Život

Iranski kamini i poljske cigarete

Bojan Budimac RSS / 28.10.2010. u 19:36

Imao sam nameru da moje odsustvanje sa bloga okončam tekstom o referendumu glede ustavnih promena u Turskoj, no ono što me je držalo podalje od online života me ni tada (12. septembra), ni sada, nije još pustilo. Koga zanima taj referendum može da pročita  moj tekst u novosadskom Dnevniku za koji sam ga porodio u velikom cajtnotu.

Šta me to drži već tri i kusur meseca offline? Prozaika - dovršavanje vrlo nedovršene kuće u kojoj smo evo skrpili već četiri godine.

Šta jedna budala napravi sto pametnih ne mogu da isprave i otud su se radovi na tom "dovršavanju" pretvorili u radove koji po obimu i potrošenim nervima dostižu gradnju nove kuće. No, ne bih da zamaram time. Iskustvo druženja sa "planinskim Turcima", kako turski (ultra)nacionalisti nazivaju Kurde, koji su dominantna radna snaga u građevinskoj industriji, u velikoj meri potire žal za potrošenim nervima. Neke vinjetice tog iskustva ću probati da podelim.

Mutalib

Mutalib.11946.jpgMutalib mi se nije svideo u početku. Malo je kao usporen film, a svakako nije dovoljno snažan za poslove koje su mu preduzimači namenili - mešanje betona (da, ručno) i transportovanje istog ručnim kolicima. Tek mi preostaje da se pozabavim suvenirima u vidu betonskih mrlja na mestima po bašči gde je Mutalib prosuo deo ili cela kolica betona. Uvek je to bilo popraćeno nenadjebivom filozofskom mirnoćom bez obzira što su ostali galamili na njega. Istom tom mirnoćom je rekao: "Pala je..." kada je uspeo da izbaci gvozdenu klizeću kapiju (6m) iz šina.

Tih prvih dana našeg druženja, koje još to nije bilo, sam primetio prilično ružne ožiljke na desnoj strani njegove tada sveže obrijane glave kada je skidao (bejzbol) kapu da proluftira istu (glavu). Scenariji tipa "možda je bio mučen" su se motali po mojoj (glavi). Ti scenariji su još više dobijali na verovatnoći kad sam saznao da je rođen negde sredinom osamdesetih, te da ima nula razreda osnovne škole, zato što je škola bila izbombardovana baš nekako u vreme kad je on trebao da krene u nju. Ako su i sigurni u godinu, a često nisu, moji prijatelji Kurdi redovno nisu sigurni u mesec rođenja - "u vreme lubenica" ili slična odrednica je njima sasvim dovoljna. Da govori turski i čita i piše je naučio u vojsci.

Jedne večeri, posle oko desetak dana svakodnevnog osmočasovnog druženja, kada je preduzimač kasnio da ih pokupi, usudih se da ga upitam za te ožiljke. Sedeli smo pod dudom ispred kuće, neki su prihvatili ponuđeno im pivo, neki su se držali čaja (Ramazan nije bio počeo), ali svi su prasnuli u smeh i u glas zatražili: "Ajde ispričaj svoju medveđu priču."

Imao sam oko petnaest godina, znači pre desetak godina. Čuvao sam bikove na planini. Mi jako volimo bikove. (Uzgred, Mutalibovo prezime je u prevodu žuti bik) Na pojilu, potoku na kome sam ih redovno napajao video sam medveda. Pomislio sam sada ću ja njemu da pokažem. Motkom sam ga tresnuo iz sve snage... Kad se medved okrenuo i zavalio mi šamarčinu odleteo sam... pa kao do onog deveta (pokazuje na stablo masline jedno deset metara udaljeno). Nisam uspeo ni da se pokrenem medved je već stajao na mojim nogama i njuškom mi gurao glavu unazad. Pomislio sam: "Hoće da mi slomi vrat... Sigurno će me ubiti, ali ne dam se bez borbe." Kako je on meni gurao glavu tako sam ja pokušavao da se zgrčim i da mu to ne dozvolim. Vrištao sam iz sve snage. To je trajaloooo, pa dva sata (Mutalibovo poimanje vremena je najblaže rečeno čudno, jednom je hteo da se kladi da može da provede dva sata ispod vode). Na kraju u jednom momentu sam uspeo da zgrabim medveda za uvo. To ga je iznenadilo. Istog trenutka moj omiljeni crveni bik je dotrčao i svom silinom udario medveda. Medved se uplašio i pobegao. Bik me je lizao po licu i uz njegovu pomoć sam se doteturao do potoka. Bela košulja koju sam obukao tog jutra je bila skroz krvava i pocepana. Kad sam malo došao k sebi video sam da moj crveni bik igra nešto kao pobednički ples. Udarao je nogama tle i šepurio se. Na nesigurnim nogama sam se odgegao do sela. Niko mi nije verovao šta mi se dogodilo, samo lekar u stacionaru obližnjeg garnizona. Rekao mi je da sam jedinstven slučaj koji je bez ozbiljnih povreda i lomova preživeo rvanje sa medvedom. Da, on mi je izvadio granu koja mi je prošla kroz vrat, evo ovde. Od tada više nikad nisam išao na planinu...

Podsećam, ta priča se desila pre desetak godina. Dakle, na pragu 21. veka u zemlji koja je sada 16. ekonomija na svetu.

Emin

MudurBey.11947.jpgNa prvi pogled se učini da je grubijan. Kada je neobrijan liči na Badžu iz Popaja, hod razmaknutih ruku baš podseća. Oko tridesetpet-šest godina mu je. Zapravo, ustanovili smo da je najverovatnije rođen aprila 1974, jer je njegovo rođenje, kako su mu rekli, tu negde oko turske invazije na severni Kipar. Ima petoro dece, sve devojčice i, naravno, ići će dalje. Ima nekih 4 razreda osnovne, naučio turski u vojsci, jer za školu nije mario. Prestao je da ide u školu kad je izmlatio učitelja. Odličan je zidar - specijalizacija malter - komarac može jaja da poseče na uglovima koje on napravi. Kod ovog preduzimača radi desetak godina sa prekidima (preduzimačev partner je njegov amidža). U jednom prekidu je bio vozač kamiona. Imam kamion u zavičaju. Dve godine sam bio kamiondžija. Svuda po Turskoj sam vozio. Dva dana pošto mi je to rekao odvija se sledeći dijalog:
Emin: Enište (enište - sestrin muž na turskom, jedan od izraza za zeta), jel' ti imaš vozačku dozvolu.
Ja: Naravno.
Emin: Tursku?
Ja: Ne, srbistansku i međunarodnu, još nisam izvadio tursku. Što pitaš? Jel' ti imaš dozvolu (pitam više u šali).
Emin: Nemam.
Ja: Pa čekaj, pre neki dan si mi rekao da si dve godine bio kamiondžija?!?!?!?!
Emin: Pa da, jesam, ali, znaš, sin mog amidže jaaako liči na mene pa sam koristio njegovu...

Mutalib, Emin i ostali iz te ekipe dolaze iz provincije Van, a zavičaj (najpominjanija reč kada pričaju na kurdskom između sebe, uzgred ista je na turskom "memleket") im je planina Ar na samoj iranskoj granici. Za razliku od Kurda koji žive bliže Iraku oni su iskreno zadovoljni sadašnjom turskom vladom i onim što ona pokušava da učini za njih. Iz Mutalibove priče se može ukapirati da je jedina bolnica u zavičaju pre deset godina bila stacionar u obližnjem garnizonu, sada postoje državna bolnica, škola (tri starije Eminove devojčice idu u školu, druge dve su još male i idu u obdanište, koje takođe postoji), asfaltni put...

Kroz sasvim bezazlene razgovore probijaju se elementi njihove stvarnosti. Sedim sa Eminom pored mojih čempresa kad će on - Enište, daj vidi na tom tvom internetu da li čempresi mogu da rastu u mom zavičaju. Mnogo su lepi. Poneo bih odavde jedno pet-šest sadnica.
- A koje drveće raste u tvom zavičaju?
- Jabuke, kajsije, kruške... - krene da nabraja voćke.
- Ma ne pitam te to, nego koje drveće raste u planinama?
- Na planinama nema šuma, sve su spaljene.

Iako znam za činjenicu da je turska vojska spalila stotine hiljada hektara šuma tokom devedesetih u ratu sa kurdskom PKK gerilom Eminova rečenica, izgovorena ravno, bez gorčine, mi je naterala jezu uz kičmu. Jedno je pročitati to, a drugo je čuti iz prve ruke.

Između ostalih stvari gradili su nam jedan kameni zid od kamena skupljenog po placu. Naime, namera je bila da zid ne odskoči od okoline. Sadik, najstariji (37) među njima je najviše radio na tom zidu. Sadik je mladolik, zgodan (podseća na Džordž Majkla, dok se ne nasmeje ili dok ne skine kapu, čime otkrije malo niže čelo) i najtiši među njima. Odležao je pet godina jer je navodno prebio policajca. Diveći se zidu i stepeništu koje je izgradio Fu je rekla da izgledaju kao poezija.
- Naročito se trudim oko ovog zida i stepenica, abla (izraz za stariju sestru), jer vi ste dobri prema nama. Dajete nam hranu i vodu i čaj i kafu...

***************************************

Beleške na margini

Putevi robe su često fascinantni. Emin koji puši kao smuk iliti kao Turčin se nije nikad pojavio sa istim cigaretama. Jedan dan mi ponosno pokaže kutiju cigareta koje se jednostavno zovu 40 i paklica ima četrdeset cigareta.
- Poslali su mi iz zavičaja. Šverc iz Irana.
Uzmem paklu da je pobliže pogledam kad ono piše "Made in Poland."

***

Čuvši da hoćemo kamin u dnevnoj sobi Emin mi ponudi da mi nabavi super šahane (predivan) kamin od sjajnog mermera sa adžajip (izuzetno) lepim parom lavova. Opet šverc iz Irana. (Uzgred budi rečeno turski proizvođači kamina ne uspevaju da zadovolje potražnju pa se kamini uvoze, na primer iz Francuske, a eto i švercuju iz Irana.)

***

Jednom, da ih iznenadim, pustim jednu kurdsku pesmu sa CD-a "Remains of Anatolia". Posle početnog oduševljenja da eto i enište sluša kurdsku muziku (nešto što je do skora bilo zabranjeno) Emin ustanovi da ne razume tekst jer je na zazadžiju. Naime, pored podele Kurda na turske, iračke, iranske i sirijske u samoj Turskoj se dele na dva velika plemena -- Zazadži i Krmanči -- koja govore različitim kurdskim. Kako mi je objašnjeno najčistiji kurdski se govori u severnom Iraku (koji se samonaziva Kurdistan), no turski Kurdi ga skoro uopšte ne razumeju.

AtačmentiKomentari (115)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Goran Vučković Goran Vučković 19:47 28.10.2010

Zid

Daj neku sliku da vidimo taj zid
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:07 28.10.2010

Re: Zid

Evo, ja u izdanju "vitez od moreskog valjka" stojim na njemu...

Goran Vučković Goran Vučković 20:19 28.10.2010

Re: Zid

Evo, ja u izdanju "vitez od moreskog valjka" stojim na njemu...

Majstorski složeno
maksa83 maksa83 20:33 28.10.2010

Re: Zid

Evo, ja u izdanju "vitez od moreskog valjka" stojim na njemu...

Znao sam da Turci imaju svog Supermena, svog Kapetana Kirka, svog Mr Spocka, svog Hana Soloa, svog Ramba ali da imaju i svog sopstvenog Jetija...

Zid je stvarno mnogo dobar, kapa dole Sadiku.
irenaema irenaema 20:44 28.10.2010

Re: Zid

Idealan za pasifloru!
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 20:54 28.10.2010

Re: Zid

Svaka cast majstorima a i projektantima naravno.

Gde si ti, Ezine ili nesto nize?
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:16 28.10.2010

Re: Zid

Zid je stvarno mnogo dobar, kapa dole Sadiku.

A da ga vidiš po kiši (počele su kiše ovde), kada te boje buknu.

The turski jeti :)
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 21:21 28.10.2010

Re: Zid

ali da imaju i svog sopstvenog Jetija...

ja pomislila da je to astronaut!
pao iz svemira pravo kod Budimca u dvoriste!
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:13 28.10.2010

Re: Zid


Gde si ti, Ezine ili nesto nize?

Krajnji jugozapad -- Bodrum (odnosno 30-tak kilometara u zaleđu).
ed_novipazar ed_novipazar 20:01 28.10.2010

?

Šta me to drži već tri i kusur meseca offline? Prozaika - dovršavanje vrlo nedovršene kuće u kojoj smo evo skrpili već četiri godine.

Ne mogu da vjerujem. Hoces reci da je izgradnja tvoje kuce vaznija od nas blogera
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:10 28.10.2010

Re: ?

Ne mogu da vjerujem. Hoces reci da je izgradnja tvoje kuce vaznija od nas blogera

Priznajem, čist bezobrazluk
libkonz libkonz 23:21 28.10.2010

Re: ?

Priznajem, čist bezobrazluk

da znaš! Blog je drugačiji bez tvojih tekstova.
Drago mi je da si se vratio!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:10 28.10.2010

ambijent

lep ambijent,
lici malo na samariju i judeju gde buraz i ja hocemo da zidamo kucu, samo ne sa kurdima, nego sa sunijima verovatno iz east jerusalem.

ps. da li slavite ng u voshi?
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:18 28.10.2010

Re: ambijent

lep ambijent,
lici malo na samariju i judeju

Mediteran sav je predivan.

ps. da li slavite ng u voshi?

Teško, valjda ćemo od ng završiti, a onda duuuug odmor i uživanje u završenom prostoru.

p.s. Primeti Eminovu majicu :)
tripraseta92 tripraseta92 21:05 28.10.2010

Re: ambijent

Bojan Budimac

p.s. Primeti Eminovu majicu :)

Primetili! Odakle mu?
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:17 28.10.2010

Re: ambijent

Primetili! Odakle mu?

Pa šta misliš?
Naravno, ja mu je dao
krkar krkar 12:04 29.10.2010

Re: ambijent

Pa šta misliš?
Naravno, ja mu je dao


Kad već ne može nekažnjeno da nosi majicu Nezavisni Kurdistan može bar Nezavisna Vojvodina.

Mogao bi U Preku da valjaš majice Kurdistan Republika, efekat je isti a možda bi neku kintu zaradio
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:21 28.10.2010

Kurdi

Odlična priča. Dok sam studirao, sa mnom u klasi su bili i Iračani, a posle smo saznali da je među njima, u stvari, bilo i nekoliko Kurda sa severa Iraka. Zaista su poseban i specifičan narod. Moj utisak je da dosta trpe i pate, ali sa gorštačkim ponosom i bez mnogo kukanja (naravno, bez ulaženja u političke konotacije).
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:32 28.10.2010

Re: Kurdi

Moj utisak je da dosta trpe i pate, ali sa gorštačkim ponosom i bez mnogo kukanja (naravno, bez ulaženja u političke konotacije).

Delim taj utisak. No, dosta je teško generalisati. Imao sam dve nedelje jednu drugu grupu iz jedne od najneuralgičnijih tačaka Turske (Hakarija). Iako smo se na kraju zgotivili (jedan od njih 21 godinu star je hteo da ga usvojimo ) pokazali su za razliku od ekipe iz Vana veliki stepen nacionalizma (kao u ogledalu turski). Inače veoma volim kurdsku muziku, način na koji im se oblače žene (veoma žive boje) i čeznem da vidim Mardin (na proleće inshalla)

b92fmember b92fmember 00:01 29.10.2010

Re: Kurdi

čeznem da vidim Mardin


Zaista fascinantan grad, Mardin.

Who can refuse to see a city of tolerance where ezan from mosques lives in brotherhood with church bells? It is a candidate for UNESCO's List of "Cities of World Heritage."

Angela Merkel bi mogla da ga poseti i nauci nesto o multikulturalnosti.AlexDunja AlexDunja 20:37 28.10.2010

veoma ozbiljno

si nedostajao.

nemoj da se ponovi.
mikele9 mikele9 20:54 28.10.2010

Re: veoma ozbiljno

Fala bogu da si se javio. Neće to moći više tako, čekaj samo da ti dođem, pisaćeš ti meni k'o bela lala. A Alah mi je svedok, imaš o čemu
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:33 28.10.2010

Re: veoma ozbiljno

nemoj da se ponovi.

Razumem (smajli koji salutira :))
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:57 28.10.2010

Re: veoma ozbiljno

čekaj samo da ti dođem

Jedva čekam da počnemo da kuckamo to kamenje za mozaik.
AlexDunja AlexDunja 21:59 28.10.2010

Re: veoma ozbiljno

Jedva čekam da počnemo da kuckamo to kamenje za mozaik.

el mogu i ja?
imam iskustva sa staklom.
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:19 28.10.2010

Re: veoma ozbiljno

imam iskustva sa staklom.

Vitraž?

el mogu i ja?

Na žalost ne, dok ne bude dovršeno Apsurd nedovršene kuće je da u njoj nema prostora bez obzira na kvadraturu.
mariopan mariopan 22:29 28.10.2010

Re: veoma ozbiljno

AlexDunja
Jedva čekam da počnemo da kuckamo to kamenje za mozaik.

el mogu i ja?
imam iskustva sa staklom.

Mogu i ja?
Imam iskustva sa mozaikom
docsumann docsumann 22:38 28.10.2010

Re: veoma ozbiljno

Jedva čekam da počnemo da kuckamo to kamenje za mozaik.


Budimac ti ćeš jednog dana jednostavno nestati iz fizičke vizure mnogih od nas.
Imaćeš oštar pogled i dubok vid.
Letjećeš visoko ...
AlexDunja AlexDunja 23:12 28.10.2010

Re: veoma ozbiljno

Na žalost ne, dok ne bude dovršeno Apsurd nedovršene kuće je da u njoj nema prostora bez obzira na kvadraturu.

šta si se uozbiljio:))
nisam mislela stvarno..

mada, mogli bi da uobličimo jedan blogerski
multimedijalni "projekat",
kad me več vućeš za jezik
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:20 28.10.2010

Re: veoma ozbiljno


šta si se uozbiljio:))

Uvek ozbiljan
mada, mogli bi da uobličimo jedan blogerski
multimedijalni "projekat",

Može, samo da ne bude "projekat" nego nešto bilo šta, samo ne projekat :)
AlexDunja AlexDunja 09:32 29.10.2010

Re: veoma ozbiljno


Može, samo da ne bude "projekat" nego nešto bilo šta, samo ne projekat :)


pa kako ćemo mimo sveta?

izgubićemo medijsku podršku...
itsl
Biljana 77 Biljana 77 13:25 29.10.2010

I ja...

el mogu i ja?
imam iskustva sa staklom.

Al' s ovim:ps. falim te da si se setio i nas... btw. ovakvi tekstovi su ono zašta čučim na blogu

+ ovi tvoji planinski Turci me baš podsećaju na neke naše prostodušne ljude koje sam sretala..
mikele9 mikele9 17:33 29.10.2010

Re: veoma ozbiljno

Bojan Budimac
Može, samo da ne bude "projekat" nego nešto bilo šta, samo ne projekat :)

AlexDunja
pa kako ćemo mimo sveta?

izgubićemo medijsku podršku...
itsl

Alex, razmisli malo koje sve šuše i šumideri imaju projekte, Bojan je u pravu, neko novo ime je potrebno namjesto prokaženog projekta. Npr: Umnokreativnoitomesledstvujućesvrsishodnovišeznačajnoivišeslojno umetničko pregnuće
tripraseta92 tripraseta92 21:03 28.10.2010

majstori, majstori...

Šta jedna budala napravi sto pametnih ne mogu da isprave i otud su se radovi na tom "dovršavanju" pretvorili u radove koji po obimu i potrošenim nervima dostižu gradnju nove kuće.


I naravno, koštaju više nego izgradnja nove.

Ma, ti se baš dobro držiš. Ja sam se prošle godine mlatila 3 meseca sa majstorima, i posle toga sam pala u teeeešku depresiju. Ovog leta, očeličena, rešim da završim gde sam stala ( pre depresije). Elem, ovogodišnji radovi su me, za promenu, doveli u maničnu fazu. Ako na naslovnoj pročitate: "Pomahnitala žena pobila građevince čekićem!" znajte da sam to ja.
Evo, od prošle nedelje dolaze "sutra" ( ma 100%, nema' da brineš)
Malo sutra!
antioksidant antioksidant 21:11 28.10.2010

lep onaj zid

ali sve to kamenje iz dvorišta?
gde si budimac.
nedostajao si
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:41 28.10.2010

Re: majstori, majstori...


Ma, ti se baš dobro držiš.

To ti samo tako misliš. U samu kuću ih ne puštam (mislim majstore), tako da sam u međuvremenu savladao postavljanje keramike, drvenih podova, i varilačke veštine (na slici pravim konstrukciju za spuštenu tavanicu, jer je idiJot arhitekta, a i mi sa njim, zaboraviJo da predvidi ikakvo svetlo iznad kuhinjskog dela dnevnog boravka)...p.s. majica je obeležavanje desetogodišnjice, fotka je snimljena 5. oktobra
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:47 28.10.2010

Re: lep onaj zid

ali sve to kamenje iz dvorišta?

Paaa, razmontrano je nekoliko suvih zidova, jer smo se najzad ogradili (što su naši džukci jedva dočekali, jer sada uživaju na 5 dunuma). No, Emin je zamalo doveo u pitanje dobrosusedske odnose da Hasanom (usamljenim jahačem na magarcu), jer je (i pored x mojih upozorenja da to ne radi) mažnjavao kamenje i sa njegovog suvog zida. No, na kraju je sve izglađeno Negde sam napisao da bi se ova zemlja što imamo, koja se ovde računa kao sasvim OK njiva, u Vojvodini klasifikovala kao kamenolom.
tripraseta92 tripraseta92 23:10 28.10.2010

Re: majstori, majstori...

Bojan Budimac
jer je idiJot arhitekta, a i mi sa njim, zaboraviJo da predvidi ikakvo svetlo iznad kuhinjskog dela dnevnog boravka)...

zvuči poznato

QQ, a što to variš?
Pa zar u Turskoj ne postoje UD / CD profili?

sa visilicama


bez visilica


PS post mi je za forum "Sam svoj majstor" i sl. Neću više
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:25 28.10.2010

Re: majstori, majstori...

QQ, a što to variš?
Pa zar u Turskoj ne postoje UD / CD profili?

Sigurno postoje, ali ja nisam upoznat sa tom tehnologijom, a ovo sam video kako rade i zaključio "pa to mogu i ja" (a sigurno je i jeftinije).
krkar krkar 03:09 29.10.2010

Re: majstori, majstori...

tako da sam u međuvremenu savladao postavljanje keramike, drvenih podova, i varilačke veštine (na slici pravim konstrukciju za spuštenu tavanicu, jer je idiJot arhitekta, a i mi sa njim, zaboraviJo da predvidi ikakvo svetlo iznad kuhinjskog dela dnevnog boravka)...


Ne bih da te obeshrabrim, ali znaš kako kaže narodna mudros':

TREĆA kuča ti ispadne kako treba

Ja sam sad na toj trećoj al' pojede mi živce, beš ga i ako ispadne kako treba. Ni na onu drugu ne mogu da se požalim, na 160 kvadrata radikalne rekonstrukcije (rušenje svega u staroj kući, do golih kamenih zidova) imao sam na kraju samo metar štemovanja, za jednu cev koju sam zaboravio. Sve drugo je postavljeno tačno u milimetar pre malterisanja i stavljanja gipsa.

Al' to je zato što sam na vreme, odmah pošto sam video projekat, izbacio arhitektu naglavačke, sve pocepao i sve uradio sam. Što nisam znao naučio sam pre nego što sam počeo da radim, malo je trajalo ali je ispalo dobro.

A arhitekta mi je bio nacrtao kuhinju u hodniku, dva kupatila bez ventilacije, vrata od terase dijagonalno nasuprot ulaznih vrata tako da komunikacija vodi najdužom dijagonalom sobe i nigde nema mesta nameštaj da se postavi, kontra pad na terasi, odvod kišne vode za nekih 150 kvadrata terase i 30-ak stepenika prečnika 80 mm (to je malo šire od kuhinjskog slivnika)... Tako da me ič ne čudi taj tvoj genije koji je zaboravio na osvetljenje.

Moj savet svima koji imalo imaju smisla za tehniku, vizuelno i dobru prostornu orijentaciju: uzeti statičara, njemu dobro sve objasniti, sve što kaže poslušati. A arhitekte koji nisu u svojstvu šefa gradilišta izveli bar 10 objekata koje su projektovali zatući prvom pogodnom teškom alatkom, bez obzira je li tupa ili oštra. Uzeti stručnjaka da projektuje elektriku, tu se ne igrati glavom, stručnjaka da dimenzioniše vodovod i kanalizaciju. A vođenje radova i koordinaciju - sve sam.
Bojan Budimac Bojan Budimac 07:20 29.10.2010

Re: majstori, majstori...


TREĆA kuča ti ispadne kako treba

Ista narodna mudrost se i ovde valja. Pravo da ti kažem ja sam je ovde prvi put i čuo -- prvu prodaš nepoznatom, drugu prijatelju, a treća je baš kakvu si želeo.
dva kupatila bez ventilacije

Umalo se desilo, primetio na vreme.
kontra pad na terasi

Desilo se i zbog toga imao vlagu na prvom spratu
Rešio ovako:
odvod kišne vode za nekih 150 kvadrata terase i 30-ak stepenika prečnika 80 mm

isto (bez stepenica) i nešto manja terasa (isti prečnik isa ravnog krova)
Tako da me ič ne čudi taj tvoj genije koji je zaboravio na osvetljenje

Genije se pojavio na gradilištu 0 puta, a statičar 2 puta -- pri postavljanju armature za temelj. No, temelj ima pad po osi sever jug od nekih 12 cm, tako da sam unutra morao da postavim polu-stepenik ne bi li doveo pod u horizontalu.

Svojevremeno sam mislio da kuću nazovem "90° yok!", ali sada zahvaljujući Eminu i ekipi ima nekih pravih zidova i uglova (ne mnogo, ali je podnošljivije za oko).
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:37 29.10.2010

Re: majstori, majstori...

Bojan Budimac

Ma, ti se baš dobro držiš.

To ti samo tako misliš. U samu kuću ih ne puštam (mislim majstore), tako da sam u međuvremenu savladao postavljanje keramike, drvenih podova, i varilačke veštine (na slici pravim konstrukciju za spuštenu tavanicu, jer je idiJot arhitekta, a i mi sa njim, zaboraviJo da predvidi ikakvo svetlo iznad kuhinjskog dela dnevnog boravka)...p.s. majica je obeležavanje desetogodišnjice, fotka je snimljena 5. oktobra


E vidi se da si dunster, prvoklasni. Pa dobro, Boga mu poljubim, gde se to zavaruje sa zasukanim rukavima, bez rukavica i u majici Otpora ?!? (imam i ja istu tak'u, nosim je samo o državnim praznicima i drugim svečanostima). Dakle, pravi si Šaban. Dobro da si barem vizir stavio, inače bih te se odrekao preko novina.

Šalim se, živ bio Budimče, čak si i meni počeo da nedostaješ na blogu, već sam se pona..zabrinuo da su te smotali oni Izraelci na brodu sa tzv. "humanitarnom pomoći". Svaki kompliment majstoru koji ti je napravio onaj zid. I ovom što se šamara sa medvedima, skidam kapu, luđi je od mog ex. cimera koji je mečku jurio po nacionalnom parku naoružan - fotoaparatom.
Bojan Budimac Bojan Budimac 08:20 29.10.2010

Re: majstori, majstori...

Pa dobro, Boga mu poljubim, gde se to zavaruje sa zasukanim rukavima?

Eh Srki, ovde. Standardna HTZ oprema ovdašnjih kovača pri električnom zavarivanju se sastoji od majice kratkih rukava, šortsa, plastičnih papuča (na bose noge), toliko. Ja sam "prezaštićen" upotrebom maske (kovači se uglavnom upišaju od smeha kad vide moju dekoraciju iste).
krkar krkar 12:01 29.10.2010

Re: majstori, majstori...

No, temelj ima pad po osi sever jug od nekih 12 cm, tako da sam unutra morao da postavim polu-stepenik ne bi li doveo pod u horizontalu.


Nahebo si sa tim polustepenikom. Idealni stepenik je 17/29, minimalno prihvatljiv visine 13-14, sve ispod toga je čista pogibija, ima svi gosti da te proklinju - kad ustanu. Bolje da si napravio rampu.

Na idućoj kući ćeš sam sve da proveravaš libelom, viskom i ugaonikom, i da biješ po glavi arhitektu i majstore bar triput dnevno

Problem sa arhitektama je što ih nauče teoriju a ni jedan nema pojma sa praksom. Kad bi bila obaveza da arhitekta sa porodicom živi 3 godine u kući koju je projektovao lako bi se napredovalo.

Meni kuhinja poluukopana u brdo, vlaga udara u taj poluukopani zid i probija. I sve arhitekte i stručnjaci rešavali to mazanjem zida sa unutrašnje strane raznim, sve sofisticiranijim, komplikovanijim i skupljim sredstvima. I uvek vlažilo, ozbiljno.

Onda ja pošaljem sve u PM, dovedem fizikalce, sa gornje strane u bašti iskopam kanal uz zid do dubine temelja, izolujem zid sa spoljne strane, postavim u kanal drenažnu perforisanu cev da skuplja kišnu vodu i povežem je u kišnu kanalizaciju - kuća suva kao barut. I posle arhotekta pita kako sam se toga setio.

Logika, kretenu, logika!
krkar krkar 12:12 29.10.2010

Re: majstori, majstori...

Rešio ovako:


Na ovom krovu nemaš kanal i oluk - shvatićeš da ti je neophodan posle prve kišne sezone. A i krov ima vrlo mali pad što je jako opasno. Ne vidi se čime je pokriven ali svaka vrsta krovnog pokrivača ima minimalni pad, ispod toga podliva i voda ide u konstrukciju i onda si nahebao. problem je još mnooogo veći ako ti išta duva sa te strane, onda će da ti nabija kišu pod krov, što ćeš morati da rešavaš limenom opšivkom sa okapnicom...

A i ovi podprozornici su mi malo sumnjivi, mnogo su knap, podlivaće na zid. Još ako nemaju utor za okapnicu.

Da si me zvao u goste na početku radova isplatilo bi ti se ohoho
Bojan Budimac Bojan Budimac 13:11 29.10.2010

Re: majstori, majstori...

Nahebo si sa tim polustepenikom. Idealni stepenik je 17/29, minimalno prihvatljiv visine 13-14, sve ispod toga je čista pogibija, ima svi gosti da te proklinju - kad ustanu.

Sva je sreća da se on dešava samo na putu za naš deo prostora (spavaća, naše kupatilo i garderoba), tako da gosti u principu nemaju tamo šta da traže (osim u obilasku kuće, a tada mogu biti upozoreni), mi smo, naravno, navikli.

Na idućoj kući ćeš sam sve da proveravaš libelom, viskom i ugaonikom

Pajz, kad visak nisam video ovde ni na jednom gradilištu ni kod jednog zidara, a "majstor" koji je gradio kuću je koristio libelu od brat bratu pola metra (vrlo precizno na gabaritima 10x12 metara).

Nisam siguran da želim da gradim drugu...
Bojan Budimac Bojan Budimac 13:24 29.10.2010

Re: majstori, majstori...

krkar
Rešio ovako:


Na ovom krovu nemaš kanal i oluk - shvatićeš da ti je neophodan posle prve kišne sezone. A i krov ima vrlo mali pad što je jako opasno. Ne vidi se čime je pokriven ali svaka vrsta krovnog pokrivača ima minimalni pad, ispod toga podliva i voda ide u konstrukciju i onda si nahebao. problem je još mnooogo veći ako ti išta duva sa te strane, onda će da ti nabija kišu pod krov, što ćeš morati da rešavaš limenom opšivkom sa okapnicom...

A i ovi podprozornici su mi malo sumnjivi, mnogo su knap, podlivaće na zid. Još ako nemaju utor za okapnicu.

Da si me zvao u goste na početku radova isplatilo bi ti se ohoho

Ako podliva vrlo brzo će se pokazati jer je to pergola tako da se konstrukcija vidi. Pokriveno je šinglom, ako se to tako zove i na srpskom -- prvo membrana na bazi bitumena i onda isto to ali sa, kako ovde kažu "crvenim peskom". Strana je šira na sever, uža na istok. Severni vetar je ređi i uglavnom donosi hladnoću, a retko kišu (južni koga zovu Lodos rastura -- to su oluje kada kiša pada horizontalno). Podprozornici su otprilike 3cm od zida i imaju okapnicu, za vreme ove dve-tri kiše koje su pale nisam primetio da podlivaju (barem ne na tom mestu -- ima mesta na kojima se dešava).

Ako se odlučim za gradnju te druge sigurno te zovem :)
tripraseta92 tripraseta92 22:46 29.10.2010

Re: majstori, majstori...

krkar

...izbacio arhitektu naglavačke, sve pocepao i sve uradio sam. Što nisam znao naučio sam pre nego što sam počeo da radim, malo je trajalo ali je ispalo dobro.

...Moj savet svima koji imalo imaju smisla za tehniku, vizuelno i dobru prostornu orijentaciju: uzeti statičara, njemu dobro sve objasniti, sve što kaže poslušati. A arhitekte koji nisu u svojstvu šefa gradilišta izveli bar 10 objekata koje su projektovali zatući prvom pogodnom teškom alatkom, bez obzira je li tupa ili oštra. Uzeti stručnjaka da projektuje elektriku, tu se ne igrati glavom, stručnjaka da dimenzioniše vodovod i kanalizaciju. A vođenje radova i koordinaciju - sve sam.


Eeeeee.... ovo sam i ja zaključila! Doduše, kasno.
Obren Markov Obren Markov 21:09 28.10.2010

Jako dobra

...ona plava majica sa fotke
dolybell92 dolybell92 21:39 28.10.2010

Budimac bay,

... već se pobojah da nas nisi napustio

Kad se medved okrenuo i zavalio mi šamarčinu


Koliko dobro lupa šamare isto tako je
fantastičan strelac, gađa kamenjem skoro
nepogrešivo, zato se od njega nikad ne beži
nizbrdo - samo uzbrdo.

ps. zid je ispao sjajno, baš je lep...
nije ni čudo čiji je..
Pozdrav za Fu...
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:55 28.10.2010

Re: Budimac bay,

zid je ispao sjajno, baš je lep...

Nikad neću zaboraviti Sadikove kapi znoja koje padaju na taj kamen dok gradi zid.

U kraju nemamo medvede (samo divlje svinje), ali korisno je znati...

Hvala :) pozdrav uzvraćen.
dolybell92 dolybell92 21:51 28.10.2010

re:

... a propo, da li su to kamini u modi tamo ?pazi sad ovu ideju, a nije ni tako skupo,
zavisi od veličine ekrana... LOL
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:11 28.10.2010

Re: re:

... a propo, da li su to kamini u modi tamo ?

pa izgleda da jesu.


pazi sad ovu ideju, a nije ni tako skupo,

Ne znam da li bih ikada pogledao na TV u toj kombinaciji. Mislim da ne bi. Vatra fascinira.
dolybell92 dolybell92 23:04 28.10.2010

Re: re:

Ne znam da li bih ikada pogledao na TV u toj kombinaciji.
Mislim da ne bi.
Vatra fascinira.


... kao dva TV-a sa dva programa...
meni bi i akvarijum pravio problem, takođe
(inače, mislim da ne bi, verovatno bi se TV istopio, meanwhile)
trener92 trener92 21:58 28.10.2010

"(ulja na platnu)"

Šta kaže "slika čovek" ( tamo imaju simpatičnu opoziciju , kao naša tako mi nešto šarenoliko izgleda), !
setio si me na onaj stari dobar vic o jednom ex yu p.( onaj što je imao oveći grojnik ,bio šef saveznog sup-a)inače v poznavaocu umetnosti , kada je otišao u neku galeriju na otvaranje izložbe slika nekog našeg poznatog slikara,
šeta on tako, razgleda radove , pored njega ide slikar , a iza cela bulumenta , kako to i biva.
Stane ispred jedne slike ,gleda je , pokaže prstom na sliku i kaže, onako pobednički:
-Ulje na platnu!
a slikar će ( neka bitanga, folirant)
-Ne ...grafika!
Idu oni dalje, kad opet , onaj polit,zastane pred slikom na zidu, pokaže rukom , i uzvikne:
-Grafika!
a slikar , onako odmahne glavom
- Ne ...Ulje na platnu!
Nastave dalje ,
Idu dalje, kad opet onaj političar ,zastane ispred jedne slike na zidu ,zagleda ,pa onako sada već bez pobedničkog žara,više upitno :

- Grafika?
a slikar opet, onako ponizno:
-Ne ... ulje na platnu!
Nastave dalje , ista situacija , opet će polit.
-Ulje na platnu?
a slikar :
-Nije ,,,grafika.
Sada je već situacija,ozbiljna , napeta,oseti se neprijatna atmosfera u vazduhu .polit. ljut, što ne može vola da ubode ,kao da čuje podsmehe bulumente iza njih.Ali ne čije naravno, svi ćute ko muve.
Pritisak veliki ,Idu oni tako
Kad odjednom zastane polit. sav hepi ,pokaže rukom i onako trijumfalno sa osmehom , okrene se prema slikaru i uzvikne:
-Ovu znam! Svinja!
.
-Nije ... ogledalo!
( inače verovatno znaš ,da je zbog ovakvih stvari Marica dolazila po Ivicu)
Pa dobro gde si ti Budimac? Zar se sada izvode radovi /(na i oko kuće ),
kad se Srbija ugiba pod težinom izrastanja novih , elitkultur. gromada novog veka?
Dobar ti zid ( i ti na zidu
(Dobar ti je onaj tekst u Dnevniku ,
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:08 28.10.2010

Re: "(ulja na platnu)"

-Ovu znam! Svinja!

"dobri" stari Dolanc
Dobar ti je onaj tekst u Dnevniku

Napravljena je jedna urednička greška. Naime, naslov antrfilea je pogrešan. Ja nisam pominjao burke, koje uzgred nisu turska tradicija, nego pokrivene glave, ali OK to je zapadnjačka opsednutost burkama
trener92 trener92 22:23 28.10.2010

Re: "(ulja na platnu)"

Napravljena je jedna urednička greška. Naime, naslov antrfilea je pogrešan. Ja nisam pominjao burke, koje uzgred nisu turska tradicija, nego pokrivene glave, ali OK to je zapadnjačka opsednutost burkama


Da, to sam video, mislio sam da je neka vest , nezvisno od teksta , ta vrsta opsednutosti je pogotovo sada "in".
Usput ako si čuo, šta kažu Turci na onu izjavu što je dala Angela M?
p.s.
Kaži im da im je portal katastrofa, neka srede to malo,tražio sam nešto ranije u arhivi , nema ništa.samo oglasi i linkovi za vesti .Doduše , nisam bio odavno,(par meseci, malopre sam čitao tvoj tekst),
trener92 trener92 22:26 28.10.2010

Re: "(ulja na platnu)"


"dobri" stari Dolanc

Vidim, vidim , "ne vladaš materijom". Ma ,sumnjiv si ti meni
edit:

Kamo gi kamile ? Nema gi?

Jedna pesma ( ako nabaviš kamile idealna)

mariopan mariopan 22:36 28.10.2010

Re: "(ulja na platnu)"

Zdravo Budimac, živ li si?

Onaj zid je stvarno poezija, tvoja Fu zna prave reči, mogu da zamislim kada pada kiša kakve su boje

Bojan Budimac Bojan Budimac 22:47 28.10.2010

Re: "(ulja na platnu)"

Usput ako si čuo, šta kažu Turci na onu izjavu što je dala Angela M?

Blago su popizdeli. Naročito s obzirom na to da je došla ubrzo posle Erdoanove posete Nemačkoj tokom koje je ponavljao svoju staru tezu da je asimilacija "zločin protiv humanosti". Ovde je to odjeknulo tako da se nije moglo propustiti.
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:51 28.10.2010

Re: "(ulja na platnu)"

živ li si?

Zdravo Mariopan. Živ i premoren (hronično)
trener92 trener92 22:57 28.10.2010

Re: "(ulja na platnu)"

Bojan Budimac
Usput ako si čuo, šta kažu Turci na onu izjavu što je dala Angela M?Blago su popizdeli. Naročito s obzirom na to da je došla ubrzo posle Erdoanove posete Nemačkoj tokom koje je ponavljao svoju staru tezu da je asimilacija "zločin protiv humanosti". Ovde je to odjeknulo tako da se nije moglo propustiti.


Mogu da zamislim. Njih to najviše dotiče.
docsumann docsumann 23:00 28.10.2010

rolling bush - kordej

myredneckself myredneckself 23:07 28.10.2010

Re: "(ulja na platnu)"


Dobrodošao ponovo na blog Bojane. Pitala sam se baš gde si.
Nadam se da te sezona kiša neće mnogo omesti u radovima. Želim ti da završiš što pre, i da nam češće pišeš. Pozdrav za tvoju Fu.
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:44 28.10.2010

Re: "(ulja na platnu)"

myredneckself

Dobrodošao ponovo na blog Bojane. Pitala sam se baš gde si.
Nadam se da te sezona kiša neće mnogo omesti u radovima. Želim ti da završiš što pre, i da nam češće pišeš. Pozdrav za tvoju Fu.

miloradkakmar miloradkakmar 23:12 28.10.2010

Drago mi

je što si našao vremena da napišeš ovaj zanimljivi tekst. Više saznadoh o Kurdima nego iz ozbiljnijih pisanija, a ti si ovaj tekst napisao onako, utisak je , uz malterisanje, zavarivanje, klesanje kamena...

Nego, da li ti tvoji majstori rade izolaciju stana? Ja ove naše čekam dva meseca, pristao i na novosadsku cenu, njih nigde.
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:36 28.10.2010

Re: Drago mi

Nego, da li ti tvoji majstori rade izolaciju stana?

Gorepomenuti Kurdi iz Hakarije su mi radili termoizolaciju kuće. Došli u dogovoreni dan, uradili u ugovorenom roku i, za sada, nemam primedbi.
nsarski nsarski 23:18 28.10.2010

Bazen pravite?

Zato te nema na blogu? Ne mogu da odolim - jednom sam ranije postavio - evo opet

Bojan Budimac Bojan Budimac 23:41 28.10.2010

Re: Bazen pravite?

Bazen napravljen odavno i polako se pretvara u baruštinu, jer nemam vremena da se bavim istim, a 'ladno je za kupanje.
ivana23 ivana23 11:07 29.10.2010

WBVec sam se bila zabrinula sto te nema...
b92fmember b92fmember 23:58 28.10.2010

Mutalib, medved, indijanka...

Na kraju u jednom momentu sam uspeo da zgrabim medveda za uvo...


A onda je izašao iz pećine in upitao:

"Gde je ta indijanka da joj slomim šapu?"
dragonKa dragonKa 00:31 29.10.2010

Re: Mutalib, medved, indijanka...

falio si nam
Inner Party Inner Party 00:34 29.10.2010

Don't ask!

Šta jedna budala napravi sto pametnih ne mogu da isprave i otud su se radovi na tom "dovršavanju" pretvorili u radove koji po obimu i potrošenim nervima dostižu gradnju nove kuće.


Ko nije imao majstore u kuci (narocito one koji ti rade posao o kojem pojma nemas pa ne znas da li te zajeb**ju ili ne) taj ne zna sta su muke!

Odlican tekst! Dobro nam dosao nazad!!!
gorran2 gorran2 01:07 29.10.2010

Ne slažem se!

Šta jedna budala napravi sto pametnih ne mogu da isprave

Što jedna budala može da napravi za tri meseca, to pet pametnih ne može za godinu. Kažem ja, budala sa iskustvom.
Mutalib
Emin

Ako ne grešim žestoko, ovo nisi ispričao iz razloga egzotike.
Ili bar ne samo zato što je egzotično.
Nego prvenstveno zato što to - onome koji ume da čuje - govori o beskonačnoj žilavosti, vrludavosti, hirivitosti i raskošnoj bolnoj nepreglednoj lepoti života.
A ti si svakako od onih koji umeju da čuju.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 02:08 29.10.2010

Re: Ne slažem se!

Nego prvenstveno zato što to - onome koji ume da čuje - govori o beskonačnoj žilavosti, vrludavosti, hirivitosti i raskošnoj bolnoj nepreglednoj lepoti života.

Lepo da si ovo pomenuo. Ja dok sam citao o ovim spaljenim brdima, rvanju sa medvedom, zatvoru, vozackoj i ostalom seti me na Johnnyjeve stihove:

'nevolja mi sudjena
nosim je u kostima
a da poraze od ranije
i ne nabrajam'

iz
Bojan Budimac Bojan Budimac 07:28 29.10.2010

Re: Ne slažem se!

govori o beskonačnoj žilavosti, vrludavosti, hirivitosti i raskošnoj bolnoj nepreglednoj lepoti života.

Samo da podvučem :)

Kazezoze Kazezoze 12:00 29.10.2010

mutalib!?

jesi li ti siguran da ovaj mutalib nije srdjan pajic?
mislim, ono, avanture sa medvedima i sl. zajebancije.

a zid je strava, k'o da su ga gradile maje ili tako neki slicni majstori gradnje...
gorran2 gorran2 13:10 29.10.2010

Svi smo mi Maja!

a zid je strava, k'o da su ga gradile maje ili tako neki slicni majstori gradnje...

Ja sam Maja. I moji stari su Maje. Uvijek sam se divio toj vještini mojih starih: Kad si u polju, i nema ničega, samo kamena - uvijek možeš za nekoliko sati napraviti, pa, neku vrstu "stambenog objekta". Pravi se od suhog kamena, bez ikakvih dodataka. Moj narod od kamena zna kako kamen razmišlja, i u nekom je tajnom dosluhu sa kamenom. Uglavnom, kamen sluša. I, težak kakav već jeste, na kraju pristane da se sklopi u svod, bez ikakvog podupirača ili veziva osim sebe samog. Takvi "objekti" se kod nas zovu "bunje", i ima ih posvuda. Neuništivi su, uklopljeni u krajolik.
I, što je najvažnije, za nevere ne moraš pokisnuti.

A može i za zahtjevnije stambene objekte:

krkar krkar 13:29 29.10.2010

Re: Svi smo mi Maja!

Takvi "objekti" se kod nas zovu "bunje", i ima ih posvuda. Neuništivi su, uklopljeni u krajolik.


Ti si od Drniša, Benkovca?

I ajde ti nama sad objasni kako je isti narod mogao da napravi ovo savršenstvo ispred, staro i onu nakazu iza sa onim lukovima, rogovima, ćoškovima... Kako mu ništa nije sinulo gledajući onu kućicu?

Komisijski dimanitom minirati, sa svim punoletnim ukućanima!

Doduše, po onim nakaznim kućama biće da si mnogo bliže moru.
Bojan Budimac Bojan Budimac 13:37 29.10.2010

Re: Svi smo mi Maja!

Pravi se od suhog kamena, bez ikakvih dodataka.

Uvek su me fascinirali suvi zidovi. Ovde svako zna da ih pravi. Nebrojeno puta sam uživao u gledanju kako Hasan (usamljeni jahač na magarcu) popravlja zidove koje divlje svinje u potrazi za puževima razrovare (često se leti kasno noću može čuti pad suvog zida, siguran znak da su veprovi u blizini). Elem, zaista se u rukama tih znalaca te gomile slože i sve to pomalo liči na rešavanje neke trodimenzionalne slagalice.

Lep ti komentar Gorane, hvala :)
gorran2 gorran2 13:39 29.10.2010

Re: Svi smo mi Maja!

Ti si od Drniša, Benkovca?

Toplo
Doduše, po onim nakaznim kućama biće da si mnogo bliže moru.

Vruće )
Moj brat od ujca imao je neku ogradu u Srimi (5 ari kamena i drače nekih 100m od mora - ako znaš za to čuveno mjesto), pa je tamo napravio kuću prije nekoliko decenija. Bile su tad samo ovakve kamene i njegova, od špar-betona (mada se i on poslije opametio, pa počeo skupljati kamen i oplemenjivati svoj prostor).

2006, kad sam bio kod njega, pokazao mi je sličnu ogradu preko puta, isto oko 5 ari kamena i drače. To je, kaže, kupio neki bosanski tajkun za pola miliona jura. to je ostalo posljednje nepopunjeno mjesto - sve hacijenda do hacijende
krkar krkar 13:49 29.10.2010

Re: Svi smo mi Maja!

Vruće


OK, jasno mi je koji je kraj, od toga je po novogradnjama i hacijendama gora samo okolina Zadra.

Da pogađam dalje. Zloselo
gorran2 gorran2 15:17 29.10.2010

Re: Svi smo mi Maja!

Da pogađam dalje. Zloselo "

Uh, uh Kad baš insistiraš, Zaton-Tisno-Tišnjanska Dubrava. Da li ti je poznato gdje je Guduča (još jedno neobično mjesto) - tamo su stari "stanovi" moje zatonske grane.
krkar krkar 19:24 29.10.2010

Re: Svi smo mi Maja!

Uh, uh Kad baš insistiraš, Zaton-Tisno-Tišnjanska Dubrava. Da li ti je poznato gdje je Guduča (još jedno neobično mjesto) - tamo su stari "stanovi" moje zatonske grane.


Guduču prehodao prošle godine od ušća pa ... donekle. U Zaton poslednji put uplovio 2008, imam fine slike. U Tisnom nisam odavno, ne radi most. Jedino u T. Dubravi nikad bio nisam
gorran2 gorran2 20:02 29.10.2010

Re: Svi smo mi Maja!

Drago mi je da znaš.

Vidiš, postoje pitanja koja u principu nemaju pravi odgovor: na primer, koja je najlepša glumica, najbolja knjiga, najveće muzičko delo.
Međutim, s obzirom da si bio, razumećeš da ja na bar jedno takvo pitanje - ono "koje je najlepše mesto na svetu" - nemam nikakvih dilema.

Kad si već poznavalac, ispričaću ti nešto što ne znaš. Kad kreneš od Zatona prema Šibeniku - ne putem, nego onom "prirodnom" severnom stranom zaliva, najpre prođeš kraj koji se zove Zvizda, a onda dođeš do prepreke - useka kojim se voda Krke iz Prokljanskog jezera uliva u zaliv.

Kroz taj neveliki usek, iz tebi poznatih razloga, dnevno prođe više stotina miliona eura (možda milijarde) u luksuznim jahtama.

To mesto se zove Triska (dalmatinski za trsku), jer je zbog slatke vode bilo trske. Tu, među te nepregledne gomile novaca, ja bih smestio jednu "vinjetu", što rekao Budimac.

Moj ujak, budući najstarije dete u porodici bez oca (iliti "glava kuće" od 12 godina), imao je brojna zaduženja. Svako jutro, osim zimi, on je morao da izvede blago (dalmatinski izraz za stoku - a radi se o nekoliko ovaca i 1 (jednoj) kozi), i da ih pusti na "pašu". Kao što znaš, tu iznad Zvizde, to ti je sama drača i brnistra, kameni zidići i bunje.
Međutim, taj moj ujak imao je snažnu volju da se školuje. Tako bi on rano ujutro isterao "blago", ponevši knjige sa sobom. Pa bi izašao peške na Trisku. Tu bi skinuo odeću, smotao sve u torbu sa knjigama, pa na glavu, i - u vodu. Preplivao bi Trisku sa knjigama na glavi - a odatle, kao što znaš, ima samo 3-4 kilometra do šibenske gimnazije.

Zbog nečega, meni ta scena uvek izgleda filmično, nnaravno lišeno svake patetike i socijalnog "naravoučenija": amfibijski "đak-pešak" - goluždravi prkosni seljački berekin sa torbom na glavi preplivava Trisku u potpuno neumesnoj - ali neodoljivoj - rešenosti da bude više nego što jeste i nego što može. Pogotovo "pod osvetljenjem" gomila love koje danas plove Triskom.-
krkar krkar 20:32 29.10.2010

Re: Svi smo mi Maja!


Fenomenalna priča i, naravno, verujem.

Nisam znao da se zove Triska ali imam sliku u glavi svakog kamena. Tr(i)ske ima i dalje, možda ne baš na najužem mestu ali čim uđeš u Prokljansko jezero ima koliko hoćeš, bočato je. Dalje na severu prema Skradinu već ima i dosta površinskog rastinja slatkovodnog tipa. Severni zapadni deo Prokljanskog jezera su prilično plitki pa i to pomaže rast koječega.

BTW, kako vi kažete, PrOkljan ili PrUkljan?

Sve što ima vodu i kamen je lepo, još ako je voda morska...
gorran2 gorran2 20:42 29.10.2010

Re: Svi smo mi Maja!

PrOkljan, naravno. Nisam ni znao da postoji druga varijanta. (To sigurno oni "vlaji" nešto mute ).

Inače, na dnu Prokljanskog jezera nalaze se Gavanovi dvori. I o tome ima priča, ali neću sad da gušim.

Šalim se za "Vlaje" naravno. Ta su prepucavanja u šaljivom tonu postojala i u samoj porodici - pokojna prababa Barica, Bodulske "nacije", je uvek "pominjala" ovu Zatonsku granu kao Vlaje
gorran2 gorran2 20:47 29.10.2010

Re: Svi smo mi Maja!

Sve što ima vodu i kamen je lepo, još ako je voda morska...

Voda u šibenskom zalivu nije baš lepa. Ali zato kad isploviš iz Srime pored Prvića pa kroz one hridi i škojeve. Tu voda ima jednu sasvim posebnu boju, potpuno nepoznatu običnim turistima.
krkar krkar 21:56 29.10.2010

Re: Svi smo mi Maja!

Voda u šibenskom zalivu nije baš lepa. Ali zato kad isploviš iz Srime pored Prvića pa kroz one hridi i škojeve. Tu voda ima jednu sasvim posebnu boju, potpuno nepoznatu običnim turistima.


I postaje sve bolja i bolja, kako prođeš Prvić, pa Tijat, Obonjan Zmajan... Meni su tu omiljeni za kupanje kanali: između Kaprija i Kakana, pa između Borovnjaka i Kakana, a tek Žirje...

I nikako da mi proradi mozak da se setim imena one uvale na južnoj strani Kaprija u kojoj je svojevremeno bila nasukana Brigita Montanari, dobro mirno sidrište i kupalište.
gorran2 gorran2 22:33 29.10.2010

Re: Svi smo mi Maja!

Nažalost ne znam toponime na Kaprijama - tu moji stari nisu čuvali blago - ali znam tačno o čemu govoriš.

Super mi je pričati s tobom o tome (uh, još kad bi bilo dobrih slika), ali strah me da smo mi (tojest ja) Budimcu skrenuli temu sa kursa

Što se slika tiče, iz Kornata i celog arhipelaga ih ima milion, ali nekako - nije to to... Valjda ne može foto-aparat to da vidi, sigurno ima neki slikar...
krkar krkar 23:24 29.10.2010

Re: Svi smo mi Maja!


Remetić!

Sad mogu na spavanje.
gorran2 gorran2 00:51 30.10.2010

Re: Svi smo mi Maja!

krkar

Remetić!
Sad mogu na spavanje.

Svaka čast! (Ili, u lokalu: evala ti!)
Kad si već pomenuo Kremik, evo ti od mene nešto za laku noć & miran san: jedna omanja damižana babića (po kojem je Kremik bio poznat dok nije bilo marine):

gorran2 gorran2 02:00 30.10.2010

Re: Svi smo mi Maja!

Evo jedne sa Kaprija:

gorran2 gorran2 13:25 29.10.2010

Narod od kamena

Čitajući ovaj tekst, bio sam malo zbunjen. Uvijek sam te smatrao za jednog pravog čestitog Lalu, i poštovao kao takvog.
Ali, prateći tekst, na par mjesta mi se učinilo da razumiješ jedan tajni, gotovo izumrli jezik - jezik kamena. Budući potomkom Naroda Od Kamena, i imajući i sam taj kameni gen, govorim taj jezik od malena. Svakog ljeta idem malo ćakulati sa kamenom, kao što neko pije kaficu sa komšinicom.U stvari, upravo si me podstakao da nešto od toga što znamo uglavnom još samo kamen i ja, stavim na papir (tj, HD / monitor ). Nego, od koga si ti naučio divanit s kamenom, kad ga tamo kotebe (u bivšem zavičaju) možeš vidit samo na slikama i na National Geographicu?
krkar krkar 13:36 29.10.2010

Re: Narod od kamena


Motar na slici, ipak je more u pitanju.
Bojan Budimac Bojan Budimac 13:42 29.10.2010

Re: Narod od kamena

Nego, od koga si ti naučio divanit s kamenom, kad ga tamo kotebe (u bivšem zavičaju) možeš vidit samo na slikama i na National Geographicu?

Pa mislim da je upravo uticalo na tu moju fascinaciju kamenom. Ovde mi niko ne veruje kakav mi je memleket i moram da im pokazujem fotografije beskrajne, beskamne ravnice.
U stvari, upravo si me podstakao da nešto od toga što znamo uglavnom još samo kamen i ja, stavim na papir (tj, HD / monitor )

Jedva čekam da to podeliš sa nama
gorran2 gorran2 13:45 29.10.2010

Re: Narod od kamena

Motar na slici, ipak je more u pitanju.

Motar sam stavio u svoj lični grb.
Bojan Budimac Bojan Budimac 14:13 29.10.2010

Re: Narod od kamena

Nego, od koga si ti naučio divanit s kamenom, kad ga tamo kotebe (u bivšem zavičaju) možeš vidit samo na slikama i na National Geographicu?

Tek natucam taj jezik, a najviše sam naučio od Unala, komšije koji mi je gradio druge zidove i koji je, sada me je Fu dok sam joj prevodio tvoj komentar podsetila, sve vreme govorio "ajd da vidimo šta ovaj kamen kaže" i pričao o razumevanju kamena. Ja sam u tom poslu bio čirak iliti šegrt. No, kako je vreme prolazilo procenat upotrebljenih dodatih kamenja se penjao (u početku je bilo deprimirajuće da odbaci preko 90% kamenja koje mu dodam i koje bi po mojoj nekoj logici "baš leglo tu".

Ovo su stepenice i zid koje sam gradio sa Unalom

A ovo je Unal

gorran2 gorran2 14:41 29.10.2010

Dijalektika zemlje i kamena

fotografije beskrajne, beskamje ravnice.

Jedan vic
Navodno, Crnogorci krenuli da razvijaju privredu, ali po crnogorski, po mogućstvu bez mnogo truda. Pa sjeli da vijećaju, šta je to naš brend, naš produkt, šta bismo mi mogli izvoziti. Dok se u neko doba ne javi jedan đetić sa idejom: mogli bi izvoziti kamen. Toga imamo koliko hoćeš. Nek fino dođu, plate i nose.
I, svi se oduševe, ti svaka ti čast, te ovakvoga crnogorka još od Mandušića rađala nije, i sve tako to.
Dok, u još neko grđe doba, javi se jedan:
Polako, braćo.
Šta?
Daj da se ne zalijećemo mi tek tako nepromišljeno.
A zašto, javi se autor ideje.
Evo zašto: kad ti stranci dođu, i odnesu kamen, pa ako se ispostavi da je spod tog kamena zemlja, hoćeš li možda ti, jado moj, uzeti motiku pa kopati?
Ovaj se smjesta pokunji zapanjen snagom argumenata, i društvo se žurno raziđe, svjesno kakvu je opasnost za dlaku izbjeglo.

Jedna priča
Ovu priča su moji poznanici iz Vojvodine redovno nalazili potpuno neverovatnom, paradoksalno-apsurdnom i ludo zabavnom.
To je varijacija one, ako neće breg Muhamedu, oće Muhamed bregu.
Naime, svaki normalan narod, kad hoće da preživi, nađe neko mesto gde ima zemlje i vode, pa se tu naseli, pa kopa, seje, žanje i uživa.
Samo Dalmatinci ne. Oni naprotiv dođu na go kamen. I onda, urade, šta?
Pa logično, napravi zidiće i ogradice od kamena, čitav sistem. I onda? Pa jednostavno. Odu do nekog mesta u zaleđu (u pravilu 10-15 km daleko) gde ima zemlje. I onda natrpaju tu zemlju - muškarci u vreće, žene u škipove ili kakve slične posude.
I onda, logično, odnesu zemlju do svog kamenog budućeg polja, istresu, pa opet.
I tako šesnaest hiljada puta.

Muškarci nose na leđima, a žene na glavi. To je jako dobro za držanje tela - zato je moja pokojna baba Kata i pod stare dane hodala kao manekenka.

Rezultati ovakvog neobičnog ljudskog poduhvata mogu se videti na raznim mestima. Poznate su primoštenske tarace. To je sistem kamenih visećih vrtova sa donetom zemljom, koji pomalo liči na pčelinje saće.

I, kao što kanjon Platije ima svog slikara koji je posvetio život i stvaralaštvo prizorima kanjona, tako imaju i primoštenske tarace (ali nažalost slabo pamtim imena).

Inače, Primošten je danas jedno od naj-posh mesta na Jadranu, sa sve marinama i hacijendama. Samo sat parkinga košta te jedno 20 kn.

Imam jednu sličicu na kojoj se naziru tarace (ali ih ubija nezaobilazna marina).Sad mi je palo na pamet da nemam dobrih slika na tu temu. Budući da tebe, Bojane, držim direktno odgovornim što si trigerovao kod mene ovu apstinencijalnu krizu, moja osveta će biti strašna ali pravedna. Kad dovučeš svoju plemenitu personu u Naše Krajeve, kidnapovaću te, i odvući do Primoštena, i do Platija.

PS. Moj ujac, kad je napravio kuću, smislio je da hoće i baštu (tzv "vrtal" ). I, "logično", naručio je da mu kamioni doteraju zemlju sa bosanske strane Dinare. Krv nije voda
krkar krkar 14:49 29.10.2010

Re: Dijalektika zemlje i kamena

Poznate su primoštenske tarace.
Inače, marina Kremik je jedna od najbolje uklopljenih u ambijent na Jadranu. Pogledaj Sukošan, shvatićeš o čemu pričam. Ili šta su od Tribunja napravili

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana