz svog života. Ti ko urbani Tom Sojer (i drugi su samo su oni omatoreli pa zaboravili) u detinjstvu uspevao da se nadješ po celom Dorćolu i Kalemegdanu (ako dobro pamtim) i bližoj i daljoj okolini, a tvoji matorci ako te nema na vreme se plaše samo jedne stvari-da te nije zveknuo auto ili tramvaj. Poznaješ nekog ko bi svoje dete smeo da pusti napolje kao što su tebe? E, to je strah.
mikele9 mikele9 14:30 05.10.2010

Re: Da ti kazem nesto

Dovoljna je iskrenost i svodjenje sujete na najmanju mogucu meru.

I nemoj mi samo kasti da takvih poznaješ mnogo? Što bi se blogovski reklo, davaj link

U životu sam upoznao petoro takvih ljudi, troje lično a dvoje posredno.
Radoznalo te molim da mi citiras

Hajd, kad si mi dao šlagvort. Kad neko od dežurnih EPP-ovaca napiše da se "onda" živelo u strahu to je O.K. i u trendu je i društveno poželjno Kad napišeš ti - ne štima. Ili briši tu rečenicu ili sve ostale bogate životne priče jer jedno sa drugim ne ide. Neko ko je živeo u strahu nema šanse da se seti jednog jedinog interesantnog dogadjaja iz svog života. Ti ko urbani Tom Sojer (i drugi su samo su oni omatoreli pa zaboravili) u detinjstvu uspevao da se nadješ po celom Dorćolu i Kalemegdanu (ako dobro pamtim) i bližoj i daljoj okolini, a tvoji matorci ako te nema na vreme se plaše samo jedne stvari-da te nije zveknuo auto ili tramvaj. Poznaješ nekog ko bi svoje dete smeo da pusti napolje kao što su tebe? E, to je strah.

Kada bi ti moja majka rekla, a zna samo delić, šta sam sve radio od najranijeg detinjstva pa do pre tridesetak godina, bilo bi ti jasno da govorim/pišem istinu. A za strah bi mogao takođe nju da pitaš.
Želim ti da na sreću i dobrobit našu, postaneš novapetoletka
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 21:00 05.10.2010

Re: Da ti kazem nesto

Kada bi ti moja majka rekla, a zna samo delić, šta sam sve radio od najranijeg detinjstva pa do pre tridesetak godina, bilo bi ti jasno da govorim/pišem istinu


Plašim se da je ovde došlo do malo žešćeg nerazumevanja. Pa, baš zato što govoriš-pišeš istinu i to na veoma originalan način - zato te i čitamo. Iz čega si zaključio da ja nešto drugo tvrdim e, to ne razumem. A iz citirane rečenice izgleda da mi to počitavaš.
mikele9 mikele9 22:35 05.10.2010

Re: Da ti kazem nesto

Plašim se da je ovde došlo do malo žešćeg nerazumevanja. Pa, baš zato što govoriš-pišeš istinu i to na veoma originalan način - zato te i čitamo. Iz čega si zaključio da ja nešto drugo tvrdim e, to ne razumem. A iz citirane rečenice izgleda da mi to počitavaš

Da se posipam pepelom, ne prilici mi niti je svrsishodno ali izgleda da si u pravu, doslo je do nesporazuma, nazovimo to mojom krivicom. Hajde da to smatramo izgladjenim.
Pozdrav,
Mikele
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 23:58 05.10.2010

Re: Da ti kazem nesto

izgleda da si u pravu...nazovimo to mojom krivicom. Hajde da to smatramo izgladjenim.

Hajde da malo izmenimo-ti si u pravu a krivica je moja jer sam od svega što si napisao našao da se zakačim baš za uzgrednu opasku kako se nekad živelo u strahu. Recimo da ja gledam da su u strahu živeli samo oni koji su svako jutro morali da se namažu vazelinom da ne bi od aparata bili odbačeni ko iznošene gaće. Svi ostali su živeli ili bar pokušavali da žive život kao i ti. A tvoj život pokazuje da je strah bilo zadnja stvar koja ti je pravila problem.
P.S.
Ovo će još malo pa otići na trecu stranu i verovatno se ni ti ni ja ovde više nećemo vraćati. Ostaje otvoreno pitanje da li se "smatra da je izgladjeno" ili je izgladjeno.
mikele9 mikele9 10:11 06.10.2010

Re: Da ti kazem nesto

P.S.
Ovo će još malo pa otići na trecu stranu i verovatno se ni ti ni ja ovde više nećemo vraćati. Ostaje otvoreno pitanje da li se "smatra da je izgladjeno" ili je izgladjeno.

Izglađeno ili još bolje: prevaziđeno
fedor18 fedor18 07:51 04.10.2010

RECENT ACTIVITY

zadnjapetoletka i mikele9 are now friends
mikele9 mikele9 10:57 04.10.2010

Re: RECENT ACTIVITY

RECENT ACTIVITY
zadnjapetoletka i mikele9 are now friends

Probudio si se i odmah fejsbucis, kako to nadahnuto rece AlexDunja.
Ako, ako, jesi li nesto lepo sanjao
margos margos 12:10 04.10.2010

Re: RECENT ACTIVITY

Trolić - novi hit:

Mala moja, s kim si noćas bila,
s kim si bila, s kim si fejsbučila.
fedor18 fedor18 12:20 04.10.2010

Re: RECENT ACTIVITY

Ako, ako, jesi li nesto lepo sanjao




Obzirom da živim u prostoriji koja je ispod zvaničnog nivoa tla,moj odlazak na počinak je neka vrsta odlaska u podzemni svet,s neizvesnim ishodom ujutro...
San je uvek samo jedan.Podzemni
Rudnik,
Stahanov i ja,
trasa,
višestruko prebačena norma.
Na izlazu iz rudnika čeka drug Staljin.
Do izlaza nikada ne stižem.
Ujutro,ako se probudim,čitam u istorijskoj čitanci,da je Stahanov pobedio.
O meni ni traga,ni glasa.
Više sreće sledeći put,kaže mi kolačić sudbine na fejsbuku...
mikele9 mikele9 12:53 04.10.2010

Re: RECENT ACTIVITY

Ujutro,ako se probudim,čitam u istorijskoj čitanci,da je Stahanov pobedio
.
Kod tovariša Staljina Stahanov, kod druga Tita Alija Sirotanović...odabrani kao simbol, nije ih bilo lako pobediti i nadmašiti
Obzirom da živim u prostoriji koja je ispod zvaničnog nivoa tla,moj odlazak na počinak je neka vrsta odlaska u podzemni svet,s neizvesnim ishodom ujutro...

Fedore crni! Da ti to ne obitavaš u Hadu
fedor18 fedor18 12:59 04.10.2010

Re: RECENT ACTIVITY

mikele9
Ujutro,ako se probudim,čitam u istorijskoj čitanci,da je Stahanov pobedio
.
Kod tovariša Staljina Stahanov, kod druga Tita Alija Sirotanović...odabrani kao simbol, nije ih bilo lako pobediti i nadmašiti


Obzirom da živim u prostoriji koja je ispod zvaničnog nivoa tla,moj odlazak na počinak je neka vrsta odlaska u podzemni svet,s neizvesnim ishodom ujutro...

Fedore crni! Da ti to ne obitavaš u Hadu

Alija je izmislio neku modernu lopatu,pa je tako dospeo u orbitu.
o tempora, o mores...
Crn sam od ugljene prašine.Nije ni iz nosa lako kopati rudu,a kamoli iz rudnika Donbas.
Trenutno sam u debelom 'ladu,a za odlazak u Had ćemo sačekati još neko vreme...
mikele9 mikele9 13:06 04.10.2010

Re: RECENT ACTIVITY

Trolić - novi hit:

Mala moja, s kim si noćas bila,
s kim si bila, s kim si fejsbučila.

Baba Desanka (Maksimović) ti je ispod kolena, Marina Tucaković se gubi u maglovitoj daljini
margos margos 13:38 04.10.2010

Re: RECENT ACTIVITY

I kad bih htela da stvaram, ne bi' mogla... ne znam više čije reči koristim, premećem, interpretiram... Sve je, bre, već neko rekao!
Je*ote! Nije fer!
fedor18 fedor18 14:24 04.10.2010

Re: RECENT ACTIVITY

margos
I kad bih htela da stvaram, ne bi' mogla... ne znam više čije reči koristim, premećem, interpretiram... Sve je, bre, već neko rekao!
Je*ote! Nije fer!

Dozvolite (iako ovaj početak liči, nisam Milan Živadinović),moderna literature,kao i muzika je puna namernih ili nenamernih citata .Šta to pomisliti,a kamoli i napisati, da već neko nije uzeo u razmatranje pre nas.A eto,i dalje se piše i stvara...
margos margos 14:46 04.10.2010

Re: RECENT ACTIVITY

Dozvoljavam, naravno.:)
A malo i podsećam (čitaj: zezam), zbog onih koji misle da sve(t) počinje od njih.
mikele9 mikele9 17:08 04.10.2010

Re: RECENT ACTIVITY

zbog onih koji misle da sve(t) počinje od njih.

Pobogu!!! Zar ima takvih?
fedor18 fedor18 14:29 04.10.2010

PISMO

Jutros mi je stigla elektronska pošta sa autentičnim snimcima pokera iz NBGD s kraja 50-tih godina prošlog veka.Znate ono Grof & co.


mikele9 mikele9 17:11 04.10.2010

Re: PISMO

Jutros mi je stigla elektronska pošta sa autentičnim snimcima pokera iz NBGD s kraja 50-tih godina prošlog veka.Znate ono Grof & co.

Benjini kod Džarmuša?
fedor18 fedor18 17:14 04.10.2010

Re: PISMO

mikele9
Jutros mi je stigla elektronska pošta sa autentičnim snimcima pokera iz NBGD s kraja 50-tih godina prošlog veka.Znate ono Grof & co.

Benjini kod Džarmuša?

Internacionalne poker makaze
Više bizarno,nego smešno
ali ipak...
P.S.Šta fali, Grof k'o John Lurie
mirelarado mirelarado 17:23 04.10.2010

Re: PISMO

Benjini


Кхм, кхм, (јаче је од мене, извињавам се), Бенињи.
mikele9 mikele9 18:59 04.10.2010

Re: PISMO

Кхм, кхм, (јаче је од мене, извињавам се), Бенињи.

Kakvo izvinjavanje Mirela, ja bih morao da se izvinem što sam pogrešno napisao ime gos'n umetnika Hvala ti
mikele9 mikele9 19:01 04.10.2010

Re: PISMO

P.S.Šta fali, Grof k'o John Lurie

Moram da pokažem Grofu snimak, baš me interesuje njegova reakcija
fedor18 fedor18 19:17 04.10.2010

Re: PISMO

mikele9
P.S.Šta fali, Grof k'o John Lurie

Moram da pokažem Grofu snimak, baš me interesuje njegova reakcija

Reakcija


ninasimone ninasimone 20:14 04.10.2010

Prijateljstvo, hrabrost

Bila sam i posiljalac i primalac ovakvih pisama. Mogu samo da kazem, koliko ih je tesko pisati, jos ih je teze primati (cuti, razumeti, uvideti, oprostiti). Mislim da je nemoguce spoznati sopstvene greske gledanjem iskljucivo kroz sopstvenu prizmu. To famozno "pogledanje u ogledalu" je u najboljem slucaju jednodimenzionalno, gotovo uvek iskrivljeno, i na jednu i na drugu stranu jer ljudi umeju i da budu prestrogi prema sebi.
mikele9 mikele9 20:28 04.10.2010

Re: Prijateljstvo, hrabrost

Prijateljstvo, hrabrost
Bila sam i posiljalac i primalac ovakvih pisama. Mogu samo da kazem, koliko ih je tesko pisati, jos ih je teze primati (cuti, razumeti, uvideti, oprostiti). Mislim da je nemoguce spoznati sopstvene greske gledanjem iskljucivo kroz sopstvenu prizmu. To famozno "pogledanje u ogledalu" je u najboljem slucaju jednodimenzionalno, gotovo uvek iskrivljeno, i na jednu i na drugu stranu jer ljudi umeju i da budu prestrogi prema sebi.

Slažem se, u pitanju je vrlo kompleksna, višeslojna stvar, sa bezbroj nivoa okrenutih k sebi i od sebe. Ali zašto ne pokušati i jedno i drugo i treće...i hiljadito?
ninasimone ninasimone 20:37 04.10.2010

Re: Prijateljstvo, hrabrost

mikele9
Ali zašto ne pokušati i jedno i drugo i treće...i hiljadito?

u tome i jeste stvar jer jedno bez drugog ...i treceg i hijaditog ... ne ide.
fedor18 fedor18 09:37 05.10.2010

Ogledalo

je krivo, što lice ružno je?
Autohirurg koristi tehniku skalpela da bi rasecanjem sosptvenog tkiva,pokazao od čega smo sastavljeni.Ima tu nešto nerava,sujete,loših navika,ali mora se priznati i zanimljivih događaja.Makar kroz naknadnu interpretaciju.
Čovek se menja sazrevanjem ili zapravo ne?
Ili je samo u pitanju moć mimikrije ?
Kada nestane nervnih impulsa,kada se istroše putevi lutanja,kada unutrašnja savest progovori?
Šta nam ostaje?
Istina ili istina...
Ili samo naša interpretacija istine.

Ali,kako smo već 10000000 puta rekli na tuđim greškama se slabo uči.A sopstvene mogu biti fatalne...

Margina
Autohirurg kao praktičan umetnik ?
Je li ovo još jedan performans ?
Hoće li se ugasiti cigareta sa profile picture,čiji dim stvara dodatnu maglu u raspravi oko smisla života ?

mikele9 mikele9 14:38 05.10.2010

Re: Ogledalo

Ogledalo
je krivo, što lice ružno je?
Autohirurg koristi tehniku skalpela da bi rasecanjem sosptvenog tkiva,pokazao od čega smo sastavljeni.Ima tu nešto nerava,sujete,loših navika,ali mora se priznati i zanimljivih događaja.Makar kroz naknadnu interpretaciju.
Čovek se menja sazrevanjem ili zapravo ne?
Ili je samo u pitanju moć mimikrije ?
Kada nestane nervnih impulsa,kada se istroše putevi lutanja,kada unutrašnja savest progovori?
Šta nam ostaje?
Istina ili istina...
Ili samo naša interpretacija istine.

Ali,kako smo već 10000000 puta rekli na tuđim greškama se slabo uči.A sopstvene mogu biti fatalne...

Margina
Autohirurg kao praktičan umetnik ?

Je li ovo još jedan performans ?
Hoće li se ugasiti cigareta sa profile picture,čiji dim stvara dodatnu maglu u raspravi oko smisla života ?

Filosofskoinspirativno to tvoje podzemlje
Istina, istina ili interpretacija istine...sve su u igri
Smisao života? Ima li smisla...rasprave su neplodne, jalove i sve su istinite!
bauer. bauer. 06:34 06.10.2010

Pomoć prijatelja!

Hey! MIRELA!!!!, Pomozi mi, ne mogu da nađem link koji si mi jednom poslala za završnu scenu iz filma Novecento :)))

(Da je na engleskom, našao bi i sam, ali je bilo na talijanskom, čini mi se)
mirelarado mirelarado 06:55 06.10.2010

Re: Pomoć prijatelja!

bauer.
Hey! MIRELA!!!!, Pomozi mi, ne mogu da nađem link koji si mi jednom poslala za završnu scenu iz filma Novecento :)))

(Da je na engleskom, našao bi i sam, ali je bilo na talijanskom, čini mi se)


Са задовољством, Бауер. :)


bauer. bauer. 07:01 06.10.2010

Re: Pomoć prijatelja!

fedor18 fedor18 12:33 06.10.2010

Sujeta,

da li to kroz nas progovora pećinski čovek,pubertetlija u nama ili javna /potisnuta želja da dominiramo drugima ?
Čovek je nesavršeno biće i mnogo toga je ostalo u nama (svesno ili ne)kao atavizam predaka.Ima nešto i u iskustvu i mimikriji,koja nam omogućava da se kontrolišemo ili pretvaramo.
Ali jedino iskreno je, sučeljavanje sa samim sobom.
Ono se uglavnom može postići u pustinji/planini/kosmosu/na pustom ostrvu itd... bez prisustva drugih ljudi.Ono nužno ne mora dugo trajati.
Iz te situacije izlazimo svakako kao drugačiji ljudi.
Bolji ili lošiji,procenite sami.


Za ars practicusa...pročitajte ponovo drugi deo Njujorške trilogije,pod nazivom Duhovi...
Ponekad me Vaš blog podseti na tu priču


mikele9 mikele9 14:21 06.10.2010

Re: Sujeta,

Ali jedino iskreno je, sučeljavanje sa samim sobom.
Ono se uglavnom može postići u pustinji/planini/kosmosu/na pustom ostrvu itd... bez prisustva drugih ljudi.Ono nužno ne mora dugo trajati.
Iz te situacije izlazimo svakako kao drugačiji ljudi.

Covek kojeg sam izuzetno cenio za zivota a njegovo delo i dalje, Nanadjivako Theira-Cedomil Veljacic, Profesor filosofije i zamonaseni Budista, proveo je nekoliko godina sam, prvo na jednom ostrvcetu u jezeru u Sri Lanki a zatim u planinama i prasumi, meditirajuci i suceljavajuci se sa sobom. On je u tome uspeo iako je i pre toga bio dobar i plemenit covek. Ja sam se opredelio za kosmicko/licno prosvetlenje, trudim se da svakog dana budem pozitivan i nikome ne naudim ni na koji nacin. Radim to iskreno, ne lazuci ni sebe ni druge. Dug je put jos ispred mene ali necu odustati.
Za ars practicusa...pročitajte ponovo drugi deo Njujorške trilogije,pod nazivom Duhovi...
Ponekad me Vaš blog podseti na tu priču

Pokusacu da pronadjem knjigu, obecavam

mirelarado mirelarado 00:24 07.10.2010

Re: Sujeta,

Подсетила бих на још један филм, Ђавољи адвокат, и на оно што Ал Паћино (ђаво лично) каже на крају (1:40 на снимку).

mikele9 mikele9 11:25 07.10.2010

Re: Sujeta,

Подсетила бих на још један филм, Ђавољи адвокат, и на оно што Ал Паћино (ђаво лично) каже на крају (1:40 на снимку).

Vecina bi morala da se dobrano zamisli...ne bezim ni ja od toga
fedor18 fedor18 11:25 07.10.2010

Re: Sujeta,

mirelarado
Подсетила бих на још један филм, Ђавољи адвокат, и на оно што Ал Паћино (ђаво лично) каже на крају (1:40 на снимку).


Ruku na srce,ako ćemo o filmovima puno više i bolje o tim stvarima može se recimo uočiti u Kobayashijevom Kwaidanu(Kaidanu) ili Kim Ki Dukovom /Proleću,letu,jesen,zimi i opet proleću...
jasnaz jasnaz 15:17 06.10.2010

: kao takav

mikele9 mikele9 16:43 06.10.2010

Re: : kao takav

: kao takav

Samo :kao takav, DA!
fedor18 fedor18 15:17 06.10.2010

dobro

onda drž'se...na tom i takvim putevima biće raznih iskušenja

mikele9 mikele9 16:17 06.10.2010

Re: dobro

dobro
onda drž'se...na tom i takvim putevima biće raznih iskušenja

Neminovno....svakodnevno, svakosatno, svakominutno, svakosekundno....Moram
ddsonik ddsonik 03:07 09.10.2010

huh, pismo

Jako pismo nekoga kome je jako stalo.
Tebi hvala sto si ga postavio - moze da ustedi put u Indiju

Suncani pozdravi
mikele9 mikele9 09:17 09.10.2010

Re: huh, pismo

huh, pismo
Jako pismo nekoga kome je jako stalo.

Preksinoć smo se našli posle dugo vremena i proveli tri sata u opuštenom razgovoru, bez trunke napetosti. I smejali smo se puno
Suncani pozdravi

Maglovitosunčani pozdravi
Princezici
ddsonik ddsonik 10:42 09.10.2010

Re: huh, pismo

Preksinoć smo se našli posle dugo vremena i proveli tri sata u opuštenom razgovoru, bez trunke napetosti. I smejali smo se puno

Da znas da mi je drago; mislim da neke stvari moraju da se 'rasciste' ne bi li bila moguca opustena komunikacija. A bez smeha ne bi dan trebalo da prodje

Princezica je sa dekom (koji je tu kod nas jos par dana...) i odlicno se snalaze. Hvala u njeno ime.

mikele9 mikele9 12:08 09.10.2010

Re: huh, pismo

A bez smeha ne bi dan trebalo da prodje

Smeh je najbolji prirodni lek
Princezica je sa dekom (koji je tu kod nas jos par dana...) i odlicno se snalaze. Hvala u njeno ime

Mogu lako da se stavim u dekin polozaj, uziva sa Princezicom i nista mu nije tesko da uradi za nju

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana