Društvo| Ljubav| Ljudska prava| Moj grad| Životni stil

Parada (još 6): 90-te i kontramitinzi

Goran Miletic RSS / 04.10.2010. u 15:37

Kada sam na prethodnom blogu napisao da je za jednu (anti-EU) grupu građana, upravo EU kriva za sve - od osamostaljivanja Kosova, do nezavisnosti Crne Gore, a nešto ranije i za raspad SFRJ, jedan od komentatora je napisao nešto što se svodi na „ko je Crnoj Gori branio/dozvolio da uvede nemačku marku dok je bila u zajednici sa Srbijom". Naivno sam verovao da smo makar ovu lekciju savladali i da nismo baš tako lako zaboravili otrovne strele ka Crnoj Gori, toliko česte u vreme Miloševića i Koštunice. Nadam se da će za pet godina, isti ovaj komentator napisati „A ko je gejevima ikada branio da se okupe u centru Beograda i naprave Prajd".

Obzirom da je sutra 5.oktobar, mitski dan u Srbiji, vredi se prisetiti gde je bilo mesto gejeva tokom „veselih 90-tih". Veoma jednostavno - do 1994 bili su van zakona, a od tada do 2001. na marginama. Čak je i opozicija stalno ponavljala da „još uvek nije vreme za to". Podrška u civilnom društvu je uvek bila dobra, ali ne i apsolutna, a svi oni koji su i danas aktivniji u zalaganju za LGBT prava najčešće jesu učestvovali u protestima tokom 90-tih, uključujući i post-izborne proteste 2000-te.

Milošević je ukinuo zabranu homoseksualnih odnosa ( famozni član 110. Stav 3 Krivičnog zakona RS: „protivprirodni blud") u julu 1994. Godine. Urađeno je to veoma tiho, kao jedna od nekoliko dopuna tadašnjeg krivičnog zakona, a pod pritiskom međunarodnih organizacija. Od tada pa do danas nije postajo nijedan pravni problem da se Parada održi, ali ćemo prvi uspešni Prajd imati tek 16 godina kasnije.

Stvari su se prilično sporo menjale posle 2000-te, a LGBT organizacije nisu iskoristile zakonske promene i zabranu diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije koja je unesena u nekoliko zakonskih tekstova. Po mom sudu, ključni događaj je ipak bilo usvajanje Zakona protiv diskriminacije koji su (na njihovu žalost) oni isti anti-EU krugovi, ustvari sveli na gej brakove. Iako je to činjeno kroz govor mržnje, upravo oni su (nesvesno) doprineli tome da mediji počnu (polako) da menjaju način izveštavanja, da solidarnost drugih organizacija civilnog društva bude veća (i veoma otvorena), tako da na kraju i sama anti-EU ekipa odstupa korak unazad i prelazi sa aktivnog govora mržnje na ono poznato „mi to ne podržavamo".

Deset godina posle 5. oktobra, duhovi kontramitinga su prisutni u onima koji žele da spreče Paradu ponosa.

repriza
repriza
Prva se ovoga dosetila NGO „Dveri Srpske", za koju neki tvrde da su jedna od retkih desničarskih organizacija koja ne zagovara nasilje. Iz svega što se može videti na njihovom sajtu, oni itekako zagovaraju negiranje osnovnih ljudskih prava. Naravno da je važno ako zaista jesu protivnici nasilja, ali to nije dovoljno (ko ne veruje, neka pročita domaće zakone). Njihova Porodična šetnja će biti simpatična kao i prošle godine, mada je ideja potpuno smešna - upravo gejevi i lezbejke najčešće veoma vole porodicu, žele bračnu (ili sličnu zajednicu) itd. Ove godine je odabran Plato, 9. oktobra u 13h. Poslednja poruka iz njihovog proglasa („Ko zagovara građanski rat u Srbiji i nasilje na ulicama Beograda") je i više nego bezobrazna.

 

 

Akatist
Akatist
Drugi, malo staromodniji kontramiting, ali verovatno zamišljen tako da svi nasilnici mogu da kažu da su ustvari krenuli na njega, zakazan za 10. oktobar u 18h ispred Hrama Svetog Save. Naziv mu je „Molebni akatist za sve koji su u prelesti homoseksualizma, droge i drugih oblika strasti i zavisnosti". Evo ja se dobrovoljno prijavljujem kao strasni ljubitelj kafe, nadam se da će biti mesta u tim molitvama.

 

 

 

 

Novi Pazar
Novi Pazar
Treći skup, malo ozbiljniji, a i sa mnogo zanimljivijim strateškim idejama je planiran takođe za 10. oktobar u 11h, ali u Novom Pazaru. U prijavi skupa (dostupna na internetu) se navodi da će skupu prisustvovati i veći broj stranih državljana, što se nekako čudno poklapa sa najavama ekstremista iz upravo ovih zemalja (Rusija, Slovačka, Bugarska, Poljska i Grčka) da će doći da pomognu „razbijanje Parade ponosa" u Beogradu. Istovremeno, oni koji se bave bezbednošću ukazuju da cilj može da bude „odsustvo" jednog dela Žandarmerije na dan Parade ponosa u Beogradu.

 

 

 

Četvrti pak pretenduju da budu zabavni, ali je iz iskustva sasvim jasno da ovakve njihove ideje ne treba odbacivati tako lako. Poziv je napravio jedan maštoviti neonacista i okačio ga na „Stormfrontu".

Atačmenti



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

markonio92 markonio92 16:04 04.10.2010

Aka... šta?

„Molebni akatist za sve koji su u prelesti homoseksualizma, droge i drugih oblika strasti i zavisnosti"

Akatist i prelest? Šta je bre to?
Goran Miletic Goran Miletic 16:17 04.10.2010

Re: Aka... šta?

Lepo gugluj pa ces naci. Veoma zabavno...
valhalen valhalen 16:28 04.10.2010

Re: Aka... šta?

Zanimljivo je da naši crkveni velikodostojnici uglavnom govore na način svima razumljiv, ali kad god treba zaseniti prostotu (čitaj: zloupotrebiti veru u političke svrhe), odmah izrone nekakvi molebani, mestobljustitelji, akatisti i prelesti i uopšte svakojaki komični arhaizmi koje niko nikad ne koristi, a za koje većina ljudi, uključujući tu i vernike, ne zna ni šta znače.

Sve u svemu jedan urnebesni mistifikatorski kvazi-pravoslavni Newspeak.
Jukie Jukie 23:56 04.10.2010

Re: Aka... šta?

valhalen
Zanimljivo je da naši crkveni velikodostojnici uglavnom govore na način svima razumljiv, ali kad god treba zaseniti prostotu (čitaj: zloupotrebiti veru u političke svrhe), odmah izrone nekakvi molebani, mestobljustitelji, akatisti i prelesti i uopšte svakojaki komični arhaizmi koje niko nikad ne koristi, a za koje većina ljudi, uključujući tu i vernike, ne zna ni šta znače.Sve u svemu jedan urnebesni mistifikatorski kvazi-pravoslavni Newspeak.

Mene taj bljuštitelj podseća na neku smrdljivu bubu koja ispušta onaj crveni sok kad se uhvati u ruku
aleksanadar aleksanadar 18:21 04.10.2010

Домаћи задатак

Bili Piton Bili Piton 18:29 04.10.2010

Re: Домаћи задатак



Mislim da ova bolje pasuje

hazar hazar 18:24 04.10.2010

Živa istina

upravo gejevi i lezbejke najčešće veoma vole porodicu, žele bračnu (ili sličnu zajednicu) itd.

O da, oni su najčešće lepi, pametni, fino vaspitani, ma briljantni u svakom pogledu. Šta da vam kažem, Srbi su narod najpametniji, najlepši, najbolji....
wukadin wukadin 20:01 04.10.2010

Re: Živa istina

hazar
upravo gejevi i lezbejke najčešće veoma vole porodicu, žele bračnu (ili sličnu zajednicu) itd.

O da, oni su najčešće lepi, pametni, fino vaspitani, ma briljantni u svakom pogledu. Šta da vam kažem, Srbi su narod najpametniji, najlepši, najbolji....


A kako prave decu, bas se nesto pitam...
hazar hazar 20:25 04.10.2010

Re: Živa istina

wukadin

A kako prave decu, bas se nesto pitam...

Valjda je mislio na porodicu svojih roditelja ili na neki vid hraniteljske, šta li? U svakom slučaju, prilično precizno je rekao da homoseksualci žele bračnu( ili sličnu zajednicu), jer valjda i on shvata značenje reči porod(ica).
Zverilla Zverilla 14:00 07.10.2010

Re: Živa istina

wukadin

A kako prave decu, bas se nesto pitam...


naguze radoznalce.
wukadin wukadin 20:00 04.10.2010

Vadio si eksere?

Pokvarila su ti se kolica pa si besan?
Aaaa radostan si...
Uplasio te neko? Ko? Sta ti?

...
A da... sta sam ono hteo da te pitam.
Recimo niko da ne odgovori oces i dalje da pises, sve do dana D. Jesi placen samo po tvom tekstu ili i po komentarima citalaca? A Mileticu...
A ako nisi place... to je onda strasno
kobacmess kobacmess 22:56 04.10.2010

Strah

Od tada pa do danas nije postajo nijedan pravni problem da se Parada održi, ali ćemo prvi uspešni Prajd imati tek 16 godina kasnije.


postojao je strah od batina kod homoseksualaca ali i strah od pojavljivalnja "previse" homoseksualaca na Prajdu kod zagovornika istog

A mene je strah, da ako ne dodjem na prajd budem proglasen za nazadnog konzervativca i nacionalistu ... pomodarstvo bre postaje

Uvek iz krajnosti u krajnost: Sada kada ce se konacno odrzati Prajd, pozivaju se ljudi na sve strane da ih dodje sto vise, da bi bio masovan? Po meni je to bolesno. Neka izadju homoseksualci, koliko god ih ima, neka ih obezbedi sva moguca vojna sila, kao da je predsednik Medvedev dosao, ali da ne smaraju vise udavise i ovo postaje polako teror nad sviuma nama, koji nismo homoseksualci, ali ni protivnici, dakle briga nas, srecno im bilo.

O Prajdu se vise izvestava nego o ustolicenju patrijarha, sta reci vise...

Jukie Jukie 23:52 04.10.2010

Kučići

Moram da priznam da mi je ovo za kučiće palo na pamet, samo u suprotnom smeru
maksa83 maksa83 08:32 05.10.2010

naivno slikarstvo

Naivno sam verovao da smo makar ovu lekciju savladali i da nismo baš tako lako zaboravili otrovne strele ka Crnoj Gori


Baš si ti mica jedna naivna.

Ne rastura se nijedna država zbog otrovnih strela, nego da bi jedna mafija izolovala sopstvni fiskalni sistem od drugog i tamo radila šta hoće bez opterećenja i kontrole neke druge mafije.


Nadam se da će za pet godina, isti ovaj komentator napisati „A ko je gejevima ikada branio da se okupe u centru Beograda i naprave Prajd".


Vrlo ste ljubazni.
Zauzvrat, taj komentator se nada da ćeš ti u međuvremenu za tih 5 godina naučiti da radiš nešto korisno i naći neki posao koji ne uključuje izvikivanje NVO klišea sa šamlice dok te mangupi iz publike zbog toga zajebavaju. Priznaj da to ponekad i sam priželjkuješ. Mislim, makar sebi.
wukadin wukadin 11:15 05.10.2010

Pa hvala

Ispričavam se ako sam bio nevaspitan očekujući još jedan dosadan blog. Nakon letimičnog pregleda vidim da je ovo sve ipak zanimljivo. Sad bar znam gde mogu da idem. Vidimo se na kavici.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana