Društvo| Ljudska prava| Nostalgija| Politika| Putovanja

Belina posvuda

globetrotterica RSS / 25.11.2010. u 20:57

 

Dugo nisam bila u gradu Tunisu. Zaželela sam se njegove beline, kuća sa ravnim krovovima, medine i suka, Bardo muzeja i mozaika, prizivanja mujezina na jutarnju molitvu sa Ben Ali džamije u Kartagini, brick a l'oeuf (recept dole). I stvorila se nova prilika. 

Mada je  pet godina od moje poslednje posete, grad je za neprepoznati. Nove četvrti, ulice uredne, a drvoredi po najboljem francuskom hortikulturnom uzusu dobro oblikovanih i potkresanih krošnji. Nove vile, blisteći bele petospratnice gradjene u arapskom stilu sa portalima, ovalnim prozorima, balkončićima i doksatima. Kažu mnoge četvrti su izgradili libijci koji u Tunis dolaze na studiranje i lečenje. A četvrt Le Lac, oko jezera, sa luna parkom i vilama, pripada saudijskom šeiku.

Saobraćaj je nemoguć, malo organizovaniji nego u Kairu, ali za čas se začepi. Medjutim, kao i u Damasku saobraćajci ujutro i predveče za rush hour organizuju protok automobila. Uredno...Tunis je definitivno postao srednje razvijena zemlja u višoj kategoriji.

Ulica koja vodi u suk kod Porte de France je ostala ista. Špalir drveća kockasto oblikovanih krošnji zaklanja kafiće na trotoaru, a hiljade ptičica razbacuju svoju kakofoniju kao da je došao sudnji dan. Pije se sok, čaj od mente i jedu kolači/baklave. Tu i tamo italijanska pizza ili arapska pizza (tanka pljosnata lepinja sa mlevenim mesom, malo paradajza i arapskim začinima). Ogromne količine muškog testosterona svih uzrasta. Mešavina mladih žena u uskim farmerkama i visokim potpeticama, žena srednjeg godišta ofarbanih kosa sasvim evropski gradjanski obučenih i zabradjenih žena u tamnim maramama i dugim arapskim haljinama da im se, slučajno, ne vidi koleno... Otprilike svaka kategorija zauzima po  30% trotoara. A u suku muškarci, sasvim hipokritički, besramno  prodaju ženski donji veš i baby doll spavaćice... Zabradjene žene to naveliko kupuju...

To nije bilo tako ranije u gradu Tunisu. Dominirale su žene svih doba bez rubaca, dok su se ove zabradjene šetale po predgradjima i selima. E, to više nije tako u gradu Tunisu, ali ni u svim drugim gradovima zemljama Magreba - od Maroka do Egipta. A u Jerusalimu nema ništa manje zabradjenih ruskinja svih doba koje dolaze na pravoslavno hodočašce...

A bogme ne možete posvuda ni više dobiti pivo ili te čašu sasvim dobrog tuniskog belog ili roze. Državne dozvole za točenje alkohola znatno su otežale protok alkoholnih pića na javnim mestima. U samoposluzi je sasvim odvojen odeo za kupovinu vina, kao i red za kasu gde se plaća!  Malo su me cudno gledali...

U elegantnim restoranima, naravno, nema problema. Vino koje hoćete. Roze u restoranu „Ćevap" (da, niste pogrešili, ne radi se o kebabu već ćevapu, jer ga je navodno prvobitno otvorio neki bosanac!) u Kartagini je bio hladan i sasvim suv. Odličan. A hrana više nego osrednja, imitacija nouvelle cuisine. Hobotnica na salatu je bila tvrda kao djon, a bisque (krem supa od škampi) gusta i teška.

Podsetilo me to na moj sasvim tužni, ali ne tako drastičan, nedavni boravak u Sarajevu. Ogromno sam se radovala Baš čaršiji i čevapćićima ili pljeskavicama u lepinji uz čašu hladnog piva. Kad ono, može samo sok ili jogurt! Ne, to nije više Baš čaršija koju ja znam...Mlade se ženske šetaju Baš čaršijom u farmericama i kratkim majicama golog pupka, a pored njih one u uredno vezanim maramama, i tu i tamo neka u dugoj haljini... Da me uteši kaže prijatelj: „Dok god ima više onih sa golim trbuhom, dobri smo!"

Clash of civilisations? Ismejali smo Huntingtona (nikako moj omiljen politikolog i pisac!!!), pronalazili raznorazne argumente protiv njegovih teza, a eto ti ga na!  Možda je upravo taj Huntington bio vesnik multi-kulti dijaloga, agresivnosti fundamentalizama i srodnih politika, a možda je „neko" odlučio da je to stvarnost pa 'ajde da probamo u Iraku i Avganistanu, da razbucamo sve i gradimo novo. Kad ono, ne ide to tako kao na filmu - sećate se „Wag the Dog"? Poremećena je ravnoteža and all hell is breaking loose. A ništa manje ne zabrinjava poremećaj u verskoj i politickoj ravnoteži izmedju sunita i šiita, u korist ovih drugih zbog čega saudijci mnogo strepe...Muslimanska renesansa?

U tim razmišljanjima, sedeći na zidiću pored tradicionalne tunižanske kuće na brdu i u donedavno ribarskom selu Sidi Bou Said sada pretvorenom u turističku meku, vraćam se u lepu i mirnu prošlost boravka u Kartagini, uz umirujuće melodije muškog horskog sufi pevanja koje dolazi iz Sidi Bou Said džamije. A do džamije stara bela kuća, sa velikim tirkiznim portalom na kome je davidova zvezda. Portali u Sidi Bou Saidu označavaju veru vlasnika - hrišćana, muslimana i jevreja i testament su suživotu na ovim prostorima. Tempi passati?

Brick a l'oeuf

  • Uzeti debele kore za gibanicu
  • Izdinstati mlevenu jagnjetinu (može i govedina) na luku, dodati so, biber, seckani peršun
  • Svaku koru presaviti u trougao, u sredini napraviti „prsten" od mlevelnog mesa tako da sredina ostane prazna. U sredinu razbiti jaje.
  • Koru pažljivo saviti u trougao i peći na vrelom ulju (prevrnuti jedanput kada jedna strana lepo požuti).

Radujem se ipak ponovnom odlasku u Tunis...

Tagovi



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:56 25.11.2010

Lep text :)

" ... Ja i boja smo jedno. Ja sam slikar ..."

Pol Kle, 1914. godine, prilikom posete Tunisu gde otkriva vrednosti boje


Paul Kle, Red and Yellow Houses in Tunis, 1914.
mlekac mlekac 00:50 26.11.2010

Stoji li jos uvek

Ona pandurska straza pred sinagogom? Onom velikom, blizu centra? (Izvini, em sam duduk da pamtim imena, em ne znam francuski)

Uz pijacu, gomilu preslatkih antikvarnica i onu katedralu prekoputa muzeja mozaika, to mi je ostalo kao jedna od najjace urezanih slika iz grada Tunisa.

Uzivaj malo i za nas koji trenutno ne mozemo da skoknemo tamo
Unfuckable Unfuckable 03:45 27.11.2010

treći

mikimedic mikimedic 17:13 27.11.2010

Re: treći

treći

Unfuckable Unfuckable 18:17 27.11.2010

Re: treći

dobro bre miki, jesmo rekli da nema trolovanja!?
mikimedic mikimedic 19:19 27.11.2010

Re: treći

dobro bre miki, jesmo rekli da nema trolovanja!?


Unfuckable Unfuckable 19:28 27.11.2010

Re: treći

pa da, ti se ovde kliberiš i briga te što Baš čaršija nije više ona ista, eheh moj miki...ne osećaš miris muškog testosterona svih uzrasta (a za ženski da te ni ne pitam!), ništa bre nisi pazio, avaj.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana