Planeta| Politika| Zabava

Talibanski Ostap Bender

Bojan Budimac RSS / 24.11.2010. u 00:22

Teško je ostati ozbiljan već pri čitanju naslova u Njujork tajmsu "Talibanski lider u tajnim razgovorima je bio varalica", a pri daljem čitanju članka čovek rizikuje ozbiljniju upalu stomačnih mišića. Ukratko, tip koji se predstavljao američkim, NATO i avganistanskim zvaničnicima kao Mula Aktar Muhamed Mansur, koji je navodno drugi čovek talibana (barem te vrste talibana) posle Mule Omara, nije narečeni. To ga nije sprečilo da se sastaje sa zvaničnicima (američkim, NATO i avganistanskim) i da bude vozan NATO avionom na sastanak sa drugim prevarantom - demokraCki izabranim preCednikom Avganistana, Hamidom Karzaijem.

"U epizodi koja bi mogla biti deo špijunskog romana" piše Mr Dekster Filkins od Njujork tajmsa... Hmmm, pa ne bih se složio, dobri špijunski romani su ozbiljna štiva, retko komedije, a očigledno Mr Dekster nije čitao Iljfa & Petrova i avanture Ostapa Bendera, koji su mnogo sličnije ovoj neprocenjivoj ilustraciji gluposti američkih, NATO i avganistanskih zvaničnika. Zapravo, za razliku od zapadnog diplomate, uključenog u pregovore sa "talibanskim liderom" koji je (tupo) izjavio: "To nije on, a dali smo mu mnogo novca," Hamid Karzai, plašeći se da ne ispadne smešan (kao da već nije) negira da se ikad sastao sa čovekom.

Ozbiljne sumnje, piše Njujork tajms, su se pojavile na trećem sastanku u Kandaharu, kada ga čovek koji je poznavao pravog Aktara Muhameda Mansura nije prepoznao i to saopštio avganistanskim zvaničnicima. Pajz - "ozbiljne sumnje"!

Šta nam ta epizoda govori?

O tajnim sastancima sa predstavnicima talibana se šuška mesecima. Mula Omar je redovno izjavljivao da nema nikakvih mirovnih pregovora. Poslednji put je to učinio neposredno pre Kurban bajrama (16. ovog meseca). Dakle, može se slobodno zaključiti da su izjave Mule Omara bile istinitije.

No, to je neuporedivo nevažnije od činjenice da obaveštajne službe (američke, NATO i avganistanske) nemaju blagog pojma ni o "banalijama" kao što je fizički izgled drugog u rangu njihovih neprijatelja, te im se sitni trgovac iz Kete, Pakistan, može predstaviti kao takav, a oni će mu dati a lot of money. Šta reći? Samo su devet godina tamo, nisu stigli da razviju obaveštajnu mrežu, šta li?

Uzgred, ni to "sitni trgovac iz Kete" nije baš sigurno.

Ono što je sigurno je da će TSA (Transport Security Agency) saznati šta leteći Američani imaju u gaćama, sve u cilju štićenja istih od (između ostalih) onih čije vođe ne poznaje.

**************************

Beleške na margini

Nema.



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 00:26 24.11.2010

?

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:42 24.11.2010

Mora da

je bio odlično maskiran...
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:49 24.11.2010

Re: Mora da

Jelica Greganović
je bio odlično maskiran...

Da, imao je turban na glavi
ivana23 ivana23 00:46 24.11.2010

***

Ciničan komentar na račun novog propusta američkih obaveštajaca koji u zaključku svog teksta o ovom skandalu objavljuje „Vašington post” daje najjezgrovitiju dijagnozu zbrke oko toga ko je ko u redovima oko 3.000 stalnih pobunjenika koje ne uspeva da savlada sila od 150.000 vojnika NATO-a: „Možda je lažni Mansur u stvari Mula Omar, koji se predstavlja kao piljar.”

Politika, M. Mišić
Bojan Budimac Bojan Budimac 01:00 24.11.2010

Re: ***

Politika, M. Mišić

Ovo, čini mi se, spada već u domen mašte Piljaru iz Kvete (ne navodi se da li je uhapšen, ili je pušten da se vrati u Pakistan) nije posle toga preostalo ništa drugo nego da otkrije svoj pravi identitet
Nigde ne piše da se on sam autovao, baš kao što nije jasno šta je s njim. Što se tiče ali ne i motive za ovu prevaru, motiv je jasan kao dan iz (tupe) izjave zapadnog diplomate "and we gave him a lot of money."
freehand freehand 00:49 24.11.2010

Akcija Goli pištolj

Tako to izgleda, da.

ali ovo

"No, to je neuporedivo nevažnije od činjenice da obaveštajne službe (američke, NATO i avganistanske) nemaju blagog pojma ni o "banalijama" kao što je fizički izgled drugog u rangu njihovih neprijatelja, te im se sitni trgovac iz Kete, Pakistan, može predstaviti kao takav, a oni će mu dati a lot of money. Šta reći? Samo su devet godina tamo, nisu stigli da razviju obaveštajnu mrežu, šta li?"

samo govori da Buša i Blera treba obesiti za jezike, jednog u Bagdadu a drugog u Kabulu, kao najveće lažove od Minhauzena na ovamo.
Uz izvinjenje narečenom baronu.
On bar nije bio zao a uveseljavao je ljubitelje knjige.
freehand freehand 01:11 24.11.2010

Goli pištolj II

Bojane, brz si kao munja!
Ja u međuvremnu izmenio tekst u tom dupliranom postu, ali nema veze:

Dakle, čitajući ovo setih se one Pink panter epizode kada najtajniji od svih tajnih agenata, Mihalj Kertes, biva u hotelu, kao član državne delegacije na čelu sa Milanom Panićem, uhvaćen na ulazu u konferencijsku salu kako pokušava da unese gomilu prislušnih uređaja...
Pa ga Panič otera kući, onako popišanog...
Vau, jebote, ke blamaža!!!
Bojan Budimac Bojan Budimac 01:21 24.11.2010

Re: Goli pištolj II

uhvaćen na ulazu u konferencijsku salu kako pokušava da unese gomilu prislušnih uređaja...

Bracika the špijun
Kraja Kraja 02:58 24.11.2010

...svaki "blistavi"...

...potez americkih preplacenih experata neminovno me seti kastrovog komentara na izbor busa za predsednika...

...hope he is not as stupid as he seems...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:27 24.11.2010

Svi su oni isti...

... mislim ti "experti" iz cie, bie, kagebe, mosada i drugih tajnih službi. Sve to treba razvijati i dovesti sposobne ljude kao što je nenadmašni Ilija.



Zen Master Zen Master 09:01 24.11.2010

...

No, to je neuporedivo nevažnije od činjenice da obaveštajne službe (američke, NATO i avganistanske) nemaju blagog pojma ni o "banalijama" kao što je fizički izgled drugog u rangu njihovih neprijatelja, te im se sitni trgovac iz Kete, Pakistan, može predstaviti kao takav, a oni će mu dati a lot of money. Šta reći? Samo su devet godina tamo, nisu stigli da razviju obaveštajnu mrežu, šta li?


Ne to samo govori koliko su umišljeni glupani koji nemaju pojma o tome ko su Paštuni ( najveće pleme u Avganistanu ). Nema ozbiljne obaveštajne mreže iz jednostavnog razloga a to je da ukoliko bilo ko, bilo gde u Avganistanu izda onda sva plemena okolo nemaju samo pravo već i svetu dužnost da dodju u to mesto ili pleme gde se našla prodana duša i pobiju sve što postoji od deteta u kolevci pa do starca na samrti, da ih satru da više ne postoje jer su im ukaljali obraz.
Pre vek i po se velika engleska imperija u kojoj ne zalazi sunce povlačila iz Avganistana posle neuspešne kampanje. Iz Kabula je u ogromnom karavanu pošlo oko 100000 ljudi ka Engleskoj pa su ih Paštuni sačekali u planinama i sve u svemu u London je stigao samo jedan da ispriča priču, ostali su izmasakrirani ( ima čak i poema jednog nemačkog pesnika o tome )
Ali avaj Amerikanci u svojoj bahatosti žive u naivnom ubedjenju kako sve narode ovog sveta možeš pokoriti sa kombinacijom bombi i šarenih djindjuva za podmićivanje. Jebiga makar imaju avione za transport kada povlačenje bude došlo na dnevni red, pa su makar sa te strane mirni...
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:34 24.11.2010

Re: ...

Ne to samo govori koliko su umišljeni glupani koji nemaju pojma o tome ko su Paštuni

Ih Zen Mastere, pa to su detalji, ko bi to sva ta plemena, narode i frakcije popamtio. I nije sve tako crno i nisu đinđuve u pitanju. Eto, koliko u aprilu su počeli da primenjuju novi pristup za pridobijanje hearts & minds -- deljenje ovaca ostacima familija koje su pobili. Special Forces Commander Apologizes for Civilian Deaths, Follows Afghan Custom.


Trampa -- Hadži Šarabudinu su ubili dva sina, dve ćerke i unuče, dali mu par ovaca, jedno "ups, sorry" i mirna Bačka, odnosno Gardez.
Jebiga makar imaju avione za transport kada povlačenje bude došlo na dnevni red, pa su makar sa te strane mirni...

A i Rusi će im rado ustupiti put kojim su se povukli onomad podvijena repa iz tih krajeva.
jesen92 jesen92 10:11 24.11.2010

Re: ...

Samo su devet godina tamo, nisu stigli da razviju obaveštajnu mrežu, šta li?
..i u Bosni su bili 10godina pa ne uhvatise ni Karadzica ni Mladica nego nama dali zadatak...vazno je da su snimali filmove o "hvatanju" u kojima se vidi koliko oni poznaju balkan...a Karadzic im se setao ispred nosa, isao covek na more....isl....Mada, ovaj doogadjaj mi je neverovatan...bas da ne znaju kako izgleda neko ko je za njih vazan i da daju pare nn osobi!! a sa druge strane skeniranje ...Svet je izgleda otisao u bestraga...
Kraja Kraja 17:31 25.11.2010

...nisam siguran....

...mislim na to povlacenje avionima, jer skoro su nesto nagovarali ruse da im se pridruze u resavanju "afganistanskog problema"...

...izgleda da je rambo otisao u penziju definitivno...


Zaysen: Are you insane? One man against trained commandos... Who do you think this man is? God?
Colonel Trautman: No. God would have mercy. He won't.
Biljana 77 Biljana 77 09:35 24.11.2010

Svašta

sitni trgovac iz Kete
Još fale čarobna lampa i duh...
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:38 24.11.2010

Re: Svašta

sitni trgovac iz Kete
Još fale čarobna lampa i duh...

A čudi me da mu je za prevoz uopšte trebao NATO-ov aviJon (britanski, btw) kad je pozato da se u tom delu sveta svi promiču letećim ćilimima
Biljana 77 Biljana 77 09:58 24.11.2010

Re: Svašta

Zezanje na stranu, ali to sve suštinski pokazuje koliko njih tamo zabole šta i kako rade, i šta će biti, i uopšte zabole ih... Ne mogu drugačije da objasnim takvu budalaštinu, osim totalnom nezainteresovanošću.
Bojan Budimac Bojan Budimac 10:01 24.11.2010

Re: Svašta

Ne mogu drugačije da objasnim takvu budalaštinu, osim totalnom nezainteresovanošću.

Eno malo dole napisah komentar kognitivna disonanca, samo još jedna ilustracija toga o čemu pričaš.
jinks jinks 09:42 24.11.2010

...

Ako je taj čovek stvarno samo prevarant (a ne u stvari izaslanik talibana, kako god se stvarno zvao), da li mu sada preti opasnost i od samih talibana, jednako kao i od prevarne strane.
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:58 24.11.2010

Re: ...

Ako je taj čovek stvarno samo prevarant (a ne u stvari izaslanik talibana, kako god se stvarno zvao), da li mu sada preti opasnost i od samih talibana, jednako kao i od prevarne strane.

Videćemo... ili nećemo, no šta god da je u pitanju to ne umanjuje sliku nesposobnosti obaveštajaca (američkih, NATO i avganistanskih).
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 09:46 24.11.2010

Vežbanje

Ono što je sigurno je da će TSA (Transport Security Agency) saznati šta leteći Američani imaju u gaćama, sve u cilju štićenja istih od (između ostalih) onih čije vođe ne poznaje.


Moraju još da vežbaju ovde.
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:51 24.11.2010

Kognitivna disonanca

Još jedna skorašnja vest iz tog ćoška planete me je... pa ne mogu da kažem zabavila ovih dana. Bivši ambahador Velike Britanije u Avganistanu, Mark Sedvil, koji je sada visoki civilni predstavnik NATO-a u Kabulu, je u tv intervjuu za CBBC izjavio da su deca tamo sigurnija nego u Londonu, Njujorku ili Glazgovu.

Baš pitah Vučka da li će slati malog u Kabul na školovanje, kad je Mark osetio potrebu da poliže tu svoju kaku koja je izašla na pogrešni otvor (to se diplomatski kaže "da pojasni".
Biljana 77 Biljana 77 10:05 24.11.2010

Kakav bezobrazluk

Goran Vučković Goran Vučković 10:18 24.11.2010

Re: Kognitivna disonanca

Baš pitah Vučka da li će slati malog u Kabul na školovanje, kad je Mark osetio potrebu da poliže tu svoju kaku koja je izašla na pogrešni otvor (to se diplomatski kaže "da pojasni".

A evo (na tom istom linku) i portparol gradske skupštine Glazgova nema preča posla nego da obećava da neće otići iz Kabula dok ne bude siguran da se Talibani neće vratiti.
Sepulturero Sepulturero 11:39 24.11.2010

Цар је го!

Западни политичари, обавештајци, војници, новинари су невероватно глупи тако да ме ово ништа не изненађује. Уосталом, зар их није наш Др Дабић годинама вукао за нос?

Нажалост, наша "елита" то никада није схватила и зато смо прошли, и пролазимо, овако лоше. Дали су им неке наднаравне способности само зато јер су моћни а моћни су зато јер су немилосрдни и никакав морал немају.

"Ум царује, снага кладе ваља".
wukadin wukadin 13:48 24.11.2010

Cesna

Šta reći...
Ovakva bruka službi "jedine svetske supersile", dakle zaduženih za njenu bezbednost me podseća na bruku koja je ona druga sila doživela kad se cesna spustila na Crveni Trg, ne mnogo posle toga dogodio se...
jasnaz jasnaz 14:15 24.11.2010

шpijunka

Bojan Budimac Bojan Budimac 15:30 25.11.2010

Buduća predsednica?

Sara Pejlin je koliko juče u radio emisiji Glena Beka rekla: "Mi moramo stati uz naše severnokorejske saveznike!"

Međutim, za komičnu ekipu, o kojoj je Zen Master pisao u ovom komentaru, moram da postavim video čiji link sam našao u tekstu o Sarinom lapsusu.



Tek da ne ispadne da je trenutni stanovnik Bele kuće geografski obrazovaniji.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana