Društvo| Ljudska prava| Život

PUK'O MI BOJLER, NE FILM!

Filip Mladenović RSS / 08.11.2010. u 03:51

Bojler kao skener
Bojler kao skener
 

Nakon dva ponovljena, neugodna iskustva sa domaćim osiguravajućim kompanijama, 2009. godine sam odlučio da stan i stvari u stanu osiguram kod jedne strane kompanije, registrovane u Srbiji - Wiener Städtische osiguranje a.d.o. Beograd. Uredno sam plaćao rate polise osiguranja, u nadi da nikada neću biti u prilici da kao Ugovarač osiguranja pozovem procenitelja štete u svoj stan. Medjutim!

DNEVNIK UGOVARAČA OSIGURANJA (od 1. 9. do 1. 11. 2010.)

U noći izmedju 31. avgusta i 1. septembra 2010, oko 05h, eksplodirao je kazan bojlera u mom stanu u Novom Beogradu. Zbog ove eksplozije, na sreću manjeg obima, došlo je do oštećenja enterijera kupatila i do izlivanja vode iz instalacija. Velika količina vode je procurila i u dva stana na dva sprata ispod navedenog stana, oštetivši zidove.

Tokom 1. septembra 2010. u tri navrata sam, od 11h do 17h, pozivao CALL centar WIENER STADTISCHE, u želji da se dogovorim sa proceniteljem štete o terminu posete. Medjutim, u dva navrata sam dobijao informaciju od operatera da su svi procenitelji štete "na terenu", dok sam treći put uspeo da dobijem broj mobilnog telefona jednog od procenitelja (064/1006094), ali mi on nije odgovarao na pozive.

Narednog dana, 2. septembra 2010, nakon dva pozivanja CALL centra, uspeo sam da stupim u kontakt sa jednim od procenitelja štete, koji mi se nije predstavio. Kasnije sam ustanovio da se radi o Ljubomiru Doganjiću. On mi je rekao da ni tog dana, a ni narednog, 3. septembra, nijedan procenitelj štete ne može doći u osigurani stan zbog zauzetosti. Ja sam naglasio da je osigurani stan udaljen svega 2 (dva) kilometra od sedišta osiguravajuće kuće, ali to nije pomoglo. Po rečima procenitelja štete, prvi slobodan termin je posle vikenda, u ponedeljak, 6. septebra 2010, u 9h ujutro.

Tog 6. 9. 2010. procenitelj štete nije došao u dogovorenom terminu u 9h, već sa zakašnjenjem od 25 minuta. Na moje ljubazno pitanje zašto nije došao u dogovoreno vreme, jer tog jutra nisam otišao na posao, procenitelj štete Miroslav Kupreščanin mi je odgovorio "da je to njegov prvi radni dan nakon povratka sa godišnjeg odmora"!!!! A na moje sledeće pitanje zašto mi bar telefonom nije javio da kasni,  procenitelj štete mi uopšte nije odgovorio.

Usledilo je potom utvrdjivanje pričinjene štete, tokom koje sam sa proceniteljem morao da se ubedjujem u vezi sa formulacijama u ZAPISNIKU O PROCENI ŠTETE. On je u rubrici "Nastala šteta od rizika" najpre napisao formulaciju "izlivanje vode iz vodovodnih instalacija", a potom je na moje izričito insistiranje dopisao i formulaciju "prigušena eksplozija".

Na kraju razgovora procenitelj štete mi je rekao da na sajtu  osiguravajuće kuće popunim odredjeni formular i pošaljem ga elektronskom poštom, kako bi bila isplaćena naknada za pričinjenu štetu. Takodje, rekao mi je da ako bude još nešto potrebno od dokumentacije ili informacija, da će me pozvati mobilnim telefonom.

Odmah po odlasku procenitelja štete popunio sam traženi formular i poslao ga elektronskom poštom. Na žalost, od sistema Wiener Städtische osiguranje a.d.o. Beograd nisam dobio automatski odgovor/potvrdu da je moj mail prihvaćen, niti broj pod kojim je zaveden!!!!

Četiri dana kasnije, u petak, 10. septembra 2010, pozvao sam CALL centar, u želji da saznam da li je još nešto potrebno da dostavim i kada će biti isplaćena naknada. Od dežurnog operatera sam dobio informaciju da je moj predmet u obradi i da će mi naknada biti isplaćena u roku od 14 radnih dana, verovatno krajem sledeće nedelje, do 17. septembra 2010. Ni reči o tome da je potrebno da dostavim još neki dokument!!!

U ponedeljak, 20. septembra 2010. ponovo sam kontaktirao CALL centar u želji da saznam kada će naknada za pričinjenu štetu biti uplaćena na moj tekući račun. Dežurni operater mi je rekao da je moj predmet još u obradi, ponavljajući da je rok za isplatu 14 radnih dana. Ja sam, u medjuvremenu, saznao da je prema važećem Zakonu u obligacionim odnosima KRAJNJI rok za isplatu naknade štete 14 dana, a ne 14 radnih dana! Znači, meni je sve trebalo biti isplaćeno najkasnije 15. septembra 2010.

Nakon toga sam zatražio kontakt sa proceniteljem štete Miroslavom Kupreščaninom. On me je obavestio da mi je 7. septembra 2010. poslato pismo u kome se od mene traži da dostavim POTVRDU od policije da je došlo do eksplozije kazana bojlera u osiguranom stanu. Odgovorio sam da to pismo nisam dobio, pa sam od njega zatražio da mi objasni da li je pismo poslato sa povratnicom ili običnom poštom. On mi je odgovorio da ne zna i da tim povodom kontaktiram odgovornu službenicu Oliveru Baralić. Na moje pitanje zašto me on nije obavestio o tome SMS porukom ili pozivom mobilnim telefonom, nije bilo odgovora.

U ponedeljak, 20. septembra 2010. posetio sam Policijsku stanicu Novi Beograd i obavestio dežurne policajce o oštećenju u svom stanu. Na lice mesta izašla je patrola policijskih službenika PS Novi Beograd i ustanovila oštećenja na zidovima, nakon čega mi je izdata POTVRDA o eksploziji kazana bojlera i pričinjenoj šteti! 

U utorak, 21. septembra 2010. posetio sam novu poslovnu zgradu, tzv. pametnu zgradu u ulici Trešnjinog cveta 1, u želji da u neposrednom razgovoru sa Oliverom Baralić dobijem informaciju o tome zašto mi tako važno pismo od 7. 9. 2010. nije poslato sa povratnicom. Na žalost, Olivera Baralić nije bila u zgradi, kao ni gospodin Nebojša Vasović, šef svih procenitelja šteta, tako da nisam uspeo da saznam razloge ovog neposlovnog i nekorektnog odnosa prema meni kao Ugovaraču osiguranja.

U sredu, 22. septembra 2010. razgovara sam sa gospodinom Nebojšom Vasovićem, koji mi je rekao da se pisma, kojima se traže neka dodatna dokumenta od Ugovarača osiguranja, šalju OBIČNOM poštom, a ne sa POVRATNICOM! Na moje čudjenje zbog ovakvog načina slanja važnih pisama i na pitanje zašto operateri u CALL centru nisu bili informisani da mi je poslato pismo, dobio sam odgovor da je sistem tako postavljen. Tog dana predao sam Nebojši Vasoviću, rukovodiocu službe za imovinu, nezgodu i PO  Sektora za procenu i likvidaciju šteta POTVRDU PS Novi Beograd o oštećenjima u svom stanu, neophodnu za isplatu kompletne naknade štete.

U petak, 24. septembra 2010. razgovarao sam sa šeficom INTERNET odeljenja, koja je zadužena za elektronsku poštu. U telefonskom kontaktu ona mi je objasnila da njena služba odgovara na mailove samo ako klijent to u svojoj elektronskoj poruci izričito traži. Ja sam joj odgovorio da je to neprimereno jednoj renomiranoj osiguravajućoj kući i da moraju automatski odgovarati, tj. potvrdjivati klijentima da su primili njihove mailove!

Zbog svega ovoga sam bio prisiljen da se za pomoć obratim centrali u Beču, koja je ažurno reagovala i uputila me na gospodina Gorana Mandića iz VIG controlling-a, sa kojim sam 24. septembra 2010. obavio sadržajan telefonski razgovor.
Dakle, za kontakt i odgovor iz Beča bio mi je potreban samo 1 (jedan) dan, a sa beogradskom filijalom se oteglo više do tri nedelje, sa neizvesnim krajem!
 
Istog dana na moj tekući račun uplaćen je prvi deo naknade za pričinjenu štetu ili kako piše u Rešenju „obračunom je obuhvaćen nesporni deo štete", dok će drugi deo štete „koji se odnosi na oštećeni bojler biti uzet u razmatranje po dobijanju neophodnih informacija", koje je Wiener Städtische osiguranje a.d.o. Beograd tražio od nadležnih organa Ministarstva unutrašnjih poslova. Puj-pike ne važi ona već izdata i predata POTVRDA policije od 20. septembra 2010!

U petak, 1. oktobra 2010. iz Beča je elektronskom poštom stigao odgovor na moju žalbu:

Postovani Gospodine Mladenovic,

uz potpuno razumevanje motiva odnosno razloga da nam se obratite ja Vam se iskreno zahvaljujem na vasem e-mailu odnosno ukazanim propustima,  kao i predlozima.

Nakon sto sam ukazao na razloge Vaseg obracanja Becu vas e-mail je prosledjen odgovornim osobama koje ce se pozabaviti svim navedenim tackama u vasem e-mailu.  

Ukoliko imate bilo kakva pitanja stojim Vam na raspolaganju!

S Postovanjem,

Mit freundlichen Grüßen

Dipl. oec. Goran MANDIC
VIG Controlling

VIENNA INSURANCE GROUP (VIG)
1010 Wien, Schottenring 30

Na ovo ljubazno pismo odgovorio sam spiskom PREPORUKA  i PREDLOGA za poboljšanje odnosa prema VIG UGOVARAČIMA osiguranja u Srbiji, sačinjenim na osnovu vlastitog neugodnog iskustva!

Narednih nekoliko sedmica, do 21. oktobra 2010, jednom nedeljno sam pozivao CALL centar, raspitujući se za moj slučaj, ali je odgovor uvek bio isti: "Vaš predmet se razmatra!". U četvrtak, 21. oktobra 2010. pozvao sam ponovo Nebojšu Vasovića i zatražio detaljno objašnjenje ovog zamajavanja mene kao Ugovarača osiguranja. Umesto detaljnog objašnjenja, dobio sam suvoparan odgovor da se "čeka odgovor policije". Na to sam odgovorio da ću ja lično ponovo otići u policiju i da ću urgirati da što pre urade svoj deo posla!

Dan kasnije, 22. oktobra 2010. ponovo sam otišao u Policijsku stanicu Novi Beograd, u želji da saznam "gde je zapelo". Tamo su mi rekli da očekuju dolazak nekoga iz Wiener Städtische osiguranja, i da će me nakon tog sastanka obavestiti o ishodu.

Istog dana, predveče, dežurni policajac me je pozvao da dodjem u stanicu radi preuzimanja nove POTVRDE. U novoj verziji ubačena je formulacija „po izjavi Filipa Mladenovića došlo je do ekslozije kazana bojlera", dok je u prvobitnoj POTVRDI pisalo „da je došlo do eksplozije kazana bojlera", dakle bez „po izjavi Filipa Mladenovića".

Naredne sedmice lično sam odneo „renoviranu" potvrdu u „pametnu zgradu", da bih najzad, 1. novembra 2010, dakle dva meseca od nastanka štete, dobio i drugi deo naknade štete!

Na osnovu ovog DNEVNIKA lako se može zaključiti kako se u Srbiji bezočno krše prava potrošača, kako se Ugovarači osiguranja perfidnom strategijom odvraćaju od naplate potpune naknade štete i kako se sve svodi na ličnu inicijativu, upornost i dobru informisanost samih potrošača.

Zbog očiglednih kršenja odredbi Zakona o osiguranju i Zakona o zaštiti potrošača, ove nedelje ću sa mojim slučajem upoznati Narodnu banku Srbije, zaduženu da kontroliše rad osiguravajućih kuća u Srbiji, kao i Centar za zaštitu potrošača!

NARAVOUČENIJE: AKO VAM VEĆ PUKNE BOJLER, NE MORA I FILM!

Atačmenti



Komentari (51)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dolybell92 dolybell92 05:52 08.11.2010

Dakle...

lično, nemam posebna iskustva sa osiguranjima i osiguravačima,
vezanih za stan ... sa kolima - da, i primer bi bio skoro
identičan po dužini teksta kada bih ga opisivala...

No, htedoh nešto drugo reći, o mojim prijateljima koji su
imali osiguran stan od svega i svačega pa i od prokišnjavanja,
(živeli su u potkrovlju, u novom stanu).
Jednom prilikom im je kiša procurila
u stan i upropastila zidove, (što je bilo jako očigledno),
posle jedne baš jake provale oblaka - i posle dužeg naganjanja
sa osiguranjem, na kraju su im tražili potvrdu od HMZ,
sa odgovorom kolika je bila padavina po m2 tog dana...
na stranu što je ta provala oblaka nanela ogromnu štetu
u čitavom Beogradu i što je bila vest dana....

Osiguranje je bilo domaće, ne inostrano...

Šta mislite da li su odustali od daljeg natjecanja ?
(Naravno, potom, i od tog osiguranja)


KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 07:15 08.11.2010

Contra

Ja ne znam zašto je objavljen ovaj vaš tekst. Da su vam isplatili štetu brzo, da su bili ljubazni, da vas nisu zavlačili,...to bi bio baš ineteresantan tekst.
antioksidant antioksidant 08:55 08.11.2010

Пошаљи текст и овде...

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ
ЦЕНТАР ЗА КОРИСНИКЕ ФИНАНСИЈСКИХ УСЛУГА Телефон:
011/3338-251, 3338-252
И-мејл:
zastita.korisnika@nbs.rs
gorran2 gorran2 10:33 08.11.2010

Re: Пошаљи текст и овде...

antioksidant
НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ
ЦЕНТАР ЗА КОРИСНИКЕ ФИНАНСИЈСКИХ УСЛУГА Телефон:
011/3338-251, 3338-252
И-мејл:
zastita.korisnika@nbs.rs

To kome se svidi "gluvih telefona", "šuge" i "muko moja, pređu na drugoga", pa poželi još jednu rundu.
kukusigameni kukusigameni 10:34 08.11.2010

Re: Пошаљи текст и овде...

To kome se svidi "gluvih telefona", "šuge" i "muko moja, pređu na drugoga", pa poželi još jednu rundu.


Ima i "Ledeni cika".
antioksidant antioksidant 11:14 08.11.2010

Re: Пошаљи текст и овде...

To kome se svidi "gluvih telefona", "šuge" i "muko moja, pređu na drugoga", pa poželi još jednu rundu.

nije
ovih se plase
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:38 08.11.2010

Ovakvi

dnevnici neodoljivo podsećaju na Čehovljeva vremena i ukazuju, kako na relativnost vremena, tako i na besmrtnost bezobrazluka.
Što se ovog tiče
Dakle, za kontakt i odgovor iz Beča bio mi je potreban samo 1 (jedan) dan, a sa beogradskom filijalom se oteglo više do tri nedelje, sa neizvesnim krajem!

tu ne bih hvalila bečku centralu koja je apsolutno obavezna da zna kako rade svi njeni kraci po svetu. Dakle, obavezna je da svojim klijentima, ma gde oni živeli obezbedi isti nivo usluge. Ako krak u Srbiji nije sposoban da drži nivo usluge u bečkoj centrali, onda je čak veća odgovornost na centrali nego na kraku. Uostalom, centrala je ta koja je krak u Srbiji napravila. Dakle ako Goran Mandić u Beču može da kvalitetno da radi svoj posao i time, između ostalog, pribavlja nove stranke svojoj firmi, tako mora da radi i "Goran Mandić" u Srbiji, BiH, Kini...bilo gde, ako nemaju "nivelisan" nivo usluge, mogu da se obrišu ugledom. Uostalom, to potvrđuje činjenica da se srpski krak, ni posle tvog razgovora sa Bečom, nije pretrgao od profesionalnosti od koje i njemu i bečkoj centrali zavisi ugled. Dakle, ni bečka centrala se nije baš potresla zbog neprofesionalnosti svog osoblja u Srbiji.
seceranac seceranac 09:57 08.11.2010

Re: Ovakvi

tu ne bih hvalila bečku centralu koja je apsolutno obavezna da zna kako rade svi njeni kraci po svetu. Dakle, obavezna je da svojim klijentima, ma gde oni živeli obezbedi isti nivo usluge. Ako krak u Srbiji nije sposoban da drži nivo usluge u bečkoj centrali, onda je čak veća odgovornost na centrali nego na kraku. Uostalom, centrala je ta koja je krak u Srbiji napravila.



ovo nije tacno
korporacija WIENER STÄDTISCHE OSIGURANJE A.D.O. BEOGRAD je firma osnovana i registrovana u Beogradu, od svog nastanka je srpska korporacija ciji je vlasnik korporacija VIENNA INSURANCE GROUP registrovana u Becu ciji je vecinski vlasnik Versicherungsanstalt-Vermögensverwaltung ciji su vlasnici razni ljudi sirom sveta.

znaci korporacija WIENER STÄDTISCHE OSIGURANJE A.D.O. BEOGRAD je firma za sebe i niko u VIENNA INSURANCE GROUP u Becu nema nikakve duznosti niti obaveze prema ovoj u Beogradu. Nije obavezna obezbediti nista, pa ni bilo kakav nivo usluga, ne odgovara svojim kapitalom za uloge u Srbiji, jednom recju samo je duzna da pokupi profit. Ovo sto su uradili je njihova dobra volja u becu da kao vlasnici malo pritisnu rukovodstvo firme u beogradu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:54 08.11.2010

Re: Ovakvi

korporacija WIENER STÄDTISCHE OSIGURANJE A.D.O. BEOGRAD je firma osnovana i registrovana u Beogradu, od svog nastanka je srpska korporacija ciji je vlasnik korporacija VIENNA INSURANCE GROUP registrovana u Becu ciji je vecinski vlasnik Versicherungsanstalt-Vermögensverwaltung ciji su vlasnici razni ljudi sirom sveta.

Ovo što si napisao samo potvrđuje ono što sam ja zapravo i napisala. Dakle, za kvalitet usluge, odnosno brenda, je odgovoran vlasnik.
Zbog toga ni ovo nije tačno:
Nije obavezna obezbediti nista, pa ni bilo kakav nivo usluga, ne odgovara svojim kapitalom za uloge u Srbiji, jednom recju samo je duzna da pokupi profit.

Vlasnik ne može imati samo prava, već mora imati i obaveze. Dakle, ako ima pravo da skuplja profit, ima i obavezu da stoji iza kvaliteta usluge koju zaračunava, makar i posredno.
Ovo sto su uradili je njihova dobra volja u becu da kao vlasnici malo pritisnu rukovodstvo firme u beogradu.

To nije njihova dobra volja, nego obaveza, oni su vlasnici.
MarkoPustolov MarkoPustolov 11:54 08.11.2010

Re: Ovakvi

smesno, po tebi onda ni US Steel iz Amerike nema veza sa US Steel u Srbiji, ni PMI sa PMI u Srbiji itd itd itd

to sto se firme osnivaju u Srbiji kao lokalne doo, ad sa kapitalom koji dolazi iz maticne kuce tako je bilo i ostace svuda u svetu

da nemaju bas nikakve veze ne bi smeli da koriste logo ime i slicno maticne kuce
seceranac seceranac 12:42 08.11.2010

Re: Ovakvi

Vlasnik ne može imati samo prava, već mora imati i obaveze. Dakle, ako ima pravo da skuplja profit, ima i obavezu da stoji iza kvaliteta usluge koju zaračunava, makar i posredno.
Ovo sto su uradili je njihova dobra volja u becu da kao vlasnici malo pritisnu rukovodstvo firme u beogradu.

To nije njihova dobra volja, nego obaveza, oni su vlasnici.

to sto se firme osnivaju u Srbiji kao lokalne doo, ad sa kapitalom koji dolazi iz maticne kuce tako je bilo i ostace svuda u svetu

da nemaju bas nikakve veze ne bi smeli da koriste logo ime i slicno maticne kuce


vi bas ne razumete savremeno ustrojstvo biznisa nisam ja rekao da maticne kompanije nemaju veze sa ovim firmama vec da nisu odgovorne. d.o.o. (llp, gmbh, llc, ag ...) znaci drustvo sa ogranicenom odgovornoscu vlasnika (ova poslednja rec se izostavlja da ne bi uznemirivala javnost).
Znaci ako je firma osnovana u BG kao d.o.o. ima svog odgovornog rukovodioca koji je jedini odgovoran musterijama, javnosti i pred zakonom za poslovanje i sve ostale postupke kompanije ukljucjuci i kvalitet usluga. On je odgovoran i vlasniku za poslovanje firme ali vlasnik bio on pravno ili fizicko lice nije odgovoran ni njemu, ni musterijama, ni pred zakonom (odgovoran je samo sam sebi jer moze da izgubi kapital koji je ulozio u tu cerku kompaniju).

WIENER STÄDTISCHE OSIGURANJE A.D.O. BEOGRAD i US Steel Serbia d.o.o. imaju veze sa maticnim kompanijama i to tako sto su maticne kompanije vlasnici, tako sto placaju francizu maticnoj kompaniji koja obicno odradjuje i neke druge usluge za podruznu firmu koje podruzna firma mora da plati, ali ako US steel Serbia doo u eksploziji raznese pola smedereva ili ako WIENER STÄDTISCHE OSIGURANJE A.D.O. BEOGRAD prevari sve gradjane srbije maticne firme, njeni vlasnici niti rukovodioci nece morati da odgovaraju ni za sta vec ce rukovodstvo firme u srbiji biti jedino odgovorno.

Dakle, ako ima pravo da skuplja profit, ima i obavezu da stoji iza kvaliteta usluge koju zaračunava, makar i posredno.


da ima pravo da skuplja profit ali nije odgovoran bilo kome osim sam sebi
olivera2804 olivera2804 13:17 08.11.2010

Re: Ovakvi

ali ako US steel Serbia doo u eksploziji raznese pola smedereva


pu, pu...daleko bilo.

A sta ako je USS osiguran preko Wiener Staditsche?

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:33 08.11.2010

Re: Ovakvi

vi bas ne razumete savremeno ustrojstvo biznisa

Nisam ja sigurna da sam ja ta koja ne razume ustrojstvo biznisa.

On je odgovoran i vlasniku za poslovanje firme


On je odgovoran i vlasniku za poslovanje firme ali vlasnik bio on pravno ili fizicko lice nije odgovoran ni njemu

Logično, jer je vlasnik, ali
ni musterijama, ni pred zakonom (odgovoran je samo sam sebi jer moze da izgubi kapital koji je ulozio u tu cerku kompaniju).

itekako je odgovoran mušterijama, ako ga iste pozovu na odgovornost, jer ih zavodi lažnim, posrednim, predstavljanjem svog brenda, odnosno proizvoda-usluge, jer
WIENER STÄDTISCHE OSIGURANJE A.D.O. BEOGRAD i US Steel Serbia d.o.o. imaju veze sa maticnim kompanijama i to tako sto su maticne kompanije vlasnici, tako sto placaju francizu maticnoj kompaniji

shodno čemu iza frašize i dalje stoji matična kompanija.
Coca-Cola ma gde proizvedena mora da odogovara matičnoj recepturi i kvalitetu. Inače vlasnik više neće imati franšizu iza koje može da stane, garantujući njen kvalitet potrošačima. Zato vlasnik mora da proverava da li se ispunjavaju svi uslovi kojima se kupljenoj franšizi obezbeđuje očuvanje kvaliteta.
MarkoPustolov MarkoPustolov 13:34 08.11.2010

Re: Ovakvi

pa naravno da je tako ali meni se cini da ti ne razumes jer iospada da je tako samo kod nas, a u stvari je svuda tako isto
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:07 08.11.2010

Re: Ovakvi

Na oficijelnom sajtu Wiener Städtische osiguranje a.d.o. Beograd piše da ova kompanija na našem tržištu posluje od februara 2003. godine. Kompanija je osnovana kao petnaesta ćerka Wiener Städtische Allgemeine Versicherung, iz Austrije. Stvorena kao rezultat „green field“ operacije za kratko vreme zauzima značajan deo tržišta osiguranja.

A na novoj poslovnoj zgradi u ulici Trešnjinog cveta 1, tik do srušene kineske ambasade, velikim crvenim slovima piše: VIENNA INSURANCE GROUP!

A na sajtu Vienna Insurance Group sa sedištem u Beču (www.vig.com) doslovce piše sledeće:

Since 1990, expansion into CEE

Expansion into Central and Eastern EuropeEarly on, the management of the Vienna Insurance Group recognised the multitude of development opportunities in Central and Eastern Europe. The Vienna Insurance Group was the first Western European insurance company to make a cautious, risk-conscious move into the CEE region.

Expansion steps of the past 20 years
In 1990, the Wiener Städtische AG entered the German insurance market with the formation of a company and began its expansion to the East with a first stake in the newly formed Kooperativa insurance in the former Czechoslovakia.

Since 1996, the Wiener Städtische AG has gradually extended its expansion direction into Central and Eastern Europe. Between 1996 and 1999, Wiener Städtische AG entered the Hungarian, Polish, and Croatian insurance markets, opened a branch office in Italy and acquired a company in Liechtenstein. In the course of the following seven years, successful market entries followed in Romania, Belarus, Bulgaria, Serbia, Slovenia, Ukraine, Russia and Georgia. In 2007, the Vienna Insurance Group was able to further expand its geographic presence in Central and Eastern Europe by conducting major acquisitions and has been active in 24 countries since then. After entering the insurance markets in Albania, Macedonia and Turkey, the Vienna Insurance Group has also become active in the three EU countries Estonia, Latvia and Lithuania.

mnenadic mnenadic 16:14 08.11.2010

Re: Ovakvi

Bilo bi interesantno znati koliki je osnivački kapital matične firme u ovoj beogradskoj? I struktura osnivačkog kapitala, takođe? Kako su finansirali gradnju "pametne zgrade"- sklon sam da verujem da je to od lokalnih prihoda? Lično, imao bih izvesno poverenje u onu osiguravajuću kuću koja je pre nego što počne da ubira rate, odnosno da ugovara polise, izgradila poslovnu zgradu, ili bar kupila neku postojeću. Sumnjam da je bilo koja od postojećih osiguravajućih kuća to učinila. Zato će na mene kao klijenta čekati zauvek.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:40 08.11.2010

Re: Ovakvi

Kompanija je osnovana kao petnaesta ćerka Wiener Städtische Allgemeine Versicherung, iz Austrije.

Dakle, kao što sam već napisala, ćerka ima mamu, a mama je itekako odgovorna jer je vlasnica kako ćerke, tj. brenda, tako i para.
seceranac seceranac 08:33 09.11.2010

Re: Ovakvi

ti bas neces da shvatis da logika kojom se ti sluzis iako je OK nije ista kao zakon. Po zakonu vlasnik nije odgovoran ni za sta.

itekako je odgovoran mušterijama, ako ga iste pozovu na odgovornost, jer ih zavodi lažnim, posrednim, predstavljanjem svog brenda, odnosno proizvoda-usluge, jer


Nikoga vlasnik ne zavodi on je samo vlasnik, direktor firme i to samo lokalne je jedini odgovoran.
shodno čemu iza frašize i dalje stoji matična kompanija.
Coca-Cola ma gde proizvedena mora da odogovara matičnoj recepturi i kvalitetu. Inače vlasnik više neće imati franšizu iza koje može da stane, garantujući njen kvalitet potrošačima. Zato vlasnik mora da proverava da li se ispunjavaju svi uslovi kojima se kupljenoj franšizi obezbeđuje očuvanje kvaliteta.


ne mora vlasnik da proverava nista, vec mu je u interesu pa to uglavnom radi.

Dakle, kao što sam već napisala, ćerka ima mamu, a mama je itekako odgovorna jer je vlasnica kako ćerke, tj. brenda, tako i para.



opet ponavljam majka nije odgovorna ni za kakve postupke cerke, uzmi nas ili bilo koji zapadni zakon koji regulise ovu oblast i videces - doo znaci drustvo sa ogranicenom odgovornoscu vlasnika.
seceranac seceranac 09:46 08.11.2010

osiguranje

placanje osiguranja u zemlji srbiji (a i bilo gde) je placanje poreza na budale - bolje igrati loto - sigurniji dobitak

koliko si dao za premije plus da si svo ovo vreme koje si potrosio da bi ti isplatili odstetu radio bilo kakav posao mogao si imati vise nego sto si dobio na ime odstete.

tek budale koje placaju penzije i zivotna osiguranja tim kompanijama, sve te kompanije ce bankrotirati pre nego sto 99% korisnika dodje u situaciju da mu se vrati nesto (centrale tih stranih firmi ne odgovaraju za uloge u srbiji)- bolje dati sirotinji koje u srbiji ima koliko hoces nego dati bogatim korporacijama
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:57 08.11.2010

Re: osiguranje

centrale tih stranih firmi ne odgovaraju za uloge u srbiji

E, ovo već poviše govori o pouzdanosti samih tih firmi.
antioksidant antioksidant 10:04 08.11.2010

Re: osiguranje

Jelica Greganović
centrale tih stranih firmi ne odgovaraju za uloge u srbiji

E, ovo već poviše govori o pouzdanosti samih tih firmi.

malo govori i o srpskim zakonima
nije u tome problem
mariopan mariopan 10:09 08.11.2010

Re: osiguranje

A da li si čitao šta piše onim sitnim slovima na ugovoru?

Mnoge osiguravajuće kuće ne osiguravaju od svega, pa tek kada se nešto desi utvrdiš da godinama plaćaš osiguranje koje ne obuhvata sve situacije?
Ne sećam se da je iko dobio odštetu koja bi pokrila makar deo troškova za ono veliko nevreme koje je zadesilo naš grad pre nekih 5-6 godina a mnoge od njih su bile osigurane, to su nam uvaljivali na veliko, preko pošte pa vezano za neke račune i plaćaš ... a kada ti zatreba njih nigde nema.
Ipak sam opet osigurala kuću, često putujem pa mislim da je to pametno a na neku naknadu i ne računam zaozbiljno.

Dobro si prošao, ipak si naplatio svoje troškove, mnogi izgube živce pa odustanu.
seceranac seceranac 10:10 08.11.2010

Re: osiguranje

antioksidant
Jelica Greganović
centrale tih stranih firmi ne odgovaraju za uloge u srbiji

E, ovo već poviše govori o pouzdanosti samih tih firmi.

malo govori i o srpskim zakonima
nije u tome problem


srpski zakoni su ovde potpuno u skladu sa svetskim - stite vlasnike od bilo kakve odgovornosti u najboljem duhu evropskg zakonodavstva
buba_truba buba_truba 10:51 08.11.2010

Re: osiguranje

mariopan
to su nam uvaljivali na veliko, preko pošte pa vezano za neke račune i plaćaš ... a kada ti zatreba njih nigde nema.

Uvaljivali jesu, ali uvalili nisu onome ko je čitao ta "sitna slova" i rekao: neču, hvala. Njihovo je da se služe trikovima i probaju da "uvale", a neše je da ne budemo ovce, a to i nije mnogo zahtevno, priznaćeš.

Ipak sam opet osigurala kuću, često putujem pa mislim da je to pametno a na neku naknadu i ne računam zaozbiljno.

Ne računaš na naknadu... ne shvataš ih ozbiljno, ali misliš da je pametno pa ipak plaćaš - izvini, ali šta je ovde pametno?

Zbog ovakvih rezona oni takvi i postoje, tako i rade - može im se. Dok je ovaca, biće i šišanja, logično.
mariopan mariopan 11:40 08.11.2010

Re: osiguranje

Ne računaš na naknadu... ne shvataš ih ozbiljno, ali misliš da je pametno pa ipak plaćaš - izvini, ali šta je ovde pametno?

Zbog ovakvih rezona oni takvi i postoje, tako i rade - može im se. Dok je ovaca, biće i šišanja, logično.

Znam, pa zašto to radim?
Kada otputujem dam ključ od kuće komšinici koja mi tako lepo pazi kuću da je zamalo nisam promašila, kada sam se vratila posle tri meseca dosustvovanja od kuće. Ne mož kuću prepoznati. Posadila cveće do ulaza, ono sve plamti od boja... (meni je i tu bio travnjak) a bilo je letnje nevreme pa vetar počupao moje ruže (nekima i crep nosio sa krovova) a ona ih ponovo zasadila i one cvetale ko nenormalne, šokirale se šta li.....ali kada sam joj davala ključ rekla sam joj NIŠTA SE NE SEKIRAJ AKO SE BILO ŠTA DESI - KUĆA JE OSIGURANA. I bilo joj je lakše. Samo zato.

A nju sam lepo častila, više nego što platim to osiguranje, takva odgovornost i taj rad nije zabadava. Nije ona to zato radila, takva je osoba, savesna preterano...a ja ipak često putujem pa da imam obraza opet da je pitam. Eto, zato. Nisu mi bitne pare, nego ljudi koji su mi dobri pa neka joj bude lakše i manje stresno ako već hoće toliko da mi učini.
buba_truba buba_truba 11:55 08.11.2010

Re: osiguranje

mariopan
Znam, pa zašto to radim?
.....ali kada sam joj davala ključ rekla sam joj NIŠTA SE NE SEKIRAJ AKO SE BILO ŠTA DESI - KUĆA JE OSIGURANA. I bilo joj je lakše. Samo zato.


Aaaa, to je sasvim druga priča,. Iz prvog komentara je ličilo na ono učestalo: to ljudi prihvataju olako, po nekakvoj inerciji, bez mnogo razmišljanja i merenja treba li im. Mislila sam da je to i tvoj slučaj. Ovako je sasvim logično, a i više od toga - krajnje fer prema tvojoj komšinici. Retkost!
mariopan mariopan 14:55 08.11.2010

Re: osiguranje

buba_truba
mariopan
Znam, pa zašto to radim?
.....ali kada sam joj davala ključ rekla sam joj NIŠTA SE NE SEKIRAJ AKO SE BILO ŠTA DESI - KUĆA JE OSIGURANA. I bilo joj je lakše. Samo zato.


Aaaa, to je sasvim druga priča,. Iz prvog komentara je ličilo na ono učestalo: to ljudi prihvataju olako, po nekakvoj inerciji, bez mnogo razmišljanja i merenja treba li im. Mislila sam da je to i tvoj slučaj. Ovako je sasvim logično, a i više od toga - krajnje fer prema tvojoj komšinici. Retkost!

Ma ona je tako retka zverka da je treba uslikati pa uramiti
Kažu mi druge komšije da je svake nedelje kosila travnjak na santimetar visine a kada sam došla ni travke tamo gde ne treba da ih bude, sve potkresano i postrojeno na gotovs...........pušim ja na mojoj terasi to veće kada sam doputovala, šokirana uživam u prizoru, kakav red, pa zavrljačim opušak u travu i štrecnem se momentalno, da me ne gleda ona odnekud...vratim se pa pokupim opušak

Takvo osiguranje je najbolje.
nestor92 nestor92 21:39 08.11.2010

Re: osiguranje

placanje osiguranja u zemlji srbiji (a i bilo gde) je placanje poreza na budale - bolje igrati loto - sigurniji dobitak


Kad smo vec kod poreza na budale uporedjivati plaćanje premije osiguranja sa uplaćivanjem igre na sreću je nesuvislo.

Iako si uopšteno gledano u pravu u vezi sa kvalitetom usluge i odnosom prema klijentima, primitivno je bilo koji vid štednje i ulaganja (umesto besomučnog trošenja na robu tzv. široke potrošnje) nazivati porezom na budale.

To je kao ono kad čujem prizivanje 1993. godine kao super smo živeli - ako si bio švercer, diler deviza ili pljeskavičar jesi, ostali nisu.

Kod nas je generalno zaštita potrošača nikakva, ali konkretno u osiguranju imate pravo prigovora NBS i ona će sigurno pokrenuti postupak.

Osiguravajuće kuće naravno gledaju da maksimalno smanje svoja davanja da bi ostvarile veći profit, a možete misliti srpsku verziju toga. To ipak ne znači da nije trebalo da se osigurate. Da niste osigurani ne biste dobili ništa, a ovako ćete dobiti nekakvu naknadu za srazmerno malu premiju. I naravno, mene kad iznervira jedan dvalac usluga, ja ga promenim.



tripraseta92 tripraseta92 00:37 09.11.2010

Re: osiguranje

mariopan

Dobro si prošao, ipak si naplatio svoje troškove, mnogi izgube živce pa odustanu.

Ja sam štetu naplatila nakon 6 meseci. Kad mi je skočio pritisak, kad sam počela da urlam i da pretim, uplatili su istog dana.
I onda kažu: " Nije teško biti fin!"
Ma, naravno da nije teško. Pitanje je da li se isplati?
Filip2412 Filip2412 09:59 08.11.2010

oteraj sve u tri lepe i pojacaj ton....

gorran2 gorran2 10:38 08.11.2010

Nesporazum

Osiguravajuće kuće ne bave se isplatom štete, nego primanjem rata i uplata.
Ne zaasniva se na tome što se štete isplaćuju, nego na tome što korisnici misle, veruju i nadaju se da će im se isplatiti.
Slično kao religija, politika i magija (crna, bela i crno-bela).

Iskustvo je pokazalo da za to uopšte nije neophodna isplata, odnosno ispunjavanje obećanja.
Slično kao u religiji, politici i magiji (crnoj, beloj i crno-beloj).

Princip credo quia absurdum.
tyson tyson 13:26 08.11.2010

Igra

Na osnovu ovog DNEVNIKA lako se može zaključiti kako se u Srbiji bezočno krše prava potrošača, kako se Ugovarači osiguranja perfidnom strategijom odvraćaju od naplate potpune naknade štete i kako se sve svodi na ličnu inicijativu, upornost i dobru informisanost samih potrošača.

Ako je za ikakvu utehu, tako se ponašaju osiguravajuće kuće manje-više svuda u svetu, a u SAD čak i one koje pružaju/pokrivaju zdravstveno osiguranje. Odugovlačenje, borba živaca i izdržljivosti, pokušaji da se isplati manje para, pokušaji da se drugačije protumači šteta/usluga e da bi se isplatilo manje para, pa sve do pravog klasičnog bliskoistočnog cenkanja i pogađanja.

Jbg, oni su tu zbog zarade, a ne iz humanističkih i altruističkih pobuda.

Naš zadatak u toj igri kao jedne od umešanih strana je da procenimo vredi li ulagati novac (plaćati premije), a onda kada se šteta desi da izvučemo maksimum, izdržimo sva iskušenja, i prozremo sve trikove.



demarti demarti 13:56 08.11.2010

paraziti



Osiguravajuca kompanija iznutra. Na zabavn nacin.

gledati 30s od pocetka
rade.radumilo rade.radumilo 16:25 08.11.2010

Primer iz istoimene kompanije

Ovo je primer za koji znam da se dogodio u dotičnoj osiguravajućoj kući:

1. Zaposleni priprema ugovor i ostalu papirologiju za novog osiguranika, koji treba da osigura teretno motorno vozilo. Premija osiguranja cca 260 000 RSD. Zaposleni provede polovinu radnog dana doterujući dokiumentaciju da izgleda što profesionalnije, da tekst ne bude loše prelomljen (ne daj bože grešaka) itd.

2. Zaposleni sva dokumenta smešta u lepu fasciklu sa logom firme itd.

3. Nadređeni dotičnog zaposlenog mu daje naređenje da po obavljenom poslu vrati fasciklu (čija vrednost ne prelazi 100-200 RSD.)

Da li je potrebno da pričam dalje?
G r o f G r o f 17:41 08.11.2010

kako to...

Stvarno, kako to funkconiše u svetu.
Recimo ovaj slučaj.

U noći izmedju 31. avgusta i 1. septembra 2010, oko 05h, eksplodirao je kazan bojlera u mom stanu u Novom Beogradu. Zbog ove eksplozije, na sreću manjeg obima, došlo je do oštećenja enterijera kupatila i do izlivanja vode iz instalacija. Velika količina vode je procurila i u dva stana na dva sprata ispod navedenog stana, oštetivši zidove.


Bojler ne može eksplodirati sam od sebe. Morao je zakazati i sigurnosni ventil i termoprekidač ili je majstor lakomisleno zamenio žice pa prekidače stavio na nulu.
U svakom slučaju neko je nestručno radio ili je ugradjivao neatestirane deleve. Znači kriv je.
Isplaćije li osiguravajuće društvo štetu i gotova priča po pitanju krivca.
Ili ne isplaćuje štetu pa završavaj sam priču.

Filip Mladenović Filip Mladenović 23:00 08.11.2010

Re: kako to...

Tokom tih mesec dana čekanja na naknadu štete za uništeni, a osigurani bojler, ponudio sam g. Nebojši Vasoviću, rukovodiocu službe za imovinu, nezgodu i PO Sektora za procenu i likvidaciju šteta WIENER osiguranja, da prevezem bojler do "pametne zgrade", kako bi procenitelji štete tačno ustanovili zbog čega je došlo do prigušene eksplozije kazana i proboja vode iz njega. Gospodin Vasović je odbio moj predlog rečima da od policije čeka novu verziju POTVRDE o eksploziji i da je taj dokument jedino merodavan za njihovu osiguravajuću kompaniju!
G r o f G r o f 23:41 08.11.2010

Re: kako to...

Pitanje sam postavio na ovaj način jer me stvarno živciraju improvizacije na svakom koraku.
Mislim da i sama policija olako prelazi preko ovakvih slučajeva. Eksplozija bojlera zna biti toliko jaka da završi tragično, a oni se ponašaju kao da je normalno da bojler povremeno eksplodira.
A što se tiče Wienera...Primetio sam. Naprosto je zapanjujuća brzina kojom strane firme prihvate naše standarde, mislim odsustvo svakog standarda.
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:45 09.11.2010

Re: kako to...

Pošto sam očigledno imao sreće sa bojlerom, malo više sam se raspitivao za ovakve slučajeve. Ponekad su eksplozije kazana bojlera toliko jake i ubojite, da raznesu pola stana ili kuće. Na sreću, to se retko dešava, a češće su male, prigušene eksplozije, koje razmrdaju ili izbace noseće tiplove, sa sve malterom i delovima cigli, plus invazija vode koja šiklja na sve strane! U toj situaciji, onako bunovni u 5 ujutro, ne znate da li vam je gore zbog svog stana ili zbog komšijskih stanova na spratovima ispod vašeg stana!
jednatanja jednatanja 20:20 08.11.2010

Žao

mi je, ali tako je to sa osiguranjima...ja imam jedno pozitivno iskustvo i jedno vrlo negativno, svađala sam se sa njima 2 nedelje posle porođaja, užas.

Danas sam po savetu prijatelja pozvala osiguravajuću kuću gde nam je osiguran auto. Godišnja tarifa (Teil-Kasko) nam je 465 evra. Na sajtu check24.de (važi za Nemačku) sam na osnovu svojih podataka dobila informaciju da mi najjeftiniju tarifu može ponuditi Bavaria versicherung za 220 evra. Nazvala sam svoje osiguranje i zatražila da mi ponude bolju tarifu. Potpisali smo sumu 238 evra za sledeću godinu, što je pola od onog što su hteli da mi uzmu. Ako nekom ova informacija pomogne biće mi drago.
nestor92 nestor92 21:42 08.11.2010

Ono što zabrinjava...

... je da kod nas posluje druga liga osiguravača. Kao uostalom i kod banaka. Najjaći ili ne dolaze ili ograničavaju svoje prisustvo.

Generali je veći igrač ali je u igri sa Deltom, Wiener je manjeg dometa, o drugima je teško i govoriti.

Zašto nema najvećih?
antioksidant antioksidant 21:47 08.11.2010

Re: Ono što zabrinjava...

Zašto nema najvećih?

a ko je veci od bivseg sponzora mancester uniteda?
vishnja92 vishnja92 22:33 08.11.2010

Re: Ono što zabrinjava...

Zašto nema najvećih?

ko su najveci?
(ne zezam se, stvarno pitam, nemam pojma)

i pitanje za ove sto kritikuju svaki koncept osiguranja: na koji drugi nacin bih ja mogla da obezbedim skolovanje za decu i penziju za sebe, jednom kada to dodje na red? jedino sto se nudi su banke i osiguranja, a ovo drugo zvuci daleko pouzdanije.
tyson tyson 23:04 08.11.2010

Re: Ono što zabrinjava...

Zašto nema najvećih?

Zato što smo malo i ne naročito interesantno tržište.



nestor92 nestor92 00:30 09.11.2010

Re: Ono što zabrinjava...

a ko je veci od bivseg sponzora mancester uniteda?


AIG?

Precimo nema velikih nemaćkih: Allianz, Iduna, pa onda AXA itd.
antioksidant antioksidant 08:08 09.11.2010

Re: Ono što zabrinjava...

nestor92
a ko je veci od bivseg sponzora mancester uniteda?


AIG?

Precimo nema velikih nemaćkih: Allianz, Iduna, pa onda AXA itd.

aig je tu
axa je krenula
nema allianza a doci ce i on cim resi sopstvene probleme
tsunade tsunade 22:33 08.11.2010

dakle

Čitam i tlak mi se diže... Ja u tim situacijama maštam kako se opasavam bombama i bacam ih nasumicno po pametnim zgradama i svim drugim birokratskim bunkerima... Kao neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar...
nestor92 nestor92 00:31 09.11.2010

Re: dakle

a u tim situacijama maštam kako se opasavam bombama i bacam ih nasumicno po pametnim zgradama


Pazi, pametna zgrada se izmakne.
tsunade tsunade 13:40 09.11.2010

Re: dakle

nije brza od metka, stoposto
dolybell92 dolybell92 00:47 09.11.2010

Mali savet

Na osnovu ličnog iskustva,
preporučujujem osiguranje samo u onom
Osiguravajućem DRUŠTVU u kome imate
dobru vezu, poznatog ili rođaka...
onda nemate problema sa naplatom,
tada sve može i bez čekanja ....

Jedna od stvari koja se zaboravlje je da
novo (šta god da je) osigurano, već sutradan nema vrednost
koju ste osigurali... period amortizacije teče od odmah..
te sa tim u skladu nikada ne dobijete ono što ste
izgubili, već umanjeno za amortizacioni rok...
a uvek plaćate isto, prema drugim parametrima,
naročito značajno za automobile....
Osiguravajući zavodi, kompanije, društva skoro nikada ne gube,
jer su to praktično, aleatorni ugovori...
G.M.Wolf G.M.Wolf 15:28 09.11.2010

Gde mi živimo



Evo kako druge poznate firme poštuju građane..

http://ideamislinavas.blogspot.com



tom tom 14:00 10.11.2010

samo napred

i izveštavajte nas kako idu stvari.

Jedino se ovako čovek može izboriti sa njima. Strpljivo, planski i do kraja.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana