Društvo| Kultura| Ljubav| Mediji| Sex

Diletanti i kreteni, nož na pušku! Juriiiiš!

krkar RSS / 28.11.2010. u 03:35

Alfred_E_Newman.jpg

Baš bih voleo da projektujem soliter, napravio bih jedan koji bi se širio uvis, da ne mogu stanari onima ispod da tresu mrve na terasu. Neme veze što bi možda pao na prvoj košavi . Ili da budem istraživač u nekoj farmaceutskoj kući. Ih, kako bih se tu tek istakao: recimo, da u vitamine stavljam preparate za opadanje dlaka. Žene bi me baš volele, a i neki muškarci. A tek kad bi me pustili da budem saobraćajni inženjer! Na svim opasnim krivinama napravio bih kontra nagib, pa ko ne poštuje ograničenje 40 - nek' produži u provaliju, jarak, banderu ili zid. Bolje da pogine što pre nego da maltretira i ugrožava normalne vozače. A da sam tehnolog u poljoprivrednom kombinatu ili agronom šopao bih one životinje toliko da bi se meni duplo brže gojile nego ovim dosadašjim tehnolozima. Il' će se toviš il' će crkneš! A voleo bih i da, na primer, napišem uputstvo za nekakvu mašinu za ekstrudiranje aluminijumskih profila, što bi to tek bilo veselo.

Dugo sam mislio da ima nekog smisla u ideji da neko za nešto treba da bude kvalifikovan i zato nisam nikada tražio da mi prepuste gradilište, laboratoriju ili farmu. Ali, gledajući kako se u poslednje vreme diletanti sve više šire na svim poljima, počinjem da se nadam da će me jednog dana ipak neka tekstilna fabrika angažovati da im kreiram najnoviju liniju muških odela ili ženskih grudnjaka. A možda konačno i dobijem priliku da zablistam kao Beli Labud, dosta je bilo terora školovanih balerina - i to još mršavica.

Listam jutros tiskovinu zvanu NIN u vlasništvu renomiranog švajcarskog izdavača Ringier a pod glodurstvom blogera ovdašnjeg Spaje (još nisu promenili impresum na veb izdanju, još navode bivšeg urednika i bivšu adresu ali možete mi verovati na reč). Moram da vam kažem da mi je savršeno jasno zašto Spaja nije odavno pisao blog: nema kad - mora po ceo dan da se odnosi sa kretenima.

Između ostalog u Uglednoj Tiskovini objavljen članak o veridbi i predstojećem venčanju onog Dajaninog starijeg, i to na dve strane (72-73). Nažalost nema na vebu, tačnije ima al za 30 $$$

Čitam - i ne verujem. Po stilu i pismenosti pomislih da je Spaja angažovao Nadobudnog Blogomladca al' kao autor navedena neka ženska stranog imena, i to specijalno iz Londona, bogtemazo.

Čitam, čitam i ništa mi nije jasno u šta se taj London pretvorio.

 

1.

Već u prvoj rečenici mnogim Britancima izmamljen je širok osmeh - i to zbog osvežavajućih, podmlađujućih vesti...

Inače, ceo prvi pasus, koji zauzima veći deo prvog stupca, sastoji se iz ciglo 3 (slovima 3) rečenice. Prva se proteže na 8 redova, druga na 10 a treća je već gotovo eliptična - samo 5.

2.

U drugoj rečenici saznajemo da je ...na svetu najduže služeći princ Čarls... Sad, da li je Čarls počeo da radi kao kućna posluga ili?

3.

Pa u istoj toj megarečenici saznajemo da je buduća mlada ...svojim istančanim profilom inspirisala mlađe sunarodnike na ideju... Bemliga, ovoje valjda fin način da se kaže da je operisala nos, "istanjila profil".

4.

Pa dalje saznajemo da je venčanje švedske princeze Viktorije, inače održano u Švedskoj, plaćeno u britanskim funtama. Valjda im slaba švedska kruna, šta li,

5.

A zatim ...(cinični) glasači ... podigli su obrve... Opšti fejslifting u Engleskoj, zatežu bore, podižu obrve? Plastični hirurzi zadovoljno trljaju ruke...

6.

U istoj toj rečenici (još smo na prvom pasusu) fejsliftovani glasači ... posumnjali su da će vlada verovatno povećati poreze i, pod pažnjom javnosti fokusirane na venčanju, na mala vrata i ne na naslovnoj strani dodatno umanjiti aktuelnu socijalnu pomoć. (Ovde se rečenica svečano završava!). 

7.

U drugom stupcu rečenica: Ni vek nije isti, pa se stoga savetuje da nije uputno napraviti pompeznu atrakciju poput prinčevih roditelja 1981. godine

Malo kasnije dve kratke ali jebitačne rečenice:

8.

Sigurnosne snage će najverovatnije da obezbedi država. (Država će da čuva žandare i vojsku???)

9.

Ceremoniju kao takvu se očekuje da obezbedi dvor. 

Sad ide rečenica od 12 redova koju ću, radi zaštite vašeg i svog mentalnog zdravlja preskočiti- Idemo dalje.

10.

Nekakav profesor objašnjava stvar: Ekstra novac je dat kraljici za venčanje 40-ih godina, uprkos posleratnoj surovosti, jer se verovalo ta će taj događaj biti dovoljno vredan. Stvarno surova bila Britanija, inače nije smelo da se ženi i udaje al' dozvolili kraljici. Biserna rečenica, kasnije ćemo probati da je prevedemo na srpski (ili bar na BCMS ili naški).

Svim ovim teškim glupostima do sada možda bi moglo i da se progleda kroz prste (treba za to biti poprilično strpljiv i dobronameran, no hajde) ali tek slede pravi biseri idiotizma:

11.

Ako je ljudima rečeno da pritegnu svoje kaiševe... (Englezi su, valjda, vekovima presretali ljude po ulicama i pritezali tuđe kaiševe - e ako će sad i sopstvene kaiševe početi da pritežu, onda je izgleda zaista zadnje vreme došlo).

12.

...bilo bi gnusno od vlade da odobri jedan jedini peni potrošen na kraljevstvo... Ako je potrošen - šta ima vlada da ga naknadno odobrava? Biće, valjda, tčnije posve sigurno, da je u originalu pisalo da bi bilo gnusno da vlada odobri da se potroši... Jest da ima 3 "da ovo, da ono" ali jezik je ponekad takav, traži preciznost u izrazu da se zna je li pas ujeo dete ili je dete ujelo psa.

E, a sad dolazi vrhunac gluposti NIN-ovog kretena:

13.

Sličnog je stava i lobistička grupa Alijansa poreznika... I sad čttalac pomisli da je taj kapitalizam zaista surov kad poreznici, osim što građanima razrezuju i naplaćuju porez, imaju još i lobističke grupe koje se mešaj u uprinčevske svadbe.

Kapitalizam je u redu, grupa nije alijansa (savez) poreznika nego, sasvim suprotno poreskih obveznika. Dakle, ljudi koji plaćaju porez, ne onih koji ga određuju i/ili prikupljaju. 

Kao dokaz prilažem link na The TaxPayers Alliance . A evo i stranice na kojoj Savez poreskih obveznika upozorava da se ne bacaju njihove pare na prinčevo venčanje. Fascinantno je što je idiot prevodilac u tekstu prethodno već dva puta upotrebio izraz poreski obveznici. Valjda je idiotizam ciklična pojava, udara u talasima, pa kad te drmne jača doza napraviš veću glupost.

14.

"Naravno da bi to bio događaj koji bi cela nacija proslavila, ali običnom porezniku ne treba zbog toga ostaviti račun za kralja", citira Ugledna Tiskovina Emu Bun za koju trvdi da je direktor za kampanje. Sajt TPA navodi da je Ema Campaign Manager. Liči. No bez obzira na Emu, bez obzira na činjenicu da prosečan Srbin tek poslednjih desetak godina može da uživa u (post? kvazi?) monarhizmu, sa sve Građaninom-Prestolonaslednikom Republike (sasvim druge države od one u kojoj je otac Građanina Rođenog u Engleskoj kratkotrajno kraljevao) - ipak ostaje pitanje ko šta treba da plati? Obićan poreznik? A ne, on ne plaća, on je valjda samo kurir, on će račun da prenese kralju. Kom, bre kralju? Engleska nema kralja. Da neće na kraju Građanin Karađorđević da plati račun za Vilijemovu svadbu? I što bi se onda bunila engleska Unija poreskih obveznika? Biće da je zbog ponižavanja engleskih poreznika, ozbiljni su to ljudi, nije red da nose okolo račune, pa makar i kralju!

15.

Stvari se malo kasnije baš razjašnjavaju kad saznamo da ... princ Vilijam nije suveren i da nije prvi do krune, tako da njegovo venčanje neće imati formalni državni status. 

Taman kad ste pomislili da ne može bolje, naletite na rečenicu:

16.

Zvaničnici su nemi, bez komentara, a srećni par je, srećom, obdaren pogodnostima u cilju smanjivanja budžeta za veliki dan.

Za početak, bilo bi interesantno doznati kako je NIN uspeo da nađe ovolikog kretena koji nije čuo da reći za nekoga da je obdaren - znači da ima veiku patku. Jer da NIN-ov genije to zna, možda bi mu rečenica u kojoj se tvrdi da će engleski princ nekako, korišćenjem svog Velikog i Tvrdog, da smanji troškove svadbe malo delovala... neobično. Ili je bit ekskluzivnog izveštaja iz Londona upravo u saznanju da će princ da kreše deveruše za pare i tako skupi neku kintu za svadbu???

17.

...dok je familijarna poslovna specijalnost porodice Midlton upravo planiranje zabava. Ovde je autor, bar na engleskom, hteo da naglasi da Midltonovi imaju porodičnu firmu za organizovanje svadbi i sličnih proslava pa će, valjda, uspeti da prođu jeftinije. Hteo možda jeste, ali kad je to propustio kroz šake NIN-ov idiot... dođosmo do familijarnih poslovnih specijalnosti porodice...

18.

Rečenica kojoj ću citirati samo deo ali ću ga, dodatno, podeliti na nekakve logičke celine da ne biste počeli da se besite i bacate kroz prozor:

...time što je Vilijam zaprosio Kejt uz bljesak vereničkog prstena majke Dajane, 

a čija se vrednost procenjuje na 86.000 funti ,

što je najzad manje bitno od započetog poređenja prinčeve majke i prinčeve verenice.

Svečano priznajem da ovaj treći deo nisam ukapirao a verovatno neću nikada, sve i da održimo simpozijum o tome šta je prevodilac mislio da je pisac hteo da kaže i kakva su to započeta poređenja. U onom delu iznad ispada da Lejdi Dajana vredi 86.000 funti, što je, valjda, tržišna cena za već 13 godina upokojenu bivšu princezu.

Ali onaj bljesak vereničkog prstena me nekako navodi da zamislim neko kinesko sokoćalo koje svetli, možda i u raznim bojama. Možda se i aktivira na reči udajsezamene pa počinje da bljeska. A ako to čudo ima i zvučne efekte, ako zavija kao policijska sirena ili svira neki svadbeni marš - e tek oda je stvarno šteta što smo i za taj detalj ostali uskraćeni.

Oh, ima i rečenica dobrozamisliopasusro:

19.

Iako su obe vole(le) ekstravagantne šešire...

Ili iako su obe volele ili iako obe vole, ako se hoće biti pametan onda bi možda moglo i iako (su) obe vole(le) ... - jest da je ovo poslednje mnogo glupo i mnogo pretenciozno al' bar bi bilo dosledno

A sad dolazimo do misterije koja na prvi pogled liči na misteriju transkripcije, misteriju gramatičkih pravila... ali u stvari verujem da se radi o misteriji (ne)uma idiota koji je prevodio tekst:

20. напомена: овe реченицe писанe су  ћирилицом, тачније, једнако као и у НИН-овом тексту

Кејт (Kate) Мидлтон је модернија...

Кетрин (Catherine) је пуно име...

Zašto od tolikih engleskih imena kojih je tekst pun, od Vilijama, Dajane. Čarlsa, nekoliko političara, profesora... NIN-ov idiot baš na ovom mestu dva puta navodi ime u originalu (u zvaničnom i uobičajenom obliku)  - za mene je nerazrešiva misterija. Ko bi proniknuo u idiotov mozak?

21.

Verenici su bili u vezi osam godina uoči obelodanjivanja da će se venčati.

Osam godina uoči nečega??? Ajde!

A tek obelodanjivanje (da će se venčati). Svečano pozivam svakog ko mi pruži dokaz da je i u jednom tekstu na srpskom (srpskohrvatskom, hrvatskosrpskom, hrvatskom, bosanskom, bošnjačkom, crnogorskom, BCS, BCMS... kakogod) iko upotrebio obelodanjivanje da će se venčati - plaćam mu put u London na svadbu VilijAma i Kejt.

Ne verujem da je moguće  da, recimo, čak ni Novine vranjske objave u rubrici lične i porodične vesti "Porodice Hadži-Marković i Dželebdžić obelodanjuju venčanje ..."

Ima još ali sasvim dosta.

O čemu se ovde radi?

Cela ova tužna i neverovatna priča (dobro, sve manje neverovatna jer se ponavlja iz dana u dan) pokazuje da je stvar zaista ozbiljna. Kreteni i diletanti su u ofanzivi i zauzimaju mesta na kojima ih do pre neku godinu uopšte ne bismo očekivali. Realno je zamisliti da u NIN-u, baš kao i u bilo kojim drugim novinama, bude poslušnih novinara, partijskih sluga, plaćenika raznih tajkuna, stranaka... Tužno ali realno, takvih novinara with a cause uvek je bilo i uvek će biti. Ali, većinom su bar bili prilično pismeni. Lakše je podneti ispiranje mozga kad je rečenica tečna, stil pitak, jezik čist. Ali ovaj primer pokazuje da su agresivne neznalice i besramni kreteni u ofanzivi, da su napredovali i zauzeli mesta o kojima do skora nisu mogli ni da sanjaju.

Pojma nemam ko je preveo tekst autorke Ane Kvalhajm. Nemam pojma ni ko je Ana Kvalhajm. Pretpostavljam da je dopisnica nekog od Ringijerovih izdanja iz Londona i sasvim ima poslovne logike i puno smisla da NIN objavi tekst koji je novinar nekog drugog izdanja u vlasništvu iste kuće napisao za svoj matični (očigledno bogatiji) medij. Upravo u tome i jeste logika objedinjavanja medija, preuzimanja vlasništva nad medijima u više država, smanjenje troškova uz povećavanje kvaliteta. Ali tu ideju obesmislio je neki kreten u redakciji NIN-a ovakvim prevodom.

Iz grešaka u prevodu vidi se nekoliko stvari:

Prvo, originalni tekst na engleskom, što je jasno iz niza konstrukcija koje prevodilac ne poznaje pa ih bukvalno prevodi i neuko prenosi na srpski.

U rečenici br.1onaj širok osmeh izmamljen je na engleskom; na srpskom nikako ne može.

Br.2 je longest serving prince

U rečenici br.8 u kojoj idiot pokušava da misli (bezuspešno) bezbednosne snage obezbeđuje država. Ne, bezbednosne snage osigurava država. Ili beše da sigurnosne snage obezbeđuje država. Na engleskom je zasigurno stajalo Security (forces) will be provided by the state.Vrlo sličan slučaj majmuna koji bi da dohvati bananu je i u br. 9 gde nikom ne može biti jasno hoće li dvor obezbediti ceremoniju tako što će da postavi pandure da je čuvaju ili će da je plati.

Smeo bih da se kladim da je surovost iz rečenice br. 10 austerity. Prava reč za testiranje i bolje prikrivenih idiota, ovaj se demaskirao i na jednostavnijim primerima. (Da se sad ne bavimo onim ekstra novcem, super, brate, keve mi).

Biserni br 14 i onaj račun za kralja garantovano je u originalu glasio but the ordinary taxpayer should not be left with the royal bill. Kad nisi kreten, kad imalo umeš da razmišljaš, ideja da građani ne žele da plaćaju tuđe troškove koji sa njima nikakve veze nemaju, sasvim je normalna i uobičajena. Dobro, nije baš u Srbiji ali ovde inače većinom žive ovce koje se probude svako nekoliko godina i odu da glasaju za one iste...

Br. 15 Prvi do krune u stvari je first in line (for the crown)

Srećni par je, srećom obdaren... u br.16  očigledno je redakcijskom idiotu bio nemoguć zadatak. U originalu je, kladim se u mesečnu platu, pisalo Luckily, the happy couple... I onda naš (NIN-ov) ambiciozni retard otvori rečnik (a možda sve zna i bez rečnika!) a tamo luckily=srećom; happy=srećan. Koj da se bakće sas neki sinonimi, da misli na neku drugu reč i izbegava ponavljanje. Kad smo već kod ove rečenice, ne verujem da je kreten hteo da kaže da I buduća princeza ima veliku patku (iako JE baš to rekao). Ali nikako mi nije jasno kako će njih dvoje da smanje troškove svadbe. Da nema neki državni fond za prvu svadbu? No, dobro.

Da rešimo i misteriju kineskog prstena koji svetli, peva, vibrira, kuva kafu... iz rečenice 18.  Opet mogu da se kladim, ovog puta da je pisalo da je Wiliam flashed Lady Diana's ring and proposed to Kate... Čovek ga je izvadio (prsten, mislim), mahnuo njime (ponavljam, maminim vereničkim prstenom). Nabio joj ga je (prsten, na ruku)... Jok, našem kretenu prsten da zabljesne, zablista, sevne... ah, toliko je izraza koji idiotu nikad ne bi pali na pamet.

Eto, došlo doba da valja znati engleski da bi se rastumačio tekst u srpskim Nedeljnim informativnim novinama. Džebga.

I za kraj:

MOLBA. APEL. PREKLINJANJE. INICIJATIVA. PREDLOG... 

 

Dragi blogodruže Spajo,

Uveren sam (da ne pišem sad da sam siguran, znam da znaš da mi neće niko ništa) da nisi ti ni doveo kretena, niti si ga ti zaposlio. Uveren sam i da mu ti nisi dao da prevodi, uveren sam da mu ti - da si znao koliki je kreten - nikad ne bi dao da ovo prevodi. Verujem da tekst nisi ni video, da nisi imao razloga da kao glavni urednik lista koji izlazi na skoro 100 strana čitaš tekst o tome ko će da plati svadbu engleskog princa - i to tek dogodine. Dok god nije autor citirao Vuka Jeremića znao si da zbog teksta nećemo zaratiri sa Engleskom. Možda tekst još nisi ni pročitao, pretpostavljam da te već zatrpavaju materijalima za sledeći broj. Dakle, druže Spajo, nisi kriv. 

Ali si odgovoran (piše u impresumu). Odgovoran si što imaš u redakciji (bar jednog) nepismenog i neupotrebljivog idiota (kamo sreće da je samo jedan, reći će u ovom trenutku svaki normalan čovek). Stvorenje koje je ono prevelo nit' zna engleski, nit' poznaje srpski, nit' ima osećaj za jezik, nit' za stil... Ništa. Nula. Ali agresivna nula koja se bez imalo nelagodnosti prihvatila da radi nešto čemu nije dorasla. I to posle objavi - pod tvojim imenom (ime prevodioca nije navedeno, dakle, ide na tvoju glodursku dušu).

Druže Spajo. Otpusti kretena, ko god da je. Od njega NIN nikakve koristi ne može imati. Možda eventualno da vozi kombi i skuplja remitendu al' opasno je to, pričaće okolo po gradu da si ga suspendovao iz političkih razloga, bunariće protiv tebe, podbunjivati zaposlene i obećavati razne prljave usluge da tebe smene i dovedu nekog ko će ga vratiti u redakciju.

Uostalom, možda u tom kretenu čuči talentovani skeledžija, vrstan pekar, muzikalni moler ili nadahnuti saobraćajac.

Kretenu daj otkaz i isteraj ga; uredncima, onome koji je kretenu dao radni zadatak i onome koji je pustio tekst odreži po 20% od plate za nebudnost i profesionalne propuste. Sve i ako moraš na neku disciplinsku komisiju da ih daš. Rezultat njihovog (ne)rada je nebranjiv.

Bemti u šta si se ti upustio! Puno sreće i čelične živce ti želim!

logo.jpg 



Komentari (230)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 03:44 28.11.2010

Auh, koliki tekst :)

Prvi !

A čitam danas kad se probudim. Obećavam.
Ne. Ipak sam pročitao sada. Bilo je jače od težine mojih kapaka

Lakše je podneti ispiranje mozga kad je rečenica tečna, stil pitak, jezik čist.

Kao kad smo bili mali i primali boce (injekcije), pa smo u dispanzeru priželjkivali da nam se udesi baš ona "teta koja ima laku ruku".
Srećni par je, srećom obdaren...

Ovo mu dođe sreća na kvadrat?
Jukie Jukie 04:01 28.11.2010

Re: Auh, koliki tekst :)

loader
Prvi ! A čitam danas kad se probudim. Obećavam.


Drugi
ali sam pročitao
i umirem od smeha
najzabavnije mi je što lektor nije bar malo zatapkao ove najupadljivije gramatičko-jezičke greške
maca22 maca22 04:02 28.11.2010

Re: Auh, koliki tekst :)

Treca, procitala
Goran Vučković Goran Vučković 04:03 28.11.2010

Re: Auh, koliki tekst :)

i umirem od smeha

Ja sam jedva izdržao da ne počnem naglas i probudim moje u drugoj sobi.
Jukie Jukie 04:04 28.11.2010

Re: Auh, koliki tekst :)

E da, inače sam sa dečkom sa slike išao na časove engleskog!

p.s. ako čitaš ovo, ona tvoja knjiga je i dalje kod mene pošto se više nikada nismo videli
krkar krkar 04:05 28.11.2010

Re: Auh, koliki tekst :)

i umirem od smeha


I ja bih se možda smejao da mi se ne plače.
Siroma' Spaja!

mikimedic mikimedic 08:29 28.11.2010

ne bih ja toliko opravdavao spaju

a sta se moglo i ocekivati...

nin ge ringier raja, dosao bloger spaja...(mislim, orson vels wannabe...).

krkar krkar 08:42 28.11.2010

Re: ne bih ja toliko opravdavao spaju

ne bih ja toliko opravdavao spaju


Samo da ti napomenem da to što smo se već u dva navrata složili o nečemu ne znači da neću trenutno da obrišem sve što zaslužuje.

Kažem unapred, ovo je još u okvirima korektnog.
mikimedic mikimedic 08:45 28.11.2010

Re: ne bih ja toliko opravdavao spaju

Samo da ti napomenem da to što smo se već u dva navrata složili o nečemu ne znači da neću trenutno da obrišem sve što zaslužuje.

Kažem unapred, ovo je još u okvirima korektnog.


tsunade tsunade 10:17 28.11.2010

Re: ne bih ja toliko opravdavao spaju

overkill
docsumann docsumann 15:22 28.11.2010

Re: Auh, koliki tekst :)

E da, inače sam sa dečkom sa slike išao na časove engleskog!


Meni je klinja sa slike skroz simpatičan. Veseljak neki dobrodušni.

Kad bi ja birao sliku koja treba da odslikava naslov teme, to bi izgledalo otprilike ovako :

krkar krkar 15:38 28.11.2010

Re: Auh, koliki tekst :)

Meni je klinja sa slike skroz simpatičan. Veseljak neki dobrodušni.

Kad bi ja birao sliku koja treba da odslikava naslov teme, to bi izgledalo otprilike ovako :


Klinja sa slike je čuveni Alfred E. Neumann, višedecenijski (a sad bogme već i viševekovni) zaštitni znak Mad Magazine, najboljeg satiričnog časpoisa na svetu.

Alfred E. Neumann i What, me worry? su simboli bezbrižnog kretenizma:





















docsumann docsumann 16:17 28.11.2010

Re: Auh, koliki tekst :)

Klinja sa slike je čuveni Alfred E. Neumann, višedecenijski (a sad bogme već i viševekovni) zaštitni znak Mad Magazine, najboljeg satiričnog časpoisa na svetu.


eto, naučih nešto

edit: YES WE CAN'T
Jukie Jukie 17:23 28.11.2010

Re: Auh, koliki tekst :)

krkar
Klinja sa slike je čuveni Alfred E. Neumann, višedecenijski (a sad bogme već i viševekovni) zaštitni znak Mad Magazine, najboljeg satiričnog časpoisa na svetu.

Znam... odem ja u Američku čitaonicu (tada je još postojala na ćošku kod Platoa) i tako čitam časopise, i vidim na naslovnoj strani crtež čoveka koga poznajem.
E sad oko mene nije bio niko koga poznajem da mu kažem "vidi, imaju sliku __"

Najuvrnutije je kada je na naslovnoj strani bila preko cele strane ona crna bomba kao đule. I ja dolazim i "vidi bomba" (a to onaj kraj 90-tih)
cult cult 19:10 28.11.2010

Re: Auh, koliki tekst :)

Meni je klinja sa slike skroz simpatičan. Veseljak neki dobrodušni.

Kad bi ja birao sliku koja treba da odslikava naslov teme, to bi izgledalo otprilike ovako :



docsumann docsumann 19:33 28.11.2010

Re: Auh, koliki tekst :)

cult


mrak!

freehand freehand 22:22 28.11.2010

Re: Auh, koliki tekst :)

cult
Meni je klinja sa slike skroz simpatičan. Veseljak neki dobrodušni.

Kad bi ja birao sliku koja treba da odslikava naslov teme, to bi izgledalo otprilike ovako :




Eno Sadamovog tajnog oružja!
b92fmember b92fmember 01:30 29.11.2010

Re: what - me worry?



... Mada glupost ponekad moze biti i produktivna, makar u kreiranju globalne diplomatske bruke.
mlekac mlekac 05:09 28.11.2010

Au!



Ovo je na nivou "Kolevke za macu"!

Kao sto neko rece gore - a sta je radio lektor??? A urednik koji je TO pustio?

Mislim, ako me secanje sluzi, blogokolega Spaja jeste svima nadredjen, ali postoje tu jos neki koji su, po sluzbenoj duznosti, MORALI da vide doticni tekst pre nego sto je pusten u stampu...

Mada, ako cemo pravo, mogu da zamislim da je doticni prevodilac izasao sa mog faksa - bas sa odseka za engleski jezik i knjizevnost. Naprosto zato sto ih tamo niko ne uci MATERNJEM jeziku i vestini prevodjenja na isti.



EDIT:
što je najzad manje bitno od započetog poređenja prinčeve majke i prinčeve verenice.
Nesto mi se prividja da je recenica trebalo da glasi:
...which, in the end, is insignificant for the beginning to compare... Sto ce reci da za pocetak zivota (veridbu) mladog para nije bas bitno uporedjivati njegovu majku i verenicu.

Mozda i gresim - ali ovo mu dodje ko Serlok Holms - citas blesav prevod pa pokusavas da rekonstruises original
docsumann docsumann 06:00 28.11.2010

Nego,

čudi me da nisi iznio neki X-projekat vezan za školstvo. Odatle se valjda generiše sav ostali diletantizam.

Jukie Jukie 17:46 28.11.2010

Re: Nego,

docsumann
čudi me da nisi iznio neki X-projekat vezan za školstvo. Odatle se valjda generiše sav ostali diletantizam.

Ja baš mrzim vrata koja se vuku prema sebi. Uvek gledam da odem na ona druga pored koja se guraju. Ili ako neko nailazi iznutra sačekam da otvore i izađu
NNN NNN 10:02 28.11.2010

sve je to maslo

onog njihovog bratka na Koštunicu - Klajna

A kad ovladamo kloniranjem, ima da te postavimo 'de god misliš da treba, samo da se ne bi nervirao


Srbiji fale kadrovi.
(bem ti državu de Tomagrobar nekom budi nadu)
mariopan mariopan 15:28 28.11.2010

Re: sve je to maslo

(bem ti državu de Tomagrobar nekom budi nadu)

Eh, šta ćeš, svi drugi negrobari su se pokazali - sve nade su nam uspešno sa'ranjene, sad se uzdamo u stručne grobare. Dosta nam je diletanata.
I ja crko' od smeja, ( na tekst bloga) , zaista je bilo teško pogoditi šta je pisac- prevodilac hteo da kaže
jaksa scekic jaksa scekic 10:04 28.11.2010

Srbiji

ne trebaju ljudi sa iskustvom. Vidim da je slicno i u Hrvatskoj, oterace Gorana Milica u penziju,i tacka. Ali nema veze, dokle god Sanja Marinkovic i slicne(slicni) caruju ekranima, ja se za proces zaglupljivanja Srbije ne brinem.
I mali trol:

Evo Krkar, cak je i Tvoj omiljeni lik ukapirao

Tadić je na sednici Studentske konferencije univerziteta Srbije rekao da je on uključio mnogo mladih ljudi u rad svog kabineta, ali je naveo da "nije siguran da li je pogrešio ili ne što im je dao šansu".

"Imao sam čoveka koji je imao 32 godine kada je postao ministar inostranih poslova. Moj generalni sekretar isto toliko, šef kabineta isto toliko. To su ljudi koji su neposredno pre toga završili fakultet. Ni dan danas ne znam da li sam pogrešio ili nisam pogrešio", zapitao se Tadić.
krkar krkar 10:05 28.11.2010

Re: Srbiji

Ni dan danas ne znam da li sam pogrešio ili nisam pogrešio


Da l' da se umijem il' da se ubijem?

mikimedic mikimedic 10:09 28.11.2010

Re: Srbiji

Imao sam čoveka koji je imao 32 godine kada je postao ministar inostranih poslova


valjda ga ima jos uvek?

krkar krkar 10:10 28.11.2010

Re: Srbiji

valjda ga ima jos uvek?


Nema, samo mu još nije javio, čeka da mu javi Sveti Nikola.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:27 28.11.2010

Re: Srbiji

Ali nema veze, dokle god Sanja Marinkovic i slicne(slicni) caruju ekranima, ja se za proces zaglupljivanja Srbije ne brinem.

Tačno, ta emisija je potvrda one izreke da se smeju kao lud na brašno.Šta ćete narod na narodnoj televiziji.Moj problem je osobno personalni što ne mogu da takvu emisiju odgledam da bih ukapirao šta je tema.I nije to jedina , ima tih toka šovua koliko hoćete, uključujući čak i neke sa pretenzijama obiljnih na 1 RTS kanalu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:30 28.11.2010

Re: Srbiji

"Imao sam čoveka koji je imao 32 godine kada je postao ministar inostranih poslova. Moj generalni sekretar isto toliko, šef kabineta isto toliko. To su ljudi koji su neposredno pre toga završili fakultet. Ni dan danas ne znam da li sam pogrešio ili nisam pogrešio",

Kako je ovo mudro rečeno.Odgovor u smislu "u pravu ste obojica".
Ako kritika do]e od onih koji smatraju da treba da budu ljudi sa iskustvom, ima odgovor, ako neko insistira na podmla]ivanju kadrova, opet imaju odgovor.
krkar krkar 10:31 28.11.2010

Re: Srbiji

dokle god Sanja Marinkovic i slicne(slicni) caruju ekranima


Po cenu da ispadnem glup u društvu:

a ko je Sanja Marinković?

kakva emisija?
čemu to služi?
AlexDunja AlexDunja 10:36 28.11.2010

Re: Srbiji

Po cenu da ispadnem glup u društvu:

tako sam ja jednom izazvala
zgražanje u frizernici pitanjem:
ko je seka aleksić

sada guglam, pre nego postavim pitanje:)

sanja m.
niccolo niccolo 10:43 28.11.2010

Re: Srbiji

sanja m.

Ih, ala je ovde radio fotošop, ništa od originala ne ostade...

To su ljudi koji su neposredno pre toga završili fakultet.

Kako to misli neposredno pre toga završili fakultet? Meni će kad napunim 32 godine biti 9 godina kako sam završio fakultet. Možda nije trebalo da zapošljava one koji neposredno pre 32. godine završe fakultet, nego one 32godišnjake koji su fakultete završili na vreme...
angie01 angie01 11:47 28.11.2010

Re: Srbiji

a ko je Sanja Marinković?


nemoj neko da mi je dir'o sanjumarinkovic & leukish, kolichina budalashtina i koncentracijagostiju je dovedena do perfekcije!

gde si dobrosavljevicka sestro-da me podrzish?





e, Krki-mojne i pokushavash da opservirash-ovo je van kategorija!
Milan Novković Milan Novković 12:09 28.11.2010

Re: Srbiji

ovo je van kategorija

Samo da dam i svoj prilog van-kategorijskom! Za one što nisu znali za reč u Sprskom, ili nekom od srodnih jezika, gde nekoliko slova 'lj' stoje jedno do drugog, evo primera: "haljljlj'n'ca"
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:12 28.11.2010

Re: Srbiji

Po cenu da ispadnem glup u društvu:

a ko je Sanja Marinković?

ako mi veruješ ja gledao jednu emisiju do pola i kada sam zaključio da ništa ne kapiram osim da su valjda u pitanju ćaskanje nekih osoba koje se ponašaju kao sponzoruše, a čak nisam ukapirao ni da li su ni da li nisu jer ni to ne možeš da zaključiš.
maksa83 maksa83 12:50 28.11.2010

Re: Srbiji

a ko je Sanja Marinković?


Ponavljam - vukajlija is the new wikipedia:

Sanja Marinkovic
krkar krkar 12:53 28.11.2010

Re: Srbiji



angie01 angie01 13:47 28.11.2010

Re: Srbiji

Ponavljam - vukajlija is the new wikipedia:


pa i wiki ima onoliko bisera- samopostavljenih profila od velichina za takav jedan portal-e upish zivi, a pojedine strane su tako uredjene, da se stvarno pitash-da l je kendid kamera u pitanju!

Krkija za DEReKtora od Wiki!
mariopan mariopan 15:35 28.11.2010

Re: Srbiji

Milan Karagaća
Po cenu da ispadnem glup u društvu:

a ko je Sanja Marinković?

ako mi veruješ ja gledao jednu emisiju do pola i kada sam zaključio da ništa ne kapiram osim da su valjda u pitanju ćaskanje nekih osoba koje se ponašaju kao sponzoruše, a čak nisam ukapirao ni da li su ni da li nisu jer ni to ne možeš da zaključiš.

Evo, vidiš da nemaš pojma
Pa ti ne treba da ih slušaš, to su emisije za gledanje
maca22 maca22 15:43 28.11.2010

Re: Srbiji

Sad izvinite na banalnosti i vulgarnosti, ali beše zbilja ovako: gotovo ni ne gledam tv, kao ni moja prijateljica, ali je jednom htela da mi opise sta je videla u nekoj emisiji na Pinku kod... sad ne zna ime voditeljke, niti emisije, pa kaze: "kod one sto liči na dupe!"
I ja u trenu shvatim na koga se odnosi, iako ni sama nisam znala ime.
tripraseta92 tripraseta92 17:31 28.11.2010

Re: Srbiji

niccolo

To su ljudi koji su neposredno pre toga završili fakultet.

Kako to misli neposredno pre toga završili fakultet? Meni će kad napunim 32 godine biti 9 godina kako sam završio fakultet.


Pa možeš i da zbrzaš tako faks, samo ako nemaš nameru da se baviš politikom. A ako imaš nameru da postaneš politička elita, moraš polako i natenane da prostudiraš. Pitaj BoTu , ako ne veruješ. On je tamo mera svih stvari, i najbolji pokazatelj da si tek sa 32 zreo za diplomu.

PS Ko uspe da nađe u BT biografiji koje je godine diplomirao, ima piće od mene.
mikimedic mikimedic 19:56 28.11.2010

Re: Srbiji

Pitaj BoTu


od cega je ovo 'tu' skracenica?

mariopan mariopan 20:01 28.11.2010

Re: Srbiji

mikimedic
Pitaj BoTu


od cega je ovo 'tu' skracenica?


Tupan?
freehand freehand 11:35 30.11.2010

Re: Srbiji

Da l' da se umijem il' da se ubijem?

Što bi trošio vodu kad je u depresiji?
tsunade tsunade 10:59 28.11.2010

odbrana

Nije tajna da na tvoje pisanije secem vene. Dushevna mi je hrana da citam kako napushavash idiote I u 99 odsto slucajeva ni ja ne bih mogla bolje rechi. No ovog puta si malo preterao ili sam mozda ja malo subjektivna posto zrtvu ove price poznajem. Nechu da davim ali molim da udje u zapisnik:

1. Ana Kvalhajm nije idiot. To je novinarka koja se udala za Engleza I zivi u Londonu. Moguche da je jezicka tranzicija izazvala malu konfuziju u jezickom izrazavanju, sto se pokazalo u ovom tekstu.

2. Pocetkom 90-tih, kada sam pocinjala novinarsku karijeru, radila sam u NIN-u. Troje ljudi je u to vreme znalo sta urednik treba da radi. Ljuba Stojich, Nikola Djordjevich I Zoran Miljatovich. Prva dvojica nisu medju nama a Zoran, nemam pojma gde je. Ako neko moze NIN-u da pomogne, verujem da je on taj.

3. Malo ti je zeznuta ta prica o krivici I odgovornosti. Ja mislim da glodur mora da procita svaki vechi tekst. Ili makar, slazem se, da ima dobrog urednika rubrike. U svakom slucaju dobrog lektora. Ali toga u Srbiji nema, cak i kad ima para da se usluga plati.

Da si meni ovo uradio, otvorila bih ti shalter na grudima.
krkar krkar 11:24 28.11.2010

Re: odbrana

Da si meni ovo uradio, otvorila bih ti shalter na grudima.


Pala bi mi na grudi

P.S.
Jesi subjektivna. Ova mentalno-jezička konfuzija je nebranjiva.
Dr M Dr M 11:24 28.11.2010

Re: odbrana

Moguche da je jezicka tranzicija izazvala malu konfuziju u jezickom izrazavanju, sto se pokazalo u ovom tekstu.


Dok krkar ne pendzetira grudi:

Sa svim uvazavanjem okolnosti, ovde je rec, ako sam dobro razumeo, o finalnom proizvodu.

Da se novinarka udala za Kineza, nasao bi se, valjda, neki lektor da uredi tekst, da bude citljiv konzumentu koji ne zna kineske recenicne sklopove.
krkar krkar 11:30 28.11.2010

Re: odbrana

Da se novinarka udala za Kineza, nasao bi se, valjda, neki lektor da uredi tekst, da bude citljiv konzumentu koji ne zna kineske recenicne sklopove.


A šta bi ti falilo da naučiš kineski?
Dr M Dr M 11:37 28.11.2010

Re: odbrana

A šta bi ti falilo da naučiš kineski?


Ma nista, dobra ideja; dvomesecni kurs pa da prevodim sa srpskog na kineski.

Malo bi licilo na ovaj iz NIN-ZIBAO..
myredneckself myredneckself 12:22 28.11.2010

Re: odbrana

Dugo sam mislio da ima nekog smisla u ideji da neko za nešto treba da bude kvalifikovan i zato nisam nikada tražio da mi prepuste gradilište, laboratoriju ili farmu. Ali, gledajući kako se u poslednje vreme diletanti sve više šire na svim poljima...


Da nisu prispeli oni s bubicama? (perpetuum mobile by Jeremiah)
mlekac mlekac 13:53 28.11.2010

Re: odbrana

tsunade
Nije tajna da na tvoje pisanije secem vene. Dushevna mi je hrana da citam kako napushavash idiote I u 99 odsto slucajeva ni ja ne bih mogla bolje rechi. No ovog puta si malo preterao ili sam mozda ja malo subjektivna posto zrtvu ove price poznajem. Nechu da davim ali molim da udje u zapisnik:

1. Ana Kvalhajm nije idiot. To je novinarka koja se udala za Engleza I zivi u Londonu. Moguche da je jezicka tranzicija izazvala malu konfuziju u jezickom izrazavanju, sto se pokazalo u ovom tekstu.



OK, lepo je sto priznajes pristrastnost - ali ovde nije rec o toj osobi, nego o tome da je neko TAKAV tekst pustio u stampu...

To, sto je osoba udata za Engleza ni najmanje ne daje kredibilitet njenom poznavanju doticnog jezika niti je, u danasnje vreme validno opravdanje za zaboravljanje sopstvenog, maternjeg.

Zatim se postavlja pitanje - da li je ona taj tekst poslala na engleskom, pa je neko u redakciji uradio ofrlje prevod, ili je, sto joj bas i ne bi posluzilo na cast kao novinaru, sama nespretno prevela neciji tekst iz engleske stampe...

U svakom slucaju, taj tekst je MORAO da prodje lektora i urednika rubrike - koji su podjednako, ako ne i vise od Spaje odgovrni za ovu brljotinu.

A kad smo kod bracno-jezickih kombinacija u prevodjenju, cisto da napomenem da one obicno ne funkcionisu najbolje. Nazalost. Ko ne veruje, samo nek uporedi prevod "Hobita" sa prevodom "Gospodara prstenova"...

(Mada, ako cemo pravo, ni onaj porodicni prevod Hari Potera nije daleko od katastrofe)

tsunade tsunade 14:26 28.11.2010

Re: odbrana

mlekac
OK, lepo je sto priznajes pristrastnost - ali ovde nije rec o toj osobi, nego o tome da je neko TAKAV tekst pustio u stampu...


krkar je u vishe navrata upotrebljavao izraz idiot ili neum. ucinilo mi se da se to vishe odnosilo na autora nego na urednika...

mlekac

Zatim se postavlja pitanje - da li je ona taj tekst poslala na engleskom, pa je neko u redakciji uradio ofrlje prevod, ili je, sto joj bas i ne bi posluzilo na cast kao novinaru, sama nespretno prevela neciji tekst iz engleske stampe...


nemam odgovor na ova pitanja ali imam razumevanja za zaboravljanje sopstvenog jezika ako zivis u inostranstvu... koji che joj andrak sem kad je jednom godisnje neko iz nin-a angazuje? ... e sad i dopisnicka mreza se neguje. ako hoches da ti dopisnik radi na nivou, treba da ga drzis utreniranog...
tsunade tsunade 14:58 28.11.2010

Re: odbrana

krkar
nebranjiva.


ma gora je od o. j. simpsona
krkar krkar 15:46 28.11.2010

Re: odbrana

nemam odgovor na ova pitanja ali imam razumevanja za zaboravljanje sopstvenog jezika ako zivis u inostranstvu... koji che joj andrak sem kad je jednom godisnje neko iz nin-a angazuje? ... e sad i dopisnicka mreza se neguje. ako hoches da ti dopisnik radi na nivou, treba da ga drzis utreniranog...


Znači, NIN je kriv što je ona nepismena? Jer, da joj je davao češće da piše bila bi pismena???

Netje biti! (Jeste NIN za štošta kriv al' ne i za tvoju drugu).

Jezik je odraz mišljenja. Ovaj jezik nije odraz interferencije između engleskog i srpskog nego totalne konfuzije koja vlada u unutrašnjosti lobanje tvoje drugarice. Nisam kompetentan da procenjujem uzroke - ali posledice vidimo svi.

Družite se vi i dalje, možda ona mesi dobre kolače, možda je stvarno najbolja žena na svetu, možda ima srce i dušu - al' nije za pisanje. Ništa ne bi trebalo da piše, ni na jednom jeziku. Ni uputstvo za upotrebu za pastu za zube. Baš ništa.

A još mi kaže ptičica da je magistrirala na temu kreativnih medija.

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!
tsunade tsunade 16:47 28.11.2010

Re: odbrana

krkar

A još mi kaže ptičica da je magistrirala na temu kreativnih medija.

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!


u engleskoj, na engleskom... ae bre ostavi je na miru.
AlexDunja AlexDunja 17:01 28.11.2010

Re: odbrana

u engleskoj, na engleskom... ae bre ostavi je na miru.


to onda sasvim sigurno
znači da engleski zna bolje nego maternji.

el i žurnalistiku završila na engleskom?
tsunade tsunade 18:45 28.11.2010

Re: odbrana

AlexDunja

el i žurnalistiku završila na engleskom?


ne. mislim da je da srpskom. toliko o srpskoj zurnalistici.
maca22 maca22 18:51 28.11.2010

Re: odbrana

tsunade
AlexDunja

el i žurnalistiku završila na engleskom?


ne. mislim da je da srpskom. toliko o srpskoj zurnalistici.

gorran2 gorran2 23:34 28.11.2010

Re: odbrana

1. Ana Kvalhajm nije idiot.

Naravno da nije.
Gospođa je ženskog pola.
A krkar ne ume da koristi rodno-politički korektan jezik.
C-c-c...
alphaville alphaville 12:27 28.11.2010

linč, opet?

ne misliš li da bi bilo poštenije da objaviš ceo tekst (kad ti je već toliko stalo da ga javno iseciraš, mož' se isprsiš za 30 whatever) nego da nam ga ti tumačiš? ili je to dobro staro čaršija ne čita, ona ima dežurnog čitača i tumača da bi se nakon protumačenog zgražavala uz ohtanje i ahtanje?
krkar krkar 12:45 28.11.2010

Re: linč, opet?

alphaville
ne misliš li da bi bilo poštenije da objaviš ceo tekst (kad ti je već toliko stalo da ga javno iseciraš, mož' se isprsiš za 30 whatever) nego da nam ga ti tumačiš? ili je to dobro staro čaršija ne čita, ona ima dežurnog čitača i tumača da bi se nakon protumačenog zgražavala uz ohtanje i ahtanje?


Ja sam nešto uradio. Ajde se sad ti isprsi za 30$ pa da nastavimo razgovor.

I, da ne zaboravim: ovo je blog o tekstu, ne o meni.

Možda nemaš problema sa tekstom? Taman ti je kako treba?
b92fmember b92fmember 00:53 29.11.2010

Re: linč, opet?

I, da ne zaboravim: ovo je blog o tekstu, ne o meni.

A ne gosn' krkar, varate se. Hteli vi to ili ne, svaki Vas blog je prvo o vama pa tek onda o onome o cemu pisete.
krkar krkar 13:20 29.11.2010

Re: linč, opet?

A ne gosn' krkar, varate se. Hteli vi to ili ne, svaki Vas blog je prvo o vama pa tek onda o onome o cemu pisete.


Savršeno tačno. I svako ko će na tom suptilnom nivou da analizira mene - dobro došao.

Al' da se pljuje - ne može!

alphaville alphaville 21:59 29.11.2010

Re: linč, opet?

krkar
A ne gosn' krkar, varate se. Hteli vi to ili ne, svaki Vas blog je prvo o vama pa tek onda o onome o cemu pisete.


Savršeno tačno. I svako ko će na tom suptilnom nivou da analizira mene - dobro došao.

Al' da se pljuje - ne može!



tvoje poimanje suptilnosti podrazumeva nazivanje drugih idiotima i kretenima? a pljuvanjem smatraš skretanje pažnje na tvoje nabujalo osvrtanje u gnevu na svaki tekst koji nisi napisao ti sam? ah, blaženog li licemerja.
krkar krkar 22:55 29.11.2010

Re: linč, opet?

a pljuvanjem smatraš skretanje pažnje na tvoje nabujalo osvrtanje u gnevu na svaki tekst koji nisi napisao ti sam? ah, blaženog li licemerja.


Ne vidim na tvom profilu da si sam išta napisao, ni u vreme kad ograničenja nije bilo.

Znači, još jedan mrsomud koji ništa konkretno napravio nije ali bi da popuje. Ne moraš više uopšte da se trudiš.

Preporučujem ti blog teološkog seminara.

P.S.
Idiote nazivam idiotima a mrsomude mrsomudima.
alphaville alphaville 23:07 29.11.2010

Re: linč, opet?

a ko je tebe postavio za arbitra pameti?
nema sumnje da rečnikom i stavom kao i krajnje nepromišljenim naslovima i komentarima te svojim gostima činiš čast naslovnoj strani.
krkar krkar 23:16 29.11.2010

Re: linč, opet?

alphaville
a ko je tebe postavio za arbitra pameti?
nema sumnje da rečnikom i stavom kao i krajnje nepromišljenim naslovima i komentarima te svojim gostima činiš čast naslovnoj strani.


Možeš da se žališ moderatorima, gradskom vodovodu, emisiji Od glave do pete, Žiki Obretkoviću, NATO-u... Ti si neki Ždanov pa bi ti da mi odobravaš naslove? Neki Udbaš koji bi da mi određuje koga ću da zovem u goste? Sikter!

Kad za nekog kažem da je to idiot ja to lepo argumentujem, navedem primere. A ti mi nešto grebeš da se upišeš na listu.

Ajde, ne valja ti ovde, šetaj, zaobiđi me, ništa nećemo izgubiti nedolaskom nekog nadrndanog seronje koji ama baš ničim doprineo nije.

freehand freehand 23:29 29.11.2010

Re: linč, opet?

Uvek sam govorio da si ti blogujuća inkarnacija majke Tereze!
krkar krkar 23:33 29.11.2010

Re: linč, opet?

Uvek sam govorio da si ti blogujuća inkarnacija majke Tereze!


To na lep način hoćeš da me obavestiš da je ovaj što popuje gubav?
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 23:35 29.11.2010

Re: linč, opet?

Možda nemaš problema sa tekstom?

Ja imam ali na sasvim drugaciji nacin. Pitao bih Spajica za cije babe zdravlje mu tekst na tu temu uopste treba u magazinu. Hocem reci, koga boli ona stvar za to o cemu se u tekstu divani?
freehand freehand 23:43 29.11.2010

Re: linč, opet?

To na lep način hoćeš da me obavestiš da je ovaj što popuje gubav?

alphaville alphaville 23:43 29.11.2010

Re: linč, opet?

krkar


Možeš da se žališ moderatorima, gradskom vodovodu, emisiji Od glave do pete, Žiki Obretkoviću, NATO-u... Ti si neki Ždanov pa bi ti da mi odobravaš naslove? Neki Udbaš koji bi da mi određuje koga ću da zovem u goste? Sikter!

Kad za nekog kažem da je to idiot ja to lepo argumentujem, navedem primere. A ti mi nešto grebeš da se upišeš na listu.

Ajde, ne valja ti ovde, šetaj, zaobiđi me, ništa nećemo izgubiti nedolaskom nekog nadrndanog seronje koji ama baš ničim doprineo nije.



o, pa to nas malo udara VIP-ovska (where "I" stands for one of your favorite words - imbecile) sujetica?
sve si sam argumetovao, nema šta da se doda tvom pravedničkom značaju i spisateljskoj veštini.
krkar krkar 23:51 29.11.2010

Re: linč, opet?



o, pa to nas malo udara VIP-ovska (where "I" stands for one of your favorite words - imbecile) sujetica?
sve si sam argumetovao, nema šta da se doda tvom pravedničkom značaju i spisateljskoj veštini.


Idi slobodno negde među savršene genijalce pa titrajte tamo međusobno jedni drugima jajca i razmenjujte diletantska tumačenja Frojda. Ništa pametno ovde izrekao nisi da bi ikom normalnom zafalio.

Ako se još jednom javiš na ovaj blog banovaću te. Mrzi me da se objašnjavam sa napaljenim samoproglašenim pravednicima. Idi rešavaj neku drugu svetsku nepravdu.
alphaville alphaville 00:01 30.11.2010

Re: linč, opet?

krkar

Mrzi me da se objašnjavam sa napaljenim samoproglašenim pravednicima.

ovo sebe opisuješ ili?

Ako se još jednom javiš na ovaj blog banovaću te.

pa šta ti drugo preostaje kad ti epiteti, pardon, argumenti uveliko ponestaju.
krkar krkar 00:05 30.11.2010

Re: linč, opet?

Ja imam ali na sasvim drugaciji nacin. Pitao bih Spajica za cije babe zdravlje mu tekst na tu temu uopste treba u magazinu. Hocem reci, koga boli ona stvar za to o cemu se u tekstu divani?


Sa ovim se fundamentalno ne slažem.

Jedan od problema koji je Srbiju doveo u ovo stanje primitivizma, divljaštva, gubljenja veze sa svetom, nerazumevanja ičega što drugi rade, misle ili osećaju ... je upravo dvadesetogodišnji izbor tema iz sveta po srbofilsko-srboutilitarnim kriterijumima.

Prvo su desetak godina jedini tekstovi iz sveta bili oni u kojima Belosvećani pozdravljaju/podržavaju/divese/sekuvene... nastavak 14. kongresa i bez secesionista, ekskurziju kneževskog leša zapadno od Drine, oslobađanje Vukovara. oružanu borbu za očuvanje Jugoslavije, oružanu borbu za očuvanje komunizma kao jedino pravednog sistema, veličanstvenu pobedu nad NATO-hordama... Onda je usledilo desetak godina zaglupljivanja o šopinzima Cece Aleksić, turnejama kojekakvih drolja i šanera, uspehom fudbalera koji su odigrali punih 14. minuta na utakmici 2 velške lige... oh, i naravno, masovne podrške u Vaskolikom Dunjaluku Zapadnom principijelnoj politici koju zastupa Vuk Jeremić, pa zatim euforiju kupovanja Punta kao proizvoda autohtone i nepatvorene Srpske pameti...

Ovde više niko ne razmišlja o svetu, ovde je svet ponovo jedna ploča na leđima tri srpske kornjače. Ploča se završava u Šidu i Bujanovcu, retkima možda ide i do Karlovca. I niko nema nikakvu vezu sa svetom ni u čemu.

Rasprava o Depešagejtu u Srbiji će se svesti na ocene Vuka Jeremića a ne na to da ovaj događaj otvara neka fundamentalna pitanja - fundamentalna po demokratske principe, po slobodu govora, po odgovornost države i njenih službi, po ulogu novinarstva...

U normalnom društvu baš ženidba jedne svepoznate medijske ličnosti koja u sebi objedinjuje političku i estradnu simboliku odličan je povod da se piše o nekim pitanjima koja društva nekim povodima sebi postavljaju. U ovom slučaju pitanja se odnose na utilitarnost monarhije i etičnost posezanja u javni džep da bi se platio događaj koji je prevashodno lični i porodični.

Tragedija Srbije nije što je tekst idiotski i nepismen nego što dobar deo konzumenata jednog od ozbiljnijih časopisa i još veći deo onih koji NIN ne čitaju (jer piše o tamo nekom belom svetu, između ostalog) misle da ih se to ne tiče i da ih to smara.

mikimedic mikimedic 00:36 30.11.2010

Re: linč, opet?

svesti na ocene Vuka Jeremića


jel da da je mali car?

Goran Vučković Goran Vučković 00:37 30.11.2010

Re: linč, opet?

jel da da je mali car?

Ja sam shvatio da su rekli "lažov"
krkar krkar 00:44 30.11.2010

Re: linč, opet?

Ja sam shvatio da su rekli "lažov"


Nisu, samo su rekli da mu se ne može verovati i da ni jedno obećanje ispunio nije.

Nisu čak ni rekli da ga već preko godinu dana ambasadori u BG zovu onaj mali kreten.

Vrlo suzdržani ljudi te diplomate.
Goran Vučković Goran Vučković 00:47 30.11.2010

Re: linč, opet?

Nisu, samo su rekli da mu se ne može verovati i da ni jedno obećanje ispunio nije.

A dama voli seks i vrlo je predusretljiva i društvena tim povodom, posebno kad malo popije ili se uradi...
freehand freehand 01:31 30.11.2010

Re: linč, opet?

mikimedic
svesti na ocene Vuka Jeremića


jel da da je mali car?


Miki, na mojoj skali omiljenih virtuelnih likova skočio si na stepenicu iznad Gimlija!
Eto toliko.
mikimedic mikimedic 08:13 30.11.2010

Re: linč, opet?


Miki, na mojoj skali omiljenih virtuelnih likova skočio si na stepenicu iznad Gimlija!
Eto toliko.


ali ne baratam previse dobro sekirom

freehand freehand 10:02 30.11.2010

Re: linč, opet?

ali ne baratam previse dobro sekirom

Sekira, topuz šestoperac, pravni argumenti - sve je to isto ako razbiva glavu.
NNN NNN 11:05 30.11.2010

Re: linč, opet?

freehand
mikimedic
svesti na ocene Vuka Jeremića


jel da da je mali car?


Miki, na mojoj skali omiljenih virtuelnih likova skočio si na stepenicu iznad Gimlija!
Eto toliko.
The Fellowship of the Wolf

milicadj milicadj 13:04 28.11.2010

...

meni suzica krene skoro svaki put kad dobijem prevod nekog strucnog teksta vezanog za gradjevinu (od udruzenja prevodilaca jer mora da bude overen prevod). pa zovi, pa objasnjavaj, pa moli da odrade ponovo i da mi posalju na proveru pre nego ispecatiraju.
cast izuzecima,ima par prevodilaca koji znaju termine i znacenja, pa ako imam srece da posalju bas njima dobro sam prosla.

edit> ha! setila sam se neprejebivog prevoda>

drainage na mostu je prevedeno kao septicka jama





kukusigameni kukusigameni 13:15 28.11.2010

Soliter

Baš bih voleo da projektujem soliter, napravio bih jedan koji bi se širio uvis, da ne mogu stanari onima ispod da tresu mrve na terasu.



Soliter za ptice
Vladimir Peric Talent
docsumann docsumann 15:05 28.11.2010

Re: Soliter

Soliter za ptice


NNN NNN 18:03 28.11.2010

Re: Soliter

Baš bih voleo da projektujem soliter, napravio bih jedan koji bi se širio uvis, da ne mogu stanari onima ispod da tresu mrve na terasu.
Tunis
Milan Novković Milan Novković 18:41 28.11.2010

Re: Soliter

Tunis

Ja obaška zazirem od nejedinstva s prirodom, prirodnim zakonima i "intuitivnim" harmonijama

Tj ok je kršenje zakona, ali talenti ih krše samo da bi nam pokazali neke nove, dublje zakone za koje do tad nismo znali.
freehand freehand 13:21 28.11.2010

Krkare, dušmanine

Prvo što sam čitajući ovaj blog saznao i shvatio jeste da Krkar nije samo sadista. On je kompletna sado-mazo kombinacija.
Uspeo sam, naime, da citate i komentare ispratim do rednog broja 19.
Onda sam se spustio do Zaključka. Jebi ga, nisam ja Krkar da sa sladostrašćem do kraja ispratim ovaj novinarsko-prevodilački harakiri.
Realno, nikad ne bih napisao ovakav blog, jerbo nikad ne bih pročitao ovaj tekst. Mis'im, ovaj Iz NIN-a. Pošto mi se svečano hebe za engleskog princa i njegovu isprofilisanu dragu, sa sve poreznicima i paparacima britanskim, i voajerima diljem zemljinog šara, gladnim novina a propos obdarenosti budućih supružnika i i njihove bračne sreće.
Stepen nervnog rastrojstva koji bi me na takav akt naterao mogao bi biti izazvan boravkom u kasarni ili zatvoru. Trećeg ne mogu da se setim. Pre bih čitao Mikijev traktat o Pobedi Srbije pred haškim MSP, sa sve izvorima i apendiksima.

Ergo, od lica (makar sebe zvala i novinarima/žurnalistima/kakogod) koja se bave ovakvim temama zbog ionteresovanja za to kojekoga, kojekome, štajeobukla, silikonibotoksiboreguzice, sa namerom da i drugima svoja saznanja prenesu - ne očekujem ništa više od ponuđenog.
Točka.
krkar krkar 13:26 28.11.2010

Re: Krkare, dušmanine

Stepen nervnog rastrojstva koji bi me na takav akt naterao mogao bi biti izazvan boravkom u kasarni ili zatvoru. Trećeg ne mogu da se setim. Pre bih čitao Mikijev traktat o Pobedi Srbije pred haškim MSP, sa sve izvorima i apendiksima.


Ma samo zamišljaj konclogor za kretene i odma' ti ovo ne udara punom snagom na mozak. Samo zamisli kojim bih ih mukama mučio za petljanje u ono što ne umeju.
milisav68 milisav68 13:44 28.11.2010

Re: Krkare, dušmanine

krkar

Ma samo zamišljaj konclogor za kretene i odma' ti ovo ne udara punom snagom na mozak. Samo zamisli kojim bih ih mukama mučio za petljanje u ono što ne umeju.

Heh, ne bi oni razumeli da ih mučiš.
tsunade tsunade 13:44 28.11.2010

Re: Krkare, dušmanine

krkar

Ma samo zamišljaj konclogor za kretene i odma' ti ovo ne udara punom snagom na mozak. Samo zamisli kojim bih ih mukama mučio za petljanje u ono što ne umeju.


pa cijenim, nema dovoljno velikog placa za krkarov logor...
krkar krkar 13:47 28.11.2010

Re: Krkare, dušmanine

pa cijenim, nema dovoljno velikog placa za krkarov logor...


Možda kad ove patriJote oslobode Kosovo od Albanaca, za 2 miliona garant ima mesta. Za početak će, valjda, biti dovoljno?
freehand freehand 14:03 28.11.2010

Re: Krkare, dušmanine

Ma samo zamišljaj konclogor za kretene i odma' ti ovo ne udara punom snagom na mozak. Samo zamisli kojim bih ih mukama mučio za petljanje u ono što ne umeju.

Pa vidi, koliko ja mogu da razaberem, priča ima dva sloja: jedno je opšte poseljačenje, ili bolje - malograđanizacija (gori sam od Teofila Pančića!) čitavog društva. Ono skoro pa simpatično virenje kroz ključaonicu u komšijsko predsoblje pretvorilo se u socijalnu pojavu, gde se grupno zauzima busija pred ekranima, sa sve papilotnama, pivom i mezetlukom, eda bi se nagledalo kokogakara, koješ'aobuko i kobrišeakoperebulju, da prostite.
Drugi je sloj opšta demokratizacija medija, pa su volja i želja, uz narcizam i što niži IQ, dovoljne kvalifikacije za bilo koji posao u novinama, na radiju ili televiziji.
Besmisleno je nabrajati primere. Medijska scena se iz toga sastoji, pravilna dikcija i iskra duhovitosti kao posledica inteligencije dođu kao težak incident.
Kad pomislim samo da smo svi u redakciji, uključujući i Glavnog urednika, bar jednom godišnje imali testove iz svih tih jezikolomnih zavrzlama, da se 15 dnaa spremalo za to (kud ćeš pred Dragu Jonaš nespreman?!) - sad mi smešno. Jebote, sad da me probudši u po' noći mogu kol'ko 'oćeš puta da ti kažem tureburevaljabulaturegura, boljetureburevaljanoštobulaturegura!
Bez greške!

mikimedic mikimedic 15:05 28.11.2010

Re: Krkare, dušmanine

Pre bih čitao Mikijev traktat o Pobedi Srbije pred haškim MSP, sa sve izvorima i apendiksima.




samo mali corrigendum - miki bas i ne pise traktate, samo smernice kako procitati i jos vaznije kako objektivno razumeti sustinu, tj. sta zaista tamo pise -- a ne donositi zakljucke iz novinskih naslova i subjektivnih izjava politicara.

ovaj clanak u ninu je eklatantan primer povrsnosti - o kojoj prica krkar. ja slicno pricam i o vecini komentara koji se ticu msp. na nivou -- dunav se uliva u savu...

freehand freehand 15:25 28.11.2010

Re: Krkare, dušmanine

samo mali corrigendum - miki bas i ne pise traktate, samo smernice kako procitati i jos vaznije kako objektivno razumeti sustinu, tj. sta zaista tamo pise -- a ne donositi zakljucke iz novinskih naslova i subjektivnih izjava politicara.

Dragi Miki, opaska se ticala obimnosti i nivoa mog interesovanja, ne činjenica, vrednosnih sudova ili kvaliteta štiva.
Tvoje sam smernice nekoliko puta do sada čitao, tako da mi je i pomisao na traktat zastrašujuća.

A ovo što je Krkar pisao govori nam šta je Krkar čitao. Što znači da Krkar negde krivinaši sa obavezama. jal' na poslu, jal' u braku.
I to ukradeno vreme troši na bulshit.
Pa još i nas zamlaćuje.
Ergo - mi smo još gori...
mikimedic mikimedic 15:50 28.11.2010

Re: Krkare, dušmanine

Ergo - mi smo još gori...


ja bih se zabrinuo

krkar krkar 15:59 28.11.2010

Re: Krkare, dušmanine

Što znači da Krkar negde krivinaši sa obavezama. jal' na poslu, jal' u braku.


Pisao sam negde oko 2 (ujutru). Džebga, došli iz gostiju najedeni i napijeni, žena odmah zaspala...

Hteo ja još juče popodne da pišem al' mi lepo žena kaže da se ostavim budalaština... I uvali mi usisivač u ruke da ne padnem u iskušenje da pišem blog
freehand freehand 16:14 28.11.2010

Re: Krkare, dušmanine

Pisao sam negde oko 2 (ujutru). Džebga, došli iz gostiju najedeni i napijeni, žena odmah zaspala...

Aha... Akasi ćitao?
krkar krkar 16:20 28.11.2010

Re: Krkare, dušmanine

Aha... Akasi ćitao?


Četvrtak noć. Ništa me ne uspavljuje tako uspešno kao domaće tiskovine. Najlepše spavam četvrtkom, izlaze i NIN i Vreme.

P.S.
Izlazi četvrtkom i €konomeast ali nije mi otrebno da ga uzmem u ruke da bih se uspavao, sama pomisao na njegove kratke, jasne, informativne i nadahnute tekstove može čoveka da baci u šestomesečni zimski san.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana