Astronomija| Gost autor| Nauka

Bele rupe (stalna otkrića iz nelogičnog)

nsarski RSS / 13.11.2010. u 13:13

Zadovoljstvo mi je da ustupim ovaj prostor blogeru alselone koji je napisao tekst o belim rupama. Uzivajte!

Šta su crne rupe, to svi, manje-više, znaju. Hoking ih je naširoko obrađivao u svojim dopadljivo popularnim knjigama, Diskaveri i ostali naučni kanali ih drže kao redovni sadržaj na meniju, dnevne novine ih nekada obrađuju na naučnim stranama a, bogme, i česta su tema na svim druženjima, kada se povede priča o astronomiji. slika1.png

Kao što je pravilo u fizici a i u životu – našla krpa zakrpu – svaka motka ima dva kraja – zdrav razum nam govori da mora postojati nešto obrnuto od crne rupe. Zašto je ne bi smo nazvali bela rupa.

Nauka je mnogo više pažnje posvetila crnim rupama. Ovo je, doduše logično, s’ obzirom na to da uslovi u našem svemiru (brrrr, pojam “našeg” svemira implicira da ih ima više) pogoduju stvaranju crnih rupa, dok nastanak belih rupa nije do sada primećen niti se pretpostavlja da se dogodio u istoriji svemira. Takvo uverenje važi danas i u našem svemiru. To nas ne sprečava da prodivanimo šta su to bele rupe, jer istorija nas uči da je vrlo moguć nastanak neke nove teorije, koja će, ne samo dozvoliti postojanje, nego i eksperimentalno potvrditi postojanje belih rupa, u nekom obliku, negde, nekad.slika2.gif

Levo – zakrivljenje vremena i prostora u odnosu na gravitaciju; Desno – crna rupa u prostorvremenu

Bele rupe su vremenski obrnute crne rupe, te su zbog toga opisane istim kvantnim brojevima. Dok crne rupe teže ka singularitetu, dok im se singularitet nalazi u budućnosti, bele rupe poseduju singularitet u prošlosti. Kvantna mehanika nema problem sa ovim. Šta više, standardno rezonovanje kvantne mehanike govori da bilo koje početno stanje koje dovodi do pojave crne rupe takođe poseduje verovatnoću veću do nule da evoluira u belu rupu.

Ako je crna rupa telo ogromne gravitacije, tolike gravitacije da ništa što jednom dođe u dodir sa njom ne može više da se odvoji od nje, pa čak ni svetlost, onda je bela rupa telo koje emituje svetlost i materiju ali za to ne troši nikakvo “gorivo”.  Ovde imamo manji problem sa drugim zakonom termodinamike.

Sa druge strane imamo problem i sa “isparavanjem” crnih rupa. Hokingova teorija govori da crne rupe i nisu baš toliko crne. Naime, nešto ipak uspeva da se spase od njihove velike gravitacije. Elektromagnetno zračenje. I onda nam se desi, na primer, da beba crna rupa pojede svu klopu koju je imala oko sebe, ne jede ništa, samo zrači i zrači i izrači sve. Gde onda nestade sva ta materija?

Druga teorija crnih rupa, intuitivno nazvana “plodni svemiri” nam govori kako proces na Zemlji nazvan “prirodna selekcija” moguće da važi na mnogo višem nivou. Svako stvaranje crne rupe je u stvari jedan mali big bang “on the other side”; na toj drugoj strani fundamentalne konstante (brzina svetlosti, plankova dužina i tako dalje) mogu se razlikovati od naših. Svaki svemir će stvoriti onoliko svemira koliko ima crnih rupa. Tako se svemiri razmnožavaju “pupljenjem”. Opet nam materija “nestaje”.

 

Ovde se dve priče spajaju. Materija koju crna rupa usisava možda se pojavljuje iz neke bele rupe na drugom kraju svemira, možda čak i u drugom svemiru. Možda su to one crvotočine koje su golicale maštu. U levak sipamo materiju, iz obrnutog levka materija izlazi.

slika3.gif

Idemo dalje u misaonim igricama poštujuci fiziku i njenu ideju da sve ima svoju suprotnost. Čovek bi rekao da je put kroz našu crvotočinu, recimo od našeg svemira do drugog, put u jednom pravcu. Ovde materija ulazi u crnu rupu, tamo izlazi kroz belu. Neki drugi svemir će usisati naš? Ideja kaže da se materija preliva između dva (ili više) univerzuma tako što energija drugog univerzuma dolazi kod nas kroz naše bele rupe. Neke male naznake koje idu u prilog ovoj ideji su delovi svemira koji emituju veliku količinu energije. Možda nam to komšije šalju nešto.

slika4.gif

Postoji još jedna ideja u prilog belih rupa. Prihvatimo teoriju po kojoj će se svemir u jednom momentu zastaviti, prekinuti svoje širenje pa će krenuti u skupljanje. Da li tada entropija opada sa vremenom, da li se tada kap mastila razblažena u čaši vode ponovo formira u kapljicu? Ako da – onda crne rupe postaju bele rupe.

Još jedna od mnogobrojnih SCI-FI ideja koje se protežu oko belih rupa je ona koju karakteriše sledeća slika:slika5.gif

Možda bele rupe mogu da vode do paralelnih univerzuma ali možda i do nekih drugih vremena u našem univerzumu.

Ovde je zanimljiva ideja paralelnog univerzuma; da li je naša svest stvorila ideju našeg svemira (tako “ograničenog da su nam potrebni paralelni da bi smo objasnili sve pojave) po nekim šablonima koji vladaju na našoj planeti i po kojima se mi svesno ili nesvesno vodimo ili je svemir takav i nezavisan od našeg razmišljanja?

 



Komentari (82)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 13:17 13.11.2010

heh

prvi
alselone alselone 13:22 13.11.2010

Re: heh

Za prvog Helix Nebula ili Neko to od gore vidi sve...
j.predrag j.predrag 13:40 13.11.2010

Dobarr tekst


Moje razmisljanje: Zasto nazivate nesto sto isijava energiju rupom. Zar nije logicnije da se to nazove brdom, planinom, ... (U narodu je rupa sinonim za nesto u sta se upada, gubi ... pa sam mislio ...)

Naravno da se salim, preporucujem tekst !!!
alselone alselone 13:44 13.11.2010

Re: Dobarr tekst

j.predrag


He, he, zanimljiv prilaz, ali svaka cev ima dva kraja, na jednoj rupi energija ulazi a kroz drugu izlazi.

Hvala na preporuci.
gospodin_ne gospodin_ne 14:36 13.11.2010

Bela rupa

U narodu poznata kao Bela fontana
inco inco 21:04 13.11.2010

Re: Dobarr tekst

j.predrag
U narodu je rupa sinonim za nesto u sta se upada, gubi ... pa sam mislio ...


Zato sto je rupa u prostorvremenu, nije 'ispupcenje', a zasto je crna je vec jasno iz njenih 'karakteristika'. Ako cemo do narodnih analogija, gledaj na to kao na septicku jamu (rupu) - u nju ulazi znamo vec sta, a iz nje izlaze neka neprijatna isparenja - sto je ne cini nista manje jamom, tj. rupom.
mlekac mlekac 13:24 13.11.2010

Zar nije onomad

Bila neka emisija o ovome na Discovery ili tako negde?

U svakom slucaju, hvala za zanimljiv i poucan tekst!
alselone alselone 13:36 13.11.2010

Re: Zar nije onomad

Vrlo moguce, ali nisam gledao.
Nema na cemu i drugi put.
gorran2 gorran2 13:27 13.11.2010

Može jedan osvrt

na pitanje tzv "crno-bele rupe"?
Šta kaže teorija, da li je moguće stalno primati golove, a nikad ih ne davati? Da li je matematički moguć beskrajan niz utakmica u Evropi bez pobede?
babmilos babmilos 13:34 13.11.2010

Re: Može jedan osvrt

crno-bele rupe su klasičan primer kako efikasna teorija nastaje iz praktičnih opažanja.
nsarski nsarski 13:37 13.11.2010

Re: Može jedan osvrt

Šta kaže teorija, da li je moguće stalno primati golove, a nikad ih ne davati? Da li je matematički moguć beskrajan niz utakmica u Evropi bez pobede?

Heh, teorija kaze da one (bele rupe) prirodno proizilaze iz matematike. Na slican nacin su se i anti-cestice pojavile kao resenja iz Dirakove jednacine. Kasnije su se anti-cestice pokazale i u realnim eksperimentima. Bele rupe jos niko nije video. Crne rupe su "vidjene" u tom smislu sto je njihovo postojanje implicirano iz gravitacione dinamike galaksija, itd.
Crne rupe su objekti u koje sve pada - one su kao kosmicki usisivac. U njih sve propada, i nista (ili skoro nista) ne izlazi. Iz belih rupa sve izlazi, ali nista ne moze da udje. Kod njih su, takodjem naruseni osnovni principi termodinamike, sto ih drzi na losem glasu, bar za sada.
Najzad, postoje realne, "zemaljske", simulacije belih rupa - veoma zanimljive, ali ne bih da o tome dalje gusim.
alselone alselone 13:40 13.11.2010

Re: Može jedan osvrt

gorran2
na pitanje tzv "crno-bele rupe"?


Unfuckable Unfuckable 13:50 13.11.2010

Re: Može jedan osvrt

Šta kaže teorija, da li je moguće stalno primati golove, a nikad ih ne davati? Da li je matematički moguć beskrajan niz utakmica u Evropi bez pobede?

...a onda se naizgled miran blog pretvorio u Pakao...
alselone alselone 13:58 13.11.2010

Re: Može jedan osvrt

Unfuckable

...a onda se naizgled miran blog pretvorio u Pakao...


D&K predvode konjicu.
illuminated illuminated 14:04 13.11.2010

Re: Može jedan osvrt

gorran2
na pitanje tzv "crno-bele rupe"?
Šta kaže teorija, da li je moguće stalno primati golove, a nikad ih ne davati? Da li je matematički moguć beskrajan niz utakmica u Evropi bez pobede?


Moguć je, da. To je izuzetak koji potvrđuje pravilo...
topcat topcat 13:28 13.11.2010

Odličan

tekst!

Preporuka.

p.s.
Nadam se da je takav nezavisno od našeg razmišljanja, no dozvoljavam da je moja ideja posljedica nedovoljnog poznavanja materije.
alselone alselone 13:46 13.11.2010

Re: Odličan

topcat
tekst!

Preporuka.

p.s.
Nadam se da je takav nezavisno od našeg razmišljanja, no dozvoljavam da je moja ideja posljedica nedovoljnog poznavanja materije.


Hvala.
docsumann docsumann 13:31 13.11.2010

super tema



a kao moj prilog istoj kačim jedan "neozbiljan" tekst (tako ga treba i shvatiti) koji sam napisao upravo o paralelnim svjetovima ...

PARALELNI SVJETOVI

Ideja o postojanju paralelnih svijetova, koji u nekom svom zasebnom dimenzionalnom okviru , postoje “istovremeno“ sa ovim našim, oduvijek je rasplamsavala ljudsku maštu. Kakvi su to svijetovi , da li zaista postoje, da li podležu istim fizičkim zakonima kao i naš svijet, kakva su bića koja ga naseljavaju, postoji li mogućnost prelaženja iz jednog svijeta u drugi, sve su to pitanja koja o(p)staju van mogućnosti pouzdanog objašnjenja.
Prema nekim misticima, osnovni preduslov postojanja svijetova paralelnih ovom našem je nemogućnost njihovog uočavanja. Neprimjećujemo ga – znači da postoji. Zvuči paradoksalno, ali, po njima, baš ta nemogućnost bilo kakvog međusobnog kontakta ukazuje na to da se radi o zaista paralelnim svijetovima. Po istom učenju, bilo kakvi prelasci iz jednog u drugi paralelni prostor su ostvarivi jedino na način na koji to nije moguće. I ovo se takođe čini kao poprilični paradoks , a ustvari je totalna besmislica.
Dubioza do koje je dovelo ovakvo tumačenje odnosa među paralelnim svijetovima, navelo je jedan broj mistika i ezoterika koji su izvorno pripadali navedenoj doktrini, da preformulišu njene polazne osnove, tako da po njima, paralelni svijetovi nesmetano koegzistiraju sve do trenutka uspostavljanja njihove eventualne konjukcije. Od tog momenta, pa nadalje o njima se, čak ni u prošlom vremenu ne smije govoriti kao o paralelnim svijetovima, jer, bože moj, uspostavljena istina isijava svoj razjašnjujući sjaj kroz tamu neznanja nepovratno po svim pravcima vremena. Kakva glupost. Tako bi se moglo reći i da smo i mi sami besmrtni sve dok ne umremo.
U novije vrijeme pojavili su se u određenim ezoterijskim krugovima pokušaji da se pojam paralelnosti svijetova tumači na posve drugačiji način u odnosu na maloprije iznešena gledišta, a zasnovano na definiciji paralelnosti u geometriji Lobačevskog. Po njima paralelni svijetovi ne samo da imaju područje uzajamnog preklapanja, već šta više, njihova paralelnost se upravo zasniva na postojanju takvih fenomena zvanih – biunivoke interprostorne petlje. Ove, inače vrlo nestabilne pojave se javljaju pod krajnje specifičnim i vrlo nepredvidljivim uslovima. Preciznije, uslovi pojave takvih fenomena u jednom od dva paralelna svijeta među kojima je ostvarena međuprostorna konekcija , leži u upravo u onom drugom s kojim se ona ostvaruje i obrnuto. A da bi se veza ostvarila , petlje se moraju javiti u oba svijeta istovremeno. I tek tada petlje prorade. Otprilike, to liči ne situaciju kada se telefonska linija ostvaruje samo tako kad se na oba kraja istovremeno podigne slušalica, s tim da se trenutak kad treba podići slušalicu na jednom kraju dojavljuje upravo telefonom s druge strane. Zvuči komplikovano ? Ustvari još je mnogo komplikovanije – sam telefon se pojavi tek kad se slušalica podigne !

Toliko o paralelnim svijetovima. Živjeli i izvinjavam se na uzurpiranom prostoru...
gorran2 gorran2 13:48 13.11.2010

Re: super tema

Bokte, pa u tebi tavori jedan neuzurpirani genije
Unfuckable Unfuckable 13:51 13.11.2010

Re: super tema

neuzurpirani genije

paralelni
alselone alselone 13:56 13.11.2010

Re: super tema

docsumann



Hvala na tekstu, odlican je.
Sto se tice paralelnih svetova meni se najvise svidja ideja da su to neka druga vremena ovog naseg prostora.
Milan Novković Milan Novković 14:33 13.11.2010

Re: super tema

Sto se tice paralelnih svetova meni se najvise svidja ideja da su to neka druga vremena ovog naseg prostora.

Ja sam veliki "ljubitelj" (volim da verujem u) mogućnosti da je prostor, kad mu već ralativitet daje "geometrijske" osobine kakve mu daje, mnogo otvoreniji za "kreaciju" nego što nam se čini na prvi pogled dok oko sebe vidimo posebno, bez obzira koliko ih je fizika ujedinila, prostor, vreme, energiju, materiju.

Ok, moramo da imamo sposobnost da stvari oko sebe "izoštravamo" da bismo imali neku odskočnu dasku za razmišljanje.

Ali, ma koliko umem da se brzo razočaram nad nekim pasusima koje je napisao Penrose on mi je fenomen utoliko što kako ostavim ili zaboravim knjigu on mi se opet polako, mentalno, iskristališe kao genije svoje vrste.

Baš me interesuje šta profesionalni matematičari i fizičari misle o njemu!

Bog nam je siguno dao geometriju ovakvu kakva jeste, ili kako je mi doživljavamo, s razlogom, ide dalje moja omiljena vera.

Neko bi rekao da smo možda preprogramirani da nam u nekom delu života ovakva rečenica zvuči kao interesantna. Tj da je tautologija to što smo fascinirani geometrijom u svetu gde po defaultu (svako od nas, most of the time) "napipavamo" samo klasičnu mehaniku.

Vera ko vera, svakom od nas je slatka naša vera, pa još slađa kad nađemo co-vernika.

Moja vera, tako, nalaže da ako geometrija dozvoljava nekoliko fenomena na najdubljem teorijskom nivou onda ih dozvoljava još mnogo više, što malih što većih. Tj prostor je mnogo više od pravih linija koje mogu da se zakrive na nekoliko, relativno "glatkih" načina

Pa bi meni universe bio jedan, dok mi možemo pričati o mnoštvu egzotičnih regiona nad prostorom koji je u realmu koji ne razumemo.
docsumann docsumann 16:54 13.11.2010

Re: super tema

Moja vera, tako, nalaže da ako geometrija dozvoljava nekoliko fenomena na najdubljem teorijskom nivou onda ih dozvoljava još mnogo više, što malih što većih. Tj prostor je mnogo više od pravih linija koje mogu da se zakrive na nekoliko, relativno "glatkih" načina


Pošto ću navesti neka svoja laička naklapanja, u startu ću se ograditi sa mislim da...
prostor koji je na "višem" nivou sazdan od čvorišta, petlji, torusnih poniranja i izviranja, bio bi pravi lavirint i skladište za mnoge paralelne prostore u smislu našeg načina percipiranja istih, pošto nama nije data mogućnost uvida u njegovu složenu strukturu, sem putem teorijskih razmatranja.

Slično je i sa vremenom. Mi smo u stanju da učestvujemo u njemu samo na naš ljudski, linearnoprotičući način, sa usvojenom strijelom vremena baziranoj na fundamentalnoj relaciji vrijeme-događaj.

Imam ja i još jednu "teoriju" o fraktalnoj strukturi vremena , ali da ne lupetam previše u cugu ...
gorran2 gorran2 17:11 13.11.2010

svi smo mi crna rupa

a i bela, zavisno od aspekta
mislim da prostor koji je na "višem" nivou sazdan od čvorišta, petlji, torusnih poniranja i izviranja

Izgleda mi razumno misliti o prostoru kao o mrtvoj petlji, u programerskom smislu - o delu koda iz kojeg ne možeš da izađeš. Kako god se krećeš, ostaješ "unutra".
Prostor je "zamišljen" kao mesto za sve stvari, i u tom smislu je po definiciji otvoren i beskonačan. Međutim, upravo u tome je osnov njegove "zatvorenosti" - šta god uradiš, ne možeš da izađeš "napolje".
docsumann docsumann 17:27 13.11.2010

Re: svi smo mi crna rupa

Izgleda mi razumno misliti o prostoru kao o mrtvoj petlji, u programerskom smislu - o delu koda iz kojeg ne možeš da izađeš. Kako god se krećeš, ostaješ "unutra".


mebijusova traka

myredneckself myredneckself 01:59 14.11.2010

Re: super tema

docsumann

Prema nekim misticima, osnovni preduslov postojanja svijetova paralelnih ovom našem je nemogućnost njihovog uočavanja. Neprimjećujemo ga – znači da postoji.

Znači ne važi kad neko kaže da je nešto prazno, i da nema ničega?
vishnja92 vishnja92 07:56 14.11.2010

Re: super tema

Imam ja i još jednu "teoriju" o fraktalnoj strukturi vremena , ali da ne lupetam previše u cugu

aj sad, prosao je cug.



edit - Lobacevski
docsumann docsumann 09:44 14.11.2010

Re: super tema

myredneckself
docsumann

Prema nekim misticima, osnovni preduslov postojanja svijetova paralelnih ovom našem je nemogućnost njihovog uočavanja. Neprimjećujemo ga – znači da postoji.

Znači ne važi kad neko kaže da je nešto prazno, i da nema ničega?


praznina je paravan

i - nema "ničeg"

simetrija je moguća samo kao obostrana (višestrana)



p.s. više ni sam ne znam koliki je procenat zajebancije u ovome što sam napisao,a koliki neznanja
docsumann docsumann 10:57 14.11.2010

Re: super tema

Imam ja i još jednu "teoriju" o fraktalnoj strukturi vremena , ali da ne lupetam previše u cugu

aj sad, prosao je cug.


Pa. ona je naslonjena na teoriju o mnoštvu svjetova Hugh Everett-a, a koja kolaps talasne funkcije kvantnog stanja tretira na sasvim drugačiji način nego Kopenhaško tumačenje (Nils Bor, Hajzenberg...)

Tu opet dolazimo do onog čuvenog misaonog eksperimenta sa Šredingerovom mačkom i stanja u kojem je ta mačka (u kutiji) istovremeno i živa i mrtva.
Zastupnici Kopenhaškog tumačenja kažu da se uvidom (posmatranjem) narušava ova dihotomija, dolazi do kolapsa talasne funkcije i mi otvaranjem kutije (narušavanjem) otkrivamo da li je mačka zaista živa.
Po Boru vršenje posmatranja "navodi" kvantni objekat da zauzme jedno od mogućih stanja.
Po Evertu, oba stanja i dalje nastavljaju da postoje u paralelnim svijetovima. Dakle svaki puta kad dolazi do kolapsa neke talasne funkcije "naš" univerzum se grana na još jedan malo različit univerzum.

E, sad pošto je vrijeme u našoj percepciji neraskidivo povezano sa dešavanjem, odnosno odvijanjem nekog događaja, a akt observacije kvantnog stanja upravo jeste najelementarniji mogući događaj, tok vremena se tom prilikom račva u još jedan paralelni rukavac. Pošto se u smjeru orjentacije strijele vremena ka "naprijed" ovakvi događaji stalno dešavaju (umnožavaju) tako i sam tok vremena počinje da poprima otprilike ovakvu formu:

vishnja92 vishnja92 12:21 14.11.2010

Re: super tema

svidZa mi se :)

E, sad pošto je vrijeme u našoj percepciji neraskidivo povezano sa dešavanjem, odnosno odvijanjem nekog događaja, a akt observacije kvantnog stanja upravo jeste najelementarniji mogući događaj, tok vremena se tom prilikom račva u još jedan paralelni rukavac. Pošto se u smjeru orjentacije strijele vremena ka "naprijed" ovakvi događaji stalno dešavaju (umnožavaju) tako i sam tok vremena počinje da poprima otprilike ovakvu formu:


a osim sto mi se svidja, neodoljivo me podseca na "Kraj vecnosti" I. Asimova (znam da sam dosadna s njim, ali posto ionako planiram da postanem prvosvestenica njegovog kulta, ne mari)

hvala
docsumann docsumann 12:39 14.11.2010

Re: super tema

svidZa mi se :)


za tebe malo fraktalnih cvjetića

draft.dodger draft.dodger 13:38 13.11.2010

The Universe Is Expanding...





alselone alselone 14:01 13.11.2010

Re: The Universe Is Expanding...

draft.dodger



Sjajno!

alselone alselone 14:45 13.11.2010

Bele rupe za domaćice

Kada vratimo domaćinstvo u škole, predlažem da se na jednom od časova obrađuje kako napraviti belu rupu kod kuće.

Algoritam je sledeći:

Pustiti ujednačen mlaz vode iz slavine u kuhinji. Voda će formirati disk sa centrom na mestu gde udara u dno. Disk ima čudnu osobinu, formira jasnu i uzvišenu granicu. Voda putuje velikom brzinom do te granice, nakuplja se i nastavlja sporije. Ova osobina se naziva hidraulični skok i zadavala je glavobolje fizičarima preko sto godina. Poslednjih godina priča o hidrauličnom skoku je intenzivirana jer su fizičari počeli razmišljati i pisati u pravcu objašnjenja ove pojave kao svojevrsne bele rupe. Ta granica je horizont događaja za našu belu rupu. Mali talasi koji nastaju izvan tog diska, izvan horizonta događaja nikada ne mogu prodreti unutar u njegovu unutrašnjost, jer je brzina toka vode na tom grebenu prema napolje jednaka maksimalnoj brzini kojom bi se oni mogli kretati prema unutra. To znači da talasi mogu da izađu iz ove kuhinjske bele rupe ali ne i da se ikada vrate u nju. Baš kao i "prava" bela rupa.



nsarski nsarski 14:54 13.11.2010

Re: Bele rupe za domaćice

Takodje, time se moze objasniti zasto je nemoguce da stvorite kosmos u kuhinji.
An obstacle to creating a universe in the laboratory
Jedan od autora je Alan Guth, covek koji je prvi govorio o inflatornom kosmosu.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:53 13.11.2010

Granice

Ako postoji objektivna stvarnost, neovisna od naše percepcije, onda postoji i svemir ili svemiri, neovisno od naših razmišljanja i zamišljanja.

Naša intelektualna aparatura za sada nije u stanju da pojmi celinu i nađe odgovore na sva pitanja. Dobro, ona, ta aparatura, se razvija i naše znanje je svakim danom, u svakom pogledu sve veće.

Pitanje je da li je razvoj čovekovog intelektualnog aparata ograničen?

Ako nije, jednog dana čovek će o svemu da sazna sve.
U Kratkoj istoriji vremena, Hoking kaže: ako bi ljudi spoznali celovitu istinu to bi bio vrhunski trijumf ljudskog razuma i time bi pronikli u um Boga.

Ako jeste, ljudi će večito da tragaju, ali i u traganju je lepota.

Što se tiče, paralelnih svetova, ako postoje, (a zašto ne bi postojali?), onda, sledeći logiku crnih i belih rupaa, kako nam je gost autor predstavio, svako od nas postoji u paralelnom svetu, ali kao svoja suprotnost.



Ako se jednog dana dokaže da bele rupe postoje, deo slave bi trebao da pripadne alseloneu. U iščekivanju dokaza - preporuka na inspirativnom tekstu.
alselone alselone 17:00 13.11.2010

Re: Granice

Vojislav Stojković


Hvala na komentaru i lepim rečima Vojislave. Postavio si inspirativna pitanja i odgovor na svako može da bude zaseban blog (knjiga, disertacija, teorija...). Sada bih se samo nadovezao na traganje. Da, traganje poseduje lepotu ali saznanje poseduje blaženost. Mislim da bi nas Saznanje kompletno izmenilo. Verujem da je ono toliko jednostavno i lepo da bi u sekundi izbrisalo veliki deo naše ličnosti, pogotovo ega.

Sa druge strane mogu, šaljivo (mada ne potpuno), da uporedim naše traganje za Istinom sa traganjem genetskog algoritma za minimumom funkcije. Ko zna, možda smo mi samo alat koji rešava neku veliku kosmičku jednačinu.
docsumann docsumann 17:23 13.11.2010

Re: Granice

Pitanje je da li je razvoj čovekovog intelektualnog aparata ograničen?


Ako bi ušli u domen ezoterije, mogli bi reći da jeste ograničen u ovom našem trenutnom pojavnom obliku trećeg denziteta.
Čini mi se da negdje u Mahabharati stoji zapisano (davno sam čitao neke citate iz iste) da je čovjekovom umu omogućen uvid u jedan ograničeni dio stvarnosti (pojavnosti) ali mu je isto tako data svjest o toj ograničenosti.

Postoje ljudi koji dopiru do viših duhovnih sfera i naslućuju dublje istine od nas malo običnijih. Jedan od njih je svakako bio Srinavasa Ramanujan o kojem je nsarski već pisao.

Avantura saznavanja će se svakako nastaviti kakve god bile krajnje mogućnosti našeg mentalnog aparata. Možda transhumanistički zahvati u smislu fuzionisanja čovjeka sa moćnim logičkim procesorima pomjere ovu granicu neslućeno daleko.



mnenadic mnenadic 19:14 13.11.2010

Re: Granice

100 milijardi neurona u mozgu svakoga od nas pruža velike mogućnosti, ali ipak u tom pogledu smo ograničeni.Ograničeje se pre svega odnosi na količinu informacija koju možemo da pamtimo i da obradimo. Ali kada je kreacija u pitanju onda tu stvari stoje malo bolje. Neki među nama, oni talentovaniji i učeniji, efikasnije koriste svoje mogućnosti, uspešnije upošljavaju svoje neurone, stimulišu te procese u mozgu. KREATIVNOST je ključna u traganju za odgovorima.
Kao laiku, pojam "belih rupa" mi se čini kao logičan korak u procesu postavljanja "KONAČNE TEORIJE SVEGA".
Zamolio bih profesora NSARSKOG (ili autora ovog bloga, sve jedno) da prokomentariše eventualnu eksperimentalnu potvrdu "božije čestice" (higsovog bozona) u CERN-u. Kako i u kom pravcu će to uticati na "bele rupe"?
alselone alselone 09:40 14.11.2010

Re: Granice

mnenadic



Saglasan sam sa kreativnost. Uzmimo primer saha, kreativnost moze da pobedi brute force. I to je jedini nacin.
Bele supe su, u svakom slucaju, sastavni deo teorije svega. Sto se tice CERN-a, skoro je prosao eksperiment, sacekajmo nestrpljivo rezultate. Do tada, mozes pogledati ovaj tekst nsarskog sa bloga gde se objasnjavaju cestice i LHC.
mnenadic mnenadic 19:45 14.11.2010

Re: Granice

Zahvaljujem na komentaru. Upoznat sam sa skorašnjim događajima u CERNu. Mislim da je još rano da iz prvog "mini velikog praska" očekujemo potvrdu "božije čestice" ali se nadam daće se to desiti u narednih par godina. Profesorov tekst sam svakako pročitao još onomad. Možda sam malo nestrpljiv i previše radoznao - sačekaćemo još neko vreme. Verujem da će još biti blogova na ovu temu. Pozdrav.
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:34 13.11.2010

Super zanimljivo

Sve cesce pozelim da se vratim u djacku klupu
alselone alselone 16:45 13.11.2010

Re: Super zanimljivo

Ivana Knežević
Sve cesce pozelim da se vratim u djacku klupu


Nema problema. Jedna crvotocina za putovanje dvadeset godina u proslost stize!
Ivana Knežević Ivana Knežević 17:10 13.11.2010

Re: Super zanimljivo

alselone

Nema problema. Jedna crvotocina za putovanje dvadeset godina u proslost stize!


Ah, ne, ja bih da se vratim u djacku klupu ali kao novi djak. Da li to dodaje jos jednu dimenziju
alselone alselone 17:44 13.11.2010

Re: Super zanimljivo

Ivana Knežević

Ah, ne, ja bih da se vratim u djacku klupu ali kao novi djak. Da li to dodaje jos jednu dimenziju


Najverovatnije sve cetiri nove.
draft.dodger draft.dodger 18:00 13.11.2010

Re: Super zanimljivo

alselone
Ivana Knežević

Ah, ne, ja bih da se vratim u djacku klupu ali kao novi djak. Da li to dodaje jos jednu dimenziju


Najverovatnije sve cetiri nove.


I još jedno čulo (za početak).
myredneckself myredneckself 01:51 14.11.2010

Re: Super zanimljivo

alselone

Nema problema. Jedna crvotocina za putovanje dvadeset godina u proslost stize!




Može li i meni jedna prečica, alselone?
Ko bi po kosmosu putovao redovnim linijama i ostajao večno mlad, a zaticao kod kuće fosile?!
Ma, samo da bacim pogled na suprotnost ovdašnje mrns i vidim pravac kojim su stvari tamo krenule
alselone alselone 08:57 14.11.2010

Re: Super zanimljivo

myredneckself

Može li i meni jedna prečica, alselone?
Ko bi po kosmosu putovao redovnim linijama i ostajao večno mlad, a zaticao kod kuće fosile?!
Ma, samo da bacim pogled na suprotnost ovdašnje mrns i vidim pravac kojim su stvari tamo krenule



Naravno, kad je beg belih rupa bio cicija. Kakvu precicu ste izvoleli zeleti, madam?

Mene ni ne zanima da vidim sta ce biti za 100, 200, 500 godina, mene interesuje kako ce sve ovo izgledati i sta ce se znati za 20,000, 500,000 godina. Ne znam da li niko do sada nije napisao knjigu ili snimio film ili ja nisam pronasao koji obradjuje ovako neku buducnost, nego sve nesto 100, 200 godina unapred. <_<
docsumann docsumann 18:08 14.11.2010

Re: Super zanimljivo

Mene ni ne zanima da vidim sta ce biti za 100, 200, 500 godina, mene interesuje kako ce sve ovo izgledati i sta ce se znati za 20,000, 500,000 godina. Ne znam da li niko do sada nije napisao knjigu ili snimio film ili ja nisam pronasao koji obradjuje ovako neku buducnost, nego sve nesto 100, 200 godina unapred. <_<


Pisao M.Ćirković o njemu - Olaf Stejpldon
vishnja92 vishnja92 17:21 13.11.2010

couveceee!!!

super tekst :)))
u delovima me prilicno podsecao na "Bogove licno" od Asimova, tim bolje.

a evo kako je nastala prva bela rupa:





ps - pozdrav Profesoru, naravski :)
alselone alselone 17:38 13.11.2010

Re: couveceee!!!

vishnja92


proud to make you smile.
a klip je
mirelarado mirelarado 18:51 13.11.2010

*****

Заиста одличан текст, Алселоне. И мени се чини да би беле рупе, као стваралачко извориште, могле да постоје, да се црнилу усисавања мора супротставити неко белило исијавања.

alselone alselone 19:02 13.11.2010

Re: *****

Hvala Mirela.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:31 13.11.2010

kako je lepo :)

ovu sam letos pronašla i kako sam shvatila, bliži joj se zvezdana smrt uskoro (u kosmičkim razmerama to uskoro ). a najlepša mi je :)

sve ja to slabo razumem, ali mi je divno
docsumann docsumann 23:25 13.11.2010

Re: kako je lepo :)

BebaOdLonchara

sve ja to slabo razumem, ali mi je divno


pjesnici su čuđenje u svijetu

Antun Branko Šimić

alselone alselone 09:01 14.11.2010

Re: kako je lepo :)

BebaOdLonchara





Ovo joj se pise.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:00 14.11.2010

Re: kako je lepo :)

Ovo joj se pise.

supernova, a? kakva je to žurka

jedan.kub jedan.kub 20:59 13.11.2010

Odličan tekst

preporuka.
G r o f G r o f 22:19 13.11.2010

?

Ne uspeva mi da vizualiziram belu rupu. Nekako mi dodje kao muški princip ženskog principa kosmosa.
Kazezoze Kazezoze 22:34 13.11.2010

Re: ?

G r o f
Ne uspeva mi da vizualiziram belu rupu. Nekako mi dodje kao muški princip ženskog principa kosmosa.

meni ne uspeva ni crnu, jer nesto sto upija svetlost se nemoze videti... a ni zamisliti.
docsumann docsumann 23:36 13.11.2010

Re: ?

G r o f
Ne uspeva mi da vizualiziram belu rupu. Nekako mi dodje kao muški princip ženskog principa kosmosa.


pa Big Beng bi mogao biti jedan od mogućih modela bijele rupe

poniranja svih vremenskih tokova u jednom univerzumu pojavljuju se na njegovom početku

jebem li ga, nema tog kruga koji nije začaran
mlekac mlekac 07:08 14.11.2010

Re: ?

Kazezoze
G r o f
Ne uspeva mi da vizualiziram belu rupu. Nekako mi dodje kao muški princip ženskog principa kosmosa.

meni ne uspeva ni crnu, jer nesto sto upija svetlost se nemoze videti... a ni zamisliti.

Ima negde kod Praceta opis potpune tame koja nije prosto odsustvo svetlosti, nesto kao crno od crnjeg...
liricar liricar 22:33 13.11.2010

TAJNO CAROBNJASTVO

Sta se nalazi u belim rupama? Ja mislim da se tamo nalazi netelesni oblik zivota. Mislim da se tamo radja najveca slast onozemaljske ceznje od koje pucaju grudi i cestice raspadnutog se oslobadjaju svuda po srebrnoj usnoj skoljci starog saksofona u beloj rupi, svoj skrojenoj od nekakve magije i nekakvog tajnog carobnjastva. Verujem da su civilizacije drevnog Egipta i Vavilona, kao i Maje primali goste sa bele zvezde. Od njih su dobijali tajna znanja pomocu kojih danasnji vladajuci svetski slojevi kreiraju svoju tastu i sebicnu aristokratsku kastu odsecenu od nas ostalih, gde upraznjavaju svoju religiju, religiju bele zvezde! Kakva je to religija? Pokusacu to da objasnim preko jednog rituala kojeg koriste...
alselone alselone 09:45 14.11.2010

Re: TAJNO CAROBNJASTVO

liricar
Sta se nalazi u belim rupama? Ja mislim da se tamo nalazi netelesni oblik zivota. Mislim da se tamo radja najveca slast onozemaljske ceznje od koje pucaju grudi i cestice raspadnutog se oslobadjaju svuda po srebrnoj usnoj skoljci starog saksofona u beloj rupi, svoj skrojenoj od nekakve magije i nekakvog tajnog carobnjastva. Verujem da su civilizacije drevnog Egipta i Vavilona, kao i Maje primali goste sa bele zvezde. Od njih su dobijali tajna znanja pomocu kojih danasnji vladajuci svetski slojevi kreiraju svoju tastu i sebicnu aristokratsku kastu odsecenu od nas ostalih, gde upraznjavaju svoju religiju, religiju bele zvezde! Kakva je to religija? Pokusacu to da objasnim preko jednog rituala kojeg koriste...


Bila na [ES]-u nekada tema koja obradjuje slicnu tematiku slicnim prilazom.
liricar liricar 22:33 13.11.2010

TAJNO CAROBNJASTVO

Sta se nalazi u belim rupama? Ja mislim da se tamo nalazi netelesni oblik zivota. Mislim da se tamo radja najveca slast onozemaljske ceznje od koje pucaju grudi i cestice raspadnutog se oslobadjaju svuda po srebrnoj usnoj skoljci starog saksofona u beloj rupi, svoj skrojenoj od nekakve magije i nekakvog tajnog carobnjastva. Verujem da su civilizacije drevnog Egipta i Vavilona, kao i Maje primali goste sa bele zvezde. Od njih su dobijali tajna znanja pomocu kojih danasnji vladajuci svetski slojevi kreiraju svoju tastu i sebicnu aristokratsku kastu odsecenu od nas ostalih, gde upraznjavaju svoju religiju, religiju bele zvezde! Kakva je to religija? Pokusacu to da objasnim preko jednog rituala kojeg koriste...
loader loader 23:18 13.11.2010

Belesanje

Izvanredno podsticajan txt.

Šta su bele rupe..? Nehotično, počeh da tragam... Taman sam bio sklopio neke kockice i pomislio da sam na samom ulazu u odgovor, kad ono neko trunje..! A ako ima trunja - jelte - ne može da bude belo ! I tako, ništa .. Ako, pak, nešto bude, javljam :) ..







docsumann docsumann 23:31 13.11.2010

samo da dodam

ovakvi tekstovi čine blogovanje odista smislenim

bravo

Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 23:36 13.11.2010

Pa da....

Logicno. :)
Jedna od onih ideja koju kad cujete pomislite - kako se toga ranije nismo setili? Narocito kad se ima u vidu sveprisutnost dualnosti u prirodi i u fizici (a i sire).
Elem, jedno pitanjce: ako je svemir tj vasiona= sve sto postoji, kako onda da se shvati 'drugi svemiri'? Sta je onda to?
alselone alselone 09:24 14.11.2010

Re: Pa da....

Anonimni Pojedinac

Elem, jedno pitanjce: ako je svemir tj vasiona = sve sto postoji, kako onda da se shvati 'drugi svemiri'? Sta je onda to?


Dodacemo samo dve reci. Sve sto postoji za nas. Da probam da objasnim na primeru multisvemira koje sam spomenuo gore, koji nastaju "pupljenjem". Neka se mi nalazimo u svemircicu koji je nastao pupljenjem drugog. Onda je nama bela rupa kroz koju je dosla materija sve. Onda je bela rupa nas horizont svemira. A kako se bela rupa ne moze nikada dosegnuti (obrnuta crna rupa, koja se ne moze napustiti) eto gac onda.



Zasto ne mozemo da izadjemo u nekom drugom slucaju? Mozda svemir izgleda ovako (kao krofna) i neka su nase tri dimenzije kretanje po povrsini krofne. Gde god da krenes, krofnu ne napustas.

gorran2 gorran2 00:12 14.11.2010

Singularno i regularno

Mi (čovek) smo se jednog dana probudili, otvorili oči, i artikulisali svoju percepciju stvari oko sebe i njihovih odnosa kao "prostor", a same stvari kao "materiju". Unutar toga vladaju neki stalni zakoni koje upoznajemo. A sve to je, prema još jednoj implicitnoj pretpostavci, samostalno, celovito, potpuno i samodovoljno. Možda je čak to "sve". I, zbog nečega, zaključimo da tu nije ništa čudno, i da je to tako sasvim uobičajeno.
"Regularitet".
I onda, naučnici jednog dana zaključe da to ne mora u svim okolnostima biti tako. I ta mesta nazovu "nepravilnostima" ili "jedinstvenostima".
"Singularitet".
Međutim, kad dođemo do te tačke, pretpostavljam da je vreme da zaključimo da je naša perspektiva od početka bila pogrešna.
Da parafraziram Hegela, za razliku od razuma, mišljenje (um) ne napreduje od osnove ka rezultatu, nego od rezultata ka osnovi.

Pretpostavljam da se već pre znatnog vremena iskristalisao zaključak da ti "singulariteti" nisu zaista singulariteti , i da "regularitet" nije nešto osnovno i samorazumljivo, nego samo još jedan među singularitetima. I da nisu jednostavno razbacani po "prostoru", nego naležu jedan na drugi kao različiti aspekti.
Ovde se dve priče spajaju. Materija koju crna rupa usisava možda se pojavljuje iz neke bele rupe na drugom kraju svemira

Zar nije dovoljno "zanimljivo" što izgleda znatnu većinu svega što "jeste" i u našem "regularnom" svemiru, nismo u stanju da objasnimo. (Naravno, nisam stručan, pa sam verovatno nešto pogrešno shvatio o "tamnoj energiji".)
Goran Vučković Goran Vučković 01:03 14.11.2010

Re: Singularno i regularno

Mi (čovek) smo se jednog dana probudili, otvorili oči, i artikulisali svoju percepciju stvari oko sebe i njihovih odnosa kao "prostor", a same stvari kao "materiju". Unutar toga vladaju neki stalni zakoni koje upoznajemo. A sve to je, prema još jednoj implicitnoj pretpostavci, samostalno, celovito, potpuno i samodovoljno. Možda je čak to "sve". I, zbog nečega, zaključimo da tu nije ništa čudno, i da je to tako sasvim uobičajeno.



Douglas Adams
"There are some oddities in the perspective with which we see the world. The fact that we live at the bottom of a deep gravity well, on the surface of a gas covered planet going around a nuclear fireball 90 million miles away and think this to be normal is obviously some indication of how skewed our perspective tends to be, but we have done various things over intellectual history to slowly correct some of our misapprehensions."


Is there an Artificial God?
docsumann docsumann 11:15 14.11.2010

Re: Singularno i regularno

Is there an Artificial God?


Odličan tekst, mada sam ga čitao na preskoke (malo je poduži).

Onaj dio sa uzgajanjem pirinča na Baliju je više nego upečtljiv.

Nego kad smo već kod boga i nauke, evo jedne odlične anegdote o Pol Diraku u kojoj on iznosi svoje viđenje religije. Tu se pojavljuju još dvojica slavnih fizičara Hajzenberg i Pauli. Inače sva trojica su o toj temi imali različito viđenje...

Heisenberg recollects a friendly conversation among young participants at the 1927 Solvay Conference about Einstein and Planck's views on religion. Wolfgang Pauli, Heisenberg and Dirac took part in it. Dirac's contribution was a criticism of the political purpose of religion, which was much appreciated for its lucidity by Bohr when Heisenberg reported it to him later. Among other things, Dirac said:

“ I cannot understand why we idle discussing religion. If we are honest—and scientists have to be—we must admit that religion is a jumble of false assertions, with no basis in reality. The very idea of God is a product of the human imagination. It is quite understandable why primitive people, who were so much more exposed to the overpowering forces of nature than we are today, should have personified these forces in fear and trembling. But nowadays, when we understand so many natural processes, we have no need for such solutions. I can't for the life of me see how the postulate of an Almighty God helps us in any way. What I do see is that this assumption leads to such unproductive questions as why God allows so much misery and injustice, the exploitation of the poor by the rich and all the other horrors He might have prevented. If religion is still being taught, it is by no means because its ideas still convince us, but simply because some of us want to keep the lower classes quiet. Quiet people are much easier to govern than clamorous and dissatisfied ones. They are also much easier to exploit. Religion is a kind of opium that allows a nation to lull itself into wishful dreams and so forget the injustices that are being perpetrated against the people. Hence the close alliance between those two great political forces, the State and the Church. Both need the illusion that a kindly God rewards—in heaven if not on earth—all those who have not risen up against injustice, who have done their duty quietly and uncomplainingly. That is precisely why the honest assertion that God is a mere product of the human imagination is branded as the worst of all mortal sins. ”

Heisenberg's view was tolerant. Pauli, raised as a Catholic had kept silent after some initial remarks, but when finally he was asked for his opinion, jokingly he said: "Well, I'd say that also our friend Dirac has got a religion and the first commandment of this religion is 'There is no God and Paul Dirac is his prophet.'" Everybody burst into laughter, including Dirac.

JJ Beba JJ Beba 00:57 14.11.2010

crna rupa u prostor vremenu

Možda bele rupe mogu da vode do paralelnih univerzuma ali možda i do nekih drugih vremena u našem univerzumu.

E=mc na kvadrat
alselone alselone 09:26 14.11.2010

Re: crna rupa u prostor vremenu

JJ Beba
Možda bele rupe mogu da vode do paralelnih univerzuma ali možda i do nekih drugih vremena u našem univerzumu.

E=mc na kvadrat



Znaci mleko, znaci plazma...
razmisljam razmisljam 03:29 14.11.2010

Ако сам добро схватила

( а покушавала сам, није да нисам ), однос црне и беле рупе је налик пешчаном сату:

escherichije_colic escherichije_colic 09:23 14.11.2010

Re: Ако сам добро схватила

Ovo se meni čini možda i kao najbolja analogija.
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:20 14.11.2010

Ja sam pragmatičar

Ne verujem dok ne vidim ili osetim. Ne znam da li me izbacila neka bela rupa, ali dok se ne zalepim na neku crnu ne verujem da postoji.
alselone alselone 21:18 14.11.2010

Re: Ja sam pragmatičar

Milutin Milošević
dok se ne zalepim na neku crnu ne verujem da postoji.


I meni je jedna crna dosla glave. Jednom se zalepio i sad ne mogu vise da se odlepim.
nsarski nsarski 21:36 14.11.2010

Re: Ja sam pragmatičar

Jednom se zalepio i sad ne mogu vise da se odlepim.

To se i Sekspiru desilo u sonetu 147:

For I have sworn thee fair and thought thee bright,
Who art as black as hell, as dark as night.
alselone alselone 10:59 15.11.2010

Re: Ja sam pragmatičar

nsarski

To se i Sekspiru desilo u sonetu 147:
For I have sworn thee fair and thought thee bright,
Who art as black as hell, as dark as night.


Svaka cast na citatu profesore!
edi-va edi-va 10:42 15.11.2010

Journey to a black hole

Ne znam za bele, ali crne ovde istražujem, kad god me smori ograničena ovozemaljska svakodnevnica kliknem na begin your voyage (donji desni ugao).

Reljin Reljin 14:34 15.11.2010

da li je bela?

Zasto suprotno od crnog mora da bude bela? A sta ako nije?
(Ovo kazem za one koji pecaju, da postoji verovatnoca da pecaju sa pogresnim mamcem)
Da je bela, verovatno bi je videli pre crne.

Slazem se da nesto fali kad pogledamo crnu rupu, ali mozda je drugi kraj svega toga nesto sto gledamo svaki dan ili nesto sto i kad gledamo, ne moze da vidimo.

P.S. Da je izlaz iz crne rupe negde gde se pojavljuje bela, verovatno bi vukla promaja.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana