Društvo| Reč i slika| Zdravlje| Život| Životni stil

Čuvari pepeljare u zimskom periodu

loader RSS / 11.11.2010. u 02:10

Odavno je najavljeno... Ali, dani na kalendaru tinjaju gotovo neprimetno. Kao zaboravljena cigareta u pepeljari, koja dimi i polako se "skraćuje". Tako domilesmo i do današnjeg datuma. Strastvenima je delovalo da užasni 11. novembar nikad neće doći. Logički, matematički i kalendarski da, ali psihološki valjda nikad ne. Maltene kao, za one koji u to veruju, smak sveta: veruju da će se desiti, ali im deluje da do tada ima još čitava jedna odgođena, ili rezervna večnost.

cigaretezabranjeneiosta.jpg 

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu je tu. A naspram njega - ogromna armija pušača.

Ovih dana sam slušao silne razgovore na zadatu temu. I, većina pušača kaže da je to neodmeren i nelogičan zakon. Odnosno, kažu da se zarad očuvanja navodnih prava jedne grupe pojedinaca grubo narušavaju prava druge grupe pojedinaca. Ipak, kad se sve fraze i vajkanja preberu, skoro niko od pušača se ne bavi pitanjem narušavanja zdravlja nepušača u njihovoj blizini, već isključivo nastoje da ostanu na terenu pravnih pitanja, što je posebno interesantno kod onih koje pravo kao takvo nikad nije zanimalo. Dakle, tema se uglavnom čvrsto drži u okviru hipotetičkih sudaranja normativa, gde ipak sve deluje teoretski i besposledično, a izbegava se teren zdravlja, gde bi bilo veoma teško opravdati kako nečije zadovoljstvo treba da ostane nedirnuto iako narušava zdravlje drugih ljudi. Takođe, beži se u čuvenu tezu da ima važnijih problema i da se tema zabrane pušenja forsira kako bi se pažnja skrenula sa važnijih životnih stvari i društvenih anomalija. Valjda i oni koji to izriču znaju da je pomenuta tvrdnja teško održiva, jer sve stvari su važne, odnosno, to što postoje „veliki problemi" ne znači da se istovremeno ne treba baviti i onim „manjim problemima".

Stečena prava se teško ukidaju. Ako je neko navikao da u kancelariji ujutro prvo popije kafu i uz kafu zapali jednu ili dve, a do kraja radnog vremena još nekoliko, teško će prihvatiti zakonsku odredbu po kojoj to više ne može da čini. Nije to slučaj samo sa cigaretama, nego i sa ostalim navikama.

Dalje, situaciju usložnjava i to što kod nas dugi niz godina postoji jedan veoma loš odnos prema pojmu zakonitosti, tj. poštovanja zakona i zvanično proklamovanih normi. U praksi, vlada jedna vrsta utrkivanja, ko će bolje da prevari i izvrda zakon.

Konačno, teška ekonomska situacija stvara osećaj ozlojeđenosti. Sa tom vrstom raspoloženja ide i jedna vrsta osvetničke psihologije prema skoro svemu što kao norma ili zahtev dolazi iz pravca države.

pikslazabranjenopusenje.jpgPovrh svega, stoji još i to da su ljudi koji ne žele da urade ili priznaju neku stvar skloni da i "bazične činjenice" preudese tako da izgleda kako je njihovo ponašanje opravdano.  

Kako god bilo, inspektori kreću! Pušači imaju svoju taktiku. Neki će se nevoljno pomiriti s tim da pušenja na određenim mestima više nema. Neki će da čekaju da vide kako će sprovođenje ove mere uopšte da ide, pa, ako osete labavost, pripaliće. Neki će, pak, svesno i otvoreno rizikovati. Propisane novčane kazne izgledaju, još uvek, apstraktno.

Gledam celu stvar sa izvesne distance, jer sam cigarete ostavio pre četiri i po godine. No, to ne stvara bezosećajnost prema onima koji ovaj 11. novembar dočekuju nervozno i sa utiskom uskraćenosti. Naprotiv. Bivši sam zavisnik i znam kakva je muka u pitanju. Dakle, kad je reč o nenadanim upadima antinikotinskih inspektora u kafane, skrivene pušačke zemunice ili kancelarije - svim pušačima u zatvorenim prostorijama, kojih će svakako i dalje biti, želim što bolju „sportsku sreću".



Komentari (275)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tripraseta92 tripraseta92 04:34 11.11.2010

baci kosku međ' kerove

Ma, ovo nije zemlja, ovo je cirkus!!!!!
Lopovi i manijaci na sve strane, protraćkane miljarde evra, nema mleka, ulja.... a strogoća se trenira na opušcima! Elem, ako već ne funkcionišu ni privreda, ni pravna država, funkcioniše stara šema, zvana "Baci kosku međ' kerove, nek se kolju i zabavljaju!" I tako, nama su bacili ovaj zakon međ' podeljeno stanovništvo ( i to debelo podeljeno , na zavisnike i one čije zdravlje trpi zbog tuđe zavisnosti) pa sad narod ima čime da se zabavlja i na šta da preusmeri agresiju, a ne da razmišlja o tome kako će da preživi do prvog, da li će se ikad, za života skućiti, ima li mleka, koliko poskupljuje struja, a koliko gas, gde su naši novci, a gde živci, gde su mostovi, putevi, pošto škola,lekovi, da li će ostati živ do zakazanog ultrazvuka ... etc. ?

Danas sam dobila obaveštenje, da firma ( a sve po zakonu) mora da ovlasti lice koje je zaduženo za sprovođenje zakona unutar firme, da ime tog zaduženog mora da bude istaknuto na vidljivom mestu, kao i brojevi telefona na koji se mogu prijaviti pušači, plus neke nalepnice na svim vratima!!!!!! A inspekcija će da proverava ima li opušaka, da gura nos u wc šolje, prati trag nosem....
Miiiis'iiim, ovi su zahebali i Monty Python , i to kompletnu seriju, a ne samo "Ministarstvo uvrnutog hoda". Ovde je na snazi ministarstvo uvrnutog uma !
Dr M Dr M 08:32 11.11.2010

Re: baci kosku međ' kerove

Ma, ovo nije zemlja, ovo je cirkus!!!!!


Mozda je sve ovo deo jednog dalekoseznog plana...

Izadje g. Mladic iz nekog objekta u kome ga cuvaju, da ustedi onih 5000 za kaznu, i...cap!..prilazi mu specijalac, na gotovs` i kaze...ne, ne ono.. nego: "Izvin`te, je l` imate upaljac"?


I, dok se mi preganjamo oko ovog zakona, vlada Srbije podize sebi platu...
mlekac mlekac 08:40 11.11.2010

Re: baci kosku međ' kerove

Dr M

Izadje g. Mladic iz nekog objekta u kome ga cuvaju, da ustedi onih 5000 za kaznu, i...cap!..prilazi mu specijalac, na gotovs` i kaze...ne, ne ono.. nego: "Izvin`te, je l` imate upaljac"?



Ovo mi nesto poznato, Doco - sifra: "Joso, daj vode!", a?
Dr M Dr M 08:46 11.11.2010

Re: baci kosku međ' kerove

Ovo mi nesto poznato, Doco - sifra: "Joso, daj vode!", a?


"...sve su ostalo nijanse"..
mlekac mlekac 08:52 11.11.2010

Re: baci kosku međ' kerove

Dr M
Ovo mi nesto poznato, Doco - sifra: "Joso, daj vode!", a?


"...sve su ostalo nijanse"..


Pa kad nece ko Dr Dabic da se svercuje u GSP-u!
loader loader 09:19 11.11.2010

Re: baci kosku međ' kerove

tripraseta92:
Danas sam dobila obaveštenje, da firma ( a sve po zakonu) mora da ovlasti lice koje je zaduženo za sprovođenje zakona unutar firme, da ime tog zaduženog mora da bude istaknuto na vidljivom mestu...


Dont vori, i oni su ljudi.
Munete im kutiju-dve cigara u džep - a oni vam progledaju kroz požutele prste i sve bude u redu

angie01 angie01 14:19 11.11.2010

Re: baci kosku međ' kerove

, dok se mi preganjamo oko ovog zakona, vlada Srbije podize sebi platu...


vest ide ovako, preprichavam,...predsednik Tadic je rekao da gradjane u 2011. ochekuje josh jedna teshka godina i da drzava nece da se zaduzuje da bi veshtachki podizala standard,...od nove godine poslanici ce imati vece plate!

pa chekaj, je l oni ne zive ovde, je l oni nemaju nishta sa posledicama tranzicije kojom sami rukovode?
loader loader 14:29 11.11.2010

Re: baci kosku međ' kerove

pa chekaj, je l oni ne zive ovde, je l oni nemaju nishta sa posledicama tranzicije kojom sami rukovode?

Angie, Darling, danas je tema samo, da li čure ili ne

To oko plata ćemo lako: rebalans, stendbajevi, štamparija...
angie01 angie01 14:45 11.11.2010

Re: baci kosku međ' kerove

danas je tema samo, da li čure ili ne



loader loader 14:52 11.11.2010

Re: baci kosku međ' kerove

Angie



Ovo sam pre neku godinu dobio mailom, a naslov je bio: "Kako Slovenci puše". E, to je ušteda. A ne ko ovi naši, sa onolikim rasipničkim manirima, gde svako puši svoje !

loader loader 15:01 11.11.2010

Re: baci kosku međ' kerove

A šta radi inspektor kad u kadi pronađe ovoliki džambo...
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:40 11.11.2010

ako, ako

E baš mi je drago da su vama, pušačima, napokon doakali. Makar to bilo i po cenu eventualnog gradjanskog rata. Sad treba samo da stisnete zube, jedno mesec, dva, i videćete, svima će biti lepše. . A uvek možete da se bacite na nikotinske flastere.

EDIT: I nemo' sad da mi se tu vadite na usranu vladu, raspalu državu, nemanje mleka, gubitak Kosova, rat u Iraku, LHC strangelet-e, globalno otopljavanje, Sunčeve pege i širenje Svemira. Budite ljudine, niko nije rekao da će život biti lak.
talicni talicni 05:46 11.11.2010

Re: ako, ako

Zamisli da jos povrh svega poskupe cigarete na jedno 3-4 eura za paklicu. Onda bi im bas dohakali.
vishnja92 vishnja92 06:15 11.11.2010

Re: ako, ako

E baš mi je drago da su vama, pušačima, napokon doakali.

amanzaman pajicu, ne radi se o doakavanju nego o totalnim glupostima, a najgora od svih je stvaranje citave armije drukara, gle gore -
firma ( a sve po zakonu) mora da ovlasti lice koje je zaduženo za sprovođenje zakona unutar firme, da ime tog zaduženog mora da bude istaknuto na vidljivom mestu, kao i brojevi telefona na koji se mogu prijaviti pušači, plus neke nalepnice na svim vratima!!!!!! A inspekcija će da proverava ima li opušaka, da gura nos u wc šolje, prati trag nosem....


na radnom mestu je i do sada bilo zabranjeno pusenje, jedino sto sad u sobi gde se pusi nema da se otvara prozor (veeliki) nego ima da se ukljuci ventilator (mali) i onda ispred vrata sija crvena lampica (?!). i sto ne smes na stolu da imas pikslu, pa makar ti u njoj stajale drvene bojice.


@Loader:
skoro niko od pušača se ne bavi pitanjem narušavanja zdravlja nepušača u njihovoj blizini


ta tema je neupitna i kao takva nije za bavljenje, pod jedan. pod dva - malo li je sto se veseli Tomica njome bavi na ovakav nacin?
srdjan.pajic srdjan.pajic 08:11 11.11.2010

Re: ako, ako

vishnja92


ta tema je neupitna i kao takva nije za bavljenje, pod jedan. pod dva - malo li je sto se veseli Tomica njome bavi na ovakav nacin?


Šta sam rekao malopre? Znao sam da će odma da krene vadjevina, na širenje Svemira, Sunčane pege, globalno otopljavanje, LHC, Tomicu Milosavljevića, drukare...

Ok, mere su možda malo, da kažem, avangardne, ali i pušači su kod nas najgori na svetu, kunem se. Pa ako je na svakog pušača potrebna po drukara da bi odustao od trovanja okoline, e neka bude i po drukara! I pakla cigara 10 evra, minumum, pola odma za Kraljevo, druga polovina za halobebe.

Ne znam šta je to zvanično bilo do sada, ali se sećam da sam se 5 godina klao sa najgorim pušačem u mojoj firmi, kome niko nije mogao da zabrani da dimi ko smederevska železara, samo zato što je imao status svete krave kod direktora. Znači, sad sve polako dolazi na svoje.



loader loader 09:46 11.11.2010

Re: ako, ako

Lako je Tomici da mrcvari male ugnjetene pušače, kad sam ne puši, pa ne zna kako je kad ti neko otima dim iz pluća.

Bar nešto je urađeno: ministarstvo je ponudilo četkicu i pastu za bezdimno odvikavanje

vishnja92 vishnja92 10:07 11.11.2010

Re: ako, ako

Ok, mere su možda malo, da kažem, avangardne

avangardne, avangardne, i ja kazem - pa onaj ventilator od brat bratu fi 15cm mora da ima takvu brzinu protoka da ce da stvori podpritisak i sve nas usrce u sebe (sa nasim glavama prilepljenim za njega, i nogama koje strce u svim pravcima naokolo, ko neke bodlje) a pridruzena mu crvena lampica asocira na bordeldalekobilo, a ne na projektni biro.
širenje Svemira, Sunčane pege, globalno otopljavanje, LHC, Tomicu Milosavljevića, drukare

dizajn i lepotinju si zaboravio - ko ce da mi ustvrdi da je moja piksla bas pepeljara a ne enterijerski detalj, i sta cu uopste sa ovim prosutim bojicama sad?

:smajli koji ode da pusi:

ps - mi smo se interno dogovorili da unapredimo zakon i da u to ime nasoj lokalno zaduzenoj drukari kupimo ridzovanski prsluk, cisto da se zna.
loader loader 10:35 11.11.2010

Re: ako, ako

SrdjanPajic:
E baš mi je drago da su vama, pušačima, napokon doakali.

Surovo, bre, Pajiću ...

mariopan mariopan 11:43 11.11.2010

Re: ako, ako

srdjan.pajic
E baš mi je drago da su vama, pušačima, napokon doakali. Makar to bilo i po cenu eventualnog gradjanskog rata. Sad treba samo da stisnete zube, jedno mesec, dva, i videćete, svima će biti lepše. . A uvek možete da se bacite na nikotinske flastere.

EDIT: I nemo' sad da mi se tu vadite na usranu vladu, raspalu državu, nemanje mleka, gubitak Kosova, rat u Iraku, LHC strangelet-e, globalno otopljavanje, Sunčeve pege i širenje Svemira. Budite ljudine, niko nije rekao da će život biti lak.

nurudin nurudin 13:03 11.11.2010

Re: ako, ako

Је л' Вам срце на месту? Шта се то Вас тиче да ли ће мени да буде лепше?

Вероватно и министар лепше спава кад зна да ја попушим мање цигарета... Боже ме сачувај оваквих душебрижника!!!

Немам "ништа" против Закона, ал' чему овакви коментари?

И чему и овакав Закон... Професори више не пуше у посебним просторијама, јер су се ученици угледли на своје професоре (јадна нам просвета ако је то једино на шта се угледају ученици), али сада сви заједно пуше у оближњим кафићима, на крају можда постану и најбољи другари, па крену да излазе заједно...
mlekac mlekac 13:13 11.11.2010

Re: ako, ako

nurudin
Је л' Вам срце на месту? Шта се то Вас тиче да ли ће мени да буде лепше?

Вероватно и министар лепше спава кад зна да ја попушим мање цигарета... Боже ме сачувај оваквих душебрижника!!!

Немам "ништа" против Закона, ал' чему овакви коментари?

И чему и овакав Закон... Професори више не пуше у посебним просторијама, јер су се ученици угледли на своје професоре (јадна нам просвета ако је то једино на шта се угледају ученици), али сада сви заједно пуше у оближњим кафићима, на крају можда постану и најбољи другари, па крену да излазе заједно...


Kako ono rece cika Dusko Radovic?

Danas će profesori ponovo krišom pušiti Zetu da ih ne primete učenici koji puše Kent.
angie01 angie01 14:31 11.11.2010

Re: ako, ako

obrisano zbog autorske zashtite!
loader loader 14:34 11.11.2010

Re: ako, ako

Kako ono rece cika Dusko Radovic?

Taj je sve provaljivao. Reče:
" Ko pije kafu, taj i puši,
a ko puši, taj ne mora da pije kafu, može i radžu ! "

angie01 angie01 14:46 11.11.2010

Re: ako, ako

loader loader 14:47 11.11.2010

Re: ako, ako

angie01

Thats The Third Smoker ...




A ovu vašu drugu fotku (asocijacija na grobnicu) još jutros sam pronašao na netu i razmatrao je kao kandidata za dekoraciju bloga, pa sam odustao, jer je pomalo morbidna.

Evo jedne male naive:
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:04 12.11.2010

Re: ako, ako

nurudin
Је л' Вам срце на месту?


Uh, samo da znaš koliko mi je srce na mestu! Ceo život sam čekao ovaj trenutak. I nemoj da mi persiraš, čak iako sam pobornik ovog zakona.

Samo da ne bude nekog nesporazuma, nurudine, bio ja pušač ili ne, delim sa tobom sav gnev prema dotičnom pajacu od ministra. Bolje bi mu bilo da ćuti i usta ne otvara po pitanju ove zabrane pušenja, jer i samom svojim pojavom dovoljno nervira već pobesnele pušače. A i nepušače.


loader loader 03:13 12.11.2010

Re: ako, ako

gnev prema dotičnom pajacu

Evo jedne opuštajuće slike :)

srdjan.pajic srdjan.pajic 05:04 12.11.2010

Re: ako, ako

loader
gnev prema dotičnom pajacu

Evo jedne opuštajuće slike :)



E, one su druga priča. Sve im je oprošteno.
loader loader 09:38 12.11.2010

Re: ako, ako

Znao sam
da ste ipak
skriveni altruista
angie01 angie01 11:20 12.11.2010

Re: ako, ako

Evo jedne opuštajuće slike :)


pr bi se reklo-napinjuca!
loader loader 23:58 12.11.2010

Re: ako, ako

angie01
obrisano zbog autorske zashtite!


Došao autor po svoje krpice...?
Ovde je gomila karikatura. kako li je spazio
Evo jedne opuštajuće slike :)

pre bi se reklo-napinjuca!

Te vrste napetosti su dosta podsticajne
aleksandarz92 aleksandarz92 06:54 11.11.2010

Razlike

Jedine razlike između dosadašnjeg i ovog novog zakona su u tome što je u nekim javnim ustanovama potpuno zabranjeno pušenje, ne sme da bude ni "mala smrdljiva soba", i što je pušenje zabranjeno u svim kancelarijama, a dosad je moglo ako se svi slože i ako ne rade sa strankama.
Kazne su ostale iste(slične). Kafane će i dalje biti zadimljene, ali sa nalepnicom "za pušače". I dalje će vam duvati dim u lice dok čekate autobus...
mlekac mlekac 07:09 11.11.2010

Re: Razlike

aleksandarz92
Jedine razlike između dosadašnjeg i ovog novog zakona su u tome što je u nekim javnim ustanovama potpuno zabranjeno pušenje, ne sme da bude ni "mala smrdljiva soba", i što je pušenje zabranjeno u svim kancelarijama, a dosad je moglo ako se svi slože i ako ne rade sa strankama.
Kazne su ostale iste(slične). Kafane će i dalje biti zadimljene, ali sa nalepnicom "za pušače". I dalje će vam duvati dim u lice dok čekate autobus...


E, hvala ti do neba sto razjasni!
Vec sam bila pocela da sumnjam u sopstvenu senilnost, jer mi sve nesto bilo u glavi da je neki slican zakon donet poodavno (cirka pre jedno 20 godina), samo sto nikada nije zaziveo kako treba...

Tada je, koliko se secam, prvi put bilo zabranjeno pusenje u vozilima gradskog prevoza, pozoristima, bioskopima, zdravstvenim ustanovama i tome slicno...

Mada, iskreno, za mene je pitanje gde pusiti vise stvar vaspitanja. Al' ajde, ja sam blago atipicna po tom pitanju. Kod mene panika nastaje ako nemam cigarete u tasni. A kad cu da zapalim uopste mi nije bitno. Bitno mi da znam da imam svoju 'dozu'
aleksandarz92 aleksandarz92 07:15 11.11.2010

Re: Razlike

jer mi sve nesto bilo u glavi da je neki slican zakon donet poodavno (cirka pre jedno 20 godina)

Ma kakvi 20 godina. Donet je pre 2-3 godine. Čak je po njemu trebalo da bude potpuno zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima. Ostavljen je bio rok od 6 meseci da se svi pripreme za taj zakon i u tom periodu su veliki igrači (BAT, PMI) uspeli da izguraju ukidanje zabrane pušenjau kafanama.
mlekac mlekac 07:18 11.11.2010

Re: Razlike

aleksandarz92
jer mi sve nesto bilo u glavi da je neki slican zakon donet poodavno (cirka pre jedno 20 godina)

Ma kakvi 20 godina. Donet je pre 2-3 godine. Čak je po njemu trebalo da bude potpuno zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima. Ostavljen je bio rok od 6 meseci da se svi pripreme za taj zakon i u tom periodu su veliki igrači (BAT, PMI) uspeli da izguraju ukidanje zabrane pušenjau kafanama.


Casna rec, prvi je bio donet pre ihahaj! Secam se jer sam tada radila u emisiji za ekologiju, al' nikad nije stvarno zaziveo... (Osim sto su tada prestali da puse u cekaonicama DZ)
aleksandarz92 aleksandarz92 07:24 11.11.2010

Re: Razlike

mlekac
aleksandarz92
jer mi sve nesto bilo u glavi da je neki slican zakon donet poodavno (cirka pre jedno 20 godina)

Ma kakvi 20 godina. Donet je pre 2-3 godine. Čak je po njemu trebalo da bude potpuno zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima. Ostavljen je bio rok od 6 meseci da se svi pripreme za taj zakon i u tom periodu su veliki igrači (BAT, PMI) uspeli da izguraju ukidanje zabrane pušenjau kafanama.


Casna rec, prvi je bio donet pre ihahaj! Secam se jer sam tada radila u emisiji za ekologiju, al' nikad nije stvarno zaziveo... (Osim sto su tada prestali da puse u cekaonicama DZ)

Ma verujem ti za taj zakon. Čak ne mogu da se setim da li sam ikada ikog video da puši u čekaonici u DZ ili bolnice.
Ja samo pominjem ovaj noviji koji je ustvari skoro isti kao ovaj sadašnji, čak i po kaznama.
mlekac mlekac 08:09 11.11.2010

Re: Razlike

aleksandarz92
mlekac
aleksandarz92
jer mi sve nesto bilo u glavi da je neki slican zakon donet poodavno (cirka pre jedno 20 godina)

Ma kakvi 20 godina. Donet je pre 2-3 godine. Čak je po njemu trebalo da bude potpuno zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima. Ostavljen je bio rok od 6 meseci da se svi pripreme za taj zakon i u tom periodu su veliki igrači (BAT, PMI) uspeli da izguraju ukidanje zabrane pušenjau kafanama.


Casna rec, prvi je bio donet pre ihahaj! Secam se jer sam tada radila u emisiji za ekologiju, al' nikad nije stvarno zaziveo... (Osim sto su tada prestali da puse u cekaonicama DZ)

Ma verujem ti za taj zakon. Čak ne mogu da se setim da li sam ikada ikog video da puši u čekaonici u DZ ili bolnice.
Ja samo pominjem ovaj noviji koji je ustvari skoro isti kao ovaj sadašnji, čak i po kaznama.


Pa ne razlikuje se mnogo ni od prvog, osim ovog dela o kafanama i samoupravi...
aleksandarz92 aleksandarz92 08:26 11.11.2010

Re: Razlike

Pa ne razlikuje se mnogo ni od prvog, osim ovog dela o kafanama i samoupravi...

i visini kazni. Neznam, rekao bih da je tada zakon zabranjivao pušenje samo tamo gde bi ionako pušile samo budale. Sada je svrha zakona zaštita nepušača - i to preterana.
mlekac mlekac 08:46 11.11.2010

Re: Razlike

aleksandarz92
Pa ne razlikuje se mnogo ni od prvog, osim ovog dela o kafanama i samoupravi...

i visini kazni. Neznam, rekao bih da je tada zakon zabranjivao pušenje samo tamo gde bi ionako pušile samo budale. Sada je svrha zakona zaštita nepušača - i to preterana.

Ma veruj mi, taj prvi je bio izazvao pravu revoluciju.
Tad je bilo uvedeno ono sa 'pusackim sobama', pa zabranjeno u ustanovama kulture i zdravstvenim...

Dovoljno sam matora da se secam vremena kad su pusili svuda. Do tada su jedino vozovi imali kupee za nepusace, a ni to niko nije zarezivao...

I prvih godinu dana su, kao, pazili da se primenjuje, a posle opet krenulo po starom...

Tako ce, bojim se, biti i sa ovim.

Al' ajde da vidimo
Dr M Dr M 08:58 11.11.2010

Re: Razlike

prvih godinu dana su, kao, pazili da se primenjuje, a posle opet krenulo po starom...


Po, onom, prvom zakonu, kazna je bila 50 ili 100 dinara, vise se ne secam.

Za sobu za pusenje je bila odredjena ona prostorija u kojoj se pije kafa ujutro i na pauzi, razumno, zar ne?

Zubar pusi i u svojoj ordinaciji, pali jednu na drugu, kao i uvek.

Kazem mu, nasamo, da ce da me dovede u nezgodnu situaciju, moram da mu naplatim kaznu..a, kako cu..?

Na sledecoj pauzi, kolega, pred svima, kaze: " Ne zelim da krsim propise, niti cu nekog da dovodim u nezgodnu situaciju.."Kol`ko kosta kazna za ceo mesec, jel` ima neki popust, na veliko"?
loader loader 09:12 11.11.2010

Re: Razlike

aleksandarz92:
I dalje će vam duvati dim u lice dok čekate autobus...

Pa da... Odlično primećeno.
Da, to je ozbiljan propust u lovu na pušače koji odimljavaju nepušače. Znači, tajne agente i na stanice, da se izgrednici na licu mesta podvrgnu primeni propisa


aleksandarz92 aleksandarz92 09:29 11.11.2010

Re: Razlike

Po, onom, prvom zakonu, kazna je bila 50 ili 100 dinara, vise se ne secam.

"Kol`ko kosta kazna za ceo mesec, jel` ima neki popust, na veliko"?

Zato i pravim razliku između tih starih i ovih novih zakona. A pretpostavljam da tamo nije postojala kazna za firmu, pa za odgovorno lice...A još sve firme bile društvene. Verujem da je stav rukovodstva bio: plaćajte kazne, šta nas briga.
aleksandarz92 aleksandarz92 09:33 11.11.2010

Re: Razlike

loader
aleksandarz92:
I dalje će vam duvati dim u lice dok čekate autobus...

Pa da... Odlično primećeno.
Da, to je ozbiljan propust u lovu na pušače koji odimljavaju nepušače. Znači, tajne agente i na stanice, da se izgrednici na licu mesta podvrgnu primeni propisa

Naravno da treba da budu na stanicama, naročito kad pada kiša. Onaj deo ispod pečurke može da se tretira kao zatvoreni prostor, pa ko oće da puši a da ne kisne, odma 5000din.
Šalu na stranu, meni sve ovo liči na "otvaranje" novih radnih mesta za protivpušačku policiju. Jes' da oni neće ništa da rade (da ne ljute narod pa da glasa za neke druge), ali će zato biti stranački podobni.
mlekac mlekac 09:55 11.11.2010

Re: Razlike

aleksandarz92
loader
aleksandarz92:
I dalje će vam duvati dim u lice dok čekate autobus...

Pa da... Odlično primećeno.
Da, to je ozbiljan propust u lovu na pušače koji odimljavaju nepušače. Znači, tajne agente i na stanice, da se izgrednici na licu mesta podvrgnu primeni propisa

Naravno da treba da budu na stanicama, naročito kad pada kiša. Onaj deo ispod pečurke može da se tretira kao zatvoreni prostor, pa ko oće da puši a da ne kisne, odma 5000din.
Šalu na stranu, meni sve ovo liči na "otvaranje" novih radnih mesta za protivpušačku policiju. Jes' da oni neće ništa da rade (da ne ljute narod pa da glasa za neke druge), ali će zato biti stranački podobni.


Eno, rece Tomica malopre na jutarnjem programu da ce da proveravaju ima li koriscenih piksli!

Ilija Cvorovic ponovo jase!
loader loader 10:11 11.11.2010

Re: Razlike

Eno, rece Tomica malopre na jutarnjem programu da ce da proveravaju ima li koriscenih piksli!
Ilija Cvorovic ponovo jase!

To je još dečja igra.
Jer, ima i ovo:

duvanje u kese, koje će na malom displeju sa strane pokazivati da li je izgrednik pušio, kad je pušio i lokaciju na kojoj je pušio.
mlekac mlekac 10:14 11.11.2010

Re: Razlike

loader
Eno, rece Tomica malopre na jutarnjem programu da ce da proveravaju ima li koriscenih piksli!
Ilija Cvorovic ponovo jase!

To je još dečja igra.
Jer, ima i ovo:

duvanje u kese, koje će na malom displeju sa strane pokazivati da li je izgrednik pušio, kad je pušio i lokaciju na kojoj je pušio.



Zezas???
loader loader 10:27 11.11.2010

Re: Razlike

Zezas???

Jok, bre... - donacija japanske vlade
mlekac mlekac 10:32 11.11.2010

Re: Razlike


loader
duvanje u kese, koje će na malom displeju sa strane pokazivati da li je izgrednik pušio, kad je pušio i lokaciju na kojoj je pušio.


loader
Zezas???

Jok, bre... - donacija japanske vlade


A nema STA je pusio???
loader loader 10:40 11.11.2010

Re: Razlike

A nema STA je pusio???

EroT'ka, ba
Nešto treba da ostane i tajna
aleksandarz92 aleksandarz92 11:10 11.11.2010

Re: Razlike

duvanje u kese, koje će na malom displeju sa strane pokazivati da li je izgrednik pušio, kad je pušio i lokaciju na kojoj je pušio.

Ovo je k'o najmoderniji švedski TV detektor
loader loader 11:26 11.11.2010

Re: Razlike

Protiv njih se ne može.
Stoga je najbolje provući glavu, ili makar samo cigaretu, u bezbednu zonu
thebee269 thebee269 13:05 11.11.2010

Re: Razlike

A nema STA je pusio???

A nema STA je pusio???

Exitus Letalis Exitus Letalis 14:48 11.11.2010

Re: Razlike

duvanje u kese, koje će na malom displeju sa strane pokazivati da li je izgrednik pušio, kad je pušio i lokaciju na kojoj je pušio.

e ovo za lokaciju je napredak onoliki ...
ako se utvrdi da si pušio u stanu, safe zone, ondak ništa.
al možda može da locira i lift.
e, tu je već zahebano.
jerbo je zabranjeno.

a ovo kad je isto jako sumnjivo.
koliko dana ... pre koliko dana.
recimo, za vikend u stanu, onda nisi izgrednik.

oklen im ta sprava?
da im nisu rusi poslali ko ono oružje onomad!

p.s. ja, recimo, ne pušim u stanu već godinu dana.
samo vanka.
u kafićima, na terasi i tako to ...
ja baš želim da trujem sve sem ukućana:)))
maca22 maca22 14:53 11.11.2010

Re: Razlike

Exitus Letalis
oklen im ta sprava?
da im nisu rusi poslali ko ono oružje onomad!

Kao onomad svedski detektor za one koji ne placaju tv pretplatu.
Danas je to obavezni namet...
ivana23 ivana23 14:55 11.11.2010

Re: Razlike

Exitus Letalis
duvanje u kese, koje će na malom displeju sa strane pokazivati da li je izgrednik pušio, kad je pušio i lokaciju na kojoj je pušio. e ovo za lokaciju je napredak onoliki ... ako se utvrdi da si pušio u stanu, safe zone, ondak ništa. al možda može da locira i lift. e, tu je već zahebano. jerbo je zabranjeno.


Ja se iscudjavam, a ostali se sale ili ignorisu - u liftu nije zabranjeno
loader loader 15:40 11.11.2010

Re: Razlike

ExitusLetalis:

... oklen im ta sprava?


Kosooki. Donacija. Daleki istok. Ne mora baš sve da nam stigne od Rusa


Ste vidli ovo?
Prekrečiće ga ovih dana :)

lavandablue lavandablue 21:39 13.11.2010

Re: Razlike

Čak ne mogu da se setim da li sam ikada ikog video da puši u čekaonici u DZ ili bolnice.


da si ti ziv i zdrav.
medicinske sestre su pusile sve u sesnaest u bolnicama u svojim sestrinskim sobama sa televizorom, iz kojih se duvanski dim i otrovni smrad sirio kroz hodnik sve do bolesnickih soba.
dolybell92 dolybell92 08:00 11.11.2010

?


Koja je svrha zabraniti pušenje cigareta,
a u isto vreme, proizvodnja i trgovina ostaje ista.. ?

Ako cigarete nemaju neku drugu upotrebnu vrednost,
koja je svrha njihove proizvodnje i legalne prodaje ?
Kome, ako kampanja protiv pušenja pokaže uspeh ?

Da li je licemerje na delu i u zakonu ?




loader loader 12:12 11.11.2010

Re: ?

dolybell92:
Koja je svrha zabraniti pušenje cigareta,
a u isto vreme, proizvodnja i trgovina ostaje ista.. ?

Pitanje ne da je logično, nego razbija koliko je logično


Ipak, tu ima i ono... step baj step otpuštanje kanapa oko ruku...
Zabraniti odmah, znači ostaviti hiljade i hiljade bez posla.
Ovako, imaju priliku da se lagano i bez stresa prebace
na gajenje i proizvodnju neke posve drukčije biljne konfekcije
angie01 angie01 14:29 11.11.2010

,

Overheard, "You know, lady, you don't actually smoke. The cigarette does all the smoking, you are just the sucker!"
loader loader 01:36 12.11.2010

Re: ,

Slika dole:
Rat pušača i nepušača.
Pušači su ovi narandžasti, a nepušači beli vojnici.
Hej, i nepušači su požuteli
alselone alselone 08:12 11.11.2010

Pucajte,

ja i dalje palim.
loader loader 09:13 11.11.2010

Re: Pucajte,

ja i dalje palim.

Ima se - može se


Inače, kad smo već kod ove teme,
želeo sam da naglasim
kako uvek postoji neko elegantno rešenje :)

buba_truba buba_truba 09:43 11.11.2010

Re: Pucajte,

alselone
ja i dalje palim.

Ma pali, duvaj, umri - zabole mene. Samo neću da JA dišem tvoju pasiju... niti da mi smrdi.

Fer enough?!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 09:44 11.11.2010

Re: Pucajte,

ja i dalje palim.

looozrrrrs!
alselone alselone 09:45 11.11.2010

Re: Pucajte,

buba_truba
alselone
ja i dalje palim.

Ma pali, duvaj, umri - zabole mene. Samo neću da JA dišem tvoju pasiju... niti da mi smrdi.

Fer enough?!



buba_truba buba_truba 09:55 11.11.2010

Re: Pucajte,

alselone
Fer enough?!

Znači nije?

Znači li to da neko mora da trpi? Ko? I zašto?
alselone alselone 10:00 11.11.2010

Re: Pucajte,

buba_truba
alselone
Fer enough?!

Znači nije?

Znači li to da neko mora da trpi? Ko? I zašto?


Ma ne, nisam to mislio, nego me napade ko da tebi fale cigare a ne meni.
Saglasan sam, ni do sada nije bilo pasivnog pusenja moje cigare.
buba_truba buba_truba 10:11 11.11.2010

Re: Pucajte,

alselone
Ma ne, nisam to mislio, nego me napade ko da tebi fale cigare a ne meni.

Izvini ako je ličilo na napad. Htela sam da bude kratko i jasno, da ne širim priču, i nije bilo namenjeno posebno tebi. Iskoristila sam te kao šlagvort da kažem šta mislim generalno na temu.
alselone alselone 10:35 11.11.2010

Re: Pucajte,

buba_truba

Izvini ako je ličilo na napad. Htela sam da bude kratko i jasno, da ne širim priču, i nije bilo namenjeno posebno tebi. Iskoristila sam te kao šlagvort da kažem šta mislim generalno na temu.


Jasno, jasno.
(:smajli_koji_hramlje_plavih_ledja:)

tom tom 13:13 11.11.2010

Re: Pucajte,

Pucajte, ja i dalje držim, čas da zapalim
loader loader 15:47 11.11.2010

Re: Pucajte,

Da li ste čuli,
da trudnoća i pušenje ne idu zajedno..

lavandablue lavandablue 23:04 13.11.2010

Re: Pucajte,

neka i dalje puse, ali sebi.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:21 11.11.2010

Pogled sa distance

Gledam celu stvar sa izvesne distance, jer sam cigarete ostavio pre četiri i po godine.

I ja, nedavmo sam prešao na lulu.
loader loader 09:40 11.11.2010

Re: Pogled sa distance

I ja, nedavmo sam prešao na lulu

Lukavo, lukavo....


Samo pazite da ne naletite na zonu gde vlada ovaj znak:



Jelica Greganović Jelica Greganović 11:50 11.11.2010

Re: Pogled sa distance

Pušenje udružuje.

svbobo svbobo 15:52 11.11.2010

Re: Pogled sa distance

Pušenje udružuje

i pojednostavljuje stvari...zato što...Girls will love when you blow in their face!!!

loader loader 00:13 12.11.2010

Re: Pogled sa distance

Pušenje udružuje

Pa... da ...
Bez veze je pušiti sam
maksa83 maksa83 09:26 11.11.2010

krokodili dolaze

Kako god bilo, inspektori kreću!


Heh, ne kreću inspektori da love samo pušače. Jutros je firma osvanula oblepljena nalepnicama na svim vratima - ulaznim, od kancelarija, sa obe strane (pošteđeni su samo frižideri i ormani). Osećam se kao da sam u nekom radioaktivnom području, totalno je sick, čak su i nepušači užasnuti ambijentom.

Mislio sam da je to nečiji trip pošto su kazne od 500000 - 1000000 DIN, međutim pokazala mi sekretarica zakon u kome piše da moraš da imaš baš te i baš takve nalepnice nalepljene na baš tim mestima, inače - kazna. Te obavezne propisane nalepnice su nas koštale 10000 DIN, kao da su unikatne i ručno pravljene i da ih je dizajnirala Donatela Versaće. Stiče se čudan utisak da je tu neko onako ozbiljno zaradio, kada se sve izmnoži sa brojem firmi i brojem vrata.

Ako nemaš te nalepnice - kazna.

Ako nađu pikslu bilo gde u firmi (makar bila virgo intacta) - kazna.

Ako inspektor tvrdi da je nanjušio dim - kazna.

Inspektori imaju normu koju moraju da postignu pod pretnjom otkaza.

Država kojoj je budžet izbušen rasipanjem na samu sebe i sopstvene miljenike je prosto sebi otvorila prostor za reketiranje, i to je cela priča o pušenju. Trne im apsolutno patka i za zdravlje i EU integracije.

Da su ozbiljni po tom pitanju prvo bi utrostručili cenu cigareta tako što bi ih zveknuli ozbiljnim porezom, ali bi u tom slučaju momentalno popili po p. od strane duvanskih firmi koje ih zapravo drže u šaci tj. na platnom spisku. Mesečni profit Filip Morisa se u ovoj zemlji meri dvocifrenim milionima dolara. Nađe se ponešto i za nadležne.



P.S. Jedini koji je ikad pušio unutar prostorija firme je inspektor koji dolazi da nas proverava i trkeljiše.
antioksidant antioksidant 09:36 11.11.2010

Re: krokodili dolaze

Da su ozbiljni po tom pitanju

čisto zamlaćivanje, nikakva ozbiljnost ne stoji iza ovoga (osim eventualno kompleksa i frustracija gospara večitog ministra)
mlekac mlekac 09:59 11.11.2010

Re: krokodili dolaze

maksa83


Ako inspektor tvrdi da je nanjušio dim - kazna.



Vec zamisljam dijalog:

- Ovde se oseca dim!
- Ne oseca se, sekretarica ima novi parfem!
- A ja kazem da se oseca!
- A ja kazem da se ne oseca!
- Ma oseca se!
- To je kotlarnica iz susedne zgrade - pogledajte kroz prozor!
- Ne, to je duvanski dim!
- Ne nije...

BTW, hoce li da zaposle i sudske vestake koji ce da procene da li se stvarno osetio dim????
loader loader 09:59 11.11.2010

Re: krokodili dolaze

čisto zamlaćivanje, nikakva ozbiljnost ne stoji iza ovoga

Sede ovi iz vlade sa još nekolicinom zaluđenih pajtaša iz Evropske komisije i cerekaju se gledajući kako danas vri po preduzećima, a kafedžije se hvataju za glavu ne znajući šta da čine...
alselone alselone 10:01 11.11.2010

Re: krokodili dolaze

mlekac
maksa83


Ako inspektor tvrdi da je nanjušio dim - kazna.



Vec zamisljam dijalog:

- Ovde se oseca dim!
- Ne oseca se, sekretarica ima novi parfem!
- A ja kazem da se oseca!
- A ja kazem da se ne oseca!
- Ma oseca se!
- To je kotlarnica iz susedne zgrade - pogledajte kroz prozor!
- Ne, to je duvanski dim!
- Ne nije...

BTW, hoce li da zaposle i sudske vestake koji ce da procene da li se stvarno osetio dim????


(vadi 200e iz dzepa)
- Je l' da da je kotlarnica?
- Hm... kada malo bolje razmislim...
antioksidant antioksidant 10:02 11.11.2010

Re: krokodili dolaze

a kafedžije se hvataju za glavu ne znajući šta da čine.

ako imas malu kafanu (do 80 m2) nemas o cemu da mislis - doyvoli pusenje i nastavi po starom
maksa83 maksa83 10:06 11.11.2010

Re: krokodili dolaze

Sede ovi iz vlade sa još nekolicinom zaluđenih pajtaša iz Evropske komisije i cerekaju se

Znajući sklonost nadležnih da sopstvene zakone primenjuju na sebi verovatno pri tome još i puše.
loader loader 10:06 11.11.2010

Re: krokodili dolaze

BTW, hoce li da zaposle i sudske vestake koji ce da procene da li se stvarno osetio dim????

Uvešće vesele, izdresirane labradore koji će iz taka da raspoznaju dimnog izgrednika, a primenjivaće se i duvanje u kese, koje će na malom displeju sa strane pokazivati da li je izgrednik pušio, kad je pušio i lokaciju na kojoj je pušio.
mlekac mlekac 10:17 11.11.2010

Re: krokodili dolaze

alselone
mlekac
maksa83


Ako inspektor tvrdi da je nanjušio dim - kazna.



Vec zamisljam dijalog:

- Ovde se oseca dim!
- Ne oseca se, sekretarica ima novi parfem!
- A ja kazem da se oseca!
- A ja kazem da se ne oseca!
- Ma oseca se!
- To je kotlarnica iz susedne zgrade - pogledajte kroz prozor!
- Ne, to je duvanski dim!
- Ne nije...

BTW, hoce li da zaposle i sudske vestake koji ce da procene da li se stvarno osetio dim????


(vadi 200e iz dzepa)
- Je l' da da je kotlarnica?
- Hm... kada malo bolje razmislim...


Pa tako nekako...
Nisam bila sigurna za tarifu, ali javlja mi se da ce mnogi inspektori naprasno da budu u mogucnosti da rese stambeno pitanje...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:49 11.11.2010

Re: krokodili dolaze

NNN NNN 13:54 11.11.2010

Re: krokodili dolaze

maksa83
Je l' još ideš na terasu (da izbacuješ dim)?
loader loader 02:14 12.11.2010

Re: krokodili dolaze

AlexDunja AlexDunja 07:07 12.11.2010

Re: krokodili dolaze

Država kojoj je budžet izbušen rasipanjem na samu sebe i sopstvene miljenike je prosto sebi otvorila prostor za reketiranje, i to je cela priča o pušenju. Trne im apsolutno patka i za zdravlje i EU integracije.

sam da potpišem.

i da pozdravim mr loadera
loader loader 10:28 12.11.2010

Re: krokodili dolaze

Dobar vam potpis, dobar...

Zahvaljujem na pozdravu

Za vas jedan mala nabudžena klasika. Živeo f.shop :)



Ali... Oh, .... pa to je reklama za cigarete...
Ne. Reći ćemo da je u pitanju specijalna nasina muštikla za neutralizaciju cigaretskog dima i odvikavanje od lepote ovog opakog, protivzakonskog poroka koji nepušačima oljućuje beonjače ..
detektorlazi detektorlazi 10:07 11.11.2010

Fakti...




I „Marlboro men" umro od raka pluća

„Marlboro men" - naočit, snažan, krepak muškarac, uvek u prirodi, sa obaveznom cigaretom u ustima. Kauboj koji je pokrao najviše mušterija - ljubitelja nikotina. Gospodar svog sveta koji je vodio krda stoke prašnjavim kanjonima „Marlboro zemlje". Ako i nije više jedan od najvoljenijih likova, „Marlboro men" je decenijama bio inventar američke kulture i jedna od najbriljantnijih marketinških kampanja svih vremena.

Kampanja „Marlboro men" povećala je od 1955. do 1957. godine prodaju ovih cigareta za četiri puta. Do 1972. godine postala je prva cigareta u Americi i ostatku sveta, da bi je 1992. časopis „Fajnenšel vorld" stavio na prvo mesto kao najvredniji brend u svetu, s tržištem vrednim 32 milijarde dolara.

Međutim, sva trojica „Marlboro muškaraca" umrli su od emfizema i raka pluća. Originalni Dejvid Milar u 73. godini, njegov naslednik Vejn Meklaren živeo je samo 52 godine, a Ričard Hamer je umro u 69. godini.
antioksidant antioksidant 10:10 11.11.2010

Re: Fakti...

kad kampanja protiv duvanskog dima ima naznake duha
to izgleda ovako
myredneckself myredneckself 10:59 11.11.2010

Da, fakti...

Bivši sam zavisnik i znam kakva je muka u pitanju.

Antipušači, ziloti, u svojoj sumanutoj histeriji u kampanji protiv pušača, na dobrom su putu da od nas pušača stvore građane drugog reda.
Mr loader, evo i vi kažete - bivši sam zavisnik...ma, 'ajte molim vas, da ne ulazimo u ovu dobro znanu priču o težini odvikavanja od raznih droga (Ali, da se zna, poštujem , divim se i čestitam vam na prestanku pušenja cigareta)

Uspeli su da medijskim maljevima sabiju svima u glave ovu terminologiju - od neke aktivnosti uživanja u cigaretama, do, da se mi pušači nalazimo rame uz rame s uživaocima heroina, kokaina, drugih opijata itd.
Ne mislim da će ostati na novčanim kaznama, čekam da pušačima počnu da daju otkaze sa posla
U nekim zemljama (USA), pored najsistematičnije primene zakona protiv pušenja, manji je broj preostalih pušača od broja bolesnika s plućnim bolestima. Mudrom dosta.
stari92 stari92 11:11 11.11.2010

racqu fakti (Zakon)

antioksidant
kad kampanja protiv duvanskog dima ima naznake duha


Nema pušione - Ima pljuvaone

Zakon ne predviđa/ukida duvan za žvakanje.

smajli koji pravi dobac za Riplija u centar predviđenog mesta za

Hrrk

Hoće da nas naprave 'vak'e :


Neće proći !

do pobedU )

loader loader 13:34 11.11.2010

Re: Da, fakti...

myredneckself:

Mr loader, evo i vi kažete - bivši sam zavisnik...ma, 'ajte molim vas, da ne ulazimo u ovu dobro znanu priču o težini odvikavanja od raznih droga

Odvikavanje je kao i navikavanje - gadno, teško, vrti svet oko glave, tera na svađu.. :) .. Mada je meni odvik bio trenutačan i nisam imao simptome kao pri ulazu u taj mali zadimljeni svet, pun opoja..
A za vas jedan antinikotinski cvetak:

U nekim zemljama (USA), pored najsistematičnije primene zakona protiv pušenja, manji je broj preostalih pušača od broja bolesnika s plućnim bolestima. Mudrom dosta.

Pa, da... bili su u blizini ovih koji puše i - eto..!
detektorlazi detektorlazi 14:16 11.11.2010

Re: Da, fakti...

myredneckself
Bivši sam zavisnik i znam kakva je muka u pitanju.

Antipušači, ziloti, u svojoj sumanutoj histeriji u kampanji protiv pušača, na dobrom su putu da od nas pušača stvore građane drugog reda.
M
Uspeli su da medijskim maljevima sabiju svima u glave ovu terminologiju - od neke aktivnosti uživanja u cigaretama, do, da se mi pušači nalazimo rame uz rame s uživaocima heroina, kokaina, drugih opijata itd.
Ne mislim da će ostati na novčanim kaznama, čekam da pušačima počnu da daju otkaze sa posla
U nekim zemljama (USA), pored najsistematičnije primene zakona protiv pušenja, manji je broj preostalih pušača od broja bolesnika s plućnim bolestima. Mudrom dosta.


Hm, koji drugi, peti red je za vas premija.
Šta treba društvo da radi, da vas tretira ko ugožene sup-Orlove ?
Nemoj da se buniš, korisnici kokaina, herojina su čista aristokratija i gospoda u odnosu na bilo kog pušača cigareta i marihuane.
Oni bar ne smetaju nikome, sem sebi, a vi pušači potrovaste zemlju, ljude, vazduh, životni prostor, sebe lično, svoje najdraže.
Jedan opušak zagati jedan kubni metar zemljišta, pa sad vi vidite koliko miliona hektara kubika zemlje srbije ste otrovali !?
elis elis 14:29 11.11.2010

Re: Da, fakti...

detektorlazi

Nemoj da se buniš, korisnici kokaina, herojina su čista aristokratija i gospoda u odnosu na bilo kog pušača cigareta i marihuane.
Oni bar ne smetaju nikome, sem sebi, a vi pušači potrovaste zemlju, ljude, vazduh, životni prostor, sebe lično, svoje najdraže.
Jedan opušak zagati jedan kubni metar zemljišta, pa sad vi vidite koliko miliona hektara kubika zemlje srbije ste otrovali !?


Za korisnike herojina ne znam, ali uživaoci kokaina i heroina, istina, ne ugrožavaju tuđa pluća, ali isisavaju životnu radost iz svojih bližnjih, često ih terajući u teška psihosomatska obolenja. Da se i ne govori o tome da tipski pušač teško da će razoriti i osiromašiti vlastitu porodicu, što uopšte nije retkost kod ovisnika o heroinu.
Tako da ti je stav o smetanju u najmanju ruku neutemeljen.
A kad je u pitanju ova potonja tvrdnja, o kontaminiranom arealu, izuzev slepog verovanja u marketinšku statistiku, koji još argument možeš ponuditi za taj strahoviti efekat jednog pikavca? Pravo čudo da NATO svoje projektile nije punio pikavcima umesto osiromašenim uranom Jeftinije je, a sudeći po tvom navodu i efikasnije.
loader loader 14:37 11.11.2010

Re: Da, fakti...



Picasso, Smoker, 1968

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana