Život

Reprint: U nedostatku ideja i motiva

Aleksandar Stosic RSS / 30.10.2010. u 23:55

 

Priča o Džeku Fenjerašu

tekst je objavljen na ovim stranicama pre dve godine



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:56 30.10.2010

sve s linkom

evo linka
trener92 trener92 00:52 31.10.2010

Noć otvorenih crkava protiv

Noći veštica !


"To je paganska proslava terora, straha i smrti, jedna od okultističkih struja" poručeno je iz Rima, a katolički list "Avenire" pozvao je na bojkot praznika i molitvu Svim svetima u večeri uoči praznika, što je zanemarena tradicija hršćana, koji su oduvek noći pred velike praznike provodili okupljeni u molitvi.


link

Moj zaključak kada sam pročitao ovu vest : "dokon pop ....!
trener92 trener92 14:35 31.10.2010

Dobra žuraja!

S Rimskim osvajanjima, noć mrtvih postaje institucionalizovan datum, a te noći prema starom rimskom verovanju, crni bog lova Samhin preuzima vlast nad svetom, ubija srndaća (boga Sunca), a boginju vegetacije odvodi u podzemlje, gde ona do proleća bdije nad semenjem, usnulim životinjama i dušama mrtvih

Odlična pitka priča o Džeku fenjerašu! Posebno je interesantan ovaj deo (bold) gde se vidi ,koliko ima sličnosti i poređenja između mitova različitih društava, od kojih nije sve moguće odmah ili u celini objasniti uticajem jedne kulture na drugu.
Ovde pod boldovanim, mislim na recimo Demetru ( Persefonu (Grčka) ,Prozerpinu (Rim), neke bajke iz Južne Amerike i slično.
Zanimljivo je ovo insistiranje iz Rima da katolici treba da bojkotuju ove svečanosti .
Pošto je zgodna prilika , evo da postavimo nešto o Keltima , pa ko hoće da čita,


Svedočanstva modernih arheologa i starih pisaca govore da je tokom druge polovine prvog milenijuma nove ere veliki "varvarski" narod je živeo na širokom pdručju zapadne i srednje Evrope. Njihova kulturaje bila kultura metalnog doba i bili su među najvećim tehnolozima starog sveta.Vešti u obradi metala, graditelji puteva, kolari, znalci u ratarstvu i stočarstvu, postavili su temelje zapadnoevropskoj civilizaciji. Kelti su bili ratnici neviđene hrabrosti i okrutnosti, kojih su se plašilie čak i Rimske legije. Izvršili su čak i pljačkaški pohod na Rim 290.g.pr,n.e, a na vrhuncu svoje moći teritorija, kojom su vladali pružala se od Britanskih ostrva na zapadu , do Turske na istoku. Imperijalističke ambicije Rima i pljačkaške provale gernmanskih plemena oduzele su keltskim zemljama"izuzev Irske"političku nezavisnost i asimilirale ili razorile njihova brojna kulturna dostignuća.
Naše znanje o religiji i mitologiji različitih keltskih naroda – oni očigledno nisu pripadali istoj etničkoj grupi, niti su imali političko jedinstvo, iako su govorili na dijalektima istog jezika – proističe iz tri geografsak područja: Galije.( današnja Francuska), Britanije ( posebno Vels) i Irske.
S obzirom da su bile Rimske provincije, Galija i Britanija su bile i prepojave hrišćanstva pod uticajem grčko-rimske kulture.Naprotiv, keltska Irska je sačuvala svoje kulturno jedinstvo sve dok, nije prihvatila hrišćanstvo, tokom 5.veka.Zbog toga je u Irskoj sačuvano najviše dokaza o mitologiji paganskog keltskog društva, ali se značenje te Irske građe može razumeti jedino ako je povežemo sa sačuvanim dokazima o religijama Gala i Britananca.

Keltska religija

Od mitologije Gala nije sačuvano ništa.Tamo je postojala usmena a ne pismena predaja. Julije Cezar ( 1. vek pre n. ere) izveštava da su druidi , profesionalno učeni ljudi ranog keltskog društva, zabranjivali zapisivanje ,svog znanja, iako su prepoznavali grčko pismo i služili se njim u druge svrhe.Nema sumnje da su zastupali načelo „zatvorene radnje“, uz pomoć koje su vešti i obrazovani slojevi svih društava svih vremena štitili jedinstvo i položaj svoje profesije.
S a druge strane raspolaže se podacima o religiji Kelta.Oni se pojavljuju u fragmentima i ograničene vrednosti, ali naučnicima su nužni kako bi pomogli da razmrse isprepletane niti irske i velške mitologije. Zbog toga informacije dolaze iz dva izvora.
Prvo su zapisi grčkih i rimskih komentatora. Nažalost, malo pisaca je lično poznavalo Gale, a još manje njih je razumelo razumelo to društvo. Oslanjali su se uglavnom na neproverene priče.Oni koji su zaista bili u neposrednom kontaktu s Keltima – pri tom se misli na Cezara – imali su ozbiljnih društveno-političkih razloga da njihovi komentari budu iskrivljeni.Zato se tim dokazima prlazi oprezno.
Zatim, postoje ikonografski prikazi galskih božanstava, kao i posvete koje su nekada išle uz nnjih.Teškoća leži u činjenici da da ta građa potiče iz vremena posle rimskog osvajanja i verovatno je nadahnuta grko-rimskim šablonima.
To povlači pitanje verodostojnosti, u strogo keltskom smislu, antropomorfnog prikazivanja damaćih božanstava, kao i do kog stepena galo-rimska umetnost izražava klasično pre nego keltsko versko razumevanje. To pitanje ostaje velikim delom otvoreno, ali postoje neki dokazi da se rano keltska religija bitno protivila slikanom prikazu i da su kaltska božanstva izvorno zamišljena kao duhovi povezani sa šumama, rekama, jezerima i drugim prirodnim fenomenima nego sa antropomorfnim bićima. Čini se da se kasnija ideja javila i razvila kao rezultat kulturnog mešanja mediteranskog sveta. To možda potkrepljuje priču koja se pripoveda o Brenu, keltskom vođi koji je bio poražen u Delfima 279.g,pre n.e., da se s prezirom nasmejao kada je čuo da su Grci verovali u bogove u ljudskom liku.
Pa ipak, uprkos očiglednim nedostacima izvora, mogu se sa sigurnošću utvrditi ove činjenice:
1.Kelti su bili u velikom stepenu religiozan narod
2.Verovali su u život posle smrti (ne u seljenje duša) što je jako čudilo rimski svet i na čemu su im ustvari zavideli
3.U keltskoj religiji je bio veliki broj boginja velikog značaja – boginje-majke,, boginje rata,, boginje zaštitnice.Možda je to odraz ugleda koji su uživale keltske žene u ranom keltskom društvu
4. Jedno od obeležja keltke religije je shvatanje "trojedinog" boga, tri manifestacije istog božanstva.


Za razliku od kontinentalnih Kelta, narodi Irske i Velsa koji su se služili keltskim jezikom sačuvali su veliku i prilično staru književnost. Smatra se da Irci imaju najstariju književnu tradiciju na maternjem jeziku od bilo kog naroda severne Evrope, i da je <Irska "sačuvala bogatiju riznicu mitoloških predanja od od bilo kog naroda severno od Alpa
Većina ranih irskih saga sadrži nagoveštaje i događaje mitološke prirode, i u konačnoj analizi, većina likova koji se u njima javljaju, bez sumnje su božanstva ili bića sa drugog sveta, čije je prvobitno božansko obeležje bilo ugroženo na neki način. Ona više nisu bogovi u poznatom smislu reči koji bi se poštovali i odobrovoljili prinošenjem žrtvi, već su oni prikazani kao ljudska bića s natprirodnim sposobnostima i učestvuju u pseudoistorijskim događajima na postojećim geografskim lokacijama.Do takvog njihovog shvatanja moglo se doći prirodno, tokom proxcesa usmene predaje kroz vekove,ali su te , očigledno predhrišćanske snage, dobile svoj današnji oblik u interpretaciji kaluđera-pisara koji možda i nisu razumeli njihovu mitološku prirodu. Sa druge strane, postoji mogućnost da su pisari namerno ispuštali mitološke i paganske vidove u skladu sa hrišćanskim skrupulama ili su prepravljali norodnu graću prema klasičnim šablonima....( napisaću još nešto ako bude nekog interesovalo)
...Napiši i ti nešto ,sigurno je da imaš dosta građe za to, i daj malo muzike
trener92 trener92 22:42 31.10.2010

Re: Dobra žuraja!

da je bar treći pa da razbacimo jednu partiju od 120 , ali dobro je bar je dobra muzika





trener92 trener92 22:58 31.10.2010

Re: Dobra žuraja!

trener92 trener92 23:00 31.10.2010

Re: Dobra žuraja!

`oćeš breskvicu?

Nešto za kraj , da ne kvarim više žurku:


Jedan Službeni glasnik američkih advokata, objavio je ova autentična pitanja koja su postavljena svedocima tokom sudskih rasprava. Pogledajte samo šta su sve pitali pametni američki advokati.


ADVOKATSKI BISERI



-'Kažite nam doktore, je li istina da kad čovek umre u snu, toga nije svestan do ujutru?'
________________________________________
-'Vaš najmlađi sin, dvadesetjednogodišnjak, koliko je godina on star?'
________________________________________

-'Da li ste bili sami ili nije bilo nikoga?'
________________________________________
-'Da li ste vi ili vaš mlađi brat ubijeni u ratu?'
________________________________________
-'Da li vas je ubio?'
________________________________________
-'Koliko su vozila bila udaljena u trenutku sudara?'
________________________________________
-'Bili ste tamo dok niste otišli, jel tako?'
________________________________________
-'Koliko puta ste izvršavali samoubistvo?'
________________________________________

- 'Ona ima troje dece zar ne?'
- 'Da.'
- 'Koliko je dečaka?'
- 'Nijedan.'
- 'A devojčica?'
________________________________________
- 'Kažete da stepenice vode dole u podrum?'
- 'Da.'
- 'A, može li se tim stepenicama popeti gore?'
________________________________________




- 'Gospodine Slatery, bili ste na prilično dugom medenom mesecu, zar niste?'
- 'Jeste, boravio sam u Evropi, gospodine.'
- 'A jeste li sa sobom poveli mladu?'
________________________________________
- 'Kako se završio vaš prvi brak?'
- 'Smrću.'
- 'A čijom smrću?'
________________________________________
- 'Kako bi ste opisali tu osobu?'
- 'Bila je srednjeg rasta, s bradom.'
- 'Jel to bio muškarac ili žena?'
________________________________________
- 'Doktore, koliko ste obdukcija obavili na mrtvacima?'
- 'Sve moje obdukcije obavljam na mrtvacima.'
________________________________________
- 'Svi vaši odgovori moraju biti usmeni, razumete? U koju ste školu išli?'
- 'Usmenu.'
________________________________________
- 'Sećate li se koliko je bilo sati kada ste pregledali telo?'
- 'Autopsija je započela oko pola devet ujutru.'
- 'A gospodin Dennington je u to doba bio mrtav?'
- 'Ne, sedeo je na obdukcijskom stolu i čudio se zbog čega mu treba autopsija.'
________________________________________
- 'Da li ste kvalifikovani da date uzorak mokraće?'
- 'Kvalifikovan sam od malih nogu.'
________________________________________
- 'Doktore, pre nego što ste pristupili autopsiji, jeste li proverili puls?'
- 'Ne.'
- 'Jeste li proverili krvni pritisak?'
- 'Ne.'
- 'Jeste li proverili disanje?'
- 'Ne.'
- 'Dakle, moguće je da je pacijent još bio živ kada ste otpočeli autopsiju?'
- 'Nije moguće.'
- 'Kako možete biti tako sigurni, doktore?'
- 'Zato što je njegov mozak bio u tegli s formalinom na mom stolu.'
- 'Ali, zar nije moguće da je pacijent i pored toga ipak bio živ?'
- 'Moguće je da je živ, i da se danas negde bavi advokaturom.'
________________________________________



- 'Znate li koliko ste već u drugom stanju?'
- 'Biće tri meseca 8. novembra.'
- 'Znači, datum začeća je 8. avgust?'
- 'Da.'
- 'Šta ste vi i vaš muž radili u to vreme?'
________________________________________
- 'Je li podigao psa za uši?'
- 'Ne.'
- 'Šta je radio sa ušima psa?'
- 'Dizao ih je u vazduh.'
- 'Gde se tada nalazio pas?'
- 'Pas je bio pričvršćen za svoje uši.'
________________________________________
- 'Šta se onda dogodilo?'
- 'Rekao je: 'Moram da te ubijem jer me možeš otkriti!'
- 'Je li vas ubio?'
- 'Ne.'
________________________________________
- (advokat pokazuje čoveku sliku.)' Ovo ste vi?'
- 'Da.'
- 'Jeste bili prisutni kada su vas slikali?'




Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:25 31.10.2010

bravo majstore

treneru, evo sad sam se nakacio... za ovo dobijas jednu turu pica kad dodjem u pasivne krajeve :)
trener92 trener92 23:53 31.10.2010

Re: bravo majstore

Aleksandar Stosic
treneru, evo sad sam se nakacio... za ovo dobijas jednu turu pica kad dodjem u pasivne krajeve :)


Čovek je živ! Ja se već zabrinuo da se nisi samobanovao!
( ili te odneo Džek Fenjeraš).
Predložio sam u komentaru da napišeš nešto o Keltima ( kad budeš imao vremena , interesovanja za tako nešto), mislim da bi to bio odličan blog . Ako u Irskoj nema onda ne znam gde ima ( sigurno ima mnogo više priča, mitova o kojima ne znamo ništa ( ili vrlo malo).

A za piće , uvek raspoložen, da se nađemo, kad dođemo u one krajeve,( i ja sam daleko poprilično) .

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana