Društvo| Život

Ko su idoli mladima u Srbiji?

Vojislav Stojković RSS / 30.10.2010. u 19:55

Četrdesetih godina prošlog veka idol mladih je bio Ivo Lola Ribar; pedesetih Bobek i Šekularac; šezdesetih Če Gevara, Đorđe Marijanović i «Bitlsi»; sedamdesetih Zdravko Čolić i «Bijelo dugme»; osamdesetih Lepa Brena, Car Lazar i vožd Karađorđe;  devedesetih Knele i Ceca. Ko su idoli mladima u Srbiji u prvoj deceniji 21. veka?

 

Identifikacija sa uzorima i idolima je značajan agens socijalizacije, ali i emocionalnog i kognitivnog razvoja dece i mladih. Ovom vrstom socijalnog učenja, učenja prema modelima, usvajaju se bitni elementi sistema vrednosti, socijalni stavovi, različiti oblici socijalnog ponašanja i kriterijumi za procenu vlastitog ponašanja u socijalnoj grupi.

U socijalnoj psihologiji uzorima se smatraju odabrane osobe sa kojima postoji emocionalni kontakt, odnosna direktna interakcija, a idoli su slavne ili popularne  ličnosti iz javnog života i istorije.  Deca i mladi se sa uzorima identifikuju, a idole imitiraju.

Generacijama unazad  uzori za decu se ne menjaju. To su njihovi roditelji, starija braća i sestre, rođaci, porodični prijatelji, nastavnici u školi... Međutim, idoli se menjaju iz generacije u generaciju.

Četrdesetih godina prošlog veka idol mladih je bio Ivo Lola Ribar; pedesetih Bobek i Šekularac; šezdesetih Če Gevara; Đorđe Marijanović i «Bitlsi»; sedamdesetih Zdravko Čolić i «Bijelo dugme»; osamdesetih Lepa Brena, car Lazar i vožd Karađorđe; devedesetih Knele i Ceca.

Ko su idoli mladima u Srbiji u prvoj deceniji 21. veka?

Institut za psihologiju*, u okviru naučno-istraživačkih projekata «Svakodnevnica mladih u Srbiji» i «Psihološki problemi u kontekstu društvenih promena», istražio je, između ostalog,  ko su uzori i idoli srednjoškolaca u Srbiji. Istraživanje  je realizovano 2007. godine na respektabilnom uzorku (2426 učenika iz 26 različitih srednjih škola – Novi Sad, Zrenjanin, Odžaci, Beograd,Kragujevac, Vrnjačka Banja, Niš, Knjaževac i Leskovac), a s obzirom na ugled institucije koja ga je sprovela, rezultatima se može verovati. Naravno, uz sva metodološka i druga ograničenja imanentna ovoj vrsti istraživanja.

Kao uzor na prvom mestu su majke (zbog svoje plemenitosti, ljubavi i podrške koju pružaju), na drugom očevi, (jer su vredni i zarađuju za porodicu), a na trećem i četvrtom  mestu sestre i braća. Zatim slede rođaci (bake, deke, ujaci...),  vršnjaci i prijatelji, pa tek onda nastavnici, a 1% ispitanih navelo je samog sebe kao uzor.

Ispitanici su naveli  400 ličnosti iz javnog života koje smatraju svojim idolima (od tih 400 ličnosti čak 66% su muškog, a 34% ženskog pola, 51%  stranih i 49% domaćih, savremenika čak 91%, a svega 9%  ličnosti iz prošlosti).

Prvih pet u rangu su:

 1) Anđelina Đoli,

 2) Svetlana Ražnatović,

 3) Ana Ivanović,

 4) Novak Đoković i

5)  Vlade Divac.

 Zoran Đinđić je dvanaesti, a Bil Gejts osamnaesti u rangu, dok je Isidora Bjelica  zauzela visoko sedmo mesto. Među prvih dvadeset u rangu nema ni jednog domaćeg fudbalera, a od svetskih su tu Ronaldinjo, Ronaldo i Bekam. Interesantno je da Viktorija Bekam bolje kotira od muža Dejvida.

 Ako se uzme u obzir narušeni sistem vrednosti u porodici, školi i društvu, socijalni i ekonomski milje u kome odrastaju, mladima se, sem jednog, eventualno dva imena sa rang liste, nema mnogo šta zameriti. Kneleta nema, ali Ceca Nacionale, kao veza sa mračnim devedesetim i dalje zauzima visoko mesto.

Na prvom mestu su ličnosti iz estrade (muzičari, glumci, TV lica), na drugom sportisti, slede političari, umetnici i naučnici, a na kraju su nacionalni junaci.

Komparacijom sa sličnim istraživanjima sprovedenim u Srbiji 1994.g. i 2000.g. uočena su značajna pomeranja u preferencijama idola. Znatno više je odabranih idola iz sveta estrade i sporta,  manje je političara, što i nije naročita šteta, a znatno manje umetnika i naučnika, što je velika šteta.

Dobro, mladi su takvi kakvi jesu, a njihovi idoli su ti koje su odabrali, pitanje je mogu li roditelji uticati na promenu odabranog idola svoje dece?

Primera radi majka, ophrvana svakodnevnim obavezama na poslu i u kući, jednog dana sa čuđenjem primeti da njena kćerkica – mezimica, ne samo da pevuši  pesmice, već i svojim izgledom i ponašanjem neodoljivo podseća na jednu od estradnih grandpink  „zvezda“, izvesnu Micu Trofrtaljku. Šta da uradi majka?

Ukoliko svoju ćerkicu-mezimicu vidi kao buduću estradnu zvezdu, ne treba da čini ništa, sem da je eventualno pohvali i podrži.

Međutim, ukoliko za svoju ćerku želi drugačiju budućnost, koja podrazumeva naporno školovanje, usvajanje kulturnih navika i ponašanja, bitno različitih od onih koje nam svakodnevno nameće Grand parada, Veliki brat ili Farma,  a čiji je egzemlarni izdanak MT, pred njom stoje bar dve mogućnosti.

Prva mogućnost je znatno teža i podrazumeva vreme, strpljenje, duge razgovore i mnogo takta. Roditelji su uzori za svoju decu i imaju šanse za uspeh.

Druga mogućnost je daleko jednostavnija i ne zahteva mnogo vremena. Dovoljno je da se zabrinuta majka pismom (zatvorenim ili otvorenim) obrati MT i da je zamoli da, pored svojih silnih obaveza na TV Pinku i nastupa po kafanama,  nađe vremena da koji put poseti i pozorište i izložbu umetničkih slika, kako bi  njena ćerkica-mezimica, kojoj je MT idol, usvojila poželjne kulturne navike.

------------------

*Ispitivanje uzora i idola srednjoškolaca u Srbiji, Zbornik Instituta za pedagoška istraživanja, Beograd, decembar 2009.

Tagovi



Komentari (56)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

topcat topcat 20:03 30.10.2010

Ako nema

Džej Kej, ne priznam!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:11 30.10.2010

Re: Ako nema

Posle njenih kolumni, a nraočito učešća na političkim tribinama i nastupa na TVb92, moguće su promene na rang listi idola, recimo da potisne Cecu, ali moramo sačekati sledeće istraživanje.

PS: Hteo sam da ti, kao prvoj, za nagradu linkujem neku njenu pesmu, ali na moju veliku žalost, ne znam ni jednu. Ona peva, zar ne?
topcat topcat 21:30 30.10.2010

Re: Ako nema

Vojislav Stojković

PS: Hteo sam da ti, kao prvoj, za nagradu linkujem neku njenu pesmu


PLIZ, DON'T!
trener92 trener92 22:02 30.10.2010

Re: Ako nema


topcat
Vojislav Stojković

PS: Hteo sam da ti, kao prvoj, za nagradu linkujem neku njenu pesmu


PLIZ, DON'T!

klik na slik ( ako smeš )

Mica Trofrtaljka

Jeremija, u Micu mi ne diraj
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:14 30.10.2010

Re: Ako nema

trener92


Jeremija, u Micu mi ne diraj


Znao sam, čim takneš u nečiji idol, nahebao si ko žuti.
trener92 trener92 23:11 30.10.2010

Re: Ako nema

Vojislav Stojković
trener92


Jeremija, u Micu mi ne diraj


Znao sam, čim takneš u nečiji idol, nahebao si ko žuti.


Normalno , Šta ti je Mica skrivila ?
comaratz comaratz 20:18 30.10.2010

JK

ne peva, nego ispušta neartikulisane zvuke, koje potom majstori uobliče u nešto nepojmljivo, bar meni, i dosta više sa njom.
Ako već naučnici ne mogu da budu idoli zbog nemanja para, onda neka to budu normalni sportisti tipa Bodiroge, braće Grbić, Đokovića, Vujasinovića i Divca
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:10 30.10.2010

Re: JK

Izvini u mom tekstu nije reč o JK, već MT.
Unfuckable Unfuckable 02:07 31.10.2010

Re: JK

Izvini u mom tekstu nije reč o JK, već MT.

ako ni zbog čega drugog, MT bi morala biti ikona samo zbog par perfektno dočaranih replika u filmu "Lepa sela lepo gore".

Mali dodatak ovom dobrom osvrtu: osamdesetih su ikone bile, osim već spomenutih, i likovi Stramera, Štulića - pa i po nekog od Ramonesa
Takođe estrada, kad se malo bolje pogleda.
Ali, neka malo bolja estrada, po mom sasvim subjektivnom mišljenju

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:07 31.10.2010

Re: JK

Unfuckable

Mali dodatak ovom dobrom osvrtu: osamdesetih su ikone bile, osim već spomenutih, i likovi Stramera, Štulića - pa i po nekog od Ramonesa
Takođe estrada, kad se malo bolje pogleda.


Tvoj amandman je usvojen aklamacijom - smatraj da je lista idola osamdesetih proširena.
bocvena bocvena 20:25 30.10.2010

Znas se ko je idol mladih...

Tobić Tobić!
petar_p petar_p 20:29 30.10.2010

znaci, ako dobro shvatam

rezultati ankete nisu uopste losi. Ovo za uzore je sasvim u redu i vrlo ohrabrujuce. Sto se 'idola' tice, s obzirom na stravicnu propagandu, nije cudo sto se pojavljuju ta stranska imena... Ali uz malo srece i zivotnog iskustva, i taj deo sa idolima moze doci na svoje mesto (a to je kanta za djubre) -- tako da ostaju samo uzori :)
Hansel Hansel 21:44 30.10.2010

Re: znaci, ako dobro shvatam

Evo, i ovde da iskopiram vic/anegdotu (moguće da je anegdota):

U 7. razredu, nastavnica zada klincima da pisu pismeni rad na temu ‘Slavne zene’…
Nakon sto je pregledala zadatke, kaze im: “ Ne mogu da verujem, od svih slavnih zena, svi ste pisali o Seki Aleksic, Ceci…..

Kako nikom nije palo na pamet da pise o nekoj drugoj zeni? Recimo, kako niko nije pisao o Mariji Kiri?”
Deca pocnu da se valjaju od smeha. “Sta je smesno?” upita nastavnica
Deca: “Pa ne kaze se Marija Kiri, vec Maraja Keri… “
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:11 31.10.2010

Re: znaci, ako dobro shvatam

Nastavnica očito nije u toku.
automatic automatic 20:59 30.10.2010

a,

kad porastem biću policajac :=)
Milan Novković Milan Novković 21:04 30.10.2010

Nekoliko stvari ....

...savremenika čak 91%, a svega 9% ličnosti iz prošlosti...

... su mi posebno zanimljive (samo sam preleteo izveštaj).

Odnos savremenika i ličnosti iz prošlosti mi ne izgleda dobar i tako se mladima čini blaga nepravda - previše ima savremenika i tu, onda, difuzija nekih kategorija poznatih ličnosti, preko mass media, ide mnogo brže od drugih. To mi liči na veliku manu same studije.

Zatim, ne znamo ko je još od glumaca bio na spisku. Ovde, npr, verovatno je i malo rano da tinejdžeri korektno shvate pozicije, značaj i odnose režisera i glumaca u pravljenju umetnosti u filmu, pa zatim uloge scenarija, muzike, fotografije. Ok, Anđelina i Brad dobro izgledaju, i to mi "malo" kvari argumenat ali su oni, pomalo, sigurno i proksi za širu kreativnost oko filma.

Porazan zaključak koji se meni nameće je da je veliki deo lošeg u listi posledica toga što u Srbiji nema stvarnih idola, elite - ili zato što ih stvarno nema, na mestima, dok na nekim drugim mestima ima "materijala", ali mass media su slabašni u rađenju po njihovoj ulozi u društvu, fali novinarska, telvizijska itd elita.

Srediće to Internet polako, novine pucaju po šavovima, ubrzo će i TV kad sve grune preko Interneta i vremenom, a ko zna koliko to može da traje, ćemo naučiti, i Internet će nam pomoći, da pravilno nađemo one prve kapije u svet kvaliteta, pojedince ili servise, pa će nam oni otvoriti neka druga, dalja vrata.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:29 30.10.2010

Re: Nekoliko stvari ....

Milan Novković

Odnos savremenika i ličnosti iz prošlosti mi ne izgleda dobar i tako se mladima čini blaga nepravda - previše ima savremenika i tu, onda, difuzija nekih kategorija poznatih ličnosti, preko mass media, ide mnogo brže od drugih. To mi liči na veliku manu same studije.

Zatim, ne znamo ko je još od glumaca bio na spisku.


Nikakav spisak ili lista ličnosti nije ponuđena ispitanicima. Pitanje je bilo otvorenog tipa i svako je mogao navesti tri ličnosti (žive ili mrtve) koje smatra svojim idolom.
Polovina ispitanika je odgovorilo na pitanje o idolima, a zatim su njihovi odgovori klasifikovani u grupe (estrada, politika, umetnost, nauka...).
Zbog odabranog otvorenog tipa pitanja rezultati su se "raspršili" na 400 ličnosti. Ja sam gore u tekstu naveo prvih pet, a u objavljenom izveštaju navodi se prvih dvadeset.

Da su istraživači ponudili bilo kakvu listu, to bi uticalo na validnost rezultata.
Hansel Hansel 08:51 31.10.2010

Re: Nekoliko stvari ....

Milan Novković
Srediće to Internet polako, novine pucaju po šavovima, ubrzo će i TV kad sve grune preko Interneta i vremenom, a ko zna koliko to može da traje, ćemo naučiti, i Internet će nam pomoći, da pravilno nađemo one prve kapije u svet kvaliteta, pojedince ili servise, pa će nam oni otvoriti neka druga, dalja vrata.

Auuu, Milane... kakav optimizam...! Voleo bih da ste u pravu, ali duboko sumnjam... pogledajte šta je danas (i) na internetu najpopularnije i sve će vam biti jasno. I internet je veliki vašar, a na vašaru je najbitnije koliko je prodavac glasan ili koja je tezga šarenija...
Milan Novković Milan Novković 12:41 31.10.2010

Re: Nekoliko stvari ....

I internet je veliki vašar, a na vašaru je najbitnije koliko je prodavac glasan ili koja je tezga šarenija...

To je tačno i Internet je proces, treba vremena.

Samo sve je teze samo se derati na Internetu pa biti najglasniji, sve ih je više koji umeju da se deru, i kvalitet, neminovno, postaje deo tog deranja.

Client centric Internet postavlja klijenta kao dirigenta. Polako, ok, ali neminovno.

A klijentu je inherentna potreba kvalitet, to što mu još i danas prikriju tu potrebu skupim marketingom bi morala da bude prolazna falinka.
Hansel Hansel 18:08 31.10.2010

Re: Nekoliko stvari ....

Razumem Vas, samo se i dalje bojim da je ono što danas nešto prodaje kvalitet dizajna, a ne kvalitet proizvoda. A dizajn je uvek bio bitan, samo je bilo mnogo manje bofla i falša...

Problem je sada što treba da se stvori nova generacija kvaliteta na raznim podučjima koja su skroz devastirana i da taj kvalitet bude toliko snažan da konkuriše metastazama koje su se sofisticirale... Ne znam, ne verujem da će nekakva samoregulacija da reši stvar...
Milan Novković Milan Novković 21:14 30.10.2010

Ja sam za....

..Prva mogućnost je znatno teža i podrazumeva vreme, strpljenje, duge razgovore i mnogo takta. Roditelji su uzori za svoju decu i imaju šanse za uspeh.

Druga mogućnost je daleko jednostavnija...
....

...prvu ipo mogućnost

Dugi razgovori, a deca prebrza za roditelje, su dvostruki rizik:

- da decu iziritiramo pa nas više ništa ne slušaju

- i da nam ponestane vremena za "prljavije trikove", a bar smo tu mi odrasliji imali vremena da ispolimao skills.

Možemo, aikidovski, da iskoristim dečju energiju da ih "porazimo" - gledamo šta gledaju, zajedno sa njima dok su još mlađi, pomalo ukažemo na đubre, ali uglavnom stisnemo zube, i sistematski, iako na kratko, skrećemo pažnju na kvalitet.

I njihova pamet i energija i, naravno, kvalitet onda, vremenom, odrade ostalo.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:39 30.10.2010

Re: Ja sam za....

Milan Novković


Možemo, aikidovski, da iskoristim dečju energiju da ih "porazimo" - gledamo šta gledaju, zajedno sa njima dok su još mlađi, pomalo ukažemo na đubre, ali uglavnom stisnemo zube, i sistematski, iako na kratko, skrećemo pažnju na kvalitet.


Ti si Milane, dobar otac svojoj deci (skoro kao majka ).
Međutim, u mom primeru je reč o roditeljima koji su zakasnili sa uticajem, a kada su saznali ko je detetu idol neprijatno su se iznenadili (uzgred, to je prilično čest slučaj). Pred takvim roditeljima je daleko teži zadatak.

Sokrat bi u takvom slučaju primenio majeutiku (babičku metodu).
Naravno, ima i drugih pristupa. Recimo voditi dete na koncerte kvalitetnih muzičara, sve dok se sama ne uveri da je njen idol, narečena MT, pogrešno odabran.
Milutin Milošević Milutin Milošević 01:20 31.10.2010

Re: Ja sam za....

ima i drugih pristupa

Iz mog iskustva, jedini pravi je raditi na vreme da do te situacije ne dodje. Posle je kasno
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:12 31.10.2010

Re: Ja sam za....

Dabome, Milutine, ali šta ćeš ima roditelja i roditelja.
loader loader 21:59 30.10.2010

Estrade i igara :(

Znatno više je odabranih idola iz sveta estrade i sporta, manje je političara, što i nije naročita šteta, a znatno manje umetnika i naučnika, što je velika šteta.

I, sad, da se dalje komentariše... pomalo je .. suvišno.
Txt je sve rekao, a Vojislav aminovao :)

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:58 30.10.2010

Re: Estrade i igara :(

Mogao bi, npr, da napadneš postavljeni cilj i zadatke istraživanja, hipoteze, izbor metoda, vrstu uzorka, metrijske karakteristike instrumenata istraživanja, statističke postupke obrade podataka,način interpretacije i, na kraju, zaključke istaživanja.

loader loader 23:34 30.10.2010

Re: Estrade i igara :(



. . .
. .
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:15 31.10.2010

Re: Estrade i igara :(

... a sve to, naravno, zato da bi dokazao da na vrhu top liste idola mladih nije Anđelina Đoli, već tetovirana junačina iz Đenove, Ivan Bogdanov.
loader loader 01:23 01.11.2010

Re: Estrade i igara :(

. . . .

dolybell92 dolybell92 22:50 30.10.2010

Moj idol

... za što kraće vreme i još manje truda - do što više para...
bi bila osnovna logika i sada ko se u to uklapa - e taj je idol.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:36 30.10.2010

Re: Moj idol

Znači, srpski perpertum mobile - leba bez motike.
omega68 omega68 23:16 30.10.2010

i kako ja sada da vaspitavam decu?

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:45 30.10.2010

Re: i kako ja sada da vaspitavam decu?

Si razmišljao o lese fer pristupu?
mashha mashha 00:14 31.10.2010

Re: i kako ja sada da vaspitavam decu?

vladimir petrovic vladimir petrovic 18:14 31.10.2010

Re: i kako ja sada da vaspitavam decu?

VS
... Si razmišljao o lese fer pristupu?


Lese fer????

Misliš na LAISSER FAIRE? (Izvini, nisam dosad video da se to može ovako predstaviti - "lese fer"

Moleri kažu: Kad krečiš - kreči!

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:46 31.10.2010

Re: i kako ja sada da vaspitavam decu?

vladimir petrovic
VS
... Si razmišljao o lese fer pristupu?


Lese fer????
(Izvini, nisam dosad video da se to može ovako predstaviti - "lese fer"


Nikad nije kasno da ponešto novo vidiš, vladimire, i da se podsetiš na Vukova pravila.

Ili si imao nešto drugo u vidu, a ne pravopis?
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:21 31.10.2010

Re: i kako ja sada da vaspitavam decu?

Nikad nije kasno da ponešto novo vidiš, vladimire, i da se podsetiš na Vukova pravila.

Ili si imao nešto drugo u vidu, a ne pravopis?


Hm. Hvala ti na odgovoru, a posebno na datom linku.
Nisam znao da ima i takvih definicija nekih medjunarodno poznatih pojmova, pa me malo čudi ono što videh na linku koji si dao.

Medjutim, samo od sebe ispada da je tačno da, družeći se s tobom i sa drugim obrazovanima, uvek nešto mogu da naučim.
I mean what I say and I say what I mean.

Premda, ni kada sam mortus pijan, ja neću govoriti o principu "laisser faire" tako što ću ga pisati kao "lese fer". To mi je smešno. Kao što mi je smešno kada neko piše "nou hau" umesto "know how". U globalnom selu (što je današnji svet postao trudom svetskih lidera da se svet globalizuje) to se tako ne radi. Originali se ne zamenjuju nekim nakaradnim pojmovima koji treba da nam budu dragi samo zato što su naši. Meni je i tudje - moje, he, he, he...

Danas, na Sv. Luku, slavu jednog mog drugara, kada sam fino (absintski) raspoložen, na mnoge pojmove, naročito iz ekonomske oblasti (fizika me, recimo, ne interesuje) gledam elitistički ambivalentno.


P. S.

A nisam komentarisao ono o čemu govori ovaj blog. O idolima.
Imam ih i ja, naravno.

Navešću jednu finu damu, (MBM), koja lepo piše, lepo izgleda, fotogenična je, da je teško da je čovek ne primeti i ostane ravnodušan, osim ako umesto srca nema komadić leda. Eksperti govore da ova dama ima i dobru sestru, a ja ne idem toliko u širinu, ne postizavam da znam sve.

Stoga, stalno slušam ovo:

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:50 31.10.2010

Re: i kako ja sada da vaspitavam decu?

vladimir petrovic

Nisam znao da ima i takvih definicija nekih medjunarodno poznatih pojmova, pa me malo čudi ono što videh na linku koji si dao.


"Rukovođenje bez vođe" ili "rukovođenje bez rukovođenja", dakle lese fer, je vrlo, vrlo star i čest oblik ili metod edukativnog rada na poslediplomskim nivoima usavršavanja, studija, specijalizacija, na seminarima, radionicama, pa i radu na istraživačkim projektima, gde je manja grupa učesnika približno sličnog nivoa obrazovanja, visoko motivisana i visokstručna za svoj deo posla. Njih veže zajednički cilj, a rukovodilac (mentor, etc), u klasičom smislu, tu nije neophodan i njegova uloga je svedena na minimum.

Naravno, u vaspitanju dece u porodici, taj pristup bi mogao doći u obzir, ako je reč o deci starijim adolescentima, gde se sve rešava međusobnim dogovorom, a uloga oca porodice, dakle roditelja, nema onaj značaj kao kada su deca mala.

Uostalom, moje pominjanje lese fer, u odgovoru na komentar omege, je bilo više šaljivo, nego ozbiljno.

vladimir petrovic


Premda, ni kada sam mortus pijan, ja neću govoriti o principu "laisser faire" tako što ću ga pisati kao "lese fer". To mi je smešno. Kao što mi je smešno kada neko piše "nou hau" umesto "know how". U globalnom selu (što je današnji svet postao trudom svetskih lidera da se svet globalizuje) to se tako ne radi. Originali se ne zamenjuju nekim nakaradnim pojmovima koji treba da nam budu dragi samo zato što su naši. Meni je i tudje - moje, he, he, he...




Prema pravopisu srpskog jezika strane reči (imenice, pridevi...) pišu se onako kako se izgovaraju u jeziku iz kojeg su preuzete, ali prilagođeno našem pismu i glasovnom sistemu. Na primer: spiker, tvist, intervju, korner, ofsajd, kompjuter, bife i mnoge druge, pa i lese fer.

To nema nikakve veze sa količinom alkohola u krvi onoga koji ih piše.
Jukie Jukie 02:24 01.11.2010

Re: i kako ja sada da vaspitavam decu?

vladimir petrovic
Lese fer????Misliš na LAISSER FAIRE?

Izgovara se Lese? Ja znam samo sa napisanog engleskog laissez (sa z na kraju)

U svakom slučaju to je lousy način vaspitavanja dece.
Nažalost sada je čest u našim školama otkako su pogrešno implementirali povelju o dečjim pravima
vladimir petrovic vladimir petrovic 06:35 01.11.2010

Re: i kako ja sada da vaspitavam decu?

Jukie
... Izgovara se Lese? Ja znam samo sa napisanog engleskog laissez (sa z na kraju)


Može, naravno da bude i sa "z" na kraju - LAISSEZ FAIRE.
Oblik LAISSER FAIRE je infinitiv, često se koristi, kao i SAVOIR FAIRE itd.
Oblik LAISSEZ FAIRE je drugo lice množine sadašnjeg vremena glagola LAISSER.

To mi je ostalo od guvernante.

VS To nema nikakve veze sa količinom alkohola u krvi onoga koji ih piše.


Ako ti to, Vojislave, nešto meni spočitavaš, mogu ti reći da nisam vozio.
Ne pijem i vozim u isto vreme, he, he, he...

Na primer: spiker, tvist, intervju, korner, ofsajd, kompjuter, bife i mnoge druge, pa i lese fer.


Igleda da ja (podsvesno) naginjem Hrvatima, braći po babinoj liniji, koji preferiraju strane izraze u originalnom obliku...
miloradkakmar miloradkakmar 00:51 31.10.2010

Umalo

ne napisah , meni je idol...al' se na vreme setih šta mi piše u LK.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:16 31.10.2010

Re: Umalo

... a tamo lepo piše da je prošlo vreme i idola i ideala.
Milutin Milošević Milutin Milošević 01:23 31.10.2010

Auuuuuuu...

... naša deca su mnogo nisko pala
Isidora Bjelica zauzela visoko sedmo mesto


U svakom slučaju, ne veruj u idole
margos margos 03:00 31.10.2010

I nije tako loše...

Tабела 4: Разлози због којих се ученици угледају на идоле

ДОБАР У ПОСЛУ КОЈИМ СЕ БАВИ (добар глумац, спортиста) 29,7%
ПРЕСТИЖ (слава, богатство, моћ) 19,4%
ФИЗИЧКИ ИЗГЛЕД (лепота, снага, имиџ) 8,5%



Čak mislim da bi kod odraslih bila poraznija ova tabela.

E sad, što klinci ne znaju ko je još dobar u svom poslu, ima slavu, moć, snagu i image...

myredneckself myredneckself 03:22 31.10.2010

Re: I nije tako loše...

Ima mladih na čije stavove utiče jako puno ljudi
Na pr. evo jedne takve liste uticajnih
Među njima verovatno ima i idola ovog mladića, ali nije posebno naznačio
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:24 31.10.2010

Re: I nije tako loše...

margos

Čak mislim da bi kod odraslih bila poraznija ova tabela.


Delim tvoje mišljenje.
Top lista idola odraslih građana Srbije sigurno obuhvata Miškovića, Nikolića, Koštunicu, Velju ... a od srpskih junaka Milošević Slobodana.

Deca su nam, bogufala, bolja od nas.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:27 31.10.2010

Re: I nije tako loše...

myredneckself
Ima mladih na čije stavove utiče jako puno ljudi


Ima i onih mladih, oko 1% kako pokazuje istraživanje, na koje ne utiče niko i oni su idoli sami sebi.
Pre bih rekao da se zezaju, nego da je reč o malim narcisima.
Hansel Hansel 11:08 31.10.2010

Re: I nije tako loše...

E, pa nemojte da mešate uzore i idole. Vrlo različiti pojmovi.

Istraživači su ipak, kako si napisao bar, pitali za uzore, bilo bi zaista bez veze da su pitali za idole.

Oni koji us uzori sami sebi možda hoće da kažu da nemaju ličnosti koje bi mogle da im budu uzor, kao celine. Pravo da kažem, meni je to blisko, a mislim da nisam narcis.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:21 31.10.2010

Re: I nije tako loše...

U pravu si, Hansel, bila je to greška u koracima, moja.
sesili sesili 08:39 31.10.2010

Dečko je

napravio papazjaniju od imena! Ko je sve tu??? A za naše mlade, porazna stvarnost. Pink kultura je sve jača.
jednatanja jednatanja 09:36 31.10.2010

Sve sve, ali da je

Viktoria Bekham (13.mesto) ispred Zdravka Čolića....

Zdravko na četrnestom mestu je i prvi i jedini domaći pop pevač na listi.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:25 31.10.2010

Re: Sve sve, ali da je

Eh, ko će razumeti mlade.
arianna arianna 11:28 31.10.2010

Re: Sve sve, ali da je

moram da primetim da su ovi ispitivani mladi baš fini i da su rezultati istraživanja lepo upeglani, samo moram da dodam da su po jednom drugom istraživanju, uzori mladih: estradne zvezde, "opasni momci" i kontraverzni biznismeni, sveštenici, političari, a da su devojčicama uzrasta od 14-16 godina uzori uglavnom lepotice koje su svoj izgled unovčile dobrom udajom tzv. sponzoruše


na pr. za Jasnu Šekarić, Milenu Pavlović Barili ili Milevu Marić nisu ni čuli

edit:
Druga mogućnost je daleko jednostavnija i ne zahteva mnogo vremena.



Postoji i treća mogućnost koja takodje ne zahteva mnogo vremena. Da se zabrinuti roditelji obrate pismom medijima i da ih zamole da ne favorizuju šund i kič, već da se okrenu pravim i pozitivnim društvenim vrednostima i ličnostima iz kulturnog i javnog života koje zavredjuju pažnju omladine i samim tim kreiraju pozitivne uzorne modele
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:39 31.10.2010

Re: Sve sve, ali da je

arianna
moram da primetim da su ovi ispitivani mladi baš fini i da su rezultati istraživanja lepo upeglani, samo moram da dodam da su po jednom drugom istraživanju, uzori mladih: estradne zvezde, "opasni momci" i kontraverzni biznismeni, sveštenici, političari, a da su devojčicama uzrasta od 14-16 godina uzori uglavnom lepotice koje su svoj izgled unovčile dobrom udajom tzv. sponzoruše...


ariana, reč je o 2007.g. i uzorku od 0,8% populacije srednjoškolca Srbije, od 15-19 godina starosti. Iz diskusije rezultata vidi se koje kategorije preferiraju estradu, koje sport, etc.. (link imaš na kraju teksta). Ne verujem da su rezultati "peglani" kako bi stanje prikazali lepšim.


arianna

Postoji i treća mogućnost koja takodje ne zahteva mnogo vremena. Da se zabrinuti roditelji obrate pismom medijima i da ih zamole da ne favorizuju šund i kič, već da se okrenu pravim i pozitivnim društvenim vrednostima i ličnostima iz kulturnog i javnog života koje zavredjuju pažnju omladine i samim tim kreiraju pozitivne uzorne modele


Naravno, ali će rezultat biti isti kao i ako se obrate pismom estradnim zvezdama. Odnosno, biće nikakav.
escherichije_colic escherichije_colic 11:40 31.10.2010

idoli

Identifikacija sa uzorima i idolima je značajan agens socijalizacije, ali i emocionalnog i kognitivnog razvoja dece i mladih.


Možda je off ali ova prva rečenica me navela da se prisetim idola svog odrastanja i sazrevanja:

osamdesete:






devedesete:





Ako trenutno imam idola u životu, to može biti samo ovaj čovek:


Stihovi "u svetu postoji jedno carstvo" poptuno su promenili smisao za ovih četvrt veka ... Toliko o socijalizaciji, emocionalnom i kognitivnom razvoju
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:42 31.10.2010

Re: idoli

escherichije_colic


Stihovi "u svetu postoji jedno carstvo" poptuno su promenili smisao za ovih četvrt veka ... Toliko o socijalizaciji, emocionalnom i kognitivnom razvoju


Ma, važno je da si ti imao lepo detinjstvo i mladost i da si odrastao.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana