Kultura| Ljubav| Muzika| Umetnost| Zabava

Bolest, ta bolest ...

Inner Party RSS / 18.11.2010. u 03:51
U onim simpaticnim razgovorima o odrastanju jedna od cestih poruka koju ce mnogi reci je da Ako nisi bio panker, nisi postao covek i sto se mene tice bice u pravu. Biti panker makar na mesec dana precica je za ono neko zivotno iskustvo i uverenje da si nekada ipak bio kakav-takav buntovnik, ljuti anarhista, protivnik sistema. Najcesce uz ogradu da si bio sve to kad je tome bilo vreme.

Ali nije bas sve u buntovnistvu. Jedan od najvaznijih sastojaka odrastanja je i dozivljaj ljubavi - osecaj da volis i da si voljen - bilo da je to prva zaljubljenost, iskustvo ljubavnog odnosa ili naprosto zelja da se bude voljen i shvacen. Ljubav naravno ne bi bila ljubav kada je ne bismo na pravi nacin osetili tek kada ostanemo bez nje. Nikada nam devojka nije draza nego onog dana kada ova raskine sa nama! Dakle posle mladalackog buntovnistva sledeci vazan deo odrastanja jesu ljubavni debakli. 

 

Posle nekoliko pocetnickih i povrsnih ljubavnih iskustava, mlada osoba stekne to neko lazno osecanje i glupu uverenost da je ovladalo odnosima kada pomisli da je ustvari u ljubavi nesrecna i u tim interpersonalnim odnosima tragicno neshvacena. Pada se u depresiju i stice se taj neki romanticarski, fatalisticki odnos ka ljubavi a preko nje i prema zivotu. Pocinje neka vrsta mazohistickog uzivanja u nepripadanju i u toj opstoj neshvacenosti naseg velicanstva od strane celog ovog prokletog sveta koji nas okruzuje.

Upravo tu vas cekaju The Smiths.

Ali ovo nije tekst o Morisijevoj i Marovoj grupi uz koju sam (a verujem da u tome nisam bio usamljen) mnoge noci i dane proveo u krevetu, natmuren i bolestan od toga koliko me niko (dodjavola pa cak ni ona) ne razume i ne voli.

Ovo je tekst o srpskoj verziji  poznatog mancesterskog sastava - grupi Minstrel iz Novog Sada. Tacnije, ovo je tekst o njihovom prvom albumu koji se pojavio na kaseti pod nazivom Studiju M Live (TIOLI, 1993). Devet pesama koje sam slusao danima i nedeljama pogadjale su svaka na svoj poseban nacin ceo spektar onih najfinijih i najtanananijih osecanja koja obuzimaju coveka koji je upravo shvatio da mu se sa propalom romansom srusio i ceo svet.

Kaseta je imala veoma skroman omot a bend - iako je u pitanju koncertni snimak - nije previse komunicirao sa publikom: jedno "Hvala" i na kraju jedno "To je bilo sve od grupe Minstrel". Inace Marko Trbovic koji je autor muzike i tekstova je potpuno nedokuciv u svojoj poetici - iako sam milion puta preslusao album ja ni dan danas pojma nemam sta je zaista hteo da kaze kroz neke od svojih tekstova. Dakle sva moja tumacenja pesama koje mi tako puno znace su krajnje, krajnje proizvoljna i subjektivna!

Album otvara poletna ljubavna pesma Sport. Nakon sto bubnjar odbroji par taktova otpocinje najbolji opis tinejdzerske zaljubljenosti ikada zabelezen u srpskom rokenrolu Svaki dan kao sada kad vracam se u pola dva iz skole, ja razmisljam... Mislim da sam najsrecniji jer imam sve sto mogu da zamislim i pozelim. Trbovicevu muziku cini perfektan gitarski pop i zvuk za koji bi Dzoni Mar, Alan Vajt i Boz Borer dali bar po kaziprst. Minstrel pored Trbovica cine jos i  Atila Djember, Branislav Djeric, Darko Matic, Dragan Knezevic i Vladimir Ivancev.

 

 

Autodisco je samo naizgled jednostavna pesma o zivotnim faktima - devojke vise vole momke koji imaju kola. Ali ispod toga se krije zelja da neka osecanja i neka stanja nikada ne prestanu. Gorko-sladak refren  I neka uvek imam auto, jer onda imam drugove je toliko cist i tako naivno-tuzan da ustvari predstavlja samu sustinu socijalnih odnosa u mladalackom dobu. Album malo dobija na brzini i intenzitetu sa pesmom Pet dugih godina, u kojoj kao da - o gradu i ulici kao sceni na kojoj se odvijaju sve kljucne stvari - peva sam Jura Stublic (na ovom albumu je pevac grupe Minstrel bio sjajni Attila Gyömbér). Ovo je oda urbanom zivljenju i teznji za nekom vrstom lokalpatriotskog novosadskog kulturnog elitizma  Osecam da ovaj grad misli bas kao i ja, da vise niceg nema sa druge strane Dunava. Mislim da je problem neresiv, potpuno bez izgleda jer turske pesme ne znam i ne osecam. Ova pesma ce imati svojevrsni nastavak u numeri Incident sa njihovog drugog albuma Neosetljivost.

 

Plava gitara, pesma o zaljubljenosti u tudju devojku, onu koju vidimo u drugom uglu sobe i zelimo je za sebe jer njegova je bila i nesrecna, to dobro znam. Skoro da osetimo neku vrstu neprirodne simpatije prema osobi koja uspeva da preotme neciju ljubav. Patnja dakle nije uvek samo nasa - i drugi cesto pate, a ponekad bas zbog nas! Samo sto nama to tada nije vazno... Konacan odgovor, srceparajuci krescendo albuma, pesma koju ne mogu da odslusam bez da mi donja usna ne zadrhti. Ne znam na sta je pesnik zaista mislio ali meni je ona uvek  samo pokazivala na sva ona ogoljena osecanja koja izmesana naviru kada se ostane bez voljene osobe. I tako dok dodje do poslednjeg refrena tamo negde kod trece minute Bolest ta bolest, nista drugo nego to, sta je, Boze sta je, ostalo suze naviru same od sebe...  Ovo je saundrek za gledanje sopstvenog iscupanog srca u tudjim rukama.

 

Zasto si sam govori toliko toga! I sto je najbolje govori licno meni! Tako sam se bar cesto osecao. Znato onaj osecaj kada o sebi mislite da ste mladi, lepi i pametni samo sto to nikako da neko primeti! Pesnik se pita Ako si tako pametan, zasto si sam? i ja sam tu uvek klimao glavom! Mora da to nije dovoljno! Ali sta uraditi da se stanje popravi?! Ovo je mozda i kljucno pitanje u ljubavnom zivotu coveka - kako se - shvatajuci i prihvatajuci svoje mane i kvalitete - nametnuti drugima? Jednostavnog odgovora nema. Mesec je lopta a ne srp, neka vrsta mota ove grupe, je po Trbovicevim recima samo "prepricavanje istinitog dogadaja, bez ikakve umetnicke obrade". Pesma o neshvacenosti i o osecanju nepripadanja. Oda potrebi da se u  haosu oko nas nadje srodna dusa, istomisljenik. Neko je jednom rekao da se u toj recenici sastoji citava mudrost sveta. Ne znam da li je tako, nisam dovoljno pametan valjda...
 
Pretposlednja pesma Veceras polazim govori o uzasima nedorecenosti i svim bezuspesnim pokusajima da se na pravi nacin izraze osecanja Znam da nije sve receno - znam jer osecam. Album Studio M Live zatvara perfektna petominutna balada o osobama koje odu iz nasih zivota tako sto ih posle jos cesto vidjamo sa  novim licima i nekim drugovima.Pesmom Dogovor za sutra je ovaj sjajan bend najavio da prave stvari od Minstrela tek dolaze. Neosetljivost je izasla vec sledece godine i predstavljala nesto najbolje sto se pojavilo na nasoj muzickoj sceni devedesetih.

 

Minstrel je tokom sledece dve decenije objavio jos tri skoro pa jednako kvalitetna albuma, poslednji od njih - Iskra - je izasao pre dve godine. Svi Minstrelovi albumi su objavljeni za izdavacku kucu TIOLI  (Take it or leave it) pa im je ovo valjda najvernija grupa  Ali to nazalost znaci i to da su albumi ili vrlo tesko ili potpuno nenabavljivi (i ne znam sta da vam kazem po tom pitanju :-) ). Pored toga tu je i cionjenica da o Minstrelu  nema previse informacija po internetu a sto je zaista tuzno ne pominje ga ni EX YU Rock Enciklopedija Petra Janjatovica.

Na svu srecu Minstrel ima svoju MY SPACE stranicu pa one pouzdanije i svezije informacije potrazite na njoj. nemojte propustiti da preslusate pesme koje su im tamo na plejeru!


Ima nesto i na Popboks forumu pa svratite i tamo

A tu imate i Popboksov intervju sa glavnim clanom Minstrela Markom Trbovicem

 

Eto, toliko o tome... 



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vishnja92 vishnja92 05:14 18.11.2010

!!!

Vladimir Ivancev

!!!
jel imas nekakav kontakt? hvala
(i jesi li ih nekad gledao? Vova za tim bubnjevima sve vreme izgleda kao da lebdi pola metra iznad zemlje)

inace, tamo na nekoj prvoj godini faksa, kada sam Marku rekla da zvuce kao Smitsi, samo sto nije izbio medjugradski incident :)). valjda je u medjuvremenu odrastao, dovoljno.

jeee... kakvo iznenadjenje :)
dali76 dali76 06:49 18.11.2010

Re: !!!

odlican tekst i muzik IP
Inner Party Inner Party 22:42 18.11.2010

Re: !!!

vishnja92
Vladimir Ivancev

!!!
jel imas nekakav kontakt? hvala
(i jesi li ih nekad gledao?


Ma otkud?
Postava Minstrela se koliko ja vidim menjala non stop pa sa prvog albuma tu vise nema nikoga sem Trbovica.
Nisam imao prilike da ih vidim uzivo, a ni oni se nisu bas pretrgli od nastupa...
Inner Party Inner Party 22:46 18.11.2010

Re: !!!

dali76
odlican tekst i muzik IP


IP, osporen na svim poljima, jos uvek vlada materijom u oblasti muzike.
Colin_bgd Colin_bgd 08:42 18.11.2010

Odlican tekst...

... ali zar nisu srpski Smithsi bili grupa Kurve sa Novog Beograda?
Inner Party Inner Party 22:44 18.11.2010

Re: Odlican tekst...

Colin_bgd
... ali zar nisu srpski Smithsi bili grupa Kurve sa Novog Beograda?


Kurve su bile srpski Husker Du!
miloradkakmar miloradkakmar 10:20 18.11.2010

Predlog

o Minstrelu nema previse informacija po internetu a sto je zaista tuzno ne pominje ga ni EX YU Rock Enciklopedija Petra Janjatovica.

Razlog da pišeš novu.

Odličan tekst.
Inner Party Inner Party 22:48 18.11.2010

Re: Predlog

miloradkakmar
o Minstrelu nema previse informacija po internetu a sto je zaista tuzno ne pominje ga ni EX YU Rock Enciklopedija Petra Janjatovica.

Razlog da pišeš novu.


Minstrel je ipak samo jedan cudan izuzetak. Janjatovic je onomad odradio ogroman posao!
Obren Markov Obren Markov 10:50 18.11.2010

Pet dugih godina

Osecam da ovaj grad misli baš kao i ja,
da više ničeg nema sa druge strane Dunava
Mislim da je problem nerešiv, potpuno bez izgleda
jer turske pesme ne znam i ne osećam


Navodno je zbog ovih stihova bilo i izvesnih političkih problema - naime, sve se dešava u NS, u vreme kada su Slobisti onako demokratski, ognjem i mačem, sprovodili tzv. AB revoluciju. Recimo da u to vreme nije bilo baš najpametnije saopštiti da postoji neko neslaganje grada u kom živiš (NS) sa nečim što je južnije od njega... Sa nečim što asocira na hm popularnu kulturu tih predela... Sa nečim što je počelo, je li, (u to vreme) pre pet godina...
Pa makar se sve odnosilo i na neku curu iz Petrovaradina
Inner Party Inner Party 22:51 18.11.2010

Re: Pet dugih godina

Obren Markov
Osecam da ovaj grad misli baš kao i ja,
da više ničeg nema sa druge strane Dunava
Mislim da je problem nerešiv, potpuno bez izgleda
jer turske pesme ne znam i ne osećam


Navodno je zbog ovih stihova bilo i izvesnih političkih problema - naime, sve se dešava u NS, u vreme kada su Slobisti onako demokratski, ognjem i mačem, sprovodili tzv. AB revoluciju. Recimo da u to vreme nije bilo baš najpametnije saopštiti da postoji neko neslaganje grada u kom živiš (NS) sa nečim što je južnije od njega... Sa nečim što asocira na hm popularnu kulturu tih predela... Sa nečim što je počelo, je li, (u to vreme) pre pet godina...
Pa makar se sve odnosilo i na neku curu iz Petrovaradina


Pa da! Trbovic je znao da kaze toliko toga i ne bih se cudio da pesma zaista i jeste o nekoj sremici!
wukadin wukadin 11:37 18.11.2010

Fur immer punk

Biti panker makar na mesec dana precica je za ono neko zivotno iskustvo i uverenje da si nekada ipak bio kakav-takav buntovnik, ljuti anarhista, protivnik sistema. Najcesce uz ogradu da si bio sve to kad je tome bilo vreme.


Šta da ti kažem, za mene je uvek vreme. Ima ograde - biti buntovnik sa razlogom, čuvati snagu za pravog neprijatelja, kako reče Niče. Ergo, ne vitlati (virtualnim) mačem svuda nego baš gde treba. A to je... pa koji me znaju, ne moram da ponavljam, a moguće, ako neko ovo čita da je već počeo sa
Dakle, to je moj rad blogovski i onaj drugi umetnički. Najzad sam odlučio da se malo spustim na zemlju i što se tiče pisanja dužih štiva, pišem roman Lažni car Don Milo Śinavatra, koji (nažalost) nije fantastika nego je o teškoj realnosti. A nije mu glavna tema Milo ili MNE, nego... pa videćemo šta će od svega biti.

Ljubav naravno ne bi bila ljubav kada je ne bismo na pravi nacin osetili tek kada ostanemo bez nje. Nikada nam devojka nije draza nego onog dana kada ova raskine sa nama!


Prvo je sasvim tačno, a drugo... pa ne sećam se da je bilo tako.

Upravo tu vas cekaju The Smiths


Tu i na mnogim drugim krivinama.

Ajd da kažem nešto o našim Smitsima (bila bi možda zanimljiva paralela između severa Srbije i severa Engleske, po psihičkim stanjima). Prva pesma koju si stavio mi se nije posebno dojmila. Druga je stvarno smitovska, što će reći dobra. Ipak mislim da je preterano tvrditi da je najbolji primer tinejdžerstva. Za mene je to ono legendarno sa ortacima sedim i ispijam pivo. Makar bilo i u Đusovoj Farma-varijanti.

Kad smo već kod Smithsa.
Inner Party Inner Party 22:54 18.11.2010

Re: Fur immer punk

wukadin

Prvo je sasvim tačno, a drugo... pa ne sećam se da je bilo tako.


Ima nas svakakvih...
wukadin wukadin 11:45 18.11.2010

I kad smo kod Novog Sada

Setih se grupe Kasandrin glas, ta mi je stvarno bila jaka. Više gothic fazon. Nažalost izlizala se kaseta, a digitalno se teško nalazi...
Inner Party Inner Party 23:12 18.11.2010

Re: I kad smo kod Novog Sada

wukadin
Setih se grupe Kasandrin glas, ta mi je stvarno bila jaka. Više gothic fazon. Nažalost izlizala se kaseta, a digitalno se teško nalazi...


Beocinci:





PS

Ima jos dva videa na YouTube!
junackisin junackisin 14:57 18.11.2010

prepoznah se

"Ljubav naravno ne bi bila ljubav kada je ne bismo na pravi nacin osetili tek kada ostanemo bez nje." "Pada se u depresiju i stice se taj neki romanticarski, fatalisticki odnos ka ljubavi a preko nje i prema zivotu. Pocinje neka vrsta mazohistickog uzivanja u nepripadanju i u toj opstoj neshvacenosti naseg velicanstva od strane celog ovog prokletog sveta koji nas okruzuje."
Ma potpisujem odmah! Skoro me strefilo, posle 10 uljuljkanih godina! Dobro mi bilo nije! E sad cu da pocnem da slusam te NS ludake, iako sa tom devojkom jos nije sve gotovo-al da se spremim-moram! Antidepresivi nisu trajno resenje-navadi se co'ek... :)
Inner Party Inner Party 23:14 18.11.2010

Re: prepoznah se

junackisin

Ma potpisujem odmah! Skoro me strefilo, posle 10 uljuljkanih godina! Dobro mi bilo nije! E sad cu da pocnem da slusam te NS ludake, iako sa tom devojkom jos nije sve gotovo-al da se spremim-moram! Antidepresivi nisu trajno resenje-navadi se co'ek... :)


Znas, najgore je to sto vremenom prestanes da na stvari gledas tako ozbiljno...
sonja.m sonja.m 17:22 18.11.2010

pesme


docsumann docsumann 18:48 18.11.2010

ovaj

tekst je utopljen u muziku ...

tako se piše o nečemu što se voli, s ljubavlju
svbobo svbobo 23:20 18.11.2010

Re: ovaj

Ako nisi bio panker, nisi postao covek i sto se mene tice bice u pravu. Biti panker makar na mesec dana precica je za ono neko zivotno iskustvo i uverenje da si nekada ipak bio kakav-takav buntovnik, ljuti anarhista, protivnik sistema. Najcesce uz ogradu da si bio sve to kad je tome bilo vreme.

lepo rečeno!pohvala za ceo text!



Inner Party Inner Party 23:36 18.11.2010

Re: ovaj...znas koja mi je bila omiljena?!




svbobo svbobo 17:58 19.11.2010

Re: ovaj...znas koja mi je bila omiljena?!

kbo-samoća

Inner Party Inner Party 23:33 18.11.2010

Minstrel 2009.



docsumann docsumann 23:57 18.11.2010

NS

bocvena bocvena 11:00 19.11.2010

Tako...

iskreno.

Ja sam prespavala ovaj Minstrel, ali su neki drugi bendovi odradili isti posao. Od domaćih EKV i Haustor, od stranih Smitsi i Kjur.
Tradicija čučanja u sobi i besomučnog preslušavanja muzike nikada nije prekinuta. Samo se dodaju novi članovi:)
docsumann docsumann 18:03 19.11.2010

Re: Tako...

od stranih


svbobo svbobo 18:17 19.11.2010

Re: Tako...

čekaj...a Satan Panonski?
ae nešto malo prihvatljivije i starije...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana