Hronika| Zdravlje

Nema ´leba u Srbiji

jednatanja RSS / 04.11.2010. u 23:54

Crnog.  Ako kažu da vam prodaju crni, lažu.

Kad mi je letos najdraža kuma pomenula da je prijatelj-pekar savetovao da prestane da kupuje crni hleb jer je obojena varijanta belog, pomislila sam da je možda u pitanju ta jedna pekara u Beogradu i zaboravila njen savet već sledećeg jutra kad sam ipak, jelte, za decu kupila onaj zdraviji, crni.  Onda pre par dana naletim na Politikin članak i izjavu načelnih u Ministarstvu poljoprivrede da se brašno tipa 1100 od kojeg se pravi crni hleb NE proizvodi u Srbiji:

"Pravog crnog hleba u Srbiji nema" tvrde u Generalnom inspektoratu Ministarstva poljoprivrede.  Iako potrošači svakodnevno na rafovima trgovinskih lanaca biraju crnu veknu verujući da tako kupuju zdraviju namernicu, inspekcije kažu da je uglavnom reč o obojenim veknama.  

Pekari tvrde da je neisplativa proizvodnja brašna tipa 1100 jer mali broj potrošača želi da kupi pravi crni hleb.  Ja tvrdim da je u pitanju čista obmana.  Štaviše mogla bi da se uvrsti u Top10 najvećih obmana potrošača Srbije, na čelu sa Unijom Pekara i saučesnicima u vladinim inspekcijama.  Kako da potrošač traži pravi crni hleb, kad je uveren da ga već kupuje?  I ne samo da se hleb boji, nego nije dostupna ni lista sastojaka, pa možemo samo da nagađamo čime se boji (šuška se da je u pitanju melasa ili kakao), i šta se još dozvoljeno ili nedozvoljeno nalazi u njemu.

Grain.gifKako se ustvari belo brašno razlikuje od integralnog ili crnog?  Kada se seme ugreje do te mere da omotač i klica otpadnu ostaje "endosperm" ili jezgro bogato ugljenim hidratima i proteinima (UGLAVNOM NEZDRAVO) čijim mlevenjem se dobija belo brašno.  Za integralno brašno melje se celo seme, zajedno sa klicom i omotačem koji su bogati antioksidansima, vitaminima, vlaknima (UGLAVNOM ZDRAVO).  Na sajtu Društva za prevenciju dijabetisa stoji da se konzumiranjem hleba od integralnih žitarica znatno smanjuje opasnost od šećerne bolesti.  Takođe na sajtu američkog ministarstva poljoprivrede kao prednosti konzumacije integralnih žitarica navodi se sledeće: snižavanje rizika za srčanih oboljenja, poboljšano varenje, lakše održavanje telesne težine, u trudnoći manji rizik od malformacija nervnih kanala fetusa.

Nisam bila lenja pa sam pohitala juče do pekare na ćošku ovde u Deutschlandu i napravila par sličica da vam pokažem kako je rešeno označavanje "semaforom":  Zelenu tačkicu dobija hleb od integralnog brašna, crvenu hleb od belog brašna, a žutom se označava hleb od mešanog (50-50).  Pored toga, svi sastojci u hlebu su navedeni na etiketi, pa ko voli da se informiše o tome šta jede, nek izvoli. 480_2.jpg

408_2.jpg

Evo i slika našeg najomiljenijeg hleba, naravno od integralnog brašna sa semenkama od suncokreta, lana, i rendane šargarepe...To ne znači da nikad ne jedemo beli, pogotovo volimo one vruće bele zemičke za doručak vikendom, ali uglavnom kupujemo integralni.  Jer je zdraviji.  I kad se naviknete, ukusniji.

I na kraju pitanje za nadležno Ministarstvo (da, moram da završim pitanjem "šta smo naučili" iako bi trebalo da je očigledno): Parola 90-tih jeste bila "vekna belog za narodni mir", ali mislite li da je takva bogata i široka vizija dovoljna za budućnost (i ne radi se samo o hlebu....)?  Vreme je za edukaciju, za izazove, kao na primer, da prestanemo sa zamajavanjem naroda na širokoj osnovi, za podržavanje i promovisanje zdravlja, za slobodan izbor, za osnovno pravo potrošača da zna, protiv bolesti i konstipacije.  Za našu i vašu decu.



Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

miloradkakmar miloradkakmar 00:07 05.11.2010

Jedno duže

vreme sam jeo isključivo crni hleb, umotan u celofan , prijalo mi.
Kada sam primetio da posle jednog dana postaje kiselkast prestao sam da ga kupujem.
jednatanja jednatanja 00:14 05.11.2010

Re: Jedno duže

Izgleda je u Srbiji zdravije jesti beli hleb...barem si siguran da nije obojen, tj, skoro siguran. Za prvog u ove sitne sate samo cvetić
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 00:19 05.11.2010

Re: Jedno duže

Ima kako ne, samo sto nije domaci nego po austrijskim receptima. Roggenart pekara u Kralja Petra imaju skroz dobar izbor. Ja kad sam u Bg odem tamo na dorucak, a zgodno je mesto jer se posle moze otici i na sveze cedjene sokove u vitamin bar Elixir.


Dosta reklamiranja od mene danas, malopre kod Mikele spomenuh baklavdzinicu Dukat sad Roggenart i sve za dz.

Prijatno:

mariopan mariopan 00:33 05.11.2010

Re: Jedno duže

Naravno da nema.
Znaš kakav sam crni hleb jela u Grčkoj sve vreme dok sam tamo bila? To je pravi crni hleb, ali je 3,5 evra kilo...traje nedelju dana i sve je lepši, čvrst i tako ukusan. Zato znam razliku, ovde ga ne kupujem jer sam znala da ga "farbaju".
jednatanja jednatanja 00:35 05.11.2010

Re: Jedno duže

Хлеб декларисан као црни може се пронаћи и у београдским „Рогенарт” пекарама. Реч је производу који, кажу, садржи минимум 50 одсто чистог ражаног брашна и пече се на посебан начин.
– Правимо хлеб потпуно идентичан ономе који може да се купи у Аустрији и Немачкој. Зато у производњи користимо брашно које увозимо из Аустрије, а додајемо тесто које се природно кисели. У нашим црним хлебовима нема вештачких додатака или боја, већ се црна боја добија дуготрајним и посебним начином печењем у етажним пећима – објашњава Драган Вранеш, директор пекара „Рогенарт”, али додаје да високе цене увозних сировина у великој мери утичу на цену финалног производа.

(iz Politike)

e sad, šta im znači 50% čistog ražanog brašna? Znači li to da je ustvari polucrni? Ima li neki pekar među blogerima?
libkonz libkonz 00:41 05.11.2010

Re: Jedno duže

jer sam znala da ga "farbaju".

Kad su mi prijatelji još davno pričali da ga farbaju, u početku im nisam verovao.
Kakav je to bezobrazluk!
jednatanja jednatanja 00:45 05.11.2010

Re: Jedno duže

To je pravi crni hleb, ali je 3,5 evra kilo...

Mariopan, integralno brašno ne bi trebalo da je skuplje, e sad zavisi da li još u hleb dodaju semenkice, itd, to "ekstra" mu diže cenu...Crni hleb jeste čvršći, malo kiselkastiji i slažem se, vrlo ukusan...reče mi jedan stariji čovek iz Bosne da se seća kad im je majka mesila hleb crn ko ugalj...boja je od "omotača"...
jednatanja jednatanja 00:52 05.11.2010

Re: Jedno duže

Kad su mi prijatelji još davno pričali da ga farbaju, u početku im nisam verovao.
Kakav je to bezobrazluk!

Lib, nema više dvoumljenja, ipak je informacija došla iz Ministarstva!
libkonz libkonz 00:55 05.11.2010

Re: Jedno duže

ipak je informacija došla iz Ministarstva!

još ako je od Miškosavljevića...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 01:02 05.11.2010

Re: Jedno duže

e sad, šta im znači 50% čistog ražanog brašna? Znači li to da je ustvari polucrni? Ima li neki pekar među blogerima?


Well, nisam pekar ali kod nas u kuci sam zaduzen za peciva, posebice kru'. Iz ovoga sto pise gore nije sasvim jasno sta je u pitanju ali bi onda onih drugih 50% trebalo da bude, sad ne znam koja je nasa rec za to, Vollkornmehl. Crni hleb se obicno pravi u kombinaciji ova dva, ili samo od ovog drugog + kiselo testo kao sto je gore pomenuto. Kad je samo od razi onda ne naraste dovoljno i ostane gnjecav. Inace dobro brasno u Srbiji nadjes samo kod nekih malih proizvodjaca. Poslednji put sam nasao cak i speltu.
Dr M Dr M 01:03 05.11.2010

Re: Jedno duže

pekar među blogerima?


Nisam pekar al` se rimuje..

Meni su pricali, u selu, da, kad se melje psenica, odvaja se belo brasno, ono jezgro, i mekinje, onaj omotac..

Medjutim, mekinje su na trzistu mnooogo skuplje nego belo brasno..slobodno formiranje cena mekinja vs. drzavno formiranje za belo brasno.
Verujem da bi, kad se drzava ne bi mesala, bilo i crnog, pravog, i belog..samo bi sve bilo skuplje.

P.S. Mekinje idu u stocnu hranu..

P.S. 2 Kupovina socijalnog mira po modelu Marije Antoanete.
jednatanja jednatanja 01:04 05.11.2010

Re: Jedno duže

još ako je od Miškosavljevića..


...a evo i narodnog recepta iz kuhinje Ministarstva poljoprivrede kako otkriti uljeza:

Сваки купац превару може да открије једноставним експериментом – ставе у воду једно веће парче средине црног хлеба и ако вода потамни, а хлеб побели, знаће о чему је реч. Црни хлеб, осим тога, има благ мирис мекиња, мању запремину, средину која има грубље поре. (Ненад Вујовић, начелник пољопривредне инспекције у Министарству пољопривреде)
jednatanja jednatanja 01:09 05.11.2010

Re: Jedno duže

Vollkornmehl

Vollkornmehl = integralno brašno = whole grain flour

Spelta je koliko se sećam, isto što i dinkel, vrsta prapšenice, jesi ti u Nemačkoj? Ima ovde da se kupi i "kamut", takođe zastarela ali vrlo ukusna sorta pšenice...
jednatanja jednatanja 01:16 05.11.2010

Re: Jedno duže

Nisam pekar al` se rimuje..

Apotekar?

Hm, Dr.M, moguće da si u pravu, jer ustvari onaj "hleb sa mekinjama" nije 100% sa mekinjama nego od belog brašna u koji ubace "poneku" mekinju...zato je cena ista. Za početak samo da zabrane bojenje belog. A za kasnije da ubace i poneku veknu pravog crnog zarad socijalnog zdravlja. Mnogo li je?
Dr M Dr M 01:24 05.11.2010

Re: Jedno duže

Mnogo li je?


Ma kakvi mnogo..!

Dok sam jeo hleb, jeo sam samo crni, al` to je bilo odavno.
Sad, ako pojedem veknu na mesec, uvr` glave.
Kad naucim da jedem sarmu bez hleba, necu ni tu jednu veknu..
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 01:28 05.11.2010

Re: Jedno duže

Vollkornmehl = integralno brašno = whole grain flour

Spelta je koliko se sećam, isto što i dinkel, vrsta prapšenice, jesi ti u Nemačkoj? Ima ovde da se kupi i "kamut", takođe zastarela ali vrlo ukusna sorta pšenice...


U pravu si, integralno, samo sto se u Srbiji pod tim prodaje sve i svasta pa ga vise ne poistovecujem sa tim. Da spelta je dinkel i ide dobro sa kamutom, mada ja od nje najvolem Buttermilchbrot.

Nisam u Nemackoj, ponekad svratim, ali uglavnom na relaciji izmedju tebi juznog i zapadnog susedstva.
jednatanja jednatanja 01:33 05.11.2010

Re: Jedno duže

Kad naucim da jedem sarmu bez hleba, necu ni tu jednu veknu..


i pasulj ste zaboravili...
Dr M Dr M 01:36 05.11.2010

Re: Jedno duže

i pasulj ste zaboravili...


Jesmo..
jednatanja jednatanja 01:39 05.11.2010

Re: Jedno duže

Nisam u Nemackoj, ponekad svratim, ali uglavnom na relaciji izmedju tebi juznog i zapadnog susedstva.


Aha. Buttermilch kao buttermilch ne volim, tako da ne znam kakav bi bio hleb od njega, ali probaću. Da, u Srb kad se kaže "crni" misli se na "integralni hleb" jer je integralno brašno crnkasto...hleb ne može da je crn a da nije od integralnog brašna.
bocvena bocvena 01:25 05.11.2010

Tu priču o bojenju

hleba sam dosad odbacivala kao još jednu teoriju zavere. Onomad kad je ćerka imala neku užasnu alergijsku reakciju, alergolog nam je, u sklopu dijete, rekao da kupujemo samo beli hleb jer u crni dodaju više aditiva. Već tad mi se teorija o zdravijem crnom opasno zaljuljala. Sad si me ti dotukla:)
jednatanja jednatanja 01:51 05.11.2010

Re: Tu priču o bojenju

Bocvena, veruj mi, i ja sam tako odreagovala kad sam prvi put čula, "it is too weired to be true", zar ceo narod svakodnevno da obmanjuju? I kako sada ti da izbaciš aditive na koje je tvoja ćerka alergična kada nisi ni sigurna šta je u tom hlebu? Zašto sastojci moraju da se deklarišu na svakom drugom proizvodu osim na hlebu? Zato što mislimo, pa hleb je samo brašno, so i voda, a on već odavno to nije....
Jukie Jukie 01:59 05.11.2010

Hleb

Za neka jela potreban je beli hleb, ili to bude sasvim drugo jelo. Mene uopšte ne privlači jedenje crnog ili polubelog hleba ni sa jednim jelom (jednom sam više od godinu dana bio na dijeti bez ikakvog hleba), a sa druge strane sendvič od svežeg paradajza mora da se pravi sa svežim belim hlebom i trik je da ga staviš u usta kada je sokić iz paradajza tek počeo da ulazi u pore hleba a nije se još stvorila gnjecava masa. Mmmm...

Koricu nikad nisam voleo i dugo sam joj se opirao dok nisu stvoreni ovi moderni hlebovi sa mekom koricom. Previše me podseća na koru od drveta. Ako mi se jede nešto suvo a hrskavo od brašna, tu su grisine.

Što se tiče drobljenja hleba u tečnost, apsolutno mi je odvratno drobljenje u supu (za to postoje knedle i rezanci) ili mleko (za to postoji Plazma), ali nemam ništa protiv drobljenja u pasulj ili krompir paprikaš (koje mi nikad ne pravimo da su baš retki kao supa).

A sarma meni baš izgleda kao jelo kome uopšte ne treba hleb? Tj. meni uvek ostane nepojeden hleb koji izvadim za sarmu. Valjda je u pitanju sav taj pirinač unutra.
jednatanja jednatanja 02:04 05.11.2010

Re: Hleb

Jukie, vrlo slikovito....

Sve je stvar navike, believe me.
maca22 maca22 02:17 05.11.2010

Jedan komentar na Politici

Bački Agronom | 31/10/2010 18:01

Pšenica!!!!!!!!
Više puta sa tretira pesticidima i folijarnim đubrivima tokom vegetacije!!!!!! Sva ta hemija delimično ostaje u omotaču zrna koje se melje!!!! Postoje izvesne površine pšenice koje nisu hemiski tretirane!! Zrno takve pšenice je najčešće zaraženo patogenima, čiji mikotoksini dugoročno izazivaju zdravstvene probleme!!??
Proizvođači pšenice imaju VEĆU dobit hemijskim tretiranjem useva!!!!
Savremene sorte ne mogu bez hemije!!!!!
Potencijalno je crni hleb "zdraviji", ali u stvarnosti???????

I ajd sad budi pametan.
jednatanja jednatanja 12:20 05.11.2010

Re: Jedan komentar na Politici

Maco, isto sam i ja načula, da se hemija zadržava u omotaču. Nutricionisti su mišljenja da je u toku dana bolje pojesti i jabuku sa pesticidima nego uopšte ne pojesti jabuku. E sad, najbolja varijanta bi naravno bila hleb od integralnog brašna od bio-organske pšenice...
mlekac mlekac 02:43 05.11.2010

E jednom da sam i ja u pravu!

Godinama se raspravljam sa sestrom da placa "porez na budale" jer ono sto se po nasim pekarama prodaje kao crni hleb meni ni najmanje ne lici na to...

U stvari, nervira me sto ne mogu da pronadjem odogovarajuce brasno - ostatak ne bi bio problem... Ako sam mogla da mesim 93 mogu i sad!
jednatanja jednatanja 12:22 05.11.2010

Re: E jednom da sam i ja u pravu!

Mlekac, postoji udruženje Terras koje okuplja seljake-farmere u Srbiji koji su se odlučili za proizvodnju zdrave hrane, možda bi mogla da ih kontaktiraš i pitaš da li na teritoriji Bgd-a postoji neko ko proizvodi ovakvo brašno....
dirtyharry dirtyharry 05:12 05.11.2010

;-)

jednatanja jednatanja 12:32 05.11.2010

Re: ;-)

evo jedna za tebe, mislim da će ti se svideti sve sa kaficom i rakijicom
dirtyharry dirtyharry 19:17 05.11.2010

Re: ;-)

jednatanja
evo jedna za tebe, mislim da će ti se svideti sve sa kaficom i rakijicom

sesili sesili 10:57 05.11.2010

Dr. M

iznenađuješ me! Zar uz sarmu i pasulj ne jedeš proju - kukuruzni hleb? Meni je to zakon. A odavno se pitam zašto je crni hleb (koga nema ) skuplji od belog? Ranije je belo brašno bilo skuplje, jer se prosejavalo i šta već, pa se odbacivanjem dobijalo manje! Sve je sada naopako, samo cene rastu.
Dr M Dr M 11:21 05.11.2010

Re: Dr. M

Dr. M
iznenađuješ me! Zar uz sarmu i pasulj ne jedeš proju - kukuruzni hleb?


Ne traba da se iznenadjujes..

Ja sam dete obnove i izgradnje i sin propale burzoazije. Odrastao na proji, belo brasno bilo samo za slavski kolač. Ogadila mi se proja za ceo zivot. I sad, kad moja zena pravi proju za goste, zaobilazim, iako u toj proji ima vise sira i kajmaka nego kukuruznog brasna.

Zrtva trauma iz detinjstva, sta ces..
rade.radumilo rade.radumilo 11:32 05.11.2010

Ipak se ne isplati

Ljudi koji razmišljaju progresivno, uvek naprave grešku u tome što sebe smatraju prosečnom osobom, dok je realnost da je u jednom društvu prosek "tamo negde..."

Prosečan stanovnik Srbije, ne kupuje ništ drugo osim klasičnog "'leba". U kući mojih roditelja je stvorena navika da se kupuje integralni hleb, kao i razne varijante hlebova od kada su počeli problemi sa dijabetesom kod moje majke i prekomernom kilažom kod mene.

Sa druge strane, krećući se u krugovima svoje rodbine, rodbine moje supruge, kao i među prijateljima, kumovima itd. uviđam u kolikoj smo ekstremnoj manjini.

Vodite računa, da su naši roditelji i njihovi roditelji, generacije koje su odrastale u prvih dvadesetak godina posle drugog svetskog rata. Njima je u ROM usađeno da ih crni hleb vraća u godine nemaštine i bede.

Moj otac prvi, nikada ali nikada neće pojesti za obrok crni hleb, makar (s veštačkim kukom) sišao do prodavnice da kupi 'leba. Baka moje supruge, kao i moj tast će u prodavnici kupiti crni ili integralni hleb samo ako ideš za njima i napraviš scenu u prodavnici, posle koje nećemo razgovarati nedelju, dve dana.

Probajte van Beograda ili drugih većih gradova u Srbiji da na rafove stavite bilo šta osim "'leba", pa da vidite kako će se prodavati.

Probajte da na Svadbi/Rođendanu/Kršetnju/Slavi zatražite crni ili integralni hleb!

Srbi nemaju problem sa govorom mržnje i slično, toga ima onoliko koliko i svugde. U Srbiji veći problem predstavlja nesposobnost prosečnog građanina da prihvati činjenicu postojanja drugih i drugačijih mišljenja/ponašanja/oblika života.
jednatanja jednatanja 15:30 05.11.2010

Re: Ipak se ne isplati

Baš tako Rade! Ovde u blizini imamo prodavnicu zdrave hrane, nemaš pojma koliko bolesnih ljudi viđam -ljudi se obično sete da započnu sa zdravim stilom života kad ih nešto strefi. Drugo, ljudi u Srbiji generalno nisu edukovani od strane medija - ministarstava o svom zdravlju. Sećam se da 90-tih skoro niko nije znao šta je holesterol, i kako ga kontrolisati, u zadnjih par godina se ipak razvila svest kod populacije. Od kad b92 forsira skrining za rak dojke, od kad su u našu najpopularniju seriju "Selo gori baba se češlja" ubacili slučaj seljanke Radojke koja oboleva od raka dojke, znanje se poboljšalo.

Poenta je da su naši roditelji imali SAMO zdravu hranu dok su odrastali, sa našom generacijom je kvalitet proizvoda opao, spisak aditiva, boja, veštačkih primesa porastao, a naše znanje o onome što jedemo ostalo na istom, to jest pod pretpostavkom da je sve što nam se ponudi na tržištu hrane i dobro za nas. Nekad bilo, danas nije. Edukacija, edukacija, edukacija...
rade.radumilo rade.radumilo 21:13 05.11.2010

Re: Ipak se ne isplati

jednatanja
Poenta je da su naši roditelji imali SAMO zdravu hranu dok su odrastali...


Jeste, ali je problem što je nisu imali dovoljno, pa su i nama preneli "ideal" obžderavanja, umesto "ideal" izvrsno spremljenog ručka.

Daglas Adams je to lepo opisao:

Sve civilizacije u galaksiji su prošle kroz tri različite faze razvoja:

- Borba za opstanak
- Razvoj i samospoznaja
- Otkrovenje i produhovljenje

a koje bi se mogle opisati u tri osnovna pitanja:

1. Kako ćemo doći do hrane?
2. Zašto uopšte jedemo?
3. Kuda ćemo na ručak?
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 09:39 06.11.2010

Re: Ipak se ne isplati

ljudi se obično sete da započnu sa zdravim stilom života kad ih nešto strefi

paaa,
ne mora da znači. mojoj kevi (koja boluje od svega) je jabukovo sirće gorko, maslinovo ulje otužno, integralni pirinač bljak i da ne nabrajam. zato su čvarci ili mackanje po masnom saftu superiška, pa svako malo zaglavi u hitnoj pomoći sa iglom u veni.

fora je što ljudi misle da je zdrava ishrana po difoltu i neukusna (iliti bezukusna), pa imaju otklon.
takodjer mislim da je to što su imali zdravu hranu jedna stvar, ali način na koji su je pripremali sasvim druga. (čini mi se da sam negde pročitala da smo u vrhu po oboljevanju od karcinoma debelog creva)

što se aditiva tiče, pogledaj koja boja ide u puding od vanile i u razne druge djakonije koji se spec. daju klincima. (nema veze, što je i njanja pisala, da postoje prirodne boje) meni se čude ljudi što detetu od sedam meseci ne stavljam makar trun soli ili šećera u klopu. čujem pre neki dan da žena detetu od šest meseci daje kravicu? sa kevom sam se raspravljala oko tog kravljeg mleka i odojčadi, ali joks - kaže: ih, ta nauka. kad smo mi bili mladi bilo je jedno, a sad sasvim drugačije.
i onda ja krenem - pa, kevo, u tome je i suština, nova saznanja, rad bubrega+mleko+nerazvijen sistem za varenje...a od svega toga ostane da sam ja malo fiju fiju. (što se i slažem)

a, što se zdrave hrane tiče, mi smo od ove godine počeli sa bašticom. mala ali slatka i neprskana. (i da viš čuda, uspeo i paradajz)

i za kraj - leba ne jedem baš. kvari mi ukus prave hrane.
a volem:
jednatanja jednatanja 10:42 06.11.2010

Re: Ipak se ne isplati

a, što se zdrave hrane tiče, mi smo od ove godine počeli sa bašticom. mala ali slatka i neprskana. (i da viš čuda, uspeo i paradajz)



A za majku mogu samo da ti kažem (iz ličnog iskustva) da ponavljaš, da im deliš članke, knjižice i po cenu da postaneš dosadna. Proces transformacije nije brz ali deluje. Takođe nije na odmet da ih ponekad uplašiš, čudo kako uspeva. I to je tačno da se ukusi menjaju i da je sve stvar navike, imala sam i ja nekih stvari bez kojih nisam mogla, a sad mi se gade.

U vezi pudinga, ovde u DE na primer postoji prirodni puding u kesici koji ima samo tri sastojka: skrob-starch, prirodni ukus od vanile, i začin kurkumu (da mu da žućkastu boju), onda ja dodam malo šećera, skuvam ga i puding ko iz bajke...ništa više mu nije potrebno.
Jukie Jukie 16:54 06.11.2010

Re: Ipak se ne isplati

snezana mihajlovic
ljudi se obično sete da započnu sa zdravim stilom života kad ih nešto strefipaaa,ne mora da znači. mojoj kevi (koja boluje od svega) je jabukovo sirće gorko, maslinovo ulje otužno, integralni pirinač bljak i da ne nabrajam. zato su čvarci ili mackanje po masnom saftu superiška, pa svako malo zaglavi u hitnoj pomoći sa iglom u veni.


Kod moje mame je još gore. Ona se recimo razboli i nedelju dana leži i kuka kako umire, sve dok se ne najede nečeg masnog par puta (slaninica, čvarci, prasetina, štagod). E onda drugi dan ustane sasvim zdrava i dalje sasvim lepo zuji okolo, a ispijene bakute iz komšiluka je hvale kako izgleda mlado kao devojčica (što i jeste tačno). Upropasti ona sve teorije o hrani i zdravlju...

što se aditiva tiče, pogledaj koja boja ide u puding od vanile i u razne druge djakonije koji se spec. daju klincima.


Postoji neka crvena boja od buba koje žive na kaktusu, E120, koja se u svašta stavlja, pa i u paštete i salame da budu onako lepo roze.

sa kevom sam se raspravljala oko tog kravljeg mleka i odojčadi, ali joks - kaže: ih, ta nauka. kad smo mi bili mladi bilo je jedno, a sad sasvim drugačije.i onda ja krenem - pa, kevo, u tome je i suština, nova saznanja, rad bubrega+mleko+nerazvijen sistem za varenje...a od svega toga ostane da sam ja malo fiju fiju.


Pa i našu generaciju su othranili na grizu na mleku i kašici od mlevene plazme, a pravilo se od mleka koje kupiš u onoj najlon kesi pa doneseš kući i skuvaš u loncu pa se napravi skorup odozgo. A ne znam kako možemo retroaktivno da dokažemo da smo nezdravi od pijenja kravljeg mleka u bebi-dobu (da li smo?), kada danas pogledaš ovu novu decu od 180cm u sedmom razredu, na koju svi kukaju da su predebela i prevelika. Možda bi bili sitniji (ekonomičniji za kućni budžet) da su pili kuvano kravlje mleko kao bebe?
rade.radumilo rade.radumilo 21:24 06.11.2010

Re: Ipak se ne isplati

Jukie
kada danas pogledaš ovu novu decu od 180cm u sedmom razredu, na koju svi kukaju da su predebela i prevelika. Možda bi bili sitniji (ekonomičniji za kućni budžet) da su pili kuvano kravlje mleko kao bebe?


Ma jok, vic je u tome sto jedu vise. Pre samo 150god. prosecna visina u w. Evropi je bila 150cm, usled nedostatka proteina u ishrani i ranog uzrasta zapocinjanja fizickih poslova.

Klinci danas:
1. Imaju meso ili mesne preradjevine u svakom obroku.
2. Ne bave se fizickim poslovima.
3. Ne trose energiju na zagrevanje organizma (neke studije su pokazale da deca koja odrastaju u nedovoljno zagrejanim kucama i sl. su niza rastom u proseku).
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:25 05.11.2010

e svasta

znaci pocelo obmanjivanje na veliko.
da ti kazem pravo cinjenica da ga boje melasom nije tako strasna, jer melasa je zdrava. Ja je koristim umesto uobicajene kasicice secera koja ide u recept za hleb.
jednatanja jednatanja 15:33 05.11.2010

Re: e svasta

Ćao Njanjo, i jel ti od melase ispadne tamniji hleb?
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:37 05.11.2010

Re: e svasta

naravno da ispadne tamniji jer je melasa u tecnom stanju braon boje. ja sipam jednu kasicicu melase kao sto sam vec rekla umesto secera. na crnom brasnu se ne primeti razlika u boji ali na belom i te kako. ispadne boja ko onaj tvoj omiljeni sa fotke ; )))

evo ti - ja korostim bas ovu (verovatno je ima samo ovde kod nas, mada je prodaju na amazon tako da ti u nemackoj mozda i mozes da je narucis)

jednatanja jednatanja 15:44 05.11.2010

Re: e svasta

Njanjo, svaka čast, ali ja ti (psssst) osim slavskog kolača i kiflica slabo mesim, a i zašto da se mučim kad imamo odličan izbor....
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:47 05.11.2010

Re: e svasta

da sam ja u nemackoj i ja ne bi mesila hleb : ))))
rekla sam ti vec da kad god odem u nemacku na malo duze ja se ugojim samo zato sto pojedem nekoliko zemicka dnevno - belo brasno, crno brasno, mesano, kakvo god mi padne pod ruku! jedva cekam da opet idem : )))
jednatanja jednatanja 15:49 05.11.2010

Re: e svasta

Pa sledeći put kad dođeš kupi usput zemičke, pa pravac kod mene na kaficu da se ispričamo
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:03 05.11.2010

Re: e svasta

dogovoreno
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:03 05.11.2010

Re: e svasta

ja se sad vratila iz HH...patim :(((((

EDIT: to za farbanje hleba znam odavno. navodno i ražani hleb u srb ne postoji jer se raž ne gaji kod nas, ili se gaji u nekoj maloj meri, ali se i ne uvozi (to da me isprave oni koji znaju, moguće da loopetam).
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 17:18 05.11.2010

Re: e svasta

ja se sad vratila iz HH...patim :(((((

ajde da patimo zajedno
jednatanja jednatanja 17:39 05.11.2010

Re: e svasta

EDIT: to za farbanje hleba znam odavno. navodno i ražani hleb u srb ne postoji jer se raž ne gaji kod nas, ili se gaji u nekoj maloj meri, ali se i ne uvozi (to da me isprave oni koji znaju, moguće da loopetam).


Pa nismo u prvih 20 zemalja po gajenju, verovatno si u pravu...za Njanju i Bebu osvrt (pazi nikovi ko u bliznakinja):



jedan.kub jedan.kub 17:42 05.11.2010

Ako

može da se nađe, dobar je hleb sa mekinjama jer nije imitacija. Lepa je prženica od tog hleba namazana paštetom
mariopan mariopan 18:04 05.11.2010

Re: Ako

Ništa ne jedem bez hleba .
Nisam još našla ni kod pekara ni u prodaji neki koji bi ličio na onaj što mi je baba mesila kad sam bila dete. To je bio hleb od oko 5 kg, kao točak, i cele nedelje se jeo sa sirom i paprikama pečenim, paradajzom i slaninom...a ne umem takav ni da zamesim, nema takvog brašna. Ovaj sa mekinjama nije ni blizu, ne liči, ni neki crni koje sam probala, sve je to paučinasto i premekano, naduvano i neukusno.
Dr M Dr M 20:35 05.11.2010

Re: Ako

Nisam još našla ni kod pekara ni u prodaji neki koji bi ličio na onaj što mi je baba mesila kad sam bila dete


To je zato sto je baba mesila hleb od psenice starinske, slaboproduktivne sorte.
Kad su uveli "talijanku", a kasnije jos produktivnije hibride, rod je porastao a ukus opao...Cena napretka...
mariopan mariopan 16:37 06.11.2010

Re: Ako

Dr M
Nisam još našla ni kod pekara ni u prodaji neki koji bi ličio na onaj što mi je baba mesila kad sam bila dete


To je zato sto je baba mesila hleb od psenice starinske, slaboproduktivne sorte.
Kad su uveli "talijanku", a kasnije jos produktivnije hibride, rod je porastao a ukus opao...Cena napretka...

Jeste, pa i ja sam već " u lepim godinama" a zamisli kada je to bilo? Hihihihi
Dr M Dr M 21:38 06.11.2010

Re: Ako

pa i ja sam već " u lepim godinama"


Nije vazno da li si u lepim godinama, vazno je da si u lepom raspolozenju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana