Istorija| Život

VLADA MAC

mikele9 RSS / 20.10.2010. u 13:11

milicija-krajina.jpg

Brka? Bio mi je kum na venčanju s Draganom. Počeo sam da ga zovem Brka kada se vratio iz vojske sa brkovima ispod nosa. Iako je posle pustio bradu koju nije obrijao do dana današnjeg, mislim da ga ni sin ne zna bez brade, meni je nekako ostalo drago da ga jedini ja zovem Brka. Mlađi sam od njega tri godine ali me je polovinom šezdesetih često vukao sa sobom po kafanama. Ne retko je s nama išao i Miljenko njegov stari drugar, tih, miran, nenametljiv momak ali prava pijandura. Redovni su bili i Slobo i Bobo a bogami i Vesa i Vlada Biljac. Imam a verujem da ih i on čuva, fotografije ispred  Male Maže, čučimo ispred izloga i kezimo se. Keva nam je u Maži spremala najbolje kolenice na svetu i domaći ren. Da i Ceca je bio sa nama. Ubijali smo se kolenicama i renom i zalivali ih ogromnim količinama pića. Brka je i pre i u toku i posle jela pio isključivo Lozu. A mogao je da popije! Pokušao sam nekoliko puta da ga pratim u piću i uvek bih napravio rusvaj. Podivljao bih i počinjao da maltretiram sve po kafani, svakog ko mi padne šaka. Jedva me jednom odvukao iz Male Madere kad sam nekom vazduhoplovnom oficiru maznuo šapku s glave i bio spreman da ga polupam kada se pobunio. Iako je pio kao smuk, stizao je da uradi mnogo, mnogo stvari.

Prvo je upisao Prava a posle dve, tri godine taman kada sam i ja uleteo na Pravnjak, on je upisao Likovnu Akademiju. Znao je sve i svašta i sve ga je interesovalo. Soba mu je bila krcata knjigama, pitao sam se kada stigne da ih čita kada je po ceo bogovetni dan u nekoj akciji. Imao je ribe jednu bolju od druge, išao je na Akademiju, sedeo u Kulturnom Centru i lokao sa nama, sa Božom Kambodžom, Admiralom, čika Stevom fišmenom, Šoletom sa Starog Sajmišta, Božom potpukovnikom, Čedom, Acom Pandurom, Batom Šakalom....Išao je i vodio nas čoporativno u Atelje 212 ili neko drugo pozorište, imao je svoje mesto u Narodnom pozorištu i slušao opere. Rano ujutro je bio sa Čamugom i njegovim ćaletom na Dunavu i pecao šarane. Iza zgrade je igrao fudbal,  jeb’o te, ni sada ne shvatam kako je to postizao?

Kad je završio Akademiju, odnosno posle godinu dana, oženio se i odselio iz kraja, dobio je atelje. Zaposlio se kao dizajner u jednoj firmi ali je radio sve i svašta. Aranžirao je izloge, osmišljavao i štampao plakate, ispisivao slova, projektovao i izvodio sajamske štandove po celoj bivšoj Jugi, crtao je karikature za ne znam već koliko listova, Student, Novosadski Dnevnik, Politiku, TV Reviju...šta već sve ne.

Stizao je na čuđenje svojih kolega i da slika i pravi izložbe. Dragani i meni je kao kum poklonio sliku koju sam ja izabrao.

Vreme je prolazilo i ja sam se zaposlio, sve smo se manje viđali. Ponekad, kad je dolazio da obiđe kevu. Onda se sve srušilo, moja firma je pukla, pukla je cela Juga. Položio sam advokatski ispit, učlanio se u advokatsku komoru i počeo da šljakam kao advokata samostalac. Ustvari više sam bio preko puta Palate Pravde. Preko šina, na strani ka Savi se nalazila kafančuga gde su se skupljali

advokati moje fele, uglavnom bez klijenata. Lokali smo po ceo dan i bistrili politiku. Jedni su bili za Slobu, drugi za Šešelja, ja sam im govorio da je to isti kurac a bilo mi je muka od svega. Dragana me ostavila i otišla sa detetom kod svojih, ćale je odmah zaposlio. Tonuo sam i bio svestan toga ali bez snage da bilo šta preduzmem.

Kada sam se vratio od Martića, ne znajući šta da radim sa sobom, otišao sam do firme u kojoj je radio Brka. Pitao sam portira da li je tu, ovaj je telefonirao i malo kasnije me otpratio na drugi sprat do Brkine kancelarije. Zagrlili smo se i poljubili, seli u fotelje, pitao me šta ću da popijem. Na njegovom licu nisam video nikakvu promenu ili iznenađenje iako sam bio osedeo, kosa mi je bila bela kao pamuk. Kafe-kuvarica je donela dve duple Loze, ja sam odmah sunuo prvo jednu a onda i drugu. Donesi flašu Zoro, rekao je Brka. Iako je pio ogromne količine, Brka je čašu je ispijao iz tri puta, nikada odjednom, na eks. Iz džepa sam izvadio i bacio na stočić epoletu i rekao mu: Ovo je prvi kojeg sam koknuo, onda sam dalje vadio oznake jedinica, vojne knjižice, fotografije, moji suveniri, nasmejao sam se. Brka me gledao pravo u oči, bez osmeha, ozbiljno i ćutao. Osetio sam se nelagodno, dolivao sam Lozu, pa još jednu... i počeo sam da mu pričam: Jedne večeri, bio sam kod kuće, gledao sam sa ćaletom Dnevnik i videli smo snimak kako Zenge ubijaju grupu mladih vojnika na Koranskom mostu. Obojica smo skočili na noge! Jedan od vojnika je bio moj bratanac Slaviša! Odjednom sam znao šta treba da radim. Obukao sam jaknu, strčao niz stepenice, upalio Stojadina i pravac Knin! Nisam ćaletu rekao ni doviđenja. Znam da ti to zvuči imbecilno ali to je bilo jače od mene, naprosto sam morao! Vozio sam kroz Bosnu, putevima i puteljcima, nisam birao, samo pravo na zapad, u Knin! Dvadesetak kilometara od Knina, riknuo mi je Stojadin pa sam nastavio pešaka. Pokupio me jedan Pinc Gauer Kapetana Dragana. Ispričao sam im ko sam i zašto sam tu. Odveli su me kod Martića, ispričali su mu moju priču, on mi je rekao da večeram i odmorim se pa ćemo sutra videti šta ćemo dalje. Sutra sam se našao u jedinici Kapetana Dragana na obuci. Jebalo se meni do obuke, rekao sam Draganu da mi da automat i municiju a ja znam šta ću i kako ću. Ovaj je počeo da prdi kao: Ne može to tako, nismo mi usamljeni osvetnici, mi smo srpska vojska dobro obučena da štiti srpski narod i nejač, da brani srpske teritorije, više i ne znam šta je sve srao. Ali jebi ga, bilo je po njegovom. Morao sam da prođem kroz obuku, on se trtio kao da je posisao svu vojnu mudrost na ovom svetu. Puzao sam, provlačio se ispod žica, gacao kroz blato, ubadao slamnate lutke bajonetom....I dočekao sam! Podelili su nam automate i municiju.

Pitao sam kada ćemo u akciju, govorili su mi čekaj, strpi se, jedi, popij, odmaraj.

A pića je bilo, mogao si da se kupaš u njemu. I cigareta, pušio sam isključivo Marllboro.

Do klope mi nije bilo mnogo stalo ali sam pizdeo što sedim besposlen. Ostali su po ceo bogovetni dan zvrjali po Kninskim kafićima, napijali se do besvesti, tukli međusobno, ispaljivali rafale u vazduh, čisto sranje! Onda je počelo! Probudili su nas u pola dva posle ponoći i krenuli smo u koloni jedan po jedan u mrkli mrak. Nebo je bilo osuto zvezdama i brzo sam se privikao i počeo da razaznajem oko sebe drveće, kamene ograde, zapuštene vinograde... Ne znam kako ali sam shvatio da idemo prema Benkovcu. Dugo smo giljali, bio sam izgubio pojam o vremenu, kad je čelo stalo i preneta je komanda da se raširimo u lepezu sa razmakom od tri metra između ljudi i zalegnemo. Ležali smo neko vreme ćuteći, meni se pušilo, ništa se nije događalo. Skoro sam zaspao kad je rečeno: Budite spremni, idu! Iako nikada u životu nisam osećao strah, Brko ti si govorio da to nije normalno i da za mene samog nije dobro, nekakvi trnci su počeli da mi klize niz kičmu. Uskoro smo ih jasno čuli. To su Paragini Crnci, prošaptao je momak do mene. Crnci, da ti bude jasnije, su crnokošuljaši, formirao ih je Paraga kao naslednike Pavelićeve Crne Legije, koljači. Vraćali su se odnekud, glasno su razgovarali i smejali se, verovatno pijani, čak su baterijskim lampama osvetljavali put pred sobom. Čekali smo komandu a onda je meni dopizdelo, ustao sam i krenuo prema njima sa naperenim automatom. Prišao sam im na desetak metara, nisu me videli, niti su nam se nadali. Odvojio sam jednog krupnog koji mi je bio najbliži i dreknuo: Ovo ti je za Slavišu i sasuo mu rafal u grudi. Ovo je njegova epoleta. Skenjali smo ih sve do jednog.

Video sam da Brki postaje neprijatno, dok sam ja sebi nalivao ko zna koju čašu, Brka je još bio pri prvoj. Ali ja sam morao nekome da ispričam svoju priču a činilo mi se da će me Brka najbolje shvatiti. Svi su već bili otišli sa posla a ja sam još pričao. U jednom trenutku, bilo je oko pola osam, portir je provirio na vrata: Izvinite samo sam hteo da vidim da li ste još tu. Brka mu je rekao: Još malo pa ćemo i mi da idemo. Ispričao sam mu da nisam znao da sam posedeo više od dva meseca. Nisam se brijao, umivao sam se na potocima i išao iz jedne akcije u drugu. Kada mi je svega došlo preko glave, kada sam oguglao na krv, smrt, ubijanje, vratio sam se u Knin i otišao kod Martića: Ja sam svoje završio, vraćam se za Beograd. U prvi mah me nije prepoznao a onda je pokušao da me nagovori da ostanem: Odmori malo, obrij se, ošišaj, dobićeš novu odeću, provedi se. Znaš me Brko, kada ja nešto odlučim makar to svima izgledalo kao totalna glupost, nema te sile koja bi me od tog odgovorila. Sećaš se kada sam izašao iz Pampur bara na Starom Sajmištu, bio je januar mesec, odmah posle Nove godine, u odelu, sa kravatom i novim cipelama i pravo u ledenu Savu. Niste mi verovali ali je pokojni Sloba, kada mi je voda bila već do guše, utrčao i izvadio me. Trčali smo do kuće, vi ste me psovali a ja sam se smejao. Nismo ni kinuli sutradan, verovatno zato što smo bili impregnirani Lozom do daske.

 I tako sam se vratio u Beograd. A ovde ista sranja, nema posla, živimo od ćaletove i kevine penzije. Ajde još po jednu pa da se rastajemo. Izvini Brko što sam te udavio ali nemam nikoga drugog, svi me izbegavaju, čim uđem u PRC kod Mice ili kod Bućka, ustaju i odlaze, kao setili su se da imaju neki neodložan posao. Jebem im ja mater.



Komentari (36)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 14:01 20.10.2010

....

Ne poznajem nikoga ko je ratovao, samo znam mnogo izbeglica.
Ubio je i sebe, i taj trofej treba da doda u zbirku. Strašna priča.
mikele9 mikele9 14:31 20.10.2010

Re: ....

Ubio je i sebe, i taj trofej treba da doda u zbirku. Strašna priča.

Zaista je ubio i sebe. Uskoro je doživeo moždani udar, jedva se,oporavio, vukao se kao hodajući leš. Video sam ga poslednji put pre godinu dana, mršav, kose bele kao pamuk, vuče nogu...seli smo da popijemo kafu: Brko, nisam ti ja više ni za šta!, rekao mi je na rastanku.
mirelarado mirelarado 20:11 20.10.2010

Re: ....

mariopan
Ne poznajem nikoga ko je ratovao, samo znam mnogo izbeglica.
Ubio je i sebe, i taj trofej treba da doda u zbirku. Strašna priča.


Заиста болна и тешка прича. Много је живота разорено у тим нашим злосрећним ратовима.
mikele9 mikele9 20:36 20.10.2010

Re: ....

Заиста болна и тешка прича. Много је живота разорено у тим нашим злосрећним ратовима.

Prvo sam hteo da ti napišem da to nisu bili naši ratovi ali na neki način zaista jesu bili naši. Bilo je mnogo Nemaca koji su bili protiv Hitlera i njegovih somnabularija ali su kasnije (oni koji su ostali živi) poneli na svojim leđima teret svetske osude kao pripadnici genocidne nacije. Potrebno je da mnogo vode proteče i godina prođe, da bi se koliko toliko zacelile rane na svim stranama.
mirelarado mirelarado 21:50 20.10.2010

Re: ....

ali na neki način zaista jesu bili naši


Хтели ми то или не, тако је. За мене је још увек непојмљиво да су се такви ужаси десили, али јесу. Толико изгубљених и уништених живота... Последице ћемо, још дуго, сви осећати.
sesili sesili 14:45 20.10.2010

Zaista

...strašna priča! A koliko je takvih. Imala sam priliku da slušam jednu majku i jednu sestru, kako nisu mogle da poznaju sina i brata, kada su ih jedva našle po nekim bolnicama. Sin je izgubio vid, mlad, brat potpuno narušio zdravlje. Izbeglice, posla nema, plaćaju jadne stanove, a u Slavoniji ostalo sve! Tužno, ostavlja me bez reči. Hvala i za ovu priču, Mikele. Uzgred, TO je drugarstvo.
mikele9 mikele9 16:07 20.10.2010

Re: Zaista

.strašna priča! A koliko je takvih.
Tužno, ostavlja me bez reči. Hvala i za ovu priču, Mikele. Uzgred, TO je drugarstvo.

Strašno je šta smo sve proživeli, mi koji smo ostali živi, srce mi se stegne kad pomislim na hiljade izgubljenih života, raskomadanih porodica, izbeglica a
za čije babe brašno? Da bi se mnogi na toj nesreći i krvi obogatili, tajkunišu i kroje nam život.
fedor18 fedor18 19:28 20.10.2010

uvek

samo sredstvo za tuđe ciljeve...

L. je bio jedan od bledunjavih večito prehlađenih klinaca.Za vreme rata skrivao se u podrumu,ne želeći prihvatiti oružje.Slomile su ga majčine reči ,dok se ti skrivaš- tvoji drugovi ginu.L je izašao iz podruma,uzeo oružje i za dva dana je bio mrtav.

V. je tražio svoje životne puteve.Bio je na margini,kao i svi dobri klinci iz centra.Nešto ga je vuklo da obiđe majku i sestru -800 metara dalje.Šrapnel je dobio direktno u srce.

Ž. je uvek služio kao podsmeh svima.Nešto mlađi od ostalih u razredu,niži i deblji.Izabrao je vojnu akademiju kao svoju budućnost.Naleteo je na minu i tako je završio svoju priču.

D. je možda bio i najbolji od svih.Uvek ispred nas u znanju i umeću.Snajper ga nije promašio.

NJ. je pucao sebi u nogu i tako preživeo celu ovu priču.

F18. je dan-dva pre krkljanca polomio ključnu kost i tako osakaćen sačuvao živu glavu...
Pogledah sliku iz osnovne...
nsarski nsarski 19:58 20.10.2010

Re: uvek

L. je bio jedan od bledunjavih večito prehlađenih klinaca.Za vreme rata skrivao se u podrumu,ne želeći prihvatiti oružje.Slomile su ga majčine reči ,dok se ti skrivaš- tvoji drugovi ginu.L je izašao iz podruma,uzeo oružje i za dva dana je bio mrtav.

Stari vic iz carske Rusije.
Rusko-turski rat, momak se sprema u vojsku, i majka ga savetuje: "Nemoj sine mnogo da se pretrzes i zamaras! Ubij Turcina, pa se odmori, pa onda ubij drugog Turcina pa se odmori" A sin ce majci: "A sta ako on ubije mene?". Majka:" Boze, a zasto bi on tebe hteo da ubije?"
mikele9 mikele9 20:27 20.10.2010

Re: uvek

fedor18
samo sredstvo za tuđe ciljeve...

Jedan moj mladi poznanik koga su mobilisali i strpali u kamion za Vukovar, srećom je ostao živ, četiri meseca nije mogao da progovori ni reč!
Koliko je jezivih priča na svim stranama bivše nam domovine! Puj, puj, puj, ne ponovilo se!
mikele9 mikele9 22:02 20.10.2010

Re: uvek

Rusko-turski rat, momak se sprema u vojsku, i majka ga savetuje: "Nemoj sine mnogo da se pretrzes i zamaras! Ubij Turcina, pa se odmori, pa onda ubij drugog Turcina pa se odmori" A sin ce majci: "A sta ako on ubije mene?". Majka:" Boze, a zasto bi on tebe hteo da ubije?"

Slovenska duša A kako govorahu Spartanke: Sa štitom ili na njemu
fedor18 fedor18 09:44 21.10.2010

Re: uvek

nsarski
L. je bio jedan od bledunjavih večito prehlađenih klinaca.Za vreme rata skrivao se u podrumu,ne želeći prihvatiti oružje.Slomile su ga majčine reči ,dok se ti skrivaš- tvoji drugovi ginu.L je izašao iz podruma,uzeo oružje i za dva dana je bio mrtav.

Stari vic iz carske Rusije.
Rusko-turski rat, momak se sprema u vojsku, i majka ga savetuje: "Nemoj sine mnogo da se pretrzes i zamaras! Ubij Turcina, pa se odmori, pa onda ubij drugog Turcina pa se odmori" A sin ce majci: "A sta ako on ubije mene?". Majka:" Boze, a zasto bi on tebe hteo da ubije?"

Lepo se i našaliti,ali ovo što sam napisao je istina.
L je bio drug koji je sedeo sa mnom u klupi u 7. i 8. razredu OŠ.
Odlično je crtao.
Sada ima jedan od većih spomenika na groblju,koga majka svaki dan obilazi.
Ima ljudi koji je preziru.

Sa V. u društvu sam popušio prvu cigaretu u osmom razredu.

U društvu Ž je bila jedna žestoka pijanka u prvom srednje,kada je Ž (morao je da se dokaže,kao mlađi koga su ismejavali) završio u bolnici od trovanja alkoholom.

Sa D. i njegovim bratom sam prvi put otišao samostalno na more.
Sa NJ se viđam relativno često u prolazu.Slabo tu šta ima da se priča.Neka anegdota iz srednje ili osnovne i svako svojim putem...


mikele9 mikele9 11:14 21.10.2010

Re: uvek

Sa NJ se viđam relativno često u prolazu.Slabo tu šta ima da se priča.Neka anegdota iz srednje ili osnovne i svako svojim putem...

Istina o kojoj ti i ja pisemo je najtuznija stvar na svetu! Znamo i znali smo ljude koji za tudje dupe izgubise glave. Bolan je ovaj zivot ne samo njihovih potodica nego i nas. Citiracu opet Ivanu: Treba (mora) se beleziti! Nikako ne zaboraviti!
fedor18 fedor18 14:13 21.10.2010

Re: uvek

mikele9
Sa NJ se viđam relativno često u prolazu.Slabo tu šta ima da se priča.Neka anegdota iz srednje ili osnovne i svako svojim putem...

Istina o kojoj ti i ja pisemo je najtuznija stvar na svetu! Znamo i znali smo ljude koji za tudje dupe izgubise glave. Bolan je ovaj zivot ne samo njihovih potodica nego i nas. Citiracu opet Ivanu: Treba (mora) se beleziti! Nikako ne zaboraviti!

U pravu si.
Kratko pamćenje,dovodi do ponavljanja istorije.
Uz to,priča koja je prethodila definitivnom boom-u i raspadu jednog lokalnog, kvartovskog mikrosveta 1991.bila je poput one iz filma...
Svake subote smo igrali fudbal na male golove ispred naše nekadašnje osnovne škole.
Imali smo iste ekipe,mi od 19-20 godina protiv onih od 30.

Jednom smo se okupili,i neko je upitao- Kako ćemo se podeliti ?
Ekipe su se znale i bilo je bezveze tako nešto i pitati...

Onda se posle kratkog ćutanja čuo glas-prema ovoj ili onoj naciji...

Onda je G uzeo loptu i napucao je preko ograde u neku od okolnih bašta...
Game over.
mikele9 mikele9 14:32 21.10.2010

Re: uvek

Onda se posle kratkog ćutanja čuo glas-prema ovoj ili onoj naciji...

Onda je G uzeo loptu i napucao je preko ograde u neku od okolnih bašta...
Game over.

Ali su ubrzo počeli da se igraju užasni gameovi bazirani baš na: mi smo ovo, oni su ono, i oni treći su ono ili ma šta drugo od nas. Posrao sam se na to na poslednjem (ja ga zovem Miloševićevom) popisu stanovništva. Zahtevao sam da se u rubrici nacionalnost napiše Navaho (Navajo) uz veliko protivljenje popisivača, našta sam mu pokazao u dnu strane sitnim slovima štampano:
Svaki građanin ima pravo da se po nacionalnom pitanju izjasni kako želi.
fedor18 fedor18 15:22 21.10.2010

Re: uvek

mikele9
Onda se posle kratkog ćutanja čuo glas-prema ovoj ili onoj naciji...

Onda je G uzeo loptu i napucao je preko ograde u neku od okolnih bašta...
Game over.

Ali su ubrzo počeli da se igraju užasni gameovi bazirani baš na: mi smo ovo, oni su ono, i oni treći su ono ili ma šta drugo od nas. Posrao sam se na to na poslednjem (ja ga zovem Miloševićevom) popisu stanovništva. Zahtevao sam da se u rubrici nacionalnost napiše Navaho (Navajo) uz veliko protivljenje popisivača, našta sam mu pokazao u dnu strane sitnim slovima štampano:
Svaki građanin ima pravo da se po nacionalnom pitanju izjasni kako želi.

jeste,besmisleno,kao i ovaj već stari kratki film...
mikele9 mikele9 09:40 22.10.2010

Re: uvek

jeste,besmisleno,kao i ovaj već stari kratki film...

Odlicno prikazuje koliko ljudska glupost i ludilo nemaju granica! Kako rece Ajnstajn:
Vasiona i ljudska glupost su beskrajni...nisam bas najsigurniji kad je Vasiona u pitanju.
kiselkasta kiselkasta 11:33 22.10.2010

Re: uvek

mikele9
Istina o kojoj ti i ja pisemo je najtuznija stvar na svetu! Znamo i znali smo ljude koji za tudje dupe izgubise glave. Bolan je ovaj zivot ne samo njihovih potodica nego i nas. Citiracu opet Ivanu: Treba (mora) se beleziti! Nikako ne zaboraviti!



I ne treba zaboraviti,
secam se, nisu stigli da postanu odrasli ljudi, tek punoletni, jedan deo u ranim dvadesetim...
R. se jos uvek vodi kao nestao..

oni koji su preziveli, samo su zvanicno zivi...

mikele9 mikele9 12:53 22.10.2010

Re: uvek

I ne treba zaboraviti,
secam se, nisu stigli da postanu odrasli ljudi, tek punoletni, jedan deo u ranim dvadesetim...
R. se jos uvek vodi kao nestao..

oni koji su preziveli, samo su zvanicno zivi...

A neki koji su bili njihovo godište, zajebavaju se po Rusiji krcati krvavim novcem! Neki su i ovde vaskrsli i sole nam pamet
mikele9 mikele9 20:21 20.10.2010

Ubijanje

Louis-Vinsent Thomas u svom delu ANTHROPOLOGIE DE LA MORT, na jednom mestu veli:
Umorstvo rezimira sve čovekove nagone smrti: homicid,etnocid i genocid, rat. Moć ubijanja postaje ubrzo pravo, čak i dužnost da se ubije. Malo je važno da li se rat objašnjava seksualnom simbolikom oružja, dvojnošću slike oca, sad mrskog=neprijatelj, sad voljenog i obožavanog=vladar, ili pak, preranom identifikacijiom sa loše interiorizovanim objektom - odbrambeni paranoički proces, zvan ponekad i manijakalni proces koji stvara jedno naročito stanje svemoći......."Zamišljen od pojedinca ali vođen kolektivno", rat možda dokazuje jedno: čovek ne voli sebe već voli da ubija. A da bi se opravdao on pravi od onih koji često umiru ni za šta, heroje a od onih koje hoće da pobije, neprijatelje. Laka dihotomija koja sređuje toliko stvari!
expolicajac expolicajac 21:26 20.10.2010

Baš si me rastužio

Taman sam danas počeo da funkcionišem, kad ono ti sa ovom pričom. Koliko je još neispričanih priča koje nemaju kome da se ispričaju. Sudbina nekome nametne da preživi svašta. Ali je još strašnije kad nema sa kim da podeli to što je proživeo.
Baš si me izuo iz cipela. Nikad neki kreteni neće shvatiti šta su uradili huškajući na rat. Opet sam počeo da jedem govna. Aj ćao Mikele, izvini
mikele9 mikele9 22:00 20.10.2010

Re: Baš si me rastužio

Taman sam danas počeo da funkcionišem, kad ono ti sa ovom pričom. Koliko je još neispričanih priča koje nemaju kome da se ispričaju. Sudbina nekome nametne da preživi svašta. Ali je još strašnije kad nema sa kim da podeli to što je proživeo.
Baš si me izuo iz cipela. Nikad neki kreteni neće shvatiti šta su uradili huškajući na rat. Opet sam počeo da jedem govna. Aj ćao Mikele, izvini

Žao mi je Exi, ali ja sam u poslednje vreme depresivan i onda mi dolaze ovakve priče. Ni meni ne pomažu, čini mi se da tonem sve dublje ali ne mogu protiv sebe. Dođe mi i napišem a živi u meni ma koliko ga ja zatomljavao.
nevencho nevencho 11:52 21.10.2010

Meni

ovde nista nije nesrecno. Obicno ovako zavrse alkosi. Rat? Rat nas je sve sjebao.
mikele9 mikele9 12:17 21.10.2010

Evo...

uradio sam šta sam hteo, objavio!
Ne napisah tvoje ime, na tebi je odluka.

Ugasle oči hodaju gradom
Obamrli udovi nemo plešu
sledeć samo njima znane pute
Utrnule misli
za početkom vape
Ljušture,samo,
nikako da shvate,
gde greška je bila,
propuštene kobne znake
Cediti živost blagu -
Iscurelo moraju da plate !
Zgaslo svo
Ljušture nalik,više,lešu,
u snu ,samo,žive
Otupela bila
pripadnost ma čemu ištu
Zaborav na prošlo se ne-da
Ništavilu sklono
mora da se preda
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 15:20 21.10.2010

Rat

Rat je velika svinjarija!
fedor18 fedor18 15:38 21.10.2010

Nažalost,

prema ljudskoj prirodi,pohlepi i želji da dominira nad drugim bićem (a sve pod maskom opstanka) jedini beskonfliktni polis je nekropolis...
razmisljam razmisljam 17:54 21.10.2010

Да не бих побегла у патетику,

да не бих признала кнедлу у грлу, да не бих призвала причу о свом школском, да не бих псовала све оне што су нас гурнули у провалију - ћутаћу.
Можда само признам да сам и даље несрећна и бесна због свега и због свих који су на овај или онај начин постали жртве бесмисла и да неке ствари не желим да опростим никада јер оправдања нема.
mikele9 mikele9 18:09 21.10.2010

Re: Да не бих побегла у патетику,

Можда само признам да сам и даље несрећна и бесна због свега и због свих који су на овај или онај начин постали жртве бесмисла и да неке ствари не желим да опростим никада јер оправдања нема.

I ne treba i ne možemo da oprostimo! Na žrtvama besmisla izrasle su imperije tajkuna koji su prava i jedina vlast u ovoj besmislenoj zemlji.
fedor18 fedor18 09:08 22.10.2010

Re: Да не бих побегла у патетику,

mikele9
Можда само признам да сам и даље несрећна и бесна због свега и због свих који су на овај или онај начин постали жртве бесмисла и да неке ствари не желим да опростим никада јер оправдања нема.

I ne treba i ne možemo da oprostimo! Na žrtvama besmisla izrasle su imperije tajkuna koji su prava i jedina vlast u ovoj besmislenoj zemlji.

kao lakmus papir ovakvih društvenih odnosa uvek me podseti jedan song druga S.V....
pogotovo kraj uz ponavljanje reči do slijedeće revolucije ili po novom hr.,do sljedeće revolucije...
mikele9 mikele9 09:43 22.10.2010

Re: Да не бих побегла у патетику,

kao lakmus papir ovakvih društvenih odnosa uvek me podseti jedan song druga S.V....
pogotovo kraj uz ponavljanje reči do slijedeće revolucije ili po novom hr.,do sljedeće revolucije...

fedor18 fedor18 20:13 21.10.2010

prastari savet

Barona Rotschilda tzv.investitorima bio je :"Kupujte dok krv teče ulicama" ...
ddsonik ddsonik 09:29 22.10.2010

Teska prica

Drugara iz osnovne, inace veoma veseo lik, sretnem na ulici - seta, gleda ispred sebe u prazno...vratio se ziv sa ratista u Hrvatskoj. Ja ne mogu da ga isputujem, vidim njemu se ne prica mnogo o tome, vec samo neke detalje iz svakodnevnog zivota, koji su mi bili dovoljni da ne cackam dalje. Sad je dobro, daleko od svega i daleko od Srbije.

Imam i dosta drugara koji se nisu vratili...da nisam prisustvovao jednom takvom ludilu, i dalje bih ziveo u ubedjenju da je ta borba ustvari za nekakvo oslobadjanje i da je herojski i da je sta ja znam jos sta nas sve nisu ucili; koliko vidim, to je samo jedan krvavi biznis i da su prokleti svi koji se istim koriste.

I pored tmurne teme, jedan suncani pozdrav iz jesenjeg grada
mikele9 mikele9 09:49 22.10.2010

Re: Teska prica

Imam i dosta drugara koji se nisu vratili...da nisam prisustvovao jednom takvom ludilu, i dalje bih ziveo u ubedjenju da je ta borba ustvari za nekakvo oslobadjanje i da je herojski i da je sta ja znam jos sta nas sve nisu ucili; koliko vidim, to je samo jedan krvavi biznis i da su prokleti svi koji se istim koriste.

Oduvek su ratovi najvise kostali narod, tebe, mene, nase rodjake, prijatelje, poznanike...a onima, proklete neka su krvave pare!
I pored tmurne teme, jedan suncani pozdrav iz jesenjeg grada

Mom dragom Trojcu pozdrav iz (zamisli!) suncanog Beograda
Biljana 77 Biljana 77 09:32 22.10.2010

Sve što se ima reći

rečeno je:

mikele9 mikele9 09:55 22.10.2010

Re: Sve što se ima reći

Sve što se ima reći
rečeno je:

Na zalost nismo mogli da prespavamo ali je sreca da su se neki vratili zivi.
fedor18 fedor18 16:20 22.10.2010

Re: Sve što se ima reći

mikele9
Sve što se ima reći
rečeno je:

Na zalost nismo mogli da prespavamo ali je sreca da su se neki vratili zivi.

Uvek se pitam,da li su oni najbolji otišli pre vremena...
U slučaju koje sam pomenuo u gornjim postovima, njih četvorica, sada zajedno u partiji pokera na onom svetu, su bili 2 protiv 2 u ratu.
Teoretski,iako se hvala bogu,to nije dogodilo u životu,jer je svako od nas dvojice,imao zdravstvenih problema,a vrlo lako je moglo,pitam se šta bi se zapravo dogodilo da smo NJ i ja bi bili na različitim stranama?
Da je front bio uspostavljen 1 km tamo ili ovamo možda bi svi bili na jednoj strani,a da sam ostao u centru grada,takođe bi dobio pušku u ruke,i bio bih na nečijoj strani.
Ili metak u potiljak...
Pošto se sa posledicama rata srećem aktivno u svakodnevnom životu,počeo sam deliti ljude na one kojima je on bio nužno zlo i one koji su tako nešto i priželjkivali ili nisu imali ništa protiv toga.
Nažalost,nekima je on jedini smisao života.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana