Društvo| Gradjanske inicijative| Politika| Religija

Regionalna mirovna inicijativa ili skandal u Sarajevu???

Nikola Knežević RSS / 05.11.2010. u 15:28

Izvor (Moj Portal)
Izvor (Moj Portal)
Regionalne konsultacije sa crkvama i verskim zajednicama u okviru projekta REKOM-a održane su juče u Sarajevu u hotelu "Bosnia". Za one koji sa inicijativom nisu upoznati, važno je istaći da REKOM predstavlja regionalni projekat mreže nevladinih organizacija koji ima za cilj da utvrdi sve činjenice u vezi sa zločinima i nestalim licima tokom sukoba u bivšoj SFRJ. Idejni nosilac i jedan od osnivača REKOM-a je Fond za humanitarno pravo. Konsultacije sa crkvama i verskim zajednicama predstavljaju inicijativu kako bi se iste aktivno uključile o ovakav proces i svojim uticajem dale doprinos ka pomirenju i utvrđivanju svih činjenica u vezi sa sukobima u bivšoj SFRJ. Nacionalne konsultacije prethodno su održane u Zagrebu, Beogradu i Prištini. Inicijativa je dobila veliku podršku od strane predstavnika crkvava i verskih zajednica ali i političkih elita, na čelu sa predsednicima Republike Hrvatske i Srbije, Ivom Josipovićem i Borisom Tadićem.
Skupu su između ostalih prisustvovali msgnr. Andrija Kopilović iz Subotičke Nadbiskupije, Mato Zovkić iz Nadbiskupije Vrhobosanske, muftija sarajevski Husein ef. Smajić kao predstavnik Islamske zajednice u BiH, muftija zenički Ejub Dautović, predsetnik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka Muamer ef. Zukorlić, sveštenici SPC, Boško Tošković i Vanja Jovanović, ahijerejski zamjenik Arhiepiskopa Makedonske pravoslavne crkve Protojerej Dragi Kostadinovski, verski analitičar Živica Tucić, Nataša Kandić, novinar Drago Pilsel i mnogi drugi.

Pozitivna atmosfera i želja učesnika za doprinosom ka međusobnom pomirenju sudeći po tumačenjima pojedinih medija, ostala je u senci sukoba koji je nastao između predstavnika SPC, RKC i nekanonske CPC. Budući da sam lično prisustvovao konsultacijama morao bih da naglasim da su ovakve vesti izraz senzacionalizma i tendencioznih namera da se pozitivan rezultat međureligijskog skupa stavi u drugi plan a klirici SPC koji su prisustvovali konferenciji optuže za opstrukciju.

Šta se zaista dogodilo. O skandalu nema ni reči. G. Dedeić, to jest „Vladika Mihailo", bio je zamoljen da napusti skup, što je on učinio na najkulturniji mogući način. Nakon toga skup se nastavio po predviđenom planu. Moje lično mišljenje je da je organizator u dobroj nameri pozvao i predstavnika „CPC" ne uzimajući pritom u obzir veoma specifičnu situaciju koja karakteriše odnose između SPC i „CPC". Toliko o sukobu, jer se zaista ništa više od toga nije dogodilo, šta više, sve bi ostalo na marginama čitavog događaja da g. Dedeića nisu ispred sale dočekali mediji koji su od svega napravili senzaciju.


Na konferenciji su izneti konstruktivni predlozi u vezi sa daljim delovanjem crkvava i verskih zajednica u okviru projekta kao i neki predlozi za izmene i dopune postojećeg nacrta statuta REKOM-a. Predlog kojeg sam ja izneo odnosi se na formiranje interdisciplinarne platforme u okviru koje bi bogoslovi promišljali uzroke i posledice sukoba u bivšoj SFRJ kao i mogućnosti da se slični konflikti prevaziću. Istakao sam i važnost afirmacije kontekstualne političke teologije koja mora nastati kao proizvod ovakvih promišljanja. Nesporno je da kao bogoslovi ne smemo da ćutimo o patnji i ugnjetavanju i nedužnim žrtvana. Odgovornost jednosrtavno proističe iz našeg poziva. Ne smemo da podlegnemo takvoj vrsti apatije u hrišćanskom bogoslovlju.

Opšti utisak je veoma pozitivan, kao i svaka inicijativa koja za isti sto postavi nekadašnje sukobljene strane i žrtve koje su posle stravične golgote kroz koju su prošle spremne da oproste i da učestvuju u afirmaciji dijaloga i pomirenja. Od velike je važnosti da inicijativa REKOM dobije još veću podršku javnosti u Srbiji i regionu jer postoje još mnogi nerešeni slučajevi i neutvđene činjenice bez kojih pravda neće i ne može biti zadovoljena a žrtvama dat pijetet koji im pripada.

Atačmenti



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kukac_tb kukac_tb 15:53 05.11.2010

Skandal...

Mislim da gosp.Dedeicu stvarno nije bilo mjesto na mjestu gdje se razgovara o pomirenju bilo koje vrste.Naime,rascinjeni clan SPC,a samozvani mitropolit CPC kontinuirano radi na sirenju jaza i netrpeljivosti izmedju nacija u CG.
49 41 49 41 16:03 05.11.2010

Sve ste rekli

u zadnjem pasusu!
sentinel26 sentinel26 16:58 05.11.2010

Čija savjest je u pitanju ?

Gospodine Kneževiću, ko je to dao pravo sveštenicima bilo koje crkve da odlučuju ko od pozvanih gostiju (i učesnika ) može da ostane a ko treba da napusti narečeni skup ?

Da li vi pokušavate da operete tešku sramotu gospodje Nataše Kandić a kao kolateralnu dobit da crkva nije odvojena od države (Srbije ) ?

Da li je to „pomirenje“ vjersko pitanje i da li je to bio vjerki skup ?
Ako jeste, zašto je onda bio potreban blagoslov gospode Tadića i Josipovića ?

Ratovi u Hrvatskoj i BiH nijesu bili vjerski iako se ovdje u Srbiji svim mogućim sredstvima pokušava prišiti taj atribut.

Mitropolit Mihailo (pozvan od gospodje Kandić ) nije dolazio u Sarajevo po priznanje CPC niti mu takvo priznanje treba od REKOM-a a ni od strane SPC ni od gospodina Kopilovića, koji i nije imao mandat da podrži ultimatum u ime Katoličke crkve.

Crkva (kanonska ) koju je predstavljao gospodin sa ultimatumom je nosila mošti kneza Lazara da obilježi granice „Nove“ Srbije, njen vladika sa mitraljezom u jednoj i lobanjom u drugoj ruci pozivao na krvavu osvetu, potom blagosiljala „škorpione“ i njima slične zločince i sagradila je crkvu sramote u dvorištu gospodje Fate Orović.

Da li je slučaj skandal ili ne (svako ima pravo na svoj sud ) najbolje će ukazati saopštenje Udruženja Žena Srebrenice čije djelove navodim :

----------- **** -------------

Udruženje Žena Srebrenice ocijenilo je skandaloznom odluku predsjednika koalicije nevladinih organizacija okupljenih oko projekta REKOM Nataše Kandić da sa konferencije u Sarajevu udalji poglavara Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila.

„Ne ulazeći u razloge zbog kojih se Kandić dodvorava predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve, koji su u Sarajevo došli iz Srbije, dužni smo da obavijestimo da je upravo crnogorski mitropolit jedini predstavnik neke pravoslavne crkve koji je skupio ljudsku hrabrost i došao u Memorijalni centar, u Potočare, kako bi se poklonio žrtvama genocida u Srebrenici", saopšteno je iz Udruženja, čije je sjedište u Tuzli.

Kako su naveli, javnost mora da zna da je pravoslavni sveštenik koji je u četvrtak u Sarajevu, na sastanku REKOM-a, diktirao ko može, a ko ne, prisustvovati skupu, na kome se raspravljalo o zločinima u proteklom ratu, predstavnik crkve čiji su sveštenici "blagosiljali zločine nad našom djecom". „Među kojima i pripadnike zločinačke jedinice Škorpioni, što je vidio cijeli svijet", kaže se u saopštenju.

Iz Udruženja poručuju da ne žele da budu, kako su naveli, dio prevare koja se bosanskim žrtvama nudi kroz REKOM. „Istinu o zločinima u Bosni i Hercegovini, a posebno o zločinima u Srebrenici, ne može utvrđivati Srbija, čija je i državna i crkvena politika komandovala tim zločinima, a što nam se podvaljuje kroz projekat REKOM", navodi se u saopštenju.

Žene Srebrenice, kako je saopšteno, nijesu ni na čijoj strani, pa ni na strani crnogorskog mitropolita, već brane istinu od obmana koje im se putem REKOM-a nameću.

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 18:57 05.11.2010

Re: Čija savjest je u pitanju ?

Senta
Udruženje Žena Srebrenice ocijenilo je skandaloznom odluku predsjednika koalicije nevladinih organizacija okupljenih oko projekta REKOM Nataše Kandić da sa konferencije u Sarajevu udalji poglavara Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila


E dobre su ove zene, vidi se da su sestre (politicke) srpskim ZUC-ama: bore se cak i za priznavanje CPC ... Kad nisu zauzete proslavama povodom pustanja iz zatvora ratnih zlocinaca kao sto su Oric, Ganic ili Jurisic ...
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:51 05.11.2010

Re: Čija savjest je u pitanju ?

Udruženje Žena Srebrenice ocijenilo je skandaloznom odluku predsjednika koalicije nevladinih organizacija okupljenih oko projekta REKOM Nataše Kandić da sa konferencije u Sarajevu udalji poglavara Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila.

iz čijih li je usta ovo?
da nagađam?

jerbo je ovde tendencizno napisano da je projekat rekom natašin.
što je, naravno, neistina.
sve o rekomu i koaliciji za rekom može da se pročita na sajtu.
inicijatori koalicije za rekom su fond iz bg, dokumenta iz zg. i dok. centar iz sarajeva.

u međuvremenu se koaliciji za rekom pridružilo nekoliko stotina nvo.
treba znati da za istim stolom na konsultacijama sede i branitelji i logoraši i rezervisti i glumci i reditelji i sudije i tužioci etc. svih nacionalnosti.

samo zloban čovek može da ne želi da se otkriju svi počinioci zločina (ili što veći broj), da se žrtvama vrati dostojanstvo.
da žrtve imaju imena i prezimena a ne da budu puke brojke kojima se manipuliše.
dakle, rekom - da.

koalicija za rekom - pridruži se!

Bez utvrđivanja činjenica i prihvatanja istih u svim narodima na području bivše Jugoslavije nema pomirenja,poručili su danas predstavnici vjerskih zajednica i crkava na regionalnim konsultacijama o Inicijativi za REKOM održanim u Sarajevu.

Banja Luka/ Beograd/ Podgorica/ Priština/ Sarajevo/ Zagreb, 1.jun- Medijska kampanja Inicijative za osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava na području bivše Jugoslavije (REKOM) predstavljena je istovremeno u regionu tačno u 5 do 12.
Nikola Knežević Nikola Knežević 20:32 05.11.2010

Re: Čija savjest je u pitanju ?

sentinel26
Gospodine Kneževiću, ko je to dao pravo sveštenicima bilo koje crkve da odlučuju ko od pozvanih gostiju (i učesnika ) može da ostane a ko treba da napusti narečeni skup ?

Da li vi pokušavate da operete tešku sramotu gospodje Nataše Kandić a kao kolateralnu dobit da crkva nije odvojena od države (Srbije ) ?

Da li je to „pomirenje“ vjersko pitanje i da li je to bio vjerki skup ?
Ako jeste, zašto je onda bio potreban blagoslov gospode Tadića i Josipovića ?

Ratovi u Hrvatskoj i BiH nijesu bili vjerski iako se ovdje u Srbiji svim mogućim sredstvima pokušava prišiti taj atribut.

Mitropolit Mihailo (pozvan od gospodje Kandić ) nije dolazio u Sarajevo po priznanje CPC niti mu takvo priznanje treba od REKOM-a a ni od strane SPC ni od gospodina Kopilovića, koji i nije imao mandat da podrži ultimatum u ime Katoličke crkve.

Crkva (kanonska ) koju je predstavljao gospodin sa ultimatumom je nosila mošti kneza Lazara da obilježi granice „Nove“ Srbije, njen vladika sa mitraljezom u jednoj i lobanjom u drugoj ruci pozivao na krvavu osvetu, potom blagosiljala „škorpione“ i njima slične zločince i sagradila je crkvu sramote u dvorištu gospodje Fate Orović.

Da li je slučaj skandal ili ne (svako ima pravo na svoj sud ) najbolje će ukazati saopštenje Udruženja Žena Srebrenice čije djelove navodim :

----------- **** -------------

Udruženje Žena Srebrenice ocijenilo je skandaloznom odluku predsjednika koalicije nevladinih organizacija okupljenih oko projekta REKOM Nataše Kandić da sa konferencije u Sarajevu udalji poglavara Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila.

„Ne ulazeći u razloge zbog kojih se Kandić dodvorava predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve, koji su u Sarajevo došli iz Srbije, dužni smo da obavijestimo da je upravo crnogorski mitropolit jedini predstavnik neke pravoslavne crkve koji je skupio ljudsku hrabrost i došao u Memorijalni centar, u Potočare, kako bi se poklonio žrtvama genocida u Srebrenici", saopšteno je iz Udruženja, čije je sjedište u Tuzli.

Kako su naveli, javnost mora da zna da je pravoslavni sveštenik koji je u četvrtak u Sarajevu, na sastanku REKOM-a, diktirao ko može, a ko ne, prisustvovati skupu, na kome se raspravljalo o zločinima u proteklom ratu, predstavnik crkve čiji su sveštenici "blagosiljali zločine nad našom djecom". „Među kojima i pripadnike zločinačke jedinice Škorpioni, što je vidio cijeli svijet", kaže se u saopštenju.

Iz Udruženja poručuju da ne žele da budu, kako su naveli, dio prevare koja se bosanskim žrtvama nudi kroz REKOM. „Istinu o zločinima u Bosni i Hercegovini, a posebno o zločinima u Srebrenici, ne može utvrđivati Srbija, čija je i državna i crkvena politika komandovala tim zločinima, a što nam se podvaljuje kroz projekat REKOM", navodi se u saopštenju.

Žene Srebrenice, kako je saopšteno, nijesu ni na čijoj strani, pa ni na strani crnogorskog mitropolita, već brane istinu od obmana koje im se putem REKOM-a nameću.



Da budem iskren, ne znam šta je posredi u odnosima između Fonda za humanitarno pravo i Žena Srebrenice, ali mislim da je važnije istaći pozitivan rezultat sa konferencije nego ceo događaj stavljati u senku onoga što se dogodilo na marginama skupa.
sentinel26 sentinel26 21:12 05.11.2010

Re: Čija savjest je u pitanju ?

Exitus Letalis
Udruženje Žena Srebrenice ocijenilo je skandaloznom odluku predsjednika koalicije nevladinih organizacija okupljenih oko projekta REKOM Nataše Kandić da sa konferencije u Sarajevu udalji poglavara Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila.

iz čijih li je usta ovo?
da nagađam?

jerbo je ovde tendencizno napisano da je projekat rekom natašin.
što je, naravno, neistina.


Ako vi gospodjo ne umijete da čitate napisano onda nemojte Udruženju Žena Srebrenice imputirati nešto što nijesu rekle.

Nataša Kandić je apostrofirana kao predsjednica konferencije, što je ona i bila.

Nataša Kandić je javno priznala da je ona pozvala Mitropolita Mihaila na skup i da je ona tražila od njega da isti napusti jer su to tražili predstavnici SPC i Katoličke crkve u Srbiji, odnosno gospodin Kopilović koji nije ni imao ovlašćenje za takav potez.

Mitropolit Mihailo nije došao da od Nataše traži priznanje, a kao crkveni velikodostojnik je svakako mogao da doprinese istinskom pomirenju.

Mihailo je jedini mitropolit (vjeski veliokodostojnik ) neke pravoslavne crkve koji se poklonio senima žrtava Srebrenice i Vukovara i niko iz Sarajeva nije bio obavezan da ga poziva na njihove skupove, ali kada su ga već pozvali bili su duužni da ga ispoštuju.

Zaboravljate da je ultimatum napisao pop čija je crkva blagosiljala ubice prije odlaska na krvave pirove i pričešćivala osudjene zločince u Hagu ali se njeni predstavnici još uvijek nijesu poklonili senima nevinih žrtava koje su pobili ovi sa njihovim blagoslovom.

Vaše neukusno poredjenje Žena Srebrenice sa ŽUC iz Srbije je i morbidno.

A što se tiče gospodje Kandić, ja sam imenovanu mnogo puta branio od srpskih fašista i haških lobista ali je ona ovim potezom srušila svoj ugled u Crnoj Gori i u BiH.

O brojnim NVO koje reklamirate i koje su dozvolile da dvije crkve, suodgovorne za zločine, sa njima brišu sarajevski patos nekom drugom prilikom.
sentinel26 sentinel26 21:27 05.11.2010

Re: Čija savjest je u pitanju ?

Nikola Knežević
Da budem iskren, ne znam šta je posredi u odnosima između Fonda za humanitarno pravo i Žena Srebrenice, ali mislim da je važnije istaći pozitivan rezultat sa konferencije nego ceo događaj stavljati u senku onoga što se dogodilo na marginama skupa.

Ja nijesam pretpostavio bilo kakve odnose izmedju Fonda za HP i Udruženja Žena Srebrenice.
Citirao sam njihovo saopštenje poslije mojeg mišljenja.

Iz vašeg teksta se nazire da je na skupu učestvovao (ravnopravno ) i predstavnik Makedonske pravoslavne crkve, koja takodje nije priznata od strane SPC.

Titulu glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji, gospodina Zukorlića ste spustili na nivo Sandžaka a vlastima Srbije bliska IZ iz Beograda nije učestvovala (bila pozvana ).?
Nikola Knežević Nikola Knežević 21:35 05.11.2010

Re: Čija savjest je u pitanju ?

sentinel26
Nikola Knežević
Da budem iskren, ne znam šta je posredi u odnosima između Fonda za humanitarno pravo i Žena Srebrenice, ali mislim da je važnije istaći pozitivan rezultat sa konferencije nego ceo događaj stavljati u senku onoga što se dogodilo na marginama skupa.

Ja nijesam pretpostavio bilo kakve odnose izmedju Fonda za HP i Udruženja Žena Srebrenice.
Citirao sam njihovo saopštenje poslije mojeg mišljenja.

Iz vašeg teksta se nazire da je na skupu učestvovao (ravnopravno ) i predstavnik Makedonske pravoslavne crkve, koja takodje nije priznata od strane SPC.

Titulu glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji, gospodina Zukorlića ste spustili na nivo Sandžaka a vlastima Srbije bliska IZ iz Beograda nije učestvovala (bila pozvana ).?


Kako se ne nazire, piše u tekstu "arhijerejski zamjenik Arhiepiskopa Makedonske pravoslavne crkve Protojerej Dragi Kostadinovski", na slici, sedi desno od, odmah do mene. (Ja sam onaj što štrči sa ćelom i drečavim džemperom) Što se g. Zukorlića tiče, nije mi to bila namera, prosto uzeo sam oficijalni naziv sa sajta Islamske zajednice BiH. Predstavnici Islamske zajednice Srbije nisu bili pozvani na ovaj sastanak, razume se i zašto jer su ovde bili uveliko prisutni predstavnici Islamske zajednice BiH, Makedonije i Srbije. Ipak, treba da naglasim da su muftija Jusufspahić i Reis ulema Adem Zilkić bili pozvani na konsultacije u Bg-u.
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:00 05.11.2010

Re: Čija savjest je u pitanju ?

Vaše neukusno poredjenje Žena Srebrenice sa ŽUC iz Srbije je i morbidno.

kao prvo, nisam ni spomenula žuc.
niti mi pada napamet.
kao drugo, citat je vrlo rogobatan i teško shvatljiv.

treće, ne reklamiram nikoga.
samo sam dala linkove da se obaveste oni koji ne znaju šta je rekom a
šta koalicija za rekom.

međutim, moje lično mišljenje je da se sa svima mora da razgovara.
koalicija je tako šarena ali jedino tako i može da dođe do cilja.

naravno, slažem se da nije u redu da se jedan sveštenik pozove pa zamoli da izađe.

možda je trebalo ove iz srbije obavestiti ko je sve pozvan. ne znam. nisam bila ni na skupu, niti sam organizator istog.

i na kraju, dobro je poznato da će uvek biti nezadovljnih, bilo da su pozvani, bilo da su nepozvani.

to ni na koji način ne umanjuje ideju koju zagovara koalicija za rekom.
da je tako jednostavno, odavno bi bilo gotovo.
al nije.
moraju da se prave ustupci, kompromisi koji nam se često ne sviđaju.
što se mene tiče, ja ne bih ni konsultovala verske zajednice.
naročito ove ratnohuškačke.
al su, nažalost, nezaobilazne.

A što se tiče gospodje Kandić, ja sam imenovanu mnogo puta branio od srpskih fašista i haških lobista ali je ona ovim potezom srušila svoj ugled u Crnoj Gori i u BiH.


to se, naime, i želi i to svim srcem zagovaraju neke nvo iz bih i srbije.
nisam čula do sada za crnu goru ali da poverujem.

međutim, obično ako neku osobu skoro svi napadaju, ta osoba je u pravu.
vreme će pokazati!
živi bili pa videli!


baroniknez baroniknez 02:12 06.11.2010

Re: Čija savjest je u pitanju ?

Ratovi u Hrvatskoj i BiH nijesu bili vjerski iako se ovdje u Srbiji svim mogućim sredstvima pokušava prišiti taj atribut.


rat koji vodi dedeic, rascinjeni svestenik SPC, naravno da nije verski jer on sa verom nema nikakve veze.
mogu da razumem da neko smatra da treba da postoji posebna crnogorska autokefalna mitropolija, ali ne mogu i ne zelim da razumem da vi stitite dedeica. to nema veze sa verom nego sa neznanjem, pakoscu, licemerstvom.


Mitropolit Mihailo (pozvan od gospodje Kandić ) nije dolazio u Sarajevo po priznanje CPC niti mu takvo priznanje treba od REKOM-a a ni od strane SPC ni od gospodina Kopilovića, koji i nije imao mandat da podrži ultimatum u ime Katoličke crkve.


uvazeni gospodin kopilovic verovatno nije zeleo da se od dijaloga pravi cirkus. uostalom, ne znam sta bi dedeic imao da prica sa njim
znik znik 05:27 06.11.2010

Re: Čija savjest je u pitanju ?

Mihailo je jedini mitropolit (vjeski veliokodostojnik ) neke pravoslavne crkve koji se poklonio senima žrtava Srebrenice i Vukovara i niko iz Sarajeva nije bio obavezan da ga poziva na njihove skupove, ali kada su ga već pozvali bili su duužni da ga ispoštuju.


G. Dedeić nije mitropolit Pravoslavne crkve, nego verske organizacije koja sebe naziva pravoslavnom crkvom. Ko je mitropolit neke verske zajednice (u ovom slucaju Pravoslavne crkve) ne odlučuju ni žene Srebrenice, ni NGO, a ni lokalni političari. To je valjda stvar te verske zajednice.

Puno ozbiljniji problem je da ozbiljnih razgovora o pomirenju na prostorima bivše SFRJ nema bez predstavnika dve najbrojnije verske zajednice zaraćenih nam plemena, a to su rimokatolička i pravoslavna crkva.

Organizator je mogao da zamoli g. Dedeića da napusti skup ili da otkaže skup. Odlučio se za ovo prvo i mislim da je doneo ispravan potez.

O tome da ratovi na području bivše SFRJ nisu imali (pored svega ostalog) i verski karakter, može da govori samo onaj ko nije dovoljno obavešten. Krunice oko vrata skoro svakog hrvatskog vojnika, masovna krštavanja srpskih vojnika, verski pozdravi i pokliči bošnjačkih vojnika...
predatortz predatortz 11:45 08.11.2010

Re: Čija savjest je u pitanju ?

jerbo je ovde tendencizno napisano da je projekat rekom natašin.
što je, naravno, neistina.


Zar je ona još na slobodi? Mislim, zbog onih silnih pronevera?
Nikola Knežević Nikola Knežević 13:34 08.11.2010

Re: Čija savjest je u pitanju ?


Zar je ona još na slobodi? Mislim, zbog onih silnih pronevera?


Pronevera???
predatortz predatortz 14:51 08.11.2010

Re: Čija savjest je u pitanju ?

Nikola Knežević

Zar je ona još na slobodi? Mislim, zbog onih silnih pronevera?


Pronevera???


Desetak NGO je gospođu optužilo za netransparentnost u raspolaganju sredstvima, malverzacije, diktatorski princip komuniciranja... Velika većina ih je iz BiH.
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:13 08.11.2010

Re: Čija savjest je u pitanju ?

Zar je ona još na slobodi? Mislim, zbog onih silnih pronevera?

kojih silnih?
daj bar jednu.
i daj neku od tih ngo, koje uglavnom ne priznaješ a ponekad priznaješ kad ti to treba za ovakvu diskvalifikaciju ljudi, koje
su je optužile za proneveru?

krkar krkar 17:08 05.11.2010

SKANDAL


Ako CPC ima vernike - onda je verska zajednica. Ako uči Jevanđelje - onda je hrišćanska crkva.

Ako su poglavari na tom skupu prevashodno ljudi kojima je bitno da ljudi postanu bolji kroz veru i približavanje Bogu - onda je skandal. Skandal zato što oni (po ko zna koji put) svoje zemne i mirjanske interese stavljaju pre vere i Boga.

Ako su etablirane paradržavne crkve politizovane (a jesu) - opet je skandal.

Bilo bi me sramota da kao predstavnik jedne hrišćanske zajednice* dozvolim sebi da arbitriram o pravnom ili crkvenopravnom statusu neke druge verske zajednice. Mene su učili (odmalena, ne od 1989!) da je hrišćanstvo ljubav a svaki čovek - a pogotovu svaki hrišćanin brat.


I džaba tobož mudrih priča kad su dela bezočna.

Srpska pravoslavna crkva takođe je nekanonski proglašena. Postoji unutar pravoslavne zajednice dosta teologa koji priznaju de facto postojanje SPC ali ne i njenu kanonsku utemeljenost. Pa šta? SPC je crkva bez obzira na kanone - zato jer je zajednica hrišćana krštenih vodom koji priznaju episkopa (ovo je JEDINI nužan - i dovoljan - uslov za postojanje neke hrišćanske zajednice).

CPC će jednog dana biti prihvaćena i priznata, bar u jednakoj meri kao i SPC - a obrazi koji se ovih dana kaljaju neće se u međuvremenu oprati.

Ja se samo gnušam još uvek sasvim realne mogućnosti da puk. Radović Ćira Risto postane poglavar CPC no to je druga priča.
-----

* - ovo je upućeno direktno autoru bloga
mariopan mariopan 17:15 05.11.2010

Re: SKANDAL


Opšti utisak je veoma pozitivan, kao i svaka inicijativa koja za isti sto postavi nekadašnje sukobljene strane i žrtve koje su posle stravične golgote kroz koju su prošle spremne da oproste i da učestvuju u afirmaciji dijaloga i pomirenja. Od velike je važnosti da inicijativa REKOM dobije još veću podršku javnosti u Srbiji i regionu jer postoje još mnogi nerešeni slučajevi i neutvđene činjenice bez kojih pravda neće i ne može biti zadovoljena a žrtvama dat pijetet koji im pripada.

Drago mi je zbog ovoga .
Podrška svakom pokušaju razumevanja, pomirenja i dijaloga do koga je moglo i ranije da dođe, ali i sada nije kasno.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 19:06 05.11.2010

Re: SKANDAL

Krkisa
Ako CPC ima vernike - onda je verska zajednica. Ako uči Jevanđelje - onda je hrišćanska crkva
...............................................................................
zato jer je zajednica hrišćana krštenih vodom koji priznaju episkopa (ovo je JEDINI nužan - i dovoljan - uslov za postojanje neke hrišćanske zajednice)


Potpuno tacno - kad se Krkar proglasi mitropolitom i osnuje Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu ili pak mitrpolit Sentinel osnuje Bosansku Pravoslavnu Crkvu (ili mozda vojvodjansku) imace po, ovoj logici, pravo da zahtevaju isti tretman kao i sve druge crkve i njihovi poglavari ... u suprotnom bi to bio veliki skandal ...
Nikola Knežević Nikola Knežević 20:35 05.11.2010

Re: SKANDAL

Bilo bi me sramota da kao predstavnik jedne hrišćanske zajednice* dozvolim sebi da arbitriram o pravnom ili crkvenopravnom statusu neke druge verske zajednice. Mene su učili (odmalena, ne od 1989!) da je hrišćanstvo ljubav a svaki čovek - a pogotovu svaki hrišćanin brat.


Nisam Vas dobro razumeo. Da li ste hteli da kažete da sam u ovom tekstu arbitrirao o statusu "CPC"? Ne, nemam mandat za to ali znam kako se autokefalnost jedne pravoslavne crkve stiče a to svakako nije način na koji to pokušava g. Dedeić.
krkar krkar 20:38 05.11.2010

Re: SKANDAL


Nisam Vas dobro razumeo. Da li ste hteli da kažete da sam u ovom tekstu arbitrirao o statusu "CPC"? Ne, nemam mandat za to ali znam kako se autokefalnost jedne pravoslavne crkve stiče a to svakako nije način na koji to pokušava g. Dedeić.


Hteo sam da kažem da se ne radi o autokefalnosti. Radi se o hrišćanstvu a ti se deklarišeš kao hrišćanski teolog.

Je li za tebe CPC hrišćanska crkva?

Ako jeste - zašto jeste?
Ako nije - zašto nije?

Može i ukratko i opširno.
Nikola Knežević Nikola Knežević 21:20 05.11.2010

Re: SKANDAL

krkar

Nisam Vas dobro razumeo. Da li ste hteli da kažete da sam u ovom tekstu arbitrirao o statusu "CPC"? Ne, nemam mandat za to ali znam kako se autokefalnost jedne pravoslavne crkve stiče a to svakako nije način na koji to pokušava g. Dedeić.


Hteo sam da kažem da se ne radi o autokefalnosti. Radi se o hrišćanstvu a ti se deklarišeš kao hrišćanski teolog.

Je li za tebe CPC hrišćanska crkva?

Ako jeste - zašto jeste?
Ako nije - zašto nije?

Može i ukratko i opširno.


Hvala na pojašnjenju. Ovako. Možemo "CPC" da nazovemo hrišćanskom verskom zajednicom ili crkvom. Drugo je pitanje šta mi podrazumevamo pod crkvom, to jest, da li gledamo samo na etimologiju ili unosimo i dogmatsko tumačenje te reči a to se opet razlikuje od konfesije do konfesije. Elem, problem sa CPC je to što sebi žele da stave epitet pravoslavne jer to prosto ne ide tek tako. Potrebno je da se za to ispune određeni uslovi i da budu priznati od strane SPC. U novijem protestantizmu možemo Vi, Drago i ja da oformimo crkvu, damo joj ime, ustrojimo je po prezviterijalnom modelu i tako da funkcionišemo. Sa druge strane, to nije moguće sa npr Luteranskom, Anglikanskom ili Reformiranom crkvom. Postoje određeni istorijski i pravni uslovi koji moraju da se steknu da bi se neka crkva nazivala tako, da budemo članice krovnih instiutucija koje će ispitati našu validnost. U slučaju Rimokatoličke i Pravoslavne je veoma slična situacija i određena je crkvenim kanonima.


sentinel26 sentinel26 21:43 05.11.2010

Re: SKANDAL

Nikola Knežević
Elem, problem sa CPC je to što sebi žele da stave epitet pravoslavne jer to prosto ne ide tek tako. Potrebno je da se za to ispune određeni uslovi i da budu priznati od strane SPC.

Više ni SPC ne osporava da je CPC bila autokefalna, "kanonski" priznata od drugih pravoslavnih crkava sa Balkana i iz Rusije do 1920.godine kada je ukinuta nasilnim aktom regenta koji nije imao pravo ni eparhije da osniva u Srbiji.

Njena autokefalnost neće više nikada zavisiti od SPC i njezinog priznanja.

Približava se trenutak kada će ona povratiti svoj status. Svoju vrijednost je pokazala i za vrijeme proteklih ratova.

Kako ste vi zamislili te sastanke, da vjernici CPC ima da sjede kod kuće i čekaju šta će da odluče tzv. "tradicionalne" crkve a potom to da sprovedu u djelo ?
libkonz libkonz 22:42 05.11.2010

Re: SKANDAL

Ko još može da veruje u dobre namere Nataše Kandić kad na jedan takav skup zove vođu tzv. CPC? Niti oni imaju pravo da se zovu pravoslavnom crkvom, niti imaju vernike, ako ne računamo Kapičićeve drugove. Od vojvođanskih crnogoraca (tu živim pa to bolje poznajem) tzv. CPC je prihvaćena samo u Lovćencu, mestu poznatom po tome što je bilo najjače uporište Slobodana Miloševića u Vojvodini. Pa kad je Sloba pao, oni našli novu zanimaciju i sad bi da prave crkvu.
Ali ko sa Kandićkom tikve sadi...
krkar krkar 13:57 08.11.2010

Re: SKANDAL

Hvala na pojašnjenju. Ovako. Možemo "CPC" da nazovemo hrišćanskom verskom zajednicom ili crkvom. Drugo je pitanje šta mi podrazumevamo pod crkvom, to jest, da li gledamo samo na etimologiju ili unosimo i dogmatsko tumačenje te reči a to se opet razlikuje od konfesije do konfesije. Elem, problem sa CPC je to što sebi žele da stave epitet pravoslavne jer to prosto ne ide tek tako. Potrebno je da se za to ispune određeni uslovi i da budu priznati od strane SPC. U novijem protestantizmu možemo Vi, Drago i ja da oformimo crkvu, damo joj ime, ustrojimo je po prezviterijalnom modelu i tako da funkcionišemo. Sa druge strane, to nije moguće sa npr Luteranskom, Anglikanskom ili Reformiranom crkvom. Postoje određeni istorijski i pravni uslovi koji moraju da se steknu da bi se neka crkva nazivala tako, da budemo članice krovnih instiutucija koje će ispitati našu validnost. U slučaju Rimokatoličke i Pravoslavne je veoma slična situacija i određena je crkvenim kanonima.


Možeš za skupštinu da se kandiduješ kako si ovo lepo zamotao i oduzeo mu svako značenje!

Nego, pošto si dole komentarisao o "kanonskom statusu CPC":

1. Jesi li ti stručan za kanonsko pravo SPC?
2. Ako jesi - po kojim odredbama (molim članove) CPC "nema kanonski status"
3. Ako nisi - iz kojeg izvora si se obavestio o kanonskom statusu CPC?

Vrlo mi je neobično da neko ko se deklariše kao protestantski teolog komentariše interna kanonska pitanja drugih crkava.

Ali kad već komentarišeš, hajde nas prosvetli i po pitanju islamskih vernika u Srbiji.

Koja je Islamska zajednica kanonska, Zilkićeva ili Zukorlićeva? Koju od njih pišeš pod navodnicima?
Nikola Knežević Nikola Knežević 21:43 08.11.2010

Re: SKANDAL

krkar
Hvala na pojašnjenju. Ovako. Možemo "CPC" da nazovemo hrišćanskom verskom zajednicom ili crkvom. Drugo je pitanje šta mi podrazumevamo pod crkvom, to jest, da li gledamo samo na etimologiju ili unosimo i dogmatsko tumačenje te reči a to se opet razlikuje od konfesije do konfesije. Elem, problem sa CPC je to što sebi žele da stave epitet pravoslavne jer to prosto ne ide tek tako. Potrebno je da se za to ispune određeni uslovi i da budu priznati od strane SPC. U novijem protestantizmu možemo Vi, Drago i ja da oformimo crkvu, damo joj ime, ustrojimo je po prezviterijalnom modelu i tako da funkcionišemo. Sa druge strane, to nije moguće sa npr Luteranskom, Anglikanskom ili Reformiranom crkvom. Postoje određeni istorijski i pravni uslovi koji moraju da se steknu da bi se neka crkva nazivala tako, da budemo članice krovnih instiutucija koje će ispitati našu validnost. U slučaju Rimokatoličke i Pravoslavne je veoma slična situacija i određena je crkvenim kanonima.


Možeš za skupštinu da se kandiduješ kako si ovo lepo zamotao i oduzeo mu svako značenje!

Nego, pošto si dole komentarisao o "kanonskom statusu CPC":

1. Jesi li ti stručan za kanonsko pravo SPC?
2. Ako jesi - po kojim odredbama (molim članove) CPC "nema kanonski status"
3. Ako nisi - iz kojeg izvora si se obavestio o kanonskom statusu CPC?

Vrlo mi je neobično da neko ko se deklariše kao protestantski teolog komentariše interna kanonska pitanja drugih crkava.

Ali kad već komentarišeš, hajde nas prosvetli i po pitanju islamskih vernika u Srbiji.

Koja je Islamska zajednica kanonska, Zilkićeva ili Zukorlićeva? Koju od njih pišeš pod navodnicima?


U vezi sa CPC ne treba biti neki stručnjak, niti ulaziti u crkveno pravo. Evo na primer fotokopije raščinjenja, to jest odluke o prestajanju sveštenodejstva Miraša Dedeića:



Meni je deplasirano što su mediji tome posvetili toliko prostora i na taj način sam događaj koji je bio daleko značajniji stavili u drugi plan.
krkar krkar 22:54 08.11.2010

Re: SKANDAL


U vezi sa CPC ne treba biti neki stručnjak, niti ulaziti u crkveno pravo. Evo na primer fotokopije raščinjenja, to jest odluke o prestajanju sveštenodejstva Miraša Dedeića:


Pa šta?

Ova fotokopija je samo dokaz da Dedeić nije sveštenik Vaseljenske patrijaršije. Što znamo i bez papira, što i sam javno kaže.

Ali je zato sveštenik CPC i uz to još i episkop. Priznavali ga SPC i Fanar ili ne, priznavao ga Nikola Knežević ili ne - priznaju ga njegovi vernici. To je najdrevniji hrišćanski princip, zajednica krštenih odraslih jedinki sa izabranim episkopom. Princip daleko stariji od ijednog kanona ijedne crkvene i paracrkvene organizacije.


Tužno je ne što ti misliš i pišeš kako misliš i pišeš, nego što ovo društvo o veri i verovanju zna toliko da može da mu se učini da iza tvojih reči nešto stoji.

A nema ništa. Salata od reči, beskrajni citati bez suštine i duboka praznina. Ništa od suštine hrišćanstva - ljubavi.

Ljubav je suština hrišćanstva bez obzira na crkve i denominacije. Cinizam nije.
krkar krkar 22:55 08.11.2010

Re: SKANDAL

A muftija?

Ne odgovori kojeg muftiju "priznaješ"?
Nikola Knežević Nikola Knežević 23:29 08.11.2010

Re: SKANDAL

Tužno je ne što ti misliš i pišeš kako misliš i pišeš, nego što ovo društvo o veri i verovanju zna toliko da može da mu se učini da iza tvojih reči nešto stoji.

A nema ništa. Salata od reči, beskrajni citati bez suštine i duboka praznina. Ništa od suštine hrišćanstva - ljubavi.

Ljubav je suština hrišćanstva bez obzira na crkve i denominacije. Cinizam nije.


Vidim da si osim forme postao kompetentan da ocenjuješ i suštinu Kao neko ko je novajlija na ovom blogu koristiš poprilično drzak ton kada razgovaraš sa neistomišljenicima. To činiš i ovde, na blogu unutar kojeg je uvek provejavao duh tolerancije i dijaloga. Upravo taj duh ljubavi o kome govoriš nedostaje kod tebe kada autorsku opciju koristiš kako bi kritikovao druge autore na ovom blogu. To je prilično nezrelo. Razmisli malo da li je u redu to što činiš. Tako se ne gradi reputacija.
sentinel26 sentinel26 12:06 09.11.2010

Re: SKANDAL

Nikola Knežević
U vezi sa CPC ne treba biti neki stručnjak, niti ulaziti u crkveno pravo. Evo na primer fotokopije raščinjenja, to jest odluke o prestajanju sveštenodejstva Miraša Dedeića:

Ovo vjerovatno znači da je "raščinjenjem" Dedejića, "raščinjena" i CPC.
Pošto CPC ne čini sam Dedejić, nego su tu još i vjernici i sveštenstvo pa vam stavljanje ovog znaka jednakosti ne priliči, a kanoni su valjda jedni isti za sve crkve pa nečije napuštanje jedne crkve i prelazak u drugu crkvu ne znači automatski i antikanonsko djelovanje.

A sad jedno obavještenje:

Koordinacijsko Vijeće Koalicije za REKOM se javno izvinilo mitropolitu, sveštenstvu, vjernicima i poštovaocima CPC i svima koje je njihov postupak povrijedio ili je mogao da ih povrijedi.

***************************************
Tekstovi koji slijede nijesu sa mojih blogova već iz crkvenih arhiva.
-------------------------------------------------

Ustav Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve iz 1903, Glava II, o nadležnosti mitropolita :
»... kao sinodskog predsjednika i kao poglavice autokefalne Crnogorske crkve«.

Položaj CPC u Crnoj Gori:
Ustav Knjaževine Crne Gore iz 1905, član 40 :
”Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori”.

O priznanju autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve od strane drugih crkava :

1 ) 29.januara 1798.godine carigradski patrijarh Grigorije šalje pismo Petru I Petrpoviću Njegošu u kojem CPC smatra autokefalnom.

2) Vaseljenska patrijaršija u atinskoj “Sintagmi” 1855. izričito priznaje autokefalnost Crnogorske crkve.

3) 15. aprila 1885. godine ruski car Aleksandar III poslije hirotonije obraća se Mitrofanu Banu :
“Meni je takođe drago što ste Vi rukopoloženi za episkopa u Rusiji. To pokazuje duhovnu vezu imeđu Ruske i Crnogorske crkve”.

4) Jerusalimska crkva je priznavala autokefalnost Crnogorske crkve, pismo patrijarha Damijanosa poslato Mitrofanu Banu 25. decembra 1903.g.

5) 1910.g. Mitropolit Petrogradski Antonije u pismu Mitrofanu Banu:
“..bratski vas pozdravljam sa znamenitim jubilejem, izražavajući tople želje da Vašem Visokopreosveštenstvu pastironačenik Gospod Bog naš Isus Hristos udijeli dugi život u plodotvornoj službi Vašoj za dobro Crnogorske crkve”.

6) Vaseljsnki patrijarh Joakim iz Carigrada 1910. godine piše Mitrofanu Banu :
“Gospod neka podari bogate darove Vašem Visokopreosveštenstvu, svetoj Crnogorskoj crkvi, blagovjernom gospodaru i pobožnom narodu”.

7) Patrijarh Antiohijske crkve i cijelog istoka Grigorije iz Damaska 15. avgusta 1910. godine u čestitiki kralju Nikoli :
“Sasvim je dakle pravedno da danas naše duše veličaju Gospodara a naši duhovi da se raduju u Gospodu, koji je naš spasitelj, i za to Antiohiska crkva uzimlje udjela u velikoj radosti svoje sestre Svete Crnogorske Crkve. Smatrao sam dužnošću da otslužim sa svim mojim patrijaršijskim klirom u prisustvu velikog broja moje pastve svetu liturgiju, namijenjenu Vašem Veličanstvu vozljubljenom u Gospodu.”

8) Priznanje i od SPC: Srpska pravoslavna crkva i njen mitropolit Dimitrije Pavlović 1910. goidne u čestitki Mitrofanu Banu:
“Srpska crkva kao sestra i po vjeri i narodnosti dijeli radost Crnogorske crkve.
(“Glasnik Pravoslavne crkve u kraljevini Srbiji” od 15. aprila 1910.g. )

9) Sveti arhijerejski sinod Vaseljenske patrijarsije u Carigradu 19. III 1920. godine Odlukom br. 2056, daje blagoslov na prisajedinjenje:
„U granicama ovog Ujedinjenog Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca ušle su i autokefalne pravoslavne crkve, Karlovačka i Crnogorska, kao i dvije dalmatinske eparhije, Zadarska i Kotorska".
(“Glasnik”, sužbeni list Srpske pravoslavne patrijaršije, br. 7, Beograd, 1(14) oktobra 1920, str. 99-100).

10) 30.decembar 1920.godine - oproštajna riječ na opijelu Mitrofanu Banu
- episkop zahumsko-raški Kiril Mitrović:
“Po prirodi bistra i zdrava uma, plemenita srca i nesebično snažne volje, on je uspijevao u radu na crkvenom polju tako da je sposobnost njegova uočena od crkvenih i državnih poglavica dovela ga na upravu Crnogorske crkve. Prema prilikama i sredstvima sa kojima je mogao raspolagati Mitropolit Mitrofan za vrijeme svog dugog Vladikovanja mnogo je učinio za Crnogorsku crkvu.
(“Glasnik”, službeni list Srpske pravoslavne crkve, 29. oktobra 1920, Beograd, god I, br. 8, str. 116.)

11) Tomos Carigradske patrijaršije i patrijarha Melentija IV , Carigrad 19. II 1922 (broj protokola 1148) navodi da je Crnogorska pravoslavna crkva bila autokefalna.

12) O skorašnjem pisanom zahtjevu jednog mitropolita koji je sa znanjem ali bez formalne (pisane ) saglasnosti sinoda njegove crkve, ruskom patrijarhu Alekseju II da iz arhive izbriše (ukloni ) podatke o autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve je suvišno govoriti.

Toliko o tome da je Crnogorska pravoslavna crkva bila autokefalna i da su njenu autokefalnost priznavale sve pravoslavne crkve.

Kako je Crna Gora obnovila svoju državnost i samostalnost, tako i Crnogorska pravoslavna crkva ima jednako pravo na svoju samostalnost tj. autokefalnost.
I kada bi postojalo pravo da joj neko (nečija vlada ) “oduzme” atribut pravoslavnosti to mu ne daje za pravo da joj oduzima status crkve.

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:14 05.11.2010

Dragi Nikola..

Učestovao sam na više konsultacija RECOM-a i smatrao od početka da su ove, crkvene, najporoblematičnije. Istovremeno sam na jednom od skupova gde se razgovaralo na temu učešća relogijskih zajednica u dijalogu oko RECOM incijative, bio zagovornik teze da je njihovo učešće neminovno, iako sam potpuno svestan činjenice da taj segment nije od velike perspektive. Ne zbog toga što su religijske zajednice nebitne (veoma su bitne), već zbog toga što moje iskustvo govori da će u pristupu celoj priči, one najbitnije, biti veoma neiskrene.
Kad sam pogledao učesnike i nivoe zastupljenosti, to potzvrđuje moje pretpostavke. Najniži nivo zastupljenosti ima SPC, pa onda katolička crkva, a potom islamska zajednica, osim one na Sandžaku. CPC pošalje mitropolita iako nije postojala za vreme ratova,MPC ima uključenost samo za vreme kratkotrajnog rata u Makedoniji 2001. i slične stvari.
Ja cenim i ovo što se dogodilo, ali zbog prirode delovanja i "ovozemaljskih aktivnosti" tzv. "tradicionalnih verskih zajednica" , od činjenice da sede zajedno na nekom skupu,i da imaju proceduralnih prigovora, ja i ne očekujem više. Da su te zajednice sklone dijalogu na temu rata i ratnih zločina činile bi one to i bez RECOM-a. Ovako, pošteno da kažem moje očekivanje...Mislim da SPC i Katolička crkva celu stvar gledaju kao partiju prefransa gde bi dva, naročito kad je BIH u pitanju, igrala protiv trećeg - protiv muslimana.
Ja sam svestan uloge i značaja crkava, ali u dfruštvenom smislu njihovu ulogu ne treba forsirati jer su i tako precenjene. Sve bi to bilo mnogo bolje i efikasnije da one ostanu u privatnoj sferi...pa kako nam bude..
Nikola Knežević Nikola Knežević 20:42 05.11.2010

Re: Dragi Nikola..

Drago Kovacevic
Učestovao sam na više konsultacija RECOM-a i smatrao od početka da su ove, crkvene, najporoblematičnije. Istovremeno sam na jednom od skupova gde se razgovaralo na temu učešća relogijskih zajednica u dijalogu oko RECOM incijative, bio zagovornik teze da je njihovo učešće neminovno, iako sam potpuno svestan činjenice da taj segment nije od velike perspektive. Ne zbog toga što su religijske zajednice nebitne (veoma su bitne), već zbog toga što moje iskustvo govori da će u pristupu celoj priči, one najbitnije, biti veoma neiskrene.
Kad sam pogledao učesnike i nivoe zastupljenosti, to potzvrđuje moje pretpostavke. Najniži nivo zastupljenosti ima SPC, pa onda katolička crkva, a potom islamska zajednica, osim one na Sandžaku. CPC pošalje mitropolita iako nije postojala za vreme ratova,MPC ima uključenost samo za vreme kratkotrajnog rata u Makedoniji 2001. i slične stvari.
Ja cenim i ovo što se dogodilo, ali zbog prirode delovanja i "ovozemaljskih aktivnosti" tzv. "tradicionalnih verskih zajednica" , od činjenice da sede zajedno na nekom skupu,i da imaju proceduralnih prigovora, ja i ne očekujem više. Da su te zajednice sklone dijalogu na temu rata i ratnih zločina činile bi one to i bez RECOM-a. Ovako, pošteno da kažem moje očekivanje...Mislim da SPC i Katolička crkva celu stvar gledaju kao partiju prefransa gde bi dva, naročito kad je BIH u pitanju, igrala protiv trećeg - protiv muslimana.
Ja sam svestan uloge i značaja crkava, ali u dfruštvenom smislu njihovu ulogu ne treba forsirati jer su i tako precenjene. Sve bi to bilo mnogo bolje i efikasnije da one ostanu u privatnoj sferi...pa kako nam bude..


Dragi Drago,

Složio bih se sa Vama. Biće to jako zahtevan i težak posao. Što se učešća najviših predstavnika SPC tiče, problem je bio administrativne prirode. Agenda je kasno poslata i nije biko dovoljno vremena da to prodje kroz potrebne procedure u okviru za to nadležnih organa u SPC. U Prištini je bilo podrške od strane Vladike Teodisija. Budimo iskreni, saradnja sa verskim zajednicama će se odvijati polako i dinamika neće biti na zavidnom nivou. Znamo da ima dosta elemenata koji tu saradnju mogu da uspore ali verujem da je put u određenoj meri zacrtan, ipak biće to težak put ali koji je neminovan i kojeg je preko potrebno preći.
Inner Party Inner Party 23:40 05.11.2010

Eto...

... da nije bilo ovog "skandala" niko ne bi nikada ni saznao za tu regionalnu mirovnu inicijativu.

Mislim, ovo samo zvuci smesno. Inicijative koje dolaze od nevladinih organizacija koje niko nije birao i koje kao takve ne predstavljaju ama bas nikoga sem njihovih osnivaca i aktivista, ne obavezuju nikoga ninasta. Kao sto Majke Srberenice ne vole da se dira u tu neku njihovu istinu, tako ni svi ostali ne vole takvo nesto. Sto se mene tice bolje je kada se sve ostavi onako kako je, jer su se recimo Tadic i Josipovic juce izvinili jedan drugome i bez toga da su se odredili prema karakteru rata u Hrvatskoj. Da je jedan insistirao na agresiji a drugi na gradjanskom ratu do izvinjenja tj. isprike nikada ne bi doslo. A ovo sa CPC je naprosto nepostojeci problem jer ne postoji CPC (koja bi predstavljala neku masu ljudi, neku uspostavljenu strukturu). CPC moze da postoji samo tako sto ce praviti svinjarije koje ce je dovoditi u centar paznje. E pa ako jedna crkva treba na taj nacin da opravdava svoje postojanje, onda...
Nikola Knežević Nikola Knežević 23:52 05.11.2010

Re: Eto...

Inner Party
... da nije bilo ovog "skandala" niko ne bi nikada ni saznao za tu regionalnu mirovnu inicijativu.

Mislim, ovo samo zvuci smesno. Inicijative koje dolaze od nevladinih organizacija koje niko nije birao i koje kao takve ne predstavljaju ama bas nikoga sem njihovih osnivaca i aktivista, ne obavezuju nikoga ninasta. Kao sto Majke Srberenice ne vole da se dira u tu neku njihovu istinu, tako ni svi ostali ne vole takvo nesto. Sto se mene tice bolje je kada se sve ostavi onako kako je, jer su se recimo Tadic i Josipovic juce izvinili jedan drugome i bez toga da su se odredili prema karakteru rata u Hrvatskoj. Da je jedan insistirao na agresiji a drugi na gradjanskom ratu do izvinjenja tj. isprike nikada ne bi doslo. A ovo sa CPC je naprosto nepostojeci problem jer ne postoji CPC (koja bi predstavljala neku masu ljudi, neku uspostavljenu strukturu). CPC moze da postoji samo tako sto ce praviti svinjarije koje ce je dovoditi u centar paznje. E pa ako jedna crkva treba na taj nacin da opravdava svoje postojanje, onda...


Ne bih se bas složio sa tim. Sve konsultacije REKOM-a su do sada bile popraćene na nacionalnim tv frekencijama i u štampanim medijima.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:37 06.11.2010

Re: Eto...

Ne bih se bas složio sa tim. Sve konsultacije REKOM-a su do sada bile popraćene na nacionalnim tv frekencijama i u štampanim medijima.

pa, zavisi ko šta prati.
ja se, naravski, slažem s tobom.
potpisala sam ličnu pristupnicu inicijativi.
i pomogla koliko mogu.
naravno da nije tačno ovo što kaže inner party, jer su članice
inicijative i nuns i nezavisno udruženje novinara vojvodine i nezavisno
udruženje novinara bosne i hercegovine, a to su ipak organizacije koje
je neko osnovao, koje broje mnooogooo novinara.
tu su udružanje logoraša svih nacionalnosti.
ne može se valjda negirati njihovo postojanje.
naravno da me mrzi da nabrajam ko je sve u inicijativi za rekom.
ko želi, taj će saznati ko sve čini inicijativu i koliko je ona toga
uradila.
ovako napamet pričanje da niko nije čuo ... i te stvari ... to je zbilja
tipično za neobaveštene persone a još više za one koje neće da budu obaveštene.
seceranac seceranac 01:03 06.11.2010

zasto skandal

zasto skandal

skupila se ekipa ljudi koji veruju u jedan sistem i poslednje sto im treba je odmetnik od tog sistema - nije trebao biti ni pozvan
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 17:54 06.11.2010

Naši dragi navodnici...

Jedino što je meni skandalozno jeste da pišete SPC i "CPC"...
Nikola Knežević Nikola Knežević 18:36 06.11.2010

Re: Naši dragi navodnici...

Predrag Azdejković
Jedino što je meni skandalozno jeste da pišete SPC i "CPC"...


Ne mogu da pišem bez navodnika jer nije u pitanju kanonska crkva. Prosto, kanoničnost se dobija na način koji je propisan kanonima i crkvenim ustavom i pravom. Mogu ja da se slažem sa tim ili ne, ali to je poredak stvari.
sentinel26 sentinel26 09:25 07.11.2010

Re: Naši dragi navodnici...

Nikola Knežević
Predrag Azdejković
Jedino što je meni skandalozno jeste da pišete SPC i "CPC"...

Ne mogu da pišem bez navodnika jer nije u pitanju kanonska crkva. Prosto, kanoničnost se dobija na način koji je propisan kanonima i crkvenim ustavom i pravom. Mogu ja da se slažem sa tim ili ne, ali to je poredak stvari.

Nijeste morali "navodnike" da pravdate kanonima jer se oni i ne mogu povezati.

Vi naravno na to imate pravo i to je vaš privatni stav i ne morate nikome da se pravdate.

Vi ste pod navodnike stavili i riječ "Crnogorska", na to takodje imate pravo ali bi bilo neozbiljno i to pravdati kanonima.

Na konferenciji u Sarajevu, na koju vjerske organizacije nijesu bile pozvane da drže časove vjeronauke nego da pomognu propagiranju pomirenja, bili ste dužni da ispoštujete status koji CPC ima u nezavisnoj Crnoj Gori, jer tzv. spisak "tradicionalnih" crkava koji je napravila Vlada Srbije ne važi ni u Sarajevu ni u Crnoj Gori a ni Sarajevo ni Crna Gora neće skoro ući u sastav Srbije.

Zemaljski ljudski kanoni kažu da oni koji joj ne priznaju taj status ne priznaju ni Crnogorce ni Crnu Goru.

Da znate da je Skupština Srebrenice (čiji je on počasni gradjanin ) osudila postupak REKOM-a i da će mnoge članice koalicije napustiti REKOM ukoliko se isti ne bude ljudski izvinio mitropolitu Mihailu.

Svoje pisanje o ovoj temi završavam sa željama na uspjehe vama i REKOM-u i još veliki broj donacija za isti projekat i za FHP.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana