Monopol

Saša Radulović RSS / 13.12.2007. u 21:58

Nekako i brojevi potvrdiše ono što je i golim okom vidljivo i bez neke duboke analize. Svi znamo gde moramo da kupujemo. Po godišnjem prihodu 63%, po broju objekata 69.4%, po prodajnom prostoru 69%. I da se odmah razumemo: ništa im ne zameram. Cilj svake kompanije je da osvoji što više tržišta. Ali ...

kada kompanija pokuša da odbrani neodbranjivo, da tuži državne službenike, da iskrivi brojeve, proširi definiciju relevantnog tržišta, to im već zameram.

Релевантно тржиште производа у складу са чланом 6. став 2. Закона чини скуп роба и/или услуга који су заменљиви од стране корисника тих роба и/или услуга под прихватљивим условима у погледу њиховог својства, уобичајене намене и цене.

Ja bih ovoj definicij dodao i: da ne moram da uđem u pet drugih radnji ...

Ovde je kratak članak o rešenju Komisije za zaštitu konkurencije. A ovde je i ceo tekst rešenja Komisije za zaštitu konkurencije za one malo hrabrije.

U svakoj kompaniji u kojoj sam radio, kao zaposleni, kao deo menadžmenta, kao vlasnik, u ulozi člana upravnog odbora, ili samo akcionara, cilj mi je bio isti: što veći profit. Što veći udeo u tržištu je samo podskup cilja: što veći profit. Ali kao građanin/potrošač, not so much. Upravo suprotno.

Svaki monopol je loš. Svaki monopol je zloupotreba. Zato što je monopol ekvivalentan porezui. A samo država može da udara takse. Zato što ne postoji razman profit. Ko da odluči koliki treba da bude? Sama kompanija? Tako i dobijamo marže i rabate od 20-40%. Jedino konkurencija. Npr. koje je objašnjenje da cene kablovske televizije skoče 30%? Ima jedno. Zato što može, jer nema izbora i nema konkurencije da spreči povećanje, odnosno da profitira od preterane cene alavog konkurenta. A ljudima treba kablovska televizija.

Ne znam da li se sećate onog filma u kome dva genijalca smišljaju kako da naprave video (na srpskom :) u kome će da smuvaju Maradonu da im pošalje 10.000 maraka za navodnu operaciju jednog od njih koji je u invalidskim kolicima. U ovoj izvanrednoj studiji tržišne ekonomije, završavaju sa cenom od 200.000 evra, jer šta je to za Maradnou. Ista ograničenja važe i za monopolistu, kao i za ovu dvojicu: ne koliko je razumno već koliko kupac može da podnese.

Primer ove logike je i "problem" sa kamatama u Srbiji, gde se ne radi o nedostatku konkurencije u smislu broja banaka, već u smislu zasićenosti tržišta. Dok god tržište ne postigne zasićenje, banke neće morati da se bore međusobno za klijente. Kakve god proizvode istaknu, ima više kupaca nego što imaju sredstava da plasiraju. Pa što da smanjuju kamate? Kako se primičemo zasićenju, ovo će se drastično promeniti. Samo ne pre.

I zbog svega ovoga, treba ojačati Komisiju za zaštitu konkurencije. Dati joj snagu da izriče kazne. Dati joj sredstva da istražuje tržište u svim njegovim segmentima. Da bude pravi zaštitnik građana i šampion konkurencije.

I pitah se svojevremeno šta je najbogatijem građaninu Srbije trebala ona priča sa Čedom. On kao otmičar i ostale priče za rubriku what the f... Krajnje neozbiljno. U stvari nisam baš iskren kad kažem da sam se pitao. Više sam se podsetio na priču mog prijatelja od pre 25 godina kada mu je ujak iz Nemačke donosio Rolandov sintesajzer vredan 4000 maraka. U to vreme carina je bila 150% ili tako nešto. Sintesajzer jeste veliki u kutiji, ali je i ujak bio spretan to match, pa je povrh sintesajzera u vozu imao i veliku kutiju sa brdom kunića. I tu nasta velika rasprava oko kunića, i oni hoće da mu uzmu, jer ne mogu kunići preko grane, a on kao ne da, tragedija za njegove kuniće i zaustavio voz i ... i uzeše mu kuniće.

Ja se nadam da će jedina razlika između ove dve priče biti u tome što je ujak uspeo. Jer mleko nije sintesajzer.

Saša

 



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

andjelija andjelija 22:06 13.12.2007

odlicna tema

se 'sedam ipo' sa trifunovicem bese greh Pohlepa ako se ne varam. odlican primer btw....

jos kada bi malo mi objasnio o marzi...kako to da nema kontrole od strane vlade kolika je marza po proizvodu.
Saša Radulović Saša Radulović 23:20 13.12.2007

Re: odlicna tema

Nema i ne treba da bude. U tržišnoj ekonomiji, maržu određuje tržište, konkurencija, ponuda i potražnja. Monopol je anomalija tržišne ekonomije. Borba je protiv monopola, ne u diktiranju marži.

Saša
igipop igipop 22:09 13.12.2007

+

treba ojačati Komisiju za zaštitu konkurencije


dodao bih ali pre svega otvoriti trziste.

Steta sto ne pises cesce.



Saša Radulović Saša Radulović 23:22 13.12.2007

Re: +

Potpuno se slažemo. Mora se otvoriti tržište. Ovaj problem je direktno povezan sa tržištem nekretina, odnosno nedostupnim prostorom za otvaranje tržnih centara i preko toga posredno i sa porezom na imovinu koji direktno potpomaže ovakvo stanje stvari.

Saša
Dejan Restak Dejan Restak 22:10 13.12.2007

Asocijacija

U svakoj kompaniji u kojoj sam radio, kao zaposleni, kao deo menadžmenta, kao vlasnik, u ulozi člana upravnog odbora, ili samo akcionara, cilj mi je bio isti: što veći profit. Što veći udeo u tržištu je samo podskup cilja: što veći profit.


Na sta vas jel tako podseti ovaj prethodni Jelicin tekst
Mada vidite kakva je sudbina ptica grabljivica. Priruda je cudo.

andjelija andjelija 22:17 13.12.2007

Re: Asocijacija

da...kako si lepo primetio :)

mene onaj supermod ne sljivi ni pet posto sa preporukama btw.
Dejan Restak Dejan Restak 22:21 13.12.2007

Re: Asocijacija

mene onaj supermod ne sljivi ni pet posto sa preporukama btw.


a ti njega onda nasljivi. tako se to sada radi
andjelija andjelija 22:36 13.12.2007

Re: Asocijacija


Dejan Restak
mene onaj supermod ne sljivi ni pet posto sa preporukama btw.


a ti njega onda nasljivi. tako se to sada radi



but I'm a girl
Saša Radulović Saša Radulović 23:24 13.12.2007

Re: Asocijacija

Priroda jeste čudo. U nedostatku surovih mehanizama prirode, društvu i tržištu je potrebna Komisija za zaštitu konkurencije.

Saša
Soylent Green Soylent Green 22:29 13.12.2007

the other way around

Kleptokratija (ovo je antropoloski termin za drzavu - oni koji otmu hranu da plate batinase pomocu kojih otimaju jos vise hrane) nikad nece nista da uradi zato sto podanici misle da to treba. Ona ce nesto da uradi na svoju stetu samo da sacuva vlast. Problem u Srbiji je sto kleptokratija uspesno kreira surogatne ciljeve za podanike tako da se otimacina hrane nastavlja.

Stvar se nece okrenuti zapomaganjima da ova ili ona institucija kleptokratije "radi svoj posao" (mislim da se oni tresu od smeha kad vide ove apele), vec ce do promene doci kada vecina gradjana moze realno da ozledi kleptokratiju kad ista preterano krade. Za ovo je neophodno oslabiti drzavu, lisiti je vlasnistva, i od dzinovskog parazita (partije sa svojim buljucima "direktora" napraviti minimalno nuzno zlo.

Ko to moze da uradi? Posle "smene" prethodnog rezima novi rezim se brzo konsolidovao i danas izgleda jedino ima ozbiljan pritisak spolja. Ja ne vidim koja grupa unutar Srbije moze da izvrsi realan pritisak na rezim da odsece 50-60% svog mesa. Bez toga sve je ovo bezpredmetno. Mozda ce za 5-6 godina novi sloj srednje klase dovoljno ojacati da se oslobodi ovakve drzave - svidjalo se to nekom ili ne, sirovi i surovi kapitalizam je jedini nacin da se koliko-toliko neutralise drzava.

Ali kleptokratija i tu ima spreman plan: kosovo + krezube pravoslavne golje = stabilnost za 20-30 porodica oligarha.
Unfuckable Unfuckable 22:37 13.12.2007

Malo copy/paste

...diskutovano je kod mene na blogu pre jedno mesec dana o ovome i drugim stvarima - ko želi baš sve da čita to može učiniti ovde - samo da napomenem - glavnina priče je na strani 2.
Da se ne smarate - evo malo c/p nekih mojih stavova i saznanja povodom te priče :

Ministar koji je rekao da treba pustiti inostrane trgovačke lance otkriva rupu na saksiji. Mislim da on samo malo surfuje na talasu kritika koje se ovih dana valjaju prema Tajkunu. Priča ono što zna da narod želi da čuje eda bi se malo distancirao od "neobaveštenih" kolega koje još uvek pojma nemaju da je monopol u pitanju....opet malo jeftinih poena u javnosti, btw - po meni.
Vest o Baraćki je dobra ali očekivana.
Malo sam se "svađao" oko nje ovde na blogu - tj oko teze : "Ona je ok, ali....joj nikada neće zaboraviti kako je podmetala klipove u točkove vladi Premijera...." - čist nonsens koji samo govori o mentalnom stanju kritičara a ne o VB, jer ako žena treba da radi svoj posao, a treba - treba da ga radi UVEK, pa makar joj ćale bio predsednik Vlade or ministar. Premijer je bio ....aj da ne trošim reči, tj komplimente jer on nije tema - ali ne pretendujem da je mogao baš sve da kontroliše & zna, tako da je za VB tamo sigurno bilo posla, kao i svuda uostalom. A jedan korumpirani šljam od ministra se može dogoditi bilo gde i bilo kome, tako da tu ne vidim odgovornost pok. Premijera
E sada se vraćamo na vest o Tajkunu i dobavljačima :
Dobra vest : počelo je da se priča. Takođe vidim da su malo smanjili apetite - krajem 2003 ulaz u Maxi je, recimo, uvoznike suhomesnatih đakonija koštao oko 20.000 evrića. Sada vidim da uzimaju oko 2000 evra - al izgleda - po artiklu, što opet dođe basnoslovno. Tako da to i nije dobra vest, kao ni ostale koje slede...
Princip je prost, i iznenadio bih se ako ga ne znaš : ne plaća dobavljač to nikome zaista, nego daje robu za otvaranje marketa ("prvo punjenje" za DŽ...eto odgovora zašto je roba tako jeftina na raznoraznim otvaranjima i zašto gledamo jadne penzose kako se koče na - 10 C da bi pazarili jeftino tv. Ako je market već otvoren - daće besplatno robu - again - pa će se napraviti specijalna promocija sa sve degustacijom na veselje vaskolikog potrošača. Extramoney (manageru u džep ) ili extraroba ide za bolju poziciju artikla u gondoli. Nije svejedno gde će ti roba stajati, jelte...
Sledeća ucena je kod robe kojoj ističe rok - ako se ne proda, da je dobavljač uzme nazad....pa nek vidi šta će s njom...Dalje ide ucena za rok plaćanja : C market nije ništa radio bez 90 - 120 dana. Merkator je jedini bio uredan i korektan - tih dana kasne 2003 na 2004. - što je i razumljivo, pošto je morao da pliva međ ajkulama tiho & oprezno.
Postavlja se pitanje : zašto poor dobavljač pristaje na ovakav silovateljski protivprirodni blud ? A gde će da plasira svoju robu - pogotovu sada ( 2007.) kada znamo šta se sve od maloprodaje nalazi u čijim rukama ...
A znalo se i te 2003. kada je cela priča o "borbi za prostor" počinjala ...ko se sada seća Pekabete ? Pa tada se već videlo u šta se ide, zar ne ...?
A distribucija objekata Maxija po opštinama je bila još zanimljivija ....Merkator je za tili čas bio "opkoljen", Metro takođe, Rodić suviše daleko....najveća koncentracija je bila na Novom Beogradu, baš tamo gde se očekivao ulaz ino - konkurencije...Ali ok - to je način koji još i mogu da podvedem pod legalnu i legitimnu odbranu svojih poslovnih interesa.
Rezultat cele te priče je da je Tajkun od 2003 - do 2007 od Beograda, a i Srbije napravio Kineskim zidom opasanu "ekonomsku nišu" u kojoj je exploatisao sve blagodeti svoje sveprisutnosti..

Ajmo sada varijanta 2 - kao, krenulo je, puštamo druge trgovinske lance u Srbiju....da pojasnim zašto mislim da "neman ima stotinu lica..." :
Ok, došli "lanci" u Srbijicu. Krenuli da skupljaju dobavljače, da napune novoizgrađene objekte. Sve 5, samo fercera ...aups..?!?!?! Ko će to da im se pojavi kao dobavljač, ček da malo pogledamo....
Delta od A do Š - skroluj do dole
a može i ovo :

...dakle, Tajkun se obezbedio sa svih strana - na to sam mislio kada sam spominjao tu analizu s kraja 2003 koju smo radili....(Delta, Ist Point i pomalo građanin Peconi obrušiše se na kupovinu proizvodnje i prerade hrane....justlikethat) - i postalo je jasno da će se - vrlo skoro - on pojaviti kao potencijalni dobavljač bilo kom inostranom ili non - delta lancu koji se zahebe i uđe ovde. Ti potezi "mahnite kupovine" korespondiraju takođe sa ulaskom Merkatora, najavom Metroa i jošponekih jelte....potpuno je jasno.
Amaterski se pitam da li će Metro, recimo i Maxi dobiti iste uslove kod dobavljača koji je kamuflirana Delta.... - iako ispada da dobavljač sada ne diktira uslove, u ovom slučaju - kada ima garantovanu prodaju ( ili je deficitaran artikal,. ili ima "dobre odnose" sa Maxijem & Tempom pa mu je plasman osiguran...) - mogao bi ih diktirati, zar ne ? A prazne gondole u velikim hipermarketima deluju jadno i asociraju na većviđeno - čime se ta radnja loše pozicionira u glavi kupca.... - što je lako izvodljivo "iznenađenje u plavom", zar ne ...recimo u sred neke novogodišnje kampanje ...
...A, iza toga zamišljam naslove u "non Delta" ( ima li ih ?) glasilima - nešto tipa : "Domaći proizvođači rekli odlučno NE stranim ucenama" & " Zli stranci ucenjuju sirote proizvođače" ...a iza toga, logično - stupa dostojanstveni vitez na belom konju u Delta paradnoj uniformi koji podržava "sirote proizvođače" i nesebično im - pozitivnim primerom & nadasve patriotski pokušava pomoći nekim šatroolakšicama ....cirkus, ali predvidljivo & takođe očekivajuće
To je taj drugi deo priče. Imperija ima i snage i mogućnosti da uzvrati udarac. Najmanji problem je Delta City, rekao sam to 100 puta, baš zato što je tako vidljiv.
Bitno je očima nevidljivo....
( izvinjavam se autoru bloga na dužini komentara, nema ljutnje ako pobriše )
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:49 14.12.2007

Mogu ja malo?...

Nedobog da koga branim, ni slučajno...ja i tako spadam u sive mišove, što trče livadom u cik-cak, a 'tica grabljivica mu viče:"AKCIJA! Poniženje od 50% ! 'Odi da vidiš što je lepo!"

Ali...samo da bude jasnije, oko pomenute slovenačke firme. Njen najveći problem je u tome što je u tuđoj šumi, a ne što je bolja od ostalih. Druga razlika je i u tome, koliko je šumar toleriše. U Srbiji šumar očito spava ili stimulisan, gleda drugde, a u Sloveniji se ponekad i probudi. Daklem i Mercator je ovde poznat po ceđenju dobavljača. Em kasno plaćaju, em odiru da uđeš u njihov giga-mega-maxi centar, em imaju i još maštovitih oblika sateravanja u ćoše. A u svojoj su šumi. Kupujte domaće i slični fazoni su bili i ovde. Da ne govorimo o tome da si daleko ispred drugih, ako ti predsednik države, ličnoipersonalno, secka salamu na otvaranju novog prodajnog centra.

Bilo ovde skoro jedno čupetanje...bacaju se strašne količine hleba. A cena mu raste li raste. Tim povodom, u nekoj emisiji ovdašnjoj, mi u trenutku gubljenja kontrole i čupetanja, javnog, od strane šefa dobavljačke pekarske firme i šefa Mercatora, saznamo da je dobavljačevo bitisanje u M, ucenjeno time da mora da sam odveze sav višak hleba. Koji M naručuje bez da razmišlja racionalno, važno je da je u skladu sa "vidi koliko ga je, samo kod nas i uveče". Posle ovi pekari od gomiletina hleba, starog jedan dan, naprave tri kesice prezli, a ostalo se baci...a cena hlebu raste.

A i oko monopola bi se imalo popričati...nego ova šuma je u okviru prašume, pa ne može šumar baš po svome...mada...recimo Pivovarna Laško ima oko 49,...iiiii po iii još maličak %, ali antimonopolska komisija ocenjuje da fali krajnik od buve do 50% pa da bude monopol...

A što se kunića tiče...ja samo čekam da vidim hoće li dovoljno porasti temperatura, pa da od toplote cikne i zasmrdi i mleko.
Unfuckable Unfuckable 11:34 14.12.2007

Re: Mogu ja malo?...

..naravno, nemam ja iluzija oko Mercatora - ali ovde nisu "u svojoj bari" tj okruženi su ajkulama pa moraju tiho da plivaju.. Da oni drže 70% tržišta ista bi se pesma pevala, ne brinem...
Čudno mi je bilo već to što im je "dozvoljeno" da kupe Rodić....ali mislim da je to bila fora čisto da se "vlasi ne sete" dok se ovamo stavlja šapa na C market.
Nije problem to što prosečan građanin ostavi 340 ili koliko već evra u prodavnici godišnje. Pa negde ih mora ostaviti - to je ono što potroši. Problem je što sve ide na istu adresu, tj račun. A onda nema konkurencije tj niko nije lud da dozvoli da mu neko uleće "u tanjir" i tu se ne biraju sredstva. setite se u Madžarskoj : Metro, Kora i Kerfur se bukvalno kolju oko kupaca. Metro po pravilu niže cene, Kora bolja usluga i lepši ambijent, a Kerfur nešto izmedju...Kuocima najbolje, stalno sniženja - samo pevaju
Autor bloga je lepo primetio da je jedan od ključeva cele priče tržište nekretnina, tj "građevinsko zemljište" - tu strani lanci udaraju "o ledinu" po pravilu - tj tu je slepa ulica u koju ih neko tako lepo uvede i ostavi..... Samo što to većina ljudi ne vidi.
Kao što rekoh : bitno je očima nevidljivo.

Torpedo Torpedo 12:33 14.12.2007

Re: Mogu ja malo?...

Nije problem to što prosečan građanin ostavi 340 ili koliko već evra u prodavnici godišnje. Pa negde ih mora ostaviti - to je ono što potroši. Problem je što sve ide na istu adresu, tj račun.


Problem je sto prosecan gradjanin u maloprodajnim objektima ostavi najmanje duplo vise novca ( sudeci po minimalnoj potrosackoj korpi), problem je sto Komisija prelazi preko te cinjenice jer joj to odgovara da bi povecala % udela na trzistu jednoj kompaniji (u njihove pobude ili stranacku pripadnost necu da ulazim), problem je sto u ovoj zemlji niko ne deluje iz iskrenih pobuda, problem je sto u ovoj zemlji svako radi za nekoga ili iz nekog racuna, problem je sto su svi o ovome cutali dok se nije pokrenula otmicarska prica... problem je kako bilo kome sta verovati posle svega?

Autor bloga je lepo primetio da je jedan od ključeva cele priče tržište nekretnina, tj "građevinsko zemljište" - tu strani lanci udaraju "o ledinu" po pravilu - tj tu je slepa ulica u koju ih neko tako lepo uvede i ostavi..... Samo što to većina ljudi ne vidi.


Oh, da, stranci i te kako jos ulazu u trziste nekretnina u BGD-u, pogotovo na NBGD, svi novi hoteli na toj opstini su strane investicije (sem ako mister Beko ne stoji iza svih izraelskih i britanskih kompanija koje se vrte ovde), ulazu i u gradnju stambenog i poslovnog prostora jer je tu mnogo veca, brza i sigurnija zarada nego u maloprodajnim lancima. Lepo naduvas cene na tom prostoru, prodas pricu o poslovnom centru buducnosti i onda gradis li gradis i prodajes li i prodajes.

Veliki lanci nemaju problema sa gradjevinskim zemljistem, Metro koga ste spominjali je primer, vec sa samim trzistem i kupovnom moci, ipak je 540 miliona eura (koliko po navodima Komisije vredi BGD trziste) relativno mala cifra za ulazak velikih evropskih igraca u svetu maloprodaje. Nece Metro ili Cora da prave u Beogradu (ili u Srbiji) 10 ili 15 prodavnica da bi se otimali sa Deltom ili Mercatorom oko te cifre. Pre ce da bude slucaj kao onomad sa Intezom, dodju iskesiraju i preuzmu trziste... a nama ostave iste cene :p
Saša Radulović Saša Radulović 14:25 14.12.2007

Re: Mogu ja malo?...

Kao što je Jelica lepo primetila, nije Mercator ništa bolji od Delte. Niti su zajedno ni bilji ni lošiji od bilo koje druge svetske korporacije. Pitanje leži kod šumara.

Veliki lanci imaju problem sa građevinskim zemljištem.

Saša
Torpedo Torpedo 14:54 14.12.2007

Re: Mogu ja malo?...

Veliki lanci imaju problem sa građevinskim zemljištem.


A sta je sa Ideama i Rodicima-Mercatorima koji nikose zadnjih 3-4 godine na NBGD? Oni su sposobniji od jednog Alda, Wal Marta ili Core odnosno nemaju nikakve probleme sa zemljistem? Ili zasto je Ikea prodala svoj plac na novosadskom autoputu? Da je obrt u Beogradu u maloprodaji 2-3 miljarde jos kako bi se gurali na ovo trziste bez obzira na cene zemljista i dozvole.
Saša Radulović Saša Radulović 15:37 14.12.2007

Re: Mogu ja malo?...

Plitka vam je argumentacija. Lanci ne dolaze u Novi Beograd, već u Beograd. Cene zemljišta u Novom Beogradu su već astronomske. Zemljišta u ostalim gradskim opštinama na atraktivnim lokacijama jednostavno nema. Sistem, a tu mislim na porez na imovinu i gradsko građevinsko zemljište u državnoj svojini sa nultom cenom korišćenja, je takav da vas ne košta ništa da imate garažu ili straćaru na atraktivnom placu i da je držite. Ovo direktno ubija investicije i gradnju. Ali nekako mi se čini da vas analiza i ne interesuje. Znate vi već odoka da ovo sve nije problem

Saša
Torpedo Torpedo 17:39 14.12.2007

Re: Mogu ja malo?...

Plitka vam je argumentacija. Lanci ne dolaze u Novi Beograd, već u Beograd. Cene zemljišta u Novom Beogradu su već astronomske. Zemljišta u ostalim gradskim opštinama na atraktivnim lokacijama jednostavno nema. Sistem, a tu mislim na porez na imovinu i gradsko građevinsko zemljište u državnoj svojini sa nultom cenom korišćenja, je takav da vas ne košta ništa da imate garažu ili straćaru na atraktivnom placu i da je držite. Ovo direktno ubija investicije i gradnju. Ali nekako mi se čini da vas analiza i ne interesuje. Znate vi već odoka da ovo sve nije problem


Novi Beograd je deo Beograda, samim tim ako Aldo, Wal Mart, No frils ili Canadien Superstor dodju na NBGD dosli su i u Beograd, logicno ili nije? Veliki supermarketi se ionako bilo gde u svetu ne grade po atraktivnim lokacijama, grade se na lokacijama koje nisu tako skupe i svaka beogradska opstina ih ima (cak i Vracar). Vasu pricu o "ubijanju investicija i gradnje" je koliko jos prosle godine demantovao Verano, kupovinom stracara na cosku Ruzveltove i Cvijicece i izgradnjom svog trznog centra, Eto covek je usao u investiciju a vidim se da sprema da investira i u cosak preko puta. Zato price tipa "problem je gradjevinsko zemljiste" ne deluju logicno, pogotovo za firme koje imaju obrte od vise destina milijardi eura, ako rese da udju i osvoje trziste u Srbiji za njih investicija i u astronomski skupo zemljiste ne predstavlja nikakav problem, uostalom u svakom trenutku mogu da kupe bilo koju trgovacku kucu u Srbiji.

I jedna konstatacija, upustanje u konverzaciju logikom " ja sam analiticar i ja znam sta je sta a ko si ti u svemu tome" ipak nije normalno za coveka koji se hvali time da je bio menadzer na Zapadu. Uostalom cela ova prica nema smisla jer vi imate jasan politicki stav.



PS.
Vidim da je u tekstu na koji ste dali link izvrsena prepravka, dodata je recenica da Delta ima preko 40% trzista sto jutros nije stajalo. Uticaj ovog bloga ili pritisak sa strane?
Saša Radulović Saša Radulović 21:41 14.12.2007

Re: Mogu ja malo?...

Raširiste se po blogu, rekoste kako nije ovo već ima Ideja i Rodić, pokazaste superiornu argumentaciju, ukazaste na faličnost moje, oceniste da se radi o mom političkom stavu a ne analitici. Mislim da je bilo dosta. Čitaoci će već umeti da cene.

Saša
d j o l e d j o l e 23:32 13.12.2007

Drzave

Zato što je monopol ekvivalentan porezui. A samo država može da udara takse.
jedine imaju monopol poreza, monopol upotrebe sile, monopol zakonodavstva, monopol izvrsne vlasti ...

Mozda u slucaju privatnih monopola moze da se desi slican proces koji se desio u drzavi: da iz ekonomskog monopola pocne da se razvija i privatni monopol za upotrebu sile ili privatnu zakonodavnu i izvrsnu vlast (kako bi zastitio interese, na nacin na koji to cini i drzava). Do sada je iz drzavnih ekonomskih monopola izrastala sama drzava ... shodno tome iz privatnih ekonomskih monopola moze da izraste privatna drzava unutar drzave.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 00:19 14.12.2007

Pack-monopol-men..!!


Monopol u nekoj oblasti privrede jeste direktna posledica kvaliteta države u kojoj živimo, odnosno, cela ta situacija je najdirektnija posledica monopolizama u oblasti političkih ideja i političkog delovanja. Ovde podrazumevam da je politika alat kojim se oblikuje jedno društvo, a samim tim i život pojedinca. Neinventivna politička elita i inertna glasačka masa interaktivni su mehanizam koji održava stanje niske produktivnosti i pluralizma političkih ideja i inicijativa. Kad je to tako, krupan (prljavi) kapital lako prolazi ispred nosa javnosti i svojim nezdravim mehanizmima uticaja, indirektno, jede samu državu.
djoca djoca 02:29 14.12.2007

Re: Monopol

U globalu se slazem sa celom pricom oko stetnosti Deltinog monopola, ali moram priznati i da mi nije jasna histerija oko toga. Nije mi jasno pre svega sta se dobija celom pricom i sta je cilj.
Prvo, pominje se prica da je Delta napravila godisnji promet od oko 400 miliona evra i da time drzi 2/3 trzista Beograda. Dve stvari mi ovde nisu jasne. Prvo, jel moguce da je promet svih maloprodaja u Beogradu godisnji 300 evra po stanovniku? Drugo, ako recimo Delti zabrane da spoji C Market i ostatak carstva, sta mi konkretno dobijamo. Imacemo 2 kompanije u vlasnistvu jednog coveka koje drze svaka po trecinu trzista. U najboljem slucaju drzava moze da ga natera da proda C Market i on ce ga prodati. Tu su opet dve opcije. Jedna je da C Market kupi njegovog strica mali. Druga je da C Market kupi Merkator i time po brojkama on dobije monopol u Beogradu. Treca je naravno da ga kupi neki 6 lanac koji nam do sad nije dosao, ali sto bi to radio u gradu u kom se trosi 300 evra po stanovniku. Da je hteo do sad bi dosao valjda i napravio sta hoce sam. So, mrka kapa koliko vidim da ce se to resiti bas tako lako.
Jos jedno bitno pitanje. Od kad je to Beograd Srbija. Naravno, odavno se vodi politika koja poistovecuje Beograd sa Srbijom i obratno, ali nije bilo bas ovako ocigledno. Da li bi se pravio problem Delti da ovim spajanjem drzi 20% trzista u Beogradu i 70% u Nisu? Nesto sumnjam ;-) nemam pojma sto...
Novi problem...pomenuli ste kablovsku. O tom problemu se naravno ne prica. Kao ni o jos 100 razlicitih monopola koji postoje u uvoj zemlji i koji su pogubniji od onog sto radi Delta i koji nisu skoncentrisani samo na Beograd. Mleko? Fiksna telefonija? Zasto napad nije krenuo i na Beka (mleko) ili Sorosa (SBB)?
MInistar je rekao da treba pustiti strane trgovinske lance da udju na trziste i to je skroz OK, osim jednog. Jel to znaci da ih neko trenutno sprecava? On? Delta? Jel to znaci da mi na granici imamo ljude koji stoje i cekaju da uloze novac, a Miskovic im zabranjuje? Ako tako nesto izjavi ministar, onda bi valjda neko trebao da odgovara za to. Bilo za zabranu, bilo za prethodno necinjenje.

I lepa je borba protiv monopola...ali ima i drugih stvari. Pre neki dan sam izgubio par sati zbog vadjenja poreskog uverenja koje mi je trebalo za vizu. Kad saberem i oduzmem, godisnje na to izgubim vise nego na Deltinoj razlici u ceni. A broj ljudi koji tamo sede i nista na rade i novac koji moram da platim za uverenje da redovono izmirujem porez da ne pominjemo. Kad cemo da osnujemo komisiju za osnivanje komisije koja bi ispitala opravdanost osnivanja komisije koja bi utvrdila jel nam trebaju tolike komisije cije odluke niko ne sprovodi i cije se price ne obicno, nego uvek na kraju okace macku o rep.
Torpedo Torpedo 09:02 14.12.2007

Re: Monopol

U rešenju Komisije kojim se po drugi put zabranjuje pripajanje C marketa Deltinom trgovinskom lancu navodi se da Delta maksi, zajedno sa C marketom i Pekabetom, u 2006. zauzima 63,4 odsto relevantnog tržišta u Beogradu prema ukupnom godišnjem prihodu od 362,3 miliona evra.


Eh, kada ljudi ne razmisljaju svojom glavom nego za njih razmislja neko drugi... po ovim podacima ispada da prosecan stanovnik glavnog grada potrosi tacno 340e godisnje u maloprodajnim objektima, odnosno prosecna cetvoroclana porodica mesecno ostavi u monopolskoj Delti i ostalim minornim trgovackim lancima 113e (!!!) ili nesto oko 9000 dindzi. Voleo bih da ja sam trosim kao ta prosecna beogradska porodica, samo ja kao jednoclano domacinstvo, sta bih sebo mogao sve da priustim da mi ostane tih 10-15000 dinzi razlike izmedju realne potrosnje u maloprodajnim objektima i onoga sto mi spocitava Komisija. Opet, da bi izbegao moje subjektivno misljenje, ako se u celu pricu uvede pojam minimalne potrosacke korpe koja je sredinom godine u Beogradu bila oko 18000 dindzi ispada da u celoj prici Komisije nesto ne stima, gde se delo tih 9000 razlike, gde ih potrosi minimalni prosecni stanovnik Beograda? A opet da preskocimo pricu da svi napadaju RSZ za definiciju "minimalna potrosacka korpa" govoreci da on nema blage veze sa stvarnoscu...

I meni, kao i gornjem blogeru nije jasno zasto recimo niko ne spominje ostale monopoliste po Srbiji (Salford je pretpostavljam politicki zasticen bar od strane koja napada Deltu), ne secam se da je iko potencirao monopoliste i iznosio cifre dok se nije pojavilo "svedocanstvo" o otmici. Od tad je krenula lavina, doduse samo po odredjenim glasilima, samo jedna kompanija je na tapetu, jeste ona najveca ali to upada u oci, upada u oci da je "obracun" krenuo od jednog trenutka i samo sa dva aktera, "otetim i otmicarem", sve ovo bi delovalo normalnije kada bi obican stanovnik Srbije bio uveren da je to iskrena briga za prosecnog potrosaca u Srbiji a ne politicki i/ili tajkunski obracun.

U svakom slucaju za obicnog potrosaca ili prosecnog stanovnika Srbije i nije bitno kod koga ce ostaviti novac (Miskovic, Todoric, Rodic...) bitno je da ga ostavlja u sto manjoj kolicini tj da ima cene bar kao u okruzenju a koliko vidim ni ostali lanci se ne trude da obore cene ispod onih u Miskovicevim objektima.
Saša Radulović Saša Radulović 10:24 14.12.2007

Re: Monopol

Prvo, nema histerije. Drugo, nije trebalo dozvoliti da C market kupi pravno lice koje je ujedno i vlasnik Maxija. Ogromna greška prethodne vlade.

Vi kao da ne razumete o čemu se ovde radi. Nije pitanje da li će se formalno spojiti Maxi i C market. Niti to ikoga brine. Monopol je ako jedan vlasnik, pravno lice, kontroliše oba preduzeća. Pročitajte tekst komisije u kome je lepo objašnjeno ko je vlasnik kog preduzeća.

Šta je cilj? Pošto su kazne drakonske, to će prisiliti vlasinka da proda ili Maxi ili C market NEPOVEZANOM pravnom licu. Ne isplati mu se da plaća kazne. Zbog toga i tolika borba.

I ne razumem logiku koja kaže: ima i drugih zašto pričamo samo o njima. Ili logiku baziranu na skepsi: ništa se na kraju neće desiti, pa što uopšte da pričamo. Pričajte o svima. Komisija mora da odradi prvi slučaj i utre put za sve ostale. To je jedini put promene.

Saša
Torpedo Torpedo 10:37 14.12.2007

Re: Monopol

Gospodine Radulovicu, slazete li se sa metodologijom Komisije po kojoj ispada da je prosecna potrosnja u maloprodajnim objektima po glavi stanovnika Beograda 340e godisnje? Mislim da je to mnogo bitnije od toga ko ima koliko kvadrata prodajnog prostora u BGD-u...
glas_razuma glas_razuma 11:57 14.12.2007

Re: Monopol

Od necega se mora krenuti a najbolje od g-din Miskovica kao najveceg pa ce i poruka buducim "monopolistima" biti jaca. Oko Deltinog monopala su stvari kristalno jasne i ne mora se sve smatrati teor.zavere. Ono sto je dosada bio kljucni problem ovde je sprovodjenje odluke ili namere.To cemo videti uskoro...btw Nije mi jasan taj G-din Miskovic, toliko novca, a ipak je svesvno usao u monopol i ne samo to vec se trudi da ga odrzi svim sredstvima...kojim? - bilo bi lepo da se ispita...po meni najvaznija stvar iz ovoga Deltinog monopola nije to sto je monopol ustanovljen, vec mehanizam kako je monopol uspostavljen i ono jos vaznije - kako je odrzavan. Iz toga bi se sto-sta naucilo za ubuduce.
Sto se tice ideje o slobodnom protoku kapitala i ljudi ona ovde ima brojne protivnike prvenstveno medju desnicom ili jos opstije medju neznalicama samo iz jednog razloga a to je nekompetentnost i neznanje, zatucanost rekao bih prosto.To nije izvorni koncept desnice vec jednostavno strah od necega za sta znaju da ce kao na dlanu pokazati njihovu nesposobnost i neznanje.Obzirom da je onih koji neznaju mnogo vise od onih koji znaju otuda i problemi koje imamo u tranziciji.Zato na svaki kapital koji dolazi sa investicionom logikom treba gledati kao na benefit sa vise nivoa.Donece iskustva, znanje, kintu i pokazace kako treba.U ovom smislu nije vazno da li je strani ili domaci kapital.Na zalost jedan negativan primer Delete (citaj g-din Miskovic) pokazuje da domaci kapital investira iz drugih pobuda (pare brzo-sto vise moguce-nije-vazno-kako logika).
Ovde drzava mora da bude mnogo Strozija, efikasnija.To se odnosi i na ostale oblasti koje su pod Drzavnom upravom. Problem su samo one neznalice (koji su uz to i, gle cuda, izrazito ambicizne) koji su deo i Drzavne administracije, firmi, administarcije...komsije nase...
Da ne biste shvatili ovaj komentar pesimisticno (apokalipticki) trend je da ih je sve manje i njihovo svodjenje na razumnih 10-12% od ukupnog stanovnistva mozemo ocekivati za nekih 50-tak godina sto je, slozicete se, mali period za Srbiju ali veliki za Gradjane.
Saša Radulović Saša Radulović 12:41 14.12.2007

Re: Monopol

Objasnite nam kako i zašto je to bitnije?

Ne radi se o maloprodajnim objektima, već o relevantnom tržištu. Pročitajte tekst komisije. Lepo je objašnjeno. Brojeve treba uporediti sa redovnom statistikom o potrošnji domaćinstava u Srbiji koju vodi Republički zavod za statistiku.

U slučaju mog kućnog budžeta i budžeta svake porodice koju znam sa kojom sam pričao o ovoj temi, najmanje 80% budžeta na hranu i kućne potrebštine zadovoljavamo u Maxi-ju ili C-marketu. Zato što nas mrzi da svećom/automobilom tražimo konkurenciju. Jedan je udaljen 50 metara, drugi 100 metara od mesta življenja. Ovaj drugi i dalje izdaje račune na kojima piše C market ali na radnji sada piše Maxi.

Saša
Torpedo Torpedo 13:52 14.12.2007

Re: Monopol

Bitnije je koliki se obrt napravi nego ko ima koliko prodajnog (magacinskog) prostora, mnogo bitnije jer to i jeste poenta, poenta je novac. I da se manemo prica "moja porodica, komsije i ostali trose 80% kucnog budzeta u Maxiju jer su nam ostali daleko", drzimo se statistickih podataka Komisije. Relevantno trziste je trziste maloprodaje u Beogradu (tako je bar pisalo u clanku za koji ste dali link - dok nije nestao) i ono po komisiji iznosi 540 miliona eura - to je izvestaj komisije i ja sam to probao da poredim sa minimalnom potrosackom korpom sto mi i sugerisete.

Malo osnovackih racunskih operacija (540 miliona eurica u opticaju po Komisiji, 1.67 miliona prijavljenih stanovnika u Beogradu) i dodje se do cifre od oko 9000din za prosecnu cetvoroclanu porodicu kako ceni ta ista Komisija. RZ za statistiku je u junu 2007 procenio MINIMALNU potrosacku korpu na oko 18,000din a ta ista korpa se skoro iskljucivo puni u objektima maloprodaje u kojima po Komisiji Delta ima preko 60% trzista. Opet da uzmemo za preterivanje optuzbe da RZS namerno smanjuje vrednost te potrosacke korpe zarad ubiranja jeftinih politickih poena (kako otuzno zvuci ovaj izraz) i da je tih 18 hiljada tacna cifra ispada da ta prosecna porodica potrosi za tu prosecnu a minimalnu korpu jos 9000din negde... ali posto je Komisija zanemarila sve ostale maloprodajne objekte ispod 50m2, znaci sve pekare, minidragstori po ulazima, prodavnice po pijacama, kasapnice na cosku, trafike po ulicama slede samo dve mogucnosti. Prva, da se ostatak novca potrosi na Marsu i druga da Komisija iz nekih razloga namerno otpisuje oko 50% trzista ne naglasavajuci to. U prvom slucaju im oprastam jer smo ionako nebeski narod ali u drugom bi bilo korektno da to i jasno saopste: Delta Holding sa svojim firmama ima preko 60% trzista medju vecim prodavcima u gradu (lancima plus prodavcima sa lokalima vecim od 50m2) odnosno preko 30% celokupnog beogradskog trzista - zajedno sa C marketom koji mu ne dozvoljavaju da ga pripoji. To bi bilo korektno a ovako mi deluje kao da ta Komisija namerno ide sa bombasticnim ciframa i to bas u vreme kad je to u nekim krugovima postalo politicki korektno.

Naravno, da bih voleo da u mom dzepu ostane tih 15-tak hiljada razlike koju potrosim sto u Metro, sto u bakalnici u ulazu (nemam Maxi u blizini a kad vec palim kola za nabavku onda skocim do zemunskog Metroa :p)- izmedju moje prosecne mesecne potrosnje i potrosnje koju mi statisticki pripisuje Komisija. Ali, budimo ipak realni..
djoca djoca 14:22 14.12.2007

Re: Monopol

Prvo, nema histerije.

Ja ne pamtim da sam ukljucio Tv da nije iskocila prica oko monopola Delte. Ne bih bas rekao da histerije nema, ali mozda razlicito definisemo histeriju. Istovremeno, nisam cuo ni A nikad ni na B92 ni na bilo kojoj drugoj televiziji o recimo monopolu prijateljskog SBB-a.

Drugo, nije trebalo dozvoliti da C market kupi pravno lice koje je ujedno i vlasnik Maxija. Ogromna greška prethodne vlade.

Nije, ali to se desilo pa samim tim o tome vise ne vredi raspravljati. Kralj Aleksandar nije trebao da pokusa ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca, ali sta mi sad imamo od rasprave o tome?

Ja razumem o cemu se ovde radi, ali ne razumem kako ce drzava slaba poput ove da natera najbogatijeg coveka u zemlji, koji je u odlicnim odnosima sa jos 10 sledecih najbogatijih ljudi u zemlji, ujedno finansira sve politicke stranke u zemlji i ima na platnom spisku sve do jednog clana parlamenta ili njihovu decu, da se odrekne monopola. Drakonskim kaznama ;-) aha. Uostalom, ako ga nateraju da proda C Market nepovezanom licu, jedini ko je zainteresovan je Merkator koji bi time ostvario monopol na trzistu Beograda. Makar ona racunica kaze tako. I sta smo dobili? Dokazati nepovezanost lica je prilicno nemoguca uz situaciju pravosudju ove zemlje. Recimo, TP Srbija u Kragujevcu koje je nekad bilo veoma jako, koje je u medjuvremenu propalo je ove godine prodato nekoj Ani za neke prilicno velike pare. Oni imaju objekte po celom gradu, u svakom naselju, strateske lokacije na ulazu u naselja, odmah uz autobuske stanice, vrh. Kupila ga je neka Ana da ne trazim sad prezime. Da li je Ana povezano lice sa Miskom? Inace Ana je sekretarica pravnog savetnika gdina Miska. Za verovati je da je i u drugim gradovima tako. Znaci, znam ja da je to problem, samo ne vidim da se ovom zajebancijom to resava. Srbija je ogrezla u korupciji i kriminalu, a ovom pricom se samo zamajava narod da ima o cemu da prica.
Kako ne razumete da je nejasno zasto se samo prica o Delti? Ne kazem da ne treba da se prica o Delti. Samo kazem da je meni logicno da ako neko prica samo o Deltinom monopolu, a ne prica o drugim monopolima da postoji samo jedno objasnjenje. Prima novac da ne bi pricao o drugim monopolistima? Meni je to logicno. Inace bi pricao o svim monopolistima u zemlji. Pricaju obicni gradjani, ne pricaju oni koji su placeni za taj posao. Odakle skepsa...mozda odatle sto je svaka afera na isti nacin zavrsena u Srbiji. Ili vi mozda mozete da me podsetite neke koja nije, posto trenutno ne mogu da se setim.
Da me ne shvatite pogresno, apsolutno sam za to da se spreci monopol Delte i verujem da Delta ima monopol u Beogradu. I daj Boze da se ovo zavrsi kako vi verujete da hoce. I daj Boze da ne znam ko sedi na granici i ceka da Delta proda C Market nepovezanom licu kako bi usao na trziste. Ali sa druge strane isto tako verujem da je ovo i politicka hajka napravljena zato sto Delta nije mislila da treba da plati nekom cutanje. Njihova pogresna procena im se sad malo obija o glavu. I to je ono sto mi smeta. Sto nam politicari deluju kao mafija u SAD pre 100 godina. Reketiraju, pruzaju zastitu...Plati i niko te nece pomenuti. Nemoj, i unisticemo te. Po meni to je veci razlog zbog kog neki strani lanac ne ulazi u zemlju, nego monopol Delte.

A i da...posto sam uvek kod vas video jasne racunice i razlozno objasnjenje stvari voleo bih da vidim objasnjenje ovih cifara. Priznajem da sam laik, ali mi cifre deluju prilicno nenormalne. 300 evra godisnje po stanovniku? Gde je ostatak para?
Saša Radulović Saša Radulović 14:24 14.12.2007

Re: Monopol

Obavestite Komisiju kako bi vi voleli da su sročili svoje saopštenje i šta vi mislite da je korektno. I bez obzira na sve to, kako god pogledate, i koliko god kunića navučete, sintesajzer tvrdoglavo ostaje tu gde je.

Što se tiče Delte, ja mislim da su oni uspešna i moderna kompanija, sa svim vrlinama i manama sličnih velikih korporacija u svetu. Pokazali su da imaju dobar menadžmen koji je u stanju da napravi moderan lanac supremarketa koji ne zaostaje za sličnim na zapadu. I nemam ništa protiv Delte, naprotiv. Samo ne treba da imaju i Maxi i C market. Jedan lanac treba da prodaju. Ovo važi i za sve druge monopoliste u Srbiji.

O ovome sam pisao i ranije. Srpske kompanije koje imaju stručan i agresivan menadžment imaju problem u svom širenju. Srpsko tržište je malo i jako ga brzo iscrpite i stignete do monopolske pozicije. U tom trenutku ste još uvek slabi za tržište van Srbije (finansijske rezerve vam nisu dovoljno velike). Ove okolnosti su objektivne i posebno pogađaju Deltu.

Saša
Saša Radulović Saša Radulović 11:51 15.12.2007

Re: Cifre

@djoca

Apsolutno se ne slažem sa vašom logikom o povezanim licima. Ne može neka Ana. Ima i zakonska obaveze da se pokaže poreklo kapitala o kome sam pisao ovde.

I ne slažem se sa vašom skepsom. Ovaj put sa Komisijom je pravi put. Traje, podstiče javnu raspravu, ali je pravi put.

Ulazak u detaljnu analizu cifara bi mi odneo jako mnogo vremena. Analiza Komisije je više nego dovoljna i u skladu je sa ciframa ankete koju sprovodi Republički zavod za statistiku o potrošnji domaćinstava.

Ukoliko niste detaljno pričitali tekstove, čitava priča argumentacija Delte se svodi na definiciju relevantnog tržišta. Delta bi Srbiju, Komisija Beograd. Delta bi da argumentuje da su im svi koji prodaju hranu konkurencija. Komisija kaže da nije tako i pobrojala im je ko je konkurencija. Ja se potpuno slažem sa Komisijom.

Rešenje koje je dobro za građane je da Delta, pošto neće sama, pod pretnjom drakonskih sankcija, proda jedan od dva lanca nepovezanom pravnom licu i svede se u okvire koje diktira NEZAVISNA DRŽAVNA KOMISIJA ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE u ime svih nas građana.

A onda treba isto to i sa mlekom i sa kablovskom televizijom i sa ... Ili još bolje, vlada treba da im predvidi veće pare u budžetu pa da mogu sve to paralelno. Recimo da uzmu iz budžeta BIA-e.

Saša
gordanac gordanac 14:48 15.12.2007

---

Saša, da ne radim copy/paste celog komentara samo da kažem:
hvala i u ime prilično nas koji delimo takav stav
ići će i izmene i dopune zakona, da bi se obezbedio prostor za komisiju
p.s.akcija sa besplatnim udžbencima "pretrpela" delimičan uspeh (targetirane grupe), vidimo se na rebalansu! :))
djoca djoca 20:54 22.12.2007

Re: Cifre

http://www.svetlost.co.yu/strane/3268/tema.htm

Evo vam opsirniji info o toj "Ani" i kupovini TP Srbija, posto verujem da vas interesuje i Srbija van Beograda. Hocete da kazete da ja treba da imam poverenja i pitate se odakle skepsa prema drzavi u kojoj pravnica u advokatskoj kancelariji ima 7.6 miliona evra da kupi TP Srbija. Da dokaze poreklo kapitala? Pa pretpostavljam da je dokazala ;-) samo mi nije jasno sto sa 7.6 miliona evra na gomili i dalje radi kao pravnica u advokatskoj kancelariji ;-)

Ili recimo juce ste imali info da je gdin Antelj najavio veci nagradni fond za Gemaxov celendzer...jel se secate gdina Antelja i cele afere sa njim od pre par meseci ili godina. Ili da vad podsetim na pricu o profesorima sa Pravnog u Kragujevcu i cinjenicu da su danas svi na slobodi i u svojim kabinetima. Ili da skratim...da se podsetimo ko je to od svih tih sto su otkriveni u raznim postupcima raznih drzavnih agencija i danas u zatvoru i ko je od njih platio te drakonske kazne. Meni je drago da vi verujete i komisiji i drzavi, ali bojim se da cete se vremenom razocarati (daj Boze da gresim). I ajmo u po 20-es marke da nece da skrate budzet BIA-e...Moze? I ajmo u po 20-es marke da recimo SBB nikad nece da dodje na red dok je u vlasnistvu odredjene osobe...Moze?

Sorry na skepsi, prosao sam i ja taj period optimizma i vere u pravnu drzavu nakon povratka ;-) samo odavno vec bese.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:59 14.12.2007

Belex15


Mene užasan strah uhvati kad vidim ovaj grafikon. Nemam pojma da li ovo ima veze sa monopolom o kome se ovde piše.
Mene brine monopol politike nad ekonomijom. Brine me taj monopol koji se vidi svakodnevno i za čije konstatovanje mi ne trebaju podaci Komisija i RZS. Brine me monopol BIZGOVA nad ogromnim preduzećima i velikim bankama. Brine me monopol KRAJNJE nestručnih ili nemoralnih ljudi u našoj ekonomiji. Brine me što ne vidim način da se to promeni i što ja ne znam kako da na to utičem.
Ili ja treba da promenim nick u ET?
Ja u Maxiju i u Delti kupujem vrlo retko, kad baš moram. Kupujem u malim objektima, pijacama i tržnim centrima koji nisu MM vlasništvo. Tako mi je zgodnije i jeftinije.
Saša Radulović Saša Radulović 15:29 14.12.2007

Re: Belex15

Ovaj grafikon ima mnogo više veze sa potresima na svetskim finansijskim tržištima, sa plitkoćom naše berze i sa preduvanošću cena akcija naših firmi.

Saša
jankovicf jankovicf 01:34 15.12.2007

"monopol", pa sta?

pa sta ako miskovic ima veliki udeo na trzistu. ja cu i dalje da kupujem kod njega jer je kod njega najjeftinije npr. u Tempu je svaki artikal bar 10% ili vise jeftiniji nego bilo gde drugde (a ako se uporedjuje sa dragstorima i malim trgovinskim lancima moze da bude i duplo jeftinije!).
npr. u Holandiji slican takav "monopol" ima tregovinski lanac "Albert Heijn". Oni imaju 90% udela na njihovom trzistu jer su svoju konkurenciju posteno pobedili na trzistu (kao i miskovic) i kod njih su i dalje najjeftinije cene i svi kupuju kod njih i svi su zadovoljni... ne vidim nista lose. i ja kupujem u tempu placam jeftinije i zadovoljan sam. to je poenta, zar ne? bas mene briga ko ce da profitira od toga meni je vazno da ja ustedim svoj novac
Unfuckable Unfuckable 03:45 15.12.2007

Re: "monopol", pa sta?

ništa pametnije skoro nisam pročitao.
Kod NJEGA je najjeftinije zato što nisi ni dobio mogućnost da vidiš da ima i jeftinije....moj meseče (mymoon)
Cora je trebala da ima 6 hipermarketa za 5 godina, počevši od 2002. Metro isto 6 komada , počevši od 2004.
Cora ima 0 (zero), Metro ima 2. Jel to 2: 0 za Metro, ili 10 : 0 za NJEGA ?
Moj meseče ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:43 15.12.2007

maca i vratanca

posl. vest (izvinjavam se zbog "oblika", ali kačim vam je pre objavljivanja, neće zameriti...):

Slovenaccki Ured za zasstitu konkurencije je uveo postupak protiv poslovne grupe Pivovarna Lassko zbog ponassanja u suprotnosti sa pravilima konkurencije.

Ured za zasstitu konkurencije pokrenuo je postupak protiv Pivovarne Lassko, Pivovarne Union, Infond Holdinga, Radenske, Kolonela i Centra nalozzbe, zbog toga ssto su, zajedno u grupi Pivovarna Lassko, pridobile 75,23 odsto vlasnicckog udela u Mercatoru i zajedniccki nadzor nad ovim preduzechem, a nisu, u skladu sa zakonom, to objavile i dale ponudu za preuzimanje.

Zbog toga, pomenuti ured, zabranjuje poslovnoj grupi Pivovarna Lassko bilo kakvu prodaju ili raspolaganje deonicama Mercatora, ali i dalju kupovinu Mercatorovih deonica.

U svojoj odluci, ured, pominje i vertikalnu koncentraciju izmedju Mercatora, kao trgovca i Pivovarne Lassko, kao proizvodjacca picha, prenosi slovenaccki list Dnevnik i dodaje da ured sada zapoccinje sa istragama u toj oblasti. Pivovarna Lassko i Mercator imaju veliku trzzissnu moch na svojim trzzisstima, cciju povezanost che proucciti Ured za zasstitu trgovine, jer bi njihova koncentracija mogla da ima bitne posledice na uslove konkurencije kod ostalih ponudjacca picha, za koje je Mercator jedan od glavnih kanala za distribuciju.

Poslovna grupa Pivovarna Lassko odbacuje optuzzbe, nazivajuchi ih neosnovanim konstruktom, bez ikakvih dokaza i indicija i najavljuje spremnost da to dokazze i na sudu.
Saša Radulović Saša Radulović 11:38 15.12.2007

Re: "monopol", pa sta?

@jankovicf

Naravno da me nije briga ko će da profitira. Ja volim profit i volim da drugi profitiraju u fer utakmici. Čini mi se da ste veoma površno pročitali tekst. U njemu, a i u nekim prethodnim tekstovima, sam pokušao da objasnim zašto je monopol potpuna suprotnost tržišnoj ekonomiji. Niko, bez obzira kako bio poslovno spretan i umešan, ne može da od društva dobije dozvolu da kao monopolista pravi nerazumne profite. Pošto država ne treba da propisuje profit, treba da sprečava monopole koji dovode do nerazumnih profita.

Unfuckable vam je odgovorio gde vam je greška u razmišljanju. Da pokušam i ja ...

Da li mislite da je u redu da neko ima maržu od 20-40% na osnovne životne namirnice, kada je svuda u uređenom svetu gde ne dominiraju monopoli oko 10%? Šta mislite od čega to potiče?

Pošto je uređeni svet u poslednjih 100 godina iskustva sa tržištem i njegovim anomalijama utvrdio da monopol dovodi do ovakvog stanja gde je jedino ograničenje cene to koliko kupac može da podnese, uvedene su anti-monopolske komisije koje propisuju drakonske kazne za monopoliste. Cilj nije da se država naplati, da se uspešne kompanije rasturaju, već da se kompanijama koje prilaze monopolu više isplati da ne prelaze njegovu granicu već da gledaju kako da se razvijaju u drugim pravcima.

Saša

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana